Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 30-09-2014

Ședința Camerei Deputaților din 30 septembrie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.85 Liviu Harbuz - declarație politică despre "Secretul lui Polichinelle din curtea serviciilor secrete";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Liviu Harbuz:

"Secretul lui Polichinelle din curtea serviciilor secrete"

Mai întâi trebuie să fac precizarea că respectul datorat serviciilor de informații trebuie să rămână neafectat de derapajele provocate de indivizi aflați în simbria unor așa-ziși oameni politici, de prim rang, unii, care au pus la îndoială - prin presiuni, șantaj, cumpărare de suflete - chiar autoritatea și prestigiul instituțiilor abilitate să garanteze siguranța statului și securitatea românilor.

Cea mai bună dovadă a încrederii, respectului și importanței acordate de Guvernul Ponta serviciilor de informații - SRI, SIE, DIA, SPP, DGIPI - este propunerea ca la următoarea rectificare de buget să le fie suplimentate bugetele.

Naiv să fii, de rea-credință ori fără discernământ, fie el și numai politic - și mă refer la clevetitorii care au și făcut comparații între instituții care au ținte și priorități total diferite în conjunctura sfârșitului de an 2014 - ca să nu realizezi că situația din estul României, de gravitate extremă, impune soluții pe măsură. Bine spunea cineva zilele trecute: neromân sau antiromân ar putea fi catalogați cei care minimalizează rolul serviciilor secrete când țara este sub așa amenințare.

Sub lupa acestor clarificări, vă invit la un recurs la memoria ultimilor 20 și de ani, zdruncinați în momente cheie, neapărat și în alegeri, de scandaluri, provocări, false probleme ce țin, ca artă a manipulării opiniei publice, de înalta școală a serviciilor de informații. Putem crede orice, dar că nu sunt specialiști - nu.

În timp ce unii dintre noi au avut capacitatea și inteligența de a arunca la groapa istoriei acest balast, învățând să separe oamenii de sisteme, alții fac figurație în rolul lui Polichinelle, mimând secrete numai de ei știute, aruncând pe piață scenarii ce nu-și mai găsesc demult spectatori.

Altfel spus, s-au deconspirat înainte de a-și juca rolul. Școala veche, confirmată la Anvers, nu ține cont că bilețele roz, plicuri surpriză, amenințări mai mult sau mai puțin voalate, personaje jalnice lovite de delir mistic, când sunt lansate pe piața publică în haine de ofițeri acoperiți, nu mai sunt compatibile cu societatea care s-a maturizat, a evoluat.

Amestecul unor astfel de indivizi în lupta politică ar putea compromite statutul serviciilor secrete din România, încrederea românilor în specialiștii care au jurat credință țării. Fără a fi mai patrioți, mai mari iubitori de țară decât fiecare român care își face datoria față de sine, familia sa, comunitatea din care face parte, contribuind, astfel, la binele, credibilitatea și securitatea țării. Dar disperarea ori interese obscure lasă încă loc public unor astfel de indivizi Polichinelle, care se cred ori se declară deținătorii unor mari secrete.

Mă inspiră refugiul protestatarilor-candidați la o berărie împreună cu Mița Baston - biciclista, parașutista, liber-schimbista ce-și înjură foștii colegi de partid - pentru a cita un proverb românesc în spiritul celor de mai sus: "Nu știe bărbatul ce știe tot satul".

Ar putea fi comic, dacă nu ar fi periculos. Noroc că serviciile veghează.