Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 28-03-2017

Ședința Camerei Deputaților din 28 martie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.28 Robert-Ionatan Sighiartău - declarație politică având ca temă "O problemă uitată de două decenii".  

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Mai avem timp pentru o singură declarație.

Domnul deputat Eusebiu Pistru-Popa? Nu.

Domnul deputat Robert Sighiarău?

Vă rog.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Robert-Ionatan Sighiartău:

Doamnă președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Voi vorbi despre o problemă uitată de două decenii în România.

Una dintre problemele cu care se confruntă țara noastră este demografia. Cu toate că semnalele și calculele privind evoluția demografică în România sunt clare și certe, astăzi nu există o politică clară în acest sens. Performanțele economice, echilibrul sistemului de pensii și nu numai vor depinde foarte mult de câți vom fi. Indicatorii ne arată că populația României scade rapid și sigur, iar în următoarele decenii rezultatele pot fi mai mult decât îngrijorătoare.

Conform ultimelor informații oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică, în luna ianuarie 2017, numărul de nașteri și căsătorii este mult mai mic decât în luna decembrie a anului trecut, în timp ce doar decesele copiilor sub un an sunt în creștere. Sporul natural a fost negativ în ianuarie 2017, decedații având un excedent față de născuții vii cu 13.704 persoane.

Populația României a scăzut constant în ultimii ani, ajungând ca în anul 2014 să fie la nivelul anului 1966, adică sub 20 de milioane de locuitori. Populația rezidentă în România era de aproximativ 19.760.000 de persoane, la 1 ianuarie 2016, în scădere cu 110.700 de persoane, față de 1 ianuarie 2015, fapt ce arată o accelerare a procesului de scădere a populației. Sigur că fenomenul migrației a avut ca efect o scădere importantă a populației, dar totodată rata de reproducere a înregistrat o stagnare în ultimii 20 de ani, iar în ultimii ani fiind în scădere. În locul unei medii de 2,1 copii născuți de o femeie, România este departe și înregistrează o rată de 1,3 copii la o femeie.

Efectele nu pot fi pozitive, dimpotrivă, întreaga structură economică și socială a țării se schimbă, iar rezultatele viitoare sunt descurajatoare și pot fi intuite de pe acum.

Scăderea numărului de locuitori implică un consum mai redus și implicit o piață mai mică pentru investiții, dar și pentru consum, un număr redus pe termen mediu al plătitorilor de taxe și impozite, un dezechilibru al sistemului de pensii și, nu în ultimul rând, restrângerea tuturor serviciilor și industriilor care se adresează tinerilor. România îmbătrânește rapid, iar consecința cu impact major este și degradarea structurii pe vârstă a acesteia, care acum poate este chiar mai importantă decât scăderea populației.

Stimați colegi,

Cred că este necesar să realizăm un amplu program de informare și unul eficient de stimulare a tuturor familiilor să aibă copii, indiferent de statutul social. Măsurile nu trebuie să aibă ca efect direct stimularea unor anumite categorii de persoane, ci a tuturor categoriilor sociale și indiferent de nivelul veniturilor...

Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să finalizați expunerea.

Video in format Flash/IOS

Domnul Robert-Ionatan Sighiartău:

... pe care le realizează respectiva familie.

România are nevoie de o strategie foarte clară și să manifeste o atenție aparte asupra acestei problematici, fiindcă vorbim de viitorul țării. Este important să fie elaborat un document care să fie respectat de toată masa politică, indiferent de cine se găsește la guvernare.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Încheiem aici prima parte a ședinței noastre de astăzi.