Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of April 18, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.60/21-04-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
12-04-2021
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 18-04-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 18, 2017

10. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  

     

Domnul Petru Gabriel Vlase:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

Trecem la prezentarea interpelărilor.

 
Video in format Flash/IOS Cristina-Ionela Iurișniți

O să vă citesc așa cum sunteți înscriși, în ordine, pe listă. Puteți prezenta o singură interpelare din cele depuse.

Vă rog, trei minute.

Domnul Daniel Olteanu - PNL? Nu.

Doamna Cristina Iurișniți?

Doamna Cristina, vreți să citiți?

Vă rog.

O interpelare, la alegere, pentru că aveți două.

Trei minute. La alegerea dumneavoastră.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Stimate domnule președinte,

Dragi colegi.

Interpelarea este pe tema educației sexuale în școli, adresată ministrului învățământului, bineînțeles. Poate și ministrul sănătății ar trebui...

Educația sexuală reprezintă în prezent un subiect tabu în școlile din România, după cum știm, cu toții. Deși statisticile sunt alarmante, suntem pe locul întâi în Europa la sarcinile nedorite la nivelul adolescentelor.

În 2014, 18.600 de tinere cu vârsta sub 19 ani au născut, din care 662 înainte să împlinească 15 ani și continuăm să facem pași în această direcție greșită, prin neasumarea unei poziții clare vizavi de obligativitatea materiei "Educație sexuală", începând cu ciclul gimnazial.

În țări precum Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Slovacia, Suedia, studierea acestei materii este obligatorie, iar informațiile prezentate copiilor sunt structurate pentru a fi ușor de asimilat pentru nivelul fiecărui ciclu educațional în parte și sunt atent examinate de către psihologi și de oameni cu expertiză în domeniul educațional.

Bineînțeles că putem importa metode de bune practici din țările care au adoptat ca materie obligatorie "Educația sexuală", precum Franța, unde informația despre sexualitate este predată oficial în școli din 1985, prin intermediul cursului "Educație pentru Viață" și abordează teme, precum: prevenirea și reducerea riscurilor bolilor sexuale; lupta împotriva violenței și a exploatării sexuale a tinerilor; lupta împotriva rasismului și a homofobiei; stima de sine și respectul față de ceilalți.

În Germania, educația sexuală este văzută ca un instrument eficient pentru a evita sarcinile nedorite. Este obligatorie și nu există clauze pentru a permite părinților să-și retragă copiii de la lecții. Școlile sunt obligate să informeze părinții despre conținutul materiei de educație sexuală, unde elevii învață despre contraceptive și proceduri biologice, dar și despre emoții și aspectele unei relații.

În prezent, conturez, alături de colegii mei, un proiect legislativ care să vină în întâmpinarea provocărilor actuale cu care se confruntă societatea românească, în general, părinții și copiii, care conțin un grad ridicat de sexualitate, motiv pentru care există nevoia implementării urgente a educației timpurii a copiilor cu privire la aceste aspecte, ce țin de sănătate și de reproducere. Scopul acestui demers legislativ îl reprezintă informarea corectă și completă a tinerilor, precum și diminuarea fenomenului de abandon școlar în rândul adolescentelor, prin prezentarea unor informații controlate și în acord cu nivelul de înțelegere al elevilor, în cadrul orelor de curs.

În aceste condiții, vă rog, domnule ministru, să-mi comunicați punctul de vedere privind obligativitatea introducerii orelor de educație sexuală în curricula școlară, dar și disponibilitatea dumneavoastră de a susține acest demers legislativ.

Închei interpelarea. Sper că aceste propuneri și aspecte semnalate să poată constitui baza unui dialog constructiv, în care competențele și eforturile noastre reunite, atât pe partea curriculară, cât și administrativă, să aibă ca finalitate creșterea calității sistemului național de învățământ.

Deputat Cristina Iurișniți.

 
Video in format Flash/IOS Emil-Marius Pașcan

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Cupă - ALDE?

Domnul Cupă e în sală? Nu.

Domnul Șovăială - PNL? Nu.

Doamna Schelean-Șomfelean - PNL? Nu.

Domnul Huțucă - PNL?

Domnul Pîrtea - PNL?

Domnul Zainea - USR?

Domnul Bichineț - PMP? Nu.

Domnul Cristache - PMP? Nu.

Domnul Bozianu - PMP?

Domnul Pașcan.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat, închideți, vă rog, microfonul, că sunteți pe timpul antevorbitorului. Așa! Și acum deschideți.

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Mulțumesc.

Interpelarea mea este adresată Ministerului Transporturilor, domnului ministru Alexandru Răzvan Cuc.

Domnule ministru,

Centura ocolitoare a municipiului Târgu Mureș reprezintă un frumos proiect, râvnit, proiectat și dorit cu decenii în urmă, dar care nici până în prezent nu reprezintă, din păcate, o certitudine benefică.

Deși proiectul a fost inițial demarat cu surle și trâmbițe electorale - în prezența fostului premier Victor Ponta, la 9 octombrie 2014, fiind prevăzut a fi finalizat în 24 de luni de la data începerii lucrărilor - asistăm de atunci la o adevărată Saga, o poveste a conflictelor, a proceselor, a blocajelor și litigiilor juridice demne de literatură și, eventual, ficțiune. Suntem însă martori la o realitate cât se poate de concretă și dureroasă a zilelor noastre.

Am fost sesizat la biroul parlamentar de locuitori ai comunei Livezeni, supărați că noua centură le aduce până acum doar pagube. Aceștia susțin că nu vor avea acces direct la centură, deși drumurile traversează localitatea.

Se pare că prin proiectarea defectuoasă a ocolitoarei nu a fost prevăzut niciun drum de legătură cu traficul din zona Miercurea Nirajului, problemă sesizată, de altfel, și de administrația publică locală, către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Consiliul județean Mureș.

Totodată, din cauza lucrărilor de construcție, petenții au mai reclamat că asfaltul din comună este deja complet distrus. Primarul din Livezeni a declarat presei mureșene că pur și simplu construcția centurii nu este deloc benefică.

Suportăm cu dinții strânși, pentru că se construiește la noi, se taie comuna în două, nu avem acces pe ea, ne-a distrus toate străzile unde au făcut construcții, mai ales asfaltul către localitatea Poienița e praf etc., etc.

Comuna Livezeni are obligația de a face un plan parcelar pentru despăgubirea celor care sunt afectați de noua construcție.

Costurile s-ar ridica la circa 60.000 de euro, adică 10% din bugetul de investiții al comunei pe un an. Că nu există aceste resurse, este cât se poate de lesne de dedus.

Domnule ministru,

Vă solicit să-mi comunicați dacă veți interveni pentru corectarea Proiectului Centurii ocolitoare a municipiului Târgu Mureș, în sensul asigurării accesului la centură pentru comunele limitrofe, Livezeni și Miercurea Nirajului, așa cum este logic, firesc și necesar.

Totodată, cum se va implica ministerul în sprijinirea administrației publice locale, ca urmare a distrugerii drumurilor de interes local, din cauza utilajelor grele pe care le parcurg, angajate în lucrările pentru proiectul centurii?

Cum și când vor fi despăgubiți proprietarii de terenuri afectați?

De asemenea, vă solicit să mă informați care este calendarul asumat în privința finalizării acestui proiect.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Solicit răspuns în scris.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Cristian-Gabriel Seidler

Domnul Seidler - USR.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Mulțumesc.

Am două interpelări. Pe una dintre ele o voi aminti acum. E vorba despre subiectul "Finanțării pachetului pe care-l presupune Legea, recent lansată, a salarizării unitare".

Întrebăm Ministerul Muncii și Justiției Sociale, pe de o parte, care a fost anvelopa bugetară în bugetul general consolidat pe 2016, în ce privește salarizarea; care va fi cea previzionată pentru 2017? Aceasta pentru a vedea impactul real bugetar al acestei inițiative legislative care lipsește din documentul publicat.

De asemenea, vrem să știm care este stadiul proiectului inițiat de anteriorul Guvern, acela de a realiza un recensământ al tuturor salariilor din sectorul public, proiect despre care știm că a fost dus până la 90%, mai puțin instituțiile de forță, de anteriorul Guvern.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Florin-Claudiu Roman

Doamna Tudor - PSD? Nu este.

Doamna Meiroșu - PSD? Nu este.

Domnul Roman - PNL.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte.

Sunt trei interpelări, dar două mai scurte, așa că n-o să...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Una, domnule deputat!

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Atunci o să mă opresc la una, adresată domnului Pavel Năstase, ministrul educației naționale.

Obiectul interpelării: "Asigurarea unor condiții egale și nediscriminatorii pentru toți elevii, cu privire la decontarea cuvenită a abonamentelor de transport".

Stimate domnule ministru,

Vă supun atenției sesizarea primită din partea Primăriei Ocna Mureș, județul Alba, cu privire la problema nedecontării cheltuielilor de transport pentru toți elevii din localitățile aflate în vecinătatea orașului Ocna Mureș, care aparțin de unitatea administrativ-teritorială Ocna Mureș, în același cuantum și în aceleași condiții ca elevii care aparțin de celelalte UAT-uri, din vecinătatea orașului Ocna Mureș, respectiv comunele Lunca Mureș, Noșlac și Unirea.

Astfel, ținând cont de prevederile legale în vigoare, și anume: art. 84 din Legea nr. 1/2011, Legea învățământului, alin. (1) și alin. (3), "elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal, acreditat, autorizat, beneficiază de tarif redus de 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul auto intern, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic".

O să trec peste partea de prevederi legale și o să revin la obiectul interpelării.

Consider, domnule ministru, că trebuie clarificată și rezolvată situația elevilor care sunt efectiv discriminați, prin nedecontarea cheltuielilor de transport, în aceleași condiții - și mă refer în acest caz la situația elevilor care au domiciliul în cadrul unității administrativ- teritoriale Ocna Mureș și care beneficiază doar de tarif redus cu 50%, în timp ce elevii aparținând celorlalte UAT-uri din vecinătate beneficiază de decontarea în întregime a contravalorii abonamentelor lor de transport.

De asemenea, vă semnalez o altă problemă legată de situația elevilor care învață la liceele din Ocna Mureș și se deplasează din localitățile care aparțin comunelor Lunca Mureș, Noșlac, Unirea, iar cheltuielile acestora sunt aprobate a se efectua din bugetul Ministerului Educației Naționale, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, în timp ce elevilor care aparțin orașului Ocna Mureș, deși pentru a se deplasa din localitatea de domiciliu în centrul orașului parcurg același număr de kilometri sau uneori chiar o distanță mai mare, nu li de decontează aceste cheltuieli din bugetul Ministerului Educației Naționale.

Mai mult decât atât, precizez și faptul că elevilor care frecventează cursurile liceelor din orașul Ocna Mureș, care nu au nicio unitate de învățământ similară în localitatea de reședință, având domiciliul în satele Războieni, Uioara de Sus, Uioara de Jos, Micoșlaca și Cistei, toate acestea făcând parte din cadrul UAT Ocna Mureș, nu li se decontează contravaloarea abonamentelor lunare cu transportul.

Având în vedere cele mai sus menționate, vă rog, domnule ministru, să analizați toate aspectele și să menționați în scris măsurile pe care le veți întreprinde, în vederea corectării acestora și asigurării unor condiții egale și nediscriminatorii pentru toți elevii, cu privire la decontarea cuvenită a abonamentelor de transport.

Cu stimă, Florin Roman, deputat al PNL de Alba.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Ionuț Simionca

Domnul Simionca.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ionuț Simionca:

Bună ziua!

Astăzi voiam să prezint două interpelări. Prima dintre ele era despre electricitate în toate cătunele din România; sunt multe case care nu beneficiază de electricitate.

Și cea de-a doua, pe care o s-o prezint în fața dumneavoastră, este adresată Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, către doamna ministru Sevil Shhaideh.

Obiectul interpelării este: "Suma acordată prin finanțare în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară pentru fiecare parcelă".

Stimată doamnă ministru,

Prin prezenta interpelare vă adresez solicitarea de a-mi comunica care este suma maximă acordată prin finanțarea în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară pentru o parcelă de teren?

Totodată, vă solicit să îmi precizați dacă în acest moment procedura stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 294/2015, Ordonanța de urgență nr. 35/2016, prin Ordonanța de Guvern nr. 819/2016 prevede posibilitatea cofinanțării lucrărilor de cadastru și de Carte funciară, cu contribuția din partea persoanelor fizice și juridice, care sunt posesori de terenuri și construcții care urmează a fi identificate și măsurate.

În caz contrar, vă solicit modificarea Hotărârii de Guvern nr. 294/2015, a Ordonanței de urgență nr. 35/2016 și a Ordonanței de Guvern nr. 819/2016, în sensul prevederii în textul acestora și a posibilității de cofinanțare din partea acestora.

În urma discuțiilor cu mai mulți primari din județul Bistrița- Năsăud, am constatat că se confruntă în teritoriu cu probleme majore din cauza sumei alocate prin finanțare pe fiecare parcelă, care nu este suficientă pentru a acoperi prețurile din ofertele de lucrări cadastrale, stabilite de firmele specializate, și astfel nu se pot încheia contractele prin care se derulează Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, pe care Guvernul Grindeanu îl consideră o prioritate.

Solicit răspuns în scris, prin aprobarea dumneavoastră, la problema semnalată.

Cu deosebită stimă, deputat Ionuț Simionca, PMP, Bistrița-Năsăud.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Csoma Botond

Domnul Turcescu?

Domnul Tomac?

Domnul Dobre? Nu este.

Domnul Botond?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Csoma Botond:

Domnule președinte,

Interpelare adresată doamnei Adriana Petcu, ministrul apelor și pădurilor.

Obiectul interpelării se referă la lucrarea "Amenajarea Valea Călata", nefinalizată.

Doamnă ministru,

Vă supun atenției următoarea problemă:

În anul 2008, s-a demarat lucrarea "Amenajarea Valea Călata", finanțată prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Guvernul României, derulată prin Compania Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Crișuri Oradea.

În cadrul investiției sunt cuprinse lucrări de regularizare a albiei Văii Călata și construirea unor lacuri de acumulare în amonte de satele Sâncraiu și Călățele, județul Cluj.

Lucrările au fost sistate, din lipsă de fonduri.

Din cauza lucrărilor nefinalizate, la lacurile de acumulare există pericolul de distrugere a podului rutier de pe DN1R, care ar duce la izolarea a circa 20 de localități din zonă, precum și inundarea localităților în aval - cinci la număr - și a Drumului Național DN1, Valea Călata fiind afluentul Crișului Repede.

Doamnă ministru,

Vă rog, urgent, să alocați fonduri pentru finalizarea lacului de acumulare în amonte de localitatea Sâncraiu, județul Cluj.

Solicit răspuns oral și în scris.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Dehelean - USR?

Doamna Vlăducă? Nu este.

Domnul Varga - PNL?

Domnul Oros - PNL?

Domnul Dan Moldovan - PNL?

Domnul Ghinea - USR? Nu este.

Domnul Bota? Nu este.

Doamna Intotero? Nu este.

Mulțumesc.

Declar ședința închisă.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 17,30.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 13 april 2021, 5:32
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro