Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 12-10-2011

Ședința Camerei Deputaților din 12 octombrie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.58 Marius Cristinel Dugulescu - declarație politică: "Sprijinirea inițiativei private prin măsuri guvernamentale concrete";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Marius Cristinel Dugulescu:

"Sprijinirea inițiativei private prin măsuri guvernamentale concrete"

Sprijinirea inițiativei private prin măsuri guvernamentale concrete, viabile pe termen mediu și lung, poate avea un impact determinant pentru evoluția economiei românești, în sensul în care dezvoltarea spiritului antreprenorial și atragerea de noi investiții, vor consolida sistemul economic românesc în plină recesiune.

Stimularea investițiilor private prin garanții de stat, acele instrumente macro-economice pentru susținerea investițiilor în condițiile crizei de lichidități financiare și a reevaluării condițiilor de creditare din partea băncilor, reprezintă un program sustenabil propus de Guvernul României, mai ales că întreprinderile mici și mijlocii au beneficiat prin intermediul Fondului de Garantare și Contragarantare de garanții în valoare de peste 1,3 miliarde euro, ceea ce a dus la crearea și menținerea a peste 239.000 de locuri de muncă în perioada 2009 - august 2011.

Pe de altă parte, scopul direct al programului guvernamental "Mihail Kogălniceanu" pentru întreprinderile mici și mijlocii îl constituie facilitarea accesului la creditare. Sprijinul statului constă în acordarea de garanții de stat pentru maxim 80% din valoarea creditului, dar fără a depăși cuantumul de 100.000 leiși în subvenționarea a maximum 70% din rata dobânzii aferentă creditului, dar nu mai mult de 6,5 % pe an.

În aceeași linie de susținere a inițiativei private în mediul de afaceri românesc, prin Programul "Start", microîntreprinderile cu o vechime mai mică de 2 ani beneficiază de alocație financiară nerambursabilă de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligible aferente proiectului de investiții, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar, iar "Programul pentru tinerii debutanți în afaceri" statul român acordă fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro și garanții de stat pentru creditele necesare realizării planului de afaceri, în proporție de 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 80.000 euro. Trebuie subliniat faptul că noul angajator este scutit de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru maxim 4 angajați, dar este obligat să angajeze cel puțin două persoane.

Toate aceste măsuri guvernamentale concrete, cu efecte benefice pentru evoluția mediului de afaceri românesc, demonstrează preocuparea constantă a coaliției de guvernare de a găsi și promova soluții viabile, sustenabile, de consolidare a sistemului economic la nivel marco-economic, în plină recesiune economică.

Din această perspectivă, măsurile de politică economică și fiscală trebuie să găsească un consens de susținere la nivelul întregii clase politice românești, pentru o ofensivă eficientă în lupta cu efectele recesiunii economice în România.