Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 28-03-2017

Ședința Camerei Deputaților din 28 martie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.9 Antoneta Ioniță - declarație politică cu titlul "Decizia de stabilizare a prețurilor medicamentelor să fie la nivel de lege, nu la nivelul pixului unui ministru!";

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Doamna deputat Antoneta Ioniță?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Doamna Antoneta Ioniță:

Bună dimineața, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Decizia de stabilire a prețurilor medicamentelor să fie la nivel de lege, nu la nivelul pixului unui ministru!".

Urmăresc de la începutul acestui an dezbaterea propusă de Ministerul Sănătății privind unul dintre subiectele importante pentru cetățeni: reducerea cu 35% a prețurilor la medicamente și la medicamente inovative care-și pierd patentul. În același context, se discută proiectul pentru aprobarea normelor privind metodologia de calcul al prețului pentru medicamente.

După ultima întâlnire pe care Ministerul Sănătății a avut-o cu reprezentanții producătorilor, înainte de a semna ordinul care stabilește metodologia de calcul al prețului pentru medicamente, s-a stabilit că tratamentele inovative care urmează să își piardă brevetul și să devină unele generice, vor avea o scădere a prețului de 35%.

S-ar putea spune că Ministerul Sănătății nu face altceva decât să pună în practică Programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare de anul trecut. De fapt, avem de-a face cu un adevăr rostit doar pe jumătate.

În proiectul politic pe care l-au prezentat cetățenilor, PSD a criticat cu vehemență Hotărârea de Guvern nr. 800 din octombrie 2016, pe de o parte pentru că s-ar fi înregistrat câștiguri mari pentru companiile multinaționale care se ocupă cu producerea și distribuția de medicamente, pe de altă parte, pentru că s-ar fi limitat tratamentul de strictă necesitate pentru anumite categorii de pacienți.

Recentul consens dintre minister și producătorii de medicamente s-a făcut fără a-i invita la discuții pe reprezentanții bolnavilor, asociațiile de pacienți temându-se că această înțelegere, făcută fără transparență, ar putea genera dispariția multor tratamente din piață, în cazul în care nu se stipulează obligația producătorilor de a garanta accesul la acestea.

În altă ordine de idei, PSD se pare că a uitat una dintre cele mai importante promisiuni din campanie: decizia de stabilire a prețului medicamentelor "să fie la nivel de lege, nu la nivelul pixului unui ministru".

Ceea ce se întâmplă în aceste zile nu face altceva decât să ne arate că social-democrații judecă faptele folosind unități de măsură diferite.

Cu acest prilej, cerem guvernanților PSD mai multă responsabilitate în actele normative pe care le emit, și anume, pe termen lung și în mod predictibil, și nu să urmărească doar interese mărunte și efemere.

Deputat al PNL, Antoneta Ioniță.

Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.