Plen
Ședința Camerei Deputaților din 5 aprilie 2011
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.37/15-04-2011

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
22-09-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 05-04-2011 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 5 aprilie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,30.

Lucrările ședinței au fost conduse în prima parte de domnul Valeriu Ștefan Zgonea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și în a doua parte de doamna deputat Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților, asistată de domnii deputați Mihai Alexandru Voicu și Niculae Mircovici, secretari ai Camerei Deputaților.

*

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bună dimineața, domnilor deputați!

Bună dimineața, doamnelor!

Dați-mi voie să deschid ședința Camerei Deputaților de astăzi, 5 aprilie, cu privire la declarațiile politice ale colegilor noștri deputați din grupurile parlamentare. Sunt aproape 70 de colegi care s-au înscris la declarații politice.

 
Mircea Lubanovici - exprimarea sprijinului personal pentru Proiectul de Lege privind exercitarea prin corespondență a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate;

O să vă cer permisiunea să-i dau cuvântul prima dată domnului deputat Mircea Lubanovici, de la Grupul parlamentar al PDL. Domnia sa s-a trezit de dimineață și vrea să facă o declarație politică.

Domnule deputat, vă rog frumos, aveți cuvântul. Rugămintea mea este să vă încadrați în cele trei minute, astfel încât să-i ajutăm și pe colegi să se exprime.

 

Domnul Mircea Lubanovici:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mulțumesc, dragi colegi.

Bună dimineața!

În calitate de deputat ales în Colegiul nr.3 - Diaspora, dar și de cetățean român care peste 25 de ani am locuit în Statele Unite ale Americii, care constituie încă de la înființarea sa un model de democrație participativă și de respectare a drepturilor cetățenești, doresc să-mi exprim sprijinul personal pentru proiectul de lege privind exercitarea prin corespondență a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Consider că este un progres firesc - în sensul în care au evoluat și legile electorale în țările cu tradiție democratică din Occident - să fie respectat dreptul alegătorilor români de a-și exercita dreptul la vot prin corespondență, în cazul în care ei au domiciliul sau reședința în străinătate. Legile trebuie să se inspire din realitatea socială a zilelor noastre, așa cum, în istoria democrației, s-a trecut de la votul cenzitar la votul universal pentru bărbați și apoi includerea femeilor la votul universal, tot așa, modificarea legii electorale din România, în 2008, ține seama de faptul că milioane de români au reședința sau domiciliul în străinătate.

În acest context, subscriem la declarația ministrului de externe, domnul Teodor Baconschi, care afirmă că miza acestui proiect legislativ privind votul prin corespondență constă în "reintroducerea în viața civică și politică a câtorva legitime milioane de români".

Legat de interesul legitim al românilor din străinătate pentru alegerea reprezentanților lor în Parlamentul României, vreau să accentuez că deschiderea de noi consulate va permite statului român să organizeze viitoarele alegeri parlamentare în condiții îmbunătățite. În acest sens, în calitatea mea dublă de președinte al Subcomisiei pentru problemele românilor de pretutindeni - din cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale - și de secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, am participat alături de Excelența Sa, domnul Teodor Baconschi, în delegația care s-a întâlnit cu comunitatea românească din orașul Vancouver - British Columbia, unde împreună cu liderii comunității locale am avut satisfacția să iau parte la momentul istoric pentru comunitatea română din Vancouver, inaugurarea oficială a primului Consulat general românesc din partea de Vest a Canadei.

Cu acest prilej, șeful diplomației române a subliniat importanța proiectului legii votului prin corespondență pentru toți românii din diaspora, inclusiv pentru comunitatea românească din Canada.

Criticilor vehemenți ai proiectului de lege le reamintim că, la pregătirea acestui proiect, au fost consultați profesori universitari, experți în materie și parlamentari. În plus, atestatul pentru exercitarea prin corespondență a dreptului de vot - prevăzut în proiectul de lege - este un document prevăzut cu elemente de siguranță pentru validarea votului exprimat prin corespondență, care certifică faptul că alegătorul român care îl deține este cel care a exprimat votul, ceea ce este de natură să asigure unicitatea votului prin corespondență, spre deosebire de votul electronic - care poate fi fraudat în condițiile progresului informaticii de azi și a proliferării cyber-criminalității. Mai mult chiar, după exprimarea dreptului de vot, buletinul de vot este introdus în plicul interior, care este închis de către alegător și sigilat cu timbrul autocolant tip kinegramă, ceea ce împiedică și previne orice tentativă de fraudă.

Având în vedere toate motivele expuse anterior, consider legitim interesul românilor din întreaga lume pentru acest proiect de lege al Guvernului Boc, pe care îl susțin, îl voi vota și sunt convins că și alți colegi parlamentari vor vota împreună cu noi acest proiect de lege atât de așteptat de diaspora românească.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă mulțumesc.

Din păcate, cred că o să fiți din ce în ce mai puțini care o să votați prin corespondență, pentru că votul prin corespondență nu poate fi discriminat de Constituție. Trebuie aplicat și în România. Și cred că cyber - nu știu cum ați spus dumneavoastră - la noi, la țața Leana, la țară, o să fie greu să înțeleagă cum e cu cyber-ul ăsta. Dar cred că la Vancouver, acolo sigur o să înțeleagă cum e cu cyber și cu nu știu ce "gramă" la sfârșit.

 
Vasile Mocanu - declarație politică intitulată Iașiul are nevoie de aeroport modern;

Domnule deputat, aveți cuvântul. Vă rog frumos, trei minute aveți la dispoziție să ne spuneți gândurile dumneavoastră din această săptămână.

 

Domnul Vasile Mocanu:

Mulțumesc frumos, domnule vicepreședinte.

Declarația politică de astăzi am intitulat-o: "Iașiul are nevoie de aeroport modern".

Trăim într-o Românie a paradoxului.

La Iași, ca peste tot în țară, de altfel, se desființează spitale, dar, în același timp, se vorbește tot mai mult de construirea, tot în capitala Moldovei, a unui megaspital! Iar genul acesta bizar de situație se tot repetă. Adică, întâi se distruge, se desființează, se degradează, apoi se promite că va fi foarte bine. Pentru cine?

În urmă cu un an, într-o ședință ținută chiar la Iași, Guvernul Partidului Democrat Liberal anunța investiții masive în infrastructura din zonă și mai ales un ajutor consistent pentru modernizarea aeroportului din Iași.

Dar, în acest moment, aerogara Iașiului este ultima din Moldova. Mai-marii județului, amici foarte buni ai actualei guvernări, nu au avansat cu niciun milimetru în proiectul de modernizare a aeroportului.

Trăim același paradox. Când vin banii, reprezentanții puterii din teritoriu nu sunt în stare ori nu vor să-i cheltuiască, din motive numai de ei știute. Când nu sunt bani, dau vina pe opoziție. Și mai ciudat, alocările din bugetul Consiliului județean merg spre vidanje, dispozitive de alungat ciorile și aproape deloc spre exproprierile terenurilor din zonă, fără de care modernizarea aeroportului devine o misiune imposibilă.

În Iași, conducerea Consiliului județean este mai mult interesată să aloce bani pentru noul sediu al instituției, ca și pentru achiziționarea celor mai scumpe produse de birotică. În Iași, un foto-copiator poate costa mai mult de un sfert de milion de lei. Pentru investiții în spitale sau pentru repararea de drumuri nu mai sunt bani.

Evident, de vină este opoziția!

Avem o mare rugăminte pentru Guvernul Boc. Transmiteți tuturor membrilor de partid și simpatizanților dumneavoastră - atâția câți ați mai rămas - că pe 1 aprilie ați decis să ieșim din criză, ca să se apuce, în sfârșit, de treabă!

Iașiul are nevoie de un aeroport modern!

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă mulțumesc și eu.

Dați-mi voie să vă informez că, din partea Grupului parlamentar social democrat, subsemnatul, domnul Ion Călin, domnul Ion Dumitru și domnul Gheorghe Ana au depus în scris declarațiile politice.

 
Mihai Cristian Apostolache - intervenție referitoare la performanța copiilor sportivi din cadrul Clubului de karate Komura - Vălenii de Munte;

O să-l rog pe colegul și prietenul meu Cristian Apostolache să facă declarația politică.

Domnule deputat, dacă vreți să... mai este un coleg în spatele nostru.

Trei minute, domnule deputat.

Mulțumesc. bună dimineața!

 

Domnul Mihai Cristian Apostolache:

Mulțumesc, domnule președinte.

Bună dimineața!

Stimați colegi,

Astăzi vin în fața dumneavoastră pentru a vorbi despre performanță.

Voi lăsa la o parte subiectele politice aflate la ordinea zilei sau subiectele mondene, dezvoltate și amplificate de mass-media, și voi încerca să vă prezint pe scurt rezultatele unor copii care activează în cadrul Clubului de karate Komura - Vălenii de Munte.

Clubul de karate Komura - Vălenii de Munte a fost înființat în anul 1990, odată cu intrarea în legalitate a acestui sport în România și cu înființarea Federației Române de Karate Modern.

Cel care s-a ocupat și se ocupă în continuare de destinele clubului este antrenorul Nicolae Pătrașcu.

Copiii sportivi din cadrul Clubului Komura, Vălenii de Munte, s-au remarcat de-a lungul timpului prin numeroase rezultate, și anume peste 300 de medalii obținute la competiții interne și internaționale. Impresionant este faptul că, numai în cursul anului 2010, copiii sportivi ai acestui club au obținut peste 100 de medalii.

În calitate de deputat al zonei Văii Teleajenului, țin să le mulțumesc tuturor acestor copii pentru efortul pe care-l depun pentru obținerea performanței, precum și antrenorului Pătrașcu pentru dăruirea pe care o manifestă pentru acest sport.

Consider că acești copii merită să fie susținuți și promovați pe toate canalele media, și nu certurile politice, împăcările sau despărțirile din lumea mondenă.

Luați de valul disputelor politice, uităm și noi, oamenii politici, că avem alături copii și tineri capabili de performanță, care merită toată aprecierea noastră și toată considerația pentru rezultatele pe care le obțin și pentru faptul că promovează gratuit localitățile din care provin sau, atunci când participă la competiții internaționale, promovează țara.

Tocmai pentru a face un prim pas în direcția promovării tinerelor talente, permiteți-mi să-i prezint pe toți cei 26 de copii sportivi din cadrul Clubului Komura, Vălenii de Munte, care au obținut medalii de aur, argint și bronz în anul 2010.

Ciocea Tiberiu, Homorâciu-Izvoarele - opt medalii;
Tiu Bogdan, Bătrâni - șapte medalii;
Voinea Eduard, Bătrâni - șapte medalii;
Ciocea Cosmin, Homorâciu-Izvoarele - șase medalii;
Stepan Vlad, Bătrâni - șapte medalii;
Ivan Ioana, Starchiojd - cinci medalii;
Constantin Rita, Vălenii de Munte - șase medalii;
Calița Mădălin, Nușcoara-Posești - șase medalii;
Răducanu Mihail, Posești - cinci medalii;
Peneș Cornel, Vălenii de Munte - patru medalii;
Manole Mădălina, Vălenii de Munte - șase medalii;
Pipoiu Daniel, Chiojdu - cinci medalii;
Fătu Andreea, Bătrâni - șase medalii;
Popa Alexandra, Posești - cinci medalii;
Ciobanu Robert, Bătrâni - cinci medalii;
Gogan Călin, Măneciu - cinci medalii;
Răducea Matei, Măgurele - șase medalii;
Miu Radu, Măneciu - cinci medalii;
Dafina Emanuel, Homorâciu-Izvoarele - patru medalii;
Lazăr Vlăduț, Bătrâni - două medalii;
Ivan Gabriel, Starchiojd - trei medalii;
Petrescu Sergiu, Vălenii de Munte - două medalii;
Teodorescu Alexandru, Vălenii de Munte - două medalii;
Calița Andrei, Nucșoara-Posești - două medalii;
Moșoiu Cătălin, Chiojdu - o medalie;
Malik Ali, Bătrâni - o medalie.

Și pentru că în această lună acești copii vor participa la o nouă competiție, doresc să le urez mult succes și la cât mai multe medalii!

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă mulțumesc și eu.

Dați-mi voie să prezint colegii din Grupul parlamentar al PNL care și-au depus în scris declarațiile.

Între timp, domnul Mircea Irimescu, din partea Grupului liberal, are cuvântul.

Domnul Gheorghe Dragomir, domnul Teodor Atanasiu, domnul Marin Almăjanu, domnul George Dumitrică, domnul Mihai Donțu, domnul Andrei Dominic Gerea, domnul Călin Potor, doamna Grațiela Gavrilescu, domnul Gabriel Plăiașu, domnul Florin Țurcanu, doamna Lucia-Ana Varga, doamna Mariana Câmpeanu, domnul Titi Holban, domnul Radu Bogdan Țîmpău, domnul George Scutaru, domnul Horea Uioreanu, domnul Virgil Pop, domnul Relu Fenechiu, domnul Ștefan Motreanu, domnul Gigel Știrbu, domnul Viorel Buda și domnul Taloș Mirel au depus în scris declarațiile politice.

 
Mircea Irimescu - intervenție privind Onorarea unei comemorări sau 70 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă;

Are cuvântul domnul Mircea Irimescu, din partea Grupului parlamentar al PNL, se pregătește domnul deputat Stragea.

 

Domnul Mircea Irimescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Bună dimineața!

"Onorarea unei comemorări sau 70 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă"

Stimați colegi,

Cu patru zile în urmă, la 1 aprilie 2011, s-au împlinit 70 de ani de la masacrul antiromânesc de la Fântâna Albă.

Faptele, în general, sunt cunoscute. La ceva mai bine de nouă luni de la raptul nordului Bucovinei din 1940, în prima zi de prier a lui 1941, la locul împădurit numit Varnița, din apropierea localității lipovenești Fântâna Albă, foarte aproape de noua frontieră impusă de sovietici, Armata Roșie a deschis focul asupra unei coloane de civili de circa 3000 de persoane, care sperau să se poată refugia în patria lor istorică. Numărul victimelor, înhumate în gropi comune chiar la locul tragediei, nu a fost stabilit cu precizie. Autorii care au cercetat acest rușinos eveniment al secolului XX și au tipărit lucrări pe această temă avansează cifre care depășesc 2000 de morți. Respectând datele istorice specifice, cu destul temei, s-a afirmat că ne aflăm în fața unui Katyn românesc.

Începând cu anul 1991, la împlinirea a jumătate de veac de la sângeroasele evenimente, când realitatea politică din fosta Uniune Sovietică a făcut cât de cât posibil acest lucru, comunitatea românească din nordul Bucovinei, cu eforturi deosebite, și-a pomenit cu demnitate victimele de la Varnița și a supus atenției lumii dovezile acestei crime de neiertat.

După identificarea - prin martori - a locului gropilor comune, în vederea pomenirii care urma să aibă loc, urmașii celor uciși au ridicat o cruce pe care era trecut un text comemorativ, dar noaptea crucea a dispărut.

În ziua care a urmat oamenii au ridicat o nouă cruce, care a avut același destin ca și prima.

În noaptea zilei de joi a săptămânii în a cărei sâmbătă trebuia să se desfășoare creștineasca pomenire, oamenii satelor de pe cursul superior al Siretului au turnat o cruce din beton, pe care au păzit-o și care dăinuie și astăzi. Pe cheltuiala acestor admirabili conaționali s-au făcut praznicul și serviciile religioase cuvenite. Nimic de la statul român, care, timorat în fața puterii încă sovietice, a excelat prin absență.

De atunci încoace, an de an, de fiecare dată cam în același fel, ba un consul, ba vreun șef responsabil guvernamental de cheltuirea banilor publici destinați românilor din afara granițelor, ba demnitari ai județului Suceava, ba primarul din Rădăuți, cum s-a nimerit, au asigurat prezențe oficiale insuficient de semnificative la comemorările de la Fântâna Albă.

În mai 1999, aflat într-o vizită particulară în nordul Bucovinei, în ciuda opoziției autorităților ucrainene, însuși regele Mihai s-a recules la locul masacrului.

Încă n-a trecut anul de la accidentul aviatic de pe aeroportul din Smolensk, în care și-au pierdut viața președintele Poloniei și 94 de înalți demnitari ai statului polonez care se îndreptau către locul monstruoasei crime de la Katyn și ne amintim modul laudativ în care presa lumii a apreciat demnitatea Poloniei. O țară care, de la cel mai înalt nivel, an de an de când acest lucru a fost posibil, și-a comemorat cum se cuvine eroii victime ale stalinismului bestial practicat de primul stat comunist al lumii.

În plus, tot anual, vedem și amplele manifestări comemorative ale comunității maghiare din România - susținute de prezența consistentă a demnitarilor statului vecin -, care ne stârnesc o justificată admirație pentru solidaritatea lor națională.

Comparațiile dintre atitudinile oficiale, poloneză, față de cele întâmplate la Katyn, maghiară, față de evenimente din istoria ungurilor transilvăneni și, respectiv, românească, față de tragedia bucovineană de la Fântâna Albă, nu ne onorează.

La manifestările comemorative de săptămâna trecută de la Cernăuți și Varnița autoritățile statului român au recidivat, onorându-le cu o rușinoasă absență. Pentru salvarea aparenței, prezența doar a consulului României la Cernăuți a fost insuficientă. Tot sătenii locului, în frunte cu preoții lor, pe cheltuială proprie, au construit și sfințit o frumoasă capelă la locul masacrului și au organizat strămoșeasca pomenire.

Contrariați, localnicii vorbeau că, în cursul dimineții, incognito, o delegație formată din trei demnitari români de la București, despre care Consulatul General al României de la Cernăuți nu știa nimic, ar fi depus jerbe de flori la monumentul comemorativ de la Varnița.

Parcă sfidător, la aceeași dată și la aceeași oră, la 40 de kilometri distanță de locul tragediei, în curtea exterioară a Mănăstirii Putna, Guvernul României - prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni - a ridicat o troiță și a comemorat martirii de la Fântâna Albă. Las' că nici aici organizarea nu a fost cum trebuie - de exemplu, primarul comunei Putna a aflat doar cu o oră înainte de existența acestui eveniment! -, dar nu pot trece cu vederea atitudinea de desconsiderare a manifestării nord-bucovinenilor.

Nu era normal ca, vineri 1 aprilie, să fim cu toții la Fântâna Albă și sâmbătă, zi de pomenire a morților în Postul Mare, să fim la comemorarea de la Putna? Ce au câștigat dacă, prin concurența nefericită pe care le-au făcut-o, s-au purtat sfidător față de cei de la Cernăuți? Nu și-au putut jertfi o zi liberă de sfârșit de săptămână?

Știu că nu-mi va răspunde nimeni la aceste întrebări. Și nici nu mă mir. Doar suntem în țara al cărei guvern s-a declarat oficial împotriva instituirii unei zile naționale în memoria victimelor de la Fântâna Albă și a alocat la 1 decembrie 2010 zero lei și zero bani pentru organizarea Zilei Naționale a României în capitala istorică a Bucovinei, cu indicația "prețioasă" de a se apela la sponsorizări. Asta la Cernăuți, locul celui mai aspru antiromânism din lume.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă mulțumesc și eu.

Dați-mi voie, înainte de a-i da cuvântul domnului deputat, să anunț că, din partea Grupului parlamentar al PDL, au depus în scris: domnul Marius Rogin, doamna Claudia Boghicevici, domnul Cornel Ghiță, domnul Silviu Vasile Prigoană.

 
Sorin Constantin Stragea - declarație politică cu titlul: Parlamentul României, ultimul bastion românesc;

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Sorin Constantin Stragea:

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează: "Parlamentul României, ultimul bastion românesc".

Pe 15 martie, l-am văzut cu toții pe numitul Csibi Barna, care vindea senzaționalul presei. Un teatru ieftin cu păpuși, voință a două persoane (autorul și cameramanul). Un "proces" medieval în care păpușa de paie, cu chipul marelui erou Avram Iancu, era condamnată la moarte prin spânzurare. E grav. Da, e grav! De ce e grav? Pentru că autorul este și funcționar public în administrația românească, adică își ridică de două ori pe lună salariul din buzunarele noastre și al tuturor contribuabililor, românilor plătitori de taxe și impozite.

De asemenea, după asemenea întâmplări, domnul Blejnar, într-un fel de "caterincă" cu lucruri serioase, decide detașarea individului la Abrud, în mijlocul moților, lucru pentru care i s-a cerut demisia domnului Blejnar, demisie pe care dânsul trebuia oricum să și-o dea din alte motive, la fel de grave.

Mai mult, președintele Parlamentului Ungariei, Kövér László, a declarat, la Târgu Mureș că statul ungar sprijină dorința de autonomie, iar ceea ce vrea Consiliul Național Secuiesc este "legal, corect și modern", este "viitorul nației și porunca lui Dumnezeu".

De asemenea, președintele Parlamentului ungar a spus că dorința de obținere a autonomiei este întemeiată și, din punct de vedere moral, "corespunde voinței Creatorului și voinței oamenilor", iar maghiarii trebuie să aibă încredere în "succesul politicii naționale".

Este evident că orice afirmații legate de sprijinirea autonomiei teritoriale a unei asemenea entități se plasează în afara Constituției României și constituie o încurajare pentru acțiuni ilegitime de punere la îndoială a caracterului unitar al statului român.

La asemenea fapte, culmea, singura autoritate din România care ia atitudine este domnul vicepremier Markó Béla. Lipsa totală de reacție a autorităților de la București în legătură cu subiectul este nescuzabilă și nepermisă. Cu toată deferența posibilă, oficialii români nu au cum să nu răspundă unor declarații ale unui înalt oficial maghiar, care dovedesc o interpretare originală și inadecvată a realității și relațiilor dintre România și Ungaria.

Proiectul de Declarație a Camerei Deputaților, inițiat de deputați, membri ai Grupurilor parlamentare ale PNL și PSD, ar fi trebuit să fie răspunsul cu care statul român să blocheze afirmațiile cu tentă naționalistă, deseori cu conotații iredentiste, ale unor lideri ai Republicii Ungare. Dar, din păcate, unitatea la ciolan a făcut ca, prin lipsa unui singur vot, acest lucru să nu fie posibil.

Încă o dată se dovedește că Parlamentul României este ultimul bastion în apărarea demnității poporului român, iar din cauza intereselor de a rămâne cu orice preț la guvernare, partidul de guvernământ este gata să calce peste orice principii și să tolereze tot felul de atitudini anormale.

Deputat PSD, Sorin Stragea, Colegiul nr.7 - Timiș.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Dați-mi voie să vă prezint lista colegilor din partea Grupului parlamentar al PSD care au depus în scris. domnul Mocanu a citit... domnul Vasile Popeangă, domnul Laurențiu Nistor - v-am văzut, domnule Nistor, v-am văzut, sunt un om care vede bine -, domnul Ion Mocioalcă, domnul Covaci Dorel, domnul Ghiveciu Marian, domnul Itu Cornel, domnul Florin Pâslaru, domnul Emil Radu Moldovan, domnul Angel Tîlvăr și domnul Chiriță Dumitru au depus și domniile lor în scris până la acest moment.

Din partea Grupului PDL au mai depus în scris domnul Liga Dănuț, domnul Uricec Eugen și domnul Ioan Balan, perfect, și domnul Albu Gheorghe.

Doamnelor și domnilor,

Dați-mi voie, cu această ocazie, să vă salut, să vă urez o zi frumoasă, doamnelor, la fel.

Declar închisă ședința de declarații politice de astăzi, anunțând că toți ceilalți colegi care s-au înscris pe listă și care nu s-au auzit citiți au depus în scris la distinsele mele colege declarațiile politice.

Ne revedem la ora 10,00, când începe...

 
Laurențiu Nistor - declarație politică intitulată: Destul!;

Domnule deputat, aveți cuvântul, ultimul, pentru dumneavoastră, pentru cei de la Hunedoara, să vă asculte. Trei minute aveți la dispoziție, domnule deputat, la fără cinci - 2 minute 44 de secunde.

Nu pot să vă refuz, n-am cum.

 

Domnul Laurențiu Nistor:

Mulțumesc, domnule președinte, pentru amabilitatea de care dați dovadă.

Declarația politică se intitulează: "Destul!"

Flămânzi și goi, făr-adăpost,/ Ne-ați pus pe umeri cât ați vrut,/ Și ne-ați scuipat și ne-ați bătut/ Și câini cu toți v-am fost!/ Guvern pribeag, adus de vânt,/ De ai cu iadul legământ/ Să-ți fim toți câini, lovește-n noi!/ Răbdăm poveri, răbdăm nevoi/ Și ham de cai, și jug de boi.../ Dar până când?

Cam așa ar putea începe astăzi poezia lui George Coșbuc, adaptată vremurilor peste care guvernul Boc își lăfăie un Funeriu, un Botiș, un Ialomițianu ori un Cseke Attila. Se credea, până acum, că un Videanu ar fi fost taman bun de model pentru monumentul incompetenței guvernamentale. Eroare! Monumentul incompetenței guvernamentale este un grup statuar care-i reprezintă pe membrii guvernului nu aliniați alfabetic ori după înălțime, greutate sau alt criteriu, ci ca pe un grup claie peste grămadă, din care apare ba o șuviță blondă, ba o caschetă, ba un pantof al lui Funeriu, ba ceasul lui Igaș... Iar vârful clăii poate fi însuși Boc, luat de gât frățește cu groparul Cseke - "Biciul lui Dumnezeu" - Attila! Căci numai așa ar putea fi poziția unui ministru a cărui incompetență doar lipsa priceperii social-politice și administrative a lui Boc o poate întrece! Pentru că numai o minte în care ura împotriva cetățeanului de rând atinge cote la limita patologicului poate da startul "Spitaliadei", sinistra competiție a azvârlirii bolnavilor în stradă fix într-o zi, fără ca măcar să existe aprioric un plan eșalonat de mutare, pe zile, fără să se știe unde vor fi transferați bolnavii existenți anterior zilei de 1 aprilie ori unde să fie puse instrumentarul și aparatura de la spitalele închise în timp record de către o minte ce amintește de Ip și Treznea! Orice ardelean știe că și acolo a fost o grijă asemănătoare față de copii și mămicile lor ori față de bolnavi...

Când erau în opoziție, actualii portocalii țipau că nu-s spitalele aproape de bolnavi și că la țară actul medical este precar. Acum, la putere fiind, închid spitale chiar și din orașele mari! Nu era suficient exodul cadrelor medicale în țări în care sunt tratați cu respect, cu atât mai mult personalul medical, cât și bolnavii. în vreme ce trendul este de creștere a numărului de îmbolnăviri și spitalizări cu diagnostice din ce în ce mai severe, domnul Cseke, cu binecuvântarea portocaliilor, scade numărul de spitale. Câte infecții nosocomiale vor căpăta bătrânii ce se vor muta în fostele spitale? Cine va răspunde pentru aceasta? După ce s-au făcut investiții în spitale fie din bugetul central, fie din bugetele locale și de către fundații și asociații naționale și europene, acum se-nchid: pixul domnului Cseke se răzbună pe cetățeni că l-au adus și l-au menținut la putere și-i condamnă la boală și la moarte!

Genocidul este definit în dicționare ca o exterminare intenționată a unui grup de oameni cu interese, credințe sau norme de viață comune, constituind o crimă împotriva umanității. Ce se întâmplă acum cu bolnavii din România este genocid. Au murit oameni din cauza tăierilor de salarii, de pensii și de ajutoare de șomaj. Acum vor muri oameni din cauza desființării a aproape 70 de spitale! Sângele tuturor victimelor acestei guvernări nu va fi doar pe mâinile actualilor guvernanți, ci și pe mâinile celor care susțin actuala putere, fie că sunt transfugi sau musulmani, sau ucraineni, sau armeni, sau orice altă seminție care asistă nepăsătoare la exterminarea atâtor și atâtor oameni de pe aceste meleaguri. Căci boala nu ține cont de faptul că ești lipovean sau evreu, sau maghiar, și semnificativa majoritate a acestor oameni, indiferent de etnie, nu au banii necesari să se caute de sănătate în Austria sau aiurea.

Va fi interesant când voi, susținători ai actualei puteri, vă veți confrunta cu situația ca persoane dragi sufletelor voastre - cei care încă mai aveți așa ceva, căci se vede că sunteți pe cale de a vi le pierde doar de dragul de a sta la putere Cseke și Boc, pe niște scaune pe care nu le merită - să aflați că și-au agravat boala sau chiar au răposat din cauza lipsei spitalului din apropiere, pentru că ați ajutat la desființarea lui. Rămâne de văzut câtă rușine mai aveți ajutând să supraviețuiască un guvern doar pentru ca să mai moară niște români!

Se spune mereu: "Nu sunt bani!". Este o minciună! Au fost 100 milioane de euro pentru ca să-și schimbe Flutur și Frunzăverde opțiunea de la Blaga la Boc, s-au găsit un milion de euro doar pentru o frunzuliță, dar pentru binele românilor contribuabili nu e niciun sfanț!

Așadar, fiecare zi în care acest guvern mai este susținut înseamnă moartea a încă unor români care nu au altă vină decât că plătesc niște impozite și taxe pentru a vă menține pe scaunele din care susțineți un guvern criminal.

Avram Iancu n-a luptat doar ca să poată fi spânzurat, două secole mai târziu, de un Csibi Barna, și nici Mihai Viteazul n-a murit ca să taie Boc pensii și salarii, iar Cseke Attila să ucidă sănătatea românilor!

A venit vremea să spunem, toți cei care mai avem conștiință și mai simțim românește: așa nu se mai poate!

Mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, ați fost devastator. Am înțeles foarte bine. Ne-a convins pe toți. Și domnul Iordache a venit de la Olt, să înțeleagă și dânsul și să vă asculte. Ați văzut, aveți auditori și de la Neamț.

Domnul deputat Ioan Muntean a depus în scris și-i zic și domniei sale bună dimineața!

Doamna Manuela Mitrea și domnul Bănicioiu Nicu au depus și dumnealor în scris.

Au mai depus în scris: Cristian Rizea, Antoanella Marinescu, Eugen Bejinariu, Ciprian Nica, Neculai Rățoi, Ioan Stan și Anghel Stanciu, de la Grupul parlamentar al PSD; Liviu Bogdan Ciucă și Tudor Ciuhodaru de la Grupul parlamentar al PNL, precum și domnul... celebrul Eugen Nicolăescu, de la același grup, și domnul Gheorghe Gabor.

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul Amet Aledin și domnul Mircea Grosaru au depus în scris.

Doamnelor și domnilor deputați,

Așa cum am promis, declar închisă ședința de declarații politice de astăzi și vă urez o zi frumoasă!

 
   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Costică Macaleți - declarație politică cu titlul: Botoșaniul, fără medici pentru ambulanțe;

Domnul Costică Macaleți:

"Botoșaniul, fără medici pentru ambulanțe"

Declarația mea politică de azi se referă la situația deosebit de grea în care se află serviciul de ambulanță din Botoșani.

Datorită politicilor iresponsabile ale actualilor guvernanți portocalii, Serviciul Județean de Ambulanță Botoșani, de la 1 aprilie, va deservi o populație de 450.000 de pacienți cu doar un singur medic pe tură! Asta după ce două dintre cele opt cadre medicale au decis să intre în concediu fără plată timp de un an, iar alți doi medici sunt la Iași pentru șase luni pentru a urma un curs de specializare în medicina de urgență, absolvirea acestuia fiind obligatorie până la sfârșitul anului. Un alt medic este director medical și nu poate fi plătit decât pentru garda de noapte. Situația este deosebit de gravă, având în vedere că de multe ori este neapărat necesară trimiterea unei ambulanțe cu medic pentru a însoți câte un pacient grav la Iași.

În aceste condiții, mulți dintre pacienții care nu sunt în stare critică vor trebui să aștepte și zeci de minute sosirea ambulanței, ei fiind puși în așteptare. Prioritate vor avea cazurile grave. Din păcate însă la mulți bolnavi va ajunge doar un asistent, față de doi, câți vin cu un echipaj cu medic. În plus, acesta are atribuții limitate, neputând efectua o serie de manevre complicate, care în unele cazuri pot salva o viață. Mai grav este că și numărul asistenților este în scădere. Doar anul acesta au plecat trei astfel de cadre, iar alte cinci și-au pregătit actele pentru a munci în străinătate.

Județul a făcut față cu greu până acum urgențelor grație ajutorului celor două ambulanțe SMURD care au preluat și câte 100 de pacienți lunar, însă de multe ori numărul solicitărilor depășește posibilitățile celor două sisteme de urgență reunite. Și asta în condițiile în care în aceeași perioadă a anului trecut Ambulanța Botoșani era deservită de opt medici specialiști! Ce se poate face acum cu unul singur?

Colac peste pupăză, spitalul din Trușești va fi transformat în azil de bătrâni, iar bolnavii vor apela tot mai des la ambulanță pentru a ajunge la Botoșani.

Așadar, avem de a face cu o situație deosebit de gravă. Să ne ferească Dumnezeu de vreo catastrofă care să ne pună în situația de a avea mai mulți răniți! Ce am face atunci, domnilor guvernanți?

  Aledin Amet - declarație politică cu tema: Cu ocazia Zilei limbii tătare, dorim sprijin din partea autorităților;

Domnul Aledin Amet:

"Cu ocazia zilei limbii tătare, dorim sprijin din partea autorităților"

Anul trecut a fost adoptată Legea nr.256, foarte importantă pentru comunitatea pe care o reprezint, deoarece data de 5 mai a devenit, oficial, Sărbătoarea Limbii Tătare. A fost un demers finalizat în primul rând cu ajutorul colegilor parlamentari. Nedorind să folosesc în acest sens exercițiul exagerării, nu pot să nu accentuez, însă, un aspect deosebit, și mă refer la faptul că numai în România a fost posibilă o astfel de realizare.

Raportarea se face la data când s-a constituit primul colegiu redacțional al revistei "Renkler" ("Culori"), 5 mai 1985, publicație valoroasă, în paginile căreia au apărut studii de specialitate, articole de referință, poezii, toate scrise în limba tătară, având ca autori personalități reprezentative ale etniei noastre.

Consider că un astfel de eveniment trebuie marcat cum se cuvine, în condițiile în care în lege se specifică foarte clar că, atât la nivelul primăriilor, dar și la nivelul unităților școlare în care se studiază limba tătară ca limbă maternă și religia islamică, există posibilitatea de a fi oferit sprijinul necesar pentru organizarea unor manifestări specifice.

Colaborarea trebuie să însemne inclusiv asigurarea unor condiții decente de desfășurare a activităților. Colaborarea trebuie să însemne însă și implicarea autorităților competente. Continuitatea istorică a unei națiuni sau a unei comunități etnice are la bază, în primul rând, limba maternă.

De aceea, transmit acest mesaj de la Tribuna Camerei Deputaților.

  Andrei-Valentin Sava - declarație politică: Despre reforma pe hârtie a USL - episodul cu numărul 2;

Domnul Andrei-Valentin Sava:

"Despre reforma pe hârtie a USL" - episodul cu numărul 2

Iată că astăzi putem număra nu mai puțin de 60 de zile de la semnarea Protocolului USL, o uniune care consideră că electoratul poate fi păcălit cu vorbe mărețe și goale, făcând, în continuare, dovada unei lipse de substanță. Astfel, PNL, partid istoric de dreapta, a uitat complet de ideile programatice ale dreptei, invocând deziderate sociale false ale stângii, molipsindu-se de la stânga populistă reprezentată de aliatul lor pentru obținerea puterii, și anume PSD.

Stimați colegi, USL promite că va realiza statul social prin asigurarea fundamentelor acestuia conform standardelor constituționale și europene, și că va "adopta și aplica decizii clare și realiste de garantare a substanței și cuantumului drepturilor privind accesul la sistemul public de sănătate, la educație, pensie, ajutor de șomaj, protecția familiei, sprijinirea tinerilor, salariul minim, concediul, puterea de cumpărare, drepturile sindicale" (Protocolul de colaborare al USL). Și atât. Nu ni se spune cum se face asta. Nu e o noutate. Nici până la USL cele două partide sau candidații lor la președinție nu au avut un discurs centrat pe soluții.

Din cauza bonomiei Guvernării PNL-PSD, 2007-2008, ca să mă exprim eufemistic, în toate aceste sisteme publice s-au infiltrat beneficiari-căpușă, de la sistemul public de pensii până la administrația publică sau sistemul de asistență socială.

Actuala guvernare, condusă de Emil Boc, prin reformele realizate a reușit să introducă un echilibru în toate aceste sisteme. Pentru că faptele sunt cele care trebuie să vorbească de la sine, vă dau un exemplu concret: reforma sistemului de pensii, care are la bază principiul contributivității. Astfel, pe de o parte, prin această reformă s-a instituit pensia minimă garantată, pe de altă parte s-au redus acele pensii nesimțite a căror valoare nu se justifica prin nivelul mai ridicat al contribuțiilor. Legea pensiilor a reglat acest lucru. Prin noul sistem de pensii se va asigura fiecărui român o pensie echitabilă, calculată în funcție de veniturile pentru care fiecare asigurat a achitat contribuții de asigurări sociale.

În ce privește administrația publică, am întreprins reorganizarea unor autorități și instituții publice, corelată cu raționalizarea cheltuielilor bugetare, care a presupus inclusiv restructurări de posturi.

În educație, am întreprins reforma prin adoptarea Legii educației naționale, care are la bază Pactul Național pentru Educație, semnat de toate partidele parlamentare și de către 22 de organizații ale societății civile, la data de 5 martie 2008. Odată cu adoptarea acestei legi, învățământul devine centrat pe formarea și evaluarea competențelor emoționale, cognitive și sociale, detașându-se irevocabil de vechea paradigmă în care se afla, cea de acumulare cantitativă de informație. Învățământul, după acest model modern, va aduce piața muncii mai aproape de absolvenții din diverse cicluri și forme de învățământ.

Aș putea continua, însă cred că exemplele date sunt suficiente pentru a arăta diferența de abordare între USL, care face reforma pe hârtie, și actuala guvernare, care face adevărata reformă, cea de facto.

cred cu fermitate că, în aceste momente, România are nevoie de punerea în valoare a progreselor recent înregistrate în economie și de stimularea continuă a pieței muncii, lucru care va duce implicit și la creșterea încasărilor din contribuții la stat. Pentru a ieși din criză, trebuie să punem în valoare forța de muncă, nu să stimulăm statul acasă și ciupeala de la stat, lucruri care au fost încurajate de regimul PNL-PSD, 2007-2008. Vorbele USL creionează, dimpotrivă, o lume în care nimeni nu face nimic și totul cade din cer. Vreau, de aceea, să transmit actualei opoziții un mesaj simplu și cât se poate de direct: treziți-vă la realitate!

  Andrei-Valentin Sava - declarație politică: Măsurile de austeritate aplicate de Guvern au înviat economia;

Domnul Andrei-Valentin Sava:

"Măsurile de austeritate aplicate de Guvern au înviat economia"

La 1 aprilie 2011, România a ieșit oficial din recesiune, și nu pentru că așa spune premierul Emil Boc sau pentru că data de 1 aprilie marchează două trimestre de creștere economică, ci pentru că statistici relevante indică asta - rata șomajului, deficitul comercial, ratele de import și de export, ratingul de țară - și pentru că oficiali cu expertiză în domeniu confirmă acest lucru: șeful misiunii FMI în România, experți ai Comisiei Europene, reprezentanți ai BNR și ai altor instituții financiare internaționale, persoane în cunoștință de cauză, care nu-și permit să păcălească o națiune întreagă de 1 aprilie.

Sigur, pe oameni nu-i interesează aceste "semnale pozitive din economie", atât timp cât ele nu se simt în buzunarele lor, dar acest lucru se va întâmpla până la jumătatea anului. Este firesc ca ajustarea percepției publice să aibă loc treptat, și nu dintr-o dată.

Măsurile de austeritate aplicate de Guvern au înviat economia, iar acest lucru îl vedem astăzi în majoritatea indicatorilor economici:

 • rata șomajului la 1 aprilie 2011 poziționează România pe locul 8 în UE-27, fiind printre țările europene cu cele mai mici rate ale șomajului, conform Eurostat;
 • deficitul comercial al României s-a redus în 2010 cu 400 de milioane de euro față de 2009, în condițiile în care anul trecut importurile au crescut cu 20%, iar exporturile au urcat cu 28% față de nivelul din 2009;
 • numărul total de persoane angajate până la 31 decembrie 2010 este de 6.072, iar numărul angajatorilor beneficiari este de 3.625, ca urmare a scutirii de la plata CAS a firmelor care angajează șomeri;
 • 35.617 garanții guvernamentale, în valoare de peste 1.457,8 milioane euro, au fost acordate tinerilor pentru achiziționarea de locuințe noi de la începutul Programului "Prima Casă" și până la 28 februarie 2011;
 • peste 22.200 garanții au fost acordate în ultimii doi ani IMM-urilor prin intermediul Fondului de Garantare a creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și prin intermediul Fondului Român de Contragarantare, în valoare de peste 1,65 miliarde euro, susținând credite de peste 3,1 miliarde euro.

2134 firme noi au fost înregistrate la oficiile naționale ale Registrului Comerțului până la 14 martie 2011, ca urmare a lansării programului de sprijinire a tinerilor întreprinzători.

Aceste date nu pot fi contestate, în ciuda campaniei mediatice disperate a opoziției de decredibilizare a oricărei vești bune care i-ar putea face pe români să schițeze un zâmbet optimist. În fond, reacția lor disperată de a contesta orice rezultat încurajator este dovada clară a faptului că rezultatele sunt reale.

Cred în prognoza Guvernului și a FMI de creștere economică de 1,5% în anul acesta pentru România. Important este să ne vedem de treabă, să continuăm cu încredere programul de reformă și să perseverăm cu punerea în aplicare a măsurilor de reviriment economic. Nu avem nici timp, nici energie de pierdut cu falsele probleme lansate de opoziție și este inutil să ne cramponăm de nevoia de a identifica data și ora la care România "a pășit" dincolo de recesiune.

  Angel Tîlvăr - declarație politică: Unde eram în 2004 și unde ne-a adus Guvernul PDL astăzi;

Domnul Angel Tîlvăr:

"Unde eram în 2004 și unde ne-a adus Guvernul PDL astăzi"

În 2004, PSD a lăsat economia reală, finanțele publice și moneda națională într-o situație echilibrată, cu perspective favorabile. Creșterea PIB din 2004 a atins 8,5% față de 2000, rata inflației a coborât la 9,3% decembrie/decembrie de la 14,1% în 2003 (scădere continuă din 2000), deficitul bugetar a fost în an electoral de doar 1,5% din PIB (mai mic cu 1punct procentual față de 2003), deficitul de cont curent (extern) a fost de 8,4% (5,1miliarde euro), rata șomajului a fost de 6,3% (în scădere de la 7,4% în 2003), rezerva valutară oficială era de 10,8 miliarde euro (cu 69% mai mare față de 2003 și de 4 ori mai mare decât în anul 2000).

Ca urmare a acestor performanțe macroeconomice foarte bune au fost posibile realizările ce au urmat. În plan intern, salariul mediu real a crescut cu aproximativ 10% față de anul anterior (+23% în termeni nominali) și cu aproximativ 35% față de anul 2000, puterea de cumpărare era mai echilibrat distribuită între grupurile sociale, polarizarea socială era în scădere, comparabilă cu media europeană.

În plan extern, România a dobândit statutul de economie de piață funcțională, decembrie 2004 a marcat finalizarea negocierilor pentru aderarea la UE (guvernul PSD a încheiat negocierile pentru 28 din cele 31 de capitole).

Creșterea economică din 2004 care se baza pe exporturi, investiții și consumul din producția internă a fost înlocuită cu o creștere a consumului și a investițiilor în servicii financiare, în sectorul imobiliar, comerț și administrație publică.

Rezultatele acestei politici iresponsabile duse de PDL le vedem cu toții astăzi. Din cauza guvernului PDL, România a înregistrat la sfârșitul anului 2010 o datorie publică de 193,89 miliarde de lei, reprezentând 37,9% din PIB, în condițiile în care la sfârșitul anului 2008 datoria publică reprezenta doar 21,6% din PIB.

Procesul de îndatorare va continua. Pentru 2011, volumul de împrumuturi prin titluri de stat care trebuie refinanțat este de circa 34 miliardelei, a declarat Mihai Tănăsescu la finalul întâlnirii dintre FMI și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, în care s-a discutat strategia de finanțare a României în anul 2011 și anii următori.

În 2010 numărul angajaților din sectorul public a fost redus cu 88.000 de persoane, iar pentru 2011 se preconizează un număr de 20.000 de bugetari care vor fi disponiblizați. În fapt, numărul de disponibilizări din 2011 va depăși 20.000 de persoane, deoarece în ianuarie CFR a anunțat desființarea a 4 regionale, ceea ce ar însemna disponibilizarea a 1021 de salariați, iar în data de 7 martie guvernul a aprobat un proiect de lege prin care, în 2011, 18.000 de persoane vor fi disponibilizate din Ministerul Administrației și Internelor.

În 2011 este estimat că un număr de 1.500.000 de români vor fi afectați de sărăcie prin creșterea continuă și excesivă a prețului la alimente, prin continuarea disponibilizărilor masive, prin introducerea coplății în sănătate, prin eliminarea subvenției la căldură.

Ca urmare a guvernării PDL, 920 de școli vor fi închise, unele dintre ele abia renovate cu bani de la buget sau de la Uniunea Europeană, 2500 de profesori concediați conform noii Legi a educației, în condițiile în care, în 2010, au fost desființate în învățământ 15.000 de posturi.

Stimați colegi, exemplele ar putea continua, întrucât orice sector de activitate și orice român în parte a fost afectat de guvernarea bolnăvicioasă și distrugătoare a PDL-ului. Cred că actualul executiv ar trebui să își recunoască neputința în fața acestei avalanșe de nerealizări și măcar în al 12-lea ceas ar trebui să aibă decența de a recunoaște că a adus România în pragul falimentului.

  Ioan Balan - declarație politică cu referire la: Goana după profituri și securitatea în muncă;

Domnul Ioan Balan:

"Goana după profituri și securitatea în muncă"

De mulți ani de zile singura preocupare pe care au avut-o agenții economici din România a fost reprezentată numai de maximizarea profiturilor lor, chiar și prin mijloace care au periclitat serios atât condițiile și resursele naturale, dar mai ales sănătatea și securitatea la locul de muncă al propriilor angajați.

Antreprenorii români și străini au fost încurajați atât de legislația extrem de permisivă, dar și de autoritățile române, care s-au temut ca nu cumva respectarea unor standarde minimale de securitate în muncă să nu sperie potențialele investiții străine. Din nefericire, în țările occidentale investitorii străini respectă cu strictețe condițiile de securitate în muncă, iar în România par a se comporta de o manieră totalmente nesupusă constrângerilor legale.

A devenit practic implacabil ca, în fiecare săptămână, mass- media românească să ne prezinte tragedii ale unor muncitori de bună-credință care, în disperarea asigurării condițiilor minime de trai pentru ei și mai ales pentru copiii lor, se expun la riscuri uriașe, în mod conștient, chiar dacă că acest lucru le poate provoca, dacă nu moartea, cel puțin accidentarea gravă sau invaliditatea.

Constructori căzuți de pe schele, alții îngropați de vii sub maluri de pământ neasigurate, arși de vii sau mutilați în fabrici improvizate sunt numai câteva exemple de români ale căror drepturi fundamentale sunt încălcate de lipsa de moralitate a vânătorilor de profituri, care în rare cazuri au încheiat și înțelegeri contractuale de muncă cu aceste victime.

În ciuda opacității mișcărilor sindicale românești în fața unei astfel de evidențe și a lipsei de dialog social, ori de câte ori Guvernul României a încercat să normalizeze situația prin reglementarea ei, avem astăzi, la începutul anului 2011, un nou cadru legal menit să răspundă tocmai noilor provocări din piața muncii.

Cred cu putere că simpla reglementare a securității în muncă nu va fi decât un element necesar, nu și suficient. Cred că pentru a asigura lucrătorilor români un grad mai mare de securitate în muncă trebuie dezmorțită activitatea inspectoratelor teritoriale de muncă, care în ultimul timp nu s-au remarcat în vreun mod deosebit.

Nu este permis ca în activitatea acestora să consemneze doar înregistrarea accidentelor de muncă sau anchete asupra acestora.

Abordarea trebuie schimbată. Punctul forte al acesteia trebuie mutat pe activitatea de prevenție și, de ce nu, de sancționare dură a agenților economici care batjocoresc atât legislația în vigoare, cât și drepturile celor care, până la urmă, le conduc afacerile către profituri.

  Nicolae Bănicioiu - declarație politică intitulată: Lăsați justiția să-și facă treaba!;

Domnul Nicolae Bănicioiu:

"Lăsați justiția să-și facă treaba!"

Mi-am permis să-l citez pe președintele statului nu doar pentru a da titlul acestei declarații, ci și pentru a trimite un mesaj premierul Emil Boc și ministrului Daniel Funeriu. Poate că notorietatea obedienței portocalii ar trebui să facă în sfârșit dovada caracterului său pozitiv.

În timp ce premierul Boc anunță cu mândrie nemărginită că România a ieșit oficial din recesiune, ba chiar ne avertizează că urmează o creștere economică, ministrul educației, tineretului și cercetării, Daniel Funeriu vede, prin ochiul ager, specializat în urmărirea pixelului albastru, cea mai bună soluție pentru sistemul de învățământ românesc - tăierea salariilor!

Desigur, faptul că o instituție a statului român, întâmplător cea care deține puterea legislativă conform constituției în vigoare, a votat legea care prevedea mărirea salariilor dascălilor, nu reprezintă un motiv destul de solid pentru ca domnul Funeriu să aplice această lege. Domnul Funeriu cred că va putea înțelege puțin mai bine principiul separării puterilor în stat, prin simpla reflectare asupra cuvintelor legislativ și executiv. Sunt cuvinte al căror sens poate că îl vor lămuri și asupra rolului membrilor Guvernului, cât și asupra celui al Parlamentului.

Totuși, unii dascăli au ales drumul instanței, căci după cum bine știm, nimeni nu e mai presus de lege (articolul 16 al Constituției României). Astfel, în județele Suceava și Botoșani profesorii au câștigat printr-o hotărâre judecătorească drepturile salariale stipulate prin lege și refuzate de ministrul în funcție. Dar domnul ministru nu renunță la război doar după o bătălie câștigată, drept urmare tot nu le dă banii profesorilor!

Poate că nu e vorba de rea intenție, de nepăsare sau de sfidare, ci de un univers paralel mincinos. Domnul Funeriu, care îi lasă pe dascăli să moară de foame cu dreptatea în mână, poate crede că toți au venituri de peste 2.000 de euro pe lună, așa cum are Ionel Funeriu, tatăl acestuia.

Concluzionând, România este țara în care justiția trebuie să-și facă treaba, așa cum însuși Traian Băsescu ne spunea prin campanile electorale. Însă în România cadrelor didactice justiția este mult prea mică pentru Guvernul Boc, care nu poate respecta o sentință judecătorească. Prin această decizie Guvernul Boc intră oficial în ilegalitate, pentru că nerespectarea unei hotărâri judecătorești se pedepsește în orice țară europeană conform legilor în vigoare. Răspunsul guvernanților este unul pe cât de aberant, pe atât de cinic: "nu ne permitem plătirea salariilor, deci nu o vom face indiferent de hotărârile instanțelor judecătorești".

Pe acest principiu, peste 50% dintre cetățenii României ar putea să nu-și mai plătească impozitele și taxele la stat fără a se teme că cineva ar putea să îi tragă la răspundere, pentru simplul motiv că nu își pot permite. În schimb, ANAF-ul pune sechestru pe averile unor jurnaliști, pentru a recupera un TVA pe care aceștia nici măcar nu l-au încasat vreodată din drepturile de autor.

Consider că este imorală și ilegală atitudinea premierului Emil Boc, care, în 2008, protesta vehement alături de președintele Traian Băsescu, președinte care promulga legea privind majorarea salariilor profesorilor, acuzând guvernul Tăriceanu de rea-voință în neaplicarea ei.

Mai mult decât atât, îl rog pe domnul Boc să revadă casetele din campanie și să asculte cu atenție cuvintele domnului Băsescu, "lăsați justiția să-și facă treaba!" Sau poate că Traian Băsescu ar trebui să fie mai clar în exprimare și să comunice membrilor guvernului că ar trebui nu doar să nu intervină în justiție, ci și să respecte deciziile ei, pentru că poate ei nu știu asta.

  Daniel Buda - declarație politică referitoare la Marea păcăleală socialistă de 1 aprilie;

Domnul Daniel Buda:

"Marea păcăleală socialistă de 1 aprilie "

Ziua de 1 aprilie are o semnificație aparte. Încă din Antichitate, majoritatea culturilor obișnuiau să sărbătorească Anul Nou cândva în jurul echinocțiului de primăvară, respectiv în această dată. În 1562, Vaticanul a instaurat calendarul care este folosit și în prezent, numit calendarul gregorian (după numele papei din acea perioadă), și Anul Nou a devenit 1 ianuarie. Deși se luase această hotărâre, o parte din populație nu aflase încă sau pur și simplu o ignorau și sărbătoreau în continuare trecerea în anul nou pe data de 1 aprilie. Aceștia erau numiți "Nebunii din aprilie" și erau ținta glumelor și păcălelilor.

Toate acestea din cauza unei comunicări deficitare, dar mai cu seamă din cauza împotrivirii oamenilor la schimbarea tradițiilor. Aș putea spune că cel puțin noi, românii, din acest ultim punct de vedere, mai avem foarte multe de învățat, dacă este să ne referim strict la reacțiile privind adoptarea oricărei măsuri de refomare și modenizare a statului român.

Însă revenim la însemnătatea zilei de 1 aprilie. tocmai în această zi deosebită, județul Cluj, de unde vin și eu în calitate de parlamentar, a avut ca oaspete de "onoare", la sfârșitul săptămânii trecute, pe celebrul lider al socialiștilor liberali, Victoraș Ponta. Evident, domnul Ponta nu a venit în periplul său prin România să viziteze muzeele din municipiul Cluj-Napoca, ci, din contră, a venit cu un scop clar definit, și anume acela de a semna protocolul de colaborare la nivelul județului Cluj dintre PSD și ACD (PNL - PC). Desigur, cum este și firesc, semnatarii acestui protocol și-au stabilit obiectivele plecând de la desemnarea candidaților în baza unor cercetări riguroase sociologice, câștigarea alegerilor, pacte de agresiune și neagresiune.

Evident, părerea unanimă a tuturor celor implicați a fost că este un moment istoric pentru socialiști și liberali. Este un moment istoric, firește, cu dublă semnificație, și anume, plecând de la ceea ce menționam anterior cu privire la ziua de 1 aprilie, după modelul deja consacrat de socialiști, vor sărbători victoria înaintea rezultatelor, iar pe de altă parte, mult dorita cucerire a "județului lui Emil Boc" este o mare păcăleală pentru ei.

În calitate de președinte al organizației județene Cluj, nu pot decât să spun că, din fericire, electoratul județului Cluj este unul educat și inteligent. Nu poate fi păcălit cu promisiuni deșarte. Sigur, marea păcăleală de 1 aprilie de la Cluj va rămâne în istorie ca un eveniment important.

Pe de altă parte, în lipsă de alte subiecte și de dragul de a da bine în fața camerelor de luat vederi, liderul socialiștilor a trecut la partea cu acuzațiile către parlamentarii PDL Cluj, acuzându-i de inconsecvență în declarații și atitudini, având ca argumente reacțiile față de propunerea ca Parlamentul să formuleze un răspuns față de declarațiile premierului maghiar Viktor Orbán.

Eu nu pot decât să sper în maturizarea politică a acestui așa-numit lider și să facă diferența dintre realitate și utopie, în schimb eu îl voi asigura că nu vom face niciodată abstracție de la prevederile legale și constituționale din dorința de a face rating, nu voi apela niciodată la tot felul de tertipuri care ar putea avea un impact negativ asupra statului român.

În egală măsură, pot să îi dau și dreptate domnului Ponta, că, într-adevăr, trebuie să existe coerență între acțiunea politică și discursul politic, iar din acest punct de vedere el este un bun exemplu de clară inconsecvență, dar îl invităm mai des pe la Cluj să ia lecții de politică internă și diplomație.

PDL este un partid responsabil și consecvent în decizii, ancorat în principiile democrației europene raționale și responsabile, și nu ale unui tip de politicianism și demagogie practicat de cei din USL.

  Petru Călian - declarație politică privind Reducerea CAS-ului și a cotei unice;

Domnul Petru Călian:

"Reducerea CAS-ului și a cotei unice"

Reducerea CAS-ului și a cotei unice poate reprezenta un nou pachet de măsuri pentru relansarea economiei, măsuri importante atât pentru bugetul de stat, cât și pentru mediul de afaceri privat. În ceea ce privește CAS-ul, discuțiile sunt avansate, iar reducerea ar putea fi pusă în practică din partea a doua a anului, chiar dacă toate măsurile trebuie corelate cu evoluția economică. Nu putem însă renunța la reforma de consolidare fiscală și la sustenabilitatea tuturor măsurilor luate, astfel încât să nu se piardă conexiunea dintre ele.

Ieri, coaliția a decis ca CAS-ul să fie redus cu 3 procente pentru angajatori, urmând ca facilitatea fiscală să fie discutată și de către guvernanți. Dacă se va pune în aplicare decizia, CAS-ul pentru firme ar urma să fie redus începând cu jumătatea acestui an, iar de la începutul lui 2012 cota unică ar urma să fie redusă de la 16% la 14%. Aplicarea acestei măsuri ar putea conduce la înființarea de noi locuri de muncă și la majorarea salariilor pentru cei care au deja un loc de muncă.

Reducerea CAS va face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri de stimulare economică, incluzând reducerea cotei unice de impozitare și introducerea cardului de creditare destinat întreprinderilor mici și mijlocii.

Scrisoarea suplimentară de intenție convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internațional în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie relevă că cele două părți au stabilit să ia în considerare reducerea impozitării forței de muncă în acest an, dacă economia își va reveni și va crea suficient spațiu fiscal.

Până acum, angajatorii plăteau CAS de 20,8% pentru condiții normale de muncă, de 25,8% pentru condiții deosebite de muncă și de 30,8% pentru condiții speciale de muncă. Acestora li se adaugă contribuții de 5,2% pentru asigurările de sănătate, de 0,5% la bugetul asigurărilor pentru șomaj și de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale. De asemenea, în baza Legii nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în funcție de clasa de risc, angajatorii datorează și cote de contribuții cuprinse între 0,15% și 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar. În cota de contribuție individuală de asigurări sociale este inclusă și cota de 3% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, majorată de la 2,5% în 2010.

În prezent sunt efectuate simulări de reducere a CAS cu 1-3 puncte procentuale la angajator, astfel încât să fie stabilit exact efortul bugetar aferent. De altfel, în urmă cu două săptămâni, premierul Emil Boc a declarat că nivelul contribuțiilor de asigurări sociale va fi redus "cu siguranță" în a doua parte a acestui an, urmând doar să fie calculat și procentul diminuării.

  Dumitru Chiriță - declarație politică: Apocalipsa după Băsescu

Domnul Dumitru Chiriță:

"Apocalipsa după Băsescu"

În data de 30 martie 2011, Televiziunea Română, plătită de poporul român, aflată însă sub influența evidentă a "marelui cârmaci" Traian Băsescu, a prezentat în cadrul emisiunii "Cu ochii-n patru" un reportaj despre averea Bisericii ortodoxe române. Problema nu constă în faptul că o televiziune prezintă un reportaj, libertatea presei fiind o garanție constituțională. Însă nu pot rămâne indiferent când acești ziariști plătiți din fonduri publice încalcă orice normă deontologică.

Suntem obișnuiți, de peste 20 de ani, cu atacurile reciproce pe care și le aduc puterea și opoziția, prin intermediul "mogulilor" răi și a "mogulilor" buni. Dacă și aici ținta ar fi fost un partid sau un om politic, nu cred că aș fi reacționat, obișnuit fiind cu calomniile actualei puteri.

Însă în acest așa-zis reportaj ținta a fost Biserica Ortodoxă Română, ultimul bastion în calea regimului securisto-bolșevic patronat de Traian Băsescu. Ofensiva împotriva poporului român a început cu refuzul guvernului Boc de a respecta legea de majorare a salariilor profesorilor. Discreditarea și anihilarea intelectualilor este primul pas pe care l-au făcut toate dictaturile, de la Lenin, Stalin, Hitler la Gheorghe Gheorghiu-Dej și Ceaușescu.

Faptul nu e întâmplător, intelectualii sunt primii care înțeleg unde duc "reformele" regimului Băsescu. Cum nu mai puteau fi trimiși în lagăre sau la Canal, le-au fost reduse salariile, cu efectele pe care le știm, totul dublat de o politică de denigrare a intelectualității, după îndemnul prezidențial adresat medicilor de a pleca din țară dacă sunt nemulțumiți de salarii.

După profesori a venit rândul bugetarilor, care, prin amenințarea de concediere pe criterii politice și prin reducerea salariilor, sunt obligați să nu mai reacționeze la măsurile abuzive ale actualului regim.

Printre cei vizați de atacurile lui Traian Băsescu au fost și polițiștii, calificați drept "bețivi, corupți și incapabili". Este evident că pădure fără uscături nu există, însă să arunci oprobriul asupra unei întregi categorii profesionale este inadmisibil. Plasând aceste fapte într-un context mai larg, ne dăm seama că regimul securisto-bolșevic al lui Traian Băsescu vrea distrugerea oricărei opoziții.

Nici armata nu a scăpat de "reformele" lui Traian Băsescu și Emil Boc, atacul fiind "pe flancuri", prin recalcularea pensiilor militare, acesta fiind doar începutul, denigrarea armatei fiind următoarea etapă.

Mai mult, regimul securisto-bolșevic al lui Traian Băsescu și Emil Boc nu mai ține cont nici de hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, iar majorările salariale câștigate de profesori în instanță vor fi șterse de o lege adoptată prin procedura atât de dragă, a asumării răspunderii. Dictatura lui Băsescu se instalează încet, dar sigur, nu prin lovituri de stat armate, ci prin legi votate de clica PDL-istă.

În acest context, vine atacul asupra Bisericii Ortodoxe Române din partea regimului securisto-bolșevic al lui Traian Băsescu și Emil Boc, încercând astfel să distrugă conștiința și credința românilor.

La acest atac ordinar, Biserica Ortodoxă Română răspunde printr-o veritabilă palmă dată regimului "securisto-bolșevic" al lui Băsescu.

În acest caz, Patriarhia a criticat în termeni foarte duri reportajul prezentat în cadrul emisiunii "Cu ochii-n patru" din seara zilei de 30 martie 2011, arătând totodată că răul cel mare îl reprezintă înrobirea românilor ca urmare a încheierii de către regimul Băsescu a acordurilor cu instituțiile financiare internaționale.

Însă, cum am spus deja, acest atac este unul intenționat, ca urmare a faptului că lui Traian Băsescu îi este frică de solidaritatea creștină și că, înainte de toate, românii sunt încrezători în Dumnezeu și în biserica Lui.

Numărul de biserici construite după 1989, numărul persoanelor care asistă în fiecare duminică la slujbele religioase arată că poporul român a rămas foarte atașat credinței.

Văzând atacul furibund al actualei puteri la adresa Bisericii Ortodoxe Române, nu poți să nu te întrebi pe când Emil Boc își va asuma răspunderea pe o lege care va naționaliza bunurile credincioșilor și ale bisericii?

După ce regimul securisto-bolșevic al lui Traian Băsescu și-a bătut joc de viața și sănătatea a milioane de români, acum a trecut la distrugerea credinței românilor.

Făcând abstracție de epoca neagră a comunismului, pe parcursul întregii noastre istorii, domnitorii Principatelor și mai apoi regii României au respectat biserica, în acest sens Carol I a trecut la religia ortodoxă, pe stema Casei regale era scris "Nihil sine deo" și pe stema României de astăzi acvila are în cioc o cruce.

Fac apel la credincioși să nu minimalizeze pericolul regimului securisto-bolșevic patronat de Traian Băsescu, care urmărește distrugerea unuia din pilonii poporului român, și anume biserica.

  Gheorghe Ciobanu - declarație politică cu titlul: Prima casă, un program guvernamental de succes;

Domnul Gheorghe Ciobanu:

"Prima casă, un program guvernamental de succes"

Programul Prima casă a fost prima măsură guvernamentală semnificativă împotriva crizei, o măsură de al cărui dublu scop am vorbit și atunci. Pe de o parte, stimulent economic, pentru ca sectorul imobiliar să nu se prăbușească și creditarea să se poată continua. Pe de altă parte, social, pentru că tinerii care nu aveau o casă a lor au reușit să-și cumpere una, obținând acces la creditare și rate mai mici pe termen lung.

Succesul poate fi măsurat din perspectiva volumului mare de credite acordate. Peste 37.000 de tineri cu familii au accesat programul în acești mai puțini de doi ani. Creditele au însumat aproape 1,7 miliarde de euro, ceea ce, pentru o piață imobiliară în cădere liberă, unde creditele bancare de orice tip sunt rare, nu e deloc puțin.

Mai mult, plafoanele oferite de Fondul de garantare diverselor bănci s-au epuizat, cel mai adesea, la câteva luni după acordare. Cererea a fost foarte mare. Spre exemplu, banii rămași pentru începutul lui 2011 au fost epuizați în mai puțin de o lună.

Dintre toate produsele bancare oferite românilor, Prima casă a adus cu sine cele mai puține credite toxice. Doar 21 de cazuri de români care nu au putut să-și plătească ratele sunt înregistrate, din peste 37.000 de credite acordate, ceea ce se traduce prin găsirea unui echilibru între beneficiile băncilor și rata lunară pe care românii sunt dispuși să o plătească.

Prima casă a stimulat și sectorul construcțiilor. Sunt firme de construcții care au supraviețuit adaptându-se plafonului oferit de Prima casă. Am auzit, chiar din rândurile opoziției - culmea!, de stânga -, voci iresponsabile care cereau insistent prăbușirea pieței imobiliare. O eroare de gândire cum nu se poate mai gravă, în condițiile în care asta ar fi însemnat distrugerea pieței construcțiilor. Ca să existe o imagine de ansamblu: construcțiile reprezintă cam tot atât de mult din economia românească precum toată industria la un loc. Căderea totală a pieței ar fi însemnat un dezastru economic pentru România.

Programul, așa cum a fost el gândit inițial, se încheie la începutul acestei luni. Și-a dus la capăt menirea. Chiar cu brio, aș spune. Locul său va fi luat de Programul Prima casă, în care garanțiile statului vor fi de 50%, iar ale băncii, de 50%. După toate premisele, băncile vor accepta această ofertă, pentru că rata de insucces este mai mică 0,001%. Practic, se împarte jumătate dintr-un risc inexistent.

Acceptarea noii propuneri a Executivului ar putea însemna dublarea numărului de credite acordate. Adică, în următorul an, încă 37.000 de tineri ar putea să-și cumpere o casă. Mai important, cu costuri mici, pentru că nu se va modifica în niciun fel marja de dobândă maximă a băncilor.

Lărgirea programului și pentru românii care au o locuință mai mică de 50 de metri pătrați este o idee foarte bună, mai ales în cazul tinerilor ale căror venituri au crescut, își întemeiază o familie și au nevoie de mai mult confort.

Trăgând linie după doi ani, Prima casă a fost unul dintre cele mai de succes programe de stimulare economică, dar și cu încărcătură socială, derulate de actualul Executiv. Bine gândit, bine pus în aplicare, eficient din punct de vedere birocratic. A oferit o gură de oxigen construcțiilor, băncilor, dar și o șansă tinerilor care altfel nu ar fi putut spera la propria locuință.

  Tudor Ciuhodaru - informare privind depunerea unui proiect legislativ ce vizează reducerea TVA la medicamente cu 5%;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Noul sistem de compensare a dus la o creștere semnificativă a coplății suportată de pacient și a obligat medicii să recomande tratamente în funcție de posibilitățile materiale ale bolnavilor, și nu în funcție de eficiența terapeutică. România are cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din UE, de doar 59%, în timp ce media europeană este de 81% iar în Polonia media compensării ajunge la 67,5%, în Cehia 78,6%, iar în Spania aflată în criză ajunge la 93,4%. În schimb durează de până trei ori mai mult (1.200 de zile) pentru ca un medicament să intre pe lista de compensate (recordul din UE fiind deținut de Belgia, cu 403 zile).

Tot mai mulți români se plâng de faptul că medicamentele sunt scumpe și că nu-și pot urma tratamentul, ajungând în stare gravă la spital, iar în cazul pensionarilor majoritatea veniturilor este utilizată pentru medicamente și alimente.

În spitale situația este și mai gravă, aparținătorii fiind trimiși să cumpere medicamentele necesare supraviețuirii pacienților, iar datoriile peste termenele de decontare ale Ministerului Sănătății și CNAS către producători, distribuitori și farmacii au ajuns la 935 milioane lei.

Programele naționale (oncologie, hepatită, HIV/SIDA etc.) sunt puse în pericol de datoriile de 438 milioane de lei, iar rețete în valoare de 550 milioane de lei nu sunt acceptate pentru că nu există acoperire bugetară, ducând la lipsa medicamentelor din farmacii. Aproape că nimeni nu mai crede că în 2012 se vor respecta directivele europene ce prevăd scăderea termenelor de plată de la 210 zile la 60 zile.

Reducerea TVA-ului la medicamente la 5 % va crește accesul la tratament al românilor într-o țară bolnavă aflată în criză. Strategia de creștere a accesului la medicamente este una dintre bazele esențiale pentru dezvoltarea medicinei primare și decongestionarea spitalelor, prin tratarea eficientă a bolilor cronice în ambulator și reducerea complicațiilor acestora, iar pe termen lung va duce la creșterea speranței de viață.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată: Marea deportare;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Marea deportare"

Luna aprilie a început cu deportarea pacienților din 67 de spitale. Ordinul de deportare a venit de sus, sub semnătură de ministru. Nimeni nu mai ține cont de mult lăudata descentralizare și de dreptul constituțional de a fi tratați în această țară.

Noi suntem plătitori de taxe, noi suntem cei ce finanțează acest sistem și constatăm doar că interesele noastre sunt ignorate de fiecare dată. Se spune că resursele sunt limitate. Se poate, dar odată cu desființarea de spitale nu am văzut nicio măsură în ceea ce privește reducerea vastului aparat al ministerului sau al direcțiilor de sănătate publică sau al consiliilor de administrație.

Nimeni nu a analizat ce se va întâmpla după aceste decizii. Pacienții vor ajunge mai greu și mai târziu și în stare mult mai gravă la un spital mult prea îndepărtat, iar costurile vor crește proporțional cu numărul de ambulanțe și elicoptere implicate în marea deportare. Pacienților li se va refuza dreptul constituțional la sănătate și îngrijiri medicale în unități sanitare de stat și vor avea doar "dreptul" de a aștepta sine die eliberarea unui pat de spital, în timp ce suferința persistă sau boala se agravează.

Reducerea numărului de paturi este posibilă doar în condițiile în care rata de spitalizare scade, dar pentru aceasta e nevoie de educație pentru sănătate în școli, programe de prevenție, considerarea medicinei de familie drept prioritate națională, rezolvarea rapidă a cazurilor în spitale atunci când vom avea toate mijloacele de diagnostic și tratament necesare, ambulatorii eficiente, unități de cronici și îngrijiri paliative.

Până atunci nu mai putem vorbi de vreun acces echitabil la sănătate iar dorința MS de a se asigura "un echilibru în sistem" se va realiza la cel mai scăzut nivel, afectând grav sănătatea românilor.

Desființarea spitalelor și reducerea numărului de paturi înseamnă introducerea de criterii discriminatorii și noi plăți suplimentare din buzunarul pacienților către privați, iar "concurența la contractare" este de fapt o invitație a proprietarilor de spitale private la masa de negociere anuală aflată în poziție de drepți la ordin de ministru.

Și pentru că nu vrem să plătim cu viața și nici cu banii noștri această deportare, vom cere prin lege ca acele contribuții pentru asigurări sociale de sănătate să fie reduse corespunzător salariilor, iar fiecare dintre noi să avem dreptul să ne alegem locul unde vrem să fim tratați, în baza unor asigurări private de sănătate.

  Claudia Boghicevici - declarație politică cu tema: Necesitatea modificării Legii uceniciei;

Doamna Claudia Boghicevici:

"Necesitatea modificării Legii uceniciei"

Declarația mea de astăzi vizează Propunerea legislativă de modificare a legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Proiectul de act normativ a fost inițiat de Guvern, din necesitatea actualizării cadrului juridic care să răspundă exercițiului de simplificare a legislației și reducerii sarcinilor administrative, în vederea remedierii problemelor identificate în utilizarea uceniciei ca soluție pentru promovarea ocupării și formării forței de muncă.

Astfel, prin acest proiect legislativ s-a urmărit:

1. Eliminarea prevederilor referitoare la necesitatea autorizării persoanelor juridice și persoanelor fizice care doresc să încadreze ucenici.

