Plen
Ședința Camerei Deputaților din 18 iunie 2012
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.49/26-06-2012

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 18-06-2012 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 18 iunie 2012

21. Dezbaterea Proiectului de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe (PL-x 258/2012). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 258/2012

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Pe procedură, domnule vicelider, aveți cuvântul. Înțeleg că domnul lider e de acord. Vă rog.

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință. Da, am toate aprobările necesare.

Având în vedere faptul că suntem în posesia rapoartelor pentru două dintre proiectele legislative care au fost înscrise pe ordinea de zi sub rezerva primirii rapoartelor și este vorba de poziția 4, PL-x 258 - Proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, și poziția 5, Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(1) al art.27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale (Pl-x 134/2012), vă rog să le supuneți dezbaterii.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg, nu avem raportul.

Domnul Marian Neacșu:

Avem!

Domnul Ioan Oltean:

Păi, trebuie să-l am și eu!

Domnule vicepreședinte al Camerei Deputaților, pe masa mea de lucru nu există. Aceasta înseamnă cu totul și cu totul altceva! Așa am zis întotdeauna. Adevărul....la putere! Dumneavoastră faceți parte din putere.

Domnule Mircea Toader, vă rog să interveniți.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Procedură, domnule președinte de ședință.

Sigur, la Biroul permanent am stabilit că sub rezerva depunerii rapoartelor, aceste proiecte de lege intră în dezbatere. Raportul o fi făcut pentru dumneavoastră, vrem să-l vedem și noi! Întotdeauna când făceam și încercam să vă dăm rapoartele, ... dar, domnule să-l am cu trei zile înainte. Dați-ni-l să-l vedem și noi!

Să vină să le vedem, nu avem corespondent în altă parte! Deci, vă rog, nu le puneți în discuție!

Domnul Ioan Oltean:

Rog staff-ul tehnic să distribuie rapoartele în sala de ședință.

Domnilor colegi, toată lumea este în posesia rapoartelor? Vă rog să le ridicați, să le văd și eu că le aveți pe masă.

La opoziție nu se vede nimic! La opoziție n-au ajuns rapoartele? Domnilor colegi, nu vă bucurați, că nu-i un lucru de bucurie acesta!

Potrivit prevederilor art. 115 din Regulament, ne aflăm în procedură de urgență. O să rog din partea inițiatorului...

Domnule ministru pentru relația cu Parlamentul, e o bucurie să vă ofer posibilitatea de a exprima poziția Guvernului. Vă rog să o faceți...

Domnul Mircea Dușa (ministrul pentru relația cu Parlamentul):

Și mie, domnule președinte de ședință. Cred că am aceleași argumente, când vă simt în spatele meu, mă simt în siguranță că ședințele Camerei Deputaților se desfășoară conform Regulamentului. Ați dovedit acest lucru de foarte multe ori.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În conformitate cu prevederile art. 115 din Constituția României, Guvernul a emis un proiect de lege privind abilitatea Guvernului de a emite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat și a fost transmis Camerei Deputaților, ca și Cameră decizională.

Domeniile de activitate pe care le propunem să le reglementăm în vacanța parlamentară, prin ordonanțe, se referă la finanțe publice, la agricultură, la transporturi, la dezvoltare regională și turism, la mediu, administrație și interne, cultură, achiziții publice, fonduri nerambursabile, contravenții și prorogarea unor acte normative sau a termenelor lor de aplicare.

Și rog Camera Deputaților să dea votul pe acest proiect de lege, având în vedere că și dumneavoastră și colegii de la opoziție sunteți grăbiți să intrăm în vacanța parlamentară, sigur, dumneavoastră ca parlamentari și pe perioada vacanței Guvernul să-și poată gestiona problemele curente ale țării.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule ministru.

Din partea comisiei sesizate în fond, Comisia juridică, domnul vicepreședinte și al comisiei și al Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Vă rog, domnule vicepreședinte.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule președinte.

Voi prezenta raportul privind Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Senatul, în calitate de primă Cameră a adoptat proiectul de lege. Camera Deputaților este Cameră decizională.

Domeniile de reglementare v-au fost prezentate de domnul ministru pentru relația cu Parlamentul.

În urma dezbaterilor în Comisia juridică, noi propunem plenului Camerei Deputaților prezentul raport, adoptat cu majoritate de voturi, cu amendamentele admise, redactate în anexa care face parte din prezentul raport.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Dacă din partea grupurilor parlamentare sunt intervenții?

Domnul Mircea Toader, din partea Grupului Partidului Democrat Liberal.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Sigur, ce spune domnul vicepreședinte al Comisiei juridice poate să fie adevărat, dar aici văd că Legea nr. 198, cu modificarea unor taxe consulare știu că este lege organică, precum și modificările la Legea nr. 89, la fel, cu serviciile consulare, este lege organică. Nu am apucat să mă uit decât fugitiv, dar să nu intrați într-o situație neplăcută, să adoptați legi sau ordonanțe ale Guvernului care intră sub incidența Constituției, că nu pot fi decât legi care nu sunt organice.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreședinte, vă rog.

Domnul Florin Iordache:

Îi mulțumim domnului lider de grup Mircea Toader, dar mergeți pe încredere, stimați colegi, am verificat și domeniile și legile cu care am abilitat Guvernul în perioada vacanței să poată emite ordonanțe. Nici una dintre acele legi la care domnul Toader a făcut referire nu intră sub incidența legii. Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule vicepreședinte, propuneți și timpii pentru dezbatere, ca să nu mai reveniți la microfon. Imediat, domnule vicelider, vă dau cuvântul.

Domnul Florin Iordache:

Timp total de dezbatere cinci minute, un minut pentru fiecare intervenție. Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Supun votului dumneavoastră această propunere. Vă rog să vă exprimați prin vot.

Cu 65 de voturi pentru, 2 abțineri și un vot împotrivă propunerea a fost adoptată.

Domnul deputat Eugen Nicolăescu, din partea Grupului parlamentar PNL. Aveți cuvântul, domnule vicelider.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule deputat Ioan Oltean, președinte de ședință,

voi începe prin a spune că Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota acest proiect de lege, cu o mențiune. Și anume, dacă vă uitați la toate proiectele de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada de vacanță parlamentară din ultimii patru ani au fost încărcate cu fel și fel de acte normative care de care mai ciudate, ca să nu folosesc alt cuvânt. Acum, dacă vă uitați pe proiectul de lege, veți vedea că sunt acte normative strict necesare pentru realizarea procesului de guvernare. Știm foarte bine că acest Guvern are un mandat limitat, până la alegerile parlamentare și, în consecință, Guvernul trebuie să-și exercite atribuțiile pe care le are, într-un cadru legislativ nu tocmai precis și nu tocmai prietenos. De aceea, este nevoie să intervină Guvernul cu aceste ordonanțe pe perioada verii.

În ceea ce privește remarca domnului deputat Toader, aș vrea să-i fac o precizare, și anume: taxele consulare nu fac parte din categoria impozitelor și taxelor care fac parte din Codul fiscal sau din categoria acelor tipuri de impozite pentru care este nevoie de o reglementare prin lege organică.

În această situație, domnule deputat, aceste tipuri de taxe se asimilează tarifelor, care n-au nicio legătură cu domeniul de reglementare al legilor organice.

În consecință, consider că nu sunt probleme în ceea ce privește modul în care Guvernul dorește să-și exercite acest atribut constituțional.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Mircea Toader, liderul Partidului Democrat Liberal.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da, sigur, după ce a spus domnul Nicolăescu, e posibil că taxele consulare sunt tarife, dar așa spune legea, taxe. Și când spui de taxe e clar că este o parte organică...

cu toate că vreau să îi răspund iarăși la o replică... domnule Nicolăescu, mă refer la cât de urgentă e înființarea Academiei de Aviație Civilă prin reorganizarea Școlii de Aviație. Chiar așa, până în toamnă se dărâmă modul de pregătire a piloților?

Ca și modificarea și completarea Ordonanței nr.42/1997 privind transportul maritim pe căile navigabile, acum un an și jumătate au fost aprobate modificări în Parlament. Ce-o fi așa de important, chiar sunt curios, că e domeniul meu.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnule ministru.

Domnul Mircea Dușa:

Acum, sigur, eu mă adresez ca deputat domnului Toader, ca să nu... Domnule Toader, dar de când stabiliți dumneavoastră prioritățile Guvernului? A, asta-i altă chestiune.

Dar acele acte normative, legile de care pomeneați, și a clarificat problema taxelor consulare domnul Eugen Nicolăescu, nu fac parte din domeniul legilor organice. Nu-i vorba de Codul fiscal. Sunt tarifele care se folosesc de către oficiile consulare, iar legat de academia aceea maritimă... - a, eu știam și de una politică, am mai aflat că se mai înființează și o academie care pregătește politicieni - sunt de domeniul oportunităților, nu al legilor organice. Și dumneavoastră ați avut ocazia patru ani, cinci ani de zile, să stabiliți priorități, acum lăsați-ne și pe noi să stabilim priorități.

Domnul Ioan Oltean:

Opoziția are un rol constructiv, domnule ministru și...

Stimați colegi,

Am reținut, dialogul este util și este plăcut dacă se finalizează pozitiv.

Dacă mai sunt alte intervenții din partea grupurilor parlamentare?

Dacă nu avem, intrăm în dezbaterea raportului comisiei sesizate în fond.

Vă rog să urmăriți raportul. Am înțeles că toată lumea l-a primit.

De la poziția 1 la poziția 23? Nu avem niciun amendament admis. Este textul Senatului.

La poziția 23 avem un amendament al Comisiei juridice, de disciplină și imunități. Dacă sunt observații? Nu avem.

De la poziția 24 și până la poziția 36 nu mai avem amendamente, avem doar textul Senatului. Nu sunt observații.

La poziția 36 avem un amendament din partea Ministerului Transportului și Infrastructurii. Dacă sunt observații? Nu avem.

La poziția 37, alt amendament, același autor. Nu avem intervenții.

Pozițiile 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 51, 52, 53, 54, 55, 56, de asemenea, nu avem amendamente admise, textul Senatului fiind cel care se găsește și în raportul comisiei sesizate în fond.

Am epuizat raportul comisiei sesizate în fond.

Proiectul de lege rămâne pentru votul final de mâine.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 3 iunie 2020, 15:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro