You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 13-06-2017

Sittings of the Chamber of Deputies of June 13, 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.9 Nicolae Neagu - declarație politică intitulată "Parteneriatul Strategic România-Statele Unite, întărit prin vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă";

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul Neagu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae Neagu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi este intitulată "Parteneriatul Strategic România - Statele Unite, întărit prin vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă".

Vizita oficială a președintelui Iohannis la Casa Albă poziționează România ca actor strategic de importanță maximă a flancului estic NATO. Aceasta marchează importanța relațiilor româno-americane și angajamentul Statelor Unite de a apăra și proteja România în cazul unei amenințări militare.

Pentru România, această vizită este un succes, deoarece am obținut confirmarea unui stat important în spațiul transatlantic, care joacă un rol vital în păstrarea securității regionale și chiar internaționale. În plus, prin această vizită, s-au deschis noi orizonturi pentru o cooperare cu Statele Unite mai intensă, în toate sectoarele de interes național.

Ea reprezintă o premieră din mai multe puncte de vedere. Este prima dată când un președinte român este invitat la Casa Albă, la începutul mandatului unui președinte american, și, în plus, președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat din Europa de Est și Centrală, invitat la Washington.

Acest fapt subliniază ceea ce spuneam, importanța geostrategică și geopolitică a României, în perspectiva americană, dar și asigurarea că România se va bucura de suportul Statelor Unite, și al NATO, în cazul unor amenințări externe NATO.

Președintele american a asigurat că nu va ezita de a apela și uza de articolul 5 din Tratatul de la Washington, dacă situația o cere, declarând că securitatea flancului estic al NATO reprezintă o prioritate pe agenda administrației americane.

Poziția Statelor Unite ale Americii și a Președintelui Trump față de România reprezintă, la fel, o premieră, întrucât constatăm că este pentru prima dată când administrația americană califică mandatul unui președinte român ca fiind unul foarte bun. Nu s-a bătut monedă pe lupta împotriva corupției, Donald Trump evidențiind atuurile României din perspectiva securității internaționale.

Întâlnirea oficială dintre cei doi președinți reprezintă o premieră, de asemenea, întrucât nu s-au menționat critici la adresa României, remarci sau nemulțumiri și teme de realizat.

Washingtonul a lăudat România și abordarea sa în politica externă, după ce președintele român a asigurat că România va continua preocuparea pentru stabilitate și securitate, fiind un partener stabil în Est, de încredere, al NATO și al Uniunii Europene.

Prin discursul șefului de stat, România și-a asigurat poziția fermă și aprecierea din partea Statelor Unite ale Americii.

Statele Unite ale Americii, prin vocea președintelui Trump, au apreciat poziția și decizia președintelui și a CSAT-ului de a aloca 2% din produsul intern brut pentru armată, șeful de stat american invitând și restul statelor membre NATO...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați, domnule deputat!

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae Neagu:

... să adopte această măsură, urmând modelul României.

Succesul întâlnirii se poate reflecta în stabilitatea României, în siguranța națională și dezvoltarea economică solidă și de durată.

Guvernul trebuie să continue și să întărească Parteneriatul Strategic cu SUA și să asigure poziția României în Uniunea Europeană și în NATO, pe termen lung.

La încheiere, domnule președinte, pentru că astăzi este ziua președintelui României, permiteți-mi, cu acordul dumneavoastră, stimați și onorați colegi, să-i urez la mulți ani, multă sănătate și în continuare același îndemn: să-și iubească țara și națiunea!

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Și din partea noastră, domnule deputat, la mulți ani domnului președinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae Neagu:

Mulțumesc.