2. Abrogarea dispozițiilor referitoare la maistrul de ucenicie și stabilirea unei persoane care să coordoneze ucenicia la locul de muncă în conformitate cu standardul ocupațional, respectiv standardul de pregătire profesională, care se va numi coordonator de ucenicie.

3. Cu privire la formarea profesională a ucenicului, s-a dorit ca angajatorul să aibă obligația să asigure ucenicului accesul la pregătire teoretică și practică, precum și toate condițiile necesare, astfel încât coordonatorul de ucenicie să-și îndeplinească sarcinile în ceea ce privește formarea ucenicului.

4. S-a urmărit eliminarea obligației angajatorului de a asigura ucenicului care are domiciliul stabil în altă localitate, fără posibilități de navetă zilnică, condiții de cazare și de masă în regim de 3 mese pe zi, în unități de profil autorizate, întrucât angajatorul cheltuia mai mult cu formarea ucenicului decât cu un salariat obișnuit.

5. S-a dorit ca angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă să poată primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

6. Angajatorul are obligația de a organiza evaluarea pregătirii teoretice și practice a ucenicului, printr-un centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, și de a suporta costurile evaluării și certificării formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă.

7. În cazul în care ucenicul nu a obținut competențele profesionale specifice programului de formare prin ucenicie, evaluarea acestuia se mai poate face o singură dată, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei Comisiei de evaluare, conform Ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului muncii, solidarității sociale și familiei nr. 4543/468 din 2004 privind aprobarea Procedurii de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale.

8. În situația în care evaluarea ucenicului se mai face încă o dată, se prevede prelungirea contractului de ucenicie cu 60 de zile, necesară atât pentru îmbunătățirea formării profesionale a ucenicului, cât și pentru noul proces de evaluare a competențelor, care, potrivit legii, poate avea o durată de până la 30 de zile.

9. În situația în care ucenicul nu obține nici a doua oară certificatul de competență, angajatorul este obligat să restituie, în totalitate, sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare ucenic, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data primirii celei de-a doua decizii a Comisiei de evaluare, cu mențiunea "încă nu competent".

Dincolo de aceste date strict tehnice, doresc subliniez că ucenicia înseamnă fie dobândirea, fie schimbarea unor competențe. Ucenicul, este o persoană în devenire din punct de vedere profesional. Ucenicia presupune răbdare, perseverență, voința de a urca zilnic treptele meseriei prin practică și acumulare de cunoștințe teoretice. Să nu uităm că ucenicia reprezintă pasul către o meserie și știm cu toții că meseria este o brățară de aur. Prin această propunere legislativă de modificare a Legii nr.279/2005 stă în putința noastră să dăm românilor șansa de a fi posesorii acestor valoroase brățări.

  Cornel Ghiță - declarație politică legată de Legea uceniciei;

Domnul Cornel Ghiță:

"Legea ucenicului"

Declarația mea de astăzi vizează Propunerea legislativă de modificare a legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Proiectul de act normativ a fost inițiat de Guvern din necesitatea actualizării cadrului juridic care să răspundă exercițiului de simplificare a legislației și reducerii sarcinilor administrative.

Principalele obiective ale modificării legislative sunt:

- să promoveze oportunități de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în condițiile în care acestea beneficiază de formare adecvată și câștiguri rezonabile;

- să permită angajatorilor să-și asigure forța de muncă calificată în funcție de cerințele proprii;

- să permită participanților la formare profesională să aplice cunoștințele acumulate în procesul muncii.

Acesta a fost dezbătut în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială și a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, plen care l-a reîntors în comisie pentru o dezbatere mai largă, împreună cu opoziția, care la dezbaterea inițială din cadrul comisiei nu a dorit să participe și a părăsit sala.

Consider că modificările sunt bine-venite, mai ales că s-a dovedit din practică că legea nu are aplicabilitate în prezent, din cauza unor reglementări care, deși s-au dorit generoase, au însemnat costuri de neacceptat pentru angajatori. Astfel, obligativitatea ce revine angajatorului de a asigura 3 mese zilnice, dar și cazare în unități de profil pentru ucenic, dar și impunerea maistrului de ucenicie, au dus la costuri pe cap de ucenic foarte mari, iar angajatorii au preferat angajarea unor muncitori calificați cu experiență similară în domeniu, în detrimentul ucenicilor.

Apreciez că interesul comun al angajatorilor, dar și al ucenicilor trebuie să ducă într-o zonă de negociere, cu finalitate în încheierea contractelor de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată și accesul neîngrădit al tinerilor interesați pe piața muncii. Acest act normativ, corelat cu flexibilizarea noului cod al muncii, va permite creșterea numărului locurilor de muncă pentru o categorie defavorizată, așa cum este cea a tinerilor care nu au o specializare într-un anumit domeniu.

  Gheorghe Albu - declarație politică referitoare la Opoziția partidelor fără substanță;

Domnul Gheorghe Albu:

"Opoziția partidelor fără substanță"

Opoziția este un organ al suveranității populare la fel de important ca și guvernarea, atunci când putem vorbi despre o opoziție constructivă, nu numai prin criticile aduse partidelor aflate la guvernare, dar și prin măsuri concrete de relansare economică, prin inițiative depuse cu scopul de a echilibra cheltuielile bugetare. Dar, în țara noastră, partidele din opoziție au un simplu scop: de a critica tot ceea ce face Guvernul, indiferent de rezultat, și de a vota împotriva interesului național, pentru a fi în dezacord cu partidele aflate la guvernare. La acest lucru se rezumă acțiunea partidelor din opoziție și să nu omitem ploaia cu promisiuni electorale ale liderilor alianței USL.

Bunul-simț de care această alianță dă dovadă este de a nega inteligența românilor, căci altfel cum pot susține liderii alianței că ar crește salariile profesorilor în condițiile în care guvernul Boc a luat măsuri dure, nepopulare, pentru a avea posibilitatea de a plăti salariile și pensiile, pentru a menține un deficit bugetar scăzut? Și, dacă privim cu atenție în Europa, riscul ca această criză economică să aibă un nou ciclu este de actualitate. Tot ceea ce au învățat din perioada de opozițieliderii PSD este de a merge să defileze cu întregul partid măcinat de cazuri de corupție pe scările instanțelor de judecată, pentru a susține persoanele puse sub acuzare.

Guvernul Boc a reușit să stabilizeze economia prin măsurile economice luate, iar rezultatele pozitive au început să apară. Economia a trecut prin corecțiile necesare, ale deficitului de cont curent și ale celui bugetar, și este stabilizată și pregătită pentru un nou ciclu de creștere sustenabilă. Deficitul de cont curent a scăzut considerabil, de la nivelul de 11,6% din PIB, înregistrat în 2008, până la 5,7% din PIB în anul 2010. Deficitul bugetar urmează un ritm descrescător, așadar față de 7,4% din PIB în 2009 și 6,6% din PIB în 2010, nivelul prognozat pentru anul 2011 este de 4,4%. În aceste condiții, deficitul va fi mai scăzut decât cel din 2008, anul în care economia duduia, dar deficitul era de 4,8% din PIB.

În ceea ce privește exporturile, anul 2010 a fost anul în care volumul exporturilor au depășit cu 3,5 miliarde euro chiar și nivelul din 2008, an cu vârf de creștere economică. Ritmul de creștere al exporturilor a fost de aproximativ 28% în anul 2010, mai mare decât cel obținut înaintea crizei și printre cele mai mari niveluri înregistrate după anii ’90 (excepție fac doar anii ’94 și ’95).

Producția industrială a avut o creștere de 5,5% în anul 2010 față de 2009, fiind susținută de o creștere considerabilă a productivității muncii în acest sector (17% în 2010 față de 2009) și a valorii comenzilor noi din industrie.

Investițiile străine au crescut de 8 ori în ianuarie 2011 față de ianuarie 2010, totalizând 240 de milioane de euro în luna ianuarie, comparativ cu valoarea de 31 de milioane de euro din prima lună a anului 2010.

Totodată, producția industrială a cunoscut o creștere de 5,5% în anul 2010 față de 2009, fiind susținută de creșterea considerabilă a productivității muncii în acest sector (17% în 2010 față de 2009) și a valorii comenzilor noi din industrie (cu 13% față de luna precedentă și cu 41,1% față de luna ianuarie 2011), dinamica anuală a comenzilor industriale noi plasând România pe locul 4 în UE.

Acestea sunt doar câteva dintre «roadele» guvernării Boc, adică cifre și nu vorbe. Dacă opoziția este o garanție a posibilității de opțiune pentru viitor, mă întreb care opoziție, care viitor?! Doar un nor cenușiu, de fum...

  Octavian Bot - declarație politică intitulată România, sat fără stăpân;

Domnul Octavian Bot:

"România, sat fără stăpân"

Declarațiile nesăbuite ale unor oficiali maghiari, citite sau rostite cu prilejul zilei de 15 martie, au scos în evidență slăbiciunile clasei politice din România.

Pe bună dreptate, lideri ai UDMR și-au exprimat dezacordul cu "excesele" oficialilor maghiari. S-au adus argumente pro și contra cu privire la necesitatea unei reacții din partea statului român.

La un moment dat, Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților, al cărei membru sunt, a elaborat și a aprobat, prin vot, o Declarație politică, în termeni mai mult decât rezonabili. Din păcate, declarația respectivă nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaților.

În acest context, România apare, și nu pentru prima oară, ca un "poligon de încercare" pentru retorica naționalistă a diferiților oficiali maghiari bântuind prin România, aflați se pare în căutarea unei glorii de mult apuse.

Rămân la părerea că, în lipsa unor dezmințiri oficiale venite de la oficialii maghiari în cauză, România, dacă nu este "un sat fără stăpân", ar fi trebuit să reacționeze, evident, în mod diplomatic și rezervat, fără accente naționaliste.

Cu atât mai mult, PDL, care se vrea a fi un partid de dreapta, era obligat să ia atitudine.

Un partid de dreapta nu are voie să tacă într-o asemenea situație.

  Grațiela Leocadia Gavrilescu - declarație politică referitoare la așa-zisa reformă a sănătății;

Doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu:

Chiar dacă, din convingere sau doar conjunctural, vă aflați de cealaltă parte a baricadei, sunt sigură că, în forul dumneavoastră interior, sunteți îngroziți de ceea ce s-a întâmplat pe 1 aprilie în spitalele românești, atinse de așa-zisa reformă a ministrului Cseke Attila!

Exact în ziua în care eram anunțați oficial că vom scăpa de recesiune, am avut parte, în teritoriu, dar chiar și pe posturile de televiziune proguvernamentale, de imagini de coșmar: bolnavi aflați în comă, conectați la aparate, purtați pe tărgi spre ambulanțe, pentru a fi transferați... nu se știe exact unde, nou-născuți prematur evacuați în incubatoare, bătrâni neputincioși, cronici, bolnavi mintal, operați, consultați sau investigați doar pe jumătate, indiferent de stare, internații patriei executau, fără excepție, vrerea domnului ministru al... sănătății!

În disprețul omeniei și al legii, domnul Cseke și-a dat nu doar măsura "profesionalismului" ci și pe cea a "dragostei" pe care o poartă populației majoritare a acestei țări, ajunsă, iată, la mâna și la mila dumnealui.

Nimeni nu contestă faptul că unele dintre centrele de sănătate propuse de către minister pentru a fi transformate în aziluri de bătrâni nu ar fi trebuit închise, dar în niciun caz cele din Prahova și nu astfel!

În cazul județului meu, domnul ministru nu a ținut cont nici de voința autorităților administrației publice locale, nici de solicitările cetățenilor, nici de protestele acestora, nici de avertizările vehemente ale consiliului județean, nici de propunerile de compromis făcute de către acesta, nici de performanțele manageriale, nici de investițiile făcute de către consiliile locale și cel județean, nici de declarațiile politice și interpelările parlamentarilor prahoveni.

Singurul criteriu valabil pentru domnul Cseke a fost acela că primarii localităților pe raza cărora se aflau respectivele așezăminte erau "de-ai opoziției" și probabil și acela că medicii și pacienții vorbesc, de la naștere și până la moarte, limba română!

Mă întreb cât de greu și cât de scump ar fi fost, oare, dacă domnul ministru ar fi permis ca, în spitalele care urmau să se închidă la 1 aprilie, în a doua jumătate a lunii martie să nu se mai facă nicio internare, ci doar să se găsească cele mai bune soluții de transfer pentru pacienții deja internați, iar personalului medical și celui auxiliar să i se acorde, astfel, timpul necesar pentru a-și rezolva problemele legate de redistribuire?!

Ce-i pasă domnului Cseke că vin sărbătorile de Paști și pentru aceste familii, care oricum o duc greu cu lefurile de mizerie stabilite de guvernul în care se complace?

Ce-i pasă că bolnavilor aruncați de colo-colo li se agravează starea de sănătate? Plătește, cumva, dumnealui, la propriu sau la figurat, ceva?

M-am săturat și ne-am săturat de ceea ce ni se întâmplă în ultimul timp!

Lemondás, domnule ministru!

V-am zis pe limba dumneavoastră maternă, în caz că ați avea probleme de traducere cu imperativul "demisia"!

  Dorel Covaci - declarație politică cu tema: Culisele reformării sistemului sanitar sunt pline de tenebre;

Domnul Dorel Covaci:

"Culisele reformării sistemului sanitar sunt pline de tenebre"

În pofida hotărârii de descentralizare a sistemului sanitar din România, în urma căreia managementul asistenței medicale se transferă autorităților administrației publice locale, sub aspect logistic, financiar și uman, a început drama desființării spitalelor și maternităților, dictată de la centru, a golirii și evacuării forțate a pacienților și personalului care asigură asistența medicală, fără a ține cont de indicii de eficiență favorabili, calitatea serviciilor, lipsa arieratelor sau investițiile deja implementate.

Imaginile relocării forțate fac trimitere la un scenariu al dezastrului, care se aseamănă cu un marș sinistru al evreilor spre holocaust: cu pungi și sacoșe alături, au fost "redistribuiți" bolnavi de la terapie intensivă pe tărgi, bărbați și femei în scaune cu rotile, gravide gata să nască, lăuze, nou-născuți din incubatoare. O parte dintre pacienți au fost duși spre alte unități spitalicești, în unele cazuri aflate la zeci de kilometri distanță, iar alții, care nu mai au loc în celelalte spitale, deja supraaglomerate, au fost despitalizați și trimiși pe la casele lor, să se descurce cum pot.

În ceea ce privește personalul medical, în contextul unui deficit acut major de cadre specializate și al unor salarii de mizerie, 700 de medici și 2.500 de asistente medicale și auxiliari, împreună cu familiile lor, vor trăi drama relocării forțate, aceasta în cazul în care opțiunea va înclina spre acceptarea ofertei, și nu spre alinierea la trendul exodului în țări cu o politică de sănătate mai responsabilă și mai rațională. Medici, asistente, auxiliari sunt forțați să încarce în camioane toată aparatura, dotările, documentele și să se mute în alte spitale, aflate la zeci, poate chiar sute de kilometri, împreună cu familiile, să facă naveta sau să conviețuiască separați de cei apropiați.

Procedura se desfășoară în trei etape și este în curs de desfășurare. Prima etapă presupune distribuirea personalului în cadrul județului respectiv, apoi se trece la județul limitrof și apoi la nivel național. Și acesta este scenariul cel mai fericit. În condițiile autonomiei locale și ale unor bugete locale tot mai sărăcite, este posibil ca unitățile medicale, care ar fi trebuit să absoarbă surplusul disponibilizaților să nu facă față noilor cheltuieli generate și să refuze valul cererilor de încadrare în sistemul propriu de personal.

Se desființează spitale, școli, fabrici, uzine, în urma unor decizii absurde, cu caracter flagrant antipopular și antistatal, pe care le ia puterea politică. Se pustiește țara, ca în timpul marilor domnitori, care, în vremuri de restriște, când se punea problema unui atac iminent, cereau norodului să nimicească totul în calea inamicului. Numai că acum inamicul României se află în vârf, în postura actualei puteri, care, ca un vierme gras, roade din interior, bucată cu bucată, tot ce apucă.

Ne mai întrebăm, oare de ce sunt necesare atâtea spitale desființate și reamenajate în aziluri de bătrâni? Probabil că gașca portocalie și-a făcut planul că bătrânii, cu pensiile nimicite, fără subvenții la plata facturilor de întreținere, vor fi probabil evacuați din locuințe și aruncați în stradă, iar aceste așezăminte vor primi cu brațele deschise pe aceia care au venituri pentru a-și acoperi costul cazării și al mesei în cadru instituționalizat.

Mulți dintre noi privesc malformația înconjurătoare ca pe o victorie și o expresie a democrației și, desigur, tot pe comuniști îi înjură. Cel puțin, în vremurile apuse, de tristă amintire, aveam spitale și puncte sanitare în fiecare localitate. Oare ce se întâmplă cu noi? Dacă așteptăm impasibili ca actuala putere să-și facă mendrele, în trendul desființării, distrugerii, demolării valorilor și instituțiilor și, probabil, al reconfigurării sub egida "băieților deștepți", care, cu iuțeală de mână și nebăgare de seamă, știu să găsească noi valențe imobilelor abandonate, utilajelor, aparaturilor lăsate de izbeliște și terenurilor rezultate în urma demolărilor, cu siguranță că vom ajunge să trăim într-o țară pustiită, în care până nici măcar noi înșine nu ne mai aparținem.

  Dănuț Liga - declarație politică cu titlul: Stop crimei organizate!;

Domnul Dănuț Liga:

"Stop crimei organizate!"

Este extrem de grav că una dintre principalele amenințări la securitatea și liniștea cetățenilor români a devenit amplificarea, fără precedent, a actelor infracționale la nivelul întregii țări. Crime, jafuri, furturi din locuințe sau informatice, tâlhării, proxenetism și trafic ilicit de droguri, țigarete sau chiar de armament au ajuns în ultimul an de zile la cote alarmante.

Gravitatea faptului provine, în primul rând din faptul că infractorii nu acționează disparat, ci au început să considere mult mai profitabil și eficient să se organizeze în grupări de tip mafiot. Multe dintre aceste grupări de crimă organizată au deja pe lângă puterea locală și o extensie transfrontalieră a acțiunii lor. Nu de puține ori, alături de infractorii cetățeni români regăsim infractori italieni, albanezi, sârbi, dar și alții.

Dacă în trecutul relativ recent vorbeam despre baronii locali de sorginte politică care stăpâneau județele țării noastre, astăzi la nivelul fiecărui județ au ajuns să acționeze cel puțin una sau două grupări de crimă organizată.

Grupările mafiote au deja angajați periculoși, mijloace materiale consistente care se reproduc și mai ales puterea de a intimida de la simplul cetățean și până la primarul de localitate sau șeful de poliție locală.

Stau și mă gândesc, oare ce a stimulat o astfel de situație?

Nu vreau să fiu malițios, însă un act nesancționat corespunzător nu reprezintă decât un stimulent pentru infractori pentru a repeta acel act.

Da, de ce să fim ipocriți și să nu recunoaștem sau să ne fie teamă să nu deranjăm pe cineva. În primul rând justiția românească este vinovată pentru prea marea indulgență în fața unor astfel de răufăcători și față de evidența faptelor lor. Nu vreau să vă aduc aminte despre clanuri celebre, pentru care instituțiile statului au cheltuit milioane de euro pentru monitorizarea și prinderea lor. Astăzi, acei infractori se află în libertate și prosperă din aceleași activități de trafic de fete, copii, droguri sau metale neferoase.

Solicit din partea autorităților române un alt fel de abordare în sancționarea faptelor specifice crimei organizate, și nu la nivel de principii, ci la nivel practic, și nu de mâine, ci de azi!

Ar fi tragic pentru români și România ca, pe lângă alte stigmate pe care le purtăm, să mai dobândim și pe acela de criminali sau mafioți sau stat mafiot.

  Teodor Atanasiu - declarație politică intitulată: Cum e cu criza, domnilor guvernanți, v-ați hotărât dacă am ieșit sau nu?;

Domnul Teodor Atanasiu:

"Cum e cu criza, domnilor guvernanți, v-ați hotărât dacă am ieșit sau nu?"

"Da. România este pe un drum de ieșire din criză și nu vom ajunge ca țările pe care le vedem deja intrate în derapaj. Și vom mai vedea și altele. România a evitat derapajul și își ia drumul spre creștere economică. Putem fi optimiști", ne spunea debordând de optimism președintele Băsescu, în ultima lună a anului trecut.

Dar cum perspectivele bune nu țin la Cotroceni nici trei luni încheiate uneori, acum câteva zile, același domn Băsescu părea subit lovit de o îngrijorare terifiantă, cum că ne poate invada curând o nouă criză: "Știți ce mă îngrozește? dacă se întoarce din nou criza? Dacă se întoarce?"

Oare de unde i se trage domnului președinte acest urât coșmar, dacă binele se instalase definitiv deja, cu toate bagajele, și acest lucru fusese comunicat oficial, în luna februarie a acestui an, de către doamna ministru Udrea, care se lăuda plină de mândrie că PDL a scos țara din criză: "PDL poate să anunțe, după ultimele date oficiale care au fost publicate, că PDL a scos România din criză. Avem creștere economică pe ultimul trimestru și, dacă vom continua să fim serioși, fermi, să nu fim populiști, nu e cazul să cedăm după ce doi ani am luat cele mai dure măsuri, drumul nostru e unul ascendent. E meritul președintelui PDL, premierul Boc".

Dar... stupoare! optimismul fluctuant al domnului președinte pare să-l fi virusat instantaneu și pe premierul în funcție, care, după o perioadă a optimismului mereu ascendent de mai bine de doi ani - perioadă în care nimeni altul decât domnul Boc ne anunța săptămânal că suntem pe drumul cel bun și am ieșit din criză sau vom ieși sigur luna următoare -, acum tot dumnealui își dozează cu o măsură optimismul efervescent altădată și ne vorbește zilnic doar despre ieșirea sigură a economiei românești din recesiune! Domnul Boc reușește astfel să-și contrazică flagrant colega de cabinet și partid, pe doamna Udrea, care îi acorda lauri, cu o lună în urmă, exact pentru scoaterea țării din criză: "Ieșirea din criză va fi o chestiune de durată. Ieșirea oficială din recesiune este primul pas, cu siguranță nu și singurul, pentru ieșirea din criză, care este mult mai amplă și cu efecte mai nebănuite decât cele pe care le-am avut în vedere la începutul ei. Dar e un prim pas pe un drum destul de lung", ne-a spus în martie domnul Boc, culmea, ceva mai rezervat ca de obicei.

Se pare că portocaliilor le place la nebunie cuvântul criză sau jocul permanent de-a hocus-pocus cu criza, pe care, câteodată, o ascund bine de ochii lumii și ai poporului, până reușește FMI-ul să o găsească...

Altădată, tot dumnealor ne arată existența faimoasei deja crize, în toată splendoarea ei, prin mulțimea nesfârșită de măsuri de austeritate, decise intempestiv și de-a valma, de aceiași portocalii.

Eu le propun și domnului Băsescu și guvernanților săi minunați să se întâlnească între ei mai des și să încerce să se pună odată pentru totdeauna de acord: când și cum vom ieși din criză și din recesiune sau dacă mai avem vreo șansă în următorii douăzeci de ani.

Pentru că scepticii nu se află doar în tabără noastră, a opoziției, ci și în zona specialiștilor: "Nu avem șanse să ieșim din criza anul acesta, poate nu vom avea șanse să ieșim nici la anul, când va fi an electoral. Poate să mai dureze încă un an. Dumnezeu știe cât va dura criza, pentru că aici nu se încumetă nimeni să facă prognoze. Toată lumea se încumetă să facă prognoze privind ieșirea din recesiune", a afirmat recent domnul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR...

  Mihai-Aurel Donțu - declarație politică cu referire la Populistul numărul 1 al României, premierul Boc, ne vorbește despre populiști...;

Domnul Mihai-Aurel Donțu:

"Populistul numărul 1 al României, premierul Boc, ne vorbește despre populiști..."

Ca și când promisiunile din toate campaniile electorale pentru care au fost votați sau programele de guvernare pe care au jurat la învestire în Parlament n-ar fi existat niciodată, iar românii ar fi uitat cu desăvârșire cum au fost mințiți și înșelați la fiecare pas pdl-ist, domnul Boc, un veritabil amnezic din acest punct de vedere, vine să le spună acum pensionarilor cât de serios și preocupat este ultimul guvern pe care-l conduce să le asigure plata pensiilor: prioritatea Guvernului este securitatea pensiilor, adică plata acestora la timp, iar creșterea acestora nu se va face pe criterii populiste, ca "pomană electorală", ci numai când măririle vor fi acoperite de creșterea economică, a declarat săptămâna trecută premierul Emil Boc.

Domnul Boc le spune, de asemenea, pensionarilor că le înțelege nemulțumirile și protestele: "știm cât de greu o duc în această perioadă de final a recesiunii economice. Tocmai de aceea, datoria mea ca premier și a noastră ca Guvern este să ne asigurăm că pensiile vor putea și vor fi plătite la timp. Ar fi mult mai ușor pentru noi să anunțăm creșteri de pensii iresponsabile, pentru voturi, așa cum au făcut cei de dinaintea noastră. Important este să le spunem pensionarilor ce trebuie spus, argumentat pe bază de date și situație economică, și mai puțin să ne uităm după politica aducătoare de voturi".

Stupefiant, domnule prim-ministru Boc! Să vă reamintesc că ar trebui să recitiți din când în când una dintre angajările dumneavoastră de căpătâi, Programul de guvernare 2008 - 2009, în care, la capitolul 8 - Asigurări sociale, scriați negru pe alb: "Atingerea unei ținte de 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie"? și dumneavoastră ce le spuneți acum pensionarilor? Că le asigurați un drept pe care l-au muncit zeci de ani și pe care dumneavoastră ați avut grijă să-l ciopârțiți bine și apoi să susțineți că faceți eforturi să-l asigurați la plată? Ați uitat cu desăvârșire, domnule prim-ministru, că în campania din 2008 le promiteați pensionarilor că "veți găsi aici la nivelul anului 2012 creșterea pensiei medii la 405 euro față de 165 de euro"?

Despre care populiști vorbiți, domnule Boc? Nu vă uitați niciodată în oglindă? Noi am făcut toate aceste promisiuni, pe care să le încălcăm flagrant în timpul guvernării și apoi să venim să susținem cu nonșalanță că alții mint și înșală, iar dumneavoastră, cei buni și cinstiți, vă străduiți să-i protejați?

Nu vă mai crede nimeni, așa că nu mai faceți eforturi inutile de a inventa jalnice justificări ale neputinței și nepăsării fără margini. Ați demonstrat tot ce se putea...!

  George Ionuț Dumitrică - declarație politică cu referire la Ministrul Funeriu vrea să pună punct grevelor profesorilor printr-o nouă tăiere a salariilor acestora;

Domnul George Ionuț Dumitrică:

"Ministrul Funeriu vrea să pună punct grevelor profesorilor printr-o nouă tăiere a salariilor acestora."

Nimic nu mai pare surprinzător pentru profesori atunci când vine vorba de vreo nouă idee a ministrului de resort, domnul Funeriu, care vrea să facă reformă în educație fără profesori, elevi și studenți!

Domnul Funeriu a găsit de cuviință să-și angajeze răspunderea în Parlament pe o lege a educației pe care și-a dat numai dumnealui și PDL acordul. În rest, nimeni nu a agreat câtuși de puțin această lege, care, conform promisiunilor, trebuia să reformeze total sistemul de educație.

Dar, potrivit unei traduceri numai de dumnealui înțeleasă, reformă pentru domnul Funeriu înseamnă doar închiderea a mii de școli, interzicerea grevelor, renunțarea la programul "cornul și laptele" și adunarea elevilor cu probleme de venituri într-o cantină a săracilor sau neplata salariilor și a altor drepturi ale profesorilor.

Probabil munca unui profesor este echivalentă, în opinia ciudat reformistă a domnului ministru Funeriu, cu munca voluntară veșnică sau cu umilința și sărăcia, dogme de bază ale educației portocalii.

Altfel cum se poate explica faptul că în unele județe profesorii nu sunt plătiți de luni bune și acest fenomen se extinde, din păcate, cu repeziciune, iar ministrul educației găsește ca soluție a acestui blocaj, o bombă cu explozie imediată, adică pregătirea unui act normativ care prevede o reducere cu 33% a salariilor celor peste 15.000 de cadre didactice care și-au câștigat în instanță drepturile bănești. Cu alte cuvinte, dacă guvernul Boc nu dorește aplicarea sentințelor judecătorești, ministrul Funeriu inventează o ordonanță care să le abroge și astfel să scape guvernanții de grija plăților, iar profesorii să poată uita instant că au de primit.

Simplu ca bună ziua, domnilor profesori: vreți salarii mai mari, PDL-iști vă dau prin lege cu 50% mai mult în campanii și apoi uită să aplice legea! Câștigați drepturi în instanță? Nu-i nimic, nu vă impacientați și nu mai faceți greve pentru că încălcați legea și riscați să fiți pedepsiți. Există alte soluții, cu mult mai bune! Vine reformistul exotic, domnul Funeriu, și vă rezolvă problemele pe loc: abrogarea drepturilor, fie că vă place, fie că nu!

Aceasta este minunata și moderna reformă portocalie, invenție proprie, marca Funeriu: educație autistă, fără profesori și cu o mare parte dintre elevi etichetați ca săraci și demni de umilință...

  Călin Potor - declarație politică: Armonizare regională în tempo european;

Domnul Călin Potor:

"Armonizare regională în tempo european"

Integrarea într-un spațiu geografic, oricare ar fi el, înseamnă în primul rând obligația fiecărui trăitor din acel spațiu de a trece de la ritmul dictat, în care mimezi, la reînvățarea mersului corelat cu ceilalți, în care trebuie să fii exact și sincer. Pentru existența noastră latino-mioritică, ar putea fi trecerea de la consumul telenovelistic la lumea lui Marquez, depășind veacurile de singurătate care ne-au marcat. Îndepărtarea măștilor dictate este singura soluție pentru depășirea neonorantului loc 60 ocupat de România în Human Development Report, întocmit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), și a avertismentului dat de Bruxelles, deoarece nu am reușit să prezentăm până acum Comisiei Europene planurile de dezvoltare regională.

Politica regională europeană consacră mai mult de o treime din bugetul Uniunii Europene pentru reducerea inegalităților în materie de dezvoltare între regiuni, dorindu-se ca această contribuție să revitalizeze regiunile rămase în urmă, să restructureze zonele industriale aflate în criză, să diversifice zonele agricole supuse declinului sau să revitalizeze cartierele defavorizate din orașe.

Așadar, trebuie să ne corelăm pașii pierduți în sistemul inert și inept în care am mimat mișcarea spre nicăieri la ritmul normal și firesc al redescoperirii necesității armonizării spațiului românesc în toate cele opt regiuni ale țării. Și, pentru că pașii liberalilor au creat un spațiu integrat și durabil peste veacurile de înzidire care ne-au încremenit, ar trebui cel puțin să ne reamintim de ritmul acelor vremuri care, și atunci, ca și acum, ne-au racordat la universul în care locuitorii comunică privindu-se în ochi.

Este imperios necesar ca guvernul actual să întreprindă ceva și în ceea ce privește dezvoltarea regională a României, în așa fel încât să nu ne mai alegem cu alte bile negre din partea Comisiei Europene.

  Călin Potor - declarație politică: Chiriașii evacuați din casele retrocedate nu sunt români?;

Domnul Călin Potor: "Chiriașii evacuați din casele retrocedate nu sunt tot români?"

Vă supun atenției o problemă delicată cu care se confruntă foarte mulți cetățeni, atât din județul Alba, cât și din celelalte zone ale țării. Punctual, este vorba de imposibilitatea cetățenilor care au fost evacuați din locuințele retrocedate de a accesa credite din băncile românești, întrucât unitățile bancare nu acordă împrumuturi decât persoanelor care dețin cărți sau buletine de identitate. Foștii chiriași cărora le-a expirat buletinul sau cartea de identitate nu au posibilitatea de a obține un credit pentru achiziționarea unei locuințe deoarece nu dețin cărți de identitate, neavând domiciliu stabil. Aceștia pot intra doar în posesia unor documente de identitate provizorii, care însă nu sunt luate în considerare de către bănci la acordarea creditelor.

În consecință, consider că oficialii BNR trebuie să studieze cu atenție această problemă, pentru a identifica soluțiile optime de rezolvare a situației disperate în care se află foștii chiriași din locuințele retrocedate, deoarece ei nu se încadrează în prevederile legale pentru obținerea unei locuințe sociale.

Consecința acestui demers ar fi pozitivă și din punctul de vedere al intrării în legalitate sub aspectul evidenței populației, deoarece în momentul cumpărării unei locuințe ei ar putea avea domiciliul stabil și, implicit, carte de identitate în regulă. Acești români evacuați din imobilele retrocedate foștilor proprietari nu au cum să cumpere și nici să închirieze o locuință fără credit de la bănci, fiind astfel condamnați să trăiască în stradă. Având în vedere aspectele prezentate, ar fi extrem de interesant de aflat cum intenționează BNR să rezolve această problemă, pentru a facilita într-un fel sau altul accesul foștilor chiriași la credite pentru achiziționarea de locuințe.

  Călin Potor - declarație politică: Boala sistemului de sănătate este incurabilă!;

Domnul Călin Potor:

"Boala sistemului de sănătate este incurabilă"

Bolnavul nostru sistem sanitar se mai confruntă acum cu o problemă suplimentară și delicată în același timp, după procesul de închidere a foarte multe unități spitalicești. Mai multe unități din țară se află în ipostaze dintre cele mai nefericite în cazul izbucnirii unor epidemii. Practic, din cauza creșterii incidenței unor epidemii de sezon, spitalele din Alba, și nu numai, au devenit supraaglomerate, ajungându-se ca pacienții, în marea lor majoritate copii, să fie înghesuiți câte doi într-un pat. Spre exemplu, din cauza creșterii numărului bolnavilor cu afecțiuni respiratorii, capacitatea de paturi a Secției de pediatrie a Spitalul Județean Alba a fost cu mult depășită, numărul mare de internări determinând nu demult conducerea secției să pună câte doi copii în același pat.

Consider că o astfel de situație trebuie rezolvată într-un fel, mai ales în perioadele de vârfuri epidemiologice. În acest sens, autoritățile abilitate trebuie să ia măsuri concrete pentru preîntâmpinarea acestui gen de evenimente nedorite, care afectează nu numai activitatea medicală, dar și șansele de însănătoșire a pacienților. De asemenea, Ministerul Sănătății ar trebui să aibă în vedere asigurarea unor saloane speciale de rezervă, care să fie folosite în cazul supraaglomerării spitalelor în perioadele de creștere a numărului de epidemii, pentru a evita aglomerația și disconfortul din spitale.

  Călin Potor - declarație politică: Guvernul boc își bate joc de susținerea familiilor românilor;

Domnul Călin Potor: "Guvernul boc își bate joc de susținerea familiilor românilor"

Ordonanța de urgență nr.105/24 octombrie 2003 privind alocația familială complementară și alocația de susținere pentru familia monoparentală, care prevede sprijinirea financiară a familiilor cu venituri mici și a familiilor monoparentale, a fost un act normativ inaplicabil o lungă perioadă. Ținând cont de salariul minim pe economie și de cuantumul alocației pentru copii, nicio familie potențial beneficiară nu s-a mai putut încadra în venitul pe cap de membru de familie prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.105/2003. În aceste condiții, ordonanța nu a mai produs efectele pentru care a fost emisă, fiind practic un act normativ lovit de nulitate. Unele primării chiar au încălcat Legea privind acordarea tichetelor de masă, care stipulează că respectivele drepturi nu se iau în calcul în raport cu venitul salarial, și adaugă acest venit la calcularea plafonului alocației familiilor monoparentale. Odată cu creșterea salariului minim pe economie de la 330 la 370 RON, nicio familie nu s-a mai încadrat în suma de 168 RON prevăzută la un moment dat. Mai mult, după creșterea salariului minim pe economie la 370 RON nu s-a trecut și la recalcularea plafonului alocației acordate familiilor monoparentale, care trebuia să se majoreze procentual cu creșterea salariului minim. OUG nr.105 a fost abrogată la sfârșitul anului trecut prin Legea nr.277/2010, apărută într-un fel pe "șestache" în Monitorul Oficial al României din 30 decembrie 2010, adică într-o zi în care oamenii aveau cu totul alte preocupări.

Deși titlul legii suna promițător, în realitate Guvernul a diminuat drepturile familiilor cu venituri reduse și ale celor monoparentale, drepturi reglementate prin OUG nr.105/2003 privind alocația familială complementară și alocația de susținere pentru familia monoparentală, modificată în sensul îmbunătățirii ei prin Legea nr.236/2008. Cu toate că a avut raport de respingere, acest proiect de lege a trecut prin adoptare tacită în Senat în data de 29 noiembrie a.c., iar Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat în forma finală legea respectivă.

