Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 30-05-2017

Ședința Camerei Deputaților din 30 mai 2017

  1. Declarații și intervenții ale deputaților:
  1.23 Valeria-Diana Schelean-Șomfelean - declarație politică având în vedere ziua copiilor și drepturile lor;

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Doamna Schelean, vă rog frumos.

Se pregătește domnul Ștefan Mușoiu, PSD.

Video in format Flash/IOS

Doamna Valeria-Diana Schelean-Șomfelean:

Mulțumesc, domnule președinte.

Fiindcă săptămâna aceasta vom sărbători Ziua Copilului, ziua de 1 iunie, declarația mea politică de astăzi are în vedere această zi a copiilor și drepturile lor.

N-am să vorbesc astăzi despre statisticile privind abandonul școlar, despre violența asupra copiilor, despre lipsa locurilor în creșe sau grădinițe, despre sistemul de educație sau sănătate, despre orfani sau despre copiii rămași în țară după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate. Dramele sunt multe, iar cifrele sunt alarmante.

Nu vreau să vorbesc nici despre faptul că nu avem alocări bugetare corespunzătoare în vederea implementării integrale a strategiei naționale în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului sau despre faptul că într-o proporție covârșitoare instanțele de tutelă și familie nu au fost încă înființate la nivelul întregii țări, precum nici despre faptul că nu există încă o instituție independentă care să vegheze la respectarea drepturilor copilului, Avocatul Copilului.

Statul are datorii mari față de acești copii! Cei care conduc astăzi destinele țării trebuie să găsească soluții economice reale, viabile, de perspectivă, pentru ca părinții și bunicii să ducă un trai decent, să le poată oferi copiilor lor o educație și o viață care să însemne un viitor mai bun.

Dincolo de aceste politici pe care statul ar trebui să le implementeze pentru susținerea copiilor, important este ca noi, părinți, bunici, unchi, mătuși, nași, să petrecem cât mai mult timp împreună cu copiii noștri.

Anul acesta, pentru prima dată, ziua de 1 iunie - Ziua Copilului va fi o zi liberă prin lege, o zi pe care o putem petrece alături de copiii noștri. Anul trecut, când am adoptat acest proiect de lege, nu ne-am gândit că mai facem încă o zi liberă pentru români, ci că este o zi pe care părinții și copiii o pot petrece în mod activ împreună.

În prezent, românii petrec foarte mult timp la serviciu și au foarte puține zile pe care le pot dedica exclusiv copiilor. Având în vedere că presiunea este foarte mare, nevoia de echilibru între viața profesională și cea personală este din ce în ce mai des resimțită. Studiile arată că părinții români reacționează atunci când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt la fel de preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii ne atrag atenția că cele mai multe tulburări de comportament la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate copiilor lor, iar acest timp de calitate înseamnă nu un timp petrecut în aceeași cameră, doar între părinți și copii, ci înseamnă o prezență 100% în relație din partea atât a părinților, cât și a copiilor.

Ziua Copilului este un bun prilej de a sărbători copilăria, pentru a susține și a aprecia familia.

Felul în care avem grijă de copiii noștri ne definește pe noi, ca societate, și arată preocuparea noastră față de familie, părinți și copii, și față de viitorul pe care îl putem construi împreună!

Mulțumesc.

Deputat al PNL, Valeria Schelean.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, doamnă deputat.