Plen
Ședința Camerei Deputaților din 9 septembrie 2013
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.102/16-09-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
15-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 09-09-2013 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 9 septembrie 2013

8. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului.  

     

După pauză

 
     

În continuare, lucrările au fost conduse de domnul deputat Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor colegi,

Dați-mi voie să declar deschisă ședința consacrată prezentării pe scurt a interpelărilor adresate membrilor Guvernului Victor-Viorel Ponta.

Așa cum știți, interpelările se prezintă pe scurt, durata regulamentară pentru prezentarea unei interpelări este de maximum 3 minute.

O parte dintre colegi au preferat să le depună în scris. Am să-i rog pe cei care sunt prezenți în sală și doresc să le prezinte, atunci când sunt invitați la microfon, să vină și să o facă.

O s-o rog pe doamna deputat Andreea Paul să poftească la microfon, pentru a-și prezenta interpelarea. Și-l rog pe domnul Tinel Gheorghe să se pregătească.

 
Video in format Flash/IOS Tinel Gheorghe

Bun. O să-l rog pe domnul Tinel Gheorghe să poftească, până când doamna deputat își pregătește materialul.

Vă rog, domnule coleg, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Tinel Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Interpelarea pe care am făcut-o Guvernului României, în special ministrului agriculturii, se referă la faptul că în 2002, printr-o hotărâre de Guvern, la propunerea fostului ministru de atunci al agriculturii, care nu este altul decât socrul actualului prim-ministru de astăzi, 8.700 de hectare de teren agricol în Balta Ialomiței și din administrarea Agenției Domeniilor Statului au fost trecute în administrarea Consiliului județean Ialomița.

Ulterior, procesele de retrocedare, atât pe Legea nr.18, Legea nr.1, Legea nr.247/2005 și, iată, mai nou, și acum, pe asumarea răspunderii Guvernului, în primăvară, au exceptat această suprafață de la retrocedare către foștii proprietari abuziv deposedați, până la nivelul anilor ’61-’62 și interpelarea se referă la faptul dacă Guvernul actual, în speță Ministerul Agriculturii, ia în calcul trecerea acestei suprafețe de la Consiliul județean Ialomița la Agenția Domeniilor Statului și punerea la dispoziție a suprafeței pentru retrocedare, dat fiind faptul că numai la mine în Colegiul nr.4 Urziceni, sunt aproape 4 mii de hectare solicitate de foștii proprietari care nu au primit recompensa necesară.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Andreea-Maria Paul

Vă rog, doamna deputat Andreea Paul, să vă prezentați interpelarea, și-l rog pe domnul deputat Ion Marocico să se pregătească.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Andreea-Maria Paul:

Vă mulțumesc, domnule.

Proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană face obiectul acestei interpelări parlamentare. El se știe că a generat o dezbatere națională foarte puternică, dar nefundamentată, din păcate. Și, ca să trecem peste riscul unor dezbateri publice sterile, am înaintat o listă de zece întrebări premierului Victor Ponta și o menționez aici doar pe prima: care este viziunea Guvernului pentru crearea de locuri de muncă în Roșia Montană și în regiunea Munților Apuseni?

Repet, un șir de alte nouă întrebări dedicate acestei probleme sunt explicit prezentate în interpelarea parlamentară.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Oltean:

Și noi vă mulțumim, doamna deputat.

 
Video in format Flash/IOS Ion Marocico

Domnul deputat Ion Marocico și se pregătește doamna deputat Sanda Ardeleanu.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ion Marocico:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Interpelare adresată domnului Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

Am fost sesizat de către domnul Mihai Cobziuc, paroh la Parohia Sf. Ilie Dărmănești II, județul Suceava, în vederea aprobării unei alocări financiare pentru continuarea lucrărilor de construcție a Bisericii din satul Dărmănești, județul Suceava.

Menționez că biserica respectivă a fost construită până la centură, iar zidurile acesteia se degradează din cauza intemperiilor, mai ales a înghețului și a dezghețului iarna, fapt pentru care refacerea acoperișului bisericii este imperios necesară.

Construcția a fost începută în anul 2003, devizul de lucrări și toate actele doveditoare au fost depuse la instituția pe care o conduceți, cu numărul de înregistrare 791 din 19.II.2013.

Vă rog să dispuneți ca răspunsul să-mi parvină în scris.

Vă mulțumesc. Ion Marocico, deputat din partea Uniunii Ucrainenilor din România.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, vă mulțumim și noi.

 
Video in format Flash/IOS Sanda-Maria Ardeleanu

O rog pe doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu să-și prezinte interpelarea și pe domnul Cristian-Constantin Roman să se pregătească pentru a avea aceeași intervenție.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Sanda-Maria Ardeleanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Și, cu permisiunea dumneavoastră, voi prezenta, foarte pe scurt, două interpelări - una adresată ministrului educației, domnului Remus Pricopie, pe problema măsurilor de încurajare a atașamentului tinerilor din Republica Moldova față de educația, cultura, spiritualitatea și valorile românești.

Stimate domnule ministru Remus Pricopie, vă aduc în atenție două dintre propunerile cu care organizații ale tinerilor din Republica Moldova au venit către mine în această perioadă, propuneri pe care m-am angajat să le susțin, considerându-le două măsuri concrete în vederea simulării atașamentului tinerilor moldoveni față de educația, cultura, spiritualitatea și valorile românești.

Prima dintre acestea vizează crearea, în cadrul Ministerului Educației Naționale, a unui birou special responsabil cu integrarea culturală și socială a studenților și elevilor basarabeni aflați la studii în România. Printre prioritățile acestui birou s-ar afla și regândirea sistemului de selecție pentru bursele acordate tinerilor din Republica Moldova.

Cea de a doua propunere constă în posibilitatea ca tinerii români care învață în afara granițelor țării, în special cei din Republica Moldova, să poată participa la olimpiadele școlare organizate în România.

Stimate domnule ministru Remus Pricopie, vă rog să-mi comunicați care este opinia ministerului pe care-l conduceți cu privire la cele două propuneri prezentate, precum și termenele concrete, în cazul în care Ministerul Educației Naționale le agreează.

Rog primirea răspunsului în scris și oral.

Cea de-a doua interpelare este adresată doamnei ministru Ramona Mănescu, ministrul transporturilor, și vizează utilizarea limbii franceze de către personalul Companiei Tarom pe cursele între țările francofone și România.

Stimată doamnă ministru Ramona Mănescu,

Vă aduc în atenție o realitate constatată atât de mine, în timpul deplasării delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei de la Abidjan în luna iulie a.c., cât și de colaboratorii mei din țările francofone, și anume faptul că personalul Companiei Tarom de pe rutele ce leagă România de țările francofone, incluzând bineînțeles și Franța, nu este vorbitor de limbă franceză sau nu folosește și limba franceză în comunicarea pe durata transportului aerian de pasageri.

Vademecumul privind folosirea limbii franceze în organizațiile internaționale a fost adoptat la București în 2006 de către statele membre asociate și observatorii organizației internaționale a francofoniei, constituind un angajament politic de folosire a limbii franceze în organizațiile și instituțiile internaționale.

Având în vedere că Tarom este principala companie aeriană din România sub controlul ministerului pe care - cu onoare - îl conduceți, fiind convinsă că sunteți una dintre persoanele care înțeleg și militează pentru plurilingvism și pentru șansele de afirmare a tuturor limbilor Europei, inclusiv limba română, vă rog să dispuneți urgent respectarea prevederilor vademecumului privind folosirea limbii franceze, vademecum aflat în vigoare.

Rog primirea unui răspuns în scris și oral.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc foarte mult, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS Cristian-Constantin Roman

Invit pe domnul deputat Cristian-Constantin Roman să-și prezinte interpelarea și o rog pe doamna Liliana Mincă să se pregătească pentru a proceda în același mod.

Vă rog, stimate coleg.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Cristian-Constantin Roman:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Voi adresa interpelarea ministrului apărării naționale, domnul Mircea Dușa.

Obiectul este transferul unor terenuri din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al municipiului Botoșani și în administrarea Consiliului Local al municipiului Botoșani.

Domnule ministru,

Supun atenției dumneavoastră un subiect transformat, în ultima vreme, dintr-unul pur administrativ într-unul de propagandă politică și în care este implicat direct și iresponsabil - aș spune eu - chiar ministerul pe care cu onoare îl conduceți.

Începând încă din anul 2005, odată cu reorganizarea Garnizoanei Botoșani, Primăria municipiului Botoșani, cu sprijinul Instituției Prefectului, au început unele consultări și demersuri către Ministerul Apărării Naționale pentru transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al statului în proprietatea municipiului Botoșani.

Aceste transferuri au fost motivate atât de necesitatea aplicării legislației reparatorii în domeniul proprietății, cât și de posibilitatea concretizării, din partea autorității locale, a unor proiecte de ordin social.

Concret, este vorba despre bunul imobil constituit din Cazarma 378 - 5,28 hectare de teren și de bunul imobil constituit în Cazarma 2697, în suprafață de 79,53 hectare de teren.

Prin Hotărârea nr.67 din 5 aprilie 2007, CSAT-ul a avizat favorabil aceste transferuri, condiționând reamenajarea, prin grija autorității locale, a unui poligon redus de artilerie, în Cazarma 333.

Urmare acestei hotărâri, primarul de atunci și Consiliul local al municipiului Botoșani și-au asumat obligația reamenajării poligonului amintit, asigurând din surse locale finanțarea investiției. Ea a fost realizată potrivit cerințelor și predată M.Ap.N. cu procesul-verbal de recepție nr.4918, încheiat în 10 martie 2010.

Ulterior, Ministerul Apărării Naționale, condus la acea dată de actualul viceprim-ministru, domnul Gabriel Oprea, și-a achitat doar parțial partea de angajament, în sensul că a transferat municipalității doar 5,28 de hectare de teren, blocând, totodată, din motive necunoscute, transferul diferenței de 79,53 de hectare.

Cu toate că, în acest moment, suprafața de teren este încă în administrarea M.ap.N. ea face obiectul unei propagande politice continue din partea actualului edil-șef al municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, dumnealui organizând, în perimetrul respectiv, fără acordul M.ap.N. inclusiv manifestații cu caracter electoral.

Totodată, acesta a anunțat public, în sens propagandistic, că ar fi preluat deja de la M.Ap.N. suprafața de teren amintită, deși nu a fost încă adoptată o hotărâre în acest sens de către Guvernul României.

Precizez că personal susțin necesitatea realizării acestui transfer, cu atât mai mult cu cât în toți anii care au trecut, în calitate de prefect, m-am implicat direct în concretizarea sa.

Prin prezenta, vă solicit respectuos următoarele: să faceți publice motivele pentru care a fost blocat transferul suprafeței de 79,53 hectare de teren din domeniul public al statului și din administrarea M.Ap.N. în domeniul public al municipiului Botoșani, să faceți precizări oficiale privind posibilitățile de realizare a acestui transfer și să dispuneți măsuri prin adoptarea unei poziții oficiale față de implicarea unor bunuri aflate în administrarea M.Ap.N. în activități de propagandă politică.

Solicit răspuns scris și oral.

Deputat Forța Civică, Cristian Roman.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Liliana Mincă

Invit la microfon pe doamna deputat Liliana Mincă. Îi rog să se pregătească pe următorii colegi, dacă mai dorește cineva să susțină de la microfonul Camerei interpelarea adresată Guvernului.

Stimată colegă, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Liliana Mincă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cred că colegul meu, domnul Roman de la Botoșani, domnul deputat Roman, o să mă asculte, cum, de altfel, și colega mea, doamna Vass, și colegul meu Dalca și mai avem câțiva colegi.

În orice caz, revin la o interpelare pe care am făcut-o domnului ministru Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

Obiectul interpelării mele, domnule ministru, după cum vă este titulatura, mă văd nevoită să vă amintesc, cu regret, că domnia voastră sunteți și ministru delegat al morților din frigiderele Europei. Și ei tot români sunt, să știți, domnule ministru.

Tăcerea de mormânt, cu care ați ales să tratați interpelarea mea pe care v-am adresat-o pe 18 iunie anul acesta, i-a edificat pe românii din țară, dar și din diaspora, asupra abnegației cu care vă îndepliniți atribuțiile ministeriale.

Morgile Europei sunt pline cu trupurile neînsuflețite ale românilor pe care familiile nu-și pot permite să-i repatrieze, iar domnia voastră, ca ministru delegat pentru românii de pretutindeni, dintre toate variantele onorabile, ați abordat o atitudine similară cu cea a consulului român din Italia. Tăcere, ignoranță, neputință - aș putea să spun - domnule ministru, că sunt calitățile dumneavoastră pentru că nu doriți, sub nicio formă, să sprijiniți familiile celor care sunt în morgile din Europa.

Înțelegând că alte activități, mai importante și mai urgente, nu v-au permis să răspundeți interpelării anterioare, revin, domnule ministru, cu câteva întrebări la fel de obiective ca cele din sesiunea parlamentară anterioară.

Având în vedere cele prezentate mai sus, domnule ministru, vă rog să binevoiți a răspunde la următoarele întrebări:

1. Există vreun act normativ prin care românilor decedați în străinătate să li se anuleze cetățenia și drepturile românești și astfel să se explice și disprețul funebru pentru românii abandonați în morgile Europei?

2. Aveți în lucru un proiect legislativ care să reglementeze clar problema repatrierii românilor decedați în țările de reședință sau această problemă nu reprezintă interes pentru ministerul pe care-l coordonați?

3. Când veți institui un fond de urgență pentru sprijinirea familiilor românilor decedați la muncă în străinătate sau cum veți soluționa această problemă?

Solicit răspuns în scris și oral.

Deputat Liliana Mincă, Circumscripția electorală nr.7 Botoșani, Colegiul uninominal nr.3.

Mulțumesc, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc și eu.

Țin să reamintesc membrilor Guvernului și primului-ministru că, în conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaților, aceștia sunt obligați să răspundă întrebărilor și interpelărilor depuse de către membrii Parlamentului, în speță de către deputați.

Dacă mai sunt alți colegi în sală care doresc să-și susțină interpelări de la microfonul Camerei?

Dacă nu, atunci dați-mi voie să-i nominalizez pe aceia care au preferat să depună în scris, la secretariatul Camerei Deputaților, una sau mai multe interpelări.

Domnul deputat Daniel Iane a depus o interpelare în scris. Domnii deputați Cătălin Drăgușanu, Mircea Irimie, Cezar Cioată și Liviu-Bodgan Ciucă împreună au depus o interpelare.

Doamna deputat Ana Birchall, o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Ovidiu-Cristian Iane, patru interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Tudor Ciuhodaru, două interpelări depuse în scris.

Doamna deputat Camelia Bogdănici, două interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Dumitru Niculescu, două interpelări depuse în scris.

Deputații Dorel Covaci, Aurel Vlădoiu au depus fiecare câte o interpelare la secretariatul Camerei Deputaților.

Domnul deputat Ion Eparu, o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Liviu Laza-Matiuța, doamna deputat Ciofu Tamara-Dorina și domnul deputat Mircea Man, fiecare a depus câte o interpelare în scris la secretariatul Camerei Deputaților.

Cu acestea, stimați colegi, am epuizat lista celor care astăzi și-au pregătit interpelările pentru a le depune în scris sau pentru a le prezenta de la microfonul Camerei.

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a urmări și acest episod al ședinței noastre de astăzi.

Vă doresc o seară bună tuturor!

Ne revedem mâine-dimineață la ora 8,30, la ședința consacrată declarațiilor politice.

Declar închisă ședința de astăzi.

Doamne ajută! O seară bună tuturor!

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 18,17.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 0:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro