You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 13-06-2017

Sittings of the Chamber of Deputies of June 13, 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.11 Marius-Constantin Budăi - declarație politică cu titlul "PSD și-a respectat promisiunea din campania electorală. Legea salarizării unitare respectă Programul de guvernare cu 56% creșteri salariale, în medie, până în anul 2022";

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Marius Budăi.

Mulțumesc, doamnă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Obiectul declarației politice de azi: "PSD și-a respectat promisiunea din campania electorală. Legea salarizării unitare respectă Programul de guvernare cu 56% creșteri salariate, în medie, până în anul 2022".

Stimați colegi,

Anvelopa bugetară până în anul 2020, care se adaugă la cele 68 de miliarde, astăzi, în plată, este de 32 de miliarde lei, iar până în 2022 este de 43 miliarde.

Creșterile cele mai mari sunt în baza de jos a piramidei salariale, unde sunt creșteri și de 300%, în domeniul apărării. Aproximativ 60% dintre bugetari vor avea salarii duble, dar deja efectul se vede și în economia privată, unde salariile au început să crească.

În 2017 s-au făcut deja majorări salariale în cuantum de 6 miliarde lei: în educație, sănătate, administrație, cultură, agenții de mediu, la OPC și IMM-uri.

Salariile au crescut înainte de 1 iulie prin ordonanțe de urgență. Se mai fac și azi majorări salariale, și săptămâna viitoare, la categorii care au rămas fără creșteri anul acesta, pe o ordonanță care e la Camera Deputaților în dezbatere.

Există un mare decalaj față de salariile din România și cele din Uniunea Europeană. Suntem pe antepenultimul loc în ceea ce privește ponderea în PIB a cheltuielilor cu personalul bugetar. Și totuși, vom rămâne pe același loc, chiar dacă aceste majorări salariale vor fi puse în practică.

Deci majorările vor trebui să continue și după anul 2022.

Legea salarizării este primul mare angajament îndeplinit din Programul de guvernare, după măsurile de eliminare a mai multor taxe și impozite și a creșterilor de pensii și stimulente pentru angajarea absolvenților.

Nu contează ce spun cei care ne critică acum. Contează ce va scrie pe fluturașul de salariu, contează ce bani vor intra în buzunarele românilor, iar bugetarii vor primi chiar mai mult decât s-a discutat inițial.

Legea salarizării, așa cum am promis, aduce mai mulți români în clasa de mijloc și mai mulți bani în buzunarele românilor.

Legea salarizării unitare va determina creșteri de salarii și în domeniul privat. Unele mari rețele private de magazine sau spitale au anunțat deja majorări de salarii, ca urmare a creșterii salariilor din sectorul bugetar.

Creșterea salariilor din România va determina stoparea exodului tinerilor din țară și reîntoarcerea unora dintre cei care au plecat.

Pentru prima dată după 1989 avem o lege care pune ordine în sistem, elimină inechitățile și majorează substanțial salariile bugetarilor, în special la nivelul de bază.

Criticile sunt nejustificate. Facem exact ceea ce am promis. Deja salariile au crescut și vor crește până la nivelul promis, în conformitate cu Programul de guvernare.

Toți bugetarii primesc creșterea de 25% începând cu 1 ianuarie 2018, inclusiv medicii și profesorii.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați!

Video in format Flash/IOS

Domnul Marius-Constantin Budăi:

O nouă tranșă de majorare este prevăzută pentru medici la 1 martie 2018.

Ne achităm, deci, de promisiunea ca salariile medicilor să ajungă în 2018 până la suma de 3.600 euro și angajații din sistemul de educație vor beneficia, de la 1 martie 2018, de încă o etapă de majorare consistentă, astfel încât în 2018 să primească, cumulat, creșterea de 50% față de nivelul actual de salarizare.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD de Botoșani, Marius-Constantin Budăi.