Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of April 19, 2011
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.47/29-04-2011

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2011 > 19-04-2011 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 19, 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,35.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Valeriu Ștefan Zgonea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și, în a doua parte, de doamna deputat Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților, și domnul deputat Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistați de domnii deputați Niculae Mircovici și Mihai Alexandru Voicu, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bună dimineața, doamnelor și domnilor!

Dați-mi voie să deschid ședința Camerei Deputaților cu secțiunea la declarațiile politice ale colegilor din grupurile parlamentare.

 
Mihai Cristian Apostolache - intervenție privind trei propuneri legislative depuse la Camera Deputaților;

Începem cu Grupul parlamentar al PDL, domnul Mihai Apostolache, ca de obicei, ați venit primul. Aveți o legătură directă, vreun tren, v-a făcut doamna Boagiu, Vălenii de Munte-București, rapid, așa?

Aveți trei minute, vă rog frumos.

 

Domnul Mihai Cristian Apostolache:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Vineri am depus la Camera Deputaților trei propuneri legislative pentru dezbatere și adoptare. Prima propunere vizează instituirea premiului "Ambasadorii anului", premiu ce urmează să fie acordat de către Guvern sau de către consiliile locale acelor persoane care au obținut rezultate deosebite în plan intern sau internațional.

Rezultatele pe care le obțin la diverse competiții interne sau internaționale, aceste persoane aduc un plus de imagine pentru România, dacă vorbim de competițiile la nivel internațional, sau pentru localitatea din care provin, dacă ne referim la competițiile sau concursurile naționale, și este firesc ca efortul acesta să fie răsplătit corespunzător.

Cea de-a doua propunere legislativă are în vedere modificarea legii privind contravențiile silvice și a legii poliției locale, în sensul oferirii posibilității și agenților din cadrul poliției locale să constate și să sancționeze acele fapte care încalcă dispozițiile legale privitoare la regimul silvic.

Și dacă tot vorbim de silvicultură, vreau să precizez faptul că sâmbătă am participat la Măneciu la o acțiune de împădurire a unei zone din satul Măneciu-Pământeni împreună cu peste o sută de tineri voluntari, acțiune care a fost susținută și de direcția silvică Prahova. Dacă de aici am plecat încărcat de energie pozitivă, nu același sentiment l-am avut și când am ajuns la Cerașu, a doua zi, acolo unde suprafețe întregi cu păduri au fost distruse ca urmare a tăierilor ilegale care s-au derulat de-a lungul timpului.

Sper ca în cele din urmă autoritățile statului competente în domeniu să stopeze acest fenomen și să ne bucurăm și la Cerașu, ca și în alte localități, de suprafețe împădurite, bine îngrijite și protejate corespunzător.

Revenind la inițiativele legislative depuse la Camera Deputaților, o ultimă inițiativă vizează modificarea legii privind armele și munițiile, în sensul înăspririi condițiilor pentru obținerea permisului de portarmă, prin creșterea vârstei solicitantului de la 18 la 25 de ani și efectuarea periodică a controlului psihologic, mai exact la un an pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 70 de ani și la 6 luni pentru persoanele care au depășit vârsta de 70 de ani.

Aceste trei inițiative legislative vor intra începând din această săptămână în dezbaterea Parlamentului și, cu sprijinul dumneavoastră, într-un termen cât mai scurt sper eu să devină legi.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă mulțumesc și eu.

 
Anghel Stanciu - declarație politică referitoare la Uninominal, unicameral, unanimitate. Rapid, ieftin, eficient. Reforma statului român. Partidul Democrat Liberal;

Domnul profesor Anghel Stanciu se pregătește. Vă rog frumos, domnule profesor.

Au depus în scris, de la Grupul parlamentar al PSD: subsemnatul, domnul Ion Călin, domnul Vasile Mocanu, domnul Ioan Stan, domnul Dorel Covaci, domnul Gheorghe Ana, domnul Ion Dumitru și domnul Stragea Constantin Sorin.

De la Grupul parlamentar liberal - domnule profesor, numai o secundă, vă rog frumos - domnul Gheorghe Dragomir, domnul Teodor Atanasiu, domnul Marin Almăjanu, domnul Mihai Aurel Donțu, domnul George Dumitrică, domnul Andrei Dominic Gerea, domnul Călin Potor, domnul Viorel Palașcă, doamna Grațiela Gavrilescu, domnul Horea Dorin Uioreanu, domnul Virgil Pop, domnul Dan Motreanu, domnul Relu Fenechiu, domnul Viorel Buda, domnul Radu Bogdan Țîmpău și doamna Mariana Câmpeanu.

Se pregătește după domnul profesor, domnul deputat Dan Bordeianu, de la Grupul parlamentar liberal.

Domnule profesor, aveți cuvântul.

 

Domnul Anghel Stanciu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Distinse domnule președinte,

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Domnilor miniștri,

"Uninominal, unicameral, unanimitate. Rapid, ieftin, eficient. Reforma statului român. Partidul Democrat Liberal."

Trei cuvinte urmate de trei fraze antice. Demagogia este dominarea săracilor cu înlăturarea bogaților. Oligarhia este dominarea politică a bogaților. Tirania este guvernarea unuia ce domnește ca stăpân peste asociația politică. Trei fraze rostite de Aristotel, acum mai bine de 330 de ani înaintea erei noastre. Adică, mai bine de 2300 de ani. Trei cuvinte rostite de excelența sa, domnul Traian Băsescu, în zilele noastre, adică la peste 2300 de ani după Aristotel. Trei cuvinte aplicate luni, prin asumare, se zvonește, experimental, de premierul Emil Boc, la începutul Săptămânii Mari a Paștelui.

Desfășurătorul experimentului iată-l: sala goală, liniște. Distinșii senatori și deputați, uninominali, ai unicului partid PDL, ocupă pe rând și ordonat fotoliile Parlamentului unicameral, reunit în unica Cameră a deputaților. Guvernul, încolonat de premier, pășește și vorbește în șoaptă, spre a nu trezi minoritatea absentă și tăcută a Uniunii Social-Liberale.

Președintele de ședință deschide, în admirația uninominalilor pedeliști, ședința unicului, de acum, Parlament unicameral, senatori plus deputați, reuniți într-o unică Cameră, Camera Deputaților, adică "pohta ce-a pohtit" președintele.

Excelența sa, Emil Boc, unicul prim-ministru, expune și argumentează prevederile unicei legi din istoria României de plafonare a salariilor profesorilor sau, altfel spus, cum să pui botniță justiției. Distinșii uninominali PDL jubilează de admirație. Câte unul, e drept, singuratic, în banca gândurilor lui, gândește în liniște. Ce bine ar fi dacă n-ar fi rău. A fost aprobată prima lege. Onorabilul președinte de ședință răsuflă ușurat. Nici un zgomot. Nici măcar o muscă. Nicio observație. Niciun vot pentru, niciun vot contra, nicio abținere. Unanimitate, dorită și visată în 15 minute, rapid, ieftin, eficient.

Declară apoi închisă prima ședință a Parlamentului unicameral, Senat plus Camera Deputaților, în unica zi de luni a unicei Săptămâni Mari a Paștelui din unicul an 2011.

Deschide imediat, fără întârziere, ca nu cumva să apară obstrucționanta opoziție, ședința Parlamentului reunit, într-o unică Cameră, adică unicameral, cu a doua lege privind dialogul social sau cum să spui adio democrației și căluș sindicatelor, factor perturbator care blochează, e drept, sporadic drumul către reforma statului român. Premierul expune. Uninominalii în unicameralul Parlament votează în unanimitate legea, tacit, adică pe tăcute. Fără niciun vot pentru, fără niciun vot contra, fără nicio abținere. "Curat democrație", cum ar spune nenea Iancu!

Au trecut 30 de minute de la primul glas al premierului Emil Boc. Nici urmă a opoziției zgomotoase. Respectuoasele lor fotolii goale răsuflă ușurate de greutatea aleșilor. Reforma statului a demarat în trombă, cu partidul unic PDL la volan.

Uninominalii în unicameralul Parlament au aprobat în unanimitate. Aleșii au demonstrat ceea ce era de demonstrat. Parlamentul unicameral este, înainte de toate, rapid, ieftin, eficient. Rezultatul vizibil pentru o țară întreagă: două legi importante ale reformei în 30 de minute, în liniște, fără întreruperi ale zgomotoasei opoziții, cheltuitoare de fonduri și blocanta României moderne. E liniște în Parlament, stimați colegi. Va fi în curând liniște în toată țara. Asta-i "pofta ce-a poftit", cum ar spune președintele, în trei cuvinte, reforma statului român: uninominală, unicamerală, unanimitate, adaptată după bătrânul Aristotel. Adică, de la demagogie la oligarhie, la tiranie nu-i decât un pas.

Paște fericit, popor român! Ți se pregătește ceva. Ți se fură democrația. Un fleac! V-a ciuruit. Rapid, ieftin și eficient. Adică, uninominal, unicameral, unanimitate. Somn ușor PDL, oriunde te-ai afla! Președintele veghează pentru tine.

Mulțumesc pentru atenție, stimați uninominali.

Sărbători fericite!

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule profesor, vă mulțumesc și eu foarte mult pentru declarația dumneavoastră.

Dați-mi voie să vă mai spun câțiva colegi care au depus în scris. De la Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal: domnul Petru Călian, domnul Octavian Bot, domnul Marius Rogin, doamna Claudia Boghicevici, domnul Cornel Ghiță, domnul Silviu Vasile Prigoană, domnul Alin Trășculescu, domnul Constantin Severus Militaru, domnul Mihai Cosmin Popescu, doamna Mariana Doinița Chircu, domnul Daniel Geantă, domnul Răzvan Mustea Șerban, domnul Stelică Iacob Strugaru, domnul Daniel Buda, domnul Cristinel Marius Dugulescu, domnul Gheorghe Ciobanu, domnul Ioan Balan, domnul Eugen Constantin Uricec, domnul Samoil Vîlcu și domnul Marian Dan Mihai.

 
Dan Bordeianu - intervenție referitoare la închiderea spitalelor;

Domnule deputat, aveți cuvântul, vă rog frumos.

 

Domnul Dan Bordeianu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

În ultimele zile, asistăm la un adevărat genocid al guvernului împotriva românilor, prin închiderea a numeroase spitale din țară.

Consider că închiderea spitalelor este un abuz incalificabil al actualei puteri, care manifestă dispreț la adresa cetățenilor României, pe care îi batjocorește și le încalcă drepturile.

Prin deciziile din ultima vreme ale acestui Guvern se blochează accesul cetățenilor la serviciile medicale, știindu-se că majoritatea oamenilor nu au bani să se deplaseze în alte localități pentru a solicita o consultație medicală.

Din punctul meu de vedere, practica trimiterii acasă a bolnavilor care au nevoie de asistență medicală spitalicească, precum și transferarea forțată a unor bolnavi către alte spitale este inumană și antinațională și de aceea spun că actuala guvernare comite un genocid împotriva poporului român.

Mai mult, acest guvern trimite în șomaj peste 500 medici și 2500 de asistenți medicali, în condițiile în care există o criză gravă de personal medical.

Totodată, vreau să evidențiez faptul că prin deciziile aberante luate de Guvern nu se respectă autonomia locală, dispunând desființarea de spitale prin șantajarea președinților de consilii județene și a primarilor cu nefinanțarea activității medicale.

Constatăm cu toții politizarea acestui așa-zis proces de reformare a sistemului sanitar, peste 70% din spitalele aprobate pentru închidere fiind în localități cu autorități publice conduse de opoziție.

Trebuie arătat, de asemenea, faptul că toate actele emise de Guvern în acest sens sunt ilegale și cer autorităților publice locale să solicite în instanța de contencios administrativ anularea acestora.

De asemenea, solicit Guvernului anularea hotărârilor emise și intrarea în legalitate, precum și realizarea unor dezbateri serioase și sincere privind direcțiile reformei, măsurile care trebuie întreprinse după o consultare reală a comunităților locale și în interesul oamenilor.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

Dați-mi voie să citesc câțiva colegi care au depus în scris. De la Grupul parlamentar social-democrat: domnul Claudiu Manda, domnul Vasile Popeangă, domnul Laurențiu Nistor, domnul Cornel Itu, domnul Marian Ghiveciu, domnul Emil Radu Moldovan, domnul Iuliu Nosa, domnul Florin Pâslaru și domnul Vasile Gliga.

 
Farkas Anna-Lili - intervenție cu privire la Brașov, capitala verde a României de Ziua Internațională a Pământului;

Bună dimineața, doamnelor. Am văzut-o și pe doamna Farkas.

Doamna Farkas sau doamna Petö Csilla, cine dorește să ia cuvântul prima? Mi-e greu... Vă rog frumos.

Doamna Farkas. Și după aceea... sunteți singurele doamne pe ziua de astăzi... în săptămâna mare. consecutiv, o să-l rog pe domnul deputat, ca orice conservator respectabil...

Doamnă deputat, vă rog frumos.

 

Doamna Farkas Anna-Lili:

"Brașov, capitala verde a României de Ziua Internațională a Pământului".

Ziua Internațională a Pământului a fost fondată de către senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl afișează față de mediu. Cu toate acestea, Ziua Pământului a avut un rol foarte important în mediatizarea problemelor climaterice ale Pământului. Ea a dat naștere unei organizații (Earth Day Organization) cu filiale în peste 170 de țări și rezultate notabile în conștientizarea oamenilor asupra problemelor de mediu, efectelor poluării etc.

Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare amplă în istoria omenirii.

Ziua Pământului simbolizează lupta împotriva poluării și problemelor climaterice. A fost concepută pentru a conștientiza cât mai multe persoane implicate de importanța înțelegerii și protejării mediului înconjurător prin toate mijloacele de care dispunem. Spre deosebire de mai noua și deja mai populara Oră a Pământului, Ziua Pământului (Earth Day în engleză) se sărbătorește în fiecare an pe 22 aprilie și nu presupune o acțiune simbolică precum stinsul luminii.

În 1970, în urma eforturilor senatorului american Gaylord Nelson, s-a ajuns la concluzia că e cazul să se facă ceva pentru a se atrage atenția asupra pericolelor ce pot fi provocate de degradarea mediului înconjurător. Aceasta în condițiile în care nimănui nu îi păsa de acest aspect și de efectele pe termen lung avute de dezvoltarea acerbă asupra mediului înconjurător. Astfel, pe 22 Aprilie 1970 a avut loc în Statele Unite una dintre primele manifestații ecologiste de anvergură, la care au participat milioane de oameni.

41 de ani mai târziu, adică în anul 2011, 200 de milioane de oameni din peste 140 de țări ale lumii participă într-un mod sau altul la ceea ce a devenit cunoscută ca "Ziua pământului".

Alături de mult mai tânăra mișcare asemănătoare, Ora Pământului, aceasta este doar o încercare de a atrage atenția asupra importanței protejării mediului înconjurător. Iar dacă în 1979 acest aspect era privit cu dezinteres, ca un moft, în prezent efectele încălzirii globale se văd din ce în ce mai clar, dar și eforturile marilor puteri, în această direcție, sunt din ce în ce mai accentuate.

În România, Ziua Pământului "a prins". Ce putem face pentru a ne implica? Ceea ce fac brașovenii! În fiecare an, se lasă mașinile acasă, se plantează copaci, se merge la strâns gunoaiele lăsate de cei care le ignoră, se încearcă să se convingă cât mai multe persoane de importanța acestor acțiuni. Iată de ce, în 2010 Brașovul a câștigat titlul de capitală verde a României.

Ziua Pământului trimite un mesaj foarte clar și foarte puternic, și anume că cetățenii întregii lumi trebuie să ia măsuri rapide și decisive legate de energia curată.

Ziua Pământului este acum sărbătorită pe plan internațional ca o expresie comună, ca o dorință publică de a construi o societate stabilă. Unind cetățenii, această zi educă și mobilizează oamenii din întreaga lume pentru a proteja mediul înconjurător, inspiră necesitatea de a acționa, la nivel personal, comunitar, național și internațional.

Putem salva Pământul cu doar un strop de voință și de interes. De ce să îl salvăm? Pentru a-l lăsa urmașilor noștri moștenire. Arătați că vă pasă!

Vă doresc sărbători fericite și vă invit vineri la o manifestare ecumenică în Brașov, unde vom participa la un eveniment prin care înconjurăm Brașovul, toate religiile împreună, de Vinerea Mare.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnă deputat, vă mulțumesc mult.

Cred că ar trebui să facem și o zi verde în care să învățăm să zicem sărut-mâna fiecărei femei pe care n-o cunoaștem. Ar fi cred mult mai educativ pentru români. Cu stresul pe care-l au în ziua de astăzi și ce am văzut eu în ultimul timp în trafic... cred că o zi a bunului-simț ar trebui să inventăm.

 
Petö Csilla-Mária - declarație politică intitulată Problema câinilor vagabonzi, rezolvată în municipiul Oradea;

Doamnă deputat, aveți cuvântul, vă rog frumos.

Se pregătește celebrul Tudor Ciuhodaru din celebrul Iași.

 

Doamna Petö Csilla-Mária:

Domnule președinte,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Problema câinilor vagabonzi, rezolvată în municipiul Oradea."

După ce am primit sute de e-mailuri de la asociațiile de protecție a animalelor și de la iubitorii de animale pentru salvarea câinilor fără stăpân, doresc să vă arăt că există rezolvare pentru situația acestora.

România, în general, are o problemă serioasă privind surplusul de câini. În ultimii 20 de ani s-au cheltuit zeci de milioane de euro din bani publici pentru prinderea și uciderea a sute de mii de câini. În România există un oraș și un județ unde aproape că nu există o problemă dată a surplusului de câini. Orașul este Oradea, iar județul este Bihor.

În anul 2003, Primăria Municipiului Oradea a dat exclusivitate Fundației pentru Protecția Câinilor Comunitari în gestionarea câinilor fără stăpân, iar acum, după 7 ani, în continuare, există o cooperare excelentă cu autoritățile locale.

În perioada 2004-2008, în aproape întreg județul Bihor, Fundația pentru Protecția Câinilor Comunitari a implementat și a derulat un program de sterilizare și returnare. Prin acest program populația câinilor comunitari din Oradea s-a redus de la 4.000 de câini în 2004 la circa 600 de câini în prezent.

Politica Fundației pentru Protecția Câinilor Comunitari este să înapoieze câinii vaccinați și sterilizați în teritoriul sau în comunitatea de care aparțin, cu excepția acelora care prezintă agresivitate fără a fi provocați, față de oameni sau față de alte animale, sau cei care nu pot duce un trai acceptabil în afara mediului din care provin. Nu eutanasiază niciun câine, cu excepția celor bolnavi incurabil, în suferințe grave sau agresivi. Fundația pentru Protecția Câinilor Comunitari urmează politica Organizației Mondiale pentru Sănătate, care demonstrează că uciderea câinilor este ineficientă. În ciuda campaniilor de exterminare, duse de către unele municipalități, populația canină prosperă.

În 2003 cartierele Oradiei erau pline de câini, vii și morți. Era imposibil să conduci de la granița ungaro-română din Borș până în centrul Oradiei, fără să vezi haite întregi de câini căutându-și hrană sau să nu vezi nenumărate cadavre pe marginea drumului. În 2011, pe același traseu, nu se mai pot vedea câini morți, nici măcar un câine nesupravegheat pe stradă.

Acest lucru este posibil deoarece, din 2003, Fundația pentru Protecția Câinilor Comunitari a sterilizat și a vaccinat peste 10.000 de câini numai în municipiul Oradea. Dacă acestor câini li s-ar fi permis să se înmulțească, ar fi dat naștere la mii de pui, dintre care majoritatea ar fi murit sau ar fi fost uciși, dar cei mai puternici ar fi supraviețuit și s-ar fi înmulțit pe străzile din Oradea.

Această politică efectivă și umană este pe termen mediu și lung, mai ieftină și mult mai eficientă decât incriminata politică "Prinde și ucide" a multor municipalități din România.

În Oradea se pot vedea mult mai puțini câini nesupravegheați și înfometați. De aceea, putem afirma cu mândrie, că proiectul FPCC din Oradea este, probabil, cel mai de succes proiect de sterilizare și înapoiere" din Europa de Est.

În numele oamenilor și al câinilor, Camera Deputaților trebuie să acționeze în conformitate cu realitatea și să adopte unica soluție: un program național de sterilizare, identificare și returnare a câinilor cu și fără stăpân, care să fie implementat în colaborare cu organizații responsabile de protecție a animalelor, bazat pe exemplul Oradiei, pe exemplul Bihorului.

Mulțumesc acelora ce mi-au trimis multe sute de e-mailuri din multe orașe din Europa, dar dați-mi voie să formulez și eu întrebarea: în aceste localități cum au rezolvat sau cum se rezolvă în prezent problema câinilor vagabonzi?

Mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc mult, doamna deputat.

Dați-mi voie să vă mai informez că domnul deputat Amet Aledin, domnul Culiță Tărâță, domnul Gabriel Tița și domnul deputat Ioan Munteanu au depus în scris, precum și domnul deputat George Ionescu, domnul Mircea Lubanovici și domnul Andrei Valentin Sava, de la Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, precum și celebrul Florin Iordache, de la Grupul parlamentar social-democrat.

 
Tudor Ciuhodaru - declarație politică referitoare la o nouă inițiativă legislativă în domeniul sănătății;

Domnule Tudor Ciuhodaru, vă rog frumos, aveți câteva zeci de secunde mai mult decât vă dă primarul Iașiului.

După care se pregătește domnul deputat Claudiu Manda.

 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și noi vom da câteva zeci de secunde să dispară!

Suntem în Săptămâna Patimilor și patimile sănătății românilor nu mai continuă. Nu continuă pentru că o politică înțeleaptă a hotărât că spitalele vor fi reînființate, că se vor afecta și aloca resursele necesare pentru a asigura asistența medicală pentru toți. Ar putea să fie o minune, dar minunile țin doar trei zile și vedem astăzi că, de fapt, o reformă luată peste noapte a dus la deportarea pacienților din spitalele din România, că nu mai avem spitale acolo unde avem nevoie și că, mai mult decât atât, sunt demnitari care spun că unii avem șansa sau neșansa, dreptul sau lipsa acestui drept de a trăi.

Le amintesc tuturor acestora că în Constituția României, la art.34, se prevede că statul ocrotește sănătatea românilor. Dacă aceste măsuri de ocrotire sunt soluțiile găsite de cei care ne conduc, mă pot întreba doar dacă soluția sănătoasă a fost înlocuită de soluția finală. Și pentru că atunci când iei măsuri care contravin siguranței naționale, interesului public, ar trebui să și plătești, voi depune astăzi în Camera Deputaților un proiect legislativ ce prevede ca demnitarii, autoritățile publice să se trateze în România. Pentru că este normal să vadă și ei beneficiile reformei, să vadă cum stau în continuare câte doi pacienți în pat în spitalele din România, să vadă ce înseamnă să nu ai medicamente atunci când ajungi într-un spital și poate că atunci se vor gândi de două ori când vor lua astfel de măsuri.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Bănicioiu e în post.

 
 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Dacă domnul Bănicioiu este în post, cred că domnul președinte va hotărî să-l scoatem din acest post și să se alăture mișcării noastre, care va vota acest proiect legislativ. Este momentul să găsim ceea ce este bine pentru sănătatea românilor, iar sper ca măcar de acum încolo să nu mai văd astfel de situații. Și cer tuturor celor care nu se află astăzi în sală să voteze acest proiect legislativ.

Vă mulțumesc și sărbători fericite!

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Bănicioiu este în post de carne, domnule deputat, că așa este în această săptămână. Probabil că dumneavoastră n-ați mai fost de mult pe la preasfântul mitropolit al Iașiului. Dar vorbesc eu cu dânsul să...

 
 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Eu am o activitate care mă apropie cumva de ceea ce ar trebui să fie...

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamne ferește!

 
 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Nu, vorbesc de lucrurile bune pentru oameni!

Iar domnul Bănicioiu, sunt convins, este tot timpul la postul pe care i-l oferă partidul.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Este la postul pe care-l merită, să știți. Întotdeauna. Ca și dumneavoastră.

 
 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Toți suntem la post, domnule președinte.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Așa este. Să fiți la post și când trebuie.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Iulian Claudiu Manda - comentariu legat de lipsa de reacție a Guvernului față de creșterile prețului benzinei;

Domnule deputat Claudiu Manda, dați-mi voie să vă informez că încă trei colegi, domnul Macaleți Costică, domnul Cristian Rizea și doamna Manuela Mitrea, din partea Grupului social-democrat, au depus în scris.

Se pregătește domnul deputat Sorin Stragea.

Domnule Stragea, am uitat, vă rog frumos să mă iertați! Orice președinte mai are dreptul și la ...

 

Domnul Iulian Claudiu Manda:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Înțelegeam că domnul Ciuhodaru are o relație mai bună sau mai puțin bună cu Mitropolitul. Eu am înțeles că între popă și doctor există, oricum, o relație: ce nu rezolvă doctorul, rezolvă popa.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu mai dialogați cu sala, vă rog frumos, domnule deputat.

 
 

Domnul Iulian Claudiu Manda:

Am înțeles. Îmi cer scuze, domnule președinte, promit să nu se mai repete.

O declarație politică pentru ziua de astăzi.

Doamnelor și domnilor deputați,

Prețul benzinei a crescut excesiv și nejustificat în ultimul an, iar Guvernul României nu a luat nicio măsură în această privință. Executivul putea interveni asupra prețului benzinei folosind unele prevederi din Legea concurenței nr. 21/1996, care la art. 4 stipulează faptul că "sectoarele economice determinate și în împrejurări excepționale precum situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau blocarea acestora". Mai mult, în Legea de privatizare a Petrom se menționează faptul că în situații de criză, Guvernul, prin membrii consiliului de administrație, poate lua în considerare și interesele consumatorilor, și interesul național al României.

Observăm așadar demagogia Guvernului, care are la dispoziție instrumentele necesare pentru a stopa creșterea prețului benzinei, dar pur și simplu se încăpățânează să nu le folosească. Pe lângă scumpirea excesivă a alimentelor, Executivul a considerat că buzunarul românului mai poate suporta și aceste creșteri de prețuri ale benzinei.

Și toate acestea doar pentru a crește volumul încasărilor la buget din taxe și accize, care reprezintă 60% din preț, fără a ține cont câtuși de puțin de sărăcia din această țară și de nevoile de bază ale românilor.

Mi se pare incredibil că premierul Boc s-a limitat la a cere Consiliului Concurenței să verifice dacă se poate îngheța prețul benzinei, și asta doar la cererea și la presiunile opiniei publice.

Stimați colegi,

Consider că este evident că Emil Boc nu este preocupat să negocieze cu furnizorii de combustibili o înghețare a prețurilor pe o anumită perioadă sau să reducă accizele și celelalte taxe, care măresc prețul. Sunt evidente incapacitatea și reaua-voință a celor de la putere, care nu au făcut nimic pentru apărarea intereselor românilor legate de Petrom.

Oricât de grea ar fi situația poporului român, Guvernul nu face altceva decât să vorbească despre imaginara ieșire a României din criză, uitând însă de lucrurile importante, precum creșterea abuzivă din ultima perioadă a prețurilor, inclusiv la produsele alimentare, creșterea inflației sau reducerea de personal, care va continua până în 2014.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă mulțumesc și eu.

 
Sorin Constantin Stragea - declarație politică: Directorii de școli și grădinițe riscă o condamnare penală!;

Domnule deputat Stragea, aveți cuvântul. Cei din urmă vor fi cei dintâi, și vă spune un coleg de-al dumneavoastră, care întotdeauna a fost ultimul la catalog. Așa că să dea Dumnezeu să ajungeți unde am ajuns eu.

Aveți cuvântul.

 

Domnul Sorin Constantin Stragea:

Mulțumesc.

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Directorii de școli și grădinițe riscă o condamnare penală!"

După cum știți, coaliția a decis plafonarea salariilor profesorilor, cerând Guvernului să-și asume răspunderea pe această lege. Din nou se confirmă inconsecvența acestui Guvern și a deciziilor haotice pe care le ia, pentru că în acest an și-a asumat deja răspunderea pe a doua Lege a salarizării unitare, lege care a intrat în vigoare pe data de 1 ianuarie 2011, iar acum vrea să ne propună o lege specială de salarizare a personalului didactic și didactic auxiliar pe anul 2011.

Motivarea acestui act normativ ar fi aceea că se dorește armonizarea salarizării în învățământ. Datorită miilor de sentințe date în defavoarea statului, profesorilor li s-a recunoscut dreptul de aplicare a Legii nr.221/2008 pe perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009. Dar, prevederile Legii salarizării unice nr.330/2009, arată că, și pe perioada anului 2010, profesorii ar fi trebuit să primească salariile mărite cu 33%.

Trebuie făcută precizarea că neexecutarea unei sentințe definitive privind drepturile salariale intră sub incidența art. 277, din Codul muncii, care prevede: "Neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului, de către partea interesată, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă."

Deci ne putem pune întrebarea legitimă, ce s-ar întâmpla dacă directorilor de școli și grădinițe, din școlile în care profesorii sunt în posesia sentințelor irevocabile, li s-ar face plângere penală? În mod normal ar trebui să fie pedepsiți penal, și asta datorită actelor normative hilare ale Guvernului Boc!

Lăsând la o parte faptul grav al ingerinței Executivului în deciziile puterii judecătorești, prin adoptarea unor legi prin care se dorește nerespectarea altor legi, din nou Parlamentul României este tratat ca o anexă a Guvernului, iar rolul acestuia, rol conferit de Constituția României, vrea să fie iarăși minimalizat de coaliția guvernamentală, prin a 12-a, a 13-a angajare a răspunderii, angajări cărora le-am pierdut numărul!

În speranța că nu vom transforma România într-un loc de pelerinaj, cu sufertașe pe la pușcării, facem apel, pentru a câta oară?, colegilor, care susțin astăzi guvernarea, să sesizeze grotescul momentului și să acționeze așa cum își doresc astăzi majoritatea românilor!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Vă mulțumesc și sărbători fericite!

 
 

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, și dumneavoastră, și familiei "Sărbători fericite!"

Doamnelor și domnilor,

Declarăm închisă ședința de declarații politice de astăzi.

Vă urăm o săptămână frumoasă și "Sărbători fericite" tuturor celor care ne vedeți.

Domnule deputat Itu, poftiți în sală! La 9,59 și 59 secunde, atunci va începe ședința!

O zi frumoasă!

 
   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Costică Macaleți - declarație politică: Despre ecologie;

Domnul Costică Macaleți:

"Despre ecologie"

Declarația mea politică se referă la modalitatea defectuoasă în care este depozitat gunoiul pe teritoriul județului Botoșani precum și la lipsa de solicitudine a autorităților în a proteja mediul. deci sănătatea și viitorul acestui colț de țară.

Astfel, județul funcționează cu rampe de gunoi neconforme, deși normele pentru statele membre ale Uniunii Europene prevăd înființarea unor rampe ecologice care să deservească fiecare așezare urbană. La noi există trei rampe de gunoi, în Botoșani, Darabani și Săveni, care nu respectă normele europene privind depozitarea deșeurilor, urmând să fie închise în 2012, 2014 și 2016.

Conform specialiștilor în domeniu, o rampă ecologică are alți parametri de funcționare și depozitare față de cea neconformă. În rampele ecologice deșeurile sunt depozitate pe o pânză care va crea în timp eliminarea de gaze, fermentarea, compactarea și distrugerea anumitor substanțe toxice care nu vor ajunge în pământ. În rampele vechi, deșeurile se depozitează direct pe sol. Rampele ecologice respectă și o distanță față de căile de comunicații, așezările umane, curenți de aer și nivelurile de înălțime ale terenurilor ca amplasare, linii în care se încadrează și groapa de gunoi municipală.

Comisarii de mediu au început și o serie de controale privind gestionarea deșeurilor de către primării și încheierea unor contracte cu operatori de salubrizare, fapt care a atras multiple sancțiuni unor primării din județ pentru nerespectarea normelor legale în depozitarea deșeurilor la rampa de gunoi.

Problema rampelor de gunoi ar trebui să fie soluționată odată cu implementarea proiectului de management al deșeurilor, semnat de Consiliul Județean și Ministerul Mediului și Pădurilor, în valoare de 30 milioane de euro. Investiția va consta în amenajarea unei gropi ecologice, însă demersurile trebuie realizate într-un timp relativ scurt, având în vedere că absorbția fondurilor este pusă în pericol de infringement-ul UE. Însă, se pare că din nou avem de a face cu o "afacere internă" a partidului de guvernământ care se face că plouă. Există banii europeni, dar, ca de obicei, guvernanții se fac numai că lucrează și riscăm să pierdem acești bani așa cum în buna noastră tradiție românească am absorbit numai 3% din banii europeni puși la dispoziția noastră în acest an.

Iată de ce solicit autorităților competente să urgenteze demersurile pentru a nu se pierde banii de la Uniunea Europeană, destinați ecologizării, și să pună interesul locuitorilor județului mai presus decât interesele portocalii de partid. Nu de alta, dar am avut vizită de lucru în județ, săptămâna aceasta, pentru alegerile în filiala locală a PDL, și s-a putut constata cu ochiul liber că suntem acoperiți de gunoaie.

  Gheorghe-Eugen Nicolăescu - intervenție ca tema: România și învierea Domnului;

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

"România și învierea Domnului"

În preajma marilor sărbători ale credinței noastre ortodoxe, Crăciunul și Paștele, ne propunem să fim mai buni, mai generoși, mai îngăduitori, mai miloși, mai atenți cu semenii noștri, mai încrezători în cei dragi...

Suntem pregătiți anul acesta să întâmpinăm învierea Domnului? Suntem pregătiți ca măcar în această Săptămână Mare să uităm de griji și neajunsuri și să ne primenim pentru sfânta sărbătoare?

Din puținul pe care îl are, fiecare român se străduiește să fie în spiritul tradițiilor, să aibă pe masă un ou roșu, o felie de cozonac, să respecte câte ceva din ceea ce a învățat din străbuni.

Fiecare român încearcă să își curețe casa, hainele familiei, să cumpere ceva nou măcar copiilor, să fie curat la trup și la suflet, să arate că respectă sărbătoarea și oamenii. Fiecare român merge la biserică să aprindă o lumânare, să dea de pomană din sărăcia în care se zbate, dar fiecare român este bucuros, este încrezător și știe că Domnul Isus Cristos este speranța mântuirii noastre, a tuturor.

Cred că în aceste zile trebuie să uităm de necazuri, de adversari, de neîmpliniri și să ne gândim la Dumnezeu! Vom avea timp după sărbători să ne întoarcem la viața de zi cu zi, la mizerie, la sărăcie, la minciună, la demagogie, la nerealizări, la politică.

Până atunci le doresc oamenilor, călărășenilor mei, femei, copii, bărbați, tineri și bătrâni, să privească cu încredere la viitorul nu prea îndepărtat, la zilele apropiate și la... Dumnezeu!

Un Paște cu sănătate, noroc și măcar puțină fericire alături de cei dragi!

  Aledin Amet - intervenție despre «Ziua Școlii Negip Hagi Fazâl»;

Domnul Aledin Amet:

«Ziua școlii "Negip Hagi Fazâl"»

Vineri, 15 aprilie a.c., s-a desfășurat la Casa de Cultură din satul Tătaru, comuna Comana, județul Constanța, deja tradiționala manifestare - Ziua Școlii -, prilejuită de împlinirea a 105 ani de la nașterea lui Negip Hagi Fazâl, personalitate marcantă a comunității tătare din România.

Sunt 4 ani de când școala din localitatea respectivă poartă numele eroului tătar și, firesc, 4 ani de când în luna aprilie sunt organizate activități specifice sărbătorii. Bucuria copiilor, mici artiști și, în același timp, unii dintre ei, din păcate, prea devreme maturizați, este imensă. Într-o vreme a oamenilor, de cele mai multe ori, indiferenți, gesturile simple capătă aura nobleții. Într-o vreme a zâmbetului amar, zâmbetul pur al elevilor înseamnă, pentru noi, ceilalți, puterea de a crede în continuare, de a crede în culoarea albă.

Negip Hagi Fazâl s-a născut la data de 17 aprilie 1906, în localitatea Tătaru (Azaplar), județul Constanța. A absolvit cursurile Seminarului Musulman din Medgidia și ale Academiei Cooperativelor de Bănci din București, ulterior desfășurându-și activitatea profesională în calitate de inspector.

S-a remarcat ca lider al tătarilor dobrogeni, fiind un important susținător al mișcării de eliberare a Crimeii. De altfel, a înființat, în satul natal, Comitetul Tinerilor Naționaliști Tătari. De asemenea, a condus Comitetul pentru Eliberarea Crimeii, sprijinindu-i alături de alți conaționali pe refugiații tătari.

Nu în ultimul rând, trebuie evidențiată și contribuția adusă în domeniul literaturii, la promovarea culturii și tradițiilor noastre, fiind autorul a numeroase poezii patriotice, articole, piese de teatru.

Negip Hagi Fazâl a fost arestat, torturat și omorât în toamna anului 1948, de reprezentanții regimului comunist din România.

Avea 42 de ani...

  Angel Tîlvăr - declarație politică ce are ca temă Guvernul Boc nu are ca prioritate accesarea fondurilor europene;

Domnul Angel Tîlvăr:

"Guvernul Boc nu are ca prioritate accesarea fondurilor europene"

România ocupă ultimul loc la capitolul absorbția fondurilor europene. Conform unor sondaje, România a reușit să absoarbă puțin sub 15% din fondurile europene valabile, atât la dezvoltare regională și coeziune, cât și la capitolul social.

Astfel, dintr-un total de 3,68 de miliarde pentru fonduri sociale, România a reușit să atragă 14,16%, ocupând penultimul loc între statele europene la acest capitol. Singurul stat care se plasează mai jos la acest capitol este Malta, cu o rată de absorbție de 13,76%. Din cele 15,53 miliarde de euro alocate României, ca fonduri pentru dezvoltare regională și fonduri de coeziune, autoritățile au atras, până la 1 martie 2011, 13,43%, fiind pe ultimul loc între țările europene.

Cu toate acestea, Guvernul Boc se rezumă doar la declarații în ceea ce privește importanța accesării de fonduri europene.

Pentru a exemplifica, doresc să vă aduc la cunoștință cazul centurii de ocolire a municipiului Focșani.

Studiul de fezabilitate pentru "Centura de ocolire din zona de nord a municipiului Focșani" a fost elaborat din bugetul Consiliului Județean Vrancea, iar urmare a discuțiilor cu conducerea CNADN, s-a cedat acesteia dreptul de utilizare a documentației.

Documentația a fost însoțită de 28 avize și acorduri, iar după predarea către CNADN, a fost avizată de către CTE al CNADN, CTE al MT, Consiliul interministerial, avizată de către ministerele de resort, respectiv ministrul finanțelor publice, domnul Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu și ministrul dezvoltării regionale și turismului, doamna Elena Gabriela Udrea.

Lungimea totală a traseului centurii de ocolire a municipiului Focșani este de 3,45 km, este amplasată în zona de nord a municipiului Focșani, județul Vrancea, și face legătura între DN 2 (E 85), București - Suceava și DN 2D, Focșani - Târgu Secuiesc, asigurând traversarea CF 500 și racordul cu DN 2 (E 85), cu pasaj suprateran.

S-a elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-ecomonici ai obiectivului de investiții "Centura de ocolire din zona de nord a municipiului Focșani" și a fost postat spre consultare pe site-ul Ministerului Transportului http://www.mt.ro/transparenta/2010/H.G.centura%20focsani.pdf, în data de 15.07.2010. Un timp, a fost postat și pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Nota de fundamentare relevă atât faptul că proiectul se încadrează în politicile naționale și europene în domeniul transporturilor, precum și beneficiile pe care proiectul le poate aduce, atât traficului regional și național cât și factorilor de mediu.

Mai mult decât atât, propunerea vine în completarea programelor naționale, asigurând descărcarea pe DN2-E85 a traficului de pe mult discutata Autostradă Ploiești-Buzău-Focșani.

Însăși nota de fundamentare relevă importanța construirii centurii ocolitoare, deoarece aceasta "se încadrează în strategia CNADNR pentru 2010-2015 și va conduce la reducerea impactului negativ asupra mediului, prin diminuarea emisiilor de poluanți în municipiul Focșani.

În conformitate cu politica de transport aplicată în Uniunea Europeană, centura de ocolire a marilor orașe va favoriza și dezvoltarea economică a zonei prin intensificarea transporturilor, prin noi investiții în zonă și reducerea timpilor de parcurs.

Acest proiect se încadrează în politicile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, de dezvoltare a infrastructurii, de transport pentru asigurarea fluenței și siguranței circulației rutiere pe drumurile publice, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, prin care administratorul trebuie să mențină drumurile în stare tehnică corespunzătoare desfășurării traficului în condiții de siguranță.

Proiectul se încadrează în scopul și obiectul de activitate ale Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2003, aprobată prin Legea nr. 47/2004."

Realizarea variantei de ocolire va avea impact favorabil, întrucât se vor realiza o serie de deziderate precum:

- decongestionarea traficului din municipiu;

- sporirea considerabilă a capacității de circulație, atât la intrările și ieșirile din municipiu, cât și pe arterele de pe teritoriul municipiului;

- reducerea degradării și a uzurii arterelor existente în municipiu, datorită suprasolicitărilor cauzate de traficul greu;

- reducerea semnificativă a poluării mediului prin reducerea noxelor și a nivelului de vibrații și zgomot de pe teritoriul municipiului, prin devierea traficului rutier de tranzit în afara zonei urbane;

- realizarea legăturilor între rețelele de transport care atrag fluxuri de mărfuri;

- reducerea incidenței apariției accidentelor rutiere datorită devierii traficului rutier de tranzit în afara zonei urbane.

Proiectul îndeplinește toate condițiile de eligibilitate, are studiu de fezabilitate realizat din fondurile bugetare ale Consiliului Județean Vrancea și 28 avize și acorduri. Pe lângă acestea a fost avizat de CTE al CNADN, CTE al MT, Consiliul interministerial, avizat de către ministerele de resort, respectiv ministrul finanțelor publice, domnul Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu și ministrul dezvoltării regionale și turismului, doamna Elena Gabriela Udrea.

totuși nu au fost alocate fonduri pentru realizarea acestui proiect, cu toate că în cadrul Programului Operațional Sectorial "Transport" cele 4 axe prioritare cuprind domeniile de intervenție în cadrul cărora se pot finanța proiecte de transport, astfel:

  • Axa Prioritară 1 (3,854.87 MEUR) - Modernizarea și dezvoltarea axelor prioritare TEN-T, în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil și integrării acestuia cu rețelele de transport ale UE;
  • Axa Prioritară 2 (1,397.30 MEUR) - Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport în afara axelor prioritare TEN-T în scopul creării unui sistem național de transport durabil;
  • Axa Prioritară 3 (322.89 MEUR) - Modernizarea sectorului de transport, în scopul creșterii protecției mediului și a sănătății publice și siguranței pasagerilor

Din nefericire doar Ministerul Transporturilor și CNADN sunt aplicanți elegibili pentru aceste axe prioritare. Fac un apel către aceste instituții pentru a urgenta accesarea acestor fonduri nerambursabile pentru infrastructură, pentru ca proiecte precum cel de la Focșani să aibă o finalitate favorabilă.

Membrii Guvernului chiar trebuie să facă o prioritate din accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea României. Nu putem lăsa să treacă această oportunitate și nu putem să rămânem indiferenți și să ne bucurăm când inaugurăm 50 de km de autostradă într-un an de zile, dacă avem noroc.

  Ioan Balan - declarație politică cu titlul: Când nu ne va mai păsa de scumpirea petrolului?;

Domnul Ioan Balan:

"Când nu ne va mai păsa de scumpirea petrolului?"

În cea mai mare parte a cazurilor în care un bun sau un serviciu devin rare sau deosebit de scumpe pentru a mai fi cumpărate, literatura economică ne spune că orice consumator rațional se gândește să substituie acele bunuri sau servicii cu un altul mai abundent și, de ce nu, mai ieftin.

Lecția pe care ne-au predat-o în anii ’70 savanții Clubului de la Roma, a fost reținută numai de puține economii din lume, economii care astăzi nu par a suferi foarte mult de creșterea cu peste 50 de procente a prețului Brent al barilului de petrol.

Noi, românii, iluzionați de falsa idee comunistă a înzestrării solului și subsolului românesc, cu suficiente resurse energetice, nu ne-am gândit niciodată ce consecințe va avea lipsa noastră de acțiune pe termen lung, atât asupra consumului, cât și asupra competitivității producției.

În urmă cu mai bine de două secole, unul dintre fondatorii liberalismului clasic, David Ricardo, ne furniza și soluția adecvată prin care omul să poată răspunde zgârceniei de resurse naturale convenționale, și anume inovația. Omul poate înfrânge zgârcenia naturii prin revoluție tehnologică, prin inovație continuă și prin substituția resurselor convenționale cu altele noi, regenerabile, mai ieftine și abundente.

Uniunea Europeană a recunoscut! Agenda de la Lisabona din anul 2000 nu și-a atins obiectivele stabilite. Acest lucru nu ar trebui să ne bucure și nici să nu ne facă să nu acționăm.

Realitatea românească, din nefericire, nu este foarte îmbucurătoare. În ciuda creșteri graduale și constante a cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea, realizările concrete sunt din ce în ce mai sensibile.

De asemenea, până la guvernarea Boc, nu am văzut pe agenda guvernamentală proiecte care să stimuleze producția de energie din surse regenerabile, economia de energie prin anveloparea locuințelor sau stimularea achiziției de automobile electrice sau hibride.

Consider că primii pași au fost făcuți, în sensul desprinderii noastre graduale de petrol. Sunt însă doar primii pași și sunt și foarte fragili. Ei trebuie continuați în primul rând prin stimularea activă a investițiilor străine care își propun să vină în România, nu pentru construcția de mall-uri, ci pentru producția și distribuția de energie verde.

Mi-aș dori să văd, în câteva decenii, străzile României pline de autovehicule care nu mai consumă combustibili fosili, ci energie electrică sau alte resurse regenerabile, case încălzite solar sau cu pompe de căldură, străzi și instituții iluminate de energie produsă de puterea vântului sau de șuvoaiele râurilor noastre.

Atunci, cu siguranță, când știrile internaționale ne vor informa asupra creșterii prețului internațional al petrolului, cu siguranță voi ști că românii și România nu vor mai avea de ce să se teamă.

  Radu Bogdan Țîmpău - declarație politică despre Măsurile de reformă a sănătății ale Guvernului Boc - metoda de ucidere asistată a populației României;

Domnul Radu Bogdan Țîmpău:

"Măsurile de reformă a sănătății ale guvernului Boc - metodă de ucidere asistată a populației României"

În ultimele săptămâni, asistăm la tot mai multe cazuri dramatice ale unor cetățeni români a căror singură vină este că sunt bolnavi. Pacientul român a ajuns sub guvernarea Băsescu - Boc în situația de a-și pierde orice drept constituțional și nu se află protejat de nicio lege a statului român. Astfel se ajunge la situația dramatică în care bolnavii mor în fața porților ferecate a spitalelor, iar cei care au "norocul" să se afle într-un spital încă funcțional nu știu dacă vor mai avea acces la condiții corespunzătoare de tratament. În condițiile în care populația României este din ce în ce mai bolnavă, ca urmare a condițiilor improprii de trai, guvernul portocaliu a hotărât să diminueze numărul și calitatea serviciilor medicale oferite, cu toate că plătim taxe din ce în ce mai mari către un stat care nu mai protejează pe nimeni, cu excepția camarilei de guvernare.

Desființarea spitalelor vine să contrazică programul de guvernare al PDL care prevedea: "...aprobarea strategiei naționale de dezvoltare a serviciilor sanitare pe o perioadă de minim 8 ani (...) redresarea și dezvoltarea asistenței medicale din mediul rural." Nimeni nu a văzut niciun fel de strategie și nimeni nu știe ce se va întâmpla cu adevărat în următorii opt ani. Există o singură realitate, tot mai mulți oameni vor muri sau vor dobândi boli cronice în urma lipsei de asistență medicală de calitate.

Așa cum sugerau autorități de renume din domeniu medical, în România ar trebui declarată starea de urgență, atât în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, cât și în ceea ce privește numărul medicilor români care au ales să plece din țară. peste 5000 în ultimii doi ani de zile!

Cu toate acestea, guvernul Boc nu vrea să înțeleagă că singura metodă pentru a începe tratamentul acestei Românii bolnave este plecarea sa de la conducerea țării.

  Octavian Bot - declarație politică: Impardonabila neglijență;

Domnul Octavian Bot:

"Impardonabila neglijență"

Zilele trecute a avut loc la Paris licitația pentru vânzarea unor manuscrise și documente ale lui Emil Cioran. Dezinteresul României față de acest subiect este o palmă pe obrazul culturii române. Emil Cioran, un titan al literaturii universale a fost uitat de România într-un mod impardonabil.

Într-o Românie aflată "pe culmile disperării", ministrul culturii, Kelemen Hunor, declară cu seninătate și indiferență că nu știa de evenimentul de la Paris.

Atitudinea și afirmația ministrului scot în evidență un adevărat lanț al slăbiciunilor. Rând pe rând, începând cu ministrul culturii, ministrul de externe, terminând cu ultimul funcționar care ar fi avut atribuții în domeniu, se fac vinovați de ignoranță și nepăsare față de valorile inestimabile ale culturii române.

  Gheorghe Ciobanu - declarație politică: Cel mai important pas în reforma statului - modificarea Constituției;

Domnul Gheorghe Ciobanu:

"Cel mai important pas în reforma statului - modificarea Constituției"

România trece, în ultimii doi ani, printr-un proces profund de reformă la toate nivelurile sale. Intrarea în Uniunea europeană, criza economică și relativa instabilitate politică au creat această nevoie de schimbare. Mai mult decât atât, au impus și un ritm susținut, așa cum nici presa, nici politicienii, nici măcar societatea, în ansamblu, nu erau obișnuiți.

În ultimii doi ani, s-au adoptat codurile juridice: codul penal, codul civil, codul de procedură penală, codul de procedură juridică. S-a înființat ANI, poziția DNA s-a întărit. S-a produs, deci, reforma în Justiție.

În plan economic-administrativ, România a fost forțată să se schimbe din cauza crizei economice, a trebuit să adoptăm un model mult mai auster și să fim mult mai echilibrați. Efectele sunt atât sociale, cât și politice. Adoptarea Legii pensiilor, a Legii salarizării unitare și a Codului muncii vor schimba în anii următori fața societății românești. Efectele nu se simt încă, dar ele vor veni și vor fi, nu am nicio îndoială, pozitive. S-a pus în sfârșit ordine în lucruri când vine vorba de aparatul bugetar și cheltuielile statului. Costurile sociale sunt mari, mulți oameni se simt nemulțumiți, dar reforma administrativ-economică era absolut necesară.

După ani de discuții și de dezbateri uneori interminabile, am reușit să adoptăm Legea educației. Când în 2007 se semna, la Cotroceni, Pactul pentru Educație, credeam că lucrurile vor merge mult mai simplu. Abia la patru ani distanță, dând dovadă de voință politică, Guvernul a reușit să impună actul normativ.

În acest moment are loc reforma din Sănătate. Reorientarea banilor către spitale care pot oferi servicii de calitate românilor este o mișcare corectă și ar trebui să producă efecte în perioada următoare.

Toate aceste modificări care s-au produs în ultimii ani arată faptul că România s-a schimbat la toate nivelurile: social, economic și chiar politic. Reforma statului este un proces aflat în plină desfășurare. El va marca România pentru următorii 20-30 de ani. Ținta sa nu este schimbarea de dragul schimbării, ci trecerea la un model de dezvoltare echilibrat, care oferă constanță și siguranță.

Schimbările, oricât de importante, trebuie marcate și din perspectivă constituțională. Acești ani intenși de reformă economică și administrativă au arătat că actuala Constituție are multe lipsuri și nu corespunde nevoilor actuale ale României. Modificarea Constituției nu este un act politic menit să avantajeze unul sau altele dintre partide, este o necesitate asupra căreia întreaga clasă politică a căzut de acord. Societatea civilă cere de mult timp această modificare și este direct în interesul românilor să o voteze în cazul unui referendum.

Noua Constituție are câteva coordonate obligatorii: să respecte decizia românilor de acum doi ani, de la referendumul din 24 noiembrie 2009; să traseze clar linii de demarcație între puterile din stat (în ce măsură Președintele poate demite Premierul, în ce măsură Președintele poate fi suspendat și demis, în ce măsură Parlamentul poate fi dizolvat). Aceste ambiguități existente nu fac decât să sporească tensiunea politică. O decizie clară, tranșantă, ieșirea din zodia struțo-cămilei, ar fi dezirabile tocmai din perspectiva stabilității politice.

Dezbaterea privind Constituția trebuie să marcheze plenar următoarea perioadă. Ar mai fi un an până la organizarea unui eventual referendum. Trebuie ca la nivelul societății să existe o dezbatere de idei reală, în urma căreia să rezulte un act fundamental care să arate clar în ce direcție vrea România să meargă, pe care apoi cetățenii trebuie să-l valideze prin vot.

La 21 de ani de la căderea comunismului, cred că suntem datori să avem o Constituție europeană, capabilă să ofere suport pentru realizarea binelui comun.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - pledoarie pentru adoptarea urgentă a unei legi care să condamne comercianții de etnobotanice;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Adoptarea urgentă a unei legi care să condamne comercianții de etnobotanice"

Numărul cazurilor de intoxicații cu etnobotanice se menține pe o parte ascendentă. Viețile tinerilor sunt puse în pericol și asistăm pentru prima dată la utilizarea injectabilă a acestor produse etnobotanice. Pe o statistică parțială remarcăm riscul crescut al tulburărilor de ritm și cel de infarct la consumatorii acestor produse. Pentru că deja au murit prea mulți, pentru că se încearcă ascunderea sub preș a acestei probleme de sănătate publică, cerem de urgență parlamentului să adopte cât mai rapid proiectul legislativ ce prevede închisoarea pentru cei care comercializează astfel de produse.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - Școala și maternitatea;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Școala și maternitatea"

Cele 8500 de cazuri de mame minore, arătate de statistica anuală, ne situează pe primul loc în Europa. S-a ajuns la situația în care din 1000 de femei care nasc 43 sunt minore. Mamele minore au risc crescut de avort, iar dacă nașterea are loc există riscul major ca acest copil să fie abandonat, iar tânăra mamă va avea dificultăți de integrare socială și abandon social.

Conform statisticilor, mamele minore provin în general din familii dezorganizate, se regăsesc în special în zona rurală, au un nivel redus de educație, inclusiv educație sexuală și contraceptivă. Cazul de la Deva, din aceste zile, când o adolescentă aflată în clasa a șaptea a născut, confirmă aceste statistici și fac din orele de educație pentru sănătate în școli o problemă de sănătate publică.

  Claudia Boghicevici - declarație politică cu titlul Codul de dialog social - o reglementare necesară;

Doamna Claudia Boghicevici:

"Codul de dialog social - o reglementare necesară"

Declarația mea se referă la Codul de dialog social. Proiectul prezentat de Guvern cuprinde, într-un mod unitar, actele normative elaborate în perioade diferite de timp, în contexte socio-economice (Legea nr.54/2003 - legea sindicatelor; Legea nr.356/2001 - legea patronatelor; Legea nr.109/1997 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social; Legea nr.130/1996 privind contractul colectiv de muncă; Legea nr.168/1999 privind soluționarea conflictelor de muncă; Hotărârea de Guvern nr.369/2009 privind comisiile de dialog social și cu privire la impunerea revizuirii și coroborării lor în conformitate cu realitățile socio-economice actuale.

Astfel, au fost revizuite actele normative în aplicarea cărora s-au constatat disfuncții, prezenta lege asigurând unitatea conceptuală de abordare, uniformizarea terminologică și compatibilizarea procedurilor.

Proiectul de lege își propune:

1. Uniformizarea terminologică și conceptuală a termenilor utilizați;

2. Reglementarea modalităților prin care se organizează structurile partenerilor sociali, vizând compatibilizarea pe baza principiului simetriei juridice a drepturilor și obligațiilor acestora, a modalităților de constituire a structurilor asociative ale acestora, precum și a structurilor teritoriale;

S-a eliminat orice restricție privind constituirea organizațiilor sindicale și a celor patronale, în conformitate cu Constituția României și Convențiile OIM ratificate de România.

3. Asigurarea compatibilității cu instituția Consiliului Economic și Social European. Astfel, prin acest proiect de act normativ Guvernul se retrage din Consiliul Economic și Social din România, locul acestuia urmând să fie ocupat de reprezentanți ai societății civile. În contextul acestei modificări structurale au fost revizuite atribuțiile Consiliului Economic și Social și a fost modificată structura comisiilor permanente ale acestuia;

4. Coroborat cu modificarea structurii Consiliului Economic și Social, se propune constituirea Consiliului Național Tripartit pentru menținerea continuității mecanismului de consultări tripartite Guvern - sindicate - patronate, ca urmare a modificării structurii Consiliului Economic și Social. Consiliul Național Tripartit va prelua o parte din atribuțiile Consiliului Economic și Social, precum și atribuții specifice consultării tripartite la nivel național;

5. În ceea ce privește Comisiile de dialog social, proiectul de lege propune o formă de dezvoltare a parteneriatului la nivel teritorial, prin extinderea posibilității de constituire a acestor comisii și la nivel local, nu numai județean;

6. În ceea ce privește negocierile colective, se propune înlocuirea negocierilor la nivelul ramurilor de activitate (care nu sunt definite prin nici un act normativ, fiind stabilite convențional numai de către partenerii sociali) cu negocierea la nivel de sector definit, conform codului CAEN;

7. În vederea promovării soluționării amiabile și cu celeritate a conflictelor colective de muncă, se propune instituirea Oficiului de Mediere și Arbitraj a conflictelor colective de muncă de pe lângă MMFPS. Modalitatea de înființare, organizare și funcționare a Oficiului de Mediere și Arbitraj a conflictelor colective de muncă de pe lângă MMFPS va fi reglementată prin hotărâre de Guvern.

  Daniel Buda - declarație politică intitulată Românii din Bulgaria;

Domnul Daniel Buda:

"Românii din Bulgaria..."

Normele prevăzute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar și protocoalele încheiate între statele Uniunii Europene interzic abuzurile și discriminările săvârșite împotriva grupurilor minoritare, iar rolul statelor membre este acela de a adopta măsuri privind incluziunea socială și statutul minorităților naționale, care să nu aducă atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale acestora.

În egală măsură, și politicile naționale din România trebuie orientate către comunitățile românești din vecinătate care, din păcate, de-a lungul anilor au fost gestionate într-un mod aleatoriu, haotic și ineficient. Spun acest lucru deoarece recent am avut ocazia să analizez o serie de studii efectuate ca urmare a monitorizării tratamentului aplicat comunităților românești din afara granițelor României, cu precădere în Bulgaria, unde au fost constatate grave deficiențe în respectarea drepturilor fundamentale ale românilor care locuiesc în zona aflată la sud de țara noastră. Pe lângă faptul că sunt privați de programe care să încurajeze și să susțină manifestările culturale de tip identitar, precum și a celor care au ca și obiectiv protejarea limbii române, în plan civic și politic, în raporturile cu statul bulgar, românii sunt tratați cu dezinteres, fiind lipsiți de orice susținere financiară, politică, educațională și administrativă.

O asemenea politică, cu o tentă pregnantă discriminatorie, practicată de autoritățile statului bulgar, îmi ridică, mie personal, în calitate de parlamentar, mari semne de întrebare cu privire la respectarea deciziilor și a normelor europene. Deși este stat cu drepturi depline în Uniunea Europeană, recentele statistici mă determină să constat cu regret că Bulgaria este o țară cu instituții intolerante vizavi de minoritățile etnice. Bulgaria, ca și toate celelalte state participante, încă din faza de preaderare la Comunitatea Europeană a avut menirea să stabilească o strategie, un proiect cel puțin la nivel declarativ de combatere a discriminărilor de orice natură. Imaginea europeană, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale minorităților, reprezintă, fără doar și poate, cartea de vizită în lume a statelor cu adevărat europene și a fost un prim test european al statelor integrate. Din nefericire, nu pot să spun decât că la acest capitol oficialii bulgari ar trebui să urmeze exemplul țărilor vecine.

România a făcut pași semnificativi în acest sens, a fost prima țară dată ca exemplu în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale minorităților, a multiculturalismului și a politicilor practicate în vederea combaterii discriminărilor. Tocmai din acest punct de vedere, România ar trebui privită ca etalon, exemplu de urmat în ceea ce privește eficiența în aplicarea și respectarea deciziile și a nomelor europene referitoare la drepturile și libertățile fundamentale ale minorităților naționale.

O dată preluate responsabilitățile guvernamentale de către PDL, un punct principal în programul de guvernare a fost, este și va rămâne implementarea unor politici de parteneriat corect cu autoritățile statelor pe teritoriul cărora trăiesc comunități de români, astfel încât aceștia să beneficieze de toate drepturile conferite de legislația în vigoare, respectiv dreptul de a-și păstra identitatea religioasă, culturală și lingvistică. Pe baza principiului reciprocității, consider că avem o mare responsabilitate în urmărirea și susținerea proiectelor care au ca obiectiv protejarea limbilor minorităților naționale, punerea în aplicare a strategiilor pentru prevenirea manifestărilor curentelor xenofobe.

Am convingerea că instituțiile abilitate în acest sens, în special oficialii Ministerului Afacerilor Externe, vor urmări și se vor implica activ în derularea proiectelor în interesul compatrioților noștri din lume. Fără discuție, este și datoria noastră morală, a actualilor parlamentari, să ne implicăm într-un mod mult mai pragmatic și mai riguros în aplicarea strategiilor, programelor și proiectelor pentru sprijinirea românilor de pretutindeni și să continuăm monitorizarea tratamentului aplicat comunităților românești din afara granițelor.

  Răzvan Mustea-Șerban - declarație politică având tema Dialogul social - cheia legitimării deciziilor într-o societate modernă;

Domnul Răzvan Mustea-Șerban:

"Dialogul social - cheia legitimării deciziilor într-o societate modernă"

Angajarea răspunderii Guvernului condus de Emil Boc asupra Legii dialogului social a reprezentat un răspuns prompt și bine- venit la disfuncțiile care au marcat actele normative care reglementau relațiile cu partenerii sociali, disfuncții provenite în primul rând din modificarea radicală a contextului socio-economic la care trebuiau să răspundă.

Și, ca să fim obiectivi, nici măcar opoziția parlamentară nu a putut găsi vreun "nod în papură" acestei inițiative, pentru că noile reglementări elimină absolut orice restricție în privința constituirii organizațiilor sindicale sau a celor patronale în România.

Viziunea asupra constituirii, organizării și mai ales asupra rolului social al organizațiilor sindicale și patronale este una modernă, occidentală și radical schimbată față de trecut. Dintr-un rol mai degrabă pasiv, organizațiile sindicale și patronale devin un actor activ pe piața muncii, mai ales prin capacitatea lor de a organiza și desfășura cursuri de pregătire și calificare profesională, ducând la creșterea numărului de servicii oferite de acestea.

Sunt modificate, de asemenea, criteriile și modalitățile de reprezentativitate a organizațiilor sindicale la nivel de unitate, unde condiția numărului de membri a fost crescută de la o treime la jumătate din numărul salariaților.

Pentru a asigura compatibilitatea cu instituția Consiliului Economic și Social European, prin această lege Guvernul se retrage din Consiliul Economic și Social din România, locul acestuia urmând să fie ocupat de reprezentanți ai societății civile. Împreună cu partenerii sociali, s-a convenit constituirea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, care să asigure continuarea bunelor practici în domeniul dialogului social la acest nivel, precum și exercitarea atribuțiilor ce reveneau până în acest moment Consiliului Economic și Social.

Consiliu Tripartit va fi prezidat de prim-ministru, iar membrii de drept ai consiliului vor fi președinții confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național, reprezentantul Băncii Naționale, precum și alții, care urmează a fi conveniți cu partenerii sociali. Consiliul tripartit pentru dialog social ar răspunde cerințelor Organizației Internaționale a Muncii privind dialogul social tripartit.

Nu fără o opoziție extrem de puternică din partea organizațiilor sindicale se va elimina obligativitatea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel național.

Eliminarea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel național, care prin efectele sale se suprapune reglementărilor legale în vigoare, a fost determinată de generarea de dezechilibre în cascadă, prin aplicare exhaustivă asupra tuturor unităților economice, indiferent de afilierea acestora.

Practica europeană nu cunoaște astfel de contracte colective de muncă la nivel național, acestea fiind de regulă sectoriale. De altfel, contractul colectiv de muncă la nivel național așa cum este reglementat de legea în vigoare transformă acest contract în lege care stabilește drepturi și obligații pentru toți angajații din țară, precum și pentru toate unitățile economice, atât bugetare, cât și private, excedând prerogativele constituționale de legiferare ale Parlamentului și Guvernului.

Un alt argument este determinat de faptul că în cei peste 15 ani în care s-au încheiat contracte colective de muncă unice, la nivel național, s-a constatat din ce în ce mai pregnant că prevederile conținute corespund mai degrabă unui contract la nivel de unitate. Contractul colectiv de muncă unic la nivel național era perceput ca o trambulină pentru creșteri salariale și sporuri în cascadă, prin intermediul contractelor colective la nivel de ramură, grup de unități și unitate, iar măsurile de protecție socială și imunitățile se refereau mai degrabă la organizațiile sindicale decât la angajați.

Spațiul unei declarații politice nu-mi este nicidecum suficient pentru a enumera multiplele modificări ale normelor care vor regla dialogul cu partenerii sociali de acum înainte.

Cert este că prin adoptarea acestei legi, atât organizațiile sindicale, cât și cele patronale vor trebui să reprezinte mai responsabil proprii membri, să se angreneze mult mai decisiv în deciziile macroeconomice și să pună mai presus interesele organizațiilor pe care le reprezintă decât pe cele ale liderilor lor.

Legea dialogului social se înscrie în amplul set de reforme demarate de Guvernul condus de Emil Boc, prin modificarea Codului muncii, și se va încheia atunci când și domeniul prestațiilor sociale va suferi o reformă radicală, prin care doar cei care au cu adevărat nevoie de ajutorul social al statului să îl obțină.

  Stelică Iacob Strugaru - declarație politică având subiectul Democrația directă trebuie intensificată!;

Domnul Stelică Iacob Strugaru:

"Democrația directă trebuie intensificată!"

Trebuie să recunoaștem că în ultimii douăzeci de ani încrederea populației în instrumentele democrației reprezentative s-a diminuat din ce în ce mai mult. Încrederea fraților, prietenilor, colegilor în oamenii politici din România este astăzi mai mică decât niciodată.

Când spun aceasta, mă refer în primul și în primul rând la lipsa totală de apetit a electoratului pentru participarea la scrutinele organizate, indiferent dacă ele au avut ca rezultat alegerea Parlamentului României, a Președintelui, a reprezentanților pentru Parlamentul European sau șefilor administrațiilor publice locale. Dacă în urmă cu două decenii se prezenta la urne peste 80% din populația cu drept de vot, astăzi suntem fericiți dacă mai votează 40%.

Pentru mine, personal, momentul alegerilor este momentul cel mai important pentru o democrație funcțională, iar o rată mică de participare a electoratului nu poate echivala cu o reală legitimare a noilor demnitari și a acțiunilor lor viitoare.

De asemenea, chiar dacă Constituția României proclamă un instrument extrem de important al democrației, consultarea populației prin referendum, imediat, forțele politice de rea-credință interpretează acest drept constituțional într-un mod demagogic.

"Cui îi este frică de ceea ce dorește poporul român!"

Vă spun eu cine sunt aceia care nu acordă poporului român acest drept sacru. Sunt acei oameni politici care în fiecare campanie electorală au mințit și au promis mai mult decât economia le-ar fi permis. Sunt acei oameni politici cărora le e teamă ca opțiunea poporului să nu fie diferită de interesele lor private. În consecință, acele partide politice s-au temut și se opun în continuare consultării celor care ne-au dat dreptul de a-i reprezenta.

Punctul meu de vedere personal este contrar acestei situații!

Consider că de prea puține ori ne întoarcem către cetățenii noștri să îi consultăm și să le cerem permisiunea de a întreprinde anumite acțiuni.

Scuza cea mai frecvent invocată a fost aceea că referendumul costă!

Stimați colegi, lipsa democrației costă și mai mult decât organizarea unei consultări publice, așa că nu pot considera valid un astfel de argument. Haideți să ne întoarcem la oameni și să-i cointeresăm în procesul decizional!

  Viorel Palașcă - declarație politică intitulată România celor 15 miniștri vs. România celor 22 milioane de români!;

Domnul Viorel Palașcă:

"România celor 15 miniștri vs. România celor 22 de milioane de români!"

Aflat într-una dintre incursiunile sale specifice de președinte-jucător prin România, de această dată în județul Covasna, domnul Traian Băsescu a declarat că: "O Românie modernă înseamnă o Românie pe care nu o fac 15 miniștri, ci o fac 22 de milioane de români." Foarte adevărat, numai că din 2009 încoace, viziunea celor 15 miniștri despre România, a guvernării PDL, identică cu a președintelui Traian Băsescu, contravine flagrant și lovește izbitor în interesele celeilalte Românii, a celor 22 de milioane de români.

De doi ani încoace, vedem zilnic cum România pe care o fac 15 miniștri și un președinte este tot mai îndepărtată de România celor mulți și nevoiași. De doi ani de zile, România celor 22 de milioane de români a devenit prizoniera unui regim clientelar, bine organizat și condus de către Băsescu și Boc, cei care invocă numele românilor și interesul național în adoptarea măsurilor catastrofale pentru țară. Numai că, sub guvernarea PDL, România minoritară, a celor 15 miniștri și a clientelei politice, s-a îmbogățit, în timp ce România celor 22 de milioane de cetățeni a sărăcit fără precedent.

Ceea ce uită domnul președinte să spună, ca de obicei cu intenție, este faptul că acești 15 miniștri nu au susținerea majorității celor 22 de milioane de români pentru a face o croială europeană care să țină de cald, de vânt, ploaie, de vremuri bune sau mai rele, dar, cel mai important, o croială care să-i reprezinte și să-i includă pe toții românii. Această haină este mai degrabă o chingă pentru majoritatea românilor, obligați să suporte reduceri de salarii, de pensii, de ajutoare și indemnizații pentru mame, în fapt toate măsurile de ajustare luate în numele crizei, în timp ce croiala pentru clientela celor 15 miniștri seamănă cu un țol festiv, bine căptușit cu privilegii și din ale cărui buzunare se scurg fondurile guvernamentale.

Ceea ce uită să menționeze domnul președinte, deși ține la acest principiu, este faptul că pentru a impune măsuri, pentru a face o Românie, mai ales a celor 22 de milioane de cetățeni, trebuie să aibă credibilitate. Or, în acest caz, al celor 15 miniștri în frunte cu premierul Boc, din cauza incompetenței, a populismului, a corupției, credibilitatea atinge cote mari, dar pe minus, și nu pe plus. Nu a existat categorie socio-profesională în România ultimilor doi ani care să nu fie atinsă, chiar batjocorită, de guvernarea PDL, de măsuri arbitrare și păguboase, care nu au avut nicio legătură cu realitatea, cu traiul oamenilor, cu drepturile și interesele lor.

A existat și încă mai există, dar să sperăm că nu pentru mult timp, România celor 15 miniștri, a președintelui Băsescu, cu drepturi, cu privilegii, cu clientelă care strivește în fiecare zi România celor mulți, dar, mai grav, șansa de redresare economică și de revenire la normalitate și democrație.

  Teodor Atanasiu - Care sunt prioritățile dumneavoastră, domnule președinte Băsescu? Mai există românii pentru dumneavoastră?;

Domnul Teodor Atanasiu:

"Care sunt prioritățile dumneavoastră, domnule președinte Băsescu? Mai există românii pentru dumneavoastră?"

Zilele trecute am aflat cu stupoare că președintele Băsescu vrea să-l salveze pe premierul Berlusconi de o parte din imigranții tunisieni, oferindu-se să găzduiască cel puțin 200 de imigranți, România devenind singura țară din UE care a făcut o astfel de ofertă Italiei!

Este pur și simplu uluitoare grija de care dă dovadă președintele Băsescu vizavi de problemele Italiei, dar mai ales umanismul profund, legat de imigranții respectivi!

Din păcate, domnul Băsescu și-a uitat cu desăvârșire proprii cetățeni care mor pe la ușile spitalelor închise brusc de reforma portocalie! Dumnealui nu a avut niciun fel de reacție atunci când bolnavii, gravidele și nou-născuții erau dați afară din spitale sau cărați cu targa pe străzi, ca la război! Domnul președinte nu a avut niciun moment de compasiune față de bolnavii externați în masă, ca și când s-au vindecat toți deodată la aceeași oră, și trimiși acasă de la 1 aprilie a.c.!

În 2008, domnul președinte Băsescu forma o comisie prezidențială de sănătate, compusă din personalități în domeniu, ca să-i elaboreze o strategie a politicilor din domeniul sănătății pe termen lung. S-a întocmit atunci un document laborios în acest sens, și acesta a reprezentat chiar unul dintre programele de bază ale campaniei prezidențiale cu care domnul Băsescu a câștigat alegerile în 2009!

În acel document nu se punea sub nicio formă problema desființării spitalelor din România! Ba, din contră, raportul respectiv susținea centrarea sistemului sanitar pe nevoile cetățeanului. Astfel, "serviciile trebuie organizate, localizate și accesate în așa fel încât să se țină cont denevoile și preferințele comunităților pe care le deservesc".

Nici în programele de guvernare ale PDL sau UDMR nu s-a menționat vreodată intenția de a închide sute de spitale! PDL promitea în programul de guvernare din 2009: "Îmbunătățirea stării de sănătate a populației, creșterea calității vieții, în condițiile compatibilizării sistemului sanitar românesc cu cel din Uniunea Europeană", precum și stimulente importante pentru studenți și rezidenți și salarii mai mari pentru medici! Și ce le-au dat în realitate pdl-iștii acestora? Doar tăieri salariale de peste 25% și, mai nou, spitale închise și locuri de muncă mult mai puține!

Ce părere aveți, domnilor conducătorii ai României spre nicăieri? Cum justificați toate acele minciuni sfruntate, domnilor Băsescu și Boc? Tot ceea ce s-a scris în documentele portocalii de partid sau în cele prezidențiale este exact pe dos față de ceea ce se face în acest moment de către guvernul Boc V, prin decizia unilaterală a desființării spitalelor! Ceea ce se întâmplă astăzi în sănătate contrazice flagrant strategia prezidențială, începând cu recomandarea de a se aloca cel puțin 6% din PIB pentru sistem, cu susținerea majoră și finanțarea cu prioritate a medicinei primare sau cu asigurarea accesului pacienților la serviciile de care au nevoie!

Acum, exact toate aceste lucruri susținute de specialiștii domnului președinte și asumate de către acesta au fost încălcate cu toată energia portocalie din dotarea guvernamentală, iar președintele nu are absolut nimic de comentat!

Dumnealui are alte griji, cu mult mai urgente și importante pentru țara din buzunarul său, precum soarta tunisienilor sau împovărata Italie de imigranți africani!

  Mihai-Aurel Donțu - declarație politică intitulată Premierul Boc ne scoate în fiecare lună din recesiune!;

Domnul Mihai-Aurel Donțu:

"Premierul Boc ne scoate în fiecare lună din recesiune!"

Nu contează că prețurile au sărit în aer și la alimente și la carburanți, că România a înregistrat o rată record a inflației luna trecută sau că oamenii se luptă la propriu între ei, pe la toate cozile unde se mai dă câte ceva de mâncare la preț redus!

Nu-i nimic grav! Premierul Boc este din nou optimist! România merge spre cele mai bune culmi, ne transmite dumnealui constant, și are toate șansele ca la colțul următor să iasă din crizele de tot felul în care ne-am băgat singuri, fără ajutor guvernamental portocaliu! De PDL și al său etern premier, numai de bine! Dacă nu i-am avea pe dumnealor ca să ne euforizeze permanent cu câte o declarație de basm, plină de împliniri virtuale, nu am mai putea supraviețui în această țară de coșmar!

"Datele de pe luna ianuarie și februarie, date pe care le avem deja oficiale, dacă merg în aceeași direcție și în luna martie, putem să privim cu optimism ieșirea din recesiune la sfârșitul primului trimestru și ea să fie ca atare consolidată prin datele pe care le va comunica Institutul Național de Statistică", a declarat din nou zilele trecute premierulEmil Boc.

România se tot apropie de ieșirea anunțată zilnic de premierul Boc din recesiune, dar ratează linia de sosire cu obstinație! Oare de ce ne împiedicăm tot timpul, domnule Boc?

Premierul Boc ne înștiințează solemn că datele pe primele două luni ale acestui an confirmă clar că suntem din nou pe drumul cel bun, dar trebuie văzut dacă tendința de creștere economică s-a menținut și în luna martie. Pentru asta se așteaptă informații proaspete de la Institutul Național de Statistică...

De câte ori n-am mai auzit aceste așa-zise bune vești de la premierul în funcție sau de la președintele Băsescu? De câte ori i-a lovit pe dumnealor optimismul debordant și în 2008, după ce au câștigat alegerile, sau în 2009, după campania prezidențială, și în 2010, la început de an, ca apoi să ne spună la unison că ne-a lovit în plex criza și să ne arunce pe umeri toate austeritățile inventate vreodată pe Terra?

Oare ghiocul domnului Boc are vreo undă de claritate de această dată, în ceea ce privește soarta economiei, deși datele din teren ne arată o altfel de Românie, sumbră, bolnavă și copleșită de toate poverile posibile, iar imaginile sărăciei și ale umilinței fără margini nu mai contenesc să apară din fiecare localitate din țară?

Românii au mai îndurat atâta umilință doar în vremurile de tristă amintire, când li se spunea prin toate mijloacele existente că totul este roz și viața lor perfect egală, dar în realitate aveau și pâinea și laptele raționalizate și toate drepturile îngrădite!

La fel se întâmplă și acum: promisiunile minunate, cum că viața, educația, sănătatea, salariile și întreg viitorul vor fi din ce în ce mai bune, ne asaltează de peste tot: guvern, președinție, partide guvernamentale, dar toate acestea nu mai pot vopsi și camufla la infinit grotescul adevăr!

  George Ionuț Dumitrică - declarație politică având tema Președintele Băsescu jignește profund poporul român!;

Domnul George Ionuț Dumitrică:

"Președintele Băsescu jignește profund poporul român!"

Supărat că nu mai poate face băi de mulțime oricând, oricum, ca în vremurile sale de glorie, în care repertoriul său colorat și al guvernanților incompetenți pe care-i susține, bazat în întregime pe minciuni și promisiuni false, mai ținea pe scena publică - indiferent de lucrurile grave pe care le-au făcut aceștia sau de consecințele nefaste ale celor mai proaste decizii luate vreodată -, domnul președinte Băsescu atacă furibund poporul român!

După ce s-a văzut cu sacii în căruța prezidențială și s-a apucat de jignit mai toate domeniile profesionale, de la medici, profesori, până la polițiști și militari, domnul Băsescu a trecut la catalogarea întregului popor român, pe care îl etichetează acum ca fiind în întregime neperformant și neadaptat României băsesciene!

"Cum poți să faci un stat social dacă economia, și scuzați-mă că o spun, chiar poporul are performanțe limitate? Muncim 8 ore. când vom învăța să nu mai lăsăm 3 milioane de hectare nemuncite? Că nu vin miniștrii să are pământul, nici să-l cultive. Când vom învăța că decât să stau la cârciuma satului mai bine bag plugul în hectarul și jumătate din spatele casei? Trebuie să ne hotărâm să fim performanți!" susține perfectul domn Băsescu!

Președintele Traian Băsescu a mai declarat, duminică, la Covasna, că nu își propune ca obiectiv "să fie fluierat la diverse evenimente", dar că nu este o surpriză schimbarea atitudinii oamenilor față de el, atât timp cât ei nu acceptă să trăiască într-o Românie modernă!

Despre cine vorbiți aici, domnule președinte Băsescu? Pe cine criticați dumneavoastră, jignind atât de dur? Cumva vorbiți despre imaculata doamnă Ridzi, care v-a mărit substanțial bugetele de campanie din bani publici cât a fost ministru, sau despre excelenta matematiciană, doamna Anastase, care a inventat propriul sistem de numărare în Parlamentul României și care adoptă cele mai importante legi cu voturi inexistente?

Sau poate vă referiți la furnicuța doamnă Udrea, care muncește din greu la cel mai bogat minister al tuturor timpurilor, unde miliardele de euro adunate cu spor de pe la sănătate, educație, apărare, pensii și altele, sunt investite cu toată priceperea și hărnicia în frunze, telegondole, patinoare și săli de sport, super-adevărate și ultra-necesare investiții României de astăzi?

"Nu am obiectivul acesta. ...Nu sunt îndepărtat deloc de oameni. Oamenii trebuie să aibă răbdare, dar sunt lucruri asumate. Pentru mine nu este o surpriză schimbarea atitudinii față de mine, atâta timp cât oamenii nu acceptă să trăiască într-o Românie modernă. O Românie modernă înseamnă o Românie pe care nu o fac 15 miniștri, ci o fac 22 de milioane de români. Eu astăzi sunt, mâine nu mai sunt președinte, depinde de români cum vor să aibă țara", a afirmat domnul Băsescu!

În concluzie, miniștrii portocalii sunt minunați, perfecți și plini de bune intenții! Ei nu au nicio contribuție la performanta falimentare totală a României! Și nicio vreo vină că măsurile luate de ei sunt cele mai proaste, aberante și fără vreun impact pozitiv asupra economiei și a mediului privat! Românii și numai ei sunt culpabili pentru tot ceea ce se întâmplă în țara lor de mai bine de doi ani! Ei i-au cerut președintelui și guvernelor sale portocalii să le taie salariile, să crească TVA-ul și prețurile până la cer, să impoziteze orice și să toace toți banii împrumutați sau încasați în vistierie, pe ceea ce consideră doamna Udrea necesar...

  Călin Potor - declarație politică intitulată: - Asumarea răspunderii? Nu, asomarea democrației și parlamentarismului;

Domnul Călin Potor:

"Asumarea răspunderii? Nu, asomarea democrației și a parlamentarismului"

Potrivit DEX, asumarea se traduce prin "Acțiunea de a asuma și rezultatul ei; răspundere; a lua ceva asupra sau pe seama sa; a se angaja să îndeplinească ceva. A-și asuma o răspundere". Aceleași dicționare explicative ale limbii române traduc și definiția termenului asomare, cunoscut românilor după integrarea în Uniunea Europeană. Astfel, asomarea este "Acțiunea de a asoma și rezultatul ei; A ameți înainte de sacrificare; a ameți animalele la abator înainte de tăiere (cu o lovitură puternică); a inoportuna, a lovi; a lovi de moarte".

Procedura asumării răspunderii, care permite adoptarea unor legi fără dezbatere parlamentară, a fost folosită de mai multe ori nejustificat în ultimii ani de guvernul boc, cu "b" mic, pentru legi importante, cum ar fi cea a salarizării unitare, a pensiilor sau a educației. Dezavuez și deplâng în mod public, cu acest prilej, noua stratagemă de ocolire a dezbaterilor parlamentare.

Ceea ce face în prezent guvernul boc, cu "b" mic evident, nu mai înseamnă o asumare, ci o asomare în toată puterea cuvântului. Dincolo de faptul că a 13-a sau a 14-a angajare a răspunderii Guvernului, cea de luni, este neconstituțională și ilegală, boc și ai lui nu fac altceva decât să asomeze democrația, libertatea de opinie și însuși forul legislativ. În cel mai pur stil demagogic și populist, boc continuă sfidarea Parlamentului și a întregii populații a României. În cazul de față a fost vorba de un Cod al dialogului social care împiedică orice fel de dialog social, iar despre mazilirea salariilor profesorilor nu are rost să mai comentez, cât timp guvernul de tristă amintire refuză dreptul dascălilor la decență, deși ar avea resurse financiare...

Guvernul boc a reușit din nou să asomeze democrația, statul de drept, Parlamentul, chiar Constituția. Care asumare? Nu există lege, doar tocmeală pentru camarila portocalie! Păcat, mare păcat, pentru că boc lovește de moarte principala putere a statului, puterea legislativă, însă asomările lui se vor întoarce împotriva sa ca un bumerang la alegeri, atunci când, cu siguranță, acești vremelnici vor fi trimiși de electorat la groapa de gunoi a istoriei.

  Călin Potor - declarație politică intitulată: - Să redăm încrederea populației în Legislativ;

Domnul Călin Potor:

"Să redăm încrederea populației în Legislativ"

Clasa politică, în integralitatea ei, traversează în prezent o perioadă de criză majoră, generată de interminabilele conflicte la vârf dintre conducătorii aleși să vegheze la liniștea și armonia instituțională, la respectarea Constituției și a legilor țării. Aceste dispute au avut drept consecință îndepărtarea populației de actul politic, fapt demonstrat și prin slaba prezență la vot de la ultimele alegeri, dar și prin dezgustul fățiș manifestat de populație față de politică și politicieni.

În acest context deloc favorabil, consider că oamenii politici în general, și parlamentarii în special, trebuie să demonstreze că doresc să facă o altfel de politică, cea a cetățenilor. Trebuie să schimbăm fundamental responsabilitatea pe care o avem față de cei care ne-au mandatat să-i reprezentăm în Parlament, pentru că, de cele mai multe ori, mesajele și ideile noastre pozitive nu au ajuns așa cum trebuie la adevărații destinatari, oamenii onești ai acestei țări. Cred că trebuie să corectăm și să îmbunătățim situația, în sensul transmiterii în timp real către beneficiari a activităților noastre în plan parlamentar și social, cu atât mai mult cu cât am fost aleși în sistemul de vot uninominal. Nu în ultimul rând, consider că lipsa de încredere și respect în și pentru politicieni nu va conduce la îmbunătățirea calității clasei politice pe care toată lumea o dorește, cel puțin la nivel declarativ.

Consider că blamarea generalizată a oamenilor politici nu va determina altceva decât îndepărtarea altor persoane, profesioniști în diverse domenii, care doresc să se implice în fenomenul politic. Sunt convins că avem forța să arătăm că, cel puțin reprezentanții Partidului Național Liberal în Parlament, au făcut politică pentru cetățeni, nu pentru interese meschine și populiste. Dacă populația va recepta la adevărata dimensiune mesajele noastre, nu am nici un fel de teamă că nu vom reuși, în ciuda procentului încă extrem de mic de încredere a populației în legislativ.

  Călin Potor - declarație politică intitulată: - Apel la iubirea oamenilor, nu doar a... câinilor vagabonzi;

Domnul Călin Potor:

"Apel la iubirea oamenilor, nu doar a... câinilor vagabonzi"

Trăim vremuri în care democrația pe cale de instaurare definitivă din România generează situații care mai de care mai tragi-comice pentru omul de rând. Personal, nu am nimic împotriva iubitorilor de câini, în definitiv fiecare om are pasiunile și preocupările lui. Asociațiile care se ocupă cu drepturile animalelor au reușit, cu sprijinul unor parlamentari, să promoveze anumite acte normative care pedepsesc oamenii care își bat joc de câinii comunitari. Foarte bine! Este în regulă că avem grijă de maidanezii tuturor orașelor și satelor. Nu este în ordine însă faptul că în zilele noastre am ajuns să fim parcă mai mult preocupați de câini decât de oameni. De milioanele de oameni care trăiesc într-o sărăcie lucie, de cei bolnavi, de cei bătrâni, care au o pensie de mizerie, de oamenii care, pur și simplu, nu mai găsesc nicio bucurie, nicio clipă de zâmbet.

Avem legi pentru maidanezi, să nu-i supere nimeni cu nimic, dar avem mii de români care așteaptă de câțiva ani banii cuveniți cailor pe care i-au pierdut din cauza statului, în urma programului național de eradicare a anemiei infecțioase ecvine. Avem legi pentru câini, protejați și atunci când rănesc grav sau chiar omoară copii nevinovați, dar continuăm să batjocorim instituțional românul de rând, când e vorba de accesul la actul de sănătate, educație, muncă... Avem legi pentru animale, dar românii se sinucid pentru că au fost evacuați din casele unde au stat zeci de ani, iar pensionarii pe caz de boală sunt aspru sancționați financiar pentru simplul motiv că au vrut să supraviețuiască. Corupția și birocrația escaladează zilnic, în detrimentul omului de rând, plătitor onest de taxe și impozite către stat. Și atunci, întreb respectuos, fără să supăr asociațiile care protejează câinii, pe oameni cine îi protejează? Nu de câini, ci tot de oameni, oameni cu inimă de... câine. Ar trebui să medităm mai mult la protejarea și apărarea drepturilor românilor, cu atât mai mult acum, în plină Săptămâna a Patimilor...

  Călin Potor - declarație politică intitulată: - Păduchii apolitici din școlile de fițe;

Domnul Călin Potor:

"Păduchii apolitici din școlile de fițe"

Zeci de cazuri de pediculoză au fost descoperite în școli din toată țara, în urma unui triaj epidemiologic de rutină. Paradoxal, au fost semnalate cazuri de elevi cu păduchi chiar în unele școli de fițe din Capitală, care se bucură de cursanți ceva mai deosebiți-odrasle ale unor persoane importante. Faptul că în anul de grație 2011, la destui ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, copiii românilor încă mai au asemenea probleme, este în măsură să îngrijoreze în primul rând autoritățile, dar și părinții. Mulți ar fi tentați să arunce vina exclusiv pe părinți, care, în goana nebună pentru supraviețuire, pot fi absolviți într-un fel de "vina" că nu au timp să se ocupe mai atent de copii. Probabil au și părinții partea lor de vină. Însă nu sunt singurii vinovați.

Știrea la care făceam referire la început este cu siguranță mult mai valabilă în zonele rurale din toate județele țării. Iar pentru această situație, pentru diferențele semnificative între orașele și satele României, pentru decalajul uriaș dintre urban și rural, poate fi arătată cu degetul întreaga clasă politică. Din păcate, în ciuda unor eforturi mai mult de imagine, autoritățile statului nu au reușit după 1990 să rezolve această problemă. Există încă destul de multe localități din țară unde oamenii trăiesc tot la marginea Evului Mediu. Acolo nu poți ridica pretenții. Bine totuși că cei mici frecventează școala, bine că au unde să meargă la grădiniță, atât cât mai au...

  Călin Potor - declarație politică intitulată: - Pledoarie pentru dascăli;

Domnul Călin Potor:

"Pledoarie pentru dascăli"

Categoria socio-profesională a dascălilor este o categorie de o importanță semnificativă în societatea românească, prin rolul său de a forma nu doar conduite, caractere sau personalități umane, cât specialiști și deopotrivă profesioniști în diverse domenii de activitate. Dacă odată era o mândrie să fii de profesie dascăl, iar omul de rând se pleca respectuos în fața acestuia, recunoscându-i astfel meritele, astăzi condiția socială a dascălului a ajuns într-o stare pe care o deplângem cu toții. Principalul factor cauzator pentru care s-a ajuns aici este faptul că guvernele care s-au succedat la putere nu au acordat problemei financiare a dascălilor atenția cuvenită, gestionând cu superficialitate și lipsă de înțelepciune politică această situație.

Măririle de salariu, sporurile, subvențiile și ajutoarele de stat care s-au acordat rând pe rând profesorilor s-au dovedit în practică insuficiente a face față provocărilor unei societăți aflate în tranziție, în care creșterea prețurilor la produsele de bază este o constantă, aceste produse devenind un lux pentru o bună parte dintre cetățeni. Dacă angajați ai altor instituții publice, precum primăriile, prefecturile și instituții subordonate acestora primesc diferite sporuri și indemnizații în bani, de la alocație de hrană, indemnizație de dispozitiv, spor de microunde, până la indemnizație pentru vestimentație, consider că este oportun ca noi, în calitate de oameni politici, să intervenim în sprijinul dascălilor, propunând o sumă lunară, pe lângă salariu, pentru vestimentația acestora. Supun atenției dumneavoastră faptul că, datorită salariilor foarte mici, profesorii nu își pot acoperi cheltuielile curente și cele necesare asigurării unui trai decent, nemaivorbind despre materialele didactice care sunt costisitoare și totodată absolut necesare pregătirii și perfecționării cadrelor didactice sau despre o vestimentație decentă și adecvată. Statutul social al unui dascăl nu îi permite să apară în fața elevilor ori a studenților altfel decât adecvat vestimentat, or, așa cum menționam mai sus, acest lucru este greu de realizat în practică, în condițiile unor venituri atât de modeste.

Ca om politic dator să reprezint interesele celor care m-au votat, situația dascălilor îmi ridică serioase semne de îngrijorare. Am constatat cu toții că tinerii noștri nu mai sunt interesați de a profesa această meserie, din cauza remunerației mici și, în același timp, am constatat că mulți dintre dascălii noștri preferă să părăsească această meserie, fie plecând la muncă în străinătate, fie reorientându-se profesional. O spune realitatea cotidiană, o spun și sondajele de opinie publică și cercetările sociologice efectuate. Este o problemă care ne afectează societatea în ansamblul ei și pe care trebuie să o stopăm.

În acest sens, propun să devenim cu toții mai responsabili față de societatea românească și față de problema dascălilor și să luăm atitudine cu privire la aceste lucruri. Ca un prim pas în această direcție, propun să milităm pentru acordarea unei sume de bani pentru vestimentație, atât profesorilor preuniversitari, cât și celor universitari, fără discriminare, întrucât nevoile acestora o cer. Dascălii merită întreg suportul nostru moral și financiar, prin ceea ce reprezintă ei pentru viitorul nostru și al copiilor noștri.

  Călin Potor - declarație politică intitulată: - Pași pentru reducerea corupției și a accidentelor grave;

Domnul Călin Potor:

"Pași pentru reducerea corupției și a accidentelor grave"

Procentul de promovabilitate al candidaților care au susținut examenul pentru obținerea permisului auto în noua variantă, cea pe calculator, este extrem de redus la nivel național. Este vorba de un procent diminuat de câteva ori față de examenul desfășurat în sistemul clasic, direct proporțional cu posibilitatea de a frauda testul. Această situație nu face altceva decât să dea crezare numeroaselor voci care au acuzat faptul că sute, dacă nu mii de șoferi au obținut permisul de conducere în urma unor fraude. Scandalul permiselor de la Argeș se pare că nu a fost întâmplător. Nici numărul mare al accidentelor de circulație de pe șoselele țării, în care mor zilnic zeci de români, probabil nu este întâmplător. Nu există nicio zi în care să nu se producă coliziuni grave pe șosele din cauze umane, respectiv din erori ale șoferilor. În astfel de cazuri, nu mai putem acuza pe nimeni, nici starea drumurilor, nici Poliția, nici capriciile vremii. Este vorba de greșeli ale unor oameni care probabil au permis de conducere pe bătrânul sistem "PCR"- Pile, Cunoștințe, Relații.

Modelul on-line este, fără doar și poate, unul extrem de pozitiv pentru siguranța viitoare a circulației din România. Este firesc ca oamenii să obțină dreptul de a conduce autoturismele pe căi cinstite, fără intervenții. Iar dacă nu au aptitudini pentru acest lucru, să nu urce la volan. Ar fi un prim pas spre instaurarea mult-așteptatului climat de normalitate pe șoselele țării și ar duce implicit la scăderea mortalității datorate accidentelor rutiere.

  Călin Potor - declarație politică intitulată: - Ziua internațională a monumentelor și siturilor, o zi tristă pentru România;

Domnul Călin Potor:

"Ziua internațională a monumentelor și siturilor, o zi tristă pentru România"

Am sărbătorit ieri Ziua internațională a monumentelor, care se marchează în fiecare an pe data de 18 aprilie, și în mod firesc oferă posibilitatea conștientizării de către public atât a diversității patrimoniului la nivel mondial, cât și a vulnerabilității acestuia și, în consecință, a eforturilor necesare pentru protecția și conservarea sa.

Ziua internațională a monumentelor și siturilor - 18 aprilie - se marchează anual, începând cu anul 1983, conform aprobării Conferinței Generale UNESCO, la propunerea ICOMOS - Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor. Patrimoniul industrial, ca de altfel și alte sectoare ale patrimoniului cultural, este în pericol la nivel mondial. Fabrici, mine, căi ferate, instalații de producere a energiei electrice, locuințe muncitorești etc., reprezintă tot atâtea repere ale dezvoltării societății umane și au o importanță egală cu cea a siturilor laice sau religioase cărora li se acordă, în mod tradițional, o mult mai mare atenție. Patrimoniul industrial este în pericol de dispariție prin distrugere și abandon, existând astfel riscul de pierdere a unor mărturii esențiale privind geniul creator al umanității.

Din păcate, seria impresionantă de monumente ale naturii din România este în pericol sub guvernarea actuală. Bine cunoscuta rezervație protejată Parcul Natural Apuseni, impunătoare atât prin măreția peisajului, cât și prin complexitatea faunei și florei, se confruntă cu mai multe tipuri de dificultăți. Comportamentul dezordonat al turiștilor, prin poluare cu deșeuri menajere, alături de dezvoltarea infrastructurii, în lipsa efectuării unui inventar al speciilor și amenajării perimetrelor care le conțin, încep să aibă efecte negative în sensul deteriorării habitatelor și pierderii treptate a biodiversității. Mai mult, această situație este înrăutățită de lipsa de implicare a autorităților județene și locale. Acestea ar trebui obligate, printre altele, să asigure un buget necesar bunei administrări a ariei protejate și să constituie o structură de specialitate în vederea coordonării activității de administrare. Îndatoririle respective nu sunt însă respectate, din moment ce actualul plan de management al Parcului nu este pus în aplicare de către autorități.

Mai mult, alte rezervații naturale de prim rang ale României, cum sunt Parcul Național Bucegi sau cel din Munții Rodnei, sunt în pericol de dispariție din cauza defrișărilor masive ale pădurilor și asaltului haotic al tehnologiilor moderne. Iată de ce ziua de ieri trebuia să fie una importantă pentru guvernul boc, cu "b" mic, însă preocuparea Executivului pentru conservarea și protejarea monumentelor a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârșire.

  Gheorghe Dragomir - declarație politică având subiectul Asumarea răspunderii guvernamentale pe Legea dialogului social - sau cum se fac legile în România;

Domnul Gheorghe Dragomir:

"Asumarea răspunderii guvernamentale pe Legea dialogului social - sau cum se fac legile în România"

Guvernul a decis, de curând, în ședință, să-și angajeze răspunderea în fața Parlamentului pe proiectele de lege privind limitarea salariilor în învățământ în anul 2011 și privind codul de dialog social.

Ministrul Muncii, Ioan Botiș, a declarat, după întâlnirea cu deputații democrat-liberali, că susține angajarea răspunderii Guvernului pe Legea dialogului social și că deputații PDL agreează acest proiect de act normativ. "Am prezentat modificările pe care le aduce această Lege a dialogului social în ceea ce privește sindicatele, patronatele, contractul colectiv și funcționarea Consiliului Economic și Social", a susținut Botiș, după întâlnirea cu deputații PDL.

CNS Cartel Alfa a cerut deja ministrului muncii să retragă, printr-un document oficial, pachetul Legii dialogului social din CES și să accepte negocieri separate pe fiecare lege componentă în parte. "Forma prezentată de Ministerul Muncii este aberantă și anticonstituțională. Sunt confuzii de termeni, se confundă dialogul social cu dialogul civic. Noi nu vom accepta să fim părtași la un asemenea document care va bulversa piața forței de muncă", a subliniat Bogdan Iuliu Hossu, liderul CNS Cartel Alfa.

Sindicatele și patronatele au fost invitate săptămâna trecută la discuții pe Codul de dialog social, un proiect pe care Guvernul îl trimisese deja la Consiliul Economic și Social (CES) pentru avizare. Sindicaliștii s-au ridicat primii de la masa negocierilor și au părăsit ședința, spunându-i ministrului Ioan Botiș că vor mai dezbate proiectul de lege doar dacă Ministerul Muncii va retrage de la CES proiectul depus fără a consulta partenerii sociali și dacă va fi luată în discuție varianta de Cod elaborată de sindicate și patronate. Ei sunt însă convinși, ca și noi de altfel, că Executivul va trece și de această dată peste partenerii sociali și își va asuma răspunderea și pe această lege.

Pe de altă parte, odată cu intrarea în vigoare a legii, ar urma să se abroge legea sindicatelor, legea privind soluționarea conflictelor de muncă, legea patronatelor, legea contractului colectiv de muncă, legea Consiliului Economic și Social și Hotărârea privind comisiile de dialog social. Dorința lui Boc de a trece peste voința sindicatelor și de a amesteca mai multe legi separate, care de fapt nu intră în domeniul dialogului social, nu demonstrează decât haosul și harababura în care acest Guvern funcționează.

Vă propunem să redenumiți legea sub denumirea "Legea dezordinii sociale instalate de Guvernul Boc".

  Marin Almăjanu - Guvernul Boc V își angajează răspunderea pentru a mai da niște interdicții în domeniul salarial și social;

Domnul Marin Almăjanu:

"Guvernul Boc V își angajează răspunderea pentru a mai da niște interdicții în domeniul salarial și social"

Statul de drept a fost anihilat definitiv de eminențele guvernamentale și prezidențiale portocalii! Președintele Băsescu n-are nicio legătură cu Constituția propriei țări, pe care nu a respectat-o niciodată în cei peste șase ani de mandat prezidențial, și de aceea își creează una după chipul și asemănarea lui, iar gașca sa guvernamentală face și desface ciudățenii legislative, nedezbătute cu cei în drept și neaprobate de nimeni, legi din ce în ce mai aberante, care taie tot, anulează drepturi câștigate definitiv în instanțe sau, și mai grav, care îngrădesc manifestările sociale!

Cum nimeni nu a fost vreodată de acord cu proiectele de lege angajate la infinit de către guvernele domnului Boc în Parlament - nici măcar parlamentarii propriului partid, a căror împotrivire a fost cumpărată și liniștită de fiecare dată -, acest mod forțat de adoptare a legilor a bătut deja orice record înregistrat vreodată în România!

Când domnilor Băsescu și Boc le mai trăsnește câte o idee dictatorială, așa-zis reformatoare, guvernul își angajează răspunderea în regim de urgență! Nu contează că aceasta are darul de a încălca tot ceea ce reprezintă statul de drept: opiniile celor afectați de consecințele acesteia, Legea fundamentală, drepturile existente sau alte legi în vigoare, se aranjează totul din mers, fără scrupule!

Ieri guvernul a anulat drepturile salariale ale profesorilor câștigate în instanțe, urmărind prin această lege să stopeze în anul 2011 majorarea cu 33,4% a salariilor din învățământul preuniversitar. Măsura este luată de Guvern pentru a contracara deciziile judecătorești prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de bază aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii nr.221/2008 privind majorarea salariilor cu 50%.

O altă găselniță decisă de domnul Boc că trebuie asumată rapid și unilateral, fără nicio dezbatere serioasă și fără aprobarea sindicatelor, este un nou Cod de dialog social!

Codul de dialog social elaborat de Ministerul Muncii va reuni reglementările privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de muncă, organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social.

Potrivit noilor prevederi, se desființează contractul colectiv de muncă la nivel național și se semnează contracte colective sectoriale, doar la nivel de ramură. Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care să excedeze bugetul de venituri și cheltuieli alocat pentru instituția respectivă.

De asemenea, sindicatele urmează să devină reprezentative doar dacă au înscriși ca membri cel puțin 50% plus unu din totalul angajaților unității respective. În legislația actuală, sindicatele pot negocia în mod automat contractul colectiv de muncă pe unitate dacă au în componență cel puțin o treime din numărul salariaților. Funcționarul care intră în grevă nu va mai fi, ca până în acum, salarizat pentru acea perioadă, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social.

Dar cum grevele au devenit extrem de supărătoare pentru domnul președinte Băsescu, care nu mai suportă să fie fluierat sau huiduit, iar sindicatele sau conducerile acestora sunt aruncate zilnic în toate scandalurile posibile, premierul Boc are o nouă sarcină: ordine și disciplină printr-un inventiv Cod de dialog social.

Ce dacă sindicatele contestă vehement proiectul de lege respectiv și au cerut chiar retragerea acestuia? Domnul Boc merge mai departe, ca un adevărat soldat băsescian disciplinat, și trasează propriile reguli portocalii sau cele solicitate expres de la Cotroceni! Totul este să le convină dumnealor ceea ce inventează, că doar ei trăiesc singuri în România!

  Andrei Dominic Gerea - despre Campania de minciuni a domnului Boc;

Domnul Andrei Dominic Gerea:

"Campania de minciuni a domnului Boc"

În virtutea ciolaniadei portocalii, cu iz fetid de așa-zise alegeri interne la partidul căpușă, zis și PDL, supravegheată și dirijată părtinitor de președintele Băsescu, domnul Boc colindă județele cu pretextul vizitelor de lucru prim-ministeriale, dar care înseamnă, în realitate, o mascată oportunitate de a-și face campanie de partid, pe baza așa-ziselor sale magnifice realizări guvernamentale!

În acest context, domnul Boc a fost primit cu omagii și plecăciuni de către pdl-iști și în județul Argeș, unde ne-a înștiințat public, în mod solemn, că ne scoate din nou din recesiune - așa cum ne-a scos și în 2009, 2010 sau în fiecare lună a anului curent - și unde și-a prezentat extrem de mândru, faimoasele imaginate realizări!

Domnul Boc a deschis spectacolul laudelor de sine cu un repertoriu consacrat, cel al marilor și unicelor reforme portocalii, care au reușit să scoată țara din minciuna noroiului în care o îngropase guvernarea liberală până în 2008, și să o ducă spre cele mai înalte culmi ale dezvoltării și prosperității: "În anul 2008 Guvernul a avut trei adversari majori: criza economică, cea mai severă din ultimii 60 de ani, deficitul bugetar de 4,8 în an cu vârf de creștere economică, și care a dus la declanșarea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană, și nu în ultimul rând, un stat nereformat și decizii iresponsabile ale Guvernului Tăriceanu, care a angajat cheltuieli sociale pe datorie, fără nicio acoperire, adică șapte acte normative care au acordat majorări salariale și creșterea punctului de pensie în 2008 de la 581,3 la 697,5 lei."

Oare cine a tăcut mâlc mai bine de un an de guvernare și a susținut sus și tare că România nu se află în criză și că are cele mai bune rezultate economice? Cine nu a luat absolut nicio măsură de reducere a cheltuielilor sau vreuna de redresare economică, și doar când adevărul ascuns multă vreme sub preșul portocaliu a fost descoperit, s-a aruncat toată povara pe umerii românilor? Cumva domnii Băsescu, în calitate de președinte-jucător, și Boc, în calitate de premier etern? Cine a votat cu două mâini, susținând că vistieria e plină de bani, majorarea salariilor profesorilor cu 50% și cine a promulgat această lege, oare, domnilor, pe care vă străduiți acum să o plafonați? Cine a băgat în faliment peste 200.000 de firme și a lăsat milioane de români pe drumuri sau cine a pârjolit economia, trimițând investitorii spre alte meleaguri, cu condiții fiscale mai stabile și mult mai primitoare?

Ați mințit tot timpul, susținând că guvernul Tăriceanu a încurajat și alimentat consumul în dauna investițiilor, domnule prim-ministru Boc! Dar în aceste zile Comisia Națională de Prognoză recunoaște că guvernul Tăriceanu a obținut cele mai bune rezultate înregistrate vreodată în domeniul investițiilor! Rata de investire (adică formarea brută de capital fix raportată la produsul intern brut) a fost, în anul 2008, de aproape 33%! Între anii 2005 - 2008 creșterea ratei de investire a avut următorul parcurs, mereu ascendent: 23,7% în 2005, 25,6% în 2006, iar în anii guvernării PNL 30,2% în 2007 și 32% în 2008! Dumneavoastră cu ce vă lăudați, domnule Boc? Cu alungarea în masă a investitorilor? De când guvernați dumneavoastră atât de eficient, rata de investire a luat-o vertiginos în jos, coborând de la 32% în 2008, la 26,2% în 2009 și la doar 22,7% în 2010.

De ce, dacă sunteți atât de capabili, domnilor portocalii, capacitatea dumneavoastră de administrare fiscală a scăzut considerabil în 2010 față de anul 2008, deși ați crescut taxele și impozitele, iar evaziunea fiscală a crescut enorm pe timpul guvernărilor dumneavoastră minunate?

Oare în anii de guvernare liberală în care creșterea economică era substanțială și ascendentă, cetățenii, fie ei pensionari sau salariați, nu trebuiau să simtă și pe masa lor că țara o duce mai bine? Era mai corect să procedăm precum PDL, domnilor Boc și Băsescu? Adică să îndatorăm până la sufocare și pe termen nelimitat poporul român și apoi să-i spunem că nu este performant și că nu poate trăi în România ciopârțită și vandalizată de dumneavoastră? Dar în același timp pușculița pdl-istă să crească în doi ani precum Făt-Frumos?!

Haideți să ieșim pe stradă împreună, noi, liberalii, și dumneavoastră, portocaliii și să întrebăm cetățenii cine le-a făcut bine și cine rău cât a guvernat! Nu cred că mai sunteți curioși să aflați un răspuns asezonat cu pietre...

  Valeriu Ștefan Zgonea - despre Angajarea răspunderii de către un guvern iresponsabil;

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

"Angajarea răspunderii de către un guvern iresponsabil"

Actuala guvernare întrece orice măsură în materie de cinism și demagogie. Asumările domnului Boc reprezintă nu numai o formă de sfidare și un exces periculos pentru democrație, ci și o mostră de ipocrizie. După ce au criticat cu înverșunare Guvernul Tăriceanu pentru neaplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor, ce fac acum Boc și gașca portocalie? Vin cu o reglementare împotriva aceleiași legi, prin care plafonează salariile în Educație, nerespectând hotărârile instanțelor de judecată. Cât timp guvernanții nu respectă legile și deciziile Justiției, este absurd să vorbim despre reforma statului, despre modernizarea României. La fel de absurdă este asumarea fără dialog a legii dialogului social. S-a mimat consultarea partenerilor și s-a ajuns la o reglementare care limitează dreptul liber de asociere în sindicate la nivel național, dreptul la negociere colectivă și durata contractului colectiv de muncă. În plus, Consiliul Economic și Social nu-și mai realizează atribuțiile constituționale, devenind o instituție a dialogului civic, nu social, cum este definit în Legea fundamentală. Sindicatele au încercat fără succes un dialog pe tema acestui cod.

Guvernarea Băsescu - Boc a demonstrat cu prisosință că nu înțelege sensul termenului "dialog", așa cum nu înțelege care sunt adevăratele probleme și interesele cetățenilor români. Propun ca Guvernul să-și asume nu numai răspunderea, ci și responsabilitatea pentru toate măsurile aberante pe care le adoptă și le aplică, pentru dezastrul în care a adus țara.

Să afirmi cu seninătate că România a devenit un model de redresare economică este o sfidare la adresa bunului-simț. România este țara în care corupția a înflorit în ultimii ani, iar sistemul ticăloșit s-a împletit armonios cu incompetența celor care guvernează, producând un dezastru pe care ni-l prezintă ca fiind reforma statului. Dacă modernizarea României înseamnă distrugerea statului social și sfârșitul statului de drept, domnii Băsescu și Boc sunt pe drumul cel bun! Vor încălca în continuare legile și deciziile Justiției, vor tăia salariile cu 50%, vor închide cel puțin jumătate din școli și spitale, vor disponibiliza încă 30% din numărul bugetarilor și abia atunci vor desăvârși "reforma" statului!

În numele aceleiași reforme, actualii guvernanți blochează alegerile din Baia Mare pentru că PDL nu are candidat. În acest simulacru de democrație, guvernanții vor organiza alegeri numai când și unde poate câștiga PDL, iar candidații Uniunii Social Liberale vor beneficia de un tratament "adecvat", de la diverse injurii la agresiuni fizice, cum s-a întâmplat recent la alegerile din comuna Horea, din județul Tulcea. Investițiile vor lua același drum al clientelei politice, combinând în mod fericit datoriile și cumpărarea voturilor. Aceasta este România "modernizată" de guvernarea Băsescu - Boc, un adevărat "model" de democrație și redresare economică! Aceasta este România guvernată de Băsescu și Boc, țara în care s-au pierdut 15% din locurile de muncă, iar prețurile alimentelor cresc de la o zi la alta! Nu sunt bani pentru Sănătate și Educație, dar un kilometru de drum județean din Suceava a ajuns să coste peste 1.300.000 de euro!

Stimați colegi,

Nu putem valida abuzurile actualei puteri. Nu putem accepta sfidarea la adresa Parlamentului și compromiterea ideii de democrație în România.

În acest moment, opoziția este cea care întreține dialogul social. Ne-am întâlnit și ne vom întâlni în continuare cu reprezentanții profesorilor și ai sistemului medical, cu cei ai sindicatelor și ai patronatelor, discutăm toate problemele cu care ne confruntăm și căutăm împreună cele mai bune soluții pentru rezolvarea acestor probleme. Uniunea Social Liberală are un program economic realist, serios, pe care îl vom prezenta punct cu punct, pe care îl vom discuta, îl vom supune dezbaterii, pentru că esența democrației este dialogul, participarea cetățenilor la viața publică.

  Virgil Pop - Două lecții despre umilință;

Domnul Virgil Pop:

"Două lecții despre umilință"

Astăzi vă voi vorbi despre umilință. Mai exact, despre două lecții de viață despre umilință, așa cum au reieșit ele din comportamentul a doi lideri de stat.

Prima lecție vine din Japonia, țară care își trăiește cele mai grele momente din istorie. Dezastrele naturale și incidentele ce au urmat după, inclusiv cel nuclear, le-au distrus japonezilor țara, dar nu și caracterul, coloana vertebrală și datoria umană. Cu o putere interioară incredibilă, acești oameni, fără a-și plânge destinul, fără tărăgănare, muncesc cot la cot pentru a-și reconstrui țara și se ajută unii pe ceilalți, în încercarea de a trece cu toții bine peste aceste clipe de coșmar. Este firesc că un astfel de popor, care știe ce înseamnă umilința în fața naturii, dar și puterea de a lua totul de la zero, nu poate fi condus decât de o persoană care să reprezinte încununarea acestor deziderate. Și spun asta pentru că, în gestionarea acestei situații fără precedent din istoria Japoniei, împăratul nipon Akihito ne-a oferit un exemplu grăitor de umilință și de prețuire a poporului său. Astfel, în zilele ce au urmat dezastrului, împăratul a vizitat centrele pentru sinistrați din Japonia și a stat de vorbă cu oamenii ce și-au pierdut casele în urma tragediei ce a lovit țara. Printr-un gest de maxim respect și dedicație pentru poporul său, împăratul Japoniei, cel mai respectat și important cetățean al țării, a făcut acest lucru stând în genunchi în fața supușilor săi, față în față cu aceștia, arătându-le că, în esență, e un om simplu, la fel ca ei.

În contrapondere, și conducătorul țării noastre ne-a oferit și ne oferă încă o lecție de umilință. Însă este vorba de un exemplu diametral opus, pentru că, prin acțiunile sale, președintele țării nu dorește să ne transmită, la fel ca împăratul nipon, că își prețuiește poporul, că este alături de noi în vremurile grele sau că, în esență, este doar un român simplu, ci dimpotrivă. Prin tot ceea ce face, președintele Băsescu, șef de stat al unei națiuni europene, ne demonstrează că domnia sa se află la putere pentru a-i umili pe români, pentru a-i transforma într-un popor supus, docil și sărăcit.

Nu știu dacă mai este nevoie să aduc în discuție toate nenorocirile care s-au abătut asupra poporului român de când președintele Traian Băsescu este la putere. Dar trebuie să menționez disprețul pe care acesta îl poartă pentru cetățenii pe care îi reprezintă. Pentru că, potrivit președintelui, "școala scoate tâmpiți" pe bandă rulantă, sinistrații sunt plini de "țățisme", membrii presei sunt "găozari", "păsărici" ori "țigănci împuțite", iar România este o țară de "mame și bebeluși", o țară de "asistați sociali". Nu mai devreme de zilele trecute, președintele ne-a oferit încă o mostră de "dragoste" pentru români, în pragul Săptămânii Patimilor. Am aflat astfel că suntem un popor de limitați, pentru că nu ne ridicăm la așteptările domniei sale.

Poate că acest dispreț nu ar fi într-atât de supărător (deși este de neconceput ca un șef de stat să își disprețuiască propriul popor), dar Traian Băsescu a depășit deja acest stadiu și a ajuns la nivelul în care românii au devenit, pentru acesta, doar statistică. Altfel nu pot să înțeleg măsurile pe care le inițiază sau le sprijină, cum sunt cele de micșorare drastică a salariilor, a pensiilor, a indemnizațiilor, cele de desființare a spitalelor, a anulării drepturilor obținute în instanță și așa mai departe.

Într-o democrație modernă, minoritatea se supune majorității, și atunci când poporul își exprimă o voință, aceasta este îndeplinită. Deși Traian Băsescu a câștigat alegerile în 2009, cred că domnia sa nu îi mai reprezintă pe români și, probabil, nu a făcut-o niciodată. Este mai mult decât clar că voința poporului român este ca Traian Băsescu să plece de la putere, împreună cu gașca sa portocalie. Iar noi trebuie să facem tot posibilul să îndeplinim această dorință a românilor.

  Viorel-Vasile Buda - declarație politică intitulată România - pași mari spre dictatură;

Domnul Viorel-Vasile Buda:

"România - pași mari spre dictatură"

Joia trecută s-a înregistrat un caz de o gravitate fără precedent: Traian Igaș, ministrul administrației și internelor, a avansat - oficial - ipoteza anulării alegerilor parțiale pentru primăria unui municipiu important din România (menționez că era la fel de grav dacă subiectul privea inclusiv cea mai mică comună din România). Ministrul Traian Igaș a invocat o eventuală lipsă de fonduri pentru organizarea respectivelor alegeri.

"Fiind atributul lor să se îngrijească de această problemă, le-am dat răspuns în sensul în care dacă nu vor găsi și aloca sume pentru asigurarea alegerilor, ministerul este nevoit să propună un nou act normativ de anulare a actului normativ pentru desfășurarea alegerilor în municipiul Baia Mare. Practic, în acest moment mingea se află în terenul Consiliului Local Baia Mare", aceasta este declarația oficială dată presei de ministrul Traian Igaș.

Este pentru prima oară în istoria postdecembristă din România când ne aflăm în fața unei astfel de situații. Presupunând că într-adevăr, Consiliul Local Baia Mare s-ar confrunta cu o dramatică criză financiară, nici în acest caz nu îi era permis unui membru al guvernului să se gândească la anularea alegerilor. Pentru ce mai există fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, dacă nu și pentru astfel de situații extreme? Primul lucru la care trebuia să se gândească ministrul Traian Igaș, era - repet, dacă într-adevăr situația de la Baia Mare se adeverea că este fără ieșire din punct de vedere financiar - să apeleze la acest fond de rezervă. Ce se va întâmpla în anul 2012 dacă înainte de alegerile locale un număr oarecare de consilii locale vor avea o situație financiară dezastruoasă, nu se vor mai ține alegerile? Ce se va întâmpla în noiembrie 2012 dacă finanțele statului român vor fi pe "roșu", se vor anula alegerile parlamentare?

Ieri dimineață, Consiliul General Baia Mare a găsit sumele necesare pentru desfășurarea alegerilor. Circulă zvonuri că se încearcă declararea ca fiind nulă Hotărârea Consiliului Local Baia Mare. De ce oare?

Analiștii politici și presa pun intenția de anulare a alegerilor pentru funcția de primar la Baia Mare pe seama lipsei șanselor candidatului PDL. O dovadă indirectă în acest sens o reprezintă și absența în bloc de la ședința de ieri a Consiliului Local Baia Mare a consilierilor PDL.

S-a ajuns deci, în România - stat membru al Uniunii Europene, stat membru NATO - anului 2011, ca guvernanții să încerce să anuleze alegeri pentru că principalul partid de guvernământ nu are un candidat competitiv.

situația de la Baia Mare poate fi comparată într-un fel cu cea din Coasta de Fildeș, unde fostul președinte, care a pierdut alegerile, nu a vrut să cedeze funcția. Nu suntem departe nici de situația din unele țări africane unde ani la rândul guvernanții au uitat să organizeze alegeri și s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Toate acestea poartă un nume: dictatură. Iar situația de la Baia Mare reprezintă un pas uriaș spre dictatură.

  Titi Holban - declarație politică având tema Reducerea CAS - o măsură ce va rămâne doar la nivel declarativ?;

Domnul Titi Holban:

"Reducerea CAS - o măsură ce va rămâne doar la nivel declarativ?"

Conform declarațiilor din ultima perioadă a ministrului finanțelor, domnul Gheorghe Ialomițianu, Ministerul Finanțelor analizează foarte serios reducerea contribuțiilor sociale pentru angajator.

Această măsură, care părea de neconceput în viziunea guvernanților în toamna anului trecut, a fost susținută de Partidul Național Liberal încă din anul 2008, când am încercat să arătăm că mărirea cotelor de contribuții pentru angajatori nu înseamnă decât îndemnarea acestora la a găsi diverse forme de ocolire a angajărilor pe bază de contract de muncă și nu duce la altceva decât la evaziune fiscală în ceea ce privește plata contribuțiilor.

Se pare însă că anul 2011 a venit cu gânduri bune pentru guvernul Boc, aceștia ajungând în sfârșit la concluzia că pentru creștere și stabilitate macroeconomică este nevoie de astfel de măsuri. Motivul să fie oare faptul că ne aflăm într-un an preelectoral?

Sperăm ca politica bugetar-fiscală în general, și această măsură în special, să nu rămână doar la nivel declarativ și să se traducă în fapte într-un termen cât mai scurt, astfel încât să nu mai fim nevoiți să așteptăm doi ani, așa cum s-a întâmplat pentru eliminarea impozitului minim.

Și există toate șansele ca acest guvern să treacă și la fapte, deoarece anul 2012 este an electoral. Acest lucru, mai mult ca sigur va accelera decizia de reducere a contribuțiilor sociale și va aduce și alte măsuri care să susțină creșterea economică.

  Doinița-Mariana Chircu - declarație politică având subiectul Reducerea abandonului școlar;

Doamna Doinița-Mariana Chircu:

"Reducerea abandonului școlar"

Comisia Europeană ne atrage atenția, încă o dată, că, în pofida faptului că România se numără printre statele în care abandonul școlar a scăzut semnificativ în ultimii ani, se menține totuși peste media UE și crede că această problemă complexă nu poate fi rezolvată decât prin politici concrete, mai ales pe latura prevenirii și mai apoi pe cea de intervenție și compensare.

Știm foarte bine că educația reprezintă o investiție solidă în viitorul unei națiuni, iar renunțarea la educație nu înseamnă decât pierderea unei șanse la o viața mai bună, la un viitor mai bun, atât pentru elev, cât și pentru societate în ansamblul său.

De aceea, Uniunea Europeană, prin măsurile pe care le va lua, dorește să reducă numărul elevilor care părăsesc școala și preconizează ca până în anul 2020 rata abandonului școlar la nivelul UE să fie sub 10%.

În acest scop, Comisia Europeană invită toate statele membre ca până la sfârșitului anului 2012 să găsească strategii privind combaterea și prevenirea acestui fenomen, pe care să le implementeze de urgență în legislația națională.

Știm cu toții că principalele cauze ale abandonului școlar sunt legate de factorii economici și de educația părinților. Sunt cauze puternice, care pot fi însă surmontate prin măsuri echilibrate, constante și bine definite și adaptate mediului urban sau rural, căruia i se adresează. Orice copil din această țară trebuie să meargă la școală! Orice copil român, bogat sau sărac, din oraș sau din mediul rural trebuie să aibă acces egal și nediscriminat, cel puțin la învățământul obligatoriu!

Prin noua Lege a educației naționale, dar și prin alte noi proiecte și programe, România a făcut deja un pas concret în acest sens, încercând să remedieze această problemă din sistemul românesc de învățământ.

Nu trebuie decât ca autoritățile abilitate, societatea civilă, școala și familia să conștientizeze faptul că educația este extrem de importantă pentru fiecare națiune, pentru viitorul copiilor noștri.

  Florin Iordache - despre Nevoia de dialog social;

Domnul Florin Iordache:

"Nevoia de dialog social"

Am asistat în aceste zile la încă o dovadă de dispreț față de români a actualei Guvernări.

Spun asta deoarece în lipsa oricărui dialog între Guvern, pe de o parte, și restul românilor, pe de altă parte, am asistat la asumarea răspunderii de Guvern asupra unor legi foarte importante. Nu contest faptul că este nevoie de aceste legi, dar de ce s-a ajuns aici?

În primul rând că legea educației a fost adoptată în același mod greșit, iar Guvernul încalcă, așa cum ne-a obișnuit, și hotărârile judecătorești rămase definitive.

De aici și până la interdicția pentru cetățeni, de a asista la lucrările Parlamentului, nu a fost decât un pas.

Fuga aceasta continuă de a se întâlni cu oamenii a devenit o practică curentă a actualei puteri.

Avem nevoie în societate de un real dialog social, de a fi rezolvate și ascultate problemele reale ale oamenilor. Dacă astăzi au fost marginalizați profesorii, ieri pensionarii, dar și militarii, mâine vor urma alții și alții.

În lipsa acestui dialog, legile, indiferent care vor fi ele, nu vor rezolva problemele zilnice ale românilor.

  Dorel Covaci - declarație politică privind Asumarea guvernamentală a unor legi controversate în săptămâna Paștelui - o profanare a credinței noastre strămoșești;

Domnul Dorel Covaci:

"Asumarea guvernamentală a unor legi controversate în săptămâna Paștelui - o profanare a credinței noastre strămoșești"

Suntem în preajma Sărbătorii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Acum e perioada anului în care cu toții trebuie să ne pregătim, în liniște și pace sufletească, pentru a primi mesajul sfânt al Învierii. Săptămâna Mare, denumită și Săptămâna Patimilor, are o încărcătură spirituală puternică în viața și în activitatea adevăraților creștini.

Din păcate, în Parlamentul României, acest fapt nu s-a observat, deoarece, contrar preceptelor creștine, Guvernul și-a asumat în Parlament două legi atât de controversate chiar în această săptămână binecuvântată: Legea plafonării salariilor în învățământ și Legea privind Codul dialogului social.

Prin ceea ce întreprind, actualii guvernanți sfidează nu numai Parlamentul României și democrația, ci pângăresc însăși credința și obiceiurile noastre.

Deși puteau să-și asume responsabilitatea legilor înainte sau după Sărbătoarea Paștelui, au făcut-o acum, sfidând oameni, legi, tradiția și chiar bunul-simț. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla, dacă unii dintre parlamentarii actualului arc guvernamental n-ar fi acceptat compromisuri fără precedent, ce au dus la nerespectarea legilor țării, precum și la încălcarea jurământului de credință făcut.

Ce păcat că s-a pierdut, din nou, de către actuala guvernare, prilejul de a crea un cadru, o atmosferă de normalitate, de înțelepciune și de înțelegere a credinței poporului român, într-un moment special de peste an, cu adâncă încărcătură spirituală și emoțională. Știm că statele și națiunile puternice s-au format și dezvoltat acolo unde conducătorii au respectat credința și tradiția poporului, care au acționat ca un liant, ca un factor unificator și mobilizator în vremuri de restriște.

Să oprim prin atitudinea și votul nostru aceste nelegiuiri comise de cei care ne conduc țara!

Și totuși să nu uităm că e Săptămâna Mare și că se apropie Sfintele Paști. Fie ca Lumina divină a Sfintelor Sărbători să ne aducă înțelepciune, cumpătare, înțelegere și alinare, bucurie și bunăstare, iar rostirea creștinească "Hristos a înviat!" să renască speranța noastră de mai bine!

  Marius Cristinel Dugulescu - declarație politică cu titlul: Modificarea schimbării - Legea nr.248/2010: asigurarea obligatorie a locuinței vs. asigurarea facultativă;

Domnul Marius Cristinel Dugulescu:

"Modificarea schimbării - legea nr.248/2010: asigurarea obligatorie a locuinței vs. asigurarea facultativă"

Numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor emise în perioada 15 iulie 2010-31 martie 2011 a atins 481.748 de contracte, reprezentând 5,74% din fondul locativ național, de circa 8,4 milioane de locuințe, potrivit datelor PAID. Din totalul polițelor emise, 400.661 acoperă locuințe de tip A (cu structură de rezistență), iar restul, locuințe de tip B (cu pereți exteriori din materiale netratate termic sau chimic). Cele mai multe dintre polițele de asigurare obligatorie emise de PAID (369.284, respectiv peste 76%) au fost încheiate pentru locuințe situate în mediul urban.

Proiectul de modificare a Legii nr.260/2008 a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților pe 16 noiembrie 2010, legiferând în sensul în care proprietarii de locuințe cu polițe de asigurare facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren, la o acoperire de cel puțin 20.000 de euro, nu mai sunt obligați să cumpere și polița obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Proiectul de modificare a Legii nr.260/2008 a devenit Legea nr.248/2010 și va fi supus din nou votului Camerei Deputaților cu un conținut legal care anulează în mod nejustificat efectul votului din 16 noiembrie 2010, care promova principiul echității în materia asigurărilor obligatorii sau facultative.

Ordinul nr. 5/2009 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care prevedea că persoanele cu asigurare facultativă au obligația de a o încheia pe cea obligatorie la PAID la data expirării celei facultative și că polițele facultative se vor încheia numai pentru sume asigurate care le depășesc pe cele asigurate obligatoriu și/sau pentru riscuri care nu fac obiectul asigurării obligatorii prin PAID, este în dezacord cu fondul și politica generală în materia asigurărilor impuse de cadrul normativ al Legii nr.248/2010. Interpretarea logică și teleologică a Legii nr.248/2010 trebuie să se fundamenteze pe amendamentul transpus în excepția inserată în textul legii potrivit căreia "nu intră sub incidența prezentei legi persoanele fizice și juridice care și-au încheiat o asigurare facultativă a locuințelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie". Soluția respectă pe deplin principiul echității sociale și nu abdică de la efectul general al Legii nr.248/2010, în sensul protecției sociale impuse prin asigurarea obligatorie a locuinței, o măsură vitală în condițiile actuale de instabilitate.

Doamnelor și domnilor deputați, exceptarea expresă a proprietarilor de locuințe asigurate facultativ pentru riscurile de dezastre naturale, la sume asigurate de minimum 20.000 de euro, de la obligativitatea încheierii poliței emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID, în forma votată în data de 16 noiembrie 2010, se cuvine a fi menținută cu deplină legitimitate într-o vreme de recesiune economică, pe de o parte, pentru eliminarea dublei impuneri, pe de altă parte. Judecata în echitate reprezintă în această abordare a asigurărilor obligatorii susținute de asigurările facultative singura opțiune tributară coerenței legislative.

  Ion Dumitru - declarație politică cu referire la O realitate tristă în agricultură și silvicultură;

Domnul Ion Dumitru:

"O realitate tristă în agricultură și silvicultură"

Dacă în România proprietatea ar fi fost reglementată de la bun început corect - adică garantată, și nu protejată, dacă Legea fondului funciar nr.18/1991 ar fi fost elaborată în termeni care să nu lase atâta loc pentru interpretări, dacă cei puși s-o aplice ar fi fost corecți sau cel puțin mai atenți, dacă interesele particulare sau de grup n-ar fi prevalat asupra celui general, problema proprietății asupra terenurilor agricole și cu vegetație forestieră ar fi fost rezolvată în timp și poate altfel ar fi arătat agricultura și silvicultura României.

Reforma proprietății în agricultură și silvicultură s-a înfăptuit și se înfăptuiește sub imperativul manifestării absurde a acumulării de capital politic.

Ceea ce pentru unii a reprezentat sau reprezintă o chestiune de calcul pe hârtie, făcut în birou, pentru țărani (fermieri și proprietari) reforma proprietății reprezintă o chestiune de destin. Aceasta este neînțelegerea și prăpastia ce s-a creat între instituțiile statului îndrituite să rezolve problemele proprietății și țărani. Țăranii au devenit simple cifre statistice pe hârțoagele sau, după caz, în computerele instituțiilor statului, și nicidecum participanți la un program coerent de refacere a proprietății și a restructurării, relansării producției agricole și alimentare.

În vâltoarea politicianismului nu se înțelege că libertatea economică a țăranului trebuie câștigată, consfințindu-i-se, înainte de toate, proprietatea. Numai astfel vom avea și libertate politică. El, țăranul, le merită pe amândouă.

Efectele directe și indirecte ale reformei agrare potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991 s-au manifestat puternic în cele mai dese cazuri negativ în structura de organizare a agriculturii și silviculturii și au condus la:

- imposibilitatea creării unor structuri agrare și silvice moderne, competitive și convergente cu structurile din Uniunea Europeană;

- creșterea numărului de exploatații agricole și reducerea suprafeței ocupate cu vegetație forestieră;

- creșterea numărului populației ocupate în agricultură (circa ľ din populația rurală lucrează în agricultură);

- scăderea aprovizionării cu input-uri;

- diminuarea drastică a suprafețelor irigate (practic, distrugerea acestora);

- scăderea volumului producției vegetale și decimarea efectivelor de animale;

- reducerea nivelului de instruire pentru practicarea agriculturii și silviculturii;

- creșterea vârstei populației din mediul rural și a celor care practică agricultura.

Dacă nu vom rezolva problemele enumerate mai sus, fiecare an care va trece pe lângă noi va agrava starea agriculturii și silviculturii și le va îndepărta mult de la normalitate. Astfel, distanța dintre noi și țările din Europa de Vest va rămâne enormă.

Pământurile României se deplasează spre savanizare, spre africanizare, și nicidecum spre europenizare.

Dacă nu dorim să devenim simpli culegători de mere, pere pădurețe, căpșuni și poate ciuperci, este absolut necesară relansarea unei gândiri constructive în agricultură și silvicultură.

  Florian Daniel Geantă - declarație politică despre Violența în școli - o realitate dură!;

Domnul Florian Daniel Geantă:

"Violența în școli - o realitate dură!"

Violențele tot mai dese care se produc între elevi sau între elevi și profesori au scăpat de sub control în școlile românești. Zi de zi suntem puși în fața altor incidente petrecute în școli sau licee, incidente care în cele mai multe cazuri se încheie la unitățile de primiri urgențe.

Violența a existat dintotdeauna, dar parcă niciodată la o așa intensitate ca cea din ultimii ani. Dacă în trecut o puteam identifica doar în comportamentul unor categorii sociale și mai ales pe stradă sau în cartierele rău famate, astăzi violența a început să se manifeste puternic și în școli.

Da, violența a devenit o amenințare reală, pe care nu ar trebui să o neglijăm, iar cea care se petrece în școli trebuie înlăturată definitiv. Fiecare dintre noi avem sau am avut în școli copii, nepoți, prieteni, care sunt expuși emoțional și chiar fizic unui volum tot mai mare de violență.

Prevenirea și combaterea acestui fenomen trebuie să fie o prioritate nu numai pentru autorități, ci și pentru părinți și profesori.

Nu putem acuza școala la infinit, fără o minimă implicare și din partea noastră. Oare cine nu știe că cea mai importantă etapă din educația unui viitor elev, acei primi ani de viață, se desfășoară în familie, iar sarcina părinților în gestionarea timpurie a comportamentelor deviante ale copiilor este una crucială. Abia după ce personalitatea unui copil a fost creată, definită, educația se face în școală, unde sarcina dascălilor devine din ce în ce mai dificilă.

Nu de puține ori elevii violenți provin din familii de intelectuali sau familii bine poziționate economic, ai căror părinți se dedică mult mai mult propriei cariere sau afaceri, în detrimentul educației propriilor copii.

Nu aș vrea să trec cu vederea comportamentul unor adolescenți agresivi care, știind că dascălii nu îi pot sancționa decât printr-o banală scădere a notei la purtare, recurg la violențe fizice și verbale la adresa dascălilor. Așadar, dacă până acum eram obișnuiți cu criticile la adresa unor dascăli mai severi, astăzi violența din școală vine și dinspre elev către cadrul didactic.

Cred cu putere că acest fenomen periculos devine una dintre prioritățile din educație, iar pentru înlăturarea lui trebuie găsită disponibilitatea tuturor factorilor implicați: părinți, dascăli, autorități.

  George Ionescu - intervenție privitoare la Eliberarea deținuților din lagărul de la Buchenwald;

Domnul George Ionescu:

"Eliberarea deținuților din lagărul de la Buchenwald"

Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare fasciste este marcată în ziua eliberării lagărului de la Buchenwald de către trupele americane - 11 aprilie 1945.

Considerat unul dintre cele mai mari lagăre de concentrare de pe pământ german, lagărul de concentrare Buchenwald a fost înființat pe muntele Ettersberg, lângă Weimar, Thuringia, Germania, în iulie 1937.

Fie că erau evrei sau deținuți politici, homosexuali sau romi, martori ai lui Iehova, deținuți religioși sau criminali și prizonieri de război, scriitori sau medici, artiști sau foști nobili, deținuții veniți din țări precum Rusia, Polonia, Franța, Germania, Austria, Cehoslovacia, Olanda, Belgia, Norvegia, Danemarca, Spania și Italia, erau folosiți pentru muncă forțată în fabricile locale de armament, ei nesupraviețuind mult timp torturii căreia îi erau supuși, epuizării sau înfometării. Cu toate că Buchenwald nu a fost oficial un lagăr de exterminare asemenea celui de la Auschwitz, numărul victimelor a fost estimat la peste 56.000.

Imaginile întâlnite de trupele de eliberare la intrarea în lagăr au fost de groază, iar mărturiile supraviețuitorilor sunt cutremurătoare. Fostul corespondent CBS de la fața locului, Edward Murrow, spunea: "Era vizibil că cei mai mulți bărbați și tineri nu au fost executați, ci au decedat de inaniție. Însă nu felul în care au decedat mi se pare important. Ce contează este că la Buchenwald s-au comise crime".

Nici până în acest moment numărul exact de evrei uciși în timpul holocaustului nu este cunoscut. Totuși, majoritatea cercetărilor confirmă că numărul victimelor a fost între cinci și șase milioane.

Începând cu 1953, fostul lagăr de concentrare Buchenwald este memorial dedicat victimelor regimului nazist.

Sunt voci care neagă existența holocaustului, vrând să convingă că în timpul dictaturii naziste așa ceva n-a existat niciodată.

Dragi colegi,

Omenirea nicicând nu trebuie să uite și să repete greșelile trecutului. Trebuie să omagieze veșnic victimele holocaustului, dar să și lupte cu toată puterea pentru o lume pașnică și liberă.

  Marian Ghiveciu - declarație politică intitulată: Considerații privind zootehnia în România și unele țări din Uniunea Europeană;

Domnul Marian Ghiveciu:

"Considerații privind zootehnia în România și unele țări din Uniunea Europeană"

Din punct de vedere al suprafeței deținute, se consideră că fermele de 20-50 ha și peste 50 de ha au cea mai mare importanță economică. Dar efectivele de animale din fermă reprezintă un indicator important al dimensiunii. Între efectivele de animale, de taurine, în general, și de vaci cu lapte, în special, și suprafața agricolă utilă este o corelație strânsă. Cea mai intensă zootehnie o au țările cu suprafețe agricole mici, ca de exemplu Olanda, Belgia și Danemarca.

În Uniunea Europeană fermele de creștere a animalelor se grupează în două categorii, ferme mici și mijlocii. În țări ca Grecia, Italia, Portugalia, Spania fermele de vaci (de exemplu) nu depășesc 10-16 capete. În Olanda, Anglia, Danemarca, Belgia și Franța mărimea medie pe fermă ajunge la 30-70 de capete vaci cu lapte.

Fermele de porcine ajung să crească anual efective de 300-500 de capete în țări ca Anglia, Olanda, Danemarca și Belgia și 20-80 de capete în Italia, Grecia, Portugalia și Spania. Media efectivelor de bovine și porcine în țările Uniunii Europene (mai puțin România) este de 40/fermă, respectiv 80/fermă.

Referitor la distribuția fermelor zootehnice pe clase de mărime, un singur fapt este limpede pentru zootehnia vest-europeană, și anume caracteristica dominantă a exploatației zootehnice este mărimea mijlocie a efectivelor de animale.

Fermierii occidentali au învățat, din experiența proprie, că structura de producție multiplă este neperformantă și neeconomică. Pentru România această experiență nu se potrivește decât pentru zone de deal și de munte.

În țările vest-europene, cu o zootehnie performantă, din totalul de circa 7 milioane de ferme, numai 0,9 milioane sunt mixte (cereale + zootehnie), adică 12,8% din total.

În actuala conjunctură economică și socială a țării, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să acționeze ca o unitate de linie tehnică (nu aservită politic), menită să stabilească strategii de dezvoltare a unor sectoare.

Din păcate, deocamdată, aceste deziderate nu pot fi îndeplinite din lipsa unui management performant, îndeosebi în sferele cele mai înalte de decizie.

În momentul de față nu există programe precise care să aibă în vedere o strategie de dezvoltare a zootehniei românești și pentru fiecare specie în parte.

România, una dintre forțele mari ale Europei în domeniul zootehniei, a ajuns cea mai mare importatoare de produse alimentare, deși, prin tradiție, este una dintre țările continentului cu condiții ideale pentru creșterea tuturor animalelor. Ea dispune de peste 4,8 milioane hectare de pajiști, care prin măsuri de îmbunătățire a acestora și printr-o exploatare normală pot asigura hrana pentru cel puțin 8 milioane de bovine și peste 20 milioane de ovine, în timp ce în zonele de șes se pot produce furaje concentrate pentru alte 16-18 milioane de porcine. Pentru păsări nici măcar nu există limită în ceea ce privește dimensionarea resurselor de hrană.

De aceea, orice strategie care își propune relansarea zootehniei românești trebuie să pornească de la realitatea că România prezintă, în comparație cu țările din Uniunea Europeană, avantaje incontestabile, concretizate în deținerea unor furaje a căror utilizare în zootehnie nu afectează în niciun fel disponibilitățile de produse vegetale destinate hrănirii populației.

Se impune, astfel, stabilirea dimensiunilor optime ale fermelor zootehnice și sprijinirea realizării acestui deziderat, în mod obligatoriu sub forma unor ferme private mici și mijlocii performante. Se impune trecerea de la producția zootehnică din ferme gospodărești, familiale, pentru autoconsum, la exploatații zootehnice performante.

Neluarea acum a acestor măsuri va afecta pe termen lung sectorul zootehnic, aducând mari deservicii relansării acestuia.

  Vasile Ghiorghe Gliga - declarație politică având ca temă Sinuciderea - act de disperare financiară;

Domnul Vasile Ghiorghe Gliga:

"Sinuciderea - act de disperare financiară"

Criza financiară afectează starea psihică a românilor. De câte ori pe săptămână nu auzim jurnale de știri sau citim pagini de presă care încep cu fraza: "...s-a sinucis din cauza crizei". Criza presupune scăderea salariului, dificultăți la locul de muncă, rate neplătite din cauza lipsurilor financiare și multe asemenea, toate legate de lipsuri. Toate acestea au grave repercusiuni asupra stării psihice.

Sinuciderile apărute pe fondul crizei economice globale sunt mult mai numeroase în țările sărace, cu un nivel ridicat de corupție și în care programele de dezvoltare și de investiții în piața muncii sunt mai mult virtuale. Numărul morților voluntare este fixat întotdeauna de profilul moral al societății. Există deci, pentru fiecare popor, o forță colectivă, de o energie determinată, care-i îndeamnă pe oameni la sinucidere. Mișcările pe care le face sinucigașul și care, la prima vedere, par să exprime doar temperamentul său personal, sînt în realitate urmarea și prelungirea stării sociale pe care o manifestă la exterior. Sinucigașii formează o minoritate infimă, dispersată; fiecare își săvârșește fapta separat. Totuși, atât timp cât societatea nu se schimbă, numărul sinuciderilor rămâne constant.

Toți acești oameni care se îndatorează la stat o fac în urma unor calcule pe 5- 6 sau chiar 10 ani. Or, dacă dobânzile cresc de câteva ori în decursul creditului, dacă serviciul nu mai este garantat și într-o secundă te trezești șomer, atunci cum să nu te vezi înglodat în datorii și fără nicio ieșire?!

Specialiștii estimează că există un risc major ca numărul de sinucideri să crească dacă nu se vor face programe naționale pentru prevenirea sinuciderilor și pentru prevenirea falimentului familiei, cu toate debitele ei. Statul ar trebui să impună ca din profitul pe care băncile îl obțin să aibă un cont de protecție al familiei, pentru că și ele ar fi de dorit să obțină rambursarea datoriilor decât încasarea unei asigurări de viață, cu o sumă modică.

Era de mult momentul și nu e târziu nici acum, să îi facem pe copiii noștri să realizeze că sunt și lucruri minunate, că au fost proiectați pentru a forma o generație minunată, să le creăm prin instrumente financiare adulților posibilități de reeșalonare a unor datorii, posibilități de proiectare realistă a visurilor, și atunci cu siguranță le vom oferi speranța și îi vom îndepărta de ideea îngrozitoare a sinuciderii, care ne macină societatea și ne zdruncină psihic din toate temeliile.

  Grațiela Leocadia Gavrilescu - declarație politică cu titlul: Referendumul, la cacealma;

Doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu:

"Referendumul, la cacealma"

Din 2004 avem, în România, o lege care reglementează descentralizarea. O lege care, de înțeles pentru o țară aflată decenii sub dictatură, s-a născut greu și, cu greu, a putut fi pusă în aplicare.

Nu cred că are rost să amintesc, acum și aici, de ce România, ca țară europeană, avea și are nevoie de o astfel de lege. De ce decizia trebuie să pornească de la voința colectivităților locale, de ce serviciile publice trebuie să se apropie cât mai mult de cetățeni sau de ce trebuie spart, odată pentru totdeauna, monopolul statului și al șefului său suprem asupra a tot și a toate...

Dar iată că Guvernul nu pare să fie convins de acest lucru și, în ultimele două luni, chiar ne-a dat cel puțin două exemple edificatoare, care mă îndreptățesc să fac o astfel de afirmație.

Primul dintre ele - așa-zisa reformă a sistemului de sănătate, în numele căreia, inițial, a aruncat în cârca autorităților locale și județene spitalele, pentru ca, apoi, fără acordul acestora și fără o consultare prealabilă reală a cetățenilor, beneficiari de servicii de sănătate, să desființeze, comaseze, schimbe destinația etc. acelorași așezăminte...

Recent, a apărut și un al doilea exemplu: modificarea volens-nolens a Legii Capitalei, nu oricând și nu oricum, ci în paralel cu demersurile de modificare a Constituției.

Desigur, se vor găsi apărători ai Guvernului care să sară ca arși: "dar vom avea referendum pentru asta!"

Cu experiența pe care am acumulat-o ca viceprimar al unui municipiu important cum este Ploieștiul, dar și ca parlamentar, atent la fiecare virgulă din legile asupra cărora m-am pronunțat, dați-mi voie să le răspund: fiți serioși, că nu vă cred!

În primul rând, pentru că cele 7 întrebări (Dumnezeule, șapte!) ale referendumului respectiv sunt unele desprinse mai curând dintr-un sondaj de opinie.

Auziți și dumneavoastră: "Sunteți mulțumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?" sau: "sunteți mulțumiți de curățenia din București?"...

Nu cred că cineva își imaginează că bucureștenii vor ieși, cuminți, la vot, în proporția impusă de lege pentru validarea referendumului, așa cum nu știu nici ce s-ar putea valida: unii vor spune că sunt mulțumiți, alții că nu... Oare cum "se va pune" dacă unii sunt mulțumiți de curățenie, dar nemulțumiți de felul în care s-a dezvoltat Bucureștiul?

Dar nonrăspunsul - cu privire la "arhitectura unitară pentru București" credeți că va intra la "Da" sau la "Nu"?

Pentru Guvern nu contează! De fapt, acesta, în niciun caz nu ar dori concentrarea puterii în mâna viitorului primar general, cel mai probabil Sorin Oprescu, și a consiliului în care PDL va pierde, slavă Domnului, majoritatea!

Strategia este pusă la cale pe termen lung, iar inițiatorul oficial - Consiliul General al Capitalei, predominant portocaliu, este posibil să își facă speranțe că enervarea bucureștenilor de azi va avea ca efect absenteismul la votul de anul viitor și, cu puțin noroc, chiar scăderea cu 1-2 procente a intenției de vot pro-Oprescu și pro-USL a acestora.

Totuși, cam... costisitoare strategie pentru un efect electoral atât de mic!

Și atunci? Blocarea adversarului și secătuirea lui de resurse, enervarea cetățenilor, mutarea atenției publice de la probleme fundamentale ca: tăierea salariilor și pensiilor, desființarea locurilor de muncă, închiderea școlilor și a spitalelor, reducerea concediului de maternitate, îndatorarea externă etc. și, nu în ultimul rând, modificarea Constituției în sensul restrângerii atribuțiilor Parlamentului în beneficiul Președinției sunt doar câteva dintre beneficiile reale, pe care puterea le are de pe urma acestui așa-zis exercițiu democratic!

Încă o dată, puterea joacă la cacealma, iar miza este soarta românilor.

  Mircea Lubanovici - declarație politică în sprijinul spiritului antreprenorial și al investițiilor în România;

Domnul Mircea Lubanovici:

În calitate de deputat ales în Colegiul nr.3 - Diaspora, doresc să-mi exprim sprijinul personal pentru orice măsură guvernamentală de natură să încurajeze spiritul antreprenorial și investițiile în România, având în vedere că țara noastră are, mai mult ca oricând, nevoie de investiții străine, pentru a asigura relansarea economică.

Pornind de la premisele pozitive oferite de România și recunoscute de experții economici internaționali - deficitul redus de cont curent și al datoriei publice -, consider că multe dintre prevederile noului Cod al muncii oferă astfel noi semnale pozitive pentru investitorii străini.

Subscriem la părerea reprezentanților Consiliului Național pentru IMM-uri Private din România (CNIPMMR), care apreciază că proiectul de lege pentru care Guvernul își asumă răspunderea este o lege echilibrată și cu elemente care aduc un grad mai ridicat de flexibilizare pe piața muncii. Nu trebuie uitat că inițiativa Guvernului cuprinde inclusiv setul de propuneri privind amendarea actualului Cod al muncii, aparținând Consiliului Investitorilor Străini și Camerei de Comerț Americane din România - care reunește aproximativ 400 de companii membre, reprezentând aproximativ 300.000 de angajați, care realizează circa o treime din produsul intern brut și trei sferturi din capitalul străin investit în România.

În actuala conjunctură economică internațională, creșterea competitivității economiei românești și a atractivității ei pentru investitori, precum și consolidarea sectorului privat constituie premise ale trecerii României pe creștere economică pozitivă începând din acest an, așa cum a subliniat și premierul Emil Boc.

Salutăm adoptarea noilor reglementări mai flexibile din noul Cod al muncii care pot duce chiar la crearea a 100.000 de locuri de muncă. Considerăm, din acest motiv, justificată graba Guvernului de a se amenda legislația muncii, astfel încât să nu se mai întârzie crearea de noi locuri de muncă care vor contribui la creșterea economiei.

  Lucia-Ana Varga - declarație politică Despre calitatea aerului pe care îl respirăm;

Doamna Lucia-Ana Varga:

"Despre calitatea aerului pe care îl respirăm"

S-a vorbit prea puțin, în spațiul public, în ultima vreme, despre poluarea cu care ne confruntăm zi de zi în principalele orașe ale țării, care a ajuns să atingă cote alarmante, ce pun în real pericol sănătatea noastră, a tuturor.

Problema poluării aerului în România este cu atât mai stringentă cu cât încă din noiembrie 2009 Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement, solicitând măsuri clare pentru reducerea nivelului de poluare. Desigur, această procedură de avertizare, pe care autoritățile europene au inițiat-o împotriva României, a fost poate mai puțin răsunătoare decât o posibilă decizie similară luată într-un alt domeniu, cum ar fi de exemplu justiția. Poate doar așa se explică faptul că s-a vorbit prea puțin despre acest subiect, iar autoritățile au ignorat în totalitate semnalele primite de la Bruxelles.

Subiectul însă nu este deloc neglijabil. Nivelul poluării cu pulberi din marile orașe ale țării este depășit de cinci - șase ori, în 15 mari aglomerări urbane, printre care Cluj-Napoca, Timișoara, București, Craiova, Iași, Ploiești, Baia Mare și Brașov, punând în mare pericol sănătatea locuitorilor.

Până în prezent, actualul guvern nu a arătat niciun fel de preocupare privind problemele de mediu, iar planurile de gestionare a calității aerului nu sunt încă finalizate, în condițiile în care România se află deja la a doua avertizare de infringement pentru calitatea aerului și guvernul este obligat să demonstreze până la data de 5 iunie, o descreștere a nivelului poluării în marile orașe.

Tocmai de aceea este greu de înțeles această lipsă de interes de care guvernul actual a dat dovadă pe acest subiect, în condițiile în care impactul asupra sănătății cetățenilor este direct, cei mai afectați fiind copiii, care sunt și cei mai sensibili la aerul poluat.

Dacă până în 5 iunie nu demonstrăm implicare pe acest subiect și preocupări reale pentru scăderea nivelului de poluare, vom fi acționați în instanță, iar România va trebui să plătească amenzi usturătoare. Mai grav decât atât însă este faptul că adevărata notă de plată pentru indiferența cu care actualul executiv tratează acest subiect o vor plăti în realitate cetățenii, sub formă de tratamente medicale.

Tocmai de aceea doresc să trag un semnal de alarmă privind necesitatea luării unor măsuri de urgență pentru limitarea nivelului de poluare din marile orașe. Astfel de măsuri nici nu sunt dintre cele mai costisitoare. Este necesară doar o minimă implicare din partea autorităților centrale și, desigur, locale.

În calitate de deputat, membru al grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, susțin o inițiativă legislativă care va veni în sprijinul autorităților locale, prin intermediul căreia Guvernul să aloce bani de la Fondul de Mediu pentru realizarea perdelelor verzi și pentru achiziționarea unor utilaje necesare spălării străzilor.

  Mariana Câmpeanu - declarație politică intitulată Cât de mult îi pasă Guvernului PDL de viitorul acestei țări?;

Doamna Mariana Câmpeanu:

"Cât de mult îi pasă guvernului PDL de viitorul acestei țări?"

Potrivit rapoartelor publicate de Banca Mondială și ale comisiei prezidențiale însărcinate cu studiul demografiei, populația României se află în scădere alarmantă, unul din factorii determinanți fiind scăderea natalității.

România a ajuns să fie fruntașă în Uniunea Europeană la capitolul avorturi, iar situația este într-adevăr îngrijorătoare. Din 1990, de când s-au legalizat avorturile, natalitatea este într-un declin îngrijorător, iar din 1992 și până acum în țara noastră sporul de populație este negativ, adică numărul deceselor îl depășește pe cel al nașterilor. Organizația Națiunilor Unite estimează că populația României va scădea la 15 milioane de locuitori până în anul 2050. În absența unei politici consecvente de încurajare și sprijinire a natalității, țara noastră va suferi consecințele grave, economice și sociale, ale îmbătrânirii populației și lipsei forței de muncă.

Deciziile luate de guvern pe parcursul anului trecut privind diminuarea indemnizației de creștere a copilului au produs îngrijorare în rândul generației tinere și multe nemulțumiri în rândul tinerilor părinți, care s-au văzut puși în fața unei diminuări suplimentare a veniturilor. Și dacă economia făcută la bugetul de stat prin această decizie este nesemnificativă, efectul deciziei guvernului PDL pentru fiecare familie afectată este important și totodată negativ, prin gradul sporit de incertitudine creată.

O altă consecință negativă a măsurilor impuse de guvernul PDL o reprezintă creșterea rapidă a numărului de avorturi pe parcursul ultimelor luni, într-o țară care se afla deja pe un loc fruntaș în Europa în această privință. Lipsa banilor și traiul greu le determină pe tot mai multe femei să renunțe la copiii lor dinainte de a-i naște.

Desigur, nicio o femeie nu decide să rămână însărcinată pentru banii pe care i-ar primi de la stat, însă în momentul în care tot mai multe femei însărcinate decid să facă avort pe motiv că nu își pot permite întreținerea copilului este evident că ne confruntăm cu o problemă serioasă, cu grave repercusiuni în viitor.

Într-un stat care se confruntă deja cu o natalitate foarte scăzută și implicit cu un grad de îmbătrânire a populației destul de avansat, este datoria guvernului să găsească modalități prin care să sprijine tinerele familii și să încurajeze nașterile.

Ca atare, ar fi fost de dorit ca declarația prin care Emil Boc a anunțat ieșirea din recesiune să fie urmată de o alta prin care același premier să anunțe revenirea la prevederile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului de dinainte de începerea crizei. O astfel de decizie ar fi reprezentat, pe de o parte, o măsură reparatorie față de femeile aflate în prezent în concediu de creștere a copilului, al căror venit a fost diminuat pe parcursul anului trecut, dar în același timp ar fi servit drept semnal de încurajare pentru alte familii tinere care încă nu au decis să facă pasul către un copil, căci scopul guvernului este de a diminua sporul negativ al populației, nicidecum acela de a crea greutăți suplimentare familiilor cu copii sau de a descuraja tinerii să își întemeieze o familie.

  Marius Rogin - declarație politică privitoare la Reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor NATO;

Domnul Marius Rogin:

"Reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor NATO"

Coaliția sub comandă NATO a executat noi bombardamente în Libia din dorința de a spori presiunile asupra regimului Gaddafi. Această strategie se bucură aparent de consens în rândul miniștrilor de externe ai țărilor NATO.

În cadrul reuniunii de la Berlin, cei 28 de șefi ai diplomației din statele alianței s-au străduit să transmită imaginea unei depline armonii. Cu toate acestea, diferențele persistă, fiindcă, în vreme ce Franța și Marea Britanie recomandă extinderea prezenței militare în țara din nordul Africii, Germania, care nu participă la ofensivă, mizează pe inițiative politice. În tot acest răstimp, Gaddafi rămâne ferm pe poziție, respingând orice concesii.

Rebelii se pregătesc pentru următoarea ofensivă a armatei lui Gaddafi. Dotarea insurgenților e rudimentară, speranța lor e alianța NATO. Cu mândrie ei prezintă aparate de radiotransmisie, primite ca ajutor din partea alianței transatlantice.

NATO îi ajută pe rebelii libieni în lupta contra lui Gaddafi - asupra acestei chestiuni există consens în cadrul alianței. Consensul dispare însă când vine vorba de conținutul și volumul acestui ajutor.

Franța și Marea Britanie vor să stopeze cu mijloace militare ofensivele lui Gaddafi, în vreme ce Germania se opune acestei strategii. Secretarul general al alianței NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, încearcă să împace ambele tabere. "Țelul clar al operațiunii noastre este protejarea populației civile din Libia. Și eu sunt de părere că această problemă nu poate fi soluționată exclusiv cu mijloace militare."

Reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor NATO de la Berlin a fost marcată de strădaniile depuse în vederea identificării celui mai mic numitor comun. Acesta a și fost găsit de altfel și se exprimă prin cuvintele: Gaddafi trebuie să plece.

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a subliniat: "Fiecare își aduce contribuția, unii în domeniul militar, alții, cum suntem noi, cu precădere în domeniul civil, în așa fel încât Libia să aibă un viitor mai bun, în libertate."

Pentru moment, componenta militară a strategiei NATO pare să prevaleze. Avioanele de luptă ale alianței au executat raiduri de bombardament asupra capitalei libiene, Tripoli. În urma atacului, Gaddafi a ieșit din adăposturi pentru a demonstra în fața camerelor de filmat că este teafăr, în vreme ce rebelii nu au putut decât să urmărească de la distanță acest spectacol. Ei așteaptă să vadă pe ce drum va porni până la urmă pactul nord-atlantic.

  Constantin Severus Militaru - declarație politică cu tema: Se relansează piața muncii!;

Domnul Constantin Severus Militaru:

"Se relansează piața muncii!"

Cea mai mare parte a economiilor dezvoltate din Europa și-au revenit deja din recesiune, chiar dacă efectele acesteia nu au dispărut definitiv. Cunoaștem faptul că toate statele membre UE au traversat o perioadă extrem de grea din punct de vedere economic, dar fiecare dintre acestea au făcut eforturi care să permită relansarea economică.

Și în România s-au făcut pași importanți în consolidarea creșterii economice și crearea de noi locuri de muncă, toate acestea fiind doar rezultatul aplicării reformelor din ultimii doi ani. Ce-i drept, toate aceste reforme s-au făcut cu mari sacrificii din partea tuturor cetățenilor, în multe cazuri creându-se frustrări și nemulțumiri.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, piața muncii din România începe să-și revină ușor. Dacă timp de 2 ani marile companii au ezitat să mai angajeze personal, acum încep să facă angajări, iar creșterea economică din ultimele două luni îi face pe angajatori mult mai optimiști și mai încrezători.

Ei au deja strategii privind resursele umane, își fac planificări pe termen mediu și lung, preconizându-se ca în cel de-al doilea trimestru al anului să investească prioritate în personalul de care au nevoie.

Pentru România este extrem de importantă consolidarea creșterii economice și mai ales crearea de noi locuri de muncă. Investitorii străini au încredere din nou în România, pentru că numai investițiile generează noi locuri de muncă, iar românii trebuie să vadă rezultatele sacrificiilor lor până la sfârșitul anului acesta.

Știm cu toții că dinamica salariilor nu este nicidecum comparabilă cu media europeană, însă o dezvoltare economică sănătoasă creează premisele ca, pe termen lung, decalajele să fie recuperate, fără a mai exista riscurile diminuării veniturilor la șocurile ciclice ale economiei.

Mai știm, de asemenea, că Guvernul Boc mai are un pas uriaș de făcut, prin stimularea fiscală a muncii. Dacă indicatorii economici ne vor confirma perspectivele pozitive, atunci, din vara acestui an, este posibil ca fiscalitatea pe muncă să se reducă și un nou stimul pentru resorbirea șomajului să se creeze.

  Mircia Giurgiu - intervenție referitoare la Săptămâna patimilor la creștini;

Domnul Mircia Giurgiu:

"Săptămâna patimilor la creștini"

Pe ultima treaptă a urcușului duhovnicesc pe care postul ne-o pune în față, Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, în timpul căreia ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate și măreție în același timp, de tristețe, dar și de bucurie, de pocăință, dar și de nădejde.

Fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc. Primele trei zile se numesc mari și sfinte pentru că reamintesc sensul escatologic al Paștelui. A patra zi, joi, marchează cea din urmă Cină a Domnului cu ucenicii Săi și trădarea lui Iuda. A cincea zi, vineri, numită și Paștele Crucii, este cu adevărat începutul Paștelui (Trecere), iar sâmbătă este ziua în care tristețea este transformată în bucurie prin omorârea morții.

Paștele este o sărbătoare a tuturor creștinilor, care simbolizează biruința omenirii asupra suferinței, este sărbătoarea care anunță Învierea Domnului Isus Hristos. Sunt multe tradiții și datini de Paști care sunt păstrate din timpuri străvechi.

Măcar acum, în această perioadă, să încercăm să devenim un pic mai buni și să ne aducem aminte de cei în suferință, singurătate ori de cei bătrâni.

  Manuela Mitrea - intervenție cu privire la Ziua Internațională a Pământului;

Doamna Manuela Mitrea:

"Ziua Internațională a Pământului"

În data de 22 aprilie 1970 a fost celebrată pentru prima dată Ziua Internațională a Pământului. De atunci, este marcată în fiecare an, pentru a ne aminti de necesitate conservării resurselor Pământului.

Atât timp cât omul s-a considerat o parte a ecosistemului planetar, el a trăit în armonie cu Terra, dar de când a început să creadă că este stăpânul planetei, în goana după îmbogățire, a exploatat irațional resursele acestuia și a poluat neîncetat și fără limite.

Excesele omului au avut drept consecință dispariția unor mari suprafețe de păduri, deșertificarea, dispariția unor specii de animale, schimbări climatice profunde, ce pun în pericol însuși echilibrul planetar.

Chiar dacă Uniunea Europeană este liderul mondial în politica de protejare a mediului, pașii făcuți la nivel internațional au fost utili, dar mici și lenți. Era necesar să fie întreprinse măsuri mai hotărâte, precum renunțarea la propulsia bazată pe motorul cu ardere internă și trecerea la motoare electrice sau cu hidrogen, renunțarea la producerea de energie nucleară sau din combustibili fosili și trecerea la producerea de energie verde, regenerabilă.

Stimați colegi, inconștient și fără intenție, omul își distruge propria casă, iar acest lucru trebuie să înceteze. Ziua de 22 aprilie este un început care să ne amintească tuturor că avem obligația de a ne conserva planeta, dar efectele așteptate se vor obține abia când fiecare zi va fi Ziua Pământului, pentru noi toți.

  Vasile Mocanu - declarație politică intitulată Iașiul pierde din nou pe mâna PDL;

Domnul Vasile Mocanu:

"Iașiul pierde din nou pe mâna PDL"

În ciuda promisiunilor Cabinetului Boc, făcute chiar în fața ieșenilor, Iașiul a fost din nou omis atunci când s-au împărțit fonduri guvernamentale. Programul național de dezvoltare a infrastructurii oferă sume generoase de la buget pentru finanțarea unor lucrări de reabilitare a drumurilor județene și de interes local, a lucrărilor privind extinderea sistemelor de canalizare, de epurare a apelor uzate, de alimentare cu apă, dar și pentru grădinițe și creșe.

Toate bune și frumoase, doar că, din nou, banii au fost alocați doar după criterii politice. Principal beneficiar? Județul Suceava, căruia îi dorim să cheltuiască cu cap sutele de milioane de lei primite din banii românilor. Aceleași urări le facem și județului Botoșani, care a primit și el o sumă importantă de bani. Evident, cele două vechi ținuturi ale Moldovei sunt conduse cu mână forte de membri ai PDL.

Dar cu Iașiul ce ați avut din nou, domnilor miniștri? Deși conducerea județului susține că a trimis încă de anul trecut, chiar printre primele, mai multe proiecte extrem de importante pentru această parte de țară, guvernanții s-au făcut - pentru a câta oară? - că nu le văd.

Că toată afacerea sună foarte ciudat o dovedește și rapiditatea cu care același Cabinet Boc a emis hotărârile de guvern privind alocarea fondurilor respective la doar două zile după aprobarea normelor metodologice.

Cu alte cuvinte dacă vrei, poți! Și cum mai poți!

Dar oare de ce Cabinetul Emil Boc se dovedește așa de potent doar când vede culoarea portocalie?

  Gabriel Tița-Nicolescu - declarație politică cu titlul: Agricultura țării este cel mai mare eșec al perioadei de tranziție;

Domnul Gabriel Tița-Nicolescu:

"Agricultura țării este cel mai mare eșec al perioadei de tranziție."

Agricultura, cultivarea pământului pentru a crește plante a constituit ramura principală de la începuturile civilizației. Ea asigură cea mai mare parte a alimentelor, materiale necesare pentru îmbrăcăminte și alte materii prime pentru industrii.

România este al doilea mare producător agricol din Europa Centrală și de Est, după Polonia, și la nivel mediu comparativ cu UE. Avem o populație rurală de 10 milioane de locuitori, dintre care 3,3 milioane sunt activi agricol, ceea ce ne situează tot pe locul al doilea în Europa. Standardele UE impun ca forța de muncă în sectorul agricol să fie de maximum 5%. Alinierea la standardele UE va aduce șomaj masiv în agricultură și mulți locuitori vor fi nevoiți să migreze de la sat la oraș.

Populația activă agricol de la noi este de șase ori mai mare decât media europeană, iar ponderea agriculturii în PIB este de aproximativ 11 ori mai mare în România decât cea existentă în UE. Surplusul semnificativ de forță de muncă, împreună cu lipsa cronică a capitalului reprezintă unele dintre principalele probleme cu care se confruntă agricultura românească din perioada de tranziție.

În România din agricultură abia hrănim doar un sfert din populația țării, în condițiile în care am putea produce pentru cel puțin 80 milioane de persoane.

Deși toate partidele au promis, în fiecare campanie electorală, că vor face și vor drege pentru agricultură, nu există nici acum o strategie reală pe termen lung, de dezvoltare a acestui sector despre care majoritatea analiștilor susțin că este cea mai sigură soluție de ieșire din criză.

Agricultura din România este foarte proastă, pentru că niciun guvern din ultimii 20 de ani nu a făcut nimic pentru a redresa situația. Nimeni nu a pus la punct această problemă și este păcat, pentru că natura ne ajută. În plus, sunt fondurile europene care ar putea fi accesate și pe care am putea să le atragem rapid. Trebuie eliminată birocrația, iar Guvernul trebuie să ofere sprijin în acest sens.

Dincolo de fondurile europene, oportunitățile la nivel local pot apărea și din aplicarea unui cadru de reglementare mai stabil și mai predictibil ca urmare a implementării Politicii Agricole Comune, cu efecte pozitive în ceea ce privește stabilizarea prețurilor. Valorificarea deplină a avantajelor integrării României în Uniunea Europeană ar putea deschide noi oportunități pentru fermierii români, ce vor putea aproviziona o piață cu o populație ce depășește 80 milioane de locuitori.

Teoretic, România poate deveni a treia putere agricolă a Europei, după Franța și Germania, în condițiile unei absorbții bune a fondurilor europene până în 2013, a unor investiții străine directe semnificative și a unui anumit sprijin guvernamental.

Politica total ineficientă din ultimii 20 de ani din agricultură a făcut ca acest domeniu să fie acum aproape falimentar. Astfel, România importă alimente în valoare de 3,7 miliarde de euro anual, în timp ce vecinii noștri bulgari nu depășesc jumătate din această valoare. Trei milioane de hectare rămân nelucrate anual. Predomină agricultura de subzistență, care este extrem de învechită. Încă mai sunt zone unde se ară cu boul și cu plugul de lemn.

Mai mult decât atât, guvernele, prin acțiunile lor nechibzuite pe parcursul ultimilor ani, au distorsionat foarte mult peisajul agricol din România. Guvernele au susținut fățiș întreprinderile mari în defavoarea celor mici, au ajutat întreprinderile mari financiar și au făcut totul ca micii fermieri să falimenteze. Prin foarte multe documente de politici guvernele din ultimii 20 de ani au distorsionat piața produselor agricole și, în principiu, au demonstrat că în România mergem într-o direcție necunoscută atât pentru stat, cât și pentru agricultori. Adică, nu este pentru nimeni o noutate că nici funcționarii de stat, nici agricultorii nu cunosc ce fel de agricultură vom avea peste 10-20 de ani aici. Nu există un model agricol la care să încercăm să ajungem. Statul nu are capacități să gestioneze situația din agricultura nici în anii agricoli proști, nici în cei buni.

  Iuliu Nosa - declarație politică cu tema: În Săptămâna patimilor, Boc face un «cadou» dascălilor și le plafonează salariile;

Domnul Iuliu Nosa:

"În Săptămâna Patimilor, Boc face un «cadou» dascălilor și le plafonează salariile"

Am asistat ieri la cea de a șaptea asumare de răspundere a guvernelor conduse de Boc. Totul a început în iunie 2009, când a început șirul asumărilor cu cea pe Codurile civil și penal. Tăvălugul asumărilor a continuat cu cele pe proiectele de acte normative impuse de FMI, dintre care cea mai dureroasă lege pentru care Boc și-a asumat răspunderea a fost cea prin care bugetarii au rămas fără 25% din salarii, iar pensionari, fără 15%. Cei din urmă au avut noroc cu Curtea Constituțională, care i-a scăpat pentru moment de tăierea pensiilor.

A urmat demersul imoral de asumare a răspunderii pe legea educației, act normativ care a constituit un obiect intens de șantaj al UDMR împotriva PDL.

Înaintea Sfântului Crăciun, Boc a venit cu un alt "cadou", de parcă nu le-ar fi fost suficiente românilor "cadourile" lui, și a venit în fața noastră, a parlamentarilor României, cu proiectul Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Și, pentru că a început să îi facă plăcere să angajeze răspunderea Guvernului, a continuat și în 2011, când, pe 8 Martie, "cadoul" de Ziua Internațională a Femeii a fost angajarea răspunderii pentru proiectul noului Cod al muncii.

Și, fiind convins că românii se simt extraordinar în urma măsurilor impuse de Guvernul condus de el, Boc vine în Săptămâna Patimilor și își mai asumă o dată răspunderea. De această dată, proiectul pentru care se angajează răspunderea Guvernului este cel al legii menite să plafoneze salariile dascălilor. Un nou "cadou" de bun creștin, făcut semenilor săi, la bunăstarea cărora se gândește tot timpul, ca un prim-ministru responsabil ce este (sau ar trebui să fie). În acest demers nu este vorba despre nimic reformist, dar ne oferă una dintre cele mai grave mostre de nesimțire și ipocrizie politică dintre cele cunoscute până acum de România.

Revenind la prezent, după ce am enumerat cele șapte asumări se răspundere (vom ajunge să nu le mai putem ține șirul, dacă Boc merge în acest ritm), ne întrebăm dacă Guvernul își asumă răspunderea și pentru consecințele produse în rândul cetățenilor de actele normative promovate prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului. Este, din păcate, ușor de constatat ce efect devastator au avut toate aceste legi asupra cetățenilor. Românii sunt disperați, flămânzi, înfricoșați, nesiguri de ziua de mâine. Consecințele asumărilor de răspundere ale lui Boc sunt, indiscutabil, negative. Deci, cine răspunde?

Boc nu poate, pentru că el și-a asumat doar răspunderea pe legi, nu poate, nu știe și nu vrea să își asume și consecințele.

Parlamentul, constatând dezastrul provocat de Guvern, ar trebui să îl demită. Dar cum să poată reuși așa ceva, atât timp cât puterea își leagă parlamentarii de bănci în timpul votului pentru moțiunile de cenzură?

După toate aceste "cadouri" ale Guvernului Boc, în minte îți rămâne un singur lucru: "scapă cine poate" de asumări de răspundere, de consecințe, de Guvernul Boc.

Guvernul Boc nu suferă de sărăcie, de lipsuri sau din cauza prețului benzinei, a frigului, a beznei... Iar atunci când ești fericit ești și "darnic" cu oropsiții sorții!

Să ne ferească Dumnezeu ca acest gen de "daruri" să continue!

  Vasile-Silviu Prigoană - declarație politică privind Resurse energetice și reglementări europene;

Domnul Vasile-Silviu Prigoană:

"Resurse energetice și reglementări europene"

România deține resurse de gaze și petrol și are un potențial ridicat în energia eoliană, ceea ce ar putea transforma țara într-un jucător important pe piața de profil din Europa, însă necesitatea reformelor la scară largă și investițiile sunt factori importanți pentru a dezvolta această industrie.

De asemenea, infrastructura aferentă este slab dezvoltată, iar prețurile plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Pe termen lung, aceste realități sunt nocive siguranței energetice a țării. Pot descuraja investițiile și falimenta companiile de stat. Desigur, alinierea prețurilor trebuie făcută treptat și trebuie identificați și sprijiniți consumatorii vulnerabili.

Totodată, Comisia Europeană ne-a solicitat reorganizare legislativă pentru a ne alinia normelor UE în privința prețurilor la energie. Există o piață largă și putem profita de ea pentru a ne pune în concordanță cu normele UE și, în același timp, pentru a exploata resursele pe care le deținem.

Constant se dezvoltă noi metode de producere a energiei. Montarea de panouri solare, arderea deșeurilor într-un cadru controlat pentru a obține energie sunt doar câteva dintre soluțiile alternative. Acestea sunt vitale pentru țări cu resurse reduse, dar și un mod benefic de a reduce poluarea.

Trebuie să fim conștienți de faptul că anumite resurse naturale sunt limitate și neregenerabile. Dezvoltarea unei industrii alternative pentru producerea de energie este necesară și se poate baza pe resurse inepuizabile, cum ar fi apa sau soarele. Educarea populației, precum și implementarea de programe de genul Casa Verde ne pot duce în direcția dorită.

Sunt de părere că dezvoltarea producției de hidroenergie și de energie eoliană trebuie să devină obiective strategice ale României, obiective pe care să le materializăm cât mai curând în legi ce vor genera politici publice adecvate.

  Relu Fenechiu - declarație politică: În Programul de guvernare al PDL din 2008 nu existau prevederi referitoare la închiderea spitalelor;

Domnul Relu Fenechiu:

"În programul de guvernare al PDL din 2008 nu existau prevederi referitoare la închiderea spitalelor."

În ultimele zile, asistăm la o creștere în intensitate a protestelor cetățenilor din localitățile în care, printr-o decizie arbitrară, s-au desființat unități sanitare. Evident, nici ministrul sănătății, nici primul-ministru și nici președintele țării - în fapt, autorul moral al acțiunii de desființare a spitalelor - nu au schițat măcar un gest de a intra în dialog, fie și prin reprezentanți, cu protestatarii. Și era de așteptat să-i ignore pe protestatari, pentru că ar fi fost luați la întrebări privind promisiunile prin care au obținut voturi în alegerile din 2008.

Un lucru este sigur, măsura de închidere a spitalelornu se regăsește în programul de guvernare al PDL, nici în cel al UDMR și nici în strategia Comisiei prezidențiale de reformă. Da, documentele, programele din 2008 încă mai există. Niciunde în programele respective nu veți întâlni vreo propoziție din care să reiasă că urmează să fie închise spitale. Există însă altceva: promisiuni de salarii mai mari pentru medici,mai multe fonduri pentru medicina de familie și un mai mare acces al pacienților la sănătate. Evident, nu este pentru prima oară când o promisiune electorală făcută în campania electorală de PDL, respectiv de Traian Băsescu, nu este respectată. Numai că spre deosebire de alte zeci de promisiuni electorale prin care electoratul era momit că va obține ceva, de această dată i s-a luat ceva: i s-a luat posibilitatea de a beneficia de un drept prevăzut de Constituție, dreptul la sănătate.

Comisia prezidențială, din care făceau parte medici de renume din România, precum și un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, a elaborat în anul 2008un raportpentru analiza și elaborareapoliticilor din domeniul sănătății publice din România, care a devenit strategia prezidențială cu care Traian Băsescu a solicitat al doilea mandat de președinte. Raportul susținea centrarea sistemului sanitar pe nevoile cetățeanului. Astfel, citez din raport: "serviciile trebuie organizate, localizate și accesate în așa fel încât să se țină cont denevoile și preferințele comunităților pe care le deservesc", adică exact ceea ce nu se face începând cu 1 aprilie a.c., de când s-a oficializat decizia unilaterală a desființării spitalelor.

Așa-zisa reformă din sistemul sanitar se dovedește încă odată că reprezintă doar o serie de măsuri luate haotic, fără o analiză prealabilă. De fapt, o declarație recentă a premierului Emil Boc este mai mult decât edificatoare: "Această restructurare a sistemului spitalicesc nu urmărește în primul rând economii la bugetul de stat, scopul principal este calitatea actului medical". Dacă nu se urmăresc economii, atunci de ce nu s-au căutat soluții pentru îmbunătățirea actului medical prin suplimentarea fondurilor acolo unde era necesar, la unitățile spitalicești desființate?!

Colateral, se mai impune o întrebare: chiar poate crede cineva că spitalele desființate vor deveni definitive cămine pentru persoane în vârstă și nu s-a urmărit de fapt altceva prin desființarea celor mai multe dintre ele? Dintr-o recentă hotărâre de guvern reiese că între 1.500 și 4.200 de persoane vârstnice vor beneficia de serviciile celor 67 de spitale desființate. Deci se poate spune că întâi s-a tăiat și abia după aceea s-a măsurat, din moment ce nu se știe cu precizie câte persoane în vârstă vor beneficia de servicii. Dar și în situația în care va fi vorba de numărul maxim anunțat, nici atunci nu se justifica desființarea atâtor spitale, iar dacă va fi vorba de numărul minim, atunci și mai puțin. A desființa un spital pentru a-l transforma într-un cămin care să servească în medie între 22 și 62 de persoane reprezintă un atentat la sănătatea altor câteva sute sau mii de persoane.

  Cristian Rizea - declarație politică privind realitatea despre redresarea economică;

Domnul Cristian Rizea:

Sunt absolut consternat de declarația primului-ministru de sâmbătă și nu cred că există o sfidare mai mare pentru români decât această afirmație: "Toate datele pe care le avem arată că ieșim din recesiune. România este un model de redresare economică."

În ciuda cruntei realități, pe care o trăim cu toții zi de zi, se pare că domnul Boc dă România ca exemplu de redresare economică. Inflația a crescut cu 8 procente, având astfel cea mai mare inflație din Europa, salariile și pensiile au fost reduse considerabil, dezvoltarea economică este insesizabilă, sistemul de sănătate și cel de educație sunt cele mai proaste pe plan european, avem cea mai scăzută natalitate, unde speranța de viață este cea mai redusă, însă, cu toate acestea, "România este un model de redresare economică"! Cât de departe poate să meargă demagogia politică? Rezultă că, în viziunea primului-ministru, cu cât va tăia mai mult din venituri, cu cât va închide mai multe spitale și va disponibiliza mai mulți bugetari, cu atât va considera mai mult că a reușit să redreseze economia României.

Drumul descendent pe care îl parcurgem cu toții distruge total și ultima speranță pe care o aveam în acest cabinet de a asana situația dramatică a economiei românești.

Ei bine, toate aceste afirmații fără sens și consternante, fac parte din strategia de comunicare bine pusă la punct a premierului. Ținând cont, de ultimele sondaje realizate, conform cărora rata credibilității actualului guvern nu depășește 9%, domnul Boc a hotărât că este momentul să înceapă campania electorală prin manipulare, aruncând în public asemenea inepții sfidătoare la adresa românilor.

Astfel de declarații și propagandă mincinoasă fac mult rău țării și țin să-i specific pe această cale premierului că dacă vreun moment România ar putea fi dată ca model, ar fi doar pentru țările din lumea a III-a! Aceasta este imaginea reală a României pe plan extern, de când guvernul Boc conduce această țară.

  Andrei-Valentin Sava - declarație politică: - Despre reforma pe hârtie a USL - episodul numărul 3;

Domnul Andrei-Valentin Sava:

"Despre reforma pe hârtie a USL" - episodul numărul 3

Astăzi se împlinesc 74 de zile de la semnarea Protocolului USL, un protocol în care cele două partide care tânjesc după putere, PNL și PSD, fac reforma pe hârtie. În continuare nu avem nicio soluție plauzibilă din partea acestora, niciun demers coerent pentru realizarea tuturor lucrurilor despre care ne vorbesc cu atâta sinceritate.

Vă propun să luăm ca exemplu punctul 5 din cele 10 priorități pentru reforma economică, socială, politică și administrativă din protocolul Uniunii "Soluții Lipsă." Acest punct face referire la dreptatea socială care va fi realizată "prin repararea nedreptăților sociale existente, prin reașezarea relațiilor sociale între diversele categorii profesionale, prin refacerea dialogului social și recâștigarea păcii sociale". Cuvintele acestea care sună foarte frumos pe hârtie, asemenea unui manifest socialist, sunt cu atât mai lipsite de sens cu cât ne întrebăm cum va pune în aplicare acest plan o alianță PSD-PNL. O alianță care, de altfel, a mai existat, fără a fi recunoscută de vreun protocol, în 2007-2008. Sau sensul acestor idei este acela referitor la reașezarea relațiilor sociale bazate pe favoritisme făcute de puterea de atunci mogulilor, așa cum s-a întâmplat la acea vreme? Sau referitor la mărirea salariilor profesorilor fără a avea nicio susținere financiară pentru aceste măriri, scopul fiind unul strict electoral? Despre această dreptate socială vorbiți? Dacă da, cred că e timpul să vă treziți la realitate. Dialogul social nu înseamnă negocieri cu lideri sindicali corupți cu care USL este deschis oricând la compromisuri. Un dialog social cu ușile închise, în spatele cărora aceștia să bată palma pentru "pacea socială", tradusă probabil în bunăstarea unora, a celor puțini, dar cu efect direct și negativ asupra economiei naționale. Aceasta este dreptatea socială pe care vor să o pună în aplicare.

Spre deosebire de cei care vorbesc de scopuri mărețe fără a veni și cu soluții aplicate, actuala coaliție de guvernare, în frunte cu PDL, a reușit să aducă lucrurile spre o direcție firească în ce privește dreptatea socială. Astfel, a pus bazele unui sistem social în care cuvântul "cinstit" este oricând o etichetă.

Vorbim aici despre o lege a pensiilor ce are la bază principiul contributivității, în care nu mai există pensii de sute de milioane date de stat care nu au acoperire în contribuțiile individuale ale fostului angajat la sistemul public de asigurări.

Vorbim, de asemenea, despre stoparea sistemului de creare de asistați social, sistem în care pensiile de handicap sunt acordate pe bandă.

Vorbim, în același timp, de o lege a salarizării unitare în sistemul bugetar, care a înlăturat discrepanțele salariale dintre angajați, a anulat sporurile aberante și a reașezat lucrurile pe un făgaș normal.

Și mai grav este faptul că această pace socială la care se face referire în textul Protocolului USL implică ideea unei stări de segregare socială, idee falsă pe care semnatarii USL încearcă să ne-o inducă.

În fapt, dacă aruncăm privirea asupra tuturor mișcărilor de protest pe care aceștia au reușit cu brio să le manevreze, prin cooptarea liderilor sindicali, dar și a televiziunilor dornice de audiență, ne dăm seama că nu există nicio segregare socială, ci doar instigare la revoltă de către partidele opoziției, profitând de greutățile cu care s-au confruntat românii, urmare unei perioade mai dificile, cauzată de criza economică de la nivel mondial. Faptul că toate mișcările de protest s-au finalizat însă civilizat și pașnic ne dovedește că în ciuda furiei de moment a oamenilor și a instigărilor populiste ale unor lideri, românii au înțeles importanța depășirii acestor vremuri de cumpănă și necesitatea solidarității în vederea redresării economice.

Așadar, cred că e timpul să renunțăm la manipularea prin semnarea de protocoale pline de cuvinte goale. E timpul soluțiilor!

  Andrei-Valentin Sava - declarație politică: - Medicamentele contrafăcute;

Domnul Andrei-Valentin Sava:

"Medicamentele contrafăcute"

Medicamentele contrafăcute reprezintă o amenințare în continuă creștere la adresa sănătății celor care le achiziționează. Cele mai multe persoane puse în pericol sunt acelea care cumpără medicamente contrafăcute prin intermediul Internetului, fie prin mica publicitate ori din farmaciile online. La prima vedere, acestea par a fi în regulă, însă de câte ori sunt cumpărate medicamente pe această cale există riscul de partea cumpărătorului să primească cu totul altceva decât a comandat.

Date statistice furnizate de Organizația Mondială a Sănătății arată că unul din două astfel de produse achiziționate online sunt contrafăcute. Medicamentele contrafăcute arată aproape identic cu cele originale. În momentul de față, ele reprezintă aproximativ 5-7% din piața de produse farmaceutice, însemnând că românii dau anual pentru astfel de produse peste 200 de milioane de euro, conform declarațiilor reprezentanților Asociației Anticontrafacere.

România este parte semnatară la inițiativele Uniunii Europene și ale Consiliului Europei privind combaterea medicamentelor contrafăcute. Din postura de stat membru al UE, pentru ca un medicament să circule pe piața din România sunt necesare o serie de demersuri, incluzând obținerea autorizației de punere pe piață a medicamentului de la Agenția Națională a Medicamentului și avizarea prețului medicamentului de către Ministerul Sănătății. Dispozițiile existente ale Directivei 2001/83/CE de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman sunt în unele privințe insuficiente pentru a proteja pacienții și industria de amenințarea majoră pe care o reprezintă medicamentele contrafăcute. Experiența anterioară indică faptul că medicamentele contrafăcute sunt comercializate nu numai prin lanțuri de aprovizionare ilegale, dar că ajung la pacient și prin intermediul lanțului de aprovizionare legal. Acest fapt reprezintă o amenințare deosebită pentru sănătatea oamenilor și poate duce la dispariția încrederii pacienților în lanțul legal de aprovizionare.

Piața medicamentelor ar trebui mai atent supravegheată de autoritățile competente, astfel încât să împiedicăm comercializarea produselor farmaceutice contrafăcute, mai ales în rețeaua legală de distribuție a acestora. În acest context, doresc să subliniez faptul că este necesar un proiect prin care să reușim înlăturarea manipulării de către intermediari a lanțului de distribuție și o amplificare a mecanismelor de inspecție, alături de sporirea transparenței în ceea ce privește rezultatele inspecțiilor, prin aducerea lor la cunoștința publicului.

De asemenea, sunt de părerea că Executivul, împreună cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, trebuie să creeze un program național de control în cadrul lanțurilor legale de distribuție a medicamentelor.

  Andrei-Valentin Sava - declarație politică: - 8 aprilie - Ziua Internațională a Romilor;

Domnul Andrei-Valentin Sava:

"8 aprilie - Ziua Internațională a Romilor"

Ziua de 8 aprilie a devenit sărbătoare pentru etnia romă odată cu organizarea primului Congres Mondial al Romilor, la Londra, în anul 1971, congres cu ocazia căruia s-a luat decizia ca această zi să devină Ziua Internațională a Romilor din întreaga lume.

În 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca "Sărbătoarea etniei romilor din România". Această sărbătoare oferă romilor prilejul de a își evoca istoria, prin evidențierea propriilor valori, și de a-și promova identitatea etnoculturală, ca parte a identității europene, cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă. Istoria lor este, cu părere de rău, foarte puțin cunoscută în România, iar a cunoaște istoria romilor înseamnă a înțelege multe dintre problemele cărora trebuie să le facă față această minoritate în zilele noastre.

Pe piața muncii, în ceea ce privește etnia romă, întâlnim rate scăzute de ocupare a forței de muncă, dublate de o rată a discriminării deosebit de pronunțată. În privința accesului la învățământ, acesta este foarte redus, iar la capitolul educație secundară, spre exemplu, rata de participare a romilor este estimată la numai 10%. Astfel, romii nu sunt specializați, fapt care le îngreunează accederea pe piața muncii.

Confruntați cu discriminarea, o mare parte preferă să nu își declare identitatea și să se declare fie români, fie maghiari. Fără să vrem, cu toții contribuim la această stare de fapt, prin generalizare și apelul la stereotipuri prin care romilor, sub titulatura de țigani, le alăturăm adjective precum cerșetor, nespălat, analfabet. Inclusiv cuvântul țigan a căpătat în timp valoare de adjectiv și o conotație peiorativă, un sens depreciativ.

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, un program-cadru UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor, văzut ca un mijloc de a completa și de a întări politicile și legislația europeană prin identificarea, la nivel național, regional și local, dar și prin dialogul și participarea romilor, a nevoilor specifice ale acestora în privința accesului la locuri de muncă, educație, locuințe și sănătate. Acest cadru va contribui la orientarea politicilor naționale privind romii și la mobilizarea fondurilor disponibile la nivelul UE pentru a sprijini eforturile de integrare. La nivel european, majoritatea grupurilor politice au salutat noua strategie privind incluziunea romilor, aceste măsuri fiind un pas în vederea monitorizării și implicării comunităților rome în societate.

Deși astăzi este 19 aprilie și ziua Internațională a Romilor a fost cu două săptămâni în urmă, am dorit să iau cuvântul pe această temă pentru a scoate în evidență faptul că la nivelul întregii țări a avut loc o amplă activitate culturală, plină de evenimente, cu ocazia acestei zile. Din aceste considerente, sunt de părere că marea comunitate a romilor are nevoie de sprijin atât din partea Guvernului, cât și din partea întregii societăți, în eforturile ei de a sparge cercul vicios al sărăciei și al excluderii. Guvernul trebuie să își asume această sarcină în fața cetățenilor săi, deoarece drepturile și aspirațiile romilor trebuie să fie aceleași cu cele ale majorității: o locuință cu utilități adecvate, o educație de calitate pentru copiii lor și slujbe care să le permită să ofere un trai decent familiilor lor.

La nivel național, Guvernul român trebuie să urmărească o abordare punctuală, să se concentreze pe incluziunea socială a etnicilor romi prin acțiuni concertate la toate nivelurile (politic, economic și social), dar și printr-o colaborare susținută, cu societatea civilă și ONG-uri cu experiență în această privință, căutându-se să se elimine segregarea, acolo unde ea există.

  Andrei-Valentin Sava - declarație politică: - Copiii noștri pot fi infractorii adulți de mâine!;

Domnul Andrei-Valentin Sava:

"Copiii noștri pot fi infractorii adulți de mâine!"

În ultima vreme s-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a numărului minorilor care comit infracțiuni. Cei mai mulți dintre tinerii infractori au vârste cuprinse între 16 și 18 ani, lipsurile materiale acutizate și problemele de ordin social și familial fiind principalii factori responsabili pentru propagarea acestui fenomen.

Din statistica existentă la nivelul I.P.J. Prahova, de la începutul anului în județul Prahova au fost înregistrate mai mult de 15 cazuri de infracțiuni în care sunt implicați minori. Cazurile de cerșetorie sunt cele mai numeroase - politiștii au aplicat, zilele trecute, 54 de amenzi în valoare de 1200 de lei -, urmând pe scara abaterilor furturile și tâlhăriile. De exemplu, câțiva tineri de 16 și 17 ani au fost prinși în timp ce sustrăgeau, la începutul lunii aprilie, șină de cale ferată, alături de părinți și rude, iar zilele trecute o bătrână de 68 de ani din Ploiești a fost tâlhărită de 4 copii cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani.

Întrebarea se puneastfel: cum poate fi (re)adus un copil sau un adolescent pe calea cea bună, redat societății șimai apoi reintegrat în comunitate?

Informațiile prezentate anterior sunt motive de îngrijorare, deoarece printre acești copii pot fi chiar copiii noștri. Educația tinerilor pleacă întâi din familie, părinții fiind primii care trebuie să sedimenteze în modul de gândire al copilului conceptele de bine și de rău. În timp însă tânărul se va lovi de situații diverse, pe stradă și la școală, cărora trebuie să le facă față singur, și aici intervine pericolul dezvoltării unei atitudini agresive.

Alături de familie, școlii îi revine un rol important în prevenirea violenței, și asta nu numai în condițiile în care comportamentele agresive se manifestă în mediul școlar, ci și în situația în care aceste comportamente apar în alte circumstanțe, în afara școlii. De aceea, este necesară, la nivelul școlii, transmiterea unui mesaj care să cultive principiile siguranței școlare și ale climatului optim în rândul elevilor, profesorilor, personalului auxiliar, al părinților etc. Pe lângă aceasta, se impun, desigur, măsuri urgente pentru o supraveghere mai fermă a activității desfășurate de efectivele de agenți de siguranță publică în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora, pentru o aplicare mai riguroasă a cadrului legislativ în vigoare.

Complementar acestor măsuri de intervenție rapidă, este necesar un efort sporit, pe termen lung, pentru consolidarea cooperării dintre școală, poliție și instituțiile publice abilitate, precum Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației și Cercetării și alte structuri cu atribuții în acest domeniu, de exemplu organizații nonguvernamentale. Mă refer aici la necesitatea proiectării unor activități concentrate și coerente care să permită implicarea celor interesați direct - profesori, elevi, părinți -, dar care să definească clar și nivelul de implicare și de asistență din partea celorlalți actori - poliție, servicii sociale, asistența medicală etc. - cu un rol important în procesul de prevenire și combatere a delincvenței juvenile.

Programul MATRA pentru "Prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zona unităților de învățământ preuniversitar", demarat în 2006 de Inspectoratul General al Poliției Române, în colaborare cu parteneri olandezi și reprezentanți ai Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prevedea înființarea unui comitet interministerial pentru prevenirea delincvenței juvenile în zona unităților de învățământ preuniversitare și un plan național comun de acțiune pentru asigurarea protecției unităților școlare și a siguranței elevilor și cadrelor didactice din incinta acestora. Aceste propuneri au fost concepute pentru a consolida parteneriatul strategic între principalele instituții guvernamentale și nonguvernamentale. Însă, până în prezent, dacă ne uităm la statisticile prezentate anterior, nu vedem o îmbunătățire a situației delincvenței juvenile și a siguranței în unitățile școlare la nivel național. Fie planul național nu a fost implementat corespunzător, fie activitățile prevăzute nu au fost suficiente și nu au putut răspunde nevoilor tinerilor în contextul actual, fie au intervenit alți factori care au deviat parcursul pentru îndeplinirea obiectivelor asumate.

Consider că, pentru a avea rezultate mai bune în privința reducerii delincvenței în rândul tinerilor, este necesar ca astfel de inițiative să fie completate cu acțiuni suplimentare care să vizeze: atragerea mai multor parteneri în asigurarea siguranței școlare (de exemplu, poliția locală), creșterea gradului de informare a populației, în primul rând a elevilor (de exemplu, introducerea unor programe de informare în școli generale și licee astfel încât toți elevii să cunoască mijloacele folosite de delincvenții adulți pentru atragerea minorilor în acțiuni organizate de furt, tâlhărie etc., cum se pot feri de acestea, cui pot cere ajutorul în astfel de situații etc), implicarea mai multor parteneri locali (muzee, institute de cercetare, centre de divertisment, etc.) în acțiuni de prevenire a criminalității prin oferirea de alternative de petrecere a timpului liber tinerilor.

  Ioan Stan - comentariu legat de alocările bugetare, între speranță și realitate;

Domnul Ioan Stan:

Dacă alocările bugetare ale acestui an vă provoacă încă insomnii și crampe, nu vă pierdeți speranța!

Banii declarați ca resurse de către guvern și împărțiți ministerelor pe criterii necunoscute muritorilor de rând, printre care se numără și acei dintre noi care nu poartă portocaliu, nu vor fi niciodată de ajuns nici măcar pentru strictul necesar în colegiile pe care le reprezentăm.

Realizarea condițiilor pentru un trai decent al celor ce ne-au trimis aici, adică școli, spitale, drumuri și câte altele nu se poate face cu micile atenții bugetare pe care le-au primit anume primari, din anume localități, care nici ei nu poartă portocaliu!

Invitația de a nu dispera, pe care cu răspundere v-am adresat-o la început, are un fundament care ar trebui să ne ajute a ne trage sufletul în cazurile pe care le numim impropriu "de forță majoră" și cărora mai potrivit ar fi a le spune cazuri de "necesitate majoră" ori, dacă preferați, de ajungere a funiei la par și a cuțitului la os, din lipsa resurselor financiare minim necesare.

Mă refer, doamnelor și domnilor colegi, la Fondul de rezervă al Guvernului. Adică, al instituției conduse responsabil de cel care, ca un bun gospodar ce este, nu se uită la haine și papuci de firmă și pune mâna pe coasă, și mamă, mamă ce-a mai pus-o în ultimele luni, instituție ce a pus deoparte niște bănuți albi pentru zile negre, desigur.

