Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 04-04-2017

Ședința Camerei Deputaților din 4 aprilie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.20 Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică având titlul "Sărăcia și vulnerabilitatea energetică în județul Neamț, între aspecte teoretice și practice";

   

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul Mugurel Cozmanciuc. Grupul parlamentar al PNL.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Bună dimineața!

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația de astăzi este intitulată "Sărăcia și vulnerabilitatea energetică în județul Neamț, între aspecte teoretice și practice."

Dragi colegi,

Astăzi doresc să vă supun atenției câteva aspecte privind sărăcia și vulnerabilitatea energetică în zona Moldovei și în județul Neamț. Sunt părți negative ale bunăstării sociale despre care se vorbește foarte mult.

Sărăcia energetică se referă la imposibilitatea unei persoane sau gospodării de a dispune de resurse materiale pentru a-și asigura nevoile energetice minime: iluminat, asigurarea unei încălziri optime a locuinței în condițiile de climă rece și geroasă care sunt în momentul de față tot mai pregnante, asigurarea facilităților în vederea pregătirii hranei, asigurarea apei calde și, nu în ultimul rând, folosirea mijloacelor de comunicare care funcționează pe bază de energie electrică.

Vulnerabilitatea energetică este asociată cu clientul/consumatorul vulnerabil, care este definit în Legea nr. 123/2012, la art. 3.

De aceea, aceste două concepte, sărăcie energetică și vulnerabilitate energetică sunt indisolubil legate de eficiența energetică. Există o serie de documente și politici ale Uniunii Europene și, în același timp, ale legislației românești, care tratează aspectul eficienței energetice, între care amintesc: Pachetul referitor la Climă și Energie din 2008, propus de Comisia Europeană, dar și Directiva 2012 a Parlamentului European și a Consiliului privind eficiența energetică; și, nu în ultimul rând, Legea nr. 123/2012.

Deci instrumente legislative există. Cu toate acestea, există zone ale țării unde locuitorilor nu le sunt asigurate condițiile minime pentru a eradica sărăcia energetică și pentru a face în așa fel încât să nu mai vorbim despre clienți vulnerabili.

În județul Neamț, de pildă, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și căldură a variat între 2007-2012 între 2,7% și 4,0%, cu specificația că în 2009 și 2010 s-au înregistrat procente de chiar 1,4% și respectiv 1,9%.

De asemenea, putem spune că evoluția populației civile, pe activități, în domeniul economiei naționale, dar și în producția și furnizarea de energie electrică a cunoscut un real regres, de cel puțin 25%.

De aceea, reiterez că problema României nu este la nivel teoretic...

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

... este la nivel practic...

Și de aceea cred că ar trebui să facem mai mult practică decât legi.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Mulțumesc și eu.