Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 11-02-2013

Ședința Camerei Deputaților din 11 februarie 2013

34. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate primului-ministru și membrilor Guvernului.  
  34.2 Camelia-Margareta Bogdănici
 
consultă:

   

Domnul Ioan Oltean:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Doamna deputat Ana Birchall a depus o interpelare în scris.

Doamna deputat Camelia-Margareta Bogdănici, aveți 3 interpelări.

Doamnă deputat, o să vă rog să prezentați una pe scurt. Celelalte le depuneți în scris.

Microfonul vă aparține, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Doamna Camelia-Margareta Bogdănici:

Bună ziua, domnule președinte.

Dragi colegi,

Din cele trei interpelări, o voi prezenta pe cea care sper să vină în sprijinul medicilor rezidenți, referitoare la modificarea alin. (2) al art.33 din Ordinul nr.870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizare și efectuare a gărzilor în unitățile publice din sistemul sanitar, cu modificările și completările ulterioare.

Prin prevederile art.33 alin. (2) din acest ordin, potrivit căruia medicii rezidenți pot fi incluși în linia de gardă numai în situația în care în spital sunt organizate două linii de gardă în aceeași specialitate, se blochează, practic, accesul rezidenților la efectuarea gărzilor în linia întâi pentru specialitățile care au doar o linie de gardă - de exemplu: oftalmologie, ORL, diabet, chirurgie vasculară -, sau în spitalele județene neuniversitare, municipale, orășenești, unde există aprobarea numai pentru o singură linie de gardă de specialitate.

Conform Ordinului Guvernului nr.18/2009, cu modificările și completările ulterioare, art.221 alin. (4), și curriculei de pregătire propuse de universitățile de medicină și avizate de Colegiul Medicilor din România, medicii rezidenți din anii terminali vor fi incluși în linia întâi de gardă, efectuată în specialitatea în care au fost confirmați, în afara programului de lucru, cu respectarea limitelor de competență prevăzute la alin. (2), sub supravegherea unui medic specialist sau primar care efectuează gardă la domiciliu și care a fost desemnat în acest sens de către medicul șef de secție.

Dar acest ordin, art.382 alin. (2), nu permite spitalelor includerea unei linii de gardă la domiciliu, dacă există o linie de gardă continuă.

Dacă se va aproba acest lucru, vom motiva medicii rezidenți, vom efectua practica de specialitate și acolo unde nu există linie de gardă sau există o singură linie, se vor scădea cheltuielile spitalelor pentru plata gărzilor și se vor acoperi gărzile din spitalele județene, municipale și orășenești.

Menționez faptul că în demersul de a vă solicita rezolvarea acestei situații sunt susținută de Colegiul Medicilor din România și de universitățile de medicină și farmacie din țară.

Am adresat această interpelare domnului ministru al Sănătății, domnul Eugen Nicolăescu. (Aplauze.)

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc și eu, doamnă deputat.

Mulțumim pentru susținerea distinsei noastră colege.