Acest adevărat rezervor de oxigen financiar pentru urgențele primăriilor ce stau să-și dea sufletul în insuficiență de resurse de plată, se reîncarcă anual, spre a putea da primul ajutor în caz că strigă careva după el.

Nu-i așa că vă simțiți încurajați că aveți pe ce umăr a plânge dacă chiar altfel nu v-ați descurcat?

Și pentru a vă consolida speranța ce sper că a înmugurit deja în sufletele dumneavoastră ca și în vistieriile celor ce vă trag de mânecă în colegiile ce le reprezentați, am să vă spun cum s-au utilizat bănuții cei albi de care v-am vorbit în anul de grație 2010.

Și vă citez pentru aceasta analiza făcută de Institutul pentru Politici Publice, instituție ce nu poate fi suspicionată de colportarea de baliverne.

Aflăm astfel că aproape 140 de milioane de euro au fost direcționate în 2010 din Fondul de rezervă al Guvernului, dar nu pentru investiții sau modernizări cum ați putea îndrăzni a crede, ci pentru a acoperi cheltuielile curente și de capital ale instituțiilor locale. Mai aflăm că o treime din această sumă a fost alocată în ultimele zile ale anului 2010, atunci când atenția publicului și a presei, istovită de neadormirea din timpul anului, tânjea după colinde și miros de Crăciun!

Vreau să spun că prin H.G. nr.1379 din 28 decembrie 2010 s-au alocat nu mai puțin de 177.000.000 de lei, adică vreo 41 de milioane de euro. Asta după ce își făcuse "gospodarul" curaj cu un alt milion de euro, alocat tot pe 28 decembrie, prin H.G.nr.1375.

Trebuie să mai știți că fiind vremuri de criză, recunoscute într-un sfârșit de toți cei ce ne asiguraseră anterior că de asta n-avem în România, suma totală alocată primăriilor din Fondul de rezervă în anul 2010 a fost totuși cu 23 de milioane de euro mai mică decât cea atribuită în 2009, adică circa 140 de milioane de euro.

Statistica IPP arată că din 216 orașe, 137 au primit bani din Fondul de rezervă. Dintre acestea 63 sunt conduse de primari PDL(46%), 27 sunt localități cu primari PSD, iar 22 cu primari PNL. Și în continuare, "în total, orașele conduse de primari PDL au primit în 2010 de trei ori mai mulți bani (4,3 milioane de euro) față de localitățile conduse de primari PSD (814.000 euro) și PNL (568.000 de euro) la un loc."

Același document alcătuiește și un clasament al orașelor portocalii ale căror conduceri au binemeritat de la guvernare, indicând Piatra-Neamț, căruia i-a fost alocată suma de 6.378.000 lei (aproximativ 1,5 milioane euro), Cluj -Napoca - 6.2000.000 de lei (aproximativ 1,45 milioane euro) și Suceava - 4.500.000 de lei (aproximativ 1 milion de euro).

Apreciind activitatea specialiștilor în "permutări de fonduri publice", analiza IPP demonstrează că Guvernul alocă bani unei primării ca să-și achite datoria față de o instituție publică, parte a Guvernului.

Eu sunt nevoit să apreciez că plata datoriilor acumulate de administrațiile locale din buzunarul public, pe care Executivul îl gestionează ca și cum ar fi personal, nu este o soluție viabilă, ba mai mult, afectează în mod direct funcționarea economiei la nivel național, descurajând performanța și încălcând grav principiul autonomiei locale!

  Alin Silviu Trășculescu - declarație politică pe tema energiei eoliene;

Domnul Alin Silviu Trășculescu:

"Energia eoliană"

Anul trecut, România a adoptat legea pentru promovarea energiei regenerabile, un pas important în dezvoltarea pieței energiei curate, energie folosită din ce în ce mai intens în toată lumea și mai ales în Europa, deoarece acest tip de energie nu este însoțit de emisii de substanțe poluante sau gaze cu efect de seră, nu se produc deșeuri, iar costurile sunt mai reduse decât alte surse convenționale.

Asociația Europeană pentru Energie a făcut un studiu care ne arată că până în anul 2020 industria energiei eoliene în Uniunea Europeană se va dubla și un mare avantaj adus de această decizie investițională este acela că se vor crea multe noi locuri de muncă, mai ales în următorii ani care nu se anunță prea ușori pentru toată Europa.

Și pentru țara noastră energia eoliană reprezintă o mare oportunitate, ea câștigând tot mai mult interesul investitorilor străini. Resursele alternative de energie sunt din abundență și în România, fie că vorbim de vânt, apă sau energie solară, existând zone care să justifice din plin investițiile în infrastructura de energie verde.

Multe grupuri energetice din Europa sunt direct interesate să construiască parcuri eoliene și în țara noastră, dorind să investească și peste 5 miliarde de dolari într-o singură capacitate de producție. Există astfel premisele ca, în câțiva ani, să renunțăm treptat la energia produsă în termocentrale, care sunt extrem de poluante și care produc la costuri considerabile.

Chiar dacă România se află pe locul al șaptelea în Uniunea Europeană după capacitatea instalată în energia eoliană, cu mult în urma altor state membre, statul român are strategii energetice ca acest tip de energie să dețină o pondere cât mai mare. Un scenariu, în acest sens, arată că până în 2015 capacitatea instalată în proiectele de acest fel va ajunge până la 3000 MW, adică echivalentul în putere a peste 4 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Deși știu că nu-i ușor și nici ieftin, am convingerea că este mult mai sigur și rentabil să ne concentrăm pe resursele energetice curate în detrimentul celor convenționale.

  Horea-Dorin Uioreanu - declarație politică: Efectul razelor de lună asupra cizmelor de gumă;

Domnul Horea-Dorin Uioreanu:

"Efectul razelor de lună asupra cizmelor de gumă"

Ieri am asistat cu toții la a opta angajare a răspunderii premierului pe a treisprezecea lege, încălcând din nou principiul separației puterilor în stat. Concomitent, românii realizau că anunțata ieșire din recesiune e doar vorbă în vânt, nivelul lor de trai continuând să scadă.

Guvernanții au anunțat că reducerile de personal vor continua în următorii trei ani. Mai grav e faptul că primele de vacanță și plata celui de-al treisprezecelea salariu vor fi și ele sistate, alte sporuri sau tichetele de masă rămân suspendate, iar sumele care trebuie plătite bugetarilor cu titluri executorii obligatorii vor fi reduse drastic. Cel puțin așa se spune în proiectul Strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014.

Același document relevă și faptul că recesiunea din România este "una dintre cele mai lungi și prelungite din Europa", motiv pentru care și redresarea economică va fi dificilă... Ca urmare, nici vorbă despre reducerea TVA sau a cotei unice de impozitare, măsuri ce ar stimula consumul. În schimb, se vorbește despre banii colectați prin intensificarea controalelor, prin impozitarea marilor averi. Guvernul nu uită nici de o eventuală creștere a salariilor, ceea ce ar determina venituri în plus și la bugetul statului.

Totuși, cea mai interesantă parte a acestei strategii este cea legată de... climatul de psihoză a cataclismelor! Acestea pot avea impact asupra piețelor financiare internaționale și pot aduce cu sine o recesiune globală. Prin urmare, e nevoie să se continue măsurile ferme de reducere a cheltuielilor, pentru a reduce riscurile de recesiune.

Altfel spus, seismul din Japonia este folosit de guvernanții portocalii pentru a-și justifica, de pe acum, viitoarele eșecuri a ceea ce ei numesc reforma și modernizarea statului. Deși, personal nu înțeleg de ce fac referire doar la evenimentele nefericite și nu se uită nu foarte departe de Japonia, la China, țară a cărei economie a început "să duduie" din greu! Că, până la urmă, efectele seismului din Japonia asupra economiei românești se înscriu în ciclul "efectul razelor de luna asupra cizmelor de gumă"!

  Eugen Constantin Uricec - declarație politică: Crima organizată amenință din ce în ce mai puternic;

Domnul Eugen Constantin Uricec:

"Crima organizată amenință din ce în ce mai puternic!"

Dacă în trecut discuțiile asupra pericolului reprezentat de ascensiunea grupărilor de crimă organizată a avut mai degrabă un caracter minimal sau părea că acestea fac parte mai degrabă din filmele americane, cred cu putere că astăzi atât discursul, cât și agenda publică și politică românească trebuie să se schimbe radical.

La nivel mondial, aceste grupări au căpătat o forță financiară fără precedent, derulând anual infracțiuni în valoare de peste 650 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor unor reputați specialiști americani, cuprinse în raportul Global Financial Integrity. Din această sumă impresionantă, peste jumătate este reprezentată de traficul de droguri de mare risc, urmat apoi de falsificarea de bancnote și de alte produse de valoare, traficul de arme și poate la fel de grav, traficul de persoane.

Nu vreau decât un singur exemplu să vă mai dau, ca să înțelegeți acest fenomen. Astfel, potrivit serviciilor speciale din Statele Unite și experților Rezervei Federale Americane, unul din 12.400 de dolari care circulă astăzi în lume reprezintă un fals impecabil, greu de identificat chiar și de experți, realizat de grupările mafiote.

Libertatea pe care am câștigat-o cu sângele tinerilor noștri, atât în piața de la Intercontinental, cât și în centrele orașelor din țară, ne-a purtat și pe noi, atât în fața beneficiilor democrației, dar și a provocărilor și mai ales amenințărilor aduse acesteia de cei care nu se sperie de sancțiunile legii și o încalcă în mod repetat.

Fenomene infracționale au existat dintotdeauna și în România. Ele nu au fost inventate astăzi. Nici măcar regimul represiv al miliției lui Ceaușescu nu a reușit să le elimine definitiv. Mai grav este însă faptul că infractorii nu mai acționează ca în trecut independenți, ci au descoperit că organizați au mult mai multă putere și mult mai multe șanse să scape nepedepsiți.

Nu știu câți dintre dumneavoastră cunosc faptul că cea mai mare parte a cercetărilor întreprinse pe această temă demonstrează că grupările de crimă organizată reprezintă și cea mai importantă sursă pentru corupție, fie prin capacitatea lor de a cumpăra decizia publică, fie prin amenințarea și teroarea la adresa autorităților.

La nivelul României, fenomenul organizării grupărilor infracționale a cunoscut o efervescență fără precedent, mai ales în ultimii zece ani. Dacă organele abilitate de cercetare penală aveau în urmă cu un deceniu ca ținte două-trei grupări de crimă organizată, mai degrabă găști de cartier, nu exagerez dacă afirm că astăzi, la nivelul fiecărui județ al țării, figurează câte o grupare organizată, mult mai puternică și mai influentă, fie că ea se numește clan, grupare sau gașcă.

Dacă specialiștii americani au identificat doar trei-patru domenii de infracționalitate la nivel mondial, aș putea afirma că grupările de crimă organizată din România sunt mult mai ingenioase și prolifice în a încălca legea. Activitățile lor variază de la trafic sau furt de arme, trafic de droguri de mare risc, trafic de persoane și proxenetism, furturi electronice sau furturi organizate, crime și lista poate continua. Sunt grupări care au distrus familii, au impus propriile legi nescrise în raza în care acționează.

Câte copile din România nu au căzut în capcana anunțurilor din ziare, sperând la un loc de muncă mai bine plătit din străinătate!? Multe, foarte multe! Câte destine fragede și vise inocente nu au fost frânte de aceste grupări fără emoții și prejudecăți? Copile, unele abia dacă au împlinit majoratul, au ajuns adevărate mărfuri negociate între proxeneți.

Stau și vă întreb pe fiecare dintre dumneavoastră de câte ori vă uitați în stânga și în dreapta atunci când utilizați un card bancar la un ATM? De multe ori, vă asigur! Pentru că aceste grupări au devenit spaima nu numai a românilor, ci a întregii Europe.

Formele și amploarea activităților lor au căpătat cote alarmante, iar fenomenul nu mai poate fi tolerat nici măcar o zi. Cine ar fi crezut că aceste grupări sunt capabile să șantajeze primari, directori și alți funcționari, să amenințe viața polițiștilor și a magistraților sau să acorde sub formă de camătă sume importante de bani către cetățeni, pe care apoi să-i deposedeze de bunuri mobile și imobile sau să-i împingă la acte și fapte ilegale.

Toate aceste manifestări nu sunt datorate lipsei de legislație care să condamne infracțiunile la care eu am făcut referire. Ele, dimpotrivă, sunt stimulate de lipsa de aplicare a acestor norme și de viciile de procedură ale celor care întocmesc rechizitoriile penale.

Sunt clanuri mafiote pentru care a fost nevoie și de trei ani de zile pentru întocmirea probatoriului. A fost nevoie, de asemenea, de milioane de euro pentru urmărirea infractorilor în tot spațiul comunitar și de cooperarea cu forțele de ordine din toate aceste țări, pentru ca la finalizarea cercetărilor, pentru un banal viciu de procedură, infractorii să se întoarcă din nou "la treabă", adică la continuarea practicilor infracționale. Astfel de situații nu au făcut decât să încurajeze, să stimuleze grupările infracționale, dându-le certitudinea că nimeni nu le mai poate face nimic.

Mai mult, practicile neunitare din justiția românească au permis chiar și reduceri cu 5 sau chiar și 7 ani a pedepselor pentru criminali extrem de periculoși, capi ai unor rețele infracționale care au speriat un continent întreg, în vreme ce condamnaților pentru fapte mărunte, la limita legii penale, nu li s-a acordat nici un fel de reducere de pedeapsă.

Este greu de crezut că perseverând într-o astfel de atitudine față de infractori, criminalitatea va fi vreodată înfrântă. Mă uit cu stupoare în presa românească și observ că profitând de o astfel de stare de lucruri, capi internaționali ai crimei organizate încep să vină în România, unde se simt în siguranță.

Nu trebuie să ne fie frică să găsim un vinovat. El există și chiar dacă nu ne propunem să-l pedepsim.

Ceea ce vă propun eu este ca pe vinovat să-l facem să funcționeze. În acest context mă refer atât la direcțiile de combatere a crimei organizate, dar și la sistemul judiciar care trebuie să emită sentințe drastice în fața evidențelor.

Cât de greu trebuie să fie să condamni infractori care au terorizat un oraș întreg? Oare lipsa martorilor și a infracțiunilor este cauza!? Nu vreau să bănuiesc pe nimeni nici de incompetență și nici de rea-voință! Prefer să acuz pentru moment doar de superficialitate în tratarea unor cazuri atât de importante.

Magistrații români vor primi un ajutor suplimentar din parte noului cod penal și a celui de procedură penală, adoptate de curând în România și a căror lipsă am tot auzit-o invocată. În aceste condiții, nu văd ce alt vinovat vor mai putea găsi în nesancționarea promptă a grupărilor de crimă organizată.

Nu ar trebui ca autorităților pe care le-am invocat să le fie rușine să ceară sprijin și asistență din partea statelor europene care au găsit soluții în fața acestor provocări. Din câte știu, magistrații italieni s-au oferit în multiple rânduri să ne ajute. Oare am apelat suficient la experiența lor?

Oricare dintre autoritățile implicate în combaterea crimei organizate vor găsi în mine cel mai disponibil parlamentar și cel mai apropiat colaborator, care să le poată ajuta în ameliorarea eventuală a legislației naționale și care să le facă munca mai ușoară și viața cetățenilor români mai sigură!

  Samoil Vîlcu - declarație politică: Perspective economice favorabile pentru România!;

Domnul Samoil Vîlcu:

"Perspective economice favorabile pentru România"

Parcursul economic al României s-a îmbunătățit, conform unei analize a specialiștilor financiari. Progresul economic bun al țării noastre a fost remarcat de Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI în România, de experți ai Comisiei Europene, de BNR și de alte instituții financiare internaționale. În plus, perspectivele leului în raport cu moneda euro pentru următoarea jumătate de an s-au îmbunătățit în aprilie.

Astfel, conform EUROSTAT, indicele încrederii în economie a crescut în luna martie pentru a noua oară consecutiv. De asemenea, în același raport, se specifică faptul că îmbunătățirea așteptărilor economice vine pe fondul creșterii încrederii în trei dintre cele cinci domenii analizate, respectiv industrie, consum și construcții.

La nivelul Uniunii Europene, indicele încrederii în economie și-a continuat trendul ascendent în martie. Indicatorul pentru UE a crescut cu 0,2 puncte, la 107,4. Și statisticile privind ocuparea forței de muncă sunt favorabile. Rata șomajului a scăzut cu 0,13 în luna ianuarie. Conform Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, în România, avem cu aproximativ 11.000 de șomeri mai puțin. Rata șomajului s-a diminuat în 28 de județe și în București, unde se înregistrează o scădere de 0,1 puncte procentuale. Și pentru că zilierii vor avea cadrul legal pentru desfășurarea activității, vor fi create, conform estimărilor reprezentanților Ministerului Muncii, 200 de mii de locuri de muncă.

Guvernul Boc a făcut eforturi susținute pentru a trece cu bine peste criza economică. Scutirea de la plata CAS a firmelor care angajează șomeri, Programul "Prima casă", Programului "Rabla", Programul "Primul siloz", sprijinul pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, oferirea de garanții guvernamentale pentru beneficiarii proiectelor finanțate din fonduri structurale în domenii prioritare pentru economia românească, sprijinirea asociațiilor de proprietari prin garanții de stat pentru contractarea creditelor în vederea reabilitării termice a locuințelor, sprijinirea proiectelor de investiții realizate de microîntreprinderi, cu o vechime mai mică de doi ani (Programul "Start"), Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, ajutoare de stat pentru agricultură, amânarea la plată a obligațiilor restante ale agenților economici afectați de criza economico-financiară, precum și acordarea altor înlesniri la plata obligațiilor fiscale restante, achitarea datoriilor administrației centrale și locale către agenții economici, facturi restante și lucrări recepționate și nefacturate au fost o parte din măsurile actualului Guvern pentru a sprijini economia românească.

Sunt într-adevăr domenii ca agricultura, infrastructura și turismul, ce ar putea fi principalele sectoare care să ajute România să evolueze favorabil din punct de vedere economic. Dacă vom putea reuși să muncim mai mult terenurile agricole, progresele ar fi evidente. Astfel, potrivit Ministerului Agriculturii, din cele 14,7 milioane de hectare de terenuri agricole din România, doar 9,4 milioane de hectare sunt cultivate. De asemenea, ca și până acum, investițiile în infrastructură trebuie să continue pentru a atrage producătorii străini. Și nu în ultimul rând, potențialul turistic al României trebuie exploatat și mai mult, iar cu investiții relativ mici, domeniul ar putea să devină competitiv.

  Petru Călian - despre Modificări necesare pentru Legea educației fizice și sportului;

Domnul Petru Călian:

"Modificări necesare pentru Legea educației fizice și sportului"

Legea educației fizice și sportului avea nevoie de o clarificare în ceea ce privește componența acționariatului. Astfel, am adus niște modificări importante, ideea de bază fiind reglementarea aspectului calității acționarilor: să poată fi acționari ai societăților comerciale sportive pe acțiuni nu doar persoanele fizice și juridice, ci și autoritățile publice. Necesitatea introducerii acestei prevederi rezultă din faptul că există cazuri în care autoritățile publice investesc în cluburile sportive, de aici și dreptul lor de a participa la acționariat.

Dispozițiile legale în vigoare îngreunau accesul autorităților publice la conducerea unei structuri sportive din România, în condițiile în care cluburile sportive au nevoie de sprijin din partea autorităților. Tot în acest context, autoritățile publice sunt excluse din prevederile legii prin care se interzice deținerea de acțiuni din capitalul social, în mod simultan, la două sau mai multe societăți comerciale sportive pe acțiuni de la aceeași ramură de sport.

Având în vedere că autoritățile publice vor avea drept de acționariat, acestea vor putea direcționa sume de la bugetul local pentru finanțarea cluburilor sportive organizate ca societăți comerciale pe acțiuni.

Legea educației fizice și sportului trebuie corelată și adaptată situațiilor noi cu care se confruntă conducerea, dar și autoritățile publice locale care doresc să investească și chiar să se implice în conducerea unui club.

După 1990, una dintre marile probleme ale societății a constituit-o susținerea financiară a sportului din bugetele administrațiilor publice locale și județene. În lipsa legislației cu referiri la aceste elemente, multe echipe au dispărut, mulți sportivi s-au retras din activitate.

Scopul strategiilor de organizare și dezvoltare a activității de educație fizică și sport din România este asigurarea cadrului dezvoltării continue, a organizării și funcționării performante a sistemului național de educație fizică și sport din România. În acest sens trebuie să încurajăm orice solicitare din partea autorităților publice locale, care doresc să investească și să sprijine cluburile sportive.

Idealul educației fizice și al celorlalte activități motrice trebuie să fie în concordanță cu idealul general educațional al societății. În consecință, el s-a modificat și se va modifica în funcție de evoluția fiecărei societăți.

  Cosmin Mihai Popescu - declarație politică: Cine îi apără pe muncitorii români din străinătate;

Domnul Cosmin Mihai Popescu:

"Cine-i apără pe muncitorii români din străinătate"

În ultimii douăzeci de ani, care au trecut de la Revoluția română, milioane de români și-au legat speranța pentru o viață mai bună, de șansa de a munci în străinătate pentru salarii mult mai mari decât ar fi obținut muncind în economia românească.

Nu de puține ori, aceste speranțe s-au transformat în realitate, iar visurile lor s-au împlinit. Sunt medici români care conduc astăzi prestigioase clinici sau spitale din lumea întreagă. Sunt profesori și cercetători care au pus în discuție teorii celebre și au educat specialiști occidentali de renume. Sunt ingineri sau constructori care construiesc în Occident și care au făcut din România o marcă înregistrată de prestigiu.

Dacă toți românii care au migrat și-ar fi împlinit visurile și nu ar fi întâmpinat și dificultăți sau chiar tragedii, subiectul declarației mele politice de astăzi ar fi fost cu totul altul. Din nefericire, mult prea mulți români și-au văzut visurile transformate în coșmaruri. De la visul realizării materiale prin muncă cinstită au ajuns înapoi acasă bolnavi, slăbiți și în multe cazuri și datori vânduți.

În pofida parafării unor contracte de muncă între conaționalii noștri și angajatorii occidentali, aceste convenții au devenit niște simple hârtii care nu au fost niciodată respectate.

De la angajați cu drepturi și obligații contractuale, românii au devenit simpli sclavi, cazați în corturi, fără condiții igienice, fără hrană, iar la finalul realizării muncii, nu au primit nici măcar salariul stabilit.

Mă întreb și vă întreb, stimați colegi, pe ei cine îi apără!? Sunt românii care muncesc cinstit și care trebuie apărați, atât de statul român, cât și de statele în care ei produc valoare adăugată.

Românii-sclavi nu sunt numai cetățeni români, ci sunt și cetățeni europeni, iar statele care profită de pe urma muncii lor cinstite ar trebui să-i apere. Să-i apere de la exploatare, de la mizerie și de la punerea în pericol a propriei vieți.

Cred că atitudinea autorităților statului român în raport cu omologii occidentali trebuie să se schimbe radical și, de ce nu, să propunem la nivel european elaborarea unor sancțiuni consistente împotriva statelor care acceptă încă sclavia în relațiile de muncă.

  Emil Radu Moldovan - declarație politică: Sănătatea - un lux pentru români;

Domnul Emil Radu Moldovan:

"Sănătatea - un lux pentru români"

Nimeni și nimic nu scapă de furia năprasnică a puterii Băsescu-Udrea-Boc care calcă în picioare tot ce întâlnește în cale. După ce au adus la sapă de lemn bugetarii, au nenorocit pensionarii, au îngropat mediul privat, acum vor să-i nenorocească pe toți românii indiferent de vârstă și categorie socială, luându-le dreptul la sănătate consfințit de constituție.

Prin închiderea de spitale din comune și orașe mici, oamenilor din aceste zone, și așa sărăciți de măsurile aberante ale guvernării portocalii, li se blochează și accesul la îngrijiri medicale, ceea ce va duce la rezultate dramatice pentru sănătatea lor.

Însă acest lucru nu interesează puterea care desființează spitale, dar construiește baze sportive comunale pe zeci de milioane de euro pentru a satisface clientela de partid. Astfel, viața, soarta românilor nu contează pentru puterea Băsescu-Udrea-Boc, în schimb contează enorm afacerile camarilei portocalii care trebuie să prospere cu orice sacrificii, inclusiv sacrificând sănătatea românilor care pentru PDL nu este importantă dacă nu este aducătoare de venit la sacul de partid.

Date fiind aceste aspecte, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

1. În ce mod veți sprijini țăranii pentru ca terenurile să nu mai rămână nelucrate și anii următori?

2. De ce țăranii să fie amendați pentru incompetența guvernanților în găsirea măsurilor corespunzătoare de rezolvare a situației?

  Gheorghe Ana - declarație politică intitulată Siguranța cetățeanului, în pericol!;

Domnul Gheorghe Ana:

"Siguranța cetățeanului, în pericol!"

Criza economică pe care România o traversează afectează toate instituțiile de stat sau private, dar mai ales păturile largi de cetățeni cu venituri sub nivelul mediu. Acest lucru nu mai constituie o noutate pentru români.

Noutatea pentru marea majoritate a românilor o constituie demersul legislativ al guvernului Boc privind "unele măsuri speciale necesare pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI în anul 2011". Prin acest demers se dorește practic concedierea colectivă a circa 10.000 de polițiști. Nu mi-am propus să intru pe fondul conținutului proiectului de lege mai sus amintit, dar trebuie spuse câteva lucruri, și anume:

1. Legea se aplică numai pentru anul 2011, ce se va întâmpla în anii următori când bugetul MAI va scădea, este ușor de înțeles.

2. Este o lege pentru concediere colectivă și, mergând pe același principiu, ar trebui ca și celelalte ministere să aplice aceeași metodă.

3. Prin aplicarea acestei legi se încalcă alte legi și acte normative, inclusiv statutul cadrelor militare, HG 1040/2010, strategia națională de ordine publică 2010-2013, Legea 218/2002 etc.

4. Este o fugă de răspundere de către conducerea MAI care încearcă să rezolve o problemă de management de personal prin Parlament.

5. Nu se vorbește nimic despre o nouă structură organizatorică de funcționare a MAI, ceea ce lasă locul unei interpretări din zona clientelei politice.

6. Acest proiect de lege contrazice bilanțul IGPR din februarie 2011, prin care s-a comunicat un deficit de 6.500 posturi (13% din personalul necesar), fapt despre care s-a recunoscut că ridică foarte mult presiunea și uzura asupra cadrelor existente.

Acestea sunt numai câteva din argumentele împotriva acestui demers legislativ inițiat de MAI și însușit de către Guvernul Boc.

La aceste argumente legislative aș adăuga impactul negativ în exterior și dacă doriți, chiar confirmarea rezervelor recent exprimate de unele state membre ale UE, cum ar fi Franța, Olanda, Finlanda, privind capacitatea României de a furniza servicii polițienești de calitate, cu personal redus, insuficient motivat.

Personal mă declar pentru reformarea din temelii a MAI, dar acest lucru să plece de la rolul și scopul pe care poliția și jandarmeria trebuie să-1 aibă față de societate, și anume acela de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, proprietatea privată și publică, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, asigurarea siguranței cetățeanului.

De aceea eu cred că, conducerea MAI trebuie să prezinte o structură care să corespundă acestor cerințe, iar dacă de aici rezultă un surplus de personal sau o lipsă de finanțare, acest lucru trebuie rezolvat analizând în profunzime scurgerile de fonduri pe niște funcții și drepturi care nu se justifică. Și aici cred că mai sunt rezerve dacă ne gândim că 30% din funcțiile din poliție sunt nejustificate, întrucât posturile de muncă asociate nu au responsabilități privind exercitarea de prerogative de poliție (deci să se respecte Legea nr.360/2002 privind statutul polițistului sau art. 26 din Legea nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române) sau limitarea procentului de salariu de excelență precum și a celui de merit numai la cadrele care într-adevăr merită acest lucru.

Mă tem totuși că nu se dorește o adevărată reformă în MAI, ci mai mult o reașezare a structurilor pe criterii politice care să răspundă comenzilor politice viitoare având ca orizont anul electoral 2012. Este trist dacă se va întâmpla așa pentru că prin concedieri masive o serie de cadre care și-au făcut datoria vor fi expuse în fața mediului infracțional, iar siguranța cetățeanului va fi în pericol.

Sper ca la dezbaterile generale din plenul Camerei Deputaților aceste aspecte prezentate de mine să fie luate în considerare, iar MAI și guvernul să vină în Parlament cu o lege care să răspundă nevoilor cetățenilor, dar și exigențelor Uniunii Europene din care facem parte.

  Vasile Popeangă - declarație politică: «PDL, adevăratul partid al progresului României...»;

Domnul Vasile Popeangă:

«PDL, adevăratul partid al "progresului României"... »

Dacă s-ar trezi nea Nicu din mormânt și s-ar uita măcar două-trei ore la tembelizor, ar deceda înapoi, săracu', de invidie și de inimă rea: idealul său și al socialismului multilateral dezvoltat - omul nou! - a ajuns, în sfârșit, de la stadiul de utopie la cel de realitate cotidiană. Căci numai PDL a putut face dintr-un Tălmăcean - de altfel, un real antitalent în țopăit pe fond muzical și un afon în rapidă devenire - un actual consilier prin sectorul 2 al capitalei, fost director second-hand pe la DGFP București, consilier personal pe la vreo doi miniștri (și ne mirăm de ce se duce de râpă România: păi, cu așa consilieri...), membru în consiliul de administrație al Porturilor Constanța (sper măcar să aibă studii economice, că se vede că pregătirea sa e un secret foarte bine păstrat și de către PDL), candidat la Prefectura capitalei și lista de comitete și comiții ar mai putea continua.

Asta poate însemna mai multe lucruri. Unul dintre ele ar fi acela că pe la PDL nu prea circulă valorile și se mulțumesc și ei cu ce au, săracii - un Tălmăcean, de exemplu: panglicar de forță, circar de ocazie cu accentuate tendințe de bufon neapreciate nici măcar de colegii săi de partid mai cu glagore, cu probleme semnificative în domeniul celor 7 ani de acasă, ce are specificul "talent" portocaliu de a turui mult, dar fără să zică nimic, tare, dar ineficient, agresiv și posesiv și lista aceasta poate continua încă vreo jumătate de oră, pe puțin...

O altă concluzie ce ar putea fi trasă este că PDL-ul n-are nevoie de oameni inteligenți ori bine pregătiți profesional, dacă nu se poate amândouă laolaltă, în aceeași persoană. "Omul nou portocaliu" este orice, numai un profesionist cu un IQ semnificativ nu! Pentru că, în caz contrar, la ce rezultate dezastruoase are cârmuirea băsistă, orice om de bun-simț și-ar fi dat demisia după primele 6 luni de guvernare sau administrație publică oarecare, refuzând cu demnitate să participe la dezastrul și genocidul actual ori dădea drumul la gaze și pleca la culcare cu țigara-n colțul gurii... Căci, dacă ai responsabilitatea actelor tale, în momentul în care îți duci țara pe primul loc în Europa la fiscalitate, suprafiscalitate și parafiscalitate ori la gradul de morbiditate și mortalitate, "compensând" în schimb cu clasarea pe ultimul loc din Europa la speranța de viață, la depistarea și tratarea cancerelor, ori la cultura grâului, porumbului, florii-soarelui și cartofului (ca să mai variem un pic domeniile în care suntem codașii Europei civilizate), dacă ai responsabilitatea faptelor tale, ori îți dai demisia, ori, dacă ești constrâns să stai acolo din diverse motive, te duci să-ți întâlnești străbunii - harakiri este un lucru onorabil la peste o treime din populația globului, și aici mă refer la populația din treimea civilizată...

În momentul în care tai pensii, tai salarii, tai alocații, tai sporuri și orice alte venituri care depășesc salariul minim pe economie, dar în schimb mărești prețurile, TVA-ul și alte taxe, impozite și accize, ca să nu mai spunem că mai și înmulțești dările obligatorii peste care te lăfăi ca un pașă incapabil în a le colecta integral și te mai și împrumuți pe toate canalele disponibile (pe scurt: îți tai peste 30% din sursele de venit, dar ai pretenția să mulgi cu peste 30% mai mult de la ele!), dar nu stabilești o legislație economică predictibilă și nu dai drumul la legile care să asigure creșterile economice, ba chiar sugrumi și mediul de afaceri, ori aplici ca deșteptul TVA până și la accize, poate că e timpul să dispari din ochii publicului, cât încă te mai suportă, să nu dai cuiva idei ca să te trateze cu elicoptere și vizite la Târgoviște...

În momentul în care alungi personalul medical, faci inaccesibile medicamentele și tratamentele, închizi spitale, tai hălci importante din numărul de paturi destinate nu doar tratării bolilor acute (ba chiar îți bați joc și de prevenție!), ci și bolilor cronice, de parcă un bolnav de cancer ori un cirotic s-ar însănătoși doar pentru că acest Guvern îi restrânge până la a-i interzice dreptul la sănătate, înseamnă că a venit vremea să îți faci bagajele, căci, cum se zice prin popor, se apropie funia de par!

Iată doar câteva dintre nefăcutele făcute de către "omul nou portocaliu" al PDL-ului, campionul gafelor și boacănelor, dezastrelor și genocidelor, al lipsei de bun-simț și al simțului măsurii!

Iată, așadar, "omul nou portocaliu", cel care n-ar ezita ca să-și sacrifice până și pe propria-i mamă dacă asta i-ar oferi posibilitatea să mai înșface o funcțioară, niște bănuți, dacă ar mai crește un piculeț în ochii lui Zeus ori ai blondei sale favorite...

Iată PDL-ul, - singurul partid "reformator", care, în ultimii 21 de ani de politică în România, a avut un unic rezultat relativ pozitiv al... "reformelor" cu care se tot laudă: a luat un specialist în drept (anti)constituțional de la coada... coasei și a bardei și l-a pus la manetele unui excavator. Adică, 1-a ridicat de la rangul de necalificat la cel cu slabă calificare! Cu alte cuvinte, nu cumva să joace vreun rol de om inteligent, că nu-i prea iese asta...

În rest, viitorul guvern va avea o sarcină dificilă chiar de la început, va trebui să ardă o grămadă de tămâie ca să alunge toți dracii de sub scaunele pe care au stat băsiștii...

  Laurențiu Nistor - declarație politică intitulată Zii Băsescu și...;

Domnul Laurențiu Nistor:

"Zii Băsescu și..."

Tare mânios ieșit-a prezidentul Băsescu în public anunțând în gura mare "urbi et orbi" (adică, mai pe înțelesul băsiștilor: pentru urbea orbilor, căci nimeni nu-i mai orb decât cel ce nu vrea să vadă...) că Sfinția-Sa, mărețul Zeus, cel ce cu Constituția pre Constituție călcând, e apolitic, independent, bla-bla, da'l vrea pe Boc președintele PDL, iar Blaga e câh, e căprar și se leapădă de el ca de Satana! Ba cred c-a zis-o chiar și de vreo trei ori... C-așa-i în democrația prezidențială băsistă: independent -independent, apolitic-apolitic, da' până când, că d-aia-i președinte-jucător confirmat ca atare de marea înțelepciune a unor constituționaliști și spre întoarcerea privirilor unei Europe plictisite de atâta tupeu și vanitate?

"Eu vreau democrație și egalitate, da' asta doar când vreau eu, cum vreau eu, cu cine vreau eu și întotdeauna trebuie să fiu mai egal decât ceilalți egali", iată motto-ul politic băsescian care cutremură un întreg PDL paralizat de frică. înfricoșat atât de tare, încât nu-1 mai țin picioarele nici măcar să-și exercite nu dreptul, ci obligația de reprezentare a alegătorilor lor, care acum își dau cu pumnii în cap că au votat "la mișto", "negativ" sau pe-o amărâtă de găleată, ori pe-un mic și-o bere, în loc să deschidă bine ochii, plătind acum zilnic micul, berea și găleata pe care le-au primit cu ani în urmă, azi la preț dublu și doar din jumătatea salariului avut la plantarea lui Băsescu la Cotroceni!

A vrut inimioara lui Băsescu partid prezidențial, ca și Putin, care să-i asigure o majoritate ce să-i permită să facă doar ce vor mușchii lui pentru tot restul vieții? I s-a oferit! I-a dorit inimioara lui Băsescu să se joace de-a dictatorașul, cam ca Putin? Gata, șefu', s-a făcut! I s-a oferit pe o tipsie de argint până și însăși Curtea Constituțională! A vrut să hăhăie el la Bruxelles, să se închipuie mare conducător mondial, să fie apelat cu "Excelența Sa " și să fie deținător al unei hălci de putere din umbră? Mai că s-a rezolvat: e atât de în umbră, de nu-1 mai vede nimeni prin Europa sau aiurea, pe glob, l-a văzut mai îndeaproape doar Gaddafi, și mai că pleacă de la putere, săracu', numai să nu mai dea peste Băsescu, pe undeva...

Ce nu știe însă Băsescu este că, nefiind de talia lui Putin, e doar ceva substanțial mai mic decât pilotul KGB-ist deținător de centură neagră, curentul politic pe care l-a conceput în România portocalizată se numește, inclusiv din cauza premierului Boc, liliputinism, și nu e nimic de laudă ori mândrie patriotică să aderi la acest... curent politic!

Era de așteptat de către un om normal ca prezidentul-jucăuș (că jucător ar fi dacă ar respecta regulile jocului) să realizeze că nu e la timona unui galoș ruginit, ci a unei țări alcătuite din oameni. S-a dovedit că e greu să realizeze acest lucru și se comportă de parcă ar fi un mecanic care mai schimbă o garnitură, mai aruncă un șurub defect, mai taie o tablă... Ghinionul lui: conduce niște oameni care, sătui de o astfel de conducere, au început să iasă în stradă. Nu poți să te porți cu oamenii precum cu niște animale - mai devreme sau mai târziu, cizma de pe gât nu mai poate fi suportată!

Câtă dreptate au nemții ăia care protestează vehement în locul nostru: "România - țara morții"! Doar că ei se referă la câini, iar la noi mor oamenii din lipsa asistenței medicale sau din cauza restrângerii masive a acesteia, din tăierile de salarii și pensii și din alte din ce în ce mai multe cauze și motive. Ies în stradă zeci de mii de nemți să ne arate cu degetul că suntem criminali, iar Băsescu n-are nicio problemă cu guvernul acesta, mai rău decât conducerea de la Auschwitz!

Din fericire, sunt semne că românul se trezește și nervozitatea lui Băsescu, în plină evoluție, arată că a început să-i fie frică, o frică în creștere cu cât se apropie mai mult congresul PDL, unde, dacă a rămas fără Boc președinte, și zilele sale la Cotroceni încep să fie numărate. Asta e bine, e semn că s-ar putea să înceapă o perioadă de normalitate. Să dea Dumnezeu!

  Cornel Itu - declarație politică: De la egalitate, prin discriminare pozitivă, la drepturi excedentare;

Domnul Cornel Itu:

"De la egalitate, prin discriminare pozitivă, la drepturi excedentare"

Legea privind Statutul minorităților din România, respinsă de Senat, se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților, Cameră decizională. Este, așadar, rândul nostru să supunem unei analize temeinice o lege cu un rol atât de important în politica internă și externă a țării.

Dacă prin art.7 alin.(l), statul încurajează spiritul de toleranță și dialogul intercultural prin măsuri efective pentru promovarea respectului reciproc, a înțelegerii și cooperării dintre toți cetățenii indiferent de identitatea etnică, culturală, lingvistică ori religioasă, și, în continuare, prin art.8 alin.(l) încriminează discriminarea pe criteriul apartenenței la o comunitate națională, imediat, prin alin.(2), consideră firesc că unele persoane sau grupuri de persoane pot beneficia de protecție, adică de discriminare pozitivă.

Concret, mă refer la prevederile art.19 alin.(l) care stipulează că, în sistemul preuniversitar de stat pot funcționa unități școlare în limba maternă, sub efectivul legal de elevi prevăzut de lege, dacă în localitatea respectivă nu funcționează o altă unitate de același nivel, care să asigure învățământul în limba maternă. Acest fapt este un privilegiu al minorităților, la care nu au dreptul copiii aparținând populației majoritare. Legiuitorul a uitat pasămite că minoritari sau majoritari, suntem cu toții cetățeni români ai aceleași țări, România.

Un alt efect discriminatoriu al legii supuse dezbaterii este atribuirea dreptului de supraviză cu privire la înființarea și desființarea instituțiilor de învățământ de stat cu predare în limba maternă, precum și numirea sau schimbarea conducerilor unităților de învățământ de stat numai cu acordul Consiliului Național al Autonomiei Culturale al minorităților naționale în cauză. Care este în acest caz raportul între Ministerul Educației și Consiliul Național al Minorităților?

Conceptul de discriminare pozitivă a fost respins, după cum bine știți, de majoritatea statelor, deoarece reprezintă o încălcare a principiului nediscriminării prin instituirea unei categorii privilegiate de persoane ce beneficiază de drepturi speciale.

Cu toate acestea, unii reprezentanți ai minorităților naționale susțin cu încrâncenare acordarea de privilegii sub masca atașamentului față de minoritatea pe care o reprezintă. Oare câți dintre membrii minorităților gândesc la fel cu aceștia? În fond, români, maghiari, germani, lipoveni, romi sau turci, cu toții împărtășim o soartă și așteptăm de la Parlament și de la Guvernul țării soluții echitabile de rezolvare a tuturor problemelor de ordin material, economic, cultural și spiritual.

Să nu-i dezamăgim, să fim corecți, fără gânduri ascunse, animați de intenții bune și respect față de toți cetățenii României.

  Ioan Munteanu - despre «Paradoxurile reformei în sănătate»;

Domnul Ioan Munteanu:

«Paradoxurile "reformei" din sănătate»

Recentele măsuri anunțate de către mai marii din Ministerul Sănătății și puse deja în aplicare au stârnit un nou val de nemulțumire în rândul celor mulți și bolnavi. Și, dacă mai exista vreo îndoială, acum s-a demonstrat că dreptul la viață și la îngrijiri de sănătate reprezintă cea de pe urmă preocupare a guvernaților.

În urmă cu vreun an, atunci când cadrele medicale au ieșit în stradă pentru a cere condiții decente de trai și dotarea unităților spitalicești, președintele țării le-a sugerat să-și caute de lucru în alte țări, dacă aici nu le convine... Fără îndoială, nici dânsul, dar nici noi ceilalți nu ne imaginam proporțiile acestui exod și urmările unor vorbe spuse ea întâmplare. Spitalele au rămas cu personal insuficient, care continuă să scadă pe zi ce trece, cadrele medicale sunt suprasolicitate, obligațiile de serviciu sunt numeroase, cu consecințe în calitatea actului medical, dar și în planul propriei sănătăți.

Dar, cum "reforma" trebuia să-și continue mersul spre o nouă calitate a asistenței medicale(!), echipa ministerială a venit cu o inițiativă care a lăsat o întreagă națiune fără replică pe moment: desființarea unor spitale și transformarea lor în cămine pentru bătrâni. La fel ca și altădată, măsura a fost aplicată cu aceeași ușurință și lipsă de grijă față de cei ce urmau să fie afectați. Ministrul Cseke spune de fiecare dată când se ivește ocazia că "sănătatea costă", omițând să spună și câte vieți omenești "costă" fiecare rând din proiectul de reformă.

În județul Neamț au fost închise spitalele Bicaz și Roznov, urmând ca serviciile pe care le ofereau acestea să fie asigurate de către Spitalul Județean din Piatra Neamț și spitalele orășenești din Roman și Târgu Neamț. Nu s-a ținut seama de investițiile de peste 500.000 de euro de care a beneficiat spitalul din Bicaz, cel care deservea cam 60.000 de persoane de pe Valea Muntelui, dar nici de modernizările recente din cele două unități vizate. Au fost redistribuiți, la repezeală, cei 12 medici și 80 de asistenți, dar s-a constatat că nu prea sunt bătrâni interesați să-și ocupe locul la cămin, solicitări fiind doar din partea unor persoane cu dizabilități...

Când se considera că problema personalului s-a rezolvat, a venit surpriza: în loc să crească numărul de paturi, ținând seama de includerea bolnavilor de la unitățile desființate, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț a transmis conducerii spitalului din Piatra Neamț că vor fi decontate serviciile doar pentru 819 paturi, nici măcar pentru cele 883 pe care le deținea înaintea datei de aplicare a legii! în consecință, conducerea spitalului a refuzat semnarea contractului adițional cu Casa, până când se va ajunge la o soluționare reală a situației. Spitalul județean internează cam 3800 de pacienți pe lună și primește decontarea de servicii medicale doar pentru 2800, peste 1000 de oameni nefiind recunoscuți de către Casă: "Dacă ar fi după Casă, spunea directorul medical, ar trebui să limităm internările, lucru imposibil pentru ca suntem spital de urgență și nu putem refuza pe nimeni, nu putem decide cine moare și cine trăiește". Bravo, doctore, jos pălăria în fața acestor profesioniști!

Iar în timp ce se aplicau în forță și cu forța aceste măsuri menite să-i însănătoșească pe români(!), în întreaga țară bolnavii erau scoși din spitale, deoarece trebuia predat "inventarul"; oamenii mureau pentru că spitalele erau așa departe și pentru că ambulanțele nu mai pridideau să ajungă la urgențe; bebelușii se nășteau pe la casele lor și nu la maternitate, așa cum ar fi fost normal, iar sindicaliștii, care pichetau ministerul, își exprimau indignarea cu pancarte scrise în română, dar și în maghiara domnului Cseke.

Alte "beneficii" ale modernizării sistemului? Medicii de familie sunt revoltați de taxele impuse pentru evaluarea cabinetelor și contestă măsura în instanță; mii de bolnavi de cancer și de diabet din județ au rămas fără medicamente, chiar înainte de mijlocul lunii; bebelușii sub 6 luni n-au nici ei medicamente gratuite pentru că nu apar în softul SIUI; retribuțiile celor 1350 de salariați din spitalul județean se plătesc cu câteva zile întârziere față de data normală și ferească Dumnezeu să te muște vreun câine, pentru că nu se mai găsește strop de vaccin antirabic la spitalul județean.

Cam atât despre modernizarea din sănătate la această dată...Fără cei care pleacă să lucreze în străinătate, fără bătrânii care se îndreaptă către o lume "în care nu este nici întristare, nici suspin" și fără cei care nu vor mai ajunge să-și vadă de sănătate la spitalele tot mai puține, e cam greu de spus câți dintre cei 22 de milioane de locuitori ai României de acum vreo două decenii vor mai trăi pe aceste meleaguri peste 10-15 ani...

  Culiță Tărâță - discutarea unor aspecte legate de impozitarea subvențiilor pentru agricultură;

Domnul Culiță Tărâță:

Aș dori să vă supun atenției o problemă legată direct de activitatea producătorilor agricoli, care nu există în alte țări ale Uniunii Europene. Este vorba de unele aspecte ale impozitării subvențiilor pentru agricultură.

Practica actuală în domeniul încasării taxelor și impozitelor pe venit aplică aceleași prevederi atât veniturilor realizate de persoane fizice, cât și de persoane juridice din activitatea proprie. Totuși, impozitul se aplică și asupra sumelor reprezentând subvenții acordate prin diferite programe europene. Astfel, se aplică impozit pe persoana fizică sau pe societate la subvențiile încasate din fonduri europene pentru suprafața de teren lucrată, capetele de animale ori suprafață de pășune. Eu cred că aceste venituri nu pot fi impozitate atâta timp cât sunt din fonduri europene care trebuie să meargă în totalitate către beneficiari.

Dovada că așa este o reprezintă tocmai articolul 11 din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 al Consiliului Uniunii Europene, din data de 21 iunie 2002, privind finanțarea politicii agricole comune, cu următorul text: "În cazul în care nu există dispoziții contrare în legislația comunitară, plățile privitoare la finanțările prevăzute de prezentul regulament sau la sumele corespunzătoare contribuției financiare publice în conformitate cu programele de dezvoltare rurală se decontează în întregime beneficiarilor".

Prevederile acestui articol, extrem de clare, demonstrează că sumele acordate, în conformitate cu programele de dezvoltare rurală, sunt adresate și se decontează în întregime beneficiarilor. Este evident că, în felul acesta, se exclude orice diminuare a plăților, inclusiv cele prevăzute prin taxe și impozite naționale. În România se impozitează tot, chiar și cele mai mici subvenții pentru agricultură venite din exterior. În celelalte țări ale Uniunii Europene, subvențiile nu se impozitează.

Aplicând impozitul asupra acestor sume se creează, fără doar și poate, o diminuare a veniturilor reale pe care Comunitatea Europeană dorește să le acorde direct beneficiarilor. În felul acesta, beneficiarii din România vor fi departajați, în mod nejustificat, de ceilalți beneficiari din cadrul uniunii.

În același timp, se creează o contradicție majoră între conținutul Regulamentului european și prevederile legale în vigoare referitoare la impozitul pe venit.

Aș mai spune doar atât: potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr.885/2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr.1290/2005, nerespectarea legislației comunitare în vigoare conduce la încălcarea criteriilor de acreditare a APDRP, cu consecințe nefavorabile asupra absorbției fondurilor europene.

Stimați guvernanți, legislația comunitară prevalează asupra legislației naționale.

  Dan Mihai Marian - declarație politică: Schema vasalității făcută de conducerea Consiliului județean Vaslui;

Domnul Dan Mihai Marian:

"Schema vasalității făcută de conducerea Consiliului Județean Vaslui"

Aș dori să aduc în atenția dumneavoastră un nou episod care reflectă modul discreționar, excesiv de politizat în care conducerea Consiliului Județean Vaslui alocă sume necesare reechilibrării bugetelor consiliilor locale.

După ce au reușit în 2010 să manevreze repartizarea unor sume defalcate provenite din venituri ale bugetului de stat prin adăugarea unor criterii personale care să le deservească scopului lor clientelar și politic, anul acesta au decis să suplimenteze atențiile către primăriile aservite politic. Astfel, analizând atent Hotărârea nr.20/28.01.2011 cu privire la cota de 20% din sumele defalcate din TVA și la cota de 20% din sumele din cota de 21% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, veți înțelege perfect programul social-democrat: către voi mai puțin, pentru noi mai mult.

Pentru a nu fi acuzat de subiectivism, voi demonstra cu cifre concrete acuzațiile pe care le-am formulat anterior. Desigur, am inserat și variabila esențială în acest caz pentru alocări: coloratura politică a conducerii fiecărei unități administrativ-teritoriale. La primul punct, cota de 20% din sumele defalcate din TVA, au fost în total fonduri în valoare de 18.933 mii lei. PSD și-a păstrat pentru sine 65,34% (12.371 mii lei), din care 8748 mii lei pentru 41 de comune, cu o medie de 213,36 mii lei/comuna PSD. Nu au uitat însă și de partenerii lor, PRM beneficiind de 925 mii lei (4,88%) pentru 6 comune, cu o medie de 154,16 mii lei/comuna PRM.

La acest capitol, comunele cu primari PDL au contabilizat 2606 mii lei (13,76%), din care 1563 mii lei pentru 12 comune, cu o medie de 130,25 mii lei/comuna PDL. Din nefericire pentru ei, PNL și PC nu semnaseră încă protocolul USL la nivel județean, astfel că sunt și ei la coada acestui clasament: PNL a obținut 2648 mii lei (13,98%). din care 2213 mii lei pentru 20 comune, cu o medie de 110,65 mii lei/comuna PNL, iar PC 244 mii lei (1,2%).

Aceeași tristă realitate o putem observa și la punctul doi, cota de 20% din sume din cota de 21% din impozitul pe venit, cu suma totală de 8.271 mii lei. PSD și-a însușit 5389 mii lei (65,15%), din care 3812 pentru 41 de comune, cu o medie de 92,97 mii lei/comuna PSD, iar colegii lor de la PRM 405 mii lei (4,89%o) pentru 6 comune, cu o medie de 67,5 mii lei/comună PRM. De cealaltă parte, PDL e iarăși la sfârșitul listei cu 1144 mii lei (13,83%), din care 687 mii lei pentru 12 comune, cu o medie de 57,25 mii lei/comuna PDL. PNL a primit 1166 mii lei (14,09%), din care 977 mii lei pentru 20 comune, cu o medie de 48,85 mii lei/ comuna PNL, iar PC 106 mii lei (1,28%).

O dată în plus, la început de an social-democrații vasluieni țin să ne arate lipsa de bun simț în ceea ce privește nevoile obiective ale locuitorilor județului Vaslui. Această clică a pus, după cum puteți observa, în mișcare un nou tip de șantaj politic cât se poate de clar: supunerea în fața sistemului PSD-ist de la conducerea județului în schimbul unor fonduri mai consistente. Vorbesc despre aceeași instituție care a pierdut numeroase procese legate de deciziile sale ilegale și care a ajuns să aducă primarii într-o stare avansată de disperare. Acești oameni au ajuns să facă coadă la prefectura Vaslui pentru a implora la nedepunerea oricărui tip de contestație la adresa deciziilor CJ de teamă că vor intra literalmente în faliment din această pricină.

Acțiunile lor demonstrează că programul prevede fără echivoc o transformare cât mai rapidă a social-democraților într-un partid unic care să înglobeze pe principiul medieval al vasalității toți actorii politici.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Mandatele nocive ale lui Traian Băsescu;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Mandatele nocive ale lui Traian Băsescu"

Asistăm la o degradare fără precedent a instituției prezidențiale. Mandatele lui Traian Băsescu au fost cele mai nocive pentru democrația românească.

Folosirea de către președinte, într-un interviu, a pseudonimului "Porumbacu", în baza unor mizerii care circulă de 2-3 ani pe internet, sau numirea lui Victor Ponta "maimuțică", "meciurile" cu omologul francez, ne arată nu numai că trăim într-o societate violentă și agresivă, ci că suntem conduși și de un președinte violent și agresiv.

Lipsa discernământului în alegerea colaboratorilor este, de asemenea, cunoscută. A tot încercat fără succes, însă, să realizeze o alternativă la Emil Boc - tripleta Baconschi, Elena Udrea, Ghiță Falcă a eșuat lamentabil. Schimbarea lui Emil Boc, în momentul de față, este o eroare politică pentru PDL, pentru că ar reprezenta o confirmare a eșecului guvernamental.

Din punct de vedere politic, Traian Băsescu este în momentul de față o persoană fără prea multe resurse, credibilitate aproape zero și lipsit de simpatia populară.

Agitația din ultima vreme a președintelui este generată de apropierea momentului final al relației dintre președinte și partid. Situația este foarte gravă, Traian Băsescu a renunțat la orice tentativă de mimare a jocului democratic, se implică direct și brutal în luptele interne ale unui partid politic, se pronunță înaintea justiției cine este corupt și cine este curat.

Atacurile constante la adresa Parlamentului - "de ce le e frică, nu scapă"- și a altor instituții ale statului (cu excepția serviciilor secrete), implicarea unor instituții în războaie personale (cum s-a întâmplat cu MAI în lupta contra lui Vasile Blaga), ignorarea senină a Constituției, a unei majorități parlamentare sunt lucruri care afectează grav minimul câștig adus de revoluția din decembrie 1989.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Viitorul României;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Viitorul României"

Viitorul României trebuie să fie construit pe principiile sănătoase ale dezvoltării durabile. Unul din acestea îl reprezintă factorul uman, pentru că o populație bine educată și bine informată este cheia funcționarii instituțiilor democrației. Accentuarea importanței capitalului uman pentru dezvoltarea României trebuie sprijinit prin alocarea prioritară a resurselor pentru învățământ și formare profesională, pentru sistemul de sănătate, asistență și incluziune socială, cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare, precum și pentru măsuri de redresare demografică.

Criza globală a dezvăluit vulnerabilitățile economiei și societății românești, cu efecte mai dramatice decât în alte țări. Acestea scot în evidență necesitatea găsirii nu numai a unor soluții imediate, de avarie, ci trebuie găsite țintele pe care putem și trebuie să le atingem. Trebuie să prioritizăm liniile de dezvoltare, pornind de la particularitățile României și potențialul său real, să redefinim modelul de dezvoltare. De asemenea, trebuie promovate soluții tehnologice noi, mai eficiente și mai curate. Politicile în domeniul energiei nu trebuie să fie proiectate pe un ciclu electoral, ci pe un orizont de 10-15 ani.

Un alt principiu care ar trebui să stea la baza dezvoltării României este însușirea și aplicarea principiilor dezvoltării durabile ca bază conceptuală a planificării strategice și politicilor publice. Trecerea treptată de la modelul de creștere bazat pe consumul excesiv și nerațional de resurse la realizarea unui echilibru dinamic între dezvoltarea economică și menținerea unui mediu natural curat și sănătos, în forme ce pot fi înțelese și acceptate de societate. Stabilirea unui profil de țară specific și punerea în valoare a avantajelor competitive reale ale României, în special prin sprijinirea formării și consolidării capitalului național, în forme compatibile cu reglementările europene, întărirea regimului proprietății, încurajarea inițiativei antreprenoriale ecoeficiente în producție și servicii, pornind de la nevoile și resursele locale în mediul urban și în cel rural.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Ziua Internațională a Pământului;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Ziua Internațională a Pământului"

Ziua Pământului, sărbătorită în ziua de 22 aprilie, este concepută pentru a conștientiza populația asupra necesitații creșterii gradului de apreciere pentru Pământ și mediul înconjurător. Sărbătoarea a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, în 1970, și este celebrată în multe țări, în fiecare an.

Ziua Pământului a avut un rol foarte important în mediatizarea problemelor climaterice ale Pământului. Ea a dat naștere unei organizații (Earth Day Organization) cu filiale în peste 170 de țări și rezultate notabile în conștientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluării și multe alte ecoprobleme globale.

Sărbătorirea Pământului, ca o "casă" a tuturor vietăților de pe această planetă, are ca scop semnalarea principalelor probleme cu care se confruntă planeta noastră: reducerea numărului viețuitoarelor de pe Pământ, micșorarea resurselor forestiere și a mlaștinilor, ploile acide tot mai frecvente, poluarea apelor și aerului, deșertificarea pământului, distrugerea stratului de ozon, încălzirea climatului în toate colțurile lumii, ridicarea nivelului mării și multe alte probleme care i-au îngrijorat pe oamenii de știință. Toate acestea nu numai că limitează dezvoltarea omenirii, dar s-au transformat în crize la adresa existenței omului.

Ziua Pământului trebuie acum sărbătorită pe plan internațional ca o expresie comună, ca o dorință publică de a construi o societate stabilă, unind cetățenii-activiști. Această zi educă și mobilizează oamenii din întreaga lume pentru a proteja mediul înconjurător, inspiră necesitatea de a acționa la nivel personal, comunitar, național și internațional.

În ultimii ani și în România a început să fie marcată Ziua Pământului prin activități și programe specifice, totuși acestea nu au amploare, iar mulți concetățeni nu știu de existența acestei sărbători.

Datoria noastră este să facem din Ziua Pământului o nouă zi națională, pentru că viața noastră a tuturor este legată de această planetă.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Tinerii, cei mai afectați de criza economică;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Tinerii, cei mai afectați de criza economic"

Criza a adâncit puternic problemele cu care se confruntă absolvenții în căutarea primului job. Tinerii reprezintă categoria socială cea mai afectată de criza economică mondială. Nou-veniții trebuie să aibă un nivel ridicat de pregătire profesională, deși școlile nu le dezvoltă competențele. Angajatorii nu sunt interesați doar de o diplomă, ci vor sa vadă ce pot face candidații. Dacă în urmă cu doi ani tinerii spuneau că le este greu să intre pe piața muncii, acum acest lucru s-a înrăutățit din cauza climatului economic dificil. Disponibilizările, scăderea importantă a numărului de posturi vacante, toate acestea au repercusiuni mult mai grave asupra tinerilor decât asupra adulților. Rata șomajului în rândul populației tinere este mai sensibilă la criză decât cea referitoare la adulți, iar revenirea pieței muncii pentru tineri va fi mai lentă decât cea destinată populației adulte.

În România, numărul șomerilor cu vârsta sub 25 de ani a crescut cu peste 10.000 doar în luna iunie 2010 și în prezent peste 38.000 de tineri se află de peste șase luni în șomaj, iar tendința de creștere a șomajului se menține și pentru anul 2011. Cauza este că pentru tineri, indiferent de nivelul de educație absolvit, este necesară o perioadă mai mare de timp pentru adaptarea la cerințele locului de muncă, spre deosebire de persoanele care au experiență profesională. Aceasta situație este direct influențată de insuficiența corelare dintre ofertele educaționale și de formare profesională inițială cu nevoile pieței muncii. Cele mai scăzute corelații sunt specifice nivelurilor de calificare intermediare.

Pentru ca absolvenții să fie capabili să se adapteze cerințelor unui anumit loc de muncă este nevoie de programe de tranziție. De la școală la locul de muncă trebuie să existe o corelare a cerințelor pieței muncii cu programele de educație.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Închiderea spitalelor, o decizie greșită;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Închiderea spitalelor, o decizie greșită"

Decizia ministrului sănătății de a închide o parte din spitale a lovit puternic sistemul de sănătate românesc. Trist e că nimeni nu vrea să-și asume răspunderea în legătură cu cel puțin două dintre vulnerabilitățile acestei acțiuni. Oamenii din spitalele trecute pe lista închiderilor reclamă că nu s-au făcut analize serioase, aprofundate la fața locului pentru a se decide în cunoștință de cauză, ci lista a fost întocmită subiectiv și pe bază de pile, cumetrii, relații și, în al doilea rând, că nu s-a alocat un timp suficient pentru operațiunea închiderii unui spital, perioadă necesară transportării în condiții igienico-sanitare a bolnavilor, dar și campaniei de informare a populației că acea unitate medicală nu va mai fi deschisă. Gravide care stau să nască mutate în alte unități spitalicești, bolnavi cu perfuzii transportați cu șalupa pe la alte spitale, copii bolnavi cărați impropriu de colo-colo, un alt pacient uitat într-un birou de primărie fiindcă nu s-a mai găsit loc și pentru el.

De dragul economiilor s-a ajuns în situația ridicolă de a număra bolnavii din paturi, dar nu a fost nimeni de la putere oripilat atunci când presa era scandalizată că bugetul de stat suportă 500 de milioane de euro pentru un portal de prezentare a țării noastre.

Statele Unite ale Americii alocă peste 15% din PIB-ul țării pentru sistemul sanitar și tot este considerat un procent insuficient pentru a acoperi nevoile populației. Elveția alocă 11% din PIB-ul său sistemului sanitar. De asemenea, Elveția se bucură de una dintre cele mai ridicate speranțe de viață - 71 de ani la bărbați și 75 la femei. Numărul de medici la mia de locuitori este și el unul dintre cele mai mari: 3,61.

Suntem departe de aceste performanțe, dar chiar și așa drama este că nu depunem eforturi pentru a ajunge măcar țările din coada clasamentului. Noi mai avem puțin și ne putem lesne compara cu țările africane.

România este o țară săracă, dar nici într-atât încât să-și permită "aroganța" de a-i muri oamenii în poarta spitalelor proaspăt închise sub stindardul unei reforme. Spitalele se închid și se deschid după necesitățile locuitorilor, nu matematic, contabil, cinic, sadic.

  Cornel Ghiță - declarație politică despre Codul de dialog social;

Domnul Cornel Ghiță:

Tema: Codul de dialog social

Declarația cu care mă prezint în fața Dumneavoastră astăzi se referă la Codul de dialog social.

Proiectul prezentat integrează într-un mod unitar acte normative elaborate în perioade diferite de timp, în contexte socio-economice diferite, ceea ce a impus revizuirea și coroborarea lor în conformitate cu realitățile socio-economice actuale.

Proiectul de lege își propune:

1. Să uniformizeze terminologia termenilor utilizați;

2. Să reglementeze modalităților prin care se organizează structurile partenerilor sociali, prin compatibilizarea pe baza principiului simetriei juridice a drepturilor și obligațiilor acestora, a modalităților de constituire a structurilor asociative ale acestora, precum și a structurilor teritoriale;

3. Să asigure compatibilitatea cu instituția Consiliului Economic și Social European prin retragerea Guvernului din Consiliul Economic și Social din România, iar locul acestuia urmând să fie ocupat de reprezentanți ai societății civile;

4. Coroborat cu modificarea structurii Consiliului Economic și Social, proiectul își propune constituirea Consiliului Național Tripartit pentru menținerea continuității mecanismului de consultări tripartite Guvern - sindicate - patronate, ca urmare a modificării structurii Consiliului Economic și Social. Consiliul Național Tripartit va prelua, astfel, o parte din atribuțiile Consiliului Economic și Social, precum și atribuții specifice consultării tripartite la nivel național;

5. În ceea ce privește Comisiile de dialog social, proiectul de lege propune o formă de dezvoltare a parteneriatului la nivel teritorial, prin extinderea posibilității de constituire a acestor comisii și la nivel local, nu numai județean;

6. În ceea ce privește negocierile colective, se propune înlocuirea negocierilor la nivelul ramurilor de activitate (care nu sunt definite prin niciun act normativ, fiind stabilite convențional numai de către partenerii sociali) cu negocierea la nivel de sector definit, conform codului CAEN;

7. În vederea promovării soluționării amiabile și cu celeritate a conflictelor colective de muncă, se propune instituirea Oficiului de Mediere și Arbitraj a conflictelor colective de muncă de pe lângă MMFPS. Modalitatea de înființare, organizare și funcționare a Oficiului de Mediere și Arbitraj a conflictelor colective de muncă de pe lângă MMFPS va fi reglementată prin hotărâre de Guvern.Codul de dialog social este un act normativ așteptat cu interes de părțile implicate, venind în completarea codului muncii, împreună dezvoltând o altă filozofie a domeniului care reglementează relațiile de muncă în concordanță cu realitățile impuse de societatea românească.

Este evidentă corelarea cu legislația europeană și încadrarea firească în modelul european ca parte componentă activă, fiind în totală concordanță cu Organizația Internațională a Muncii (OIM).Negocierea contractului colectiv de muncă la nivel național a fost înlocuită cu negocierea la nivel sectorial, dând șansa economiei naționale să respire pe tonalități diferite, exemplul cel mai elocvent fiind legătura care se făcea la nivel național între industria IT și industria textilă, domenii cu evoluții total diferite.Cred că reglementările asumate de guvern vor avea ca efect în plan apropiat creșterea în intensitate a dialogului social sindicate-patronate și consolidarea echilibrului între sindicate puternice și patronate puternice, în interesul angajaților, dar și al economiei naționale.

     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 26 february 2021, 3:52
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro