Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 28-03-2017

Ședința Camerei Deputaților din 28 martie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.14 Cătălin Cristache - declarație politică intitulată "Nu vă bateți joc de banii românilor!";

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul deputat Cătălin Cristache?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cătălin Cristache:

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește "Nu vă bateți joc de banii românilor!".

Un cotidian central a scris ieri povestea unui parc din comuna gălățeană Scânteiești în care, deși s-au investit 500.000 de lei, nu merge nimeni niciodată. Și asta pentru că parcul este situat la mai bine de doi kilometri de cea mai apropiată casă locuită, nu are apă potabilă, nu este umbră, ci doar 50 de arbori și niște băncuțe îngrădite cu gard din plasă metalică. Banii pentru acest parc au venit în 2011 de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Pornind de la acest caz, cred că este important ca noi, parlamentarii, să fim atenți la felul în care primarii din județele noastre cheltuiesc banii pe care îi primesc de la Guvern. Ne zbatem cu toții, la început de an, să obținem bani pentru comunitățile pe care le reprezentăm. Depunem amendamente, le susținem în ședințe ce par interminabile, dar se vede treaba că nu este de ajuns. E nevoie să mergem în teritoriu și să discutăm cu edilii, să le explicăm că banii trebuie folosiți cu cap, în folosul cetățenilor. Primarul din comuna despre care am vorbit mai devreme a justificat în fața reporterilor că locația pentru parc a fost aleasă, așa încât proiectul să se încadreze în condițiile de eligibilitate pentru a primi fondurile necesare. Dar la ce folosește un parc la marginea unei comune, dacă nimeni nu îl vizitează? Vă spun sincer - la nimic. Cei 500.000 de lei sunt bani aruncați pe fereastră. Cu acești bani se putea face altceva, ori se putea face un parc într-o altă comună, unde era nevoie de așa ceva.

Pe de altă parte, de vină sunt și ministerele care nu verifică în teren utilitatea proiectelor pentru care se alocă bani.

Ceea ce toată lumea pare că a uitat este că vorbim de bani publici, bani adunați din taxele și impozitele tuturor românilor și cu așa ceva nu ne putem juca.

Vă îndemn deci, stimați colegi, să fim noi primii care facem o schimbare de mentalitate. Să fim atenți la ce proiecte susținem prin amendamente la bugetul de stat, să discutăm cu cetățenii, cu primarii, cu ministerele, să încercăm să îi punem pe toți la aceeași masă și să ne ghidăm după principiul cheltuirii banului public cu responsabilitate.

Vă mulțumesc.

Cătălin Cristache, deputat de Galați.

Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.