Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 28-03-2017

Ședința Camerei Deputaților din 28 martie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.13 Iulian Bulai - declarație purtând numele "Balena albastră";

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul deputat Iulian Bulai.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Iulian Bulai:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor colegi parlamentari,

Declarația mea de astăzi este despre noi, tinerii, care trecem printr-un moment foarte sensibil și care se poate dovedi periculos dacă nu este gestionat echilibrat. Probabil mulți dintre dumneavoastră ați auzit de "Balena albastră", jocul fenomen care a început să facă furori în rândul tinerilor, în ultima vreme.

Din păcate, unele instituții media au răspândit panică printre utilizatorii Internetului privind proveniența și efectele acestui joc, în unele cazuri poate fără să prezinte adevărul despre fenomen. Au fost asimilate cazuri medicale sau chiar de suicid cu acest joc, fără ca autoritățile să se exprime clar dacă există sau nu vreo legătură. Adevărata problemă legată de ultimele evenimente prezentate ca fiind urmări ale jocului "Balena albastră" este una mai veche, dar care acum aduce opiniei publice și un studiu de caz: siguranța mediului on-line.

De această dată, din păcate, libertatea de exprimare a presei și a utilizatorilor Internetului a înclinat într-un mod nefericit balanța, dacă ne raportăm la siguranța mediului on-line. Trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu un fenomen greu controlabil, dar trebuie să găsim soluții pentru a stopa răspândirea informațiilor manipulatoare sau eronate. Internetul este în acest moment o cutie a Pandorei care, dacă este deschisă, poate transmite cu ușurință utilizatorilor săi toate relele pe care le găzduiește.

Stimați colegi parlamentari și guvernanți,

Violența excesivă prezentă în mediul on-line este un fenomen nereglementat din punct de vedere legislativ și, din această cauză, sunt posibile tot mai ușor și mai des evenimente cum ar fi cel legat de jocul "Balena albastră".

Sunt de părere că este nevoie inclusiv de un mecanism de monitorizare și de îngrădire a accesului minorilor la anumite site-uri care îi pot influența negativ.

Ușurința prin care se pot crea conturi false și se pot propaga informații distorsionate, fără a putea trece prin vreun fel de filtru, este o altă carență a mediului on-line.

Problema lipsei de siguranță în mediul on-line există și exemple concrete care să demonstreze pericolele apar la tot pasul.

Haideți să facem o cauză comună și să găsim rezolvări la aceste probleme!

Vă mulțumesc.

Semnat, deputat Iulian Bulai.

Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.