Plen
Ședința Camerei Deputaților din 14 martie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.41/22-03-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
13-04-2021
12-04-2021
07-04-2021
06-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 14-03-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 14 martie 2017

    Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

Ședința a început la ora 08,30.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă, pe rând, de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistați de domnul deputat Georgian Pop și de domnul deputat Cristian Ghinea, secretari ai Camerei Deputaților.

Ultima parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Nicolae-Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Georgian Pop și de domnul deputat Cristian Ghinea, secretari ai Camerei Deputaților.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună dimineața!

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, 14 martie 2017, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Dați-mi voie să vă reamintesc dispozițiile regulamentare. Ordinea luărilor de cuvânt va fi una alternativă și se va face pe grupuri parlamentare. Durata prezentării unei declarații politice nu poate depăși trei minute, iar niciun deputat nu poate prezenta mai mult de o declarație sau de o intervenție în aceeași ședință.

 
Video in format Flash/IOS   Valentin Gabriel Boboc - declarație politică privind lupta anticorupție;

Dau cuvântul domnului deputat Valentin Boboc, Grupul parlamentar al PSD.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Valentin Gabriel Boboc:

Declarație politică privind lupta anticorupție

Din necesități de luptă politică exacerbată, pe timpul campaniei electorale, s-a agitat cu mare sârguință problema corupției până acolo încât s-a ajuns la o isterizare a opiniei publice, care, ca orice opinie publică, este convinsă că nu există bogăție fără corupție, că nu există bunăstare fără fraudă. Alegerile s-au terminat, lupta cu corupția a devenit campanie anticorupție și, după bunul obicei românesc, se caută corupții ca și când cetățenii României se împart în două categorii: cei care conduc și sunt corupți și cei care sunt în opoziție și nu sunt corupți.

Se întoarce țara cu susul în jos, doar s-o găsi ceva de agățat pentru liderii partidului care a câștigat alegerile. Dacă vrei să combați corupția căutând-o doar aici, o s-o combați o mie de ani fără niciun folos.

Dacă îi zici simplu corupție, fără să o pui în legătură cu fenomenul infracțional în ansamblul său, transformi corupția fie într-o armă politică, fie într-o corupere a justiției de la adevărata ei misiune, fie în campanie de tip agricol, cu recolte mincinoase peste plan.

Respectarea separației puterilor în stat și a normelor statului de drept nu este o chestiune facultativă pentru nimeni. În caz contrar, nu ne mai aflăm în România, acea țară democratică ce dorește să aparțină Uniunii Europene, ci ne putem considera, eventual, într-o dictatură de tip sud-american, al cărei climat politic este marcat de șantaj, tensiune și teroare.

Au revenit în actualitate toate metodele prin care în anii '50 clasa politică românească a fost eliminată din actualitatea luptei politice. Între lupta împotriva burghezo-moșierimii de atunci, în disprețul drepturilor și libertăților individuale, și lupta împotriva corupților, inventați de mașina de propagandă a sistemului, este o similitudine care nu poate să nu neliniștească opinia publică românească.

Mai devreme sau mai târziu, dar, cu certitudine, nu peste mult timp, opinia publică românească va observa că în această luptă nu corupția este afectată, ci doar democrația românească, jertfită pe altarul intereselor înguste de partid.

Deputat Boboc Valentin, județul Teleorman.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Constantin Șovăială - declarație politică având tema Partidul Național Liberal susține reforma sistemului medical;

Domnul deputat Constantin Șovăială, PNL.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Constantin Șovăială:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică poartă denumirea: "Partidul Național Liberal susține reforma sistemului medical".

După spusele domnului deputat Șerban Nicolae, un corupt nu trebuie să stea într-o cameră de 3 pe 3, în igrasie și mizerie. Mă întreb, de ce în spitale pot sta în condiții inumane, după caz, un bătrân, un bolnav, un copil instituționalizat, un sărman, un tânăr, eventual pe bani mulți. Nu ar trebui să fie dreptate, echitate, demnitate pentru toți cetățenii români, indiferent de situația în care se află?

Se moare cu zile în spitale din cauza bacteriilor și nu vă interesează, dragi colegi parlamentari ai majorității! Ce vină au săracii bolnavi că au ajuns în spital și nu au condiții de a se trata? Într-o țară în care plătim taxe și impozite pentru acest domeniu, cel al sănătății, condițiile sunt deplorabile. De ce nu vă doriți investiții pentru construcția spitalelor? Sunt foarte multe clădiri lăsate de izbeliște, ce ar putea fi modernizate și transformate în spitale pentru bolnavi. Doar că altul este scopul: de a vă duce la bun sfârșit obiectivele.

Ministrul sănătății, Dorel Bodog, după vizita la Călărași, afirma că nu sunt probleme la Spitalul de urgență, chiar dacă personal a constatat că într-un pat stăteau și câte doi bebeluși sau că puteai rămâne blocat în lift.

Mi se pare inadmisibil că, după plecarea ministrului din spital, ușile de la Pediatrie au fost încuiate, iar jurnaliștii nu au fost lăsați să filmeze condițiile în care stau pacienții.

Totodată, sunt profund dezamăgit să observ indiferența ministrului sănătății privind copiii bolnavi de leucemie, care sunt lăsați în voia sorții!

Este o situație alarmantă în spitalele din România. Copiii cu leucemie primesc tratamente incomplete care, în loc să-i salveze, le micșorează șansele de supraviețuire.

Un alt caz concret a fost cel de la Spitalul de Pediatrie din lași, unde trei medicamente pentru afecțiuni oncologice lipsesc de aproximativ o lună. Din păcate, problema medicamentelor o întâlnim în toată țara.

PSD ignoră sistemul de sănătate și refuză să investească pentru salvarea vieților românilor. Câți români ar trebui să mai moară ca să înțeleagă și majoritatea parlamentară că în spitalele din România sunt condiții inumane, care le curmă viața pacienților?

Partidul Național Liberal își dorește un sector medical de sănătate reformat, în folosul pacientului, grijuliu cu banii asigurărilor medicale, cu medici respectați și opt spitale regionale noi. Dorim servicii medicale de sănătate competitive și cu personal bine plătit.

În calitate de parlamentar și de cetățean al acestei țări doresc să susțin interesele cetățenilor!

Constantin Șovăială, deputat al PNL.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Cristina-Mădălina Prună - despre avantajele apartenenței României la Uniunea Europeană;

Domnul deputat Tudor Pop, USR? Nu este.

Domnul deputat Emil Pașcan, PMP? Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Cristina-Mădălina Prună (din sală):

Îmi cer scuze, de la USR!

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnule Pașcan, avem o colegă de la USR...

Mulțumesc frumos.

Doamna deputat Cristina Prună? Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Bună dimineața!

Doamnă președinte de ședință,

Stimați colegi,

La începutul acestei luni a fost publicată, din partea Comisiei Europene, Carta Albă privind Viitorul Europei. Aceasta pune pe masă mai multe scenarii de perspectivă, într-un context în care unele state pun sub semnul întrebării solidaritatea și buna cooperare.

Susțin cu fermitate, alături de colegii din USR, ceea ce președintele Junker prezintă clar: enormul succes la nivel de cooperare și pace în Europa, reprezentat de proiectul Uniunii. Este iresponsabilă atitudinea celor care, în numele populismului, pun în pericol un proiect atât de valoros pentru noi toți.

Avantajul României este indiscutabil, în urma procesului de integrare, și vine în două mari moduri.

În primul rând, avantaje practice și directe.

În termeni bugetari, România a ieșit pe plus cu multe miliarde de euro. Absorbția de fonduri și accesarea de proiecte trebuie să continue.

Piața unică a deschis posibilități pentru producția autohtonă și investiții. Creșterea economică bună se datorează nu în mică parte apartenenței la piața unică.

Posibilitatea de a călători și a munci în Europa a deschis șansa îmbunătățirii vieții a milioane de români care lucrează în Uniunea Europeană, dar și a milioanelor de români care beneficiază de pe urma remitențelor, aici în țară.

În al doilea rând, avantaje în planul reformei statului.

Uniunea Europeană a reprezentat o presiune crucială asupra clasei politice din România și asupra instituțiilor statului.

Fără Uniunea Europeană și MCV-ul pe care domnul Tăriceanu îl critica acum câteva săptămâni, slabe șanse am fi avut să avem măcar o dezbatere despre lupta împotriva corupției, nici nu mai vorbim despre pașii reali pe care guvernările au fost nevoite să îi facă pentru a satisface procesul de integrare.

Apartenența la UE garantează încadrarea României în rândul democrațiilor liberale, iar Uniunea presupune un drum clar pentru a atinge acest model de societate liberă, democratică și prosperă.

Cu aceste idei în vedere, România nu își poate dori decât integrare mai multă și cooperare cu toate statele membre.

Acesta este mesajul pe care România trebuie să îl dea. Este îngrijorător să ascultăm nuanțele eurosceptice din discursul unor politicieni din coaliția de guvernare. Sper că este doar un populism de moment, iar politicienii puterii se vor trezi la realitate și vor opta clar pentru un parcurs al integrării continue în cadrul UE.

Trebuie să optăm pentru Europa maximală, să fim parte a activă a ei, iar dacă alte state nu vor împărtăși această viziune, să fim alături de nucleul pro-european, drept campion al proiectului în zona de est.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Otrava autonomiei etnice este răspândită de la Târgu Mureș;

Domnul deputat Emil Pașcan. Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc.

Doamnă președinte de ședință,

Distinși colegi,

Declarația mea politică se intitulează: "Otrava autonomiei etnice este răspândită de la Târgu Mureș".

În programul politic al Partidului maghiar era inclusă, încă din 1922, prevederea conform căreia: "Acolo unde nu era posibilă autonomia teritorială, să se acorde autonomie administrativă". De atunci, liderii maghiarimii au urmărit consecvent acest obiectiv politic. În Transilvania de Nord, după odiosul "Diktat de la Viena", în anii care au urmat, românii au avut parte de un cumplit pogrom etnic. Ne blestemă străbunii martiri, din mormintele lor, dacă vom uita vreodată acest genocid al urii îndreptat împotriva "vinovăției" de a fi român.

Ulterior, într-o Transilvanie ocupată de sovietici și administrată de foști funcționari horthyiști maghiari, proaspăt deveniți comuniști, maghiarimea s-a bucurat de importante privilegii. Mai mult, huzurul asupritor asupra populației românești a continuat între anii 1952-1968, când în centrul României a existat o regiune autonomă maghiară constituită după modelul sovietic.

A fost un experiment criminal pentru români, impus de dictatorul sovietic Stalin, la presiunea liderilor comuniști de la Budapesta.

Astăzi, prin proiectul promovat politic cu agresivitate, de autonomie a așa-zisului "Ținut Secuiesc", nu se dorește de fapt obținerea unor noi drepturi pentru maghiari, ci este vădit un "naționalism lingvistic" care revendică un teritoriu etnic exclusivist, de tip federal sau colonial.

În studiile geopolitice de dată recentă, "naționalismele lingvistice" sunt considerate primejdioase, întrucât tind să rupă din unitatea spațiului național "enclave", "teritorii", pe care să le considere "spații ale etniei", "teritorii etnice", ceea ce va duce la utilizarea "politicilor etnice" ca "politici secesioniste".

După 1989, principala preocupare a majorității liderilor maghiari postdecembriști a fost aceea de a înălța ziduri între români și maghiari, și nu de a construi punți între cele două identități culturale. Faptic, pașii pentru înfăptuirea autonomiei "secuimii", bazată pe criterii etnice, au început cu domeniile învățământului, culturii și administrației publice locale și au continuat consecvent prin realizarea "bazei economice" a autonomiei, atât prin retrocedarea imobilelor, terenurilor agricole și a pădurilor - inclusiv proprietățile composesorale, cât și prin privatizarea societăților comerciale de stat și înființarea unor noi societăți private cu capital maghiar, în domeniile: industriei, turismului, comerțului, agriculturii ș.a.m.d.

Totodată, s-a urmărit constant separarea școlilor pe criterii etnice, cu efecte dramatice asupra profesorilor și elevilor, iar acum procesul de învățământ în aceste școli are puternice trăsături etnocentriste.

Mulți dintre absolvenții școlilor cu predare în limba maghiară...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Astăzi, în județele Harghita și Covasna, cei care au nevoie de protecție pentru a-și conserva și afirma identitatea etnică, pe cale de dispariție, sunt chiar românii minoritari, și nicidecum maghiarii.

În timp ce România este preocupată de asigurarea unui climat de conviețuire interetnică, în consens cu legislația și practica europeană, toate formațiunile politice care reprezintă minoritatea maghiară din România au înscris în programele lor politice dezideratul autonomiei teritoriale pe criterii etnice, iar municipiul Târgu Mureș este tot mai des, din păcate, spațiul lor de manevră pentru răspândirea otrăvii separatiste.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS   Andi-Gabriel Grosaru - declarație politică intitulată 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma;

Domnul deputat Grosaru, minoritățile naționale.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Andi-Gabriel Grosaru:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică se intitulează: "60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma".

La data de 25 martie 1957, la Roma au fost semnate pentru o perioadă nelimitată două tratate cruciale pentru Europa. Este vorba despre tratatele de instituire a Comunității Economice Europene și a Comunității Europene a Energiei Atomice.

S-au scurs 60 de ani de atunci, ani de transformări fundamentale pentru viața cetățenilor de pe "bătrânul continent" și implicit, în lumina fenomenului tot mai pronunțat al globalizării, de pe întreaga planetă. Europa de astăzi ni se înfățișează ca o construcție firească, normală pentru mulți, dar care, necunoscând adevăratele sacrificii pentru ceea ce a devenit, tind să nu o prețuiască pentru adevărata ei însemnătate, cu riscurile de rigoare, când aderi la ceva... "c'est déjŕ fait".

De aceea, este foarte important să ne întoarcem cu gândul la ziua în care oameni de frunte din șase state - Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos - au semnat două înțelegeri cu o simbolistică deosebită pentru o Europă fărâmițată în entități cu înclinații spre conflict, încă în convalescență după Al Doilea Război Mondial.

Pentru a înțelege pe deplin acest context vitreg, este relevant să amintim câteva dintre obiectivele importante propuse prin Tratatele de la Roma:

  • instituirea bazelor unei Uniuni tot mai strânse între popoarele europene;
  • asigurarea, printr-o acțiune comună, a progresului economic și social al țărilor fondatoare, prin eliminarea barierelor care divizează Europa;
  • îmbunătățirea constantă a condițiilor de trai și de muncă ale popoarelor;
  • întărirea unității economiilor și asigurarea unei dezvoltări armonioase prin reducerea decalajului dintre diferitele regiuni și a rămânerii în urmă a zonelor defavorizate;
  • menținerea și întărirea păcii și libertății;
  • crearea unei piețe fondată pe principiul liberei concurențe, în care sunt interzise înțelegerile între întreprinderi, precum și ajutoarele oferite de stat care au ca obiect sau ca efect să împiedice, să limiteze sau să distorsioneze concurența;
  • libera circulație a mărfurilor, a persoanelor, a serviciilor și a capitalurilor, și a transporturilor;
  • stabilirea condițiilor de securitate care vor îndepărta pericolele la adresa vieții și sănătății populației;
  • întreprinderea, fără întârziere, a unui efort comun care să facă posibile realizări pe măsura capacității creatoare a țărilor;

Așadar, nu exista o strânsă uniune între popoarele europene. Barierele care divizau Europa împiedicau progresul economic și social, deci și îmbunătățirea condițiilor de trai și de muncă ale cetățenilor. Menținerea păcii și libertății erau puse în pericol și din cauza decalajului uriaș dintre diferitele regiuni ale continentului. Reprezentau o practică uzuală înțelegerile între întreprinderi care împiedicau sau limitau concurența. Libera circulație a mărfurilor sau a persoanelor, garantată acum pe tot întinsul Uniunii Europene, era doar un vis.

Așa cum am spus, cine nu cunoaște istoria devenirii europene are dificultăți în a aprecia victoriile obținute de-a lungul timpului, prin sacrificii considerabile, de fondatorii unei comunități multistatale, fără granițe marcate cu sârmă ghimpată.

Nu putem cădea în cealaltă extremă și afirma că o eventuală separare a Uniunii Europene după modelul Brexit ar duce la restaurarea contextului existent în anul 1957...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați! Ați epuizat cele trei minute. Vă rog!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Andi-Gabriel Grosaru:

... însă cu siguranță asemenea direcție nu va fi expresia unui progres, ci însăși definiția întoarcerii în timp.

În încheiere, doresc să amintesc că în acest an, la 1 ianuarie, România a împlinit 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană și că țara noastră va deține în premieră, în 2019, timp de șase luni, președinția rotativă a Uniunii Europene.

Îmi exprim convingerea că reuniunea șefilor de stat și de guvern ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, programată pentru data de 25 martie 2017 la Roma, va revitaliza încrederea într-o Europă unită și voința politică pentru un angajament unic ferm de axare pe creșterea și pe ocuparea forței de muncă, pe necesitatea garantării securității frontierelor și a apărării europene.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Ștefan Mușoiu - declarație politică numită Avem nevoie de sprijin, nu de două viteze;

Domnul deputat Ștefan Mușoiu? Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ștefan Mușoiu:

Mulțumesc, doamnă președinte,

Declarația mea politică se va numi "Avem nevoie de sprijin, nu de două viteze".

Stimați colegi,

Este greu de crezut că ideea unei Europe cu două viteze va deveni în mod oficial, vreodată, un principiu al Uniunii Europene.

O astfel de strategie va avea un impact al cărui costuri vor fi greu de decontat de celelalte state care își permit să evolueze mai repede, și aceasta pentru că va influența în mod radical și aproape ireversibil politicile de coeziune și de incluziune. Nu prea poți merge cu o viteză mult prea mare într-o zonă în care se situează anumite state, pentru că riști să creezi un abis față de celelalte țări membre, deci premise sumbre pentru Uniunea Europeană.

Onorată instanță,

Trebuie să le reamintim constant factorilor europeni că țările care sunt în curs de dezvoltare au nevoie de sprijin în continuare pentru ca Uniunea Europeană să funcționeze ca un tot unitar. Știm cu toții că România încă nu face parte din toate structurile Uniunii și că vor exista probabil și pe viitor proiecte în care un grup de țări va dori să ia o inițiativă și să meargă mai repede. Tocmai din aceste motive România nu va ieși din Uniune, ci se va angaja, ca și până acum, să îndeplinească toate criteriile, astfel încât să ne integrăm în nucleul dur, decizional al Uniunii Europene.

Noi, parlamentarii PSD, vom susține toate deciziile cabinetului condus de Sorin Grindeanu pentru atingerea acestui deziderat și îmi exprim nădejdea că și parlamentarii opoziției vor face același lucru, în favoarea țării noastre. E adevărat, e mai ușor să fii vocal la orice decizie a Guvernului, când te afli în băncile opoziției, dar acum este vorba de interesul național.

Țin să reiterez că ambiția noastră, a celor din alianța de guvernare, este să susținem în continuare adoptarea unor programe de dezvoltare a cooperării europene, dar și să devenim o țară care să ocupe, cu adevărat, al șaptelea loc în Uniunea Europeană, așa cum suntem din punctul de vedere al populației.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Florica Cherecheș - declarație politică intitulată La muncă, nu la întins mâna!;

Doamna deputat Florica Cherecheș? Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "La muncă, nu la întins mâna!".

Una dintre cele mai mari probleme ale angajatorilor din România, indiferent de mărimea firmei lor, este să-și găsească muncitori calificați sau oameni dornici să se califice la locul de muncă. Această problemă o au și micile gospodării de la țară care caută persoane apte de muncă, dispuse să le ajute în gospodărie sau la muncile agricole. Asta se întâmplă pentru că mulți dintre cei care nu au plecat în străinătate să lucreze preferă să stea pe ajutoare sociale decât să muncească. Ba, mai mult, angajatorii au probleme cu legislația muncii care îngrădește dreptul angajaților de a presta ore suplimentare în weekend, dacă nevoia de a onora o comandă urgentă o impune, pentru că nu pot respecta prevederile unui cod al muncii inflexibil și neadaptat cerințelor actuale.

Este nevoie ca legislația muncii să se flexibilizeze, modernizându-se și înțelegând provocările mediului privat, care trebuie să-și păstreze competitivitatea în fața concurenței din străinătate, care beneficiază de înlesniri și adaptări ale Codului muncii la nevoile concrete.

Având în vedere faptul că prosperitatea generală este un rezultat nemijlocit al producției și că România are de recuperat mult în ceea ce privește nivelul de trai, este nevoie de stimularea muncii printr-o regândire a sistemului de ajutoare sociale, astfel încât ele să fie acordate doar celor care au cu adevărat nevoie de ele, celor care se află în incapacitate temporară sau permanentă de a munci. Munca cinstită nu doar că dă un sentiment de semnificație și valoare omului, dar îl ajută și să contribuie la bunăstarea proprie și generală.

Vă invit, deci, să sprijinim școlile de meserii, să încurajăm tinerii să muncească, să sprijinim acțiunile de reconversie profesională, acolo unde e cazul, să sprijinim antreprenoriatul cu măsuri concrete și să dăm ajutoare sociale doar celor care nu pot munci, nu celor care au ajuns deja dependenți de ele, dar nu oferă nimic în schimb. Chiar dacă Ministerul Muncii și Justiției Sociale are cel mai mare buget, respectiv 9,6% din PIB, acești bani nu trebuie risipiți sau acordați în mod discreționar în schimbul voturilor, pentru că pe termen lung acest lucru aduce mari deservicii României.

Vă solicit, dragi colegi, să susțineți modificarea Codului muncii, care va duce la flexibilizarea și la adaptarea lui la condițiile din realitatea mediului economic.

Haideți să stimulăm munca și să-i lăsăm pe cei care vor să muncească să o facă, atunci când li se cere acest lucru, pentru că altfel ne vor pleca copiii din țară, acolo unde pot munci și pot câștiga în funcție de efortul depus.

Florica Cherecheș, deputat al PNL de Bihor.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Cristian-George Sefer - declarație politică intitulată Transparentizarea deciziei politice și implicarea cetățenilor în procesul decizional, un prim pas pentru recredibilizarea forului legislativ;

Domnul deputat Bogdan Rodeanu, USR? Nu.

Matei Dobrovie?

Domnul deputat Iulian Bulai, USR? Nu.

Domnul deputat Cristian-George Sefer, PMP?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Cristian-George Sefer:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Ultimele două luni au evidențiat o ruptură existentă la nivelul societății românești, ruptură cauzată și de un dialog deficitar dintre decidenții politici și societatea civilă.

Lipsa unei reacții din partea întregii clase politice va conduce la adâncirea acestei crevase dintre noi și cei care ne-au ales, cu consecințe ireparabile asupra credibilității și încrederii populației în puterea legislativă.

Este datoria noastră să regăsim acele punți de legătură dintre noi și cetățeni, este datoria noastră să readucem normalitatea în societatea românească.

Dialogul permanent, transparentizarea deciziei politice și implicarea cetățenilor în procesul decizional reprezintă calea pentru recredibilizarea forului legislativ.

Implementarea unor programe menite să apropie decizia politică de cetățeni trebuie să constituie o preocupare permanentă a tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament.

Stimați colegi,

Doar un exercițiu de transparență și respect reciproc între putere și opoziție poate să constituie piatra de temelie pentru repoziționarea Parlamentului, ca organ reprezentativ al poporului român.

Deputat Cristian Sefer, Circumscripția electorală nr.12 Călărași.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Roxana Mînzatu - declarație politică având tema: La muncă egală, plata trebuie să fie egală!;

Domnul deputat Mihăiță Găină?

Domnul deputat Vasile Axinte?

Doamna deputat Cristina Dinu?

Doamna deputat Natalia Intotero...

Doamna deputat Roxana Mînzatu? Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Roxana Mînzatu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Tema declarației mele este: "La muncă egală, plata trebuie să fie egală!".

Se vorbește des, mult prea des și superficial, în spațiul public, despre cât de important este să atragem fondurile europene, însă responsabil pentru acest obiectiv național este să vorbim mai puțin și să luăm măsuri concrete, iar apoi să păstrăm aceste măsuri.

În 2014, Guvernul PSD semna Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană, prin care își propunea ca, din pachetul financiar alocat de Uniune, o sumă de 1,4 miliarde de euro să se îndrepte către educație, inclusiv pentru reducerea abandonului școlar. Încă 1,3 miliarde de euro au fost direcționate pentru proiectele care să ajute comunitățile sărace. Sumele acestea sunt cuprinse în Programul Operațional Capital Uman.

Însă cine de ocupă de scrierea acestor proiecte și de buna lor derulare? Cine? În majoritatea cazurilor, este vorba de școli, care sunt instituții eligibile, iar fără implicarea personalului din învățământ banii aceștia nu ar putea fi atrași.

Este, deci, foarte important să legiferăm, așa încât personalul bugetar implicat în derularea de proiecte europene să poată fi corect motivat financiar, mai ales când programul de finanțare permite salarizarea echipelor de proiect din fondurile atrase.

Înțelegând acest lucru, în anul 2014, Guvernul PSD a luat măsurile legislative pentru ca bugetarii implicați în derularea de proiecte europene să poată fi remunerați la nivelul tarifelor prevăzute în Ghidul programelor de finanțare. Până la acel moment, legea nu permitea acest aspect.

Am susținut, ca secretar de stat, în fața deputaților de atunci, mult așteptata modificare a art. 34 din Legea salarizării personalului bugetar.

Drept urmare, bugetarii au primit dreptul de a fi plătiți pentru munca lor în proiecte europene la fel ca angajații altor organizații - ONG-uri, organizații sociale, patronate, sindicate - care derulau același tip de proiecte europene.

Salarizare egală pentru muncă egală în proiectele europene înseamnă și fonduri europene suplimentare atrase la bugetul de stat, dar înseamnă, desigur, și contribuții din taxele salariale, pe care să le valorifice tot bugetul de stat.

Și totuși nicio faptă bună se pare că nu rămâne nepedepsită. În noiembrie 2016, prin Ordonanța nr. 80, Guvernul tehnocrat le ia din nou bugetarilor dreptul de a fi plătiți la nivelul tarifelor din ghidul de finanțare.

Ordonanța nr. 80 lovește mai ales în proiectele europene vizând reducerea abandonului școlar, care vor începe să fie implementate anul acesta.

Ce motive a avut Guvernul tehnocrat ca să pedepsească, de exemplu, un profesor debutant dintr-o comună săracă, care, pe lângă munca lui de dascăl și, de cele mai multe ori, pe lângă o navetă obositoare, alege să scrie și să deruleze un proiect pentru școala sa? Căci pentru munca sa în proiecte, profesorul nostru ar primi 19 lei/oră, conform Ordonanței nr. 80, sumă calculată la nivelul salariului său de bază. Dar el ar putea primi între 50 și 70 lei/oră dacă am păstra Legea salarizării aprobată în 2014, bani care vin din fonduri europene.

Cum vrem să folosim banii europeni pentru îmbunătățirea accesului la educație dacă alungăm sau descurajăm profesorii din a se implica în aceste proiecte?

Răspunsul este că din nou PSD trebuie să fie cel responsabil. PSD a mai reparat o dată legislația privind plata personalului bugetar implicat în derularea de proiecte europene.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Roxana Mînzatu:

Depinde acum de Parlament... (Discuții suprapuse.)

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

... ați epuizat 3 minute...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Roxana Mînzatu:

... să respingă prevederile total discriminatorii cuprinse în Ordonanța nr. 80/2016.

În calitate de deputat, afirm că la muncă egală plata trebuie să fie egală, inclusiv în proiectele europene.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Antoneta Ioniță - declarație politică cu tema: Rezistați încă patru ani!;

Domnul deputat Costel Alexe?

Doamna deputat Antoneta Ioniță?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Antoneta Ioniță:

Bună dimineața, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi are ca temă "Rezistați încă patru ani!".

În urmă cu o săptămână vă supuneam atenției cele două cazuri de decese din spitalele din România, din cauza infecțiilor nosocomiale. Știe toată lumea că nu au fost singurele decese de acest gen. Am avertizat atunci despre superbacteriile care au devenit rezistente la antibioticele uzuale și despre necesitatea implementării unui plan național de luptă contra infecțiilor nosocomiale.

Cu toate acestea, deși avem spitale în care nu există condiții igienico-sanitare corespunzătoare, ministrul sănătății a considerat că trebuie să adopte un ordin, Ordinul nr. 146 din februarie 2017, care prevede ca "pentru unitățile sanitare cu paturi, a căror conformare necesită activități complexe și investiții majore, se va elabora un program-cadru de conformare pentru o perioadă care nu poate depăși data de 31 decembrie 2020 și un program operațional pentru anul în curs".

Acest ordin modifică un ordin dat în anul 2009 - Ordinul nr. 1.030 - și conform acestuia din urmă spitalele aveau răgaz de 5 ani pentru marea curățenie. Termenul a tot fost mutat, ultima oară de ministrul Vlad Voiculescu, până la finalul anului 2017.

Actualul ministru, Florian Bodog, a considerat că mai trebuie să așteptăm încă 4 ani până la îndeplinirea planurilor de conformare pentru 124 de spitale, astfel încât să fie respectate procedurile de reglementare sanitară.

Cu acest ordin nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să "rezistăm" în fața invaziei microbilor, întrucât mai avem de așteptat 4 ani până se va da cu var în spitale, până vor fi puse grupuri sanitare noi, până vor fi reparate chiuvetele, până se va da cu dezinfectant.

Mă întreb, oare în acești 4 ani ce vor urma, cine va fi responsabil pentru decesele produse din cauza infecțiilor nosocomiale?

Deputat al PNL de Brăila, Ioniță Antoneta.

 
Video in format Flash/IOS   Corneliu Bichineț - declarație politică: Așa e la ei. Ca la otomani!;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul deputat Corneliu Bichineț?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu Bichineț:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Am să vă vorbesc astăzi despre otomani, pentru a-i înțelege mai bine pe politicienii români. Și cum totul trebuie să poarte un nume, declarația mea politică se cheamă așa: "Așa e la ei. Ca la otomani!".

Și am început prin a constata că sunt vremuri foarte bune pentru politica românească. La guvernare, o alianță cu un partid de stânga, PSD, și unul nedecis, dacă e de stânga sau de dreapta; uneori este de stânga spre dreapta, alteori de dreapta spre stânga, aflat în sondaje jos, dar cu tendință să urce - ALDE. Carnagiu și într-o parte și în alta. PSD riscă să iasă din matcă, prea mulți, prea buni, prea puternici, prea orgolioși, așa că lupta stă să înceapă, după un model brevetat de Adrian Năstase, cel care pe vremea lui era prim-ministrul Guvernului ce-i purta numele, Adrian Năstase, ce nu mai încăpea de Ion Iliescu, căruia, cum se spune neacademic, a încercat "să-i ia gâții". Nu s-a putut, atunci. Lui Geoană i-a mers însă, l-a doborât pe butuc pe Adrian Năstase, s-a luat și cu Ion Iliescu, însă l-a liniștit micul Titulescu, Victor Ponta, care, vezi bine, ba face PRU cu Ghiță, în vie sau în pivniță, ba se face independent, după ce, sângeros, a fost "făcut", fezandat bine de tot, de către prietenul cel bun, inegalabilul, unicul Liviu Dragnea, pe care, după cum se vede treaba, se pregătesc să-l sacrifice alții, adică tot ai lui.

La ALDE e bine de tot. Se sfâșie doar doi, domnul Daniel Constantin, imberbul ministru de la mediu, și mai coptul și țâfnosul Călin Popescu-Tăriceanu. Vom vedea ce o să iasă cu atât de mulți războinici ai luminii. Cert este că în opoziție se așază și se consolidează un partid nou, tânăr, puternic, de viitor - PMP. Noi ținem cu țara și nu avem timp de lupte interne. Cei buni să ni se alăture, aici și în țară!

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Natalia-Elena Intotero - declarație politică intitulată Chiriile ANL - triplate de Guvernul Cioloș, reduse de Guvernul Grindeanu;

Doamna deputat Natalia Intotero?

Video in format Flash/IOS    

Doamna Natalia-Elena Intotero:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Declarație politică intitulată "Chiriile ANL - triplate de Guvernul Cioloș, reduse de Guvernul Grindeanu".

În 2016, printr-o hotărâre de Guvern, Executivul a schimbat complet modul de calcul al chiriilor pentru locuințele ANL. În urma acestei decizii, tinerii care locuiesc în aceste apartamente au ajuns să plătească sume de trei ori mai mari. În noile condiții, chiriașii ANL din mai multe localități ale țării au anunțat că vor să renunțe la aceste contracte.

În evidențele ANL figurează peste 30.000 de unități închiriate, așadar tot atâtea familii care beneficiau de o chirie modică. Vorbim de o categorie de tineri/familii care nu au posibilitatea achiziționării unui apartament sau care nu își permit să plătească o chirie la valoarea pieței.

De curând, Ministerul Dezvoltării Regionale a pus în dezbatere publică un proiect de lege care are în vedere diminuarea chiriilor celor care locuiesc în construcțiile ANL. Un demers lăudabil, având în vedere categoria vulnerabilă căreia i se adresează. Prin această măsură, Guvernul PSD remediază situația dificilă creată de Guvernul Cioloș, respectiv triplarea chiriilor pentru locuințele ANL.

De altfel, în luna ianuarie, Guvernul a aprobat și Programul "Prima Chirie". Acesta prevede acordarea unei prime de relocare șomerilor ce se încadrează în muncă, într-o altă localitate, situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de localitatea de domiciliu.

Prima de relocare este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire - plata chiriei și a utilităților -, dar nu mai mult de 900 de lei. Cei care pot beneficia de acest program trebuie să aibă venituri nete lunare ce nu depășesc suma de 5.000 lei.

Așadar, vorbim de două măsuri care, alături de alte programe ale Guvernului PSD, vin în sprijinul categoriilor sociale vulnerabile, respectiv tinerii care nu au posibilitatea achiziționării unui apartament sau oamenii care sunt nevoiți să își părăsească localitatea de domiciliu pentru un loc de muncă.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD Hunedoara, Natalia Intotero.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică ce vizează necesitatea unui Parlament puternic;

Domnul deputat Sorin Moldovan?

Domnul deputat Mugur Cozmanciuc.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Bună dimineața!

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi vizează necesitatea unui Parlament puternic.

Ultimele mișcări din ultima perioadă denotă clar că în momentul de față avem o societate politică ruptă uneori de societatea civilă. Putem vorbi în momentul de față că avem o Românie a funcționarilor publici, avem o societate publică care se bazează pe capitalul privat și avem o societate care trăiește la limita sărăciei.

Cred că prin tot ce facem în actul legislativ trebuie să ne conectăm la actul guvernamental și la mediul economic, pentru ca, într-adevăr, în toate statisticile pe care le vom avea de-acum încolo să nu vorbim despre sărăcie. Sunt comunități care într-adevăr trăiesc la limita sărăciei. Sunt orașe care nu au, în momentul de față, apă și canal. Sunt orașe care nu au asfalt. Și aceste lucruri se vor arăta foarte mult în dezvoltarea României.

De aceea, cred că, fiind într-un mandat nou, noi va trebui, ca Parlament, să avem atât în Programul Național de Dezvoltare Rurală, cât și în PNDL măsuri care să ducă la o dezvoltare unitară a României.

De aceea, astăzi vreau să militez ca Parlamentul României să fie cu adevărat al României și al tuturor cetățenilor.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică: Parlamentul trebuie să-și recâștige respectul și de la Guvern;

Doamna deputat Cătălina Bozianu?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

Bună dimineața!

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Parlamentul trebuie să-și recâștige respectul și de la Guvern".

Stimați colegi,

Săptămâna trecută, majoritatea parlamentară a adoptat o declarație politică prin care forul legiuitor din care facem parte ține să afirme, printre altele, că "nu va mai accepta pe viitor să fie redus la condiția de spectator al unor decizii politice". Această declarație ar trebui să fie o veste bună. Nu de alta, dar pentru mine, ca parlamentar debutant, în cele aproape 3 luni scurse de la debutul legislaturii, a fost o surpriză neplăcută să văd cum Parlamentul este transformat în fiecare zi în spectator al unor decizii politice, chiar de parlamentarii puterii, la comanda politică a partidelor din care fac parte.

Atât la comisiile de specialitate, cât și în ședințele de plen, în nepermis de multe ocazii, se execută mecanic orice act de legiferare comandat de Guvern, oricât de contestabil, de criticabil sau de amendabil ar fi acesta.

Cel mai grav mi s-a părut modul în care a fost adoptată Legea bugetului de stat pe anul 2017. Ca om cu ani buni de experiență în administrația publică locală, consider că este absurdă și neproductivă abordarea pe care a avut-o Executivul în relația cu Legislativul, atât în ceea ce privește modalitatea de adoptare a legii, cu viteza luminii, cât mai ales în ceea ce privește tratarea cu superficialitate a amendamentelor propuse de parlamentari, în scopul dezvoltării comunităților locale.

Stimați colegi,

Cred că fiecare dintre dumneavoastră este de acord cu o realitate: noi cunoaștem mai bine decât cei din Guvern care sunt nevoile reale și posibilitățile județelor și ale orașelor din care provenim, mai ales aceia dintre noi care, într-o formă sau alta, au lucrat în administrația locală.

De aceea, cred că într-un sistem politic echilibrat și normal Guvernul și ministerele au datoria de a ne asculta argumentele în sprijinul acestor amendamente și ulterior de a le dezbate cu noi.

Este obligația noastră, atât a celor din opoziție, cât și a celor de la putere, să echilibrăm și modul în care se raportează Guvernul la Parlament.

De aceea, stimați colegi din arcul guvernamental, fac un apel la dumneavoastră: cereți și impuneți respect pentru Parlament și în propriile dumneavoastră partide, la liderii acestora și la miniștri pentru că numai așa, noi, ca for legiuitor suprem, am înceta cu adevărat să fim spectatori ai unor decizii politice și ne-am îndeplini misiunea pe care ne-au încredințat-o oamenii, atunci când ne-au dat votul.

Vă mulțumesc.

Deputat al PMP Prahova, Cătălina Bozianu.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Cristina-Elena Dinu - declarație politică cu titlul Cu răbdare și tăcere/Se face agurida miere;

Doamna deputat Cristina Dinu?

Video in format Flash/IOS    

Doamna Cristina-Elena Dinu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi are titlul "Cu răbdare și tăcere/Se face agurida miere".

Stimați colegi,

Fiecare schimbare de putere aduce cu ea oamenilor și mari speranțe pentru o viață mai bună și vor ca aceste lucruri să se întâmple cât mai repede. Este un lucru firesc, pentru că a fost o alegere pe care ei au făcut-o, au crezut în niște promisiuni pe care acum așteaptă să le vadă îndeplinite.

Pe de altă parte, orice guvern nou are nevoie de o perioadă de timp în care să se poată instala, să evalueze nivelul de la care se preia fiecare minister sau fiecare instituție a statului.

Trebuie spus că PSD a fost singurul partid care în campania electorală nu a venit cu promisiuni, ci cu un program bine elaborat, cu un calendar clar, cu termene precise, pe care a reușit să-l pună în practică până în acest moment, chiar dacă s-a încercat obstrucționarea actului de guvernare: prin întârzierea numirii premierului, prin tergiversarea adoptării bugetului și prin presiunile uriașe exercitate asupra Guvernului, în urma Ordonanței nr. 13.

A fost cea mai mare presiune pusă vreodată pe un guvern, la nici o lună de la instalarea sa.

Cu toate acestea, indiferent de șicanele politice, de interese sau presiuni media, am reușit să bifăm aproape toate țintele propuse pentru primul trimestru al anului.

Creșteri salariate între 15 și 50 de procente pentru diferite categorii profesionale, creșterea salariului minim, a burselor studențești, a indemnizațiilor de creștere a copilului, creșterea punctului de pensie, dar și a pensiei minime, eliminarea CASS-ului pentru pensionari, scăderea impozitului pe profit la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderi și eliminarea impozitului pe profit, pentru primii 10 ani, pentru firmele care desfășoară activități de inovare și cercetare-dezvoltare, Programul "Start-up Nation", alocarea de bani pentru toate programele de sănătate publică, inclusiv pentru bolile rare, sunt doar câteva dintre măsurile pe care Guvernul PSD-ALDE le-a pus în practică, cu toată presiunea exercitată asupra lui.

Și, un lucru important, ele nu sunt niște măsuri populiste, nu se adresează doar electoratului PSD, ci tuturor românilor. Asta pentru că PSD a înțeles, înainte de a prelua puterea, că atunci când ajungi la guvernare nu reprezinți doar o parte a societății românești, ci pe toată, indiferent de opțiunile politice ale acesteia în alegeri.

Oamenii sunt însă nerăbdători și vor o rezolvare cât mai rapidă a multor probleme pe care le au, unele vechi de ani și ani, pe care guvernele anterioare le-au neglijat sau, mai rău, le-au acutizat.

Cred că cel mai important mesaj pe care trebuie să-l dăm acum românilor este acela de a avea răbdare, deoarece programul pentru care ei au dat un vot decisiv anul trecut este unul structurat pe 4 ani, iar actualul Guvern are doar ceva mai mult de două luni de la învestire.

Probabil că situația ar fi fost mult mai bună dacă n-ar fi trebuit să trecem prin...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Cristina-Elena Dinu:

OK.

Dar pentru asta trebuie să avem răbdare, pentru că, așa cum spunea Anton Pann, "Cu răbdare și tăcere/Se face agurida miere".

Deputat Cristina-Elena Dinu, Circumscripția nr. 19 Giurgiu.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Victor Paul Dobre - câteva aspecte legate de funcționarea instituției Prefectului;

Domnul deputat Victor Paul Dobre.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Victor Paul Dobre:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor,

Tot mai multe voci din zona puterii și în special a PSD anunță o iminentă schimbare în ceea ce privește instituția Prefectului. În concret, chiar premierul Grindeanu vorbește despre eliminarea termenului apolitic în cazul prefecților și subprefecților și despre faptul că printr-o astfel de modificare a legii "ieșim dintr-o anumită ipocrizie", ca să citez corect.

Aș dori să punctez câteva lucruri pe acest subiect și totodată sa-l informez pe domnul Grindeanu, pentru că Domnia Sa, fiind mai nou în zona Executivului și în general în politică, poate nu știe.

Astfel, este bine de știut faptul că ideea prefectului funcționar public, apare la Guvernul Adrian Năstase, ca angajament asumat în cadrul negocierilor din cadrul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană. Ulterior, Guvernul liberal, în considerarea angajamentelor asumate de România în negocierile de aderare, a pus în practică decizia Guvernului Năstase, așa cum de altfel era normal și corect.

Nu înțelegem despre ce ipocrizie vorbește domnul Grindeanu astăzi, având în vedere cele expuse mai sus, dar mai ales când analizăm edițiile zilnice ale "Monitorului Oficial". Din această publicație aflăm că Guvernul schimbă prefecții și subprefecții de zor. Așadar, unde ar fi ipocrizia?

Peste tot în această lume prefecții vin și pleacă cu guvernele. Cu toate acestea însă, în aceste funcții nu poate fi numit oricine, doar pentru că deține un carnet de partid sau pentru că într-o campanie sau alta a lipit mai multe afișe. Instituția Prefectului nu este una oarecare, ci este o instituție cheie în osatura sistemului administrativ românesc. Pe aceste funcții trebuie numiți oameni care să aibă o anumită pregătire de specialitate, să aibă o anumită experiență. Dacă ne gândim numai la zona situațiilor de urgență, care este doar o componentă din paleta mult mai largă de atribuții circumscrise funcției prefecturale, realizăm cu ușurință că într-o astfel de funcție nu poți numi pe cineva care nu a mai manageriat niciodată o situație de criză.

Cu siguranță, domnul prim-ministru știe acest lucru, numai că dumnealui acționează în virtutea tradiției partidului pe care îl reprezintă, și anume, aceea că în momentul în care ajunge la putere, să numească purtători de carnet roșu în toate funcțiile, de la cel mai important șef de instituție publică până la șofer, secretară și mai departe.

Domnule prim-ministru, numiți oameni bine pregătiți în funcțiile de prefect și subprefect! Numiți oameni care au experiență pe aceste funcții, oameni care au pregătirea necesară să le ocupe! Nu lăsați la mâna unor oameni care nu au... (Discuții suprapuse.)

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați, domnule deputat.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Victor Paul Dobre:

... nicio legătură cu administrația publică, problemele extrem de importante pe care le incumbă funcția de prefect.

Mulțumesc, doamnă președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Doru-Petrișor Coliu - declarație politică: Diaspora - românii uitați de autoritățile române;

Domnul deputat Doru Coliu.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Doru-Petrișor Coliu:

Bună ziua, doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Astăzi vreau să aduc în atenția dumneavoastră problema legată de situația cetățenilor români din diaspora, care sunt victimele rețelelor de trafic de forță de muncă.

Nu de mult, a fost adusă în prim-plan situația dramatică a unor cetățeni români, muncitori în agricultură pe câmpurile din Puglia, Italia, care au fost tratați inuman de angajatorii lor și caporalii acestora, fiind plătiți cu sume derizorii, de 150-200 de euro pe lună, forțați să muncească și câte 16 ore pe zi, bineînțeles, fără contract.

Situația cetățenilor români din Puglia nu este un caz singular. Conform estimărilor poliției italiene, în jur de 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiții de sclavie în fermele din sudul Italiei. Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp și sunt șantajate să întrețină relații sexuale cu proprietarii fermelor. Sunt mii de românce, victime ale unor abuzuri grave.

Este un fapt bine știut că mulți români care pleacă în Italia să muncească în agricultură ajung sclavi și, deși legile italiene prevăd anumite drepturi, nu beneficiază de niciun drept și sunt prost plătiți.

Fac un apel la ministrul afacerilor externe, domnul Teodor Meleșcanu, și la ministrul afacerilor interne, doamna Carmen Dan, pentru instituirea unor echipe de investigație, cu ofițeri sub acoperire, care să ancheteze și să destructureze echipele de sclavagiști din diaspora. Autoritățile italiene sunt gata să lucreze cu noi.

Nu trebuie să uităm faptul că românii plecați la muncă în Italia sau în alte țări nu au plecat de dor de ducă, ci din cauza incapacității statului român de a le asigura un trai decent alături de familiile din țară. Așa cum nu trebuie uitat faptul că oamenii aceia întrețin familii întregi din România.

Nu am făcut absolut nimic timp de 27 de ani pentru a-i ține în România. Poate că ar fi momentul să răscumpărăm greșelile trecutului prin apărarea și menținerea drepturilor obținute de românii de pe teritoriul Italiei și al întregii Uniuni Europene. Este datoria noastră morală, a tuturor, dincolo de orice culoare politică. Este momentul să le demonstrați românilor din întreaga lume că nu sunt abandonați de politicienii români. Este momentul să demonstrați că vă interesează soarta a peste 5 milioane de români ce trăiesc în afara granițelor României. Este rolul meu de deputat de diaspora să apăr drepturile celor care m-au trimis în Parlamentul României, însă fără ajutorul dumneavoastră, al tuturor, nu pot reuși.

Fără spiritul civic al doamnei Luca Paula Maria, care a denunțat această barbarie, și fără implicarea ziaristului Andi Radiu de la ziarul "Gazeta Românească", concetățenii noștri ar fi continuat să sufere departe de ochii statului român. Aici putem remarca importanța proiectelor românilor din diaspora, a presei online și imprimate în general.

Traficul de forță de muncă cu care România și statele Uniunii Europene se confruntă ia amploare atâta timp cât clasa politică nu se unește pentru a stopa acest fenomen.

Vă mulțumesc.

Deputat de diaspora, Doru-Petrișor Coliu.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Vasile Cîtea - declarație politică intitulată Iașiul dorește respect!;

Domnul deputat Vasile Cîtea?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Cîtea:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Cu îngăduința dumneavoastră, astăzi voi prezenta declarația politică intitulată "Iașiul dorește respect!".

Dragi colegi,

Orașul celor șapte coline nu-și mai merită actualul statut social. Deși la Iași a fost înființată prima Universitate din țară, deși la Iași, în cele 4 universități de stat, sunt școlarizați un număr de peste 60.000 de studenți și, nu în ultimul rând, deși este capitala Moldovei de sute de ani și a servit ca și capitală țării, atunci când teritoriul acesteia a fost redus doar la o treime, Iașiul este mereu uitat de cei care ar trebui să îi fie recunoscători.

Iașiul nu are o infrastructură adecvată, care să îi asigure legătura cu granița de vest a țării și cu Occidentul, din această cauză valoarea investițiilor în zonă este mult sub potențial. Deși este un oraș universitar prin excelență, mai ales pentru industria IT, aflată în plină expansiune, Iașiul nu reușește să se impună și pe piața forței de muncă.

Astfel, la începutul anului 2016, numărul total de șomeri raportat de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă era de 13.269 de cazuri, din care 5.512 femei, 2.109 aflați în plată și 11.160 neindemnizați, cu 1.921 de cazuri provenite din mediul privat.

Deși rata șomajului nu arată o cotă îngrijorătoare - situându-se undeva la 4,5% la nivelul județului, numărul de aproape 3 ori mai mare de cetățeni care nu au loc de muncă, dar nu s-au înregistrat la agenția competentă în materia ocupării forței de muncă - trebuie să ne îngrijoreze.

O altă realitate care ar trebui să îngrijoreze este că trei sferturi din numărul raportat reprezintă cazuri din mediul rural sau că aproape 60% din cazuri provin din segmentul de vârstă 30-50 de ani, adică tocmai din rândul persoanelor care reprezintă forța de muncă tradițională.

Conform Eurostat, România se află pe primul loc la nivelul sărăciei relative, cu un procent de 25,14% și cu un număr de 8,5 milioane de persoane cu risc de sărăcie și excluziune socială, cifră căreia îi corespunde un procent de 40,2% din totalul populației țării, în timp ce media europeană la acest indice este de puțin peste 24%.

Dacă particularizăm doar pe teritoriul național, procentul de persoane cu risc de sărăcie și excluziune socială are valorile cele mai ridicate în zona de nord-est a țării, cu un total de 35,6%, spre deosebire de zona de centru, cu un total de 20%, sau de zona București-Ilfov, cu un total de puțin peste 5%.

Dragi colegi, această declarație politică se dorește să fie un serios semnal de alarmă către tot spectrul politicii românești. Iașiul nu a primit pe cât a dăruit atât Bucureștiului, cât și țării întregi, iar excluderea sa de pe harta marilor investiții a fost o greșeală și trebuie asumată de fostele guverne, și să nu mai fie repetată.

Iașiul înseamnă valoare probantă, Iașiul are nevoie de respect.

Deputat al PSD Iași, Vasile Cîtea.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică cu titlul Parteneriatul civil, un abuz împotriva firii;

Domnul deputat Daniel Gheorghe?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Parteneriatul civil, un abuz împotriva firii".

Marele om politic român Ion C. Brătianu spunea acum mai bine de 100 de ani astfel: "În chestiunile mari, în acelea de ordin moral, care stăpânesc viitorul unui neam, de care sunt legate interesele lui supreme, de onoare și naționalitate, nu pot fi prețuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite, coborându-te de pe terenul înalt și sigur al principiilor".

De asemenea, Corneliu Coposu spunea cândva că "negociem orice, dar nu negociem principii".

Când am depus jurământul în Parlamentul României, cu mâna pe Biblie și pe Constituție, am spus că jur să respect legile și Constituția acestei țări și să-mi îndeplinesc cu onoare și cu fidelitate mandatul încredințat de popor, iar în acest mandat, pe care românii mi l-au încredințat și pentru care le mulțumesc, stă și apărarea valorilor fundamentale ale societății românești. Iar familia, unica formă de familie, cea întemeiată pe legătura între un bărbat și o femeie, o legătură liberă și consensuală, reprezintă una dintre valorile fundamentale ale acestui neam profund creștin.

S-au spus recent tot felul de aberații, precum acelea că în vederea referendumului pentru familie vor fi excluse familiile monoparentale, din acest paragraf constituțional. Nimic mai fals. Familia se întemeiază pe legături de sânge, pe adopție și pe relația liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Așadar, am avut de-a face cu o nouă manipulare a propagandei LGBT, deoarece ideologia LGBT, care promovează căsătoriile între persoane de același sex și care are drept obiectiv eliminarea valorilor creștine din societate la nivel mondial, este într-o puternică ofensivă în România, lucru care s-a văzut și în ultima perioadă și care transpare foarte clar din mass-media. Iar o serie de manipulări și de presiuni care se exercită la adresa instituțiilor liber alese, democratice sunt o certitudine și trebuie să nu ne ascundem a spune adevărul.

Și că tot vorbeam de acest parteneriat civil, care este în realitate o formă perfidă de a păcăli legislația și valorile morale ale acestei țări, el ar duce la două lucruri, în primul rând, relativizarea familiei. Pe de o parte, noi vrem să întărim familia, prin adoptarea acestui paragraf constituțional provenit din inițiativa cetățenească a celor aproape 3 milioane și jumătate de români și având susținerea tuturor cultelor religioase din această țară, dar pe de altă parte, prin acel paragraf, prin acea lege care aduce parteneriatul civil, nu am face decât să relativizăm familia, pentru că asta se dorește prin această ideologie care provine din marxismul cultural și care provine din adaptarea gândirii totalitare la societatea de consum și la o serie de forme de cultură postmodernă.

Pe de altă parte, vedem...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... că în toate societățile unde...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați, ați epuizat cele 3 minute...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... unde s-a legalizat parteneriatul civil, la un moment dat s-a legalizat și căsătoria între persoane de același sex.

Așadar, dacă în 2017-2018 vom legaliza parteneriatul civil, undeva către 2030, probabil vom avea căsătorii între persoane de același sex, iar către 2040 vom avea adopții de copii de către cupluri de același sex.

Așadar, domnilor, votați pentru referendumul pentru modificarea Constituției și inițiativa cetățenească a românilor și nu vă lăsați păcăliți de alte forme de manifestare care sunt total străine identității noastre... (I se întrerupe microfonul.)

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Din respect pentru colegii dumneavoastră, vă rog să vă limitați la cele 3 minute regulamentare.

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS   Petru Movilă - declarație politică intitulată «FORTUS» - obiectiv ratat;

Domnul deputat Petru Movilă.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Stimată doamnă președinte,

Stimați colegi parlamentari,

Declarația mea se numește "«FORTUS» - obiectiv ratat".

Astăzi am venit în fața dumneavoastră să vă readuc în atenție situația fostului combinat de utilaj greu din Iași. Din 2007 în insolvență, Fortus S.A. Iași se zbate de ani de zile să supraviețuiască, transformându-se de-a lungul anilor din cel mai important simbol economic românesc, cu peste 11.000 de angajați, într-o ruină, o societate care trage să moară.

Nepăsarea naște monștri, stimați colegi. În cazul nostru, nepăsarea s-a transformat într-o catastrofă ecologică. Lipsa de interes a autorităților statului față de acest combinat a fost cât pe ce să pună în pericol viața a zeci de mii de oameni. Din cauza faptului că de atâția ani de zile nu s-a putut găsi o cale de mijloc pentru punerea în aplicare a planului de reorganizare și implicit a unor măsuri de retehnologizare a Fortus S.A. Iași, am fost la un pas de un dezastru ecologic. O scurgere de ulei cu hidrocarburi dintr-un transformator aflat pe platforma ultimului combinat de utilaj greu din România a făcut ca autoritățile din Iași să intre în alertă, mobilizându-se pentru a limita poluarea ce a afectat râurile Nicolina, Bahlui, Jijia și Prut. Astfel, din cauza uzurii, din respectivul transformator s-a scurs o cantitate însemnată de ulei, care a ajuns în patru râuri importante din zona Moldovei.

Stimați colegi,

Ani de zile am tot atras atenția asupra Fortus S.A.. Colegii de la PSD au respins, rând pe rând, toate soluțiile prezentate, fie că a fost vorba despre plenul Parlamentului sau fie că a fost vorba despre colegii aflați la conducerea instituțiilor statului, care au avut un cuvânt de spus referitor la soarta acestui combinat. Ministerul Economiei, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Guvernul și nu numai au refuzat sistematic toate soluțiile identificate pentru păstrarea pe linia de plutire a societății ieșene, unul dintre cei mai mari angajatori din județul Iași.

Stimați colegi din PSD și PNL, în 2014 ați respins proiectul de lege pe care l-am depus pentru desemnarea activului funcțional al societății comerciale Fortus S.A. ca unitate strategică de importanță națională și alocarea pentru modernizarea acestuia a unei sume de 110 milioane de lei.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este dovada clară a lipsei de interes pe care instituțiile statului o arată față de Iași, față de Fortus S.A. Pentru salvarea combinatului nu era nevoie decât de implicarea corectă a autorităților statului și aplicarea până la ultima virgulă a planului de reorganizare.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Vinovat...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

... domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

10 secunde.

Vinovat pentru situația în care se zbate astăzi fostul combinat de utilaj greu este doar statul român, prin instituțiile sale și colegii dumneavoastră de partid care au avut interese mai mari decât salvarea unui angajator care avea peste 1.000 de locuri de muncă în momentul în care a intrat în insolvență.

Soarta Fortus S.A. a fost doar în mâinile dumneavoastră, stimați colegi. Și acum se vede foarte clar cât de mult a însemnat pentru Iași acest lucru.

Deputat al PMP Iași, Petru Movilă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Simona Bucura-Oprescu - declarație politică Decontarea rapidă a accizei la motorină - normalitatea guvernării PSD;

Doamna deputat Simona Bucura-Oprescu.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

Onorată asistență,

Stimați colegi,

"Decontarea rapidă a accizei la motorină - normalitatea Guvernării PSD".

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale propune un proiect de act normativ care să permită rambursarea în timp util a sumelor reprezentând diferențele de accize la motorina utilizată în agricultură, în sectorul vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare. Doar în acest fel se vor stabili termene concrete pentru derularea fiecărei etape a acestui ajutor de stat.

Proiectul de lege se află încă în dezbatere publică, astfel încât cred că se va bucura de sprijinul fiecărui parlamentar, al tuturor celor care susțin Guvernul, dar și al reprezentanților opoziției, și asta pentru că soluția cu care Guvernul condus de Sorin Grindeanu vine în ajutorul fermierilor elimină încă o piedică în desfășurarea activităților producătorilor agricoli.

Până acum, plata sprijinului financiar acordat sub formă de rambursare se făcea după o perioadă semnificativă de timp, asigurând cu întârziere sumele necesare finanțării în continuare a cheltuielilor curente de producție.

Pentru eficientizarea modului de aplicare a schemei de ajutor de stat, precum și pentru asigurarea resurselor financiare necesare în anul 2017 este necesară modificarea și completarea corespunzătoare a prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1174 din 2014.

Proiectul de act normativ propus de MADR modifică prevederile a două articole din 1174/2014, respectiv, 8 și 9, în sensul stabilirii de termene concrete pentru derularea fiecărei etape de implementare a schemei de ajutor de stat.

Astfel, beneficiarii vor depune cererile de plată lunar, "în termen de 15 zile ale lunii următoare pentru care solicită rambursarea", la centrele județene și locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Cererile vor fi însoțite de o situație centralizatoare a cantităților de motorină utilizată în luna precedentă, precum și de copii ale documentelor fiscale de vânzare a motorinei emise de comercianți pe numele beneficiarilor.

Cred că este important ca fermierii să știe că suma alocată pentru plata ajutorului de stat pentru anul în curs este de 349.425 de mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Este o altă dovadă de responsabilitate pe care Guvernul Grindeanu, prin acțiunile sale concrete, o face în favoarea fiecărui român.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Dumitru Oprea - declarație politică cu titlul Efectele adverse ale creșterilor salariale;

Domnul deputat Dumitru Oprea?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Declarația de astăzi are titlul "Efectele adverse ale creșterilor salariale".

În prezent, România se îndreaptă într-o direcție extrem de periculoasă, din cauza politicilor economice de un populism violent, asumate de Guvernul PSD-ALDE.

Reprezentanții mediului de afaceri își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că legea salarizării unitare, promovată de Ministerul Muncii, este lipsită de o minimă viziune asupra efectelor economice pe termen mediu și lung. Antreprenorii activează deja pe o piață a muncii dificilă, în care cu greu reușesc să-și păstreze angajații, piedicile suplimentare și regulile schimbate în timpul jocului de actualul Guvern fiind ultimul lucru de care ar mai fi avut nevoie.

Ministrul muncii creează haos prin măsurile pe care le propune, atât în sistemul public, cât și în cel privat. Poate după ce însumează veniturile încasate la buget în ultimele luni, va reuși să explice cum bugetul României suportă presiunea cheltuielilor salariale din sectorul public, în defavoarea investițiilor.

Pe lângă onorarea unor promisiuni electorale, Guvernul Grindeanu motivează creșterea salariilor cu încasări potențiale mai mari la buget. Dar nu știe că investitorii, la asemenea măsuri, pot să ia decizia să-și mute afacerile în altă țară, cum deja au început, iar în loc de încasări la buget, vom avea cheltuieli cu șomajul și alte costuri sociale.

Doamnei ministru de la Ministerul Muncii ne adresăm prin formula: cine credeți că va ține în viață economia, sistemele administrative, bugetele de orice fel și cine va plăti factura acestor măsuri? Răspunsul e simplu: mediul privat. În acest context, antreprenorii, pe bună dreptate, se întreabă: cum are grijă actuala guvernare de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani se vor acoperi toate acțiunile populiste?

Așteptăm răspunsul...

Deputat al PNL, Dumitru Oprea.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Silviu Nicu Macovei - declarație politică intitulată Fondurile pentru dezvoltare sunt pentru orice primar, de la orice partid;

Domnul deputat Silviu Macovei?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Silviu Nicu Macovei:

Doamnă președinte,

Stimați colegi parlamentari,

Vă supun atenției următoarea declarație politică: "Fondurile pentru dezvoltare sunt pentru orice primar, de la orice partid".

Stimați colegi,

Am văzut cum în aceste zile colegii liberali l-au "chemat la ordin" pe prim-ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, pentru a explica ce e cu banii pentru investiții. Aș saluta bucuros acest demers democratic al liberalilor, dacă el nu ar fi decât o simplă zvâcnire de imagine, fără substanță și fără a oferi alternative. De altfel, mă îndoiesc de faptul că ar avea și vreun scop precis.

Doresc să le reamintesc colegilor liberali că cele 30 de miliarde de lei sunt destinate investițiilor în mediul rural și nu numai. Investițiile, după cum știu și colegii liberali, aduc locuri de muncă și deblochează stagnarea economică.

Alocarea unor astfel de sume a fost anunțată din timp, încă din campania electorală și reprezintă un punct important din programul de guvernare. Pe baza acestui program de guvernare, românii au votat masiv PSD și ne-au însărcinat să guvernăm țara.

Înțeleg frustrarea colegilor din opoziție, fiindcă nici acum nu au reușit să aibă o viziune coerentă și unitară vizavi de un program alternativ de guvernare. Înțeleg, de asemenea, și faptul că lipsa de viziune politică îi obligă să ia atitudine contra, indiferent ce măsuri ia Guvernul ales democratic de români, însă "chematul la raport" al prim-ministrului doar de dragul imaginii de apărători ai dreptății nu reprezintă o opoziție constructivă.

Invit colegii din opoziție să participe activ la dezbaterile legate de programul de guvernare și, atunci când consideră că PSD greșește, să vină cu alternative eficiente.

Până atunci însă salut existența acestui fond destinat Ministerului Dezvoltării și invit primarii din localitățile României, indiferent de culoarea politică, să întocmească proiecte serioase, fezabile, viabile și în beneficiul comunităților pe care le reprezintă și să le depună spre analiză la ministerul mai sus invocat. Este loc pentru toată lumea să facă ceva pentru oamenii pe care îi reprezintă, indiferent cu cine au votat aceștia în trecut.

Vă mulțumesc.

Silviu Macovei, deputat al PSD Iași.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică intitulată Colaborarea și consultarea dintre parlamentari și primari, măsură eficientă a procesului de elaborare legislativă - implementare legislativă;

Domnul deputat Laurențiu Leoreanu?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Mulțumesc.

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Colaborarea și consultarea dintre parlamentari și primari, măsură eficientă a procesului elaborare legislativă - implementare legislativă".

Doresc să vă adresez astăzi câteva cuvinte, pentru că am trecut de perioada de debutant în Parlamentul României și e de datoria mea să fac cunoscute o serie de obiective pe care le consider esențiale pentru a fi puse în aplicare.

În calitate de fost cadru didactic și edil al municipiului Roman, am constatat că există o virtute comună: atitudinea pe care o ai față de elevi și față de cetățeni asigură într-un procent ridicat succesul de care ai parte în exercitarea atribuțiilor tale. Bineînțeles că aceasta se combină și cu pasiune. Cred că majoritatea dintre cei care ne aflăm astăzi aici ne dorim ca pasiunea să se vadă în munca noastră, iar rezultatele să fie pe măsură.

Acest lucru nu ar fi posibil fără să ne gândim și la atitudinea pe care o avem față de primari, pentru că ei sunt una dintre interfețele și punctele de legătură dintre noi și cetățenii care ne-au ales să îi reprezentăm. Drept urmare, e de datoria noastră ca înainte de a propune proiecte de lege sau amendamente prin care să le modificăm pe cele existente, să ne consultăm și cu aleșii locali, pentru că experiența lor și problemele cu care se confruntă ne vor duce la sursă și astfel vom avea mai multe date pentru a propune soluții care să servească cu adevărat la rezolvarea necesităților cetățenilor.

Până la urmă, primarii sunt emanația comunităților pe care le reprezintă și colaborând cu primarii, în mod indirect, ascultăm vocea comunităților și prin urmare problemele cu care se confruntă.

Mai aproape de primari înseamnă mai aproape de comunități, adică mai aproape de cetățeni, de realitatea care ne înconjoară și pe care de multe ori o neglijăm.

Din cauza copacilor, nu cumva să pierdem din atenție pădurea!

Sunt adeptul bunei colaborări dintre parlamentari și primari și sunt un susținător ferm al principiului că munca în administrația publică ține de multe ori nu doar de orientarea politică, ci de rezolvarea punctuală a unor probleme presante și generale pentru toți.

Vă mulțumesc.

Laurențiu-Dan Leoreanu, deputat al PNL Neamț.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Marius-Constantin Budăi - declarație politică cu tema Fără discriminări pe piața asigurărilor RCA și tarife decente, raportate la condițiile economice din România;

Doamna deputat Mihaela Huncă? Nu.

Doamna deputat Tamara Ciofu?

Domnul deputat Răzvan Rotaru?

Domnul deputat Marius Budăi?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Obiectul declarației politice: "Fără discriminări pe piața asigurărilor RCA și tarife decente, raportate la condițiile economice din România".

Stimați colegi,

În prezent vorbim de o discriminare a tinerilor în ceea ce privește modul de calcul al polițelor RCA. Un șofer tânăr plătește un tarif RCA dublu față de o persoană în vârstă.

Tariful RCA pentru un autoturism cu capacitatea cilindrică între 1.201 și 1.400 cm3, pentru un șofer cu vârsta peste 60 de ani, este aproximativ 540 de lei pe an, în timp ce pentru un șofer cu vârsta sub 25 de ani este, în medie, 985 de lei pe an.

PSD are deja un proiect, pe care îl susțin personal, cu scăderea RCA la mașini pentru tinerii între 18 și 35 de ani. Nu este corect ca un tânăr să plătească un tarif RCA dublu față de o persoană în vârstă. E discriminare. Trebuie să scădem RCA pentru tineri, la jumătate din valoarea actuală.

În al doilea rând, avem nevoie de predictibilitate în acest domeniu, ca de altfel în toată economia românească. Proprietarii de autoturisme, indiferent de vârstă, trebuie să știe care este valoarea RCA, astfel încât să își stabilească prioritățile și să își calculeze valoarea cheltuielilor. De aceea, trebuie să stabilim tarife de referință pe o perioadă nedeterminată. Nu este în ordine să modificăm la câteva luni tarifele, să introducem alte criterii de calcul a valorii poliței RCA sau, în funcție de cum vor asigurătorii, noi să plătim de fiecare dată alte sume.

Nu este în regulă soluția propusă de fostul Guvern, care a preferat să nu își asume rezolvarea acestei probleme și a înghețat tarifele pentru 6 luni, iar acum noi trebuie să venim cu o soluție, pentru că acest lucru îl așteaptă de la noi atât șoferii, cât și transportatorii.

Din punctul meu de vedere, sub nicio formă nu putem reveni la tarifele exagerate ale polițelor RCA care au fost practicate anul trecut. Toți șoferii și proprietarii de autoturisme așteaptă de la noi o rezolvare pe termen lung a problemei asigurării auto obligatorii.

Nu voi fi de acord niciodată să avem prețuri mari la asigurări, diferențiate pe criteriul vârstei, astfel încât să crească profitul firmelor străine care activează în domeniu. Nu vreau să existe nicio avantajare față de firmele românești, dar ceea ce mă interesează este să dăm șanse egale și să creăm aceleași condiții de piață și pentru companiile românești de asigurări, în raport cu cele din alte țări.

Vă mulțumesc.

Deputat Marius-Constantin Budăi, Botoșani.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Eusebiu-Manea Pistru-Popa - declarație politică despre rolul Aradului în Marea Unire de la 1918;

Domnul deputat Eusebiu-Pistru Popa?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Eusebiu-Manea Pistru-Popa:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Suntem în anul premergător Centenarului Marii Uniri, un an al organizării evenimentelor de celebrare în toate orașele cu importanță istorică pentru ceea ce reprezintă Rezoluția Adunării Naționale din 1 Decembrie 1918.

Cred cu tărie de neclintit faptul că Aradul, județul pe care îl reprezint, și-a câștigat dreptul în istorie ca orașul în care s-au negociat tratativele pentru Marea Unire, orașul care a organizat Marea Adunare Generală de la Alba Iulia. Prin urmare, Aradul merită să fie recunoscut și tratat cu importanță vitală în ceea ce privește evenimentele Centenarului. Aradul are locul său în istorie, ca atare suntem obligați să îi recunoaștem valoarea. Și în cuvintele marelui corifeu Vasile Goldiș: "Pentru toate veacurile rămâne gloria Aradului că Marea Adunare de la Alba Iulia a fost concepută și convocată de aici, de la Arad".

Este necesar să celebrăm rolul Aradului în Marea Unire din 1918 la nivelul înalt pe care îl merită. De aceea, mă aștept ca Departamentul Centenarului să acorde importanță deosebită Aradului, să aloce fondurile necesare manifestărilor și să aleagă o zi dedicată special rolului Aradului în Marea Unire.

Acum este momentul nostru să arătăm omagiu acestei zile importante pentru România, să dovedim Europei și întregii lumi patriotismul și iubirea de țară pe care sunt convins că o avem cu toții.

Sper și îmi doresc ca jocurile și mizele politice să nu fie factori decisivi în organizarea Centenarului.

Datorăm înaintașilor noștri, celor care au făcut posibil ca noi astăzi să trăim într-o Românie unită, dedicare, muncă și creativitate, pentru ca efortul și sacrificiul corifeilor Marii Uniri să fie onorat și apreciat la adevărata sa valoare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Matei-Adrian Dobrovie - declarație politică intitulată De ce nu trebuie să ne sperie Uniunea cu două viteze;

Domnul deputat Matei-Adrian Dobrovie?

Video in format Flash/IOS    

Domnul Matei-Adrian Dobrovie:

Bună dimineața!

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică se numește "De ce nu trebuie să ne sperie Uniunea cu două viteze".

Doamnelor și domnilor deputați,

Există politicieni care folosesc Uniunea cu două viteze ca o sperietoare. Este vorba despre această Europă cu două viteze, susținută de Jean-Marc Ayrault, ministrul de externe al Franței și omologul german, Sigmar Gabriel.

Liviu Dragnea a afirmat că România riscă să nu aibă un statut egal cu cel al altor membri ai Uniunii Europene și a făcut un apel la unitate și consens național.

Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu au recomandat plasarea României alături de statele Grupului de la Visegrád, pe motiv că "România va fi defavorizată de Germania și de Franța, că îi vor fi tăiate fondurile europene sau îi vor fi lăsate firimiturile".

Aș dori să subliniez faptul că Uniunea Europeană a avut întotdeauna cel puțin două viteze: statele fondatoare cu economii foarte bine dezvoltate, de exemplu, Germania și Franța, care au PIB-uri de 5-6 ori mai mari decât al României și membrii din Europa de Est care nu au performat la fel de bine. Estul Uniunii Europene însuși are mai multe viteze: zona euro, spațiul Schengen, statele care au aderat condiționat, care au mecanisme de cooperare și verificare.

România, deși are obligația de a se alătura zonei euro, prin Tratatul de Aderare, nu a pregătit acest proces și în prezent nu are stabilit niciun termen pentru aderare, lăsând la o parte faptul că, la momentul actual, și dacă ar fi primită, nu ar face față concurenței din Eurozonă.

La fel, degeaba ne lamentăm cu nu vrem să fim cetățeni de mâna a doua, România nefiind primită deocamdată în spațiul Schengen, deși în acest caz îndeplinește criteriile tehnice, din motive politice.

România nu a fost capabilă să absoarbă fondurile europene puse la dispoziție de Bruxelles. Din nefericire, în România nu au fost încurajate proiectele tinerilor experți și decidenți care ar fi putut avea o contribuție reală la creșterea rolului țării noastre în Uniunea Europeană.

Ca urmare, România a rămas cu politici reactive și un discurs fad care folosește excesiv referirile la poziția geografică și geostrategică, fără a oferi soluții concrete.

Sigur, ne dorim ca Uniunea Europeană să rămână puternică, solidară, dar nu putem ignora faptul că ultimele crize au arătat că lucrurile stau exact invers.

Tocmai statele Grupului de la Visegrád, care avertizează împotriva dezintegrării Uniunii Europene, sunt cele care s-au opus cotelor obligatorii ale Bruxelles-ului privind redistribuirea migranților și care nu arată nicio solidaritate cu celelalte membre.

Paradoxal, tocmai Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia cer să aibă dreptul să participe acum sau măcar să influențeze deciziile luate în Eurozonă și în general cer egalitate. Dar tot aceste țări refuză să pună în aplicare deciziile luate în comun care nu le convin.

În plus, după cum știți, Polonia și Ungaria au înregistrat derapaje grave care le îndepărtează sau care le îndreaptă către regimuri autoritare, nedemocratice.

Așa cum am prezentat foarte clar...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați, ați depășit cele 3 minute.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Matei-Adrian Dobrovie:

Da.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Matei-Adrian Dobrovie:

Un minut...

... cum am precizat foarte clar...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Nu, ați depășit cele 3 minute...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Matei-Adrian Dobrovie:

... în programul USR, România trebuie să se poziționeze ferm, în viziunea noastră, alături de nucleul dur al Uniunii, de motorul franco-german și să-și întărească relațiile bilaterale cu aceste state.

De noi depinde ce viteză vom avea în cadrul Uniunii Europene, așa că nu trebuie să ne concentrăm doar pe ce fac ceilalți, ci și pe ceea ce putem face noi pentru a rămâne legați de nucleu.

USR a inițiat consultări cu specialiști români renumiți în domeniul politicii externe, și în apărare, și în alte domenii, și în viitorul apropiat va supune dezbaterii publice inițiative și politici menite să aducă contribuții reale pentru România în cadrul Uniunii Europene.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Matei-Adrian Dobrovie:

O ultimă frază. Un prim demers în acest sens va fi o analiză a scenariilor prezentate în White Paper-ul lansat de președintele Juncker. Vom arăta ce impact ar avea fiecare dintre aceste scenarii pentru țara noastră, ce avantaje și dezavantaje implică acestea.

Vă mulțumesc.

Deputat Matei Dobrovie, Circumscripția nr. 42 București.

 
Video in format Flash/IOS   Costel Lupașcu - declarație politică având ca obiect Creșterea veniturilor și îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru angajații din structurile Ministerului Afacerilor Interne;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul deputat Costel Lupașcu?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Costel Lupașcu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Obiectul declarației politice este "Creșterea veniturilor și îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru angajații din structurile Ministerului Afacerilor Interne".

Stimați colegi,

Așa cum ați constatat dumneavoastră, Guvernul PSD-ALDE, condus de prim-ministrul Sorin Grindeanu, a luat în primele două luni de la instalare cele mai importante măsuri, care deja au intrat în vigoare, fie din februarie, fie de la începutul acestei luni.

Cea mai importantă dintre acestea a fost creșterea salariului minim la 1.450 de lei pe lună, dar și majorarea cu 20% a salariilor din administrația publică locală și cu 50% a veniturilor actorilor și artiștilor din toată țara. Este important că actualul Executiv folosește creșterea economică pentru a ridica nivelul de trai al românilor și pentru a genera coeziune socială.

Cu toate acestea, așa cum știți, angajații din structurile Ministerului Afacerilor Interne - și aici mă refer în special la agenții de poliție, jandarmi, pompieri, salariați de la Poliția de frontieră - au printre cele mai scăzute venituri din aparatul bugetar, deși de activitatea lor depinde realizarea ordinii și siguranței publice, creșterea siguranței cetățeanului și prevenirea criminalității în fiecare comunitate locală.

În același timp, acestor categorii de personal public nu li s-a aplicat, la calcularea veniturilor, prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1/2017 care stabilește salariul minim pe economie la 1.450 de lei, impozabil, astfel fiind afectați peste 90% din polițiști, agenți și ofițeri.

De aceea, consider că este important ca, împreună cu miniștrii de resort, să identificăm cele mai bune soluții, astfel încât să modificăm formula de calcul a salariului de bază pentru personalul MAI.

Am constatat că toți miniștrii lucrează foarte aplicat asupra grilelor de salarizare pentru fiecare categorie socială, astfel încât să avem o nouă lege de la 1 iulie, care să nu mai creeze discriminări și discrepanțe între salariații administrației publice centrale sau locale.

Însă având în vedere situația actuală a angajaților din structurile de ordine publică - și aici mă refer la deficitul de personal și de echipamente cu care se confruntă acest domeniu - apreciez că trebuie identificate soluțiile legale pentru a majora și sporurile pentru salariații din acest sector.

În acest sens, cred că în realizarea Proiectului Legii salarizării unitare nu mai trebuie să avem niveluri diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleiași instituții, iar, pe de altă parte, să nu mai fie situații în care să se înregistreze același nivel de salarizare pentru personal cu atribuții și nivel al studiilor diferite, în cadrul aceleiași instituții.

Vreau să vă asigur de tot sprijinul meu în ceea ce privește realizarea modificărilor legislative, prin care să creștem veniturile personalului din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât să nu mai avem...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Costel Lupașcu:

...agenți de poliție, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră... să avem agenți de poliție de frontieră motivați și bine plătiți.

Vă mulțumesc.

Deputat PSD, Costel Lupașcu.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Glad-Aurel Varga - declarație politică cu titlul Necesitatea unei legislații coerente pentru protejarea mediului înconjurător.

Și o ultimă declarație, domnul deputat Glad Varga.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Glad-Aurel Varga:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Activitatea din cadrul Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic este una liniștită, deputații PSD, probabil la ordin, au absentat în bloc la dezbaterea unor proiecte importante, respectiv un proiect legislativ care privește interzicerea temporară a folosirii tehnologiilor bazate pe cianuri și un proiect legislativ care privește interzicerea exportului de masă lemnoasă pentru cinci ani.

Este necesară o dezbatere publică reală, în deplină transparență, și această dezbatere trebuie să înceapă imediat, prin recunoașterea publică a stării de fapt, și anume, că în acest moment există un haos legislativ.

Stimați colegi

Am solicitat Ministerului Mediului și Ministerului Apelor și Pădurilor să vină cu date statistice clare și informații actuale pentru a putea începe să facem ordine în acest domeniu.

Vă adresez pe această cale rugămintea să vă alăturați acestui demers și să facem pași concreți, atât de așteptați de către cei pe care-i reprezentăm, pentru a realiza această Strategie de Dezvoltare Forestieră Durabilă și pentru a avea o legislație coerentă în domeniul ce ne asigură viața.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Încheiem aici prima parte a ședinței noastre de astăzi.

Vă doresc o zi bună!

 
    Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență nr.94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România (Pl-x 292/2013). (retrimisă comisiei)  

După pauză

       

(În continuare, ședința a fost condusă de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Georgian Pop și Cristian Ghinea, secretari ai Camerei Deputaților.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Rog liderii de grup să-și invite colegii în sala de ședință.

Stimați colegi,

Continuăm lucrările de astăzi ale Camerei. Suntem 110 prezenți, din totalul numărului de deputați.

Ordinea de zi și programul de lucru au fost distribuite.

Programul de lucru: 10,00-12,30 - dezbateri asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi; 12,30-13,00 - pauză; 13,00 - vot final; la încheierea ședinței de vot - ședința Biroului permanent și a Comitetului liderilor.

Vă rog. Domnul Márton Árpád.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Procedură, domnule președinte.

Solicităm, pe primele puncte ale ordinii de zi de astăzi, aducerea în față a cinci proiecte de lege, pentru a fi retrimise urgent la comisii, ca în două săptămâni să se primească un alt raport.

Propunerile noastre ar fi: la punctul 4, de la punctul 51, Pl-x 292/2013, la 5...

De la punctul 62, Pl-x 521...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat, stați un pic!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Deci 50, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

De la 51 la 4. Pl-x 292/2013. Pe rând, bine...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu înțeleg "51 la 4" ce înseamnă...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Să continui sau supuneți votului?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Deci 51 să devină 4, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Da.

Pl-x 292/2013. Comisia pentru administrație...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da.

Pl-x 292/2013, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Da.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Propuneți retrimiterea la comisie, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Da.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog să vă pregătiți cartelele de vot.

Haideți să le facem pe rând... și rămâneți aici.

Vot.

Pentru retrimitere... Cât termen, domnule deputat?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Două săptămâni.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Două săptămâni.

 
Video in format Flash/IOS    

94 pentru, un vot împotrivă.

Adoptat.

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS Propunerea legislativă pentru completarea art.1 din Ordonanța nr.27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor (Pl-x 521/2014). (retrimisă comisiei)  

Domnul Márton Árpád-Francisc:

De la punctul 62, Pl-x 521/2014...

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da...

Două săptămâni, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Două săptămâni.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

În unanimitate, adoptat.

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS Propunerea legislativă pentru completarea art.102 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Pl-x 489/2015). (retrimisă comisiei)  

Domnul Márton Árpád-Francisc:

De la punctul 91, Pl-x 489/2015...

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Două săptămâni la Comisia pentru muncă, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Da.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

122 de voturi pentru, un vot împotrivă.

Adoptat.

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege privind declararea satelor Tărcaia și Grădinari, județul Bihor, localități-martir (PL-x 185/2015). (retrimis comisiei)  

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Punctul 97, PL-x 185 din 2015.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

96 ați spus?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

97.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

97.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

PL-x 185/2015.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da. Două săptămâni la Comisia pentru administrație, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Da.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

126 pentru, un vot împotrivă.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri (PL-x 518/2016). (retrimis comisiei)  

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Și ultimul, punctul 100, PL-x 518/2016.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Două săptămâni la Comisia pentru muncă?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Da.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

În unanimitate, adoptat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator (Pl-x 144/2015). (retrimisă comisiei)  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Și eu.

Domnul Avram.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Constantin Avram:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupul ALDE solicită retrimiterea la comisie a poziției 44, Pl-x 144/2015, pentru două săptămâni.

Vă rugăm, domnule președinte, supuneți la vot.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

44?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Constantin Avram:

47!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Păi ați spus 44!

47, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Constantin Avram:

Da, Pl-x 144/2015...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Două săptămâni ...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Constantin Avram:

Pentru două săptămâni, la Comisia juridică.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

... la Comisia juridică.

Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Constantin Avram:

Cu stimă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

În unanimitate, adoptat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Munteanu (din sală):

Ajunge, Gabi!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Eu mă uit. Poate... Eu știu?

V-ați liniștit, da?

Mulțumesc.

Începem de la punctul 5, pentru că la punctul 4 nu avem raport.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.45/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x 452/2016). (rămas pentru votul final)  

5. Procedură de urgență, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 45/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Guvernul?

Video in format Flash/IOS    

Domnul Dan Dumitrescu (secretar de stat, Ministerul Sănătății):

Stimate domnule președinte,

Stimate doamne și domni deputați,

Bună ziua!

Numele meu este Dan Dumitrescu, sunt secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.

Proiectul de lege este inițiat de Guvern și vizează aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 45/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătății.

În cadrul acestui proiect au fost incluse în normele specifice de transpunere ale Directivei Europene nr. 55 din 2013, de revizuire a Directivei Europene nr. 36 din 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale, precum și ale Directivei nr. 50 din 2009 a Consiliului Europei privind condițiile de intrare și ședere a resortisanților din țările terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate, prin promovarea admisiei și mobilității acestor persoane, în vederea evitării declanșării procedurii de infringement la adresa României.

Schimbările generate de adoptarea proiectului de lege, în ce privește eliberarea cardului profesional pentru farmaciști, vor simplifica procedurile de recunoaștere pentru autoritățile competente și vor genera o mai mare transparență, fiind în beneficiul atât al profesioniștilor, cât și al autorităților.

Având în vedere cele menționate, Guvernul susține promovarea acestei propuneri legislative, în forma adoptată de Comisia pentru sănătate.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Comisia?

Domnul Buicu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu-Florin Buicu:

Mulțumesc, domnule președinte.

La întocmirea prezentului raport comun comisia a avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ; avizul favorabil al Comisiei juridice, al Comisiei pentru învățământ, al Comisiei pentru muncă și punctul de vedere al Ministerului Sănătății.

Proiectul de Lege are ca obiect modificarea și completarea Legii nr. 95/2006, intervențiile vizând transpunerea prevederilor Directivei nr. 55 de modificare a Directivei nr. 36. Este vorba de Sistemul de informare al pieței interne - "Regulamentul IMI". Schimbările generate de adoptarea proiectului vor simplifica aceste proceduri de recunoaștere pentru autoritățile competente.

În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului, cu majoritate de voturi, cu o abținere, adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 45, cu amendamentele prezentate în anexă.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri generale? Nu.

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu-Florin Buicu:

Stimate colege,

Stimați colegi,

Trebuia să spun acest lucru, am adoptat și vă propunem adoptarea acestei ordonanțe, dar - trebuie să subliniez acest lucru - textul ordonanței este copy paste dintr-o inițiativă legislativă care a avut nr. Pl-x 881, semnată de parlamentari de la toate partidele și care a avut punct de vedere negativ din partea fostului Guvern.

Iată că fostul Guvern știe să facă copy paste după inițiativa unor parlamentari.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna deputat Ioniță, da?

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Antoneta Ioniță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi deputați,

Membrii Grupului Partidului Național Liberal vor vota pentru adoptarea proiectului de lege, care are ca obiect modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care vizează transpunerea prevederilor Directivei Uniunii Europene 55 din 2013 privind recunoașterea calificărilor profesionale și a Regulamentului Uniunii Europene 1024 din 2012 privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne - "Regulamentul IMI".

Schimbările vor simplifica astfel procedurile de recunoaștere pentru autoritățile competente și vor genera o mai mare transparență, atât în beneficiul profesioniștilor, cât și al autorităților.

Luând în considerare factorii determinanți pentru buna desfășurare a activității în sistemul sanitar, este necesară implementarea imediată a prevederilor legislației europene la nivel național.

Având în vedere și faptul că, în calitatea sa de stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, României îi revine sarcina de a transpune și implementa directivele adoptate de Uniunea Europeană, PNL va vota pentru adoptare.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da.

Alte intervenții?

Mulțumesc.

Cu amendamentele admise la comisie, legea merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.36/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x 503/2016). (rămas pentru votul final)  

6. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 36/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Guvernul?

Video in format Flash/IOS    

Domnul Dan Dumitrescu:

Proiectul de lege este inițiat de Guvern și are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 36/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul eficientizării activității inspecției sanitare de stat, în mare, pentru a se evita centralizarea excesivă a atribuțiilor privind inspecția sanitară de stat.

Guvernul susține promovarea acestei propuneri legislative în forma adoptată de Comisia pentru sănătate și familie.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Comisia?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu-Florin Buicu:

Mulțumesc, domnule președinte.

La întocmirea raportului am avut în vedere: avizul favorabil, cu observații, al Consiliului Legislativ; avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului și al Comisiei juridice, punctul de vedere al Ministerului Sănătății.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanței nr. 36 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95, în sensul eficientizării activității inspecției sanitare de stat.

În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate a hotărât, cu majoritate de voturi - 15 voturi pentru, 3 abțineri -, să propună plenului Camerei adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență nr. 36 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95, cu amendamentele anexate.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul face parte din categoria legilor ordinare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri generale?

Vreți, doamnă?

Poftiți! (Vociferări.)

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Antoneta Ioniță:

Partidul Național Liberal va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege necesar pentru rezolvarea de urgență a unor probleme în cadrul activității de inspecție sanitară de stat, la nivel național.

Astfel, în situații de risc pentru protejarea sănătății populației și pentru asigurarea respectării prevederilor normelor legale de igienă și sănătate publică a amplasamentelor, activităților, serviciilor, produselor, factorilor de mediu, de habitat, de muncă, inspectorii sanitari pot dispune, proporțional cu gravitatea neconformităților depistate, sancțiuni contravenționale complementare.

Luând în considerare evenimentele semnalate de mass-media privind problematica biocidelor utilizate în unitățile sanitare, evenimentele privind îmbolnăvirea copiilor cu sindrom hemolitic uremic, focarele de toxiinfecție alimentară și suspiciunile de toxiinfecție alimentară, raportate prin sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje, prezentul act normativ este necesar a fi adoptat de urgență.

Este imperios necesară reglementarea coordonării de la nivel central a întregii activități de inspecție sanitară de stat, din cadrul direcțiilor de sănătate publică teritorială, deoarece, potrivit legislației naționale și comunitare, inspecția sanitară de stat a Ministerului Sănătății are responsabilitatea de raportare a rezultatelor activității de monitorizare și control al factorilor de risc, cu impact asupra sănătății populației, către Comisia europeană, pe domeniile pentru care este autoritate competentă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da.

Mulțumesc.

Alte intervenții la dezbateri generale? Nu sunt.

Cu amendamentele admise, legea merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne (PL-x 9/2017). (rămas pentru votul final)  

7. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne.

Guvernul? Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Mihai Dan Chirică (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Prin Ordonanța de urgență nr. 76 se propun: înființarea, în subordinea MAI, a Direcției Generale de Protecție Internă, ca structură specializată care desfășoară activități informativ-operative, exclusiv pe domeniul de competență al ministerului, iar din punct de vedere organizatoric noua structură va avea următoarele componente: personalitate juridică și competență teritorială generală, un aparat central și subunități distribuite la nivel teritorial, iar conducerea direcției va fi asigurată de un director general și doi directori generali adjuncți.

Atribuțiile Direcției Generale de Protecție Internă se circumscriu activităților de informații, contrainformații și protecție, în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, coordonării și controlului activităților pentru protecția informațiilor clasificate, naționale, precum și ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și ale Uniunii Europene, precum și pentru securitatea cibernetică, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

În considerarea celor anterior menționate, vă rugăm să adoptați Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016, cu amendamentele formulate de Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, ale Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Comisia?

Domnul președinte Călin, președinte general.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ion Călin:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În conformitate cu prevederile art. 95 și art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au fost sesizate spre dezbatere, în fond, în procedură de urgență, cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit prevederilor art. 75 din Constituția României, Camera Deputaților este primă Cameră sesizată.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil.

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a avizat favorabil, cu amendamente.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă, ca structură specializată, cu atribuții în domeniul securității naționale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, urmând a se desființa Departamentul de Informații și Protecție Internă.

În urma dezbaterii, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, cu amendamentele admise redate în anexă.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri generale?

Vă reamintesc că suntem în procedură de urgență și avem câte un singur reprezentant al grupurilor.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Bună dimineața, stimați colegi!

Partidul Național Liberal susține ordonanța Guvernului, fără amendamentele depuse de Partidul Social Democrat în cadrul comisiilor, amendamente care politizează o instituție etalon din cadrul Ministerului de Interne.

În plus, modificările propuse de colegii de la PSD nu au avizul CSAT.

Grupul PNL votează împotriva politizării unui serviciu de informații, iar numirea șefului acestei structuri etalon de către ministrul de interne și scoaterea din circuit a premierului Grindeanu arată că domnul Dragnea dorește să-și subordoneze acest serviciu și să-l transforme într-un serviciu politic.

Practic, se dorește reîntoarcerea în structuri a unor ofițeri de informații, care nu vor fi în serviciul public, ci în serviciul domnului Dragnea și a doamnei ministru de interne de la Teleorman.

Vă mulțumesc. (Vociferări.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Márton Árpád, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor,

Când această lege a fost retrimisă comisiei, prin intervenția mea, mi-am explicat o suspiciune, cum că am mai avea încă un serviciu secret de informații, trimițând la o formulare parțial corectă, parțial care sugerează această idee.

Forma revenită din comisie, cel puțin mie, îmi întărește această suspiciune, din moment ce, într-adevăr, de altfel logic, această instituție, dincolo de problemele interne ale instituției, are niște activități - rezultă din amendament - în domeniul securității naționale, care are caracter secret de stat.

Salut, însă, amendarea în comisie, conform căreia și această instituție va avea controlul parlamentar. Este o idee foarte bună, din moment ce avem și un alt serviciu secret, trebuie să cadă sub incidența acestui control parlamentar, însă mă miră intervenția colegului nostru, din Partidul Național Liberal, din punctul de vedere al controlului politic. Care este diferența între numirea de către prim-ministru sau numirea de către Ministerul de Interne? După cum știu, ambele sunt funcții politice, numite prin votul majorității parlamentare.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, alte intervenții la dezbateri generale?

Procedură.

Domnul Dobre.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Victor Paul Dobre:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Aceste amendamente care au fost introduse în comisie de colegii noștri parlamentari au fost contrazise de doamna ministru de interne. Există o declarație de marțea trecută, dată de Agerpres, prin care doamna ministru susține formula ordonanței, așa cum a fost ea promovată de Guvern.

Al doilea argument... deci ceea ce spune domnul secretar de stat e în contradicție cu doamna ministru.

A doua chestiune. Este vorba de o ordonanță care a avut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, conform Constituției. Aceste amendamente nu au fost prezentate Consiliului Suprem de Apărare a Țării, nu sunt însușite.

Al treilea argument: se spune că directorul direcției nu este secretar de stat și din aceste considerente nu trebuie să meargă numirea la domnul prim-ministru. Această direcție este una din structurile Ministerului de Interne, cum e și Jandarmeria, cum e Poliția de frontieră, cum e Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ai căror conducători, deși nu sunt secretari de stat, sunt numiți de prim-ministru, la propunerea ministrului.

Deci din toate aceste argumente lipsește avizul CSAT-ului, există o poziție complet divergentă a ministrului de interne, este scos din circuitul decizional prim-ministrul - aici chiar suntem surprinși...

Și, din aceste considerente, vă propun să reîntoarcem la comisie și să discutăm, să o invităm și pe doamna ministru, să discutăm, astfel încât să evităm o situație neplăcută.

Vă mulțumesc.

Voci din sală:

E ultima zi de dezbatere! Trece tacit!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Propunere de retrimitere la comisie.

Vot, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

58 de voturi pentru, 76 împotrivă, 13 abțineri.

Propunerea dumneavoastră a fost respinsă.

Revenim. La dezbateri generale, dacă mai sunt? Era o intervenție din partea Grupului USR, da? Nu mai vreți!

Mulțumesc.

Alte intervenții la dezbateri generale? Nu sunt.

Dacă la amendamente sunt intervenții? Nu sunt.

Mulțumesc.

La votul final, cu amendamentele admise.

Continuăm.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.42/2016 privind stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 508/2016). (rămas pentru votul final)  

8. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 42/2016 privind stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Guvernul?

Video in format Flash/IOS    

Doamna Sirma Caraman (secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene):

Bună ziua!

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Prin prezenta ordonanță...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog să vă prezentați!

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Sirma Caraman:

Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Mulțumesc.

Prin prezenta ordonanță se propun următoarele: autorizarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene să achiziționeze un număr de 100 de microbuze, în vederea donării acestora, în condițiile legii, Guvernului Republicii Moldova.

Se propune modificarea Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, în sensul clarificării etapelor procesului de descentralizare, în special a etapei de organizare a "fazei pilot" pentru testarea competențelor și evaluării impactului soluțiilor propuse pentru descentralizarea competențelor.

Se propune modificarea și completarea Ordonanței nr. 25 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții, în sensul clarificării în mod expres a faptului că veniturile realizate din cotele forfetare percepute de CNI, conform actului de înființare, constituie venituri proprii ale societății și se reglementează mai clar beneficiarii acestui program, acele persoane juridice de interes public, dar și cele de utilitate publică declarate conform legii.

De asemenea, se propune modificarea și completarea Legii administrației publice nr. 215/2001, prin completarea dispozițiilor referitoare la procedura de vot pentru alegerea/schimbarea din funcție a viceprimarilor, alegerea/eliberarea din funcție a președinților și vicepreședinților consiliilor județene, respectiv a dreptului consilierilor de a vota atunci când candidează pentru această funcție.

Vă rugăm a adopta acest proiect de act normativ, conform raportului comisiei de specialitate, cu amendamentele respective.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Comisia pentru administrație?

Domnul Călin.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ion Călin:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În conformitate cu prevederile art. 95 și 115 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și Comisia juridică, de disciplină și imunități au fost sesizate spre dezbatere în fond, în procedură de urgență, asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 42/2016 privind stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Potrivit prevederilor art. 75 din Constituția României, art. 92 alin. (9) din Regulamentul Camerei Deputaților, Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în noiembrie 2016.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil.

Comisia pentru buget, finanțe, bănci a avizat favorabil.

Comisia pentru industrii și servicii a avizat favorabil.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri financiare, precum și amendarea unor acte normative. În acest sens, este vorba de modificarea și completarea Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, modificarea unor prevederi din Ordonanța Guvernului nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții "C.N.I." - S.A., completarea art. 101 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală, precum și completarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001.

În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 42/2016 privind stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu amendamentele admise și prezentate în anexa care face parte din prezentul raport.

În raport de obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri?

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Grupul Partidului Național Liberal susține adoptarea proiectului de lege care vine în sprijinul elevilor din Republica Moldova, cu o donație de 100 de microbuze școlare.

Solicitarea Grupului PNL este ca donația să fie promovată și în Republica Moldova, pentru a se cunoaște că aceste microbuze sunt donație din partea Guvernului României.

Totodată, modificările aduse la Legea de funcționare a CNI sunt oportune și necesare.

PNL susține și completarea Legii nr. 215/2001 referitoare la procedura de vot pentru alegerea, schimbarea din funcție a președinților și vicepreședinților de consilii județene care, evident, trebuie să voteze, dacă sunt în cauză.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnișoara Aida Căruceru.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Aida-Cristina Căruceru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al PSD susține adoptarea acestui Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 42/2016, susținere pe care o acordăm, din următoarele considerente: prin acest act normativ se urmărește continuarea Programului de donare de microbuze școlare, care trebuie susținut, pentru a rămâne fideli angajamentelor luate față de Republica Moldova și pentru a acționa concret, în spiritul bunei vecinătăți, și din dorința de a implementa proiecte care să contribuie la dezvoltarea unor domenii de interes general și de importanță socială în Republica Moldova și de a intensifica cooperarea bilaterală și acordarea de sprijin între cele două țări.

Pe scurt, este o datorie de onoare și de suflet.

Totodată, se aduc schimbări necesare cadrului legislativ în care se desfășoară atât procesul de descentralizare, cât și funcționarea Companiei Naționale de Investiții, schimbări care să permită o guvernarea mai eficientă și care să ducă la o calitate a vieții mai ridicată pentru cetățeni.

Practic, prin amendamentele adoptate, se pun de acord prevederile ordonanței de urgență cu modificările legislative ulterioare momentului publicării și adoptării prin lege.

Pe scurt, acest proiect de lege ne oferă posibilitatea să ne ținem de cuvânt în ceea ce privește buna guvernare și buna vecinătate cu Republica Moldova.

Ca atare, Grupul parlamentar al PSD susține adoptarea proiectului de lege menționat.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Bichineț.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Când e vorba de Republica Moldova, parlamentarii Partidului Mișcarea Populară vor susține întotdeauna.

Ce propune Guvernul României, ce au propus guvernele anterioare? Asigurăm microbuze pentru elevi, dar eu cred că nu este suficient. În aceeași măsură, ar trebui să aveți în vedere achiziționarea unei mașini de lux, dacă se poate blindată, pentru domnul Dodon, ca atunci când face naveta spre Moscova, să fie protejat și să facă tot ce depinde de el pentru apropierea între cele două țări; mă refer la Moldova și republica noastră.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Să trăiți!

Alte intervenții? Nu.

Vă rog.

Domnule deputat, apăsați, vă rog, acolo la dumneavoastră, că vă văd mai ușor așa!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Matei-Adrian Dobrovie:

Aș avea de făcut o completare. Degeaba dăm autobuze sau renovăm grădinițe în Republica Moldova, dacă aceste lucruri nu sunt cunoscute acolo.

Trebuie să existe o informare clară a faptului că România alocă bani pentru Republica Moldova și vă reamintesc că în localitățile unde au fost alocate fonduri pentru grădinițe, pentru renovarea de grădinițe în Republica Moldova de către România, Igor Dodon a câștigat cu 60% la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Așa că trebuie să ne punem întrebarea: unde s-a greșit, de ce aceste investiții foarte bune ale României în Republica Moldova nu sunt mediatizate, nu sunt cunoscute?

Aici vreau să readuc din nou în atenție necesitatea reactivării, de fapt necesitatea spațiului informațional comun dintre România și Republica Moldova.

Există o inițiativă foarte bună - Consiliul Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova - care trebuie redemarată.

Dacă va fi redemarat acest spațiu informațional comun, de fapt va fi demarată inițiativa Departamentului pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, actualul Minister al Românilor de Pretutindeni, va exista o contracarare a propagandei rusești și, de asemenea, va exista o bună informare a moldovenilor asupra investițiilor pe care le face România pentru ei.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Nu mai sunt intervenții la dezbateri generale.

Cu amendamentele admise, proiectul de lege rămâne la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.62/2016 privind înființarea Autorității de Reformă Feroviară (PL-x 109/2017). (rămas pentru votul final)  

9. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2016 privind înființarea Autorității de Reformă Feroviară.

Guvernul?

Video in format Flash/IOS    

Doamna Maria Magdalena Grigore (secretar de stat, Ministerul Transporturilor):

Bună ziua!

Mulțumesc, domnule președinte.

Prezentul proiect de lege are ca obiect de reglementare înființarea Autorității pentru Reformă Feroviară, instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Transporturilor, finanțată integral de la bugetul de stat, prin bugetul MT.

Ținând cont de faptul că România trebuie să implementeze, conform MasterPlanului General de Transport, reforma în sectorul feroviar, orientată pe cinci direcții de acțiune, și anume: restructurarea rețelei de transport feroviar, în sensul eficientizării acesteia, astfel încât alocarea de fonduri pentru întreținere, mentenanță, reparații curente să fie orientată pentru o rețea de transport feroviar sustenabilă din punct de vedere economic.

Totodată, alte atribuții ale acestei autorități sunt: atribuirea contractelor de servicii publice pentru operarea pe infrastructura de cale ferată pentru transportul public de călători să aibă loc numai pe bază de licitații, organizate conform legii, pentru operatorii de transport feroviar; introducerea indicatorilor de performanță care să stea la baza monitorizării contractelor de servicii publice legal încheiate și introducerea unor noi programe de eficientizare a activităților desfășurate în sectorul de transport feroviar, inclusiv pentru Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A., care trebuie să fie implementate de o structură specializată, organizată sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Și nu în ultimul rând, ARF este singurul beneficiar OIM pentru accesarea fondurilor europene disponibile pentru achiziția de material rulant.

Urgența reglementării este determinată de faptul că România trebuie să facă dovada îndeplinirii condiționalităților ex-ante, inclusiv pentru sectorul feroviar, întrucât, în caz contrar, țara noastră riscă suspendarea, respectiv întreruperea fondurilor alocate în Programul Operațional Infrastructură Mare pentru toate sectoarele.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Comisia?

Domnul Bode.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

În conformitate cu prevederile art. 95 și 115 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia pentru transporturi și infrastructură a fost sesizată cu dezbaterea pe fond, în procedură de urgență, a acestui act normativ, Camera Deputaților fiind Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din 8 februarie 2017.

La întocmirea prezentului raport comisia a avut în vedere avizele favorabile ale Consiliului Legislativ, Comisiei pentru administrație publică și Comisiei pentru muncă.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare înființarea Autorității pentru Reformă Feroviară, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor, prin preluarea unor activități și atribuții corelative din cadrul aparatului propriu al acestui minister, finanțată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară va proceda la implementarea reformei în domeniul feroviar, orientată pe patru direcții de acțiune, și anume:

- restructurarea rețelei de transport feroviar, în sensul eficientizării rețelei de transport feroviar public de călători, astfel încât alocarea de fonduri pentru întreținere, mentenanță și reparații curente să fie orientată pentru o rețea de transport feroviar sustenabilă din punct de vedere economic;

- atribuirea contractelor de servicii publice pentru operarea pe linia de cale ferată;

- introducerea indicatorilor de performanță care să stea la baza monitorizării contractelor de servicii publice legal încheiate;

Și nu în ultimul rând, introducerea unor programe de eficientizare a activităților desfășurate în sectorul de transport feroviar.

În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2016 privind înființarea Autorității pentru Reformă Feroviară, cu amendamente admise, prevăzute în Anexa nr. 1 și amendamente respinse, prevăzute în Anexa nr. 2, care fac parte integrantă din prezentul raport.

În raport cu obiectul și conținutul său, inițiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri?

La dezbateri generale?

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Cătălin Drulă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Guvernul a propus pentru această ordonanță de urgență o serie de amendamente care schimbă destul de substanțial sensul inițial al ordonanței, și vreau să atrag atenția aici că, prin aceste amendamente, se pune în pericol negocierea care a avut loc cu Comisia Europeană și îndeplinirea condiționalității ex-ante, care are termen până în iunie, ceea ce, potențial, poate duce la blocarea fondurilor europene pe Programul Operațional Infrastructură Mare.

Așa cum am spus și în comisie, există o serie de amendamente care sunt cel puțin suspecte - și aici vorbesc despre predarea gratuită a unor trenuri care se cumpără cu bani europeni către operatorii de servicii de călători pe cale ferată - care aduc aminte puțin de cazul care recent a fost în presă, legat de anumite trasee, închiriate, prin decizie, de la Alexandria. Deci sunt amendamente care par a fi făcute cu dedicație, sunt amendamente care ciuntesc rolul de reformă al acestei autorități, cumva rămâne, totul, sub deviza "Să se reformeze, dar să nu se schimbe nimic!".

Și atrag atenția aici Guvernului, în mod oficial, că aceste amendamente riscă să ducă la blocarea fondurilor europene pentru transport. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri generale?

Domnul Bode.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Mulțumesc.

Doamnelor și domnilor deputați,

Înființarea Autorității pentru Reformă Feroviară constituie, așa cum a spus aici reprezentantul Guvernului, o condiționalitate ex-ante obligatorie a fi îndeplinită pentru accesarea fondurilor europene aferente exercițiului financiar european 2014-2020, Autoritatea pentru Reformă Feroviară având calitatea de beneficiar direct al acestor fonduri.

Mai exact, România trebuie să facă dovada îndeplinirii condiționalităților ex-ante, inclusiv pentru sectorul feroviar, în caz contrar România riscă suspendarea sau întreruperea fondurilor alocate în Programul Operațional Infrastructură Mare - pentru sectorul feroviar vorbim de aproximativ 1,28 de miliarde de euro - și a sumei alocate în cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei, de 1,2 de miliarde de euro.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota în favoarea acestei inițiative legislative, votul favorabil acordat de către grupul nostru parlamentar acestui act normativ nu este un "cec în alb" acordat Guvernului.

Atragem atenția că, în legătură cu operaționalizarea acestei instituții, mai sunt multe etape de trecut: de la selecția personalului, care trebuie să fie făcută în mod profesionist și în baza unor criterii transparente, pentru a nu transforma Autoritatea pentru Reformă Feroviară într-o altă sinecură de partid, apoi stabilirea procedurii de atribuire a contractelor de servicii publice pentru operarea pe linia de cale ferată pentru transportul public de călători, atribuire care trebuie pregătită corect, prin licitații publice și, nu în ultimul rând, modul în care vor fi atrași și cheltuiți cei 400 de milioane de euro din fonduri europene, pentru achiziția de material rulant nou, care va fi predat operatorilor de transport feroviar public.

Un punct important îl reprezintă și modul în care veți acționa în vederea restructurării rețelei de transport feroviar, care vor fi criteriile în baza cărora veți decide să treceți în conservare segmente din rețeaua de cale ferată. Aceste decizii trebuie luate în mod fundamentat, pe baza unor studii și analize de specialitate, astfel încât alocarea de fonduri pentru întreținerea, mentenanța și reparațiile curente să fie orientată spre o rețea de transport feroviar sustenabilă din punct de vedere economic, iar serviciul public feroviar de călători să nu fie afectat.

Închei, spunând că sunt aspecte pe care le vom monitoriza sanționând, totodată, în mod public, orice derapaj al Guvernului de la aplicarea corectă a legii, în cazul nerespectării principiilor transparenței și a orientării actului de guvernare spre binele public, nu spre satisfacerea unor interese clientelare sau de grup ale Guvernului.

Deocamdată, stimați colegi, Guvernul a adoptat o hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Reformă Feroviară.

Așadar, așteptăm implementarea acestor acte normative.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri generale, dacă mai sunt?

Intervenții? Nu.

La dezbateri generale, domnule Moșteanu?

La amendamentele admise și respinse, dacă doriți să susțineți?

Acum înțeleg că doriți să susțineți.

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

Bună ziua, stimați colegi.

E un lucru foarte bun că ...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat, precizați...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

Da, bun!

Atunci vorbesc de amendamente respinse, Anexa nr. 2 la raportul Comisiei pentru transporturi, marginal 2, e vorba de art. 2 (1): "achiziționarea, potrivit prevederilor legale în vigoare, de material rulant, destinat predării către operatori în condițiile art. 7, pentru prestarea serviciilor publice de transport feroviar public de călători pe bază de proceduri aprobate prin hotărâre de Guvern, care se fundamentează pe criterii de transparență și eficiență, care să asigure o piață competitivă în domeniul transportului feroviar public de călători".

În forma actuală s-a cerut aprobarea acestor proceduri care dau drumul în piață unui material rulant în valoare de 400 de milioane de euro, prin ordin de ministru. Credem că aprobarea prin hotărâre de Guvern va ajuta ca aceste criterii și aceste proceduri să fie mult mai imparțiale.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Mai susțineți și alte amendamente, domnule deputat? Domnule deputat? Doar pe acesta.

Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

23 pentru, 120 împotrivă, două abțineri, 4 colegi care nu votează. Amendamentul a fost respins. A rămas respins.

Vă rog, domnule Drulă, susțineți vreun amendament? Vă rog.

Vot, forma inițială, mă scuzați.

 
Video in format Flash/IOS    

136 pentru, 18 împotrivă, o abținere, doi colegi care nu votează.

Continuăm cu amendamente respinse.

Domnul Drulă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Cătălin Drulă:

Da.

Mulțumesc.

Poziția 3 marginal. Noi susținem ca art. 2 alin. (5) să rămână nemodificat. Amendamentul introdus... în acest articol este vorba despre obligația diferitelor instituții și companii private de a pune la dispoziția Autorității de Reformă date și informații necesare fundamentării deciziilor de reformă.

Prin amendamentul care a fost introdus - din rândul acestor instituții și companii, care au această obligație, sunt scoase structurile din cadrul Ministerului Transporturilor.

Deci prin amendamentul care a fost introdus de Guvern toată lumea - și aici mă refer la instituții publice care se află în coordonarea și/sau sub autoritatea sau subordinea Ministerului Transporturilor, operatorii privați de transport public feroviar, companii -, toată lumea rămâne cu obligația de a pune aceste date la dispoziția Ministerului Transporturilor, dar structurile din cadrul Ministerului Transporturilor, spre exemplu, Direcția Feroviară, nu mai au această obligație.

Noi propunem, prin amendamentul nostru, care înseamnă să rămânem la forma inițială din Ordonanța de urgență, să nu aibă loc această modificare și să rămână și structurile de specialitate cu această obligație, de a pune la dispoziție aceste date și informații care sunt necesare fundamentării măsurilor respective de reformă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înțeles.

Vot, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

18 pentru, 139 împotrivă, o abținere, 3 colegi nu votează.

Vot pentru forma inițială, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

143 pentru, 19 împotrivă, o abținere, 3 colegi care nu votează.

Alte intervenții la amendamentele respinse dacă mai sunt? Nu mai sunt. Vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.65/2016 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului - S.A. (PL-x 111/2017). (rămas pentru votul final)  

10. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2016 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului - S.A..

Guvernul?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian-Robert Tudorache (secretar de stat, Ministerul Energiei):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Robert Tudorache mă numesc, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.

Și vă propunem spre adoptare Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2016 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului.

Compania Națională a Uraniului reprezintă o componentă strategică a ciclului combustibilului nuclear, asigurând materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcționării unităților de la Cernavodă, contribuind astfel la menținerea stabilității sistemului energetic național, întrucât Centrala energetico-nucleară de la Cernavodă este un producător în bandă care contribuie cu circa 18% la producția națională de energie electrică.

Este necesară asigurarea în regim de urgență a surselor de finanțare pentru gestionarea atât a obligațiilor naționale, europene și internaționale, pe partea de protecție fizică și control de garanții nucleare, cât și pe partea de mediu și a intereselor strategice ale României privind securizarea continuității în aprovizionarea cu combustibil nuclear.

Acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvare face posibilă sprijinirea imediată a beneficiarului, respectiv Compania Națională a Uraniului, în scopul asigurării necesarului de lichidități pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susținere a activităților pentru o perioadă de 6 luni și începerea activității de restructurare, în vederea eficientizării companiei.

În conformitate cu prevederile art. 108 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, România a notificat Comisiei Europene, la data de 8 septembrie 2016, un ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Națională a Uraniului, și la data de 30 septembrie 2016, Comisia Europeană a aprobat acordarea ajutorului de stat, prin Decizia nr. C(2016) 6250 final.

Prin urmare, doamnelor și domnilor deputați, Ministerul Energiei susține adoptarea, cu amendamentele admise de Comisia pentru buget, a Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 65/2016.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Comisia pentru buget.

Domnul Badea.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Leonardo Badea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Raport asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2016 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului - S.A.

Comisia pentru buget, finanțe a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgență, asupra proiectului de lege mai sus menționat.

Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ și Comisia pentru industrii și servicii.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual, pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului.

La solicitarea Companiei Naționale a Uraniului, care se confruntă cu dificultăți economico-financiare majore, Ministerul Energiei este autorizat să acorde un ajutor pentru salvare, sub formă de împrumut, în două tranșe, în limita sumei de 62.000 de lei, pe o perioadă de 6 luni.

Prin acordarea ajutorului de salvare se urmărește asigurarea lichidității necesare pentru desfășurarea activității curente specifice în condiții de siguranță, care să asigure respectarea obligațiilor de securitate nucleară și de mediu.

În urma examinării proiectului de lege, deputații prezenți la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună spre dezbatere și adoptare, plenului Camerei Deputaților, proiectul de lege, cu amendamentele admise prezentate în anexă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri generale?

Domnul Neagu?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Nicolae Neagu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Grupul Partidului Național Liberal susține această ordonanță, acest proiect de lege. Dar de ce am venit eu la microfon astăzi este pentru a încerca și a vă sensibiliza pe dumneavoastră, pe toți, și, bineînțeles, acest Guvern.

Pornind de la premisa că, stimați colegi PSD-ALDE, aveți o majoritate confortabilă și un Guvern pe care dumneavoastră nu doar că îl susțineți, dar spuneți că are stabilitate, și Grupul minorităților este lângă el, am văzut o susținere pe față a UDRM, dar eu, ca și dumneavoastră, marea majoritate, am întrebarea: Guvernul României face strategii pentru România? Și dacă da, energia este o strategie de interes național? Noi credem că da, Grupul PNL. Eu cred că da. Și atunci poate că ar fi bine ca într-un timp scurt să ne stabilim prioritățile și în acest domeniu.

Eu zic că economia românească, ca orice economie, nu poate funcționa, ca orice motor fără un sistem energetic valid și pus la punct.

Oare ce ne lipsește să îndrăznim mai mult? Fixând un plan strategic național pe energie corect, predictibil și în care să avem o resursă energetică viabilă. Pentru că situația nuclearelor 1-2 și ceea ce ar trebui investit în continuare pe 3-4 eu cred că trebuie serios abordată, așa cum probabil coșul energetic în acest moment trebuie corect abordat, de așa natură, încât să nu ne trezim de fiecare dată fie în situație de infringement, fie în situație în care se pune extrem de mare presiune pe noi, în definitiv, și pe ANRE, prin noi, de către cei care sunt în finalul sistemului energetic și care, bineînțeles, stabilesc sau îndrăznesc să stabilească prețuri, inclusiv pentru populație.

Deci rugămintea mea pentru acest Guvern este să vină cât de curând cu o strategie, cu atât mai mult cu cât și noi credem că din punctul de vedere al siguranței energetice pe nucleare stăm bine, tehnologia canadiană fiind cea care în acest moment nu are rateu.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Bîzgan. Oana Bîzgan.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Compania Națională a Uraniului, la fel ca multe companii de stat din România, a acumulat timp de ani de zile aceste datorii, nemaiputând să plătească salariile angajaților și reprezentând pericole serioase pentru natură și pentru oameni.

Grupul parlamentar al USR susține această ordonanță. Această ordonanță este rezultatul muncii de echipă din mai multe ministere, de anul trecut, din Guvernul Cioloș, care a dovedit că poate și se poate să acordăm un ajutor de stat, cu acordul Uniunii Europene și în condiții legale.

Această ordonanță de urgență cred că poate fi o sursă de inspirație și pentru alte companii de stat care necesită exact același lucru, în condițiile în care oamenii care lucrează acolo trebuie să continue să-și hrănească familia și să aibă dreptul la demnitate.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Mohaci?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mihai Mohaci:

Bună ziua, domnule președinte.

Stimați colegi,

Fac parte din Comisia pentru industrii și servicii, unde acest act normativ a intrat la dezbatere.

Vreau să vă spun că toți colegii, indiferent de culoarea politică, au votat pentru acordarea acestui ajutor de stat. Dar am cerut suplimentar un plan de reorganizare pentru ceea ce înseamnă Compania Națională a Uraniului, până la 31 martie. De ce? Pentru că în România avem nevoie de această industrie. Dacă la ora actuală prețurile pe piață sunt de dumping, sigur că niciodată nu vei putea să concurezi legal cu aceste prețuri, indiferent că te-ai restructura sau ai veni cu planuri de reorganizare.

Este foarte bine că am aprobat - și v-aș ruga să aprobăm în totalitate -, pentru că aceia de la Feldioara, fabrică aflată pe teritoriul județului Brașov, vreau să vă spun sincer că așteptau cu nerăbdare acest ajutor de stat. Au nevoie de acest ajutor de stat, cum au nevoie și de reorganizarea a ceea ce înseamnă Compania Națională a Uraniului.

Nu putem să lăsăm România fără acest ajutor și aport energetic pe care trebuie să-l aducă, în condițiile actuale, în care avem presiuni atât pe Legea gazelor, cât și pe partea de energie.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Borza.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Adrian Borza:

Domnule președinte,

Dragi colegi,

Într-adevăr, la nivelul Comisiei pentru industrii, servicii, Energiei i-am dat un aviz favorabil, pentru Comisia pentru buget, finanțe. Dar acest aviz a fost condiționat de punerea în practică și implementarea, în regim de urgență, de managementul Companiei Naționale a Uraniului, a unui program de restructurare și eficientizare a companiei.

În aceste condiții, de altminteri, și Guvernul Cioloș, anul trecut, a emis acea Ordonanță nr. 65. A condiționat acest ajutor de stat, care înseamnă vreo 15 milioane de euro, de un plan viabil, concret, de eficientizare. Pentru că trebuie să înțeleagă și companiile statului că ele activează într-o economie globalizată, în care prevalează principiul competitivității economice.

Noi, sigur, în nota de fundamentare am făcut... reprezentantul Guvernului, domnul secretar de stat Tudorache, a făcut trimitere la buna funcționare a celor două Grupuri de la "Nuclearelectrica", 1 și 2, dar a omis să spună că anul trecut, "Nuclearelectrica" a făcut import de uraniu în detrimentul propriei noastre companii naționale. E bine sau e rău? E bine, câtă vreme prețul de import a fost de 3 ori mai mic decât prețul la care propria noastră companie furnizează către "Nuclearelectrica".

Deci, în această paradigmă, trebuie să se restructureze și Compania Națională a Uraniului.

Și trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna toate companiile statului că nu mai pot să stea la infinit cu mâna întinsă la pomana statului și că trebuie să pună mâna pe o restructurare, astfel încât în urma acestui proces, chiar dacă dureros din punct de vedere social, o astfel de entitate economică să stea pe picioarele ei în piață.

Spunea antevorbitorul meu de la PNL, e nevoie de o strategie, indiscutabil, dar România doar de legi și de strategii nu duce lipsă.

În 2007, a fost aprobată, tot prin hotărâre de Guvern, Strategia națională în domeniul energiei pe perioada 2007-2020. Probabil terminația mai șugubeață de la Hotărârea nr. 1069, aceasta e terminația, a făcut ca foarte puțin din acea hotărâre de Guvern - și, iată, s-au împlinit aproape 10 ani - să fie pusă în practică.

Într-adevăr, Ministerul Energiei a moștenit, în actuala componență, foarte multe dosare sensibile. Fie că vorbim de Compania Națională a Uraniului, fie că vorbim de tergiversarea înființării Autorității de management al stocului strategic de apă grea, care este în custodia RAAN-ului, o societate a statului român, în faliment și care nu mai are capacitatea financiară să conserve în bune condiții și să mențină acele proprietăți fizico-chimice ale unui stoc evaluat la 5,3 miliarde de lei și care este vital, că este materie primă pentru "Nuclearelectrica". Fie că vorbim de eșuarea negocierilor cu "China’s Nuclear Power" pe construcția Grupului 3 și 4 de la "Nuclearelectrica", o investiție de vreo 6 miliarde de euro. Fie că vorbim de insolvența RADET-ului sau de insolvența "Elcen"-ului, fie că vorbim de 3 insolvențe ratate anul trecut, pe Complexul Energetic Hunedoara, o entitate...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Adrian Borza:

... iarăși strategică pentru echilibrul sistemului energetic național... (Discuții suprapuse.)

 
       

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog să încheiați.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Adrian Borza:

... dar nici Complexul Energetic Oltenia nu se simte prea bine, cel mai mare producător de energie termo din România, care a acumulat, în ultimii 4 ani sau în ultimele 4 exerciții financiare, 2,2 miliarde de lei.

Și, în fine, închei. La fel, o provocare...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog să încheiați, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Adrian Borza:

Închei în 30 de secunde. Listarea "Hidroelectrica" care, dacă s-ar schimba metodologia de privatizare, ar aduce statului român, anul acesta, un miliard de euro. Ar fi de departe cea mai de succes listare derulată în România, după 1990.

Deci, iată câte provocări are echipa managerială de la Ministerul Energiei.

Da, e nevoie, într-adevăr, de o strategie articulată care să fie cauționată și aici, în forul decizional suprem al României, în Parlament, și îi îndemn și îi încurajez pe domnii miniștri să se apuce de treabă. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Alte intervenții?

Domnul Turcescu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Bună ziua, stimați colegi.

Da, vom susține acest ajutor pentru Compania Națională a Uraniului, pentru că, așa cum a spus-o și președintele Partidului Mișcarea Populară, domnul Traian Băsescu, a fost o ticăloșie ceea ce s-a întâmplat de-a lungul anilor, și anume decizia "Nuclearelectrica" de a achiziționa combustibil nuclear de la canadieni. Și poate chiar în viitor ar fi vrut de la ruși.

Sigur, justificarea, fiindcă e mai ieftin decât să achiziționeze de la Compania Națională a Uraniului.

Dar în același timp aș dori pe unii dintre colegii aflați astăzi în sală să-i întreb dacă regretă acum că în perioada USL au pus-o la șefia "Nuclearelectrica" pe celebra Daniela Lulache. Poate v-o mai aduceți aminte. Pentru că decizia de a îngropa practic Compania Națională a Uraniului a fost luată atunci, când la șefia Consiliului de administrație al "Nuclearelectrica" se afla celebra Daniela Lulache, poate v-o mai aduceți aminte.

În rest, așa cum spuneam, noi vom susține salvarea Companiei Naționale a Uraniului.

Mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnule Vîlceanu, a vorbit de la dumneavoastră de la grup cineva. Poftim? Procedură de urgență.

Mulțumesc.

Domnule Nicolăescu, sunteți de acord să încălcăm Regulamentul, să dăm la doi... la cuvânt de la Grupul PNL?

Mulțumesc.

E cu acordul domnului Nicolăescu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dan Vîlceanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Și domnului Nicolăescu.

Doamnelor și domnilor,

Am vrut să iau astăzi cuvântul, pentru că atunci când vorbim de companii naționale - și Compania Națională a Uraniului este una dintre ele - cu mari probleme, și antevorbitorii mei au făcut, așa, un expozeu al problemelor cu care se confruntă companiile de stat, trebuie să recunoaștem un lucru: companiile de stat... sau blocajul financiar al companiilor de stat este generat tocmai de ele, adică o companie de stat sau o firmă de stat generează blocaj financiar pentru o altă firmă de stat. Sau dacă dorim să fim eficienți, companiile de stat să fie eficiente, trebuie să se întâmple ceea ce se întâmplă și în mediul privat, adică acționarul să investească în aceste companii. Pentru că altfel nu o să fim niciodată eficienți.

Este ușor să venim să spunem haideți să facem... companiile de stat să facă ceva să fie eficiente. Păi, fără investiții, fără sumele necesare investițiilor nu pot să fie niciodată eficiente.

Deci, din punctul acesta de vedere, practic, acționarul, care este statul român, ar trebui să găsească sumele necesare și să investească în aceste companii ca să le facă eficiente, pentru că altfel, singure, nu vor fi niciodată. V-am spus, se blochează una pe alta, financiar.

De exemplu, la Complexul Energetic Oltenia sunt sume de încasat de la RAAN, de la CET Govora, de la alte companii și alte CET-uri din țară. Nu vor găsi niciodată sumele necesare. Timișoara este blocată din punct de vedere financiar, "Comterm"-ul.

Deci acționarul, care este statul român, trebuie să vină și să rezolve aceste probleme, pentru că altfel vom continua așa la nesfârșit.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Și eu vă mulțumesc.

Încheiem aici dezbaterile generale.

Cu amendamentele admise, legea merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.28/2008 privind registrul agricol (PL-x 99/2015). (rămas pentru votul final)  

11. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol.

Dintre inițiatori dacă dorește cineva să ia cuvântul? Nu.

Comisia?

Domnul Munteanu.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Prezint Raport comun suplimentar al Comisiei pentru agricultură și Comisiei pentru administrație publică.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în ședința din 25 februarie 2015.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege.

Comisia juridică, de disciplină și imunități a avizat favorabil.

Comisia pentru buget a avizat negativ.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare registrul agricol, în vederea realizării unor evidențe unitare cu privire la categoriile de folosință a terenurilor, a mijloacelor de producție agricolă, precum și a efectivelor de animale.

Cele două comisii, în ședințe diferite, au analizat proiectul de lege și, cu majoritate de voturi - și subliniez, doar cu o singură abținere - s-a adoptat proiectul de lege.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Sunt și amendamente admise și amendamente respinse.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri generale?

Domnul Tinel Gheorghe.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Tinel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Dezbatem astăzi o propunere legislativă din 2015. Și fac această precizare, pentru că, veți vedea, sunt câteva modificări ale textelor aprobate de Senat, între timp, și ale Comisiei pentru agricultură, anterior întocmirii raportului pe care ni l-a prezentat președintele Comisiei pentru agricultură.

Prin Ordonanța nr. 28 din 2008 a fost aprobată forma, conținutul registrului agricol. A urmat apoi aprobarea ordonanței, prin Legea nr. 98 din 2009. Și o prevedere importantă era ca la 1 ianuarie 2015, registrul agricol, în forma prezentată și mai ales sub formă electronică, să intre în vigoare. Pregăteam, așadar, acea cerință a Uniunii Europene, de a înfăptui și noi, odată pentru totdeauna, cadastrul agricol.

Dacă n-am putut să-l implementăm la 1 ianuarie 2015, a venit, pe bună dreptate, această inițiativă legislativă și s-a prorogat termenul la 1 ianuarie 2017.

N-au existat bani pentru a începe cadastrarea, pentru că, veți vedea, una dintre modificările importante ale textului de lege supus aprobării dumneavoastră este că registrul agricol devine bază de date pentru evidența suprafețelor de teren agricol, a efectivelor de animale etc., în vederea obținerii subvențiilor de la Uniunea Europeană.

Ei, chestiunea aceasta va trebui să fie corelată cu obligația noastră ca la 1 ianuarie 2018 să avem și cadastrul agricol, pentru că în lipsa acestuia, Uniunea Europeană, există riscul să nu ne mai dea subvenția pe suprafață.

Deci principala modificare pe care o aducem acum este că prorogăm termenul pentru introducerea registrului agricol electronic de la 1 ianuarie 2018. Că așa face românul, când nu poate să implementeze un text de lege, vine cu o inițiativă legislativă și prorogă termenul.

Dar sunt și alte obligații care cad în sarcina autorităților locale, dar și a Agenției Naționale de Cadastru, pentru că ea devine integrator al acestei baze de date la nivel național.

Partidul Național Liberal susține proiectul de act normativ supus dezbaterii dumneavoastră, astăzi, dar atrage atenția Guvernului că trebuie să asigure sursele necesare pentru implementarea lui și mai ales sumele necesare pentru realizarea cadastrului agricol.

Eu încă nu văd în dezbaterea publică și în ieșirile actualului ministru al agriculturii, care vorbește despre orice, de acest proiect, program de cadastrare.

Și aș dori... aș fi vrut să-l întreb pe secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, de la Ministerul Agriculturii, care este stadiul implementării acestui proiect de cadastrare, dar, din păcate, obligativitatea de a participa este numai atunci când sunt inițiative ale Guvernului, în plenul Parlamentului, nu și atunci când sunt inițiative ale noastre.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Seres Dénes.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Seres Dénes:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur că registrul agricol îndeplinește un rol foarte important în ținerea evidenței unitare a folosinței terenurilor agricole, a mijloacelor de producție, a numărului de animale de la nivel local. De fapt este un sistem de evidență unică.

Reglementarea, prin Ordonanța nr. 28, modului de a ține evidența atât în sistem electronic, cât și pe bază de hârtie, se pare că nu a îndeplinit condițiile actuale și, la solicitarea Asociației Comunelor, s-a acceptat ca evidența să se țină ori în sistem electronic, ori pe bază de hârtie, la hotărârea Consiliului Local. Pentru că autoritățile locale nu sunt pregătite toate pentru a ține o evidență în sistem electronic.

Ceea ce este benefic este că se rezervă spațiu și pentru evidenția funciară, cu date din cadastrul general. Sigur că aceasta pe parcursul realizării, așa cum a spus colegul nostru, Tinel, în paralel cu realizarea evidenței cadastrale, pentru că din acest punct de vedere avem încă foarte, foarte multe de făcut.

Și eu încurajez Agenția Națională să facă demersul necesar, și Guvernul, pentru a asigura sumele necesare pentru întocmirea sistematică a cadastrului național.

Și Grupul nostru parlamentar... sigur că sunt norme tehnice de evidență, atât în Comisia centrală de evidență a registrului agricol, sunt cooptate și alte instituții centrale care pot avea un rol benefic în acest demers, cu atât mai mult cu cât Agenția Națională de Cadastru va juca un rol important.

Vom sprijini și vom vota această inițiativă.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Vîlceanu.

Domnule Vîlceanu, ați rămas înscris de data trecută. Închideți. Și domnul Turcescu cred că e în aceeași situație. Închideți opțiunea... așa.

Mulțumesc, domnule Turcescu.

Domnul Oprea.

Domnule Seres, închideți microfonul.

Domnule profesor, închideți microfonul și deschideți-l, ca să văd... așa, da.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

N-am să vă citesc decât un titlu: "Noua revoluție pentru înregistrarea pământului în Ghana" - februarie 18, 2016.

Tot răul e spre bine, pentru că această nouă revoluție, numită "Revoluția Blockchain", revoluția jurnalelor planetare, inclusiv în zona de cadastru, care a fost cea mai interesată, se poate împlini printr-o astfel de prorogare de termen. Și poate că mintea românului cea de pe urmă se va cupla cu această nouă platformă care stă în spatele "Blockchain"-ului inițial, folosită pentru bitcoin. Dar bitcoin-ul nu este o poveste. Platforma, ca atare, este revoluția planetară a internetului lucrurilor. Iar pământul planetar reprezintă cea mai dezorganizată formă planetară. În Ghana - zic ei - 90% din pământuri nu sunt cadastrate. Și atunci?

În Grecia este o campanie foarte serioasă, în America Latină, dar în toată lumea bună. Așadar este o șansă să intrăm pe valul planetar al acestui registru planetar al terenurilor cadastrate.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumim, domnule profesor.

Alte intervenții dacă mai sunt? Nu.

Avem un amendament respins. Dacă îl susține cineva? Nu.

Mulțumesc.

Și cu amendamentele admise din raport, legea merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală (PL-x 462/2016). (rămas pentru votul final)  

12. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală.

Guvernul?

Video in format Flash/IOS    

Domnul Dorin Octavian Corcheș (secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale):

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Prezentați-vă!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dorin Octavian Corcheș:

... deputați...

Dorin Corcheș este numele meu, sunt secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului reglementează, în principal, pe lângă definirea termenilor specifici, desfășurarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală în caz de situații de urgență, neutralizarea subproduselor de origine animală în unități autorizate și aprobate sanitar-veterinar și de mediu, responsabilitatea Consiliului Județean și a Consiliului General al municipiului București să organizeze activitatea de neutralizare a subproduselor de origine animală provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale, obligația crescătorilor individuali de animale să anunțe Consiliul Local, în maximum 24 de ore, asupra morții animalelor deținute în exploatațiile nonprofesionale.

Guvernul susține proiectul de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Comisia pentru agricultură sau... Comisia pentru agricultură, da.

Domnule Munteanu, dumneavoastră sunteți, nu?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Comisia pentru agricultură a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul a adoptat prezentul proiect de lege, în ședința din 11 octombrie 2016.

La întocmirea raportului, comisia a avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei juridice, avizul favorabil al Comisiei pentru buget, avizul favorabil al Comisiei pentru administrație publică.

Membrii comisiei au examinat proiectul de lege, în ședința din 28 februarie 2017, și l-au adoptat, cu unanimitate de voturi.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Domnule președinte,

Vă rog să-mi permiteți să solicit o modificare. E o eroare de redactare la poziția 17, art. II. Corect este: "prevederile art. 71-75", nu 72. Trebuie corelat cu partea din spate.

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da.

Mulțumesc.

Da, domnule Oros.

Dezbateri generale, domnul Oros.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Nechita-Adrian Oros:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Membrii Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal vor vota pentru adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a produselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, așa cum a fost completat și modificat în cadrul dezbaterilor din comisia sesizată în fond.

Prezentul act normativ stabilește cadrul legal de organizare și desfășurare a acestei activități, sub aspecte referitoare la sistemul de colectare, de transport și eliminare a acestor subproduse, pentru a preveni și minimiza totodată riscul afectării sănătății publice și animale generat de aceste produse.

Ordonanța vine și reglementează situațiile și procedurile specifice de neutralizare a deșeurilor de origine animală, precum și autoritățile responsabile în fiecare din cazuri.

Ordonanța a fost adoptată astfel încât să evite deschiderea acțiunii de infringement împotriva României, cu repercusiuni asupra producătorilor români, care vor fi penalizați prin interzicerea accesului la piața europeană. Drept pentru care membrii Partidului Național Liberal vor vota pentru adoptarea acestui proiect de lege.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Alte intervenții la dezbateri generale?

Vă rog, domnule Tinel Gheorghe.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Tinel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Eu vreau să fac apel la memoria celor care știu istoricul acestei activități, din 2005, cel puțin, până în prezent.

După cum știți, în 2005, această activitate a fost preluată de Agenția Domeniilor Statului, care a organizat 8 licitații la nivel național, pe cele 8 regiuni de dezvoltare și care, dat fiind faptul că eram în perioada de preaderare și pe urmă până în 2009, 31 decembrie, în baza contractelor încheiate și a subvențiilor acordate de la bugetul de stat, această activitate s-a desfășurat așa cum s-a desfășurat, cu tot scandalul care a existat în acea perioadă.

Începând cu 1 ianuarie 2010, nemaiavând posibilitatea ca statul român să subvenționeze această activitate, s-a intrat în colaps. Și atât de gravă era problema, încât Uniunea Europeană ne-a avertizat cu procedura de infringement.

Guvernul Cioloș emite ordonanța supusă astăzi dezbaterii și aprobării noastre și găsește sau identifică, ca soluție, includerea sau pasarea responsabilității, sau preluarea responsabilității, în rezolvarea acestei situații, de consiliile județene. Dar... dar... și este foarte important, asigurând sursa de finanțare tot de la bugetul de stat.

Ei, eu aici, sincer să fiu, am multe semne de întrebare. Că în momentul de față, consiliile județene, consiliile locale - pentru că practic aceasta este veriga - consiliul local, consiliul județean - care trebuie să contracteze lucrarea, trebuie să aibă sursa de finanțare în buget, și că în momentul de față consiliile județene au încheiate, domnule secretar de stat, în baza ordonanței, contracte care să ducă sau să transpună în practică Ordonanța privind neutralizarea deșeurilor.

Și atrag atenția Guvernului, așa cum am spus, că e o chestiune care ține de infringement.

Deci numai simpla responsabilizare a consiliilor județene în această foarte importantă acțiune nu rezolvă problema. Este iar o chestiune de asigurare a finanțării. Și e una dintre obligațiile Guvernului actual să asigure această finanțare.

Aceasta nu înseamnă că Partidul Național Liberal nu va susține proiectul de ordonanță, așa cum este.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înțeles, domnule Tinel.

Mai sunt intervenții la dezbateri generale? Nu mai sunt.

Avem... cu amendamente admise, legea merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbateri asupra Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil (PL-x 317/2016). (retrimis comisiei)  

13. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

Domnul ministru secretar de stat.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Alexandru Oprean (secretar de stat, Ministerul Culturii și Identității Naționale):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Modificările propuse prin proiectul de lege vizează transpunerea unei directive europene, 60/2014, a Parlamentului și Consiliului European, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru.

Această directivă extinde domeniul de aplicare la orice bun cultural clasificat sau definit de un stat membru, în conformitate cu legislația și procedurile administrative naționale.

De asemenea, face referiri și redefinește termenul de export în afara teritoriului Uniunii Europene, precum și termenul de circulație ilegală a acestor bunuri de patrimoniu în cadrul Uniunii Europene.

Întrucât Legea nr. 182/2000 nu reglementează distinct aceste situații și nici terminologia specifică care ține de circulația bunurilor culturale în spațiul Uniunii Europene, este necesară și vitală coroborarea acestor prevederi naționale cu cele europene, mai ales că avem deja un termen de transpunere depășit. Fapt pentru care dorim să supunem aprobării dumneavoastră acest proiect legislativ.

Vă mulțumim foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Comisia?

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Gheorghe-Dinu Socotar:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

Din partea Comisiei pentru cultură, în lipsa domnului președinte, îmi permit să susțin eu raportul, deputat Dinu Socotar.

Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a fost sesizată în fond cu acest proiect de lege. S-a cerut avizul Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și Comisiei juridice, de disciplină și imunități.

Până la redactarea prezentului raport, s-a primit avizul favorabil trimis de Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Menționăm că am primit și un aviz favorabil din partea Consiliului Superior al Magistraturii, prin Hotărârea nr. 401/2016.

În raport cu obiectul și conținutul reglementării, inițiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

În calitate de primă Cameră sesizată, Senatul a adoptat proiectul de lege, în ședința din 28 iunie 2016.

Proiectul de lege a fost dezbătut în Comisia pentru cultură, în data de 17 ianuarie 2017.

În conformitate cu dispozițiile regulamentare, au participat la dezbatere domnul secretar de stat Alexandru Oprean, din partea Ministerului Culturii, și domnul Adrian Rista, consilierul domnului ministru.

La lucrările comisiei au participat 10 din cei 15 membri ai comisiei.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 183/2000, în contextul îndeplinirii obligațiilor ce revin României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

Modificările propuse vizează transpunerea Directivei Europene 60/2014 a Parlamentului European și a Consiliului, din 15 mai 2014, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru și modificarea Regulamentului Uniunii Europene 1024/2012.

Această directivă extinde domeniul de aplicare la orice bun cultural clasat sau definit de un stat membru, în conformitate cu legislația sau procedurile administrative naționale, drept bun de patrimoniu național cu valoare artistică, istorică sau arheologică.

Raportul comisiei a fost adoptat cu 9 voturi pentru și o abținere.

Facem precizarea că s-a primit o adresă din partea Ministerului Afacerilor Externe, care solicită urgentarea procedurii de adoptare a hotărârii, având în vedere că România riscă declanșarea procedurii de infringement.

Potrivit prevederilor art. 75 din Constituția României și art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Camera Deputaților este Cameră decizională.

În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă propune plenului adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, în forma adoptată de Senat.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri generale?

Domnul Pașcan.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Distinși colegi,

Este un proiect legislativ cât se poate de binevenit și oarecum tardiv, întrucât legislația în domeniu a Uniunii Europene este foarte clară, explicită și de mai mulți ani în vigoare. Noi încercăm să ne raliem abia astăzi, fiind amenințați de o procedură de infringement. De aceea, vă spun că este destul de târziu.

Într-un raport al Interpolului, România se situează pe locul 3 în ce privește traficul cu bunuri furate ale patrimoniului național. Sunt cazuri celebre, apropo de furturile de la Muzeul Sarmizegetusa, traficul cu Kosoni este cunoscut în întreaga lume, a fost jaful de la Muzeul Brukenthal, avem situații similare și în Târgu Mureș.

Încă în legislatura trecută și din mandatul de prefect am sesizat sute de cărți, unele incunabule dispărute de la Muzeul din Târgu Mureș, de la Teleki-Bolyai, și care nici astăzi nu au fost găsite, nu se știe unde sunt, deși în momentul furtului acel muzeu era monitorizat, era securizat. Toate bunurile teoretic ar fi trebuit să existe și în ziua de azi. Au dispărut fără urmă și nu au mai fost găsite.

Apropo de proiectul legislativ, nu sunt lider sau vicelider de grup, să propun întoarcerea la comisie, dar, câtă vreme nu s-ar încălca legislația în domeniu, eu cred că ar trebui rediscutat, întrucât acel termen de 3 ani în care un stat poate să revendice bunul respectiv, după o notificare, ar trebui să fie unul imprescriptibil, ca și cel de 30 de ani în care bunul de patrimoniu a părăsit teritoriul țării sau teritoriul Uniunii Europene și mai apoi nu poate fi revendicat.

Ia gândiți-vă la patrimoniul României, care astăzi se află undeva în Rusia. Ia gândiți-vă la multe alte situații care au depășit 30 de ani, și, dacă noi promovăm acest proiect legislativ în actuala formulă, nu mai pot fi mai apoi revendicate.

Deci eu vă propun întoarcerea la comisie și stabilirea ca aceste posibilități oficiale, juridice, de revendicare a bunurilor respective să fie imprescriptibile, în ambele situații menționate în actualul proiect legislativ.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Márton Árpád.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Într-adevăr, este salutar că s-a reușit să includem în legislația noastră încă o directivă europeană.

Ar fi de salutat ca, în cazul acestor directive, să fim primii care le introducem în legislația noastră, și nu ultimii, doar atunci când suntem deja amenințați cu infringementul.

Ca atare, e adevărat că nu ține de această lege, dar sunt proiecte de lege care ar include anumite directive, chiar care protejează drepturile omului, care s-ar putea să ajungă în aceeași situație, dacă nu se adoptă repede.

Această introducere mi se pare una salutară, cum am spus.

Colegilor noștri liberali poate le atrag atenția că din cauza textului Directivei, din legislația actuală a României, pentru anumite obiecte care țin de proprietatea personală, granița nu mai este a României, ci a Uniunii Europene.

La fel, aceste directive au în cuprinsul lor niște texte obligatorii pe care trebuie să le preluăm întocmai. Doar atunci când în acele formulări există posibilitatea de a avea o altă reglementare pentru statele membre, sau când se prevede că... cel puțin 3 ani sau cel puțin 30 de ani, putem merge la alte formulări.

Deci includerea în legislația noastră a unei directive prin a avea alte formulări decât sunt cele din directivă excede obligațiilor noastre din Uniunea Europeană.

Și dacă suntem la obligațiile noastre... e adevărat, acest proiect de lege este unul realizat de Guvernul Cioloș. Dar văd, cu stupoare am citit, avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cu o trimitere la un articol, alineat din legea lor. Am citit articolul, alineatul, am străbătut întregul proiect și n-am găsit de ce a fost trimis de Guvernul Cioloș pentru aviz la Consiliul Superior al Magistraturii.

Avem o decizie a Curții Constituționale care spune clar cine, ce rol are în acest stat de drept.

Ca atare, sfătuiesc noul Guvern să se țină de deciziile obligatorii ale Curții Constituționale. La fel și Parlamentul, să nu mai întrebe pe Procurorul General dacă trebuie să respectăm legea noastră. Și Ministerul Culturii să nu mai întrebe pe reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii într-un domeniu cu care ei n-au nicio treabă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Gheorghiu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Bogdan Gheorghiu:

Stimați colegi,

Membrii Grupului parlamentar al PNL votează pentru adoptarea acestei propuneri legislative care are ca obiect de reglementare transpunerea Directivei Europene 60/2014 a Parlamentului European și a Consiliului, din 15 mai 2014, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru.

Această directivă extinde domeniul de aplicare la orice bun cultural, clasificat sau definit de un stat membru, în conformitate cu legislația sau procedurile administrative naționale, drept bun de patrimoniu național cu valoare artistică, istorică sau arheologică.

Directiva reglementează regimul bunurilor de interes istoric, paleontologic, numismatic sau științific, indiferent dacă acestea fac parte sau nu din colecții publice sau de altă natură, sau constituie elemente individuale și indiferent dacă provin din excavații legale sau clandestine, cu condiția ca acestea să fie clasificate sau definite drept bunuri de patrimoniu național.

Un alt argument ce stă la baza adoptării acestui proiect legislativ este acela că directiva contribuie la reducerea exodului ilegal de bunuri culturale și le permite țărilor Uniunii Europene să ceară mai ușor restituirea bunurilor aparținând patrimoniului național care sunt adeseori importante pentru identitatea lor națională.

De principiu, din toate aceste motive, PNL va vota pentru adoptare.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Mai sunt intervenții la dezbateri generale?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Tocmai pentru argumentele pentru care antevorbitorii au susținut că nu putem avea un termen fix privind recuperarea bunurilor de patrimoniu care au plecat ilegal, Grupul parlamentar al PMP vă solicită reîntoarcerea la comisie.

Vă mulțumesc.

Termen, două săptămâni.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, vot.

 
Video in format Flash/IOS    

122 pentru, 10 împotrivă, un coleg care nu votează.

După o oră de dezbateri generale, două săptămâni la comisie...

Procedură, domnule lider.

Vicelider, că avem și liderul în sală, mă iertați!

 
Video in format Flash/IOS Aprobarea modificării programului de lucru.  

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Am discutat cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaților și vă propunem ca după finalizarea celor două adoptări să oprim ședința de astăzi și să ne revedem la votul final, la ora 13,00.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

135 pentru, 7 împotrivă, o abținere.

Propunerea liderilor a fost aprobată.

Mulțumesc.

Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România...

 
Video in format Flash/IOS Dezbateri asupra Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil (PL-x 317/2016). (retrimis comisiei)  

Domnul Ovidiu Victor Ganț (din sală):

Am apăsat!

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu înțeleg!

Vă rog.

Nu am văzut, nu vă văd înregistrat!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Sunt convins!

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Vreau să vă spun că am votat împotriva retrimiterii, pentru că am impresia că nu e foarte clar un lucru. A spus-o domnul Márton Árpád, o să o mai spun și eu o dată. Anumite prevederi ale directivei, care sunt exprese, sunt obligatorii, nu putem să le modificăm în textul de lege pe care noi îl adoptăm. Dacă în directivă termenele sunt stabilite ca atare, indiferent de opiniile noastre, că ne place sau că nu ne place, ele trebuie preluate.

Mai mult decât atât, directiva e adoptată în Consiliul European și în Parlament, inclusiv de reprezentanții României la vremea respectivă.

Directiva e adoptată în 2014.

Senatul a votat-o în iunie 2016.

Puteam să dezbatem în comisie, între timp, de nu știu câte ori, dar trebuie să fim foarte atenți când facem aceste retrimiteri, pentru ce retrimitem la comisii, să fie justificat, ceea ce, în opinia mea, în acest caz, sigur nu este.

Și 2. În chestiunea de oportunitate se vorbea aici de o posibilă procedură de infringement. Și acolo sunt termene care trebuie respectate, pe care ministerul le cunoaște, de aceea a și solicitat să adoptăm proiectul și am mari rezerve că aici sunt cunoscute.

Vă mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu.

Domnul Bichineț. Explicarea votului? Ce aveți?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu Bichineț:

Procedură, domnule președinte.

Am apreciat foarte mult propunerea colegului nostru de la PSD, să nu ne grăbim și să facem temeinic ce e de făcut astăzi, aici.

Domnule președinte,

Nu știu ce puteri aveți dumneavoastră, dar dacă vă întâlniți cu domnul Dragnea, spuneți-i că i-am transmis următoarele: au trecut două luni de când lucrăm efectiv - ianuarie, februarie - suntem la jumătatea lunii martie și probabil că o mai ținem așa încă șase luni de zile, discutând proiectele de lege, de cele mai multe ori proaste, ale unor colegi de acum două, trei legislaturi. Dacă mergem în ritmul acesta, proiectele de lege pe care le-au întocmit colegii de la PSD, de la USR, de la PNL, PMP, UDMR vor fi discutate peste patru, cinci ani de zile.

De aceea, vă propun să introducem pe ordinea de zi de săptămâna viitoare și proiectele de lege ale noilor parlamentari, ale parlamentarilor din această legislatură, fie că sunt mai vechi sau mai noi. Altfel, riscăm să dăm senzația oamenilor că dacă legislatura trecută parlamentarii erau fugăriți de DNA prin sală și îi luau direct cu cartela în mână de aici, noi suntem un fel de oameni care nu facem nimic, parazităm, ceea ce nu este cazul.

Știu... de exemplu... exceptându-l pe domnul de la Iași, colegul nostru, medicul care are 85 de proiecte de lege... că majoritatea colegilor au întocmit proiecte de lege cum se cuvine, nu bazaconii, care trebuie să fie... V-ați prins, nu?

Să vorbiți cu domnul Dragnea!

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vorbesc direct cu dumneavoastră, acum.

Domnule deputat, din câte știu eu, după patru mandate, legile au un drum al lor. Sunt pe la comisii, pe la... Eu nu cred că cineva nu le lasă să intre pe ordinea de zi.

Când le vine rândul, sunt aici, în față, la mine. Deci nu e cineva care le oprește! Sunt cu termene, cu...

Mulțumesc.

Domnule Bacalbașa, vă rog...

Vă rog, trebuie să închei programul!

Mulțumesc.

Un minut, atât!

Voci din sală:

Două minute!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa (din sală):

Eu dau veninul concentrat!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, dați-l!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Aș vrea să precizez domnului Bichineț, pe care-l apreciez, că cele două luni care au trecut nu au fost două luni de lucru, ci de apărare a Parlamentului împotriva tentativei celei de-a doua lovituri de stat - prima reușită -, în care și dânsul, ca parte a opoziției, a jucat un rol absolut ambiguu privind democrația în această țară și poporul român.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Încheiem aici dezbaterile la acest proiect de lege.

Mai avem două adoptări, domnule lider.

Vă rog, știu că vă e greu, ați stat toată ziua în sală, dar...

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională (PL-x 695/2015). (rămas pentru votul final)  

14. Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România - ca zi de sărbătoare națională.

Comisii? Cultură sau administrație?

Hai, hotărâți-vă!

Cultură.

Sintetic, domnule deputat, fără să ne spuneți cine a fost la ședință.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Gheorghe-Dinu Socotar:

Mulțumesc, domnule președinte.

Raport comun asupra Proiectului de Lege pentru declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România - ca zi de sărbătoare națională.

Cu acest proiect au fost sesizate Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă și Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.

Proiectul a fost discutat în ambele comisii, în date separate; ambele comisii au avizat favorabil proiectul de lege.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea zilei de 27 martie drept Ziua Unirii Basarabiei cu România ca sărbătoare națională, vizând, totodată, reglementara măsurilor adecvate pentru marcarea corespunzătoare a acestei zile la nivel național și local.

Cum spuneam, membrii Comisiei pentru administrație publică au avizat în 10 noiembrie 2015, membrii Comisiei pentru cultură în 28 februarie 2017.

În unanimitate de voturi a fost adoptată legea, în ambele comisii.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Raportul comun propune adoptarea Proiectului de Lege privind declararea zilei de 27 martie Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională, în forma adoptată de Senat.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Codreanu, dezbateri generale.

Ați reușit până la urmă!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Constantin Codreanu:

De data asta, da, domnule președinte. Cred că e cea mai importantă, de fapt!

Mulțumesc.

Dragi colegi,

Ca cetățean al Republicii Moldova, de fiecare dată când în Parlamentul României se vorbește despre Republica Moldova, este un motiv de bucurie. Astăzi avem două motive, pentru că am vorbit despre Republica Moldova și la punctul 8 al ordinii de zi, și vă asigur că nu sunt singurul.

Cetățenii din Republica Moldova, mare parte dintre ei, și cetățeni români așteaptă semnale clare din partea României privind interesul statului român pentru cel de-al doilea stat românesc, pentru că asta este Republica Moldova, cel de-al doilea stat românesc și are un număr din ce în ce mai mare și de cetățeni români. Este important să se înțeleagă acest lucru și la București.

În calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării am transmis acest mesaj, inclusiv noului ministru pentru românii de pretutindeni, și, dincolo de relația pragmatică pe care am discutat-o la punctul 8 al agendei de astăzi, acum vorbim despre un pas, despre un gest simbolic și, credeți-mă, ambele sunt la fel de importante.

Aștept un vot pozitiv din partea dumneavoastră și vă spun că același vot îl așteaptă și cetățenii români din Republica Moldova - și nu doar ei - atât cei actuali, cât și cei viitori, mai ales că suntem cu mai puțin de două săptămâni înaintea zilei de 27 martie, atunci când vom marca 99 de ani de la această realizare istorică a poporului român, și este un lucru foarte important să se știe că, după integrarea în NATO, după integrarea în Uniunea Europeană, singurul Proiect de țară pe care-l mai poate avea România în acest moment este reunirea celor două state românești.

Partidul Mișcarea Populară susține acest proiect și vă asigur că nu vrea să dețină exclusivitate în acest sens.

Vă invit pe colegii din celelalte partide să vă alăturați acestui proiect și sper să dăm un vot pozitiv astăzi, așa cum în februarie am dat un vot pozitiv pentru un amendament, și vă mulțumesc pentru acel amendament, și vă mulțumesc anticipat și pentru votul de astăzi.

Trăiască România Mare!

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Rodeanu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Bogdan-Ionel Rodeanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

27 martie 1918 nu a fost numai un vis frumos, așa cum l-a denumit Regele Ferdinand I, ci este și o certitudine a întregirii neamului românesc.

Ziua Unirii Basarabiei cu România este o oficializare și o certificare a unui parcurs istoric comun, dar și a unuia prezent și de viitor, în același context european.

Grupul USR va susține această inițiativă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Fădor...

Doamna... mă iertați! Nu vă văd prenumele aici și de aceea...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Angelica Fădor:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Grupul PNL din Camera Deputaților va vota pentru Proiectul de Lege privind declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională, pentru că ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român modern, când Basarabia a revenit în granițele ei firești, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România.

Curajul și determinarea Basarabiei de a reveni acasă au fost deschizătoare de drumuri, favorizând procesul lărgirii granițelor României, pentru că la 28 noiembrie 1918 s-a realizat Unirea Bucovinei cu România, iar la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat Marea Unire.

Oamenii care au contribuit atunci la Unirea din martie 1918 au plătit cu viața apărarea idealului dintotdeauna al românilor și iată de ce instituirea zilei de 27 martie drept zi națională a Unirii Basarabiei cu România este un act minim pe care statul român îl poate face, în semn de recunoștință, pentru cei care au luptat și s-au sacrificat pentru limba română, pentru libertate, unitate și România Mare.

Este obligația noastră, a celor care astăzi răspundem în fața românilor, de a demonstra că prețuim valorile românești de veacuri și pe cei pe care ni le-au lăsat moștenire.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Gheorghe.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Vreau în primul rând să-i felicit pe inițiatorii acestui proiect de lege și intervin să dau răspuns colegului nostru de la Partidul Mișcarea Populară.

Da, acesta este adevăratul ideal de țară și ideal național pe care trebuie să-l susținem cu toții, iar Partidul Național Liberal, ca un partid care a contribuit decisiv la Marea Unire din 1918, susține reunificarea României cu Republica Moldova. Și mă bucur că s-a precizat aici, am avut acest parcurs european al României din 1993, 1994 până în 2017, care s-a încheiat, iar acum principalul nostru reper și principalul nostru obiectiv național trebuie să fie reîntregirea cu Republica Moldova, pentru că suntem cu toții același neam, reprezentăm aceeași națiune, avem aceleași tradiții, aceeași istorie și aceeași cultură, iar în Europa este nefiresc să avem două state românești.

Și, da, acesta este un vot pentru reunificare, ca Proiect de țară!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Pambuccian.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Varujan Pambuccian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mă gândeam ce generație extraordinară a fost generația aceea a unirii cu oameni din Regat, cu oameni din Bucovina, cu oameni din Basarabia, cu oameni din Ardeal! Ce generație extraordinară a fost, ce lucru măreț a reușit să înfăptuiască și mă gândeam că probabil că e bine să avem zile de genul acesta, simbolice, că poate au și ele rolul lor, de stimulent, în generația de azi!

A fost o generație de oameni extraordinari și e păcat că nu ne ridicăm la nivelul la care au fost ei.

Chiar dacă vremurile arată altfel, chiar dacă lumea în care trăim noi arată altfel, idealurile lor și felul în care ei au reușit să construiască atunci o țară întreagă, nu numai că nu trebuie abandonat, nu numai că trebuie reamintit, nu numai că trebuie transformat într-un ideal, dar trebuie, la un moment dat, și transformat într-o realitate.

Grupul nostru parlamentar, evident, va susține această lege.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Solomon.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Adrian Solomon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Fără îndoială, și Grupul Partidului Social Democrat va susține această inițiativă.

Din nefericire, actul de la 27 martie, deși, știu eu, proclamat aici cu emfază ca un moment hotărâtor pentru Marea Unire, a fost un moment în care armata română era la Chișinău, acum este dincoace de Prut.

Era un moment în care elita politică de la Chișinău, așa subțire cum era, a pus niște condiții, condiții care după 1 decembrie au fost uitate atât de Guvernul român, cât și de elita politică de la Chișinău, care se obișnuise cu traiul ușor de pe Dâmbovița. Și o spune Stere lucrul acesta, nu-l spunem noi, și probabil că subțirimea elitei românești din Basarabia de după 1918 a dus la transformarea Basarabiei în cenușăreasa celor patru, cinci provincii unite în 1918 cu țara.

Guvernul de la București a uitat mai tot timpul că trebuie să unim cu adevărat Basarabia de țară și a investit puțin în infrastructură, a investit puțin în școala românească de acolo, iar momentul 1940 a fost... știu eu... foarte ușor de realizat pentru Guvern, că nu a avut foarte mult de retras de acolo.

Ceea ce spun eu este că, degeaba facem zile de sărbătoare, să proclamăm cu emfază și cu mare pompă că ne dorim ca Proiect de țară unirea cu Basarabia, sau unirea Basarabiei cu România, sau integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și poate că acolo să ne regăsim, ca frați.

Ceea ce trebuie să unim cu adevărat... Țara Românească de dincolo de Prut de România!

Dacă înainte de 1940 erau aproape 14 poduri, astăzi mai sunt cinci poduri.

Dacă nu vom fi în stare să facem măcar poduri rutiere, măcar punți, să treacă cu piciorul cei de dincolo către noi, și noi invers, degeaba facem pe 27 martie sărbătoare mare și proclamăm, că mai avem un Proiect de țară de dus la capăt.

Sper ca pe 27 martie Guvernul României să anunțe că va transforma podul CFR de la Fălciu în pod rutier, care nu este o foarte mare investiție și, de asemenea, Guvernul Republicii Moldova va fi de acord cu acest lucru, astfel încât un pod reabilitat de curând, acum vreo șase ani, din fonduri europene, să nu stea degeaba peste Prut, fără să-l folosească nimeni.

Și când vom avea încă un pod la Fălciu, poate vom avea unul la Bumbăta, poate vom mai avea multe alte poduri, cu siguranță vom reuși să ne unim cu adevărat cu Basarabia.

În rest, vom mai face sărbători, vom mai avea discursuri emoționante în Parlament, dar unirea va fi tot, tot mai departe.

Succes celor care-și doresc cu adevărat un Proiect de țară pentru Unirea Basarabiei cu România, dar în primul rând să le urăm succes celor de la Ministerul Transporturilor, să facă ceea ce au promis acum doi ani și jumătate, în 2014, când premierul Ponta, pe atunci, a mers la Chișinău și a pus pe hârtie, împreună cu ministrul transporturilor de la Chișinău, aceste chestiuni.

 
       

(În continuare, conducerea ședinței a fost preluată de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.)

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

Domnul deputat Petru Movilă.

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Sărut mâinile!

Mulțumesc mult.

Sigur că aplicațiile practice, deciziile pragmatice ale României față de Republica Moldova sunt puține sau încă nu sunt materializate. Dacă vorbim de Acordul Interguvernamental din 2009, semnat de cele două Guverne ale României și Moldovei, privind ajutorul de peste 100 de milioane de euro - suport pentru asigurarea independenței energetice pentru cele două sisteme electrice de la Galați și din nord, de la Botoșani, despre gazoductul de la Ungheni, despre podurile care trebuiau să fie făcute, și anul acesta va fi lansat la apă, să spunem, inaugurat podul de peste Prut, la Ungheni, dacă vorbim despre faptul că avem proiecte comune asumate de guvernele celor două țări și, sigur, cred că ar fi foarte frumos ca măcar Moldova românească să o conectăm la teritoriul național, pe două proiecte majore, care sunt incluse în rețeaua TNT Centrală de Transport, vorbim de calea ferată Chișinău-Iași-Timișoara și de Autostrada Odessa-Chișinău-Iași-Târgu Mureș, pe tronsonul românesc - nu am reușit să facem nimic.

De aceea, eu îi invit pe colegii mei care sunt la guvernare, sigur, să ne spună frumos declarații, tot ce vor și, de asemenea, să ne arată concret ce fac membrii Cabinetului Grindeanu.

Însă eu am vrut - sigur, am început de la cele spuse de colegul meu, dinaintea mea - am vrut să menționez că inițiatorul acestui proiect de lege este Eugen Tomac care, din păcate, nu este aici și, al doilea lucru important, să mulțumesc tuturor grupurilor parlamentare care au susținut acest proiect de lege și care arată că Moldova, așa cum este ea, mai bună, mai săracă, mai sufletească, mai spirituală, poate fi un liant, un element de legătură între membrii Parlamentului României.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

Domnul deputat Oprea. La dezbateri generale?

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

La Capitolul "Nasc și la Moldova oameni" n-am să intervin eu, decât atât să vă spun: am apreciat că toate luările de cuvânt de la început au aparținut generației tinere. Aceasta înseamnă că istoria României nu va fi uitată.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții nu mai sunt în cadrul dezbaterilor generale.

Nefiind amendamente, urmează votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice (PL-x 519/2016). (rămas pentru votul final)  

15. Și ultimul, Proiectul de Lege pentru modificarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Este PL-x 519/2016.

Dacă inițiatorul dorește să ia cuvântul?

Dacă nu, din partea comisiei sesizate în fond, domnul deputat Solomon.

Vă rog.

Guvernul? Da.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Adrian Solomon:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea cadrului legal, prin includerea unităților de formare profesională a personalului clerical, în cadrul unităților care primesc sprijin de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, sub formă de contribuții.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în ședința din 1 noiembrie 2016.

Face parte din categoria legilor ordinare.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege, cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Din partea Guvernului?

Vă rog.

Aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Victor Opaschi (secretar de stat, Secretariatul de Stat pentru Culte):

Bună ziua!

Victor Opaschi, Secretariatul de Stat pentru Culte.

Doamnă președinte,

Stimate doamne deputate și domnilor deputați,

După Revoluție, statul a creat cultelor posibilitatea fie de a-și integra învățământul universitar teologic în învățământul public, fie să rămână doar confesional. Fiind două categorii diferite, distincte, statul a sprijinit financiar diferit.

Astfel, facultățile integrate în învățământul public au beneficiat de aceleași condiții ca toate facultățile din învățământul de stat.

2. Facultățile neintegrate în învățământul public au fost sprijinite, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, cu un număr de 300 de posturi pentru personalul neclerical angajat în unitățile de învățământ teologic aparținând cultelor care sunt acreditate, dar nu sunt integrate învățământului public.

Beneficiarii celor 300 de posturi până în 2014 au fost cultele romano-catolic, penticostal, adventist, unitarian și reformat.

Propunerea legislativă vine în întâmpinarea nevoilor actuale ale Bisericii Romano-Catolice, a cărei situație este una specială: 75 % din învățământ este integrată în învățământul public, iar 25% din învățământ este neintegrat.

Fac mențiunea că Biserica Ortodoxă Română are învățământul teologic integrat în învățământul public și pentru aceasta nu a solicitat din cele 300 de posturi, salarizarea personalului didactic din învățământul teologic integrat făcându-se de Ministerul Învățământului.

Prin modificarea legislativă se va putea acorda sprijin financiar și institutelor de formare profesională a personalului de cult pentru Biserica Romano-Catolică.

Nu cerem bani în plus, nici posturi, deoarece ele există.

Guvernul susține propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 284/2010.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

La dezbateri generale, dacă dorește cineva să intervină?

Da, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Propunerea făcută de colegii de la UDMR este o formă de generalizare a unei situații trăite chiar de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, întrucât am fost cel care, după Facultatea de Teologie Ortodoxă, am creat în cadrul Universității Cuza din Iași și Facultatea de Teologie Romano-Catolică, iar în cadrul acestui nou modul, o parte a activităților s-a desfășurat la Institutul Teologic și se desfășoară la Institutul Teologic Romano-Catolic, o entitate rămasă de sine stătătoare, dar Facultatea de Teologie Romano-Catolică este o componentă a noastră.

În septembrie 2015, în sfârșit, a avut loc luminarea la minte a românilor și au finanțat și în învățământul preuniversitar, și în învățământul universitar formele de învățământ privat și confesional. Prin ceea ce se propune acum, este un act de dreptate care trebuia să aibă loc odată și odată și nu se cere aproape nimic, decât înțelegere.

Noi suntem alături de propunerea făcută de colegii de la UDMR. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Alte intervenții? Nu mai sunt.

Trecem la dezbaterea inițiativei legislativă.

Nr. crt. 1. La titlu, dacă sunt observații, comentarii? Nu sunt. Se consideră adoptat.

Nr. crt. 2. Articol unic. Observații, comentarii? Nu sunt. Se consideră adoptat.

Nr. crt. 3. Anexa nr. 1. Sunt observații, comentarii? Nu sunt. Se consideră adoptat.

Și nr. crt. 4, la Anexa nr. 2. Observații, comentarii? Nu sunt. Se consideră adoptat.

Inițiativa legislativă rămâne pentru votul final de la ora 13,00.

Ne revedem la ora 13,00.

Vă mulțumesc.

 
    Supunerea la votul final:  

După pauză

       

(În continuare, conducerea ședinței a fost preluată de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Rog liderii de grupuri să-și invite colegii în sala de ședință și să pregătim cartelele pentru ședința de vot final.

 
       

După o scurtă pauză

 
       

(În continuare, ședința a fost condusă de domnul deputat Nicolae-Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Georgian Pop și domnul deputat Cristian Ghinea, secretari ai Camerei Deputaților.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Bună ziua, stimați colegi.

Începem ședința de vot final. Vă rog să luați loc în bănci.

Potrivit art. 123 alin. (3) din Regulament, în cazul votului prin mijloace electronice, înaintea ședinței de vot final, președintele de ședință dispune verificarea cvorumului de ședință prin realizarea votului de control.

Vă rog să vă pregătiți cartelele de vot.

Vă propun să facem acest vot de control apăsând tasta "prezent".

Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS    

Îi invit pe liderii grupurilor parlamentare să verifice listele de vot, să sesizeze eventualele neconcordanțe.

246 prezenți.

Stimați colegi,

Trecem la exprimarea votului.

Mai așteptăm puțin.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.45/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x 452/2016). (adoptat)

Legi ordinare. Adoptări.

1. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 45/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății - procedură de urgență.

Comisia pentru sănătate propune adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

269 de voturi pentru, 4 nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.36/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x 503/2016). (adoptat)

Punctul 2, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 36/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății - lege ordinară; procedură de urgență.

Comisia pentru sănătate propune adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

250 de voturi pentru, 22 de voturi contra, două abțineri, trei colegi nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.42/2016 privind stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 508/2016). (adoptat)

3. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 42/2016 privind stabilirea unor măsuri financiare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, PL-x 508/2016, lege ordinară - procedură de urgență.

Comisia pentru administrație publică și Comisia juridică propun adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

276 de voturi pentru, doi colegi nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.62/2016 privind înființarea Autorității pentru Reformă Feroviară (PL-x 109/2017). (adoptat)

4. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2016 privind înființarea Autorității pentru Reformă Feroviară, PL-x 109/2017, lege ordinară - procedură de urgență.

Comisia pentru transporturi propune adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

274 de voturi pentru, un vot contra, o abținere, doi colegi nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.65/2016 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului - S.A. (PL-x 111/2017). (adoptat)

5. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2016 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului - S.A., PL-x 111/2017, lege ordinară - procedură de urgență.

Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

271 de voturi pentru, doi colegi nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.28/2008 privind registrul agricol (PL-x 99/2015). (adoptat)

6. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol; PL-x 99/2015 - lege ordinară.

Comisia pentru agricultură și Comisia pentru administrație publică propun adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

270 de voturi pentru, un vot contra, o abținere, doi colegi nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală (PL-x 462/2016). (adoptat)

7. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală, PL-x 462/2016 - lege ordinară.

Comisia pentru agricultură propune adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

264 de voturi pentru, 5 voturi contra, 5 abțineri, un coleg nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională (PL-x 695/2015). (adoptat)

8. Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională; PL-x 695/2015 - lege ordinară.

Comisia pentru administrație publică și Comisia pentru cultură propun adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

260 de voturi pentru, un vot contra, 6 abțineri, 4 colegi nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea Legii-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice (PL-x 519/2016). (adoptat)

9. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice; PL-x 519/2016 - lege ordinară.

Comisia pentru muncă propune adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

271 de voturi pentru, două abțineri, doi colegi nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne (PL-x 9/2017). (adoptat)

Legi organice. Adoptări.

10. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne; PL-x 9/2017 - lege organică.

Comisia pentru administrație publică și Comisia pentru apărare propun adoptarea proiectului de lege. Prima Cameră sesizată.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

174 de voturi pentru, 81 de voturi contra, 18 abțineri, un coleg nu votează.

Adoptat.

Stimați colegi,

În 15 minute îi invit pe membrii Biroului permanent la ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților.

Ședința de astăzi se încheie.

Vă mulțumesc.

 
       

Ședința s-a încheiat la ora 13,21.

 
       

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 14 aprilie 2021, 0:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro