Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 11, 2013
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.12/21-02-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2013 > 11-02-2013 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 11, 2013

    Informare privind distribuirea unor documente la casetele deputaților, potrivit prevederilor art.94 din Regulamentul Camerei Deputaților.  

Ședința a început la ora 16,32.

Lucrările au fost conduse de domnul deputat Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, și de domnul deputat Miron Tudor Mitrea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistați de domnii deputați Niculae Mircovici și Cristian Buican, secretari.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog, domnilor deputați, ocupați-vă locurile pentru a începe ședința de astăzi a Camerei Deputaților.

Îmi cer scuze pentru întârziere, am avut o convocare a liderilor grupurilor parlamentare pentru a stabili câteva chestiuni care sunt de competența mea și a liderilor grupurilor parlamentare.

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschise lucrările de astăzi ale Camerei Deputaților și anunț că din totalul de 412 parlamentari, deputați, până în acest moment și-au înregistrat prezența 323, 89 sunt absenți, din care participă la alte acțiuni parlamentare 70, comisiile, pe care, după cum știți, noi le-am aprobat în Biroul permanent de astăzi.

Pentru început, în conformitate cu prevederile art.94 din Regulamentul Camerei Deputaților, vă informez că au fost distribuite tuturor deputaților următoarele documente: ordinea de zi pentru ședințele în plen din zilele de 11 și 12 februarie 2013; programul de lucru pentru perioada 11-16 februarie; lista rapoartelor depuse în perioada 30 ianuarie - 11 februarie 2013 de comisiile permanente sesizate în fond; sumarul privind conținutul fiecărui Monitor Oficial al României, partea I.

Vreau să... înainte de a începe, ați spus că e cineva care vrea să facă o declarație.

Domnul deputat Nicoară, vă rog frumos.

Până atunci, dați-mi voie să le urez la mulți ani celor 3 colegi ai noștri: domnul deputat Angel Tîlvăr, care este președintele Comisiei pentru învățământ, la mulți ani, domnule deputat! Domnul deputat Paul Dobre, pe care nu-l văd deocamdată. Iertați-mă, domnule ministru, la mulți ani, să vă dea Dumnezeu sănătate! Și domnul Claudiu-Andrei Tănăsescu de la Partidul Conservator. (Aplauze.) Cei trei colegi ai noștri, dacă vreți să îi puneți să plătească astăzi nota de plată la o masă, sunt aici de față toți 3, așa încât le urăm încă o dată la mulți ani.

 
Video in format Flash/IOS Informare privind activarea domnului deputat Romeo Florin Nicoară în Grupul parlamentar al PNL.  

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Romeo Florin Nicoară:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Aș dori să fac un anunț, în fața plenului Camerei Deputaților. Începând de astăzi am să-mi încetez activitatea în Grupul parlamentar al PP-DD și am să-mi continui activitatea în Grupul parlamentar al PNL.

Vă mulțumesc mult. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă felicit pentru luarea de cuvânt.

Pe procedură, da?

Domnule deputat, aveți cuvântul. O să-mi cer scuze, până mă obișnuiesc cu numele dumneavoastră...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Cornel-George Comșa:

Da, Cornel Comșa, vicelider de grup la PP-DD.

Ne bucurăm că se începe ședința cu asemenea anunțuri, însă nu știu care a fost activitatea domnului deputat la grupul nostru, pentru că nu l-am văzut niciodată. Deci cred că n-a fost niciodată în grup.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Noi nu ne ocupăm de resursele umane ale partidului, ne cerem scuze!

 
Video in format Flash/IOS Informare privind revenirea domnului Cezar Cioată în Grupul parlamentar al PP-DD.  

Bun. Vreau să mai anunț revenirea... revenirii la revenire a domnului deputat Cezar Cioată, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 35 Suceava, mi-a rescris și m-a anunțat că revine în cadrul Grupului parlamentar PP-DD și se retrage din Grupul parlamentar al PC. Și cum liderul Grupului parlamentar PP-DD m-a rugat să anunț, fac acest anunț rectificativ pentru săptămâna trecută.

Video in format Flash/IOS Informare din partea Președintelui României cu privire la aprobarea propunerilor primului-ministru referitoare la participarea României cu forțe armate, în anul 2013, la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.  

Doamnelor și domnilor colegi, dați-mi voie să citesc câteva... pe locul 2 la ordinea de zi, avem... Scuzați-mă, dacă la ordinea de zi aveți completări?

Să păstrăm procedura. Nu. Deci rămânem pe ordinea de zi aprobată de liderii Grupurilor parlamentare și de Biroul permanent.

Vă mulțumesc.

La punctul 2 avem Informare din partea Președintelui României cu privire la aprobarea propunerilor primului-ministru referitoare la participarea României cu forțe armate în anul 2013 la misiuni și operațiuni... și operații, scuzați-mă, în afara teritoriului statului român.

Domnul președinte ne informează despre această chestiune, trimițând în anexă cele 3049 de persoane ale Forței Armate Române care se transmit la misiuni și operațiuni în afara teritoriului statului român în anul 2013. În anul 2013 va continua să participe cu forțele armate la misiuni și operațiuni sub conducerea NATO, Uniunea Europeană și OSCE în afara teritoriului statului român, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate.

Participarea la aceste misiuni și operațiuni va reprezenta pentru țara noastră o confirmare a rolului său de furnizor de securitate, contribuind totodată la dezvoltarea relațiilor de cooperare între Armata României și armatele statelor membre NATO și ale Uniunii Europene.

Este informarea președintelui, n-o citesc de la microfonul de acolo. (Arată spre microfonul tribunei Parlamentului României.)

Am înțeles. Asta este procedura. Cine cobora înainte greșea. Vă spun eu. Da, nicio problemă, când o să schimbați Regulamentul, eu cobor să citesc, în numele președintelui, de acolo.

În baza legislației în vigoare, am aprobat propunerile primului-ministru al României privind participarea României cu forțe armate în anul 2013 la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.

În Anexele nr.1 și 2 sunt prezentate Forțele Armatei Române și cele ale Ministerului Afacerilor Interne care asigură continuitatea misiunilor în teatrele de operații, în care România este angajată.

Din sală:

Mai tare, domnule președinte!

Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Păi, am zis să nu mai țip, că dacă țip, după aceea zic că ridic tonul.

Personalul participant la operațiuni în afara teritoriului național va avea dotarea tehnică și armamentul necesar îndeplinirii misiunilor specifice fiecărei zone și teatru de operații. Fondurile financiare necesare participării României la aceste misiuni sunt asigurate din bugetele alocate Ministerului Apărării Naționale și MAI pentru anul 2013.

Pentru conformitate, președintele statului român, domnul Traian Băsescu, Președintele României.

În Anexele nr.1 și 2 sunt prezentate Forțele Ministerului Afacerilor Interne și Forțele Armatei Române care participă la misiuni și operații în afara teritoriului statului român pe anul 2013.

 
Video in format Flash/IOS Informare din partea Președintelui României referitoare la aprobarea propunerilor primului-ministru cu privire la continuarea desfășurării operațiilor de transport multimodal pe teritoriul României al resurselor materiale și umane aparținând Guvernului SUA, dinspre și către Afganistan, în sprijinul operației NATO International Security Assistance Force (ISAF) și al operației de coaliție Enduring Freedom (OEF), în anul 2013.  

3. A doua Informare, conform Regulamentului, pe care trebuie s-o prezint din partea Președintelui statului român, referitoare la aprobarea propunerilor primului-ministru cu privire la continuarea desfășurării operațiilor de transport multimodal pe teritoriul României al resurselor materiale și umane aparținând Guvernului Statelor Unite ale Americii dinspre și către Afganistan în sprijinul operației NATO International Security Assistance Force și al operației de coaliție Enduring Freedom în anul 2013.

Dați-mi voie să vă citesc Informarea din partea Președintelui statului român.

"Statele Unite ale Americii, în baza acordului dintre România și Statele Unite ale Americii, privind activitățile forțelor Statelor Unite staționate pe teritoriul României, au solicitat României permisiunea pentru continuarea desfășurării operațiilor de transport multimodal pe teritoriul României al resurselor materiale și umane, aparținând Guvernului SUA, dinspre și către Afganistan, în sprijinul operațiilor NATO Security Assistance Force, și al operațiunii de coaliție Enduring Freedom scuzați-mă, în anul 2013.

În sprijinul acestor misiuni, partenerul american a cerut permisiunea de dislocare și operare temporară pe Aeroportul Internațional "Mihai Kogălniceanu" a 8 nave de transport CE 17 și maximum 500 militari.

Cererile SUA vizează continuarea utilizării în anul 2013 a Aeroportului Internațional "Mihail Kogălniceanu" - Constanța, a Portului Maritim Constanța, precum și a infrastructurii rutiere și feroviare din zona "Mihail Kogălniceanu" - Constanța.

În temeiul și în dispozițiile Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea și desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, am aprobat propunerile primului-ministru al Guvernului României referitoare la solicitările părții americane.

Condițiile concrete privind sprijinul operațiilor militare menționate, precum și detalierea sprijinului pe care Ministerul Apărării Naționale îl poate duce la dispoziția părților americane vor face obiectul unor înțelegeri tehnice.

Sprijinul acordat părții americane de către agenții economici civili care operează pe teritoriul României va face, în continuare, obiectul contractelor încheiate direct între furnizor și beneficiar, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Președintele României, domnul Traian Băsescu.

Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr. 48/2012 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților (PH CD 2 /2013). (rămas pentru votul final)  

4. Trecem la al treilea proiect, Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr. 48/2012 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților.

Hotărârea

Art.1. Anexa la Hotărârea Camerei Deputaților nr. 48/2012 pentru aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 872 din 20 decembrie 2012, se modifică după cum urmează: domnul deputat Benga Ioan, aparținând Grupului parlamentar PSD, trece de la Comisia pentru industrie și servicii la Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, în calitate de membru, în locul domnului deputat Ghiță Sebastian Aurelian; domnul deputat Grindeanu Sorin Mihai, aparținând Grupului parlamentar PSD, este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională în locul domnului deputat Pop Georgian; doamna deputat Niculescu Mizil Ștefănescu Tohme Oana, aparținând Grupului parlamentar PSD, trece de la Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă la Comisia pentru politică externă în calitate de membru; doamna deputat Nichita Cristina, aparținând Grupului parlamentar PSD, trece de la Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați la Comisia pentru industrie și servicii în calitate de membru; doamna deputat Pană Adriana-Doina, aparținând Grupului parlamentar PSD, trece de la Comisia pentru politică externă la Comisia pentru egalitate de șanse, în calitate de membru, și domnul deputat Stan Ion este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării; domnul deputat Ciubotaru Lucian-Manuel este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, în locul domnului deputat Popa Octavian-Marius; domnul deputat Horga Vasile, aparținând Grupului parlamentar PNL, trece de la Comisia pentru muncă și protecție socială la Comisia de administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, în calitate de membru, și domnul deputat Iane Daniel, aparținând Grupului parlamentar PNL, este desemnat în calitate de membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Salutăm prezența celui mai iubit dintre parlamentari, domnul președinte Vlase, în rândurile noastre.

Proiect de Hotărâre privind modificarea anexei... Dacă sunt obiecții, comentarii, la proiectul acela? Nu sunt, da? Bun. Atunci este adoptat.

Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr.44/2012 pentru aprobarea componenței nominale a Comisiei de validare a mandatelor de deputat (PH CD 3 /2013). (rămas pentru votul final)  

5. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaților nr.44/2012 pentru aprobarea componenței nominale a Comisiei de validare a mandatului de deputat, art.1, la pct.6, domnul deputat Marian Neacșu, aparținând Grupului parlamentar PSD, este desemnat în calitate de membru în locul domnului deputat Pop Georgian în Comisia de validare a mandatelor de deputat, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.863 din 19 decembrie 2012.

Merg amândouă la votul final, și prima, și a doua, cele două proiecte de hotărâri.

Video in format Flash/IOS Propunerea legislativă pentru modificarea art.6 din Legea nr. 263/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor (Pl-x 322/2012). (adoptată ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

6. La punctul 6 al ordinii de zi... Haideți, domnule deputat. Nu vă ajută nimeni, ați văzut? Nu mai există pic de solidaritate în Parlamentul României.

