Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of April 18, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.60/21-04-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 18-04-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 18, 2017

8. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice (PL-x 34/2017). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 34/2017

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

8. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Inițiatori?

Procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Hristos a înviat!

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal cere retrimiterea la comisii, pentru două săptămâni, a acestui proiect de lege.

Noi considerăm că patriotismul reprezintă o parte fundamentală din tot ceea ce înseamnă identitatea unei națiuni și tot ceea ce înseamnă respectul pe care și-l dă sieși un stat capabil să reprezinte ceva în lume.

Legea respectivă, nu înțelegem de ce, a fost propusă spre respingere. Beneficiază de susținerea colegilor din toate grupurile parlamentare și cred că ar trebui retrimisă comisiei și, de acolo, eventual, făcute o serie de corecturi, și revenită, pentru că este nevoie de o acoperire juridică pe ceea ce înseamnă protejarea și apărarea simbolurilor naționale, precum este drapelul tricolor sau precum este imnul de stat.

Pentru că ni s-ar părea un lucru important să nu uităm că patriotismul face parte din viața noastră și este un element constructiv în dezvoltarea unei societăți! De aceea, noi cerem retrimiterea la comisie.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Termen?

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Două săptămâni, am zis mai devreme.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS 65 de voturi pentru, 100 de voturi împotrivă.

Propunerea dumneavoastră a fost respinsă.

Vă rog, Comisia pentru administrație sau juridică?

Comisia pentru administrație, domnul Călin.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Călin:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia juridică, de disciplină și imunități și Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului au fost sesizate, spre dezbatere în fond, cu Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat inițiativa legislativă.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 75/1994 în vederea instituirii unor măsuri minime care să asigure cultivarea sentimentului național.

În urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, deputații celor două comisii prezenți la lucrări au hotărât cu unanimitate de voturi să propună plenului Camerei Deputaților respingerea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri generale?

Domnul Tomac.

Domnul Movilă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În primul rând, Hristos a înviat!

În calitate de inițiator, nu am avut posibilitatea să intervin, pentru că, înaintea mea, colegul de la PNL a cerut retrimiterea la comisie, și salut atitudinea Domniei Sale și a Grupului PNL.

Proiectul de lege este un proiect inițiat de peste 40 de parlamentari ai PSD și câțiva de la PNL, de la Minorități și alte formațiuni politice. Se referă expres la interzicerea arborării drapelelor altor state sau entități ale administrației publice locale sau regionale care nu sunt recunoscute de statul român, precum și intonarea imnurilor asumate de aceste structuri sau entități.

De asemenea, proiectul de lege prevede ca la începutul orelor de curs să se intoneze Imnul Național al României.

Sigur, unii vor zâmbi, unii vor spune că s-au săturat de patriotism, de sentimente naționale.

Sigur, aș vrea să-i mai invit în excursii - și îi salut pe colegii noștri, parlamentari ai minorității turce - să vadă cum cinstesc ei orice loc unde a fost Atatürk, inclusiv o piatră pe care s-a odihnit cândva Atatürk, la Çanakkale sau în alte locuri. Să meargă să vadă, la Odessa, Statuia Ostașului Ucrainean, care este păzită, comemorată, cinstită, zilnic, de poporul ucrainean.

Îi invit să vadă asemenea comportamente în multe țări din Europa și nu numai, pentru că patriotismul și sentimentul național sunt lucruri care merg mână în mână și trebuie cultivate și întreținute.

Am menționat faptul că acest proiect de lege a fost semnat de foarte mulți parlamentari ai PSD, din mandatul trecut, tocmai pentru că eu, personal, încerc să-mi explic cât de mare este diferența între o semnătură, un document public și un vot, ceea ce s-a întâmplat astăzi.

Și nu este prima oară când înregistrăm această contradicție care chiar nu ar putea fi explicată.

Nu pot să spun decât că sunt mâhnit de faptul că nu reușim să legăm discursurile de la televizor, de dimineața până seara, ale unor colegi care votează invers, că nu reușim să legăm atitudini, declarații - unii chiar mai plâng pe umerii poporului - cu acest vot.

De aceea, în calitate de inițiator, vreau să vă gândiți că este un lucru absolut normal, corect și demn, pentru ca pe teritoriul României legea, bunul-simț și normalitatea românească să existe și să funcționeze.

Eu voi vota pentru. Și vă rog să votați în consecință.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnule Pașcan.

Domnul Munteanu, procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Cred că înainte de a primi palme, să ne uităm că avem un vot, în unanimitate, în două comisii. Mă întreb: inițiatorul a fost acolo? Unul dintre inițiatori, domnul Movilă, care a vorbit. Colegii care reprezintă Grupul? Colegul de la PNL, care reprezintă Grupul?

Facem acuzații altora, care nu vorbesc.

Ar fi foarte bine să fim mai atenți cu acuzațiile, să nu le aruncăm cu ușurință, pentru că ele rămân și deranjează. Și nu e normal să fie așa.

Haideți să vedem cum s-a întâmplat, să avem unanimitate întâi, și după aceea să facem judecăți.

(Domnul deputat Petru Movilă solicită dreptul la replică.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Păi, pentru ce, domnule deputat? Că nu v-a jignit cu nimic...

Domnule Movilă, sunteți deputat vechi, nu puteți cere dreptul la replică, așa, doar ca să...

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Movilă:

Deci primul lucru. Nu am dat palme nimănui. Îmi pare rău că s-a înțeles lucrul acesta. Am menționat doar faptul că acest proiect de lege este semnat și de colegi de la PSD. Nu înseamnă că am dat palme.

Al doilea lucru important. Mulți președinți de comisii uită să invite inițiatorii la comisii. Și știți foarte bine acest lucru.

Nu am venit să fac o polemică, un dialog stânga-dreapta, putere-opoziție. Nu am venit să ne certăm între noi. Am venit doar să vă spun că eu cred, ca parlamentar român, ca român, că acest proiect de lege este un proiect într-o normalitate cât se poate de odihnitoare, dacă vreți, de calmă, de liniștită. Nu perturbăm cu nimic, nici guvernarea, nici opoziția, ci poate fi un proiect de lege pe care îl pot folosi și copiii mei, la școală, și copiii dumneavoastră, din care să învățăm ceva.

De aceea, cu regret și îmi pare rău că... colegul meu, moldovean, de la Neamț, Ioan Munteanu - o să-i pronunț numele, aștept cu plăcere o replică în sensul susținerii acestui proiect - a înțeles că am dat palme cuiva.

Nu. Când e vorba de România, de patriotism, de sentimente naționale, nu cred că mai avem timp, loc și nici măcar mintea să ne dăm palme între noi.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule...

Domnul Pașcan.

Video in format Flash/IOS

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Distinși colegi,

După Săptămâna Mare și, sigur, aerisiți sufletește, mai calmi, mai împăciuitori, mai buni, și în cazul acestui proiect de lege poate că ar trebui să fim mai solomonici.

Ei, bine, nu e nimic altceva decât un proiect care statuează sau restatuează ceea ce ar trebui să fie la loc de cinste, simbolurile noastre oficiale, naționale.

Și nu cred că se pune problema dacă a fost sau nu vreun inițiator prezent la ședință. Sunt câteva articole, în două file A4, așa că putea orice, lesne, să le parcurgă. Nu presupun niciun fel de interpretări, decât că vin în completarea legislației actuale, care, de altfel, stipulează cum se arborează Drapelul României, în ce condiții, când se intonează Imnul Național, la ce manifestări.

De data aceasta, consacră mult mai clar și fără a ne teme, a ne rușina, a ne sfii, de valorile noastre identitare, naționale, fundamentale, ceea ce este firesc.

Și aș vrea să vă spun ceea ce nu cunoașteți. Cei care nu aveți șansa să coexistați într-o zonă a multiculturalismului mult clamat astăzi, o valoare și filozofică, mult disputată și considerată un eșec în Uniunea Europeană, ei, bine, înțelegeți că, de pildă, la noi, în Ardeal, se arborează însemne necunoscute, însemne nerecunoscute oficial, așa-zise drapele de instituții ale administrației publice locale, pe primării. Și ca să ajungă să fie date jos de acolo, se judecă prefecții, câte un an și jumătate, uneori chiar doi. Și aici vorbim de situația însemnului așa-zisului "Drapel" al așa-zisului "Ținut Secuiesc".

Dacă ajungem să ne sfiim, atunci când nu suntem în stare, nu reușim să susținem arborarea Drapelului Național pe o clădire a administrației publice locale, și trebuie să ne judecăm doi ani de zile ca să reușim să-l dăm jos, atunci înseamnă că avem o problemă cu identitatea noastră națională, de a fi români.

Nu este suficient ca aceste lucruri doar să le declamăm într-un mod demagogic, pompos adeseori - sigur, bine intenționat - fără a ne îngriji ca ele să fie - aceste chestiuni de identitate națională - statuate, stipulate, clarificate odată pentru totdeauna, prin lege. Și să scăpăm de aceste agresiuni minoritare, aceste probleme identitare care, într-un fel sau altul, pe noi ne umilesc, în centrul țării, fie că unii acceptați acest lucru sau nu.

De aceea, despre ce se face vorbire în acest proiect de act normativ? Despre interpretarea Imnului Național și la alte manifestări sportive, decât cele internaționale. La cele naționale, de ce nu? Despre interpretarea, intonarea Imnului Național la începerea școlii, la începerea programului instituțiilor de învățământ preșcolar. Despre intonarea Imnului Național, în variantă vocală, la începutul programului Televiziunii Naționale, publice, a Radioului public și a celorlalte instituții mass-media, chiar private.

De ce, oameni buni? Pentru faptul că, dacă sunteți atenți, înaintea unui meci de fotbal, de pildă, o să vedeți că toată lumea intonează prima strofă a Imnului Național, iar mai apoi, auzim un gângurit, așa, sau un hăulit. Pentru că nu se mai știu versurile.

Nu cred că este o greșeală pentru ca, de pe băncile școlii, copiii noștri să-l știe. Și cred că nu este deranjant pentru niciun cetățean român să-l audă, dimineața, la începerea programului de radio, de televiziune sau, în general, în mass-media.

Despre aceasta este vorba, stimați colegi.

Și aici nu cred că agresăm pe nimeni, în a ne promova și respecta aceste valori de identitate națională...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Emil-Marius Pașcan:

... și a clama patriotismul. Pentru că și Europa, vedeți, se clădește și evoluează în direcția consolidării națiunilor și nu a deznaționalizării.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Gheorghe Andrei.

Video in format Flash/IOS

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și noi, Grupul Partidului Național Liberal, vom vota împotriva respingerii acestui act normativ.

La noi în societate se fac o serie de confuzii. Se confundă valorile naționale, care sunt valori identitare, de natură civică, cu ceea ce reprezintă valorile restrânse ale unui grup etnic, religios ori social, aparte.

Valorile naționale ne aparțin tuturor. Cu toții trebuie să ne regăsim în aceste valori. Și sunt valori fundamentale pentru societatea românească. Iar patriotismul românesc este o valoare esențială a identității noastre naționale.

Și subliniez încă un aspect. Acest proiect de lege a fost semnat și inițiat de oameni de la PSD, de oameni de la PNL, de oameni care astăzi se regăsesc în ALDE sau PMP.

Și vreau să le mulțumesc, de asemenea, pentru semnături și susținere, și reprezentanților Grupului minorităților naționale, un grup de oameni care întotdeauna au dat dovada loialității lor față de valorile naționale ale acestei țări și au îmbogățit cu adevărat zestrea națiunii române.

Un alt aspect pe care vreau să-l pun în vedere este că noi trebuie să facem o diferență. Una este patriotismul, care este un sentiment pozitiv, iar alta este naționalismul de tip revanșard sau revizionist, care este un sentiment negativ.

Deci avem, pe undeva, în patriotism, o forță care conturează coeziunea unei națiuni, care îi unește pe oameni, care îi aproprie și care le dă sensul propriei lor identități naționale.

Cu toții, când am depus jurământul, am pus mâna pe Constituția României. Iar la art. 1 se prevede foarte clar: "România este stat național".

Eu cred că este absolut anormal ca în țara aceasta cineva să fie într-o funcție publică, oricare ar fi ea, de la cel mai mic până la cel mai înalt nivel, și să nu recunoască acest principiu pe care a jurat. Pentru că toată lumea, indiferent de funcția publică, în momentul în care depune jurământul care urmează alegerii în funcția respectivă, îl depune cu mâna pe Constituție.

Să nu recunoști caracterul de stat național al României, un stat național care îi include pe toți, indiferent de etnie, indiferent de origine, indiferent de religie și indiferent de statutul social sau material, reprezintă o încălcare gravă a Constituției și o încălcare a jurământului depus pe această Constituție a României.

De aceea, identitatea națională... și acest proiect de lege nu vine să restrângă drepturi, nu vine să suprime anumite libertăți. Vine să pună în aplicare niște elemente fundamentale, constituțional identitare, prevăzute în acest art. 1 din Constituția României.

De aceea, ar trebui să mai renunțăm la corectitudine politică și să fim mai demni, să ne iubim țara cu adevărat. Și să nu uităm că fără patriotism și fără sentiment național această națiune nu poate ajunge niciunde.

Cum v-am spus, Partidul Național Liberal dorește aprobarea și adoptarea acestui proiect de lege care vine pur și simplu să reglementeze și să clarifice niște lucruri absolut normale și firești într-o societate care se respectă pe sine.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Roman.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte.

Bună ziua, stimați colegi!

Hristos a înviat!

Mă adresez colegilor din majoritatea parlamentară. Și constat cu tristețe că sloganul folosit, "Mândri că suntem români!", a rămas pentru dumneavoastră, în special pentru parlamentarii majorității din Ardeal, doar un slogan de campanie.

Astăzi dați un exemplu elocvent, că, deși clamați patriotismul - și știu că printre dumneavoastră sunt foarte mulți parlamentari care se trag din Țara Moților - nu respectați nici îndemnul lui Iancu și nici simbolurile naționale.

Stimați colegi din majoritatea parlamentară,

Țineți blocat Proiectul de Lege privind Centenarul, la Comisia pentru buget, finanțe, pentru că nu doriți să finanțați Monumentul Unirii la 100 de ani de la făurirea Statului Român Modern.

În schimb, nu vă inflamați deloc, când acum câteva zile, membrii Naționalei României sub 18 ani, la o cupă, la un campionat mondial, nu intonează imnul nostru, al românilor, ci intonează imnul secuiesc. Ați cedat șantajului făcut de colegii noștri de la UDMR, vânzând, din păcate - și mă refer doar la colegii din Ardeal - visul lui Iancu. Și am uitat, dragi colegi, că a avut un unic dor: să avem o națiune fericită.

Cred că nu sunteți mândri de ceea ce votați astăzi.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Korodi Attila.

Video in format Flash/IOS

Domnul Korodi Attila:

Stimați colegi,

Cred că fericirea unora trebuie să fie până atunci..., până nu omoară fericirea altora. Libertatea unora nu trebuie să depășească, nu trebuie să sugrume libertatea altora.

O societate deschisă, o societate modernă românească se clădește pe anumite principii, cred că foarte bine statuate, atât în Declarația de la Alba Iulia, cât și prin acele acorduri internaționale, de exemplu: sub egida Consiliului Europei, Carta limbilor minorităților regionale, Carta limbilor regionale, Acordul-cadru pentru minoritățile naționale, Constituția României, care stabilește foarte clar ce înseamnă România în secolul XXI, lucruri foarte importante, pentru că patriotismul este un lucru important.

Dar patriotismul dumneavoastră include și patriotismul pentru românii care sunt în alte țări, din păcate? Patriotismul dumneavoastră ajută ca și comunitatea românească din Ucraina, din Ungaria, din Serbia, să poată să clădească un sistem de drepturi fundamentale care să ajute ca și peste jumătate de secol, peste un secol, să fie o comunitate românească puternică? Nu cred. Pentru că patriotismul despre care vorbiți la ora actuală tocmai limitează libertatea altora, a unor membri de comunități etnice din România, de exemplu.

De aceea, cred că acum două săptămâni, când am votat noi, toți, o lege care tocmai modifica legea pe care ați dorit și dumneavoastră să fie modificată, într-un sens pozitiv, într-un sens bun, care definește anumite lucruri importante, despre Imnul Național, cred că a fost bine-venită.

Dar când construim un proiect de lege numai de dragul de a interzice, nu cred că este bine.

Cetățeanul român va fi demn de țara în care trăiește dacă se simte liber și atașat de ea. Și pentru lucrul acesta trebuie să lucrăm, dar nu pentru ca unii să fie demni, iar alții să nu aibă șansa să fie demni.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Dobrovici.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Fără îndoială că, în calitate de cetățeni ai acestei țări, suntem puși în fața unei decizii dificile și neplăcute, pentru că politica este arta compromisului, a compromisului inteligent, acea aurea mediocritas a civilizației latine.

Fără îndoială, politica înseamnă strategie și tactică. Ar fi foarte grav însă dacă considerente de ordin tactic ar submina principii strategice fundamentale.

Ne aflăm pe limita, extrem de critică, extrem de greu de definit, între tactic și strategic. Și trebuie să fim foarte atenți, să nu fim debordați de emoțional.

Eu, sigur, voi vota alături de partidul meu, crezând în acest moment, în acest moment, că nu-mi trădez poporul și țara.

Dar vreau să reamintesc, fiind unul dintre cei mai bătrâni din această adunare, câteva lucruri din copilăria mea.

Dacă, când eram elev de liceu, cântam "Deșteaptă-te, române!", intram la pușcărie. Nu uitați lucrul acesta!

În acea vreme, Securitatea era reprezentată majoritar de alogeni. Sigur, erau o mulțime de călăi și de derbedei români, dar erau și foarte, foarte mulți unguri, domnilor, și-mi pare rău să o spun, care o făceau din patriotism național, dar făceau lucruri de o gravitate extremă, care mă fac ca acum să votez împotriva acestei legi și, conform partidului meu, cu mare încleștare de efort.

Și încă ceva. O armonie națională presupune un sacrificiu din partea tuturor și o înțelepciune din partea tuturor.

Eu înțeleg frustrările de mare imperiu, real. Și apreciez calitatea dumneavoastră - profesională, intelectuală și așa mai departe. Ați fost un imperiu, fără îndoială. Pe bune. Și e foarte greu să pierzi.

Și am considerente personale s-o spun. Și eu, după mamă, sunt reprezentantul unui imperiu care a pierdut.

Dar a arbora pe instituții oficiale un steag neoficial este o formă de provocare care nu duce la nimic bun și care nu onorează tradițiile dumneavoastră imperiale.

Voi vota împotriva acestei legi. Dar vă rog să vă gândiți la ceea ce v-am spus!

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Varujan Vosganian.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Vosganian:

Mulțumesc foarte mult.

Aparțin uneia dintre acele minorități naționale care erau evocate. Și sunt mândru să vă spun că în istoria modernă a României aproape că nu există un moment semnificativ în care un armean, locuitor al României, să nu fi fost prezent. Și probabil că unul din cele mai simbolice momente este când colonelul Cerchez, de origine armeană, a primit sabia din mâinile lui Osman Pașa, ca semn al predării trupelor otomane de la sudul Dunării, în războiul căruia după aceea i s-a spus Războiul de Independență.

Luarea mea de cuvânt are un singur scop, acela de a nu încerca să ne ascundem în spatele unor semne exterioare.

A fi patriot în România, astăzi, e mai degrabă un sentiment stânjenitor. Aproape că ne e rușine să fim patrioți, ca să nu se spună că aparținem unor evocări politice trecute, că nu suntem nostalgici ai comunismului sau simpatizanți ai unor partide naționaliste.

Și n-aș fi luat cuvântul astăzi, dacă n-aș fi văzut, de la această tribună, colegi care ne dau lecții de patriotism, dar care, atunci când ambasadori ai unor țări străine ne tratează ca pe o națiune de mâna a doua, tac și se pleacă în fața lor.

N-aș fi luat cuvântul, dacă colegi din aceste partide n-ar fi aplaudat pe cei care, români fiind, ne batjocoresc la Bruxelles, încercând, ca în vremea fanarioților, să vină cu influențe străine, să schimbe lucrurile în România.

N-aș fi luat cuvântul, dacă colegi din partidele care clamează patriotismul, crezând că e simplu, e destul să pui Imnul Național la clasa a V-a, să te lauzi că ești patriot...

Auzindu-i cum de la această tribună lansează injurii de-a dreptul la adresa unui Guvern legitim, că unii dintre suporterii lor vorbesc de acest Parlament ca de un Parlament de hoți, deși este Parlamentul cel mai reîmprospătat dintre toate Parlamentele pe care le cunosc - și credeți-mă, vorbesc în cunoștință de cauză - un Parlament în care avem colegi născuți după 1990, care majoritatea au sub 40 de ani, iar colegii noștri nu au luat atitudine în fața lor.

Stimați colegi, și cu asta închei, să știți că patriotismul e înlăuntrul pieptului și nu în afara lui. Nu bătându-te în piept și punând magnetofonul să cânte Imnul Național, pe care nu-l cunoști, în versurile sale, devii patriot.

De aceea, eu vă rog să aveți o aplecare mai profundă asupra sentimentului patriotic și să ne comportăm ca niște patrioți, nu doar când începe jocul sau când încep cursurile, ci și în timpul jocului, ci și în timpul perioadei în care ne educăm.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Suspendăm ședința.

Închidem ședința de dezbateri.

Mulțumesc pentru astăzi.

Urmează interpelările, în 3 minute.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 12 april 2021, 8:48
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro