Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 23, 2015
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.21/04-03-2015
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2015 > 23-02-2015 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 23, 2015

6. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului.  

     

Doamna Rodica Nassar:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

O să continuăm cu lista deputaților înscriși, pentru a prezenta interpelări pe scurt, în ședința noastră de astăzi, 23 februarie 2015. Cei care doresc să o facă sunt rugați să poftească la microfon.

Domnul deputat Mircea Lubanovici? Nu este prezent. Va primi răspunsul în scris. Da, și a depus în scris, da.

Domnul deputat Cezar Cioată?

Doamna deputat Carmen Eleonora Hărău are trei interpelări depuse.

Domnul deputat Iulian Vladu, o interpelare.

Domnul deputat Anton Doboș, trei interpelări depuse.

Domnul deputat Ștefan Burlacu, o interpelare.

Domnul deputat Mihai Deaconu, cinci interpelări depuse.

Domnul deputat Ovidiu-Dumitru Ioan, o interpelare depusă.

Domnul deputat Dumitru Niculescu, două interpelări depuse.

Doamna deputat Camelia Bogdănici, o interpelare.

Domnul deputat Cseke Attila-Zoltán, o interpelare depusă.

Doamna deputat Lucia-Ana Varga, trei interpelări depuse.

 
Video in format Flash/IOS Vasile Horga

Domnul deputat Vasile Horga este prezent. Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Horga:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului prim-ministru al Guvernului României, Victor Ponta.

Domnule prim-ministru, avem o șansă istorică de a moderniza România, prin intensificarea absorbției fondurilor europene, prin realizarea programelor de investiții guvernamentale din bugetul public național, toate acestea, însă, cu modernizarea reglementării achizițiilor publice, în sensul standardizării documentațiilor tehnice de atribuire, pe tipuri de achiziții publice, și posibilități limitate de abatere de la acestea, precum și stabilirea unor reguli clare, în care un ofertant poate fi descalificat sau o ofertă poate fi declarată neconformă. Fără toate acestea, nu vom avea mari reușite de realizare.

Am redus intervenția mea.

Întrebarea este: vă rog să precizați când veți preconizați că veți realiza un cadru complex de măsuri privind achizițiile publice din România, atât în faza de ofertare, cât și în cea de execuție, astfel încât acest domeniu important al vieții economice și sociale a țării noastre să fie scos din sfera marii corupții.

O întrebare se referă la certificatele fiscale pe care cei care participă la licitațiile publice, potrivit O.U.G. nr.34/2006 trebuie să le obțină de la instituțiile publice din România - și vorbesc de faptul că aceste certificate ar trebui să fie disponibile pe internet, prin programe speciale informatice.

Și întrebarea este: stimați domni și doamne miniștri, vă rog să ne spuneți dacă sunt parcurși pași concreți în rezolvarea acestor probleme și când preconizați că veți avea disponibil pentru ofertanții români un asemenea serviciu public de obținere a certificatelor fiscale constatatoare?

Întrebarea se adresează Ministerului Finanțelor Publice, domnului ministru Darius Vâlcov, ministrului afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea; și Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, doamnei ministru Gabriela Gavrilescu.

Și ultima întrebare se referă la faptul că Curtea Constituțională a decis, prin decizia nr.5 din 15 ianuarie 2015, că este neconstituțională prevederea legislativă de la art.3 pct.4 din O.U.G. nr.51/2004 prin care autoritățile publice achizitoare au obligația de a reține garanția de bună conduită în contractele de achiziție, în cazul în care contestațiile sunt respinse de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sau de instanțele de judecată.

Întrebarea este: având în vedere cele semnalate, vă rog să-mi răspundeți în scris și oral, în sesiunea de întrebări și interpelări, când preconizați că veți publica în Monitorul Oficial al României decizia nr.5 din 15 ianuarie 2015 a Curții Constituționale a României?

Întrebarea se adresează Secretariatului General al Guvernului - domnului secretar general Ion Moraru, și Autorității Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice - domnului președinte Bogdan Paul Dobrin.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Rodica Nassar:

Mulțumim și noi.

Domnul deputat Costel Alexe, o interpelare depusă.

Domnul deputat Grigore Crăciunescu, de asemenea, o interpelare.

Domnul deputat Bogdan Diaconu, patru interpelări depuse.

Doamna deputat Tamara-Dorina Ciofu, două interpelări depuse.

 
Video in format Flash/IOS Mihai Tararache

Și colegul nostru, domnul deputat Mihai Tararache, are două interpelări. Rugămintea, dacă doriți, pe scurt, să prezentați una dintre ele. Vă rog, pe scurt.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Tararache:

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Prima interpelare este adresată ministrului apărării naționale, domnul Mircea Dușa, de către deputat Mihai Tararache, ales în Circumscripția electorală nr.14, Colegiul uninominal nr.1.

Tema este: marca Clubului Steaua.

Domnule ministru,

Stimați colegi,

Așa cum bine știm, avem astăzi parte de o întreagă tevatură legată de marca Steaua și folosirea ei, asta, de când instanțele au decis că marca Steaua aparține Clubului Sportiv al Armatei.

Pe de altă parte, pe lângă toată această tevatură, ceea ce nu realizează cei care astăzi negociază - străinii ar spune "ca la piață"; pe mine, unul, mă doare să spun asta - este faptul că Steaua aparține milioanelor de fani români și că ei sunt adevărații acționari ai acestei echipe, chiar dacă doar cu sufletul, pentru că, fără echipa Steaua, marca Steaua, pe care astăzi unii se bat, nu ar exista.

Steaua, dragi colegi, nu poate fi a unei persoane fizice, așa cum nu poate fi nici a ministerului, prin Clubul Sportiv al Armatei, pentru că astea sunt vremuri demult apuse. Au apus acele vremuri.

Steaua este un simbol național al României, nicidecum un obiect care se poate negocia.

Eu vă întreb: chiar nu putem renunța la vechile metehne? Chiar nu ne dăm seama că ne batem joc de valorile noastre, de simbolurile noastre naționale?

Oriunde te duci, în lume, ești întrebat de Steaua, nu ești întrebat de un om de afaceri sau de vreun ministru. Și ești întrebat de Steaua pentru că este una dintre puținele echipe românești care ne-au adus atâtea bucurii și care ne-au făcut cunoscut numele peste hotare.

Eu, fiind stelist, pot fi considerat a fi subiectiv. Dar, afirm astăzi, cu toată credința și cu toată convingerea că, din toată istoria fotbalului românesc, Steaua este cea mai mare echipă și cea care a avut cele mai multe rezultate, pentru care ne mândrim.

Cum putem, vă întreb, să ne batem joc de un simbol, de o echipă cu care ne mândrim cu toții? De o echipă la care sufletul și gândul a milioane de fani este în fiecare zi?

Ce negociați, domnilor? De ce atâtea negocieri? Cum puteți negocia un simbol al României care aparține, de fapt, românilor și exclusiv lor?

Eu cred că prea mult ne-am bătut, dragi colegi, joc de simbolurile noastre naționale. Ambițiile, orgoliile vă rog să le păstrați pentru obiectele dumneavoastră personale, nu pentru ceva ce aparține României.

De ce atâtea tergiversări, care nu ne fac cinste, nouă, ca țară, în primul rând? De ce atâta nepăsare față de acest simbol? Când se va termina această mascaradă în care este târâtă echipa- fanion a României?

De aceea, domnule ministru, vă întreb: când veți da în folosință, gratuit, așa cum milioane de români își doresc, marca istorică Clubului Steaua?

Și, în încheiere, domnule ministru, vă cer, în numele a milioane de români care iubesc această echipă, și cred că o iubiți și dumneavoastră, să interveniți în cel mai scurt timp pentru soluționarea acestei situații rușinoase, pentru noi, ca nație, în beneficiul țării, nu al vreunei persoane, al vreunei firme, pentru că, repet, și poate aud și toți cei responsabili și implicați, Steaua este un simbol național care nu poate fi terfelit și nu voi accepta asta și nu poate face obiectul nici unei negocieri.

Solicit răspuns scris și oral în termenul prevăzut de lege.

Vă mulțumesc. Deputat de Constanța, Mihai Tararache.

Și a doua interpelare, mai pe scurt.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Rodica Nassar:

Vă rog pe scurt, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai Tararache:

Ministrului culturii, domnul Ioan Vulpescu.

Tema este situația dezastruoasă de la Edificiul roman cu mozaic.

Domnule ministru,

Stimați colegi,

După o tristă experiență trăită de constănțeni, în ceea ce privește Cazinoul din Constanța, un monument de patrimoniu și un simbol al orașului de la malul mării, care a traversat o perioadă de aproape 10 ani de degradare, până când - și asta urmează să vedem - s-a luat decizia de a fi reabilitat și pus în valoare, un alt obiectiv de mare importanță se află în grea suferință, Edificiul roman cu mozaic.

Starea în care a ajuns Edificiul roman cu mozaic n-ar trebui să fie o surpriză pentru președintele consiliului județean Constanța și nici pentru consilierii județeni. Toți cei pomeniți aici este de presupus că au fost informați de către funcționarii direcțiilor responsabile ale ICJ Constanța, care au recepționat seria de informări semnate de către directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Chiar dacă acesta nu și-a descoperit vitejia necesară unei intervenții publice, în oricare din ședințele lunare ale Consiliului județean, în fața presei, măcar a bombardat cu hârtii instituția, de unde, conform legii, ar trebui să vină banii. Conform legii, da, dar conform bunului-plac se dovedește că nu.

Ultima informare trimisă către instituția surdă și minim chioară în ceea ce privește problemele Edificiului Roman cu Mozaic pe data de 28 ianuarie 2015 ar putea să îngrijoreze pe orice om sănătos la cap și aflat într-o funcție de decizie, ea reflectând nu doar starea de degradare accentuată, cu pericol de prăbușire a clădirii care adăpostește monumentul cu pricina, ci și nenumărate probleme la alte cinci obiective, dintre care renumitele cetăți Histria și Capidava și complexul de bisericuțe rupestre de la Murfatlar - Basarab.

Acest monument de patrimoniu național, Edificiul roman cu mozaic, este în pericol de prăbușire, iar clădirea care încă îl mai protejează este într-un stadiu avansat de degradare, conform ultimelor informații furnizate de specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

De aceea, domnule ministru, vă întreb ce măsuri veți dispune în calitate de ministru al culturii pentru salvarea acestui simbol al istoriei naționale?

Domnule ministru, pentru că știu că sunteți un susținător fervent al valorilor culturale și istorice ale României, vă rog ca, în numele constănțenilor, să găsiți soluții pentru a salva acest edificiu de o imensă valoare pentru Constanța, dar și pentru România. Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc. Deputat de Constanța - Mihai Tararache.

Și o a treia interpelare pe care doar o depun și n-o mai prezint, stimată doamnă președinte de ședință, se referă la Universitatea "Ovidius" - Constanța și este adresată ministrului educației naționale domnul Sorin Cîmpeanu.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Rodica Nassar:

Vă mulțumim și noi.

Închidem ședința noastră de astăzi.

Următoarea ședință, mâine de dimineață la ora 8,30.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 18,46.

 
     

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie dimanche, 11 avril 2021, 13:52
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro