Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 21-03-2017

Ședința Camerei Deputaților din 21 martie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.27 Sorin-Dan Moldovan - declarație politică intitulată "Sportul românesc. Punct și de la capăt";

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Domnul Moldovan.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin-Dan Moldovan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se intitulează "Sportul românesc. Punct și de la capăt".

Doamnelor și domnilor,

A sosit momentul să vorbim despre sportul românesc la timpul prezent.

Dacă în trecut sportul a reprezentat un motiv aproape constant de mândrie și unitate națională, în prezent sportul este pe cale să devină o zonă a jocurilor de tip politic, o sursă de bani făcuți ușor, o formă fără fond.

De ce a început sportul să semene cu jocul politic? Este simplu. Pentru că aproape cu fiecare ocazie cu care au loc alegeri în forurile de conducere ale federațiilor sportive, se ajunge la scandaluri cu acuze de fraudă și de manipulare a voturilor. Asta înseamnă neîncredere, iar neîncrederea îndepărtează oamenii de sport.

De ce sportul se prezintă ca o sursă de bani care se fac ușor?

Simplu. De exemplu, numeroasele dosare penale având ca obiect evaziunea fiscală și spălarea banilor prin diverse inginerii financiare care implică unele cluburi sportive.

De ce sportul românesc este pe cale să ajungă o formă fără fond?

Iarăși simplu. Deoarece cadrul legal actual încurajează luptele pentru putere și jocurile de culise, în loc să-i favorizeze pe cei care chiar depun efort și aduc medalii și mândrie în țară.

Au drept de vot și cei care conduc cluburile care fac performanță în competițiile internaționale, dar și cei care conduc așa-numitele cluburi fantomă, înființate și afiliate strict pentru ca unele persoane sau grupuri de interese să aibă un cuvânt de spus când sunt alegeri în federațiile sportive.

Concluzionând, cred că sportul românesc are nevoie de o nouă legislație, o legislație clară, precisă, dar în același timp flexibilă și care să fie orientată spre sportiv și nu să îl încurce.

Avem nevoie urgent de o lege care să taie răul de la rădăcină și să instituie premisele revenirii sportului în aria de interes a individului, dar și premisele readucerii României pe locurile fruntașe din competițiile internaționale.

Vă mulțumesc.

Sorin-Dan Moldovan, deputat al PNL, Circumscripția electorală nr. 13 Cluj.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Mulțumesc.