You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 13-06-2017

Sittings of the Chamber of Deputies of June 13, 2017

14. Supunerea la votul final:
  14.9 Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare (PL-x 126/2017). (adoptat)
 
see bill no. 126/2017

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

9. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare; lege ordinară.

Comisia pentru muncă și Comisia pentru buget propun adoptarea.

Vă rog să votați.

Video in format Flash/IOS

246 de voturi pentru, 28 de voturi împotrivă, o abținere, un coleg care nu votează.

Domnul Solomon, explicarea votului.

Video in format Flash/IOS

Domnul Adrian Solomon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Prin votul pe care l-am dat astăzi am împlinit acea promisiune pe care am făcut-o în timpul dezbaterilor la Legea salarizării, și anume că toate amendamentele făcute pe art. 37 din legea trimisă la promulgare vor fi prinse în Ordonanța nr. 99, tocmai pentru a nu schimba sensul legii propuse de noi, în Parlament, pentru salarizarea celor din sistemul bugetar.

Prin aceste modificări, încheiem un proces îndelungat, care a început încă din decembrie, anul trecut, prin Legea nr. 250, când am mărit salariile în sistemul sanitar, și de la 1 ianuarie, în sistemul de învățământ.

De asemenea, prin Ordonanța nr. 2, au fost mărite salariile în administrația publică locală și în toate instituțiile din subordinea consiliilor locale, consiliilor județene.

Prin Ordonanța nr. 9 am continuat să mărim salariile în sistemul de apărare, ordine publică, și siguranță națională, pentru aleșii locali.

De asemenea, prin Ordonanța nr. 2, votată în Parlament, prin legea care a fost ieri promulgată de președinte, au fost mărite salariile din toate instituțiile subordonate Ministerului Mediului, Oficiilor Teritoriale pentru IMM-uri, OPC-ului.

Și astăzi am reușit să includem toate acele instituții care n-au beneficiat în ultimii ani de măriri, astfel încât în momentul decembrie 2017, când vom avea un etalon pentru aplicarea majorării de 25%, de la 1 ianuarie, majoritatea salariilor să fie sensibil egale, astfel încât și cei din Ministerul Agriculturii, toate instituțiile din subordine, din Ministerul Culturii, de asemenea, toate instituțiile de cultură subordonate ministerului, inclusiv direcțiile județene, direcțiile județene de tineret și sport.

Am mai votat ieri un amendament prin care cresc salariile celor din Ministerul Apărării, cu 15%, ale întregului personal angajat la Ministerul Apărării.

Am sporit cu 30% salariile pentru bibliotecile naționale, pentru Biblioteca Academiei, pentru teatrele naționale, pentru muzee de importanță națională.

Și, evident, am reușit să îndreptăm și o nedreptate care era cuprinsă în Legea nr. 250, cu privire la medicii din oncologie, oncologie pediatrică, secțiile și compartimentele de arși și tot ceea ce înseamnă radioterapie și disciplinele apropiate acestora, menționate.

Spunem că... în primul rând, pentru colegii din opoziție, când mai merg la televizor, să nu mai spună că de la 1 iulie cresc doar salariile demnitarilor și ale aleșilor locali. Cresc salariile tuturor celor care până astăzi nu au avut măriri de salarii, prin legile succesive de salarizare, în primul rând, ordonanțele de punere în aplicare a Legii nr. 284.

Cresc toate salariile și ceea ce am promis s-a întâmplat. Am promis că dăm celor din sistemul de apărare, de la 1 iulie, am dat de la 1 aprilie. Am promis că dăm 20% pentru educație, am dat de la 1 ianuarie.

Toate lucrurile acestea să le afle și celebrii analiști de la televiziunile naționale, care, seară de seară, vor să lovească într-o lege pe care împreună am făcut-o, și anume Legea salarizării, care este și va fi cea mai bună lege de salarizare, aplicată în acest domeniu, de la Revoluție încoace.

Vă felicit pe toți care ați votat. În primul rând, că a fost unanimitate, și în comisie, și în plen.

Și să dea Dumnezeu ca legea să fie promulgată cât mai repede și s-o vedem pusă în aplicare. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Turcan.

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

Stimați colegi,

Legea salarizării unitare a fost un proiect definitoriu pentru PSD. Și a ieșit așa cum a ieșit, am văzut cu toții. Din nefericire, nici măcar caracterul unitar nu și l-a păstrat. Multă inechitate. Vom ajunge la procese nesfârșite, la discriminări între oameni cu aceeași pregătire și la un haos generalizat în sistemul public de salarizare.

Partidul Național Liberal a analizat Legea salarizării unitare și v-am propus să depunem amendamente, v-am provocat să le susțineți, astfel încât să o corectăm.

Ce s-a întâmplat? Într-un heirupism greu de imaginat, aproape toate amendamentele depuse de Partidul Național Liberal au fost respinse. Și nu oricum, cu multă aroganță. Inclusiv corecturi pentru biblioteci, muzee și unități din subordinea Ministerului Agriculturii.

Din fericire, și din fericire pentru cei vizați de legile pe care noi le dăm, ați început să corectați. Și această ordonanță este exact o corectură la Legea salarizării unitare, pe amendamentele pe care Partidul Național Liberal le-a depus.

Și vă întreb. Unde este onestitatea? Unde este responsabilitatea? Oare acolo unde salariile demnitarilor cresc și profesorii și medicii sunt amăgiți?!

Avem un Guvern care își face datoria și respectă Programul de guvernare. Și atunci de ce îl schimbați mâine?! De ce vreți să remaniați acest Guvern, care aduce miere și lapte în România?!

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamnă deputat, vă rog, la subiect.

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

Probabil pentru că mierea și laptele nu ajung atât de mult cât ați dori spre clientela politică. Ați uitat de profesori și de medici, pe Legea salarizării unitare, și de multe alte categorii care chiar își puneau speranțele într-un proiect, unitar, echitabil și motivațional, de lege pentru sistemul public de salarizare.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

Așadar... permiteți-mi să închei, că ați avut intervenții și mai lungi, domnule președinte de ședință.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați...

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

Așadar, Partidul Național Liberal vă atrage atenția. Dacă mai aveți corecturi, faceți-le! Puneți interesul românilor pe primul loc.

Însă pe de altă parte, haideți să avem un comportament politic onest, prin care să spuneți exact ceea ce ați făcut. Demnitarii au avut prioritate în fața profesorilor și medicilor. E o realitate a Legii salarizării unitare care va aduce, cu siguranță, așa cum am spus, abuzuri, procese și haosul în sistemul public de salarizare. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Bichineț.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Orice lege, indiferent când este dată, este perfectibilă.

Astăzi... zilele acestea, Legea salarizării se află la președinte. Nu cred că... Am înțeles că azi împlinește o vârstă frumoasă, nu-i transmit nimic, (Râsete.) pentru că l-am ajutat suficient în campania electorală. Dar viața mea e o înșiruire de erori. (Râsete.) Și sunt dispus să mai fac. (Râsete.) Nu cred că va avea neinspirația să nu promulge legea. Pentru că atunci nu-l va mai putea ajuta pe domnul președinte Iohannis, nici americanii, nici Trump, nici mama lui Trump.

Revenind la această lege. Știți că partidul din care fac parte s-a abținut. Nu pot să fiu fariseu, eu nu m-aș fi abținut, pentru că întotdeauna știu că unui popor trebuie să-i dai, după victorii, satisfacție.

E clar, ați câștigat alegerile, binișor, în decembrie. Au urmat problemele din ianuarie.

Când crede un popor, se iluzionează că e fericit? Când îi dai circ și pâine. Eu zic că s-a terminat cu circul. Și să încercăm cu toții să-i dăm poporului posibilitatea să muncească și să aibă pâine.

Nu-i rău că s-au mărit salariile parlamentarilor. Să-l văd eu pe acela care se duce și protestează la casierie, că-i iau beregata! (Aplauze.)

Vreau să-l văd pe acel parlamentar care spune: "Nu, domnule, jumătate din salariu îl las pentru... nu știu pentru ce, pentru ceva." Oricum, eu nu sunt în categoria aceasta... (Râsete. Rumoare.) ... ca să lămurim lucrurile.

Și atunci, dacă noi vrem s-o ducem și mai bine, și cei de la bază au aceleași drepturi. Și învățătorul, și profesorul, și cel din primărie.

Am lucrat în administrația publică județeană și nu pot să mă duc în județ să spun: "Domnule, eu nu sunt de acord ca salariile voastre să crească."

Am fost întotdeauna și am sfătuit primarii să facă facultăți și după aceea să termine liceul, unii dintre ei, (Râsete. Rumoare.) să învețe. (Aplauze.)

Vă dați seama, un om ca mine n-a fost apreciat...

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

... de doamna Gorghiu, domnule...

Din sală:

Asta-i viața!

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

... dar vreau să-i mărim și dumneaei salariul...

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Năsui.

Domnul Năsui Claudiu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Stimați colegi,

Cred că o corectură este necesară. Nu a existat unanimitate, în comisia reunită de ieri, pe raportul acestei legi.

USR se opune. Și se opune din aceleași motive pentru care s-a opus și Legii salarizării. Această lege ne arată, de fapt, cum Legea salarizării a fost scrisă pe genunchi. A fost scrisă în grabă și a omis foarte multe categorii. Creați haos în sistemul bugetar, prin creșteri nesustenabile, pe care nu voi le plătiți, ci poporul român. Sunteți generoși din banii altora.

Doar câteva cifre. De la începutul anului, în primele 4 luni, ați crescut salariile cu 6% în administrația centrală, dar cu 28% în administrația locală.

Nu așa rezolvați inechități, nu așa rezolvați problemele României. Așa, faceți un cadou otrăvit românilor, care, în perioadă de criză, se vor vedea nevoiți să aibă salarii mai mici, pentru că repetați greșelile trecutului.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Continuăm.

Capitolul II...

Doamna ministru.

Doamna ministru.

Domnule Știrbu, faceți o excepție.

Video in format Flash/IOS

Doamna Lia Olguța Vasilescu (ministrul muncii și justiției sociale):

Pot să o iau ca pe un drept la replică, stimați colegi.

Având în vedere atacurile care s-au făcut la Legea salarizării unitare, am văzut aici discursuri ale unor persoane care și-au pregătit aceste discursuri înainte de modificările făcute, în comisii, la Legea salarizării. Pentru că altfel nu-mi explic cum ar fi putut să spună asemenea prostii.

Am văzut, de asemenea, discursuri cum că am discriminat administrația locală, pentru că am mărit acolo salariile, în dauna administrației centrale. Cred că dacă ar fi văzut acea persoană care era diferența între salariile din administrația publică locală și centrală nu ar mai fi comentat.

Dar am văzut și în continuare multă minciună și mult tupeu, cum că această lege aduce haosul. Nu! Această lege reglează.

Mai mult decât atât. Tocmai ca să nu mai fie haotic sistemul, nu ne-am apucat, în art. 37, ca în această lege să ne referim doar la două-trei categorii de bugetari. Și am preferat ca de la 1 iulie să intre cei care sunt pe o altă filosofie, administrația locală, cu tot cu demnitarii care erau în aceeași anexă, și de la 1 ianuarie, toți ceilalți bugetari, în bloc.

Și vreau să vă spun că la majoritatea bugetarilor anul acesta s-au făcut deja majorările. Nu am așteptat termenul de 1 iulie, prin Legea salarizării. Guvernul a alocat 6 miliarde de lei, anul acesta, doar pentru măriri salariale.

Ieri, au fost beneficiarii, la Comisia pentru muncă, au fost beneficiarii acestei ordonanțe de urgență, cei cărora nu li se măriseră salariile deloc, anul acesta.

Ce am vrut să facem? La nivelul anului 2017, luna decembrie, toți să pornească de pe o anumită poziție, să fie echilibrați, ca în momentul în care venim cu 25%, toți să aibă un ritm de creștere aproape egal. Pentru că, într-adevăr, nu putem să reglăm de la 1 ianuarie toate disfuncționalitățile. Asta din cauza unei legi pe care au dat-o reprezentanții unui partid care acum văd haos peste tot, dar care a generat zeci de mii de procese și un haos, într-adevăr, în sistemul de salarizare, pe care abia am reușit să-l descurcăm, prin această lege.

Este o ordonanță de urgență la care am reușit să mai facem ultimele corecturi pentru anul acesta. Adică să beneficieze și cei care nu au beneficiat de la începutul anului.

E o minciună să susțineți în continuare că prin Legea salarizării s-au ridicat salariile doar pentru demnitari. Nu! Filosofia s-a aplicat pentru administrația publică locală.

De la 1 ianuarie, anul acesta, au crescut salariile, aproape ale tuturor bugetarilor, mai puțin cei care le aveau foarte mari.

Vreau să vă spun că mulți dintre demnitari vor constata, de la 1 iulie încolo, că le vor scădea salariile. Miniștrii, conducerea Parlamentului, președintele României, consilieri de miniștri, foarte multe dintre structuri, Avocatul Poporului și așa mai departe, care vor vedea că nu le cresc salariile.

Deci haideți să terminăm odată cu această minciună. Pentru că oamenii deja încep să se convingă că nu este adevărat ceea ce spuneți dumneavoastră.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Roman, procedură.

O să-mi spuneți ce procedură vreți.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupul Partidului Național Liberal consideră că suntem în cea mai importantă instituție a statului român și împreună cu toții credem că trebuie sancționate expresii nefericite, de genul "Vă iau beregata la toți!". (Vociferări.) Poate pe stradă sau în altă parte auzim astfel de expresii. Dar rugămintea este ca de la tribuna Parlamentului să încercăm să sancționăm un astfel de comportament.

Doamnă ministru,

Am fost împreună câteva zile la comisii. Eu sunt unul dintre membrii Partidului Național Liberal care spune că Legea salarizării e necesară, e așteptată, chiar dacă și-a pierdut caracterul unitar și nu rezolvă toate problemele de inechitate. Cred că nicio lege n-ar fi răspuns la toate întrebările.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Însă trebuie să recunoașteți că am colaborat, împreună cu opoziția, iar foarte multe dintre propunerile noastre, foarte multe dintre propunerile noastre, amintiți-vă, au vizat administrația publică locală. Și sunt lucruri bune care s-au făcut.

Haideți să ne liniștim și să ne apucăm de treabă!

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Sistăm aici.

Continuăm.