Doresc să atrag atenția asuprea acestui subiect ignorat până acum de mass-media, deoarece PDL a emis legea amintită pentru campaniile electorale din 2012, mizând pe faptul că majoritatea covârșitoare a familiilor cu venituri reduse nu cunosc reglementările în vigoare în acest moment și nu beneficiază de drepturile lor. Sunt convins că, după adoptarea noii legi, cu siguranță cei din PDL nu își vor asuma diminuarea drepturilor familiilor cu venituri reduse și că au modificat OUG nr.105/2003 și abrogat Legea nr.236/2008, ci vor clama sus și tare că noul act normativ este "opera" lor. Românii trebuie să nu se lase păcăliți de PDL și de Guvernul boc, cu b mic, al nu știu câtelea, ci trebuie să cunoască faptul că Executivul nu a sprijinit la modul real familiile, ci doar le-a diminuat veniturile.

  Călin Potor - declarație politică: «Performanțele» Guvernului boc: suntem campioni europeni la rata sărăciei;

Domnul Călin Potor:

"«Performanțele» guvernului boc: suntem campioni europeni la rata sărăciei"

Rata sărăciei a crescut în România cu cinci procente în ultimii ani, sub ireparabila guvernare PDL-istă, în ciuda anilor în care a fost înregistrată creștere economică sub guvernul liberal. În mod paradoxal sau nu, România se numără printre statele care cheltuiesc cel mai mic procent din PIB cu protecția socială, suntem pe penultimul loc din Europa la acest capitol. Peste 30% din populația României trăiește în prezent în sărăcie, iar acest procent a fost majorat considerabil în ultimii doi ani, odată cu exacerbarea crizei și cu măsurile recesioniste ale guvernului boc, cu b mic, I, II, III ș.a.m.d. Din analizele efectuate de specialiști rezultă că România este unul dintre statele membre UE care cheltuiesc cel mai mic procent din PIB (12,8%) cu protecția socială, față de media UE de 25,2%, în ciuda consistentelor împrumuturi luate de la FMI în ultimii doi ani. Suntem în continuare deficitari în ceea ce privește furnizorii de servicii sociale acreditați, doar 31% din localitățile din România beneficiind de un astfel de serviciu.

Suprapunerile de responsabilități între structurile de la nivel local, resursele financiare insuficiente pentru susținerea dezvoltării și diversificării serviciilor sociale, administrarea ineficientă a fondurilor existente sau inconsecvența și lipsa de continuitate în furnizarea resurselor pe termen lung constituie minusuri semnificative pentru sistemul de protecție socială.

Dacă în Belgia, Cehia, Franța, Luxemburg, Olanda, Polonia, Finlanda, Suedia sau Norvegia rata sărăciei este redusă an de an cu 10-14 procente din cauza progresului asistenței sociale și familiale, în România politicile de asistență socială și familială nu fac altceva decât să încurajeze creșterea ratei sărăciei.

Din nefericire, fraza celebră "lupta împotriva sărăciei" ar trebui reformulată în țara noastră, în detrimentul folosirii ei abuzive din ultimii 21 de ani în toate campaniile electorale și discursurile populiste. Efectul resimțit de români în nivelul de trai a fost invers proporțional cu cantitatea exagerată de exprimare pe această temă.

  Călin Potor - declarație politică: Zi mare pentru ortodoxia română;

Domnul Călin Potor:

"Zi mare pentru ortodoxia română"

Biserica Ortodoxă Română a dat recent un important examen al maturității, odată cu întronizarea ÎPS Andrei Andreicuț ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, ceremonia fiind oficiată de un sobor de 25 de arhierei, conduși de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel. A fost, dacă vreți, un scrutin asemănător cu marile dueluri pentru Președinția României, cu atât mai mult cu cât Biserica Ortodoxă reprezintă instituția în care românii au cea mai mare încredere, depășind cu mult politicul din acest punct de vedere. Biserica a fost dintotdeauna principalul pilon al unității, moralității și solidarității românilor, mai ales în momentele de cumpănă ale istoriei.

Ziua de 25 martie 2011 are astfel o însemnătate deosebită pentru ortodoxia română, miza alegerilor adjudecate de ÎPS Andrei fiind desemnarea viitoarei linii a Bisericii din Ardeal, respectiv continuarea luptei misionare asidue duse de regretatul Bartolomeu Anania.

Am asistat la o luptă de idei fără accente în stil politicianist, iar primele cuvinte ale noului mitropolit au fost extrem de simple și elocvente. Cred că repetatele și concertatele acțiuni din ultima perioadă de discreditare publică a Bisericii Ortodoxe Române nu au fost deloc întâmplătoare, iar utilizarea CNSAS-ului ca instrument nu a reprezentat altceva decât un nou episod nefast al încercării de a include biserica în dansul murdar al politicii dâmbovițene.

Sunt de părere că nu are niciun sens să amestecăm jocurile politicianiste în altarul de rugăciune, Dumnezeu fiind singura autoritate care poate să-și judece supușii. Încercările de destabilizare a BOR, prin culpabilizarea unor înalți ierarhi și extinderea desecretizării dosarelor, inclusiv a ÎPS Andrei, trebuie să fie uitate.

Fără îndoială, Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului trebuie să-și continue misiunea socială și ecumenică derulată în ultimii ani sub îndrumarea marelui spirit Bartolomeu. Apropierea oamenilor de biserică este un proces destul de dificil în condițiile vieții infernale de astăzi, iar o mai mare implicare a sfinților părinți pe tărâm social ar fi un prim pas spre realizarea acestui deziderat. Ne confruntăm zilnic cu destule mizerii în politică și în societate, iar biserica, ca loc al curățirii morale și spirituale, trebuie să dea dovadă că merită în continuare să fie cea mai iubită de către români. Iată de ce ziua de mâine și cele care vor veni trebuie să se transforme în lupte ale bisericii în favoarea sprijinirii tinerilor, așa cum perfect spunea noul Mitropolit, care, precum cântarea corului de la ceremonia de întronizare, sunt sigur că va dovedi prin misiunea sa că "vrednic este".

  Gheorghe Dragomir - declarație politică intitulată: În România, bolnavii caută sănătatea la... căminele de bătrâni?!;

Domnul Gheorghe Dragomir:

"În România, bolnavii caută sănătatea la... căminele de bătrâni?!"

La ora actuală, peste 50 de spitale dintre cele 67 propuse de către Ministerul Sănătății spre reprofilare au fost deja evacuate, iar mutarea pacienților din restul unităților urmează să se facă la începutul acestei săptămâni. Măsura afectează 670 de medici din totalul de 50.000 și 2.043 de asistente dintr-un total de 130.000, precum și personalul TESA aferent.

Nu acest fapt în sine ne înspăimântă, ci modalitatea aproape barbară în care au fost tratați bolnavii. Vă readuc aminte că spitalele s-au închis la începutul acestei luni în baza Hotărârii Guvernului nr.345 din 31 martie 2011. Da, din 31 martie 2011, adică acum cinci zile.

Cum s-au închis am văzut cu toții privind imaginile difuzate de majoritatea televiziunilor, conduse de moguli, știu, citind reportajele cutremurătoare din presa scrisă și online, și acestea publicate probabil la comanda altor moguli. Personal, am avut senzația unei evacuări forțate, determinată de o calamitate naturală sau de una nucleară.

Dar nu pot să nu observ, cu mirare, că niciun spital din județele Covasna și Harghita nu se afla printre cele 67 de spitale. Oare culoarea politică sau etnia domnului ministru Attila au ceva de-a face cu acest lucru?

Pe de altă parte, ministrul sănătății, Cseke Attila, recunoaște că în multe spitale a fost haos, dar vina, spune acesta, este doar a managerilor, care au știut din timp că se închid spitalele și nu au făcut nimic. "Anumiți manageri sau autorități locale nu au înțeles mesajul pe care l-am transmis de două luni, sunt alții care au înțeles. La 1 aprilie, la ora 12,00, 35 spitale erau complet evacuate, nu aveau niciun pacient", susținea ministrul de resort.

În ceea ce privește soarta personalului afectat de aceste închideri, ministrul sănătății, Cseke Attila, a spus că personalul medical din spitalele care vor fi transformate în cămine de bătrâni nu va fi disponibilizat, ci va fi redistribuit în alte unități medicale. "Nu este vorba de personal medical care să fie disponibilizat și să nu fie preluat de alte instituții. Așa cum s-a stabilit, personalul medical și personalul TESA vor fi preluate, în prima etapă, de căminele de persoane vârstnice, iar cei care nu sunt preluați vor fi redistribuiți la alte unități sanitare cu paturi. Procedura are loc în trei etape și este în curs de desfășurare. Primul pas presupune distribuirea personalului în cadrul județului respectiv, apoi se trece la județul limitrof și apoi la nivel național", ne informa ministrul Cseke Attila.

În aceste condiții, nu mai este de mirare că marea majoritate a lucrătorilor din domeniul medical vrea să plece să lucreze în țări unde serviciul medical este prețuit și anii petrecuți pe băncile școlii înseamnă ceva.

Pentru că în România a te îmbolnăvi a devenit sinonim cu condamnarea la moarte!

  Marin Almăjanu - declarație politică cu tema: Guvernul Boc evacuează România!;

Domnul Marin Almăjanu:

"Guvernul Boc evacuează România!"

Vinerea trecută, pe 1 aprilie, în loc de veștile bune legate de mult promisa ieșire din recesiune a României, românii au avut parte de o zi de coșmar, așa cum nu le-a fost dat să trăiască vreodată, nici măcar în vremurile de tristă amintire comunistă.

Domnul Boc ne-a tot trâmbițat, timp de doi ani, că face reformă, că are un plan sau o normă de așa-zisă modernizare a țării, prin care au fost anunțate numeroase închideri de spitale și școli. Pe 1 aprilie, una dintre aceste dezastruoase și halucinante idei a fost pusă la propriu în practică, adică aproape 70 de spitale din toată țara au fost închise. Pacienții au fost evacuați efectiv din aceste spitale în dimineața zilei respective, de parcă deasupra României se anunțase iminența vreunui bombardament devastator și bolnavii ar fi trebuit duși de grabă în adăposturi sigure.

Dar, în realitate, bombardamentul nebuniei fără margini, o nouă etapă care face parte dintr-un veritabil război al haosului, ordonat de domnul Boc, a început dintr-o dată, fără ca premierul sau ministrul sănătății să țină cont de faptul că acest mod de abordare este deficitar, mai mult decât inuman, și va crea doar o debandadă nemaiîntâlnită.

Unii dintre pacienții acelor spitale cărora li s-au pus lacătele au fost trimiși la alte unități, dar alții, deși erau internați doar de câteva zile, au fost pur și simplu trimiși acasă, iar peste 2.700 de cadre medicale angajate în acele spitale au rămas de la 1 aprilie pe drumuri! Deși minciunile necontenite ale guvernanților susțin, și de această dată, că lucrurile sunt deosebit de roz și că toți medicii și asistenții vor fi redistribuiți în totalitate în alte spitale, de fapt, aceștia nu prea mai au loc nicăieri, deoarece nu mai sunt posturi libere sau spitalele respective nu au bani în plus pentru a-și putea permite noi salariați.

Și aceste inimaginabile scene au loc în România de astăzi, în România condusă spre cel mai mare dezastru de către cele mai incompetente, incredibil de nepăsătoare și crude guverne care au condus vreodată această țară!

Imaginile pe care le-au văzut la tv, pe data de 1 aprilie, sunt cele mai îngrozitoare imagini de care am avut parte în această viață: mii de bolnavi, bătrâni, nou-născuți, lăuze, gravide, scoși cu forța în stradă, doar pentru că domnul Boc și ai săi guvernanți aveau un plan de îndeplinit și o bifă de pus la reforma portocalie.

Nici măcar Ceaușescu nu și-a permis vreodată, domnilor cu mințile tulburate de prea multă putere, să-și bată joc cu atâta vehemență de bolnavi, cetățeni și ei ai acestei chinuite țări!

Nici cel mai crud locatar al acestei planete nu s-ar fi jucat cu viața atâtor oameni suferinzi și slăbiți de prea multe boli și sărăcie.

Dumneavoastră trăiți și vă simțiți bine în halul de țară pe care ați creat-o, domnule Boc? Sunteți mândru de nelegiuirile pe care le ordonați, fără să vă gândiți nicio clipă cât de mult îi faceți pe oameni să sufere?!

  Andrei Dominic Gerea - declarație politică despre 1 aprilie, Ziua eroului Boc!;

Domnul Andrei Dominic Gerea:

"1 aprilie, ziua eroului Boc!"

"Sunt primele semne că lucrurile decise au mers în direcția bună. A venit trimestrul IV din 2010 cu analiza, chiar dacă este o creștere de 0,1 la sută, direcția este de creștere economică. Pe baza acestor date, este cert că avem toate șansele, în urma analizelor economice, ca la sfârșitul lunii martie România să iasă oficial din recesiune. Pentru a ieși din recesiune este nevoie de două trimestre consecutive de creștere economică", ne povestea plin de mândrie, cu ceva timp în urmă, domnul Boc.

"PDL poate să anunțe, după ultimele date oficiale care au fost publicate, că PDL a scos România din criză", s-a repezit și doamna Udrea să ne înștiințeze solemn, luna trecută, pe toate scenele pdl-iste și pe la televiziuni.

Dacă nu ați aflat încă, domnilor guvernanți, care ați băgat cu bună știință țara în cele mai multe crize în lanț și fără precedent în istorie, ieșirea din recesiune nu înseamnă și ieșirea din criză economică! Și oricum, acea creștere economică de numai 0,1%, ce s-a înregistrat în trimestrul IV al anului 2010, care v-a dat nețărmurita stare de extaz și cu care ați reînceput campionatul de lăudăroșenii portocalii, este atât de anemică și nesemnificativă, încât poate fi considerată, mai degrabă, doar o cifră aflată în marja de eroare.

Dar nu asta este important, ci faptul că toate aceste impresionante gogomănii nu fac altceva decât să le dea speranțe false de mai bine atât cetățenilor sărăciți cumplit de atâtea austerități pe care le-ați aruncat în spatele lor, dar și întreprinzătorilor care au fost sufocați cu sutele de mii, de poverile inimaginabile la care i-ați tot supus ca pe niște sclavi umiliți și batjocoriți, ori de câte ori simțeau nevoia să mai respire.

Deci ce să înțelegem, domnule Boc? Că România a ieșit din criză, exact așa cum ați prezis, respectând astfel termenul pe care, cu multă responsabilitate și profesionalism, l-ați avansat în calitate de premier a cinci guverne perfecte, demne de Cartea Recordurilor Fantastice?!

Că începând cu faimoasa dată de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, românii care nu au locuri de muncă le vor găsi peste tot la liber, iar celor care le au deja, li se vor mări veniturile considerabil, pentru că au fost cuminți și v-au crezut până la ultimul cuvânt? Că tot românul va plăti, în sfârșit, mai puțin pentru combustibili, iar gazele și electricitatea se vor ieftini și ele cu ajutorul dumneavoastră? Sau că vor cumpăra cartoful din piață, din nou la 2 lei/kg, iar pensionarii vor găsi medicamente compensate în farmacii, așa cum a fost până în 2008, când guvernau alții, mai neserioși ca dumneavoastră și mai iresponsabili?!

Și cu siguranță profesorilor li se vor mări veniturile, astfel încât nu vor mai avea niciun motiv să plece din țară la cules de căpșuni sau la spălat de vase, pentru că vor putea să trăiască decent în țara lor și chiar să își cumpere măcar o carte pe săptămână sau să meargă din când în când și la câte o piesă de teatru. Iar acele zile când profesorilor nu li se mai deconta nici transportul vor rămâne doar niște biete vise triste...

Deci de la 1 aprilie 2011 deși o parte dintre spitalele existente ați decis să le desființați, domnule Boc, ați hotărât acest lucru doar pentru că românii ieșiți din criză se vor îmbolnăvi mai puțin sau chiar deloc, nu-i așa?

Și pentru că toate cele de mai sus sunt mai presus de orice dubiu și au început să se manifeste vizibil deja, exact din prima zi a lunii aprilie, președintele Traian Basescu va solicita în mod expres tuturor parlamentarilor coaliției guvernamentale să adopte un proiect de lege prin care ziua de 1 aprilie să fie declarată Zi de Sărbătoare Portocalie, iar premierul Emil Boc să fie desemnat Păcăliciul Națiunii!

Numai unul slab de minte sau un impostor de înaltă clasă ar putea să se mândrească cu o "creștere" de 0,1%! Sau poate unul fără pretenții, un individ obișnuit cu târâtul, cu pupatul poalei la Înalta Poartă, nu contează a cărui "licurici", ar mai putea avea astfel de revelații! Domnilor (și doamnă...), 0,1%, două, trei, cinci trimestre la rând, (Doamne ferește!) înseamnă doar stagnare la cel mai de jos nivel, înseamnă continuarea crizei, înseamnă că rămânem în mocirlă! nu e nici un motiv de bucurie!

Deci, vă rugăm, lăsați-ne!

  Valeriu Ștefan Zgonea - declarație politică intitulată Guvernarea Băsescu-Boc, mostră de iresponsabilitate și dispreț;

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

"Guvernarea Băsescu - Boc, mostră de iresponsabilitate și dispreț"

Guvernarea Băsescu-Boc continuă războiul cu poporul și pregătește o nouă ticăloșie. Coaliția a decis, ieri, să mandateze Guvernul să își angajeze răspunderea în Parlament pe un proiect de lege pentru plafonarea salariilor profesorilor. Prin această decizie, actualii guvernanți vor să îngroape nu numai învățământul românesc, ci și statul de drept.

Ce vrea acum să facă Guvernul, de fapt? Să își angajeze răspunderea pe un proiect de lege care să modifice Legea nr.285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, act normativ intrat în vigoare tot prin asumarea răspunderii de către același Guvern! Gașca portocalie vrea să blocheze definitiv posibilitatea cadrelor didactice de a beneficia de drepturile conferite printr-o lege pe care am votat-o în unanimitate, pe care președintele țării a promulgat-o și care a fost confirmată prin numeroase hotărâri judecătorești. Sunt convins că vă aduceți aminte că PDL a votat cu entuziasm această majorare a salariilor profesorilor și acuza Guvernul Tăriceanu că încalcă voința suverană a Parlamentului.

PDL ne oferă încă o mostră de iresponsabilitate și demagogie, dar și de dispreț față de oameni și față de lege! Guvernul Băsescu - Boc nu respectă deciziile instanțelor judecătorești, nu respectă principiile statului de drept și încalcă principiul separației puterilor în stat. Este inacceptabil faptul că Guvernul actual vrea să blocheze deciziile justiției. Este incredibil faptul că guvernanții vorbesc despre echitate, dar îi tratează cu dispreț și îi condamnă la sărăcie pe profesori! Nu numai în Suceava și Botoșani cadrele didactice și-au cerut drepturile în justiție. Sunt peste 7.000 de hotărâri judecătorești irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii nr.221/2008 și în jur de 50.000 de procese pe rol având același obiect. Hotărârile sunt definitive și executorii. Un drept câștigat în instanță trebuie acordat neîntârziat. Nerespectarea unei sentințe judecătorești constituie infracțiune!

Emil Boc dă vina pe practica judecătorească neunitară din cauza căreia unii dascăli au câștigat în instanță majorările salariale, iar alții nu. Dar nu e treaba lui Emil Boc să unifice practica judecătorească. Procurorul General al României a promovat un recurs în interesul legii după ce s-a constatat că în practica judiciară nu există un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii nr.221/2008, iar Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe. Procurorul General a arătat, în document, că apreciază ca fiind în litera și spiritul legii opinia majoritară, în sensul că pretențiile cadrelor didactice sunt întemeiate.

Emil Boc crede că poate sfida Constituția și legile țării, crede că se poate juca de-a asumarea răspunderii pe proiecte de lege care îi afectează pe cetățenii României și care încalcă drepturi fundamentale. Singurele lucruri pe care ar putea să-și asume răspunderea Guvernul Băsescu - Boc sunt ipocrizia și incompetența!

Nu vom accepta sub nicio formă un act normativ care să împiedice punerea în aplicare a unor hotărâri judecătorești. Nu vom participa în Parlament la niciun fel de procedură care implică un act ce nu poate fi adoptat sub nicio formă în Parlamentul României!

Dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul legii care limitează creșterile salariale pentru profesori, USL va sesiza Curtea Constituțională și Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă legea va fi adoptată și promulgată, USL va depune plângere penală împotriva lui Emil Boc și împotriva lui Traian Băsescu.

Vom apăra statul de drept și îi vom apăra pe profesorii din România, care nu trebuie să mai îndure astfel de umilințe. Avem obligația să reașezăm educația la locul cuvenit, iar Uniunea Social- Liberală își asumă acest lucru, pentru că investiția în educație este o investiție în viitorul țării.

  Virgil Pop - declarație politică având subiectul Marea debarasare;

Domnul Virgil Pop:

"Marea debarasare"

"Marea debarasare" - așa se numea programul guvernamental prin care autoritățile române și-au propus să scape de vechiturile electrice și electrocasnice din casele românilor, însă, de ceva vreme, guvernul pare să aplice acest program unei arii mai extinse, și anume întreg poporului român.

Este clar ca bună ziua că cetățenii României, la fel ca multe alte lucruri, cum ar fi Constituția, justiția, democrația etc., au început să îi incomodeze pe guvernanți, ori la pungă, ori în planurile de controlare a bunurilor publice. Este lesne de înțeles de ce. Cetățenii, fie ei bugetari sau nu, sunt într-o oarecare măsură dependenți de banii statului. Or, aici, cetățenii au intrat în competiție directă cu cei de la putere, pentru care pușculița României a devenit bun comun. Dar guvernanții nu stau cu mâinile în sân și, în spiritul programului de care vă spuneam, au făcut tot ceea ce le-a stat în puteri pentru a-i subjuga pe români: le-au tăiat drepturile, veniturile și demnitatea, indiferent dacă acești oameni sunt medici, profesori, funcționari. Nici mamele nu au scăpat din acest program și nici șomerii, nici persoanele cu dizabilități, nici militarii, nici pensionarii. Nimeni nu a fost cruțat. Toți cetățenii, până la ultimul om, au trebuit să plătească pentru neobrăzarea de a spera la banii publici ce li se cuveneau în calitatea lor de contribuitori clasici și constanți la bugetul de stat.

Nici apelul la justiție pentru recuperarea veniturilor cuvenite nu s-a dovedit un gest câștigător, pentru că în România anului 2011 Guvernul este mai presus de lege, de Constituție, și emite hotărâri de anulare a sentințelor judecătorești, o încălcare halucinantă a tuturor regulilor constituționale, morale și de drept din orice joc democratic existent pe planetă!

Dacă românii au mai sperat că vor mai avea, totuși, acces la sănătate, educație sau că vor mai putea vreodată să își închege vreo afacere, ei bine, zilele acestea guvernul a dat semne că nici aceste deziderate nu intră în planul guvernamental. Am rămas pur și simplu înmărmurit când am văzut cum sute de pacienți, copii, lăuze, medici și lucrători au fost efectiv evacuați din spitale, în grabă, fără nici un plan coerent de relocare și stabilizare a acestor oameni. Am urmărit uluit felul în care guvernul a decis să plafoneze salariile profesorilor și văd zi de zi cum societatea românească se degradează din cauza acestui guvern.

Premierul Emil Boc turuie de ceva săptămâni încoace că ieșim din recesiune, că planul guvernamental are succes și se îndreaptă într-o direcție bună. Abia acum înțeleg, de fapt, intențiile acestor oameni. Da, ei, cei ce se înfruptă din banii publici, ies din criză, ies din recesiune, pentru că au reușit să îi despoaie pe români de toți banii cuveniți. Da, planul guvernamental are succes, pentru că românii sunt din ce în ce mai sărăciți, subjugați și supuși unor bătăi de joc inimaginabile, pentru a fi, astfel, controlați și manipulați mai ușor. Și da, dacă nu vom da totul pentru a împiedica acest lucru, și nu mă refer aici doar la noi, cei din opoziție, ci la întreg poporul român, lucrurile vor duce inevitabil în direcția dorită de cei de la putere: adică înspre un stat lipsit de orice fărâmă de reguli democratice.

  Gabriel Plăiașu - declarație politică intitulată Politica Guvernului Boc - dispreț față de lege, dispreț față de oameni;

Domnul Gabriel Plăiașu:

"Politica Guvernului Boc - disprețfață lege, disprețfață de oameni"

Ne-am obișnuit ca, din păcate pentru reprezentanții actualei guvernări, respectarea legii, dar și a deciziilor emise de instanțele judecătorești să țină mai degrabă de dispoziție, de toane, mai pe românește, de chef. "Litera și spiritul legii" a devenit o simplă sintagmă golită de conținut, dar folosită de aceiași ocupanți ai înaltelor fotolii din sfera puterii ori de câte ori aceștia vor să pozeze în apărători de neclintit ai legii. Și vor. Mai ales în perioade de campanie electorală.

Ni-l amintim, fără-ndoială, pe actualul ministru al educației, când, nu cu foarte mult timp în urmă, tot la vreme de alegeri, se arăta ager scrutător al monitoarelor în care depista și analiza, cu ochi de profesionist, așa-zise editări de imagine tendențioase și pixeli colorați. Se pare însă că, odată cu trecerea perioadei de campanie și cu numirea sa la conducerea unui minister foarte important, domnului Funeriu i s-au estompat, până la dispariție, spiritul de observație și pornirile de justițiar. Altfel nu ne explicăm cum se poate ca domnul ministru Daniel Funeriu să accepte ca, în județul Dâmbovița, un profesor care și-a câștigat dreptatea în Justiție să aștepte încă punerea în aplicare a unei decizii irevocabile, emise de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Este vorba despre un inspector școlar general adjunct, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, revocat din funcție în anul 2009. Profesorul respectiv s-a adresat instanței și, după un proces care a durat aproape doi ani, avea să-și câștige funcția și drepturile bănești aferente perioadei scurse de la înlocuirea sa până în prezent. Au fost trimise, în timp util, la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului toate documentele ce țin de acest caz. Numai că domnul ministru, care nu mai măsoară pixeli albaștri, face, probabil, analiză pe celebrul text al domnului președinte care, într-un moment memorabil, concluziona ușor filozofic: "Afară plouă!". Este chiar greu de înțeles cum cineva care calcula cu precizie matematică viteza mâinii prezidențiale într-un anumit context, nu reușește să calculeze corect viteza cu care ar trebui să ia în considerare și să pună în aplicare decizia definitivă și irevocabilă a unei instanțe de judecată.

Cert este că, deși a trecut aproape o lună de când Înalta Curte de Casație și Justiție a emis Decizia definitivă și irevocabilă prin care este anulată revocarea din funcție a inspectorului școlar general adjunct al ISJ Dâmbovița, ministerul Educației întârzie, în mod inexplicabil și, mai grav, nelegal, repunerea acestuia în drepturi. Refuz să cred că vinovată de această întârziere ar putea fi calitatea de membru al PNL pe care o are cel care așteaptă de săptămâni bune să i se facă dreptate, deși, repet, și-a câștigat dreptatea în Justiție.

Probabil că sunt și alți dascăli care așteaptă ca printr-un suveran semn de mărinimie al celor care se află la cârma ministerului să-și reintre în drepturile câștigate prin tribunale. În tot atâtea cazuri, cineva, persoane importante, desigur, întârzie luarea unor decizii.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne resemnăm și să oftăm a neputință! Asta nu înseamnă că decizia definitivă a unei instanțe are caracter opțional și că cineva, oricât de important ar fi prin funcțiile acestea trecătoare, poate hotărî dacă și când o astfel de decizie va fi pusă în aplicare! Asta nu înseamnă că trebuie să tolerăm la nesfârșit inerția și nepăsarea unor oameni care și-au uitat rostul și chiar au ajuns să creadă că ei sunt legea!

  Florin Țurcanu - declarație politică având titlul: «Guvernul îngheață și taie tot!»;

Domnul Florin Țurcanu:

«Guvernul "îngheață și taie tot"!»

Nu știu ce părere aveți domniile voastre dar mie mi se pare că ne întoarcem, încet dar sigur, spre vremuri pe care le credeam de mult apuse. Regimul neocomunist care e pe cale să se instaureze, se aseamănă din ce în ce mai mult cu acel regim de care am scăpat în mod sângeros în 1989. Spun că există similitudini între cele două regimuri pentru că, dacă cel de mult apus impusese raționalizarea tuturor alimentelor de bază, a luminii, a apei, a gazului și ne interzisese exercitarea cultului religios, acest nou tip de regim face cam aceleași lucruri, doar că ne dorește transformați într-o țară de "lumea a - III-a" după cum bine zicea un fiu de vază a acestei țări!

În această țară nimic nu mai contează, poate doar interesele unor anumite categorii socio-politice! Nu mai contează omul simplu, omul care muncește, care plătește taxe și impozite pentru propășirea acoliților unui sistem bolnav! Pentru omul simplu nu mai există speranțe pentru că "guvernul îngheață și taie tot", a anulat dreptul acestui om la speranță!

În popor, adică acolo unde trăiesc oamenii simpli, există o vorbă care spune că "speranța moare ultima"! Ei bine, această vorbă nu mai poate fi aplicată acolo unde acest pseudoguvern a hotărât că trăiesc doar oameni care trebuie să muncească pentru propășirea unei anumite clientele și care nu trebuie să mai spere că va veni și ziua când viața lor se va schimba!

Poate acest sistem a fost instituit pentru a transforma omul simplu într-o veritabilă masă de manevră, incapabilă să-și hotărască singură soarta! Cel puțin așa reiese din ultimele "măsuri anticriză" ale acestui mic și incompetent guvern!

Asumarea răspunderii a devenit "lait-motivul" acestui guvern. Asumare pe orice! Într-o zi vom constata că guvernul își va asuma și răspunderea în vederea aprobării consumului de hârtie igienică pe cap de locuitor! Și atunci să vezi ieșire din criză!

Miniștri incapabili, conduși de un prim-ministru ușor de manipulat, habar nu au de realitate! Un ministru al educației care cere "înghețarea salariilor profesorilor" și care nu știe salariul unui profesor debutant! Domnule ministru, vă aducem la cunoștință că un profesor debutant care are studii de lungă durată, adică 4 ani de facultate terminați după absolvirea unui liceu, nu se compară cu dumneavoastră care, cu părere de rău vă reamintim că în conformitate cu legile statului român, nu aveți decât unsprezece clase!!!! Domnule ministru, vă rog insistent, în numele a peste 5.000 de cadre didactice botoșănene, să renunțați la funcția pe care o dețineți și să lăsați locul unei echipe competente!

Un alt ministru, cel al sănătății, reprezentant al jumătății maghiare a guvernului, probabil din lipsa minimelor cunoștințe de limba română, a înțeles că reforma în domeniul sanitar se face prin desființarea spitalelor din zonele defavorizate, din acele zone unde salvarea ajunge după o oră de la apelul 112, unde oamenii sunt prea săraci pentru a merge zeci de km ca să ajungă la unicul spital rămas în viață: cel din municipiu sau municipiu reședință de județ!

Prin urmare, vă rugăm, domnule ministru, noi asigurații din județul Botoșani, să ne lăsați și să plecați acolo unde pricepeți limba și poate înțelegeți că reformă nu înseamnă distrugere!

Poate că mult nu va mai dura această situație, dar cât încă suntem conduși de "guvernul taie și îngheață tot", trebuie să fim tari și să ne luptăm pentru a nu deveni masa de manevră a actualei clase politice!

  Marius Cristinel Dugulescu - declarație politică: Mesajul lacrimilor din partea femeilor abuzate;

Domnul Marius Cristinel Dugulescu:

"Mesajul lacrimilor din partea femeilor abuzate"

Principiul respectării demnității umane nu este un concept abstract, departe de realitățile concrete ale societății contemporane, ci un scut moral, etic, juridic pentru toate formele de încălcare a drepturilor fundamentale ale ființei umane. Violența verbală, fizică, sexuală la adresa femeilor reprezintă o încălcare gravă a principiului demnității umane și a drepturilor recunoscute și garantate ființei umane.

În România, până în noiembrie 2000 nu a existat în cadrul legislativ nicio referire la acest fenomen al violenței domestice, fiind prevăzute numai articole prin care se pedepseau în general actele de violență domestică, dar era nevoie de o referire in concreto. Țara noastră se numără printre statele care condamnă violența în familie, violul marital, hărțuirea sexuală și traficul de ființe umane și face progrese importante în fiecare an în aplicarea acestor legi. Violența în familie rămâne, însă, o problemă de amploare națională: conform Studiului Sănătății Reproducerii din anul 2004, o femeie din trei a fost victima violenței verbale sau fizice a partenerului de viață și 151 de persoane au decedat ca urmare a actelor de violență în familie, în anul 2006.

Studiile privind violența în familie realizate în România arată ca 45% dintre femei au fost agresate verbal, 30% au fost abuzate fizic și 7% au fost abuzate sexual pe durata vieții. Aproape două treimi dintre femei au fost supuse cu forța la relații sexuale de către partenerii actuali sau anteriori; 15% au fost violate de un prieten sau fost prieten, 12% au fost violate de o cunoștință sau o persoană apropiată. În pofida severității actelor de violență intrafamilială, femeile sunt refractare la a se adresa unei unități medicale sau unei autorități de stat. Deși între două treimi și o jumătate dintre femeile care au fost abuzate în ultimul an au discutat despre aceasta cu o rudă apropiată sau cu un prieten, doar 16% au reclamat incidentul de violență domestică la poliție și 15% au discutat cu un cadru medical autorizat. Numai 9% dintre femei au solicitat consultanță juridică pentru abuzul domestic recent. Statisticile sunt alarmante pentru că numai din cazurile cunoscute de autorități, adică raportate de persoanele abuzate, peste 2.300 de femei au căzut victime ale violenței domestice doar în primele luni ale acestui an în România.

Doamnelor și domnilor deputați, dincolo de aceste statistici sunt realități dramatice care nu pot fi cuprinse în structura tehnică a unor cifre statistice. De aceea, protecția femeilor afectate de violența domestică trebuie să devină o prioritate majoră pentru instituțiile statului care au menirea să intervină în prevenirea, combaterea și eliminarea oricăror forme de violență în familie sau în afara ei. Trebuie creat un cadru legislativ coerent și bine ancorat în realitățile prezentului.

De asemenea, este nevoie urgentă de stabilirea unor direcții clare de acțiune conjugate din partea Ministerului Sănătății și Ministerului Administrației și Internelor, cu impact în prevenirea și combaterea violenței intrafamiliale, astfel încât în niciun moment să nu fie periclitată viața, sănătatea, integritatea corporală, precum și asigurarea în permanență a unor garanții împotriva oricăror forme de abuz, fizic, economic, emoțional, sexual asupra femeilor.

Astfel, trebuie susținută, în mod constant, dezvoltarea unor politici publice și servicii sociale, în parteneriat cu instituțiile non-guvernamentale, înființarea unor centre de consiliere și protecție socială menite să contribuie semnificativ la reducerea și prevenirea infracționalității, asigurându-se protecția drepturilor femeilor abuzate.

Un aspect deosebit de important îl reprezintă consilierea și asistența socială a femeilor care doresc să avorteze, astfel că susțin cu deplină convingere legitimitatea proiectului de lege pe care l-am inițiat în privința consilierii acestei categorii de femei care se confruntă cu decizii capitale.

Doamnelor și domnilor deputați, mesajul lacrimilor reprezintă un mesaj real în România de astăzi, de aceea, nu trebuie să rămânem insensibili la realități dramatice care pot fi schimbate printr-o viziune proactivă din partea legiuitorului român, care are puterea și autoritatea de a consolida cadrul legislativ în materie și astfel, principiul demnității umane, garanția protejării drepturilor efective să fie relevante în viața femeilor pentru care lacrimile reprezintă singurul strigăt...

  Marius Cristinel Dugulescu - declarație politică: Finanțarea bibliotecilor publice românești;

Domnul Marius Cristinel Dugulescu:

"Finanțarea bibliotecilor publice românești"

Într-o vreme a supralicitării accesului la internet și la diversele tehnologii alternative, este o dovadă de ignoranță și mentalitate unidirecțională să afirmi că statutul bibliotecii publice este pe deplin relativizat. Dimpotrivă, cel mai eficient instrument pentru infuzia necesară de inteligență, maturitate intelectuală și excelență, rămâne totuși raftul marilor cărți ale lumii.

În acest nou context socio-economic, biblioteca publică românească trebuie să fie reînvestită cu valențe noi în comunitate, prin reiterarea dreptului la libera informare, la educație, la cultură și la cunoașterea științifică.

Rolul comunitar determinant al bibliotecii publice este irecuzabil, astfel că finanțarea bibliotecilor publice românești trebuie să reprezinte o prioritate majoră pentru Ministerul Culturii și Cultelor, dar și pentru alte instituții ale statului român direct implicate în implementarea proiectelor culturale în viața comunității locale.

Se impune în mod legitim o reconfigurare a principiilor de funcționare a bibliotecilor din mediul urban, dar mai ales din mediul rural, o mai bună adecvare a structurii de organizare și omai mare implicare la nivel guvernamental. Astfel, biblioteca viitorului va fi, înainte de toate, un centru nodal de acces online și de e-guvernare, cu implicații favorabile la nivelul societății.

Revoluția informațională a bibliotecilor românești reprezintă un pas deosebit de important pentru consolidarea sistemului național de biblioteci publice, astfel că trebuie susținut cu deplină încredere protocolul semnat între Ministerul Culturii și Cultelor, pe de o parte, și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și Fundația IREX (International Research & Exchanges Board), pe de altă parte, prin care s-au angajat să sprijine transformarea bibliotecilor publice în adevărate instituții cu vocație comunitară, capabile să mobilizeze energiile umane ale comunităților pe care le deservesc.

Menirea Programului Național Biblionet este de a promova, împreună cu partenerii guvernamentali, importanța bibliotecilor în societatea românească și relevanța lor pentru comunitățile locale, prin elaborarea de politici publice care să sprijine dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci în România. Programul Biblionet își propune să asigure accesul la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu au folosit niciodată Internetul.

Trebuie subliniat faptul că în anul 2009, bibliotecile incluse în prima rundă a programului Biblionet au primit 1.126 de calculatoare, iar 375 de bibliotecari au beneficiat de cursuri de formare în tehnologia informației și administrarea bibliotecilor. În anul 2010, aproximativ 800 de biblioteci au fost echipate cu 3.700 calculatoare și 851 de bibliotecari au fost instruiți. Implementarea rundei a doua a programului Biblionet se va încheia la sfârșitul lunii mai 2011, când 120 de biblioteci noi se vor alătura programului, astfel încât Biblionet va include peste 920 de biblioteci locale, dotate cu 4.400 de calculatoare și echipamente aferente, iar 1.200 de bibliotecari vor fi parcurs cursurile de formare.

Asemenea programe instituționale trebuie incluse în lista priorităților de finanțare de la bugetul de stat, dar și aliniate în rândul finanțărilor de tipul parteneriatului public-privat, prin implicarea directă a administrației publice centrale și locale, precum și a mediului de afaceri. Având ca bază beneficiile directe, pe termen mediu și lung, ale acestor programe, trebuie fundamentate politici publice coerente privind finanțarea clădirilor și a achiziției fondului de carte, a formării profesionale continue a bibliotecarilor și a consolidării întregului sistem.

  Ion Dumitru - declarație politică având tema Cercetarea agricolă românească este în cea mai neagră perioadă a existenței sale;

Domnul Ion Dumitru:

"Cercetarea agricolă românească este în cea mai neagră perioadă a existenței sale"

În cercetarea agricolă este totuși necesară o intervenție înțeleaptă. Atenție! O intervenție din partea forurilor care dirijează cercetarea, și nu o imixtiune neprofesională și antiacademică.

Nu este admisă, însă, o reformă de dragul reformei. Nu este posibil ca, în epoca economiei de piață, să se despartă gândirea științifică de cea economică și de realitatea practică.

Sistemul unităților de cercetare agricolă a evoluat diferit în diferite etape, ajungându-se la sistemul actual, însă păstrându-se aproape neschimbate principiile de bază

Realitatea practică impune următoarele principii:

 • este necesară o cercetare agricolă proprie, națională, întrucât agricultura este specifică fiecărui loc și nu se poate transporta și impune mecanic;
 • fiecare zonă și microzonă naturală impune un tip propriu de agricultură, determinată de condițiile ecologice distincte;
 • cercetarea agricolă trebuie să fie strâns legată de instruirea agricultorilor de la toate nivelurile, de la lucrători simpli, la corpul ingineresc;
 • cercetarea trebuie să se îngrijească de demonstrarea practică a noutăților dobândite.

Revigorarea științei agricole românești impune menținerea și dezvoltarea rețelei actuale de institute și stațiuni de cercetări, în așa fel încât să poată să acopere toate agrosistemele din țară, inclusiv zona montană, cu toate problemele ei complexe și extrem de greu de rezolvat.

Față de importanța deosebită pe care o are agricultura, în această perioadă grea de criză, în realizarea securității alimentare, aceea de a fi așezată în poziția de prioritate economică a țării, cercetarea științifică din acest domeniu trebuie să-și stabilească în viitor strategia de cercetare pe baza unui program care să aibă ca obiectiv principal asigurarea unui echilibru între cele două mari sectoare - producția agricolă, pe de o parte, și industria prelucrătoare, pe de altă parte.

Subordonată acestui obiectiv fundamental, activitatea de cercetare ar trebui să fie orientată pe următoarele direcții majore:

 • evaluarea foarte exactă a unităților de cercetare și stabilire, în funcție de rezultatele anterioare, a potențialului material și uman existent, a direcțiilor pentru etapa imediat următoare și de perspectivă;
 • realizarea unui echilibru între cercetarea cu caracter fundamental (dezvoltarea acesteia) și cercetarea aplicativă (extinderea acesteia și adoptarea la noile realități din agricultura românească);
 • susținerea procesului de furnizare de informații de specialitate și realizarea unor creații și tehnologii noi;
 • organizarea în cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Șișești" a unor acțiuni de consultanță și transfer tehnologic;
 • racordarea la schimbul internațional de valori;
 • definitivarea procesului de reformă din cercetarea agricolă și industria alimentară.
 • finalizarea dotării cercetării și a învățământului cu aparatură modernă, corespunzător standardelor internaționale, apropiată celei din țările dezvoltate.

O inventariere urgentă a sectorului de cercetare românesc este absolut necesară, să se rețină ceea ce este mai bun și să se elimine ceea ce nu este bun, putând, astfel, în condițiile de criză, să revigorăm acest sector important.

  Gheorghe-Eugen Nicolăescu - declarație politică intitulată Arestați Guvernul Băsescu-Boc-Udrea!;

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

"Arestați Guvernul Băsescu-Boc-Udrea!"

Guvernul Băsescu-Boc-Udrea vrea desființarea justiției!

Guvernul Băsescu-Boc-Udrea se comportă ca orice guvern dictatorial: toată lumea trebuie să asculte și să execute orbește "marile decizii" luate în clipe de gândire pentru binele neamului, chiar dacă acestea încalcă drepturile omului, dacă sunt neconforme cu prevederile constituționale!

Conducătorii noștri au dreptate și când greșesc!

Guvernul Băsescu-Boc-Udrea a constatat un lucru simplu: chiar dacă au tăiat lefurile profesorilor, unii au avut curajul să se adreseze justiției, iar justiția a avut curajul să fie independentă și să dea câștig de cauză profesorilor!

Conducătorii noștri nu pot accepta că și alții au dreptate!

Guvernul Băsescu-Boc-Udrea a devenit atât de nervos încât a hotărât repede să dea o lecție justiției neascultătoare: va da o lege prin care nu se va recunoaște decizia instanței!

Conducătorii noștri sunt fermi cu nesupușii!

Guvernul Băsescu-Boc-Udrea poate să facă ce vrea fiindcă se sprijină pe parlamentarii care și-au trădat electoratul, care nu-și respectă promisiunile în urma cărora și-au obținut mandatele, care sunt ori manipulați, ori se bucură de beneficiile puterii, ori sunt șantajați sau șantajabili, ori sunt inconștienți...

Conducătorii noștri știu că acești parlamentari au un preț mic!

Evident că cetățenii au cea mai mică încredere în Parlament, instituția care ar trebui să le reprezinte și să le apere interesele!

Guvernul Băsescu-Boc-Udrea vrea să ne facă binele lui cu forța: reduce salariile, plafonează pensiile, reduce ajutoarele sociale, mărește șomajul, blochează accesul la sănătate considerând oamenii bolnavi închipuiți, crește impozitele și taxele, încurajează corupția pentru a-și ține politrucii aproape...

Conducătorii noștri își apară bine interesele!

Guvernul Băsescu-Boc-Udrea a decis: dacă justiția dă sentințe favorabile cetățenilor, respectiv profesorilor, atunci o desființează, adică dă o lege prin care sentințele instanțelor nu se respectă!

Conducătorii noștri desființează justiția dacă este nesupusă!

România are o Constituție care prevede că puterile sunt separate:

- legislativă - Parlamentul

- executivă - Guvernul

- judecătorească - instanțele de judecată.

Când una din puteri nu le mai respectă pe celelalte avem derapaje de la democrație și de la Constituție!

Când Guvernul nu respectă justiția, atunci este o singură soluție: să plece!

Dacă nu se poate ajunge la îndepărtarea democratică, prin sancționarea de către Parlament, din păcate dominat de parlamentari care nu mai slujesc poporul, mai este o cale: arestați Guvernul Băsescu-Boc-Udrea pentru violarea Constituției și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor!

  Florin Iordache - despre Disprețul față de învățământul românesc;

Domnul Florin Iordache:

"Disprețul față de învățământul românesc"

Recentul demers al Guvernului Emil Boc, de a veni în fața Parlamentului României cu o lege care să modifice sistemul de salarizare a învățământului, este un exemplu de dispreț la adresa dascălilor. Spun asta deoarece, dacă se dorea modificarea legii, se putea face printr-o dezbatere normală, și nu prin asumarea răspunderii, mai ales când pentru o parte dintre dascăli există hotărâri definitive.

Adevăratul motiv nu-l reprezintă lipsa resurselor, ci proasta gestiune a acestora. Când există bani și sunt risipiți aiurea, nu e normal ca viitorul României să fie lăsat la voia întâmplării pentru că domnul ministru Funeriu nu a știut când s-a aprobat bugetul și când s-a modificat Legea educației, să își bată joc de educația națională.

Nu este numai un demers neconstituțional, dar este un atentat la viitorul generațiilor din România.

  Gheorghe Gabor - declarație politică având ca subiect Drepturile financiare ale persoanelor cu handicap grav și ale celor care îi îngrijesc;

Domnul Gheorghe Gabor:

Declarație politică intitulată "Drepturile financiare ale persoanelor cu handicap grav și ale celor care îi îngrijesc."

În aceste vremuri când în alte țări vecine criza pare să se îndepărteze, România cunoaște un contra-sens: mai rău se adâncește.

Cu toate sforțările guvernanților de a ne arăta că albul e negru și negrul este alb, nu putem să nu constatăm că nu numai din punct de vedere financiar, dar și pe planul asistenței sociale - și aici mă refer la persoanele cu handicap grav și la asistenții lor personali - românii resimt din ce în ce mai acut greul crizei.

În toamna anului trecut, atrăgeam atenția autorităților centrale asupra faptului că la nivel local, mai exact la Făgăraș, pe lângă efectele dezastruoase ale Legii nr.330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice - mă refer aici la tăierile cu 25% din salariu - s-au mai adăugat și prevederile Legii nr.118/2010 care reglementeză, printre altele, și cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizațiilor lunare, sporuri si alte drepturi salariale. În acest context vă pot spune că am aflat faptul că pe adresa Direcției Generale pentru Protecția Persoanelor cu Handicap au fost înregistrate mai multe sesizări, atât din partea administrațiilor publice locale, cât și a persoanelor cu handicap, cu privire la întârzierea și chiar la neplata salariilor asistenților personali.

Ca deputat al Făgărașului am considerat atunci, dar consider și acum, că este necesar ca atât drepturile persoanelor cu handicap grav, precum și ale asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav să fie urgent alocate către autoritățile locale, pentru a nu mai exista niciun fel de disfuncționalitate.

Imaginile ultimelor zile, în care bolnavi în diferite stadii, mame cu copii nou-născuți, bătrâni care abia se deplasează au fost obligați să părăsească spitalele mai rău ca în vreme de război - imagini de neînchipuit într-o Românie europeană -, m-au pus, și cred că ne-au pus pe toți, pe gânduri. Ce se va întâmpla oare cu pruncii mutați, în condiții de necomentat, dintr-un spital într-altul, precum o marfă? Probabil se vor îmbolnăvi. Ce se va întâmpla cu bolnavii care erau sub tratament? Probabil vor avea nevoie de noi tratamente, mai complicate. Ce se va întâmpla oare cu persoanele care au "dobândit" un handicap grav și care, de bine de rău, erau sub strictă observație medicală? Vă spun eu, stimați colegi: aceste persoane cu handicap sau cu handicap grav vor îngroșa rândurile asistaților sociali. Astfel, după ce au pătimit și pătimesc în continuare în tăcere aceștia cunosc alte greutăți: cele financiare. Așadar, e nevoie de sprijinul autorităților locale, de sprijinul Guvernului și nu în cele din urmă de sprijinul nostru, al parlamentarilor, indiferent de partid sau crez politic.

Convins fiind că fiecare dintre noi cunoaște, la nivelul colegiului său electoral, astfel de cazuri nefericite, vă îndemn să le facem publice pentru a se crea o presiune asupra decidenților locali, dar și centrali pentru a rezolva situația drepturilor persoanelor cu handicap grav și ale asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav.

Soluții se pot găsi și în vreme de criză, doar bunăvoință să fie!

  Marian Ghiveciu - declarație politică având tema Incertitudini și speranțe în viticultura românească;

Domnul Marian Ghiveciu:

"Incertitudini și speranțe în viticultura românească"

În România se înregistrează un consum mediu de struguri pe cap de locuitor de 7 kg, fiind apreciat foarte mic, situându-se din acest punct de vedere printre ultimele țări din Europa, el localizându-se calendaristic în perioada 15 august - 15 noiembrie.

Viticultura românească, prin atuurile sale (potențial, tradiție, capacități de prelucrare și stocare), poate deveni un vector cheie nu numai pentru creșterea consumului pe cap de locuitor, ci și pentru impulsionarea exportului românesc de produse agroalimentare de larg consum.

În această perspectivă, ea are un efect multiplicator deoarece:

- reprezintă o sursă importantă de devize pentru echilibrarea balanței de plăți externe, România fiind tradițional o țară net exportatoare de vin, struguri de masă și material săditor viticol, deoarece dispune de condiții naturale favorabile;

- valorifică eficient terenurile în pantă, precum și terenurile nisipoase;

- asigură locuri de muncă și resurse pentru existența a circa 300 mii de familii etc.

Suprafața cu vii și pepiniere viticole a evoluat după anii 1990 de la 277 mii ha la 303,9 mii ha în 1993, înregistrând apoi o tendință de scădere, ceea ce reprezintă 2% din suprafața agricolă a țării.

Structura suprafeței viilor pe rod pe cele două categorii de viță de vie "vii altoite și indigene" și "vii hibride" a evoluat astfel:

- în perioada 1980-1989 a crescut suprafața cultivată cu vii altoite și indigene de la 64% la 79% din totalul viilor pe rod;

- după 1989, s-a redus timp de 20 de ani ponderea suprafeței cultivate cu vii altoite și indigene de la 72% în anul 1990, la sub 55% în momentul de față.

Doar măsura europeană privind "reconversia" ne mai poate salva în aceste momente.

Mutațiile negative ce au avut loc în evoluția structurii suprafețelor viilor pe rod au condus la reducerea cantităților de struguri din care se poate realiza vinul de calitate, recunoscut pe piața mondială din anul 1977.

Starea actuală a viticulturii românești este agravată de unii factori negativi apăruți în mod obiectiv în această etapă de tranziție, și anume:

- fărâmițarea suprafețelor cultivate în loturi mici, individuale, plantate cu precădere cu soiuri de vițe hibride, care nu necesită lucrări și tratamente speciale, dar nici nu permit obținerea vinurilor de calitate;

- patrimoniul viticol se poate vedea, de la nord la sud și de la est la vest, că este într-o stare de îmbătrânire și se degradează în continuare, fiind necesare mari eforturi investiționale, având în vedere ciclul biologic al culturii, cuprins între 10-15 ani.

Atenție, domnilor guvernanți! Comparativ cu alte țări, România se află într-o situație critică, cu o pondere a viilor tinere de sub 2% din totalul suprafeței cultivate cu viță de vie (24% Ungaria, 14% Australia, peste 6% Grecia, peste 4% Africa de Sud, peste 3% Portugalia, Franța și Italia).

  Gigel-Sorinel Știrbu - declarație politică intitulată Sănătatea românilor este tratată electoral de ministrul sănătății;

Domnul Gigel-Sorinel Știrbu:

"Sănătatea românilor este tratată electoral de ministrul sănătății"

Ministrul sănătății, Cseke Attila - al cărui nume, alături de cel al premierului Emil Boc și al președintelui Traian Băsescu, va rămâne în istorie ca autor al tragediei care are loc în aceste zile în domeniul sănătății - a emis un ordin (nr.153/2011) prin care a alocat o serie de fonduri pentru executarea de reparații capitale pentru unele spitale. Din start trebuie să afirm că acest ordin s-a vrut a fi unul secret. El nu apare nici pe site-ul Camerei Deputaților la "repertoriul legislativ" și nici în Monitorul Oficial. De ce atâta secretomanie? Pentru simplul motiv că acești bani au fost alocați pe criterii politice, beneficiare fiind cu precădere unitățile sanitare din județele portocalii sau controlate de UDMR: Alba, Arad, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Mureș, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Timiș, Harghita, Mehedinți.

Din cei 45.156.000 lei alocați în total, au beneficiat în principal spitale din localități cu primari PDL și UDMR, iar în localitățile în care s-au alocat fonduri și pentru primari de alte culori politice - mă refer la municipiile Oradea, Deva, Hunedoara, conduse de primari PNL, a contat în primul rând numărul mare de etnici maghiari. Dacă nu ar fi existat această "condiție", cu siguranță unitățile medicale din aceste municipii ar fi fost omise sau ar fi primit sume mai mici.

Mă număr printre politicienii care aplaudă orice alocare de fonduri către spitale. Domeniul sănătății este unul care trebuie să constituie o prioritate pentru guvernanți. Dar, în același timp, constat cu regret că până și sănătatea cetățeanului depinde în mare măsură și de culoarea politică a administrației. Și, glumind - deși subiectul este unul grav - mi se pare tare ciudat, cinci județe munteano-oltenești (Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și Teleorman) să beneficieze de o structură spitalicească mult mai solidă decât unele județe din Ardeal, și să nu necesite alocarea de fonduri pentru reparații. Este adevărat, patru din cele cinci spitale județene sunt conduse de directori social-democrați, toate cinci au președinți de consilii județene social-democrați, deci, probabil din această cauză nu au intrat în discuție. totuși se impune o întrebare: să fie oare mai important un spital din mica localitate Jimbolia (foarte apropiată de marele și reputatul centru medical Timișoara) - 11.600 locuitori conform recensământului din 2002, dar care are primar UDMR, decât Spitalul Județean de Urgență din Slatina, care deservește un municipiu de 80.000 de locuitori și un județ de 490.000 de locuitori?

Ca deputat de Olt, îmi exprim indignarea că nici unei unități sanitare din județ nu i-a fost alocat nici măcar un leu. Îl întreb, pe domnul ministru Cseke Attila, a semnat ca primarul lista spitalelor pentru care au fost alocate fonduri? Nu s-a implicat într-o analiză serioasă, pentru a afla care sunt cerințele reale din teren. Nu susțin că trebuia să taie dintr-o parte pentru a da într-alta. Dar a știut, știe oare domnul ministru care este situația reală a spitalelor din țară, care sunt cele care necesită reparații urgente? Are oare domnul ministru informații privind situația existentă la Spitalul Județean de Urgență din Slatina?

Din păcate, în ceea ce privește județul Olt, vina nu aparține doar ministrului sau ministerului. O mare parte din vină o regăsim aici, la noi acasă. Nu înțeleg de ce directorul spitalului, care este membru al principalului partid de guvernământ, PDL, nu s-a zbătut deloc și nu a solicitat ministrului sănătății fonduri, în special pentru blocul operator, care necesită urgent lucrări de reparații și investiții. Înțeleg, președintele Consiliului județean are o altă culoare politică decât cea agreată la Palatul Victoria, dar când un director de spital care are culoarea politică agreată nu depune niciun efort pentru atragerea de fonduri, atunci lucrurile sunt la fel de grave ca și în cazul celui (celor) care au decis cum și cui să fie alocate fondurile.

În plan local, voi solicita demisia directorului spitalului județean de urgență pentru management defectuos, iar la nivel central, îi solicit ministrului Cseke Attila să țină cont că sănătatea românilor nu trebuie tratată electoral și-i voi solicita să se aplece și asupra problemelor de la Spitalul Județean de Urgență din Slatina.

  Titi Holban - declarație politică: O nouă amputare a salariilor profesorilor - un atentat PDL la adresa statului și cetățenilor români!;

Domnul Titi Holban:

"O nouă amputare a salariilor profesorilor - un atentat PDL la adresa statului și cetățenilor români!"

După ce s-a păcălit singur de 1 aprilie și a încercat să-i păcălească și pe români cu ieșirea din recesiune, după ce și-a dovedit din nou "capacitatea limitată de a înțelege economia", făcând dintr-o creștere economică de 0,1% (nedovedită de altfel) finalul crizei economice în România, iată, domnul Boc, căci despre el este vorba, face din nou valuri mediatice cu o altă idee trăsnită. Pentru a arăta totuși că poate strânge bani la buget, domnul Boc inovează din nou, la fel de nefundamentat, și propune, nici mai mult nici mai puțin decât plafonarea salariilor profesorilor în anul 2011, îngropând astfel plata restanțelor financiare câștigate în instanță de către aceștia.

După ce s-a pârlit cu profețiile sale economice, domnul Boc revine într-un alt registru al declarații halucinante, care pun în lumină, destul de nefericit, singura sa viziune economică, pe care o cunoaște și o aplică neîncetat de 2 ani încoace: cea a tăierilor de salarii, pensii, subvenții, ajutoare etc. Iar atunci când, din diferite motive, nu poate tăia, plafonează.

Plafonarea salariilor profesorilor în anul 2011 face parte din aceeași partitură tragică a domnului Boc. Nu contează aspectul moral al subiectului, pentru că același personaj țipa din toate încheieturile în toamna anului 2008, amenințând Guvernul de atunci că trebuie să plece pentru că nu aplică legea de creștere a salariilor cu 50%, votată de propriul partid. Nu contează faptul că același personaj nu a putut aplica această lege de la înălțimea funcției de prim-ministru, mai grav fiind faptul că a redus salariile profesorilor cu 50% - 60%, media pe doi ani de zile. În loc să respecte și să aplice hotărârile judecătorești definitive și irevocabile care obligau și obligă statul român să achite drepturile salariale ale personalului didactic amputate nedemocratic și neconstituțional de către actuala putere, domnul Boc a emis ordonanță peste ordonanță și a amânat plata acestor restanțe financiare, programându-le la plată inițial în 2010, apoi în 2011, mai nou, printr-o altă ordonanță de urgență, în 2012.

Nu contează că există o lege de salarizare unitară în România pe anul 2011, promovată, practica casei, tot prin asumarea răspunderii de către același domn Boc, care reglementează încadrările întregului personal bugetar din România. Nu contează, este adevărat, în regimul acesta ticălos de conducere, promovat cu sârg de Băsescu, de Boc, de PDL, principiile statului de drept, legea, ordinea constituțională, justiția. Nu contează faptul că titlurile executorii sunt obligatorii, și atunci când sunt îndreptate împotriva contribuabililor (pe care statul domnului Boc îi execută cu sânge rece sau îi scapă, pe criterii politice și clientelare), dar mai ales atunci când sunt îndreptate împotriva statului, în ambele cazuri cu penalitățile de rigoare.

Nu contează nimic, oameni, drepturi, respect. Contează voința domnului Boc, pusă în practică printr-o procedură parșivă - asumarea răspunderii - în spatele căreia se ascund parlamentarii acestei majorități toxice. Contează o altă amputare, o altă formă de atentat la adresa democrației românești, prin care domnul Boc și PDL încearcă să îngroape definitiv salarii și restanțe financiare neachitate, dar, mai grav, statul de drept și România în ansamblu.

  Mariana Câmpeanu - critici privind înființarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social;

Doamna Mariana Câmpeanu:

Am crezut pentru o secundă că Guvernul a luat în sfârșit o hotărâre de apreciat pentru ceea ce înseamnă locul societății civile în societatea românească, hotărând să se retragă din Consiliul Economic și Social și să lase cele 15 locuri ce-i aparțin reprezentanților unor corpuri profesionale, asociaților de consumatori sau de pensionari.

În ideea în care oricum executivul nu reușește să construiască nicio politică socială care să nu afecteze negativ populația româniei, atunci măcar să lase societatea civilă să ia decizii constructive și care să aducă ceva bun pentru toate categoriile sociale.

Emoția mi-a trecut rapid atunci când am constatat că scopul este de fapt acela de a intra în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, alături de reprezentanți ai BNR și ai sectorului financiar. Acest consiliu ar urma să fie înființat ulterior și să aibă un rol consultativ, să fie coordonat de primul-ministru și să colaboreze cu CES.

Stimați colegi, este evident că nu-mi rămâne decât să mă întreb care mai este atunci rolul CES-ului. Conform Constituției, doar CES-ul este "organul consultativ al Parlamentului și al Guvernului", deci acesta trebuie să rămână singura autoritate în domeniu.

Este evident că încercarea domnului Botiș de a pune bazele unui nou consiliu nu este altceva decât o altă încălcare a Constituției României. Dar, oare, Constituția României reprezintă ceva pentru Boc-Udrea-Botiș?

Așa cum acest executiv a hotărât desființarea unui număr considerabil de agenții și autorități - deși unele dintre acestea erau înființate la solicitarea Uniunii Europene - pentru a le reînființa ulterior, așa vine acum cu decizia de a constitui acest consiliu, instituind astfel un paralelism instituțional care nu are cum să fie benefic României.

  Antonella Marinescu - declarație politică intitulată Ordinul lui Blejnar;

Doamna Antonella Marinescu:

"Ordinul lui Blejnar"

În baza prevederilor art.32 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale se alocă lunar o cotă de 44% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozite, o cotă de 12% la bugetul local al județului și o cotă de 21% într-un cont distinct, deschis pe seama direcțiilor generale ale finanțelor publice județene la trezoreria municipiului reședință de județ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și al județului.

Conform art.32 pct.7, orice persoană juridică sau fizică plătitoare de impozit pe venit care are sedii secundare sau puncte de lucru în alte localități decât sediul principal, are obligația de a declara și de a vira impozitul pe venit la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia se află aceste sedii secundare.

Urmare a aplicării prevederilor art.1 din Ordinul MFP-ANAF nr. 232 din 1 februarie 2011, unitățile teritoriale de trezorerie ale MFP și toți plătitorii de impozit pe venit, începând cu virarea sumelor din cotele din impozitul pe venit aferente lunii februarie, sume care s-au virat în primele 5 zile ale lunii martie, nu au mai virat sumele conform art.32, pct.7 din Legea nr.273/2006, respectiv la unități administrativ-teritoriale unde au punctele de lucru sau sediile secundare, ci au virat toate sumele din impozitul pe venit la unitățile administrativ-teritoriale unde au sediul principal, ceea ce a determinat reducerea sumelor încasate din această sursă la unele unități administrativ-teritoriale cu 30-40%.

Consider că prin Ordinul MFP-ANAF nr.232 din 1 februarie 2011, se modifică dispoziții ale unei legi organice, ceea ce este contrar oricăror principii juridice, sau prevederile Ordinului nr.232/2011 au fost înțelese și aplicate eronat de către serviciile deconcentrate ale Ministerului Finanțelor Publice.

Precizez că autoritățile locale au aprobat bugetele, au efectuat angajamente bugetare aferente anului 2011, au contracte în derulare, au lansat comenzi și note de lucru în conformitate cu bugetul deja aprobat, iar lipsa sumelor despre care am făcut anterior vorbire va conduce la plata de penalități, fără a se putea reține o culpă a noastră.

Nu în ultimul rând, atrag atenția că prin reducerea drastică a acestor venituri ale bugetelor locale sunt periclitate proiectele finanțate din fonduri europene, existând riscul iminent al pierderii acestor fonduri atât pentru proiectele aflate în implementare, cât și pentru cele aflate în diverse faze de evaluare a eligibilității, datorită insuficienței sumelor pentru susținerea cofinanțării și TVA-ului aferent acestor proiecte.

La toate acestea, ANAF ne-a dat următoarele explicații:

 • "scăderea procentului de la 22% (în ianuarie) la 21% (februarie);
 • numărul redus de zile din luna februarie în care s-au colectat sumele;
 • posibila contracție, în luna februarie, a activității economice relativ crescută în perioada adiacentă sfârșitului de an;
 • omiterea în declarația 112, depusă de societatea-mamă, a punctelor de lucru;
 • declararea eronată/incompletă de către societatea-mamă a punctelor de lucru;
 • datorii restante către bugetul de stat ale societății-mamă, stinse cu prioritate, în defavoarea cotelor.

Chiar și luând în calcul un efect cumulat al tuturor factorilor de mai sus, scăderea la aproximativ 60% a volumului cotelor rămâne, deocamdată, greu de explicat prin analiza la nivel local.

În eventualitatea în care sesizați inadvertențe, vă rog să le sesizați la nivelul trezoreriei operative, care le va corecta sau ni le va aduce la cunoștință".

Consider că prin Ordinul MFP-ANAF nr.232 din 1 februarie 2011 se modifică dispoziții ale unei legi organice, ceea ce este contrar oricăror principii juridice, sau prevederile Ordinului nr.232/2011 au fost înțelese și aplicate eronat de către serviciile deconcentrate ale Ministerului Finanțelor Publice.

Din punctul meu de vedere, răspunsul ANAF dat județului Constanța este pueril și cred că niciun învățător nu l-ar da unui copil de clasa I.

Ca și parlamentar realizez că dacă printr-un ordin al președintelui ANAF se modifică o lege organică, rolul Parlamentului care mai este?

Am zis!

  Mircia Giurgiu - declarație politică având tema Mama și copilul - o problemă majoră;

Domnul Mircia Giurgiu:

Declarație politică intitulată "mama și copilul - o problemă majoră"

Ordonanța de urgență nr.111 din 8 decembrie 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care deja își face efectul începând cu 1 ianuarie, afectează profund intenția femeilor cu venituri medii și mari de a aduce pe lume un copil, adică exact acele românce care au dorința și potențialul de a investi cel mai mult în creșterea și educația copiilor, viitori cetățeni de valoare și contribuabili de nădejde. Considerăm că acest fenomen va avea efecte extrem de negative pe termen lung pentru viitorul socio-economic al României.

În forma actuală, OUG nr.111/2010 are un caracter grav discriminatoriu, fiind în defavoarea copiilor concepuți în 2010 și născuți în 2011, față de copiii concepuți și născuți în 2010, așa cum a semnalat și Consiliul Național de Combatere a Discriminării în 17 decembrie 2010.

De asemenea, OUG nr.111/2010 are un caracter profund imoral deoarece afectează grav viața româncelor care și-au planificat nașterea unui copil în condițiile legale create de Legea nr.257/2008, cunoscută ca "Legea mamelor", iar acum se găsesc în situația de a naște și a îngriji copilul în primii ani de viață în condiții mult mai aspre și limitative, anume cele prevăzute de OUG nr.111/2010.

Consider că amânarea datei de aplicare a OUG nr.111/2010 este un gest de minimă reparație morală pentru viitoarele și proaspetele mame ale acestei țări, femei care au fost supuse unei presiuni psihoemoționale nepermise în cea mai vulnerabilă stare în care se poate găsi o femeie.

Din aceste considerente, susțin că modificarea Ordonanței de urgență nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este mai mult decât necesară.

  Manuela Mitrea - intervenție legată de Ziua mondială a sănătății;

Doamna Manuela Mitrea:

"Ziua mondială a sănătății"

Marele endocrinolog N. Pende a descoperit patru armonii în organismul sănătos: "Sănătatea este armonia funcțiunilor, așa cum frumusețea este armonia formelor corpului, așa cum adevărata bunătate este armonia sentimentelor etice și adevărata înțelepciune este armonia intelectului".

În 1948, prima Adunare Mondială a Sănătății a propus instituirea unei zile mondiale a sănătății pentru a marca fondarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Începând cu anul 1950, Ziua mondială a sănătății a fost celebrată pe 7 aprilie a fiecărui an, scopul acestei zile fiind acela de a crește nivelul de cunoștințe la nivel global pe o anumită temă de sănătate și de a atrage atenția asupra unei zone prioritare de care să se ocupe OMS.

Sănătatea reprezintă un concept superior, cu câteva aspecte ce cuprind dimensiunea emoțională, intelectuală, fizică, socială și spirituală. Sănătatea înseamnă mai mult decât absența bolii, ea este un proces ce contribuie la bunăstare și echilibru. Din aceste motive, protejarea și menținerea sănătății este în primul rând responsabilitatea noastră.

Tema propusă de Organizația Mondială a Sănătății pentru Ziua mondială a sănătății din 2011 este combaterea rezistenței antimicrobiene, sub motto-ul "Dacă nu luăm măsuri azi, nu vom mai putea trata mâine!".

Rezistența antimicrobiană apare atunci când medicamentele nu sunt folosite corespunzător. Calitatea proastă a sistemului medical, rețetele scrise greșit, cât și prevenirea slabă a îmbolnăvirilor pot favoriza răspândirea rezistenței antimicrobiene. Daca un medic a recomandat un tratament de șapte zile iar pacientul îl întrerupe cu două zile înainte de termen, este posibil ca data viitoare bacteria care a provocat afecțiunea să nu mai poată fi distrusă cu acel antibiotic.

Ziua mondială a sănătății găsește România cu spitale mai puține, după închiderea unora începând cu prima zi a acestei luni, cu personal mai puțin, cu mii de medici și asistente care au plecat în străinătate și cu cei rămași care au salarii de mizerie.

Stimați colegi, ar trebui să ne alăturăm demersului Organizației Mondiale a Sănătății privind conștientizarea rezistenței antimicrobiene, fără însă a uita că sistemul nostru de sănătate are probleme majore de subfinanțare, are medici puțini și prost plătiți și, nu în ultimul rând, să nu uităm că spitalele sunt sub standardele europene.

Stă în puterea noastră să schimbăm această stare de fapt, când încă nu e prea târziu!

  Ion Mocioalcă - declarație politică intitulată USL este cheia ce deschide ușa spre viitor!;

Domnul Ion Mocioalcă:

"USL este cheia ce deschide ușa spre viitor!"

România, fruntașă în toate topurile. Topurile sărăciei, rușinii, umilinței, corupției, abuzurilor.

România este singura țară din Uniunea Europeană care are continuitate în... prăbușirea economică.

Unde va fi următoarea Revoluție a Foamei? România este în top, ocupând un loc fruntaș în lume în topul vulnerabilității alimentare, în timp ce banca centrală (BNR) a blocat creditarea economiei naționale, prin practicarea celei mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, iar populația plătește cele mai mari dobânzi și comisioane din Uniunea Europeană la creditele luate de la băncile străine.

România, țara în care se desființează spitale, se închid școli, se lichidează IMM-uri, se trimite cu seninătate orice nemulțumit să ia drumul bejeniei.

Toate ticăloșiile actualilor guvernanți au desigur acoperire "legală", prin actele normative inventate și impuse de guvernul giardia.

Păcălicii care s-au ales la conducerea României fac reglajul fin între nevoile de hrană ale caracatiței și nevoile reale de finanțare ale comunităților. Reglajul fin este constant și permanent ținut sub atent control alimentat la sursa de energie malefică de către cei care direcționează fondurile în așa fel încât să mențină o stare permanentă de dependență.

România a ajuns cobaiul Europei, experimentul FMI. Despre România se vorbește tot mai rar pomenindu-se ca țară și tot mai des se pronunță expresia "experimentul România", de care și copiii ce au deprinderea utilizării Internetului au auzit.

Cinismul celor ce au decis să aștearnă destinele milioanelor de români preș la ușa marilor bancheri ai lumii a atins apogeul!

Locatarii celor două Palate ne servesc aceleași lozinci: profesorii scot tâmpiți pe bandă rulantă, medicii sunt proști și-n plus în peisaj, magistrații sunt meschini, pensionarii sunt veșnicii nemulțumiți, mamele se rujează, jurnaliștii sunt parte "derbedeii dracului", parte "țigănci împuțite", bugetarii sunt leneși și hămesiți, copiii obraznici, deci merită câte-un dos de palmă, fie ea și prezidențială... Mai mare mila câte suportă actuala conducere! Noroc cu blazonul Palatelor, Evita, floricica bălaie la reverul "destoinicilor" ce ne-au adus în topul topurilor lumii și continuă să ne mențină, căci tragedia poporului român continuă.

Și totuși, păcălicii seduși de parfumul floricelei bălaie omit un lucru esențial: acela că românii se ridică greu, dar și când o fac... Nu vor mai reuși să cumpere voturi nici cu ulei, nici cu zahăr. Au impus prea mulți ani la rând ciorba de cucută și au toate șansele să le fie primit darul, dar să li se servească ceea ce merită. Disprețul. Au sfidat dreptul la viață al românilor care au priceput că singura soluție e să ofere vot pozitiv celor ce au soluții: USL!

Ce nu au înțeles păcălicii, actualii nu pentru încă mult timp, e că România nu e proprietatea privată a găștii incompetente, impostoare, că România e vie, nu a murit, și are dreptul la o viață nouă, una fără de scame Evita ori pălămidă semănată-n grânarul Europei de un președinte care s-a dorit grădinar, dar s-a dovedit nepriceput și se miră că e izgonit și pe bună dreptate hulit.

Desigur că nu noi stăpânim adevărul, ci adevărul e stăpânul nostru și cerul deasupra noastră, a tuturor! Spunem numai ceea ce au constatat pe propria piele zi de zi, în fiecare zi, milioanele de români păcăliți de ei, păcălicii: există alternativă, există soluții, putem redeveni grânarul Europei cernând neghina!

Suntem în stare să ne redresăm, căci deși acum populația este în foamete, foamea de bani publici și sifonarea sunt cele care trebuie stârpite, pentru a astâmpăra focul setei de Libertate a românilor sătui de dictatura iubitorilor de evite, idoli și parvenitism.

USL este cheia ce deschide ușa spre viitor!

  Dan-Ștefan Motreanu - declarație politică având tema Bani de la buget pentru a afla cine a fost Tamara Dobrin!;

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

"Bani de la buget pentru a afla cine a fost Tamara Dobrin !"

În aceste zile, o informație și-a făcut loc cu mare greutate în presă: arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului (CICM - un ONG fondat de fostul conducător al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, schimbat din funcție de premierul Emil Boc pentru că nu avea carnet de partid portocaliu - n.a.) a descoperit locul unde sunt îngropate rămășițele pământești ale marelui filosof Mircea Vulcănescu. Pentru a finaliza cercetările, acest ONG are nevoie de 1.500 de euro, acesta fiind costul săpăturilor din zona Râpa Robilor de lângă Penitenciarul Aiud, locul unde a fost exterminată o parte a elitei României interbelice. Am mai aflat că zeci de persoane și-au oferit sprijinul financiar pentru această acțiune, ceea ce mi se pare în egală măsură normal, fiind vorba de un ONG, și moral, fiind vorba de un demers practic în activitatea de investigare a crimelor comunismului.

Dacă pot considera această acțiune drept normală și morală, la polul opus pot cataloga activitatea IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), organism care funcționează sub egida Guvernului României și care este finanțat cu bani de la bugetul de stat.

În primul rând, se impun mai multe întrebări. De ce o entitate specializată plătită din bani publici nu a efectuat aceste cercetări? Cum de este posibil ca unul dintre directorii IICCMER, mă refer la domnul Mihai Neamțu, să declare (recent) la un post de televiziune că "nu mai există urme la Aiud", referindu-se la cercetările întreprinse de ONG-ul mai sus-amintit? De ce nici măcar după ce s-a aflat de rezultatul cercetărilor respectivului ONG, IICCMER nu a intervenit să sprijine un demers care de fapt ar fi intrat în fișa postului acestui organism plătit de la bugetul de stat?

Până să obțin un răspuns oficial la aceste întrebări, am dedus un răspuns studiind site-ul IICCMER. Iată pe ce se cheltuiesc banii de la buget de către conducătorii acestei instituții - care în fapt au primit o sinecură pentru acțiunea propagandistică a Palatului Cotroceni, și anume așa-zisa condamnare a Comunismului.

Iată care sunt prioritățile IICCMER: organizarea unui simpozion pe tema "Istoria comunismului în educația românească", organizarea unei caravane cinematografice reprezintă "un complement al manualului de «Istorie a comunismului din România» și urmărește edificarea spiritului civic, a reflexului etic și evaluarea și chestionarea cu instrumente moderne și pe baza dialogului a unei părți din istoria Europei și a României, ca parte integrantă a spațiului de cultură și civilizație european". Stimați domni plătiți din bani de la buget, astfel de acțiuni sunt de resortul ministerului educației, nu de resortul unui institut de investigare a Crimelor Comunismului.

Iar cireașa de pe tort pe care o găsim pe site-ul IICCMER o reprezintă un eseu intitulat "Cine a fost Tamara Dobrin?" și semnarea unui acord între institut și postul Radio Europa Liberă pentru achiziționarea unor înregistrări din toamna anului 1956 referitoare la revoluția din Ungaria. Crede oare domnul Tismăneanu că românii sunt chiar așa de interesați să afle amănunte despre un personaj secund din nomenclatura PCR? Cred oare domnii Tismăneanu, Neamțu și Stanomir - cei trei conducători ai instituției - că mai important este să cheltuiască banul de la buget pentru ca românii să asculte - unde? - câteva zeci de minute de înregistrări din timpul evenimentelor din Ungaria din 1956, decât pentru descoperirea rămășițelor pământești ale unor reprezentanți ai elitei românești?

Răspunsul este nu. Și, din păcate, tot un "nu" trebuie să pun și în dreptul activității de investigare a crimelor comunismului a IICCMER. Pentru că nimeni din acest institute nu este interesat de așa ceva în acest moment. Interesul este acela de a continua acțiunea propagandistică întitulată "Condamnarea comunismului", care se dovedește a fi o formă fără fond.

  Nicolae-Ciprian Nica - declarație politică intitulată Gura lui Boc despre fraudarea alegerilor vorbește;

Domnul Nicolae-Ciprian Nica:

"Gura lui Boc despre fraudarea alegerilor vorbește"

De aproximativ doi ani de zile suntem cu toții martori ai unor manevre politice care vorbesc de la sine despre intenția PDL de a instala o dictatură în România. Fie că vorbim despre ocolirea procedurilor parlamentare pentru a promova diverse legi, fie că vorbim de furt și fals atunci când declarăm adoptate legi trecute fără cvorumul necesar, fie că vorbim de instituții ale statului - DNA, ANI și SRI - care ascultă telefoanele și acționează la comandă politică, avem un spectru larg de semnale care ne avertizează că, într-adevăr, în România se instalează dictatura.

Grav este faptul că liderii PDL nici nu mai încearcă să-și țină ascunse acestea intenții, sub aparența unor gesturi democratice mimate public. Nu! PDL nu mai are nicio problemă în a-și anunța pe față planurile care s-au înfiripat în mintea lui Băsescu și care sunt puse în operă de Boc.

Fascinat de iluzia că puterea este veșnică, Boc a declarat sâmbătă, la o întâlnire a tinerilor din partid, că PDL va trimite "definitiv în istorie stânga populistă a alianței socialiste, precum și pe președinții PSD și PNL Victor Ponta și Crin Antonescu". Fără a face referiri la limbajul limitat al premierului sau la aspectele comico-tragice ale unui astfel de enunț, doresc să fac referire doar la viziunea PDL care transpare din aceste cuvinte rostite de Boc.

Este de remarcat faptul că Uniunea Social-Liberală realizată prin asocierea PSD cu PNL și PC reprezintă o opțiune de vot pentru mai bine de 65% dintre români, în timp ce PDL, partidul care conduce România în cârdășie cu trădătorii de la UNPR, are 12% în sondajele de opinie. În aceste condiții, este evident că USL reprezintă, la data la care vorbim, principal forță politică din România. Problema pe care mi-o pun este următoarea: cum va reuși Emil Boc, președintele unui partid de 12%, să trimită în istorie o alianță care întrunește 65% din opțiunile de vot ale românilor?

Această întrebare m-a frământat zilele acestea și am găsit doar două explicații. Prima explicație, care poate părea la prima vedere singura plauzibilă, este aceea că premierul României plutește pe nourașii catifelați ai puterii, iar declarațiile sale pot fi puse pe seama faptului că nu și-a luat de dimineață medicamentele, fiind prea preocupat să se joace pe IPad.

A doua explicație este cea rațională, cea care m-a determinat să abordez acest subiect în plenul Camerei Deputaților. La începutul acestei declarații politice dădeam câteva exemple legate de cum înțelege PDL să își satisfacă interesele - trecând peste legi, folosind forța, tupeul, nesimțirea și punându-și în dos prevederile Constituționale și principiile democrației. De aceea cred că intenția PDL de a rămâne la putere "no matter what" l-a determinat pe Emil Boc să scape porumbelul cu trimiterea în istorie a USL. Asta este ceea ce vor cu adevărat cei de la PDL: să construiască o "alternativă" legislativă care să le asigure menținerea la putere și după 2012, în ciuda lipsei de legitimitate. Mai pe românește, au gândit metodele de a fura alegerile generale, așa cum le-au furat și comuniștii în urmă cu 50 ani, iar acum pregătesc doar celulele de la pușcăria Jilava unde să-i trimită pe Ponta și Antonescu pentru "tupeul" de a fi realizat o Alianță care este pe placul a 65% dintre români.

Stimați colegi, România trece printr-o criză de sistem fără precedent și am convingerea că Traian Băsescu este responsabil pentru această stare de lucruri. Să nu uităm, totuși, că pe data de 6 decembrie 2009 Traian Băsescu nu a fost votat președinte de românii din România. În România, Băsescu a pierdut alegerile! Voturile obținute la Paris și în Republica Moldova, prin mijloace contestabile, l-au adus în postura de președinte.

Iată, așadar, că trăim deja într-o poveste politică de genul Dosarele X - avem un președinte pe care nu l-am votat - și care s-a ales președinte prin intermediul unor "proceduri" discutabile. Ceea ce s-a întâmplat în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009 este, în opinia mea, doar începutul unui regim politic lipsit de legitimitate și care, ulterior, și-a consolidat puterea prin procedee similare.

De aceea, cred că declarația președintelui PDL Emil Boc legată de trimiterea în istorie a USL și a liderilor Ponta și Antonescu este cât se poate de serioasă și cinică. După ce Emil Boc a fost caricaturizat și decredibilizat în toate modurile cu putință, acum nimeni nu-l mai ia în serios și toată lumea crede că ne vinde gogoși. Eu fac un apel la toți parlamentarii care sunt preocupați de soarta acestei țări, de democrație, să facă un efort și să îl ia în serios pe Emil Boc, fiindcă este evident că PDL vrea să ne trimită pe toți în istorie construind, pas cu pas, "marea furăciune" din 2012. Spun acest lucru deoarece PDL dorește ca prin modificări legislative să fraudeze alegerile generale de la anul.

Cum o vor face? Vor încerca să introducă votul prin corespondență, în paralel cu accelerarea procedurilor de acordare a cetățeniei românilor din Republica Moldova și cu pregătirea introducerii votului electronic. Am certitudinea că aceste măsuri legislative au ca scop pregătirea eludării voinței cetățenilor din România, prin virusarea sa cu voturi discutabile, venite de peste hotare. În aceste condiții, cred că nu are sens să vorbim de ieșire din criză, de bătaia pe ulei sau de cum umflă PDL prețul la energie electrică, ci cred că preocuparea noastră, a tuturor, ar trebui să fie cea legată de oprirea planului Băsescu-Boc de a fura viitoarele alegeri.

Dacă ne vom irosi energiile în dispute cotidiene, nu vom face altceva decât să acordăm PDL timpul și liniștea de care Băsescu și Boc au nevoie pentru a ne fura, din nou, votul. Pentru a nu le permite acest lucru trebuie să punem presiune exact pe aceste subiecte, să spunem public cum vor să fure și să sesizăm toate organismele internaționale existente, pentru a stopa aceste proceduri abuzive.

Dacă nu vom face aceste lucruri, vom asista la împlinirea visului lui Boc - o alianță care întrunește 65% din voința electoratului din România va fi trimisă în istoria prin click-uri multiple venite din birourile serviciilor secrete aservite lui Băsescu și din scrisorile cu voturi primite de la consulatele României în Franța, Spania, Italia și Republica Moldova.

  Vasile-Silviu Prigoană - declarație politică intitulată Organisme Modificate Genetic;

Domnul Vasile-Silviu Prigoană:

"Organisme Modificate Genetic"

Omul s-a preocupat dintotdeauna de ameliorarea și selecționarea acelor specii vegetale sau animale pe care le-a socotit a răspunde cel mai bine nevoilor sale de subzistență. Dar numai în ultimele trei decenii, odată cu formidabilul avânt al geneticii, el a reușit să obțină, prin manipulări specifice, mai întâi în laborator, apoi și pe terenurile de cultură, organisme cu alte caracteristici decât cele "naturale". Acestea sunt denumite organisme modificate genetic (OMG).

Cetățenii ar trebui să fie cei care decid, în cunoștință de cauză, dacă sunt dispuși să cumpere alimente modificate genetic. Pentru a putea face acest lucru este obligatoriu să fie informați prin etichetarea corectă a produsului, dar și prin programe de conștientizare. Deși există reglementări în acest sens, controalele sunt puține, iar informările privind rezultatele acestora inexistente.

În condițiile în care există o oarecare dezbatere pe această temă, aceasta se poartă doar între grupuri restrânse de persoane, cetățeanul nefiind informat suficient de autorități. Lipsesc studiile asupra efectelor OMG,laboratoarele de testare și reglementările specifice.

În lumea contemporană există o polemică înfocată între Europa și SUA privind nocivitatea OMG. Uniunea Europeană promovează o politică moderată, de protejare a mediului și consumatorilor, în timp ce lobby-ul american al marilor fermieri depune eforturi susținute pentru a accelera acceptarea fără rezerve a OMG.

Creșterea populației planetei poate justifica modificarea caracteristicilor naturale ale unor organisme - plante și animale - în sensul sporirii producțiilor și productivității, însă nu ar fi rău ca acest lucru să se realizeze ponderat, analizând și studiind efectele pe termen mediu și lung asupra mediului și omului. Un bun început ar putea fi popularizarea Ghidului de bune practici pentru separarea culturilor modificate genetic de cele naturale (http://ecob.jrc.ec.europa.eu /documents/Maize.pdf), precum și sporirea acțiunilor de control în ceea ce privește corecta etichetare a produselor.

  Relu Fenechiu - De ce a fost nevoie ca ministrul Teodor Baconschi să se deplaseze în Canada?;

Domnul Relu Fenechiu:

"De ce a fost nevoie ca ministrul Teodor Baconschi să se deplaseze în Canada?"

În ultima decadă a lunii martie, ministrul de externe Teodor Baconschi a efectuat un turneu de patru zile în Canada. Principalele obiective vizate de șeful diplomației române - așa cum a rezultat din comunicatele MAE și din presă - au fost inaugurarea unui consulat la Vancouver și explicarea necesității introducerii votului prin corespondență pentru românii din diaspora.

Ținând cont de aceste obiective, deplasare ministrului Teodor Baconschi în Canada într-o perioadă de recesiune economică nu s-a justificat. Nu cred că era necesară prezența expresă a ministrului de externe la deschiderea unui consulat, din moment ce România are un ambasador în Canada. În plus, dacă era ceva de explicat în ceea ce privește inițiativa legislativă a ministrului Baconschi, orice diplomat aflat în funcție în Canada ar fi putut face acest lucru.

Din păcate, statul român, prin MAE (cel puțin) a decis să arunce niște bani de la buget pentru un turneu care pare că a fost mai mult de natură electorală, dar care s-a încercat a fi mascat prin intermediul informațiilor care au fost date presei române direct - prin comunicate MAE, sau pe canale oculte.

Într-unul din comunicatele MAE s-a arătat că la Montreal, "demnitarul român a avut o întrevedere cu membrii comunității de români din această regiune". O astfel de exprimare induce ideea că ministrul de externe s-a întâlnit cu un număr record de români din Montreal. În realitate, lucrurile nu au stat chiar așa. Un ziar de limba română din Canada a demontat informația din comunicatul MAE (și din păcate și din unele medii de informare din țară), arătând că "ministrul a vorbit doar câtorva membri ai comunității române din Montreal".

Tot în media au mai apărut informații din care rezulta că asociațiile românilor din Canada și presa de limbă română de acolo agreează proiectul referitor la votul prin corespondență. Iată ce afirmă publicația "Impact de Montreal": Menționăm că publicația noastră, din contră, și-a exprimat reticența referitor la votul prin corespondență, precum și alte ziare de limbă română din Montreal, unele dintre ele neexprimându-și chiar niciun punct de vedere, pro sau contra acestui proiect,

Am mai aflat - de această dată din comunicatele MAE - că "ministrul Baconschi a cerut sprijinul comunității românești în promovarea bunelor relații româno-canadiene și a făcut apel la o activă implicare civică a acestora în procesul de modernizare a vieții publice din România, inclusiv prin exercitarea dreptului de vot (...) Ministrul a subliniat, totodată, faptul că are permanent în preocupare respectarea în activitatea MAE a concepției sale, respectiv: «fiecare cetățean român contează» - concepție care a stat la baza redefinirii legii electorale".

Toate aceste afirmații nu pot duce decât la o singură concluzie: ministrul Teodor Baconschi a fost în Canada în turneu electoral pentru partidul din care face parte. Totul pe bani publici.

Este discutabilă și numirea de către Teodor Baconschi în funcția de consul la Vancouver a fostului său director de cabinet.

  Cristian Rizea - comentarii cu privire la angajarea răspunderii Guvernului;

Domnul Cristian Rizea:

Guvernul Boc este incapabil și ineficient în tot ceea ce privește activitatea sa, însă este totuși bun la ceva: la angajarea răspunderii. De câteva luni încoace, Boc își angajează răspundere peste răspundere peste deciziile definitive și irevocabile ale Curții Constituționale, dorind parcă să schimbe total fața României. Evident, în rău!

Aceste măsuri folosite excesiv au avut ca scuză mai mult sau mai puțin reformarea României, care evident nu s-a întâmplat, ci dimpotrivă, ne trimite direct înapoi spre era comunistă. În momentul de față, actualul cabinet își va angaja răspunderea pentru a plafona salariile profesorilor, lucru complet incalificabil, care nu duce nici pe departe la evoluție și reformă. Dacă acest lucru se va finaliza, putem spune că avem de-a face cu o mare doză de nesimțire și ipocrizie din partea conducerii față de profesorii acestei țări, și nu numai, aspect care pe mine nu mă mai surprinde cu nimic.

Când spun ipocrizie, mă refer la modul în care în 2008 PDL a votat fără regrete și rețineri majorarea salariilor cu 50%, pe care acum dascălii o solicită în instanță. Președintele țării a promulgat legea, mândru de acțiunea sa, îndemnând chiar și alte categorii de bugetari, de exemplu pe cei de la Sănătate, să lanseze astfel de revendicări. Era campanie electorală și se subînțeleg astfel de inițiative. Lansăm idei bune și aplicăm exact contrariul! Cam așa suna crezul PDL.

Emil Boc afirmă patetic și infantil acum că nu știa că urmează criza. Îl contrazic însă cablogramele WikiLeaks. Și chiar să nu fi avut aceste cablograme, guvernatorul BNR a atenționat în repetate rânduri și a tras semnale de alarmă cu mult timp înainte să înceapă criza. Numai cine n-a vrut nu le-a auzit. Parlamentul a devenit o anexă a Guvernului, forța lui de decizie în stat fiind complet suprimată. Mai mult, actualul cabinet anulează deciziile instanțelor judecătorești și legislative, călcând ireverențios peste demnitatea lor, așa cum s-a întâmplat la Suceava și Botoșani.

Așadar, domnul Boc nu are nicio scuză, doar vina situației în care ne aflam noi toți românii de câțiva ani încoace.

  Marius Rogin - declarație politică despre Stabilitate și solidaritate europeană - noul mecanism de criză;

Domnul Marius Rogin:

"Stabilitate și solidaritate europeană - noul mecanism de criză"

Șefii de guverne din UE se vor consulta cu privire la modalitățile de stabilizare a monedei euro. Cancelarul german Angela Merkel a prezentat în Bundestag noutățile pe care le aduce noul fond european de criză.

Începând din 2007, criza economică și financiară a dominat toate dezbaterile din interiorul Uniunii Europene. Multe state din grupul euro au început să se clatine sub greutatea deficitului, punând astfel automat în dificultate moneda europeană. Guvernele europene sunt hotărâte să schimbe situația în bine, motiv pentru care în zilele care urmează va avea loc un summit special în acest sens.

"Pachetul destinat consolidării uniunii economice și monetare are în vedere trei lucruri. În primul rând, mai multă stabilitate și solidaritate. În al doilea rând, susținerea competitivității și crearea unui raport echilibrat între responsabilitatea fiecărui stat în parte și solidaritate", a declarat Angela Merkel.

Șefii de guverne ai UE au decis modul în care statele din grupul euro amenințate de faliment vor putea beneficia de ajutor financiar începând din 2013. La fondul european de stabilitate, care va fi extins la suma de 440 de miliarde de euro, Germania participă cu circa 22 de miliarde. UE dorește însă ca statele euro să reacționeze din timp, astfel încât să preîntâmpine apariția derapajelor financiare.

"Țările din grupul euro riscă să fie sancționate pe viitor dacă nu iau măsuri de echilibrare bugetară. Statele care încalcă limita de trei procente din PIB în privința deficitului, vor putea fi mai repede și mai devreme sancționate.", a mai declarat șefa guvernului german.

Sancțiuni concrete sunt prevăzute inclusiv pentru statele cu un nivel al datoriei publice care depășește 60 la sută din propriul buget.

"Prin crearea acestui pachet complet de măsuri ne asumăm lecțiile pe care le-am învățat în urma crizei datoriilor. Punem bazele unui mecanism care să ne ajute să nu mai repetăm greșeli făcute în trecut", a relevat Angela Merkel.

Șefa cabinetului german a vorbit despre responsabilitatea întregii Uniuni Europene și a cotat anul în curs drept un an al încrederii reciproce. Social-democrații germani au declarat că agreează "pachetul" de stabilitate, dar se tem că acesta nu va fi acceptat foarte ușor de cetățeni, care vor trebui să scoată bani din buzunar pentru susținerea altor state membre: "cetățenii nu s-au săturat de Europa, ci de modul ei de organizare".

Parlamentele naționale ale țărilor din grupul euro vor dezbate în lunile care urmează propunerile de stabilizare a monedei unice. Se așteaptă ca până la vară, fiecare țară să fi încheiat consultările parlamentare în acest sens.

  Adrian George Scutaru - declarație politică intitulată Am ieșit din criză! Păcăleală de 1 aprilie!;

Domnul Adrian George Scutaru:

"Am ieșit din criză! Păcăleală de 1 aprilie!"

Deși Emil Boc susține că am ieșit din criză, situația economică a României rămâne la fel de gravă, acest lucru fiind resimțit de toate categoriile sociale.

Incapacitatea Guvernului de a elabora un program eficient anticriză a condus la un sentiment acut de nemulțumire în rândul populației, nemulțumire care, în plus, a crescut de la o zi la alta datorită măsurilor antisociale pe care Guvernul României le-a luat.

Poporul român este mințit si manipulat zilnic de către actuala putere, nimic neschimbându-se în România, iar incompetența Executivului este plătită aspru de către pensionari, de către bugetari, de către profesori, de foștii militari și de către toți românii care sunt neputincioși în fața celor care conduc în prezent țara și care, în loc să lupte pentru interesul general, nu se gândesc decât la propriile interese.

Nimic nu s-a schimbat și nu se va schimba de la 1 aprilie, dată în care se susține că România a ieșit din criză.

Agricultura și industria au rămas la pământ, nu există fonduri pentru a le pune pe picioare, cum nu există nici pentru celelalte domenii importante: învățământ, sănătate, asistență socială, armată.

Situația în care România a ajuns nu este una roz, așa cum încearcă să ne mintă Guvernul Boc. Românii au ajuns, de foame și sărăcie, să se îngrămădească, să se calce în picioare la promoții în hipermarketuri pentru un litru de ulei. Disperarea oamenilor a ajuns la fel de mare precum nesimțirea guvernanților.

Acestea au fost efectele măsurilor luate de actuala putere, iar singura soluție a României și a românilor de a ieși din acest impas în care se află este plecarea cât mai rapidă a cabinetului Boc.

  Ioan Stan - exprimarea unor puncte de vedere cu privire la problemele din sistemul sanitar;

Domnul Ioan Stan:

La fel ca și domniile voastre am aflat, din sursa cea mai autorizată, că trăim bine, într-o țară liberă, din care putem pleca oricând dorim și unde vedem cu ochii. Mai ales în situația în care nu suntem în stare să înțelegem că, fie și împotriva dorințelor noastre, cei ce cu asupra de măsură ne poartă de grijă ne vor sili să accedem la un viitor luminos și ferice!

Așa că, doamnelor și domnilor, era firesc să fie băgat în seamă glasul celui ce mărturisea că deși nu s-a omorât cu școala, a ajuns atât de sus pe scara socială încât nu mai vede de mult de unde a plecat și, mai ales, unde au rămas ceilalți. Drept pentru care, încurajați de înțelepciunea acestor spuse, cadrele sanitare din România s-au pornit pe plecat către alte meleaguri, într-un adevărat exod al albelor halate pe care, în nemernicia noastră, a oamenilor de rând, le-am fi dorit de veghe la suferințele personale.

Ca unul care mă ploconesc de ani de zile pentru fonduri ce ar ridica de la promisiuni la realitate spitalul municipal Fălticeni, mă și văd arătat cu degetul de concetățenii mei care vor întreba, extaziați în fața unui spital nou și gol, pe bună dreptate, unde sunt medicii, asistentele, infirmierele, cei care alină, vindecă, salvează! Iar dacă cineva crede că spaimele mele în legătură cu un spital fără medici și alte cadre de specialitate sunt manifestări ale sindromului drobului de sare, mă grăbesc să argumentez!

Conform informațiilor de pe site-ul Ministerului Sănătății, la 31 ianuarie 2011,aproape 4.000 de cadre medicale și-au depus actele pentru a li se recunoaște studiile în statele membre UE, în vederea emigrării. Asta după ce în anul 2010 emigraseră pentru a munci în alte țări decât a lor un număr de 2779 de medici, cifră egală cu dublul celei înregistrate în 2009.

Să precizăm că în România sunt 1,95 medici și 3,72 asistenți la o mie de locuitori, față de 3,18 și respectiv 7 la mia de locuitori în UE. Din acest total, mai mult decât insuficient, circa 60% din medici vor să emigreze. Și mai simplu decât atât, în anul 2009, peste 8.000 de medici români lucrau în străinătate, adică unul din șapte. Iar ca imaginea să fie completă, vorbim de circa 12.400 de medici, farmaciști și stomatologi care au solicitat Ministerului Sănătății obținerea certificatelor de conformitate, necesare pentru a lucra în altă țară.

Datele provin de la organizații profesionale de specialitate.

Să mai adăugăm că 57 % din medicii români au peste 50 de ani,27% au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, iar 16% au până în 40 de ani, iar din totalul medicilor care au pus în practică îndemnurile prezidențiale 80% au vârste de până la 40 de ani.

În cazul în care îi poate trece cuiva prin cap să-i considere pe acești oameni lipsiți de sentimentul patriotic, refractari la glasul gliei, surzi la chemarea străbunilor, am să le spun că, în condițiile în care în țara lor li se recomandă să plece și nimeni nu se îngrijorează din acest motiv, țările europene sunt fericite și interesate să-și completeze în acest mod deficitul de cadre medicale. Și înțeleg să facă asta motivându-i cu salarii de 2.000 de lire sterline pe săptămână, program flexibil, cazare și masă. Puneți o astfel de ofertă față în față cu nivelul actual de salarizare al medicilor în România, cu dotarea cu mijloace de intervenție în caz de urgență, cu gradul de asigurare a necesarului de medicamente, cu numărul de paturi din unitățile sanitare din România și cu numărul de personal angajat să le deservească, în sfârșit, încununați acest cumul de splendide condiții cu dotarea tehnică și starea fizică și igienică a clădirilor aflate în serviciul public în acest domeniu și vă garantez că nu veți mai avea nici un fel de acuze la adresa autoexilaților în halat alb.

Ce ne facem însă având în vedere deja incontestabila subdimensionare a corpului medical românesc, din moment ce funcționează doar cu 34% din media personalului necesar acordării asistenței medicale. Ce se va întâmpla în atare condiții peste șapte-opt ani? Vă spun eu!

Urmând aceleași înalte exemple de care am mai vorbit, vom merge după medicii români în Franța, Germania, Anglia, Belgia. Asta pentru că vom fi ieșit de mult din orice criză, vom trăi foarte bine, ne vom recăpăta salariile, pensiile, alocațiile și vom fi plini de bani, iar costul tratamentului suferințelor noastre în străinătate va fi nimica toată, comparativ cu resursele ce vom fi depozitat în conturile personale!

Încurajator, nu-i așa?

Și pentru că veni vorba de criză, aceasta din care tocmai am ieșit, vreau să vă mai spun ce s-a întâmplat în țările vecine nouă, comparativ cu situația medicilor din România, în perioada 2009-1010.

În timp ce în Ungaria salariile au crescut cu 5,9%, în Polonia cu 6,2%, în Bulgaria cu 5%, în România, salariile doctorilor au scăzut cu 3,7%.

Așa se explică de altfel și faptul că în aceeași perioadă de timp numărul medicilor angajați a crescut cu 12,7% în Ungaria, cu 2,6% în Polonia, cu 5,4% în Bulgaria și a scăzut cu 3,1% în România.

Așadar, doamnelor și domnilor colegi, cred că îmi înțelegeți îngrijorarea indusă de spectrul unui spital edificat după mai bine de 12 ani de la demararea construcției în Fălticeni și inaugurat fără personal de deservire.

Dar, fiindcă tot am vorbit de sindromul drobului de sare, mai bine am să aștept să văd cu ochii mei spitalul pus la cheie, pentru că promisiuni am mai primit și până acum, și spital tot n-am avut!

  Anghel Stanciu - declarație politică având ca obiect Actuala politică a Guvernului în privința posibilei reconfigurări, pe teritoriul României, a 16 regiuni și respectiv 5 macroregiuni de dezvoltare;

Domnul Anghel Stanciu:

Declarația noastră de astăzi are ca obiect: "Actuala politică a Guvernului în privința posibilei reconfigurări, pe teritoriul României, a 16 regiuni și respectiv 5 macroregiuni de dezvoltare".

Împărțirea administrativă a României a constituit, de-a lungul istoriei, un obiectiv prioritar al conducătorilor, respectiv al Guvernului României.

Aceasta a făcut ca încă de la Alexandru Ioan Cuza, teritoriul Principatelor Unite, Moldova și Țara Românească, să fie "împărțită în fascicule de putere" - ținuturi conduse de un jude, căpitan de județ, ispravnic sau pârcălab.

În epoca modernă - România, în anii 1918, 1940, 1944, 1950, 1956, 1960, 1968, 1981, 1995, a suportat succesive "discretizări" administrative ale teritoriului său, cu o dinamică a cheltuielilor aferente mereu în ascensiune, în pofida altor domenii prioritare, ca învățământul sau sănătatea.

Astfel, între anii 1950-1952, România avea 28 de regiuni, inclusiv Regiunea Stalin. După doi ani, în anul 1952, teritoriul țării a fost reîmpărțit în 18 regiuni, apărând pentru prima dată Regiunea Autonomă Maghiară (cu zonele Mureș-Harghita-Covasna), ca ulterior să dispară două regiuni (Arad-1956 și Bârlad-1956), rămânând, până în anul 1960, 16 regiuni. Menționăm, între acele 16 regiuni, alături de Regiunea Mureș-Autonomă Maghiară, Regiunea Cluj, Regiunea Oradea și respectiv Regiunea Baia Mare. În 1968 se revine la 35 de județe, urmate apoi de existența a 39 de județe și, în final, din 1995, 41 de județe.

Iată, stimate doamne și stimați domni deputați, odiseea împărțirii administrative a României.

Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, pe considerente statistice, în baza nomenclatorului NUTS 1 și respectiv NUTS 2 și a Regulamentului CE nr.176/2008/CE, publicat în JOL 61/2008, s-au constituit, urmare a aderării României la UE, 4 Macroregiuni de dezvoltare de nivel NUTS 1 (Nomenclatorul Uniunii Teritoriale pentru Statistică) și anume:

 • Macroregiunea 1 (include euroregiunile Nord-Vest și Centru);
 • Macroregiunea 2 (include euroregiunile Nord-Este și Sud-Est);
 • Macroregiunea 3 (include euroregiunile Sud-Muntenia și București-Ilfov);
 • Macroregiunea 4 (include euroregiunile Sud-Vest Oltenia și Vest).

Totodată, s-au constituit, conform Nomenclatorului Uniunii Teritoriale pentru Statistică (NUTS II), 8 regiuni (euroregiuni) de dezvoltare, existente în prezent, și anume:

EUROREGIUNI constituite în baza Legii nr.315/2004

1   2 3   4 5   6 7   8
Nord-Vest
Centru
 
 
Nord-Est
Sud-est
Sud
București și Ilfov
Sud-Vest
Vest
Bihor
Bistrița-Năsăud
Cluj
Maramureș
Satu Mare
Sălaj
Alba
Brașov
Covasna
Harghita
Mureș
Sibiu
 
 
Bacău
Botoșani
Iași
Neamț
Suceava
Vaslui
Brăila
Buzău
Constanța
Galați
Tulcea
Vrancea
 
 
Argeș
Călărași
Dâmbovița
Giurgiu
Ialomița
Prahova
Teleorman
București
Ilfov
Dolj
Gorj
Mehedinți
Olt
Vâlcea
Arad
Caraș-Severin
Hunedoara
Timiș
Macroregiunea 1 Macroregiunea 2 Macroregiunea 3 Macroregiunea 4

Față de această "divizare" statistică, existentă în prezent, a teritoriului României, constând în 4 Macroregiuni și 8 Euroregiuni de dezvoltare, Grupurile UDMR din Senat și Camera Deputaților au inițiat un proiect de lege, aprobat de Senatul României, prin care se propune o nouă "divizare" statistică, constând în 5 Macroregiuni de tip NUTS 1 (Anexa 1) și respectiv 16 Regiuni de dezvoltare, în loc de cele 8 existente în prezent (Anexa 2).

Privind propunerea Grupului UDMR se constată o surprinzătoare identitate între Macroregiunea V (Anexa 2) cu împărțirea administrativ teritorială din anii 1952-1960, prin existența a 16 regiuni de dezvoltare și o macroregiune (nr.V) care reunește practic Regiunea Mureș-Autonomă Maghiară, Regiunea Cluj, Regiunea Oradea și Regiunea Baia-Mare.

Această Macroregiune V, care reunește practic regiunile în care se regăsește populația de etnie maghiară, este astfel concepută încât să se asigure accesul direct din Ungaria spre fosta Regiune Mureș-Autonomă Maghiară propusă, sub o anumită formă, a se "declara" autonomă.

Rezultă, la o privire atentă, că UDMR, prin această împărțire, nu numai că contravine prevederilor Legii nr.315/2004 privind dezvoltarea regională a României, conforme cu normele europene NUTS 1 și 2, respectiv Regulamentul CE nr.176/2008/CE, dar își constituie "culoarul" pentru autonomia teritorială a așa-zis-ului "Ținut Secuiesc".

Ca urmare, stimați deputați, inclusiv cei din PDL-UDMR, aprobarea tacită a propunerii legislative a UDMR de către Senatul României și ținerea acesteia la "sertar" până la atingerea unui moment favorabil, constituie o amenințare clară la conținutul articolului 1 din Constituția României: "Art.1 România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil" și, în consecință, PSD respinge aprioric orice înțelegere a actualei coaliții PDL-UDMR-UNPR de a se juca cu foarfeca pe harta țării.

Vom sprijini și vom vota pentru ceea ce s-a negociat cu Uniunea Europeană, 4 Macroregiuni și 8 Regiuni de dezvoltare, respingând orice tendință de autonomie teritorială sau separație etnică.

PSD-ul, de dragul puterii, nu va plăti prețul "trădării" - sfârtecarea țării, ca UDMR-ul să se alăture USL-ului, în vederea creării unei noi majorități parlamentare.

Sunt lucruri pe care colegii de la UDMR, parteneri de guvernare cu partidele românești din 1996 până în prezent, trebuie să le accepte într-o Europă unită și indivizibilă.

România va rămâne "stat național, unitar și indivizibil" în pofida "șantajului" asupra PD-L.

Stimați colegi deputați,

Urmare a celor prezentate mai sus, considerăm că Guvernul are obligația constituțională să răspundă românilor, dar chiar și nouă, public, la următoarele:

 • care este politica actuală a Guvernului PDL-UDMR-UNPR față de modificările propuse prin prisma impactului economico-social asupra României?
 • dacă, asemenea înțelegerii privind promovarea Legii minorităților naționale, respinsă de PDL în legislatura trecută, există un acord al coaliției PDL-UDMR-UNPR de susținere și promovare a modificărilor propuse de UDMR și prezentate mai sus?
 • dacă reconstituirea fostei Regiuni Mureș-Autonomă Maghiară în varianta Macroregiunii V (asemănare flagrantă cu raptul din august 1940) și "spargerea" unor provincii istorice va contribui la dezvoltarea armonioasă a județelor României, conform obiectivelor precizate în Legea nr.315/2004, în conformitate cu Nomenclatorul Uniunii Teritoriale pentru Statistică (NUTS 1 și 2)?
 • adoptarea de către Senatul României, cu majoritate PDL-UDMR-UNPR, a inițiativei legislative L 432/2009 de reconfigurare a unităților teritoriale, asemănătoare împărțirii administrative din anii ’50, chiar tacit, poate fi o modalitate de a accepta un ultim pas important în consfințirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, ca obiectiv final al politicii UDMR, reiterat la recentul congres?

Anexa 1. Clasificarea NUTS 1 - Macroregiuni

Varianta propusă de UDMR și aprobată de Senat

Macroregiunile conform NUTS 1
I01Botoșani - Suceava
 02Bacău - Iași - Neamț - Vaslui
 03Brăila - Buzău - Galați - Vrancea
II04Constanța - Tulcea
 05București
 06Călărași - Ialomița - Ilfov
 07Giurgiu - Teleorman
 08Dolj - Mehedinți - Olt
III09Gorj - Vâlcea
 10Argeș - Dâmbovița - Prahova
IV11Arad - Caraș-Severin - Timișoara
 12Alba - Hunedoara
 13Sibiu - Brașov
V14Covasna - Harghita - Mureș
 15Bistrița-Năsăud - Cluj -Maramureș
 16Bihor - Sălaj - Satu-Mare

Anexa 2. Clasificarea NUTS 2 - Regiuni de dezvoltare

Varianta propusă de UDMR și aprobată de Senat

Macroregiunile conform NUTS 2
01

Botoșani - Suceava

02

Bacău - Iași - Neamț - Vaslui

03

Brăila - Buzău - Galați - Vrancea

04

Constanța - Tulcea

05

București

06

Călărași - Ialomița - Ilfov

07

Giurgiu - Teleorman

08

Dolj - Mehedinți - Olt

09

Gorj - Vâlcea

10

Argeș - Dâmbovița - Prahova

11

Arad - Caraș-Severin - Timișoara

12

Alba - Hunedoara

13

Sibiu - Brașov

14

Covasna - Harghita - Mureș

15

Bistrița-Năsăud - Cluj - Maramureș

16

Bihor - Sălaj - Satu-Mare

  Gheorghe-Mirel Taloș - declarație politică: Comentariu legat de aspectele ce definesc comunitatea românilor din Ungaria;

Domnul Gheorghe-Mirel Taloș:

Guvernul Boc este foarte preocupat de situația minorităților naționale din România, în special de cea maghiară, din rațiuni politice lesne de înțeles, ținând seama că toți parlamentarii minoritari susțin Guvernul. Pe acest fond, însă, s-a pierdut din vedere faptul că este în creștere disproporția deja uriașă între drepturile minorităților din România și drepturile românilor din țările vecine și Balcani.

Conform recensământului ungar din anul 2001, 8.482 persoane au declarat limba română ca fiind limbă maternă și 7.995 de persoane s-au declarat de etnie română (o scădere cu 25% față de 1990, când erau 10.740 români după naționalitate și 8.730 români după limba maternă). Astfel, românii sunt singura comunitate etnică minoritară din Ungaria care a scăzut numeric, cu 25%, în intervalul dintre cele două recensăminte pe care le-am menționat.

Comunitatea românească din Ungaria nu beneficiază de reprezentare parlamentară. În decursul ultimilor zece ani, de nenumărate ori, autoritățile ungare au promis că vor lua măsurile legislative necesare pentru a asigura reprezentarea parlamentară a minorităților naționale, lucru care nu s-a produs. Vă informez că în România minoritățile naționale care nu au organizații care să acceadă în Parlament prin atingerea pragului electoral în alegeri beneficiază de un loc în Camera Deputaților automat, conform art.62 al Constituției. Minoritatea românilor din Ungaria este însă văduvită de platforma publică importantă pentru vizibilitate, afirmare și promovare a intereselor, pe care o reprezintă parlamentul național.

Minusurile legislației maghiare în domeniul minorităților naționale fac posibile nenumărate situații în care se declară etnici români persoane care nu au această calitate și nici măcar nu cunosc limba română, urmărind doar interese financiare, fenomen cunoscut în țara dumneavoastră ca etnobusiness. Prin această "fraudare" a identității etnice, minoritatea românească își vede slăbite considerabil instrumentele de acțiune publică, în special în cadrul autoguvernărilor locale. Există situații concrete în care autoguvernările locale ale minorității românești sunt conduse de persoane care nu sunt etnici români sau chiar nu cunosc limba română. Atât românii din Ungaria, cât și autoritățile române au solicitat de nenumărate ori corectarea legislației maghiare pentru evitarea acestor abuzuri, lucru ce nu s-a realizat.

Am fost surprins, domnule prim-ministru, atunci când am văzut un specimen de buletin de vot folosit în ianuarie 2011 la alegerea Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, acele organisme consultative ale minorităților prevăzute în legislația dumneavoastră. Din cele 70 de nume care apar pe buletinul de vot, doar trei nume sunt românești. Dacă ceilalți 67 sunt etnici maghiari ce se pretind români, lucrurile trebuie corectate, pentru că ei nu pot reprezenta populația românească. Dacă ceilalți 67 sunt români, dar numele lor sunt maghiarizate în actele oficiale, acest lucru este grav și poate denota o politică deliberată de deznaționalizare.

Învățământul românesc în Ungaria este foarte deficitar, fiind și cea mai importanta cauză a pierderii identității naționale a românilor din țara dumneavoastră. În Ungaria nu există nicio școală cu predare numai în limba română. Din cele 23 de localități din Ungaria unde trăiesc etnici români, doar în 11 funcționează școli generale în care se predă limba și literatura română. Minoritatea românească nu are nicio școală cu predare în limba maternă, doar 7 școli bilingve (în localitățile Bătania, Chitighaz, Jula, Micherechi, Aletea, Sacaz și Bedeu) și 5 școli în care limba română se predă ca obiect de studiu - limbă străină (în localitățile Apateu, Poceu, Furta, Leucushaz și Cenad). Așadar, în jumătate din localitățile în care locuiesc români, limba romană nu se predă sub nicio formă la școală. Românii sunt singura minoritate națională din Ungaria care nu are o instituție de învățământ în capitala țării, cu toate că la ultimul recensământ, 1.205 de locuitori ai capitalei s-au declarat români. Cu toate că, în mod normal, în școlile bilingve, 50% dintre materii ar trebui predate în limba română, majoritatea materiilor se predau în limba maghiară.

Absența limbii române în școli este un fenomen care accentuează deznaționalizarea românilor, multe din aceste școli fiind în pericol de a fi închise, conform legislației din domeniul învățământului în privința numărului minim de elevi necesar pentru funcționarea unei școli. Este imperativă deci o discriminare pozitivă în cazul școlilor cu copii români, amenințate cu dispariția.

O mare parte din cele 19 biserici sau capele românești, din care 13 sunt considerate monumente, au nevoie de finanțare urgentă pentru reparații.

În ceea ce privește programele pentru comunitatea românească oferite de instituțiile publice de media, vă informez că emisiunile de 26 de minute în limba română se difuzează săptămânal, miercuri, pe programul național MTV, la o oră care nu permite o audiență importantă (13.35) și în reluare vineri, de la ora 10.35, pe postul național M2, precum și sâmbăta de la ora 05.15. O problemă care a creat nemulțumirea românilor din Ungaria este și scoaterea din grila de programe transmise pe cablu a singurului program în limba română, TVR1, începând cu luna martie a acestui an, de către firma T- Kábel.

Important mi se pare și faptul că singura publicație a românilor din Ungaria, "Foaia Românească", are mari probleme financiare, fiind pusă de mai multe ori în situația de a fi închisă din lipsă de fonduri.

Acestea sunt, domnule prim-ministru, o parte din problemele "micii" minorități românești din țara dumneavoastră. Românii din Ungaria sunt puțini în termeni numerici, dar sunt cu atât mai prețioși pentru România, la fel cum sunt prețioși pentru dumneavoastră maghiarii din România. Dar tocmai pentru că sunt puțini, ei pot beneficia din partea Guvernului de atenția necesară păstrării identității lor naționale.

  Gheorghe-Mirel Taloș - declarație politică: Condamnarea declarațiilor iredentiste și a lipsei reacției la aceste declarații prilejuite de Ziua maghiarilor de pretutindeni;

Domnul Gheorghe-Mirel Taloș:

Ca membru al Parlamentului României protestez vehement față de declarațiile iredentiste și revizioniste făcute de oficiali ai statului maghiar pe teritoriul României, cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni.

Declarația făcută de prim-ministrul Ungariei, potrivit căreia "Ardealul a fost luat de la noi de țările și puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a ațâța națiunile și de a desena niște granițe la care ei să fie în continuare puternici și dirijori" este de cea mai pură factură revizionistă și este inacceptabilă într-un moment istoric în care cele două țări și comunități au stabilit un parteneriat de încredere în cadrul Uniunii Europene.

De asemenea, declarația președintelui Parlamentului Ungariei, făcută la Târgu-Mureș, potrivit căreia "cererea autonomiei din punct de vedere moral mi se pare corectă și modernă. Nu doar oamenii din ziua de astăzi cer autonomia, ci este viitorul nației și voința Divinității" este în aceeași notă iredentistă și constituie un amestec inacceptabil în politica națională a României.

Condamn cu fermitate lipsa oricărei reacții la aceste declarații din partea autorităților române cu atribuții în domeniul politicii externe: președintele României, primul-ministru, ministrul afacerilor externe.

Lipsa reacției din partea principalilor agenți de politică externă ai României, alături de refuzul majorității PDL-UDMR-UNPR-Minorități naționale de a adopta, la propunerea PNL, o declarație politică de protest față deaceste declarații dovedesc subordonarea interesului național și a demnității naționale române, terfelită simbolic, în inima României, prin profanarea memoriei eroului național Avram Iancu, în fața intereselor politice imediate ale unei puteri care duce România spre faliment.

  Gheorghe-Mirel Taloș - declarație politică: Comentariu legat de politica de resurse umane din cadrul MAI;

Domnul Gheorghe-Mirel Taloș:

Salut decizia Ministerului Administrației și Internelor de a amâna concedierea a 10.000 de angajați ai acestui minister, dar protestez în continuare față de planul de concediere a acestora pe parcursul anului.

De asemenea, protestez față de unele declarații ofensatoare la adresa polițiștilor români făcute în ultimul timp de oficiali ai ministerului, declarații cu caracter generalizator pe care le consider periculoase și de natură să afecteze imaginea și încrederea de care se bucură Poliția Română.

Astfel, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, chestorul Liviu Popa, a declarat într-o conferință de presă că vor trebui făcute disponibilizări în instituția pe care o conduce, din cauza faptului că există mulți oameni cu probleme de comportament:

"Eu aș vrea să se facă disponibilizări. În Poliția Română e un moment deosebit de prielnic pentru asanarea mediului polițienesc. Avem destui bețivi nenorociți, care nu au fost dați afară, ci doar sancționați pentru diverse abateri".

De asemenea, ministrul administrației și internelor a declarat personal în Parlament că "În principal, vreau să văd polițistul mult mai mult prezent în stradă, pentru că cetățeanul de acest lucru are nevoie - să simtă că este protejat, iar polițistul să nu se mai ascundă prin birouri, așa cum se întâmplă în momentul de față". Apreciez și această afirmație a Domniei Sale drept superficială, știut fiind că instituția Poliției are nevoie și de activități care se desfășoară în interiorul instituției, nu numai pe stradă.

Apreciez ca nepermise aceste declarații din partea conducerii ministerului și cred că sunt genul de declarații care afectează încrederea cetățenilor în Ministerul Administrației și Internelor.

  Horea-Dorin Uioreanu - declarație politică: Emil Boc, profesorul de drept neconstituțional, recidivează;

Domnul Horea-Dorin Uioreanu:

"Emil Boc, profesorul de drept neconstituțional, recidivează"

Prioritate zero a profesorului de drept neconstituțional Emil Boc, educația se pregătește de o nouă lovitură.

Adoptată prin ocolirea procedurilor parlamentare, prin angajarea răspunderii guvernului, legea salarizării unitare a bugetarilor, deci și a profesorilor, se dovedește a fi departe de perfecțiunea invocată de inițiatorii săi. Ca urmare, același guvern se pregătește să o modifice, prin aceeași procedură, a angajării răspunderii. Mai pe scurt, modificăm modificarea legii salarizării cadrelor didactice eludând iarăși legislativul.

Am impresia că premierul-profesor de drept neconstituțional vrea să intre în istorie drept omul care a desființat cu de la sine voință deciziile unor instanțe judecătorești. Or, asta contravine flagrant principiului separației puterilor în stat, domnia sa fiind, de această dată, reprezentantul puterii executive. Adică acea putere din stat care trebuie să aplice legile adoptate de legislativ și să asigure respectul deciziilor date de justiție.

Proiectul, botezat de PDL "de reglementare a salarizării în sistemul de învățământ" nu face altceva decât să împiedice dascălii să execute statul pentru a-și primi drepturile consfințite de instanțele de judecată. Pe de altă parte, el creează un precedent periculos în condițiile în care guvernul vine cu o lege care să desființeze deciziile instanțelor, atunci când acestea îi sunt defavorabile. Săptămâna viitoare, același guvern poate veni cu o propunere de "reglementare a sistemului de pensii" pentru a plăti diferențele de bani câștigate la tribunal de diferite categorii de pensionari, în special cei militari.

În acest ritm al angajării răspunderii și de modificare a legilor... de modificare a pachetelor de legi, domnul Boc va putea să afirme că a făcut economii serioase la bugetul de stat. Aceasta în condițiile în care două dintre puterile constituționale ale statului, legislativul și justiția, se vor autodesființa. Parlamentul se va dovedi inutil, deoarece executivul legiferează, iar justiția nu va mai emite sentințe, pentru ca același executiv va face tot ce îi trece prin cap pentru a nu le aplica. Domnul Boc și-a luat puterea de a ridica guvernul pe cele mai înalte culmi de putere, fiind, cum se spune în fotbal, în situația "de a centra și de a da cu capul". Din păcate, acestui guvern îi cam lipsește capul. Și mintea!

  Eugen Constantin Uricec - despre Creșterea economică și percepția publică;

Domnul Eugen Constantin Uricec:

"Creșterea economică și percepția publică"

Este mai mult decât hilar că întreaga opinie publică, oamenii politici aflați în opoziție sau pseudoanaliști economici și-au tot dat cu presupusul asupra a ceea ce se va întâmpla pe 31 martie 2011 din perspectiva indicatorilor macroeconomici.

Așa cum la ultima eclipsă de soare sau, mai recent, în anul 2010, se aștepta la o anumită dată și oră sfârșitul omenirii, tot de aceeași manieră s-a creat falsa impresie că pe 31 martie 2011 la orele 24.00 se va întâmpla ceva deosebit din punct de vedere economic.

Cei care au generat astfel de așteptări legate de o dată sunt fie ignoranți, fie, și mai rău, rău-intenționați. Mulți dintre domniile lor nu sunt cu siguranță ignoranți. Oricine a frecventat, măcar și la fără frecvență, un curs introductiv de economie ar fi știut că activitățile economice sunt caracterizate de ciclicitate.

De asemenea, ar fi aflat că întreaga dezbatere legată de data de 31 martie 2011 este una tehnică și că aceasta se referă la faptul că fie intrarea în recesiune, fie reluarea creșterii economice se judecă după indicatorii macroeconomici înregistrați într-un interval de minimum două semestre consecutive. Atenție! Două semestre consecutive!

Istoria economiei a demonstrat și situații în care recesiunea economică nu a fost de tipul V, ci, în cazuri dificile, de tipul VV, de aceea, cine are un minim de competență ar trebui să fie mult mai rezervat în aprecieri. Eu personal voi spune cu certitudine că România, numai în condițiile absenței unor șocuri externe, va fi ieșită din recesiune abia din acest trimestru.

Puține persoane responsabile au ținut să comunice într-un mod clar care este diferența dintre aspectele tehnice ale interpretării ciclicității economice de către specialiști și percepția publică asupra modificărilor nivelului de trai al populației.

Puțini s-au încumetat să afirme cu tărie că atât în cazul recesiunii economice, cât și în cazul creșterii există un real decalaj între modificarea indicatorilor macroeconomici și sporul nivelului de trai al oamenilor.

Vreau să vă întreb când a început pentru România creșterea economică din ultimii douăzeci de ani? Vă spun eu, dacă nu vă mai aduceți aminte, începând cu anul 2001. Când au început românii să resimtă într-un mod consistent creșterea nivelului de trai? Abia începând din anul 2004.

Nici recesiunea nu s-a resimțit în România în scăderea nivelul de trai al populației chiar din trimestrul al patrulea din anul 2008, ci abia către sfârșitul anului 2009.

Ceea ce am vrut să subliniez, în primul rând, este că între detaliile tehnice ale ciclului economic și modificările standardului de viață al populației există un decalaj natural, pe care îl puteți găsi în orice democrație consolidată din lume și în orice economie care se axează pe piață. Meritul Guvernului Boc, deși puțini îl recunosc, este acela de a fi creat premisele de a scurta acest decalaj.

Strategia fiscal-bugetară, gândită pe termen scurt și mediu, legea pensiilor bazată pe proporționalitate față de salariul mediu brut înregistrat în economia reală, salarizarea unitară bazată pe o anvelopă salarială flexibilă și proporționată la produsul intern brut, dar și alte măsuri luate în ultimul an de zile mă îndreptățesc să afirm cu putere că Emil Boc și coaliția de guvernare au făcut posibilă o scurtare a termenelor între ciclicitatea economică și sustenabilitatea nivelului de trai al populației. Sustenabilitate înseamnă să poți susține, în primul rând financiar, politicile economice, iar acest lucru este realizat de Emil Boc în cea mai mare parte.

Vor crește salarii! Vor crește pensii! Vor crește alocările pentru politicile sociale, de educație sau de sănătate! Vor crește dacă și economia crește! Cum poate crește ceva care nu are resurse!? Să-mi explice contrariul cei care au crezut în această utopie și care au condus România pe marginea prăpastiei!

Ceea ce a realizat Emil Boc și coaliția de guvernare nu trebuie să se oprească însă aici, pentru că exemplele concrete ale Greciei, Irlandei sau Portugaliei ne-au demonstrat că acțiunea guvernamentală trebuie să fie călăuzită în permanență de prudență maximă.

  Lucia-Ana Varga - declarație politică: Autostrăzile în România: bune, necesare, dar inexistente;

Doamna Lucia-Ana Varga:

"Autostrăzile în România: bune, necesare, dar inexistente"

Construcția autostrăzilor în România reprezintă o necesitate îndelung recunoscută de autorități pentru care s-au consumat litri de cerneală și munți de hârtie fără ca pe teren kilometrii de autostradă să prindă un contur bine determinat. Și deși nevoia de a beneficia de o infrastructură modernă crește odată cu evoluția economică, autoritățile competente nu reușesc să depășească nivelul discursurilor hiper-optimiste și să treacă la fapte.

Bunăoară, ministrul Anca Boagiu a anunțat în urmă cu câteva zile că, până în 2013, Ministerul Transporturilor va începe lucrările de construire a două importante proiecte de infrastructură rutieră, anume tronsonul de autostradă Pitești-Sibiu și cel de pe Valea Prahovei, care leagă localitățile Comarnic și Brașov.

Dacă în cazul autostrăzii Sibiu-Pitești nu s-a făcut niciun pas concret în afara studiului de fezabilitate, tronsonul Comarnic-Brașov a parcurs deja un drum lung. Din păcate, numai pe hârtie. În 23 februarie 2009, ministrul transporturilor și infrastructurii de atunci, Radu Berceanu, anunța deschiderea ofertelor finale pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice și servicii pentru construirea și întreținerea autostrăzii București - Brașov, tronsonul Comarnic - Brașov. La prima vedere, am fi putut trage speranța că în sfârșit vom avea o autostradă în zona poate cea mai aglomerată și cu un potențial turistic mare din centrul și sudul României.

Bucuria tuturor șoferilor care tranzitează această zonă a fost însă de scurtă durată, pentru că, un an mai târziu, procedura a fost reluată. Ceva mai realistă acum, doamna ministru Boagiu anunță începerea lucrărilor la același tronson din autostrada Transilvania abia în anul 2013, un orizont de timp care depășește durata mandatului său.

În fața acestei realități, nu putem să nu ne întrebăm unde sunt cei peste 800 de kilometri de autostradă promiși la începutul guvernării PDL pentru intervalul de timp 2009-2012, din moment ce ne aflăm la sfârșitul primului trimestru din 2011 și majoritatea proiectelor mari de infrastructură au stagnat?

  Viorel Vasile Buda - declarație politică: Un atentat la sistemul de educație;

Domnul Viorel-Vasile Buda:

"Un atentat la sistemul de educație"

România este pe cale să intre în Guiness Book - cel puțin la nivelul Uniunii Europene - în ceea ce privește metodele de guvernare. Decizia de a "corecta" printr-o lege câteva mii de decizii din justiție reprezintă o premieră la nivelul Uniunii Europene. Trec peste faptul că se încalcă principiul constituțional al separării puterilor în stat, pentru că pentru actualii guvernanți și pentru cel ce-i girează, președintele Traian Băsescu, Constituția nu mai este de mult decât un moft.

Prin faptul că guvernul a decis să-și angajeze răspunderea - pentru a 12-a oară în doar doi ani, aici suntem în fața unui alt record - pe Legea salarizării profesorilor, nu lovește doar în cadrele didactice. Lovește, în primul rând, în actul de educație. Pentru că, văduviți în mod arbitrar de unele drepturi salariale pe care le aveau sau la care se așteptau, nu exclud ca profesorii să răspundă cu proteste. Nu exclud ca entuziasmul la catedră al profesorilor să se estompeze. Și, nu în ultimul rând, nu exclud un exod masiv al profesorilor fie spre alte meserii, fie spre alte orizonturi. Și în toate aceste situații, actul de educație este cel care are de pierdut. Și nu trebuie uitat, educația și sănătatea sunt două elemente esențiale ale dezvoltării unei națiuni. Ceea ce se întâmplă acum în aceste două domenii reprezintă un atentat la siguranța națională.

Intenția guvernului de a plafona salariile profesorilor îi va obliga pe aceștia să se adreseze ultimei instanțe posibile, CEDO. Rezultatul: profesorii vor avea câștig de cauză, iar statul va fi obligat la cheltuieli suplimentare.

Nimeni însă din guvern nu s-a gândit la așa ceva. La urmările generate de ambiția guvernanților de a câștiga un război - declanșat de ei împotriva profesorilor. Da, este un război. Și nu este primul pe care guvernul Boc îl declară românilor.

Din toată această vâltoare, un singur om privește evenimentele impasibil. Este vorba de ministrul educației, Daniel Funeriu, cel care în mod normal ar trebui să fie prima persoană interesată ca lucrurile din sistemul de educație să meargă bine.

Ceea ce este foarte grav este faptul că guvernul și, implicit, ministrul educației au decis o măsură, fără să facă în prealabil o analiză a situației. Avem și o dovadă palpabilă. Participând ieri la un interviu colectiv cu cititorii unei agenții de știri online, domnului Funeriu i s-a pus următoarea întrebare: "Puteți să prezentați o analiză de impact clară și precisă (nu vorbe cum că efortul bugetar ar fi de aproximativ 500 milioane euro) din care să rezulte efortul bugetar în cazul creșterii salariilor personalului didactic conform legii?"

Iată care a fost răspunsul: "Această lege stabilește, pentru fiecare funcție didactică nivelul de salarizare unitar la nivelul țării. Altfel spus, două cadre didactice vor avea, pentru muncă egală, exact același salariu indiferent de județul în care se află."

O întrebare clară, la obiect, un răspuns fără nicio legătură cu subiectul.

Domnul Daniel Funeriu mai afirmă că legea salarizării profesorilor va fi strict valabilă doar pentru anul 2011. Nimeni nu mai poate crede în cuvântul vreunui membru al cabinetului Boc.

  Gheorghe Ana - despre Viața românilor înainte și după recesiune;

Domnul Gheorghe Ana:

"Viața românilor înainte și după recesiune"

"România are toate șansele ca la sfârșitul trimestrului să iasă din recesiune. Institutul Național de Statistică va spune dacă da sau nu". Este declarația premierului României, domnul Emil Boc. Sigur, răspunsul INS va fi "da", pentru că altfel va avea o mare problemă, nu-i așa, cu "marele șef". Lăsând ironia la o parte să vedem de ce au avut parte românii în timpul recesiunii și ce viață vor avea românii după recesiune.

În timpul recesiunii am reușit să acumulăm circa 25 miliarde de euro datorie publică; am pierdut un milion de locuri de muncă; a avut loc tăierea salariilor tuturor bugetarilor cu 25% (în realitate, procentul este de peste 40%); s-a eliminat punctul de pensie de 45% din salariul mediu pe economie; pensionarii cu pensii de peste 740 lei sunt obligați să contribuie cu 5,5% la asigurările sociale de sănătate; nivelul pensiei minime garantate a fost înghețat la nivelul de 350 lei, fără ca aceasta să mai fie indexată cu rata inflației; peste 98% din numărul total al pensionarilor primesc mai puțin de 1.500 de lei lunar; s-au desființat peste 1.000 de unități școlare în toată țara; s-au desființat peste 30.000 de posturi didactice din învățământul preuniversitar și câteva mii de posturi didactice auxiliare; s-au blocat investițiile din învățământ prin reducerea alocațiilor bugetare cu peste 60%; peste 3.700 de elevi au rămas fără bursa "Banii de liceu" după ce guvernul a coborât plafonul maxim de venit pentru acordarea burselor cu un ban, de la 150 la 149,99 lei; sănătatea publică a primit 3,8% din PIB, cel mai mic buget din ultimii 10 ani; în România mor în fiecare zi 6 bebeluși adică 10 la fiecare 1.000 născuți vii; costul medicamentelor achiziționate de către populație din farmacii a crescut cu 10%; trusoul pentru nou-născuți în valoare de 150 de lei și ajutorul pentru tinerii căsătoriți care valora 200 de euro nu se mai acordă.

Lista poate continua și reflectă costurile sociale imense la care sunt supuși milioane de români, fără ca acest sacrificiu imens să ducă la un rezultat în relansarea economiei.

Viața românilor în acești ani de recesiune este un calvar de care, după afirmațiile domnului prim-ministru Emil Boc, vom scăpa încet, dar sigur odată cu ieșirea României din recesiune, adică începând cu 01.04.2011. De ce viață vor avea parte românii după recesiune? Efectul recesiunii este dramatic pentru câteva generații de români. Ponderea românilor care câștigă mai puțin decât pragul sărăciei va crește de la 18,5% în 2009 la peste 25% în 2011, conform statisticilor oficiale. România a devenit țara cu cea mai mare rată a sărăciei în rândul copiilor. Peste 30% din copiii României se situează sub pragul sărăciei.

Coaliția guvernamentală a decis, în ședința de urgență de la Palatul Victoria din 31.03.2011, ca executivul să-și asume în zece zile un proiect de lege privind salarizarea profesorilor. Astfel, Guvernul vrea să aducă salariile profesorilor la același nivel, să impună anumite plafoane, astfel încât să nu se acorde acele majorări salariale câștigate de către cadrele didactice în instanță.

După toate aceste nenorociri din timpul recesiunii (tăieri de salarii, desființarea spitalelor, lipsa medicamentelor, scumpirea alimentelor), marea decizie pe care guvernul Boc o pune ilegal în spatele românilor este creșterea prețului pe kilowatt cu 4,5% pentru modernizarea companiilor care își desfășoară activitatea în sistemul energetic.

Creșterea prețului la gaze, creșterile aberante la carburanți care atrag după sine majorări în lanț la produsele de bază, fac ca viața românilor după recesiunea economică să devină și mai greu de suportat decât în timpul recesiunii.

În aceste condiții, cred că afirmațiile domnului prim-ministru Emil Boc nu au acoperire în fapte previzibile pentru nivelul de trai al românilor. De aceea eu cred că viața românilor după așa-zisa oprire a recesiunii economice va fi mult mai grea decât în timpul recesiunii, iar explicația vine de la acumulările realizate de români, care i-au ajutat (pe unii) să suporte cât de cât în această perioadă necazurile și greutățile. De aici încolo românii nu au decât o singură variantă, aceea a unei schimbări majore de politică managerială în toate sferele economice și sociale. Actualul executiv și-a dovedit incapacitatea și lipsa de profesionalism în modul cum gestionează treburile țării și, implicit, viața românilor.

Viața românilor și înainte și după recesiune va fi la fel greu de suportat și foarte greu de schimbat în bine!

  Ion Călin - declarație politică: Cablogramele WikiLeaks - varianta PDL;

Domnul Ion Călin:

"Cablogramele WikiLeaks - varianta PDL"

De o săptămână și mai bine, toată atenția populației este îndreptată către punerea în practică a declarațiilor premierului de ieșire din recesiune și dezvăluirile din cablogramele WikiLeaks. Toate aceste dezvăluiri se derulează în mai multe episoade, ca un adevărat serial transmis la ore de maximă audiență ocupând astfel tot spațiul intern media precum și preocupările populației. Ce reiese din aceste cablograme? Românii rămân uimiți atunci când află ce gândesc cu adevărat personalitățile politice publice și ce ascund în fața camerelor de luat vederi.

Cum să nu rămâi uimit când afli că în anul 2005 președintele Traian Băsescu le-a comunicat diplomaților americani că România a acceptat să renunțe la 80% din datoria istorică de 2,6 miliarde de dolari pe care trebuia să o primească de la Irak ? Atunci proamericanul Băsescu renunța la bani, acum România plătește lunar peste un miliard de euro dobânzi la creditele contractate de Guvernul Boc, iar până la sfârșitul anului acesta, guvernul se va împrumuta cu minimum 24 de miliarde de euro, adică 20% din PIB.

Ce pot să înțeleagă cetățenii români, atunci când chiar oficialii americani se arătau îngrijorați de situația economică a țării, numai președintele ne declara că nu vom fi afectați de criză, sau cum să se simtă când află că guvernul țării tale "arată ca o rață șchioapă" și nu poate duce la bun sfârșit reformele legislative majore promise în 2009.

Au fost dezamăgiți de actualul guvern care promitea pensii în valoare de sute de euro, iar acum s-au trezit cu ele diminuate, dar să afle că se știa ce va urma și că aceste promisiuni nu pot fi puse în practică, parcă e prea de tot!

Afli în fiecare zi de la guvernați că perspectivele economice sunt bune, că am ieșit din recesiune, că oficial ne merge bine, iar tu, cetățean român, în realitate, abia îți duci traiul de pe o zi pe alta.

Din punct de vedere calendaristic, a venit primăvara, dar să susții că vine și pentru România o primăvară cu mari speranțe, parcă îi desconsideri prea mult pe români.

Să susții la fiecare sfârșit de săptămână în fața propriilor membri de partid cât de bine merge totul, cât de bine ne va fi, că în acest an creșterea economică va fi între 1,5 și 2 la sută, "cu prognoză bună de creștere în 2012", adică 4-4,5 la sută, și că la anul o să "fim" iar la guvernare, iar pentru reducerea TVA la produsele alimentare să susții că nu este acoperire bugetară, să închizi spitale și să-i trimiți acasă pe bolnavi, să privești cum alegătorii tăi se bat pentru orice produs care se găsește la ofertă.

Or fi cablogramele WikiLeaks - seria România, niște bârfe, dar scot în evidență caracterul conducătorilor noștri. Să-i vezi la televizor ce patrioți sunt, ce eroi sunt și ce "râme" devin în fața marelui licurici.

Apariția acestora au făcut ca adevăratele probleme să treacă în planul secund. Astfel, Curtea de Conturi a României a stabilit în urma unor controale că, în perioada 2008-2010, s-au cheltuit ilegal de la bugetul statului vreo 10 miliarde de euro, sumă ce reprezintă jumătate din împrumutul contractat de la FMI, UE și Banca Mondială. Acestea au fost întărite și de declarațiile lui Jeffrey Franks, conform cărora "cheltuielile publice din România sunt dominate de incompetență", deci Guvernul are bani pentru anumite cheltuieli, dar să plătească majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, nu.

Ieșirea din recesiune ne-a adus o creștere la plata facturii cu 1,8 lei pe 100 kWh mai mult, pentru sprijinirea producției de energie în unități de cogenerare de înaltă eficiență și o posibilă creștere a prețului la gaze.

Nu știu ce vom mai afla din aceste cablogramele, dar cert este că cetățenii românii au început să fie interesați mai mult de celebrele divorțuri dâmbovițene decât de politica actualei puteri. Alegătorii români așteaptă puțină umilire în fața lor din partea acestei puteri și puțină decență și speră ca legile să nu se mai voteze prin asumarea răspunderii sau prin mită mascată.

  Ion Burnei - comentariu legat de realitățile anului 2011 cu care România întâmpină Ziua Mondială a Sănătății;

Domnul Ion Burnei:

Ziua Mondială a Sănătății se celebrează pe 7 aprilie, dată ale cărei semnificații sunt legate de inițiativa înființării Organizației Mondiale a Sănătății. OMS este una dintre cele 15 agenții specializate ale Organizației Națiunilor Unite și coordonează programele destinate să rezolve problemele de sănătate și să permită tuturor să ajungă la un nivel de sănătate cât mai ridicat posibil.

În România, Ziua Mondială a Sănătății se celebrează din 1995, fiecare an având o temă reprezentativă din punct de vedere al sănătății publice la nivel mondial - prima celebrare mondială a avut loc la 7 aprilie 1950.

Pentru anul 2011, spre a marca Ziua Mondială a Sănătății, în ideea sensibilizării riscului legat de utilizarea abuzivă a antibioticelor, OMS promovează activități și susține evenimente la Moscova, Strasbourg, Copenhaga, Roma și Londra.

Legat de o parte din dezideratele OMS - "programele destinate să rezolve problemele de sănătate" și "ajungerea la un nivel de sănătate cât mai ridicat posibil", România se prezintă în anul de grație 2011 cu o serie de situații printre care: procentul din PIB mai mic de 5%, în condițiile în care în alte țări din UE procentul din PIB este între 8-11%; exodul cadrelor medicale din România; neplata medicamentelor compensate și gratuite, conform contractelor încheiate de Casa de Asigurări de Sănătate cu furnizorii de medicamente (depozite și farmacii); neacceptarea de către Casele Județene de Sănătate raportării rețetelor eliberate pentru programele de diabet și oncologie; desființarea a o serie de spitale prin reducerea de 11.500 de paturi din sectorul sanitar în intervalul 2011-2013; lipsa acută de medicamente și tehnologie medicală, capacitate managerială scăzută etc. reprezintă elemente ce nu pot duce la atingerea dezideratelor cerute de OMS în spiritul creșterii stării de sănătate.

  Emil Radu Moldovan - declarație politică intitulată Prăduirea României;

Domnul Emil Radu Moldovan:

"Prăduirea României"

"Corupția este arma mediocrității ce prisosește și ascuțișul i-l vei simți pretutindeni", spunea Honoré de Balzac analizând moravurile societății franceze din secolul XIX.

Nimic mai adevărat și real dacă privim cu atenție guvernarea Băsescu-Boc, care pare ancorată în realitățile din secolul 19, nicidecum în realitatea cotidiană din România și Europa.

Incompetența este generalizată în Guvernul României, iar corupția a devenit politică de stat printre politicienii PDL, care, în afară de minciună, nepricepere crasă și aroganță nu le oferă nimic cetățenilor români de doi ani încoace.

Și cum toate acestea nu erau de ajuns pentru armata de ocupație PDL-istă, ei s-au pus pe pedepsit românii închizând spitale, plafonând salarii, majorând taxe, scumpind energia electrică și termică.

Deoarece banii existenți în bugetul de stat nu mai erau suficienți pentru camarila portocalie, ei au decis să devasteze bugetele românilor și să redirecționeze economiile astfel făcute spre firmele de partid și spre buzunarele și așa pline ale greilor PDL.

Nimic nu mai contează, doar foamea lor de bani cât mai mulți, indiferent de unde și cu ce costuri. Nu contează că viața românilor este efectiv pusă în pericol prin închiderea unor spitale unde românii se tratau și acum, din cauza stării de sărăcie în care i-a adus guvernarea de acum de tristă amintire Băsescu-Boc, nu au posibilitatea să meargă la alte spitale, care, în cele mai multe situații, se găsesc la zeci de kilometri.

În aceste condiții, guvernarea portocalie le restricționează românilor dreptul la sănătate, deși cu puțin timp în urmă a extins plata contribuției și la alte categorii sociale care astfel au doar obligația să plătească taxe și impozite, nu și dreptul să beneficieze de servicii medicale.

Astfel, hoarda de barbari PDL-istă taie cu coasa lor nemiloasă tot ce întâlnesc în cale, dar, mai dureros, taie chiar și orice urmă de speranță.

  Aurel Vlădoiu - declarație politică: Atentat la viața românilor;

Domnul Aurel Vlădoiu:

"Atentat la viața românilor"

Închiderea forțată a celor aproximativ 70 de spitale din toată țara se face, în aceste zile, într-un mod barbar, total haotic și fără pic de respect pentru zecile de mii de pacienți. Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să se autosesizeze și să declanșeze o anchetă asupra deciziei Ministerului Sănătății de a evacua bolnavii din spitale. Imaginile cu nou-născuți, mame și bătrâni scoși cu forța din spital sunt halucinante! Este o atrocitate să muți nou-născuți din maternitatea Caritas spre unități medicale care nu sunt pregătite să îi primească. Felul cum sunt evacuați bolnavii din spitalele, care devin printr-o decizie total inumană a guvernării portocalii aziluri de bătrâni, este un atentat la viață, regimul politic patronat de Trăiau Băsescu arătând că dictatura nu ține cont de nimic!

Populația României, mai ales românii din zonele rurale, nu știu nici acum care sunt motivele reale care stau la baza acestei măsuri haotice. Ministrul Cseke Attila a procedat total eronat luând decizia descentralizării cu orice preț înaintea închiderii spitalelor mici, împlinind dorința administrației din zonele preponderent maghiare de a lua definitiv în posesie și administrare aceste unități sanitare. Nu s-a avut deloc în vedere autonomia locală de care regimul Băsescu a tot vorbit, fiind total ilegal faptul că nu s-a dat posibilitatea autorităților locale să încerce să asigure viabilitatea spitalelor prin atragerea personalului minim necesar pentru acreditare și plata suplimentară a acestuia din fondurile locale.

Ceea ce se întâmplă în unitățile spitalicești din toată țara este ilegal! Aduc în sprijinul acestei afirmații o prevedere a Legii 95 privind domeniul sănătății, prin care se arată clar că "spitalele publice se înființează și se desființează prin hotărâre de Guvern inițiată de Ministerul Sănătății Publice cu avizul consiliului local, respectiv județean, după caz". Dacă un CL sau CJ nu dorește închiderea unui spital, nu se întâmplă lucrul acesta.

În București, spre exemplu, au fost închise patru spitale în ultimii cinci ani: Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice, secția externă a Spitalului "Sfântul Ștefan" din Șoseaua Alexandriei, Policlinica Batiștei și o parte din Spitalul Caritas, care urmează să devină azil de bătrâni. Transformarea unora dintre unitățile medicale în aziluri de bătrâni este aproape imposibilă, deoarece ar fi trebuit deja ca Ministerul Muncii să aibă alocate resursele financiare, în condițiile în care cele aproape 100 de unități care apar în acest sistem ar conduce la dublarea numărului de persoane asistate.

Fie că locuiesc la Oțelu Roșu, Anina sau Bocșa, la Drăgănești-Olt sau Bălcești-Vâlcea, la Turda, Babadag sau Bicaz, sute de mii de români din zonele mai puțin urbanizate au nevoie de asistență medicală de calitate.

Desființarea acestor spitalele mici este o măsură ipocrită a Ministerului Sănătății, deoarece se face în condițiile în care procesul de acreditare a unităților sanitare, impus prin lege, este îngreunat în mod deliberat de către Guvern.

  Florin-Costin Pâslaru - despre Marginalizarea medicilor de familie;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Marginalizarea medicilor de familie"

Conform clauzelor din contractul-cadru pe care autoritățile vor să-l impună spre semnare medicilor de familie, pe o perioadă de doi ani, pacienții trebuie să se îmbolnăvească programat, nu au acces la rețete compensate decât o dată la trei luni, iar consultațiile normate trebuie să fie în număr de 20 zilnic. În această situație, se va produce o supraaglomerare a spitalelor, îndeosebi a serviciilor de urgență, pentru afecțiuni minore sau cazuri care ar putea fi prevenite sau chiar tratate la nivelul medicilor de familie.

Accesul tuturor cetățenilor la servicii medicale de calitate este un drept constituțional, dar și un indice de civilizație, care se poate realiza efectiv în primul rând în comunitate, acolo unde medicul de familie este cel care știe starea de sănătate a locuitorilor, care consultă, care recomandă măsuri de prevenire, care prescrie medicația necesară ori recomandă investigațiile suplimentare care se impun. Medicul de familie este cel care preia în observație nou-născuții, îi controlează medical, îi vaccinează și le supraveghează creșterea. Pentru toate aceste activități, este plătit cu 55 lei pe an pentru fiecare nou-născut!

Complexitatea atribuțiilor pe care medicul de familie le are într-o comunitate se cere susținută tocmai spre a echilibra solicitările de servicii medicale către nivelurile următoare, adică policlinici și spitale.

Marginalizarea de către autorități a activității medicilor de familie este dovedită și de faptul că acestei activități de mare importanță socială i se alocă doar 6% din bugetul alocat sănătății. Este vorba de circa 250 de milioane de euro pentru aproape 12 mii de cabinete de medicină de familie, care deservesc 20 de milioane de cetățeni. Altfel spus, fiecărui cetățean din România i se alocă un euro pe lună pentru toate cheltuielile presupuse de asistență medicală de familie.

Acest contract nesocotește principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistem de sănătate, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienților și încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistența primară, promovând falsa dezbinare și deprofesionalizarea.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: Ministrul transporturilor a aruncat bomba;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Ministrul transporturilor a aruncat bomba"

România are circa 330 de kilometri de drumuri ce poartă denumirea de autostrăzi și este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

Actualul ministru al transporturilor, Anca Boagiu, a aruncat bomba: în 2013, vom avea în plus față de zestrea actuală, peste 400 de kilometri de autostrăzi în exploatare. Mai mult decât atât, ministrul promite că va crește, până la sfârșitul acestui an, rata de absorbție a fondurilor europene pentru finanțarea lucrărilor la 20%. În prezent, aceasta se ridică la 4%, ceea ce înseamnă echivalentul a circa 113 milioane de euro.

Îmi vine foarte greu să cred că, până în 2013, se vor mai construi încă patru sute și ceva de kilometri de autostradă. Cu toții știm cât de "bine" merg lucrurile în acest domeniu; cât de mult durează licitațiile, cât de mare este birocrația, cât de "repede" se decontează facturile și cât de încet se mișcă muncitorii pe șantiere. Practic, aproape nicio lucrare majoră de infrastructură nu a fost gata la timp. Și atunci mă întreb cum să crezi poveștile înșirate de ministrul transporturilor?

Doamna Boagiu trebuie să-și promoveze activitatea, dar parcă este prea de tot să ieși public și să spui că autostrăzile vor crește așa, dintr-o dată. Dacă am fi avut măcar un cap de pod sau un drumeag finalizat la termenul promis, atunci parcă am fi putut crede măcar 10% din ceea ce declară ministrul. Dar așa, nicio șansă. De asemenea, și încercarea doamnei ministru de a crește de cinci ori, în nouă luni, rata de absorbție a fondurilor europene pare desprinsă din filmele SF.

Cred că ar fi mult mai decent să facem mai întâi autostrăzile și apoi să vorbim despre ele. Rezultatul competenței și performanței se vede cu ochiul liber.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: În România, care este țara pâinii, aceasta a început să devină un lux;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"În România, care este țara pâinii, aceasta a început să devină un lux"

Președintele Băsescu a declarat că România poate să asigure hrana a 80 de milioane de locuitori, iar acum asistăm cu toții, din păcate, la faptul că în România începe să devină tot mai presantă criza alimentară, oamenii nu își mai pot permite nici măcar o pâine pe zi.

De ce s-a ajuns aici? Din cauza incompetenței celor care astăzi conduc România, a celor care conduc destinele agriculturii românești. Motorina pentru agricultură s-a scumpit acum cu aproape 50%. Acciza sau mai bine-zis subvenția pe care Guvernul s-a angajat să o acorde la motorina pentru agricultură în toamna trecută fie nu a venit, fie a întârziat foarte mult. Consecința sau consecințele? Tot ce s-a semănat în toamna anului trecut - mă refer aici la cultura de rapiță, la cultura de grâu, orz, orzoaică - vreau să vă spun că în acest moment mare parte din acele culturi și în special rapița, orzul și orzoaica, sunt în mare parte compromise. Lucrările au fost făcute destul de târziu. De ce? Pentru că fermierii nu au avut banii necesari, iar consecințele le vom vedea peste câteva luni, când vom recolta.

În România, ariditatea începe să se manifeste cu tendințe crescătoare de la an la an, în special în sudul României. Nimeni dintre cei care sunt îndreptățiți să se ocupe de acest segment - și aici mă refer la Ministerul Agriculturii - nu mișcă un deget pentru a face ceva.

Știți ce se întâmplă în momentul ăsta cu stațiile de irigat? Nimeni nu le mai păzește, ele sunt devastate, fierul vechi este furat, este valorificat de persoane certate cu legea, iar salariații care lucrează, puținii salariați care au mai rămas acolo, nu sunt plătiți de trei-patru luni de zile.

Iată situația dramatică cu care se confruntă agricultura și agricultorii. Nimeni nu vrea să spună - și în special guvernanții - de ce prețul îngrășămintelor chimice s-a dublat față de anul trecut. Toată lumea arată cu degetul către agricultori și spune că pâinea s-a scumpit și că s-a scumpit din cauza faptului că s-a scumpit grâul. Nu este adevărat! Nimeni nu vrea să meargă mai jos - agricultorul folosește îngrășământ chimic, folosește motorină mai scumpă cu 40%. De ce nu vrea Guvernul să facă nimic? Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem cu toții.

Acești oameni care conduc atât țara, cât și Ministerul Agriculturii, este bine să ne lase!

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: Reforma în sănătate;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Reforma în sănătate"

În 2009, 45.000 de oameni au murit în spitalele din România. în 2010, numărul acestora a crescut la 65.000 și vreau să vă spun că cifrele nu sunt tocmai cele exacte, iar numărul deceselor în spital va crește extraordinar de mult în 2011. Deci, este o creștere de 20.000 de morți numai într-un an. În condițiile în care noi reducem numărul de spitale, în condițiile în care această reducere va însemna și o pierdere a unui număr important de medici din sistem, o îngreunare a accesului omului de rând, practic, la sistemul de urgență, câți morți vor mai fi în continuare?

Comasarea spitalelor înseamnă practic desființarea unui număr de 111 spitale. Există și spitale noi, deci investițiile sunt noi, aparatura la fel, nici nu au ieșit din garanție, iar investițiile au costat statul român multe milioane de euro.

Nici măcar unul din criteriile pe care ei l-au spus în realizarea comasării nu s-a luat în calcul, nici indicatorii de performanță și absolut nimic, deci pur și simplu o decizie arbitrară pe care a luat-o cineva la o masă și atât!

Ce se va întâmpla cu toți acei oameni care nu vor mai avea posibilitatea de a merge la un spital în zona în care locuiesc și vor fi redirecționați către spitalele care mai rămân, ceea ce va duce la o suprasolicitare a sistemului greu de imaginat în momentul de față. Serviciile medicale vor fi din ce în ce greoaie, din ce în ce mai proaste calitativ, iar medicii care rămân nu vor mai putea face față pacienților respectivi. Foarte mulți dintre acești pacienți vor alege să nu mai meargă la spital, deci nu vor mai beneficia de îngrijire medicală adecvată.

71 dintre spitale au destinația de a fi cămine de bătrâni. În Ordinul pe care Ministerul Sănătății îl include în programul de interes național, se propune: "dezvoltarea rețelei de cămine pentru persoanele vârstnice, cu un buget de 55 de milioane de euro anual". Practic, banii aceștia pe care îi economisește statul, Ministerul Sănătății, din cele 71 de spitale pe care vor să le transforme în cămine de bătrâni, se duc în buzunarele unor privați. Și atunci unde este economia? Iau de la spitale și dau la niște firme!

Nu vor exista aceste cămine de bătrâni - în primul rând, nu au personalul respectiv; recalificarea sau aducerea unui personal calificat acolo necesită un anumit timp, timp în care locașurile respective vor trece la dezafectare. ce se va întâmpla cu aparatura care în multe cazuri este nouă? Nu au stabilit încă normele, dacă ea va trece la spitalele comasate sau, în cazul în care se desființează, va trece în altă parte. Nu - vor ajunge tot la niște firme sau la niște cabinete particulare ale unor apropiați de șeful PDL din zona respectivă.

Statul român pierde în jur de 100 de milioane de euro prin aparatura care rămâne, practic, în momentul desființării și comasării unor spitale, iar peste 20% din români nu vor mai avea acces către sistemul sanitar de urgență.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: Servicii ca în Vest, cu reguli ca la noi;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Servicii ca în Vest cu reguli ca la noi"

Domnul ministru Cseke vrea servicii ca în Vest cu reguli ca la noi. Regulile pe care se chinuie să le impună n-au nicio legătură cu Vestul și n-au nicio legătură cu Uniunea Europeană.

Pornesc de la o realitate crudă: în 2010, în România sunt mai puțin de doi medici la o mie de locuitori. Media în Uniunea Europeană este undeva între patru și cinci medici pe mia de locuitori. Deficitul în momentul de față, după plecările masive din sistem, este de 8500 de medici pe întreaga țară. Deci, România, ca să asigure un sistem sanitar de urgență și un sistem sanitar competent, ar mai avea nevoie în totalitate de aproape 30000 de medici. Domnul ministru s-a gândit că rezolvă această problemă trimițându-i afară și pe cei care mai sunt în sistem.

Din 2007 până în prezent au părăsit deja România în jur de 9000 de medici, un număr record. Sunt 70 de milioane de euro pe care România i-a pierdut pur și simplu numai pe școlarizarea celor plecați.

în anul de grație 2010, anul reformelor domnului Cseke și ale Guvernului Boc, între 3000 și 4000 de medici și-au depus deja actele pentru a lucra în spitale din străinătate.

La fel, iarăși sunt câteva zeci de mii de euro cheltuiți pentru școlarizare. Cu toate acestea, estimăm că în 2011 numărul medicilor care vor alege să plece în străinătate va fi mai mult decât dublul celui din 2010, adică undeva peste 6000 de medici care pleacă afară.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: În ultimii doi ani, totul se distruge;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"În ultimii doi ani totul se distruge"

A intrat în obișnuință ca fără rușine mai marii țării să plimbe legile între Parlament și Președinție și să le modifice ani la rând, în timp ce, pe fondul vidului legislativ, creat cu bună știință, anumite sectoare mor încet, dar sigur.

În spatele acestei debandade create în mod din ce în ce mai bine organizat sunt oameni care suferă, care se zbat să mai țină în viață ceva ce a intrat demult în moarte clinică.

O astfel de situație se întâmplă de ceva vreme la Societatea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) din Târgu Bujor din județul Galați, dar și în toate stațiunile de cercetare în agricultură din țară. În momentul în care acestea au trecut de sub oblăduirea Ministerului Agriculturii în curtea Academiei Agricole, au fost nevoite să se autofinanțeze. Cele mai multe au ajuns în pragul colapsului.

În 2009, este propusă în Parlament Legea nr.45 cu privire la finanțarea societăților de cercetare în agricultură, prin care acestea urmau să primească alocații bugetare de la stat. Legea a fost "întoarsă" în repetate rânduri, ultima oară la sfârșitul anului trecut și nici în momentul de față nu este gata. Printre motivele pentru care președintele nu a semnat legea este și faptul că aceasta prevedea ca societățile să fie scutite de plata datoriilor restante către stat. Președintele motiva că, în contextul economic actual, ar putea avea consecințe nefaste asupra veniturilor bugetare ale statului. Te și umflă râsul cu așa explicații!

Scopul legii este însă altul decât acela să asigure o finanțare pe sponci. Legea nr.45 pe 2009 prevede și reorganizarea, fuzionarea, desființarea sau transformarea în societăți comerciale a acestor stațiuni de cercetare agricolă.

În 2008, SCDVV Bujorul a câștigat la Bruxelles medalia de aur pentru "Prințesa Covurluiului" - un vin produs în urma cercetărilor unui om inimos cum e Aurel Ciubucă, fără fondurile care s-ar fi cheltuit în alte țări pe așa ceva și care n-ar fi ajuns probabil la o asemenea performanță.

A mai rămas ceva bun, trebuie distrus. Chiar nu face nimeni nimic?

  Cornel Itu - Despre închiderea spitalelor și uciderea copiilor;

Domnul Cornel Itu:

"Despre închiderea spitalelor și uciderea copiilor"

Accesul la sistemul sanitar a devenit un lux în România, ceea ce nu se întâmplă în țările civilizate. Guvernul Boc ne-a pus în situația să putem spune că suntem doar cu numele în Uniunea Europeană.

Unde altundeva se închid spitale după criterii absolut arbitrare, fără o cercetare temeinică a impactului asupra populației din zonele respective, la repezeală, după criterii așa-zis contabilicești, care în realitate n-au însă nimic de-a face cu buna guvernare, ci doar cu incompetența? Incompetență care atentează la viața cetățenilor. Unde altundeva în UE s-a ajuns să se transporte bebelușii din incubatoare la zeci de kilometri, fiindcă de-a doua zi se închide spitalul, ca și bolnavii cu perfuziile înfipte în brațe? Numai la noi.

Recent au fost închise 67 de spitale, iar unii pacienți au fost transportați la unitățile spitalicești care rămân în stare de funcționare cu mașini SMURD. Este interesant că numai în Harghita și Covasna nu se închid spitale. Asta deoarece ministrul sănătății este de la UDMR? Nici nu vreau să-i pronunț numele. Ciudată coincidență. Am văzut imagini cu transportarea bebelușilor în incubatoare și m-am înfiorat. Parcă erau cadre dintr-un film de război, unde se evacua un spital la repezeală, fiindcă armatele dușmanilor se apropiau primejdios. însă nu suntem în fața unui film, suntem în realitatea anului 2011, iar dușmanul populației este tocmai guvernul țării.

Pe lângă închiderea spitalelor, în sistemul sanitar se petrec adevărate crime. Crime în masă. De neiertat. Unde numai oamenii cu inimă de câine pot să vină cu scuze și cu argumente. Cu povestea de zăpăcit naivii a lipsei banilor, în condițiile în care Guvernul își îmbogățește clientela politică și pe vreme de criză. Este vorba de cazul copiilor bolnavi de cancer.

Aproape 90% din copiii bolnavi de cancer din România sunt nevoiți să meargă la investigații contra cost în afara spitalelor și să-și procure singuri o parte din tratament, în condițiile în care circa 80% dintre ei provin din familii cu venituri sub 500 de lei, potrivit Asociației PAVEL. "Un procent de 65 -70 la sută din copiii bolnavi de cancer sunt internați în București la unitățile medicale de specialitate, Fundeni sau Marie Curie. Din păcate, acești copii sunt nevoiți să își facă analize de tip RMN sau computer tomograf pe banii părinților la o clinică privată și, mai mult decât atât, o parte din medicația prescrisă de medicul specialist trebuie procurată din străinătate", a precizat recent pentru Newsin Olga-Rodica Cridland, președintele Asociației PAVEL.

Asociația PAVEL (Primind Ajutor, Viața Este Luminoasă) este asociația părinților cu copii bolnavi de cancer, leucemii și anemii grave. Potrivit președintelui Asociației PAVEL, în anumite situații, costurile pentru investigații și tratament pot depăși 2.000 de lei, bani nedecontați de Casa de Asigurări de Sănătate, motiv pentru care o parte dintre copii sunt nevoiți să renunțe la tratament sau să îl facă cu întârziere.

La ora actuală, în România sunt 5.000 de copii bolnavi de cancer și anual se mai înregistrează alte noi 500 de cazuri. Câți dintre ei au banii necesari să-și asigure tratamentul? Puțini, desigur. Iar neasigurarea medicamentelor și procedurilor are un singur rezultat. Și acesta este cert - moartea copiilor bolnavi. De aceea, acuzația pe care am formulat-o, de crime în masă, nu este nici cu un micron deplasată. Aceasta este România reală. Ca un coșmar.

  Neculai Rățoi - declarație politică: Guvernul Boc și asumarea unei mari ipocrizii;

Domnul Neculai Rățoi:

"Guvernul Boc și asumarea unei mari ipocrizii"

Actualul Cabinet a anunțat că își va asuma răspunderea pentru plafonarea salariilor dascălilor. Un act care departe de a fi reformist - așa cum clamează demagogic guvernanții - ascunde nu numai o mare ipocrizie, ci și un gest profund antidemocratic, în totală contradicție cu principiile constituționale și cu valorile democratice europene.

Proiectul de lege privind salarizarea profesorilor în 2011, sub masca necesității "reformării prin austeritate" a învățământului românesc, ascunde nu numai o crasă lipsă de formă și de fond, ci și o incalificabilă abandonare a sistemului nostru educațional pe mâna arbitrarului, a incompetenței și a lipsei oricărei viziuni constructive. Și nu o spunem numai noi, parlamentarii opoziției, ci chiar și unii politicieni din sfera actualei puteri.

În condițiile în care un mare număr de cadre didactice (aproximativ 13.000) și-au câștigat în instanță drepturile salariale legale, guvernul Boc, sub pretextul necesității reglementării unui sistem de salarizare unitar, dorește să blocheze o lege (votată în Parlament) infirmând în același timp și un număr de hotărâri judecătorești, în disprețul suveran al principiului separației puterilor în stat. Acest lucru însemnând, în viziunea catastrofalului Guvern Boc, reformism!

În niciun stat de drept și cu atât mai puțin într-un stat membru al Uniunii Europene, sub nicio formă, nu poate fi acceptată adoptarea unei măsuri care să împiedice aplicarea unei hotărâri judecătorești. Adică exact ceea ce Guvernul vrea să facă, prin asumarea răspunderii, în disprețul total față de puterea judecătorească și față de cea legislativă.

  Vasile Popeangă - declarație politică: Meseriași de trei parale;

Domnul Vasile Popeangă:

"Meseriași de trei parale"

Dacă face cineva, cumva, marea greșeală să tragă cu urechea măcar vreo zece secunde la ce scoate pe gură acela ce încălzește inutil fotoliul unui premier competent, este imposibil să nu audă cum guvernul Boc al enșpelea este cel mai competent și ăl mai responsabil posibil din România, din Europa, din lume, din sistemul solar și din Calea Lactee, dacă nu cumva din întregul Univers. Tot cu ocazia asta se mai poate afla cum că România atâta poate — orice, oricum, oricând și pentru oricine e portocaliu sau străin, numai pentru românul de rând nu.

Hei, și cum se lăuda Boc că are ăl mai competent și responsabil guvern și cum vom ieși noi din recesiunea economică, dintr-o dată epigonul-premier o dă la-ntors (după metoda tătucului său de la Cotroceni care se temea să nu revină criza) și nu mai e atât de sigur că ieșim din recesiune - el săracu' doar a mers pe mâna "experților FMI"... Aceiași "experți FMI" care au zis și anul trecut că o să avem creștere economică în 2010, dar care au uitat un lucru foarte important: la cârma României e Băsescu și gașca lui, în frunte cu specialistul anticonstituționalist Boc, așadar n-avea cum să se întâmple vreo creștere economică, pentru că n-are cine face așa ceva în țara guvernării portocalii!

De ce? Pentru că, deși toți specialiștii în macroeconomie spun ce potențial uriaș are țara noastră, Boc și gașca se dau peste cap să demonstreze că, în mandatul portocaliu - care va rămâne în istorie mai devastator decât cutremurul, tsunami-ul și dezastrul nuclear de la japonezi luate la un loc -, România atâta poate: să nu iasă din marasmul economico-politico-social, pentru că nu se vrea! Se pescuiește mult mai ușor în ape tulburi decât într-o stare de normalitate! Haosul este mai bun pentru afaceri necurate și incompetență decât ordinea! Numai într-o stare de anomie un Băsescu și un Boc pot sta în fruntea țării mai mult de zece secunde! Căci apele tulburate au obiceiul să scoată la suprafață toată murdăria de pe fundul unei albii liniștite, în care totul s-a decantat în timp, așa cum trebuie, iar incompetenții stau la coada coasei ori la frecat puntea, nu în palate precum Cotroceni ori Victoria, în vreme ce oamenii competenți sunt alungați din țară sub pretextul crizei, că nu li se mai pot plăti salariile, cea mai ordinară minciună a ultimilor 20 de ani, creată special pentru camuflarea incompetenței!

Și zis-a Boc, candidatul ideal pentru cel mai nesemnificativ, panglicar și incompetent premier din lume din Neanderthal și până în prezent, cum că FMI-ul l-a dezinformat! Uită însă amărâtul personaj să spună cum s-a luptat el și consilierii săi economici cu marele și răul FMI, cum a venit gașca portocalie în fața lui Franks cu șapte tone de argumente că România nu va ieși din recesiune, cum a trimis-o el pe însăși doamna Vass-Paul ca să-i convingă că greșesc, dar Franks 1-a apucat de nasul său cel mare pe Boc și 1-a bătut la fund cu cureaua de la ceas ca să îl oblige să spună nației române că vom ieși din recesiune taman de ziua internațională a păcălelilor. Și Boc, săracu', ce era să facă? A acceptat, după atâta constrângere, ba chiar a-nceput să-i placă...

Revenind în registru serios, ar cam trebui să auzim de demisii și demiteri prin zona tuturor celor care au susținut că ieșim din recesiune! Pentru că meseriașii de trei parale n-au ce căuta în vârful piramidei societății românești! Pentru că locul lor e la coada vacii - și aici dacă îi suportă blândul animal în preajma sa! Ar trebui ca toți consilierii economici de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni să dispară ca fumul de pe statele de plată cu bani publici, pentru incompetență, pentru că, pe de-o parte, n-au fost capabili să prevadă criza și intrarea în recesiune, iar pe de altă parte n-au capacitatea de a prevedea nici măcar ieșirea din recesiune!

Cum prețurile sunt lăsate de capul lor, împrumuturile și cheltuielile sunt lăsate tot de capul lor și toate cele care țin de economie sunt vraiște și scăpate de sub orice control, ar cam fi cazul ca toți cei care au tangență cu aceste domenii să ne cam lase, că s-au cam săturat cetățenii să-i plătească degeaba, deoarece rezultatele muncii lor sunt mai invizibile decât știința constituțională a premierului! Ar cam trebui să se gândească și incompetentul domn Boc, și ministrul de finanțe, și controversatul șef al ANAF-ului, și toată liota de consilieri pe probleme economico-financiare să plece din funcțiile pe care le dețin și să mai auzim despre ei tot ca despre dinozauri: rar da' puțin către deloc! Pentru că nu se poate să te autodeclari mare dibaci și tare responsabil ca apoi să recunoști că te-ai lăsat pe mâna FMI-ului și nici măcar așa n-ai fost în stare, chiar și teleghidat, să aduni 1+1 și să-ți dea 2.

Și "ca să ieșim ca lumea din recesiune", portocaliii ne mai anunță cu glas triumfalist că prețul gazelor va mai crește cu 9%, că prețul kilowattului va anexa o contribuție nouă scoasă tot din buzunarul cetățeanului în loc să fie luată de la firmele producătoare și transportatoare de energie, că bolnavii sunt evacuați din spitale ca să se ducă să moară puțin pe-acasă pe la ei, și atâtea multe alte nenorociri, încât nu poți să-ți spui decât că acest guvern își urăște poporul de parcă ar fi țara lui, adusă de-acasă, iar poporul trebuie să dispară din România PDL-izată, pentru că o să poată vota și de la distanță - cu cât mai mare distanța, cu atât mai bine!

Ce-ar fi însă dacă "specialiștii în reforma statului" ar face reformă și în propriile rânduri? Adică să dispară scurt, rapid și definitiv, ca un vis urât, din viața publică! Să poată reveni la normal și societatea românească, normalitate în care se pot respecta și niște hotărâri judecătorești, în care contribuabilul poate să fie și respectat, să poată munci și să trăiască decent din munca lui, să poată să-și ducă liniștit copilul la o școală civilizată din apropierea casei sale, să își poată recăpăta sănătatea în spitalul din apropierea domiciliului său, să se bucure de drepturile sale cetățenești, demne de secolul XXI, iar reminiscențe ale Evului Mediu, cum sunt cele portocalii, propagate prin tot felul de meseriași de trei parale, să ajungă, odată pentru totdeauna, la lada de gunoi a istoriei...

  Cristian-Ion Burlacu - despre Măsuri încurajatoare pentru mediul de afaceri;

Domnul Cristian-Ion Burlacu:

"Măsuri încurajatoare pentru mediul de afaceri"

M-am bucurat să aflu că, deși nu a trecut decât o lună de la lansarea sa, Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, lansat de către Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM) poate fi considerat un succes, până la 22 martie a.c. fiind depuse la oficiile Registrului Comerțului peste 2500 solicitări, 1195 firme fiind deja înmatriculate.

Așa cum știți, acest program se adresează tinerilor întreprinzători - debutanți care doresc să desfășoare pentru prima dată activități economice și se referă la sprijin concret privind: acordarea de către AIPPIMM a unei alocații financiare nerambursabile de până la 10.000 de euro pentru punerea în operă a planului de afaceri propriu; accesul la garanții acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru întreprinderi Mici și Mijlocii SA - IFN, în numele și în contul statului, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro sau echivalentul în lei; scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe durată nedeterminată, în condițiile în care această perioadă constituie și stagiu de cotizare în sistemul public de pensii; scutirea de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerțului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii; consiliere, instruire și sprijin din partea Oficiului Teritorial pentru IMM și Cooperație (OTIMMC) al Agenției pentru implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM (AIPPIMM) în a cărui rază de competență își are sediul.

Consider că acest program dedicat debutanților, precum și posibilitatea eșalonării pe termen lung a datoriilor înregistrate la buget acordate firmelor mai vechi, care s-au confruntat cu dificultățile generate de criza economico-financiară, dar care au potențial, sunt două măsuri active de stimulare a mediului de afaceri cu efecte măsurabile în înființarea, și respectiv, menținerea unor locuri de muncă, sporirea puterii de cumpărare și toate celelalte efecte benefice, pe orizontală, care nu vor întârzia să apară.

Iată de ce insist, nu doar ca membru al PDL, ci și ca om de dreapta, care provine din mediul de afaceri, ca aceste măsuri să fie menținute și susținute - inclusiv financiar, pe termen lung, de către Guvern și, pe cât posibil, să fie însoțite și de altele, cu efecte similare, prin care să reușim să contrabalansăm efectele crizei pe care am traversat-o cu atâtea sacrificii.

  Ioan Munteanu - declarație politică: România anului 2011.

Domnul Ioan Munteanu:

"România anului 2011"

Guvernele de după anul 1989 au adus România într-o situație dezastruoasă, dacă ținem seama doar de faptul că cele mai importante domenii de activitate se află în mare dificultate. Vorbim aici despre sănătate, educație, agricultură, adică despre acele sectoare de bază ale unei țări care nu au fost vreodată atât de neglijate ca în aceste ultime două decenii.

Este foarte greu să accepți că nu se întrevede nicio perspectivă și că oamenii și-au pierdut orice speranță. Nu mai știu să zâmbească, să comunice la modul deschis, sunt tot mai distanți și mai absenți la tot ceea ce li se întâmplă. Au acceptat cu prea multă ușurință disponibilizările, pierderea locurilor de muncă, lipsa de siguranță a zilei de mâine, condiția de șomer sau de asistat social. În România nu se mai muncește, oamenii își îneacă necazul în băutură și își pierd vremea prin cârciumi. Munca nu mai este o activitate utilă, aducătoare de satisfacții și indispensabilă pentru asigurarea unui trai decent, așa cum ar fi normal și așa cum este ea considerată în țările civilizate. Dimpotrivă, a devenit o rușine pentru mulți cetățeni, aflați în plină putere fizică și cu o pregătire profesională corespunzătoare.

Ce șanse mai are România în condițiile în care numărul angajaților a scăzut la doar 4,2 milioane, iar cel al pensionarilor este de 5,5 milioane, la care se adaugă mai bine de un milion de persoane care primesc diverse ajutoare sociale? Cu o astfel de structură socială și de vârstă nu se poate vorbi de un nivel decent de trai, nici de o hrană suficientă și diversificată, nici de medicamente ori de căldură. Marea majoritate a pensionarilor și a familiilor nevoiașe și-a petrecut iarna în frig, obligați fiind să se debranșeze de la termoficare pentru a-și putea cumpăra o pâine.

Nivelul de trai extrem de scăzut și-a pus amprenta și asupra structurii demografice a populației. Nu se mai nasc copii, tinerii au plecat să muncească pe alte meleaguri, mulți dintre ei au decis să-și trăiască viața în alte țări, fără gând de întoarcere. Populația țării a îmbătrânit, încet-încet cei vârstnici pleacă dintre noi, astfel că, în scurtă vreme, românii vor ajunge în situația paradoxală de a fi minoritari în propria lor țară... Când oamenilor li s-a spus să plece să muncească în alte locuri, dacă nu le convine aici, nimeni nu a putut să-și imagineze adevăratele proporții ale exodului care urma să se producă, lăsându-ne fără specialiști și fără persoane tinere...

La această situație dramatică a unei națiuni întregi s-a ajuns pentru simplul motiv că cei desemnați pentru funcțiile cele mai importante din stat sunt numiți pe criterii politice, meritul lor nefiind legat de competență, ci de carnetul de partid pe care îl dețin. începând cu primul-ministru, continuând cu miniștrii și miniștrii secretari de stat, terminând cu șefii instituțiilor descentralizate, toți aceștia au în comun "devotamentul" față de partidele aflate la putere. Așa-zisa reformă din România și modernizarea statului, despre care se tot vorbește, nu înseamnă decât falimentarea economiei, îndatorarea țării pe termen foarte lung, vinderea bogățiilor naturale către toți veneticii, sacrificarea fără cel mai mic regret a unei nații întregi, îmbogățirea nemeritată a celor aflați în grațiile potentaților vremii.

"Aproape că nu am evoluat ca popor"- spunea Eminescu într-un articol de o actualitate zdrobitoare, publicat acum 130 de ani.

"Dacă în timpul în care ni se prorocea domnia virtuții, cineva ar fi prezis ceea ce are să se întâmple, desigur că ar fi fost declarat proroc mincinos. Să fi zis cumva că funcțiile publice sunt, adesea, în mâna unor oameni stricați, loviți de sentințe judecătorești..., că oameni care au comis crime grave se plimbă pe stradă și ocupă funcții înalte, în loc să-și petreacă viața în pușcărie,... că pentru mită, capetele cele mai de sus ale țării sunt în stare să vândă sângele și averile mai multor generații,... că justiția, subordonată politicii, a devenit o ficțiune,... că au apărut milionari care au făcut avere fără muncă și fără capital,... că o bună seamă de judecători și de administratori sunt tovarăși de câștig ca bandiții din codru", ei, bine, am putea continua noi acum, la mai bine de un secol, același gen de"mișei" fac legea și în 2011 !

Dacă mai credem, totuși, că România își poate reveni la statutul de stat cu o identitate respectabilă, apreciat pe plan extern, atunci nu există decât o singura soluție, și anume izgonirea acestor impostori care ne-au făcut atât de mult rău. Niciodată, de-a lungul istoriei, n-am fost atât de izolați, de blamați, de disprețuiți, niciodată nu ne-au fost închise ușile ca în aceste momente.

Eu cred în viitorul țării mele, cred că ne putem recâștiga nu doar demnitatea pierdută, ci și niște condiții de viață ceva mai omenești, dar numai și numai prin schimbări radicale. Sunt dispus să-mi aduc și în continuare contribuția mea de om aflat în serviciul cetățenilor care au avut încredere în mine. Rămân optimist pentru acești oameni, dar și pentru generațiile de după noi.

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 7:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro