István Bónis
István Bónis
Sittings of the Chamber of Deputies of October 7, 2013
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.119/15-10-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-07-2020
13-07-2020
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2013 > 07-10-2013 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 7, 2013

21. Primirea de răspunsuri la întrebările adresate membrilor Guvernului.
    21.1 Bónis István  
 
see:

   

Domnul Miron Tudor Mitrea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Bónis István. Prezent. Ministerul Economiei. Domnul secretar de stat Bogdan Badea.

Vă rog să citiți răspunsul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Bogdan Nicolae Badea (secretar de stat, Ministerul Economiei):

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate domnule deputat,

Referitor la întrebarea dumneavoastră având ca obiect alternativa la tehnologia cu cianură, vă comunicăm următoarele.

Ministerul Economiei derulează o parte a Programului național de cercetare.

Referitor la Programul național de cercetare, precizăm următoarele: prin Ordonanța Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare, se prevede implementarea strategiei naționale de cercetare.

Prin Planul național și planurile de cercetare ale autorităților publice centrale se stabilesc proiectele, astfel, prin hotărâre a Guvernului au fost aprobate Normele metodologice privind contractarea, finanțarea, monitorizarea și evaluarea proiectelor din planurile sectoriale de cercetare-dezvoltare.

Planurile sectoriale sunt multianuale și se desfășoară pe o perioadă de maximum 3 ani, iar, până în prezent, au fost aprobate 5 planuri sectoriale.

Planul sectorial de cercetare-dezvoltare al Ministerului Economiei reprezintă un instrument de implementare a priorităților privind evoluția domeniului cercetare-dezvoltare și inovare din industrie, stabilite prin politicile guvernamentale specifice domeniului.

În cadrul Planului sectorial domeniul minier, derulat în anul 2010, unul dintre proiectele finalizate pe domeniul reducerea impactului asupra mediului, generat de activități industriale, a avut ca temă tehnologii de obținere a aurului și argintului cu utilizarea unor reactivi nepoluanți, posibil a fi aplicată la rezervele de la Roșia Montană, ca o alternativă viabilă la tehnologia de extracție cu cianuri. Numărul contractului: 25/2008.

Rezultatul - obținerea unor randamente de minimum 60% în extragerea aurului și argintului prin solubilizarea acestora în soluții de tiosulfat de sodiu, tehnologie considerată nepoluantă.

Rezultatele acestui studiu au fost obținute doar la scară de laborator.

Ministerul Economiei nu poate finanța proiecte-pilot, pentru că nu avem astfel de ... în buget nu avem prinse astfel de cheltuieli și niciodată Ministerul Economiei nu a finanțat proiecte-pilot.

Aplicarea efectivă a brevetelor de invenții este posibilă cel mai probabil prin discuții cu investitori în domeniul respectiv, astfel încât să-și dovedească viabilitatea lor și la scară industrială.

Prin urmare, sugerăm promovarea metodei prin discuții directe cu aceștia.

Sperăm că informațiile furnizate vă aduc lămuririle necesare, referitoare la problema ridicată de dumneavoastră.

Vă asigurăm, domnule deputat, de disponibilitatea Ministerului Economiei, de a comunica în termen orice alt răspuns.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Domnule deputat, doriți să mai interveniți?

Video in format Flash/IOS

Domnul Bónis István:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Cred că domnul secretar de stat a citit foarte amănunțit ce i-am scris eu în întrebarea mea.

Deci este vorba tot de folosirea tiosulfatului de potasiu și, dacă dumneavoastră ați fi, totuși, disponibil să ne dați relatări mai amănunțite și dacă sunteți dumneavoastră așa amabil să discutați și cu cercetători, că la noi, la Baia Mare, avem o problemă cu această prelucrare a arderilor de... deci iazuri de decantare și a piritelor aurifere, ar fi dispus ministerul dumneavoastră să stea de vorbă la o discuție în ceea ce privește această stare, deci rezolvarea acestei stări.

Știți dumneavoastră că la Baia Mare, de exemplu, sunt interesați, cum ați zis dumneavoastră, investitori care ar fi de acord cu prelucrarea arderilor de acolo, dar folosesc cianură. Și administrația publică locală și cetățenii din oraș nu doresc această folosire a acestei metode și pentru asta v-am spus că ar trebui găsită o soluție, ca să putem rezolva acolo desființarea bombelor ecologice, mai ales că, dacă dumneavoastră ați citit despre Baia Mare, știți că de o jumătate de secol, Baia Mare a contribuit foarte mult la dezvoltarea economiei naționale și populația civilă a plătit și cu sănătatea pentru această situație și, de atunci, noi suntem permanent poluați. Și prin metoda asta, deci folosind tehnologia fără cianură, am putea acolo curăța zona pentru sănătatea locuitorilor.

Deci, dacă dumneavoastră sunteți amabil să-mi dați un răspuns, când și unde am putea discuta, sau să vină din Baia Mare echipa de cercetători să discutăm despre treaba asta.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule secretar de stat, sunteți pregătit să dați răspuns în continuare sau trebuie să vă mai gândiți?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Bogdan Nicolae Badea:

Domnule deputat, așa cum precizasem și în răspunsul la interpelarea dumneavoastră, Ministerul Economiei este interesat de găsirea soluțiilor nepoluante pentru extracția aurului, inclusiv în perimetrul Roșia Montană. Acesta a fost și motivul pentru care, în cadrul Programului de Cercetare pe care-l aveam bugetat și care cade în sarcina Ministerului Economiei, s-a finanțat un astfel de proiect.

Sigur că rezultatele, deocamdată, sunt la nivel de laborator. Noi oricând avem disponibilitatea să stăm de vorbă cu echipa de cercetători și chestiunea de programare a unei întâlniri se poate face fără niciun fel de probleme, să ne adreseze o solicitare în acest sens și se va stabili fără niciun fel de problemă.

Din păcate, nu avem în buget finanțarea de proiecte-pilot, Ministerul Economiei niciodată nu a finanțat proiecte-pilot.

Sigur că-i putem sprijini în identificarea unor potențiali investitori, care să-și asume aceste cheltuieli pentru finanțarea unui proiect-pilot, astfel încât să-și dovedească viabilitatea și la nivel industrial, pentru că, repet, deocamdată, a fost doar la nivel de laborator.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat. Poate stați de vorbă împreună, că discuția putem să o continuăm la infinit, ca să vă puneți de acord când vă prezentați cu ... procedura este încheiată. Îmi pare rău. Nu ies din procedură.

... poate stați de vorbă, domnule deputat, cu domnul secretar de stat și stabiliți un mod în care dumneavoastră să-i aduceți pe cei interesați, că dacă o lăsați nerezolvată, vom avea aceeași interpelare și peste o lună, două.

Domnul deputat Pâslaru, următoarea interpelare. Este prezent. Domnul secretar de stat Cristian Cosmin. Este absent. Nu a venit. Am deputat, nu am secretar de stat!

Dar de unde este? alocări bugetare. OK. Nu am ce să fac, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte de ședință,

Eu aș vrea, totuși, să se consemneze în procesul-verbal faptul că respectivul secretar de stat nu s-a prezentat, pentru că, de fiecare dată când noi, parlamentarii, suntem solicitați pentru un proiect de lege sau pentru un amendament sau mai multe amendamente, sau o modificare de proiect de lege, noi suntem prezenți și luptăm în așa fel încât Guvernul să-și vadă de treabă și să-și poată atinge obiectivele propuse.

De aceea, cred că este necesar ca măcar la nivel de secretar de stat, atunci când noi avem o problemă de genul interpelărilor sau întrebărilor, să fie prezenți în sală.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Vă rog, Secretariatul general, să faceți o notă ministrului tineretului și sportului, prin care să-l informați că domnul secretar de stat Cosmin Cristian nu a fost prezent la interpelări, lucru care este regretabil și ne manifestăm nemulțumirea față de modul în care Ministerul Tineretului și Sportului se prezintă... sau nu se prezintă în fața Camerei Deputaților.

Avem un număr de răspunsuri care sunt amânate; nu le mai citesc, sunt înregistrate, nu are niciun rost să le citim.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 14 july 2020, 21:24
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro