Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 05-05-2015

Ședința Camerei Deputaților din 5 mai 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.72 Mircea-Titus Dobre - declarație politică intitulată "Reducerea TVA, o măsură de stânga sau de dreapta?";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mircea-Titus Dobre:

"Reducerea TVA, o măsură de stânga sau de dreapta?"

În urma rezultatelor pozitive obținute în economia românească, Guvernul a decis valorificarea acestui potențial prin introducerea unor politici fiscale menite să impulsioneze consumatorul și consumul.

Discuțiile privind reducerea TVA la anumite categorii de produse existau încă de la finalul anului precedent, având în vedere că luarea acestei măsuri este un angajament asumat de către Guvernul Ponta în fața cetățenilor. Această idee s-a consolidat în urma faptului că bugetul general consolidat a cunoscut un excedent în creștere semnificativă de la 2,3 miliarde de lei, după primele două luni ale acestui an, la 4,9 miliarde de lei la finele trimestrului întâi. În aceste circumstanțe, discuția privind extinderea bazei de reducere a TVA era următorul lucru firesc de făcut, având în vedere că economia ne oferă, acum această posibilitate. Ideile efervescente ale opoziției pe seama acestui subiect, conform cărora inițiativa reducerii TVA la toate produsele agroalimentare până la valoarea de 9% ar fi nesustenabilă și nepotrivită în actualul context economic, nu fac decât să agite apele în mod inutil și să demonstreze faptul că nici în prezent nu sunt capabili să recunoască un moment prielnic din punct de vedere economic.

România se număra printre țările cu cel mai ridicat nivel al taxei pe valoarea adăugată din zona euro, în timp ce majoritatea țărilor europene practică TVA diferențiat la alimente, TVA zero sau aplică un TVA unitar redus. Un alt atribut al populației române este acela că o mare pondere a veniturilor obținute, circa 42%, sunt investite în produse alimentare. Măsura de reducere a TVA-ului, respectiv reducerea prețului la alimente, va genera creșterea puterii de cumpărare și economisirea unei părți a bugetului lunar ce poate fi investit în alte cheltuieli.

Indiferent de ideile pe care formatorii de opinie opozanți ai acestei măsuri le lansează în spațiul mediatic, această măsura este una așteptată și benefică pentru toți cetățenii acestei țări. Acest lucru este afirmat și susținut de diverși agenți economici care nu se sfiesc să prezinte în spațiul public efectul ce va fi creat în urma operării acestei reduceri:

  • protecție socială, protejarea categoriilor vulnerabile împotriva sărăciei;
  • diminuarea evaziunii fiscale din agricultură, comerț și industria alimentară;
  • creșterea nivelului de trai, a consumului, a producției interne și creșterea încasărilor bugetare prin sporirea consumului.

Cât despre indignarea opoziției cu privire la adoptarea de către un guvern de stânga a unor măsuri de dreapta, trebuie să le transmit următoarea specificație: reducerea TVA nu face parte dintr-o anumită doctrină politică, nu este nici de stânga și nici de dreapta, ci este o politică economică modernă orientată către cetățean.