Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 1, 2012
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.3/10-02-2012

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
21-04-2021
20-04-2021
19-04-2021
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2012 > 01-02-2012 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 1, 2012

  Informare privind demisia domnului deputat Nicolae Jolța din Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal și trecerea sa în Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Ședința a început la ora 16,33

Lucrările au fost conduse de doamna deputat Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților, asistată de domnii deputați Dumitru Pardău și Georgian Pop, secretari ai Camerei Deputaților.

*

Se intonează Imnul Național "Deșteaptă-te, române!"

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă prima ședință din cadrul primei sesiuni ordinare a anului 2012 a Camerei Deputaților, convocată în temeiul art.66 din Constituția României.

Din totalul celor 330 de deputați, până în acest moment, și-au înregistrat prezența la lucrări 208, sunt absenți 122. Participă la alte acțiuni parlamentare 7.

Cvorumul legal pentru desfășurarea ședințelor este de 166, prin urmare, el este îndeplinit.

Înainte de a intra în ordinea de zi și programul de lucru, vreau să anunț faptul că domnul deputat Nicolae Jolța demisionează din Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal și trece în Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal. (Aplauze.)

 
Informare privind demisia doamnei Ana Adriana Săftoiu din calitatea de deputat. Declararea locului de deputat vacant.

În timpul vacanței parlamentare am primit o solicitare din partea doamnei deputat Adriana Săftoiu pentru a-și anunța demisia din Parlamentul României. Am s-o invit la microfon pentru ca procedura legală să fie îndeplinită.

Doamna deputat, vă rog.

Microfonul, secretariatul tehnic? Vă rog, doamna deputat, să verificați dacă funcționează. Vă mulțumesc. Vă rog.

 

Doamna Ana Adriana Săftoiu:

Funcționează.

Mi-am prezentat demisia din funcția de parlamentar al României începând cu data de 1 februarie.

Dacă îmi puteți permite, doamna președinte.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, absolut...

 
 

Doamna Adriana Ana Săftoiu:

Am să-mi permit, doamnelor și domnilor parlamentari, să încerc să-mi justific, de fapt, să vă spun de ce insist în a-mi prezenta demisia și n-am vrut să o retrag.

Am intrat în Parlamentul României extrem de încrezătoare și-mi depun demisia cu multă amărăciune. Nu mi-a cerut-o partidul, și nu pot să-mi retrag demisia invocând disciplina de partid, după ce am aclamat acest lucru și l-am susținut, convinsă că este singura metodă de a forța puterea să accepte declanșarea alegerilor anticipate.

Știu, demisia unui singur om nu schimbă cu nimic situația actuală a țării. E un act individual de voință și care poate exprima pentru fiecare altceva. Depinde în ce bancă ne aflăm. Renunț la mandat, refuzând să mă mai păcălesc și să-i amăgesc pe oameni.

Parlamentul este instituția cu cea mai scăzută încredere în rândul cetățenilor. Sondajele arată că avem o cifră, avem un procent format dintr-o singură cifră. Să spun că doar unii sunt responsabili, puterea sau opoziția, ar însemna să simplific lucrurile politicianist. Îmi permit însă să afirm, dragi colegi, că primii responsabili suntem cei aflați la primul mandat. Și suntem în procent de peste 80 la sută.

Mai grav e că acest mandat a fost câștigat pe vot uninominal. Am reușit să mai compromitem încă două cuvinte, "nou" și "tânăr" în politică.

Reprezentăm aici mai mult voința conducerii partidelor decât interesele cetățenilor cărora, din punctul meu de vedere, i-am mai luat încă o speranță, speranța că a aduce oameni noi și tineri în Parlament înseamnă să schimbi lucrurile în bine.

Mă consider unul dintre parlamentarii care nu a trișat cu acea penibilă condică de prezență la care, după 3 ani de zile, chiar nu vrem să renunțăm. Care nu și-a dat cartela de vot altui coleg și nici nu a acceptat giumbușlucuri. Folosesc cuvântul giumbușlucuri, e un eufenism, desigur, dar vă mărturisesc că am disprețuit tot timpul verbiajul turbulent de la acest microfon și reușim de multe ori să nu ne ridicăm la ceea ce înseamnă sau ce ar trebui să fie Parlamentul - elita clasei politice.

Cred, și colegii mei din Comisia pentru educație pot să infirme dacă spun neadevăruri - că am încercat să susțin orice idee și orice propunere bună, indiferent cine a inițiat-o. Au fost multe momente în care au venit propuneri din partea PDL-ului, de exemplu la Legea educației, unele bune, unele cumplit de rele, dar nu mă interesa apartenența politică a celui care propunea, mă gândeam doar dacă acel lucru ajută pe cineva.

Din păcate, și probabil că asta este logica nefericită după care funcționăm, am constatat că atunci când ești la putere, criteriul nu e nicidecum ceea ce propui. Da, e o frustrare, mi-o mărturisesc, frustrarea nu e întotdeauna, să știți, în sens peiorativ, am încercat prin una dintre inițiative să reglementez un domeniu groaznic: Legea manualelor școlare.

De un an și jumătate s-a pierdut printr-un sertar, sigur, atunci când am propus-o ministerul a aplaudat inițiativa. Colegii mei din comisie au fost de acord că lucrurile semnalate sunt reale. Din întâmplare nu mă aflam în banca cea bună, în banca puterii, așa încât să pot să-mi termin sau să duc la sfârșit un demers. Luați-o, dacă vreți, ca pe o frustrare, încă o dată vă spun, dar eu cel puțin mi-o asum.

Mentalitatea aceasta, iertați-mă, medievală blochează Parlamentul. Nu pot să consider că numai ceea ce propune puterea e valabil, și că tot ceea ce face opoziția e greșit.

Aș mai spune că nu ar trebui să continuați să gândiți doar în termen de partid și după indicația omului cu degetul. Ar fi trebuit ca în acești trei ani Parlamentul să încerce să țină echilibrul între cele două puteri: Guvern și Președinție. Invocăm prea des cutumele și prea rar interesul public. Invocăm prea mult precedentele, fără a dori să le anulăm ca să facem din Parlament elita clasei politice.

Am în memorie un citat al parlamentarului Emil Boc despre abuzivul Guvern Năstase. Text pe care îl construiam în anul 2004, alături de cel care acuza pe atunci guvernarea Năstase că a transformat legislativul, Parlamentul într-o mașină de votat ordonanțe și spuneam noi atunci că "Guvernul Năstase pune în pericol cea mai importantă instituție a democrației".

Ce s-a ales din parlamentarul Emil Boc și principiile lui acum, ca prim-ministru? Dar, îmi dau seama că logica e următoarea: principiile pe care le susții în opoziție sunt anulate atunci când ești la putere și viceversa.

Vă spun doar rezultatul: sub 10 la sută încredere. Îmi depun demisia și susțin că e singurul demers onest și corect față de cetățeanul care la ora aceasta ne neagă legitimitatea; și cetățeanul din stradă și cel tăcut din casă.

Cetățeanul are dreptul să-și aleagă un alt Parlament și pe cale de consecință alt Guvern. Poate vă alege mai rău, poate va alege mai bine, dar are acest drept. Iar eu personal nu i-l pot refuza.

Aș fi renunțat la demisie dacă aș fi fost convinsă că rămânând în Parlament, așa cum funcționează și ne comportăm, pot să îmbunătățesc situația omului care m-a votat și m-a mandatat. Din păcate, nu pot! M-aș putea face că lucrez, unii chiar folosesc termenul "luptă", aș putea veni în continuare aici zi de zi. Nu e suficient!

Petre Țuțea mărturisea că ar fi vrut să scrie un tratat despre aflarea în treabă ca metodă de lucru la români. Am senzația că este locul care inspiră cel mai bine scrierea unui asemenea tratat. Poate că unii mă vor acuza de abandon. Mă întreb: ce? Nimicul ăsta este sentimentul pe care îl am în Parlament ca parlamentar de opoziție, că nu reușești să faci mai nimic, că totul s-a transformat într-o confruntare extrem de gălăgioasă, că, de fapt, în loc să avem idei, argumente, avem doar cutume.

Sincer, îmi pare rău că n-am reușit să merg până la capăt, dar mie mi se pare mult mai onest să spun: atât am putut să fac! Anul 2012 este an electoral, urez tuturor succes, dar aș vrea să spun un singur lucru. Poate că unii dintre noi ne gândim dacă mai candidăm și dacă, într-adevăr, asta trebuie să facem. Pentru că decât un parlamentar degeaba, aș spune că mai bine un membru de partid cu un loc de muncă onest.

Vă mulțumesc foarte mult. (Aplauze.)

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Având în vedere demisia din calitatea de deputat a doamnei Săftoiu Ana Adriana, aleasă în Circumscripția nr.31 Prahova - Colegiul uninominal nr.7, Camera Deputaților constată încetarea calității de deputat a doamnei Adriana Ana Săftoiu începând cu data de 1 februarie 2012 și declară vacant locul de deputat în Circumscripția electorală nr.31 Prahova - Colegiul uninominal nr.7.

Dacă sunt observații? Nu sunt.

 
Alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților.

Ordinea de zi și programul de lucru pentru ședința de astăzi, întocmite de Biroul permanent și aprobate de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, au fost distribuite tuturor deputaților.

Reamintesc că, potrivit prevederilor regulamentare, președintele Camerei, care este ales pe durata mandatului, este și președintele Biroului permanent din care mai fac parte: 4 vicepreședinți, 4 secretari și 4 chestori, aceștia fiind aleși la începutul fiecărei sesiuni ordinare.

Lucrările privind alegerea membrilor Biroului permanent vor avea următoarea desfășurare: aprobarea numărului de locuri în Biroul permanent care revin fiecărui grup parlamentar pentru funcțiile de vicepreședinte, secretar și chestor, potrivit negocierii liderilor grupurilor parlamentare, cu respectarea configurației politice a Camerei Deputaților, prezentarea de către liderii grupurilor parlamentare a propunerilor nominale pentru funcțiile de vicepreședinte, secretar și chestor, în limita locurilor aprobate, precum și propunerea unui reprezentant din partea fiecărui grup parlamentar pentru Comisia de numărare și validare a voturilor.

După aprobarea componenței nominale a acestei comisii, va urma derularea votului secret cu bile asupra listei de candidați, apoi constatarea și prezentarea rezultatului votului.

În acest sens, aș vrea să vă prezint repartizarea funcțiilor în Biroul permanent, propusă de liderii grupurilor parlamentare, locurile ce le revin acestora pentru funcțiile de vicepreședinte, secretar și chestor în perioada primei sesiuni ordinare a anului 2012, până la începutul celei de-a doua sesiuni ordinare din acest an.

Pentru cele 4 locuri de vicepreședinte, PDL desemnează un candidat, PSD are două locuri, Partidul Progresist - 1 loc. Secretari - PDL - 1 loc, PSD - 1 loc, PNL - 1 loc, minorități naționale - 1 loc. Chestori - PDL - 1 loc, PSD - 1 loc, PNL - 1 loc, UDMR - 1 loc.

Dacă sunt observații în legătură cu această repartizare? Nu sunt.

Am să supun la vot această propunere. Vă rog să pregătiți cartelele de vot. Supun votului dumneavoastră această propunere. Numai o secundă, înțeleg că.., da. Bun.

Votul este deschis, vă rog să votați.

184 de voturi pentru, 2 împotrivă și 2 abțineri. Cu majoritate de voturi propunerile au fost aprobate.

Informare privind modificări în conducerea grupurilor parlamentare.

Acum am să invit liderii grupurilor parlamentare să informeze asupra eventualelor modificări intervenite în denumire, componență, conducerea grupurilor parlamentare, să prezinte propunerile nominale pentru funcțiile de vicepreședinte, secretar și chestor, în funcție de locurile care le sunt rezervate, să desemneze câte un reprezentant al fiecărui grup pentru Comisia de numărare și validare a voturilor.

Domnul Mircea Toader, am să rog secretariatul să consemneze candidaturile pentru a putea face lista de candidați.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal propunerile noastre sunt: Ioan Oltean la funcția de vicepreședinte, Dumitru Pardău - secretar și Gheorghe Albu - chestor.

Referitor al conducerea grupului, a rămas neschimbată. Vicelideri: Axenie Carmen, Călian Petru, Chircu Doinița, Ciobanu Gheroghe, Păduraru Nicușor, Petrescu Cristian, Postolachi Florin, Preda Cezar, Rogin Marius, Zătreanu Radu. Secetari: Boghicevici, Boiangiu, Gheorghe Tinel, Popescu Adrian, Spînu și Gelu Vișan. Lider, subsemnatul.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și, comisia de numărare?

 
 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Același Rogin Marius.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea Dușa, Grupul parlamentar al PSD.

 
 

Domnul Mircea Dușa:

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, pentru Biroul permanent face următoarele propuneri: vicepreședinți: Valeriu Ștefan Zgonea și Florin Iordache; secretar - Georgian Pop, chestor Nicolae Bănicioiu.

Referitor la conducerea grupului, ea se prezintă în felul următor: vicelideri - Viorel Hrebenciuc, Marian Neacșu, Anghel Stanciu, Bogdan Nicolae Duvăz, Laurențiu Nistor, Iulian Claudiu Manda, Cornel Itu, Aurel Vlădoiu, Mugurel Surupăceanu, Antonella Marinescu, Vasile Popeangă, Sonia Drăghici și Adrian Solomon.

Purtător de cuvânt, Carmen Moldovan.

Pentru Comisia de numărare a voturilor propunem pe domnul Marian Neacșu.

Și, sigur, lider de grup subsemnatul.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumesc.

Domnul deputat Călin Popescu-Tăriceanu, liderul Grupului parlamentar al PNL.

 
 

Domnul Călin Anton Constantin Popescu-Tăriceanu:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Permiteți-mi să vă informez că menținem aceleași nominalizări pentru Biroul permanent, în persoana domnului deputat Mihai Voicu pentru funcția de secretar al Biroului permanent al Camerei, domnul deputat Dan-Ștefan Motreanu pentru funcție de chestor al Biroului permanent al Camerei. Iar în ceea ce privește conducerea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Eugen Nicolăescu pentru funcția de vicelider, domnul deputat Horea Uioreanu, de asemenea, funcția de vicelider, domnul George Scutaru pentru funcția de vicelider, domnul deputat Bogdan Ciucă pentru funcția de vicelider, domnul deputat George Dumitrică pentru funcția de secretar al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților și deputat Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcția de lider al grupului.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Comisia de numărare?

 
 

Domnul Călin Anton Constantin Popescu-Tăriceanu:

Pentru Comisia de numărare domnul deputat Gigel Știrbu.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumesc.

Domnul deputat Máté András-Levente, liderul Grupului parlamentar al UDMR.

 
 

Domnul Máté András-Levente:

Doamna președitne,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al UDMR propune pentru funcția de chestor pe domnul Seres Dénes. Conducerea grupului este formată din funcția de secretar, domnul Pál Árpád, funcția de vicelider, domnul Márton Árpád și Erdei Dolóczki István, și pentru lider subsemnatul, Máte Ándrás-Levente. Pentru numărare voturilor propunem pe domnul deputat Erdei Dolóczki István.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumesc.

Am să-i invit acum la microfon pe domnul Eugen Nicolicea, liderul Grupului parlamentar progresist.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Grupul nostru are aceeași conducere. Lider - Eugen Nicolicea, vicelider - Iordache Luminița, Soporan Vasile și Tabugan Ion. Secretar Bostan Emil. Purtător de cuvânt - Steriu Valeriu-Andrei, iar propunerea grupului nostru pentru funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților este domnul Marian Sârbu.

În Comisia de numărare propunem pe doamna Luminița Iordache.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Am să-l invit acum la microfon pe domnul Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al grupului minorităților naționale.

 
 

Domnul Varujan Pambuccian:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al minorităților naționale are în această sesiune 17 membri. Conducerea grupului a rămas aceeași. Lider Varujan Pambuccian, vicelider - Ovidiu Victor Ganț, vicelider - Ghervazen Longher. Secretari: Dragoș Zisopol și Adrian Merka și Mircea Grosaru.

Pentru funcția de secretar îl nominalizăm pe domnul deputat Niculae Mircovici, iar pentru Comisia de numărare a voturilor, în absența domnului Mihai Radan, pe domnul Amet Aledin.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Au fost prezentările făcute pentru Comisia de numărare a voturilor.

Vreau să știu dacă sunt observații de făcut în legătură cu aceste candidaturi. Dacă nu, am să supun la vot Comisia de numărare și validare.

Vă rog să votați, votul este deschis.

177 de voturi pentru, 3 împotrivă și 2 abțineri. Deci cu majoritate de voturi a fost aprobată componența nominală a Comisiei de numărare și validare.

Înainte de a trece la vot pentru alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor, vă reamintesc că potrivit prevederilor regulamentare, lista candidaților propuși pentru aceste funcții se supune în întregime votului Camerei Deputaților și se aprobă prin vot secret cu bile. Procedura pe care o știm toți, votul în favoare - bila albă în urna albă, bila neagră în urna neagră, și vot împotrivă - bila albă în urna neagră, bila neagră în urna albă.

Înmânare bilelor urmează să se facă de chestori pe baza apelului nominal. Înainte de asta, sunt două intervenții pe procedură.

Vă rog, domnule deputat Ponta. Și după aceea dumneavoastră.

Vă rog.

 
Informare privind inițierea de către Uniunea Social-Liberală a unui protest parlamentar.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Vă mulțumesc.

Aș dori să fac un anunț important privind desfășurarea procedurală a lucrărilor Camerei Deputaților, în numele Grupului social-democrat și, evident, domnul Călin Popescu-Tăriceanu îl va face în numele Grupului liberal, fiind vorba de o decizie politică a Uniunii Social-Liberale care privește funcționarea procedurală a Camerei Deputaților.

Aș vrea să anunț, în numele Grupului social-democrat inițierea de către Uniunea Social-Liberală și de către deputații noștri a unui protest parlamentar care are ca și motivație și cauză patru aspecte pe care doresc să le reliefez pentru a explica decizia noastră cu implicații asupra funcționării Camerei Deputaților.

În primul rând, considerăm că prezența noastră la lucrările plenului, a comisiilor și a birourilor permanente poate să aibă loc în măsura în care Parlamentul României și implicit Camera Deputaților revine la rolul său constituțional de a vota legi. Atâta timp cât 14 legi esențiale pentru buna desfășurare a activității în țara noastră au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, fără a avea posibilitatea dezbaterii, amendării și votării acestora în Parlament, nu doar în Camera Deputaților, considerăm că prezența noastră nu poate avea loc în continuare până când angajările de răspundere ale Guvernului nu încetează ca procedură folosită în mod uzual.

A doua cauză a acestui protest se referă la împiedicarea practică a dreptului opoziției la a depune și la a dezbate și a vota moțiuni de cenzură, prin decizia politică adoptată de către parlamentarii coaliției de guvernare cărora li s-a interzis pe criterii politice participarea la votul privind moțiunile de cenzură. (Vociferări.)

În al treilea rând, considerăm că... Și eu râd de dumneavoastră, într-adevăr, dar, din păcate acest râs urmează să fie exercitat după alegeri.

În al treilea rând, din punctul de vedere al parlamentarilor Uniunii Social-Liberale furtul repetat la vot și încălcarea procedurilor și a legilor penale de către președintele Camerei Deputaților, doamna Roberta Anastase, nu a fost sancționat până în acest moment și nu trebuie să continue, în situațiile care vor urma, cu prezența noastră.

Iar în al patrulea rând, modificările abuzive și neconstituționale aduse regulamentelor de funcționare ale Camerei Deputaților, recunoscându-se prezența unui partid și a unui grup care nu a candidat niciodată și n-a obținut niciodată nici un fel de vot din partea populației.

Protestul nostru parlamentar în cadrul Camerei Deputaților, și implicit în Senatul României va înceta la momentul la care vom avea din nou dreptul de a depune și de a dezbate și de a vota o moțiune de cenzură, cu prezența tuturor parlamentarilor care au fost trimiși în Parlament de către cetățenii României pentru a vota, și nu pentru a fi ținuți în bănci. Va înceta la momentul la care vor fi declanșate și vom participa la vot privind procedurile constituționale de declanșare a alegerilor anticipate, la o eventuală procedură de suspendare din funcție a președintelui României, ne vom exercita dreptul constituțional de a contesta la Curtea Constituțională actele normative adoptate de către Parlament sau de către Guvern prin angajarea răspunderii Guvernului și vom participa la vot dacă va fi vorba de tratate internaționale care privesc interesele României și care nu suportă nici un fel de amânare.

Din acest motiv, astăzi vom vota constituirea Birourilor permanente absolut necesare pentru desfășurarea acelor proceduri pe care le-am invocat: moțiune de cenzură, suspendarea președintelui, alegeri anticipate. Vom anunța de astăzi că parlamentarii și deputații social-democrați și, sigur, și cei liberali, vom fi prezenți aici în orele de program, dar nu vom participa la lucrările plenului, ale Biroului permanent și ale comisiilor, vom avea întotdeauna un lider sau un vicelider care va supraveghea modul în care se desfășoară aceste lucrări chiar și regulamentar sau dincolo de implicațiile politice, iar la acțiunile externe, la acțiunile de reprezentare externă, parlamentarii social-democrați și ai Uniunii Social-Liberale își vor reduce prezența doar la acele acțiuni care țin de reprezentare României în structurile internaționale și de acțiunile de protocol.

Este o decizie politică, votată și asumată de către toți parlamentarii, cu speranța că și cei care nu mai aud și numai văd de ceva timp, vor înțelege ceea ce așteaptă românii de la noi.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Tăriceanu.

 
 

Domnul Călin Anton Constantin Popescu-Tăriceanu:

Doamnă președinte,

Stimați colegi parlamentari,

Nu am să reiau considerentele pe care le-a menționat domnul președinte al Partidului Social Democrat, domnul Victor Ponta, și mai ales nu am să reiau, în mod concret, forma prin care noi am decis să ne manifestăm în cadrul acestei greve parlamentare la nivelul Uniunii Social-Liberale. Pot să vă spun că Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va adopta aceeași conduită în Parlament ca și colegii noștri de la Partidul Social Democrat.

Însă, am să vă rog să-mi permiteți, să-mi îngăduiți câteva considerente de ordin politic pe care le-am avut în vedere atunci când am stabilit această atitudine care constituie, în opinia mea și a colegilor mei, o formă de atenționare extrem de serioasă și de gravă la adresa majorității și de aceea cu precădere mă adresez dumneavoastră, colegilor care sunteți în majoritatea de astăzi din Parlamentul României. Constatăm de peste trei ani de zile o serie de derapaje democratice grave, o serie de încălcări ale regulilor elementare ale democrației, o corupție care a ajuns la limite incredibile, o acțiune permanentă de decredibilizare a instituțiilor fundamentale ale statului și în special a Parlamentului, care ar fi trebuit să reprezinte permanent principalul for de dezbatere politică al țării.

Am tras de-a lungul timpului o serie de semnale cu privire la acțiunile care ni s-au părut că ies din normele democratice și din ceea ce numim reguli ale democrației de bază. Aș menționa printre ele, la finele anului 2009, desemnarea de către președinte a unui premier fără a ține cont de rezultatele votului popular. Am constatat permanent o încercare de subminare a Parlamentului prin transformarea acestuia într-un așa-zis Parlament unicameral.

Am constatat de asemenea încercările majorității de modificare a sistemului electoral și a redesenării colegiilor, pentru ca, evident, să încerce să se mențină la putere.

Am constatat cu mare regret și nu numai noi corupția electorală prin cumpărarea voturilor. Am constatat coruperea politică a parlamentarilor care a avut drept finalitate crearea unei "noi majorități", cu ghilimele de rigoare, acest lucru fiind făcut în totalul dispreț al votului cetățenilor.

Am constatat o puternică politizare a administrației. Am văzut în ultima perioadă încercările disperate de comasare a alegerilor pentru golirea lor de sens, de conținut, în așa fel încât să se instaleze o confuzie la nivelul cetățenilor și astfel dezbaterea politică normală în timpul unei campanii electorale să nu mai aibă niciun fel de rost.

Am constatat încercările repetate și multe încununate de succes de aservire a presei, lucru care ne provoacă o îngrijorare și care, evident, aduce o puternică atingere democrației. Am constatat că principalele arme politice pe care le folosește actuala putere sunt minciuna și demagogia.

Am constatat în numeroase rânduri încălcarea principiului separației puterilor în stat, asistând la acțiunile unui președinte care se substituie Guvernului prin deciziile pe care le ia, prin calitatea de negociator pe care și-o asumă în raport cu instituții internaționale, precum Fondul Monetar Internațional sau în chestiunile de interes european. Am constatat că președintele dă indicații procurorilor pe cine și cum să ancheteze sau, de asemenea, dă indicații Curții Constituționale cum să judece.

Lista, desigur, este lungă și extrem de gravă și ea descrie mai degrabă o Românie a bunului plac, a aroganței, a incompetenței, a autoritarismului după modelul lui Putin.

Suntem o țară care ne îndepărtăm, din păcate, cu pași rapizi de normele democratice europene și mai ales de regulile pe care le-am stabilit cu toții la începutul anilor ′90 după căderea comunismului. Noi, opoziția, considerăm și am cerut în repetate rânduri ca aceste acțiuni să înceteze, dar, evident, vocea noastră nu a fost auzită. Am observat că cetățenii au ieșit în stradă să protesteze pentru aceleași lucruri și de asemenea vocea lor nu a fost auzită. În mod normal, orice guvern în atare situație ar fi trebuit să demisioneze și mai ales atunci când 85% dintre români consideră că țara merge într-o direcție greșită sau atunci când popularitatea sau încrederea în primul-ministru este la nivelul de 6-7%.

Singura soluție însă, din păcate, în atare situație, este demisia Guvernului, întrucât actuala putere împiedică în mod repetat parlamentarii puterii să voteze, făcând ca acest Parlament să nu-și poată exercita una din procedurile specifice, și anume, votul de cenzură la adresa Guvernului. Ca atare, constatând că astăzi numai demisia primului-ministru ar putea fi soluția pentru ieșirea din actuala criză politică și socială, evident, pasul următor ar fi alegeri parlamentare anticipate.

Ne punem speranța că în fața acestei atitudini extreme pe care noi astăzi o adoptăm, de grevă parlamentară majoritatea să aibă un moment serios de reflecție, să tragă toate concluziile necesare și să adopte atitudinea care ar fi normală, firească într-o democrație și astfel să reintrăm în normalitate, pentru ca România să-și poată continua drumul democratic și către normalitate, către prosperitate pe care românii cu toții le așteaptă.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul deputat Cezar Preda.

 
 

Domnul Cezar-Florin Preda:

Doamnă președinte,

Dragi colegi,

În primul rând, mă bucur că suntem numai noi și avem aici numai unul din copreședinți, că dacă era și al doilea, pe tonul pe care l-a folosit în sesiunea extraordinară, nu ne-am fi înțeles. Acum am văzut că e calm fiecare, și domnul Ponta și domnul Antonescu și domnul Tăriceanu sunt oameni care justifică într-un fel ceea ce va rămâne în stenograme și în analele Parlamentului ca fiind grevă parlamentară, va trebui, cred...

(Din sală se atrage atenția că nu este vorba de grevă parlamentară, ci de protest parlamentar.)

Vă rog să reluați și să verificați ce-a zis domnul Tăriceanu în penultima frază. Dar gura păcătosului adevăr grăiește și până la urmă de ce să nu aibă românii parte și de o grevă de lux, că până acum au avut săracii parte de tot felul de greve. E, au acuma parte de una de lux, în care colegii noștri parlamentari au venit și au luat funcțiile, ca să nu stea fără funcții, și pe urmă pleacă acasă. Dar nu pleacă chiar de tot, să nu înțeleagă românii că ei pleacă chiar de tot, mai au de făcut vizite în străinătate, mai au de participat la anumite acțiuni. (Vociferări.)

Nu trebuie să vă supărați. Asta este realitatea. Nu vreau nici să vă jignesc, nici să vă supăr. Aș dori din tot sufletul chiar așa, să mă perturbați în discursul meu, dar s-o faceți în fiecare zi de acum înainte până în 30 iunie.

 
 

Domnul Cezar-Florin Preda:

Aș vrea să fiți aici și să vă luați de mine, să mă faceți cum vreți dumneavoastră, dar să fiți aici.

 
   

Domnul Vasile Popeangă (din bancă):

Dar nu vrem.

 
 

Domnul Cezar-Florin Preda:

E, dacă nu vreți, aș vrea să-mi dați voie totuși să punctez pentru că cei care v-au reprezentat în discursuri, și Partidul Social Democrat și PNL-ul au făcut din aceste discursuri anumite mesaje sau au dorit să transmită anumite mesaje românilor și sunt câteva, spunem noi, până la urmă, neadevăruri în aceste mesaje.

Se condamnă foarte tare, am văzut, că în acest Parlament am cedat în fața Guvernului și am făcut foarte multe asumări, ceea ce sub nicio formă USL nu va admite și n-a admis.

Dragii mei, am făcut patru sub conducerea premierului Tăriceanu în doi ani și patru sau cinci cu PSD-ul într-un an de zile. Deci, nu trebuie să vă feriți de lucruri pe care le-ați mai făcut, c-o să le mai faceți. Dacă țara are nevoie de așa ceva, o să le facem împreună. Deocamdată, le-am făcut și nu trebuie să le mai prindem în retorică.

Ce e mai grav, am văzut că se invocă, că noi, aici, în Parlament, facem grevă sau facem un protest parlamentar pentru că puterea a sufocat presa și a confiscat presa, am văzut în discursul acesta.

Dragii mei, este intolerabil să spui așa ceva. Cred că o să se supere domnul Voiculescu că ați spus că a fost confiscat de putere și tot ce înseamnă până la urmă presa de partid. Noi n-am făcut așa ceva și nu cred că poate Partidul Social Democrat sau ce-a mai rămas din el din 2004 să mai vorbească în viața lor de alt partid că ar putea să suprime presa și s-o ia așa cum a luat-o până în 2004. Nu e posibil, dar poate prin întinerirea partidului, lucrurile acestea se uită, ca și la noi, de altfel.

Mai am de comentat vizavi de ceea ce ați încercat să transmiteți românilor ca mesaj, că tot acest protest parlamentar este făcut ca să facem alegeri anticipate. Dragii mei colegi, nu prin protest parlamentar se ajunge la alegeri anticipate. La alegeri anticipate se ajunge picând Guvernul, fiind prezenți aici. Atunci când Guvernul vine, dumneavoastră depuneți moțiune de cenzură și-l votați să pice. De acasă n-o să pice Guvernul. Nu încercăm să-i mințim pe români. Trebuie să fim aici. Și să știți că... (Vociferări.) aș vrea să vă spun un lucru, nu mă mai întrerupeți. Când mă uit la dumneavoastră, mă gândesc că habar n-aveți procedură, cel puțin eu pe asta o știu.

Când vorbiți de ceea ce înseamnă până la urmă mesaj pe care-l dăm din Parlament, aș vrea să închei spunându-vă un lucru: vă invităm să rămâneți aici, în bănci, vă invităm să ne batem aici, să ne supărăm aici, să ne certăm aici, nu la televiziuni și nu în afara Parlamentului. De asta am făcut Parlament, de-asta au ieșit oamenii în 1989 ca să avem Parlament. Buni, răi, cum suntem, suntem până la urmă expresia cetățenilor și toți stăm aici. Aici ne omorâm, aici ne batem, aici scoatem legi bune, aici ne dăm și ne spunem ce avem de făcut, nu în altă parte și nu prin protest parlamentar.

Vă rog să fim împreună să ne ducem mandatul până la capăt și să tranșăm toate divergențele și diferendele noastre aici.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Drept la replică, domnul Tăriceanu. Și după aceea domnul Nicolicea și poate intrăm și în procedura noastră.

 
 

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnilor colegi,

Permiteți-mi un scurt drept la replică, întrucât constat cu regret că, în fața unor chestiuni extrem de serioase, colegul meu antevorbitor a vrut să ducă toată această dezbatere în derizoriu. (Vociferări.)

Dacă începem să vorbim de indemnizații sau de deplasări în străinătate, cred că ducem dezbaterea în derizoriu. Eu am adoptat un ton foarte serios și foarte grav și am impresia că unii dintre dumneavoastră continuați aceeași atitudine pe care ați manifestat-o de-a lungul timpului, de dispreț și de aroganță.

M-aș fi bucurat foarte mult ca antevorbitorul meu să țină cont de lucrurile pe care le-am menționat atunci când am vorbit despre împiedicarea unei proceduri esențiale a Parlamentului, și anume, exercitarea votului tuturor parlamentarilor la moțiunile de cenzură. Dați-mi voie să cred că toți parlamentarii știu ceea ce trebuie să facă la moțiunea de cenzură, evident, să voteze și acest lucru nu incumbă numai opoziției, ci și puterii. Dar atunci când puterea împiedică propriii parlamentari să voteze de teamă ca Guvernul să nu pice, pentru că se agață de putere, atunci sigur că Parlamentul nu poate să funcționeze.

Și acesta este unul din nenumăratele exemple în care ați arătat indisponibilitate pentru dialog, indisponibilitate pentru a ține cont de părerea minorității și, în final, numai dorința de a vă impune propria voință, indiferent de ceea ce se întâmplă într-o dezbatere cu sens, cu miez și la obiect, în care, sigur, fiecare își îndeplinește rolul pe care-l are, pentru care a fost trimis în Parlament.

Să știți că regula majorității nu înseamnă impunerea voinței cu orice preț, ci posibilitatea dialogului și a ascultării opoziției, prin negociere, prin dezbateri, pentru a încerca să obținem soluțiile bune. Așa cum s-a manifestat Parlamentul de trei ani de zile, îmi pare rău să vă spun, nu a fost decât o simplă mașină de vot și de aceea astăzi nu trebuie să ne mirăm că Parlamentul este una din instituțiile lipsite de credibilitate în ochii cetățenilor.

Poate reflectați la aceste lucruri. Nu este prea târziu.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Ioan Oltean, înțeleg.

A! Domnul ministru Borbely.

 
 

Domnul Borbély László:

Doamna președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Parlamentul este instituția fundamentală a unui stat democratic. Cred că aici putem fi de acord cu toții. Am o anumită experiență parlamentară, din 1990. totdeauna am susținut aceleași principii.

Dacă vă aduceți aminte, în ′90, în ′91, câte dispute au fost pe diverse teme, inclusiv etnice. Vă aduceți aminte probabil de martie ′90 la Târgu-Mureș, de altele foarte tensionate momente în istoria postdecembristă. Reprezentanții minorității maghiare, UDMR, încă de atunci, deși puteam spune: avem dreptate, mergem în stradă și ne cerem drepturile, am spus totdeauna același lucru de 22 de ani. Poate suntem cam plictisitori. Aici, în Parlament, acolo, în consiliile locale, trebuie să dezbatem toate problemele, și politice și care țin de minoritățile naționale, toate problemele. Altfel, ajungem în anarhie. Altfel, subminăm autoritatea unor instituții de bază ale statului.

Eu nu cred și sunt perfect de acord, de exemplu, în ceea ce privește unele nemulțumiri ale opoziției. acesta este rolul opoziției în Parlament, să fie nemulțumită, să spună, probabil, unele decizii sunt corecte, altele putem să le discutăm. Așa cum a fost din ′90 încoace. Așa cum a fost cu toate guvernele României. Nici un guvern nu poate să spună că toate deciziile pe care le-a luat sunt extraordinar de bune și cele mai bune. Dar așa e în democrație. Așa e în democrație. Și credeți-mă, chiar dacă aveți dreptate în foarte multe probleme pe care le ridicați, păi, aici trebuie să le tranșăm, stimați colegi.

 
   

Domnul Vasile Popeangă (din bancă):

Păi dacă nu ascultați...

 
 

Domnul Borbély László:

Aici trebuie să ne impunem punctul de vedere, chiar dacă există totdeauna o majoritate și o minoritate. Totdeauna vor exista majorități și minorități și totdeauna, eu sper, dacă luăm o decizie, atunci trebuie s-o acceptăm. Altfel, credeți-mă, punem sub semnul întrebării acele deziderate pentru care foarte mulți au ieșit și am ieșit în stradă în decembrie 1989. ce am cerut atunci? Alegeri libere, parlament care să funcționeze democratic.

Deci, vă repet, și nu trebuie să vociferați, pentru că, credeți-mă, dacă vă gândiți puțin mai profund, o să-mi dați dreptate. Chiar dacă e un gest politic, acest gest pe care, evident, l-ați expus astăzi, eu cred că este o greșeală. Este o greșeală din partea opoziției, chiar dacă așa este, există pericolul ca în perioada următoare să derulăm activitatea Parlamentului în condiții mult mai dificile. Cred că din punct de vedere al conceptului unui stat de drept, ați luat o decizie greșită. Și vă repet, nu e vorba aici cine are dreptate, e vorba de unele precepte ale statului de drept. (Aplauze.)

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule deputat Fenechiu, vă rog.

 
 

Domnul Relu Fenechiu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunt colegii dumneavoastră. Așa cum a vorbit și domnul Ponta și domnul Tăriceanu, e dreptul fiecărui parlamentar să ia cuvântul.

 
 

Domnul Relu Fenechiu:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Nu aș fi vrut să vin să iau cuvântul de la acest microfon dacă lucrurile ar fi decurs normal. Credeți-mă și credeți-ne că în grupurile noastre parlamentare au fost discuții destul de dure cu privire la protestul pe care l-am propus astăzi. Credeți-mă că știm că ne asumăm o răspundere, știm că mașina dumneavoastră propagandistică va încerca să folosească această acțiune legitimă a noastră ca pe o acțiune împotriva poporului.

Dar, dragi colegi, sunt de trei ani în Parlamentul acesta, coleg cu dumneavoastră, aici, și credeți-mă că de cele mai multe ori am vrut să fac lucruri bune. Nu m-ați lăsat și nu ne-ați lăsat niciodată. Nu ne-ați ascultat nici un fel de inițiativă, nici un fel de propunere, ne-ați păcălit de fiecare dată ori cu numărătoarea la vot, ori atunci când am câștigat aici la vot, ați reluat voturile și nu cred că asta este democrația. Văd că clamați majoritatea ca simbol al democrației, ca simbol al celui care câștigă într-o democrație.

Domnilor, uitați-vă vă rog unul la altul și spuneți că majoritatea care este astăzi în Parlamentul României este o majoritate legitimă. O majoritate legitimă este o majoritate aleasă de popor și nu creată pe interese și pe alt tip de acțiuni decât cele care sunt eligibile.

De multe ori am sperat în așa-zisul profesionalism și corectitudine a colegilor parlamentari de la UDMR. Câteodată, în anumite situații, chiar au și votat lucruri care erau împotriva cutumelor și a democrației din acest parlament, dar i-ați luat la prelucrat și v-ați întors din nou în Parlament și dumneavoastră, dragi colegi din UDMR, ați venit și ați votat cu totul altfel decât prima oară. Nu s-a întâmplat o dată, ci s-a întâmplat de mai multe ori. Mă gândesc că tot în numele democrației pe care o clamați. În acest Parlament ne propuneți nouă să rămânem?

Da. Parlamentarul are mai multe tipuri de activități. Există această activitate legislativă care trebuie desfășurată aici, în Parlament, activitate unde vă arăt, dacă doriți, că am avut și eu și mulți colegi de-ai noștri inițiative legislative pe care le-ați ținut în sertarele dumneavoastră, domnul Buda se uită la mine, dar știe dumnealui la ce mă refer, și nu una, zeci de astfel de legi, și la care nu v-ați gândit niciodată nici măcar să le luați în discuție. Dar parlamentarul are și activitate în colegiul său parlamentar. Și, domnule Preda, sunteți șeful delegației României la o instituție internațională. Știți ce înseamnă acest lucru. E vorba de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Spuneți că România nu mai trebuie să participe la acest for și vă spun că nimeni din opoziție nu va mai participa la acest for. Dar vreau s-o spuneți dumneavoastră că trebuie să facem asta, ca șef al acestei delegații. Nu mai încercați să incriminați mai mult decât trebuie, pentru că nu aveți dreptate.

Iar la sfârșit vă spun un lucru: să nu credeți că acest protest îl facem pentru dumneavoastră. Să nu credeți că mă interesează câtuși de puțin ce veți spune dumneavoastră cu privire la acest protest. Mă interesează ce spun românii și sunt convins că mulți români vor protesta împreună cu noi și împotriva dumneavoastră.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul deputat Ioan Oltean. Și după aceea domnul Nicolicea. Și domnul deputat Florea.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Doamnă președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

 
   

Domnul Vasile Popeangă (din bancă):

Ai slăbit, Ioane!

 
 

Domnul Ioan Oltean:

Da, așa este.

Vreau să vă spun cu foarte multă sinceritate și cu maximă responsabilitate că am crezut că această formă de luptă pe care astăzi chiar văd că opoziția încearcă s-o materializeze este o simplă glumă. Așa cum acțiunea cu demisia din Parlament am crezut că este o glumă, credeam că și acest demers va avea aceeași soartă, pentru că uneori chiar și oamenii politici mai spun lucruri trăsnite.

Astăzi, constat că este un lucru foarte serios, că opoziția apelează la o formă de luptă pe care n-o găsim în niciun fel de legislație consacrată, greva parlamentară...

 
   

Domnul Vasile Popeangă (din bancă):

Este vorba de protest parlamentar, nu grevă parlamentară.

 
 

Domnul Ioan Oltean:

...la o formă...

Domnilor colegi,

Credeți-mă că eu vă respect pe toți și nu mi-aș permite niciodată să strig și să înfrunt din bancă pe nimeni în felul acesta. Cred că merit și eu același tratament. Domnule profesor, știți că vă respect și sunteți prietenul meu. Eu l-am auzit pe domnul prim-ministru Tăriceanu care a folosit forma de grevă parlamentară. Protest parlamentar, dacă vreți să-i spuneți așa. Însă de când e lumea lume, absența de la lucru n-a fost o formă de luptă parlamentară.

Personal întotdeauna m-am pronunțat împotriva părăsirii acestei săli de ședință ca o formă de protest, fie a puterii față de opoziție, fie a opoziției față de putere, pentru că am crezut-o o formă totalmente neparlamentară, o formă lipsită de responsabilitate și o formă de lașitate, dacă vreți, în lupta politică. De aceea, astăzi, pur și simplu sunt stupefiat. Pentru că personal voi putea cu greu să vorbesc adresându-mă numai în partea dreaptă, să nu văd opoziția aici, pentru că personal cred că un Parlament în care nu e nici puterea și nici opoziția împreună nu are valoare, nu are putere în a dezbate și a realiza acte normative de mare importanță. Am crezut...

Domnilor colegi,

Vreau să vă spun un lucru. Sunt unul din parlamentarii care au fost în această sală și în perioada 2000-2004, când domnul președinte Dorneanu a condus Camera și când Partidul Social Democrat era la guvernare, am fost în această sală și în perioada 2004-2008, când domnul Adrian Năstase, o parte, pe urmă domnul Bogdan Olteanu a condus această Cameră, și vreau să vă spun, asumându-mi cu toată responsabilitatea ceea ce vă spun, că nu au fost și nu sunt diferențe majore între puterea de astăzi și puterea de la vremea respectivă.

Domnilor colegi,

Eu nu vreau să spun că nu s-au produs și greșeli, că uneori am luat decizii pe lângă Regulament. De când e lumea-lume, puterea și majoritatea a condus. Fie că a fost vorba de Partidul Democrat Liberal, fie că a fost vorba de Partidul Național Liberal, fie că a fost vorba de Partidul Social Democrat. Întotdeauna majoritatea a decis și a luat decizii!

Îmi amintesc - și aici mă adresez domnului Fenechiu, care spunea că nu are majoritatea legitimitate.

Domnule deputat, în perioada 2007 - 2008 erați deputat, vă aflați la guvernare și aveați o majoritate de aproximativ 20 de procente. Atâta reprezentau atunci PNL-ul și UDMR-ul în Parlamentul României, aproximativ 20 de procente. Și aveați atunci legitimitate să conduceți cu o majoritate?

Îmi amintesc, stimați colegi, la modul foarte serios, de câte ori atunci opoziția vremii respective nu a cerut alegeri anticipate, spunând că suntem în fața unei majorități nelegitime, că nu există o majoritate consacrată.

De fiecare dată, stimați colegi, majoritatea constituită artificial a respins toate aceste solicitări. Dar n-am plecat acasă, n-am fugit din Cameră, am rămas aici și am continuat bătălia, așteptând alegeri la vremea respectivă.

Îmi amintesc, stimați colegi, domnul Preda a spus, colegul meu, că în anul 2009, în această sală, Guvernul Boc și-a angajat răspunderea de cinci ori, atunci când Guvernul era format din Partidul Democrat Liberal și din Partidul Social Democrat, atunci când majoritatea avea 70%, nu aceasta extrem de echilibrată, 70% avea majoritatea parlamentară a anului 2007. Nu se punea problema unei neputințe parlamentare și, totuși, puterea de cinci ori și-a angajat răspunderea. Domnul Victor Ponta era ministru pentru relația cu Parlamentul. Nu l-am auzit niciodată să vină aici și să spună de la acest microfon că este neconstituțional acest act. Și atunci, de ce astăzi, când domnia sa este în opoziție, această procedură constituțională ar fi neconstituțională?

Vedeți, stimați colegi, domnule coleg, atunci a fost de 5 ori, cu noi a fost doar de 9 ori. De ce atunci când erați într-o altă poziție era totul corect, iar astăzi nu mai este corect? De ce atunci foloseați un alt limbaj, o altă unitate de măsură, și acum folosiți alta? Eu cred, la modul foarte sincer, că locul opoziției, că locul fiecărui parlamentar, fie că e deputat, fie că e senator, este aici, în Parlamentul României. Că niciodată procedeele și procedurile constituționale de luptă nu pot fi epuizate, că dialogul între putere și opoziție este singura cale care trebuie folosită. Chiar dacă nu întotdeauna puterea și-a manifestat această flexibilitate sau opoziția nu și-a arătat această deschidere, întotdeauna există suficiente disponibilități spre a folosi această cale.

De aceea, stimați colegi, eu cred că ați ales o cale greșită, ați ales o cale pe care electoratul nu cred că o împărtășește, nu cred că cetățeanul este de acord cu această cale. De aceea, eu vă rog la modul foarte serios să reflectați cu mai multă seriozitate, cu mai multă responsabilitate asupa acestui lucru și să nu ducem în derizoriu lupta politică din Parlament, să ducem în derizoriu calitatea de parlamentar al opoziției. Pentru că astăzi suntem noi la putere, poate cândva veți fi dumneavoastră la putere. Și atunci o să vedeți cum judecata se schimbă, cum valoarea este alta și nu cred că acest precedent o să vă facă onoare.

Eu cred, cu sinceritate, că locul dumneavoastră este aici. Nu pot să-mi închipui o dezbatere fără dumneavoastră. De aceea, reflectați și rămâneți alături de noi, aici în Parlament.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Eugen Nicolicea, vă rog.

Și după aceea, dacă o să fiți de acord, am să supun la vot sistarea discuțiilor, că așa vor fi o groază de parlamentari care doresc să ia cuvântul. Deja mai sunt încă trei înscriși la cuvânt.

Vă rog, domnule Nicolicea.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Această formă de manifestare a opoziției, numită de unii grevă parlamentară, numită de alții protest original, se întrerupe în anumite situații pentru votarea anumitor hotărâri, ba de suspendare, ba moțiuni de cenzură și așa mai departe.

Fac apel la opoziție și îi rog să întrerupă acest protest și pentru un alt punct care va fi foarte folositor și celor din piață, și anume, votarea taxei de solidaritate, adică impozitarea averilor mari, pentru că avem nevoie urgentă de bani pentru mărirea pensiilor și salariilor. Altfel, acest demers nu este un protest pentru oamenii din piață, ci este doar unul politicianist și încep să cred, dacă nu se va întâmpla ceea ce am solicitat cum bună-credință, că este făcut doar să acopere aventura, ca să nu spun cacealmaua pe care au făcut-o cei de la PNL, deși într-un mod realist Grupul PSD a spus că demisia în bloc nu duce la alegeri anticipate, și acum ca să acopere acea aventură, din nou, ca să nu-i zic cacealma, și reiese acest caracter de cacealma mai ales văzând gestul făcut de doamna Adriana Săftoiu, în comparație cu cei care doar au făcut pe eroii, și văzând gestul făcut de domnul Adrian Năstase, care n-a mai candidat, în comparație cu gestul colegilor de a începe greva parlamentară după ce ocupă niște funcții, și observând că acea sumă forfetară și mijloacele din teritoriu vor fi folosite acum de o campanie electorală pornită din timp, rămâne să optați dumneavoastră și să dovediți populației că faceți un gest pentru România, pentru oameni, și nu un gest politicianist în interesul dumneavoastră.

Repet apelul meu de a veni să votați taxarea averilor mari, taxa de solidaritate cu cei din stradă!

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Mircea Dușa, și după aceea propunem, dacă sunteți de acord, liderii de grup, să propunem sistarea.

 
 

Domnul Mircea Dușa:

Pe procedură vroiam să ies, domnule deputat, să vă propun să votăm.

Dar înainte de a trece la vot, totuși, îmi permit să vă adresez câteva cuvinte.

Stimați colegi de la putere, trei ani de zile ați călcat în picioare principiile parlamentare, nu ați respectat opoziția.

Acum veniți și vorbiți foarte frumos. Sunt de acord, domnule Olteanu și cu dumneavoastră, dacă ați fi făcut aceste lucruri pe care le recunoașteți acum în colaborarea între putere și opoziție de trei ani de zile.

De asemenea, domnule Borbély, chiar nu am nici un reproș să vă fac dumneavoastră personal, ați vorbit despre statul de drept și funcționarea unor parlamente și imposibilitatea unui parlament democratic de a funcționa fără opoziție, dar probabil că dumneavoastră personal, atunci când aveați de rezolvat o problemă ați știut să negociați, dar colegii noștri de la PDL nu au știut să negocieze niciodată.

Pe lângă dialogul și reproșurile care se fac în Parlament, de fiecare dată, pe anumite chestiuni se și negociază, aceasta este arta parlamentară. Dar nu vreau să vă supăr de data aceasta, pentru că noi vă lăsăm de mâine să vă manifestați în deplinătatea forțelor exercitarea funcției acesteia de guvernare și de suport al Guvernului, și nu vreau să vă jignesc, dar niciodată nu v-ați ținut de cuvânt. Orice negociere s-a purtat între liderii de grup, atunci când am venit în plen, de dragul de a vă plăti pe cei care vă sprijină la guvernare, ați renunțat la principii parlamentare, ați călcat în picioare principii parlamentare, ați călcat în picioare algoritm politic dat de către electorat în această Cameră, și nu numai în această Cameră, dar eu mă refer în primul rând la Camera Deputaților.

Și acum, sigur că veniți și recunoașteți aceste lucruri și parcă ne-ați spune să vă iertăm. Poate că opoziția v-ar ierta, dar opoziția reprezintă aproape 50% din electoratul României și electoratul nu vă iartă. Oamenii sunt în stradă și vă spun să plecați și să vă dați demisia. Dumneavoastră trăiți într-o lume paralelă, într-o Românie paralelă și nu vă interesează ce spune strada, ne spuneți, mai nou, că știți ce aveți de făcut, dar în trei ani de zile nu ați știut să explicație ce aveți de făcut și cum ați făcut ca românii să trăiască mai bine.

De aceea, încă o dată vreau să precizez, pentru că aveți dreptate; când aveți dreptate, domnule Olteanu, eu sunt de acord cu dumneavoastră. În analele și în documentele acestea parlamentare nu există termenul de grevă, și noi am anunțat că începem de azi un protest parlamentar, un protest parlamentar care se materializează în neparticiparea la ședințele de Birou permanent, de plen și la comisii, dar vom rămâne un lider, un vicelider în sală pentru a fi "câinele de pază" ca în continuare să nu încălcați Constituția și principiile democratice.

Încă o dată repet, orice apel ați face dumneavoastră în momentul de față, la ceea ce ați făcut în trei ani de zile nu puteți să reveniți, nu puteți șterge cu buretele. Și am spus-o de fiecare dată de la acest microfon.

De aceea, protestul nostru imediat după votul pe care îl vom da în plen pentru Biroul Camerei Deputaților, pentru că ați spus unii de aici, încercând să jigniți: "Ați venit să vă luați funcțiile". Nu am venit să ne luăm funcțiile, am venit să luăm acele funcții care ne dau posibilitatea ca la un moment dat să convocăm noi un Birou permanent, opoziția, sau să ne manifestăm acele principii constituționale care privesc demiterea unui guvern sau alte chestiuni constituționale legate de problemele majore ale țării.

Și vă mai dau un exemplu, domnule Olteanu: ne-ați spus că ați colaborat cu opoziția. Cum ați colaborat? Întotdeauna, în 20 de ani în acest parlament Legea electorală a fost elaborată de o comisie în care a existat un anumit consens. Dumneavoastră faceți legi electorale numai pentru PDL. Sigur că uneori Curtea Constituțională este realistă și mai dă și decizii la care dumneavoastră nu vă așteptați, dar nu mai spuneți că ați respectat principiile parlamentare.

Eu vă doresc succes în activitate în sesiunea aceasta parlamentară și sper că ea nu va dura mult, pentru că românii nu vă mai vor.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă propun să trecem la vot. Am să invit chestorii să își ia locurile în sală. Deci, am sistat discuțiile.

 
   

Domnul Damian Florea (din bancă):

Haideți să facem dialog!

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am sistat discuțiile, tocmai că erau înscriși foarte mulți oamenii. Tocmai liderul dumneavoastră de grup....

Domnule deputat, spectacolul acesta ieftin îl puteți face în grupul dumneavoastră, acolo unde liderul dumneavoastră de grup a solicitat începerea votului, da?

 
   

Domnul Damian Florea (din bancă):

Mulțumesc, doamna președinte.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulțumiți-i liderului dumneavoastră de grup.

 
 

Domnul Damian Florea (din bancă):

Ați spus "urmează Florea!" și ați uitat! Suntem în dialog!

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule deputat, nu, n-am uitat...

 
 

Domnul Damian Florea (din bancă):

Dar ce ați făcut?!

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Liderul dumneavoastră de grup a solicitat începerea votului.

 
 

Domnul Damian Florea (din bancă):

Care lider, doamnă?!

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Dușa.

 
 

Domnul Damian Florea (din bancă):

Domnul Dușa nu e liderul meu de grup!

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mă rog, al USL-ului! Nu sunteți același lucru?!

 
 

Domnul Damian Florea (din bancă):

Nu mai știți politică!

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Eu știu foarte bine politică. Din păcate, ajungem într-o altă zonă.

Bun. Am să supun la vot sistarea discuțiilor, ca să nu mai fie nici un fel de problemă. Dacă sunteți de acord continuăm, dacă nu, ne oprim aici.

Votul este deschis, vă rog să votați. Supun la vot propunerea de sistare a discuțiilor și începerea votului.

Cu 97 de voturi pentru, 50 împotrivă și 4 abțineri, trecem la vot.

 
Alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților.

Așa cum spuneam, votul secret este cu bile, am reluat prezentarea procedurii pe care dumneavoastră o cunoașteți foarte bine.

Domnule secretar Pardău, vă rog să dați citire listei.

 

Domnul Dumitru Pardău:

Adomniței Cristian Mihai - absent
Albu Gheorghe - prezent
Alecu Valeriu - prezent
Almăjanu Marin - absent
Amet Aledin - prezent
Ana Gheorghe - prezent
Anastase Roberta Alma - prezentă
Andon Sergiu - prezent
Andronache Gabriel - prezent
Anghel Florin Serghei - prezent
Antal István - prezent
Antochi Gheorghe - prezent
Apostolache Mihai Cristian - prezent
Ardeleanu Sanda-Maria - prezentă
Arion Viorel - prezent
Atanasiu Teodor - absent
Avram Marian - prezent
Axenie Carmen - prezentă
Balan Ioan - prezent
Balcan Viorel - prezent
Banu Mihai - prezent
Barbu Sulfina - prezentă
Barna Maria Eugenia - prezentă
Bădălan Eugen - prezent
Bădulescu Adrian - prezent
Bănicioiu Nicolae - prezent
Bărbulescu Daniel-Ionuț - prezent
Bejinariu Eugen - prezent
Berci Vasile - absent
Béres Ștefan Vasile - prezent
Blaga Iosif Veniamin - prezent
Bleotu Vasile - absent
Boabeș Dumitru - prezent
Bobeș Marin - absent
Bode Lucian Nicolae - prezent
Boghicevici Claudia - prezentă
Boiangiu Victor - prezent
Boldea Mihail - absent
Borbély László - prezent
Bordeianu Dan - absent
Bostan Emil - prezent
Bot Octavian - absent
Botiș Ioan-Nelu - prezent
Boureanu Cristian Alexandru - absent
Brătianu Matei Radu - absent
Brînză William Gabriel - prezent
Buciuta Ștefan - prezent
Bud Nicolae - prezent
Buda Daniel - prezent
Buda Viorel-Vasile - absent
Budurescu Daniel-Stamate - prezent
Buhăianu-Obuf Cătălin Ovidiu - prezent
Buican Cristian - prezent
Burcău Doina - prezentă
Burlacu Cristian-Ion - prezent
Burnei Ion - prezent
Buta Sorin Gheorghe - absent
Calimente Mihăiță - prezent
Canacheu Costică - prezent
Cantaragiu Bogdan - prezent
Cazan Mircea Vasile - absent
Călian Petru - prezent
Călin Ion - prezent
Cărare Viorel - prezent
Câmpeanu Mariana - absentă
Chircu Doinița-Mariana - prezentă
Chirilă Constantin - prezent
Chiriță Dumitru - prezent
Chisăliță Ioan Narcis - absent
Chițoiu Daniel - absent
Chiuariu Tudor-Alexandru - absent
Cindrea Ioan - prezent
Ciobanu Gheorghe - prezent
Ciocan Gheorghe - prezent
Cionca-Arghir Iustin-Marinel - prezent
Ciucă Liviu-Bogdan - prezent
Ciuhodaru Tudor - prezent
Coclici Radu Eugeniu - prezent
Coroamă Gheorghe - prezent
Covaci Dorel - prezent
Cristea Victor - prezent
Cristian Horia - prezent
Croitoru Cătălin - prezent
Damian Ioan - absent
Dascălu Constantin - prezent
Dușa Mircea - prezent
Varga Lucia-Ana - prezentă
Derzsi Ákos - prezent
Dobre Ciprian Minodor - prezent
Dobre Cristina Elena - prezentă
Dobre Victor Paul - prezent
Dolineaschi Andrei - prezent
Donțu Mihai-Aurel - absent
Dragomir Gheorghe - prezent
Drăghici Mircea-Gheorghe - absent
Drăghici Sonia-Maria - prezent
Drăgulescu Iosif Ștefan - absent
Dugulescu Marius Cristinel - absent
Dumitrache Ileana Cristina - prezent
Dumitrescu Cristian-Sorin - absent
Dumitrică George Ionuț - prezent
Dumitru Georgică - absent
Dumitru Ion - prezent
Edler András György - prezent
Erdei Dolóczki István - prezent
Farago Petru - prezent
Farkas Anna-Lili - prezentă
Fenechiu Relu - prezent
Firczak Gheorghe - prezent
Florea Damian - prezent
Florescu Adrian - prezent
Fuia Stelian - prezent
Gabor Gheorghe - prezent
Ganț Ovidiu Victor - absent
Gavrilescu Grațiela Leocadia - absentă
Geantă Florian Daniel - prezent
Georgescu Filip - absent
Gerea Andrei Dominic - absent
Gheorghe Tinel - prezent
Gherasim Vasile - prezent
Ghiță Cornel - prezent
Ghiță-Eftemie Stelian - prezent
Ghiveciu Marian - prezent
Giurgiu Mircia - absent
Gliga Vasile Ghiorghe - prezent
Göndör Marius-Sorin - prezent
Gorghiu Alina-Ștefania - absentă
Gospodaru Gabriel-Dan - prezent
Grama Horia - prezent
Grosaru Mircea - absent
Gurzău Adrian - prezent
Gust Băloșin Florentin - prezent
Hogea Gheorghe - prezent
Holban Titi - prezent
Holdiș Ioan - prezent
Horj Pavel - prezent
Hrebenciuc Viorel - absent
Iacob Ridzi Monica Maria - prezent
Iacob Strugaru Stelică - prezent
Ialomițianu Gheorghe - prezent
Iancu Iulian - prezent
Ibram Iusein - absent
Iftime Dragoș-Adrian - prezent
Ignat Miron - prezent
Ionescu George - prezent
Iordache Florin - prezent
Iordache Luminița - prezentă
Iorguș Zanfir - prezent
Irimescu Mircea - prezent
Itu Cornel - prezent
Jipa Florina Ruxandra - absentă
Jolța Nicolae - prezent
Kelemen Atilla Béla-László - prezent
Kelemen Hunor - absent
Kerekes Károly - prezent
Korodi Attila - prezent
Kötő Iosif - prezent
Leșe Doru Brașoan - prezent
Liga Dănuț - prezent
Longher Ghervazen - absent
Lubanovici Mircea - absent
Luca Ciprian-Florin - prezent
Lup Silvestru Mircea - absent
Lupu Mihai - prezent
Macaleți Costică - prezent
Manda Iulian Claudiu - absent
Manolescu Oana - absentă
Marian Dan Mihai - prezent
Marin Mircea - prezent
Marinescu Antonella - prezentă
Martin Eduard-Stelian - prezent
Márton Árpád-Francisc - prezent
Máté András-Levente - prezent
Mazilu Constantin - prezent
Merka Adrian-Miroslav - absent
Militaru Constantin Severus - prezent
Mircovici Niculae - prezent
Mitrea Manuela - prezentă
Mocanu Adrian - absent
Mocanu Vasile - prezent
Mocioalcă Ion - prezent
Moldovan Carmen Ileana - prezentă
Moldovan Emil Radu - absent
Morega Dan Ilie - absent
Motreanu Dan-Ștefan - prezent
Movilă Petru - pezent
Munteanu Ioan - prezent
Mustea-Șerban Răzvan - prezent
Nassar Rodica - prezentă
Năstase Adrian - absent
Neacșu Marian - prezent
Nechifor Cătălin-Ioan - absent
Neculai Marius - prezent
Negoiță Robert Sorin - absent
Negruț Clement - prezent
Nica Dan - prezent
Nica Nicolae-Ciprian - prezent
Nicolăescu Gheorghe-Eugen - absent
Nicolicea Eugen - prezent
Niculescu Duvăz Bogdan Nicolae - absent
Niculescu-Mizil Ștefănescu Tohme Oana - absentă
Nistor Laurențiu - absent
Niță Constantin - prezent
Nițu Adrian Henorel - prezent
Nosa Iuliu - prezent
Novac Cornelia Brîndușa - prezentă
Oajdea Daniel Vasile - prezent
Olar Corneliu - prezent
Olosz Gergely - prezent
Oltean Ioan - prezent
Oprea Gabriel - prezent
Oprișcan Mihai Doru - prezent
Orban Ludovic - absent
Pál Árpád - absent
Palașcă Viorel - prezent
Palăr Ionel - absent
Paleologu Theodor - prezent
Pambuccian Varujan - prezent
Pandele Sorin Andi - prezent
Panțîru Tudor - absent
Pardău Dumitru - prezent
Păduraru Nicușor - absent
Păsat Dan - absent
Păun Nicolae - absent
Pâslaru Florin-Costin - absent
Petö Csilla-Mária - prezentă
Petrescu Cristian - prezent
Petrescu Petre - prezent
Pieptea Cornel - prezent
Pirpiliu Ștefan Daniel - prezent
Plăiașu Gabriel - absent
Pocora Cristina-Ancuța - prezentă
Ponta Victor-Viorel - prezent
Pop Georgian - prezent
Pop Virgil - absent
Popa Florian - prezent
Popa Octavian-Marius - absent
Popeangă Vasile - prezent
Popescu Adrian - prezent
Popescu Cosmin Mihai - prezent
Popescu Dan-Mircea - absent
Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton - prezent
Popov Dușan - prezent
Popoviciu Alin Augustin Florin - absent
Postolachi Florin - prezent
Potor Călin - absent
Preda Cezar-Florin - prezent
Prigoană Vasile-Silviu - prezent
Radan Mihai - absent
Rădulescu Adrian - prezent
Rățoi Neculai - prezent
Rebenciuc Neculai - prezent
Resmeriță Cornel-Cristian - prezent
Riviș-Tipei Lucian - prezent
Rizea Cristian - prezent
Rogin Marius - prezent
Roman Gheorghe - absent
Roman Ioan Sorin - prezent
Roșca Lucreția - absentă
Rusu Valentin - absent
Sava Andrei-Valentin - absent
Săftoiu Ana Adriana - absentă
Săniuță Marian-Florian - prezent
Săpunaru Nini - absent
Sârbu Marian - prezent
Scutaru Adrian George - absent
Seremi Ștefan - prezent
Seres Dénes - prezent
Socaciu Victor - prezent
Solomon Adrian - prezent
Soporan Vasile Filip - absent
Spînu Teodor-Marius - prezent
Stan Ioan - prezent
Stan Ion - absent
Stan Nicolae - absent
Stanciu Anghel - absent
Stavrositu Maria - prezentă
Steriu Valeriu-Andrei - prezent
Stoica Mihaela - prezentă
Stragea Sorin Constantin - prezent
Stroe Ionuț-Marian - absent
Stroe Mihai - prezent
Stroe Radu - prezent
Stroian Toader - prezent
Surpățeanu Mihai - prezent
Surupăceanu Mugurel - absent
Șandru Mihaela Ioana - prezentă
Ștefan Viorel - prezent
Știrbeț Cornel - prezent
Știrbu Gigel-Sorinel - prezent
Tabără Valeriu - prezent
Tabugan Ion - absent
Taloș Gheorghe-Mirel - absent
Tărâță Culiță - prezent
Tătaru Florin-Cristian - absent
Teodorescu Horia - absent
Tița-Nicolescu Gabriel - absent
Tîlvăr Angel - absent
Toader Mircea-Nicu - prezent
Trandafir Teodora Virginia - absentă
Trășculescu Alin Silviu - prezent
Tudose Mihai - absent
Turcan Raluca - prezentă
Tușa Adriana Diana - prezentă
Țaga Claudiu - prezent
Țintean Ioan - prezent
Țîmpău Radu Bogdan - absent
Țurcanu Florin - absent
Țurea Răzvan - prezent
Udrea Elena Gabriela - absentă
Uioreanu Horea-Dorin - absent
Uricec Eugen Constantin - prezent
Vainer Aurel - prezent
Varga Attila - prezent
Varga Lucia-Ana - prezentă
Vasile Aurelia - absentă
Vasilică Radu Costin - prezent
Vișan Gelu - prezent
Vîlcu Samoil - prezent
Vladu Iulian - prezent
Vlase Petru Gabriel - absent
Vlădoiu Aurel - prezent
Voicu Mădălin-Ștefan - prezent
Voicu Mihai Alexandru - prezent
Voinescu-Cotoi Sever - absent
Vreme Valerian - prezent
Zamfirescu Sorin Ștefan - prezent
Zătreanu Dan-Radu - prezent
Zgonea Valeriu Ștefan - absent
Zisopol Dragoș Gabriel - prezent
Zoicaș Gheorghe - prezent

Bordeianu Dan - prezent

 
   

După pauză

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Activitatea Comisiei de numărare și validare s-a încheiat. O să-l invit pe domnul Marius Rogin să prezinte procesul-verbal.

 
 

Domnul Marius Rogin:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Proces-verbal referitor la rezultatul votului cu privire la alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților

Procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați prin vot cu bile asupra listei candidaților pentru alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților pentru perioada primei sesiuni ordinare a Camerei Deputaților din 2012 până la începutul celei de a doua sesiuni ordinare a anului, Comisia de numărare și validare a voturilor a constatat următoarele:
Numărul total al deputaților329
Numărul deputaților prezenți233
Numărul total de voturi exprimate224
Număr total de voturi anulate1
Numărul de voturi valabil exprimate

din care:

223
- Voturi pentru listă216 voturi
- Voturi contra listei7 voturi

Ca urmare a faptului că, din totalul de 329 de deputați au fost prezenți 233, din care și-au exprimat votul 224, iar din acest număr 216 au votat pentru lista candidaților propuși, Comisia pentru numărarea și validarea voturilor a constatat că este întrunită majoritatea voturilor necesară aprobării listei candidaților pentru alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Am să invit membrii Biroului permanent al Camerei să se întrunească de îndată pentru a stabili programul și ordinea de zi pentru săptămâna viitoare.

Acestea vor fi afișate pe site-ul Camerei.

Ordinea de zi pentru ziua de astăzi a fost epuizată.

Prin urmare, închid ședința de plen.

Vă mulțumesc și ne vedem luni.

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 18,15.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 22 april 2021, 3:33
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro