Plen
Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2011
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.144/09-12-2011

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2011 > 29-11-2011 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2011

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,32.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Marian Sârbu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar în a doua parte de doamna deputat Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților, asistată de domnii deputați Georgian Pop și Dumitru Pardău, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Marian Sârbu:

Bună dimineața!

Începem ședința consacrată declarațiilor politice de astăzi, 29.XI.

 
Nicolae Bud - declarație politică intitulată: De Ziua noastră Națională;

Pentru început, din partea Grupului PDL, domnul deputat Nicolae Bud.

Aveți cuvântul.

 

Domnul Nicolae Bud:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "De ziua noastră națională".

Rămân printre românii care, de ziua națională, țin să se îmbrace de sărbătoare și să iasă în lume pentru a se împărtăși alături de apropiați din miresmele acestei date de calendar.

Îi țin loc, în sufletul meu, în același răsad unde stau alte zile scrise cu literă sfințită și durabilă: nașterea părinților, a soției și a copiilor, cele trecute cu roșu în calendarul ortodox, descoperit pe peretele odăii în care aveam să văd lumina venită asupra mea din ceruri.

Văd în ziua națională șansa de a ne privi în ochi unii pe alții, îndemn la mai bună înțelegere și de primenire a speranțelor în mai bine.

Cred că această zi ne poate ține aproape, cât să ne dăm seama că nu putem unii fără alții.

Mă simt îndemnat să consider ziua de 1 Decembrie drept pragul de sus al vârstei începute cu exact un an mai devreme, dar și pragul de la care se izvodește anul nou.

Îndemnați, așadar, să măsurăm toate câte ne-au ieșit, să facem ca cele rele să se spele, iar celelalte, cele bune, să se adune, ca necesară omologare a optimismului și mersului în direcția cea bună.

Pentru mine, maramureșanul coborât încoace, de la Iza și Mara, de sub Oaș și Gutâi, și Țibleș, 1 Decembrie însemnează, de la nașterea mea, ziua sfântă de calendar de la care Ardealul s-a văzut adunat între granițele României Mari. Este întocmai unei file de epopee din care ne privesc înlăcrimați Mihai Viteazul, corifeii Școlii Ardelene, Horea, Avram Iancu, pașoptiștii, memorandiștii.

Este ziua în care îi rechemam aproape din voința de a ști cât le prețuim durerile, încercările, așteptările.

Ziua națională a României se serbează în ziua Marii Uniri de la Alba-Iulia, care sigila întru istorie pașii de dinainte ce aduseseră aproape Basarabia și Bucovina.

De aceea, nu am niciun motiv să inventez motive pentru a-i contesta potrivirea extremă în a sluji gândul luminat al celor care au ales-o și statuat-o în calendar și în inimile a milioane și milioane de români.

Văd că unii o pot. Văd că unii o fac. Pot înțelege imboldul la alternative, dar asta nu însemnează că mă poate cineva convinge de utilitatea și seriozitatea acelor poziții voit contestatare și dominatoare. Mai ales că unele argumente aruncate în conversații sunt de tot hazul, invocându-se, între altele, factorii istorici de substanță, cum ar fi buletinul meteo.

N-am înțelegere, dacă este să fiu sincer, nici în trubadurii neobosiți care-și îngroașă glasul pentru a fi mai convingători când se răstesc la imnul nostru național. Nu cred că ar fi o ecuație fără ieșire dacă în context adecvat și la momentul potrivit se angajează un proces clarificator cu adoptarea unei decizii în acest sens.

Le-aș aminti celor porniți pe această cale că în atenție este nu un cântec de muzică ușoară, propus să fie cântat în deschiderea nu știu cărei manifestări sportive, ci de chiar imnul național, devenit simbol și exprimând deziderate de o înălțime anume.

Rămân mirat cum oameni cu carte, e drept, cu gusturi subțiri, consideră că au în față un subiect abordabil într-un talk-show de toată ziua ori într-un colț de gazetă cu tiraj îndoielnic. Știu, au mai fost tentative de contestare și în cazul stemei și al drapelului. Acum n-avem loc de imn și de ziua națională!

Nimic nu e bătut în cuie, lucru bine știut și acceptat în orice democrație, dar nici nu însemnează că orice posesor de clește poate exersa în nume propriu în speranța grăbirii demolărilor la care aspiră.

Este mâine o zi de calendar specială pentru ortodoxie: Sfântul Apostol Andrei. Fie-mi îngăduit să le adresez felicitări și urări de bine tuturor colegilor și colegelor care-și doinesc existența sub acest hram.

Este poimâine ziua noastră națională.

Îndrept gândul meu de bine către milioanele de români de aproape și de pretutindeni.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Marian Sârbu:

Mulțumesc.

 
Vasile Mocanu - declarație politică cu tema: Când se deschide Spitalul de Oncologie?;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Vasile Mocanu.

Aveți cuvântul.

 

Domnul Vasile Mocanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o: "Când se deschide Spitalul de oncologie?".

Școala de medicină a Iașiului este recunoscută peste tot. Avem printre cei mai buni medici din țară, deținem printre cele mai bune spitale din România. Avem însă și foarte multe, dar și justificate așteptări din partea guvernanților.

La recenta vizită făcută la Iași a ministrul sănătății, Ladislau Ritli, a promis că Spitalul de Oncologie din oraș vai fi deschis pe data de 1 decembrie, adică, nu mâine, ci poimâine. Dar totul a rămas doar o promisiune neonorată.

Culmea este că principala problemă care stă în calea inaugurării la termen a Spitalului de Oncologie este reprezentată de lipsa de personal. Da, ați auzit bine, lipsa de personal! Posturile nu au fost deblocate încă, iar pentru această unitate medicală ar fi nevoie de aproximativ 200 de posturi noi.

Potrivit medicului Vasile Cepoi, șeful Direcției de Sănătate Publică Iași, circa 160 de cadre medicale vor fi transferate la Spitalul de Oncologie de la alte unități spitalicești din municipiu, dar măcar 40 de posturi vor fi locuri noi de muncă. În pofida demersurilor făcute de șeful Direcției de Sănătate Publică Iași, guvernanții nu au deblocat încă posturile necesare. Așadar, inaugurarea cică s-ar amâna până la primăvară. Dar vorbim tot de promisiunea guvernanților de azi.

Luați de valul concedierilor colective și al reducerilor de personal, guvernanții par a pune frână chiar și atunci când trebuie să apese pe accelerație. Să sperăm că, până s-o trezi din letargie actuala putere, să mai existe totuși medici în România!

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Marian Sârbu:

Mulțumesc și eu.

De la PNL dacă dorește cineva? Nu dorește.

Din partea Grupului parlamentar al UDMR? Nu este nimeni.

La minoritățile naționale? Nu este nimeni.

Grupul parlamentar progresist? Nu.

Grupul parlamentar fără apartenență, parlamentari, deputați fără apartenență la un grup parlamentar? Nu este nimeni.

Revenim la Grupul parlamentar al PDL. Nu mai dorește nimeni să intervină.

 
Anghel Stanciu - declarație politică cu referire la bugetul alocat educației;

De la PSD, domnul deputat Anghel Stanciu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

 

Domnul Anghel Stanciu:

Distinse domnule președinte,

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Domnilor miniștri,

Ieri, 28 noiembrie 2012, a sosit sau a fost depus la Parlamentul României bugetul de stat. Este drept, cu oarecare întârziere în raport cu prevederile legii. Dar cine mai ține seama astăzi de legi?

Premierul Emil Boc, pe toate canalele mas-media, a anunțat triumfător: un buget prudent, un buget fără populisme, un buget axat pe investiții. Un buget prudent, structurat, în concepția domniei sale, pe un deficit bugetar de numai 1,9%. Aceasta, în condițiile în care Fondul Monetar Internațional și, respectiv, în Uniunea Europeană, se acceptă un deficit de 3%.

Diferența de 1,1% la mâna Guvernului Boc să fie cheia alegerilor viitoare? Nu știm. Rămâne deci o rezervă de peste 1%, pe care, în raport de ceea ce se întâmplă în Europa, o putem folosi - susține premierul Emil Boc.

Un buget fără populisme, idee concretizată în înghețarea pensiilor și a salariilor, chiar împotriva prevederilor legale; un buget axat pe investiții, care să asigure locuri de muncă, și nu axat pe consum, afirmă cu mândrie nedisimulată premierul.

Iată, distinși deputați, trei idei ce demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că drumul spre rai este, nu de puține ori, pavat cu bune intenții. Căci un deficit de numai 1,9%, față de 3% posibil, condamnă, după părerea noastră, România nu numai la stagnare economică, dar la efectivă prăbușire și nicidecum să nu ne așteptăm la o creștere.

Prudența este necesară, dar prudența excesivă, dincolo de înlesnirile Fondului Monetar Internațional, adică 3%, față de 1,9%, nu este drumul spre bunăstare, ci este calea spre iad, și nicidecum spre rai.

Lipsa așa-zisului populism, prin înghețarea pensiilor și a salariilor, poate fi bomboana pe colivă a economiei românești. Căci fără putere de cumpărare, fără consum, mecanismul economic se gripează, dacă nu chiar moare. Aceasta spre a nu vorbi de nevoile stringente ale pensionarilor: medicamente, hrană, căldură.

Abandonarea în fapt a peste 4 milioane de pensionari în brațele iadului nepopulist este efectiv criminală, aruncând România spre vremurile de tristă amintire ale lui Lăcustă Vodă, spre a nu aminti, totuși, și de Decembrie '89.

Investițiile par a fi pilonul descoperit târziu, foarte târziu, de guvernarea Boc. Autostrăzi, șosele, drumuri, alimentări cu apă, săli de sport, patinoare, parcuri etc., etc. vor brăzda raiul românesc.

Iată, se pare, soluția magică de a scoate România din recesiune economică: peste 4 miliarde de euro către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. O fi bine, o fi rău, nu pot să mă pronunț, stimați colegi, 100%. Aceasta, pentru un motiv foarte simplu. Colegul nostru, dascălul Emil Boc, premier, în pofida formațiunii sale umaniste și a profesiei de dascăl, se pare că vede evoluția progresului și dezvoltării societății românești numai în tone-kilometru.

Dânsul uită de oameni. Premierul uită sau se face că uită că adevărata investiție - cea durabilă, cea dătătoare de progres, de reușită - este investiția în om, în educație și în instrucție, ca adevărată prioritate națională.

Trebuie să înțelegem, o dată pentru totdeauna, atât Guvernul Boc, PDL, cât și guvernele care vor veni, acum, în al douăzeci și patrulea ceas, când bugetul este pus pe masa Parlamentului, că investiția în oameni, în instrucție și educație este esențială pentru o țară care se vrea europeană.

O țară ce nu-și crește, instruiește și educă copiii, stăpânii de mâine ai României, nu va avea viitor, autocondamnându-se în mod conștient la subdezvoltare.

Un buget alocat educației de sub 3% din pib, demn de anii '90, în anul 2012, este un îndemn sau o încurajare pentru tineri în a accepta ideea că a fi prost, vulgar, incult sau mitocan este noua modă europeană, adică să fii cool într-o țară europeană, abandonată, în fapt, de propriii guvernanți.

Acum, aici, domnilor parlamentari, de la înalta tribună a Parlamentului României, lansez o provocare Guvernului Boc: investiți în oameni, domnule Boc, și acceptați un deficit de 3%, cât înlesnește Fondul Monetar Internațional, diferența de 1,8% alocați-o educației și viitorul va aparține României și poate și un pic de glorie pentru dumneavoastră.

Suportul legal pentru aceasta este art.8 din Legea educației naționale, citez: "Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual de la bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv." - prevederile aplicabile de la 1 ianuarie 2012, cum se stipulează la art. 361 alin. (3) din Legea educației naționale.

Aceasta, în condițiile în care președintele Traian Băsescu, inițiatorului Pactului pentru educație, confirma, sub propria semnătură, citez: "Asigurarea, în perioada 2008-2012, a minimum 6% din pib pentru educație. Garantăm familiilor, elevilor, profesorilor că regulile sistemului de educație nu se vor schimba în funcție de anotimp și că acesta va fi finanțat constant, în funcție de obiective clare, și anume transparent."

Ați girat, domnule prim-ministru, prin semnătura pusă pe Pactul pentru educație, la fel ca toți liderii de partid, și prin asumarea Legii educației, acest 6% din pib. Acum aplicați 1,1% din pib, din marja de prudență pe care o veți lua-o, până la 3%, acceptat de FMI, investiți-o în școala românească. Modificați bugetul de stat pe anul 2012, spre a asigura viitorul României.

Altfel, va rezulta clar că prostia și ignoranța ne vor condamna pe noi și tineretul României la muncă necalificată grea, incomodă, plictisitoare și, de fapt, la involuție socială, plasându-ne la periferia Uniunii Europene.

Și pentru asta nimeni nu vă va ierta nici pe dumneavoastră, nici Guvernul pe care-l conduceți.

Să vă dea Dumnezeu, în ultimul ceas, mintea românului cea de pe urmă!

Vă mulțumesc pentru atenție, distinși colegi.

 
 

Domnul Marian Sârbu:

Vă mulțumesc.

Din partea Grupului parlamentar al PNL, dacă dorește cineva să intervină. De la PNL.

 
Mircea Irimescu - declarație politică cu titlul Eroi ai Unirii Bucovinei;

Domnul deputat Mircea Irimescu.

 

Domnul Mircea Irimescu:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică este intitulată "Eroi ai unirii Bucovinei".

Să ne aducem aminte și să ne plecăm frunțile și în acest an în memoria celor care au făcut ca Bucovina, provincie de coroană a monarhiei Austro-Ungare, dar cuib din care s-a dezvoltat statul medieval Moldova, să revină la România.

Evenimentele din lunile octombrie și noiembrie 1918 au obligat comunitatea românească din Bucovina la acțiuni coerente, bine chibzuite, eficiente și oportune. Cum cea mai mare parte a intelectualității noastre era fie pe fronturi îndepărtate, fie refugiată în țară sau în Basarabia, cei rămași în Cernăuți, puțini, au fost obligați să se mobilizeze exemplar. În acele momente s-a ridicat profesorul universitar, membru al Academiei Române, Sextil Pușcariu, care a avut prestația unui om politic de mare calibru. Nu a greșit nicio apreciere referitoare la momentele dramatice ce se derulau, nu a precupețit niciun efort, a făcut uz de toate resursele ce-i stăteau la îndemână, inclusiv prestigiul personal. Lângă el s-au aliniat toți cei care au suferit pentru destinul românesc al Bucovinei și au crezut în viitorul unei vechii populații istorice ce a aparținut din totdeauna acestui neam.

Au fost apoi câțiva oameni politici de carieră excepționali. În afara liderului Iancu Flondor, despre ale cărui incontestabile merite s-a tot vorbit, au fost și alți deputați români în Parlamentul de la Viena și în Dieta de la Cernăuți, care s-au ridicat la înălțimea timpurilor. În primul rând, trebuie subliniat rolul lui Gheorghe Grigorovici, deputat social-democrat în Camera legislativă din capitala imperiului. A evoluat cu precizie situația creată la sfârșitul Primului Război Mondial în Austro-Ungaria și a intuit perfect o evoluție istorică care multora le părea tulbure. Decis, integru și profesionist, și-a adus o contribuție decisivă în derularea evenimentelor de la Cernăuți. El și colegul său, deputatul Gheorghe Sârbu, sunt cei care au convocat Adunarea Națională cu rol constituant din 27 octombrie 1918.

Este necesar a fi reliefat rolul societății civile provenite din rândurile comunități românești din Bucovina. Din zecile de organizații neguvernamentale ce funcționau în orașele și satele bucovinene până la război, rămăseseră puține în funcțiune. Între ele, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, înființată la 1862, cea mai importantă, care adus greul luptei naționale în mai bine de jumătate de veac în care Bucovina a funcționat ca ducat autonom al coroanei habsburgice. Președintele acestei societăți, respectatul părinte Dionisie Bejan, a condus și girat din această calitate adunările naționale, decisive, din acea perioadă ale comunității românești. Sediul Consiliului Național Român a fost stabilit în Palatul Național, sediul privat al organizației, iar tipografia acesteia a tipărit importantul ziar "Glasul Bucovinei", al cărui redactor și editor era chiar Dionisie Bejan. Și mobilizarea maselor s-a făcut tot prin organizații ale societății civile.

Nu-i putem uita pe cei ce și-au riscat viața în activitatea lor de curieri și reprezentanți diplomatici pe lângă Guvernul român sau pe lângă Partidul Național Român din Transilvania. Cu documente cusute în gulere și șosete sau memorate, au riscat totul la trecerea frontierelor încă controlate de forțe ostile, în regim marțial. Claudiu Usatiuc, Vasile Bodnărescu sau Octavian Gheorghian se numără printre acești oameni.

Nu în ultimul rând este necesar să arătăm rolul jucat de oamenii politici ce se aflau atunci în fruntea statului român sau se simțeau responsabili față de acesta. Regele Ferdinand, primii-miniștri Marghiloman și Coandă, ministrul de externe Arion, generalii Văitoianu, Cristescu și Zadik, au rămas în istorie pentru modul în care au gestionat problemele ce condiționau Unirea de la Cernăuți. Și nu putem trece peste rolul marelui om politic Ion I. C. Brătianu, pentru că el este cel care a negociat cu puterile aliate tratatul ce privea și viitorul Bucovinei și a îndrumat din umbră, prin localnicii cu care avea legături, pașii ce aveau să facă posibilă recunoașterea internațională a unirii. Și nu-i putem ignora pe cei ce au dus dificilele tratative de pace de la Paris, încheiate cu legitimarea internațională a Unirii de la 28 noiembrie 1918.

Meritul istoric al acestor bărbați și al mii și mii de anonimi ce au ascultat atunci glasul neamului nostru a fost realizarea unei reveniri la patrie în condiții absolut pașnice. În fața unor asemenea fapte excepționale, ne închinăm cu recunoștință.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Marian Sârbu:

Mulțumesc și eu.

 
Petö Csilla-Mária - declarație politică privitoare la Campania de informare «Europa, casa noastră» la final - peste 50.000 de elevi și profesori înscriși

Din partea UDMR, doamna deputat Petö Csilla-Mária.

 

Doamna Petö Csilla-Mária:

Domnule președinte,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Campania de informare «Europa, casa noastră» la final - peste 50.000 de elevi și profesori înscriși".

Campania de informare și comunicare pe teme europene, derulată în școli și licee de Reprezentanța Comisiei Europene, s-a încheiat. "Europa, casa noastră" este o campanie de informare și comunicare anuală, menită să transpună prioritățile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul școlar. Campania a fost derulată de Chelgate - firmă britanică de relații publice - în numele Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Lansată la finalul lunii februarie 2011, campania a avut, în șapte luni de derulare, rezultate spectaculoase: au fost organizate 88 de vizite în toate cele 41 de județe și municipiul București, 1.761 de școli și aproximativ 50.000 de elevi și profesori s-au înscris în campanie și au fost încărcate 355 de rapoarte cu acțiuni pe teme europene derulate de cadrele didactice și elevi. În județul Bihor au aplicat 53 de școli, dintre care 33 sunt din municipiul Oradea.

Campania a avut ca scop informarea elevilor și profesorilor cu privire la proiectul de integrare europeană - istoria, prezentul și viitorul acestuia -, prioritățile de comunicare ale Comisiei Europene, dar și furnizarea de informații care îi privesc direct - posibilitatea de a studia și de a lucra în statele membre, implicarea în activități de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri. Campania a fost deschisă tuturor școlilor - primare și gimnaziale -, precum și liceelor din România.

Acțiunile campaniei au fost: Campania de informare "Europa, casa noastră" a avut două componente organizatorice importante: organizarea de vizite în școli și licee și Concursul Lider European.

Vizitele în școli și licee din întreaga țară - s-au organizat două categorii de vizite în școli: prima categorie - vizitele directe organizate de Chelgate, iar a doua categorie - vizitele derulate la inițiativa școlilor, cu asistență logistică de la Chelgate.

În campanie au fost implicate, în calitate de invitați speciali, personalități ca Alteța Sa Regală Principele Radu al României, ambasadorii Spaniei și Ungariei în România și alte personalități ale vieții publice. Pe lângă aceștia, s-au implicat în campanie, tot în calitate de invitați speciali, și experți care lucrează pentru Comisia Europeană în Bruxelles și care s-au întors cu plăcere în școlile și liceele unde au studiat pentru a le vorbi elevilor despre Uniunea Europeană.

Elevii au primit informații despre Uniune prin intermediul comunicatorilor: moderatorii desemnați de Reprezentanța Comisiei Europene în România și invitații speciali - personalități publice, autorități locale, primari, parlamentari europeni, politicieni, scriitori, profesori, precum și personalități locale propuse de școli. Oaspeții au vizitat școlile și au interacționat cu elevii timp de două ore în cadrul unei dezbateri/prelegeri/seminar, în funcție de forma de învățământ.

Concursul Lider European este un concurs de dezbateri, care și-a propus să-i ajute pe elevii din ciclul liceal să-și însușească noțiuni de leadership, oratorie, subiecte europene. Grupul de comunicatori a fost format din traineri din cadrul echipei consultantului, specialiști în oratorie, ziariști din presa centrală și locală, specialiști din cadrul centrelor Europe Direct. Au avut loc prezentări de leadership și public speaking în liceele din întreaga țară, urmând ca apoi să se organizeze concursuri de dezbateri la nivel local, național și regional. În cadrul acestei competiții, elevii au învățat să facă prezentări publice, au aflat ce înseamnă să fi un bun lider și, mai ales, au învățat să-și argumenteze părerile cu argumente solide.

La finalul campaniei au fost desemnate și cele mai reușite 25 de proiecte în cadrul cărora cadrele didactice au implementat împreună cu elevii diferite acțiuni pe teme europene sau voluntariat.

Profesorii coordonatori ai acestor acțiuni vor efectua o vizită de studii la Comisia Europeană și Parlamentul European, drept răsplată pentru eforturile depuse.

Campania de informare și comunicare pe teme europene "Europa, casa noastră" se va derula și în anul 2012, când va avea o componentă practică mult mai puternică pentru cadrele didactice și elevi.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Marian Sârbu:

Mulțumesc și eu.

 
Iosif Veniamin Blaga - declarație politică intitulată Familia - instituția fundamentală a societății;

Domnul deputat Iosif Veniamin Blaga, din partea Grupului parlamentar al PDL.

Aveți cuvântul.

 

Domnul Iosif Veniamin Blaga:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi și colege care ați mai rămas,

Declarația politică de astăzi este intitulată: "Familia - instituție fundamentală a societății".

Societatea tradițională impune individului, ca o cale de integrare în comunitate, dar și de împlinire individuală, întemeierea unei familii.

Din cauza crizei morale și materiale de astăzi, modelul familiei tradiționale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat. Mulți copii se nasc în afara căsătoriilor, pentru că tinerii preferă să trăiască împreună fără binecuvântarea sau unire sfântă în fața lui Dumnezeu și a Bisericii prin Taina Cununiei, fără a-și asuma toate responsabilitățile vieții prin rugăciune și prin fapte bune.

Modelul familiei tradiționale este adoptat sau respins, în funcție de propria experiență de formare, dar și de spiritul epocii. Ca instituție, familia conferă stabilitate unei societăți, de aceea este protejată prin legi scrise și nescrise.

Biserica acordă și ea o atenție și o importanță deosebită familiei. Biserica consfințește momentele importante pentru evoluția unei familii prin botez și cununie, două dintre cele șapte Sfinte Taine.

În această lume plină de greutăți, familia este cea care prin înțelegere, încredere, respect și iubire reciprocă reușește să le depășească, ea fiind totodată unul dintre lucrurile de pe această lume pentru care viața capătă un sens, un lucru pentru care merită să mori și să trăiești în același timp, ceva plin de mister, ceva ce întruchipează binele și, de asemenea, modul și locul în care copiii regăsesc atât stăpânirea de sine, cât și încrederea și respectul în propria persoană.

Familia este unul din factorii care se preocupă de educația omului, având influență deosebit de adâncă asupra copiilor, influențând dezvoltarea fizică, intelectuală, morală și estetică a acestora.

Cu toate acestea, din nefericire pentru societatea noastră românească, lucrurile nu merg tocmai bine.

În ultima vreme, România se confruntă și cu fenomenul emigrației. Plecarea unuia dintre soți în străinătate, pe o perioadă mai lungă în căutarea unui loc de muncă, a condus adesea la destrămarea multor familii sau la infidelitate conjugală.

Scoși din mediul firesc al familiei, copiii pot avea probleme de ordin afectiv sau pot suferi derapaje sociale, precum săvârșirea unor infracțiuni, deprinderea unor vicii sau patimi, comportamente dăunătoare atât lor cât și societății în care trăiesc.

Constatăm de asemenea cu tristețe că numărul divorțurilor este în creștere, iar soții care slăbesc comunicarea lor conjugală, adeseori sărăcesc sufletește, în timp ce copiii din familiile dezbinate trăiesc drama singurătății și lipsa afecțiunii ambilor părinți.

Recensământul din anul acesta scoate în evidență și mai mult modul în care degradarea vieții familiale a dus la scăderea numărului populației, putem spune, chiar într-un ritm dramatic.

Fără a continua cu argumente pro familie sau a scoate în evidență urmările degradării vieții familiale, mai adaug faptul că biserica trage și ea un semnal de alarmă asupra acestui fenomen.

Una din Pastoralele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române scoate în evidență tocmai aspecte legate de acest nucleu social elementar și foarte important - FAMILIA.

Bineînțeles, stimați colegi și colege, aspectele legate de familie pot fi mult dezbătute, dar un lucru mai trebuie amintit. Este vorba de un aspect dăunător și nociv în societate, legat de familie: acela al violenței împotriva femeilor.

Combaterea acestui tip de violență se află, de altfel, în centrul valorilor ocrotite de Consiliul Europei, ceea ce impune ca și societatea românească, prin instituțiile ei, să facă mai mult. Este dovedit că instrumentele juridice nu sunt suficiente, cultura trebuie și ea să aibă o contribuție sporită. Aleșii poporului, la orice nivel, trebuie să facă mai mult în acest sens.

Și în luna noiembrie a acestui an a fost sărbătorită pe 25 noiembrie "Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor".

Violența nu trebuie considerată o problemă personală și privată. Este o problemă politică. Parlamentului îi revine sarcina să adopte o lege care să protejeze în mod real, nu fictiv, victimele. Voi fi inițiatorul sau susținătorul unei asemenea legi, lege promovată de o serie de ONG-uri cu preocupări în acest sens.

Stimați colegi și colege membri ai Parlamentului,

Fiecare dintre noi trebuie să avem o permanentă preocupare față de familia noastră și față de viitorul familiei creștine și al neamului românesc, prin redescoperirea și trăirea valorilor creștine în casele noastre.

Să ne bucurăm totdeauna că zămislirea pruncilor este un dar Dumnezeiesc, o binecuvântare pentru familie și popor și îi sfătuim și sprijinim pe tinerii căsătoriți să fie roditori de copii, să-i crească și să-i educe.

mulțumesc.

 
 

Domnul Marian Sârbu:

Mulțumesc și eu.

 
Adrian Solomon - Declarația politică sau gâlceava lui Dan Marian cu bunul-simț sau giudețul prostului cu el însuși;

Din partea Grupului parlamentar al PSD are cuvântul domnul deputat Adrian Solomon.

 

Domnul Adrian Solomon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Astăzi voi da citire unei declarații intitulate astfel: "Declarația politică sau gâlceava lui Dan Marian cu bunul-simț sau giudețul prostului cu el însuși".

Deși pare complicat acest titlu, trebuie să afirm din start că nu e decât o parafrază a celebrei lucrări filozofice scrise de Dimitrie Cantemir la sfârșitul secolului al XVII-lea, mai exact în 1698.

De ce Cantemir? Pentru că atât celebrul domn moldovean, cât și mai puțin celebrul nostru deputat Dan Marian sunt legați de orașul Huși. Mai mult, Cantemir a scris și "Istoria hieroglifică", acolo unde găsim asemănările perfecte între deputatul nostru și boierii intriganți și trădători de ieri.

Dan Marian este un om al zilelor noastre cu bune, dar mai ales cu rele. A intrat vijelios în politică, pe la finalul anilor 90, trăgând cu pistolul într-un restaurant din Huși. Apoi, având experiența crescătorilor de capre de la Râșești, localitate de frontieră din județul Vaslui, a făcut eforturi vizibile să urce în ierarhia politică a PNL Vaslui.

Singurul rol care i s-a potrivit a fost acela de cotei al lui Ion Vrânceanu, fost președinte al PNL Vaslui. De la cotei evoluează destul de ușor către personaje mai mari și importante. Astfel, devine jiganie, coșcodan, pagagie, cucuzon și pardoș.

Credeți-mă că toate sunt personaje din "Istoria hieroglifică" și întruchipează tot ce e mai de condamnat în viața politică: trădarea, intriga, hoția, necinstea, lipsa de cultură și de sinceritate.

După ce a reușit să facă facultatea la Casa de cultură din Huși, intelectualul nostru a ajuns deputat în 2004. N-a trecut mult și în vara anului 2005 a fost acuzat că l-a sechestrat pe prefectul de Vaslui, Toderică, în sediul PNL din Bârlad. Și, mai grav, că a perceput o taxă de 120 de mii de euro de la un vameș pentru a-l numi în funcția de șef la Vama Albița.

Fiind pe cai mari, deputatul nostru se transformă în hameleon și-l sacrifică pe mentorul său, luându-i locul la șefia PNL Vaslui. Din această funcție a început să sechestreze, să amenințe primarii prin județ, pentru ca doar anumite firme să poată câștiga licitații și dacă tot era loc, doar firma fratelui său să fie. Apoi, fiind jupân peste județ și fondurile guvernamentale, ce veneau către primării, a început să-și diversifice domeniile de acțiune, anumite surse vorbind de contrabandă cu haine de firmă din China și, evident, cu țigări și alcool. Sursele vorbesc de anchete și dosare blocate pe la IGPR, iar dacă ne aude cineva, poate le deblochează.

Era o vreme când veneau în prag de Crăciun, prin hotărâri de Guvern, bani către primării. Acei bani, dacă nu erau cheltuiți, de la 1 ianuarie erau luați înapoi. Sunt zeci de primari care semnau situații de lucrări fictive și anumite firme încasau banii care mergeau, din câte se pare, 50 la sută către o firmă de proiectare deținută de Dan Marian și un prieten.

După cum știți, pofta bine mâncând, iar dacă toate erau posibile, atunci trebuiau atacate și afacerile cu terenuri, așa că prietenul lui Dan Marian a fost promovat șef la DADR Vaslui și apoi șef la ADS din 2007. Finalul: prietenul lui Dan Marian, Daniel Drăgan, stă în pușcărie, iar Dan Marian e liber. De ce oare?

Intrarea în Opoziție a PNL i-a produs insomnii deputatului nostru și pentru a nu da samă pentru toate măgăriile pe care le-a făcut, a negociat cu PDL și iată-l de 3 ani președinte PDL Vaslui și la fel de activ în sfera infracțională.

Priviți-l pe Dan Marian, săptămâna trecută, cu acest trecut și prezent, calomniindu-mă pe mine, într-un exces de mitomanie, preluând informații false dintr-un ziar și prezentându-le drept fapte reale. Dan Marian ca o ființă rațională sau, cum spunea Cantemir, "ca un dobitoc sămăluitor" ar trebui să-și ceară scuze, nu mie, ci dumneavoastră, cei care ascultându-l marțea trecută, ați fost mințiți și dezinformați.

În concluzie, să-ți fie rușine, nu Dinu Patriciu, ci Emil Boc, pentru că ai transferat astfel de infractori politici în partidul, pe care-l considerai imaculat.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Marian Sârbu:

Mulțumesc.

Dacă mai dorește cineva să intervină? Din partea Grupului parlamentar al PDL?

 
Clement Negruț - despre Simplitatea opoziției;

Aveți cuvântul, domnule deputat.

 

Domnul Clement Negruț:

Mulțumesc, domnule președinte.

Clement Negruț, sunt deputat al Partidului Democrat Liberal.

Am o declarație politică intitulată: "Simplitatea opoziției".

Luni am asistat la o mostră de neputință politică, generată de o moțiune simplă pe Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, sigur o noțiune consacrată în limbajul parlamentar și în normele parlamentare, dar cuvântul simplu spune totul despre acest demers al alianței PSD-PNL, denumita generic Uniunea Social Liberală.

Dacă această moțiune dovedește simplitatea și neputința acestei alianțe, vedem și o ușoară nuanță de miștocăreală, fie-mi iertat cuvântul, ceea ce de fapt îi caracterizează pe cei doi lideri USL Antonescu și Ponta, cărora le place să fie miștocari de fiecare dată când se manifestă public. Iată cum s-au gândit mințile luminate din PNL și PSD să numească acest demers al opoziției: "Panglicile doamnei ministru Anca Boagiu". Sigur, pentru un alegător pe care atât PNL-ul cât și PSD-ul doresc să-l convingă să-i voteze, nu este un titlu care să-l facă să se gândească la autostrăzi, drumuri naționale, căi ferate, avioane sau aeroporturi ori alte probleme cu care se ocupă acest minister, pentru cei doi miștocari, Ponta și Antonescu, sigur a fost un titlu pe placul lor.

Trecând peste redactarea și fundamentarea diletantă a acestei moțiuni, vreau să vă spun că atât de mult credeau în această moțiune parlamentarii PNL și PSD că în sală nu erau nici mai mult nici mai puțin decât 46 de parlamentari ai celor două partide.

Iată cât de mult preț pun cei care au trâmbițat această moțiune pe acest demers, prezența lor într-un număr atât de "mare" spune totul.

Sigur, este evident faptul că cele două teme aruncate pe piață de USL, moțiunea simplă și suspendarea președintelui României, au avut rolul de a acoperi marele scandal din sânul acestei alianțe, cel legat de iminenta excludere a fostului lider al PSD, fostul candidat la președinție, Mircea Geoană.

În capitolul V al moțiunii se critică în termeni duri faptul că se finanțează cu sume prea mari, în opinia celor de le PNL și PSD, două tronsoane de cale ferată care tranzitează județul Alba, unde am fost ales deputat. Este vorba de tronsoanele Simeria - Coșlariu și Coșlariu - Sighișoara care fac parte din proiectul de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov- Simeria, parte componentă a coridorului IV paneuropean pentru circulația trenurilor cu 160 km/h.

Acest proiect face parte din Planul Operațional Sectorial de Transport - Axa prioritară 2, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Regională. Valoarea propusă pentru aceste 2 tronsoane este de 3.388.090 mii lei pentru Coșlariu - Simeria, 4.787.997 mii lei pentru Coșlariu - Sighișoara.

Vorbim aici de modernizarea gărilor și a haltelor de pe aceste trasee, modernizarea liniilor de cale ferată și a liniilor electrice, consolidarea terasamentelor, dotarea cu echipamente performante.

Ce vreau să remarc este faptul că parlamentarii PSD și PNL din județul Alba: Teodor Atanasiu, Călin Potor, Radu Coclici, prin faptul că au semnat această moțiune, au încercat să discrediteze și să blocheze aceste investiții de care județul nostru are nevoie, mai mult decât atât, un capitol distinct din moțiune face referire doar la județul Alba.

Lucrul care mă uimește este legat de faptul că parlamentarii de Alba ai USL-ului, viitori candidați în alegerile din 2012 pentru președinția consiliului județean și a primăriei municipiului Alba Iulia, au acceptat să semneze un document în care localitățile prin care trec aceste tronsoane de cale ferată, Alba Iulia - Bărăbanț, Șibot, Sântimbru, Coșlariu, ca să amintesc cele trecute în moțiune, sunt localități nedemne de investiții de milioane de euro.

Vreau să le spun că Bărăbanțul nu este localitate, ci cartier al municipiului Alba Iulia, acest lucru cel puțin viitorul candidat la primăria Alba Iulia ar trebui să-l știe.

A doua legătură cu județul nostru este faptul că ceea ce nu a făcut niciun ministru al transporturilor, și mă refer aici la începerea lucrărilor la autostrada Orăștie - Sibiu, tronsonul 2 Sebeș - Miercurea Sibiului, a făcut actualul ministru Anca Boagiu, care, împreună cu primul-ministru, săptămâna trecută, a vizitat șantierul autostrăzii. Acest lucru nu a reușit să-l facă Ludovic Orban, ministrul liberal al transporturilor, care, în perioada 2007-2009, a fost de 2 ori în județul Alba și atunci eu personal, în calitate de subprefect al județului, i-am cerut în numele locuitorilor Sebeșului, punându-i la dispoziție și documentele necesare (poze, analize ale traficului, analize referitoare la poluare) care susțineau necesitatea construirii centurii ocolitoare a Sebeșului, dar în opinia PNL-ului, Sebeșul nu merita o astfel de investiție.

Iată de ce le înțeleg frustrarea deputaților opoziției, dar nu înțeleg cum poți să critici și să te opui atunci când un ministru al transporturilor își îndreaptă atenția asupra județului pe care îl reprezintă în parlament.

O ultimă legătură între moțiune și județul Alba este însuși cititorul acestei moțiuni, deputatul Relu Fenechiu, care, din câte auzeam, va fi un viitor ministru într-un guvern din umbră a USL-ului, care are și domnia sa legătură cu județul Alba, dar îi acord circumstanțe atenuante când citește Bărăbanțul ca localitate, căci a vizitat de vreo câteva ori județul Alba și o dată cu folos, când s-a și căsătorit, însă de acum și dânsul trebuie să știe că prin Bărăbanț, care este cartier al municipiului Alba Iulia, trece cel puțin un tren care merge spre munții Apuseni.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Marian Sârbu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dacă mai dorește cineva să intervină?

Nemaifiind intervenții din partea grupurilor parlamentare, încheiem aici ședința consacrată declarațiilor politice de astăzi.

Vă doresc o zi bună în continuare.

 
   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Vasile Ghiorghe Gliga - intervenție referitoare la 3 decembrie - Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități;

Domnul Vasile Ghiorghe Gliga:

"3 decembrie - Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități"

Sărbătorirea anuală a Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, la 3 decembrie, are ca obiectiv promovarea înțelegerii dizabilității și mobilizarea pentru asigurarea unei vieți demne din punct de vedere al drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități. Regulile standard privind egalizarea șanselor persoanelor cu dizabilități au fost adoptate de Organizația Națiunilor Unite în anul 1993, cu scopul de a asigura persoanelor cu dizabilități aceleași drepturi ca și celorlalți cetățeni. Toți oamenii sunt născuți liberi și egali în demnitate și drepturi, de aceea persoanele cu dizabilități nu trebuie să fie discriminate nici pozitiv, nici negativ, ci să beneficieze de șanse egale.

Pentru a putea atinge aceleași condiții de trai ca și ceilalți cetățeni, persoanele cu nevoi speciale au nevoie de mai mult sprijin din partea comunității. Acest sprijin nu trebuie văzut niciodată ca un privilegiu, ci ca un drept al omului. Dreptul la viață în comunitate înseamnă dreptul de a se bucura de aceleași beneficii ca și celelalte persoane din comunitate: a avea o locuință, o familie, timp liber, o viață sănătoasă, acces la educație și la locuri de muncă. Din păcate, există încă multe situații de încălcare a drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.

În România anului 2011 statisticile recente făcute pe marginea acestui subiect sunt sumbre. Practic, drepturile fundamentale sunt încălcate nu prin modul în care sunt formulate și stipulate în legislație, ci prin imposibilitatea de a avea acces real la ele. Conform Organizației Internaționale a Muncii, doar 10% din persoanele cu deficiențe mintale reușesc să-și găsească un loc de muncă, în vreme ce jumătate din persoanele cu dizabilități fizice sau senzoriale reușesc să se angajeze. Patronii au încă o mare reticență față de această categorie de persoane, deși beneficiază de anumite facilități fiscale. Conștiința și percepția socială continuă să fie dominate de modelul medical. Convingerea larg răspândită este că persoanele cu dizabilități sunt persoane limitate, fără posibilități de a învăța și participa la activități importante. Ca atare, ele sunt considerate dependente de alții. Alte atitudini frecvente sunt indiferența, disprețul ori teama față de problematica dizabilității.Din păcate, persoanele cu dizabilități nu au încă o voce adecvată la nivelul proiectării politicilor sociale și nu li se acordă încă locul cuvenit ca participanți și decidenți în elaborarea strategiilor de dezvoltare ale societății. Fie nu sunt consultate, nu li se acceptă sau nu li se integrează punctele de vedere, fie nu sunt informate deloc.

fără a nega pașii importanți pe care i-a făcut Parlamentul României în elaborarea și adoptarea unei legislații moderne care să apere drepturile persoanelor cu dizabilități, ca parlamentar consider că în fața societății civile și a patronatelor trebuie adoptată o strategie privind integrarea persoanelor cu dizabilități și eliminarea barierelor pentru a participa deplin la fiecare aspect al vieții politice, sociale, economice și culturale.

Astăzi, mai mult ca oricând, să dăm dovadă înainte de orice interese politice sau de oricare altă natură de faptul că toți dorim o societate care să includă persoanele cu dizabilități, în care statutul de cetățean să devină o realitate pentru toată lumea.

  Sanda-Maria Ardeleanu - intervenție cu tema: Salvați bisericile pictate din Bucovina!;

Doamna Sanda-Maria Ardeleanu:

"Salvați bisericile pictate din Bucovina!"

Nu este prima dată când vă semnalez unele probleme legate de conservarea monumentelor ce fac parte din patrimoniul mondial UNESCO și, mai ales, a celor din Nordul Moldovei.

Aflate într-o confruntare firească cu factorii naturali, aceste bijuterii patrimoniale suferă un proces continuu de degradare, ceea ce impune o atenție sporită a autorităților în măsură să hotărască soarta lor.

În acest sens, salutăm semnalul de alarmă tras săptămâna trecută atât de presa locală, cât și de cea națională, în baza Raportului privind starea de conservare a monumentelor din județul Suceava înscrise în lista Patrimoniului Mondial, întocmit de Departamentul de Monitorizare a Monumentelor Istorice din cadrul Muzeului Bucovinei.

Parcurgând Raportul, am apreciat existența unui document la care ne putem raporta și pe care îl putem considera un punct de plecare în continuarea demersurilor dedicate salvării unor monumente ce ar trebui cunoscute de fiecare român: Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Sucevița și Voroneț.

Nu cred că cineva poate ignora potențialul turistic al zonei și nici eforturile depuse în ultimii ani de autoritățile locale și județene, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului pentru promovarea Bucovinei și, implicit, a bisericilor cu pictură murală înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Nu au fost deloc puține resursele de care au beneficiat aceste monumente, dar e nevoie de mult mai mult: e nevoie de măsuri noi și de intervenții permanente, de specialiști, de departamente specializate în monitorizarea monumentelor istorice, și aici îmi permit să dau exemplul Consiliului Județean Suceava care a înființat această structură funcțională în cadrul Muzeului Bucovinei.

Problemele grave cu care se confruntă acum cei care au în întreținere aceste monumente - agenți biologici, infiltrații, trepidații, potențiale incendii - impun o viteză de reacție mult mai mare în lupta pentru conservarea acestui patrimoniu. La propunerile specialiștilor privitoare la implementarea unor sisteme electronice centralizate de monitorizare a parametrilor de microclimat, poluare și trepidații, trebuie răspuns imediat și acționat de urgență. Cum toate aceste mecanisme costă, ar fi recomandată crearea unui fond de urgență pentru lucrări de restaurare și conservare, în scopul salvării monumentelor aflate în pericol.

Sunt conștientă de faptul că și din punct de vedere legislativ se poate face mai mult. Principiul descentralizării trebuie aplicat curajos și în cultură. Dar pentru aceasta e nevoie ca autoritățile locale să dispună de un cadru legislativ care să permită implicarea financiară. Mediul privat trebuie impulsionat să susțină cultura în schimbul unor beneficii fiscale. Aici trebuie să intervenim cu măsuri și modificări ale legislației actuale, pentru ca cei ce pot investi să fie motivați să se implice și în actul cultural, a cărui vulnerabilitate devine extrem de periculoasă pentru însăși păstrarea identității noastre naționale.

Fac un apel astăzi către toate instituțiile de cultură, de la nivel național și local, către toți românii de bine să se unească pentru o cauză comună, și anume salvarea bisericilor pictate din Bucovina.

  Ioan Balan - declarație politică cu titlul: Mediul online face victime în rândul tinerilor!;

Domnul Ioan Balan:

"Mediul online face victime în rândul tinerilor!"

Internetul, precum și mijloacele de comunicare interpersonală pe care le facilitează acesta nu le mai poate contesta nimeni. Viteza cu care se trimit și se primesc informații și corespondențe, facilitările pe care le pot aduce pe mai toate segmentele vieții socioeconomice, precum și diminuările consistente de costuri sunt incontestabile.

Cu toate acestea, marile avantaje aduse de mediul online aduc cu ele și numeroase riscuri și amenințări la adresa utilizatorilor: viruși informatici, spionajul informațiilor personale sau corporatiste, phishingul conturilor bancare sau afaceri ilicite care se ascund în spatele unor web-uri comerciale.

Din nefericire, aceste riscuri sau amenințări la adresa securității cetățenilor nu au fost însoțite și de o ajustare corespunzătoare a cadrului normativ și de o supraspecializare a organelor de anchetă judiciară.

Pentru acest motiv, "hienele informatice" continuă să se miște cu o relativă lejeritate și au încă atuuri în a eluda legea.

Nu putem să negăm, în fața evidenței, că cea mai expusă categorie de vârstă în fața vulnerabilităților pe care le expune mediul online o reprezintă copiii și tinerii adolescenți.

De foarte multe ori, în spatele site-urilor de socializare se află monștri care fac victime fără niciun fel de prejudecată.

De prea multe ori, în mediul online, copiii sunt păcăliți fie să se întâlnească în lumea reală cu necunoscuți periculoși, fie să angajeze plăți, din conturile părinților, către firme inexistente sau pentru produse ireale.

Prea mulți agenți economici permit minorilor să se lanseze și să practice jocuri de noroc în mediul online, pentru că în mediul real acest lucru este categoric interzis.

Pentru aceste puternice vulnerabilități culpa trebuie împărțită în mod echilibrat între familie și organismele de supraveghere a infracționalității informatice.

Familia trebuie să se implice mult mai puternic în supravegherea acțiunilor propriilor copii. Cumpărarea unui computer și conectarea discreționară la internet se poate transforma dintr-o intenție bună, educativă, la o reală amenințare la adresa copilului.

De asemenea, organismele însărcinate cu supravegherea infracționalității informatice trebuie să se dezmorțească și să acționeze ferm.

Acolo unde cadrul legal se demonstrează deficitar, împiedicând autoritățile să se manifeste, aștept personal propuneri pentru ameliorarea sa, cu promisiunea să mi le asum.

  Daniel Buda - declarație politică intitulată: Circul de partid de la Kiseleff s-a mutat în Parlament;

Domnul Daniel Buda:

"Circul de partid de la Kiseleff s-a mutat în Parlament"

Săptămâna trecută am asistat cu toții la încă o tentativă de decredibilizare a forului legislativ, în fața cetățenilor și a partenerilor internaționali, prin circul manifestat de reprezentanții opoziției în Camera superioară a Parlamentului.

Ca să nu rămână repetenți la gesturi gratuite sau să nu riște sancțiuni din partea șefilor de partid, Victor Ponta și Crin Antonescu au vrut să dovedească faptul că sunt "lideri incontestabili", cu abilități manageriale desăvârșite și capabili de a pune în practică cerințele superiorilor, inclusiv de a exclude din rândurile lor pe cel pe care, acum 3 ani, îl considerau ca fiind cel mai bun diplomat al României, cel mai potrivit pentru funcția de președinte al acestei țări.

Însă, luată în pripă și intempestiv, decizia de excludere a lui Mircea Geoană, căci despre el este vorba, trădează o mentalitate nedemnă de un politician care se visează a fi viitorul premier al României sau președinte al statului, nedemnă de un lider al unui partid social-democrat sau social-liberal și, în mod cert, evidențiază mecanismul clar de acțiune conform cerințelor celor care, în fapt, conduc și controlează această nouă formațiune socialistă. În concret, liderii de facto ai opoziției nu au făcut decât cum le-a cerut "conducerea".

Departe de mine preocuparea cu privire la ceea ce se întâmplă în această formațiune politică și cu atât mai puțin implicațiile ce vizează excluderea unor membri de partid, însă, ca parlamentar, nu pot să nu constat că tot ceea ce săptămâna trecută s-a petrecut în Camera Superioară a Parlamentului a semănat mai degrabă cu un circ decât cu o ședință din forul legislativ. Făcând abstracție, de glumele și amuzamentul cu care Crin Antonescu se raporta la această situație, inițiind idei de genul că, la nevoie, pentru îndepărtarea unei persoane pot fi "chemați și pompierii", în realitate toată această mascaradă contribuie la o decredibilizare a instituției Parlamentului în ochii cetățenilor acestei țării și în egală măsură în fața oficialilor europeni. Se pare că, după modelul patentat de colegii din PSD, Victor Ponta, elev silitor și supus discipolilor din partid, nu se poate dezice de modul de comportament politic consolidat de-a lungul anilor de mentorul Năstase care își invita colegii la "numărarea ouălor". Astfel, cum socoteala de pe bulevardul Kiseleff nu se potrivește cu cea de la Parlament, USL-iștii, sunt acum în pericol de a nu-și putea realiza cacealmaua politică, respectiv de a deține în continuare funcția de președinte al Senatului. Așa că, pentru a nu fi sancționați, poate chiar cu propriile funcții, cei doi lideri ai USL au luat la puricat regulamentele interne, legea fundamentală și s-au postat în fața camerelor de luat vederi pentru a-și argumenta eșecul politic și de a marșa fără temei că funcția de președinte al Senatului li se cuvine.

Menționam anterior faptul că circul este, cu siguranță, cel mai bun cuvânt pentru a descrie ceea ce se întâmplă în aceste zile în USL, însă, din nefericire, extrapolat la nivelul forului legislativ, reprezintă încă un punct negru pe grila de credibilitate în instituțiile statului și în clasa politică românească. Iar episodul USL de săptămâna trecută este elocvent în acest sens. Însă se pare că acest tip de comportament politic face parte din conduita firească a marilor lideri din formațiunea socialistă, comportament care nu face cinste parlamentarilor români.

În timp ce pentru membrii USL prioritară este denigrarea imaginii Parlamentului, reprezentanții PDL sunt preocupați, în continuare, de stabilitatea economică a țării, de îndeplinirea angajamentelor asumate în fața partenerilor internaționali și, sigur, de aplicarea regulilor democratice în ceea ce privește guvernarea țării. Cu privire la acest ultim aspect, în conformitate cu algoritmul politic din Camera superioară, unde PDL deține majoritatea, susținerea unui candidat PDL la funcția de președinte al Senatului este o chestiune firească, de logică politică. PDL a demonstrat că este un factor de echilibru pe eșichierul politicii românești, preocupat de problemele cetățenilor, prin aplicarea unor politici publice coerente, și nicidecum de această formă primitivă de comportament politic exemplificată de USL.

  Mihăiță Calimente - declarație politică cu privire la bugetul pentru anul 2012;

Domnul Mihăiță Calimente:

Ne pregătim zilele acestea să dezbatem bugetul pentru anul 2012. Dacă ne uităm pe documentele pe care Guvernul le-a pus la dispoziția presei referitoare la această importantă lege, nu putem decât să constatăm cât de mult am regresat.

Suntem într-o situație mult mai proastă decât în urmă cu 3 ani. Subliniez de ce România stă mai rău decât acum 3 ani. Sub guvernul Boc, deficitele bugetului de stat - nominal, real, ca procent în PIB - au fost în permanență mult mai mari decât în 2008. În 2008, deficitul a fost de 3,9%, în 2009 de 7,2%, în 2010 de 6,8%, iar în 2011 este estimat la 4,7% - 4,8% din PIB.

O mare vulnerabilitate în plus o reprezintă datoria publică și costurile ei. Cheltuielile cu dobânzi în 2008 - 3,9 miliarde lei; în 2009 - 6 miliarde lei; în 2010 - 7,3 miliarde lei; în 2011 - la noua luni 6,5 miliarde lei, preliminat pe întregul an 8,6 miliarde lei; în 2012 (estimat) - 11,4 miliarde lei!

Dacă Guvernul va asuma, pentru 2012, un deficit bugetar de sub 2% din PIB, el nu va ajunge nici pentru plata dobânzilor. Practic, în anul 2012, cu o țară adâncită în sărăcie, România va plăti pentru datorii aproape cât tot bugetul public al sănătății.

În cea mai mare parte, reducerea deficitul de cont curent se datorează prăbușirii investițiilor străine și interne. În anul 2008, investițiile străine în România au fost de 9,5 miliarde euro. În anul 2009, s-au prăbușit la 3,5 miliarde euro, în anul 2010 ele au coborât din nou la 2,6 miliarde euro. În anul 2011, preliminatul ne duce la 1,8 miliarde euro. Comisia Națională de Prognoză ne spune că rata investițiilor (totalul investițiilor raportat la PIB) scade dramatic an de an, de la 32% în 2008, la 26,6% în 2009 și la doar 22% în 2010.

Potrivit INS, investițiile au scăzut în primul semestru al acestui an, și asta în condițiile în care economia urmează să crească cu 1,5%!

Reducerea deficitului bugetar, care este lăudabilă ca intenție, nu se poate face sustenabil decât pe baza creșterii economice. Pentru actualul guvern, reducerea deficitului bugetar este doar scop în sine, pe care își propune să-l atingă exclusiv prin reduceri de cheltuieli. În acest fel, nu se va reuși decât limitarea perspectivelor de creștere economică.

Așadar, cu actualul regim mergem din rău în mai rău. Să vedem însă unde ne vom opri!

  Gheorghe Ciobanu - declarație politică cu titlul: În fața valului al doilea al crizei economice, România are nevoie de stabilitate politică;

Domnul Gheorghe Ciobanu:

"În fața valului al doilea al crizei economice, România are nevoie de stabilitate politică"

Situația economiei europene se înrăutățește din ce în ce mai mult. Al doilea val al crizei economice se confirmă și nu știm cât de puternic va lovi și care sunt efectele sale. Chiar dacă țara noastră nu este parte a crizei datoriilor suverane și nu este membră a Zonei euro, ceea ce se întâmplă acum în Vestul Europei ne va afecta cu siguranță.

În 2011, unul dintre motoarele principale ale economiei a fost reprezentat de exporturi. În condițiile în care principalele piețe de desfacere ale României sunt țări din Zona euro, este foarte probabil ca exporturile să se plafoneze, dacă nu merg în sens invers. De altfel, deja în economie se resimte un nivel mai scăzut al exporturilor, mai ales pe zona industrială. În plus, multe dintre băncile românești sunt filiale ale unor bănci occidentale. O posibilă limitare a finanțării, așa cum a anunțat Austria, spre exemplu, poate afecta într-o bună măsură și țara noastră.

Am prezentat două efecte puternic negative ale noului val de criză care ne pot afecta. De aceea avem nevoie de prudență bugetară. De aceea propunem deficit de 1,9% pentru anul viitor.

La fel de importantă pentru evoluția economiei este și stabilitatea politică. Rezultatele economice bune din 2011 reprezintă și efectul stabilității politice. Atunci când nu au mai existat bătălii, când puterea a avut o majoritate consistentă în Parlament, lucrurile s-au mișcat mult mai bine. Economia s-a relansat, au venit investiții, iar aprecierile partenerilor internaționali - FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială sau Parlamentul European - au fost pozitive. Țara noastră a devenit în multe publicații economice un "model de urmat".

Instabilitatea politică poate produce însă un downgrade al României. Am progresat pentru că actualul Executiv a fost curajos și decis. O periclitare a liniștii politice poate afecta puternic țara, pentru că toate agențiile de rating și toți posibilii investitori se uită să vadă ce se întâmplă în țările în care vor să investească. Schimbarea culorii politice a guvernelor sau a majorităților sunt semnale negative, pentru că oamenii nu știu la ce să se aștepte - poate vin majorări de taxe și impozite, poate vin măsuri de austeritate ș.a.m.d.

Din această perspectivă, opoziția reprezintă în acest moment un element major de dezordine. Destrămarea cu scandal a USL în facțiuni amenință această stabilitate politică. Ceea ce se întâmplă în PSD prin excluderea lui Mircea Geoană și înlocuirea de la șefia Senatului arată că actualii lideri ai opoziției nu sunt în stare să-și controleze activul de partid. Dacă ei nu pot gestiona situația unor nemulțumiți, cum vor putea oare gestiona problemele cu care se confruntă România?!

Mai rău decât atât este și tentativa de suspendare a președintelui. Chiar dacă ea nu are nicio șansă să se înfăptuiască, semnalul transmis este că bătălia politică din România nu mai ține cont de interesele economice ale țării. USL știe că în momentul în care anunță că președintele ar putea fi suspendat și demis trage un semnal de alarmă care-i avertizează pe investitori să nu mai vină în țara noastră. Pentru că asta își și doresc: dacă economia va merge rău, nu contează din ce motive, vor spune că actuala majoritate nu și-a făcut treaba. Nu contează că economia merge prost din cauza sabotajului lor, nu contează că românilor nu le merge bine din cauza acțiunilor lor.

USL este în acest moment o forță politică nocivă, care nu are niciun fel de soluție economică. Nu are cadre reprezentative, nu are lideri de forță, nu are o viziune clară. Sunt când pe stânga, când pe dreapta. Sunt împreună doar pentru că vor să ajungă la putere. Nu îi interesează cum și cu ce costuri. Vor încerca să provoace dezordine și instabilitate, și asta este ultimul lucru de care avem nevoie acum.

Fac un apel prin această declarație tuturor celor care sunt interesați de binele României: să oprim scandalurile politice, să nu transformăm anul 2012 într-o luptă politică fratricidă, pe viață și pe moarte. Pentru că, dacă facem asta, oricine va câștiga va trebui să gestioneze un dezastru. În fața, probabil, a celui mai important an pentru România de după Revoluția din 1989, avem datoria, deopotrivă, putere și opoziție, să fim responsabili. Să ne gândim înainte de a vorbi ce înseamnă "x" sau "y" lucru pentru economia națională și pentru români.

Cred că cei care vor reuși să dovedească responsabilitate și stabilitate vor avea de câștigat. Eu nu cred că un discurs populist sau extremist mai poate avea succes, atunci când întreaga lume se schimbă sub presiunea anilor în care politicienii i-au învățat pe cetățeni că se poate trăi la infinit pe datorie.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică: - Salvarea sistemului sanitar medical;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Salvarea sistemului sanitar medical"

Paradox demn de logica numirilor politice din sistemul medical românesc: avem medici șomeri, deși numărul lor este insuficient. Bomboana de pe coliva sănătății a pus-o examenul de rezidențiat, când celor ce au promovat examenul li se refuză șansa specializării în această țară, deși avem specialități deficitare, precum medicina de urgență, terapia intensivă, radiologia, oncologia sau medicina de familie.

În aceste condiții, mai miră pe cineva faptul că deficitul de personal medical continuă să crească, că șansa de a avea un medic atunci când ești bolnav este de trei ori mai mică decât în restul Europei, că există în România 100 de localități rurale fără medic sau că un medic tratează, în condiții mult mai dificile, de șase ori mai mulți pacienți decât cel din urban?

Suprasolicitarea datorată numărului mic de medici, riscul de eroare, tăierile salariale, precum și lipsa de perspectivă datorată blocării posturilor se alătură degradării clădirilor în care lucrează, lipsei medicației și a dotării tehnice și constituie motivația plecării din România. 8331 au plecat deja, iar alți 60% vor să îi urmeze.

Am admirat curajul rezidenților protestatari de la Craiova, dar mă întreb și azi unde sunt azi ceilalți complici din sistemul medical?

Sunt sigur că, pentru cei aleși, noua flotilă de elicoptere SMRUD - Serviciul Mobil de Rezolvare a Urgențelor Demnitarilor - va fi la fel de eficientă ca la Cluj.

Noi ceilalți știm însă că lipsa unui medic înseamnă parastas, și nu ne poate convinge niciun pompierism paramedical că muream oricum plimbați între spitale.

Solicit ministrului sănătății, medic de profesie, să susțină suplimentarea locurilor în specialități deficitare pentru tinerii medici care au promovat examenul de rezidențiat. Printr-o astfel de măsură, cu cheltuieli mai mici decât cele destinate vreunui patinoar, putem face ca paradoxurile să dispară din sistemul medical românesc.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică - Deblocarea posturilor la rezidențiat;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Deblocarea posturilor la rezidențiat"

voi depune un proiect legislativ ce vizează suplimentarea locurilor la rezidențiat în specialitățile deficitare pentru tinerii medici care au promovat examenul. consider că printr-o astfel de măsură se asigură, cu cheltuieli minime, atât șansa la viață pentru mulți români, cât și împiedicarea exodului medicilor în străinătate.

Proiectul legislativ vizează suplimentarea în 2011 a numărului de locuri cu 30% la rezidențiat pentru următoarele specialități deficitare, respectiv: anestezie și terapie intensivă, farmacie clinică, medicină de urgență, radiologie, medicină de familie, neonatologie și oncologie medicală.

Repartizarea locurilor pe domenii și specialități se stabilește defalcat pe centre universitare, inclusiv pentru centrele universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie, în funcție de capacitățile de pregătire pe specialități ale acestora, de către Ministerul Sănătății și Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România, și se aprobă prin ordin al ministrului sănătății. Printr-o astfel de măsură, cu cheltuieli mai mici decât cele destinate vreunui patinoar, putem face ca paradoxurile să dispară din sistemul medical românesc.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică - Taximetrist bătut?;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Taximetrist băut?"

Un taximetrist de 50 de ani a fost adus de Poliție la Centrul de Traumă și Toxicologie de la "Sfântul Ioan", pentru evaluare clinică și biologică în urma unui accident rutier. Suspiciunea polițiștilor este că taximetristul ar fi consumat alcool. În urma impactului dintre taxi și o altă mașină, o tânără a fost accidentată și transportată la spitalul de neurochirurgie.

După ce va fi evaluat de medicii de urgență, taximetristul va fi preluat de polițiști pentru continuarea anchetei.

Solicit de urgență adoptarea legii Ciuhodaru ce prevede echivalarea pedepselor pentru cei care se urcă la volan băuți și provoacă victime cu cea pentru crimele cu premeditare. Nu este fatalitate, neprevăzut sau vreo problemă tehnică, ci este doar decizia celui care bea să folosească mașina drept armă.

Reamintesc parlamentarilor că un alt proiect legislativ pe care l-am inițiat zace prin comisii. El prevede suspendarea carnetului de șofer până la cinci ani în cazul conducerii sub influența alcoolului, de până la zece ani dacă în urma acestui gest au rezultat pagube materiale și interzicerea definitivă a dreptului de a conduce dacă au fost răniți sau omorâți alți oameni.

Pentru o astfel de crimă nu există pedeapsă suficient de mare.

  Gheorghe Ciocan - declarație cu tema: 1 Decembrie - zi de suflet a României;

Domnul Gheorghe Ciocan:

"1 decembrie - zi de suflet a României"

Fiecare popor are o columnă istorică în care sunt dăltuite o mulțime de date esențiale, unele mai importante decât altele. Pe columna poporului român este înscrisă la loc de cinste data de 1 Decembrie 1918, momentul sublim al istoriei românești, ziua în care a apărut pe lume România Mare și care avea să devină, începând cu anul 1990, Ziua Națională a României. Măreția acestei zile vine din faptul incontestabil că desăvârșirea unității naționale a fost un efort istoric al întregii națiuni române. În cuprinsul aceleiași luni decembrie, la o distanță în timp de 71 de ani, avea loc revoluția din decembrie 1989, care consfințea victoria împotriva totalitarismului și deschiderea României spre democrație.

Marea Unire din 1918 a beneficiat de o conjunctură astrală pe fondul prăbușirii Imperiului Țarist, a dualismului austro-ungar și a împărăției otomane. Prin Tratatul de la Trianon, din 20 iulie 1920, se recunoșteau granițele de vest și de nord ale Statului național unitar român, iar alte acte internaționale validau granița de răsărit a României. Marea Unire reprezenta împlinirea istorică prin care se anulau toate injustițiile suportate de poporul român vreme de secole.

Care este viitorul nostru, al românilor din România și al celor din afara granițelor de stat? Definirea acestui viitor se leagă, în mod paradoxal, chiar de făurirea marii Europe, formată din națiuni surori, înfrățite nu atât prin originea etnică, cât prin spiritul european comun. În acest context istoric, barierele geografice vor fi practic desființate. Știm cu toții că România Mare nu a fost statul etnicilor români, ci al cetățenilor români, stat care a acceptat și protejat dintru început, prin garanții constituționale solide, drepturile minorităților naționale. Idealurile Marii Uniri au lăsat urme adânci și puternice în conștiința fiilor acestei națiuni al cărei destin democratic a fost atât de brutal întrerupt de aproape o jumătate de secol de totalitarism comunist. Numai că, asemenea păsării care renaște din propria cenușă, tot noi, românii, am înlăturat prin Revoluția din 22 decembrie 1989 handicapul dictaturii comuniste care ni s-a impus după cel de-al doilea război mondial și care ne-a izolat de Europa și de instituțiile importante.

Acum, în preajma Zilei Naționale, urez tuturor românilor sănătate și împlinirea aspirațiilor de mai bine, de prosperitate, de pace și unitate.

  Claudia Boghicevici - declarație politică referitoare la Evenimentele oamenilor speciali;

Doamna Claudia Boghicevici:

"Evenimentele oamenilor speciali"

Vin în fața dumneavoastră cu dorința de a vă aminti de celebrarea unor zile dedicate persoanelor speciale ale lumii noastre. Lunile noiembrie și decembrie marchează la nivel internațional celebrarea acelor persoane pe care soarta le-a încercat din greu.

Nu demult am celebrat Ziua Internațională a drepturilor copiilor, mai exact în 20 noiembrie, o sărbătoare care am constatat cu bucurie că începe să fie conștientizată și în România. Comisia de muncă și protecție socială își va continua activitatea în vederea creării unui cadru legal cât mai eficient pentru bunăstarea și protejarea copilului.

Mă refer la faptul că 25 noiembrie este declarată a fi Ziua internațională împotriva violenței asupra femeii, iar noi, la Arad, am marcat acest eveniment printr-o acțiune de informare și conștientizare asupra acestui fenomen atât de extins în lume. Pot să vă spun că și în România datele sunt înfricoșătoare, dat fiind faptul că la fiecare trei secunde o femeie este agresată în România, iar noi trebuie să ne mobilizăm și să luăm atitudine pentru a schimba aceste date.

Ultima, dar nu cea mai puțin importantă, este data de 3 decembrie, când vom celebra Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, o zi în care trebuie să încercăm să acordăm mai multă atenție acestei categorii sociale care încă duce lupte grele nu cu propria-i boală, ci cu societatea și integrarea în această societate închisă de cele mai multe ori la nevoile lor, dar mai ales la capacitățile lor profesionale. Stigmatul dizabilității le reduce șansele de incluziune pe piața muncii.

Prin statutul conferit de funcția noastră, consider că noi suntem și portavocile acestei categorii de oameni pe care țin să-i felicit pentru încăpățânarea de a nu se da bătuți.

  Radu Eugeniu Coclici - declarație politică: - Congresul de anul viitor al PES de la București, un eveniment pozitiv pentru PSD;

Domnul Radu Eugeniu Coclici:

"Congresul de anul viitor al PES de la București, un eveniment pozitiv pentru PSD"

Alegerea Bucureștiului pentru Congresul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), care va avea loc anul viitor - o premieră pentru Europa de Est - reprezintă un mesaj clar de susținere pentru social-democrații români, dar are și o importantă componentă regională. Congresul PES de la București, care va alege un nou leadership, va da semnalul privind începerea bătăliei pentru câștigarea alegerilor europene din 2014, cu un candidat de stânga comun, care să-l înlocuiască pe Jose Manuel Barroso de la președinția Comisiei Europene.

Pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, este de dorit ca greșeala făcută atunci (alegerea fascismului și nazismului) să nu fie repetată, iar liderii progresiști din cadrul PES să se ridice la nivelul unei confruntări atât de dificile. Alegerea Bucureștiului ca loc de desfășurare a celui mai important eveniment al stângii europene are și o importantă componentă regională. Din păcate, cele trei mari țări din Estul Europei - România, Ungaria și Bulgaria - reprezintă deja un teren de încercare pentru modul în care dreapta va evolua pe tot continentul. Situația din cele trei țări este uimitor de similară - lideri (Băsescu, Orban, Borisov) demagogi și populiști, lipsiți total de ideologie și de scrupule democratice, gata să-și trateze popoarele ca pe o marfă de negociat în schimbul păstrării lor la putere: alegeri fraudate fără jenă, libertatea presei călcată în picioare, democrația parlamentară demonizată, relații de tip mafiot care se substituie instituțiilor statului de drept, prigonirea și destructurarea opoziției politice cu metode specifice fascismului, corupție generalizată, autoritarism pe plan intern și servilism total pe cel extern.

Mesajul Congresului PES va fi unul de conștientizare și combatere solidară a acestui neofascism, care se întinde în această parte a UE. evenimentul care va avea loc la București va reprezenta și un semn clar de încredere și susținere pentru PSD din partea familiei socialiste și social-democrat europene. Pe plan intern, toți fripturiștii care au dezertat din PSD pentru a se înfrupta din beneficiile colaboraționismului cu Băsescu nu prididesc să se autoprezinte ca mari oameni de stânga. Congresul PES, organizat în România cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, este un mesaj clar de încredere că PSD, singurul partid de stânga din România, alături de partenerii din USL, va fi votat de populație cu speranța acelei schimbări pe care o așteptăm cu toții de mult timp.

  Radu Eugeniu Coclici - declarație politică: - Parlamentul trebuie să elimine incompatibilitățile!;

Domnul Radu Eugeniu Coclici:

"Parlamentul trebuie să elimine incompatibilitățile!"

Mai multe voci avizate din domeniu susțin în continuare introducerea incompatibilității între calitatea de avocat și cea de parlamentar. Există chiar mai multe proiecte de lege în acest sens, aflate în fază de blocaj în Parlament. Consider că nu este etic și moral ca anumiți avocați care sunt și parlamentari să aibă contracte cu statul și să câștige bani publici. Ceea ce a scris presa despre anumite parteneriate dă apă la moară acelora care susțin că parlamentarii nu trebuie să profeseze că avocați.

Mă refer îndeosebi la cazurile în care anumiți funcționari ai statului, între care și parlamentari, beneficiază de contracte cu statul care le aduc venituri de sute de miliarde. Recentul caz al fostului secretar general al Guvernului este o mărturie vie în acest sens. Este inadmisibil că premierul Emil Boc a mai luat-o pe Daniela Andreescu în vizita din Israel, când putea foarte bine să nu mai cheltuiască banii contribuabililor pe deplasarea ei, pentru ca să o demită la sosirea în țară! Era flagrantă greșeala acestui important om din guvern, dar Boc a întârziat nepermis până să ia taurul de coarne.

Pentru a corecta aceste disfuncționalități, aștept și un răspuns din partea ministrului justiției. O curățenie morală a societății românești este așteptată de deja prea mult timp, iar eu personal cred că parlamentarii sunt primii chemați să facă lumină.

  Radu Eugeniu Coclici - declarație politică: - Igaș, cel mai toxic reprezentant al antiromânescului Guvern Boc ;

Domnul Radu Eugeniu Coclici:

"Igaș, cel mai toxic reprezentant al antiromânescului guvern Boc"

Nu mai este nicio îndoială că Guvernul Emil Boc, al nu știu câtelea, este unul antinațional, antipopular și iresponsabil. Spun răspicat acest lucru, având în vedere că nu a acordat bani pentru populația din Brad, localitate unde primarul se află în greva foamei, dar mai ales pentru declarațiile făcute pe marginea acestei situații de ministrul de interne, Constantin Traian Igaș.

Opinia publică și politicienii responsabili trebuie să fie preocupați și îngrijorați de situația primarului de la Brad, de situația locuitorilor municipiului Brad. Alocarea de fonduri după ce primarul aflat în greva foamei a ajuns în spital este ca o frecție Diana la un picior de lemn...

Mai grave sunt însă declarațiile absolut iresponsabile ale ministrului Igaș, care a dat dovadă de cinism și stupiditate spunând că dacă cei din Brad vor să aibă căldură să voteze un alt primar, care musai să fie de la PDL.

Igaș este exponentul cel mai toxic al ticăloșiei actualului guvern. este inadmisibil cum este tolerat! Consider că un guvern în care unul ca Igaș, care nu a fost în stare să-și facă școala la vremea ei, le transmite locuitorilor din Brad că vor îngheța de frig sau că vor muri de foame dacă nu votează PDL, este un guvern antiromânesc. A zis-o Igaș foarte clar: românii care nu votează PDL vor muri de frig, vor muri de foame, vor rămâne pe drumuri. Pe drumuri va rămâne însă acest Igaș, care nu va mai fi angajat de nimeni după ce-l va mătura Băsescu din funcția actuală, care-i depășește cu mult capacitățile...

  Radu Eugeniu Coclici - declarație politică: - Lasă-ne, Băsescule, și du-te!;

Domnul Radu Eugeniu Coclici:

"Lasă-ne, Băsescule, și du-te!"

În România, sub președinția lui Traian Băsescu, s-a petrecut o gravă erodare a statului de drept și a mecanismelor democratice, la care nu putem asista pasivi. Voința și acțiunea politică s-au concentrat în mâinile unui singur om, care dictează guvernului, care a constituit majorități false, care nu mai acceptă nici măcar în aparență puterea judecătorească. În acest context, demersul de suspendare a lui Traian Băsescu nu este o chestiune de pamplezir, nici un calcul de oportunitate, de șanse sau număr de voturi, ci o datorie pe care o avem de a nu trece cu vederea încălcarea legii fundamentale și de a face toate eforturile pentru restabilirea unei ordini firești într-un stat de drept. În fapt, demersul USL privind suspendarea președintelui încearcă să scutească România de încă un an de suferință.

Avem convingerea că prin acest demers suntem în asentimentul și avem susținerea unei majorități a cetățenilor, mai importantă în acest moment decât majoritatea conjuncturală din Parlament. Urmează acum discutarea cererii de suspendare de către grupurile parlamentare ale opoziției, iar apoi se va iniția procedura prevăzută de Constituție. USL dorește în paralel cu procedura parlamentară să provoace o largă dezbatere publică în legătură cu procedura de suspendare, pentru a constitui un larg curent public.

În accepțiunea mea personală, dar și a USL, la modul general, în politică nu poți sa acționezi, nu poți să spui și să faci numai ce este garantat imediat de un număr de voturi. Într-un regim democratic, demersurile opoziției, care își propun să sancționeze ori să avertizeze asupra unui derapaj al puterii sau să vină cu soluții alternative, nu pornesc de la evaluarea șanselor. Este vorba de cu totul altceva: de principiul reprezentativității, al pluralismului și mai ales de faptul că nu putem asista pasivi la distrugerea statului de drept.

Sunt limite peste care nu se poate trece pur și simplu, sunt fapte care nu au voie să rămână nesancționate. Băsescu trebuie să ne lase să ne ocupăm de adevărata instaurare a democrației în România!

  Radu Eugeniu Coclici - declarație politică: - Băsescu panichează inutil populația României!;

Domnul Radu Eugeniu Coclici:

"Băsescu panichează inutil populația României!"

Președintele PSD, Victor Ponta, a avut sâmbătă, la Bruxelles, o întrevedere cu cancelarul Austriei, Werner Faymann, cu care a discutat în principal problema prezenței băncilor austriece în România. Victor Ponta a participat la Bruxelles la Convenția PES și a discutat cu acest prilej cu majoritatea liderilor de centru-stânga europeni despre congresul care va avea loc la anul, în luna septembrie, la București. Un congres special, în care se va alege un nou președinte, un nou secretar general și care va marca practic începutul campaniei PES pentru alegerile din 2014 la Parlamentul European și Comisia Europeană.

În acest cadru, Victor Ponta a avut întrevederea cu liderul Partidului Social Democrat din Austria, care este și cancelarul Austriei. S-a abordat și problema expunerii băncilor austriece și a companiilor austriece în România. Liderul PSD a primit un răspuns prudent, nici optimist, nici pesimist, în sensul în care în acest moment Austria încearcă să-și păstreze ratingul de țară, care este maxim, 3 A, și pentru aceasta trebuie să-și regleze problema expunerii în țările din Europa de Est. O primă problemă în acest moment este Ungaria și prezența băncilor austriece din Ungaria, dar România și Bulgaria reprezintă aceeași preocupare pentru austrieci. Liderul social-democrat a primit asigurări că ceea ce ține de guvernul austriac în această problemă - prezența băncilor austriece - să nu afecteze investițiile făcute în România.

Iată cum președintele Traian Băsescu, în calitatea lui de președinte-jucător, s-a băgat din nou unde nu-i fierbe oala și a încercat să panicheze populația cu vestea retragerii băncilor austriece de pe piața românească. Ca aproape întotdeauna, Băsescu își depășește atribuțiile. Mă bucur că președintele Ponta a lămurit această problemă, iar românii pot sta liniștiți, măcar din prisma banilor și creditelor lor...

  Cornel Pieptea - declarație politică despre existența unor investiții fără noimă derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului;

Domnul Cornel Pieptea:

Reprezentanții opoziției au evidențiat în nenumărate rânduri existența unor investiții fără noimă derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Am arătat sumele mari alocate prin buget acestui minister și utilizate pentru a satisface administrația și clientela portocalie. În cazul multora dintre aceste investiții, există puternice semne de întrebare referitoare la utilitatea derulării lor.

Iată că zilele trecute chiar doamna ministru Elena Udrea spune ca ministerul său derulează investiții "de-a dreptul trăsnite". Mai mult, doamna ministru dă exemple de astfel de investiții și vorbește despre investiții "gen sălile de sport din mediul rural, acolo unde nu sunt suficienți copii, tineri să le folosească, bazine de înot acolo unde nu era canalizare, patinoare acolo unde nu era clima potrivită, cam acestea sunt investițiile care s-au regăsit între programele ministerului în trecut".

Când am urmărit această declarație a ministrului dezvoltării regionale, am crezut că vorbește cineva din opoziție. M-am uitat mai atent și m-am convins că este vorba chiar despre doamna ministru Udrea.

Păi cine a aprobat aceste investiții trăsnite? Nu chiar doamna Udrea?!

Declarația vine acum, când Elena Udrea conduce acestminister(la început doar al Turismului) de 3 ani, adică exact din momentul în care criza economică lovea prima oară lumea. Domnia sa a preluat și ministerul dezvoltării din 2009, adică exact din momentul în care criza făcea ravagii în SUA și Europa.

Investițiile trăsnite au ieșit la iveală, cele mai multe dintre ele, de-a lungul anului 2010. Asta în timp ce salariile, pensiile și alocațiile au fost tăiate.

Așa înțelege un ministru "responsabil" să dea socoteală în legătură cu modul în care a fost gestionat banul public, vine și recunoaște fără nicio problemă că a făcut niște investiții proaste și fără nicio utilitate pentru oameni.

Eu cred că această simplă recunoaștere a greșelii trebuie dublată și de o răspundere juridică pentru modul în care în acești ani s-au cheltuit banii la Ministerul Dezvoltării.

  Vasile Berci - declarație politică cu titlul Apogeul «sistemului ticăloșit»;

Domnul Vasile Berci:

"Apogeul «sistemului ticăloșit»"

Caracteristică pentru actuala putere este diferența uriașă dintre discursul politic și acțiunea politică. Discursul este de extracție pur demagogică, iar acțiunea politică îmbracă forma diversiunii, tupeului și nesimțirii agresive.

Ei vorbesc despre modernizarea statului, de o bună guvernare, dar în exercitarea guvernării constatăm expansiunea corupției și abuzurilor fără precedent. Degradarea și decredibilizarea statului și a instituțiilor sale sunt lucruri mai mult decât evidente. Cetățeanul de rând constată cu ușurință că direcția este greșită, că statul român și societatea sunt în plină derivă și involuție.

Aruncă cu aplomb vorbe despre reforme în educație, cercetare, asistență socială și sănătate. Se declară democrați și morali, susțin că sunt adversarii politicilor populiste, artizanii revizuirii Constituției, ai reorganizării administrativ-teritoriale și ai unor legi electorale europene etc.

Acesta este discursul.

Care sunt faptele? Să ne oprim doar asupra câtorva, dar nu înainte de a preciza că puterea respinge dialogul politic, negocierea și compromisul cu opoziția. Se cred probabil deținătorii adevărului absolut, ba poate chiar infailibili.

Proiectul de buget pe 2012 denotă disprețul guvernanților pentru români. Fondurile pentru educație, justiție, cercetare și agricultură au fost reduse, în timp ce bugetele serviciilor secrete și ale Cotroceniului au fost mărite considerabil.

Cum este posibilă reforma sistemului educației, remodelat după chipul și asemănarea ministrului Funeriu, cu alocarea bugetară de 2% din PIB? Așijderea cercetarea, care nu mai intră demult în aria de interes a actualilor guvernanți.

Subfinanțarea acută va genera situații de blocaj al instanțelor de judecată, iar modificarea Legilor nr.303/2004 și nr.317/2004, ca prerogative excesive pentru Inspecția Judiciară, va face din independenta justiție o simplă ficțiune. Alternativa pentru magistrați este una singură: să judece conform "indicațiilor prețioase" ale întâistătătorului vremelnic de la Cotroceni, Traian Băsescu.

În legătură cu agricultura, lucrurile sunt extrem de clare. Indiferent că anul agricol este bun sau rău, producătorii rămân la fel de săraci. Milioane de hectare rămase pârloagă, lipsa irigațiilor, fărâmițarea terenurilor, lipsa depozitelor și inexistența unor politici coerente de susținere a micilor producători condamnă agricultura la stagnare și regres în condiții de secetă. Constant rămâne doar discursul puterii despre potențialul agricol al țării.

Cât despre investiții, rămâne ce s-a practicat în anii anteriori ai Guvernului Emil Boc, adică parcuri în păduri, săli de sport cu lacătul pe ușă, telegondole care nu duc nicăieri etc. Importante sunt licitațiile trucate, cu destinație, alocările discreționare din rezerva bugetară a Guvernului pentru primarii PDL, cu comisioane astronomice pentru clientela politică și alegerile din 2012.

Morala și bunul-simț în politică sunt o altă găselniță a actualei puteri. Asta în disprețul unei situații economice și sociale tot mai alarmante. Este suficient să ilustrăm modul în care s-a născut UNPR-ul generalului Oprea, adică prin șantaj pe bază de dosare, contracte cu statul și cumpărarea de primari cu bani publici din rezerva bugetară. Se potrivește bine în acest caz sintagma băsesciană "soluția imorală". Nesimțirea merge atât de departe încât la "reevaluare" oameni de teapa lui Gabriel Oprea și Micky Șpagă devin mai curați, mai uscați, ba chiar "modele" pentru politicienii puterii.

Pentru ca valențele democratice ale actualei puteri să fie bine percepute, se ascultă telefoanele și se induce starea de frică în rândul populației, iar hărțuirea adversarilor și a cetățenilor vocali este definitorie pentru democrația de tip "ciocul mic".

Guvernanții au un unic interes, o prioritate absolută: rămânerea cu orice preț la putere după alegerile din 2012. Votul prin corespondență, alegerea primarilor dintr-un singur tur, comasarea alegerilor, controlul politic al instituțiilor statului și pregătirea unei fraude electorale de proporții sunt argumentele unei obsesii maladive a puterii. Un adevărat delir al puterii. Aceasta este miza, cât despre oameni și țară, Dumnezeu cu mila! Sau, de ce nu, într-un singur registru cinic, românii vor fi mințiți frumos, în timp ce portocaliii bine fixați în șaua pusă pe națiune vor pretinde să-i și aplaudăm!

Curat sistem ticăloșit, domnule Băsescu!

  Cosmin Mihai Popescu - declarație politică cu subiectul Migrația capitalurilor?!;

Domnul Cosmin Mihai Popescu:

"Migrația capitalurilor?!"

Săptămâna care a trecut a fost marcată de o puternică emoție determinată de probabilitatea ca anumite bănci, cu capital străin să își facă bagajele și, după "rețeta Nokia", să plece acolo unde randamentele sunt cele mai ridicate.

Emoția este în mare parte justificată, dacă luăm în calcul importanța sistemului bancar comercial pentru orice economie bazată pe regulile pieței. Întrebarea legitimă pe care mi-aș pune-o în legătură cu o astfel de temere ar fi: "unde ar migra băncile și unde ar obține randamente mai mari și mai sigure decât în sud-estul Europei?"

În contextul în care în majoritatea statelor europene stau sub presiunea necesității de lichidități imediate, pentru asigurarea finanțării deficitelor bugetare interne, este adevărat că strategiile statelor membre sunt în sensul de a limita supraexpunerea propriilor bănci pe alte piețe decât pe cele proprii.

Este, de asemenea, adevărat că proverbul "nu pleacă niciun câine din fața măcelăriei" se verifică și în cazul sistemului băncilor străine, care, în anii de criză 2009-2011, au raportat în Estul Europei cea mai puternică creștere și cele mai mari profituri.

Luând în considerare aceste aspecte sunt convins de faptul că nici una dintre sucursalele băncilor străine nu vor părăsi România, cel puțin atâta vreme cât aceste condiții favorabile se mențin.

Este însă de așteptat ca aceleași bănci să nu mai beneficieze de lichiditate din partea băncilor "mamă", ceea ce nu va echivala cu retragerea lor de pe piața românească.

Am convingerea că băncile din România vor redescoperi clienții de mici dimensiuni, cărora să le ofere dobânzi superioare ratei inflației, vor apela la finanțare pe orizontală, dar și la finanțare externă, pentru a-și prezerva o piață pe care nu au visat-o. Cred că această criză, dincolo de efectele ei negative, creează premisele unei reajustări a relației cu clienții și o reevaluare a propriei sustenabilități, bazate pe clienții reali.

  Mihai Lupu - declarație politică: Curg fără oprire «veștile bune» ale președintelui-premier, domnul Traian Băsescu...;

Domnul Mihai Lupu:

"Curg fără oprire «veștile bune» ale președintelui-premier, domnul Traian Băsescu..."

De când se află preferații săi la guvernare, domnul președinte Băsescu le-a dăruit zilnic românilor numai și numai "vești minunate", care au avut un singur efect: adâncirea, cu o viteză fără precedent, a României într-o sărăcie lucie, cu alte cuvinte, o scădere drastică, bruscă a nivelul de trai, care avusese, anterior, timp de 10 ani neîntrerupt, doar un curs ascendent.

Deoarece în anul 2009, primul an în care criza s-a instalat în voie, "cu arme și bagaje" în România, atât domnul președinte Băsescu, cât și "guvernanții săi magnifici", nu vedeau decât partea plină a paharului și nu conteneau cu declarațiile laudative la adresa realizărilor lor guvernamentale, care, susțineau dumnealor la unison, ar fi ferit cu brio România de efectele negative ale crizei, în 2010, problemele grave, tăierile de tot felul și sărăcia, au venit ca un tăvălug peste poporul român.

De ce a fost România atât de afectată de criză, blocaje și efecte negative în lanț, extrem de dure? Este foarte simplu: deoarece nici domnul Băsescu - care avea alte treburi, să fie reales pentru un nou mandat -, nici domnul Boc și ale sale guverne nu aveau timp de pierdut, în acea perioadă, cu reducerea cheltuielilor publice sau cu căutarea și implementarea celei mai bune strategii anticriză, neluând în calcul nici măcar o singură măsură cu adevărat viabilă, care să preîntâmpine dezastrul ulterior.

Astfel, în locul unor soluții de stimulare energică a economiei și de lansare a unui pachet de facilități tentante, care să aibă rolul de atragere consistentă a investițiilor externe, pentru a putea crea cât mai multe locuri de muncă, sau de stopare imediată a risipei destinate clientelei de partid, echipa Băsescu-Boc a ales alte decizii: cele de instalare a unei crunte austerități, care au fost luate intempestiv, dumnealor considerând că toate sacrificiile crizei trebuie aruncate în spatele românilor, deși vina tergiversărilor le aparține în întregime conducătorilor.

Și uite așa, de atunci și până în prezent, "veștile prezidențiale bune" au curs fără întrerupere: după tăierea salariilor, impozitarea pensiilor în 2010 și apoi creșterea taxelor, a urmat o concediere în masă a salariaților din sistemul public, un șomaj ridicat și o inflație tot mai apăsătoare.

Apoi, au continuat cu închiderea spitalelor și a școlilor, alungarea medicilor, asistentelor și a profesorilor din sistemele de sănătate și educație și aruncarea acestora într-un haos profund.

Lucrurile au mers pe același făgaș și în 2011, sub aceleași nefaste auspicii, prin lăsarea în blocaj a creditării, prin subminarea excesivă a consumului și, în consecință, înțelenirea cumplită a economiei. Iar zilele trecute, președintele Băsescu a spart topul "veștilor bune" cu anunțul că urmează, în 2012, concedierea a încă 300.000 de salariați bugetari.

Trendul guvernanților domnului Băsescu nu s-a abătut cu niciun milimetru de la singurele lor soluții imaginate și aplicate vreodată, via laboratoarele experimentale ale Palatelor Cotroceni și Victoria: tăieri de venituri, concedieri masive, înghețări de salarii și pensii și multe, foarte multe minciuni! În fiecare lună, din 2010 și până acum, românilor nu le-a fost dat să audă altceva decât promisiuni fără acoperire: dacă nu luna viitoare, poate în trimestrul următor vor avea parte de respectarea cuvântului dat în privința termenelor reale de plată a drepturilor lor.

  Florian Daniel Geantă - declarație politică intitulată Infracționalitatea mică sufocă siguranța cetățeanului;

Domnul Florian Daniel Geantă:

"Infracționalitatea mică sufocă siguranța cetățeanului"

Am fost votat de către cetățenii unui colegiu din municipiul București, însă activitățile pe care le întreprind nu se rezumă, așa cum unii parlamentari au înțeles, numai la acest colegiu. Trăiesc în Capitala țării și, spre deosebire de mulți alți oameni politici, merg pe stradă ca orice cetățean, observ de unul singur problemele care afectează orașul, mă întâlnesc cu oamenii și le ascult doleanțele.

Dacă în urmă cu mai mulți ani principalele probleme care frământau locuitorii orașului lui Bucur erau legate de curățenia orașului, de comerțul ambulant sau în dughene improvizate și neigienice, de lipsa locuințelor sau de ambuteiajele fără sfârșit, astăzi, cine ascultă vocea cetățeanului ar putea constata că agenda publică a acestuia a suferit modificări semnificative.

Comerțul cu amănuntul se desfășoară în cu totul alte condiții decât în anul 1999, grație măsurilor luate la începutul anilor 2000. Firmele de salubritate care asigură curățenia spațiilor publice prestează servicii, pe baze concurențiale, din ce în ce mai bune.

Boom-ul imobiliar de dinaintea crizei economice a rezolvat în mare măsură și problema deficitului de locuințe, iar finalizarea pasajului Basarab a decongestionat o mare parte a traficului rutier.

Cu toate acestea, problemele pe care le reclamă vocea cetățeanului rămân în continuare multiple, iar administrațiile de sector trebuie să fie mult mai conectate la dorințele cetățenilor.

Din tot acest ansamblu de probleme, cea mai arzătoare este în prezent creșterea infracționalității mici. Rețele infracționale care-și arogă dreptul de proprietate asupra parcărilor publice, creând temerea pentru proprietarii de autovehicule că dacă nu "cotizează" vor suferi pagube semnificative. Furturile din buzunare, în piețele agro-alimentare sau în mijloacele de transport în comun, din locuințe sau spații comerciale s-au intensificat. De asemenea, rețele de exploatare a "spălătorilor de parbrize" sau a cerșetorilor de la semafoare acționează nestingherite, ca într-o capitală fără administrație locală și în ciuda existenței poliției locale și a altor structuri ale apărării, ordinii și siguranței publice.

Cred că fiecare actor politic de decizie ar trebui să se aplece mai mult asupra problemelor pe care le reclamă comunitățile locale, să ia decizii și să acționeze real și eficient pentru rezolvarea acestora.

  Teodor Atanasiu - declarație politică având ca temă Eșecul major al unui președinte, jucător al destinului unui popor;

Domnul Teodor Atanasiu:

"Eșecul major al unui președinte, jucător al destinului unui popor"

Candidatul la președinție în campania electorală din 2004, domnul Traian Băsescu, le promitea solemn românilor că va stârpi corupția și că acest deziderat va fi principalul său obiectiv prezidențial.

Dumnealui ne vorbea atunci, cu o vehemență marcantă, strângătoare masivă de voturi, despre corupția gravă a clasei politice, despre cea a demnitarilor timpurilor respective și susținea, extrem de vocal, cu mâna pe inimă, că va acționa temeinic în mandatul său, pentru ca toate actele de corupție să fie anchetate și condamnate.

La acea vreme, promisiunea solemnă a unei bătălii dure cu corupția, dar și invocatele "țepe din Piața Victoriei" pentru corupții clasei politice au convins întru totul poporul român, care i-a pus pe tavă domnului Băsescu o imensă încredere, aproape oarbă, am putea spune.

Și ce a făcut dumnealui, timp de șapte ani, cu acest capital uriaș de încredere care i s-a oferit în dar? Sintagma "Sistemul ticăloșit" a fost invocată ulterior, în majoritatea discursurilor prezidențiale, de către domnul Băsescu, acesta uitând frecvent faptul că dumnealui se află în fruntea sistemului fără să facă nimic concret sau că jurămintele sale anterioare, privind eradicarea corupției sau respectarea întocmai a legii fundamentale a țării, au rămas, în toți acești șapte ani furtunoși, de când dumnealui ocupă prima funcție în stat, doar vorbe goale sau abuzive arme de putere.

Acum, când corupția guvernamentală s-a transformat într-o imensă caracatiță portocalie, ale cărei tentacule impresionante au reușit să stăpânească fiecare bănuț public, adunat cu greu în vistieria statului, domnul Băsescu - deși nu ia nicio măsură și nici nu se dezice de corupții săi preferați, miniștri, secretari de stat, primari, prefecți, consilieri, directori etc., din ce în ce mai mulți proveniți din același drag partid al său, PDL -, ne declară că a fost învins: "(...) iar povestea «băieților deștepți» este una căreia, ca șef de stat, nu am reușit să-i pun capăt".

Dar domnul președinte se referă aici doar la acei "băieți deștepți" din energie, uitându-i complet pe toți ceilalți, care au acaparat țara, și neaducându-și niciun moment aminte că dumnealui i-a sprijinit și pe aceștia, de-a lungul mandatelor sale, vezi cazul ALRO...

Ba mai mult decât atât, domnul președinte Băsescu ne dă deja, de prea multă vreme, impresia clară că ori nu vede, n-aude, nu înțelege ce se petrece în jurul său ori este de acord cu clonarea "băieților deștepți portocalii", în toate domeniile posibile.

În acest an, 2011, aproape că nu a putut trece o săptămână fără ca un caz de corupție zdrobitor, desprins numai din rândurile PDL, să nu iasă la iveală, ori cu ajutorul presei, ori cu cel al începerii unor anchete sau chiar arestări directe.

Nu pot să nu vă întreb, domnule președinte, cum ați putut lupta atât de înverșunat cu fostul premier Tăriceanu, căruia nu aveați ce-i reproșa și ale cărui rezultate guvernamentale au adus un plus de valoare semnificativ economiei românești, prin atragerea unor investiții masive în România și printr-o consolidare și dezvoltare accelerată a multor domenii, care reușesc să susțină și acum economia, în această perioadă grea, de criză nesfârșită, iar acum, când vă loviți la tot pasul de masa crescândă de corupți pdl-iști, care taie și spânzură tot ce le iese în cale prin sistemul public, nu mai faceți absolut nicio mișcare, ba chiar vă declarați învins tocmai de către cei pe care i-ați apărat și cocoloșit permanent?!

Ce să înțelegem din atitudinea dumneavoastră, domnule Băsescu? Că vă recunoașteți înfrângerea abia acum în fața "băieților deștepți", după ce i-ați tolerat nepermis de mult, doar pentru a nu fi identificat direct ca părtaș al acestei caracatițe?

  Mihai-Aurel Donțu - declarație politică cu tema La mulți ani tuturor românilor de Ziua Națională;

Domnul Mihai-Aurel Donțu:

"La mulți ani tuturor românilor de Ziua Națională!"

Întâi decembrie este Ziua Națională a României, potrivit Constituției din 1991, articolul 12, alineatul 2. Această zi a fost adoptată anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați, și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) cu România.

Ziua de 1 decembrie 1918 marchează bilanțul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15/28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internațională creată în urma Primului Război Mondial și a știut să se afirme în contextul mișcării de eliberare a popoarelor și al victoriei principiului naționalităților în Europa.

Rezoluția votată de Marea Adunare Națională proclama următoarele:

  1. Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
  2. Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
  3. Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.
  4. Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omenești.
  5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri, desființând fideicomisele și în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile, i se va face posibil țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin atât cât o să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potențarea producțiunii.
  6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

La 1 decembrie, cea mai importantă dată pentru români, țara întreagă sărbătorește prin ceremonii și evenimente marcante ceea ce reprezintă cea mai semnificativă parte a istoriei poporului român. Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului național, anul încununării victorioase a lungului șir de lupte și sacrificii umane și materiale pentru făurirea statului național unitar.

La mulți ani tuturor românilor de Ziua Națională!

  George Ionuț Dumitrică - declarație politică intitulată Guvernul Boc încalcă din nou Legea educației naționale;

Domnul George Ionuț Dumitrică:

"Guvernul Boc încalcă din nou Legea educației naționale"

Proiectul de buget pentru anul 2012, aprobat recent de guvernul Boc, încalcă din nou Legea educației naționale, fapt ce nemulțumește profund tot sistemul educațional, atât pe elevi și studenți, cât și pe profesori.

Potrivit documentului propus de guvern, fondurile alocate educației nu respectă nici de această dată procentul de 6% din PIB, prevăzut de Legea educației în vigoare.

Guvernul Boc înțelege să sprijine educația în România prin perpetuarea unei subfinanțări cronice a sistemului. Astfel, în 2012, pentru învățământ se alocă doar 2,8% din PIB.

Drept urmare, o primă reacție în acest sens o are Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, care a început organizarea unor proteste față de modul în care este tratată educația de către guvernarea actuală, dar și sindicatele din învățământ, care răspund cu pichete și amenință la rândul lor cu proteste, considerând că dascălii sunt din nou nedreptățiți de alocarea precară, stabilită de către guvernul Boc.

Pe bună dreptate, dascălii consideră că "6% din PIB pentru educație nu este un moft, ci o reală necesitate, pentru că dezvoltarea învățământului înseamnă dezvoltare economică, unitățile școlare vor fi mai bine dotate, o pregătire mai bună a elevilor înseamnă viitori angajați calificați, elevii vor putea beneficia de pregătire practică în ateliere școlare sau laboratoare la standardele UE, poate fi implementat programul "școala după școală", solicitat de părinți, și motivarea personalului angajat contribuie la creșterea calității actului educațional".

De asemenea, și studenții își exprimă nemulțumirea și critică vehement nepăsarea flagrantă a guvernului Boc față de educația din România. Potrivit unui comunicat al ANOSR, procentul scăzut din PIB alocat educației reflectă modul superficial în care guvernanții actuali investesc în viitorul acestei țări.

Guvernul Boc ne demonstrează foarte clar că are cu totul alte priorități în 2012. Altfel, cum poate explica românilor faptul că sumele de la buget pentru SRI, SIE, SPP vor crește, în vreme ce educația și sănătatea vor fi subfinanțate, pensiile vor fi înghețate, iar bugetarii nu-și vor recupera nici atunci pierderile salariale?!

În orice țară democratică normală, finanțarea corespunzătoare a educației ar trebui să reprezinte o prioritate națională, având în vedere că orice investiție în acest domeniu extrem de important înseamnă, de fapt, o investiție strategică în viitorul unei nații.

  Cătălin Ovidiu Buhăianu-Obuf - declarație politică având ca temă Amendamentele USL la buget, «bețe-n roate» pentru economia țării;

Domnul Cătălin Ovidiu Buhăianu-Obuf:

"Amendamentele USL la buget, bețe-n roate pentru economia țării!"

În aceste zile, ne pregătim cu toții să aducem îmbunătățiri bugetului de stat care ne va ajuta ca în anul viitor să ținem țara pe calea cea dreaptă. Fiecare dintre noi vrea să atragă în județul în care a fost ales cât mai mulți bani și, cu siguranță, puțini dintre noi au interesul de a destabiliza un domeniu sau altul. Nu trebuie însă să uităm că venim după doi ani grei, în care nu doar țara noastră s-a confruntat cu probleme economice, ci întreaga lume.

Din păcate, văd că deja sunt unii colegi, cei de la PSD și de la PNL, care nu vor să țină cont de realitățile economice ale momentului, ci vor să transforme acest proiect de buget într-o rampă de lansare în viitoarea campanie electorală. De aceea, mă miră să remarc cum colegii USL deja pregătesc amendamente care au un caracter strict populist și care sunt prezentate doar de dragul de a spune că fac ceva pentru popor. PSD și PNL au anunțat deja că vor prezenta zece puncte de reformă propuse pentru relansarea economică și financiară ca amendamente la Legea bugetului de stat pentru 2012, cărora li se vor mai adăuga încă două. Dar să vedem ce doresc colegii noștri: ei nu propun amendamente care să ducă la economii, ci dimpotrivă, vor mai mulți bani pentru proiecte care deja sunt prevăzute pentru finanțare în bugetul aprobat de Guvern.

Și pot să prezint și exemple în acest sens: sunt colegi care vor mai mulți bani pentru construirea de locuințe sociale și blocuri ANL. Demersul lor este clar unul menit a demonstra că ei sunt în slujba poporului, că vor case pentru cât mai mulți oameni. Și noi vrem, dar nu ne lăudăm cu asta, și drept dovadă stă bugetul Ministerului Dezvoltării, care are deja prevăzute sumele necesare acestui scop. Practic, pentru realizarea de locuințe sociale, de exemplu, în 2012 se vor aloca 35 de milioane de lei, față de 30 de milioane de lei, câți au fost în 2011, și 27 de milioane de lei în 2010. Tot pentru noi locuințe, dar destinate celor care vor fi evacuați din casele retrocedate, se vor cheltui 50 de milioane de lei, cu 10 milioane de lei mai mult decât în 2011 și cu 14 milioane în plus față de 2010. Așadar, de ce vă plângeți, domnilor din USL, că Guvernul nu vă dă bani ca să ajutați populația din acest punct de vedere? Oare nu faceți doar declarații ca să vă audă populația? Reclamați că Guvernul nu alocă fonduri pentru reabilitarea drumurilor, dar numai la Ministerul Dezvoltării suma prevăzută în acest scop va fi în 2012 de 450 de milioane de lei, dublă față de 2010. Iar acestea nu sunt decât câteva exemple.

Este drept că au mai scăzut sumele pe care le primeau primăriile pentru a acoperi unele costuri, dar nu trebuie uitat că aceleași primării pe care acum, stimați colegi din USL, le apărați cu atâta tărie au destule venituri proprii din impozite și nenumărate taxe locale. Este momentul ca și autoritățile locale să se învețe să economisească, nu să risipească bani pentru investiții inutile precum palmieri sau tot felul de ceasuri extravagante prin orașe, ca după aceea să ceară bani de la Guvern, bani care ar putea și ar trebui alocați în domeniile care au cu adevărat nevoie. Și nu trebuie uitat că aceleași primării au posibilitatea de a absorbi fondurile europene prin programele operaționale regionale, în condițiile în care gradul de atragere a finanțărilor nu depășește, în medie, 40%, deși banii stau la dispoziția autorităților locale de mai bine de doi ani.

Acestea au fost doar câteva exemple, pentru că mi-ar trebui multe ore ca să vă arătăm dumneavoastră, colegilor din PSD și PNL, că cereți ceea ce vi s-a dat deja. Acest lucru înseamnă că fie nici măcar n-ați citit proiectul de buget, fie îl cunoașteți, dar prezentați amendamente doar pentru a vă putea lăuda după aceea și a vă aroga merite care nu vi se cuvin.

De altfel, dacă ar fi să ne luăm după dumneavoastră și după tot ceea ce solicitați absolut neîntemeiat, am duce țara într-o criză din care nimeni n-ar mai putea-o scoate mulți ani. Să ne amintim doar de celebrul program de guvernare al PSD, elaborat în octombrie 2010, plan care cuprindea 100 de măsuri care de care mai aberante sau mai ilegale. Promiteați atunci pensii și salarii mărite peste noapte, de parcă nu trăim într-o Europă în care toată lumea nu știa cum să aplice măsuri de austeritate ca țările să nu intre în faliment, așa cum este Grecia acum. Vorbeați de anularea legii pensiilor, deși asta înseamnă revenirea la o nedreptate făcută oamenilor care au muncit la fel, dar care ar fi beneficiat de venituri total inegale. Mai aminteați atunci de impozit progresiv pe venituri, deși istoria economică a țării ne-a arătat deja că asta duce la evaziune fiscală de proporții. De asemenea, nu trebuie să uităm că promiteați și anularea obligativității plății contribuțiilor sociale pentru persoane angajate cu drepturi de autor, deși știați foarte bine că acest lucru ar încuraja munca la negru și lăsarea acelor salariați fără drept de pensie sau asistență medicală gratuită.

Acum suntem lămuriți ce doriți: nimic altceva decât să pozați în oameni aflați în slujba poporului. De aceea ne și amenințați că veți bloca activitatea comisiilor reunite de buget-finanțe de la Parlament în cazul în care nu vă vor fi acceptate amendamentele. Dacă o veți face, veți întârzia aprobarea Legii bugetului, iar acest lucru va avea consecințe deosebit de grave, pentru că se vor bloca multe plăți, iar oamenii vor rămâne fără bani. Însă cred că nu ați da înapoi, sub masca populismului, de la a vă pune în practică amenințarea. Dar atunci când spitalele și școlile vor rămâne fără finanțare la început de an, când se vor bloca proiectele pe care le cofinanțăm și când nu vor mai fi plătite salariile unora dintre bugetari, vina vă va aparține și nu vom ezita nici noi să arătăm adevărul. Pentru că, deși suntem dispuși să acceptăm propunerile dumneavoastră logice, care ar avea consecințe bune pentru țară, nu vom ceda presiunilor doar pentru că doriți să vă arătați, doar teoretic, în slujba poporului. Noi vrem să lucrăm practic și cinstit, pentru că doar așa țara va merge pe calea cea bună.

  Călin Potor - declarație politică: - Privatizarea eșuată a pdl!;

Domnul Călin Potor:

"Privatizarea eșuată a pdl!"

În goana lor nebună de a aduce bani la buget, cu sau fără investitori strategici, cei din guvernul pdl nu au realizat un eșec esențial: acela că singura privatizare care nu i-a ieșit niciunui guvern de 20 de ani încoace a fost privatizarea partidului care ajunge la guvernare, iar pentru USL acesta va fi un obiectiv al guvernării și reformării statului.

Pentru PNL și USL, reformarea statului înseamnă să încetăm să transformăm partidul care vine la guvernare în partid-stat. Astăzi acest proces primează. Am făcut mai bine sau mai rău, diferite guverne au făcut atâtea privatizări în România. O singură privatizare eșuează de 20 de ani, și anume privatizarea partidului care guvernează. Partidul care ajunge la guvernare trebuie să rămână privat, folosind responsabilitățile și gestiunile de stat.

Din păcate, partidul care guvernează astăzi în România consideră bugetul public buget de partid, consideră mijloacele și instituțiile statului instituții de partid, iar acest lucru va înceta când va fi instalat la Palatul Victoria un guvern USL. Președintele țării vorbește-n vânt despre reformarea statului. Asumăm și noi acest proiect, dar la modul concret, cu proiecte și soluții.

Diferența dintre noi și actualul guvern este că pentru noi reducerea costurilor statului va însemna reducerea costurilor birocrației, reducerea costurilor care alimentează clientela politică, și nu împuținarea numărului de medici, de profesori sau de polițiști. Pentru noi reforma înseamnă trecerea de la un stat care costă prea mult și este prea slab la un stat care să fie eficient.

  Călin Potor - declarație politică: - Puterea discreționară nu ia în seamă opoziția constructivă;

Domnul Călin Potor:

"Puterea discreționară nu ia în seamă opoziția constructivă!"

Deși PNL și USL au întins o mână prietenească, sunt sceptic în ceea ce privește rezultatele discuțiilor pe care le vom purta cu UDMR și parlamentarii grupului minorităților, pe marginea amendamentelor aduse de PNL proiectului de buget pe 2012. Vom avea o discuție amiabilă cu UDMR-ul și cu grupul minorităților, dar în legătură cu discuția asta sunt destul de sceptic, pentru că e o coaliție de guvernare, ei împart un buget. Acolo, la masa coaliției de guvernare, nu se discută despre CAS, se discută despre cât își trage fiecare bani pe ministerele lui. Nu am speranțe foarte mari că vor fi acceptate amendamentele noastre la proiectul de buget.

În cadrul dezbaterilor proiectului de buget în Parlament, PNL va explica actualei puteri de ce în timpul guvernării liberale taxa pe valoarea adăugată putea fi diferențiată. Rămâne să avem o dezbatere în Parlament, când o să explicăm de ce după noi se putea reduce și trebuia neapărat redus CAS-ul, se puteau face proiecte de lege, cum de altfel noi am inițiat și au fost respinse, cu TVA-ul diferențiat, cel puțin cu schema aceea pe agricultură și produse agricole.

  Călin Potor - declarație politică: - Un nou an de chin pentru români;

Domnul Călin Potor:

"Un nou an de chin pentru români"

Președintele viitor suspendat traian băsescu, cu litere mici, evident, ne-a anunțat că 300.000 de bugetari vor fi concediați până la sfârșitul anului 2012. Ne punem, în consecință, întrebarea cum se va produce ieșirea din criză atât timp cât singura abordare este legată de câți oameni mai concediem și de unde mai tăiem posturi? Am asistat până acum la asemenea politici sub incompetenta guvernare portocalie, iar rezultatul a fost austeritatea continuă și sărăcirea populației, până la disperare. Sacrificiul făcut de români, de care tot amintește emil boc, a fost inutil!

Personal consider că avem nevoie de măsuri care să stimuleze economia, să încurajeze inițiativa privată, să se facă lucruri care să ajute oamenii să iasă din colaps. Avem nevoie de investiții în domenii care generează relansarea economică, deoarece, potrivit Eurostat, România se află printre țările cu cele mai puține inițiative economice. Rezultatul celor trei ani de mandat al guvernării pdl a fost distrugerea tuturor sistemelor sociale - educație, sănătate, asistență socială, apărare, administrație și ordine publică. băsescu și boc au dus în mod evident o politică deliberată de distrugere a sistemelor sociale din România.

Actuala putere nu vorbește niciodată despre oameni, doar despre cifre neînțelese, pentru justificarea măsurilor de austeritate. Abordarea de tip contabil, aceeași ca și în cazul tăierilor și concedierilor nediferențiate, de-a valma, are efecte dezastruoase la nivelul societății românești. Mai mult, guvernul a refuzat orice dialog cu opoziția și cu partenerii sociali, mișcarea sindicală fiind redusă la tăcere. Legile importante pentru viitorul românilor au fost adoptate exclusiv prin asumări de răspundere, Parlamentul fiind transformat într-un decor sumbru, fără rost.

  Călin Potor - declarație politică: - Guvernarea distrugerii și a dezastrului național;

Domnul Călin Potor:

"Guvernarea distrugerii și a dezastrului național"

Deși nu intra în atribuțiile sale de șef de stat, traian băsescu, în dubla sa calitate de președinte și premier, a anunțat cu nonșalanță că procesul de reducere a numărului de salariați bugetari va continua, România urmând să-și fixeze acest număr la 1,1 milioane, coborând de la 1,4 milioane până la sfârșitul anului 2012. Astfel, 300.000 de oameni vor rămâne din nou pe drumuri, fără mijloace de subzistență și fără perspective de reconversie, sărăcia mutându-se spre centrul societății.

Este trist și dezamăgitor că puterea jalnică de acum ține cont doar de echilibrul bugetar în luarea măsurilor și ia în calcul doar câți bani vin la buget, prin reducerea posturilor din sistemul bugetar. Așa crede băsescu, boc și ai lor că pot rezolva problemele României. Preocuparea unui guvern responsabil ar trebui să fie creșterea economiei și a veniturilor la buget, nu ce mai e de tăiat și amputat.

Rezultatul politicii lui băsescu și boc de a tăia continuu a condus la un dezastru instituțional, la o degradare continuă a instituțiilor statului și la distrugerea speranței în viitor. În urma reducerilor de personal, decise în ultimii doi ani de guvernarea pdl, instituțiile statului funcționează la limita de avarie, iar atunci este o utopie să ceri performanțe...

Am ajuns în situația paradoxală ca în România de azi, într-un stat european, să nu mai vorbim deloc despre prosperitate și viitor, discutăm doar despre sărăcie. Totul se rezumă la gestionarea sărăciei, la austeritate și împrumuturi costisitoare, în plan economic, nesfârșite abuzuri și aservirea statului către propria clientelă, în plan politic. Acesta este rezultatul guvernării pdl-iste.

O națiune care nu se raportează decât la propria-i sărăcie nu are șanse de viitor. România se află astăzi în stare de blocaj general, economic, social și politic. Sub guvernarea pdl, românii nu au văzut decât reduceri de salarii, de pensii, neîndeplinirea responsabilităților fundamentale ale statului, fără ca toate aceste sacrificii să se vadă în cea mai mică ameliorare a vieții lor. Românii sunt condamnați la austeritate, în vreme ce puterea actuală nu ia nicio măsură pentru a crește veniturile cetățenilor, pentru a crește economia, pentru a spori numărul de noi locuri de muncă.

Consider că avem nevoie de un stat suplu atunci când vine vorba de administrație, de reducerea birocrației, dar în același timp avem nevoie de un stat care să asigure prestații sociale corecte și care să-și respecte contractul social cu cetățeanul. Avem nevoie de un stat care să-și îndeplinească funcțiile esențiale și de sisteme publice eficiente și funcționale, pentru că noi plătim taxe și impozite.

Susțin, alături de colegii din PNL, stoparea risipei banului public și reducerea cheltuielilor de la contractele cu clientela politică și din zonele de administrație populate cu pd-iști. Cazul secretarului general al guvernului, daniela andreescu, cu litere mici, este edificator pentru tipul de politică dusă de pdl. Un partid corupt, care nu va rămâne nici măcar în ciornele istoricilor vremii...

  Gheorghe Dragomir - declarație politică intitulată 1 decembrie 1918, ceasul de aur al neamului românesc;

Domnul Gheorghe Dragomir:

"1 decembrie 1918, ceasul de aur al neamului românesc"

În fiecare an, de 1 decembrie, cetățenii români sărbătoresc ziua în care a fost realizată Marea Unire din 1918. 1 Decembrie este Ziua Națională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegați și sprijinită de peste 100.000 de români veniți din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluție prin care s-a consfințit unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul cu România.

Actul Unirii a fost citit de Vasile Goldiș la Alba Iulia: "Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre."

De asemenea, rezoluția, deosebit de democratică, susținea, pe lângă unirea deplină și pe veci cu țara-mamă, o largă reformă agrară, drepturi sociale extinse și protecție pentru muncitori, drepturi egale și deschidere față de minoritățile naționale, dar și menținerea unei forme de autonomie administrativă pentru provinciile care, prin reprezentanții lor legitimi, își aleseseră viitorul în cadrul adunării de la Alba Iulia.

Privind înapoi, putem spune astăzi că 1 decembrie 1918 a însemnat realizarea deplină a visului de unitate națională a tuturor românilor, vis care a răsărit încă din negurosul secol al XVIII-lea și care a reprezentat motorul vieții a succesive generații de patrioți români.

Patriotismul autentic, spiritul de sacrificiu și demnitatea absolută de care a dat dovadă generația Marii Uniri trebuie să ne fie mereu probă vie a faptului că o zi națională și idealul unui popor nu se mărginesc la vorbe goale, la sindrofii ieftine și automatisme care se declanșează la ore fixe. Patriotismul înseamnă mai presus de orice legitimitate, demnitate, responsabilitate, lucrul bine făcut, indiferent ce înseamnă el, dar și respect pentru cei care au fost.

Una peste alta, trebuie să nu uităm faptul că 1 decembrie 1918 a fost, înainte de toate, "ceasul de aur" al unui neam întreg.

  Marin Almăjanu - declarație politică având ca temă: Președintele Băsescu anunță ce ne așteaptă în 2012: încă 300.000 de oameni vor rămâne pe drumuri!;

Domnul Marin Almăjanu:

"Președintele Băsescu anunță ce ne așteaptă în 2012: încă 300.000 de oameni vor rămâne pe drumuri!"

Deși nu intră în atribuțiile sale de șef de stat, domnul Băsescu, din nou în dubla lui calitate oficială, de președinte, și cea însușită neoficial, de premier, a anunțat zilele trecute, cu tot cinismul din dotare, că procesul de reducere în masă a numărului de salariați bugetari va continua, România urmând să-și fixeze acest număr la 1,1 milioane, coborând de la 1,4 milioane până la sfârșitul anului 2012. Astfel, 300.000 de oameni vor rămâne dintr-o dată din nou pe drumuri, fără nicio altă alternativă viabilă. Prin acest demers, echipa Băsescu-Boc dă un nou imbold sărăciei, care are toate șansele de extindere cu repeziciune și în 2012.

Iar proiectul guvernului Boc pentru bugetul pe 2012 nu aduce nimic bun pentru cetățeni, ci acesta ține cont doar de echilibrul bugetar, pe hârtie, în luarea măsurilor, și ia în calcul doar câți bani vin la buget prin reducerea posturilor din sistemul bugetar.

Puterea actuală dovedește, încă o dată, fără echivoc, că nu-i pasă de consecințele deciziilor sale proaste! În mod normal, prioritatea unui guvern responsabil ar trebui să fie cu totul alta, și anume cum poate contribui mai bine și mai eficient la creșterea economiei și a veniturilor la buget, și nu doar aceea de a găsi tot ce mai este de tăiat.

Rezultatul politicilor greșite, practicate non-stop de domnii Băsescu și Boc, de a tăia continuu este transpus deja într-un dezastru instituțional, o degradare continuă a instituțiilor statului. În urma reducerilor de personal decise în ultimii doi ani de către guvernarea PDL, instituțiile statului funcționează la limita de avarie.

Am ajuns în situația paradoxală ca în România de azi, într-un stat european, să nu mai discutăm deloc despre prosperitate și viitor, vorbim numai despre sărăcie. Totul se rezumă la gestionarea sărăciei, la austeritate și împrumuturi costisitoare, în plan economic, și nesfârșite abuzuri și aservirea statului către propria clientelă, în plan politic. Acesta este unicul rezultat al guvernării PDL: o națiune care nu se raportează decât la propria-i sărăcie, lipsită total de șanse de viitor! România se află astăzi în stare de blocaj total: economic, social, politic și instituțional.

Sub guvernarea PDL, românii nu au avut parte decât de reduceri de salarii, de pensii, dar și de neîndeplinirea responsabilităților fundamentale ale statului, fără ca toate aceste sacrificii să se vadă în cea mai mică ameliorare a vieții lor.

Puterea portocalie a reușit performanța de a condamna la austeritate românii și nu ia nici măcar în al treisprezecelea ceas nicio măsură pentru a crește veniturile cetățenilor, pentru a crește economia, pentru a spori numărul de noi locuri de muncă.

  Andrei Dominic Gerea - declarație politică ce are ca subiect Nepotismul, corupția și legea lui «fac ce vreau» pe banii contribuabililor, principalele ingrediente ale guvernărilor PDL-iste;

Domnul Andrei Dominic Gerea:

"Nepotismul, corupția și legea lui «fac ce vreau» pe banii contribuabililor, principalele ingrediente ale guvernărilor PDL-iste"

De trei ani încoace am auzit fără întrerupere, de dimineață și până seara aceleași răsuflate sloganuri cosmetizate excesiv sub masca fariseismului și a celei mai infame demagogii: "PDL este cel mai curajos partid", "PDL face reformă", "PDL modernizează România", "PDL a scos țara din criză", "PDL a salvat economia" etc.

Dar ce este real din toate aceste afirmații neconfirmate în rezultate, domnilor guvernanți? Cum le răspundeți românilor la întrebarea firească: de ce tolerați atât de multă corupție în rândurile dumneavoastră, domnule prim-ministru Boc?

Oare curajul nemaiîntâlnit al pdl-iștilor din multele cabinete Boc, constă numai în doza de tupeu nemărginit al unora dintre ei, cu care și-au accesorizat opulent fărădelegile clamate drept binefaceri guvernamentale pentru popor?! Sau numiți curaj, scrupulosul mod prin care direcționați banii publici, exclusiv în pușculița de partid, de parcă i-ați scoate din contul dumneavoastră personal, domnule prim-ministru?!

În ce constă celebra reformă portocalie, domnilor Boc și Băsescu, pe care ați instituit-o cu forța, peste voința românilor și în defavoarea lor totală? Cumva în sărăcirea intensivă a salariaților și a pensionarilor sau în substituirea stimulării mediului privat, cu falimentarea accelerată a acestuia?!

De ce ați exemplificat până la epuizare corupții guvernelor precedente, domnule președinte Băsescu, și v-ați grăbit să-i suspendați pe unii foști miniștri, a căror vină nu a fost dovedită niciodată, iar acum când prin guvernele protejate de dumneavoastră cu strășnicie se perindă personaje incalificabile, precum Ridzi, Videanu, Berceanu, Botiș, Blejnar, Andreescu și alte faimoase nume..., ați devenit dintr-o dată paralel cu prerogativele dumneavoastră și cu înverșunata dumneavoastră luptă anticorupție?

Sau nu vă sunt suficiente exemplele și vreți să continuăm lista și cu alții: penalii recuperați de invenția dumneavoastră ilegală, UNPR, începând cu- ați uitat prea repede ceea ce susțineați anterior... -, "șeful mafiei personale" al unui fost prim-ministru și terminând cu "valoroșii" primari Solomon, Gutău, Falcă sau cu băieții deștepți din energie, din cauza cărora se va plăti mai scump energia electrică în această iarnă! Dar să nu-i uităm și pe băieții de la Cluj (Apostu și Bica) sau mafia din vămi, cea a pădurilor sau mafia licitațiilor truncate, pentru care trebuie să răspundem în fața CE, care ne-a atras atenția în mod ultimativ, în acest sens.

Vi se pare puțin lucru, domnilor Boc și Băsescu, faptul că în minunata dumneavoastră grădină, pe care ați catalogat-o frecvent drept perfectă, se petrec fără nicio jenă astfel de lucruri incredibile, precum deturnarea fondurilor europene direct în buzunarele unui ministru și al soției din dotare, tocarea prioritară a banilor publici pe mii de proiecte penibile sau utilizarea spațiilor RAPPS de soți, fiice și afini care nu sunt rude cu șefa - că așa citește doamna Andreescu în dicționarele dumneaei -, dar s-au plantat acolo ca pe propria moșie?!

Nu aveți unde să mai ascundeți toate aceste greșeli incomensurabile, domnule Băsescu. Sunt grave, sunt intolerabile într-un stat de drept, sunt etichete de nedezlipit de pe mandatele dumneavoastră prezidențiale! Dacă nu mai vreți să vedeți ce se întâmplă în partidul dumneavoastră, în propriul dumneavoastră guvern, dați-vă demisia, domnule președinte Băsescu! Așteptarea suspendării dumneavoastră îi costă prea mult pe români.

Păi dacă au ieșit la suprafață scandalurile acestea incredibile, pe care noi le bănuim ca fiind, de fapt, doar niște banale răfuieli politice intestine..., care o fi oare realitatea?! Doar gândul și ne înspăimântă...

  Dorel Covaci - intervenție cu titlul: 1 Decembrie - Ziua Națională a României;

Domnul Dorel Covaci:

"1 Decembrie - Ziua Națională a României"

În ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, tricolorul flutură pe toate continentele, unde bate o inimă de român.

Sărbătoarea noastră de la 1 Decembrie 1918 celebrează lupta românilor transilvăneni pentru unitate națională și marchează momentul istoric al creării României Mari.

Citându-l pe istoricul Florin Constantiniu: "Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit ... O necesitate istorică (națiunea trebuie să trăiască într-un stat național) s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetență și, punând în mișcare națiunea, i-a dat acea forță uriașă, ca peste toate adversitățile să dea viață aspirației sale: statul național."

Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Regatul României, în anul 1918, nu s-a coborât asupra neamului românesc ca un dar venit din partea marilor puteri ale lumii, nici ca un succes accidental, răsărit din greșelile dușmanilor de veacuri. Stăpânirile străine asupritoare care au pustiit, au sacrificat și au uzurpat, ar fi trebuit să cedeze și să se retragă îndată ce dreptul tuturor popoarelor de a-și croi soarta după buna lor pricepere, a izbutit să se impună ca putere hotărâtoare în noua orânduire europeană.

Adunarea națională a tuturor românilor, întrunită la Alba Iulia, în ziua de 1 decembrie 1918, a decretat "Unirea acestor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România".

Bătrânul Gheorghe Pop de Băsești, Badea Gheorghe, la vârsta de 83 de ani, deși destul de grav bolnav, în urma mizeriilor și torturilor îndurate, a avut fericirea să prezideze Marea Adunare de la Alba Iulia, rostind la începutul ei memorabilele cuvinte: "Acum, Doamne, slobozește pe robul, căci văzură ochii mei mântuirea neamului românesc!"

Dintre toate manifestările suveranității naționale, un crez și un imn care pleca de pe buzele tuturor românilor asupriți de stăpânirile nedrepte, cea mai măreață a fost, fără îndoială, Adunarea de la Alba Iulia. S-a distins nu numai prin covârșitoarea mulțime care a luat parte, dar și prin însuflețire și entuziasm, prin demnitatea cetățenească a celor ce aduceau acum României întregite o parte prețioasă a vechii Dacii de acum 2.000 de ani, pământul și poporul care printr-un destin vitreg a fost ținut timp îndelungat sub talpa cârmuirilor străine și împiedicat a-și urma cursul firesc al dezvoltării, la sânul patriei mamă.

Unirea românilor trebuie înțeleasă ca un deznodământ firesc al unor pregătiri istorice de sute de ani, în cursul cărora acest popor a izbutit să-și apere cu uimitoare perseverență "sărăcia și nevoile și neamul" (M. Eminescu - "Scrisoarea a III-a"), rămânând, împotriva tuturor năvălirilor barbare și vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoșesc.

Statul român întregit trebuie prețuit ca unul dintre cele mai statornice, având fundamente adânci și solide în esența poporului român, în legăturile lui sufletești consolidate prin unitatea aceluiași grai, aceleiași credințe, acelorași datini și obiceiuri, în asemănarea așezămintelor străbunilor, în geografia pământului strămoșesc și, mai presus de toate, în puterea conștiinței naționale, cea care întregește și întărește toate celelalte temeiuri.

trăirile, simțirile și faptele străbunilor noștri, cutezanța lor, credința nestrămutată, dăruirea, unitatea, dragostea de țară și popor, spiritul de sacrificiu, grija pentru urmași și respectul pentru înaintași trebuie să fie modele de urmat pentru noi toți! Așa cum ei ne-au demonstrat, putem schimba soarta României în bine numai dacă suntem uniți din adâncul sufletului, dacă putem să ne privim ca frați, fără ură, ranchiună, egoism și meschinărie, și să acționăm în consecință.

"Era un popor brav, acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii - Roma. Era un popor nobil acela a cărui cădere te împle de lacrimi, iar nu de disperare, iar a fi descendentul unui popor de eroi, plin de noblețe, de amor de patrie și libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost și nu va fi rușine niciodată", spunea Mihai Eminescu.

Să ne mândrim că suntem români, că avem o țară binecuvântată cu bogății și frumuseți nemaiîntâlnite, o adevărată gură de Rai, așa cum ne amintește capodopera absolută a folclorului românesc, Miorița.

La mulți ani, România! La mulți, popor român!

  Dan Bordeianu - declarație politică referitoare la bugetul pentru anul 2012;

Domnul Dan Bordeianu:

Am așteptat toți bugetul pentru anul 2012, pentru că el urma să ofere perspectiva Guvernului asupra viitorului acestei țări. Sau cel puțin așa ar trebui să se întâmple.

Din păcate, însă, documentul propus de guvern nu are această calitate, ci reprezintă doar o continuare a măsurilor de austeritate, nu și o perspectivă de relansare economică.

Guvernul nu urmărește adoptarea unor măsuri de relansare economică, în schimb păstrează banii pentru Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii, care este de fapt destinat clientelei politice.

Prin măsurile preconizate în 2012 nu se creează niciun loc de muncă, ba, dimpotrivă vor fi restructurări și în zona bugetară și în cadrul companiilor de stat, ceea ce înseamnă un șomaj mai mare.

Toate promisiunile pe care puterea le-a făcut - privind indexarea pensiilor, recuperarea tăierilor salariale - au fost încălcate și vor fi în continuare încălcate. De aceea este foarte posibil ca, din cauza incompetenței și lipsei de seriozitate a guvernului, tot ceea ce se promite și pentru anul viitor în buget să nu fie respectat.

În cadrul întâlnirii cu Delegația FMI, de la începutul lunii noiembrie, colegii mei din USL au insistat pe chestiunea revenirii salariilor la nivelul de dinainte de tăieri și a indexării pensiilor.

Cred că este nevoie de o asumare clară, prin proiectul de buget, a acestor măsuri, nu de la mijlocul lui 2012, ci de la începutul anului viitor. Dacă nu se angajează prin buget aceste măsuri, ele nu vor putea fi onorate. Prin amânarea lor până în semestrul al II-lea al anului 2012, PDL încearcă să păcălească din nou populația.

Din păcate, Guvernul actual a refuzat orice dialog cu opoziția și cu partenerii sociali. Așa înțeleg actualii guvernanți să stabilească principiile de bază care vor influența direct evoluția economică a României, în 2012 și nu numai...

  Ion Dumitru - declarație politică despre Aplicarea corectă, fără interpretări, a legilor fondului funciar;

Domnul Ion Dumitru:

"Aplicarea corectă, fără interpretări, a legilor fondului funciar"

Pădurile grănicerești, comunele politice și comunele urbariale ale satelor cu așezăminte, denumite și urbe, au dobândit averi înainte de apariția Legii nr.5/1950, care a înființat comunele.

Comunele grănicerești, politice și urbariale au fost împroprietărite în perioada lui Iosif al II-lea și a Mariei Tereza, precum și prin Legea de reformă agrară din 1921 și Reforma lui Alexandru Ioan Cuza în Moldova. Deci aceste imobile sunt ale proprietarilor de drept folosite în comun de către aceștia, ca păduri și pășuni sătești. Pădurile au fost înscrise pe numele satelor în cărțile funciare și registre de publicitate imobiliară. Aceste imobile fac obiectul proprietății private a sătenilor și în niciun caz nu fac și nu au făcut niciodată obiectul proprietății publice a primăriilor și a consiliilor locale, orășenești și municipale, și nici nu au fost înscrise în vreun document funciar pe numele acestora.

Aceste sate cu denumirea de comună grănicerească, politică sau urbarială au avut fiecare limitele lor de hotar și bună vecinătate în grănițuirea cu satele învecinate și nu pot fi confundate cu grănițuirea comunelor înființate prin Legea nr. 5/1950.

În Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, inițiatorii nu au definit clar pădurile comunale, ca proprietăți sătești, și acestea au fost atribuite unităților administrativ-teritoriale. Aceste păduri comunale nu au aparținut niciodată unităților administrativ-teritoriale, întrucât nu existau la Reforma agrară.

Consider că unele instituții ale statului au greșit în ultimii șase ani, făcând o interpretare greșită gramaticală a noțiunii de "comună", fără să verifice cine este în fapt proprietarul de drept care a achitat prețul acestor proprietăți: țăranul român.

De asemenea, consider că se impune ca dreptul de proprietate să se întoarcă către adevărații proprietari, țăranii români, indiferent de caz, pentru ca România să nu ajungă să fie sancționată de CEDO.

  Gheorghe-Eugen Nicolăescu - câteva comentarii pe tema actualei guvernări;

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

De fiecare dată când face declarații, Emil Boc creează senzația că vorbește un roboțel; îl întorci cu cheia și îi pornește banda: vechea moștenire, salarii nesimțite, prea mulți bugetari, pensionari, cadouri otrăvite, criză, prudență, populism... Rostește cuvintele apăsat și atât de serios, încât ai putea crede că este chiar îngrijorat pentru situația jalnică în care a adus țara.

De fiecare dată când face câte o declarație penibilă, când crezi și speri că mai mult de atât nu se poate, apare Boc și te contrazice. Nu știu cum reușește, dar demonstrează permanent că nu își poate depăși condiția de servant al președintelui, lipsa de profesionalism și verticalitate determinându-l să accepte cu ușurință rolul de premier-marionetă, care se mișcă după cum îl mânuiește păpușarul șef de la Cotroceni. Atât înțelege Boc printr-o relație corectă și bună dintre premier și președintele unei țări: slugărnicia cu orice preț.

Într-o apariție recentă la tv, Boc a dat dovada maximă a faptului că nu se poate împăca cu ideea că oamenii au trăit bine până în 2009, iar gândirea de partid și incompetența puterii portocalii i-a adus în pragul disperării. Disperarea a atins cote atât de înalte, încât există români care au ajuns să considere eutanasierea singura soluție.

Roboțelul Boc ne-a asigurat că guvernanții au făcut tot ce au putut în condițiile de criză. Într-adevăr, au făcut atât cât i-a dus capul și cât le-a permis pușculița de partid, dar acum ne anunță că au luat taurul de coarne și nu îi vor aduce din nou în sărăcie pe români. Așa ne-a spus premierul țării. Problema mare este că același premier a declarat că "2012 va consolida ce am făcut în 2011".

Ce a făcut în 2011 gașca de la putere? Nimic semnificativ pentru țară, tot ce se putea pentru partid. În consecință, nimicul pentru țară va fi consolidat, binele pentru partidul-stat va fi și mai mare.

Nu este o simplă declarație, sunt fapte demonstrate. Trebuie doar să ne gândim puțin la problema băieților deștepți din energie, a baronilor asfaltului, la corupția de la Boc de acasă, din Cluj, a nenumăratelor licitații cu dedicație și a banilor aruncați în investiții inutile, la matrapazlâcurile petrecute la secretariatul general al guvernului, chiar sub nasul lui Boc... Faptele vorbesc de la sine!

După 3 ani de conducere portocalie, Boc a ținut să ne informeze că"au guvernat cu ochii la stabilitatea acestei țări, nu la sondaje".

Cu siguranță că nu s-au uitat la sondaje dintr-un motiv foarte simplu: ei nu se mai gândesc cum să câștige alegerile, ci cum să le fure cu succes. În sensul acesta, nimic nu este mai important decât banii pentru campania electorală, bani obținuți pe orice căi.

Ce a însemnat pentru ei faptul că au lăsat pe drumuri 192.000 de persoane din sectorul bugetar? Au făcut din asta un motiv de laudă.

Care a fost răspunsul lor legat de protecția socială? Sunt prea mulți asistați.

Cum au rezolvat problema corupțieidin partid? Cu câteva scene de telenovelă polițistă.

Ce vom face în următoarea perioadă? Vom asculta banda înregistrată a roboțelului Boc, care ne va spune povestea bugetului pe 2012.

Așteptăm cu interes dezbaterea din Parlament a Legii bugetului pentru anul viitor pentru că premierul-marionetă ne-a asigurat două lucruri: nu va permite nicio evoluție populistă și electorală a bugetului și va face tot ce va ține de el pentru a ține România pe linia de plutire. Cu prețul demisiei!

Ne dorim să îl credem în ceea ce privește demisia, numai că ar fi interesant să ne spună roboțelul Boc ce vom face dacă ne va da încă o mostră a incompetenței caracteristice și nu își va îndeplini nici un obiectiv, așa cum a făcut din prima zi de guvernare. Demisia lui nu va fi suficientă României pentru a se menține pe linia de plutire și va fi nevoie de foarte multe veste de salvare. Cu siguranță, nu vom mai avea nevoie de veste de salvare de culoare portocalie.

  Marian Ghiveciu - declarație politică: Atenție la defecțiunile inițiativelor legislative;

Domnul Marian Ghiveciu:

"Atenție la defecțiunile inițiativelor legislative"

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 296/2004 privind Codul consumului, a Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de plată și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producției, circulației și comercializării alimentelor, a fost adoptată de Senat, în ședința din 31 octombrie 2011, în mod tacit.

Proiectul de lege sus menționat are ca scop legiferarea obligației producătorilor de produse alimentare furnizate către retaileri de a emite documente de însoțire în care să fie specificat costul de producție al acestora, conform evidențelor contabile, precum și a obligației retailerilor de a aduce la cunoștință consumatorilor costul de producție al produsului. Consider că legiferarea sus menționată, adică propunerea legislativă inițiată de PDL, este una abuzivă și nu are un fundament ancorat în sistemul legislativ românesc sau european, fiind în dezavantajul consumatorilor, al producătorilor autohtoni și al operatorilor economici și nu poate da naștere decât la confuzii și la dezechilibre ale mediului economic concurențial specific unei piețe libere necontrolate.

Obligativitatea afișării costului de producție pe documentele ce însoțesc produsele comercializate încalcă principiile concurențiale. Divulgarea unor informații confidențiale către public, precum costul de producție, are efect anticoncurențial, conform prevederilor Legii nr. 21/1996 - Legea concurenței. Cum costul de producție reprezintă un element esențial în gândirea strategiilor comerciale, răspândirea unei astfel de informații pe piață ar conduce inevitabil la comportamente abuzive sau neconcurențiale fără precedent.

Această propunere legislativă descurajează concurența loială, cinstită în dezvoltare științifică și tehnologică și contravine principiilor constituționale.

Protecția concurenței loiale este un principiu constituțional (art.135 alin.(2) lit.a) din Constituția României), iar protecția secretului comercial reprezintă un aspect al concurenței loiale.

Această propunere legislativă va descuraja producătorii și comercianții, reducându-se astfel concurența pe piață, în detrimentul consumului. De asemenea, reînvie mercurialul, încercând să controleze piața prin metode proprii consumurilor planificate, când prețurile erau impuse, iar consecința era descurajarea producției și a comerțului. Mai mult decât atât, consumatorul final va resimți costuri mai mari ale produselor, asaltat fiind de multitudinea de informații pe care trebuie să le parcurgă la raft în luarea deciziei de cumpărare.

În lipsa de idei, principalul partid de la guvernare inițiază propuneri legislative care sunt în contradicție cu legislația europeană și care pot "ucide" mediul economic specific unei economii de piață.

  Mircia Giurgiu - declarație politică intitulată Clasa premergătoare - la școală sau la grădiniță;

Domnul Mircia Giurgiu:

"clasa premergătoare - la școală sau la grădiniță"

Introducerea clasei premergătoare în învățământul primar creează dezechilibre în sistemul educațional, în sensul că nu există cadre didactice suficiente pentru a ocupa toate posturile, în condițiile în care angajările sunt blocate.

Mai mult, nu există spațiile aferente desfășurării activităților didactice dacă se introduce clasa premergătoare în învățământul primar românesc și nici dotările specifice cerințelor nivelului vârstei copiilor care ar trebui să urmeze cursurile clasei premergătoare.

Măsura introducerii clasei pregătitoare în învățământul primar, începând cu anul școlar 2012-2013, nu este una dintre cele mai bune, având în vedere faptul că nu există metodologia implementării legislative a acestui act normativ.

Din aceste considerente, Legea nr.1/2011 privind educația națională ar trebui modificată, în sensul abrogării prevederii referitoare la obligativitatea clasei premergătoare din anul școlar 2012-2013.

  Miron Ignat - intervenție cu tema: Zilele Culturii Ruse;

Domnul Miron Ignat:

"Zilele Culturii Ruse"

În perioada 18-20 noiembrie a.c. în Suceava, s-au desfășurat manifestările cuprinse în cadrul proiectului "Zilele Culturii Ruse". Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

În acest an "Zilele Culturii Ruse" au fost dedicate sărbătoririi a "300 de ani de la nașterea literatului și omului de știință rus, Mihail Lomonosov", fondator al primei universități din Federația Rusă, Moscova, și "170 de ani de la moartea poetului Mihail Lermontov".

Obiectivul principal al acestui proiect a fost de a promova și fructifica valorile culturale și tradiționale ale rușilor lipoveni din România, a specificului și a bogățiilor zonelor țării unde locuiesc.

În cadrul proiectului s-au organizat mese rotunde cu dezbateri pe tema: "300 de ani de la nașterea poetului Mihail Lomonosov" și "170 de ani de la moartea poetului Mihail Lemontov", care a oferit etnicilor ruși lipoveni posibilitatea de a-și promova bogăția spirituală și de a remarca valoarea deosebită a culturii și civilizației ruse.

La această manifestare culturală au fost prezenți profesori universitari, cadre didactice, profesori de limbă și literatură rusă din Federația Rusă, pasionați ai culturii și literaturii ruse.

Participanții au avut ocazia de a lua parte și la expoziția de obiecte meșteșugărești, realizate de către meșteri populari ruși lipoveni.

În cadrul acestei acțiuni, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a lansat primul număr al revistei științifice - "Slavina Studia" (Studii Slave). Revista a fost elaborată cu scopul de a prezenta rezultatele cercetărilor făcute în domeniul limbilor, culturii, datinilor, tradițiilor, obiceiurilor și folclorului etnicilor slavi. Primul număr al revistei conține texte ale comunicărilor susținute la "Zilele Culturii Ruse" desfășurate în noiembrie 2010, la Iași.

Cultura rusă simbolizează originalitate, complexitate, expresivitate și transmite tuturor cititorilor valorile estetice, morale, spirituale, bogățiile creativității populare. Marii poeți și scriitori ruși reprezintă o sursă vie de cunoaștere și inspirație pentru cititori, păstrând în operele sale vocea conștiinței și sufletul poporului.

  Ciprian-Florin Luca - declarație politică având tema Guvernul Boc, Guvernul providențial;

Domnul Ciprian-Florin Luca:

"Guvernul Boc, Guvernul providențial"

Vin astăzi în atenția dumneavoastră pentru a trage încă un semnal de alarmă (le-am pierdut numărul) cu privire la acțiunile și declarațiile pe care domnul prim-ministru Emil Boc continuă să le facă cu cea mai mare seninătate.

ascultam cu un zâmbet amar, deunăzi, într-o emisiune de televiziune cum marele om de stat se chinuia să convingă niște realizatori necumpărați, cum că al său mandat (interminabil) a fost providențial pentru români și România. Pledează în victima unor măsuri ce vor aduce laptele și mierea la robinetele românilor. Pe lângă faptul că nu a fost capabil să aducă niciun argument coerent și plauzibil pentru a reitera cele declarate, domnul prim-ministru nici nu a avut puterea să convingă privitorii că la un termen dat această țară va fi deja în acea situație paradisiacă.

Sunt convins că domnia sa nu ține cu dinții de funcție așa cum se laudă la televizor, iar motivele pentru care până la ora actuală acest simbolic prim-ministru nu și-a dat demisia nu țin de dânsul, ci de foruri mai înalte...

Mi se pare scandalos pentru un guvern care se laudă cu cele mai bune decizii pentru viitorul României, decizii care ignoră total prezentul, să fie mereu în atenția presei cu cele mai mari scandaluri de corupție din istoria postdecembristă a României.

Iar dacă atât se dorește domnul Boc a se sacrifica, după ce președintele a anunțat public faptul că premierul cunoștea de șase luni situația de la Cluj, indubitabil trebuia să-și prezinte demisia. Dar asta presupune demnitate, nu sacrificiu...

Cazul Andreescu a fost o altă pată de rușine pe obrazul unui Guvern care nu cunoaște din păcate rușinea!

Este foarte bine, domnilor guvernanți, că vă gândiți la viitor, eu vă anunț că noi ne gândim la prezent, prezent cu care vom schimba viitorul decis de acești mari iubitori de patrie și popor.

Așa să vă ajute Dumnezeu!

  Oana Manolescu - declarație politică intitulată Cele mai frumoase zile;

Doamna Oana Manolescu:

"cele mai frumoase zile"

Sfârșitul toamnei. Începutul iernii. De 99 de ani la sfârșitul toamnei și de 93 de ani la începutul iernii în acest an - 2011- la doar trei zile distanță, două popoare înrudite își sărbătoresc cea mai frumoasă zi - Ziua Națională. În ordine cronologică, 1912, 28 Noiembrie, albanezii; 1918, 1 Decembrie, românii. Iar la 29 noiembrie 1944 capitala Tirana s-a autoeliberat de sub ocupația militară germană. Cea mai frumoasă zi poate fi în viață una singură, sau pot fi mai multe, sau toate ale unei vieți de om. Dar comună poporului, unică pentru fiecare țară și repetabilă, căci anual se sărbătorește, este ceea ce numim Ziua Patriei, Ziua Națională. Cea mai frumoasă zi! Ea indică cel mai important și fericit eveniment istoric pe care l-au trăit înaintașii care l-au făurit și pe care-l aniversăm în comun fiecare dintre noi, cei aparținând prin cetățenie unui popor.

Așa cum am arătat mai sus, doar 3 zile despart cele două zile naționale, a Republicii Albania și a României. Pentru albanezii din România, cele două atât de apropiate sărbători se unesc într-un buchet al cărui parfum dublează bucuria: declararea independenței și formarea statului național albanez; pentru România - Marea ei Unire și formarea României Mari prin unirea cu Transilvania. Adunarea Națională de la 1 Decembrie 1918 a recunoscut deplina egalitate în drepturi a tuturor naționalităților ce locuiau pe teritoriul României, rezoluție votată în unanimitate de Marele Sfat Național.

Și nu se poate uita nici mâna întinsă dintotdeauna dinspre Carpați spre ținuturile albaneze, pod solid, înfrumusețat în timp, dintre România și Albania, căci istoricii consideră că cele două popoare sunt înrudite prin fondul istoric comun traco-ilir. Și nu se uită că, de-a lungul vremilor s-a dorit, s-a muncit, s-a luptat și viața s-a dăruit de mii și mii de patrioți pentru unitatea și independența atât a patriei române, cât și a patriei albaneze.

Asociația Liga Albanezilor din România, organizație parlamentară reprezentativă a minorității albaneze, sărbătorește prin activități culturale și acțiuni sociale și umanitare atât ziua națională a patriei de origine, cât și ziua națională a țării care i-a primit pe albanezi de-a lungul sutelor de ani, totdeauna cu căldură frățească, și căreia i-au fost și îi sunt mereu loiali și în care s-au integrat în mod firesc.

Urăm Republicii Albania, urăm României și prieteniei de veacuri a celor două popoare surori, la mulți ani!

  Marius Cristinel Dugulescu - declarație politică având titlul cinismul bizar al Uniunii Social-Liberale;

Domnul Marius Cristinel Dugulescu:

"cinismul bizar al Uniunii Social-Liberale"

Conflictul dintre fostul președinte al PSD, domnul Mircea Geoană, și Partidul Social Democrat a dezvăluit, încă o dată, cinismul bizar al liderilor Uniunii Social-Liberale față de proprii parlamentari și față de instituțiile fundamentale ale statului român, eludând orice formă de respect și bună-cuviință în politica românească.

Este inexplicabil cum domnul Mircea Geoană este astăzi trădat, ostracizat, insultat și acuzat chiar de membrii Partidului Social Democrat care l-au susținut ca unic candidat împotriva președintelui Traian Băsescu la președinția României. La acel moment, senatorul Geoană era "omul care sfințește locul", iar astăzi este declarat persona non grata pentru Partidul Social Democrat și USL.

Mă întreb, și probabil se întreabă și milioanele de români, cum de Mircea Geoană era bun în anul 2009 să fie președintele României, dar acum nu mai e bun să fie nici un simplu membru de partid al PSD?

Față de această stare de fapt, este de prisos a demonstra fariseismul, lipsa de scrupule, dar mai ales lipsa de sinceritate a USL, care perseverează în a impune un simulacru de democrație în propria formațiune politică. Mai mult, înlăturarea intempestivă de la conducerea Senatului României, ulterior excluderii din partid, dezvăluie lipsa de respect și decență politică nu doar față de oameni, dar și față de instituțiile statului român, de Parlamentul României, ca for legislativ al țării.

Doamnelor și domnilor deputați, asemenea incidente din interiorul USL ne conferă dreptul de a susține faptul că principala preocupare a opoziției este de a semăna cu un patos demn de o cauză mai bună doar zgomot, intrigi, ură și descurajare în viața publică românească.

Liderii USL nu par deloc preocupați de evoluția reformei statului în diverse domenii ale societății românești, refuză dialogul decent asupra modificării unor legi cu efecte majore în sfera publică românească, dimpotrivă, manifestă o determinare puternică în a arunca anatema pe oricine nu seamănă cu chipul grotesc al Uniunii Social-Liberale - o monstruoasă coaliție care suferă de narcisism patologic.

Lipsa solidarității, a bunei-credințe, a alterității, a respectului față de oameni, valori și instituții, nu fac decât să pervertească politica românească, iar prin practicile lor machiavelice, liderii Uniunii Social-Liberale devin tot mai insensibili la nevoile reale și stringente ale României, sfidând cu un cinism bizar principiul binelui comun.

Românii au nevoie de echilibru pe scena politică, pentru ca legile să se nască din idei și viziuni concrete asupra evoluției statului de drept, și nu din vâltoarea intrigilor de partid.

  Manuela Mitrea - intervenție cu titlul 1 Decembrie, ziua fiecărui român;

Doamna Manuela Mitrea:

"1 Decembrie, ziua fiecărui român"

"Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre."

Așa începe Rezoluția citită de Vasile Goldiș pentru cei 100.000 de români prezenți la Alba Iulia, veniți de pe teritoriul întregii Dacii, dar și pentru toată comunitatea internațională. Era momentul culminant al luptei de sute de ani și milioane de jertfe ale românilor pentru împlinirea idealului de a se regăsi în interiorul aceluiași stat național.

În aceste veacuri de luptă, n-a rămas familie de români care să nu plătească tributul de jertfă pentru atingerea visului de aur.

Astăzi, pe 1 Decembrie, precum înaintașii noștri de la Adunarea Națională, noi, reprezentanții poporului român din Parlament, cu smerenie trebuie să ne închinăm "înaintea memoriei acelor bravi români care și-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru, murind pentru libertatea și unitatea națiunii române."

Avem datoria să lăsăm moștenire copiilor noștri țara întregită pe care-am primit-o de la înaintașii noștri de la 1918. Aceasta trebuie să fie misiunea noastră. Nici strămoșii și nici urmașii nu ne vor ierta dacă nu vom reuși.

1 Decembrie este ziua fiecărui român, oriunde s-ar afla, "La mulți ani, români!", "La mulți ani, România!".

  Ioan Munteanu - declarație politică intitulată Schimbare de lider la nivel mondial;

Domnul Ioan Munteanu:

"schimbare de lider la nivel mondial"

Este neîndoielnic faptul că pe scena mondială s-a produs deja o schimbare de lider, așa cum reiese din estimările experților, dar și din datele oferite de realitate. După 110 ani de supremație în planul producției de bunuri, începând cu anii 1990 China a recuperat decalajul față de Statele Unite datorită creșterii economice rapide, investițiilor considerabile făcute de către investitorii străini, dar și costurilor reduse ale forței de muncă. Astfel, la sfârșitul anului 2010 China a reușit să obțină 19,8% din producția mondială de bunuri, față de 19,4% în cazul SUA.

În ultimul deceniu, China a fost preocupată de creșterea economică, în timp ce Statele Unite ale Americii s-au concentrat pe combaterea terorismului internațional, dar și pe războaiele purtate în Irak și Afganistan. Pe măsură ce se impune tot mai mult ca lider mondial, China este și mai implicată în problemele internaționale, în timp ce SUA este preocupată de menținerea rolului său de superputere a lumii. America recunoaște noul statut al Chinei, este de acord cu ambițiile sale și consideră că nu e cazul să se ajungă la relații bazate pe rivalitate. Chiar dacă cele două mari puteri acționează doar pentru a-și asigura propria poziție și propria securitate, fiecare dintre ele își dorește o lume stabilă, fără arme nucleare și fără conflicte devastatoare. China a promis mereu că va asigura pacea, încercând să rezolve diferendele legate de frontierele cu vecinii și implicându-se în activitatea organizațiilor internaționale de menținere a păcii. O dovadă în acest sens o reprezintă atitudinea de acuzare a Coreei de Nord în cazul bombardamentului unei insule aparținând Coreei de Sud.

Ambele țări beneficiază de pe urma globalizării și a deschiderii piețelor, dominând, practic, comerțul mondial, putând cumpăra materii prime și exporta mărfurile în orice zonă a lumii. Spre deosebire de marile puteri europene din secolul al XIX-lea, China nu urmărește să-și creeze colonii și nici nu se ocupă cu exportul de ideologie, ca în cazul fostei Uniuni Sovietice. Esențială pentru menținerea stabilității în lume este convingerea acestor țări că starea de pace ori de război depinde de superputerile momentului.

Dincolo de aceste considerații, cele două mari puteri nu stau chiar atât de liniștite, suspectându-se reciproc și fiind convinse că un eventual război ar genera pierderi considerabile pentru ambele părți. China se teme că Statele Unite nu se vor împăca ușor cu locul secund și că vor încerca să-i blocheze ascensiunea, prin orice fel de mijloace. La rândul său, America este îngrijorată de naționalismul chinez tot mai vizibil pe măsură ce se alimentează din redescoperirea puterii sale economice și militare. Pericolul constă în diferența care există între concepțiile social-economice și politice ale celor două țări, situație care ar putea conduce și la divergențe de ordin militar. Simțindu-se amenințată de puterea navală americană, China își modernizează rachetele, submarinele, radarele, capacitățile cibernetice și armamentele antisatelit și este atentă la orice mișcare a celuilalt.

Deși acumularea militară nu presupune neapărat confruntări, China și America trebuie să acționeze de comun acord pentru ca eventualele neînțelegeri să nu scape de sub control. Cele două țări au nevoie de reguli și norme precise care să conducă la sporirea încrederii reciproce și la securitatea mondială.

China și Statele Unite au avantajul că au fost martore la marile dezastre provocate de confruntările dintre superputerile lumii din secolul trecut. Lecția istoriei ar trebui să fie suficientă pentru ca tragediile trecutului să nu se mai repete.

  Vasile-Silviu Prigoană - intervenție intitulată 1 Decembrie - ziua tuturor românilor;

Domnul Vasile-Silviu Prigoană:

"1 decembrie - Ziua tuturor românilor"

anul1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului național, anul încununării victorioase a lungului șir de lupte și sacrificii umane și materiale pentrufăurirea statului național unitar.La1 decembrie1918, Adunarea Națională de laAlba Iulia, constituită din 1.228 delegați și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul (cuprins între râurileMureș, Tisa și Dunăre) cu România.

Actul Unirii a fost citit de Vasile Goldiș la Alba Iulia:"Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918,decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre."

Ziua de 1 decembrie 1918marchează bilanțul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia (27 martie1918) și Bucovina (15/28 noiembrie1918). Poporul român a valorificat conjunctura internațională creată în urmaPrimului Război Mondialși a știut să se afirme în contextul mișcării de eliberare a popoarelor și al victoriei principiului naționalităților în Europa.

Experiența istorică a relevat cu tărie faptul că unitatea politică era singura cale de rezistență în fața presiunilor concentrice covârșitoare ale marilor puteri vecine, că doar ea putea asigura supraviețuirea ființei etnice românești și evoluția nestingherită pe coordonatele progresului.

Academicianul Florin Constantiniu, în a sa "Istorie sinceră a poporului român" spune pe drept cuvânt că: "nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române de a-și da armătura teritorial-instituțională care este statul național".

Dragi colegi, ne revine sarcina de a avea grijă de viitorul României, cel puțin ca aducere aminte față de sacrificiile înaintașilor noștri, cărora le datoram cel mai scump lucru din viața unui neam: libertatea națională.

"La mulți ani, România! La mulți ani, români!"

  Marius Rogin - declarație politică intitulată Frontul antisirian de la Liga Arabă se clatină;

Domnul Marius Rogin:

"Frontul antisirian de la Liga arabă se clatină"

În timp ce Liga Arabă dezbate adoptarea sancțiunilor comerciale, financiare și de transport împotriva Siriei, regimul lui Bashar al-Assad continuă să folosească violența ca mijloc unic de menținere la putere. Faptul că Irakul nu pare dispus să sprijine sancțiunile, îi conferă liderului sirian spațiu de manevră.

Liga Arabă discută despre amploarea și intensitatea sancțiunilor antisiriene, dar un membru important, Irakul, a anunțat că nu sprijină blocada economică impusă regimului Assad. Bagdadul este pus într-o situație imposibilă, după cum a explicat ministrul de externe Hoshiar Sebari: din cauza refugiaților irakieni din Siria (numărul acestora este estimat la un milion) și a relațiilor comerciale strânse cu țara vecină.

Președintele Irakului, Jalal Talabani, adaugă: "Bagdadul se teme că Siria ar putea încăpea pe mâinile extremiștilor islamiști după o eventuală înlăturare a lui Assad. Viitorii lideri ar putea fi antidemocrație și anti-Irak".

Reacția conducerii irakiene arată că aceasta se teme de fapt de răzbunarea promisă de Assad celor care se alătură inamicilor săi arabi. În Irak, amenințările sunt luate în serios, având în vedere instabilitatea din acest stat, unde 250 de persoane sunt ucise în fiecare lună.

Libanul se opune la rândul său impunerii de sancțiuni economice împotriva Siriei. Țara a fost ocupată aproape trei decenii de armata siriană și are în prezent un guvern condus de Hezbollah, un aliat al Damascului.

Liderul sirian Assad a ignorat ultimatumul impus de Liga Arabă, ceea ce deschide acum calea de negocieri privind aplicarea sancțiunilor. Vizate sunt suspendarea traficului aerian spre și dinspre Siria, a tranzacțiilor internaționale efectuate de banca centrală siriană, înghețarea unor conturi bancare, impunerea de interdicții de călătorie pentru responsabilii sirieni. Liga Arabă îi ceruse lui Assad să pună capăt până sâmbătă reprimării violente a protestelor, să-i elibereze pe demonstranții arestați și să permită intrarea în țară a observatorilor.

Totuși, frontul antisirian de la Liga Arabă se clatină. Influența lui Assad se face încă simțită peste granițele țării sale: "Orice acțiune împotriva Damascului va primi un răspuns în Irak și în alte țări."

O amenințare luată ca atare la Bagdad și Beirut.

  Eugen Constantin Uricec - declarație politică având tema Coeziunea economică și socială trebuie prioritizată!;

Domnul Eugen Constantin Uricec:

"Coeziunea economică și socială trebuie prioritizată!"

Nu este străin pentru nimeni faptul că actuala criză economică a încetinit atât ritmul de creștere al economiilor membre ale Uniunii Europene, cât și obiectivele de atenuare a gradelor diferite de dezvoltare dintre diferitele regiuni ale Uniunii, în special ale noilor state membre.

Chiar dacă mulți oameni politici neagă, aceeași care în anul 2008 ne promiteau că nici o criză nu o să ne atingă, nici România nu face excepție de la trendul european.

Ultimele estimări ale produsului intern brut pe locuitor, realizate de către Institutul Național pentru Statistică, ne arată că discrepanțele mari de dezvoltare se mențin în continuare în România. Dacă în zonele marilor metropole - București, Brașov, Timișoara sau Pitești, produsul intern brut pe locuitor ajunge și la 70% din media europeană, în zone largi din Moldova, Oltenia sau Transilvania acest indicator nu depășește niciun modest 15-20% din media UE27.

Discrepanțele de dezvoltare și de creștere între diversele regiuni ale României au determinat și continuă să determine fenomene socio-economice indezirabile în regiunile cu o dezvoltare mai redusă.

Depopularea acestor regiuni este de departe cea mai mare provocare la care autoritățile trebuie să răspundă. În mare majoritate tinerii sunt cei care lasă locurile natale pentru a-și găsi un loc de muncă sau un minim de suport pentru existență sau pentru a construi planuri de viitor.

De asemenea, utilizarea nerațională a resurselor din regiunile cu un grad de dezvoltare mai scăzut se prefigurează ca o altă amenințare la dezvoltarea sustenabilă din aceste arealuri. Defrișări masive, poluare discreționară sau exploatarea necontrolată a altor resurse ale solului și subsolului subminează capacitatea de dezvoltare ulterioară.

Există măsuri ce pot atenua acest trend negativ prin care zonele sărace au tendința de a deveni și mai sărace. Exploatarea la maximum a alocărilor bugetare venite din partea Uniunii Europene tocmai pe această componentă trebuie să fie prioritară.

Putem constata că în ultimii doi ani această filozofie a călăuzit gândirea Guvernului României și a ministerului de resort. De asemenea, trebuie continuat pe componenta stimulării investițiilor străine directe, care corespund criteriilor ecologice cele mai ridicate și care pot crea motorul dezvoltării economice și sociale din aceste zone.

Creșterea și stimularea antreprenoriatului autohton, microîntreprinderilor destinate prelucrării, măcar primare, a producției agroalimentare, trebuie să beneficieze de suportul financiar corespunzător.

Politica demarată de curând de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii de a interconecta strategic toate colțurile țării noastre trebuie sprijinită, iar proiectele demarate trebuie să ajungă la final.

Toate aceste măsuri sunt menite a crea premisele unei dezvoltări armonioase a întregii țări, nu numai a unor părți din aceasta, pentru că toți românii sunt îndreptățiți să trăiască mai bine.

  Valentin Rusu - intervenție având ca subiect Ziua românilor de pretutindeni;

Domnul Valentin Rusu:

"Ziua românilor de pretutindeni"

În urmă cu mai bine de patru secole, poate cel mai îndrăzneț voievod al Țării Românești, care a înfruntat oștirile turcești și occidentale deopotrivă, avea să afirme: "Asta-i pohta ce-am pohtit" referindu-se la realizarea visului istoric al unei națiuni, acela de a fi împreună, și nu despărțiți de frontiere vremelnice.

A mai fost nevoie de peste trei secole de înfruntări și sacrificii dureroase pentru ca poporul român să se poată bucura de un teritoriu unificat în care trăiau și trăiesc frați de sânge, despărțiți arbitrar de interesele forțelor occidentale sau orientale.

Imediat după ce România a recâștigat dreptul de a se bucura de cel mai de preț lucru, de libertate, românii au decis să cinstească ca sărbătoare națională ziua de 1 decembrie, zi în care Adunarea Națională de la Alba Iulia consfințea unirea definitivă a Banatului și Transilvaniei cu România.

Călcând pe urmele lui Mihai Viteazul în aceeași cetate istorică avea să se consfințească ruperea frontierelor dintre români, dintre frați și surori, dintre părinți și copii.

În aceeași cetate, Alba Iulia, se recunoșteau de facto și de drept jertfele a sute de mii de români, a sute de mii de copii ai neamului nostru, care și-au dorit libertatea și unitatea.

Cred că nu trebuie să treacă vreun an în care să nu cinstim cum se cuvine această renaștere a României pe care predecesorii noștri ne-au lăsat-o moștenire și pentru destinul căreia suntem responsabili fiecare dintre noi.

Este de datoria noastră să respectăm sângele vărsat pentru această cauză și să explicăm copiilor noștri că România de care se bucură astăzi este rodul muncii și jertfelor înaintașilor noștri.

În plus, mai cred că nu este doar ziua românilor care trăiesc astăzi în România, ci este ziua românilor de pretutindeni, indiferent unde s-ar afla ei în această zi, din America și până în Europa.

Îmi doresc să văd cinstită această zi și în marile metropole occidentale, acolo unde sute de mii de români au ales să muncească și să trăiască.

Mai vreau ca statul român să nu uite nici un moment de românii care în urma celui de-al doilea război mondial au rămas în afara frontierelor României Mari.

Îmi mai doresc să văd renăscând în mentalitatea colectivă a românilor mândria de a fi român, mândria față de faptele de vitejie pe care le-au realizat înaintașii noștri, mândria față de istoria românilor.

  Viorel Hrebenciuc - despre Dreptul fundamental la asistență socială;

Domnul Viorel Hrebenciuc:

"Dreptul fundamental la asistență socială"

Prin articolele 47, 49 și 50, Constituția României prevede explicit dreptul la beneficii sociale. În articolul 34, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede și ea dreptul la asistență socială, definind cadrul politicii sociale europeane. În afară de acestea, România și-a asumat un număr de alte documente europene care conțin prevederi clare și explicite cu privire la asistența socială, ca modalitate de exprimare a solidarității și de reducere a sărăciei și excluziunii sociale, în temeiul unui principiu însușit la nivelul Uniunii Europene - și anume că statul are o responsabilitate directă în combaterea sărăciei, responsabilitate pe care și-o exercită fie direct și uniform, fie respectând principiul subsidiarității. Cu toate acestea, în discursul public promovat în special de adepții neoconservatorismului de "împrumut" de la noi, termenii de asistență socială / asistat social au primit conotații negative și profund ne-europene, inducându-se ideea că beneficiarii asistenței sociale reprezintă un capitol de cheltuieli cvasi-inutile, un gen de "pomană" acordată fie din motive electorale de guvernările precedente, fie din bunăvoința guvernanților actuali, lucru care reprezintă, în primul rând, un atac la demnitatea beneficiarilor asistenței sociale. Cifrele vehiculate - adeseori exagerate, alteori de-a dreptul aberante - au introdus și mai multă confuzie: uneori sunt 13 milioane de asistați, alteori 11 sau 8, în funcție de contextul dezbaterii. Pe fond, acest tip de discurs a fost conceput ca o argumentație în sprijinul proiectului legii asistenței sociale, pe care Executivul și-l dorește asumat într-un termen cât mai scurt, fără o evaluare prealabilă a impactului la nivelul societății românești. Principalul scop ale acestui proiect nu este reprezentat atât de necesitatea reducerii costurilor de administrare (care oricum erau de 1,29% din totalul cheltuielilor, comparativ cu media europeană de 3%) sau de încurajarea beneficiarilor de a intra pe piața muncii - scopul este reducerea cheltuielilor sociale cu 0,8% din PIB până în 2013, în condițiile în care aceste cheltuieli sunt și așa aproape la jumătatea mediei din Uniunea Europeană (2,8%, față de 5,4%). De menționat că restrângerea prestaților sociale vine după ce Guvernul a redus anterior cu 15% valoarea respectivelor ajutoare, fapt care a agravat și mai mult adâncirea sărăciei, practic printr-o decizie politică de realocare a resurselor. Sub aspectul formalizării unor modificări de ordin tehnic relativ corecte și bune - cuprinse în proiectul legii asistenței sociale - opțiunea politică de raportare la problematica socială și resursele alocate pentru aceasta sunt inacceptabile. Spre exemplu, se reduce numărul alocațiilor și ajutoarelor specifice destinate diferitelor tipuri de probleme sociale și se plafonează absolut arbitrar suma pe care o familie o poate accesa prin programele de asistență socială. Plafonul nu se raportează la niciun indicator social recunoscut de sărăcie, beneficiarilor impunându-li-se practic să fie și să rămână săraci, printr-o astfel de viziune guvernanții părăsind definitiv cadrele politicii sociale practicate la nivelul Uniunii Europene.

De aceea, se poate spune că modificările aduse în sistemul asistenței sociale nu-l va ameliora, ci va îndepărta și mai mult perspectiva incluziunii sociale, adâncind rata sărăciei și refuzând drepturi fundamentale cetățenilor români.

  Cristian Buican - declarație politică intitulată Holocaustul bugetarilor are culoare portocalie;

Domnul Cristian Buican:

"Holocaustul bugetarilor are culoare portocalie"

Chiar dacă de mai bine de o săptămână interesul opiniei publice este îndreptat către situația de la Senat, iar dezbaterile importante sunt lăsate pe plan secund, noile ordine venite de la Cotroceni au început să își facă efectul, majoritatea miniștrilor cabinetului Boc începând deja să își facă planurile, pentru ca, în anul 2012, să fie disponibilizat un nou val de 120.000 de bugetari. Aflați în penibila situație de a-i cânta în strună locatarului de la Cotroceni, mai mulți miniștri și reprezentanți de seamă ai PDL au confirmat disponibilizarea în 2012 a 120.000 de bugetari, ceea ce reprezintă o adevărată bombă atomică atât pentru angajații statului, cât și pentru economia românească.

După ce a distrus toate sistemele publice și a discreditat majoritatea instituțiilor românești, cu excepția serviciilor de informații fidele mult iubitului conducător, actuala putere are o nouă idee fixă: să reducă numărul bugetarilor până la nivelul anului 2003. Lăsând la o parte penibilul situației de a recunoaște că numărul bugetarilor din timpul guvernării Năstase era cel corect, vuvuzelele portocalii nu pot înțelege că din anul 2003 și până astăzi România a intrat în Uniunea Europeană și a trebuit să îndeplinească o serie de cerințe și să înființeze o serie de instituții vitale și obligatorii. Acolo se află, stimați colegi, așa zisul "excedent" al numărului de bugetari. Lăsând însă deoparte explicațiile raționale, anunțul disponibilizării a încă 120.000 de bugetari este șocant și nedrept. Nu numai că nimeni nu s-a sinchisit să explice de ce ar fi nevoie de noi reduceri în rândul bugetarilor, însă acest executiv a demonstrat, în ultimii 3 ani de zile de când se află la conducerea României, că nu poate oferi acestor oameni care rămân fără slujbe alternative viabile pentru a se întreține, pentru a se angaja și pentru a participa activ la relansarea economiei românești.

Cel mai grav lucru al acestui nou val de disponibilizări din anul 2012, pe care executivul Boc îl pregătește, este legat de drama pe care fiecare dintre acești oameni o va trăi. Vă reamintesc, stimați colegi, că salariile bugetarilor au fost tăiate și sunt nedrept de mici, însă chiar și așa, majoritatea au înțeles că lipsa unui loc de muncă este și mai apăsătoare, în condițiile în care ai credite la bănci, copii de crescut sau părinți bolnavi, ce au nevoie de ajutor pentru a reuși să trăiască.

Dacă la acest lucru adăugăm și nedreapta decizie a Curții Constituționale de ieri, prin care se amână, pe termen nedefinit, plata drepturilor salariale câștigate de bugetari în instanță, putem vedea că peisajul conturat este unul macabru pentru bugetari, indiferent în ce domeniu de activitate lucrează. Cel mai deranjant lucru este acela că, tot printr-o decizie a Curții Constituționale, membrii acesteia și-au protejat propriile salarii de reducerea cu 25%, ceea ce face din reprezentanții acestei instituții un fel de semi-zei ce nu au bunul-simț de a avea același tratament ca toți angajații statului.

Din punct de vedere economic, cei 120.000 de bugetari disponibilizați se vor adăuga listei și așa lungi a șomerilor și a celor alți 100.000 de angajați ai firmelor private ce au dat faliment în anul 2011 în România. Acest tablou sumbru este rezultatul unor politici publice făcute după ureche și implementate în interes de partid, a lipsei de coerență a măsurilor de relansare economică și a unei incompetențe generalizate la nivel guvernamental. Aceasta este România din timpul lăcustelor portocalii, o țară în care până și speranța a încetat să mai existe.

  Gigel-Sorinel Știrbu - declarație politică având tema UNPR reinventează pionierii și UTC-iștii;

Domnul Gigel-Sorinel Știrbu:

"UNPR reinventează pionierii și UTC-iștii"

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, primarul sectorului 2 din București, fruntașul UNPR Neculai Onțanu reinventează ceva despre care am crezut că vom vorbi doar la timpul trecut. Timp de câteva minute, între 13.40 - 13.47 prin fața oficialilor de la respectiva primărie și a invitaților primarului va avea loc defilarea detașamentului de elevi care sunt polițiști locali voluntari și a elevilor de la liceele și colegiile sectorului 2.

Practic ne aflăm în fața unei întoarceri în timp. De 1 Mai - până prin 1980, și de 23 august - până în 1989, în timpul regimului comunist elevii erau aduși cu forța să defileze în fața conducătorilor de partid și de stat (în București) și în fața conducătorilor locali ai PCR în orașele din provincie.

De la 1 decembrie 1990 - prima dată de când Ziua Națională a României se sărbătorește în prima zi a lunii decembrie - și până în prezent, la manifestările oficiale organizate la Alba Iulia sau București, dar și la cele din capitalele de județ, niciodată elevii nu au fost scoși la o defilare sau pentru alte acțiuni de către autorități.

Acest lucru se va întâmpla peste numai două zile în sectorul 2 al capitalei României.

Nu mă poate convinge nimeni că elevii care vor defila prin fața primarului sectorului 2 vor participa la manifestare din proprie inițiativă. La fel, nu mă poate convinge nimeni de faptul că toate cadrele didactice sunt de acord cu participarea elevilor la defilare.

Nu doar aducerea forțată - sau prin apelarea la diverse promisiuni mai mult sau mai puțin mincinoase - a elevilor la defilare reprezintă un act grav din partea organizatorilor. Extrem de grav este și faptul că elevii sunt implicați într-o manifestare care de fapt are mai mult o conotație pur electorală. Or, se știe, legislația în vigoare nu permite acest lucru. Se pare însă că pentru generalul (fără stagiu militar, cum susțin gurile rele) Onțanu și pentru colegii săi din UNPR (nu exclud ca și fruntași ai PDL să se numere printre invitați) legea nu valorează mare lucru. Pentru toți politicienii care se vor afla la"tribuna oficială", contează doar ca la televiziunile de știri și la cele favorabile puterii să se vadă că sunt iubiți și adulați și de votanții de mâine și poimâine.

Deși programul manifestărilor organizate de Neculai Onțanu este cunoscut de câteva zile - a fost mediatizat pe cel puțin două televiziuni de știri - nimeni de la Inspectoratul Școlar Municipal București, nimeni din Ministerul Educației nu a luat vreo atitudine față de aducerea elevilor la această manifestare. De ministrul Daniel Funeriu nici măcar nu mai are rost să vorbesc, pentru că sunt convins că și el și-ar dori ca elevii de astăzi să poarte cravate, nu roșii, ci portocalii, și să proslăvească regimul.

  Viorel-Vasile Buda - declarație politică având subiectul Armata sponsorizează manifestările electorale ale unui primar apropiat de UNPR;

Domnul Viorel-Vasile Buda:

"Armata sponsorizează manifestările electorale ale unui primar apropiat de UNPR"

Toată lumea știe ce eforturi face armata pentru ca parada militară din București, de 1 decembrie să fie la înălțimea unei Zilei Naționale. Toată lumea admiră pe 1 decembrie pasul cadențat al unităților trupelor terestre, logistica trupelor motorizate și zborul avioanelor de luptă pe deasupra Arcului de Triumf.

Din păcate, în aceeași zi, armata, mai precis conducătorii ei mai fac și eforturi de altă natură. Electorală. Concret, șefii armatei - și sunt convins că ordinul vine chiar de la ministrul Gabriel Oprea - sponsorizează masiv omenirea electoratului primarului - pentru moment doar simpatizant UNPR - din sectorul 2 al Capitalei, Neculai Onțanu.

Nu este pentru prima oară când armata îl sprijină pe Neculai Onțanu în acțiunile sale cu iz electoral. Dar de această dată, "oferta" întrece orice măsură a bunului-simț chiar și pentru perioade normale, darămite pentru una de criză.

16.000 de porții "ostășești" de fasole cu costiță afumată și tot atâtea căni cu vin fiert sau țuică, 21 de corturi de campanie, aceasta este contribuția la vedere a armatei pentru ambițiile electorale ale celui care anul viitor va candida sub culorile partidului actualului ministru al apărării.

Se impune de la bun început întrebarea: chiar are armata un buget excedentar care să-i permită "să sponsorizeze" acțiunile primarului Neculai Onțanu? 16.000 de porții, fie eleși"ostășești", tot costă ceva. Ca să nu mai punem la socoteală carburanții necesari transportului celor 21 de corturi, al bucătăriilor de campanie, costul celor 16.000 de tacâmuri de unică folosință etc.

Știu, mi s-ar putea replica următorul aspect: și la Alba Iulia armata contribuie - nu știu dacă și în acest an - de 1 Decembrie la manifestările organizate acolo cu produse similare. Este adevărat, numai că la Alba Iulia nu este vorba de "omenirea" potențialilor alegători ai unui partid sau a unui primar. La Alba Iulia vin cetățeni din tot Ardealul, de toate culorile politice sau apolitici. Deci este o deosebire uriașă față de manifestările din sectorul 2 din Capitală.

Dacă armata ar fi venit cu porții "ostășești" în zona Arcului de Triumf, adică în zona în care se desfășoară principala și oficiala manifestare de 1 decembrie, dacă ar fi "sponsorizat" toți primarii de sector din București, atunci nu ar fi existat suspiciuni de partizanat politic. (Personal, ținând cont de perioada de criză, nu aș fi fost de acord nici cu aceste două variante de implicare a armatei). Dar când "colaborarea" armatei se limitează doar la nivelul unei singure primării, și exact cea condusă de unul dintre adjuncții politici (neoficial în acest moment) ai ministrului Gabriel Oprea, atunci caracterul electoral este vizibil și de pe planeta Marte. Și, după câte se știe, armata nu are voie să se implice în jocurile politice și electorale. Dar pentru ministrul Gabriel Oprea și primarul Neculai Onțanu aceste lucruri nu mai contează de multă vreme.

Prin instalarea unui cort și a unei bucătării de campanie la școala nr.40 din cartierul Periș, avem o dublă și ilegală implicare politică. Nu doar a armatei, ci și a elevilor.

  Lucia-Ana Varga - semnalarea creșterii cheltuielilor cu pensiile speciale prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012;

Doamna Lucia-Ana Varga:

În ultimii trei ani de guvernare ai Cabinetului Boc pensiile cetățenilor români au fost victimele atacurilor virulente din partea puterii portocalii. Au fost catalogate drept pensii nesimțite, s-a clamat dreptatea socială prin tăierea pensiilor speciale, s-a vorbit și s-au redus veniturile a milioane de pensionari.

Cu toate acestea, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 se observă o creștere a cheltuielilor cu pensiile speciale. Acest fapt a fost arătat și de analiza Consiliului Fiscal care a atenționat că aceste pensii au crescut, în medie, cu 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei/lună, efortul suplimentar fiind de 1 miliard de lei. Creșterea este înregistrată în special la pensiile cadrelor din MAI, MapN și a celor din serviciile speciale, adică aproximativ 160.000 de pensii. Deși Guvernul și-a asumat reducerea pensiilor speciale, creșterea prevăzută în actualul buget nu este justificată de absolut nici un demers al Guvernului, deși Executivul condus de către Emil Boc și-a asumat reducerea acestora.

Lipsa de comunicare a oficialilor de la Palatul Victoria pe acest subiect este cu atât mai dureroasă cu cât pensiile cetățenilor de rând, adică a celor care nu fac parte din structuri speciale, înregistrează o diminuare a puterii de cumpărare. Aceasta pentru că Guvernul nu își respectă propria lege și refuză să crească pensiile românilor de rând cu rata inflației, așa cum era prevăzut de actul normativ adoptat în 16 decembrie 2010. Astfel, mii de familii de pensionari, adică bunicii și părinții noștri nu își vor putea asigura un trai decent după o viață de muncă. După ce timp de 20 de ani aceștia au reprezentat generațiile de sacrificiu ale României, tot ei vor trebui să treacă în fiecare zi peste marea încercare de a trăi cu venituri reduse.

Acesta este motivul pentru care voi susține, alături de colegii mei parlamentari din grupurile PNL și PSD, ca anul următor valoarea punctului de pensie să se majoreze cu 100% din rata inflației, la care să se adauge 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat pe anul precedent, așa cum prevede Legea pensiilor.

  Iuliu Nosa - declarație politică având titlul Bugetul de stat pe 2012, un moment de cumpănă pentru România;

Domnul Iuliu Nosa:

Titlul intervenției mele de astăzi este "Bugetul de stat pe 2012, un moment de cumpănă pentru România"

Măsurând rezultatele activității economice ne putem forma o imagine de ansamblu privind locul pe care îl ocupă economia unei țări, și acest lucru poate mai inhibă din entuziasmul Guvernului PDL atunci când prezintă, într-o manieră eronată, rezultate mincinoase care să indice faptul că în România criza a trecut. Personal mi-aș dori ca acest lucru să fie adevărat, România să fi depășit perioada sa grea, însă, în același timp, consider că cetățenii au dreptul la o informare corectă.

Creșterea economică, respectiv PIB-ul pe locuitor, reprezintă fără îndoială unul din cei mai importanți indicatori macroeconomici care se utilizează în analizele economice privind eficiența economică, construcția bugetului de stat, comparația cu alte țări, precum și în stabilirea obiectivelor de viitor ale dezvoltării economico-sociale a unei țări.

Diminuarea PIB-ului, și mai ales a PIB-ului pe locuitor, reflectă slăbirea potențialului economic al țării, precum și reducerea substanțială a cererii pe piața internă. Aceste fenomene conduc, la rândul lor, la dezechilibrul balanței comerciale și de plăți externe, la desființarea unui număr însemnat de locuri de muncă, la creșterea șomajului și în ultimă instanță la extinderea și accentuarea sărăciei, precum și a excluderii sociale, lucruri ce se întâmplă în acest moment în România.

În politica lor economică, guvernele caută, în condițiile cuceririlor tehnologice contemporane, ale concurenței și ale proceselor de globalizare, să găsească căi adecvate pentru creșterea economică și apropierea de nivelurile performante în acest domeniu pe plan mondial, lucruri care nu se întâmplă în România în acest moment.

Rezultatele deciziilor luate pe genunchi și în baza unor rapoarte vechi se văd astăzi în stradă, spitale sau școli. Dacă ar fi fost făcută pertinent o analiză, nu s-ar fi ajuns în punctul în care guvernul Boc să fie atât de hulit, lipsit de credibilitate și ținut artificial în viață, lucru care sper să nu se întâmple și cu o mare parte din români după votarea bugetului, cu două luni întârziere față de data prevăzută în mod legal.

La final, solicit actualei guvernări să-și țină promisiunile electorale, să nu înghețe pensiile și salariile, și mai ales să respecte legea care prevede indexarea pensiilor cu rata inflației. Există o lege a pensiilor pe care PDL trebuie să o respecte, mai ales în acest moment crucial pentru soarta noastră, a tuturor, indiferent de părerile personale ale domnilor Băsescu sau Boc.

  Florin Iordache - declarație politică: - Nu «erori de percepție», ci erori de guvernare ;

Domnul Florin Iordache:

"Nu «erori de percepție», ci erori de guvernare"

Prinși în iureșul evenimentelor interne, care se succed într-un ritm amețitor, ne scapă din vedere o știre cu un dureros impact asupra multor conaționali aflați la muncă în afara granițelor țării. Guvernul englez a anunțat prelungirea restricțiilor pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari până la 31 decembrie 2013. Decizie care se adaugă unei decizii similare luate de autoritățile olandeze mai zilele trecute. Este interesant de observat că argumentându-și decizia, autoritățile engleze au menționat dorința de se asigura că "migrația aduce beneficii Regatului Unit și nu are un impact negativ asupra pieței britanice a muncii".

Firește, toată lumea știe că libera circulație pe piața muncii este un drept fundamental al oricărui cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, așa după cum la fel de bine este știut și faptul că legislația comunitară permite restricționarea dreptului la libera circulație pentru cetățenii unui stat membru nou intrat în UE pe o perioadă bine determinată. Iar în ceea ce privește mențiunea oficialilor britanici cu privire la dorința de a se asigura că migrația forței de muncă, inclusiv a celei din România, "nu are un impact negativ asupra pieței britanice a muncii", nu putem decât să le salutăm grija pentru protejarea intereselor și drepturilor conaționalilor lor.

Întrebarea este: ce fac sau ce au de gând să facă autoritățile României în această situație? Din declarațiile ministrului de externe, Teodor Baconschi, date la scurtă vreme după ce Olanda a decis să prelungească restricțiile pentru cetățenii români, am înțeles că Domnia Sa și-a propus să colaboreze cu partea olandeză pentru a corecta percepția eronată despre români. Mă rog, fie și așa decât... nimic! Și cum, până la ora când scriu aceste rânduri, nu cunosc o declarație a titularului diplomației bucureștene referitoare la decizia autorităților de la Londra, nu îmi rămâne decât să sper că, și de această dată, domnia sa se va implica personal ca să corecteze "percepția greșită" care ar fi condus la această decizie păgubitoare.

Iar, dacă pe planul acțiunilor externe suntem ca și lămuriți, haideți să vedem ce își propun să facă guvernanții României pentru a se asigura că forța de muncă, plecată afară și rămasă acolo, fără posibilități de angajare, poate să aducă beneficii aici, la noi acasă. Fiindcă în marea, zdrobitoarea lor majoritate, oamenii aceștia nu au luat drumurile străinătății doar din dorința de a vedea cum le-ar sta muncind în Spania, în Italia, în Olanda sau pe alte meleaguri. Nu, ei au ales să plece tocmai pentru că la noi acasă nu au găsit locuri de muncă, o muncă cinstită, în condiții civilizate, o muncă menită să le asigure, pentru ei și pentru familiile lor, un trai decent și siguranța zilei de mâine. Inclusiv pensii binemeritate, pentru o bătrânețe lipsită de griji.

Or, tocmai aici actuala putere nu a avut alte soluții decât șomaj, salarii umilitoare și pensii de mizerie. Nu a avut, dar mai ales dovedește zi de zi că nu vrea și nici nu poate să aibă o ofertă viabilă, realistă și cinstită, începând cu relansarea sectoarelor vitale ale economiei naționale și continuând cu o legislație modernă europeană a muncii, a salarizării și a pensiilor.

Hai să admitem că în afară, de bine, de rău, s-ar mai putea corija cât de cât erorile de percepție asupra românilor și a priceperii lor de a munci. Ce facem, însă, aici, la noi acasă, unde nu mai este vorba despre "erori de percepție" ale altora, ci de-a dreptul de erori de guvernare cu efecte dezastruoase pentru viața și sănătatea a milioane și milioane de români?

  Florin Iordache - declarație politică: - Demagogie de trei parale;

Domnul Florin Iordache:

"Demagogie de trei parale"

Președintele Traian Băsescu a dat un nou recital de demagogie populistă. în filipica rostită la conferința The Economist, el "și-a arătat mușchii" în fața marilor bancheri europeni, pe care i-a acuzat că au obținut "profituri uriașe" în România, avertizându-i, totodată, că în cazul în care ar intenționa să nu mai finanțeze țara noastră în această perioadă de criză, aceștia dau dovadă de lipsă de fairplay. Nu a fost iertată nici Uniunea Europeană, care a fost și ea avertizată că statele "venite mai târziu" în familia comunității europene (printre care și România) nu trebuie să plătească pentru "lăcomia bancherilor".

La prima vedere, această nouă ieșire la rampă a lui Traian Băsescu ar putea trece drept un act de mare curaj, fiindcă nu-i de ici, de acolo să te iei la trântă tocmai cu marii bancheri ai continentului. După cum nici nu e la îndemâna oricui să ridice degetul arătător către comunitatea europeană! Făcând astea numai și numai spre a-ți proteja țărișoara și pe locuitorii săi.

Dacă însă vom trece peste emoția primei lecturi a textului magistralei expuneri prezidențiale, vom constata - pentru a câta oară? - că discursul prezidențial ascunde câteva daruri otrăvite. Astfel, tot Traian Băsescu a anunțat că a decis, firește, cu de la sine putere, că până la sfârșitul lui 2012 numărul salariaților să ajungă la 1,1 milioane. Cei disponibilizați îngroșând masa șomerilor lipsiți de șansa de a-și găsi un loc de muncă și de a-și asigura, pentru ei și pentru familiile lor, un trai decent. Inclusiv banii necesari pentru a-și achita ratele la bănci. Cât despre posibilitatea efectivă ca în anul ce se apropie, salariații care vor mai rămâne, să beneficieze de creșteri salariale, bineînțeles că Traian Băsescu nu a scos o vorbă.

Al doilea dar otrăvit pe care președintele-jucător l-a oferit supușilor săi se numește Legea sănătății. Lege pe care o vrea "adoptată prin aprobare în parlament sau prin asumare" în prima parte a anului viitor. Or, după cum au demonstrat oameni cu vastă experiență în domeniul manageriatului sistemului de sănătate, acest act normativ prezintă câteva tare grave. În primul rând, se vor reduce serviciile medicale de bază cu circa 40%, iar accesul la medicamente compensate se va diminua cu circa 70-80%. Totodată, prin schimbarea sistemului de compensare se vor introduce "noi biruri" pentru clienți, dar și pentru producătorii și distribuitorii de medicamente. Cât privește basmul despre "dezbaterea publică" a acești veritabile legi a genocidului medical - să fim serioși! Firește că în dezbatere se vor face numeroase observații și propuneri, dar la fel de sigur este și faptul că, potrivit năravului actualilor cârmuitori, ele vor fi aruncate la coș.

Referitor la săgețile otrăvite pe care și de această dată Traian Băsescu le-a aruncat spre puterea judecătorească, ele nici măcar nu au adus ceva nou în repertoriu, așa încât nu cred că merită altceva decât reafirmarea fermei delimitări față de asemenea practici și mentalități profund nedemocratice de decredibilizare a statului de drept și a instituțiilor sale.

De aceea, trecând, la rândul meu, peste șocul emoțional pe care mi l-ar fi putut stârni rățoielile prezidențiale la adresa bancherilor Europei, închei aceste notații cu zicala "Ferește-te de Traian Băsescu atunci când face daruri! Sau mai ales atunci când se face că face daruri!"

  Laurențiu Nistor - declarație politică: De la versul devenit proverb la cumpărarea alegătorilor pe față;

Domnul Laurențiu Nistor:

"De la versul devenit proverb la cumpărarea alegătorilor pe față"

Se spune că atunci când Dumnezeu vrea să piardă pe cineva, mai întâi îi ia mințile. Iată că actuala putere se află în această postură, dovezile în acest sens înghesuindu-se cu o frecvență îngrijorătoare. Igaș, tizul drag al președintelui Băsescu, deosebitul șef al administrației românești, unii zic că și al Ministerului de Interne, în măreața sa filotimie, a "cadonat masa" primăriei din Brad cu un milion de lei, bani taman suficienți cât să ajungă vreo două săptămâni, dar n-a uitat să-și tragă iarăși șuturi de unul singur, că altfel nu se simte bine!

Primul șut și l-a tras în direcția culturii generale. Deși e de mirare că, terminând bacul la o vârstă la care alții au terminat demult și armata, și facultatea, și mai sunt și înscriși de câțiva ani la doctorat (deci ar fi normal ori să aibă mai proaspete în minte niște noțiuni ori să ne întrebăm cum a reușit să treacă examenele...), "dibaciul" ministru al internelor și administrației, sau invers, că-i par a fi totuna, reușește să nu facă diferența între un proverb și un vers al lui Topârceanu, introducând astfel, fără să-și dea seama, "Balada unui greier mic" în rândul înțelepciunii populare multimilenare. Asta e, pe unii decât să-i pui să învețe carte, mai bine-i fugărești câteva ture de stadion cu ranița cu nisip ud în spate, că se vor simți mai bine...

Rămâne astfel în continuare întrebarea cum a reușit să treacă examenul de limbă română la bacalaureat, întrucât este probă obligatorie. Având în vedere însă că ignoranța e o caracteristică a puterii portocalii, întrebarea este mai mult retorică, știută dragostea față de metoda struțului când e vorba să răspundă un băsist la ceva care nu-i convine... Având în vedere și reticența cu care însuși superspecialistul de la educație nu se-nghesuie să-și rezolve situația actelor de studii, oricât de tare-l încurcă știința legii fundamentale pe marele constituționalist în viață, ce ocupă formal și degeaba funcția de premier al României, se poate trage ușor concluzia că studiile, cu predilecție cele de specialitate, nu sunt punctele forte ale actualei puteri, mai ales ale exponenților săi marcanți.

Al doilea șut pe care l-a tras "înțeleptul" ministru al administrației, și cică și al Internelor, atât propriului organism, cât și întregului corp politic de care aparține, a fost îndemnul oficial, cu subiect și predicat, către locuitorii din Brad, să voteze un băsist la anul, dacă vor să aibă și primăria lor bani, măcar pentru încălzirea de fiecare iarnă. Iată, astfel, recunoașterea oficială, prin însăși vocea ministrului administrației, a faptului că banii se dau preferențial primarilor portocalii, ca și a faptului că se racolează contra cost primarii celorlalte formațiuni politice.

Iată că se recunoaște, prin însăși vocea înaltei autorități a ministrului de interne, că mintea actualei puteri stă doar la alegerile care vin și la perpetuarea sa la guvernare, de parcă această națiune ar fi blestemată să fie condusă doar de autoincapabilii portocalii!

Iată că se recunoaște astfel oficial, prin gura ministrului administrației, că banii luați de la fiecare contribuabil din această tară sunt împărțiți discreționar, nu în funcție de contribuția fiecărei zone, localități sau contribuabil, nu în funcție de necesitățile obiective, nu în funcție de proiectele aflate în derulare sau pe cale de a fi începute, ci în funcție de cum dorește cel aflat temporar într-o poziție administrativă ce necesită mari calități din partea sa, dar pe care portocaliul membru de partid le suplinește numai prin apartenența sa la băsism! Iar ce e mai înfricoșător este faptul că ocupanții înaltelor demnități în statul român chiar au impresia că își merită funcțiile pe care le dețin și că se simt îndreptățiți să își prelungească mandatele, cu tot dezastrul național și genocidul pe care l-a adus actuala putere pe capul românilor! Căci beția puterii și lăcomia nu au limite! Asta nu mai este politică, e maidan și patologie!

Nu contează că n-ai pregătirea necesară pentru o funcție, contează doar să fii pus acolo, chiar dacă asta îți va reliefa incompetența crasă și iresponsabilitatea vecină cu nebunia! Inși care sunt doar cărători de diplomă - și aia obținută ca vai de lume de multe ori, prin cine știe ce cotloane... - sunt puși special ca să încurce treaba adevăraților profesioniști, să saboteze economia națională și să deschidă drumul mafiilor care nu se dau jos din pat dacă nu le iese un comision de 10%, de minim 100.000 de euro, bani jefuiți de la gura copiilor și bătrânilor neamului, de la bugetul bolnavilor incurabil ori chiar de la încălzirea oamenilor din Brad, pentru care actuala putere a făcut totul ca să fie cât mai puțini, cât mai bolnavi, cât mai săraci, cât mai neșcolarizați.

Iar ce se întâmplă la Brad, se întâmplă în toată țara! Toată țara arată mai rău decât după un război: românii care au mai rămas în țară sunt mai puțini cu câteva milioane, depopulare pe care nici măcar suma conflictelor armate ale secolului XX nu le-a adus acestor meleaguri! Scara valorilor omenești a fost răsturnată și impusă de către actuala putere ca fiind cea necesară pentru a-și perpetua nevolnicia!

Iată doar câteva motive pentru care opoziția are obligația sacră să înlăture de pe capul românilor guvernarea băsistă, făcând astfel și un act sanitar de cuprindere națională, cât încă mai există un pic de vlagă în românul de rând...

  Vasile Popeangă - declarație politică intitulată Neputincioșii;

Domnul Vasile Popeangă:

"Neputincioșii"

Inclusiv la ultimele alegeri, fie ele pentru primari, parlamentari ori președinte, PDL-iștii s-au lăudat - ca și acum, de altfel... - că vor și pot să facă lucruri mărețe pentru cetățenii României, orice numai să dea alegătorii cu ștampila pe pătrățica lor.

Câteva milioane de cetățeni și câteva calculatoare s-au lăsat înșelate de sacoșele date pe furiș, după principiul: "Iei plasa? Ai luat plasă!..." ori de promisiunile sforăitoare ale Videanului, Berceanului și celorlalți guriști care promiteau, într-un singur mandat doar, sute de kilometri de autostradă virgulă opt, dublări de salarii și pensii virgulă trei..., dacă te uitai în gura lor, mai aveau un pic și promiteau vindecarea cancerului, a SIDA, ori zborul pe Marte și colonizarea Planetei Roșii!

Laptele și mierea izvorau în valuri din programul de guvernare PDL-ist, iar cuvântul criză nu era trecut nici măcar în erată, ca să nu mai menționăm vehemența cu care era combătută noțiunea de criză pe toate micile ecrane! Băsescu însuși, apoliticul președinte-jucător-judecător, zicea că nu există criza, ci e doar neștiință a prioritizării urgențelor și necesităților societății și economiei românești!

Și venit-a momentul în care cetățeanul de rând să stea față-n față cu opțiunea pe care a făcut-o, măcar teoretic - pentru binele său, al familiei sale, al neamurilor, vecinilor și prietenilor săi! Și ce-a văzut? Că a adus la putere niște neputincioși! Dacă înainte de campaniile electorale și mai ales în timpul acestora PDL-iștii se dădeau victime, ca să stârnească simpatia populației, deci, implicit, să atragă voturile celor care mai voiau să se lase prostiți, venirea la putere a băsiștilor a demonstrat cu deasupra de măsură faptul că au fost aleși niște neputincioși ca să conducă România!

Căci, imediat ce au ajuns la guvernare, motto-ul noii puteri a fost "Nu putem!". Și nu s-a putut că s-a zis că nu sunt bani. Nu s-a putut că s-a zis că nu ne lasă FMI-ul, băncile, UE-ul, americanii, rușii, marțienii și oricine altcineva. Nu s-a putut pentru că era și "greaua moștenire" - o creștere economică semnificativă, niște exporturi anuale pe care nici măcar prin însumare, de când sunt la putere, nu le vor atinge cei din actuala putere, niște salarii și pensii relativ decente, un sistem de sănătate care dădea semne serioase de însănătoșire, un învățământ care începea să performeze și rezultatele internaționale stau mărturie în acest sens...

Ce s-a întâmplat după venirea la putere a băsiștilor? Păi... Prima dată, instantaneu, s-au prins și ei că intrasem în criză. Și le-a plăcut! Mană cerească, acoperitoare de furturi și incompetențe, o justificare absolută pe care PDL-iștii nici în visele lor cele mai frumoase nu o speraseră! Și, de atunci, acest cuvânt a fost nelipsit din aproape fiecare frază "editată perfect" (cum ar spune mama "succesurilor"...) de către Boc ori acoliții săi.

Imediat după aceea, guvernarea portocalie a trecut la consolidarea puterii. Și cum neputința era-n floare, s-a umblat la viclenie și lăcomie și repede s-a creat majoritatea parlamentară necesară virusării societății românești cu virusul băsismului. Șantajul ori cumpărarea conștiințelor au fost folosite din plin. Sau, cum ar zice orice portocaliu în tranziție spre verde, convingerea că băsismul e cea mai bună doctrină politică a deturnat subit politicieni care erau, de generații, de stânga sau libații de-o viață...

Apoi s-a ajuns la concluzia că nu sunt destui bani de furat! Deh, găști mari, multe și în creștere numerică exponențială! Și-atunci - gândul Satanei: hai să furăm din buzunarele oamenilor de rând, că nu pot riposta: să facă ciocu' mic, că noi suntem la putere! Astfel, neputincioși în a face bani prin alte moduri, mai inteligente, mai eficiente, în ciuda tuturor sfaturilor competente în acest sens venite din toate părțile, guvernanții - cu tatăl lor doctrinar, Băsescu, în frunte - au decis ei, în ciuda oricăror legi economice, că o anumită parte a forței de muncă românești valorează subit cu cel puțin 25% mai puțin, deși nu se schimbase niciunul dintre criteriile economice obiective de salarizare - nici cantitatea, nici calitatea și nici importanța muncii prestate nu cunoscuseră o depreciere cu minim un sfert din valoarea sa, ca să determine o scădere atât de dramatică a salariilor bugetarilor! Ce se schimbase, totuși?

Venise la putere o guvernare neputincioasă! O guvernare preocupată de doar două lucruri: jaf și eternizare la cârma țării! Mafiotizarea portocalie a cuprins, după regulile oricărui virus, toate organismele de autoprotecție ale statului, începând chiar cu parchetele și Curtea Constituțională, care, cu excepția momentelor când trebuie să dezbată ceva care să o afecteze direct - a se vedea salariile și pensiile membrilor Curții! -, în rest este de partea puterii, constant, cu 5 la 4.

Neputința cârmuiturilor de acum a fost multiplicată cum e mai distructiv: de lăcomie fără sațiu, de rea intenție, de incompetență, de indiferență și de alte tare care nu sunt trecute în nicio fișă a postului a vreunui guvernant, ba dimpotrivă! însă nimic din toate astea nu-i împiedică, din cauza unui egocentrism și a unui tupeu împins până la limita oricărei închipuiri, deja ajunsă la nivel patologic, să creadă că iresponsabilitatea lor este o mare responsabilitate, incompetența lor este o mare dibăcie, lăcomia lor și jafurile făcute sunt creștere economică și ieșire din criză, închiderea spitalelor și școlilor sunt înspre binele sănătății și educației cetățenilor României etc.

Iar acum se simt îndreptățiți ca, pentru că au adus oamenii în pragul sinuciderii, să ceară să fie realeși pentru neputința lor! Se simt îndreptățiți ca, pentru faptul că au omorât sute de mii de firme, să fie realeși pentru neputința lor! Se simt îndreptățiți ca, pentru faptul că au adus economia în pragul falimentului, să ceară să fie realeși! Se simt îndreptățiți ca, pentru faptul că au schimbat ordinea normală a valorilor omenești universal acceptate din România, făcând din rău - bine, iar binele făcându-l rău, nonvaloarea devenind valoare și invers, să ceară să fie realeși! Pentru că visul oricărui băsist este derivat din însuși Eminescu: "La tupeu-ți mare, mare viitor"...

Iată de ce noi, opoziția democratică unită, trebuie să ne facem o datorie de onoare față de acest popor din a înlătura această putere arhicoruptă și hiperabuzivă și de a readuce normalitatea și valorile umane universal recunoscute la cârma acestei țări, pentru ca patria noastră să mai aibă măcar speranța vreunui viitor...

  Neculai Rățoi - despre Țara tuturor imposibilităților;

Domnul Neculai Rățoi:

"Țara tuturor imposibilităților"

Multă vreme după revoluția din 1989, evoluția societății românești, atât în sens rău, cât și în sens bun, a determinat pe cetățeanul de rând să considere că nu America este "țara tuturor posibilităților", ci că România a preluat ștafeta. Însă de când la putere se află actuala guvernare, modificările profunde și în toate sensurile rele, dar denumite cu multă emfază ca fiind "reforme", au făcut pe același român de rând să concluzioneze că România s-a transformat, doar în câțiva ani, în țara tuturor imposibilităților!

Căci în România este imposibil să duci o viață normală. însuși guvernul și președintele țării îndeamnă la emigrare! Însuși președintele și guvernul sabotează bunul mers al unei vieți normale, prin încălcări imposibil de imaginat ale legilor, începând cu Constituția și terminând cu legi pe care chiar actuala putere le-a trecut fraudulos prin Parlament, iar acum consideră, culmea, că e imposibil să aplice propriile legi!

Pentru românul de rând este imposibil să aibă un serviciu normal. Oriunde ar lucra, trebuie să se bage statul, devenit antisocial prin voia lui Băsescu, să îi îngreuneze condițiile ori să îi dijmuiască cu nesimțire bănuții câștigați cu sudoarea frunții. Iar când nu îi bagă mâna în portofel în ziua de salariu, este imposibil să nu-i crească vreo taxă, o acciză, un impozit, o gigacalorie, un kilowatt, apa, gazul, ceva acolo...

Pentru românul de rând este imposibil ca talentul nativ să-i fie recunoscut la adevărata valoare și să fie valorificat corespunzător. O fetiță de 14 ani, rămasă în țară, deși este un talent recunoscut prin peste 50 de premii naționale, abia reușește să aibă, măcar de sărbători, o bucățică de carne pe masă. O altă fetiță româncă de 14 ani, ajunsă în Italia, face furori în muzică, în vreme ce, în patria-mamă, guvernul fiind ocupat cu distrugerea țării, nu are printre priorități promovarea talentelor! Costel Busuioc a trebuit să se consacre în Spania ca să fie recunoscut, cu chiu, cu vai, ca valoare la el acasă! La fel ca artiștii pățesc gimnaștii, pictorii și oricare alți posesori de talente native, altele decât cele ale minciunii și hoției. Pentru ei, România este țara tuturor imposibilităților...

Pentru contribuabilul român de rând este imposibil să beneficieze de un sistem de sănătate normal, unde, contra contribuției pe care statul i-o scoate lunar din buzunar, timp de-o viață, să poată fi diagnosticat și tratat cât mai eficient, aproape de casă, cu cele mai bune tratamente ale secolului XXI și de către un personal calificat corespunzător.

În țara tuturor imposibilităților este imposibil ca guvernul să nu taie salariile fără să crească bugetele serviciilor speciale. Este imposibil să nu se jumulească pensiile, fie ele de limită de vârstă sau de invaliditate, fără să nu crească, la schimb, bugetele aflate la dispoziția lui Băsescu sau lui Boc. Este imposibil să nu se taie din bugetul de la muncă și să nu se compenseze prin creșterea bugetelor miniștrilor UDMR-riști, că doar d-aia susțin actualul cabinet... Este imposibil ca în locul unui obiectiv economic de stat falimentat intenționat, să nu apară doi noi vânzători de fier vechi. Este imposibil ca, la apariția unei noi taxe sau mărirea unui impozit ori a unei accize, să nu apară încă un asfaltator ori o nouă gașcă ai cărei membri să nu se dea jos din pat dacă nu primesc 10% din ghișeftul tău, iar partea lor să fie și peste suta de mii de euro, că altfel tușesc și-i doare la pateu! Este imposibil să nu facă Boc vreo boacănă, dar să se laude că este efectul unei responsabilități deosebite și al unei chibzuințe bătrânești, de te și miri de unde mai sare alzheimeru' pe om! Este imposibil ca vreo metodă prin care se jefuiește bugetul statului sau se mai face o porcărie la adresa omului de rând să nu fie declarată mare reformă și modernizare, fără de care trăitul bine promis de Băsescu nu se poate! După cum este la fel de imposibil ca binele să nu fie prezentat ca un mare rău, iar răul ca un mare bine...

Singurul lucru posibil în România este doar ca, după toate dezastrele pe care le lasă în urmă, puterea actuală să ceară celor pe care i-a nenorocit - crezând că toată țara suferă de sindromul Stockholm... - dreptul să mai stea la guvernare măcar încă patru ani. Rămâne doar speranța ca și acest lucru să fie, practic, imposibil, numai așa putând ca și în România normalitatea să devină posibilă...

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Protecția ecosistemelor din România și reconstrucția ecologică;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Protecția ecosistemelor din România și reconstrucția ecologică!"

Schimbările climatice reprezintă una dintre preocupările esențiale ale societății zilelor noastre (inundații, incendii, cutremure, inundarea zonelor amenajate sub nivelul mării etc.). Există o mare posibilitate ca schimbările climatice să devină ireversibile în condițiile creșterii temperaturii pământului cu 2-3°C.

Fenomenele meteorologice extreme pot duce la înregistrarea unor declinuri economice, datorate pagubelor de natură materială și psihică a numeroase comunități.

În România mișcarea ecologistă este încă în faza incipientă. Cu toate că există o platformă politică specifică, aceasta are o aderență redusă în rândul societății.

România are mari probleme de mediu, poluarea fiind un factor nociv pentru aer și ape. Despăduririle majore din ultimii 20 de ani, dar și dezafectările unor obiective industriale făcute fără ecologizare au provocat pagube substanțiale mediului ambiant.

Trebuie să preluăm temele ecologiste de stânga și să creăm un cadru propice în care le putem aplica. Toate eforturile noastre pentru un mediu mai curat sunt necesare.

PSD trebuie să dezvolte o ofertă politică ambițioasă în privința energiei regenerabile (aproximativ 33% din energia electrică ar trebui să aibă proveniență din resursele regenerabile). Decalajul inovator tehnologic al României față de alte state membre ale UE este resimțit și în acest domeniu. Uniunea Europeană a început să dezvolte și să promoveze încă din anii 90 energie regenerabilă, pentru a înlocui combustibilii fosili.

Probabil că mulți dintre noi se întreabă ce ar trebui să facem concret în acest demers ecologic. Soluțiile sunt numeroase: utilizarea biomasei (lemn), a deșeurilor biodegradabile și a biogazului de către centralele electrice; folosirea boilerelor ce funcționează pe bază de lemn în clădiri (ce înlocuiesc încălzirea din clădiri bazată pe electricitate sau combustibili); extragerea căldurii din sol prin sursele geotermale sau energie solară; generarea de energie eoliană prin turbinele eoliene; reducerea emisiilor de C02, ca urmare a creșterii carburanților regenerabili.

România trebuie să se ralieze Strategiei Energetice Europene prin asigurarea creșterii ponderii energiei alternative în producția de energie. Acțiunea coordonată la nivel european în privința energiei nu este o noutate, UE având un cadru unic de reglementare a politicilor energetice. Acest tip de administrare a energiei va asigura resurse energetice competitive, durabile și mai ales sigure pentru mediu, urmărind reducerea emisiilor de CO2. Direcțiile prin care UE dorește să-și atingă obiectivele energetice și de mediu propuse sunt: eficientizarea și diversificarea piețelor energetice; politică ambițioasă în privința energiei regenerabile; economisirea energiei (nivel industrial și rezidențial); cooperare europeană și internațională.

Această raliere trebuie acompaniată cu protecția ecosistemelor din România și reconstrucția ecologică, acolo unde este necesară. Protejarea tezaurului natural (floră, faună) din Deltă, Dunăre, parcuri naționale și Marea Neagră, îngrijirea ariilor și siturilor protejate de lege sunt prioritare pentru România (1.121 arii naturale protejate, din care 27 sunt parcuri naționale și naturale; 3 rezervații ale biosferei incluse în patrimoniul UNESCO - Delta Dunării, Retezat și Pietrosul Rodnei.

Problema deșeurilor, prevenirea generării, reciclarea și valorificarea acestora trebuie rezolvată. Colectarea selectivă, folosirea deșeurilor ca materie primă în construcție, valorificarea lor prin metoda tehnică și depozitarea controlată sunt soluții eficiente pentru moment.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Situația dezastruoasă din România;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Situația dezastruoasă din România"

Pentru orice român de bună-credință este revoltător ceea ce se întâmplă în sistemul de pensii: o generație activă nu mai poate susține o generație născută într-o perioadă cu mare deficit demografic, incluzând aici și anii războiului (părinți, bunici și rude). Acei care au contribuit ani la rând la fondul de asigurări. Unde sunt banii lor? Nu se știe!

Cauza principală a situației dezastruoase în care se află sistemul de pensii derivă din incompetența guvernării, ruinarea economiei naționale care nu poate absorbi decât o mică parte din oferta de forță de muncă, emigrația masivă în căutarea unui loc de muncă pe alte meleaguri, în lumea largă, precum și disprețul cu care sunt tratate resursele de forță de muncă.

Privind aceste aspecte generatoare de instabilitate în sistemul de pensii, rezultă că singura corecție aplicabilă pentru regenerarea acestuia, totodată pentru salvarea acestei națiuni de la dezastru, este revitalizarea economiei naționale, a industriei românești, care sub îndrumarea "portocalie" s-a prăbușit, dispărând astfel sute de mii sau chiar milioane de locuri de muncă. Iar mulți dintre disponibilizați (și nu din vina lor) au devenit pensionari.

Acest deziderat nu poate fi realizat decât pe baza îndeplinirii a două condiții esențiale, capabile de a crea o egalitate de șanse, limitată doar de capacitățile native și de cele dobândite prin educație ale indivizilor: lichidarea corupției și eliminarea privilegiilor, care în "epoca portocalie" au căpătat dimensiuni incomensurabile.

O altă cauză este emigrarea câtorva milioane de români. Și iarăși nu este vina lor. E vina sistemului că nu a știut (n-a vrut, n-a fost interesat) să le ofere acestora locuri de muncă aici, în România.

După economie vine sănătatea și învățământul, componente de bază ale biologicului românesc asupra cărora atentează PDL-iștii.

Întregul sistem de sănătate este în derivă. De la un cap la altul. De la stâlpii acestuia, medicii de familie (care suportă reglementari din ce în ce mai aberante) și până la sistemul preferențial de compensare a medicamentelor.

Să nu uităm că acest hulit învățământ românesc, supus unei sistematice distrugeri funeriote a dat și dă olimpici internaționali și reușește să atragă an de an universități de renume din Europa să-și racoleze de aici studenții de vârf. Pentru ce trebuie distrus?

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Demersuri electorale disperate;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Demersuri electorale disperate"

Dacă cineva ar mai avea dubii asupra faptului că PDL a început campania electorală cu un an înainte, mesajele transmise de guvernanți în ultimele zile constituie proba clară că au început campania. O scurtă trecere în revistă a situației reale va demonstra cu argumentul faptelor că semnalele noastre, ale opoziției unite sub emblema USL, au acoperire.

Cât cinism poate să conțină această strategie de imagine PDL-istă! Totul în timp ce în ziua următoare guvernul aprobă aruncarea în șomaj a peste 1.300 de oameni printr-o hotărâre care vizează "eficientizarea activității unor operatori economici care se află sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, respectiv: SC Termoelectrica București, cu filialele societății comerciale, CN a Huilei Petroșani, SC Electrocentrale Deva". Aceiași guvernanți estimează că impactul bugetar total este la aproximativ de 25 milioane de lei. Cine va suporta? Cei ce rămân la muncă!

În ceea ce privește reorientarea celor rămași pe drumuri, ne gândim cu teamă că dacă exemplul Spaniei, care închide piața muncii pentru cetățenii români, va fi urmat și de alții, România va avea mari probleme tocmai cu aceia care până acum se descurcau lucrând în străinătate.

O alta promisiune... aprobată de Guvern: proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "coșului de solidaritate" prevede acordarea lunar, contra cost, dar la "prețul cel mai scăzut posibil", a unui pachet conținând alimente de bază, precum făină, zahăr, ulei, mălai și orez. Fără metodologie, fără norme de aplicare, documentul aprobat precizează că "Din punct de vedere economic, programul nu implică un efort bugetar, nu se acordă subvenții sau sprijin financiar și nu are impact negativ asupra încasărilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de către instituțiile administrației publice locale și centrale". Petarde, petarde... și atât!

Grija pentru concetățeni este numai o "gogoașă portocalie" - atâta timp cât proiectele finanțate din bani europeni vizează investiții de genul: cinematograf 3D sau centre spa în mediul rural, într-o țară în care unul din doi locuitori nu au acces la apă curentă și canalizare, unde de două decenii nu s-a mai construit un spital, ba mai mult, s-au desființat și cele existente.

Cred că nimeni nu mai poate lua în serios faptul că reducerea drastică a cheltuielilor cu educația și sănătatea, desființarea școlilor și spitalelor, reducerea personalului din Ministerul de Interne, vor genera creștere economică și mai multă bunăstare în viitor. Prin aceste fumigene, guvernul portocaliu demonstrează că este unul cinic și chiar disprețuitor față de români.

Cele mai multe dintre întreprinderile românești sunt afectate de reducerea dramatică a puterii de cumpărare, de creșterea taxelor și impozitelor, de corupția guvernamentală, de reducerea investițiilor publice. Acestei părți a economiei, cea care ar trebui să contribuie la creșterea economică, fără de care obiectivele asumate de guvern nu pot fi atinse, nu i se adresează nicio măsură de stimulare.

Dacă la toate acestea se adaugă și eșecul de a vinde pe bursă o parte a acțiunilor deținute de stat la Petrom, tabloul proastei guvernări a actualei puteri este complet.

Demersurile electorale disperate nu vor mai reuși să păcălească pe nimeni!

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Acordarea subvențiilor;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Acordarea subvențiilor"

Guvernul pune greutatea subvențiilor la căldură pe umerii autorităților locale - evident, autoritățile locale nu își vor mai permite să dea subvenția, dacă banii de la Guvern vor fi tăiați.

"Este doar o încercare a Guvernului de a se spăla pe mâini și de a da vina pe primari. Evident, pe primarii din opoziție, pentru că PDL își va ajuta primarii să poată da o mare parte din subvenție. PSD consideră că primăriile ar trebui să fie ajutate, nu responsabilizate pentru ceea ce se întâmplă. În timp ce peste tot în lume se discută despre creșterea responsabilității sociale a celor cu adevărat bogați, în România, Boc și Băsescu doresc să se pună tot greul tot pe umărul oamenilor care trăiesc de pe o zi pe alta, tot din cauza lor.", a declarat domnul Remus Lăpușan, președinte PSD Cluj.

Din informațiile pe care le avem, bani pentru acordarea subvențiilor sau pentru eficientizarea CET-urilor sunt, dar nu sunt gestionați corect, fiind direcționați spre buzunarele clientelei politice. Marile companii energetice, care au datorii uriașe la buget, se află sub controlul clientelei PDL. De aici se sifonează bani publici. în acest fel populația este furată. Iar pentru acest furt tot oamenii plătesc prin tăierea subvenției la căldură. Spre exemplu, Metrorex cumpără energie de la o firmă de apartament cu 3 angajați, la un preț dublu față de cel de pe piața liberă. în timp ce Hidroelectrica vinde către alte instituții ale statului cu 112 lei un megawatt, iar pe piața liberă prețul este de 156 de lei, Metrorex plătește către firma lui Cutișteanu 303 lei pentru un megawatt. Iată unde se duc banii publici pe care guvernul se plânge că nu îi are.

"Dacă furtul de la Metrorex și contractele cu «băieții deștepți din energie» ar fi rezolvate, Guvernul ar avea bani pentru programe de protecție socială, iar CET-urile ar putea fi eficientizate."

Mecanismul actual este acela că subvenția dată de guvern acoperă peste jumătate din subvenția dată populației, dar cei 60% de la guvern dispar. Rămâne în responsabilitatea primăriilor să acopere cu restul de 40% subvenția pentru o parte dintre cetățeni.

  Florin-Costin Pâslaru - declarație politică: - Subvenția la căldură;

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Subvenția la căldură"

Hotărârea Guvernului de a elimina subvenția la căldură și de a acorda ajutoare în funcție de venituri va afecta peste un milion de familii, peste 5 milioane de cetățeni vor suferi de frig și vor rămâne fără apă caldă la iarnă.

atragem atenția că România nu iese din criză și că populația nu va supraviețui dacă, pe de o parte, Guvernul taie salariile, iar, pe de altă parte, același Guvern crește toate prețurile. De asemenea, am atras atenția că tăierea subvențiilor la căldură va lăsa în frig peste un milion de familii.

Dintr-o așa-zisă "intenție de economisire" a guvernului pentru a atinge țintele FMI, ne vom trezi cu efecte neașteptate care conduc la o împovărare insuportabilă a administrațiilor locale și, implicit, a populației, în condițiile în care nu vor mai putea să plătească factura la întreținere. Va fi transferat golul de astăzi într-un risc de neplată a sute și sute de mii de oameni.

Guvernarea PDL nu are în vedere și o strategie de investiții pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor energetice și a celor de încălzire. Nu poți să pretinzi să arunci povara numai pe spatele cetățenilor și al comunităților locale, când tu nu ai un plan de investiții concret.

Din calculele făcute de experții Senatului, se elimină subvențiile pentru 1.070.000 de familii. Astăzi primesc această subvenție 1,4 milioane familii. Prin propunerea Guvernului vor primi ajutoare doar 330.000 de familii cu o motivare neargumentată temeinic privind ridicarea plafonului pentru cei vulnerabili.

Nici cei cu venituri mai mici de 786 lei nu răsuflă ușurați. Dacă ai un venit de 700 de lei și îți permiți luxul de a avea o drujbă, nu primești nimic.

În medie, creșterea facturii este de 60%, în condițiile în care veniturile au scăzut dramatic. În alte cazuri, factura chiar se dublează, cu acceptul Guvernului Boc.

O soluție pentru a rezolva problema costurilor pentru populație este micșorarea TVA-ului pentru combustibilul utilizat la producerea căldurii, de la 24% la 5%.

Un alt exemplu de risipă a banului public în favoarea clientelei: Metrorex cumpără energie de la o firmă de apartament, cu 3 angajați, la un preț dublu față de cel de pe piața liberă (303 lei pe MW, față de 156 pe piață).

A tăia subvenții fără măsuri complementare înseamnă a pune o povară pe administrațiile locale. Fără subvenții, costul căldurii va crește, iar populația se va debranșa rămânând în frig și fără apă caldă în această iarnă.

Emil Boc, Sebastian Lăzăroiu cel demis, Traian Igaș și Gheorghe Ialomițianu, cei care au semnat Ordonanța de urgență nr. 70 din 31 august 2011 privind eliminarea compensărilor de la bugetul de stat pentru încălzire, sunt principalii vinovați pentru dezastrul ce va urma în această iarnă pentru consumatorii casnici.

Îi cer primului-ministru Emil Boc să anuleze Ordonanța de urgență nr. 70/31.08.2011.

  Ion Stan - declarație politică: - Prefectul de Dâmbovița, Iancu Caracotă, retrocedează ilegal 863 ha de pădure urmașilor boierilor Văcărești;

Domnul Ion Stan:

"Prefectul de Dâmbovița, Iancu Caracotă, retrocedează ilegal 863 ha pădure urmașilor boierilor Văcărești"

Zăvoaiele din lunca râului Dâmbovița, pornind de la Raciu și ajungând la Moara Nouă, au intrat în proprietatea urmașilor boierilor Văcărești. Șerban Alexandru Mânu, strănepotul generalului Gheorghe Mânu - fost primar al Bucureștiului în perioada 1873-1877, a revendicat și obținut toate proprietățile din Dâmbovița ale Zoei Caribol, sora Elenei Văcărescu, deși prin testamentul său aceasta dispune că numai uzufructul pentru 50 ha teren arabil și 50 ha pădure să revină moștenitorilor săi, iar restul proprietăților să revină Academiei Române.

Reconstituirea dreptului de proprietate asupra celor 863 de hectare de pădure s-a făcut sub presiunea pusă de prefectul de Dâmbovița, Iancu Caracotă, asupra Direcției Silvice Târgoviște și asupra Comisiei județene de aplicare a legii fondului funciar care, inițial, respinsese amendamentul, iar ulterior, la amenințările prefectului, a validat cererea înaintată de Șerban Alexandru Mânu pentru autorul Zoe Caribol. Ocolul Silvic Târgoviște a precizat că s-a realizat și punerea în posesie, în regim de urgență, la ordinul portocaliu primit din Prefectura Dâmbovița. Zăvoaiele din lunca râului Dâmbovița, pornind de la Raciu și ajungând la Moara Nouă, nu mai sunt ale statului. De asemenea, pădurile Iuda Mică și Brăteasca au fost date familiei Manu.

Ne punem întrebarea care sunt motivele care i-au determinat pe prefectul Iancu Caracotă și pe cei din Comisia județeană de fond funciar de au închis ochii și n-au vrut să citească paragraful II punctul C din testamentul Elenei Văcărescu care precizează: "Las Academiei Române proprietatea asupra parcului, capelei, conacului și clădirilor anexe cu instalațiunile lor, cum și proprietatea suprafeței tuturor terenurilor arabile, grădinăriilor, pădurilor și zăvoaielor toate făcând parte din moșia Văcărești, județul Dâmbovița, excluzând din acestea 50 ha pământ arabil și 50 ha pădure. Uzufructul pe viață al acestor bunuri îl are sora mea Elencuța...".

Ce interese de afaceri și acte de corupție se ascund în spatele acestei retrocedări frauduloase? Ce ne pot spune Emil Boc și Traian Băsescu despre retrocedarea ilegală făcută la presiunea prefectului de Dâmbovița? Cine mai apără statul în fața abuzurilor portocalii?!

Sesizăm pe această cale Corpul de control al Primului Ministru, Parchetul General și Ministerul Administrației și Internelor pentru a descâlci ițele acestei escrocherii cu averea statului și pentru a sancționa drastic pe cei vinovați, restituind statului, respectiv Academiei Române, proprietățile ce-i revin de drept.

  Ion Stan - declarație politică: - Consilierii președintelui Traian Băsescu pregătesc privatizarea sistemului de sănătate din România sub deviza «Să muriți bine!»;

Domnul Ion Stan:

"Consilierii președintelui Traian Băsescu pregătesc privatizarea sistemului de sănătate din România sub deviza «Să muriți bine!»"

Cei mai importanți oameni din sistemul sanitar, Lucian Duță, președintele CNAS, și Ladislau Ritli, ministrul sănătății, au vorbit la Forumul Român de Sănătate, organizat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Mediafax, despre noua lege privind reforma din sistemul sanitar.

Cristian Vlădescu, președintele Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar și unul dintre inițiatorii Proiectului de Lege privind reforma sănătății, a prezentat modul în care sistemul va putea funcționa dacă proiectul va fi adoptat în varianta propusă de consilierii președintelui Traian Băsescu.

Intenția acestui proiect de lege este de a înlocui casele publice de asigurări de sănătate cu cele private. Vor putea exista maximum 20 de case de asigurări private, numărul acestora fiind stabilit prin lege. Cu toate acestea, o casă de asigurări trebuie să aibă minimum un milion de asigurați pentru a putea funcționa, de aceea numărul se plafonează.

Fiecare pacient își va alege casa de sănătate privată, care nu îl va putea refuza. Dacă nu sunt mulțumiți, pacienții vor putea schimba casa abia după un an. Casele de asigurări de sănătate private care vor putea veni cu oferte, vor primi bani de la stat în funcție de numărul pacienților pe care îi au, un model similar funcționând în prezent în cazul medicilor de familie. Casele de sănătate vor putea să-și aleagă furnizorii, adică spitalele și medicii cu care lucrează. Un spital va putea încheia contracte cu mai multe case de sănătate.

În acest fel consilierii lui Traian Băsescu spun că va începe concurența între casele de asigurări de sănătate private pentru pacienți, dar și între furnizori pentru a atrage banii disponibili. Bătălia se va da pe cei 5 miliarde euro, bani care se cheltuiesc anual în sănătate din fonduri publice, din care 4 miliarde de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și un miliard de la Ministerul Sănătății, la care se mai adaugă 300-500 milioane de euro plăți informale făcute direct de către pacienți și circa 500 milioane de euro din piața serviciilor medicale private. În prezent doar 10 milioane de euro reprezintă valoarea pieței asigurărilor private de sănătate, restul fiind abonamente și plăți directe la clinicile și spitalele private.

Fiecare pacient va aduce casei private cu care are contract maximum 300 de euro, bani care vor fi livrați de către stat în contul contribuțiilor obligatorii. Prin acestea statul garantează un pachet de servicii de bază care va fi același în cazul tuturor caselor private. Dacă o persoană dorește să se asigure și pentru alte servicii în afara celor din pachetul de bază, va trebui să încheie asigurări voluntare.

Casele de asigurări private de sănătate vor fi interesate în primul rând să-și țină clienții în viață, precizează consilierii lui Traian Băsescu. Casele de asigurări private vor alege furnizorii cu care vor să încheie contracte, începând de la medicul de familie și terminând cu spitalele.

Ne punem întrebarea firească dacă într-o perioadă de criză care zguduie din temelie țări puternice din Europa, România își poate permite să abandoneze sistemul asigurărilor de sănătate public în mâna unor companii private. Banii contribuabililor vor fi gestionați nu de stat, care, potrivit Constituției, ar trebui să garanteze dreptul la asistență medicală și sănătate, ci de niște firme aduse sigur după culoarea portocalie atât de dragă lui Traian Băsescu și Emil Boc.

Ce interese de afaceri se ascund în această operațiune de privatizare a asigurărilor de sănătate și care este clica mafiotă a PDL care dorește să pună mâna pe cele 6 miliarde de euro gestionate în prezent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Atenție, stimați cetățeni ai României portocalii și stimați parlamentari de la toate partidele, la actul normativ ce va crea haos în România și va pune la zid pe românul sărac, care nu poate aduce casei private de asigurări de sănătate cei 300 de euro prevăzuți de lege și care nu-și poate permite nici luxul să încheie acele asigurări voluntare pentru un pachet mai mare de servicii medicale decât cele prevăzute în pachetul de bază.

Se dovedește o dată în plus că deviza folosită de PDL în campania electorală din 2004 și 2009 "Să trăiți bine!" s-a schimbat în certitudinea dată de reforma lui Băsescu-Boc în sănătate "Să muriți bine!".

  Aurel Vlădoiu - declarație politică intitulată Cod portocaliu de sărăcie.

Domnul Aurel Vlădoiu:

"Cod portocaliu de sărăcie"

Din nefericire, deși guvernarea portocalie promitea că în 2012 economia va fi stabilă, iar prețurile nu o vor lua din nou razna, anul viitor nu se arată deloc generos pentru bieții români, care vor fi nevoiți să facă față unui nou val de scumpiri. Lupta pentru supraviețuire va fi și mai cruntă, căci guvernanții, care par să fi încheiat pe genunchi un pact pentru exterminarea acestui popor, au spus răspicat că salariile și pensiile vor fi înghețate în anul ce urmează.

Celor de la putere, încremeniți parcă în timp și rupți de realitățile dure ale momentului, nici că le pasă că românii vor cumpăra din 2012 alimente la prețuri mult mai mari, vor plăti bani buni în plus pentru gaze și energie electrică, dar și pentru combustibili. Mai exact, cu toții va trebui să scoatem din buzunar, deși e aproape gol, cu 5-7% mai mult pentru alimente, în timp ce accizele pentru motorină vor crește cu mai bine de patru procente, iar gazele naturale cu zece. Desigur, așa cum era de așteptat, scumpirea exagerată a combustibililor va arunca în aer prețurile la țigări, alcool și cafea. De altfel, Banca Centrală Europeană a stabilit cursul la care va fi calculată acciza din prima zi a anului viitor: peste 4,30 lei pentru un euro, cu 0,8 la sută mai mare față de anul precedent.

Cea mai sumbră dintre prognoze este legată de faptul ca produsele petroliere să ajungă, din 2012, la prețul de 7 lei pe litru. Sănătatea se scumpește și ea, bine de tot! Din prima zi a lui 2012, pacienții care nu au poliță de asigurare vor fi obligați să achite o taxă de 20 de lei pentru fiecare consultație medicală. Și dacă vă imaginați cumva că cei care ne conduc, spre dezastru, din câte se vede, au pus stop listei scumpirii, vă înșelați amarnic. Ca și cum povara nu ar fi atârnat și așa greu pe umerii noștri, de anul viitor, polițele RCA și CASCO vor fi și mai scumpe. Dacă până acum șoferii scoteau din buzunar 472 lei pentru o asigurare RCA, de la anul vor trebui să plătească nu mai puțin de cinci sute de lei.

Nu există urmă de îndoială că pentru sărăcia lucie în care se zbat, în prezent, majoritatea cetățenilor acestei țări, de vină este "orânduirea orange", care a reușit să îngenuncheze un întreg popor. În ultimii ani, de vreo trei mai exact, datoria publică a țării aproape s-a dublat. Dacă la finele lui 2008 România avea o datorie de 100 de miliarde lei, la jumătatea anului în curs, ea a ajuns la 200, ceea ce înseamnă că fiecare român are o datorie de 2.400 de euro care va trebui plătită în următorii ani, iar potrivit economiștilor, datoriile la bănci ale populației și firmelor au crescut de peste 3,5 ori de la începutul crizei.

Acesta este tabloul grotesc al unei nații care a ajuns la capătul răbdării și care asistă neputincioasă la distrugerea ei de către "tartorii portocalii".

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 29 septembrie 2020, 5:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro