Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 23-05-2011

Ședința Camerei Deputaților din 23 mai 2011

8. Dezbaterea Proiectului de Lege privind acordarea formelor de sprijin financiar restante în sectorul vegetal (PL-x 541/2010). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 541/2010

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

Între timp, a sosit și Proiectul de Lege privind acordarea formelor de sprijin financiar restante în sectorul vegetal.

Dacă există, din partea inițiatorilor, intervenții?

Dacă nu, punctul de vedere al Guvernului?

Punctul de vedere al Guvernului?

Bun. Dacă, din partea comisiei sunt...

Domnule președinte Fuia, prezentați raportul?

Domnul Stelian Fuia:

Raportul înlocuitor asupra Proiectului de Lege pentru acordarea formelor de sprijin restante în sectorul vegetal.

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege privind acordarea formelor de sprijin financiar restante în sectorul vegetal.

În ședința din 15.02.2011, plenul Camerei Deputaților a hotărât retrimiterea la comisie a proiectului de lege, în vederea întocmirii unui raport înlocuitor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea formelor de sprijin financiar restante pe anul 2009 producătorilor agricoli din sectorul vegetal, resursele financiare aferente măsurilor de sprijin urmând să se asigure de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în anul 2011.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Raportul comisiei a fost adoptat în unanimitate în ședința din 30 martie 2011 și este de competența decizională a Camerei Deputaților.

În urma dezbaterilor, comisia propune admiterea cu completări a proiectului de lege.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Dacă sunt intervenții în cadrul dezbaterilor generale? Domnul deputat Munteanu. După aceea, domnul deputat Tinel Gheorghe. Vă rog.

Domnul Ioan Munteanu:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Doar două precizări, în calitate și de inițiator al acestui proiect de lege.

Sprijinul financiar acordat producătorilor agricoli din sectorul vegetal - și ne referim aici la cel restant pentru producția marfă de soia - subliniez: nemodificată -, sfeclă de zahăr și orez pentru producția anului 2009, ar trebui, în mod normal, să ofere produse la costuri de producție mai mici, iar efectul ar însemna ca cumpărătorul să poată să găsească pe piață aceste produse. Ce este important de reținut este că se va ține cont de evidența contabilă financiară a societăților comerciale care efectiv au vândut producție marfă din aceste culturi, aceste specii la care m-am referit mai înainte.

Deci, nu oricine poate să beneficieze, decât cei care au deja în evidența anului 2009, și nu cred că cineva poate să spună că astăzi modifică bilanțul sau evidența financiară, după atâția ani.

Vă mulțumesc foarte mult.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Tinel Gheorghe. Vă rog.

Domnul Tinel Gheorghe:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Era bine dacă și Ministerul Agriculturii era astăzi aici, pentru că ne exprima un punct de vedere și ne-ar fi luminat un pic.

În fond, Partidul Democrat Liberal, Grupul Partidului Democrat Liberal, ca și principiu, nu are nimic împotrivă de a acorda subvențiile pentru anul 2009, pentru că proiectul de lege asta presupune - o retroactivitate. Adică, de a da pentru anul 2009, când nu s-au acordat aceste subvenții. Deci, dacă există o problemă în a acorda aceste subvenții, este retroactivitatea acordării acestor subvenții - anul 2009, poate fi contestat, dar există un "dar", și e bine ca Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor să exprime un punct de vedere, pentru că există posibilitatea să poată fi contestat, și sumele acordate să fie rambursate într-o perioadă ulterioară. Deci, există această posibilitate, cu atât mai mult cu cât ele nu sunt de neglijat, și colegul meu anterior, domnul deputat Munteanu, v-a exprimat care sunt formele de sprijin care vor fi acordate.

În principiu, însă, Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal nu are nimic împotrivă, dar există acest aspect legat de retroactivitatea acordării acestora.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Neacșu. Vă rog.

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Și mulțumesc colegilor noștri din sală care au acceptat să aducem în față în ordinea de zi acest proiect de lege. Este un sprijin important pentru producătorii din sectorul vegetal, cei care au cultivat culturi de soia și de sfeclă de zahăr și de orez în anul 2009, așa cum a amintit și colegul meu ceva mai devreme.

Vă rog ca aceeași aplecare către nevoile lor să o aveți și mâine, la votul final, pentru că aceste culturi sunt importante pentru români, pentru că până acum, o parte dintre produsele care proveneau din aceste culturi erau importate și așa am ajuns să importăm cea mai mare parte a produselor pe care le consumăm în piață. Sperăm ca prin aceste măsuri, care nu au caracter retroactiv, ci au caracter reparatoriu, și este o diferență de nuanță, producătorii agricoli să beneficieze de sprijinul pe care-l merită și de care au nevoie.

Vă mulțumesc. Grupul parlamentar al PSD va vota această inițiativă și vă rugăm frumos să vă asociați acestei inițiative până la capăt, prin votul dumneavoastră.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții nu sunt. Intrăm în dezbaterea amendamentelor.

Titlul legii - "Lege privind acordarea formelor de ajutoare de stat restante în sectorul vegetal".

Dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

La punctul 2.

Dacă sunt observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 3.

Observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 4.

Observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 5.

Observații? Nu sunt. Adoptat.

Punctul 6.

Nu sunt observații. Adoptat.

Urmează votul final și există și o anexă.

Dacă sunt observații la anexă? Nu. atunci, urmează votul final.