Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 14 decembrie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.189/24-12-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
22-09-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 14-12-2010 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 14 decembrie 2010

2. Adoptarea Proiectului de lege - Legea educației naționale (ca urmare a retragerii semnăturilor de susținere a moțiunii de cenzură "Legea educației naționale o lege antieducație și antiromânească").
 
consultă fișa PL nr. 587/2010

 

Doamna Roberta-Alma Anastase:

  ................................................

Acum intrăm în ordinea de zi.

La primul punct... conform ordinii de zi aprobate de dumneavoastră... (Discuții, rumoare, vociferări, fluierături)

Domnul deputat Mircea Dușa, vă rog.

Domnul Mircea Dușa:

Domnilor președinți,

Domnule prim-ministru,

Mă bucur că a venit domnul senator Berceanu la microfon și i-a atras atenția doamnei președinte că încalcă Regulamentul și ar trebui, ca să o protejăm, să nu mai încalce Regulamentul, să nu mai conducă nici ședințele plenului reunit al celor două Camere.

De asemenea, domnule senator Markó Béla, ați venit aici și ați certat parlamentarii că legiferează.

Eu cunosc foarte bine statutul uniunii dumneavoastră, unul dintre cele mai democratice statute ale vreunei organizații politice sau culturale, cum vreți să o numiți, știu că respectați în cadrul ei principiile democratice, dar veniți și ne certați în plen că legiferăm și că, la Senat, s-au modificat din 320 de articole 293.

Asta este menirea Parlamentului, domnule vicepremier, nu veniți să certați parlamentarii.

Și dumneavoastră sunteți senator și aveți această menire de a legifera și nu vă deziceți de acest drept.

Legat de ordinea de zi.

Sigur că doamna președintă, așa cum face de obicei, ne bagă pumnu' în gură.

Am solicitat de zeci de ori cuvântul pe procedură, pentru a cere o pauză de consultări ca să înțelegem ce vrea domnul deputat Mircea Toader să punem pe ordinea de zi, nu numai legat de asumarea răspunderii pe Legea educației naționale, ci legat și de celălalt punct, pe care l-a propus și pe care îl cunoaște doar dânsul.

Atunci când vrem să votăm o ordine de zi, vrem să știm despre ce este vorba.

Revenind la angajarea răspunderii pe Legea educației naționale, domnule prim-ministru, dumneavoastră sunteți profesor de drept constituțional, dar astăzi, la examenul în fața Parlamentului, cu indulgență ați luat nota 4.

Sunt două decizii ale Curții Constituționale, una este exactă, angajarea este neconstituțională, iar a doua, care se referă la moțiune, la fel este corectă, pentru că protejează împotriva unei puteri, ca a dumneavoastră, o moțiune depusă de opoziție, ca să nu o puteți împiedica să se dezbată.

Dar, de la cele două decizii ale Curții Constituționale, până la ceea ce faceți dumneavoastră astăzi, este cale lungă.

De aceea, la propunerea făcută de președinta de ședință, Grupul parlamentar al Alianței Politice PSD+PC nu a votat, iar dacă veți continua în acest fel, rămâneți dumneavoastră în sală și faceți ce vreți cu țara asta.

Sufocați-o complet și terminați-o.

Grupul parlamentar al Alianței Politice PSD+PC din Senat și Camera Deputaților va părăsi sala în acest moment.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte Geoană? Nu știu...

Dar... sunteți suspendat...

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Doamnă președinte,

Domnule prim-ministru,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Ca inițiator al contestației angajării răspunderii pe Legea educației naționale la Curtea Constituțională, aș dori să fac câteva precizări și am să le fac pe un ton mai puțin politic și mai rațional.

Nicio formă de comedie procedurală și de încercare disperată de a pregăti argumentația Guvernului pentru viitoarea contestație de la Curtea Constituțională, în opinia mea, nu are niciun fel de valoare.

Am ajuns să batjocorim reguli fundamentale de funcționare ale Parlamentului României; o moțiune de cenzură a căror semnatari și-au retras în mod normal și firesc inițiativa, nu mai există și nu produce efecte.

Eu pot să înțeleg, ca om politic, disperarea pe care domnul prim-ministru, alături de partenerii de la UDMR, o are pentru a păstra această coaliție împreună, mai ales în fața bugetului, mai ales în fața angajării pentru Legea salarizării.

Dar un lucru este elementar și extrem de clar:

angajarea răspunderii pe această lege a educației a fost declarată neconstituțională.

Indiferent ce fel de șiretlic procedural folosiți, indiferent ce procedură forțată veți încerca să aplicați pentru a acoperi o declarare evidentă și netă a Curții Constituționale, și anume că Legea educației naționale este neconstituțională, nu vă va folosi, fiindcă, imediat ce - probabil, prin acest vot care nu are niciun fel de temei procedural - veți considera că Legea educației naționale a fost traversată cu forța prin Parlament, vreau să vă anunț în mod oficial că, în termenul legal de contestare la Curtea Constituțională, ca președinte al Senatului, voi contesta această lege și sunt absolut convins că la decizia Curții Constituționale cu privire la această contestație nu există altă variantă decât reconfirmarea, a treia oară, a faptului că angajarea răspunderii pe această lege este neconstituțională.

Deci, din punctul meu de vedere, această... nu discuție metafizică, ci această discuție procedurală lamentabilă nu face bine nici Parlamentului, nu face bine nici majorității, și nici măcar prim-ministrului, pentru că această forțare nu va conduce la nimic.

Vreți să aveți voturile Grupului parlamentar al UDMR la Legea bugetului, pot să înțeleg.

Doriți - cei de la UDMR - să mergeți în fața electoratului cu ceva cât de cât concret în urma asocierii cu o guvernare dezastruoasă pentru economia și societatea românească, asta pot s-o înțeleg, dar a veni aici cu această invenție procedurală, nu pot să fiu de acord și cred că cei care sunt în arcul majoritar știu, dincolo de politică, că ceea ce faceți astăzi este, pur și simplu, un procedeu samavolnic, care nu are niciun fel de finalitate și care, în fața Curții Constituționale, nu va cântări absolut deloc.

Da, inițiatorii moțiunii au decis să-și retragă semnăturile.

Da, am respectat decizia Curții Constituționale, care spune că o moțiune de cenzură nu poate fi împiedicată a fi dezbătută, ceea ce este corect, este în apărarea opoziției în România, dar, din punct de vedere al Legii educației naționale, moțiunea de cenzură nu există, iar acest șiretlic procedural nu are niciun fel de valoare.

N-are decât o valoare retorică și de comunicare.

O să aveți, probabil, voturile Grupului parlamentar al UDMR la Legea bugetului, la angajarea răspunderii, dar atunci când Curtea Constituțională se va fi pronunțat asupra Legii educației naționale, puteți să fiți siguri, dragi colegi - și aici mă adresez, în special, colegilor senatori - că ne vom reîntoarce în Senat la Legea educației naționale, iar legea adoptată în Senat va fi legea pe care România o va avea pentru educație.

Este păcat că, din disperare politică, bruscați sistemul nostru constituțional și bruma de normalitate din Parlament este încă o dată zdruncinată.

Vreau să mulțumesc colegilor care au intervenit, pentru că argumentele aduse de colegii care au vorbit din băncile opoziției sunt absolut legitime.

Astăzi a fost, de fapt, o comedie procedurală în pregătirea dezbaterii de la Curtea Constituțională.

În disperare de cauză, premierul și majoritatea au încercat să improvizeze pe lângă Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului și pe lângă Constituție.

Nu vă va ține acest șiretlic procedural.

Legea educației naționale va fi legea pe care Senatul României, la începutul anului viitor, o va adopta și se va aplica în țara românească.

Acest lucru vi-l garantez de aici, de la tribuna Parlamentului. (Aplauze)

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Tot la primul punct din ordinea de zi, intervenție a domnului deputat Călin Popescu-Tăriceanu.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna președinte, Stimați colegi, Domnule prim-ministru, Doamnelor și domnilor reprezentanți ai Guvernului, Eu v-aș ruga să constatați următorul lucru, și anume, în primul rând, decizia lipsită de orice echivoc a Curții Constituționale, Decizia nr. 1431 din 3 noiembrie 2010, care constată că angajarea răspunderii de către Guvern în fața Camerei Deputaților și a Senatului asupra Proiectului Legii educației naționale este neconstituțională, fără niciun alt comentariu.

Al doilea lucru pe care doresc să vi-l aduc la cunoștință.

Vă rog să luați notă de faptul că deputații, membri ai Grupului parlamentar al PNL, și-au retras semnăturile de pe moțiunea de cenzură.

Cu alte cuvinte, în momentul de față, Guvernul nu este angajat pe o moțiune de cenzură care să-i dea dreptul să continue această procedură de angajare a răspunderii.

De altfel, vreau să vă subliniez următorul fapt și să luați notă că neconstituționalitatea procedurii angajării răspunderii Guvernului asupra Proiectului Legii educației naționale nu poate fi nesocotită prin continuarea procedurilor parlamentare începute în acest sens, la care domnul prim-ministru s-a referit.

Numai o procedură parlamentară declanșată cu respectarea prevederilor art. 114 din Constituție nu poate fi retrasă de către Guvern, în calitate de inițiator, iar Parlamentul este obligat să continue derularea acesteia.

Pe cale de consecință, o procedură declarată neconstituțională nu poate fi continuată nesocotind decizia Curții Constituționale.

Așadar, vă rog să constatați că solicitarea pe care au făcut-o domnul deputat Mircea Toader, în numele Grupului parlamentar al PDL, și domnul prim-ministru Emil Boc nu are obiect și noi trebuie să ținem cont de decizia Curții Constituționale, pentru că, altfel, nesocotind această decizie, ieșim din modul legal în care Parlamentul poate să funcționeze.

Cred că ar fi pentru prima oară, în istoria de 20 de ani a republicii parlamentare, când Parlamentul ar nesocoti o decizie a Curții Constituționale.

Prin urmare, vă rog să luați act de aceste elemente și, cu tot regretul, să considerăm - pentru Guvern, evident, nu pentru noi - că procedura angajării răspunderii Guvernului este neconstituțională.

Prin urmare, solicitarea domnului deputat Mircea Toader, sigur, poate fi discutată, dar nu avem ce să discutăm în fond, rămânând, ca atare, legea să parcurgă în continuare drumul până la adoptarea de către Parlament, promulgarea și publicarea în Monitorul Oficial al României, așa cum se face cu orice lege obișnuită.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu. Punctul1.

În momentul în care discutăm despre o moțiune de cenzură, avem o hotărâre a Curții Constituționale care spune că aceasta nu poate fi oprită și, în același timp, s-a invocat și aici faptul că o serie dintre semnatarii moțiunii au depus solicitări individuale pentru a-și retrage semnăturile.

Nu există procedura retragerii semnăturilor de pe moțiunea de cenzură, dar, într-adevăr, cred că este o chestiune absolut corectă din punct de vedere procedural ca acest lucru să se întâmple, așa cum am făcut de fiecare dată și cum e corect, în urma adresării întrebării cu privire la această moțiune de către președintele de ședință, în fața plenului reunit.

Drept care, întrebarea pe care, procedural, trebuie s-o adresez plenului și, în primul rând, semnatarilor moțiunii este există semnatari ai moțiunii de cenzură care doresc să-și retragă semnăturile? (Domnul deputat Ciprian Minodor Dobre solicită cuvântul.)

Domnule deputat Dobre, doriți să luați cuvântul pe...? Să vă retrageți semnătura?

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Nu, doamna președinte.

Am luat cuvântul pe procedură, să vă informez că deputații Partidului Național Liberal, dar și senatorii - și v-aș solicita să atrageți atenția secretarului general al Camerei Deputaților, că sunteți dezinformată -, toți semnatarii parlamentari ai Partidului Național Liberal v-au înștiințat în scris că și-au retras semnătura de pe moțiunea de cenzură, iar ceea ce dumneavoastră încercați să discutați nu are obiect.

Într-o altă ordine de idei, vreau să vă supun, în primul rând, doamnelor și domnilor din majoritate, în al doilea rând, domnule prim-ministru și domnilor reprezentanți ai Guvernului, dumneavoastră astăzi vreți să supuneți votului Parlamentului dacă se dezbate sau nu o moțiune de cenzură inexistentă - și asta o punem între paranteze.

Dacă votul care va reieși va fi negativ, și anume ca Parlamentul să nu admită să se dezbată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, punem la îndoială, domnule prim-ministru..., cum și dumneavoastră, de fapt, în cererea pe care ați adresat-o, respectiv întâmpinarea pe care ați adresat-o Curții Constituționale, puneți la îndoială art. 114 din Constituție - asumarea răspunderii Guvernului este o atitudine a Guvernului și nu un drept al Parlamentului de a acorda sau nu.

Deci, pe cale de consecință, intrați în al doilea absurd procedural.

Doamnă președinte, Domnule prim-ministru, Cădeți în derizoriu cu o chestiune care nu are nici în clin, nici în mânecă cu asumarea răspunderii pe Legea educației naționale.

Aveți trei decizii ale Curții Constituționale.

Prima datează din septembrie 2009, prima declarare ca neconstituțională a legii, a doua este cea din 3 noiembrie 2010, iar a treia, cea din 24 noiembrie 2010.

Domnule prim-ministru, dumneavoastră nu mai aveți o moțiune de cenzură cu privire la această lege.

Nu procedura asumării a fost declarată neconstituțională prin decizia din 3 noiembrie 2010, ci asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect de lege a fost declarată neconstituțională.

Și ceea ce este nul produce efecte nule.

Deci, domnule prim-ministru, doamnă președinte, respectați deciziile Curții Constituționale!

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Mulțumesc, domnule deputat Dobre.

Dați-mi voie să dau citire listei cu cei care au semnat moțiunea și o să-i rog pe domnii deputați, pentru că sunt prezenți în sală, să spună dacă își retrag semnătura sau nu.

Domnule deputat Tăriceanu, vă rog.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Înainte de a trece la pasul pe care îl doriți, și anume să solicitați parlamentarilor săși exprime, în final, punctul de vedere cu privire la retragerea sau la neretragerea semnăturilor, am să vă rog să fiți de acord cu acordarea unei pauze de consultări de o jumătate de oră.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu, domnule deputat Tăriceanu.

Vorbeam cu colegii...

Și atunci când este depusă o demisie, ea este anunțată în plen.

De aceea, este foarte importantă procedura anunțării de la microfon.

Am înțeles, 20 de minute pauză.

Vă mulțumesc.

 

- pauză -

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Doamnelor și domnilor deputați și senatori, Vă rog să luați loc pentru a putea relua lucrările de astăzi. (Discuții în sală)

Vă rog să luați loc pentru a putea merge mai departe cu ordinea de zi.

Cred că putem începe plenul.

Rămăsesem la citirea semnatarilor moțiunii și, dacă dumnealor doresc să-și retragă semnătura, sunt invitați la microfon pentru a face acest lucru.

Este o procedură corectă și regulamentară.

Primul semnatar, domnul deputat Cristian Adomniței.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Cristian Mihai Adomniței:

Doamna președinte, Speram să nu fiu pus în această situație, atât pentru binele Parlamentului și pentru ceea ce facem aici, respectiv legi pentru națiunea noastră, cât și, evident, pentru România.

Cu atât mai trist sunt, ca fost ministru al educației, pentru că sunt nevoit să-mi retrag semnătura de pe această moțiune, deși nu doar în sufletul meu, cât și în cuvânt, cred în fiecare literă și în fiecare cuvânt care sunt scrise acolo.

Mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Marin Almăjanu.

Domnul Marin Almăjanu:

Îmi retrag semnătura.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnul deputat Teodor Atanasiu.

Domnul Teodor Atanasiu:

Onorat prezidiu, Doamnelor și domnilor parlamentari,

Așa cum am făcut-o prin declarație publică, precum și în scris, reconfirm și de la această tribună că îmi retrag semnătura de pe o moțiune de cenzură care nu poate fi depusă pe o asumare de răspundere împotriva Constituției.

Mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Vasile Berci.

Domnul Vasile Berci:

Doamnelor și domnilor colegi, Un gest normal, firesc, așa cum am procedat atunci când am semnat apelul pentru retragerea semnăturii la moțiunea respectivă, îl fac și acum în plen.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Viorel Buda, vă rog.

Se pregătește domnul deputat Daniel-Stamate Budurescu.

Domnul Viorel-Vasile Buda:

Mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi, Așa cum doream să o fac, în momentul în care am aflat despre decizia Curții Constituționale că asumarea răspunderii Guvernului este neconstituțională, dar atunci nu am avut ocazia să vin la microfon, fiindcă nu m-ați invitat, am făcut-o în scris, ca toți colegii mei din Grupul parlamentar al PNL, și o fac și acum de la microfon și vă anunț:

da, îmi retrag această semnătură.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul deputat Daniel-Stamate Budurescu.

Se pregătește domnul deputat Cristian Buican.

Domnul Daniel-Stamate Budurescu:

Stimată doamnă deputat Roberta Anastase,

Onorat prezidiu,

Dragi colegi,

Din sală: Mai tare!

Domnul Daniel-Stamate Budurescu:

Mai tare? Nicio problemă.

Se poate.

Vă aduc la cunoștință, dacă ați uitat, dacă nu ați fost prezentă, că acum două săptămâni, cu semnătură privată, mi-am exprimat o anumită părere și acea părere era de a-mi retrage semnătura de pe acea moțiune de cenzură.

Dacă acum veniți... nu e regulamentar, e cutumă, dar cutuma încă nu a devenit lege la noi în Parlament, vă spun că nu-mi retrag ultima semnătura, prin care îmi retrăgeam prima semnătură de pe moțiune.

În privința deciziei Curții Constituționale, conform căreia o moțiune trebuie dezbătută orice ar fi și orice s-ar fi întâmplat, vreau să vă propun o scurtă idee.

Gândiți-vă că s-ar întâmplă o mare minune - suntem în pragul Crăciunului - și domnul prim-ministru Boc ar demisiona, ar avea gândul cel bun pentru milioane de români sau și-ar lua câmpii, așa cum, plastic, se exprimă altcineva.

Noi ce ar trebui să facem cu acea moțiune?

Continuăm? Și dacă moțiunea nu trece? Îl condamnăm pe domnul prim-ministru să vină din nou la treburile statului? Ar fi inuman, credeți-mă.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnule deputat, s-a introdus o moțiune împotriva unui ministru care a fost schimbat, și tot v-ați susținut moțiunea.

Domnul deputat Cristian Buican, se pregătește domnul deputat Mihăiță Calimente.

Domnul Cristian Buican:

Doamna președinte,

Dragi colegi,

Având în vedere că decizia Curții Constituționale este în sensul ca Guvernul să-și retragă această asumare a răspunderii, așa cum am anunțat public, îmi retrag semnătura de pe moțiunea de cenzură, împreună cu colegii mei.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul deputat Mihăiță Calimente.

Urmează domnul deputat Mircea-Vasile Cazan.

Domnul Mihăiță Calimente:

Doamna deputat, Stimați colegi, Multe trăsnăi mi-a fost dat să aud în acest Parlament, însă ceea ce a susținut domnul prim-ministru acum vreo oră, aici, întrece toate trăsnăile pe care le-am auzit, pentru că Domnia Sa nu a făcut legătura între documentul pe care îl citea și cealaltă decizie a Curții Constituționale, care se referea exact la acel document pe care îl citea și care spunea că procedura este neconstituțională.

Sigur că întrebările pe care, după aceea, în chip cu totul și cu totul curios, le-a pus prim-ministrul, au primit un răspuns care îi permitea să ducă la capăt o procedură care se referea însă la o lege care este neconstituțională.

Procedura se desfășoară și, în aceste condiții, este tot neconstituțională, pentru că nu poate prim-ministrul să dea un decret prin care să declare constituțională o lege declarată de Curtea Constituțională neconstituțională.

Este clar că această lege, indiferent cum o veți vota și ce hotărâre veți lua, tot la Curtea Constituțională va ajunge și voi fi extraordinar de curios ce va spune Curtea Constituțională a treia oară, pe aceeași materie.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Mihăiță Calimente:

Consider că, în aceste condiții, sunt absolut obligat să-mi retrag semnătura, pentru că procedurile pe care dumneavoastră, cu onoare, doamna președinte, le conduceți nu au nicio legătură cu ceea ce scrie în Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului și în Constituție.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Mircea-Vasile Cazan.

Urmează domnul deputat Daniel Chițoiu.

Domnul Mircea-Vasile Cazan:

Doamna președinte, Dragi colegi, Îmi retrag semnătura.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea-Vasile Cazan:

Cred că...

Îmi dați voie să și vorbesc?

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Atât trebuie să afirmați.

În rest, nu e nevoie de o intervenție mai mare.

Domnul Mircea-Vasile Cazan:

Doamna președinte, La fel cum ne-am obișnuit, nu ne mai dați voie nici să mai vorbim de la microfon.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul deputat Daniel Chițoiu.

Se pregătește domnul deputat Tudor Chiuariu.

Domnul Daniel Chițoiu:

Doamna președinte,

Dragi colegi,

Îmi retrag și eu semnătura de pe moțiunea de cenzură.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul deputat Tudor Chiuariu.

Se pregătește domnul deputat Horia Cristian.

Domnul Tudor Alexandru Chiuariu:

În primul rând, o să vă rog să-mi scuzați vocea, sunt puțin răcit.

Mulțumesc, doamna președinte.

Accesorium sequitur principale.

Este un adagiu latin, care spune că actul accesoriu urmează soarta actului principal.

Fac aceste precizări pentru acest Guvern în care nu există niciun jurist demn de acest nume.

Așadar, mai pe scurt și pe înțelesul tuturor, dacă angajarea răspunderii Guvernului este în afara cadrelor constituționale, e nulă de drept, un act ulterior, subsecvent, în cadrul aceleiași proceduri, nu poate fi valabil și trebuie să-i urmeze soarta.

Așadar, este, de asemenea, lovit de nulitate absolută.

Din această cauză îmi retrag semnătura de pe moțiunea de cenzură.

Mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Horia Cristian.

Se pregătește domnul deputat Ciprian Minodor Dobre.

Domnul Horia Cristian:

Doamna președinte, Stimați colegi, Domnule prim-ministru, Domnilor miniștri, În niciun caz, dintr-un gest oarecare, nu am să cauționez neconstituționalitatea acestei asumări a răspunderii Guvernului.

În niciun caz, nu puteți să invocați urgența acestei legi și în niciun caz, nu cred că această lege trebuie să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului.

Cu toate acestea, am să-mi retrag semnătura de pe moțiunea de cenzură.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Ciprian Minodor Dobre.

Urmează domnul deputat Victor Paul Dobre.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Doamnelor și domnilor, Vreau să vă reamintesc că dispozitivul Deciziei Curții Constituționale nr. 1431din 3 noiembrie 2010 sună în felul următor:

"Constată că angajarea răspunderii de către Guvern în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în temeiul art. 114 alin. (1) din Constituție asupra proiectului Legii educației naționale este neconstituțională...".

Acest lucru, raportat la art. 147 alin. (4) din Constituția României, în care se arată că "Deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României.

De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor".

Vă aduc la cunoștință că nu există vreo altă soluție decât aceea a retragerii acestor semnături.

De ce?

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnule deputat, ați intervenit astăzi de trei ori pe acest subiect.

Vă rog din suflet să vă prezentați opțiunea în legătură cu retragerea sau nu a semnăturii.

Pentru aceasta este...

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Vă mulțumesc, doamna președinte, pentru că îmi dați această posibilitate.

Având în vedere, așadar, art. 147 alin. (4) din Constituție și dispozitivul Deciziei Curții Constituționale nr. 1431 din 3 noiembrie 2010, și neavând altă posibilitate, văzând că această procedură, a angajării răspunderii pe Legea educației naționale este neconstituțională, noi, parlamentarii Partidului Național Liberal, ne retragem această semnătură, pentru că respectăm decizia obligatorie a Curții Constituționale.

Și vă reamintesc că asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educației naționale a intervenit în momentul în care în Senatul României se desfășura procesul legislativ asupra Legii educației naționale.

Atenție deci, că asumarea răspunderii Guvernului pe o lege aflată în dezbatere la cea de-a doua Cameră, cea decizională, nu poate avea loc, potrivit aceleiași decizii a Curții Constituționale.

Pe cale de consecință, ceea ce se întâmplă astăzi este doar trocul politic dintre PDL și UDMR pe marginea a ce? A Legii educației naționale.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Este vorba despre soarta generației următoare a României.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc...

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Domnilor colegi...

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnule deputat, o să vă rog...

V-ați exprimat opțiunea, ați făcut declarații politice astăzi, toată ziua.

Vă rog să-i lăsați și pe ceilalți colegi să-și exprime punctul de vedere.

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Victor Paul Dobre.

Se pregătește domnul deputat Aurel Donțu.

Domnul Victor Paul Dobre:

În primul rând, îmi retrag semnătura de pe moțiune, dar, în același timp, vă atenționez, doamna deputat, că modul în care conduceți lucrările Parlamentului României, întrunit în Camere reunite, în care luați dreptul la exprimare unui parlamentar ales este inadmisibil.

Poate să vorbească de 20 de ori.

De aceasta există democrație.

Țineți minte ce ați vorbit atunci când ați fost instalată ca președinte al Camerei Deputaților? Luați-vă discursul de atunci în care vorbeați de democrație!

Cred că există o limită a bunului-simț.

Nu aveți dreptul să luați posibilitatea de a se exprima unui parlamentar.

Pentru ce au mai murit oamenii aceia în decembrie?

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Intervențiile prevăzute de Regulament sunt de două minute.

Are cuvântul domnul deputat Mihai-Aurel Donțu și se pregătește domnul deputat Gheorghe Dragomir.

Îi rog pe secretari să cronometreze.

Domnul Mihai-Aurel Donțu:

Onorat prezidiu, Domnule prim-ministru, Domnule prim-viceprim-ministru, Doamna deputat cu funcție de președinte, Evident că mă voi înscrie și eu în același curent de retragere a semnăturilor de pe această moțiune ca și colegii mei, dar trebuie să precizez, în cele două minute care mi se acordă, că un antevorbitor de-al nostru - îi dau și numele, poate să ceară drept la replică, este domnul senator Berceanu - a spus aici că putem vota orice trăsnaie, chiar și "influența razelor de lună asupra galoșilor".

Nu este așa, domnilor colegi!

Suntem Parlamentul României, suntem Cameră decizională, suntem Camerele reunite ale Parlamentului României și nu votăm orice trăsnaie care ne trece prin cap.

Nu este bine să ne batem de joc de această instituție, nu este bine să vă bateți de joc de opoziție și nu este bine să aduceți Parlamentul în situația de a fi Marea Adunare Națională.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnul deputat Gheorghe Dragomir și se pregătește domnul deputat George Dumitrică.

Domnul Gheorghe Dragomir:

Domnule președinte, Așa cum rezultă din adresa transmisă de către Grupul parlamentar al PNL, îmi retrag semnătura de pe moțiunea de cenzură.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat George Dumitrică și se pregătește domnul deputat Relu Fenechiu.

Domnul George-Ionuț Dumitrică:

Doamna președinte, Stimați colegi, Din cauza modului în care abordați dumneavoastră această procedură și această Lege a educației naționale, țin să vă anunț că îmi retrag semnătura de pe moțiunea de cenzură.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Relu Fenechiu.

Urmează domnul deputat Gheorghe Gabor.

Domnul Relu Fenechiu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Domnilor miniștri,

Stimați colegi,

O să vă rog să-mi permiteți să nu abuzez de timpul dumneavoastră.

Timpul dumneavoastră este important, trebuie să vă ocupați de treburile țării, dar, domnule primministru, cred cu tărie că, pentru România, este mai bine dacă noi, cei din Partidul Național Liberal, o să vă reținem aici o sută optzeci de minute, adică atât cât înseamnă două minute înmulțit cu optzeci și ceva de deputați și senatori ai Partidului Național Liberal.

Acum, eu o să mă rezum la aceste o sută optzeci și ceva de minute, o să mă încadrez în aceste o sută optzeci și ceva de minute, nu vă faceți probleme, nu voi depăși acest timp, dar vreau să vă spun, domnule prim-ministru, că a fost o situație în Statele Unite ale Americii când un infractor, un ucigaș, a fost achitat pentru că celui ucis nu i se știa identitatea.

Într-adevăr, dumneavoastră lăsați fără identitate învățământul românesc!

Într-adevăr, dumneavoastră, prin ceea ce faceți astăzi, comiteți o infracțiune.

Nesocotiții decizia Curții Constituționale pe fond și încercați un subterfugiu de formă.

Acest lucru îl poate face un oarecare infractor din România, dar acest lucru nu îl poate face Guvernul României, nu-l poate face prim-ministrul României.

Am folosit cuvinte dure, domnule prim-ministru, dar, totuși, sper din toată inima să reveniți cu picioarele pe pământ și să lăsați ca Legea educației naționale să fie dezbătută în Parlament și adoptată de Parlament pentru că este singurul for din România, conform Constituției, care poate face acest lucru.

De aceea, eu îmi voi retrage semnătura de pe această moțiune, doar pentru ca această moțiune să nu mai poată fi dezbătută.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Pe procedură, domnul deputat Mircea Toader.

  ................................................
 

Doamna Roberta-Alma Anastase:

  ................................................

Continuăm procedura.

Domnul deputat Gheorghe Gabor și urmează doamna Grațiela Gavrilescu.

Domnul Gheorghe Gabor:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Doamna președinte,

Domnule prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Stimați colegi,

Deciziile Curții Constituționale, fie că ne plac, fie că nu ne plac, sunt obligatorii pentru toată lumea.

Ca o consecință a acestui fapt, ca urmare a unei decizii pronunțate de către Curtea Constituțională, referitor la această moțiune de cenzură, eu îmi retrag semnătura.

Sigur, aș vrea să fac doar o scurtă considerație.

Curtea Constituțională este un organism politic, la ora actuală.

Poate ar fi bine să fie reorganizată, poate ar fi bine să ne gândim de acum care va fi viitorul ei și poate ar trebui ca să evităm situații de genul celor care se petrec astăzi în Parlament.

Să ne gândim ca această Curte Constituțională să fie transformată într-o secție a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Doamna deputat Grațiela Gavrilescu.

Se pregătește domnul deputat Dominic-Andrei Gerea.

Doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu:

Doamna președinte, Stimați colegi, Domnule prim-ministru, Ați dorit cu ardoare angajarea răspunderii pentru o lege extrem de importantă pentru o națiune întreagă.

Curtea Constituțională tocmai v-a spus că este neconstituțională această angajare, motiv pentru care îmi retrag semnătura de pe moțiunea de cenzură.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Dominic-Andrei Gerea.

Se pregătește doamna deputat Alina Gorghiu.

Domnul Andrei-Dominic Gerea:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Domnule prim-ministru,

În primul rând, doamnă, stimată colegă, în evidențele dumneavoastră ar trebui să figurez Andrei-Dominic Gerea, nu Dominic-Andrei Gerea, mă rog, pentru a fi siguri cu cine stăm de vorbă.

După aceea, domnule prim-ministru, aș vrea să vă reamintesc că, din educație, din sistemul de învățământ, constant și îngrijorător de mulți profesori, dascăli pleacă.

Ori se duc în alte domenii, ori pleacă din țară.

La fel se întâmplă și cu medicii, la fel se întâmplă cu ceilalți specialiști ai României care, toți, consideră că nu mai au viitor în România.

În același timp, dumneavoastră vă agățați de putere cu îndârjire, ca și cum aici s-ar termina viața dumneavoastră.

La un moment dat, v-am admirat atunci când a fost episodul acela când ați căzut de pe scenă într-o emisiune televizată pentru tărie, mă rog, pentru ambiție și așa mai departe.

Se pare că am interpretat greșit în acel moment comportamentul dumneavoastră care, iată, se răsfrânge acum în mod negativ împotriva poporului român și vă spun astăzi, aici, în numele părinților, mamelor din județul Argeș, - în particular din Pitești, - pe care îi reprezint în Parlament, că toți aceștia vă roagă, câteodată, într-un limbaj pe care nu-l pot reproduce de la tribuna Parlamentului, să plecați și să vă dați demisia și dumneavoastră, și colegii dumneavoastră, și doamna președinte, care încă are dificultăți cu număratul, și așa mai departe.

Și ne mai roagă pe noi, cei din opoziție...

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnule deputat, trebuie doar să vă exprimați dacă vă mențineți sau nu semnătura.

Este foarte simplu, iar dificultăți cu număratul, cel mult, are colegul dumneavoastră Mihai Voicu.

Și altfel, a fost și apel nominal.

Asta ca să ne lămurim.

Domnul Andrei-Dominic Gerea:

Sigur, ca să ne lămurim, vă pot da niște înregistrări luate cu telefonul în care domnul deputat Mihai Voicu vă solicită de nenumărate ori să verificați cvorumul.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Așa între noi.

Domnule deputat, vă retrageți sau nu semnătura? Ați depășit termenul de două minute.

Domnul Andrei-Dominic Gerea:

M-ați întrerupt, îmi cer scuze.

Sigur, probabil, că orice alocuțiune mai dezvoltată vă creează dificultăți, dar, acum, în două fraze, am terminat.

Domnule prim-ministru, Din păcate, noi, opoziția, am promis să facem tot ce putem pentru a vă demite.

Din păcate, decizia Curții Constituționale, care este extraordinar de limpede pentru toată lumea, mai puțin pentru dumneavoastră, spune că nu putem continua în acest moment și mai departe cu procedura de demitere.

Prin urmare, sunt nevoit să-mi retrag semnătura.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Doamna deputat Alina Gorghiu.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Stimată doamnă președinte, Stimați reprezentanți ai Guvernului, Stimați colegi parlamentari, Semnătura mea de pe moțiunea de cenzură o să vă rog să nu o mai luați în considerare.

Motivul este dorința mea de a nu legitima o procedură neconstituțională cu care Guvernul Boc a venit astăzi în fața dumneavoastră.

Dacă îmi aduc bine aminte este a doua oară într-un an de zile - vă aduceți aminte că și anul trecut s-a întâmplat aceeași poveste, cu aceeași majoritate parlamentară din punct de vedere numeric, cu alt partid la guvernare - când Legea educației naționale a fost contestată de Partidul Național Liberal la Curtea Constituțională, și când s-a dat o decizie de neconstituționalitate, inclusiv pe procedură, stimați colegi, Vă aduceți aminte că, și anul trecut, Curtea Constituțională vă spunea același lucru.

Aveți o majoritate parlamentară, nu puteți uza de procedura angajării răspunderii.

Este o procedură in extremis.

Stimate domnule premier,

Speram să vă fi plictisit de atâtea decizii ale Curții Constituționale care nu vă dau dreptate și care vă spun că procedurile cu care veniți în Parlamentul României sunt neconstituționale, dar se pare că m-am înșelat.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Până în acest moment, 22 dintre semnatarii acestei moțiuni și-au retras semnătura de pe moțiunea de cenzură.

În total, au fost 138 de semnatari.

Scăzând cele 22 de semnături, în momentul de față, moțiunea a rămas cu 116 semnături.

În acest moment, putem considera că nu mai există moțiunea de cenzură, iar Proiectul Legii educației naționale va fi considerat adoptat. (Aplauze în rândurile puterii)

Din acest moment, curge termenul constituțional pentru contestare la Curtea Constituțională.

Fiind procedură de urgență, acest termen este de două zile.

Domnul deputat Ludovic Orban.

Domnul Ludovic Orban:

Domnule președinte,

Am cerut cuvântul pe procedură, înainte de a face acest anunț, pentru a vă feri de a comite un nou abuz și de a încălca grav Regulamentului.

Vreau să vă readuc aminte, stimați colegi, că situația în care suntem noi astăzi nu este situația în care parlamentarii, semnatari ai moțiunii de cenzură, își retrag astăzi semnăturile de pe moțiunea de cenzură.

Retragerea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură s-a făcut în scris sub semnătura fiecărui deputat și senator al Partidului Național Liberal, înainte de reuniunea Birourilor permanente comune, care, în urma deciziei Curții Constituționale și în urma retragerii moțiunii de cenzură, au retrimis Proiectul Legii educației naționale către Guvern.

Ca atare, vă repet, stimați colegi, că ceea ce faceți astăzi nu are obiect.

Parlamentul României, astăzi, în urma deciziei Curții Constituționale, în urma retragerii semnăturilor de pe moțiunea de cenzură, anterioară Birourilor permanente reunite, și în urma deciziei Birourilor permanente reunite de retrimitere a Proiectului Legii educației naționale către Guvern nu este astăzi angajat într-o procedură de adoptare a unei legi prin angajarea răspunderii Guvernului.

Comiteți un nou abuz constituțional, săvârșiți un act care nu are nicio legătură cu realitatea.

Stimați colegi, Nu aveți ce să votați astăzi.

Proiectul Legii educației naționale, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea, a fost retrimis către Guvern de Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

Vă mai spun un lucru, ca să știți ce ar fi trebuit să se întâmple în mod constituțional și regulamentar.

Guvernul trebuia să-și angajeze din nou răspunderea asupra Proiectului Legii educației naționale, așa cum vreți voi, după finalizarea dezbaterilor pe Legea educației naționale din Senat.

Aceea era decizia corectă, constituțională, care, într-adevăr, respecta toate procedurile.

Am să le spun celor de la Grupul parlamentar al UDMR următorul lucru: să nu credeți că, susținând această gravă încălcare a Constituției și a procedurilor parlamentare, veți avea Legea educației naționale.

În mod evident, vom ataca la Curtea Constituțională modul total neconstituțional în care a fost adoptată această lege pentru că, vă reamintesc, procedura normală și firească era aceea ca Guvernul să-și angajeze, din nou, răspunderea, pentru că astăzi nu mai avem de-a face cu procedura de angajare a răspunderii.

Degeaba încearcă doamna Anastase să declare de la prezidiu că a constatat că nu mai există semnăturile necesare moțiunii de cenzură și că Guvernul nu este demis și că legea este adoptată.

Este complet abuziv, este complet neconstituțional și nu are nicio legătură cu realitatea, cu ceea ce s-a întâmplat în Parlament.

Ca atare, doamna președinte, vă mai cer, așa, cu o ultimă speranță, să vă vină mintea de pe urmă, să sfătuiți Guvernul, pe care îl apărați printr-o majoritate conjuncturală în Parlament, să plece acasă cu Legea educației naționale și să revină, dacă dorește să-și angajeze răspunderea, atunci când Constituția și Regulamentele Camerelor o să-i permită.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnul președinte Markó Béla.

Urmează doamna deputat Aura Vasile.

Domnul Markó Béla:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Aș vrea să dau o replică la ceea ce a spus domnul deputat Ludovic Orban.

Domnul coleg a făcut o referire la Grupul parlamentar al UDMR după ce s-au făcut deja foarte multe referiri la interesele UDMR-ului.

Domnule deputat, Nu noi, cei din UDMR, avem interesul Legii educației naționale, fiindcă noi am făcut școala, am făcut și universitatea.

Dumneavoastră, după atitudinea pe care o aveți, eventual, aveți nevoie de Legea educației naționale. (Aplauze)

În cazul nostru, copiii au nevoie, copiii români, copiii maghiari, copiii majoritari sau copiii minoritari din această țară au nevoie de o lege bună a educației.

Nu politicienii UDMR sau politicienii PNL, PSD și așa mai departe.

O primă idee.

A doua idee, vă rog foarte mult să nu faceți referiri la deciziile Biroului permanent de a accepta sau de a nu accepta o moțiune de cenzură.

Dreptul de a accepta sau a nu accepta o moțiune de cenzură este al plenului.

Noi suntem reprezentanții poporului, noi, senatorii și deputații.

Biroul permanent este conducerea administrativă a Parlamentului și atât.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, vă mulțumesc.

Am câteva lucruri de făcut, ca remarcă, pe procedură.

Nu-mi aduc aminte, doamna președinte, sau, dacă eu am uitat, dumneavoastră trebuie să-mi indicați sau cel care a solicitat această procedură, care articol și care alineat din Regulamentul ședințelor comune ale celor două Camere ale Parlamentului sau din altă decizie stabilesc că trebuie să declarăm că ne retragem semnăturile de pe moțiune.

Timpul dumneavoastră, efortul dumneavoastră.

Partidul Național Liberal realizase ceea ce trebuia să facă, vă înștiințase în scris.

Dacă ați vrut să pierdeți timpul, asta este altceva.

În al doilea rând, am dreptate când spun că trebuie să seminarizez pe liderul Grupului parlamentar al PDL privind Regulamentul, Constituția și Regulamentul comunal celor două Camere.

Aștept să-mi spuneți articolul și alineatul.

Mai departe, dumneavoastră spuneți că se constată că moțiunea nu este susținută.

Doamna președinte, acest lucru a fost rezolvat în momentul în care Grupul parlamentar al PNL, din Senat și din Camera Deputaților, și-a retras semnăturile pentru că, în acel moment, cele două Camere ale Parlamentului, reunite, au constatat că nu mai există obiect.

Degeaba domnul senator Markó Béla vine și spune aici, supărat, țipând la noi..., nu l-am văzut țipând atunci când s-au tăiat pensiile, și ungurilor, și românilor, nu l-am văzut țipând atunci când s-au tăiat alocațiile copiilor, când s-au anulat alte drepturi ale cetățenilor, și români, și turci, și unguri, și toate naționalitățile din România.

Acum e supărat?

Domnule prim-ministru, sunteți în sală? Nu sunteți în sală.

Domnule ministru al justiției, sunteți în sală? Nu sunteți în sală.

Atunci, vă spun dumneavoastră, stimați colegi.

Spunea domnul profesor, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,...

Îmi cer scuze că nu-mi aduc aminte numele...

Din sală:

Domnul Andrei Marga...

Doamna Aurelia Vasile:

Marga...Vă rog să mă scuzați, domnule profesor...

...că prim-ministrul, așa-zis, cu ghilimele, al României... sau ceea ce spunea domnul senator Mang, din grupul meu parlamentar, că trebuie să i se retragă titlul de universitar.

Domnule prim-ministru și doamna președinte a Camerei Deputaților, Dânsul a solicitat iar dumneavoastră ați supus la vot un lucru care nu este constituțional.

Domnul prim-ministru a cerut asumarea răspunderii, în contextul în care art. 114 alin. (1) spune "Angajarea răspunderii", și nu "asumarea", la fel a cerut liderul Grupului parlamentar al PDL, dumneavoastră ați supus acest lucru la vot - poate fi verificată stenograma.

În concluzie, s-a votat ceva ce nu este constituțional.

Ați votat asumarea răspunderii în loc de angajarea răspunderii, așa cum este scris în cărticica aceasta care se numește Constituția României.

Și să-i mai spun ceva domnului Markó Béla.

Dacă voiați să fie din nou discutată Legea educației naționale, bună-rea, necesară-necesară și așa...

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Doamna deputat, vă apropiați de trei minute.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, 10 secunde și închei.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Guvernul trebuia, din nou, să sesizeze Parlamentul cu acest proiect de lege și să înceapă, din nou, toată procedura pentru că, altfel, Guvernul procedează la fel ca și cu alte hotărâri rămase definitive ale Înaltei Curți de Casație și Justiție sau ale curților de apel care dau drepturile cetățenilor și pe care le planifică, așa, la sfântu-așteaptă.

Deci doamna președinte, nu avem o moțiune, iar ceea ce ați supus la vot este contrar Constituției.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Am supus la vot completarea ordinii de zi cu continuarea procedurii parlamentare referitoare la moțiunea de cenzură, ca să fiu foarte precisă.

Domnul senator Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Doamna președinte, Domnule vicepreședinte Alexandru Pereș, Distinsă bancă ministerială, În primul rând, vreau să subliniez un fapt.

Prezidiul de astăzi nu prea este regulamentar pentru că, în locul domnului vicepreședinte Alexandru Pereș, ar fi trebuit să stea un vicepreședinte al Senatului, de la opoziție.

Acesta este un aspect.

Al doilea lucru.

Doamna președinte, dumneavoastră, acum o oră și ceva, ați spus că este obligatoriu, conform Regulamentului, ca fiecare parlamentar care a semnat moțiunea să anunțe de la acest microfon dacă își retrage sau nu-și retrage semnătura.

Ceea ce ați făcut dumneavoastră acum este încă un abuz și îmi pare rău să constat acest lucru.

Dumneavoastră interziceți celorlalți parlamentari să-și retragă sau să nu-și retragă semnătura? Este incalificabil gestul dumneavoastră.

Acum, în calitate de lider al Grupului parlamentar al senatorilor liberali, vă anunț de la acest microfon că toți senatorii liberali își retrag semnăturile dacă dumneavoastră veți persista în încălcarea Regulamentului de a nu permite colegilor liberali să anunțe de la acest microfon retragerea semnăturii.

În altă ordine de idei, faptul că domnul viceprim-ministru Markó Béla, președinte al UDMR-ului, a venit aici atât de nervos - nu l-am văzut niciodată atât de nervos -

demonstrează tocmai că această lege conține și prevederi care convin doar UDMR-ului.

Aceasta este o realitate și nu ne putem ascunde.

În sfârșit, am să vă spun, în încheiere, ceva care s-ar putea să vă surprindă.

Să știți că, între atitudinea parlamentarilor liberali și atitudinea dumneavoastră, pe de o parte, doamna președinte, și atitudinea Guvernului, pe aceeași parte cu dumneavoastră, și atitudinea majorității parlamentare, tot pe aceeași parte, există o mare asemănare, și anume consecvența.

Noi suntem consecvenți când venim la microfon și anunțăm ceea ce am anunțat, de fapt, în scris, că ne retragem semnăturile.

Dumneavoastră, doamna președinte, sunteți consecventă când încălcați Regulamentul.

Guvernul este consecvent prin guvernarea dezastruoasă, și majoritatea parlamentară este consecventă pentru că sprijină acest Guvern dezastruos.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Drept la replică, domnul senator Alexandru Pereș.

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Sigur, doresc să răspund domnului lider al Grupului parlamentar al PNL din Senat și o să-i și dovedesc că, de fapt, această desemnare a mea, de copreședinte, de astăzi, a fost făcută la rugămintea și la telefonul domnului președinte al Senatului Mircea Geoană.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, liderul Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților.

Domnul Călin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna președinte, Domnule viceprim-ministru Markó Béla, Permiteți-mi să fac o remarcă, v-aș da poate o replică la dreptul la replică pe care l-ați dat, dar am remarcat și eu că aveți dreptate și enervarea poate este justificată.

Ați considerat că Birourile permanente au un rol care este unul administrativ și eu am spus de multe ori acest lucru: în cadrul Parlamentului, da, Birourile permanente au un rol administrativ.

Prin urmare, contestați acțiunea Birourilor permanente de a retrimite legea către Guvern.

Dar problema nu este asta.

Problema este că eu cred că Legea educației naționale are mari probleme pe care, dincolo de cele pe care poate le rezolvă în accepțiunea dumneavoastră creează o serie de alte probleme.

Eu mi-aș dori ca tineretul să beneficieze de o lege bună a educației, dar prin actuala lege riscăm ca foarte mulți din cei care astăzi sunt profesori sau care mâine ar putea să devină să se îndepărteze de acest domeniu și toate dezideratele dumneavoastră pentru generațiile viitoare să nu mai aibă cum să se înfăptuiască.

De asemenea, mi-aș dori să fiți la fel de enervat atunci când o decizie a Curții Constituționale urmează, așa cum văd, să fie încălcată prin voința majorității Parlamentului.

De data aceasta mă adresez tuturor și las chestiunea intervenției domnului președinte al UDMR, domnul Markó Béla, deoparte.

Doamnă președinte, Dacă am auzit bine, dumneavoastră ați spus că luați act de faptul că semnăturile au fost retrase și, prin urmare, că procedura asumării răspunderii Guvernului este îndeplinită.

Vă rog să țineți cont de:

1. Trebuie să dați dreptul tuturor celor care doresc să-și retragă semnăturile să vină la microfon să spună acest lucru.

Nu este normal, nu este democratic să întrerupeți această procedură.

2. Dacă considerați că procedura de asumare a răspunderii este încheiată - prin urmare, legea urmează să-și continue mersul, așa cum doriți dumneavoastră, către promulgare -, vă avertizez că Grupurile parlamentare ale PNL se vor retrage de la lucrările Parlamentului, pentru că gestul dumneavoastră nu face decât să demonstreze încă o dată că ceea ce numim stat de drept în România nu mai există.

Dacă Parlamentul, prin majoritatea lui, va nesocoti decizia Curții Constituționale, care consideră că angajarea răspunderii este neconstituțională, atunci evident că nu mai suntem în cadrul statului de drept în România.

Orice procedură subsecventă, așa cum au spus și alți colegi de-ai mei, asumării răspunderii, care este neconstituțională, devine și ea nulă de drept.

Prin urmare, moțiunea de cenzură este nulă de drept în acest moment și nu puteți să luați această decizie, spunând că luați act că asumarea răspunderii este îndeplinită, prin urmare, legală, și să mergeți mai departe.

Încălcați grav Constituția și la o asemenea acțiune pe care dumneavoastră, în numele majorității, vreți s-o întreprindeți nu putem să fim părtași.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Pentru a fi clară procedura și a nu merge mai departe cu aceste interpretări, există un număr minim de semnături pe care trebuie să îl aibă o moțiune de cenzură pentru ca ea să existe.

Acest număr este 118.

În momentul în care numărul de semnături "au scăzut" prin retragerile anunțate la tribună... (Strigăte în sală din partea Grupurilor parlamentare ale PNL)

Din sală:

Numărul de semnături "a scăzut".

Doamna Roberta-Alma Anastase:

...acest număr a scăzut la 116, practic, moțiunea nu mai există.

Restul semnatarilor pot să-și mențină sau nu semnătura, dar lucrul acesta nu mai are relevanță în ceea ce privește moțiunea de cenzură.

A doua precizare pe care aș vrea s-o fac este din Decizia Curții Constituționale nr. 1525 din 24 noiembrie 2010, tocmai pentru a clarifica plenul și a ne apropia de final în legătură cu dezbaterile sau intervențiile politice de după încheierea acestei proceduri.

Curtea Constituțională, motivându-și decizia, a stabilit că: "În cazul de față, Curtea constată că doar în situația unei facta pendentia s-ar fi pus problema obligării Guvernului de către Curtea Constituțională să renunțe la procedura angajării răspunderii, respectiv dacă instanța de contencios constituțional ar fi fost sesizată de către președintele Senatului până cel târziu la data de 18 octombrie 2010, deci înainte de stabilirea calendarului asumării de către Parlament." Calendar care, așa cum vă amintiți, a fost pus în aplicare prin asumarea care a avut loc în plenul Parlamentului.

Deci aceasta este, de fapt, decizia Curții Constituționale.

Lucrurile, de aici, sunt foarte clare.

Este motivul pentru care, luând în considerare această decizie, am afirmat faptul că legea este adoptată.

Drept la replică, domnul deputat Ludovic Orban și pe procedură, două minute, domnul deputat Cristian Dumitrescu, după care vă propun să trecem la punctul 2 din ordinea de zi. (Vociferări în sală)

Domnul Ludovic Orban:

Am ținut să-i dau replica domnului Markó Béla, pentru că m-a deranjat... (discuții în sală), m-a deranjat... faptul... nu că a spus... (discuții în sală), nu că a spus că noi, avem și noi nevoie de o lege a educației.

Sigur, am constatat din spusele doamnei deputat Roberta Anastase că "numărul au scăzut" și, într-adevăr, afirmația...

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Am corectat, domnule deputat Orban!

Domnul Ludovic Orban:

...că mai avem nevoie de educație este valabilă, dar nu pentru noi, ci pentru cei cu care... (Rumoare în sală)

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnule deputat Orban, mi-am corectat exprimarea imediat după aceea.

Vă rog să vă referiți la dreptul la replică pe care l-ați invocat.

Vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Nu vorbiți nici mai tare.

Chiar dacă dețineți dreptul de a-mi tăia microfonul, aceasta nu mă va obliga să mă exprim.

Vreau să-i spun din nou domnului Markó Béla că temeiul pentru care Birourile permanente reunite ale celor două Camere au decis retransmiterea proiectului de lege către Guvern a fost decizia Curții Constituționale, care a constatat că angajarea răspunderii este neconstituțională.

În mod evident, Birourile permanente reunite au luat și act de faptul că parlamentarii PNL și-au retras moțiunea de cenzură.

În final, am să-i spun domnului Markó Béla că aș prefera ca parlamentarii care au fost invocați de Domnia Sa să fie aceia care să decidă cum se va spune:

Ștefan cel Mare sau Nagy Istvan, și nu Guvernul, pentru că, până astăzi, s-a arătat că Guvernul este incapabil să elaboreze legi care să fie cu adevărat în interesul cetățenilor.

Vă mulțumesc. (Aplauze în sală)

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul deputat Cristian Dumitrescu.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Doamnelor și domnilor membri ai Parlamentului, În aceste două minute vreau să fac o precizare, nu pentru majoritate - care nu vrea să înțeleagă niciun argument -, o fac pentru consemnarea, pentru totdeauna, în stenograma ședinței Parlamentului României, la 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Doamnă președinte, Prin abuz, dumneavoastră ați confirmat astăzi că o procedură, declarată pentru Parlamentul României de către Curtea Constituțională ca neconstituțională, a condus la un produs constituțional care merge la promulgare.

Această decizie este unilaterală, pe care dumneavoastră v-ați asumat-o, pentru că nu cred că veți îndrăzni să cereți un vot al Parlamentului, pentru că, în acel moment, ar însemna să votăm legi care nu intră în dezbaterea Parlamentului, pentru că această cale ar urma să fie introdusă, dar prin acest abuz de drept, pe care l-ați făcut de la această tribună, prin care ați spus că această procedură a fost încheiată.

Nu a fost încheiată!

Așa cum s-a specificat în peste 25 sau chiar 30 de luări de cuvânt, moțiunea de cenzură a fost retrasă pe baza efectului care a fost produs de o decizie a Curții Constituționale, care spunea că acea moțiune de cenzură trebuie consumată - și ea s-a consumat prin nesusținere, dar s-a consumat -, iar faptul că acea procedură a fost declarată neconstituțională nu vă îndreptățește pe dumneavoastră, decât prin abuz de funcție și abuz de drept, să declarați procedura încheiată și să solicitați ca această lege să meargă la promulgare.

Pe cale de consecință, vreau să se consemneze aceste lucruri în stenograma acestei ședințe, pentru ca acest moment, care într-adevăr este de cea mai mare însemnătate în ceea ce înseamnă democrația românească, să fie consemnat.

Să se consemneze că a existat și opoziție la acest punct de vedere, că au existat și oameni care s-au bătut pentru drept și pentru dreptate, în condițiile în care dumneavoastră, prin abuz - vă spun încă o dată -, doriți să încheiați o procedură, declarată de cea mai înaltă instanță, care este irevocabilă și definitivă, aceea a Curții Constituționale, drept neconstituțională.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnule deputat Popa, vă rog. (Discuții în fața tribunei între mai mulți deputați ai Grupului parlamentar al PNL)

Stați puțin, era înscris domnul deputat înainte.

Vă rog, lăsați-l să vorbească.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Doamnă președinte, Domnule prim-ministru, Domnilor miniștri, Stimați parlamentari senatori și deputați, Trăim un moment trist - poate unul din cele mai triste momente din istoria României de după Revoluție -, momentul în care democrația, câtă era ea, a fost înfrântă în România.

Vreau să vă spun că protestez împotriva acestei încercări a dumneavoastră, doamnă președinte, de a mă face părtaș, încercând de a-mi lua dreptul de a mă exprima privind retragerea semnăturii mele de pe moțiunea de cenzură, de a mă face părtaș la un lucru pe care îl asimilez cu o lovitură de stat.

Pentru că, de fapt, dumneavoastră, prin această manevră, vreți să înfrângeți ordinea constituțională din România, adoptând o lege împotriva deciziei Curții Constituționale.

Lucrul acesta se numește simplu și peste tot - lovitură de stat. (Vociferări în partea sălii ocupată de Grupurile parlamentare ale PDL)

Mai mult decât atât, vreau să spun un lucru și UDMR-ului.

Stimați colegi în Parlamentul României, Cred că ați greșit astăzi.

Dumneavoastră, o minoritate, ați girat o minoritate națională, ați girat abuzul împotriva unei minorități politice.

Nu este un semn bun, nu este un semn bun nici măcar pentru dumneavoastră, nici pentru celelalte minorități, pentru că acest lucru se poate întâmpla mâine oricui va fi minoritate în această țară sau în Parlamentul României, iar acest lucru a fost, într-un fel, legiferat astăzi prin atitudinea dumneavoastră.

Îmi pare rău, recunosc faptul că nu am suficientă carte, domnule lider al UDMR-ului, recunosc faptul că mi-ar fi plăcut să știu, să cunosc limba maghiară, ca și limbile celorlalte minorități.

Mi-ar fi plăcut să știu cum se spune "libertate" în limba maghiară, cum se spune "democrație" în limba maghiară.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnule deputat, vă rog să încheiați intervenția.

Domnul Octavian-Marius Popa:

Poate îmi veți povesti dumneavoastră astăzi, pentru că astăzi ați sacrificat, în limba română sau în limba maghiară, libertatea și democrația din România.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Doamna deputat Jipa.

Doamna Florina-Ruxandra Jipa:

Vă mulțumesc, doamnă președinte, că în sfârșit, după câteva ore de când vă rog să-mi dați cuvântul, mi-ați dat și mie cuvântul.

Aș vrea să vă spun, stimați colegi, că am stat și m-am gândit că dacă astăzi ar fi fost printre noi un om care a fost cu adevărat un profesor de drept constituțional, Antonie Iorgovan...

Cred că se răsucește în mormânt la ceea ce vede că se întâmplă în Parlamentul României.

Vreau să vă spun că am un doctorat în aceeași materie, dar dumneavoastră nu-mi dați cuvântul.

A vorbit de la microfonul acestei Camere de cinci, șase ori, de câte ori a vrut, oricine.

Înțeleg să-mi retrag semnătura de pe moțiunea de cenzură, pentru că oricum nu mai avea nicio relevanță, dar ceea ce observ că faceți vreau să vă spun că nu mai este comun cu niciun stat de drept, că nu mai suntem de mult un stat de drept, că nu mai avem, de fapt, Constituție.

Să știți că art. 114 din Constituție spune clar că Guvernul își poate angaja răspunderea pe un proiect de lege o singură dată.

Ceea ce faceți astăzi aici este că încălcați Constituția.

Ați călcat-o în picioare de nu știu câte ori, dar astăzi o călcați cu adevărat.

A doua oară, nimeni nu are dreptul, niciun Guvern, să-și asume răspunderea pe același proiect de lege.

Asta ați făcut dumneavoastră astăzi.

Mi-ar fi jenă în locul dumneavoastră și cred că lumea care asistă și vede circul acesta nu l-a văzut în 21 de ani în Parlamentul României, după Revoluție.

Vă mulțumesc.

Faceți această greșeală, asumați-vă a doua oară răspunderea pe un proiect de lege!

Este deja o noutate absolută!

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnule senator Ghișe, vă rog.

Domnul Ioan Ghișe:

Doamnă președinte de ședință, președinte al Camerei Deputaților, Stimate doamne și stimați domni miniștri, Stimați colegi, Dacă acceptăm ca premisă că este constituțional și procedural corect ca o lege depusă de Guvern acum un an, intrată în dezbatere parlamentară și modificată, să poată fi oprită prin angajarea răspunderii de către Guvern pe aceeași lege, înseamnă că acest lucru se poate întâmpla pentru orice lege, nu doar pentru Legea educației naționale.

Și dacă se poate întâmpla așa ceva pentru orice lege, ne aflăm în situația, de-a dreptul paradoxală, în care nu Parlamentul, reprezentantul legitim al poporului suveran, controlează Guvernul, ci Guvernul controlează Parlamentul pentru că nu legiferează el, Parlamentul, așa cum vrea Guvernul.

Aceasta este o chestiune, să spunem așa, care arată ridicolul situației în care ne aflăm.

A doua chestiune, cu care închei, o chestiune de ordin politic, este următoarea.

Să presupunem că s-ar putea întâmpla și se constituie în perspectivă o persoană juridică, alianță social-liberală, care câștigă alegerile cu 70%.

Peste doi ani și jumătate, referitor la această majoritate parlamentară, pe bază de cutumă, plecând de la ceea ce se face azi, ar însemna că, ori de câte ori Parlamentul ar vrea să legifereze altfel decât vrea Guvernul, Guvernul își angajează răspunderea.

O astfel de situație nu mai este democrație și stat de drept, este dictatura Guvernului față de Parlament!

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Ați epuizat cele două minute.

  ................................................

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Doamnă președinte,

Am observat faptul că ați spus că Proiectul Legii educației naționale a fost adoptat, prin aplauze.

Ați mai aplaudat și la Legea pensiilor.

Vă felicit că ați aplaudat și ați adoptat în acest fel și Legea educației naționale.

Vreau însă să vă aduc la cunoștință că proiectul de lege pe care dumneavoastră spuneți că l-ați adoptat a fost declarat neconstituțional.

Am s-o spun ori de câte ori este nevoie și, dacă vă deranjează, puteți să veniți să-mi aduceți o replică.

Cred că ceea ce trebuie să înțelegeți este următorul lucru, și anume faptul că nu puteți avea un proiect de lege pe care să-l treceți prin asumare, întrucât există o decizie a Curții Constituționale care a desființat acel proiect de lege.

Pe de o parte, vă aduc la cunoștință că astăzi, prin aplauze, nu se adoptă o lege.

Este un dictat al educației naționale, iar dacă este lucrul de care, până la urmă, sunteți mândri astfel încât să aplaudați sub aula Parlamentului, să știți că nu ați făcut decât să faceți ceea ce nu a făcut încă nimeni în Parlamentul României.

Dictatul se ia prin aplauze, un proiect de act normativ se ia în raportare cu prevederile Constituției.

Pe de altă parte, vă aduc aminte că astăzi ați avut doar o victorie de etapă.

Meciul final se joacă la Curtea Constituțională.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Domnul deputat Calimente. (Rumoare în sală)

Domnul Mihăiță Calimente:

Doamna Roberta Anastase,

Stimați colegi,

Tocmai am aflat că Biroul permanent al Camerei Deputaților nu mai există, că el este un fel de organism administrativ care se suprapune secretariatului.

Tocmai am aflat că nici Comitetul liderilor grupurilor parlamentare nu mai există, tocmai am aflat că numai în plen se pot decide ordinea de zi și, de altfel, orice fel de hotărâre.

Țin să vă anunț că eu, coborând mai jos acest fel de abordare a Regulamentului și a Constituției, am hotărât că eu, ca deputat, pot să fac ce vreau în această Cameră și să nu mai țin cont de aceste autorități ale Camerei, autorități care, nu-i așa, nu mai există, pentru că dumneavoastră ați hotărât astăzi că ele nu mai există și că nu reprezintă pe nimeni.

Cu ocazia aceasta, facem și o mare economie, pentru că nu vom mai avea președinte, vicepreședinți, secretari, chestori, cu mașini, cu șoferi, cu tot felul de alte avantaje pe care le au și vom fi în ton cu economiile pe care domnul prim-ministru Boc tocmai vrea să le ia.

Așa că, începând de săptămâna viitoare sau începând de mâine, fiecare dintre dumneavoastră are dreptul să facă ce vrea în această Cameră, pentru că aici am redus această Cameră și în așa fel am interpretat și Regulamentul, iar acesta este până la urmă modul primar de a se exprima al fiecărui parlamentar care a fost trimis aici de alegătorii lui proprii.

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 26 septembrie 2020, 3:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro