You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 13-06-2017

Sittings of the Chamber of Deputies of June 13, 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.46 Florinel Stancu - declarație politică cu titlul "Demontarea știrilor false despre guvernare a devenit o necesitate pentru buna funcționare a țării";

Domnul Florinel Stancu:

"Demontarea știrilor false despre guvernare a devenit o necesitate pentru buna funcționare a țării"

Cetățenii acestei țări sunt asaltați săptămânal de două-trei știri false, bine scrise, aproape convingătoare, cu privire la modul de guvernare al coaliției PSD-ALDE. Fără remușcări, o parte dintre jurnaliști, formatori de opinie, analiști politici, își încasează salariul nu pentru că informează obiectiv cetățenii, ci pentru că inventează tot felul de minciuni pe care le lansează în spațiul public.

Ei nu aduc niciun argument, doar speculează, bazându-se pe niște zvonuri înfășurate în mister și anonimat. Răspândesc minciuni în detrimentul unor analize obiective bazate pe critici constructive.

O minciună de acest gen a intoxicat spațiul public săptămâna trecută. Aceasta a apărut pe un site regional, al cărui nume nu am să-l pomenesc aici, care sugera că administrația centrală se pregătește să modifice Legea nr. 544/2001 pentru a nu răspunde cererilor formulate de societatea civilă. În acest sens, au prezentat un oarecare document, din care ar reieși un răspuns aprobat de doi oficiali din Ministerul Sănătății și confirmat de un reprezentant al Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social. Invenții, și cam atât.

Într-adevăr, birocrația este destul de mare, dar să sugerezi că Guvernul actual vrea să îngrădească accesul la informații fără să prezinți un singur argument este o manipulare grosolană.

Așa cum o manipulare a fost și știrea despre blocarea proiectelor cu finanțare europeană. Da, au fost blocate în timpul Guvernului Cioloș. Însă acest lucru nu se întâmplă, din fericire, în acest moment. Pentru că Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a găsit de cuviință ca facturile beneficiarilor de fonduri europene să fie achitate la zi din resurse bugetare, pentru a preveni orice blocaj și a înlesni derularea programelor cu finanțare europeană.

La fel, îi rog pe cei care nu au călcat în ultimii ani în Craiova să se informeze, cât de cât, înainte de a face afirmații neadevărate despre oraș sau despre administrația lui. În ultimii 4 ani, Craiova a fost orașul cu cea mai mare rată a absorbției fondurilor europene. Urbea s-a transformat în bine sub ochii cetățenilor, iar asta nu înseamnă că "oamenii sunt călcați în picioare", cum afirmă unii.

În concluzie, publicul e supus unui val de știri false care fac parte dintr-o campanie de dezinformare, care se observă cu ochiul liber. Până aici nu ne-ar mira, dacă aceasta ar fi condusă de opoziție. Este specific lor. Cel mai grav e că nu suntem atacați de opoziția aleasă în mod democratic. Cine manipulează atunci? Asta este întrebarea!