Avem Propunerea legislativă pentru modificarea art.6 din Legea nr.263/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor. Termenul de dezbatere și votul final este depășit. Propunerea legislativă se consideră adoptată, în conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constituția României și ale art.113 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Video in format Flash/IOS Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.1/2011 privind Legea educației naționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.8 din data de 10 ianuarie 2011, cu completările și modificările ulterioare (Pl-x 375/2012). (adoptată ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

7. La următorul punct avem Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.1/2011 privind Legea educației naționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I din 10 ianuarie 2011, cu completările și modificările ulterioare. Termenul de dezbatere și vot final sunt depășite.

Propunerea legislativă se consideră adoptată, în conformitate cu art.75 alin.(2) din Constituție și cu art.113 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Video in format Flash/IOS Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.1/2011 Legea Educației Naționale (Pl-x 408/2012) (adoptată ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

Dați-mi voie să le citesc pe toate pe care le-am pierdut pentru dezbatere.

Următoarea propunere, la punctul 7, Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.1/2011 - Legea educației naționale. Termen pentru dezbatere și pentru vot final a fost depășit. Propunerea legislativă se consideră adoptată, tot conform art.75 alin.(2) și art.113 din Regulament.

Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind serviciile aeriene între și dincolo de teritoriile lor respective, semnat la Dubai la 21 iunie 2011 (PL-x 442/2012). (adoptat ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

8. Următorul, Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind serviciile aeriene între și dincolo de teritoriile lor respective, semnat la Dubai la 21 iunie 2011. Termenul de dezbatere și vot final a fost depășit. Proiectul de lege este considerat adoptat conform art.75 alin.(2) din Constituție.

Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri speciale pentru protecția obiectivelor militare care fac parte din Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice (PL-x 443/2012). (adoptat ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

9. Următorul proiect, Proiectul de Lege pentru instituirea unor măsuri speciale pentru protecția obiectivelor militare care fac parte din sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice. La fel, termenul pentru dezbatere și vot final au fost depășite, conform art.75 alin.(2), se consideră proiectul de lege adoptat.

Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Slovenia privind mormintele de război, semnat la Ljubljana, la 15 iunie 2011 (PL-x 444/2012). (adoptat ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

10. Următorul proiect, Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Slovenia pentru mormintele de război, semnat la Liubliana, 15 iunie 2011. Termenul pentru dezbatere și vot final a fost depășit. Se consideră adoptat, conform art.75 alin.(2) din Constituție.

Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege pentru ratificarea Protocolului privind managementul durabil al pădurilor, adoptat la Bratislava la 27 mai 2011 și semnat de România la 27 mai 2011, la Convenția cadru privind dezvoltarea durabilă a Carpaților, adoptată la Kiev la 22 mai 2003 (PL-x 451/2012). (adoptat ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

11. Următorul, Proiectul de Lege pentru ratificarea Protocolului privind managementul durabil al pădurilor, adoptat la Bratislava, 27 mai 2011, și semnat de România la 27 mai 2011, la Convenția-cadru privind dezvoltarea durabilă a Carpaților, adoptat la Kiev, 22 mai 2003. Termenul pentru dezbatere și vot final a fost depășit, conform art.75 din Constituție. Legea se consideră aprobată.

Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea și ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, semnat la Iași la 3 martie 2012 (PL-x 449/2012). (adoptat ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

12. Următorul, Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea și ajutorul reciproc, în cazul producerii dezastrelor, semnat la Iași, 3 martie 2012. Termenul pentru dezbatere și vot final fiind depășit, proiectul de lege se consideră adoptat, în conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constituție și art.113 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Statele Membre ale Uniunii Europene, reunite în cadrul Consiliului, privind protecția informațiilor schimbate în interesul Uniunii Europene, semnat la Bruxelles la 25 mai 2011 (PL-x 450/2012). (adoptat ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

O să-l rog pe domnul vicepreședinte Mitrea... Domnule vicepreședinte, dacă puteți să preluați pentru câteva minute...

Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

13. Da. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între statele membre al Uniunii Europene, reunite în cadrul Consiliului, privind protecția informațiilor schimbate în interesul Uniunii Europene, semnat la Bruxelles la 25 mai 2011. Termenul pentru dezbatere și vot final fiind depășit, proiectul de lege se consideră adoptat, în conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constituție și ale art.113 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Așa cum în Biroul permanent s-a stabilit, punctul 15 se dezbate mâine sub rezerva primirii raportului, Comisia pentru sănătate a primit aprobare să lucreze în timpul ședinței de astăzi.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, semnat la Iași la 3 martie 2012 (PL-x 472/2012). (rămas pentru votul final)  

Punctul 16. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, semnat la Iași la 3 martie 2012.

Primă Cameră sesizată. Data prezentării la Biroul permanent - 26 noiembrie, data la care se împlinește termenul constituțional pentru dezbatere și vot final - 20 martie.

Inițiatorul? Comisia? Domnul Vlase.

A, inițiatorul, vă rog, luați cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Costea (secretar de stat, Ministerul Apărării Naționale):

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Vin în fața dumneavoastră prin a vă cere acordul privind Ratificarea Convenției privind Guvernele României și al Republicii Moldova privind mormintele de război, întrucât este arhicunoscut că pe teritoriul Republicii Moldova s-au descoperit peste 240 de cimitire de război și care impune nu numai refacerea lor, cât și descoperirea pe mai departe, motiv pentru care cu greu s-a reușit realizarea acestui acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova.

Acest acord este în concordanță cu reglementările internaționale, cu legislația ambelor țări, motiv pentru care vă solicităm respectuos votul pentru ratificarea acestui proiect de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Comisia de resort. Domnule Vlase, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule președinte.

În urma dezbaterilor în ședința din 8 ianuarie 2013, membrii comisiei, cu unanimitate de voturi, au hotărât să propună plenului adoptarea acestui proiect de lege în forma prezentată.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc. Dacă la dezbateri generale, vreau cineva să ia cuvântul? Nu.

Da, domnul Movilă, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este un lucru foarte important semnarea acestui acord, dacă avem în vedere faptul că în ultimii ani de zile Guvernul României, prin diverse instituții, a avut o campanie, să spunem, sau activitate intensă de refacere și repunere în valoare, pentru a aduce aspectul cuvenit ostașilor români... a cimitirelor ostașilor români din Republica Moldova. S-au refăcut cimitire la Țiganca, la Nicolaevka, la Miclești, iar acest lucru trebuie să continue, faptul că acest acord este în valoare ne pune în situația de a fi mult mai bine primiți, să spunem, în Moldova pentru a face ceea ce trebuie pentru poporul român.

Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal va susține acest proiect și vom vota în favoarea lui.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dacă există alte intervenții la dezbateri generale? Nu există. Nefiind amendamente, fiind vorba de o lege ordinară, trece la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.69/2012 privind asigurarea unei contribuții suplimentare a României la nivelul Organizației Internaționale de Poliție Criminală - INTERPOL prin detașarea ofițerilor de poliție (PL-x 471/2012). (rămas pentru votul final)  

17, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2012 privind asigurarea unei contribuții suplimentare a României la nivelul Organizației Internaționale de Poliție Criminală Interpol, prin detașarea ofițerilor de poliție.

Inițiatorul, dacă există, vă rog luați cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Bogdan Tohăneanu (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne):

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Demersul de asigurare a unei contribuții suplimentare a României la Interpol se circumscrie cadrului general de creștere a capacității operaționale a autorităților de aplicare a legii din România, în contextul participării active și afirmării acestora la efortul de combatere a criminalității organizate și terorismului pe plan mondial.

Prin ordonanța de urgență s-a propus ca această contribuție suplimentară a României să se materializeze prin detașarea ofițerilor de poliție la Interpol. Nu în ultimul rând, detașarea unor ofițeri de poliție la nivelul Interpol pentru ocuparea unor funcții de conducere asigură un real beneficiu de imagine pentru România.

În considerarea acestor aspecte, vă rugăm să adoptați Proiectul de Lege de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2012 pentru asigurarea unor contribuții suplimentare ale României la nivelul Organizației Internaționale de Poliție Criminală Interpol prin detașarea ofițerilor de poliție.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnule Vlase, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule președinte.

În urma dezbaterii, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.69/2012 privind asigurarea unei contribuții suplimentare a României la nivelul Organizației Internaționale de Poliție Criminală Interpol prin detașarea ofițerilor de poliție.

În raport de obiect și conținutul său, proiectul de lege face parte categoria legilor ordinare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dacă la dezbateri generale vrea cineva să ia cuvântul? Nu. Nefiind amendamente, trece proiectul de lege la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău, la 20 aprilie 2012 (PL-x 469/2012). (rămas pentru votul final)  

Punctul 18 de pe ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova în domeniul militar, semnat la Chișinău la 20 aprilie 2012.

Inițiatorul, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Costea:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Venim în fața dumneavoastră cu solicitarea respectuoasă de a acorda votul privind Proiectul de Lege privind ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea militară.

Dorim să vă spunem că există un acord încheiat în 1992 între cele două țări, dar s-a convenit că este depășit de o perioadă de timp parcursă, motiv pentru care, cu acordul CSAT-ului, s-a negociat și s-a încheiat acordul care face obiectul prezentei legi de ratificare, respectiv în anul 2011.

Considerăm că el este în conformitate cu dreptul internațional, cu legislația ambelor țări, motiv pentru care vă solicităm în mod respectuos ratificarea acestui acord prin lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Domnule Vlase, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule președinte.

În urma dezbaterii în ședința din 8 ianuarie 2013, membrii comisiei, cu unanimitate de voturi, au hotărât să propună plenului Camerei adoptarea acestui proiect de lege, în forma prezentată.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Dacă la dezbateri generale, din partea grupurilor parlamentare, există intervenții? Nu există. Nefiind amendamente, proiectul de lege merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.10/2012 pentru crearea cadrului legal necesar căutării automatizate a datelor de referință în relația cu statele membre ale Uniunii Europene și asigurării recunoașterii activităților de laborator referitoare la datele dactiloscopice (PL-x 414/2012). (rămas pentru votul final)  

17. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 10/2012 pentru crearea cadrului legal necesar căutării automatizate a datelor de referință în relația cu statele membre ale Uniunii Europene și asigurării recunoașterii activităților de laborator, referitoare la datele dactiloscopice.

Inițiatorul?

Video in format Flash/IOS    

Domnul Bogdan Tohăneanu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Prezenta lege creează cadrul juridic necesar pentru aplicarea art.8, 9 și 11 din Decizia 2008 a JAI, a Consiliului din 23 iunie 2008 a art.3, 5 și 6 referitoare la datele dactiloscopice și la art.12, 14 din Decizia 2008/616 a JAI, Consiliului din 23 iunie 2008.

De asemenea, se dispune transpunerea Deciziei-cadru 2009/905 a JAI, a Consiliului din 30 noiembrie 2009.

În considerarea aspectelor menționate, vă rugăm să adoptați Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 10 din 2012 pentru crearea cadrului legal necesar căutării automatizate a datelor de referință în relațiile cu statele membre ale Uniunii Europene și asigurarea recunoașterii activităților de laborator, referitoare la datele dactiloscopice, în forma adoptată de Senat.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Raportul comun este prezentat de domnul deputat Vlase. Aveți microfonul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule președinte,

În conformitate cu prevederea art. 95 din Regulament, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și Comisia juridică, de disciplină și imunități au fost sesizate spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 10/2012.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în 23 octombrie 2012.

Camera Deputaților, Cameră decizională.

Comisia juridică, de disciplină și imunități a dezbătut proiectul de lege în ședința din 22. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină și imunități au hotărât, cu unanimitate de voturi, să întocmească raport preliminar de adoptare a proiectului de lege, în forma adoptată de Senat.

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, în urma dezbaterilor, a hotărât, cu unanimitate de voturi, să întocmească un raport comun de adoptare a proiectului de lege. Membrii celor două comisii sesizate în fond au hotărât, în conformitate cu prevederile art.61 și 63 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, să propună plenului Camerei Deputaților un raport comun de adoptare a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 10/2012 pentru crearea cadrului legal necesar căutării automatizate a datelor de referință, în relația cu statele membre ale Uniunii Europene și asigurării recunoașterii activităților de laborator referitoare la datele dactiloscopice, în forma adoptată de Senat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Dacă la dezbateri generale din partea Grupurilor parlamentare dorește cineva să ia cuvântul? Nu, nefiind amendamente, urmează votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbateri asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.11/2012 pentru modificarea art.II alin.(2) lit.a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative (PL-x 383/2012). (retrimis comisiei)  

Poziția 20, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2012 pentru suspendarea aplicării dispozițiilor Legii nr.148/2012 privind înregistrarea operațiunilor comerciale prin mijloace electronice.

Inițiatorul? Inițiatorul este la Senat. Îl dăm deoparte, până când va veni. Să ne anunțe... A venit? Ok, e în regulă. Atunci să trecem...

Video in format Flash/IOS    

Vă rog, aveți microfonul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ion Ghizdeanu (președintele Comisiei Naționale de Prognoză):

Mulțumesc, domnule președinte de ședință și scuzați pentru mica întârziere.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.11/2012 pentru modificarea art.II alin.(2) lit.a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Ordonanța nr.21, vă rog. Dacă aveți nevoie de cinci minute, că ați fost la Senat, am înțeles, să vă lămuriți, trecem la următorul proiect de lege.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ion Ghizdeanu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă rog mult de tot, știu că acum ați venit, nu vreau să creăm o dificultate. Deci 20 mai stă, 21, Ordonanța 21.

Acum urmează Ordonanța 11.

Dăm o pauză de cinci minute inițiatorului să se lămurească și până atunci mă lămuresc și eu. O secundă, că am o întrebare de pus.

Punctul 21. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.11/2012 pentru modificarea art.II alin.(2) lit.a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative.

Inițiatorul. Aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Radu Podgorean (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

MAE este de acord cu formula adoptată de Senat, deoarece aceasta asigură buna desfășurare a activității sale și asigură fluența acțiunilor pe care le avem.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

O secundă!

Comisia pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Dan Radu Rușanu sau înlocuitorul domniei sale.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Gheorghe Dragomir:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În urma dezbaterii proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.11/2012 pentru modificarea art.II alin.(2) lit.a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative, în ședința din 24 octombrie 2012, comisia propune supunerea spre dezbatere și adoptarea plenului Camerei Deputaților a unui raport de respingere, deoarece amendamentul Senatului a fost preluat în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule deputat, vreți să veniți o secundă, că se pare că e o neînțelegere între Guvern și comisie. Vă rog să veniți o secundă. Domnul secretar de stat!

Mai stați o secundă, să se clarifice comisia cu Guvernul.

Domnul secretar de stat, inițiatorul, Guvernul, vrea să facă o cerere.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Radu Podgorean:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Vă rugăm, în cazul de față, să acceptați retrimiterea la comisie pentru o nouă...

 
       

Domnul Varujan Pambuccian (din bancă):

Nu are cum Guvernul să ceară așa ceva.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Procedură, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte,

Două lucruri vreau să precizez de la tribuna Parlamentului.

În primul rând că nu găsesc în Regulamentul Camerei Deputaților articolul care precizează că dumneavoastră, în calitate de președinte de ședință, puteți chema la ordin președinte de comisie și un membru al Guvernului pentru explicații, în condițiile în care și membrul Guvernului și președintele comisiei s-au pronunțat pe actul normativ respectiv.

Al doilea lucru e că membrul Guvernului nu poate cere, de la această tribună, retrimiterea la comisie. În cel mai rău caz, fie liderul de grup, fie președintele comisiei de specialitate.

Și noi observăm că există distorsiuni între Guvern și comisie și chiar la dezbateri generale am fi avut un punct de vedere pe acest aspect. Dar, dacă liderul de grup, unul din liderii grup ai USL sau președintele de comisie vrea să solicite reîntoarcerea la comisie, așteptăm și noi această solicitare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Reprezentantul comisiei, vă rog, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Gheorghe Dragomir:

Domnule președinte,

Cerem retrimiterea la comisie a proiectului de lege și termen o săptămână.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule deputat.

Deci comisia cere retrimiterea la comisie. Guvernul este de acord.

 
Video in format Flash/IOS    

Supun votului dumneavoastră. Cine este pentru retrimiterea la comisie?

Mulțumesc.

O săptămână, îi dăm în comisie o săptămână.

Cu 160 de voturi pentru, 14 împotrivă și opt abțineri s-a retrimis la comisie proiectul de lege.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.21/2012 pentru suspendarea aplicării dispozițiilor Legii nr.148/2012 privind înregistrarea operațiunilor comerciale prin mijloace electronice (PL-x 385/2012). (rămas pentru votul final)  

Guvernul, reprezentantul Guvernului, sunteți gata, vă rog, pentru punctul 20 de pe ordinea de zi. Revenim.

20. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.21/2012 pentru suspendarea aplicării dispozițiilor Legii nr.148/2012 privind înregistrarea operațiunilor comerciale prin mijloace electronice.

Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ion Ghizdeanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Proiectul de lege are drept scop, așa cum rezultă și din titlu, suspendarea aplicării prevederilor Legii nr.148/2012 în vederea acordării unui timp rezonabil operatorilor economici care desfășoară activități de emitere, transmitere și arhivare electronică pentru adaptarea infrastructurilor tehnice existente la noul cadru juridic.

Având în vedere conținutul acestui proiect de lege, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, susține adoptarea și adresează rugămintea de a fi adoptat acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Comisia? La proiectul 21. Comisia întâi. Punct de vedere al comisiei.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Theodor-Cătălin Nicolescu:

Este un raport comun al celor două comisii și raportul...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Corect!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Theodor-Cătălin Nicolescu:

...s-a stabilit cu majoritatea de voturi a membrilor prezenți.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Ordonanța nr.21, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Theodor-Cătălin Nicolescu:

Îmi cer scuze, dar nu cred că avem noi raport acolo. A, ba da. Raportul nostru este de adoptare și îmi cer scuze că m-ați luat prin surprindere.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Așa fac eu. Eu sunt ca iarna, iau comisiile prin surprindere.

La dezbateri generale, domnul Pambuccian.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am să continui puțin în tonul comic în care a început toată povestea, spunând c-așa e la noi: "Miniștrii trece, funcționarii rămâne." Și cam asta se întâmplă și cu proiectul ăsta de lege.

El a fost adoptat acum mulți ani. Acum două legislaturi, dar n-a convenit unora, care reușeau să aibă acces la funcționarii care "rămâne". Și atunci, miniștrii au trecut unul câte unul. El a fost abrogat, l-am repus. A fost din nou adoptat de Parlament. Acum a fost suspendat, că oamenii, probabil, s-au gândit: domne, dacă-l abrogăm, îl pune ăsta din nou pe rol și iar trece de Parlament.

Vreau să vă spun, îi spun domnului secretar de stat, probabil că nu știe, că mai există acum o ordonanță de amânare cu încă un an, că tot așa, nu-s pregătiți operatorii economici, care sunt pregătiți de ani de zile. De ce sunt pregătiți de ani de zile? Pentru că îi costă foarte mult factura pe hârtie, că despre asta e vorba. Și preferă oamenii să le emită în formă electronică, că e mai ieftin și se poate distribui mai ușor și se poate prelucra mai ușor. Costurile cele mai mari nu sunt la emitere și la distribuire, ci la prelucrarea facturilor. Și oamenii vor facturile așa.

Dar probabil că strică socotelile unora, care văd că-s foarte tari. Și chiar aș fi curios să știu cine sunt ăia, pentru că dacă reușești să abrogi o lege, după aia s-o suspenzi o dată, după aia s-o mai suspenzi încă o dată, sub trei guverne, înseamnă că este foarte tare.

Cam atât am avut de spus. E interesant ce se întâmplă și, cu ocazia asta, cred că ar trebui văzut puțin mai în amănunt ce se întâmplă acolo, pentru că lucrurile și toate argumentele care au venit din partea tuturor guvernelor - pentru abrogare, pentru suspendare, pentru tot ce au venit, pentru avize negative - erau scrise, mă scuzați că vă spun, cu mare neștiință de carte.

Și atunci e simplu, poți să profiți de neștiința unora, ca să faci lucrurile să meargă cum vrei tu.

Cred că este un caz serios și cred că ar trebui văzut cu atenție de cei care au rolul ăsta în stat.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Să înțeleg, domnule deputat, că e greu să se vândă aceste facturi electronice pe la colțuri? Sau care e problema?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Varujan Pambuccian:

Mai e și problema asta, corect. Nu prea ai cum. Ele sunt extraordinar de sigure din punctul de vedere al tuturor elementelor de siguranță.

Probabil că nu se mai pot face returnări de TVA. Dumnezeu știe ce nu se...! Multe lucruri nu se mai pot face odată cu introducerea acestor facturi electronice, dar, repet, ele sunt în lege - nici măcar nu sunt obligatorii, sunt puse opțional. Cine vrea să procedeze în felul ăsta poate recurge la factura electronică. Cine nu, poate să rămână mai departe la factura pe hârtie. Nici așa nu e bine.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Înțeleg că proiectul de lege pe care îl avem în față, pentru cei care nu citesc cu atenție proiectul de lege, tocmai asta face, ca să fie bine.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Varujan Pambuccian:

Da, dar proiectul de lege suspendă o lege care a fost abrogată și readoptată de Parlament. A fost abrogată în 2009, a fost readoptată în 2010, după aia au fost o grămadă de povești legate de cât de greu e să scrii instrucțiunile de aplicare și ținută așa, α la longue, dupπ care a venit legea de suspendare, ordonanța de suspendare, și încă una care înțeleg că acum e în Senat. Că asta-i pentru anul trecut. Asta trebuie s-o votăm, că-i pentru anul trecut. Anul trecut a trecut.

Dar mai există una acum, în Senat. Tot de suspendare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Deci înțeleg că la această intervenție ne propuneți s-o votăm pe asta, să n-o votăm pe aia care ne vine.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Varujan Pambuccian:

Păi cu asta ce să mai facem? Anul trecut a trecut. Trecutul nu mai poți să-l schimbi.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

E în regulă. Mulțumesc mult, domnule deputat.

Vă rog, stimate coleg, aveți microfonul. Domnul Valerian Vreme.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valerian Vreme:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Domnilor deputați,

Eu mă bucur că a trecut și termenul de 1 ianuarie 2013, pentru că amânarea cerută a fost până la 1 ianuarie 2013 și asta e motivația pentru care vom vota, probabil, pentru.

Aș vrea să fie în schimb foarte clar. Astăzi este operațională această lege și, ca să-i spun așa, această reglementare privind înregistrarea operațiunilor comerciale privind mijloacele electronice sau simplu - factura electronică.

Vreau să spun că cei din domeniu așteaptă operaționarea acestei prevederi ce este de o foarte mare importanță, alături de identitate electronică, alături de marcă temporală sau arhivare electronică. Practic domeniul o așteaptă.

Noi am lucrat și să știți cu foarte multă tenacitate și am ajuns până aici. Astăzi este operațională și eu aș sfătui Guvernul să nu mai vină cu altă ordonanță să mai amâne, pentru că, știți cum, eu mai spun că pe domeniu, timpul nu mai ține cu noi și e momentul în care să luăm și decizii mai curajoase. Eu recomand ca nu numai să votăm, nici să nu mai apară o altă ordonanță de urgență care să mai facă o altă amânare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Oadjea. Oajdea, mă iertați. Astăzi sunt cu mieii.

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Daniel Vasile Oajdea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor și Comisia juridică, de disciplină și imunități au fost sesizate spre dezbatere în fond cu proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.21/2012 pentru suspendarea aplicării dispozițiilor Legii nr.148/2012 privind înregistrarea operațiunilor comerciale prin mijloace electronice, trimis cu adresa Pl-x 385 din 2 octombrie 2012 și înregistrat la Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor în data de 02.10.2012.

În conformitate cu prevederile art.61 și 62 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, comisiile au dezbătut separat proiectul de lege.

Comisia juridică, de disciplină și imunități a dezbătut proiectul de lege în 22 octombrie, iar Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor în data de 24 octombrie 2012.

În urma examinării proiectului de lege, s-a hotărât cu majoritate de voturi să se supună plenului Camerei Deputaților spre dezbatere și aprobare proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.21/2012 pentru suspendarea aplicării dispozițiilor Legii nr.148/2012 privind înregistrarea operațiunilor comerciale prin mijloace electronice în forma adoptată de Senat.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Totdeauna de două ori e mai bine decât niciodată.

O să vă rog să fiți de acord, nefiind amendamente, să transmitem proiectul de lege la vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.12/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.10/2004 privind falimentul instituțiilor de credit (PL-x 384/2012). (rămas pentru votul final)  

Trecem la următorul punct: Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.12/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.10/2004 privind falimentul instituțiilor de credit.

Inițiatorul, aveți cuvântul.

Am sărit poziția 22. Mă iertați.

Vă rog, luați cuvântul, că nu e o problemă.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ion Ghizdeanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Acest proiect de lege are un obiect precis și redus, respectiv creanțele decurgând din instrumente de datorie și de împrumuturi nu mai sunt subordonate legal în funcție de nivelul participației la capitalul social al instituției de credit - în trecut erau legate de asociatul sau acționarul care deținea cel puțin 10% din capitalul social, ci plata acestora se va efectua cu respectarea ordinii, de preferință stabilite prin clauză de subordonare aferente fiecărei creanțe.

Având în vedere aceste precizări, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, adresează rugămintea de a fi adoptat acest proiect de lege în concordanță cu raportul comisiei de specialitate, al celor două comisii, Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Din partea comisiilor comune cine prezintă raportul? Vă rog, domnule deputat, aveți microfonul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Gheorghe Dragomir:

În urma examinării inițiativei legislative și a opiniilor exprimate de către membrii celor două comisii, cea juridică și buget, finanțe și de către invitați, s-a hotărât cu unanimitate de voturi să se propună plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.12/2012 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.10/2004 privind falimentul instituțiilor de credit în forma adoptată de Senat.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Dacă la dezbateri generale există?

Doamna Paul, aveți microfonul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Maria-Andreea Paul:

Bună ziua! Mulțumesc.

Această amendare legislativă a fost negociată în luna aprilie 2012 de către Guvernul anterior cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Comisiei Europene. Și ea are în vedere o armonizare cu reglementările europene, cu regulamentele BNR și ale CNVM.

Așadar, Partidul Democrat Liberal va susține această modificare legislativă.

Mediul de afaceri va fi, în această manieră, mai predictibil.

Certitudinea juridică este mult mai mare în ceea ce privește ordinea de plată a creanțelor rezultate din împrumuturi subordonate acordate instituțiilor de credit, adică exact ceea ce susținea și președintele Comisiei Naționale de Prognoză.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă mai există alte intervenții? Nu. Neexistând amendamente, trecem proiectul de lege la vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr.122/2006 privind azilul în România (PL-x 392/2012). (rămas pentru votul final)  

Ne întoarcem - și îmi cer scuze - la punctul 22. Am luat două rapoarte deodată.

22. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.122/2006 privind azilul în România.

Vă rog, inițiatorul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Bogdan Tohăneanu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Având în vedere avizul negativ al Consiliului legislativ nr.50/14 februarie 2012 privind necesitatea abrogării articolelor de referință anterior republicării, prin prezentul proiect de act normativ se au în vedere modificări și abrogări ale Legii nr.122/2006.

În concret, prin proiectul de lege supus dezbaterii și aprobării, se propune asanarea legislației în domeniul azilului înainte de republicarea Legii nr.122/2006.

Astfel, se propune eliminarea prin abrogare expresă a acelor dispoziții referitoare la protecția temporară umanitară, care nu mai sunt aplicabile, sunt și rămân abrogate din momentul intrării României în Uniunea Europeană.

În considerarea celor anterior menționate, vă rugăm să adoptați proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.122/2006 privind azilul în România.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Comisia, vă rog, prezentați raportul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Theodor-Cătălin Nicolescu:

Este un raport comun al comisiilor juridice, respectiv al Comisiei pentru apărare.

În unanimitate de voturi membrii comisiilor au propus adoptarea proiectului de lege în forma adoptată de către Senat.

Legea este o lege ordinară.

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Neexistând amendamente, proiectul de lege merge la vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.19/2011 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.29/1997 privind Codul aerian civil (PL-x 629/2011). (rămas pentru votul final)  

Punctul 24. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.19/2011 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.29/1997 privind Codul aerian civil.

Inițiatorul?

Video in format Flash/IOS    

Domnul Septimiu Buzașu (secretar de stat, Ministerul Transporturilor):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Pentru realizarea unei concordanțe între terminologia utilizată în Regulamentul Comisiei Europene nr.1008/2008 și Codul aerian civil, se propune modificarea corespunzătoare a actului normativ național prin eliminarea denumirii "licență de transport aerian" și utilizarea denumirii comunitare de "licență de operare".

Se propune, de asemenea, art.5 al Codului aerian civil prin introducerea posibilității ca atribuțiile Ministerului Transporturilor în domeniul securității aeronautice să poată fi exercitate direct sau prin delegare de competențe și de alte organisme tehnice specializate.

O asemenea delegare ar permite reducerea costurilor aparatului bugetar.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Domnul Iulian Iancu, președintele Comisia pentru industrii și servicii, aveți microfonul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Iancu:

Mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Stimați colegi,

Comisia pentru industrii și servicii a fost sesizată în fond cu proiectul de lege menționat.

Aș vrea să vă menționez că proiectul a fost adoptat de Senat. De asemenea, Comisia juridică, de disciplină și imunități, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, toate comisiile au avizat favorabil proiectul de lege.

Proiectul de lege reglementează, așa cum s-a menționat, Codul aerian civil și propune realizarea unei concordanțe între terminologia Regulamentului Comisiei Europene nr.1008/2008 și Codul aerian civil.

În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât în unanimitate adoptarea proiectului de lege în forma adoptată de Senat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Dacă există dezbateri din partea grupurilor parlamentare? Înțeleg că nu.

În acest caz, proiectul de lege trece la votul final.

Procedură, domnul deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte de ședință,

Nu prea sunt lămurit. Probabil că la Senat o fi altfel. La noi cel puțin, în Cameră, dezbaterea se face și pe articole. Nu se spune asta este legea, nu sunt amendamente, nu sunt probleme, trecem mai departe. Eu știu că se dezbate pe art. 1, 2, 7, 9, 15, 25 și apoi, dacă sunt observații și amendamente.

Nu știu dacă este legal ca să trecem. Nu sunt probleme, mergem mai departe.

Înseamnă că, în două minute, trecem tot.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Stimate coleg, îmi pare rău, nu mai știu cum e la Senat, n-am condus niciodată ședințele la Senat.

Dacă citiți art.106, veți vedea că eu fac conform Regulamentului de la Cameră. Așa scrie la Cameră. Dezbatem în cazul în care există amendamente admise sau respinse. Dacă nu există amendamente, avem dezbateri generale și gata.

Acum, următorul proiect de lege am să vă dau satisfacție și dumneavoastră și Regulamentului. În ordine inversă.

 
Video in format Flash/IOS Dezbateri asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.121/2011 pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 57/2012). (retrimis comisiei)  

Stimați colegi,

Punctul 25 la ordinea de zi: Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.121/2011 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Inițiatorul.

Procedură, domnul deputat Marian Neacșu.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte,

Acest proiect legislativ are darul de a modifica o serie de alte acte legislative și aș fi interesat înainte de a intra pe dezbaterea pe fond a respectivului proiect care modifică sau are niște dispoziții modificatoare referitor la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, pe care știm că am reușit săptămâna trecută să-l propunem națiunii, aș vrea să știu, din partea Ministerului Justiției, înainte de dezbaterea generală, dacă este nevoie sau putem să continuăm dezbaterea pe acest proiect sau este nevoie să îl întoarcem la comisie pentru a stabili niște dispoziții tranzitorii.

În funcție de punctul de vedere al Ministerului Justiției, ne vom formula solicitarea.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc. Ministerul Justiției.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Aurel Moțiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Pentru corelarea ordonanței care privește timbrul judiciar cu noile prevederi din Codul de procedură civilă, ar trebui retrimisă la comisii. Sunt doar două texte în Codul de procedură civilă pe care ar trebui să le corelăm cu această ordonanță.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Domnul Neacșu Marian.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu:

În consecință, având în vedere cele prezentate de Ministerul Justiției, în numele Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, solicit retrimiterea la comisie a acestui proiect. Cu termen două săptămâni.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Supun votului dumneavoastră retrimiterea la comisie a proiectului de lege, cu termen două săptămâni.

Cine este pentru?

Cu 136 de voturi pentru, 25 voturi împotrivă și 6 abțineri, proiectul de lege a fost retrimis, cu termen de două săptămâni, la comisie.

 
Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.17/2010 pentru prorogarea unor termene prevăzute de Ordonanța Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România și de Ordonanța Guvernului nr.8/2010 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România (PL-x 718/2010). (retrimis comisiei)  

Punctul 26. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.17/2010 pentru prorogarea unor termene prevăzute de Ordonanța Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România și de Ordonanța Guvernului nr.8/2010 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Inițiatorul.

Înțeleg că nu avem pe nimeni din partea Guvernului.

Se amână pentru ședința următoare proiectul de lege, neexistând inițiator.

Vă rog anunțați Ministerul Transporturilor, din partea Camerei, că nu s-a prezentat nimeni la susținerea proiectului de lege.

Vă rog, domnule Iancu.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Iancu:

Sunt câteva probleme legate de acest proiect de lege și propun Camerei reîntoarcerea la comisie, întrucât la sfârșitul sesiunii anterioare au fost făcute amendamente care n-au apucat să fie puse în discuția comisiei, amendamente însă care au sens și care modifică substanțial în fond proiectul de lege.

Ca atare, propun plenului întoarcerea la comisie a proiectului de lege.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Supun votului dumneavoastră propunerea Comisiei pentru industrii și servicii de retrimitere a proiectului de lege la comisie.

Cine este pentru?

Cu 164 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă și 5 abțineri, proiectul de lege a fost retrimis la comisie.

Comisia? Două-trei săptămâni, cât aveți nevoie? Două săptămâni.

Mulțumesc, domnule Iancu.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.14/2011 pentru completarea art.2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (PL-x 646/2011). (rămas pentru votul final)  

Mergem mai departe.

Punctul 27. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.14/2011 pentru completarea art.2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Inițiatorul. Aveți microfonul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Septimiu Buzașu:

Vă mulțumesc.

Proiectul de lege, așa cum a spus domnul președinte, are ca obiect de reglementarea completarea art.2 din Ordonanța de urgență nr.28 din 1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, în sensul introducerii unei excepții de la obligația de a utiliza aceste aparate de marcat electronice fiscale pentru societățile comerciale, persoane fizice române, care prestează servicii de transport feroviar public de călători, în trafic intern și internaționale.

Aceasta, deoarece sistemele de emitere a legitimațiilor de călătorie la calea ferată au toate atributele caselor de marcat electronice.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Comisia vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Iancu Iulian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Comisia pentru industrii și servicii a fost sesizată spre dezbatere și avizare în fond cu proiectul de lege menționat.

Senatul a aprobat proiectul de lege.

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a avizat favorabil acest proiect, proiect care în fapt introduce excepții de la obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale pentru societățile comerciale, persoane juridice române, care prestează servicii de transport public de călători în trafic intern și internațional pentru motivele menționate anterior de către reprezentantul Ministerului Transporturilor.

Membrii comisiei, în urma dezbaterilor, propun plenului printr-un vot în unanimitate adoptarea proiectului de lege.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron-Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Dacă la dezbateri generale există intervenții.

Vă rog, domnule Dobre.

Domnule Toader. Nu, astăzi sunt în formă. E cred a treia oară. Astăzi sunt cu mieii. Se apropie Paștele, domnule Toader.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Mulțumesc frumos, dar venea domnul Dobre atunci la microfon.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Nu, nu ne cunoaștem decât de 20 de ani. Se întâmplă. Îmi cer scuze.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

De fapt, nu vreau să fac o intervenție deosebită. La această ordonanță privind introducerea aparatelor de marcat electronice fiscale a fost o dezbatere lungă în comisie.

Eu vreau să întreb reprezentantul Ministerului de Finanțe, el are un termen prorogat până la sfârșitul anului 2014, dacă într-adevăr s-a început implementarea, dacă s-a discutat despre modul cum sunt până la urmă puse la dispoziție aparatele fiscale, plătite, neplătite, noi am avut mai multe dispute și dacă într-adevăr..., e foarte important ca menținerea în aparatele fiscale clasice trei ani de zile a acelor role de hârtie care n-are nici un fel de valoare, peste un an se șterge tot, dacă într-adevăr se poate implementa în termenul prevăzut, fiind o necesitate, până la urmă, a eliminării evaziunii fiscale.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Rog reprezentantul Guvernului să răspundă la întrebarea domnului deputat. S-a pus o întrebare. Eu înțeleg că a pus-o, spuneți-vă punctul dumneavoastră de vedere, n-o să amân proiectul de lege că nu e nimeni de la finanțe. Organizați la Guvern să puteți să răspundeți curiozității.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Septimiu Buzașu:

Ministerul Transporturilor dorește exceptarea de la folosirea acestor aparate electronice. Nu știu exact stadiul implementării, probabil Ministerul de Finanțe știe mai multe.

Deci, Ministerul Transporturilor dorește exceptarea pentru firmele care fac transportul feroviar.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc, domnule secretar de stat.

Domnule Toader, e singurul răspuns pe care pot să vi-l dau. Sigur, va trebui să fiți mulțumit cu el.

Dacă mai sunt intervenții la dezbateri generale. Nu avem.

Amendamente nu avem.

Merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.7/2010 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.189/2002 privind operațiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziții pentru nevoi de apărare, ordine publică și siguranță națională (PL-x 220/2010). (rămas pentru votul final)  

Punctul 28. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.7/2010 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.189/2002 privind operațiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziții pentru nevoi de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Este vorba de un proiect de lege în procedură de urgență.

Inițiatorul. Vă rog, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Florentin Creangă (președintele Oficiului de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială):

Domnule președinte,

Domnilor deputați,

Proiectul de lege are ca obiect modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.189/2002, în sensul adoptării unei soluții legislative menite să permită, pe de o parte, stimularea investițiilor străine în anumite ramuri ale economiei, prin luarea în considerare a efectelor de multiplicare în economie a acestor investiții, cu acordarea de multiplicatori de compensare, iar pe de altă parte, identificarea de noi domenii prioritare, a căror dezvoltare să fie susținută și prin legislația în materia operațiunilor compensatorii.

În acest fel, atragerea de investiții străine va avea ca rezultat generarea de noi locuri de muncă și absorbția sporită a personalului disponibilizat de operatorii economici afectați de recesiune.

Având în vedere cele prezentate mai sus, propunem plenului adoptarea acestui act normativ.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

Comisia.

 
       

Domnul Vasile Popeangă (din bancă):

De unde sunteți și ce sunteți?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Da, este vina mea. O să-i rog pe cei care vin la microfon să se prezinte. Cu excepția celor pe care-i cunoaștem.

Domnul deputat Iulian Iancu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Iancu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Două comisii au fost sesizate pentru dezbaterea în fond a proiectului de lege menționat: Comisia pentru industrii și servicii și Comisia pentru apărare, având avizul favorabil al Consiliului Legislativ, al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, aviz favorabil din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, precum și avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină și imunități.

În baza acestor avize favorabile, având în vedere că proiectul de lege se adresează stimulării investițiilor străine în anumite ramuri ale economiei și identificării de noi domenii prioritare a căror dezvoltare va permite crearea de noi locuri de muncă, cu amendamente, propunem plenului Camerei adoptarea proiectului de lege.

Propunem un minut pentru dezbateri generale, două minute pentru dezbaterea pe articole.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Supun votului dumneavoastră propunerea comisiei privind timpul pentru dezbateri generale și pe articole.

Cine este pentru?

Cu 165 de voturi, un vot împotrivă și 2 abțineri, s-au stabilit un minut pentru dezbateri generale și două minute pentru dezbaterea pe articole.

Dacă la dezbateri generale se dorește să se ia cuvântul. Nu.

Trecem la amendamente.

Avem un număr de amendamente admise.

Nr.crt.1, nemodificat. Dacă există intervenții. Nu.

Nr.crt.2. Există amendament admis de comisie. Dacă există intervenții. Nu.

Nr.crt.3. Nu există amendamente.

Nr.crt.4. Nu există amendamente.

Nr.crt.5. Amendament admis. Dacă există intervenții. Nu există.

Nr.crt.6, nemodificat. Nr.crt.7, nemodificat. Nrc.crt.8, nemodificat. Nr.crt.9,10 și 11, nemodificate.

Există un amendament respins la anexă. Este susținut? Da.

Domnule Toader, aveți microfonul pentru susținerea unui amendament respins.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Eu propun prin amendament - se referă la pct.d) - unde achiziția de active "corporale", scrie în proiectul de ordonanță, de modificare legislativă, și pentru că există întotdeauna o confuzie în active corporale sau necorporale, eu aș vrea să modific, în loc de "corporale", să spunem "active". Și activele le cuprind și pe cele corporale și pe cele necorporale, fiindcă de multe ori au fost probleme în înțelegerea modului de compensare.

 
       

(În continuare, ședința este condusă de domnul deputat Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Cristian Buican și Niculae Mircovici, secretari ai Camerei Deputaților.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Amendament respins, domnule deputat, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Supun la vot.

Cine este pentru? Să înceapă votul.

Cu 64 de voturi pentru, 5 abțineri și 111 voturi împotrivă, amendamentul a fost respins.

Nemaifiind alte amendamente, proiectul de lege rămâne la votul final.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.10/2012 privind conversia în acțiuni a unor sume datorate statului de către Compania Națională de Căi Ferate C.F.R.-S.A., precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.12/1998 privind transportul pe căile ferate române și reorganizarea Societății Naționale a Căilor Ferate Române (PL-x 243/2012). (rămas pentru votul final)  

Suntem la punctul 29. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.10/2012 privind conversia în acțiuni a unor sume datorate statului de către Compania Națională de Căi Ferate "C.F.R.-S.A.", precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.12/1998 privind transportul pe căile ferate române și reorganizarea Societății Naționale a Căilor Ferate Române. Lege ordinară, adoptată de Senat anul trecut, pe 29 mai.

Comisia pentru industrii și servicii și Comisia pentru buget, finanțe și bănci propun adoptarea.

Din partea ministerului, adică a inițiatorului.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Septimiu Buzașu:

Inițiatorul este Ministerul Transporturilor.

Sunt secretar de stat Septimiu Buzașu.

Prezentul proiect de ordonanță de urgență are ca obiect conversia în acțiuni a unor sume datorate statului de către CN-CFR în vederea echilibrării economico-financiare a societății, prin instituirea unor măsuri financiare, inclusiv pentru unele societăți comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, cu scopul achitării datoriilor către bugetul de stat și bugetul asigurărilor de sănătate, precum și în vederea prevenirii acumulării de noi datorii către bugetul consolidat al statului.

Scopul actului normativ este de a realiza echilibrarea economico-financiară a societății și achitarea arieratelor.

Totodată, prin acest proiect de lege se va acorda compensația, în funcție de doi indicatori: călători-kilometri și tren-kilometri, defalcat pe ranguri de trenuri. Prin aceasta, se asigură o susținere financiară mai mică pentru trenurile de rang superior și o compensare mai mare pentru trenurile de rang inferior, condiționând în același timp operatorii de transport feroviar de călători să înregistreze venituri crescute din vânzarea de legitimații de călătorie, prin limitarea nivelului compensației maxime acordate pe ranguri de tren.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule ministru, mulțumesc foarte mult.

Din partea comisiilor raportoare.

Excelența sa, celebrul deputat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii.

Aveți cuvântul, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Iancu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Ca întotdeauna foarte amabil. Însă aici avem un proiect de lege extrem de important. Vi-l supun atenției și dumneavoastră și colegilor, cu mențiunea că atât Comisia pentru industrii și servicii, dar și Comisia pentru buget, finanțe și bănci au fost sesizate pentru dezbaterea în fond cu proiectul de lege menționat. Senatul a adoptat acest proiect de lege.

De asemenea, Comisia juridică, de disciplină și imunități, Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare au avizat proiectul de lege.

Proiectul de lege se adresează unei situații special create în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate, și, în vederea echilibrării economico-financiare a societății, instituie măsuri financiare inclusiv pentru unele societăți comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

În urma dezbaterilor, cele două comisii au hotărât cu majoritate de voturi adoptarea proiectului de lege, în forma adoptată de Senat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc mult.

M-am speriat. Am văzut atât de mulți miniștri, și în picioare, și pe jos, m-am gândit că statul român a făcut atâția miniștri, mai mulți decât parlamentarii! Nu știam de ce e așa. Am crezut că s-a întâmplat ceva în Parlamentul României.

Domnule președinte...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Iancu:

Domnule președinte,

Două minute dezbateri generale, un minut pe articole.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bun.

Dacă din partea grupurilor parlamentare dorește cineva să ia cuvântul.

Domnul deputat Toader. Și Mircea. Lider...Nu, scuzați-mă, nu mai sunteți. De la Galați...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da, poate sunt excelență.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Să trăiți, excelență.

Aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da. Mulțumesc mult, domnule președinte.

Sigur că această ordonanță care a vrut să fie un stimulent pentru CFR Infrastructură, asupra modului în care poate să funcționeze... și pe care Guvernul Ungureanu a dat-o.

Întrebarea pe care mi-o pun și chiar vă rog să-mi răspundă reprezentantul ministerului, care este, la ora actuală, situația conversiei. Acolo e o notă, prin Direcția contabilă a companiei trebuie să se realizeze conversia. Cât a convertit, cât este valoarea practic convertită, la ce nivel au ajuns acțiunile companiei CFR și, totodată, din ce a spus domnul secretar de stat, e o creștere în veniturile companiei datorită modalității de plată în transportul de călători și subvenției? Care a fost efectul? Că 3% acesta... într-adevăr, au crescut veniturile Companiei CFR? Fiindcă marile probleme ale CFR-ului se datorează, pe de o parte, acestei infrastructuri, a modului în care trebuie s-o întreții, a taxelor de utilizare a infrastructurii relativ mici și a imposibilității de a menține un trafic constant și de viteză. Dar foarte important - cât anume s-a compensat, cât este valoarea compensată și, eventual, dacă au rămas în continuare datorii la bugetul de stat?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Sesiunea de întrebări și interpelări la ora 18 începe, nu?

Domnule deputat, m-am consultat cu colegii. Sesiunea de întrebări și interpelări începe la ora 18. Și eu, cu mare plăcere sunt de acord să trimit ministerului întrebarea dumneavoastră.

 
       

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu este o întrebare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu e întrebare? N-ați pus o întrebare aici? E un comentariu al dumneavoastră conform regulamentului? Am înțeles. Iertați-mă atunci. Am crezut că e o întrebare... e un comentariu...Domnule ministru, luați loc. E un comentariu al domnului deputat, are experiență în activitate și a făcut un comentariu politic. Nu pot să-i retrag acest lucru.

Dacă din partea...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu vă supărați. N-am făcut comentariu. Există un articol prevăzut în această ordonanță unde spune categoric că operațiunile de evidență contabilă a conversiei în acțiuni se stabilesc... și așa mai departe. Deci, este clar. Domnule, să spună, e făcută, nu e făcută. De ce vi se pare curios că pun această întrebare, dacă nu modificăm textul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Păi nu dumneavoastră ați spus că nu e o întrebare? Ce vi se pare curios când mi-ați spus că... nu vă mai dau cuvântul. Eu vreau să vă răspund. V-am întrebat: domnule deputat, este o întrebare? Dumneavoastră ați spus că nu. Înseamnă că este un comentariu în cele două minute pe care le aveți... sau trei minute...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Păi, nu vă supărați. Bun. Și dumneavoastră luați-o cum vreți. Dacă nu vrea să răspundă...

(Domnul președinte i-a întrerupt microfonul domnului deputat Mircea-Nicu Toader.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, eu trebuie să vă dau cuvântul. Și vă dau cuvântul cu mare plăcere.

Vreți un răspuns din partea domnului ministru acum? Păi, atunci înseamnă că noi schimbăm regulamentul și la fiecare întrebare pe care o ridicați dumneavoastră vi se răspunde imediat. Sunt de acord cu această modificare inedită a regulamentului pe care dumneavoastră o propuneți, având în vedere că domnul ministru este aici și scutim consumul de energie.

Știu, n-ați fost la comisie.

Domnule ministru, vă rog frumos, domnul deputat n-a fost la comisie și dorește să evite această obligație pe regulament, să-i răspundeți dumneavoastră acum. Vă rog frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Septimiu Buzașu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

E tânăr, nu știe regulamentul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Septimiu Buzașu:

Datoriile convertite - 3.990.000 lei. Numărul de acțiuni - 1.596.000 de acțiuni. Care se adaugă la capitalul social inițial al CFR de... e greu de citit că sunt... 1.287.991 milioane de lei, care era stabilit în anul 1998. Și numărul de acțiuni s-a adăugat la cele 51.519.660 de acțiuni nominative, fiecare având valoarea nominală de 25.000 de lei.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am înțeles.

Domnule deputat, dacă doriți o altă întrebare. Am înțeles.

Sunteți mulțumit de răspuns, da? Bun.

Atunci trecem mai departe. Dacă mai sunt alte intervenții, doamnelor și domnilor colegi. Nu mai sunt.

Conform art.106 din Regulamentul Camerei Deputaților, nefiind amendamente, intrăm pe dezbaterea pe articole. Nu sunt amendamente admise sau respinse.

Urmează ca acest proiect de lege să meargă la votul final.

Este o lege ordinară. Se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.105/2011 pentru modificarea art.1 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, precum și a art.8 din Legea nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope (PL-x 45/2012). (rămas pentru votul final)  

La punctul 30, un proiect de lege cu caracter ordinar, procedură de urgență. Este un raport, ca și precedentul, fără amendamente.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.105/2011 pentru modificarea art.1 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, precum și a art.8 din Legea nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope.

Conform prevederilor din regulament, urmează să trecem la dezbaterea proiectului de lege.

Inițiatorul.

Aveți cuvântul, domnule ministru.

După care, reprezentantul comisiei raportoare, doamna președinte Rodica Nassar.

Doamna deputat, după inițiator.

Aveți cuvântul, excelență.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Răzvan Teohari Vulcănescu (subsecretar de stat, Ministerul Sănătății):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Inițiatorul este Ministerul Sănătății, alături de Ministerul Administrației și Internelor.

Prin prezentul de act normativ se acordă posibilitatea de a formula propuneri de extindere a sferei substanțelor interzise pentru mai multe instituții publice cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului infracțional în domeniul drogurilor și al substanțelor stupefiante și psihotrope.

Având în vedere numărul în continuă creștere al persoanelor care sunt intoxicate ca urmare a consumului plantelor și substanțelor menționate, și riscurile extrem de grave pentru sănătate, precum și faptul că aceste elemente vizează interesul general public, Ministerul Sănătății susține adoptarea prezentului proiect de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc și eu, excelență.

Are cuvântul doamna deputat Rodica Nassar, președintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

Doamna deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Rodica Nassar:

Mulțumesc, domnule președinte.

La întocmirea prezentului raport comun, în conformitate cu art.97 din Regulamentul Camerei Deputaților, comisiile au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibrul ecologic, avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină și imunități.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.1 lit.a) din Legea nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, precum și a art.8 din Legea nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope, în sensul eliminării prevederii conform căreia tabelele din anexele celor două legi pot fi actualizate prin hotărâre a Guvernului.

Se prevede, totodată, ca actualizarea tabelelor ce cuprind substanțe aflate sub control național să se poată realiza și la propunerea ministrului administrației și internelor, nu doar la propunerea ministrului sănătății, ca în prezent.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în aprilie 2012 și, potrivit prevederilor art.75 din Constituție și ale art.92 alin.(9) pct.1 din Regulamentul Camerei Deputaților, Camera Deputaților este Cameră decizională.

În urma dezbaterilor, comisiile au hotărât cu unanimitate de voturi să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege în forma adoptată de Senat.

În raport de obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bun. Mulțumesc foarte mult, doamna președinte.

Dacă din partea grupurilor politice sunt luări de cuvânt.

Domnul deputat Petru Movilă, Grupul parlamentare al PDL.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Luând în considerare faptul că Ministerul Administrației și Internelor, prin structurile interne, are un rol fundamental în monitorizarea și controlul consumului, folosirii acestor substanțe era natural ca prin lege să permitem Ministerului Administrației și Internelor să participe la decizie, să genereze decizie și să poată, pe lângă Ministerul Sănătății, să fie implicat în modificarea acestor anexe. În Comisiile pentru sănătate, colegii de la PDL au votat pentru, ceea ce vom face și în continuare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă mai sunt și alte luări de cuvânt.

Domnul deputat Ciuhodaru, PP-DD Vaslui.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Domnule președinte, mulțumesc.

M-ar fi bucurat dacă ar fi votat și atunci când același proiect legislativ inițiat de mine ar fi ajuns și a ajuns în Camera Deputaților. Mă întreb de ce a trebuit să treacă trei ani pentru ca acest proiect să ajungă să fie adoptat.

În afară de faptul că au fost din ce în ce mai mulți tineri care au suferit din cauza consumului de droguri de sinteză, mă întreb dacă rațiuni de natură economică nu au făcut ca proiectul meu legislativ să fie temporizat. E bine măcar că... mintea românului cea de pe urmă este valabilă și în domeniului consumului de droguri de sinteză.

Dar dacă tot Guvernul preia toate proiectele de lege ale deputaților, sper să o facă mai repede și mai bine.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc și eu.

Dacă mai sunt și alte luări de cuvânt. Nu. Mulțumesc foarte mult.

Doamnelor și domnilor colegi,

Potrivit art.106 din Regulamentul Camerei Deputaților, intrăm la dezbaterea pe articole a proiectului sau a propunerii legislative.

Nu sunt amendamente.

Urmează ca acest proiect să meargă la votul final.

Este o lege ordinară, se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.

Mai luăm un singur proiect de lege, poate două.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.99/2011 pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, a sumelor necesare acoperirii plății TVA aferente bunurilor și serviciilor achiziționate în cadrul programelor privind combaterea HIV/SIDA și tuberculozei în România, implementate de fundația Romanian Angel Appeal (PL-x 34/2012). (rămas pentru votul final)  

31. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.99/2011 pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, a sumelor necesare acoperirii plății TVA aferente bunurilor și serviciilor achiziționate în cadrul programelor privind combaterea HIV/SIDA și tuberculozei în România, implementate de fundația Romanian Angel Appeal.

Dacă din partea inițiatorului este cineva?

Video in format Flash/IOS    

Domnul Răzvan Teohari Vulcănescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimate doamne și domni deputați,

Având în vedere importanța acestor programe de sănătate publică, în acord cu principiile finanțatorului, conform cărora taxa pe valoarea adăugată, aferentă achizițiilor de bunuri și servicii, finanțată din fonduri nerambursabile, nu este o cheltuială eligibilă, precum și acela că fondurile acordate trebuie direcționate integral către activitățile programelor, Ministerul Sănătății susține promovarea acestui proiect de lege prin care se propune acoperirea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, a plății TVA aferente bunurilor și serviciilor achiziționate în cadrul fazei a doua a programelor privind combaterea HIV/SIDA și a tuberculozei în România, implementată de Fundația Romanian Angel Appeal.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și eu vă mulțumesc foarte mult.

Din partea comisiei de specialitate, doamna președinte Rodica Nassar.

Doamnă deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Rodica Nassar:

Vă mulțumesc.

Comisia pentru sănătate și familie și Comisia pentru buget, finanțe și bănci au fost sesizate cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2011 pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, a sumelor necesare acoperirii plății TVA aferente bunurilor și serviciilor achiziționate în cadrul programelor privind combaterea HIV/SIDA și a tuberculozei, în România, implementate de Fundația Romanian Angel Appeal.

În raport de obiectul și conținutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

La întocmirea raportului, Comisia pentru sănătate și familie, precum și Comisia pentru buget, finanțe și bănci au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, precum și punctul de vedere al Ministerului Sănătății.

Raportul comun a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

În urma dezbaterii Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2011, Comisia pentru sănătate și familie și Comisia pentru buget, finanțe și bănci propun supunerea spre dezbatere și adoptare, în plenul Camerei Deputaților, a unui raport de adoptare al proiectului de lege, în forma aprobată de Senat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă există comentarii din partea grupurilor politice parlamentare?

Dacă nu, dați-mi voie să vă spun, la fel, pe art.106 din Regulamentul Camerei Deputaților, nu sunt amendamente.

Urmează să mergem la final.

Legea este ordinară și se adoptă cu votul majorității celor prezenți.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.91/2011 privind desemnarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara ca operator medical al unui elicopter aflat în administrarea Ministerului Administrației și Internelor și aprobarea modului de operare, funcționare și finanțare a asistenței de urgență acordate cu acest elicopter (PL-x 768/2011). (rămas pentru votul final)  

Luăm ultimul proiect de lege: Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2011 privind desemnarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara ca operator medical al unui elicopter aflat în administrarea MAI și aprobarea modului de operare, funcționare și finanțare a asistenței de urgență acordată cu acest elicopter.

Caracter ordinar.

Procedură de urgență.

Fără raport, cu amendamente.

Din partea inițiatorului, la fel. O să vă rog frumos, să fiți scurt, ca să putem să luăm și pe acest ultim proiect.

Intrăm, după aceea, în altă procedură parlamentară.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Răzvan Teohari Vulcănescu:

Mulțumesc, încă o dată, domnule președinte.

Având în vedere rezultatele remarcabile obținute până în prezent, prin utilizarea sistemului de acordare a asistenței de urgență cu elicoptere, aflate în administrația MAI, prin această reglementare se extinde aplicarea acestui sistem și în zona de vest a României, zonă în care, datorită configurației geografice, accesul în mediul rural pentru intervențiile de urgență este foarte dificil.

Având în vedere cele menționate, Ministerul Sănătății susține adoptarea prezentului proiect de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc mult, excelență.

Doamna președinte Rodica Nassar, vă rog.

Doamna deputat, aveți cuvântul din partea comisiei raportoare, Comisia pentru sănătate și familie, sesizată în fond.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Rodica Nassar:

La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, avizul favorabil al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, avizul favorabil al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, punctul de vedere favorabil al Ministerului Sănătății.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare desemnarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara ca operator medical al unui elicopter, aflat în administrarea Ministerului Administrației și Internelor, și aprobarea modului de operare, funcționare și finanțare a asistenței de urgență acordate cu acest elicopter.

În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate și familie a hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnă președinte, vă mulțumesc mult.

Domnul deputat Popoviciu, vreți să luați cuvântul la acest proiect de lege din partea grupurilor parlamentare?

Și domnul Ciuhodaru, bineînțeles, va urma.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Alin Augustin Florin Popoviciu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Este vorba despre o ordonanță de urgență de pe vremea Guvernului Boc, ordonanță de urgență care reglementează un lucru extrem de important, și anume extinderea serviciului de urgență la nivelul întregii țări.

Dacă până la acest moment existau doar trei operatori medicali care aveau elicopter, și anume la București, Târgu-Mureș și Iași, de astăzi acest serviciu există și la Timișoara. Este extrem de important, pentru că acest serviciu deservește județele Timiș, Caraș, Hunedoara, Bihor și Arad.

Este știut faptul că un asemenea serviciu asigură în jur de 400 de cazuri medicale în fiecare an, dintre care peste 30% din acești pacienți nu ar fi salvați dacă nu ar exista acest serviciu aeromedical.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, și eu vă mulțumesc foarte mult.

O scurtă precizare, înainte de a da cuvântul domnului deputat Ciuhodaru.

Dragi colegi,

Peste câteva minute, la ora 18,00, se închide ședința de astăzi în etapa de plen, intrăm în etapa a doua, cea de întrebări și interpelări.

Mâine-dimineață, la ora 8,30, va fi etapa de declarații politice.

Vă reamintesc, la ora 10,00, plen; 12,30, vot final și vă reamintesc că miercuri, la ora 9,30, va fi un plen reunit al celor două Camere.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Domnule președinte,

Nu poate decât să mă bucure faptul că este un elicopter SMURD și în zona Timișoara.

Mă gândesc că, dacă proiectul meu de lege privind alocarea a 8 elicoptere SMURD, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, ar fi fost susținut la fel de Ministerul Sănătății, în urmă cu 2 ani, am fi avut ceea ce este necesar în intervențiile de urgență.

Este bine, măcar, că se realizează astăzi un astfel de lucru, dar sper ca atunci când vin inițiativele de la parlamentari, inițiative bune în domeniul sănătății, Ministerul Sănătății să le susțină, cum a făcut și astăzi.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Doamnelor și domnilor,

Conform art.106 din Regulament, nu sunt amendamente la acest proiect.

Îl ducem la votul final.

Este lege ordinară.

Se votează cu votul majorității.

Vicepreședintele, colegul meu care mă înlocuiește, este nerăbdător.

Domnule vicepreședinte, aveți cuvântul.

Declar închisă ședința de azi a plenului Camerei Deputaților.

 
    Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate primului-ministru și membrilor Guvernului.  

După pauză

       

Lucrările au fost conduse în continuare de domnul deputat Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Oltean:

Stimați colegi,

Bună ziua!

Declar deschisă ședința consacrată astăzi prezentării interpelărilor.

Avem 13 colegi care și-au anunțat intenția de a depune interpelările.

Dacă unul din cei 13 este dornic să o susțină de la tribuna Camerei Deputaților, o să-l rog să o facă.

 
Video in format Flash/IOS   Maria-Andreea Paul

Doamna Maria Andreea Paul a depus două interpelări în scris.

Am să vă rog, una, două, doamna Andreea Paul, două sunt trecute la mine. O să vă rog, foarte pe scurt, o interpelare s-o prezentați pe scurt, pe cealaltă o depuneți în scris.

Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Maria-Andreea Paul:

Am depus 3 interpelări, și am să optez pentru a mă raporta la cea adresată premierului României, pe care am denumit-o: "Mai multă transparență a cheltuielilor publice, mai puțină corupție, un spor de creștere economică".

Domnule prim-ministru, vă semnalez o stare de fapt deosebit de gravă la nivelul tuturor ministerelor, și anume: lipsa transparenței asupra cheltuielilor publice, transparență la care obligă legea.

Această încălcare a legii sper că va rezona cu pregătirea dumneavoastră juridică și, ca fost procuror și actual prim-ministru, veți proceda la reintrarea rapidă în legalitate a ministerelor ce fac parte din guvernul pe care îl conduceți.

Am verificat site-urile ministerelor pentru a strânge informații, pentru a întemeia mai multe amendamente constructive la recentul Proiect de Lege a bugetului. Datele publice care trebuiau, potrivit legii, să fie accesibile pe site-urile ministerelor, nu se aflau postate la marea majoritate a lor. Această stare de fapt, de ilegalitate, trebuie să fiți de acord că nu poate continua.

Vă rog să constatați, fără a interpreta acest lucru ca partizanat politic, că majoritatea datelor postate se opresc la perioada martie - aprilie 2012, perioadă ce coincide cu preluarea guvernării de către dumneavoastră. Acest aspect este incriminatoriu și este necesară mult mai mult decât buna-credință pentru a-l considera o coincidență.

De aceea, sper că veți da curs nu doar interpelării pe care v-o adresez, ci veți proceda la asigurarea respectării legii de către colaboratorii dumneavoastră. Exemplific cu următoarele: la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Afacerilor Externe, Culturii, Mediului și Schimbărilor Climatice, Transporturilor și Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice nu există date actualizate ale veniturilor salariale nete, din martie sau aprilie 2012.

În același timp, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Ministerul pentru Societatea Informațională și Ministerul Justiției, ultimele date disponibile sunt din aprilie 2010.

Mai grav, la Ministerul Apărării Naționale, al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Economiei și Educației Naționale nu există deloc date despre veniturile salariale.

În ceea ce privește achizițiile publice, nu există date actualizate sau acestea sunt foarte greu de găsit la majoritatea ministerelor. Excepție face doar Ministerul Afacerilor Europene și cel al Afacerilor Interne. Lipsesc detaliile pentru plățile efectuate la zi, în cazul Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Apărării Naționale, Mediului și Schimbărilor Climatice, Sănătății, Transporturilor, iar la celelalte ministere datele nu sunt actualizate la zi.

Obiectivele de investiții pentru anii 2012 și 2013 lipsesc cu desăvârșire de pe site-urile instituțiilor publice menționate mai sus. Guvernele Boc și Mihai-Răzvan Ungureanu au transparentizat investițiile publice realizate în perioada 2009 - 2011 și pe cele aflate în derulare, punându-le la dispoziția cetățenilor pe site-ul Guvernului. Demersul, din păcate, nu a mai fost continuat.

Totodată, la începutul anului 2012 a fost aprobată strategia națională anticorupție 2012 - 2015, cu măsuri concrete pentru transparentizarea cheltuielilor publice.

Lipsa de transparență a cheltuielilor publice permite propagarea corupției, stimularea risipei și alocarea ineficientă a fondurilor.

Transparența este o cale sigură de eficientizare a administrației publice. Beneficiile economice totale, directe și indirecte ale transparentizării informațiilor publice și ale utilizării acestora la nivelul întregii economii ar putea genera o creștere economică de până la 1%, conform unui studiu recent al OECD.

Concluzionând, infrastructura sistemului informatic național ați primit-o prin portalul e-guvernare, și obligația de transparență a cheltuielilor publice este o obligație legală, nerespectată de către membrii Cabinetului dumneavoastră.

Alăturat interpelării am anexat situația pe ministere a încălcării dispozițiilor legale privind transparența cheltuielilor publice.

De aceea, vă adresez următoarele întrebări:

1. Veți sesiza faptele arătate prin prezenta instituțiilor competente să cerceteze și să sancționeze încălcarea Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, respectiv a Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, de asemenea, cu completările ulterioare?

Dacă da, când?

Dacă nu, de ce?

2. Când a avut loc ultima evaluarea semestrială, conform măsurilor 1.2.2 până la 1.2.5 aferente obiectivului specific 1.2 creșterea transparenței instituționale, prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice deschise "open data", puse la dispoziție de către autoritățile publice din cadrul planului național de acțiune pentru implementarea strategiei naționale anticorupție pentru perioada 2012 - 2015.

Care sunt concluziile acestei evaluări semestriale la care sunteți obligat să purcedeți?

3. Având în vedere că, în acest moment, unul din angajamentele României în ceea ce privește combaterea corupției este crearea portalului e-guvernare, precizați, vă rog, care sunt termenele de publicare on-line a cheltuielilor publice pe acest portal și dacă aceste termene au fost respectate în ultimele 6 luni?

4. Intenționați să reintrați în legalitate și, dacă da, ce măsuri intenționați să dispuneți față de încălcările semnalate ale legii și datele limită pe care le considerați pentru remedierea opacității din sistemul public și pentru transparentizarea cheltuielilor publice.

Vă rog, domnule prim-ministru, să-mi transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

Mulțumesc, domnule președinte.

Am să depun 3 amendamente. Scuzați, 3 interpelări.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Oltean:

Am rectificat și eu.

Precizez, stimați colegi, că durata maximă de prezentare a unei interpelări este de 3 minute.

Vă rog foarte mult să rețineți acest lucru.

 
Video in format Flash/IOS   Camelia-Margareta Bogdănici

Doamna deputat Ana Birchall a depus o interpelare în scris.

Doamna deputat Camelia-Margareta Bogdănici, aveți 3 interpelări.

Doamnă deputat, o să vă rog să prezentați una pe scurt. Celelalte le depuneți în scris.

Microfonul vă aparține, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Camelia-Margareta Bogdănici:

Bună ziua, domnule președinte.

Dragi colegi,

Din cele trei interpelări, o voi prezenta pe cea care sper să vină în sprijinul medicilor rezidenți, referitoare la modificarea alin. (2) al art.33 din Ordinul nr.870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizare și efectuare a gărzilor în unitățile publice din sistemul sanitar, cu modificările și completările ulterioare.

Prin prevederile art.33 alin. (2) din acest ordin, potrivit căruia medicii rezidenți pot fi incluși în linia de gardă numai în situația în care în spital sunt organizate două linii de gardă în aceeași specialitate, se blochează, practic, accesul rezidenților la efectuarea gărzilor în linia întâi pentru specialitățile care au doar o linie de gardă - de exemplu: oftalmologie, ORL, diabet, chirurgie vasculară -, sau în spitalele județene neuniversitare, municipale, orășenești, unde există aprobarea numai pentru o singură linie de gardă de specialitate.

Conform Ordinului Guvernului nr.18/2009, cu modificările și completările ulterioare, art.221 alin. (4), și curriculei de pregătire propuse de universitățile de medicină și avizate de Colegiul Medicilor din România, medicii rezidenți din anii terminali vor fi incluși în linia întâi de gardă, efectuată în specialitatea în care au fost confirmați, în afara programului de lucru, cu respectarea limitelor de competență prevăzute la alin. (2), sub supravegherea unui medic specialist sau primar care efectuează gardă la domiciliu și care a fost desemnat în acest sens de către medicul șef de secție.

Dar acest ordin, art.382 alin. (2), nu permite spitalelor includerea unei linii de gardă la domiciliu, dacă există o linie de gardă continuă.

Dacă se va aproba acest lucru, vom motiva medicii rezidenți, vom efectua practica de specialitate și acolo unde nu există linie de gardă sau există o singură linie, se vor scădea cheltuielile spitalelor pentru plata gărzilor și se vor acoperi gărzile din spitalele județene, municipale și orășenești.

Menționez faptul că în demersul de a vă solicita rezolvarea acestei situații sunt susținută de Colegiul Medicilor din România și de universitățile de medicină și farmacie din țară.

Am adresat această interpelare domnului ministru al Sănătății, domnul Eugen Nicolăescu. (Aplauze.)

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc și eu, doamnă deputat.

Mulțumim pentru susținerea distinsei noastră colege.

 
Video in format Flash/IOS   Liliana Mincă

Stimați colegi, continuăm prezentarea interpelărilor.

Domnul Dénes Seres a depus o interpelare în scris; domnul deputat George Ionescu a depus două interpelări în scris; domnul deputat Cătălin Teodorescu a depus o interpelare în scris.

Doamnă deputat Liliana Mincă, aveți două interpelări. Doriți să le susțineți?

Una, pe scurt, vă rog foarte mult. Celelalte le depuneți în scris, doamnă deputat.

Aveți cuvântul, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Liliana Mincă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

De fapt, este o sală goală. Am rămas blocată, vă spun sincer. Este primul meu mandat. Am crezut, domnule președinte, că o să rămână colegii noștri pentru interpelări și întrebări, întrucât sunt extrem de importante.

Întrebarea mea este adresată doamnei Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.

Obiectul interpelării este legat de Consiliul Europei, care a adoptat la data de 7 aprilie 2011 Convenția privind prevenirea și lupta împotriva violenței asupra femeilor și a violenței domestice, care creează un cadru juridic complet pentru prevenirea violenței și protecția victimelor acesteia.

Până în prezent, Convenția a fost semnată de 24 de state, România nefiind încă semnatară.

De aceea, având în vedere amploarea fenomenului violenței asupra femeilor, solicit doamnei ministru să-mi răspundă la următoarea întrebare:

Ce măsuri trebuie să ia România în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor, pentru a se putea alinia cerințelor impuse de Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și lupta împotriva violenței asupra femeilor și violenței domestice?

Ce modificări trebuie să aducă cadrului legislativ și celui instituțional în vederea pregătirii semnării Convenției de către România?

Solicit răspunsul în scris, dar și oral.

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc și eu, doamnă deputat, pentru acuratețea prezentării.

Vă rog să apreciați că aveți susținători înfocați în această sală. Înseamnă că interpelarea dumneavoastră a fost extrem de interesantă.

 
Video in format Flash/IOS   Ovidiu-Cristian Iane

Domnul deputat Marian Neacșu a depus 2 interpelări în scris; domnul deputat Sorin Stragea a depus în scris o interpelare; domnul deputat Ovidiu-Cristian Iane a depus în scris o interpelare.

Domnule deputat Petru Movilă, aveți două interpelări.

Domnul deputat Ovidiu-Cristian Iane, iertați-mă, nu am observat. Vă rog să poftiți. Îl invit pe domnul deputat Ovidiu-Cristian Iane să-și prezinte pe scurt interpelarea.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ovidiu-Cristian Iane:

Mulțumesc, domnule președinte.

Onorată asistență, sau mai bine zis onorată foarte puțină asistență, am o interpelare către doamna ministru Rovana Plumb și către doamna ministru delegat Lucia-Ana Varga. Este bazată pe o experiență personală, pentru că, într-adevăr, am văzut ceea ce se întâmplă în domeniul acesta, și anume obiectul interpelării îl reprezintă un nu categoric microhidrocentralelor care distrug ecosistemul românesc.

Am fost personal pe râul Valea Doftanei, și acolo sunt trei asemenea microhidrocentrale care au distrus în totalitate albia acestui râu și debitul natural. Pe lângă dezastrul ecologic care a rămas acolo în urma acestor construcții, nu cred că există motivarea și avantajul construcției bazate pe un motiv care să presupună crearea de energie verde, astfel încât întreg acest areal a fost distrus, și populația de pești și de animale, de asemenea.

Am să dau citire interpelării: Când spui România, spui păduri, ape, munți, deltă, peisaje de vis și zone de invidiat. Fără a transforma acest document într-un act poetic, nu poți spune că ești român fără să ai în conștiință și în suflet atâtea scrieri care au avut drept temă frumusețea acestei țări.

Din păcate, de la an la an, mai pierdem câte ceva din aceste bogății și devenim mai săraci. Acest patrimoniu pe care îl deținem se distruge din cauza faptului că producerea de energie verde se transformă în afaceri, existând un mult prea mare interes pentru câștig și un complet dezinteres, nenumărate abuzuri și neglijențe în dauna ecosistemului.

România deține 4.011 râuri și deja sunt luni bune de când cetățeni, asociații și reprezentanți ai media trag semnale de alarmă în privința pericolului de distrugere a 3.400 dintre ele, unele aflându-se în zone protejate.

Munții Carpați au devenit teren de investiții. În numele energiei verzi, se amenajează microhidrocentrale care, paradoxal, conform sesizărilor de până acum, unele publice, altele primite de la simpli cetățeni din diferite zone afectate, distrug ecosistemul.

Doamnă ministru, având în vedere aceste aspecte, vă rog să-mi comunicați următoarele:

1. Care este numărul total al microhidrocentralelor construite în România, în perioada ianuarie 2009 - decembrie 2012?

2. Care sunt zonele din România în care au fost construite aceste microhidrocentrale în această perioadă 2009 - 2012?

3. Care sunt firmele sau mai bine zis investitorii care au construit microhidrocentrale în România, în perioada 2009 - 2012?

4. Care este numărul total al microhidrocentralelor construite în zonele protejate ale României în perioada ianuarie 2009 - decembrie 2012, și cum se justifică acest fapt?

5. Care este în momentul de față strategia pe care intenționați să o aplicați în vederea verificării construcțiilor de microhidrocentrale?

6. Care este în acest moment situația detaliată a fiecărui ecosistem, în care s-au construit microhidrocentrale?

7. Având în vedere considerațiile Comisiei Europene în privința faptului că regimul subvențiilor naționale în sectorul energiilor regenerabile a creat un dezechilibru în detrimentul competitivității energiilor termice clasice și intenția de a reglementa și armoniza subvențiile naționale pentru energia verde și a defini un Regulament European al subvențiilor până în 2020, care sunt propunerile dumneavoastră în acest sens, în privința României?

8. Care este strategia de protejare a ecosistemelor din România?

9. Bineînțeles, punctul cel mai important, stimată doamnă ministru, cer pe această cale înființarea în cadrul Ministerului Mediului și al Schimbărilor Climatice a unei comisii de urgență formată din specialiști ai ministerului, care să aibă drept scop verificarea și monitorizarea tuturor construcțiilor și funcționării de microhidrocentrale în România, cât și raportarea, sesizarea și stoparea oricărei construcții de acest gen, care încalcă prevederile legale și pune în pericol ecosistemul.

Vă rog să-mi comunicați punctul dumneavoastră de vedere în această privință.

Solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS   Petru Movilă

Domnul deputat Petru Movilă are pregătite două interpelări.

O să vă rog, una, pe scurt, domnule Movilă. Să faceți o sinteză a uneia dintre ele, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Interpelare adresată ministrului sănătății, domnul Eugen Nicolăescu.

Obiectul interpelării: Descentralizarea sistemului sanitar.

Stimate domnule ministru,

După numeroase încercări de schimbare a unui sistem sanitar care a purtat mult timp amprenta unei puternice centralizări și după o serie de eforturi continue pentru îmbunătățirea condițiilor oferite în spitale, ultimele declarații pe care le-ați avut în calitate de ministru al sănătății arată că România tinde să se întoarcă înapoi în era comunistă.

Sistemul sanitar, așa cum a fost moștenit, arată foarte clar că majoritatea furnizorilor de servicii de sănătate sunt, în continuare, insuficient organizați, pregătiți ori evaluați și, în general, nu răspund nevoilor stării de sănătate a populației, iar dotările acestora sunt la limită.

Descentralizarea a avut ca scop eliminarea tuturor acestor probleme, prin dispariția inechităților din sistem, în primul rând în ceea ce privește alocarea resurselor financiare, dorind să se asigure sprijin tuturor unităților administrative.

De aceea, trecerea spitalelor în administrarea autorităților publice locale a însemnat, în primul rând, asigurarea sumelor necesare pentru cheltuielile de întreținere și gospodărire, reparații, consolidare, extindere și modernizarea unităților sanitare publice, dotarea cu echipamente medicale, dar și avizarea structurilor organizatorice ale unităților sanitare publice cu personalitate juridică, inclusiv propuneri de reorganizare a unor unități sanitare publice.

De asemenea, decizia descentralizării a venit ca urmare a faptului că nevoile comunităților privind sănătatea puteau fi mai bine reflectate în cadrul alocărilor financiare pentru serviciile de sănătate, mai ales în condițiile în care autoritățile publice locale sunt mai aproape de populație și pentru că, mai mult decât oricare altă instituție, acestea pot juca un rol de coordonare și de facilitare a activității, din varii domenii de activitate, în scopul furnizării unor servicii mai eficiente și mai adecvate.

Față de cele prezentate, în condițiile în care ați anunțat o recentralizare a sistemului sanitar, vă rog să ne precizați următoarele: în ce constau procedurile legale de transferare a spitalelor de la autoritățile locale la Ministerul Sănătății, care este scopul acestor transferuri și dacă aveți o strategie concretă cu privire la organizarea, funcționarea și finanțarea spitalelor publice din România.

Solicit răspuns scris și oral.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat, să sperăm că veți primi răspunsul și scris, și oral.

 
Video in format Flash/IOS   Radu Costin Vasilică

Urmează domnul deputat Radu Costin Vasilică.

Domnule deputat, aveți două interpelări. Vă rog să prezentați foarte pe scurt una de la microfonul Camerei.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Radu Costin Vasilică:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

De fapt, e aceeași situație prezentată în două interpelări, una adresată ministrului de interne, domnul Radu Stroe și una doamnei ministru delegat, Lucia-Ana Varga, pentru ape, păduri și pescuit.

Interpelările mele se referă la o situație punctuală, legată de tăieri masive de pădure la ras, în anumite localități din nordul județului Argeș și mă refer la Sălătrucu, Șuici și Cepari, în unitățile parcelare și parcelele pe care le-am menționat în cuprinsul interpelării. Și solicitarea mea pentru Ministerul Apelor și Pădurilor este legată de o verificare a Inspectoratului teritorial de regim silvic și vânătoare, pentru modul în care ocolul silvic privat din județul Vâlcea a făcut marcările pentru acele suprafețe de pădure.

Iar către Ministerul de Interne, solicitarea este de a analiza legalitatea tăierilor de pădure și de a verifica modul în care masa lemnoasă a fost transportată și valorificată, respectând condițiile legii și mă refer aici în primul rând la prevederile art. 108 din Codul Silvic din România.

Aștept răspuns scris și oral din partea celor două ministere.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Oltean:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS   Cristian-Constantin Roman

Mai avem un nume înscris aici pe lista noastră. Domnul deputat Cristian-Constantin Roman.

Domnule Roman, câte interpelări aveți? Una sănătoasă.

Vă rog să o prezentați, în sinteză, de la microfonul Camerei Deputaților.

Aveți cuvântul, domnule coleg.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Cristian-Constantin Roman:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Cu permisiunea dumneavoastră am să-i adresez interpelarea doamnei ministru Rovana Plumb.

Obiectul este: "Solicitare privind dispunerea de verificări și măsuri necesare pentru evitarea pierderii finanțării Proiectului «Extindere și modernizare sisteme de alimentare cu apă și canalizare, epurare a apelor uzate din județul Botoșani».

Stimată doamnă ministru,

Prin prezenta interpelare doresc să vă aduc în atenție o situație care poate duce la blocarea finanțării prin programul operațional sectorial mediu a Proiectului "Extindere și modernizare sisteme de alimentare cu apă și canalizare, epurare a apelor uzate din județul Botoșani".

Proiectul, cu o valoarea eligibilă de 404.180.007 lei face obiectul contractului de finanțare nr. 122.204 din 23 august 2011, semnat în baza Deciziei de aprobare nr. 5.894 din 12 august 2011 a Comisiei Europene și a Ordinului ministrului mediului și pădurilor nr. 2.093 cu S.C. Nova Apa Serv S.A. Botoșani și avizat de Asociația de dezvoltare intercomunitară Aqua Botoșani.

Având în vedere termenii și condițiile prevăzute în contractul pentru derularea proiectului, cât și obligațiile beneficiarului de transmitere la organismul intermediar a rapoartelor specifice, publicate, de altfel, pe site-ul POS Mediu la data de 18 decembrie 2012, autoritatea de management POS Mediu atrage atenția că există risc crescut de întârziere în implementarea și finalizarea acestuia, motivat de o serie întreagă de suspiciuni, de nereguli, respectiv: 1. nerespectarea principiului de segregare a funcțiilor în ceea ce privește componența echipelor care sunt implicate, respectiv persoanele care întocmesc documentații de atribuire a lucrărilor nu trebuie să fie implicate în evaluarea ofertelor; 2. nerespectarea principiului "patru ochi", prevăzut în Regulamentul Comisiei Europene, la Anexa 4, Secțiunea a IV-a, alin. (4); 3. nerespectarea cadrului instituțional, prin neincluderea în contractul de delegare inițial a unităților administrativ teritoriale cuprinse în cererea de finanțare; vorbim de comunele Frumușica, Tudora și Vorona. Acestea au fost cuprinse în Actul adițional nr. 2, care nici până la această dată nu a fost aprobat de Asociația de dezvoltare intercomunitară Aqua Botoșani; 4. includerea în cererea de finanțare a localității Vorona pentru finanțarea realizării sistemului de canalizare, în situația în care acesta nu deține un sistem de alimentare cu apă funcțional; 5. nerespectarea structurii de personal prevăzute în documentația pe baza căreia s-a alocat licența de operare nr. 1.113 din 21 august 2010, aprobată prin Ordinele președintelui ANRSC nr. 459/2010, modificat prin Ordinul 549/2011; 6. nerespectarea legislației în domeniul serviciilor comunitare, respectiv Legea nr. 51/2006 și 241/2006, însemnând imixtiunea autorității locale, respectiv a Consiliului Județean Botoșani, în managementul societății.

Ținând cont de aspectele semnalate, vă rog să dispuneți verificările și măsurile necesare, astfel încât județul Botoșani să nu fie privat, din cauza incompetenței unor persoane, de fonduri consistente și foarte necesare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare.

Solicit răspuns verbal și scris.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, vă mulțumim și noi. Sper să fie într-un ceas bun. E în regulă, ați depus-o în scris, e foarte bine.

Stimați colegi,

Am epuizat lista celor interesați a interpela Guvernul în exercițiu. Vă doresc o seară bună, ne revedem mâine în plenul Camerei Deputaților la ora 8,30, la ședința consacrată declarațiilor politice. Să ne vedem cu bine, Doamne ajută!

 
Video in format Flash/IOS    

Ședința s-a încheiat la ora 18,35.

 
       

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 22 september 2020, 14:22
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro