Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 04-04-2017

Ședința Camerei Deputaților din 4 aprilie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.9 Daniela Oteșanu - declarație politică cu titlul "Vâlcea - capitală a turismului balnear";

   

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Deci... doamna Daniela Oteșanu.

Video in format Flash/IOS

Doamna Daniela Oteșanu:

Dragi colegi,

Declarația politică de astăzi este cu titlul "Vâlcea - capitală a turismului balnear".

Turismul balnear, așa cum știm cu toții, este considerat a fi o formă a turismului, specială, practicat de cei care vor să-și rezolve o problemă de sănătate sau de cei care doresc să prevină anumite boli.

Fie că vorbim despre apele minerale și termominerale, lacurile terapeutice, nămolurile, emanațiile de gaze terapeutice, salinele sau plantele medicinale, fiecare stațiune care oferă vizitatorilor astfel de posibilități poate fi catalogată ca fiind o zonă optimă pentru dezvoltarea turismului balnear.

Cele mai importante stațiuni vâlcene - Olănești, Călimănești, Băile Govora - sunt situate la o distanță aproximativ egală de Râmnicu Vâlcea și toate trei, în anul 2011, au căpătat statutul oficial de "stațiuni balneologice de interes național".

Băile Olănești este stațiunea cu cele mai multe izvoare minerale din România, peste 30 captate, de aceea i se mai spune și stațiunea "Izvoarele de Aur", apele de aici fiind iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase și clorurate, hipotone sau izotone.

După Primul Război Mondial, Olăneștiul devine una dintre cele mai renumite stațiuni balneare din țară. În acest interval de timp s-au făcut multe amenajări hoteliere, s-a construit un pavilion de băi minerale cu apă sulfuroasă, s-a făcut analiza și captarea izvoarelor după standardele europene ale vremii. Spre anul 1950, a fost amenajat cel mai important și totodată cel mai renumit izvor din Olănești, Izvorul nr. 24.

Călimănești-Căciulata este anticamera Defileului Oltului. Apele minerale de la Călimănești sunt folosite pentru prima dată de călugării Mănăstirii Cozia și sunt atestate documentar în 1520.

Tratamentele naturale pentru diverse afecțiuni pornesc de la climatul blând, fără mari variații de temperatură și de la izvoare de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu. Unele dintre izvoarele cu ape minerale sunt folosite pentru cure interne, iar băile minerale, pulverizațiile, inhalațiile, irigațiile sunt utile în tratamentele interne ale afecțiunilor gastrointestinale, de rinichi, metabolice sau nutriție, sau în cure externe, benefice în cazul bolilor terapeutice.

Distinsa doamnă a turismului balnear din Vâlcea, numită și "Sighișoara Sudului", Băile Govora, se străduiește astăzi să-și recapete atmosfera și stilul din perioada Belle-Époque. În anii 1930, aici se organizau campionatele naționale de bridge, și stațiunea era cotată la Bursa de la Paris. Govora deține cea mai valoroasă arhitectură balneară din județul Vâlcea, conturată în prima jumătate a secolului XX. Apele minerale sărate, sulfuroase, iodurate și nămolul sapropelic au fost testate în timp. Ulterior s-a demonstrat că la Băile Govora este zona cu cel mai ozonificat aer din țară, grație echilibrului dintre ionii pozitivi și negativi, în consecință, se recomandă tratamentului pentru bolile respiratorii.

Candidată la titlul de stațiune balneară națională este și localitatea Ocnele Mari, un mic orășel aflat la 4 kilometri distanță de Râmnicu Vâlcea. Ocnele Mari este cel mai vechi oraș din județ.

Salina de la Ocne este cea mai mare din România, are o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați, iar lungimea galeriilor depășește 13 kilometri. Datorită efectelor curative ale apelor sărate și nămolului sapropelic, Ocnele Mari devine o stațiune din ce în ce mai căutată și se fac eforturi pentru a-i schimba statutul de stațiune balneo-climaterică de interes local...

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Doamna Daniela Oteșanu:

... într-una de interes național.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Știți... paradoxul timpului: e nelimitat, dar nu ne ajunge niciodată.