Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 21, 2015
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.234/28-12-2015
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2015 > 21-12-2015 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 21, 2015

16. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  

     

Domnul Florin Iordache:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

Da, vă rog... Lista deputaților înscriși pentru a prezenta interpelări, în ședința din 21.

Dacă domnul deputat Ovidiu Raețchi este prezent? Are o interpelare. Nu.

Domnul deputat Ioan Oltean, o interpelare.

Domnul Mircea Man, două interpelări.

Domnul Scarlat Iriza, una.

Domnul deputat Cristian Buican, șase interpelări. Nu.

Paul Dumbrăvanu? Nu.

Domnul Cornel-Gheorghe Comșa? Nu.

Domnul Vasile Horga, două interpelări. Nu.

Domnul Viorel Blăjuț, două interpelări. Nu.

Raluca Turcan, una.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Daniel Gheorghe

Daniel Andrei Gheorghe, patru. Este? Nu este.

Da. Vă rog, nu v-am... Erați sus.

Îl rog pe domnul Daniel Andrei Gheorghe... aveți patru interpelări, prezentați una, pe scurt.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Domnule președinte,

Nu funcționează... Da.

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am patru interpelări.

Una este pentru Ministerul de Interne, alta pentru Ministerul Energiei, încă una pentru Ministerul Sănătății, iar cea pe care o voi prezenta astăzi verbal se adresează domnului ministru al agriculturii, Achim Irimescu, și are drept subiect situația lumii pastorale românești.

Domnule ministru,

Apreciez sincer faptul că ați luat public apărarea produselor agroalimentare românești și ați avut demnitatea de a recunoaște faptul că piața românească e invadată de otrăvuri, după cum bine ați spus.

În calitatea mea de deputat PNL, am avut plăcerea de a merge în mijlocul oierilor, alături de alți colegi liberali, și de a asculta doleanțele acestora. Spun plăcere deoarece a fost surprins pozitiv de realismul și onestitatea crescătorilor de animale prezenți la protest.

Ca un urmaș al lăptarilor otopenari, cowboy-i de lângă Bucureștii de altădată, am înțeles care sunt cererile reale ale oierilor și văcarilor români și vă solicit atenția în vederea realizării unei ordonanțe de urgență care să permită producătorilor români să-și valorifice resursele cu adevărat, asigurând locuri de muncă, capitalizarea financiară internă și, nu în ultimul rând, păstrarea unor tradiții multimilenare.

Așadar, vă propun o serie de măsuri care pot detensiona actuala situație și care vin în interesul agriculturii românești.

Rectificarea Legii vânătorii în vederea eliminării prevederilor care au un potențial de generare a unui conflict artificial între păstori și vânători, ținând cont și de necesitatea protejării animalelor sălbatice; eliminarea din legislație a obligativității păstrării oilor în spațiu închis în intervalul 5 decembrie - 24 aprilie, fapt care generează pierderi financiare majore păstorilor și pune în pericol transhumanța tradițională; creșterea cuantumului subvenției agricole calculate în euro și eliminarea impozitării pe cap de animal; eliminarea restricționării plăților în numerar, fapt care duce la creșterea evaziunii fiscale și favorizarea samsarilor și a mafiilor arăbești care încearcă să acapareze comerțul cu produse de origine ovină; reducerea birocrației din domeniul creșterii animalelor și a valorificării produselor în acest sector de producție și eliminarea reglementărilor inutile care au ca efect întârzieri la efectuarea plăților și pierderi atât pentru stat, cât și pentru producători; înlesnirea angajării de personal necesar producției în asociațiile rurale care se ocupă cu păstoritul.

Dincolo de pitoresc și de o literatură mit-folclor, România este un lider european recunoscut astfel în domeniul oieritului și al creșterii animalelor.

Consider că această ramură agricolă, mai ales, în contextul prezentei crize alimentare a secolului XXI, care se anunță, joacă un rol capital în ceea ce reprezintă securitatea alimentară a României.

Fac apel la dumneavoastră să tratați cu maximum de eficiență și promptitudine această problematică a oieritului românesc atinsă în interpelarea de mai sus.

Vă mulțumesc.

Daniel Gheorghe, deputat PNL de Ilfov.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Sorin-Avram Iacoban

Următorul, domnul Mihai Deaconu, o interpelare, Anton Doboș, două interpelări, Cezar Preda, o interpelare, Virgil Guran, două, Petru Movilă, două, Mirel Taloș, o interpelare, Daniel Oajdea, o interpelare depusă, Eugen Tomac, patru interpelări, Marian Neacșu, o interpelare, Liliana Mincă, două interpelări, Constantin Adăscăliței, două interpelări depuse, Mihai Sturzu, o interpelare, Violeta Tudorie, două, Aurelian Mihai, o interpelare, Andreea-Maria Paul, o interpelare.

O prezentați? Da, vă rog, doamnă deputat, aveți două minute.

Mergem mai departe și revenim când sunteți pregătită, doamnă deputat.

Vasile Iliuță, o interpelare.

Vasile Varga are o interpelare. A ieșit.

Niculina Mocioi, o interpelare depusă.

Domnul Sorin-Avram Iacoban.

Vă rog, domnule deputat, aveți o interpelare. Aveți trei minute.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Astăzi, pentru stenogramă, depun o interpelare și 9 întrebări. Interpelarea este adresată Ministerului Transporturilor, domnului ministru Dan Marian Costescu, și are ca subiect Autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

Domnule ministru,

Deși am încercat să sensibilizăm Guvernul României în ceea ce privește realizarea Autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș, observăm din partea Guvernului un total dezinteres față de această lucrare de infrastructură. Lipsa banilor alocați în bugetul pe 2016 este barometrul real pentru cât de importantă este zona Moldovei pentru autoritățile executive de la București.

Din păcate, promisiunea făcută luna trecută de premierul Cioloș în privința unui calendar clar în ceea ce privește realizarea acestei autostrăzi Montana, nu s-a concretizat. Calendarul anunțat de domnul premier nu a fost dat publicității, iar banii alocați pentru refacerea sau actualizarea unor studii de fezabilitate au fost prinși în buget ca urmare a unui amendament depus de subsemnatul și alți parlamentari de Iași la Legea bugetului pe 2016, votat în Comisia pentru buget, finanțe și în Comisia pentru transporturi.

Având în vedere cele prezentate, vă rugăm să aveți amabilitatea să răspundeți la următoarele întrebări: 1. Autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș reprezintă pentru Guvernul României o prioritate strategică? 2. Dacă reprezintă o prioritate strategică, de ce nu a avut parte de bugetare în bugetul pe anul 2016? 3. Când vor începe efectiv lucrările la tronsonul Ungheni-Târgu Neamț și când estimați că vor fi încheiate? 4. Când estimați că se va putea circula pe autostradă de la Ungheni la Târgu Mureș?

Solicităm răspuns scris și oral pentru fiecare punct în parte în termenul prevăzut de lege.

Sorin-Avram Iacoban, deputat de Iași.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Maria-Andreea Paul

O invit în continuare pe doamna deputat Andreea-Maria Paul.

Vă rog. Aveți trei minute, doamna deputat.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Maria-Andreea Paul:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Interpelarea mea se adresează premierului României, domnul Cioloș, și ministrului pentru economie, Costin Borc, și totodată ministrului transporturilor, Marian Costescu.

Tema interpelării ține de prețul aproape dublu al sării pentru deszăpezire al SALROM pentru CNADNR decât pentru Ungaria și neplata redevențelor miniere la bugetul țării. Pe scurt, este vorba de perpetuarea unor practici vechi, ține de gestionarea și supravegherea activității reprezentanților statului în consiliile de administrație și în AGA la aceste companii naționale. Dați-mi voie să sintetizez problema detaliată în interpelarea scrisă.

CNADNR, cu acționariat unic de stat, achiziționează sarea pentru deszăpezire de la SALROM, societate cu acționariat majoritar de stat, dar cu 49% din acțiuni private, la preț mult mai mare față de prețul la care aceeași societate SALROM vinde sortimentul în Ungaria.

Mă revoltă faptul că statul român ar cumpăra de la propria companie cu preț aproape dublu decât cel practicat pentru firmele din Ungaria de deszăpezire. Discutăm nu doar despre costuri mari pentru deszăpezire, ci și despre scurgeri de milioane de euro către SALROM și acționariatul său privat.

Concret: din datele legate de prețul de intrare al sării în statisticile Organizației Mondiale a Comerțului, România livrează pe piața Ungariei sare la prețul de 30 de euro pe tonă, în timp ce Belarus sau Austria oferă sare la aproximativ 100 de euro pe tonă Ungariei. Aceeași sare este livrată de români cu circa 15 euro mai scump pe piața românească, adică CNADNR-ului, pentru deszăpezirea drumurilor din țară. Atenție, înainte de aplicarea TVA-ului pe piața românească.

Această statistică a Organizației Mondiale a Comerțului este disponibilă oricui, inclusiv CNADNR, cu vreo 300-320 de euro. La cele 300 de mii de tone cumpărate de CNADNR, diferența de preț de 15 euro pe tonă fără TVA nu doar că acoperea cheltuiala, dar ar fi prevenit și prejudiciul de circa 4,5 milioane de euro pe care îl suferă CNADNR numai în acest sezon.

În cercetarea acestei probleme...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Concluzia?

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Maria-Andreea Paul:

...am descoperit semnale deosebit de îngrijorătoare și legat de modul de conducere al SALROM: refuzul său sistematic de plată a redevenței miniere în cuantumul legal, nerealizarea programului de investiții cu grave consecințe în exploatare și clientelism la angajare. Dar nu numai.

Ridic așadar o serie de întrebări lămuritoare vizavi de aceste probleme și prețuri și cer soluții. Pentru că ceea ce mă interesează cel mai tare este să găsim soluții.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Maria-Andreea Paul:

În detaliu găsiți în interpelarea în forma scrisă.

Și eu vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Gheorghe Marin

Domnul Florin Iordache:

Mai departe.

Domnul deputat Marin Gheorghe, o interpelare.

Vă rog, domnule deputat. Aveți trei minute.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Gheorghe Marin:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Interpelarea mea este adresată domnului ministru Petre Tobă, ministrul afacerilor interne, și ea se referă la posibilitatea înființării unui centru pentru refugiați în municipiul Câmpulung.

Cu ocazia dezbaterii în Parlament a proiectului bugetului de stat, domnul ministru a făcut unele declarații cu privire la posibilitatea înființării unui astfel de centru în municipiul Câmpulung. Trebuie să transmit pe această cale îngrijorarea cetățenilor la vestea privind înființarea unui astfel de centru în municipiul Câmpulung și această îngrijorare pornește de la situația socio-economică existentă în zonă.

De aceea, pe scurt, doresc ca domnul ministru să analizeze cu atenție problematica înființării acestui centru pentru refugiați în municipiul Câmpulung și, de asemenea, doresc să ne prezinte punctul de vedere al ministerului pe această temă, dacă s-a luat o decizie în sensul înființării acestui centru și dacă s-a luat o decizie, care sunt măsurile care au fost întreprinse.

Mulțumesc.

Deputat Gheorghe Marin, deputat de Argeș.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Florin Gheorghe

Următorul domn deputat Florin Gheorghe. O interpelare.

Vă rog, domnule deputat, aveți trei minute.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului ministru al sănătății. Obiectul ei este lipsa acută de insulină în farmaciile din Constanța.

Domnule ministru,

Una dintre cele mai grave probleme ale sistemului de sănătate din România o reprezintă lipsa unor medicamente extrem de importante și extrem de uzuale din dotarea spitalelor sau din inventarul farmaciilor. Această problemă s-a agravat și mai mult începând cu data de 1 iulie 2015, atunci când au intrat în vigoare noile prețuri la medicamente. Astfel, numai la nivelul județului Constanța se înregistrează un deficit important din următoarele categorii de medicamente - Apidra, Humalog, NovoMix și NovoRapid, asupra cărora asociațiile pacienților, dar și reprezentanți ai cadrelor medicale au tras un semnal de alarmă la nivelul ministerului, fără să primească în schimb niciun răspuns.

În aceste condiții, vă rog, domnule ministru, să aduceți următoarele precizări: 1. Cum intenționați să rezolvați acest deficit de medicamente din sistemul de sănătate, având în vedere că mulți producători reclamă faptul că prețurile mici și taxele mari nu mai stimulează aprovizionarea cu acestea? 2. Cum anticipați să stopați așa-numitul "export paralel", dar și aprovizionarea pacienților din alte surse, unele neautorizate, fenomen care pune în pericol viața pacienților? Și 3, ce măsuri intenționați să implementați pentru a stimula utilizarea medicamentelor generice, mult mai ieftine, care ar ridica presiunea pusă asupra Casei Naționale de Asigurări de Sănătate?

Deputat UNPR, Florin Gheorghe.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Da. Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Ioan Tămâian

În continuare, domnul deputat Ioan Tămâian.

Vă rog, domnule deputat. Aveți o interpelare și aveți trei minute să o prezentați.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Tămâian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Interpelarea mea este adresată domnului Vlad Alexandrescu, ministrul culturii.

Obiectul interpelării este impozitarea clădirilor și terenurilor aflate în folosința UAP.

Întărirea capacității instituționale în elaborarea politicilor publice în domeniul culturii și al managementului programelor în domeniul cultural, al stimulării industriilor creative, armonizării legislative în domeniul cultural cu legislația Uniunii Europene, promovarea creației contemporane și a diversității culturale românești sunt principalele puncte propuse de premierul Dacian Cioloș în programul de guvernare privind cultura.

Mai mult, la împlinirea unui an de mandat al Președintelui Klaus Iohannis, acesta a declarat de la tribuna Parlamentului: "România educată, ca proiect de țară, ar trebui să fie una dintre aceste direcții, ea incluzând nu doar sistemul de învățământ, ci și încurajarea culturii, inovării și cercetării, stimularea creativității și aprecierea performanței."

Având în vedere aceste repere importante fixate de către Guvern și instituția prezidențială, vă supun atenției Domniei Voastre o problemă cu care se confruntă filialele UAP din România, și anume, obligația pentru plata de către UAP a impozitelor și taxelor pe clădirile în care funcționează, chiar și retroactiv, sume calculate de către unele consilii locale.

Vă menționez faptul că artiștii plastici sunt dependenți de existența unui spațiu de creație individual și a unui spațiu de expunere.

Având în vedere faptul că resursele sunt limitate, deoarece Uniunea Artiștilor Plastici din România, cât și filialele și asociațiile afiliate nu primesc subvenții de la bugetul de stat sau bugetele locale, obligația la plata impozitului, taxei pe clădiri și terenuri, care înseamnă, și într-un caz și în altul, plata unor sume foarte mari de bani, devine împovărătoare. Noul Cod fiscal conferă consiliilor locale posibilitatea de a acorda scutiri și reduceri de impozite, taxe pentru clădirile și terenurile utilizate de organizațiile non-profit, precum Uniunea Artiștilor Plastici din România, pentru activitățile non-profit. Lăsate, însă, la latitudinea consiliilor locale posibilitățile de acordare a scutirilor și reducerilor, vor crea cu siguranță regimuri discriminatorii, neuniforme pentru activitatea asociațiilor artiștilor plastici din România.

Tocmai de aceea consider oportună modificarea noului Cod fiscal, să facem cu toții demersurile necesare pentru ca rolul artiștilor plastici în societatea românească să poată fi consolidat și acest lucru nu este posibil fără scutirea de impozit a bunurilor aflate în proprietatea sau în folosința Uniunii Artiștilor Plastici din România ori a filialelor județene. Doar așa se poate răspunde la nevoile reale, actuale ale creatorilor în vederea îmbunătățirii calității vieții, în concordanță cu standardele europene, pentru promovarea și susținerea artei plastice românești contemporane, un reper important și în programul dumneavoastră de guvernare.

Cu deosebit respect, deputat Ioan Tămâian.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Eleonora-Carmen Hărău

În continuare, doamna deputat Lucia-Ana Varga. 4 interpelări depuse și ultima interpelare din partea a 36 de deputați din Grupul parlamentar al PNL, o interpelare.

Da. Și ultimul vorbitor, doamna deputat Hărău, Grupul PNL.

Vă rog, doamna deputat.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Eleonora-Carmen Hărău:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Mai cu seamă că e vorba de o chestiune care astăzi a izbucnit în județul Hunedoara, în Valea Jiului.

Interpelarea mea se adresează domnului prim-ministru Dacian Cioloș și domnului ministru al energiei.

Stimați domni miniștri,

Astăzi-dimineață, în Valea Jiului, la Mina Lonea de la Petrila începuseră proteste spontane în legătură cu contractul de muncă. Lor li s-a alăturat în jurul prânzului Termocentrala de la Paroșeni, iar în această seară, mina de la Lupeni nu va intra la schimbul trei, protestează și ei.

Apelez la dumneavoastră, informându-vă inițial că Valea Jiului stă pe un butoi de pulbere. La problemele de contestare a contractului de muncă, fiindcă acesta pare să fie motivul protestelor de astăzi din Valea Jiului, Complexul energetic Hunedoara cu cele trei subunități, se adaugă faptul că se prefigurează un Crăciun fără căldură și fără apă caldă în toată Valea Jiului, date fiind stocurile mici de cărbune, de huilă, cu care se poate face încălzirea tuturor familiilor care sunt conectate la rețeaua termică.

Știu că ați preluat acolo o situație catastrofală, însă v-aș ruga frumos să puneți pe lista problemelor pe care în mod cert va trebui să le rezolvați în perioada sărbătorilor această problemă deloc ușoară, pentru că înaintea măsurilor de termen mediu și lung, cu strategie energetică, cu gestionarea posibilei insolvențe la Combinatul energetic Hunedoara, apar aceste probleme foarte presante și foarte concrete.

Vreau să vă mai învederez faptul că, la nivelul județului Hunedoara, prefectul județului pare să judece lucrurile, nu doar acestea, ci și pe cele ale municipiului Hunedoara în consiliul local, de o manieră foarte partizană, PSD-istă, adică, lucru asupra căruia v-aș ruga să vă aplecați cu celeritate pentru rezolvarea tehnocratică a problemelor din județul Hunedoara.

Vă mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Cu acestea fiind spuse, declar ședința închisă.

Mulțumesc.

Ne vedem mâine-dimineață la ora 8,30, la declarații politice.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 18,33.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 12 april 2021, 6:31
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro