Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 24, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.152/01-11-2017

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
18-10-2021
13-10-2021
12-10-2021
11-10-2021
05-10-2021 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 24-10-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 24, 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,34.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Ben-Oni Ardelean, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Georgian Pop și Liviu-Ionuț Moșteanu, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Bună dimineața!

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, 24 octombrie 2017, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Pentru început, dați-mi voie să vă reamintesc dispozițiile regulamentare cu privire la declarațiile politice.

"Declarațiile politice sau alte intervenții se prezintă în scris sau verbal. Dacă declarațiile sau intervențiile se prezintă verbal, acestea nu vor depăși trei minute. Dacă deputatul depășește timpul alocat, președintele de ședință are dreptul să-i retragă cuvântul.

Ordinea luărilor de cuvânt va fi alternativă și se va face pe grupuri parlamentare. Niciun deputat nu poate prezenta verbal sau depune în scris mai mult de o declarație sau o intervenție în aceeași ședință."

 
Florinel Stancu - considerații în legătură cu viziunea Partidului Social Democrat în domeniul energetic;

În continuare, dau cuvântul domnului deputat Florinel Stancu, din partea Grupului parlamentar al PSD.

 

Domnul Florinel Stancu:

Bună dimineața!

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Vreau să le spun românilor, de la această tribună, că viziunea noastră, a Partidului Social Democrat, în domeniul energetic, se axează pe securitatea aprovizionării cu energie a cetățenilor, pe o bază de încredere și de solidaritate reală - criterii esențiale ale noii uniuni energetice europene care trebuie să devină o voce unică în domeniul energetic.

Am introdus această viziune în Programul de guvernare și reușim să o implementăm, în timp ce guvernăm România.

Pentru siguranța cetățenilor noștri, Guvernul a semnat un Acord de urgență cu Bulgaria, care prevede acordarea reciprocă de ajutor, în situația în care unul dintre state întâmpină dificultăți în alimentarea cu energie electrică, un pas ce ne dă încredere și deschide noi piste către viitoare colaborări cu vecinii noștri.

Tot pe colaborare și încredere se bazează negocierile cu partenerii noștri chinezi pentru lansarea reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă.

Discuțiile au fost intensificate, iar pentru gestionarea la nivel național a resursei importante de apă grea a României a fost înființat Centrul Național de Management al Apei Grele.

Dacă reușim acest proiect, vom diversifica domeniul energetic românesc și vom atrage investiții consistente în țară, producția de energie în România va deveni mai sustenabilă și mai ecologică.

Până atunci, investițiile statului în domeniul energetic continuă. Finalizarea plății de 23,5 milioane de lei la Complexul Energetic Oltenia se numără printre obiectivele îndeplinite de către actualul Cabinet în domeniul energiei.

Termocentrala Ișalnița va fi modernizată și retehnologizată. O nouă centrală pe gaz, în valoare de 268 de milioane de euro, va fi construită de către Romgaz, iar interconexarea rețelelor electrice dintre România și Republica Moldova este tot mai aproape, la fel cum luăm în calcul demararea lucrărilor pentru o linie electrică aeriană nouă de 400 Kw, dintre România și Serbia.

Toate aceste realizări și deblocarea proiectului gazoductului BRUA, în urma unei reuniuni de la București, confirmă faptul că actuala guvernare investește strategic pe plan energetic.

În același timp, o comisie de anchetă parlamentară analizează fraudele care au dus la creșterea prețurilor în facturile consumatorilor în ultimul an.

Vom avea grijă ca frauda produsă în sistem să fie pedepsită, iar cetățenii să nu mai sufere de pe urma lăcomiei unor producători străini.

Despre toate aceste aspecte am considerat că cetățenii României trebuie să fie informați.

Vă mulțumesc.

Florinel Stancu, deputat al PSD, Dolj.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Florica Cherecheș - declarație politică intitulată Manualul unic propus de un ministru unic!;

Dau, în continuare, cuvântul, din partea Grupului parlamentar al PNL, doamnei deputat Florica Cherecheș.

 

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Manualul unic propus de un ministru unic!".

Săptămâna trecută am aflat de pe site-ul Ministerului Educației Naționale că ministrul educației, Liviu Pop, se va afla la Oradea, pentru o dezbatere regională pe Legea manualului școlar.

Cu gândul că voi afla motivația din spatele emiterii unui astfel de proiect, absolut deplasat, mi-am manifestat intenția de a participa și eu, ca vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, la această dezbatere, mai ales că se desfășura în orașul meu.

Mare mi-a fost dezamăgirea când inspectorul școlar general mi-a spus că nu sunt binevenită la dezbatere, pentru că nu e publică, ci internă. Iar eu, evident, se pare că sunt externă, nu am ce căuta la o astfel de întâlnire!

Dezbaterea de patru ore, organizată la cel mai luxos hotel din Oradea, în prezența reprezentanților din 13 județe, a fost una considerată de domnul ministru drept "serioasă", deși participanții au spus că nu s-a intrat prea adânc în conținutul Legii manualului școlar. Și nici nu aveau în ce, pentru că textul de trei pagini al legii este atât de general și de ambiguu, încât e dificil să spui ceva despre el.

Cât despre manualul unic, e o aberație, care nu crește calitatea actului educațional în România, ci dimpotrivă.

Eliminarea competiției în elaborarea manualelor și desemnarea Editurii Didactice și Pedagogice drept singura abilitată să producă manuale, deși e cea mai puțin performantă, toate acestea sunt apucături comuniste, din vremuri de tristă amintire.

Manualul unic produs de editura unică ne întoarce în timp și ne îndepărtează de sistemele performante de învățământ din vestul Europei, cele care pun accentul pe dezvoltarea potențialului fiecărui copil, pe formarea unei atitudini prielnice învățării pe tot parcursul vieții și care încurajează setea de cunoaștere și oferă alternative pentru fiecare personalitate.

Manualul unic limitează dreptul elevilor și al profesorilor la informație și cunoaștere, pentru că nu formează capacitatea de selectare și discernământ și nu dezvoltă o gândire critică.

De asemenea, el nu ia în calcul dinamica permanentă de schimbare din învățământul preuniversitar.

Este o jignire la adresa profesorilor care sunt, astfel, considerați incapabili de a-și selecta manualele pe care vor să le folosească, care li se par mai potrivite sau mai adecvate zonei sau școlii în care-și desfășoară activitatea.

De asemenea, prevederea că elevii vor avea manuale tipărite pe băncile lor doar dacă părinții vor solicita acest lucru în scris, cu șase luni înainte, este bizară, ca să nu spun sfidătoare.

Ce se întâmplă cu copiii care intră în clase pe parcursul anului școlar, se reintegrează după o perioadă de întrerupere, sau revin în țară după o perioadă de absență, sau la școală, după o boală mai lungă?

Domnule ministru Pop, renunțați la ideea fixă de a controla educația, de a înregimenta ideologic tânăra generație și dați elevilor, părinților și profesorilor dreptul de a alege cea mai bună opțiune pentru pregătirea școlară care le-ar asigura absolvenților integrarea mai facilă în societate!

Înțelegeți că instruirea diferențiată, bazată pe oferirea de alternative potrivite fiecăruia, este cea mai bună cale spre succesul în educație!

Terminați cu erorile, ca să nu mai fiți nevoit să vă cereți scuze anticipat pentru greșelile făcute!

Florica Cherecheș, deputat al PNL de Bihor.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

 
Florică Ică Calotă - declarație politică intitulată Avem nevoie de politici structurale în piscicultură și acvacultură;

Dau, în continuare, cuvântul, din partea Grupului parlamentar al USR, domnului deputat Iulian Bulai. Nu este.

Doamnei deputat Lavinia Cosma. Nu este.

Doamnei deputat Oana Bîzgan. Nu este.

Domnului deputat Matei Dobrovie. Nu este.

Domnului deputat Emanuel Ungureanu. Nu este.

Trecem mai departe.

Grupul parlamentar ALDE.

Domnului deputat Mihai Niță.

Domnului deputat Florică Ică Calotă.

 

Domnul Florică Ică Calotă:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește "Avem nevoie de politici structurale în piscicultură și acvacultură".

România este un importator net de pește și produse pescărești, importând anual peste 100.000 de tone și realizând din producție internă circa 15.000 de tone.

Pe lângă peștele congelat - macrou, hering, cod -, pe care nu-l produce, ci îl importă, piața românească apelează și la importuri pentru speciile care se produc în România, respectiv crap, păstrăv, adus mai ales în stare vie din țările vecine - Ungaria, Bulgaria - la prețuri aflate mult sub costurile de producție autohtone.

România deține aproximativ 97.000 de hectare amenajate pentru piscicultură, înregistrate în registrul unităților de acvacultură, și încă 40.000 de hectare neînregistrate.

Totalul suprafeței amenajate pentru piscicultură în zona continentală la nivelul Uniunii Europene este de circa 400.000 de hectare.

Specificul activității de piscicultură al României este similar cu cel al altor țări din Europa Centrală și de Est - Ungaria, Polonia, Cehia, Germania -, și anume creșterea crapului în policultură cu alte specii de apă dulce care valorifică potențialul trofic al apelor din amenajările piscicole, utilizând toate nișele trofice disponibile.

Specificul acestui tip de piscicultură practicat în România este constituit de faptul că speciile tradiționale au cel mai lung ciclu de producție din zootehnie, respectiv 3-4 ani, și că producerea acestora se face în regim semi-extensiv sau semi-intensiv, cu utilizarea resurselor locale, atât în ceea ce privește materiile prime, cât și forța de muncă din spațiul rural.

După integrarea României în Uniunea Europeană, deoarece specificul Uniunii Europene îl constituia activitatea de pescuit comercial în mările și oceanele lumii, activitatea de piscicultură a fost dislocată de la agricultură, unde îi este locul firesc, și subsumată activităților maritime și de pescuit.

În acest mod, toate programele subvenționate și de investiții de care a beneficiat sectorul agricol au ocolit sistematic piscicultura, mai ales din cauza asocierii pisciculturii, care este o activitate care îmbină activitățile agricole cu zootehnia, cu pescuitul, care nu poate fi subvenționat, deoarece extrage resurse naturale din mediul înconjurător.

În acest mod, peștele a devenit singurul produs agricol care nu a primit subvenție niciodată.

În aceste condiții, avem nevoie urgent de politici structurale pentru relansarea pisciculturii și acvaculturii în România.

Mulțumesc.

Ică Florică Calotă, deputat al ALDE.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Robert-Nicolae Turcescu - declarație politică intitulată Impostură la nivel înalt;

Dau, în continuare, cuvântul, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnului Dragoș Zisopol. Nu este.

Dau, în continuare, cuvântul, domnului deputat Márton Árpád, din partea Grupului parlamentar al UDMR. Nu este.

Din partea Grupului parlamentar al PMP, Cornel Sămărtinean. Nu este.

Domnului Ionuț Simionca. Nu este.

Domnul Robert Turcescu.

Poftiți, vă rog.

 

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Bună dimineața, stimați colegi.

Probabil ați aflat din presă despre dialogul halucinant pe care l-am avut la televiziunea publică cu fostul ministru Eugen Teodorovici.

La o oră de maximă audiență, acesta a recunoscut, nici mai mult, nici mai puțin, că a primit o diplomă de la Academia Națională de Informații, fără ca măcar să treacă pe acolo.

Instituția s-a autosesizat și a demarat o anchetă internă - rezultatele sunt încă necunoscute -, însă dezvăluirea lui Teodorovici e doar unul din cine știe câte asemenea cazuri.

Cu siguranță vă amintiți că și Nicolae Sergiu Ciobanu, inculpat în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale, în care sunt implicați șefi din CNAS și CASMB, îi spunea reprezentantei unei firme, potrivit unor stenograme, să facă niște cursuri la Academia Națională de Informații, deoarece prezența nu este obligatorie, însă absolvirea unor astfel de cursuri e o bună ocazie de a se împrieteni cu politicieni influenți.

Constatăm deci că instituția de învățământ a Serviciului Român de Informații are, în acest moment, mari probleme de credibilitate, care trebuie rezolvate de urgență.

Este incredibil că o astfel de instituție este folosită strict ca pepinieră pentru pile și relații, iar diplomele ei sunt acordate pe nimic.

I-am solicitat ieri, printr-o interpelare, directorului SRI, Eduard Raul Hellvig, să îmi transmită numele și numărul tuturor absolvenților Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" care au obținut, în ultimii 10 ani, diploma de licență, master, doctorat sau cursuri postuniversitare (colegiu), organizate de instituția menționată.

Buboiul s-a spart, e timpul să punem lucrurile la punct și aceste instituții de învățământ să își recâștige credibilitatea, renumele și profesionalismul.

Deputat al PMP, Robert-Nicolae Turcescu, Circumscripția nr. 14 Constanța.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Mircea Marius Banias - declarație politică referitoare la alegerile parlamentare din Austria;

Din partea neafiliaților, dau cuvântul domnului deputat Mircea Banias.

 

Domnul Mircea Marius Banias:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

În declarația mea politică de astăzi doresc să mă refer la alegerile parlamentare din Austria și implicațiile rezultatului lor pentru climatul politic european.

În primul rând, este de apreciat implicarea tinerilor în politică.

Sebastian Kurz, președintele Partidului Popular Austriac, are numai 31 de ani, este actualul ministru de externe al Austriei, funcție pe care o ocupă de aproape patru ani și urmează să fie cel mai tânăr cancelar al Austriei.

Este, într-adevăr, o realizare ce în mod normal ar merita doar laude, însă platforma pe care a ajuns în această poziție stârnește îngrijorare.

Uniunea Europeană primește din ce în ce mai multe lovituri, marea lor majoritate din interiorul ei.

Alegerile legislative din Austria i-au avut anul acesta drept mari câștigători pe popularii lui Kurz, cu 31,5% din voturi.

Aceștia au participat la guvernare și până acum, alături de social-democrații austrieci, care și-au menținut scorul de aproape 27% din voturi.

Cu toate acestea, există posibilitatea foarte reală ca extrema dreaptă, prin Partidul Libertății, care a obținut 26% din voturi de această dată, să facă parte din viitorul guvern, în detrimentul social-democraților, mai ales că, prin dispariția "verzilor" din legislativul austriac, variantele de coaliții de guvernare sunt limitate.

Având în vedere platforma electorală pe care au candidat popularii, măsurile anti-imigranți ale lui Kurz din timpul mandatului său, ca ministru de externe, și retorica abordată, acest scenariu este aproape o certitudine și nu ar fi prima dată când popularii și Partidul Libertății au făcut o alianță de guvernare.

Ce se vede în întreg peisajul european este o reînviere a naționalismului.

De la Brexit, la instabilitatea Spaniei și problema Cataluniei și până la o victorie a dreptei în Austria, pe o platformă anti-imigraționistă și parțial eurosceptică, vedem cum Uniunea Europeană are de înfruntat din ce în ce mai multe probleme.

Conservarea valorilor naționale ale unui stat nu poate fi condamnată, dar consider că prosperitatea și securitatea întregului continent european nu mai pot fi asigurate individual de state naționale.

Naționalismul alimentat de o retorică populistă a avut urmări tragice în Europa în istoria recentă, ceva ce mulți politicieni contemporani par să uite.

Vom vedea în zilele ce urmează cum se va configura viitorul guvern austriac.

Vom vedea cât de mult vor înclina spre dreapta în politicile de guvernare și vom vedea câte lovituri va mai primi Uniunea Europeană și statele ei mai sărace, în urma acestei evoluții.

Vă mulțumesc.

Deputat de Constanța, Mircea Banias.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Mihaela Huncă - declarație politică având ca obiect Măsuri concrete pentru creșterea accesului tinerilor care studiază în străinătate pe piața muncii din România;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, dau cuvântul doamnei deputat Mihaela Huncă.

 

Doamna Mihaela Huncă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Distinși colegi,

Prioritatea zero a actualei legislaturi europene este crearea de locuri de muncă pentru tineri. Toate țările Uniunii Europene, fie ele mai mult sau mai puțin dezvoltate, se confruntă cu problema lipsei specialiștilor în domenii de interes strategic, fie că vorbim de industria energetică, domeniul construcțiilor, industria auto sau sectorul IT.

În momentul actual, o suită de norme legislative și executive care au fost aprobate conturează planul pentru stimularea angajării tinerilor absolvenți.

Reglementarea uceniciei și stagiilor pentru absolvenții de studii superioare, posibilitatea angajării part-time în timpul vacanțelor școlare, practica pe care elevii și studenții o pot face în timpul școlii, programele pentru tinerii antreprenori, cât și parteneriatele dintre Ministerul Educației Naționale și companii pentru angajarea elevilor școlilor profesionale sunt câteva dintre modalitățile prin care autoritățile administrației publice au crescut nivelul de ocupare pe piața muncii în rândul tinerilor.

Potrivit unui sondaj, realizat de Liga Studenților Români în Străinătate, 42% dintre tinerii care studiază în alte țări vor să se întoarcă în România, pe când 58% dintre aceștia au declarat că nu vor să muncească în țară.

Mai mult, dintre cei care aleg să se întoarcă în țară, majoritatea aleg calea antreprenoriatului.

Având în vedere argumentele prezentate, apreciez că Parlamentul României are obligația să pregătească un set de măsuri legislative dedicate studenților și tinerilor români care studiază și lucrează în acest moment în alte țări.

Climatul economic, cât și semnele revigorării pieței muncii, pot constitui un punct de plecare pentru un set de măsuri fiscale prin care angajatorii români să fie stimulați să angajeze și tinerii cu studii în străinătate.

Sunt ferm convinsă că la baza acestui plan nu poate sta constrângerea ca tinerii să se întoarcă în România, ci crearea unui mediu competitiv, stimulant și atractiv, atât pentru angajatori, cât și pentru viitorii angajați sau tineri antreprenori.

În actualul context economic, astăzi, când Europa și întreaga lume suferă din cauza lipsei de forță de muncă bine pregătită, România nu își poate permite să rateze investiția strategică în educație.

Tinerii români care învață și se formează în marile centre universitare ale lumii trebuie să se întoarcă acasă, să deschidă afaceri, să conducă companii, să preia conducerea unor instituții publice.

Mulțumesc.

Deputat al PSD, Mihaela Huncă.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

 
Vasile Gudu - declarație politică intitulată Uite taxa, nu e taxa!;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, urmează domnul deputat Vasile Gudu.

 

Domnul Vasile Gudu:

Bună dimineața, stimați colegi.

Domnule președinte de ședință,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Uite taxa, nu e taxa!".

Stimați colegi,

Presupusa "taxă de solidaritate", despre care a vorbit domnul ministru de finanțe și despre care acesta susține că ar fi impusă de o directivă europeană, este deja reglementată din anul 2006.

Este fals ceea ce se încearcă să se inducă în mentalul colectiv, faptul că reglementările europene ar impune nivelul acestei taxe la 2%.

Legislația în vigoare prevede această taxă, care se numește "contribuție pentru fondul de creanțe salariale", la nivelul de 0,25%.

Creșterea acestei contribuții este o "găselniță" a Guvernului, pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de o guvernare iresponsabilă în gestionarea economiei, aflată în impas.

Această taxă garantează că angajatorii nu vor crește salariul brut pentru a menține salariul net la nivelul actual, întrucât ar însemna să aibă cheltuieli suplimentare cu salariile față de acest moment.

Până când mediul de afaceri va suporta șocul incompetenței de care dă dovadă Guvernarea PSD?

Această taxă continuă filosofia aberantă, prin care statul crește salariile angajaților de la stat, ca să aducă venituri suplimentare la buget.

Ultimele zece luni au arătat că este o strategie care duce doar la dezastru și la haos, atât în sectorul bugetar, cât și în întreaga economie românească.

După ce unul dintre vicepremieri a anunțat că nu va exista această taxă, ce urmează, stimați guvernanți?

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL de Tulcea, Vasile Gudu.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică intitulată Întreprinzătorii români nu vor să fie solidari cu incompetența și cu populismul PSD;

Din partea Grupului parlamentar al ALDE, Florică Ică Calotă. Nu este. A, ați fost, domnule deputat!

Domnul Constantin Avram. Nu este.

Din partea Grupului parlamentar al PMP, doamna Cătălina Bozianu.

 

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

Bună dimineața!

Declarația mea politică se intitulează "Întreprinzătorii români nu vor să fie solidari cu incompetența și cu populismul PSD".

Stimați colegi,

Cu fiecare săptămână scursă din Guvernarea PSD, românilor le devine din ce în ce mai limpede că au fost păcăliți.

În campania electorală din 2016, Liviu Dragnea și colegii săi le-au promis câte în lună și în stele: creșteri fabuloase de salarii și pensii, fiscalitate redusă, prețuri stabile și multe altele, la fel de frumos ambalate.

După aproape un an și două guverne, românii trăiesc opusul basmelor electorale ale PSD.

Salariile și pensiile nu au crescut la nivelul promis, prețurile au luat-o în sus, iar fiscalitatea devine împovărătoare.

De fapt, în materie de fiscalitate, incompetența și populismul guvernării PSD se văd cel mai bine.

Ultima ispravă în materie este propunerea ministrului finanțelor, Ionuț Mișa, de introducere a așa-numitei "taxe de solidaritate" de două procente, plătite de către angajatori pentru fiecare angajat.

Incapabili să genereze fonduri la un buget consumat pe promisiuni electorale neîndeplinite, guvernanții au declanșat un veritabil război fiscal împotriva întreprinzătorilor români. Și aceasta, în vreme ce îi mint pe oameni, seară de seară, la televizor, că PSD este protectorul capitalului românesc.

Stimați colegi,

Întreprinzătorul român a ajuns un fel de cobai, pe care miniștrii de finanțe ai acestei guvernări își experimentează incompetența.

Nu trebuie să fii un mare specialist în finanțe, pentru a realiza că atât numita "split TVA", cât și mai recenta "taxă de solidaritate", sunt măsuri de natură să prejudicieze atât afacerea capitalistului român, cât și bugetul de stat.

Veți colecta mai puțin, domnilor PSD-iști, pentru că unii întreprinzători vor falimenta, iar alții își vor muta afacerile în Bulgaria.

De aceea, fiind un om care păstrează o legătură permanentă cu realitățile mediului de afaceri mici și mijlocii din această țară, vă dau o veste proastă: întreprinzătorii români nu vor să fie solidari cu incompetența și cu populismul dumneavoastră.

Și dacă veți continua acest război fiscal, veți avea cât de curând confirmarea acestei vești, chiar de la cei pe care-i împovărați cu biruri.

Vă mulțumesc.

Cătălina Bozianu, deputat al PMP de Prahova.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, doamnă deputat.

 
Ioan Dîrzu - declarație politică referitoare la taxa de solidaritate;

Dau, în continuare, cuvântul, domnului deputat Ioan Dîrzu, din partea Grupului parlamentar al PSD.

 

Domnul Ioan Dîrzu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Aș vrea să fac referire, în declarația mea politică de astăzi, la mult vehiculata "taxă de solidaritate".

În aceste săptămâni s-au spus multe neadevăruri despre așa-numita "taxă de solidaritate".

Dintr-o politică guvernamentală care se dorește a fi una a echității sociale și a solidarității - valori fundamentale ale social-democrației progresiste -, a devenit o temă rostogolită în mod mincinos de către opoziția politică neoliberală și anti-bunăstare.

Când vorbim despre taxa de solidaritate, vorbim despre aceiași bani pe care îi plătește și în prezent angajatorul. Nu sunt bani în plus, nu e o nouă taxă, nu sunt costuri suplimentare nici pentru salariat, nici pentru angajator. Nu scad salariile.

Mai mult, "taxa de solidaritate" nu are nicio legătură cu "contribuția de solidaritate" - aplicată pe veniturile mai mari de un anumit prag -, despre care s-a vorbit la începutul actualului Guvern și la care s-a renunțat.

Astăzi, totalul contribuțiilor în contul angajatorului este de 22,75% și însumează:

 • contribuția pentru pensie - 15,8%;
 • contribuția pentru asigurările de sănătate - 5,2%;
 • contribuția pentru fondul de șomaj - 0,5%;
 • contribuția pentru concedii și indemnizații - 0,85%;
 • fondul de garantare pentru creanțe salariale - 0,25%;
 • fondul de risc și accidente - 0,15%.

Din totalul contribuțiilor angajatorului, de 22,75%, se vor transfera în dreptul salariatului 20 de puncte procentuale. Diferența de 2,75 puncte, rămasă la angajator, se reduce la două puncte procentuale, sub numele convențional de "taxă de solidaritate".

Deci sarcina angajatorului scade, nu crește.

E normal ca o astfel de obligație să fie a angajatorului, care să reflecte răspunderea sa față de salariat și condițiile de muncă.

În acest procent total de 2% se va include plata pentru șomaj, concedii medicale, asigurarea creanțelor salariale, accidentele de muncă. Toate aceste sunt servicii publice sociale pe care statul, prin Constituție, și le asumă în fața cetățenilor.

Scade, de asemenea, sarcina procentuală a contribuțiilor sociale, de la 39,25%, în prezent, la angajator, la 37% la salariat. Practic, toate contribuțiile pentru pensie și sănătate sunt, așa cum e firesc, în contul și numele salariatului, pentru că nu firma merge la doctor și nu firma iese la pensie, ci omul, angajatul.

Acest procent de 2%, rămas la angajator, se aplică la întregul fond salarial.

Pentru anul 2018 Ministerul Finanțelor a estimat că va aduce aproximativ 3,3 miliarde de lei venit la buget.

Scade, de asemenea, impozitul pe venitul din salariu, de la 16% la 10%.

Prin urmare, nimeni nu va pierde nimic la salariu, iar angajatorii nu vor avea costuri mai mari pentru angajați. Cresc doar contribuțiile plătite în numele salariaților.

Indiferent de manipulările neoliberale și anti-bunăstare, PSD nu se dezice de identitatea sa social-democrată și progresistă.

Vom lua în continuare toate măsurile necesare instaurării unui stat al bunăstării, un stat în care redistribuirea să se facă după nevoi, un stat care-i protejează pe cei dezavantajați și care asigură servicii publice complexe și de calitate pentru cetățeni.

Vă mulțumesc.

Ioan Dîrzu, deputat de Alba, Colegiul nr. 1.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Daniel Olteanu - declarație politică cu titlul Moldova, regiunea care plătește deja taxa de solidaritate;

Dau, în continuare, cuvântul, domnului deputat Daniel Olteanu, din partea Grupului parlamentar al PNL.

 

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Dezbaterea referitoare la taxa de solidaritate mi se pare tardivă și inutilă, pentru că această taxă este achitată deja, de foarte mulți ani, și nu în cuantum de 2%, ci dincolo de orice limită a suportabilității.

Această taxă o plătește de 25 de ani Moldova, o regiune care există pentru bugetul centralizat doar atunci când Bucureștiul trebuie să-i arunce firimituri de la masa bogaților.

Ce rezultate avem după 25 de ani de plată a taxei de solidaritate, exclusiv de Moldova? 750 km de autostradă la nivel național, zero în Moldova.

Peste 300 km de autostrăzi în execuție la nivel național, zero în Moldova.

Moldova nu plătește doar prin abandonarea ei, plătește în valută și în resurse umane.

Moldova alimentează cu forță de muncă restul țării, acceptând tăcută dezrădăcinarea a sute de mii de oameni, pentru care estul țării nu mai este "acasă".

Moldovenii au trimis miliarde de euro în țară, ținând în viață o regiune pe care statul o vrea depopulată. Pentru că guvernările, în loc să aducă infrastructură în zonă, promovează politici de mobilitate a forței de muncă, pe principiul "vă plătim să părăsiți Moldova, unde oricum nu aveți nicio șansă".

Celor îngrijorați de numărul asistaților social le spun că, față de tributul pe care Moldova îl plătește, acest număr este foarte mic și, să stea fără grijă, dispar nu doar asistații social, dispar sate întregi.

Datele pe care domnul deputat Marius Bodea le-a obținut de la Ministerul Finanțelor Publice sunt edificatoare. Un singur județ din Moldova primește de la bugetul de stat mai mult decât taxele și impozitele cu care contribuie, și acesta nu este, așa cum poate v-ați aștepta, județul Vaslui.

Este o rușine națională faptul că Vasluiul contribuie cu mai mult decât primește!

Aceasta este, stimați colegi, adevărata taxă de solidaritate, una pe care județe, precum Vaslui sau Botoșani, depopulate și sărăcite, o achită fără proteste, jupuite pentru ca regiunile bogate să aibă autostrăzi, să aibă metrou, să aibă stadioane.

Dacă Ștefan cel Mare pustia totul în fața cotropitorilor pentru a-și salva țara, guvernările au pustiit Moldova, pentru a-și păstra unii funcțiile și pentru a găsi mereu vinovatul de serviciu pentru propria lor incompetență.

Vă mulțumesc.

Daniel Olteanu, deputat de Vaslui.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată România în care ei «îndrăznesc» să creadă nu coincide cu țara mea!;

Dau, în continuare, cuvântul, din partea Grupului parlamentar al PMP, domnului Marius Pașcan.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc.

Bună dimineața, distinși colegi!

Domnule președinte de ședință,

Declarația mea politică se intitulează "România în care ei «îndrăznesc» să creadă nu coincide cu țara mea!".

Pe fondul dezechilibrelor și al problemelor economice, sociale, etnice, demografice, militare, ale migrației, confruntându-se permanent și cu pericolul terorist, Uniunea Europeană se cutremură din temelii...

Pe fondul instabilității, chiar al nesiguranței, cetățenii Europei caută protecția și pavăza propriilor națiuni, iar curentele politice naționaliste înfloresc.

Unele regimuri politice chiar impun programatic asumarea didacticistă, prin școli și manuale școlare, a patriotismului și a religiei, deopotrivă a educației militare, prin instinct de conservare și ca repere identitare fundamentale, promovate până acum de Ungaria, Polonia și Turcia.

Spre exemplu, premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut Ministerului Apărării și Ministerului pentru Resurse Umane să elaboreze, până la sfârșitul anului, un "program patriotic", de educație a apărării țării, care să fie preluat apoi în programa națională a școlilor din Ungaria.

În schimb, România rămâne etalonul vajnicei și originalei noastre democrații, al hazardului și al întâmplătorului, duse prin prostie până la rangul de politică de stat.

Prin comparație și spre exemplu, programa la Limba și literatura română pentru clasele V-VIII propune diverse teme generale de studiu, dar nu vine și cu o selecție precisă, riguroasă, a textelor literare elocvente pentru respectivele unități de învățare.

Cu alte cuvinte, plecând de la premisa, exprimată explicit de unele cadre didactice, potrivit cărora autorii canonici români ar fi depășiți și "prăfuiți", de-a valma cu întreaga literatură română veche, selecția respectivelor texte este lăsată la libera alegere a fiecărui profesor de limba și literatura română.

Mai mult chiar, în proiectele de manuale la care se lucrează în prezent, multe dintre textele ilustrative despre care vorbim nici măcar nu sunt din literatura română, ci din autori de aiurea!

Cum mai putem vorbi, în aceste condiții, despre studiul literaturii române?!

O a doua problemă, mult mai gravă, este apariția unei programe școlare diferite la disciplina Limba și literatura română, pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară, limba și literatura română pentru școlile și secțiile respective, ușor de dedus, câtă vreme este diferită, peste un an, doi, având în vedere că se studiază după această programă, absolvenții de opt clase de la școlile și secțiile cu predare în limba maghiară vor cere examen de evaluare națională diferit!

Apoi, pe cale de consecință, o programă diferită la Limba și literatura română și pentru liceu, examen diferit la bacalaureat.

O atare situație de fapt - consider că este inadmisibilă și fără precedent în Europa.

Credeți, cumva, domnilor guvernanți, că veți găsi în Germania vreo programă școlară diferită la Limba și literatura germană pentru turci? Și, slavă Domnului, în Germania sunt câteva milioane! Sau, în Franța, pentru marocani și algerieni? Ori, în Anglia, pentru indieni și pakistanezi?!

Dar, evident, întreb retoric, câtă vreme România în care "îndrăznește" să creadă electoral, din când în când, Liviu Dragnea, PSD, plus ALDE, plus UDMR, nu coincide cu țara mea!

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule Pașcan.

 
Alina Teiș - declarație politică cu tema Obligația de a păstra specialiștii hidroenergetici în sistem;

Dau, în continuare, cuvântul, doamnei deputat Rodica Paraschiv, din partea Grupului parlamentar al PSD. Nu este.

Domnul deputat Ștefan Mușoiu? Nu este.

Doamna deputat Alina Teiș.

 

Doamna Alina Teiș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea de astăzi se intitulează "Obligația de a păstra specialiștii hidroenergetici în sistem".

Și astăzi, în semn de respect față de truda specialiștilor mehedințeni pentru edificarea și menținerea în funcțiune a marilor obiective hidroenergetice aflate pe harta județului Mehedinți, încerc să prezint doleanțele acestora în privința păstrării specialiștilor în domeniu și în forme de organizare viabile.

În fapt, este vorba de specialiștii fostei S.C. Hidroserv "Porțile de Fier", acum o simplă secție în cadrul SSH Hidroserv SA.

Până la apariția Hotărârii de Guvern nr. 857/2002, prin care a fost reformată Hidrolelectrica SA, activitatea de mentenanță și servicii la hidrocentralele Porțile de Fier I și II era asigurată cu proprii salariați, de societate.

Exista o Direcție de reparații, care ce se ocupa cu tot ce înseamnă lucrări de reparații și întreținere, inclusiv reparații capitale.

În anul 2002, această activitate a fost externalizată, fiind înființate opt societăți comerciale distincte, cu o personalitate juridică proprie, denumite "SC Hidroserv" SA, toate filiale ale Hidroelectrica S.A., care deținea în procent de 100% acțiunile tuturor celor opt societăți comerciale Hidroserv.

În anul 2013, are loc o nouă organizare, și cele opt secții Hidroserv fuzionează, formând o singură societate, iar cele opt foste societăți comerciale Hidroserv, inclusiv cea din Mehedinți, au devenit Sucursale ale Hidroelectrica - Serv SA.

În anul următor, 2014, o nouă reorganizare, cu șapte sucursale care își păstrează totuși o personalitate juridică redusă.

Astfel, la Mehedinți, funcționa Sucursala de Reparații și Servicii Porțile de Fier, care era înscrisă la Oficiul Registrului Comerțului Mehedinți.

Astăzi, aici, în Mehedinți, unde funcționează cele mai mari sisteme hidroenergetice din România și Europa - Porțile de Fier I și Porțile de Fier II -, prin reorganizarea din 2016, pentru aceste servicii de mentenanță funcționează doar o secție care și-a pierdut și acea minimă personalitate juridică limitată, rămânând la decizia unor factori de conducere, care nu întotdeauna au aceleași obiective și interese cu cele ale specialiștilor mehedințeni și cu cerințele tehnice ale celor două importante obiective.

Consider că este obligația noastră, a tuturor, de a păstra în funcțiune și la parametri maximi Hidrocentralele de la Dunăre, cu specialiștii formați la școala hidroenergetică mehedințeană, conduși de exigențele tehnice locale.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD de Mehedinți, Alina Teiș.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

 
Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică cu titlul Cea mai mare minciună a PSD din campania electorală, majorarea pensiilor;

Dau, în continuare, cuvântul, domnului deputat Dan Leoreanu, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Poftiți, domnule deputat, vă așteptăm.

 

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Bună dimineața, tuturor!

Stimați colegi,

Declarația mea politică este legată de minciuna PSD din campania electorală - majorarea pensiilor.

Printr-un singur anunț, guvernarea PSD a distrus voturile oferite de părinții și de bunicii noștri, în decembrie 2016.

Majorarea pensiilor nu se mai realizează în 2018, ci din 2019, dacă sunt bani.

Mărirea pensiilor, începând cu 2018, a fost înscrisă în Programul de guvernare asumat de Guvernul Tudose la finalul lunii iunie, dar și prin declarații oficiale ale miniștrilor Cabinetului PSD-ALDE, care promiteau că Legea pensiilor va fi adoptată până la 1 octombrie 2017, urmând să fie aplicată începând cu 2018.

Dar guvernarea Tudose i-a păcălit tocmai pe aceia care i-au acordat cele mai multe voturi - pensionarii.

Potrivit celor mai recente date, este vorba de nu mai puțin de 5 milioane de pensionari.

Legea va fi aplicată nu din 2018, ci, eventual, din 2019.

Minciunile guvernării se pot vedea și în cazul pensiilor pentru condiții grele de muncă, în condițiile în care recalcularea produsă de actualul Guvern a dus la discriminări majore între oameni care au muncit același număr de ani.

Partidul Național Liberal nu a stat degeaba și a atacat în contencios administrativ Hotărârea de Guvern, pentru a fi corectată situația și suntem convinși că situația va fi remediată.

Cum poți să spui, așa cum a făcut-o Liviu Dragnea, că "niciunul dintre noi nu știa, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România?!"

Le-a luat zece luni pentru a recunoaște că nu au banii necesari pentru a majora pensiile, așa cum au promis în campania electorală.

Ceea ce nu spune PSD este că la majorarea deficitului enorm al sistemului de pensii au contribuit și măsurile populiste și discriminatorii pe care le-au promovat și susținut.

La câteva zile, PSD anunță, așadar, că mai renunță la aplicarea unei promisiuni din campania electorală, în schimb este specialist în a introduce noi taxe și impozite.

Așa se explică intenția de a introduce taxa de solidaritate de 2% sau taxa pe bacșiș, una dintre cele mai absurde măsuri menționate în spațiul public, tot de PSD.

Nerespectarea Programului de guvernare și inventarea a noi taxe și impozite este o constantă a guvernării Tudose-Dragnea.

Ministrul finanțelor publice, Ionuț Mișa, este un simplu executant de partid, dar care știe că vistieria statului este goală și că ne îndreptăm spre o nouă criză economică.

După Legea salarizării, amânarea aplicării Legii pensiilor este un nou eșec al guvernării PSD în fața electoratului cel mai fidel.

Bugetarii au fost prima categorie înșelată de partidul condus de Liviu Dragnea, în condițiile în care chiar ministrul muncii recunoștea că majorarea salarială de 25% pentru medici și profesori va însemna, în mod real, doar 4%, în cel mai fericit scenariu, odată cu transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat.

Și acum au urmat pensionarii!

În aceste condiții, vă întreb, ce legitimitate mai are Guvernul PSD?

Au câștigat alegerile cu un Program de guvernare, l-au revizuit după doar două luni, iar acum nici pe acesta nu îl respectă.

Această guvernare a mințit și este cea mai slabă pe care România a avut-o în cei 27 de ani de democrație postdecembristă.

Dacă nu este în stare să îndeplinească nicio promisiune din Programul de guvernare, atunci ar trebui să renunțe la acesta!

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL, Laurențiu-Dan Leoreanu, Circumscripția nr. 29, Neamț.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Corneliu Bichineț - Considerații privind situația copiilor din cadrul DGASP Vaslui;

Dau, în continuare, cuvântul, domnului deputat Corneliu Bichineț, din partea Grupului parlamentar al PMP.

Vă ascultăm cu mare atenție, domnule deputat!

Nu vă grăbiți, că vă ascultăm cu atenție.

 

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Astăzi o să prezint o declarație politică ce are ca obiect darul vieții, cel mai scump dar pe care, prin părinții noștri, îl primim de la Bunul Dumnezeu. Primim în același timp și binecuvântarea de a fi, de a deveni, de a ne înmulți, de a trăi. Și, într-un final, lăsând sau nelăsând urme pe pământ, de a trece în rândul umbrelor.

Din nefericire, după 1990, în satele și orașele României, femei tinere, neinstruite, nefericite în orice caz, abandonează copiii în maternități, în spitale, în biserici, în gări sau pur și simplu îi ucide.

A semnalat și presa locală, presa centrală astfel de atrocități.

De asemenea, bărbați care ar trebui să-și iubească copiii, îi abandonează, îi maltratează, uneori îi sodomizează.

Cum este, cum nu este statul român, cu bunele și relele lui, a avut întotdeauna capacitatea și resursele de a-i culege, de a-i capta pe cei aflați, fie cu dizabilități, fie abandonați, și a-i aduce în centre de plasament, în centre rezidențiale sau în a-i plasa la asistenți maternali - un lucru foarte bun!

Nimeni, însă, nu poate înlocui părinții! Și poate acei părinți care au făcut o greșeală aud astfel de declarații și își vor îndrepta greșelile.

În perioada aceasta, când vine iarna, DGASP Vaslui, direcția de profil, de care am răspuns 12 ani și pe care o cunosc foarte bine, are probabil cea mai mare dimensiune din România - 2.600 de beneficiari, care vin nu din neant, ci din situațiile pe care vi le-am descris anterior.

Cunosc angajații acestei instituții; nu toți sunt de soi!

Cunosc directorii acestei instituții; toți sunt de soi și toți sunt de la PSD, fără excepție!

În octombrie, noiembrie și decembrie, pentru ca unitatea să funcționeze, pentru hrana copiilor, pentru îmbrăcăminte, pentru plata asistenților maternali și a tuturor celor care lucrează acolo, este nevoie ca Guvernul României să aloce de urgență 270 de miliarde, bani vechi, altfel unitatea riscă să devină o bombă, ceea ce nu dorește nimeni în pragul iernii.

Cunoscându-l puțin pe domnul Tudose - om... de la înălțimea staturii sale ajunge cu capul aproape de nori, dar are picioarele, văd, bine înfipte în pământ -, îi cer Domniei Sale să intervină, pentru că de la Liviu Dragnea nu mai cer nimic, am văzut în ultimele cinci luni că e nevolnic, nu poate să facă nimic!

De aceea, mă adresez prim-ministrului, Mihai Tudose, să ajute DGASP Vaslui, iar celor patru directori de acolo le cer să scrie cu catran, cu smoală pe frontispiciu, ca la Delphi - "PSD, mama DGASP!". E drept că e o mamă puțin perversă, denaturată, care, după ce a adus pe lume 2.600 de copii, iată, îi abandonează în pragul iernii.

Corneliu Bichineț, PMP, Vaslui, de care o să mai auziți dumneavoastră!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Suntem siguri, domnule deputat.

 
Vasile Cocoș - declarație politică având ca subiect Măsura privind TVA Split nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele;

Dau, în continuare, cuvântul domnului deputat Vasile Cocoș, din partea Grupului parlamentar al PSD.

 

Domnul Vasile Cocoș:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Măsura privind TVA Split nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele".

Premierul Mihai Tudose a anunțat de curând că măsura privind TVA Split nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele, ci doar pentru cele care intră în insolvență, în faliment, sau care au înregistrat un comportament fiscal necorespunzător.

Măsura luată de premierul Tudose este o dovadă că Guvernul României a manifestat înțelepciune și receptivitate la opiniile și observațiile mediului de afaceri, a patronatelor, a asociațiilor profesionale din domeniul financiar-fiscal și, nu în ultimul rând, a mass-media.

Pentru a scurta procedura legislativă, se vor depune amendamente la Senat și apoi la Camera Deputaților.

În aceste condiții, dezbaterea politică din Camera Deputaților de ieri, 23 octombrie 2017, la solicitarea Grupului parlamentar al PNL, cu tema "Split TVA - amenințare la securitatea economică a României", nu se mai justifica.

În schimb, în acest timp alocat acestei dezbateri inutile, Camera Deputaților putea dezbate proiecte de lege mult mai importante pentru România și pentru români.

Deputat al PSD, Cocoș Vasile, Colegiul nr. 40, Vâlcea.

24 octombrie 2017.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc foarte mult.

 
Antoneta Ioniță - declarație politică intitulată Când PSD face opoziție la PSD;

Dau, în continuare, cuvântul, doamnei deputat Antoneta Ioniță, din partea Grupului parlamentar al PNL.

 

Doamna Antoneta Ioniță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi se intitulează "Când PSD face opoziție la PSD".

Recunosc, sunt nouă în Parlamentul României. Sunt la primul mandat și mi-am propus ca în acești patru ani să contribui, prin experiența pe care am căpătat-o în activitatea desfășurată, la bunul mers al sistemului medical din România.

În același timp, sunt atentă la tot ceea ce înseamnă declarații și strategii politice, asta pentru că vreau să învăț din experiența colegilor cu mai multe mandate. Multă lume mi-a spus că politica se învață la locul de muncă: "stai, asculți, faci conexiuni și vei înțelege, în timp, cu ce se mănâncă politica".

Zis și făcut! Am fost atentă să urmăresc tot ceea ce are legătură cu Ministerul Sănătății și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Am ascultat declarațiile colegilor, atât din coaliția de guvernare, cât și din opoziție.

Având expertiza anilor petrecuți la UPU Brăila, experiența anilor petrecuți alături de pacienții mei, am ajuns la concluzia că actualul ministru al sănătății este unul foarte slab. Un ministru fără viziune, fără experiență managerială, cu mari lacune profesionale, cu mari semne de întrebare în ceea ce privește doctoratele pe care le are.

Am cântărit atât argumentele celor care laudă activitatea Domniei Sale în Ministerul Sănătății, cât și acuzațiile celor ce se află în opoziție și care, trebuie să spun asta, coincid cu punctele mele de vedere.

A urmat o moțiune adresată domnului Bodog, care nu a avut însă voturile necesare pentru a trece.

Am înțeles atunci, parlamentarii din coaliția de guvernare, au majoritatea și au votat în bloc pentru susținerea colegului lor social-democrat.

Că au venit unii dintre PSD-iști, de profesie medici, care m-au felicitat pentru discursul avut, spunându-mi că sunt de acord că ministrul nu este bun, dar că au votat cum le-a cerut partidul, este un soi de comportament care face parte din felul în care, încă, învăț "cu ce se mănâncă politica".

Problema a apărut zilele trecute, când am văzut un mare șef al PSD, fost ministru și la transporturi, și la interne, un fel de lider nedeclarat al grupului de la Cluj, care a declarat pe un post național de televiziune că ministrul sănătății este cel mai slab membru al Guvernului și că nu înțelege ce caută pe acea funcție.

În acel moment am devenit confuză.

Ioan Rus spune că ministrul Bodog nu are ce căuta pe acea funcție. Păi, stau și mă-ntreb, cum a ajuns domnul Bodog ministru? Nu a fost susținut de PSD-iști? Poate că nu a fost susținut de către toți PSD-iștii, dar atunci se pune întrebarea de ce nu au dat un vot în favoarea demiterii acestuia?!

Concluzia este că, în virtutea disciplinei de partid, social-democrații își apară aleșii politici, dar nu se sfiesc să le facă praf imaginea, adică, susținere și opoziție în aceeași formațiune politică, un fel de "recunoaștem, e incompetent, nu are ce căuta pe acea funcție, dar e al nostru".

Genul acesta de politică din interiorul PSD mă amuză, dar, în egală măsură, mă îngrijorează. Mă amuză, pentru că știu sigur că ceea ce se întâmplă trădează o luptă internă pentru putere și ciolan. Mă îngrijorează, pentru că am înțeles, în anii petrecuți alături de bolnavi, că astfel de comportamente nu aduc nicio îmbunătățire sistemului medical, din contră, dăunează grav sănătății.

Deputat al PNL de Brăila, Antoneta Ioniță.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

 
Constantin Codreanu - declarație politică cu titlul Restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei - prioritate a condiționărilor rezonabile, pentru acordarea de ajutor nerambursabil Republicii Moldova;

Dau, în continuare, cuvântul, domnului Constantin Codreanu, din partea Grupului parlamentar al PMP.

 

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Bună dimineața, distinși colegi!

Declarația mea politică de astăzi are următorul titlu: "Restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei - prioritate a condiționărilor rezonabile, pentru acordarea de ajutor nerambursabil Republicii Moldova".

Mitropolia Basarabiei, autonomă și de stil vechi, cu reședința în Chișinău, parte inseparabilă a Patriarhiei Române, este singura instituție românească interbelică reactivată la răsărit de Prut, după căderea Uniunii Sovietice.

În ecuația geopolitică și geospirituală a regiunii, din ultimul sfert de secol, Mitropolia Basarabiei reprezintă o resursă esențială, inepuizabilă și vizibilă a unității transpolitice a lumii românești. Ea este un agent integrator și un factor de reorganizare a spațiului spiritual românesc de la Răsărit de râul Prut.

Reactivată, la 14 decembrie 1992, reprimită în comuniunea Patriarhiei Române la 19 decembrie același an, și înregistrată juridic de Guvernul Republicii Moldova abia la 30 iulie 2002, sub presiune internațională, ca urmare a unei Hotărâri CEDO, Mitropolia Basarabiei este singura entitate de cult căreia Chișinăul refuză să-i restituie arhivele și proprietățile spoliate de regimul sovietic ocupant și deținute de Guvernul Republicii Moldova. Altor culte religioase le-au fost restituite proprietățile confiscate de sovietici.

Mitropolia Basarabiei a fost recunoscută oficial, prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova din 2004, drept singura "succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcționat până în anul 1944 inclusiv", ceea ce presupune, în consecință, revenirea la situația anterioară anului 1945.

Patrimoniul Mitropoliei Basarabiei, confiscat de sovietici, cuprinde în special imobile cu destinație profană estimate la o valoare actualizată de circa 1,5 miliarde de euro. O valoare inestimabilă o au arhivele Mitropoliei Basarabiei, confiscate în 1946, de la Craiova, de către comisia sovietică de armistițiu, evacuate la Chișinău și deținute în prezent tot de statul Republica Moldova, ca succesor în parte al fostei URSS.

Mitropolia Basarabiei a făcut apel în mod repetat la autoritățile României să aducă chestiunea restituirii proprietăților și arhivelor bisericești spoliate de sovietici pe agenda dialogului interstatal și interguvernamental moldo-român. Cererea legitimă a Mitropoliei Basarabiei a rămas până acum fără niciun ecou la București.

Cer Guvernului României și fac apel la Președinția statului român să acorde o atenție deosebită chestiunii restituirii de către Guvernul Republicii Moldova a proprietăților Mitropoliei Basarabiei, transformând această chestiune în obiect prioritar al condiționărilor rezonabile pentru acordarea în continuare de către România a generosului ajutor financiar de care beneficiază Chișinăul.

Nu-i putem îngădui Guvernului Republicii Moldova să trateze Biserica Ortodoxă Română din Basarabia la fel de nedrept cum a făcut-o Uniunea Sovietică ocupantă.

Dumnezeu să binecuvânteze Mitropolia Basarabiei!

Dumnezeu să binecuvânteze enoriașii și clericii Mitropoliei Basarabiei!

Deputat Constantin Codreanu, Circumscripția electorală nr. 43 diaspora, PMP.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Vasile Cîtea - declarație politică intitulată Partidul Social Democrat nu va fi împotriva evaluării persoanelor cu dizabilități grave la propriul domiciliu;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, dau cuvântul domnului deputat Vasile Cîtea.

 

Domnul Vasile Cîtea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Cu îngăduința dumneavoastră, astăzi voi prezenta declarația intitulată "Partidul Social Democrat nu va fi împotriva evaluării persoanelor cu dizabilități grave la propriul domiciliu".

Dragi colegi,

Presa românească din ultimele săptămâni s-a arătat interesată și în același timp mirată de evoluția, în procedură parlamentară, a proiectului de lege care are ca obiect posibilitatea evaluării persoanelor cu dizabilități grave la propriul domiciliu.

Într-adevăr, unele declarații neinspirate făcute în spațiul public au aruncat în mod nedrept anatema asupra coaliției de guvernare din Senat, principalele publicații de presă titrând, cu preponderență, faptul că PSD și ALDE se opun evaluării persoanelor cu dizabilități la propriul domiciliu.

Partidul Social Democrat consideră că orice proiect social depus în Parlament, indiferent cine ar fi inițiatorul său, merită un tratament corect în comisiile de specialitate și la votul în plen. Pentru a nu se mai crea confuzii periculoase pe viitor, este vorba, în fond, de efectuarea evaluării medicale obligatorii, din doi în doi ani, la domiciliul persoanelor cu dizabilități grave, evitându-se astfel chinuirea și umilirea acestor oameni care, din cauza sănătății șubrezite, nu pot face deplasări nici măcar până în fața propriei locuințe, cu atât mai mult până la comisiile medicale de evaluare.

Dacă se impune o mai bună definire a sintagmei "dizabilități grave", dacă se impune o reevaluare a diagnosticelor medicale care să facă obiectul acestei inițiative legislative, asta nu înseamnă că Partidul Social Democrat dorește să umilească bătrânii sau persoanele aflate într-o situație dificilă cauzată de un handicap permanent și ireversibil. De altfel, despre ce progrese în evoluția bolii poate fi vorba la un diagnostic cu o afecțiune foarte gravă sau la o persoană cu un handicap de vedere accentuat ireversibil?

Înțelegem gravitatea situației, iar motive de genul că ar exista posibilitatea ca bolnavii căutați la domiciliu să nu fie găsiți acasă sunt doar niște declarații neinspirate, care nu pot produce efecte juridice. Și chiar dacă ar fi să analizăm o astfel de situație de fapt, propunerea legislativă ar putea fi ușor amendată în sensul în care aparținătorii sau persoane apropiate celui în cauză ar putea anunța reședința temporară unde poate fi găsit bolnavul, atunci când termenul de evaluare se apropie.

Dragi colegi,

Partidul Social Democrat nu a umilit pe nimeni niciodată. Nu a umilit veteranii de război; nu a umilit bolnavii, prin închiderea spitalelor; nu a umilit bugetarii, prin tăieri salariale severe; nu a umilit conducătorii auto, prin refuzul de a construi autostrăzi în contrapartidă cu preferința pentru drumurile naționale; nu a umilit școala românească și absolvenții români, "gratulați", în mod nedrept, ca "tâmpiți", așa cum afirma fostul președinte al României; nu a umilit și nici ciuruit populația României, nefiind de acord cu sintagma "cetățeni de doi lei", promovată de unul din foștii miniștri tehnocrați.

Cu siguranță, PSD nu va umili nici persoanele cu dizabilități, cu promisiunea solemnă că atunci când propunerea legislativă va ajunge la Camera Deputaților, se vor găsi soluțiile corecte de amendare a acesteia, astfel încât persoanele netransportabile sau greu transportabile să poată fi evaluate medical periodic la propriul domiciliu sau la reședința aleasă.

Vă mulțumesc.

 
Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică intitulată Suveranitatea poporului - principiul fundamental al democrației;

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Dau, în continuare, cuvântul, domnului deputat Nicolae Neagu, din partea Grupului PNL. Nu este.

Domnului Constantin Șovăială? Nu este.

Domnului Andrei Gheorghe?

 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

"Suveranitatea poporului - principiul fundamental al democrației".

Cu toții știm - și din Constituție, și din tradiția democratică - că într-o societate liberă, într-o societate unde se respectă separația puterilor în stat și unde funcționează statul de drept, așa cum este el cunoscut de secole, suveranitatea poporului este principiul fundamental al democrației.

Acest lucru l-a evidențiat prima dată foarte clar și foarte sănătos Alexis de Tocqueville, care spunea că deasupra voinței suverane exercitate în mod liber și legitim nu poate interveni absolut nicio forță de coerciție, nu poate interveni nicio lege superioară care să nască consecințe juridice ce pot opri acest demers care ține de suveranitatea poporului.

În România de astăzi avem o inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției, pe care, din păcate, Senatul României ne lasă impresia că o ignoră. Este o inițiativă semnată de aproximativ... aproape trei milioane și jumătate de români, o inițiativă care vizează familia, ca instituție fundamentală în societatea românească.

Observ că pe agenda Senatului apar tot felul de pseudopriorități, apar tot felul de acte normative dintre cele mai ciudate, dar, în schimb, această inițiativă legitimă și cetățenească a românilor este ignorată de către Senat.

Procedura de revizuire a Constituției nu poate fi oprită. O dată Senatul este chemat să dea un vot prin care să dea drum liber sau să frâneze în mod arbitrar și nedemocratic ceea ce înseamnă voința poporului.

Constituția nu este deasupra poporului, iar instituțiile statului - indiferent că vorbim de Curtea Constituțională, de Guvern, ori chiar de Parlament - nu sunt deasupra Constituției, ci izvorăsc, prin Constituție, de la principiul fundamental al voinței poporului.

Așadar, ignorarea celor trei milioane de români, aproape trei milioane și jumătate, cum spuneam mai devreme, reprezintă un act de dispreț la adresa Constituției.

Cred că voința românilor, indiferent în ce direcție se va manifesta ea, trebuie să se facă cunoscută, iar acest lucru trebuie să se desfășoare legal, în parametrii și în normele prevăzute de Constituția României, și într-o perioadă în care românii se pot prezenta la vot în mod normal și firesc, nu suprapusă peste alte desfășurări de scrutin electoral, nu suprapusă peste sărbători religioase și peste zile naționale.

Mi se pare profund nedrept faptul că noi, Parlamentul, după ce noi, Camera Deputaților, am trecut această procedură cu bine, Camera superioară manifestă o doză de ezitare și lașitate în raport cu ceea ce înseamnă exprimarea legală și legitimă a principiului voinței poporului.

Nici Curtea Constituțională, care din când în când mai dă câte un verdict prin care supra-legiferează și excede cu mult atribuțiilor sale care derivă de la suveranitatea poporului prin actul Legii fundamentale, nici Guvernul, nici ambasadele străine, nici mai știu eu ce alte structuri asociative, nici măcar partidele politice, nici nimeni nu poate frâna voința poporului în România.

În cazul în care înțelegem ce înseamnă Legea fundamentală, în cazul în care respectăm Constituția și în cazul în care credem că suntem o țară democratică, ar trebui să ne mobilizăm cu toții, din toate partidele politice, și să ducem la bun sfârșit demersul de modificare a Constituției, un demers legitim, normal și firesc pentru o țară democratică.

Daniel Gheorghe, deputat al PNL de Ilfov.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Ionuț Simionca - declarație politică intitulată Românii trebuie să fie solidari cu Guvernul PSD! Guvernul nu trebuie să fie solidar cu românii!;

Dau, în continuare, cuvântul, domnului Petru Movilă. Nu este.

Domnului Doru-Petrișor Coliu? Nu este.

Domnului Ionuț Simionca.

 

Domnul Ionuț Simionca:

Bună dimineața!

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se numește "Românii trebuie să fie solidari cu Guvernul PSD! Guvernul nu trebuie să fie solidar cu românii!".

Domnilor din PSD, în campanie ați mințit. Ați promis multe lucruri. Ați venit cu un Program de guvernare care știați că nu e realizabil, pe care știați că nu puteți să-l faceți. Dar mai trist este că încă continuați să mințiți.

Ieri, un coleg de-al dumneavoastră, de la această tribună a Parlamentului, susținea sus și tare că ați implementat programe, că ați făcut multe lucruri bune. Amintea de "Start-up Nation", un program pe care și eu l-am susținut, un program pe care l-am recomandat prietenilor și cunoștințelor, un program care se anunța ceva extraordinar. Dar ați mințit. Acel program nu funcționează, acel program este deficitar, nu sunt bani, și toți cei care și-au făcut dosare au muncit de pomană, în zadar.

Veniți cu o politică falimentară și printr-un ministru incompetent aduceți o nouă taxă, o taxă de solidaritate. Cu tupeu, le cereți românilor să fie solidari cu Guvernul PSD.

Eu, în solidaritate cu românii, vă cer dumneavoastră să demisionați!

Ionuț Simionca, deputat al PMP de Bistrița-Năsăud.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Marius-Constantin Budăi - declarație politică având ca obiect Bilanțul primelor 10 luni de guvernare PSD+ALDE;

Dau, în continuare, cuvântul, domnului Marius Budăi, din partea Grupului parlamentar al PSD.

 

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Obiectul declarației politice: "Bilanțul primelor 10 luni de guvernare PSD + ALDE".

Stimați colegi,

La 10 luni de la preluarea guvernării de către coaliția PSD - ALDE, România a avut cea mai mare creștere economică din Europa, respectiv 6%, pe primul semestru, mult peste estimarea de 5,2%, de la începutul anului.

PIB-ul României a ajuns la 837 de miliarde de lei. Bugetul pentru anul viitor este construit pentru realizarea promisiunilor angajate de PSD față de cetățeni în campania electorală. Estimările Ministerului Finanțelor Publice arată o creștere economică consistentă pentru 2018, în jur de 6%, corespunzătoare unui PIB prognozat de 906,6 miliarde de lei, mai mare cu aproximativ 70 de miliarde de lei față de actualul PIB. Ținta de deficit bugetar va fi de 2,96%, cu încadrarea sub pragul de 3% asumat față de Comisia Europeană.

Vreau să vă prezint succint câteva statistici înregistrate la finalul acestor 10 luni în care am fost permanent criticați de colegii din opoziție că nu luăm măsuri pentru ca românii să simtă că s-au îmbunătățit condițiile socio-economice.

În acest sens, salariul mediu net pe economie a crescut cu 14,8% față de anul 2016, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut de la 930 de lei, la 1003 lei. În același timp, puterea de cumpărare a crescut cu 14,1% față de anul trecut.

În ceea ce privește piața muncii, s-a înregistrat o creștere a numărului de locuri de muncă. Astfel, de la începutul anului au fost create 130.000 de noi locuri de muncă, în sectorul privat, indicator clar al unei bune guvernări. În prezent, România are una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Europa, respectiv 4,18 %.

În domeniul fondurilor nerambursabile au fost acreditate toate autoritățile de management fără de care nu se pot atrage bani europeni și au fost semnate contracte de peste 5,8 miliarde de euro.

Dacă ne raportăm la nivelul investițiilor, constatăm că etapa a doua a PNDL, care este în derulare în acest moment, este cel mai ambițios program de dezvoltare locală și regională, cu alocare echilibrată, strict profesională și în temeiul priorităților venite de la primarii din toată țara, pentru aducțiuni de apă și canalizare, modernizări de drumuri, construcții și reabilitări de școli și dispensare în majoritatea localităților din țară. Avem 9.500 de proiecte din întreaga țară, selectate, care încep să intre la finanțare cu termen de finalizare anul 2020.

A început procedura pentru construcția a trei spitale regionale: Cluj, Iași, Craiova și a spitalului republican din București.

În agricultură, România este pe locul întâi în Uniunea Europeană la accesarea fondurilor pentru agricultură. Până la 1 octombrie s-au atras 2,5 miliarde de euro, iar pentru anul 2018 se anticipează absorbția a 3,2 miliarde de euro. Subvențiile au fost acordate integral și la timp. Pe 16 octombrie 2017 au început plățile în avans pentru campania 2017-2018, astfel că aproximativ 885.000 de fermieri vor beneficia de un avans de 70% din subvenție.

Așadar, doar cine este rău intenționat nu vede lucrurile bune care s-au făcut în cele 10 luni de când am ajuns să conducem România. În fiecare domeniu mai avem de îndeplinit foarte multe obiective, însă nu ne vom da bătuți, indiferent de criticile care ne vor fi aduse. Ne vom îndeplini toate angajamentele luate până în anul 2020.

Vă mulțumesc.

Deputat de Botoșani, Marius-Constantin Budăi.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Corneliu Olar - declarație politică intitulată Pe ascuns, prin lege dată în regim de urgență, PSD mărește criza lemnelor de foc pentru populație;

Dau, în continuare, cuvântul, domnului deputat Ovidiu Raețchi. Nu este.

Domnul deputat Tinel Gheorghe? Nu este.

Domnul deputat Florin Stamatian? Nu este.

Domnul deputat Bogdan Huțucă? Nu este.

Domnului deputat Robert Boroianu? Nu este.

Domnului deputat Corneliu Olar.

Poftiți, domnule deputat, vă așteptăm.

 

Domnul Corneliu Olar:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică este intitulată astfel: "Pe ascuns, prin lege dată în regim de urgență, PSD mărește criza lemnelor de foc pentru populație".

De mai multe ori, în Parlamentul României, am atras atenția asupra crizei lemnului de foc și a prețului foarte mare la care a ajuns lemnul de foc. Această criză afectează din ce în ce mai mult locuitorii din Munții Apuseni, din toate zonele de munte, precum și 35% din populația României. În condițiile în care specialiștii consideră că pădurile din România pot să ofere anual suficient lemn de foc pentru populație, această criză este nefirească, inclusiv prin faptul că este întreținută și adâncită prin măsuri legislative și administrative de către Partidul Social Democrat.

Nici în Guvern și nici în Parlament PSD nu a făcut nimic pentru rezolvarea acestei probleme, dimpotrivă, a mărit recent această criză a lemnului de foc, prin Legea nr. 175/2017, lege trecută de PSD aproape pe ascuns prin Parlament, în regim de urgență!

Dacă PSD respecta cu adevărat poporul român și principiile democrației, o lege atât de importantă, care privește lemnul de foc pentru populație, trebuia dezbătută în Parlament și trebuia consultată populația. PSD nu a făcut acest lucru, și după deja binecunoscuta metodă, "noaptea ca hoții", a trecut această lege prin Parlament, aproape pe ascuns, în regim de urgență.

După ce, în anul 2003, PSD a dat firmelor străine, prin contract, încă rămas secret, o mare parte din pădurile României, nu este de mirare că PSD, prin lege, îi lasă pe milioane de români să înfrunte iarna cu lemne de foc puține, scumpe și cu dimensiunea maximă prevăzută prin lege! Probabil că politicienii PSD-iști din birourile bine încălzite pe bani publici vor ca moții și ceilalți cetățeni români care folosesc lemnele pentru gătitul mâncării și pentru încălzirea locuinței să supraviețuiască ca în vremurile iobăgiei, cu un braț de vreascuri și cu coceni de porumb.

Printre multe prevederi iraționale, nepractice și unele chiar neconstituționale, Legea nr. 175/2017, dată de PSD, prevede că persoanele fizice pot cumpăra lemn doar cu diametrul de la capătul gros de sub 24 cm. Acest lucru obligă proprietarii de păduri publice, ale statului, ale comunităților locale și alte forme de proprietate, la vânzarea materialului lemnos numai către agenți economici, favorizând, direct, mai ales firmele străine, care, și la ora actuală, exportă materie brută - bușteni și cherestea.

Dacă am face haz de necaz, am putea spune că, în această lege, PSD a omis să pună virgula între cifrele 2 și 4. Lemnul cu diametrul de 2,4 centimetri la capătul gros este nuiaua, de care PSD are nevoie.

Este revoltător, este incalificabil modul cum un partid care se pretinde a fi social-democrat, reprezentant al populației defavorizate, poate să emită o asemenea lege!

Dragi colegi,

Corneliu Olar, al vostru Corneliu Olar, deputat al PNL.

Nu uitați să le spuneți guvernanților PSD că iarna nu-i ca vara!

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

Vă retrageți în aplauze.

 
Roxana Mînzatu - declarație politică având ca obiect politica de coeziune a Uniunii Europene după anul 2020;

Dau cuvântul domnului Tudor Ciuhodaru, din partea Grupului PSD. Nu este.

Doamnei Mirela Furtună? Nu este.

Doamnei Anișoara Radu? Nu este.

Domnului Nicu Niță? Nu este.

Domnului Cătălin Zamfira? Este? Nu este. Nu este.

Doamnei deputat Roxana Mînzatu?

Vă rog.

 

Doamna Roxana Mînzatu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Astăzi aș vrea să fac o scurtă declarație politică pe tema unui obiectiv major pentru România, pentru toate forțele politice din România și pentru toată societatea românească: ce se întâmplă cu politica de coeziune a Uniunii Europene după anul 2020? După 2020, an în care vom gândi bugetul Uniunii Europene fără contribuția Marii Britanii, ca urmare a Brexit-ului, știm că bugetul Uniunii și deci și finanțările aferente politicii de coeziune se vor diminua foarte mult.

Cred că este extrem de important să conștientizăm încă de pe acum, la nivelul Parlamentului României, al tuturor comisiilor de specialitate, dar și în activitatea noastră în teritoriu, în colegii, cât de important este să arătăm rezultatele bune, foarte bune, pe care... tot ceea ce a însemnat fondurile structurale, fondurile pentru dezvoltare rurală, toate fondurile care au susținut politica de coeziune în România. Vorbim de la extinderea plajei de la Eforie, până la un segment de autostradă care leagă Cernavodă de Constanța; vorbim poate de centura ocolitoare a Brașovului; vorbim de mulți oameni care au apă mai curată, datorită finanțării infrastructurii de mediu; vorbim de multe companii care s-au retehnologizat cu fonduri europene; de școli și grădinițe care s-au modernizat; de copii din familii sărace care, cu ajutorul susținerii din fonduri europene, își permit să meargă la școală, să-și plătească transportul, să aibă un pachet, să aibă materiale educaționale. Sunt nenumărate beneficiile fondurilor europene, dar avem tendința să ne uităm la jumătatea goală a paharului.

Este extrem de important pentru România să se implice foarte, foarte activ, în țară și la nivel european, dar la nivel european se întâmplă deja, în susținerea cât mai puternică a politicii de coeziune, după 2020.

Suntem, în prezent, al patrulea beneficiar net, dintre toate statele membre, primind sau având o alocare de peste 30 de miliarde de euro din politică de coeziune, dintr-un total de 640 de miliarde de euro. Este o poziție fruntașă, confirmată și de faptul că România are portofoliul de comisar pentru politică regională, în persoana doamnei Corina Crețu. Nu o putem lăsa însă singură pe ea, și nici pe europarlamentarii români, în acest demers, în această luptă cu toate statele membre, de a susține o bugetare cât mai bună și după 2020.

În România mai sunt multe lucruri de făcut, ca și în toată Europa Centrală și de Est, iar principala investiție din fonduri publice a venit de la Uniunea Europeană, prin politica de coeziune.

După 2020 avem nevoie de o finanțare foarte importantă, iar acest câștig îl vom putea avea doar dacă ne implicăm cu toții, indiferent din ce forță politică provenim, indiferent în ce instituție activăm, și o facem consecvent, până la anul, în luna mai, când Comisia va publica un prim draft al bugetului pentru perioada de după 2020.

Vă mulțumesc.

Și vă îndemn la acțiune.

Roxana Mînzatu, deputat al PSD de Brașov.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamna deputat.

 
Nicolae Giugea - declarație politică intitulată Nu mai îndrăzni să crezi! PSD te-a mințit destul!;

Urmează, în continuare, domnul deputat Giugea Nicolae, din partea Grupului parlamentar al PNL.

 

Domnul Nicolae Giugea:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

"Nu mai îndrăzni să crezi! PSD te-a mințit destul!".

Stimați colegi,

Marea înșelătorie, marea farsă electorală a celor care au câștigat alegerile a fost bine cosmetizată și a avut ca slogan: "Îndrăznește să crezi...", mesajul de bază fiind acela că PSD va crește salarii, va crește pensii, iar standardul de viață al populației va crește precum Făt-Frumos, în numai trei zile de la preluarea guvernării.

Nu mi-ar ajunge spațiul unei intervenții numai pentru a enumera minciunile enunțate în campania electorală și scrise negru pe alb în Programul de guvernare, de PSD și de ALDE, însă aș aduce aminte numai câteva dintre ele: majorarea salariilor pentru dascăli și medici; scutirea de impozit pentru salariile medicilor; impozit zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei; TVA zero pentru locuințele cumpărate de tineri; pensii mai bune pentru părinții și bunicii noștri care au muncit o viață; mii de kilometri de autostrăzi și căi ferate, fonduri de investiții și dezvoltare; coduri administrative, economice; depolitizarea funcțiilor publice; reducerea la 18% a TVA; reducerea contribuțiilor sociale cu peste 5 puncte procentuale. Și lista este atât de lungă, că nu mai știm de unde am început și unde se va termina.

PSD a câștigat alegerile în anul 2016. Așa este. Însă întotdeauna există un "dar". Primul "dar" este legitimitatea pe care s-a întemeiat această victorie în alegeri, deoarece câștigătorul în alegeri a obținut victoria prin votul a 1 din 5 români. Apoi, câștigarea alegerilor s-a făcut prin minciună, prin înșelătorie, prin păcălirea alegătorului că, peste noapte, se pot face minuni atât cu salariile, cât și cu pensiile.

În tot acest angrenaj de minciuni, care mai de care mai sfruntate, personajul central a fost și rămâne ministrul muncii și justiției sociale, Lia Olguța Vasilescu, care s-a visat o adevărată Ecaterina Teodoroiu a pensiilor și salariilor.

Cu un talent actoricesc de invidiat, Olguța Vasilescu dădea ochii peste cap prin studiouri de televiziune și explica cum va majora cu 1.000% salariile medicilor, cum va tripla salariile profesorilor și cum vor exploda, una câte una sau toate deodată, pensiile românilor. Cine ar fi avut curajul să-i atragă atenția că ar trebui să fie mai prudentă în a stimula așteptările angajaților sau ale pensionarilor era pus la colț și automat catalogat "dușman al neamului" și sabotor al infailibilului Program de guvernare PSD-ALDE! Însă, la noi, la români, o zicală înțeleaptă spune că "timpul scoate adevărul la suprafață", iar momentul adevărului nu s-a lăsat așteptat prea mult.

Din tot noianul de promisiuni mincinoase, am ales să mă refer, pe scurt, la două dintre cele mai mari înșelătorii, promovate și eșuate prin grija doamnei Olguța Vasilescu.

"Pensii decente pentru părinții și bunicii noștri" - promitea, cu ochii în lacrimi, doamna Vasilescu. Însă, de joia trecută, și această promisiune s-a demonstrat altă farsă electorală "vândută" de PSD celor peste 5 milioane de pensionari din România.

Cert este că, după acest val de eșecuri, atât pe majorarea salariilor, cât și în domeniul recalculării pensiilor, vocea doamnei Vasilescu s-a înmuiat. Să nu cumva să cădeți în capcană și să bănuiți că i-ar fi cumva rușine de milioanele de români pensionari pe care i-a mințit, de milioanele de angajați păcăliți, pentru că v-ați amăgi puternic. Dispariția doamnei Vasilescu din peisajul public și reducerea substanțială a agresivității sale, ca să nu-i spun obrăznicie, este un calcul politic rațional - nu i-a mințit doar pe români, ci l-a mințit și pe Dragnea și pe Tudose și îi este teamă că foarte curând va pierde titulatura de ministru.

De fapt, noi, craiovenii, cunoaștem performanțele doamnei Vasilescu de la primăria craioveană, unde ceea ce a realizat - ce-i drept, foarte puțin - a realizat prost, iar ceea ce a demarat, la fel de puțin, intră la capitolul bătaie de joc pe banii cetățenilor.

Stimați parlamentari ai PSD și ALDE, care încă mai susțineți Guvernul lui Dragnea, dar și miniștrii de tipul Olguța Vasilescu, Florian Bodog sau Liviu Pop, cum vă simțiți când vă duceți acasă, în teritoriu, în județul în care cetățenii v-au votat? Ce argumente mai aveți, să susțineți orbește un Guvern care face rău, care dăunează prosperității românilor?

Ați putea măcar să vă cereți scuze pentru minciunile și iluziile pe care, în grup, le-ați vândut românilor.

România aceea, "ca afară", pe care ați promis-o și la care românii au sperat, nu este mai aproape de când guvernează PSD și ALDE, ci se tot îndepărtează, astfel că abia o mai zărim.

Nicolae Giugea, deputat al PNL. (Aplauze.)

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

Dau, în continuare, citire listei celor care au depus în scris declarațiile politice de astăzi, 24 octombrie 2017. Este vorba despre doamna Ana Birchall, Marilena Meiroșu, Silviu Macovei, Mihăiță Găină, Oana Vlăducă, Angel Tîlvăr, Liviu Balint, Ionela Dobrică, Nicolaie Radu, Nicolae Velcea, Ileana Dumitrache, Vasile Axinte, Mihai Weber, Tamara Ciofu, Răzvan Rotaru, Nicolae Georgescu, Andrei Nicolae - din partea Grupului Parlamentar al PSD.

Din partea Grupului parlamentar al PNL - este vorba despre doamna Tudorița Lungu, Marius Bodea, Costel Alexe, Găvrilă Ghilea, Mugurel Cozmanciuc, Dănuț Bica, Ioan Balan, Claudiu Răcuci, Dumitru Oprea, Glad Varga, Vasile Varga, Dumitru Mihalescul, Raluca Turcan, Pirtea Marilen.

Din partea Grupului parlamentar al USR - Matei Dobrovie.

Din partea Grupului parlamentar al UDMR - Márton Árpád.

Din partea Grupului parlamentar al PMP - domnul Cornel Sămărtinean, Doru-Petrișor Coliu.

Declar închisă ședința pentru declarații politice, de astăzi, 24 octombrie 2017.

O zi bună vă doresc!

 
   

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Ana Birchall - declarație politică: Este nevoie de unitatea societății în jurul valorilor fundamentale ale poporului român;

Doamna Ana Birchall:

"Este nevoie de unitatea societății în jurul valorilor fundamentale ale poporului român"

În declarația politică din această săptămână vreau să mă refer la nevoia de unitate a societății românești, în jurul tradițiilor și valorilor fundamentale ale poporului nostru.

România este o țară cu datini și obiceiuri de o frumusețe și unicitate incontestabile la nivel mondial. Am subliniat de fiecare dată, inclusiv în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, în întâlnirile cu omologii din celelalte state membre, că vrednicia, seriozitatea, cinstea, corectitudinea, respectul, măsura, buna-cuviință, credința și unitatea sunt trăsături fundamentale ale poporului român. Acestea sunt adânc imprimate în codul nostru genetic și avem datoria de a le promova nu doar ca români, dar și ca membri ai NATO și ai Uniunii Europene.

Se află în fața noastră, în viitorul destul de apropiat, două proiecte majore, care vor marca definitiv evoluția istorică a țării noastre. Centenarul Marii Unirii și Președinția Consiliului Uniunii Europene reprezintă cele mai importante proiecte de țară după aderarea la NATO și Uniunea Europeană.

Doresc, pe această cale, să le mulțumesc încă o dată tuturor colegelor și colegilor mei, care mi-au acordat încrederea lor, alegându-mă în funcția de președinte al Comisiei speciale comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene. Votul dumneavoastră mă onorează și vă asigur că voi face tot ce depinde de mine pentru a pregăti exemplar mandatul României pentru exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe dimensiunea parlamentară.

Obligația noastră de deputați în Parlamentul României, ca reprezentați de drept ai poporului român, este de a coagula eforturile întregii societăți în jurul acestor proiecte. Indiferent de culoarea politică și de conflictele care ne dezbină, fidelitatea față de țară ne obligă să ne unim în jurul acestor două obiective naționale.

Istoria a dovedit de fiecare dată că uniți suntem mai puternici și că orice proiect important de țară a izbutit doar când s-au pus în mișcare toate forțele societății românești, când nu s-a ținut cont de regiuni sau etnii și s-a plasat mai presus de toate interesul național. Fie că vorbim despre Unirea Principatelor, Războiul de Independență, Marea Unire sau, mai recent, aderarea la structurile euroatlantice, societatea românească a dovedit că se poate uni în jurul unor idealuri mărețe.

Centenarul Marii Uniri și Președinția Consiliului UE reprezintă, din nou, două momente istorice la care trebuie să participe întreaga societate românească și în jurul cărora se poate construi un nou proiect de țară. Suntem datori, atunci când ne referim la România, să fim mai uniți și mai solidari, să ne promovăm identitatea națională și să cultivăm, inclusiv din școală, sentimentul de apartenență la adevăratele noastre valori. Este important să știm care sunt principiile la care ne raportăm și să ne educăm copiii în spiritul valorilor autentice românești, contribuind astfel la diversitatea proiectului european.

Avem o șansă unică, de a așeza cultura românească la temelia reformării viitorului Europei pentru ca românii să ocupe un loc alături de marile culturi europene, locul de drept pe care îl merită în familia europeană. România poate fi mai profund percepută, la nivel european, prin promovarea tradițiilor, a folclorului autentic și a spiritualității care îi conferă valoare și unicitate aparte. Românii se bucură de o bogăție spirituală de neasemuit, care merită și trebuie să fie cunoscută de partenerii noștri externi în aceste momente de prim-plan pentru istoria noastră.

România europeană și euroatlantică, România noastră a tuturor este și trebuie să rămână o poveste de succes. Vom reuși acest lucru numai dacă vom izbuti să nu rămânem insule izolate, dacă vom ști să ne unim în jurul unui sistem de valori cu rădăcini adânci în tot ceea ce ne definește ca români și ca europeni.

Merităm o Românie care să servească drept model într-o Europă tot mai expusă la provocările externe și la cele care vin din interior. Și tocmai de aceea cred că o țară care are o clasă de mijloc bine conturată, o țară care continuă dezvoltarea, o țară care vrea și poate să își îndeplinească vocația de lider regional este o Românie în care vrem cu toții să trăim, o Românie în care dictatura nonvalorilor să fie realmente înlăturată, iar fiecare român, indiferent dacă trăiește în România sau în afara granițelor României, să fie totdeauna mândru că este român.

Doar astfel vom putea face din România un stat care scrie istorie, și nu pentru care se va scrie istorie, în contextul reformării construcției europene.

În încheiere, în calitate de deputat de Vaslui, vă invit să descoperiți locuri de vis din România, tradiții și obiceiuri de neuitat, pornind chiar de la frumusețile din zona Văii Tutovei, colegiu pe care îl reprezint în Parlament.

Vă asigur că veți descoperi o lume fermecătoare prin simplitatea ei, care se dezvăluie doar unei persoane care știe să caute și să interiorizeze. Veți avea ocazia de a afla adevăratele bogății și frumuseți ale neamului nostru.

  Andrei Nicolae - intervenție cu tema: Cinste Armatei Române!;

Domnul Andrei Nicolae:

"Cinste Armatei Române!"

În topul instituțiilor care se bucură de un înalt grad de încredere în România s-a aflat, se află și, cu siguranță, se va afla armata României. Asta poate și pentru că fiecare dintre noi este legat în mod personal de jertfele făcute de bunicii sau străbunicii noștri în conflagrațiile mondiale, dar poate și pentru că în momentele cele mai grele armata nu și-a dezamăgit poporul. Acest fapt a creat un sentiment de siguranță și încredere în bravura, loialitatea și profesionalismul militarilor.

Anul acesta s-a marcat un secol de la luptele eroice ce au avut loc la Mărăști, Mărășești, Oituz și Tabla Buții. Am rezistat și vom rezista tuturor încercărilor sorții pentru că în momentele cele mai grele găsim în noi puterea păsării Phoenix și renaștem din propria cenușă. Acum 100 de ani cred eu că această putere a făcut ca mii de bărbați în floarea vârstei să alunge, cu prețul vieții lor, armatele inamice. Lor le datorăm faptul că astăzi avem un stat național, unitar și independent, iar copiilor noștri le datorăm păstrarea acestuia.

Astăzi militarii români, prezenți pe fronturile de luptă în cadrul alianțelor din care țara noastră face parte, sunt permanent elogiați de partenerii noștri de arme. Avem, așadar, o continuitate în tradiția militară profesionistă, indiferent de cumpenele prin care armata a trecut.

Contextul geopolitic ne obligă de la zi la zi să ne aplecăm cu o atenție sporită către modernizarea și dotarea cu echipament corespunzător pentru a face față noilor provocări. Guvernul a înțeles acest lucru și prin programul de guvernare a acționat în consecință și a propus legislativului mărirea bugetului armatei la 2% din PIB. Întreaga clasă politică s-a raliat acestui obiectiv de interes național și astfel s-a trecut la un program de înzestrare a forțelor armate, dar și de relansare a industriei naționale de apărare.

Cu prilejul Zilei Armatei Române îi felicit cu deosebit respect pe toți cei care și-au servit patria cu onoare și devotament. Le doresc tuturor celor ce au îmbrăcat sau poartă cu mândrie haina militară multă sănătate, curaj și putere de a fi mereu de veghe țării noastre!

La mulți ani, armatei române! La mulți ani, bravilor soldați și cinste veteranilor!

  Angel Tîlvăr - intervenție cu titlul Armata română - demnitate, dârzenie, curaj și credință nestrămutată față de neam și țară;

Domnul Angel Tîlvăr:

"Armata română - demnitate, dârzenie, curaj și credință

nestrămutată față de neam și țară"

An de an, pe 25 octombrie, marcăm un moment istoric de rezonanță pentru întregirea noastră ca națiune. La această dată, în anul 1944, militarii români eliberau ultimele palme de pământ ale Transilvaniei de Nord, localitățile Carei și Satu Mare, smulse din trupul țării prin aberația Dictatului de la Viena.

Onorăm astfel curajul atâtor eroi care, atunci și de atâtea alte ori de-a lungul secolelor, au pus dragostea față de patrie și popor mai presus decât orice.

Generație după generație, ne plecăm fruntea cu respect și recunoștință pentru sacrificiul acestor exemplari înaintași. Memoria lor este veșnică, deodată cu prețuirea noastră pentru toți veteranii de război și văduvele acestora.

Onorăm, totodată, această instituție națională care, cu dăruire și devotament dincolo de cuvinte, s-a așezat întotdeauna, în fiecare clipă de încercare, în apărarea și în sprijinul nostru, al tuturor.

Reazem neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării, armata română, cea de ieri, de azi și de mâine reprezintă un simbol perpetuu pentru ceea ce înseamnă patriotismul și onoarea.

Ziua armatei române poartă gândul nostru bun și încrederea noastră neclintită către toți militarii noștri din țară și din teatrele de operațiuni de peste hotare. Într-o lume plină de amenințări crescânde și de conflicte complexe, departe de tot ceea ce le este drag, ostașii României ne fac cinste prin înaltul lor simț al datoriei și prin profesionalismul cu care se achită de misiunile care le sunt încredințate oriunde în lume.

Fie că este vorba despre combaterea terorismului, despre menținerea păcii ori despre operațiuni umanitare, prin ei și datorită lor țara noastră își demonstrează implicarea în respectarea tuturor parteneriatelor sale regionale și internaționale.

Ca stat beneficiar și, totodată, furnizor de securitate în regiune și în lume, ca membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord Atlantice, România înțelege să își onoreze cu responsabilitate și în integralitate angajamentele în planul apărării și securității.

Prin decizia alocării a 2% din PIB pentru apărare pe o perioadă de zece ani, prin importantele programe de înzestrare și de modernizare a forțelor armate pentru perioada 2017-2026, prin găzduirea și creșterea numărului de exerciții de antrenament, precum și prin măsurile luate în vederea optimizării vitezei de reacție și dezvoltării unor structuri de comandă și control integrate, România își reafirmă poziția de partener consecvent și activ în fața oricăror factori de instabilitate din zonă și în fața unor amenințări care se profilează pregnant la nivel global.

Așa cum au relevat și recentele dezbateri și rezoluții ale celei de-a 63-a reuniuni ale Adunării Parlamentare NATO, desfășurată luna aceasta la București, țara noastră are o contribuție semnificativă în consolidarea flancului estic al Alianței.

Cooperarea intensă cu țările partenere din vecinătatea sudică și estică, participarea la coalițiile internaționale și, mai ales, importantul număr de militari români implicați vorbesc de la sine în ceea ce privește determinarea cu care România, alături de ceilalți aliați, dorește să atingă obiectivele strategice legate de securitate.

Evoluțiile geopolitice din ultima perioadă, în special cele din regiunea Mării Negre, impun o vigilență sporită, o acțiune integrată și o prezență aliată înaintată în această zonă.

Fenomenele conexe, așa cum sunt potențialul de sporire al gradului de amenințare teroristă ori dezvoltarea unor noi rute de migrație, așază România în prima linie de răspuns pentru astfel de evoluții.

În acest context extrem de sensibil și în fața tuturor acestor provocări, armata romană își demonstrează, zi de zi și ceas de ceas, pregătirea de excepție și profesionalismul.

Nu trebuie să uităm niciun moment că dincolo de prevederile parteneriatelor noastre și de cele ale tratatelor internaționale semnate, dincolo de dezvoltarea tehnologiei și tehnicii de luptă se află oamenii, militarii români.

Lor le închinăm această zi, către ei se îndreaptă gratitudinea noastră, către ei merg salutul frățesc și respectul nostru. Ei ne sunt model de dăruire și de patriotism și tot lor le adresăm gândurile noastre de mulțumire și urările noastre de sănătate și de succes.

Cinste tuturor celor care au purtat sau poartă cu mândrie uniforma oștirii române! Dumnezeu să îi binecuvânteze!

  Vasile Axinte - intervenție intitulată Armata română rămâne garantul suveranității și indivizibilității teritoriale;

Domnul Vasile Axinte:

"Armata română rămâne garantul suveranității și indivizibilității teritoriale"

În fiecare an, la data de 25 octombrie, se marchează prin diferite activități Ziua armatei române. Știați că în România există peste 13.600 de persoane ce le putem numi, fără să greșim, eroii țării?

Cum ne raportăm noi la ei? Ar trebui să ne gândim și să venim în sprijinul lor mai mult. Ar trebui să fie organizate cât mai multe evenimente care să marcheze această sărbătoare. Ar trebui ca în școli să fie din ce în ce mai multe ore dedicate lor, mai ales în această săptămână. Cred că ar fi un impact benefic dacă eroii țării ar veni în fața elevilor să le vorbească despre experiențele lor, pentru că fiecare are o poveste de viață de unde am avea ce învăța, chiar și noi.

Coaliția de guvernare a ținut ca, în anul 2017, să repare situația nedreaptă în care se aflau veteranii de război și văduvele de război. Aceștia se aflau într-o situație gravă, deoarece din anul 2008 și până în prezent indemnizațiile lor nu fuseseră indexate sau mărite astfel încât au ajuns la sume derizorii pentru niște oameni care au vărsat sânge pentru unitatea și indivizibilitatea teritorială. Astfel s-au majorat cu 75% indemnizațiile reparatorii pentru mutilații și invalizii de război încadrați la gradele I, II și III de invaliditate, dar și pentru veteranii și văduvele de război necăsătorite.

Trebuie menționat că în data de 25 octombrie, numai că în anul 1944, generalul Gheorghe Avramescu, în fruntea Armatei a IV-a română, a început ofensiva de la Carei, o bătălie care avea să elibereze ultimele teritorii românești aflate sub administrația maghiară încă din anul 1940, odată cu aplicarea Dictatului de la Viena. Astfel, în aceeași zi, sunt eliberate orașele Carei și Satu Mare, armata română trecând granița cu statul vecin Ungaria, contribuind mai târziu la eliberarea Budapestei și a capitalei Cehiei, Praga.

Efortul armatei române este cu atât mai de menționat cu cât nu au existat cazuri de genocid împotriva populației autohtone maghiare, în răspuns față de masacrele de la Trăsnea, unde grupuri extremiste ale armatei maghiare au ucis sute de români, nelăsând dreptul la viață nici măcar pentru pruncii nenăscuți, aceștia fiind înjunghiați cu sălbăticie de baionetele unor criminali de război cinstiți ca eroi în anumite localități din România.

Data ofensivei de eliberare a Transilvaniei de Nord corespunde și cu data nașterii Regelui Mihai, singura persoană cu gradul de mareșal al armatei, care încă mai este în viață.

Ziua de 25 octombrie a fost cinstită că Ziua armatei române încă din anul 1921, odată cu nașterea ultimului suveran al României, dar a căpătat protecție legală abia prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Nu greșim dacă spunem că armata română asigura menținerea suveranități naționale pe teatrele de operațiune din afara țării, fiind un membru NATO activ.

  Liviu-Ioan Balint - intervenție ce are ca subiect Ziua armatei române;

Domnul Liviu-Ioan Balint:

" Ziua armatei române"

25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire națională, ziua când armata română și-a îndeplinit menirea firească, aceea de a readuce în hotarele ei patria care a zămislit-o. Devenită simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

La data de 25 octombrie 1944, armata română elibera ultima localitate românească de sub ocupație străină, orașul Carei, semnificând astfel eliberarea totală a nord-vestului Transilvaniei de sub administrație străină, moment înălțător pentru armata română, prin atingerea hotarului firesc al patriei sale.

Toate acestea pun în evidență faptul că Ziua armatei române este legată efectiv și afectiv de Transilvania, leagănul genezei și evoluției istorice a poporului nostru, de obiectivele și sentimentele armatei României, care au vizat întotdeauna îndeplinirea idealurilor naționale: unitate, independență, suveranitate, integritate națională.

La această măreață sărbătoare națională, cu ocazia Zilei armatei române doresc să îmi exprim recunoștința, ca fiu de cadru militar, față de eroii neamului și veteranilor de război, care au înfruntat gloanțele și vitregia războiului, celor care și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și integritatea României. Să le aducem un călduros și pios omagiu și să le transmitem, de peste timp, gânduri de recunoștință veșnică din partea generațiilor de azi, a noastră, a tuturor.

Armata română a fost și trebuie să rămână temelia de nezdruncinat a poporului. Este mândria neamului românesc căreia trebuie să-i redăm demnitatea și finanțarea necesară.

Tuturor militarilor români activi în rezervă și retragere, veteranilor de război și celor care slujesc cu credință și onestitate tradițiile militare românești, le doresc un sincer la mulți ani!

  Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică: Lacul Techirghiol și nămolul terapeutic al acestuia trebuie protejate de Guvernul României!;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Lacul Techirghiol și nămolul terapeutic al acestuia trebuie protejate de Guvernul României!"

Voi atrage atenția asupra unei probleme de maxim interes pentru România. Este vorba despre modul în care statul român trebuie să se raporteze față de un adevărat brand românesc, lacul Techirghiol și nămolul terapeutic pe care ni-l oferă.

Din păcate, în momentul de față, viitorul acestei stațiuni balneare este pus în pericol ca urmare a faptului că se dorește ca nămolul de aici, unic în Europa prin calitățile sale, să fie exploatat și vândut la export, în baza unei viziuni economice minimaliste - profit cât mai mare și pe un termen extrem de scurt. Spun asta deoarece, prin lipsa unei strategii de regenerare, lacul Techirghiol va rămâne fără această resursă minerală extrem de prețioasă pe care suntem obligați să o protejăm.

Primăria orașului Techirghiol a organizat, de altfel, o dezbatere publică, la care au participat reprezentanți ai Agenției Naționale de Resurse Minerale, pe tema modului de acordare a licențelor de explorare/exploatare a nămolului sapropelic terapeutic din lacul Techirghiol și la modul de valorificare a acestei resurse minerale curative. O concluzie a acestei dezbateri a fost aceea că, având în vedere că datele de care dispunem sunt la nivelul anilor 1950 - 1960, se impune o reactualizare, în regim de urgență, prin cele mai noi metode de cercetare științifică, a informațiilor referitoare la condițiile de formare și de regenerare a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol.

Tocmai de aceea, A.N.R.M. a solicitat mai multor instituții abilitate - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa Constanța, Institutul Național de Recuperare Medicină Fizică și Balneoclimatologie, Direcția Hidrografică Militară - constituirea unui consorțiu științific în vederea realizării, cu finanțarea A.N.R.M., a unui studiu referitor la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, din care să rezulte măsurile necesare ce trebuie implementate pentru a asigura protecția lacului și conservarea calităților curative balneare ale nămolului sapropelic și ale lacului Techirghiol.

Prin acest studiu se urmărește, astfel, obținerea informațiilor necesare pentru a stabili condițiile imperative ce trebuie să se regăsească în contractele de licență de exploatare și pentru a asigura protecția și prezervarea calităților curative ale lacului Techirghiol prin continuitatea procesului de regenerare a resursei minerale balneare, fără ca statul român să fie prejudiciat în urma procesului de exploatare.

Consider că exploatarea și utilizarea într-un mod reglementat și strict controlat a nămolului sapropelic, factor natural curativ balnear, ar asigura dezvoltarea serviciilor medicale balneare, dezvoltarea turismului balnear, precum și dezvoltarea economică integrată a zonei.

În acest sens, l-am interpelat pe prim-ministrul Mihai Tudose pentru a avea o poziție de la cel mai înalt nivel pe această temă și pentru a afla stadiul în care se află documentarea științifică fără de care nu pot fi stabilite condițiile de exploatare.

Sper ca autoritățile statului să conștientizeze importanța majoră a acestui studiu, în vederea protecției lacului Techirghiol și a substanței minerale curative, cuprinsă în el, respectiv a nămolului sapropelic, și să ia de urgență măsurile care se impun în vederea demarării acestei cercetări. Este inacceptabil ca, nici până la această dată, să nu fie definitivate formele contractuale necesare demarării acestui studiu științific de o importanță majoră atât pentru statul român, cât și pentru comunitățile locale riverane lacului Techirghiol.

  Cornel-Mircea Sămărtinean - declarație politică: Municipiul Timișoara - capitala businessului românesc în regiunea de vest a României;

Domnul Cornel-Mircea Sămărtinean:

"Municipiul Timișoara - capitala businessului românesc în regiunea de vest a României"

Adunarea Europeană pentru Afaceri derulează, prin programele sale de investiții pentru sprijinirea creșterii rapide a orașelor și regiunilor și de sporire a atractivității investiționale, o serie de avantaje pentru dezvoltarea de noi businessuri. În acest sens, în cadrul Proiectului "Promovarea orașelor viitorului" sunt evidențiate principalele destinații pentru afaceri, stabilite de un grup de experți europeni care evaluează potențialul economic și investițional al orașului, precum și proiectele investiționale pentru sectoarele prioritare. Municipiul Timișoara, capitală culturală europeană, este cuprins în acest program, fiind astfel inclus în categoria destinațiilor principale pentru investiții în registrul AEA, atestată prin Certificatul de Destinație Principală pentru Investiții și titlul aferent. Criteriile care au stat la baza includerii municipiului Timișoara, capitală culturală europeană, în acest proiect, au fost poziționarea geografică, potențialul resurselor naturale, infrastructurile sociale și industriale, potențialul resurselor umane din regiune, nivelul de educație, portofoliul de programe de dezvoltare a orașului pe termen mediu și lung.

Timișoara face notă aparte prin dinamica sa, diversitatea culturală, multilingvismul, etniile și religiile, multiculturalitatea fiind prezentă aici de secole. Energia și interesul pentru experiment și interdisciplinaritate dinamizează viața culturală a orașului și îi conferă unicitate. Timișoara dispune de forță creativă valoroasă în domeniul artelor vizuale și de expertiză privată importantă în gestionarea resurselor culturale.

În perioada regimului comunist, Timișoara a fost un caz de excepție printre orașele României. Atunci când în alte orașe se demolau biserici, iar clădiri vechi din centrele orașelor erau înlocuite, în Timișoara se făceau restaurări. Structura urbană și clădirile de secol XVIII ale orașului sunt un reper nu numai pentru România, dar și pentru Europa Centrală și de Est. Timișoara este orașul în care o treime din clădiri sunt cu valoare de patrimoniu. Este recunoscut faptul că la Timișoara ansambluri sau zone construite protejate au fost în ultimii 50 de ani mai protejate decât în alte orașe ale țării. (14.500 imobile cuprinse în lista de monumente istorice sau care fac parte din ansambluri arhitecturale).

Județul Timiș este unul dintre cele mai dezvoltate județe ale României. Este la granița de vest, are o istorie occidentală care l-a propulsat foarte mult din punct de vedere economic. Județul Timiș urmează Bucureștiului în clasamentul privind valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, respectiv 47.670 de lei. În ceea ce privește numărul de salariați, Bucureștiul angajează 51,72%, în timp ce Clujul are 6,42%, iar Timișul 4,12% din totalul național. În județul Timiș activează aproximativ 6.100 de companii străine, fiind județul care a atras cei mai mulți investitori străini, datorită poziționării la graniță, fiind o poartă către Europa Occidentală. Clasamentul primelor 10 țări cu investiții majore în județul Timiș, după numărul de firme cu participare străină la capital, arată că pe primul loc se situează Italia, urmată de Germania și Austria.

Certificatul de Destinație Principală pentru Investiții și titlul aferent din partea Adunării Europene pentru Afaceri (EBA) din Oxford, acordat municipiului Timișoara, deschide noi oportunități de suport managerial pentru proiectele de investiții pe sit-urile oficiale ale AEA și partenerilor săi, ca parte a misiunii economice a Summiturilor AEA. Astfel, în viitorul apropiat, Timișoara va găzdui organizarea summiturilor naționale, regionale și internaționale pentru afaceri, a summiturilor investitorilor și a city managerilor. Prin organizarea și desfășurarea unor reuniuni de o asemenea anvergură se va atrage atenția liderilor regionali și mondiali ai companiilor, instituțiilor bancare și financiare, companiilor de construcții, mediului de afaceri, în general, în vederea dezvoltării unor proiecte și implementări de programe ce au ca scop final creșterea economică atât a municipiului Timișoara, a județului Timiș, cât și a regiunii de vest a României.

Prin includerea în acest important proiect și prin acordarea Certificatului de Destinație Principală pentru Investiții și titlul aferent din partea Adunării Europene pentru Afaceri (EBA) din Oxford, municipiul Timișoara a demonstrat încă o dată că este capitala businessului românesc în regiunea de vest a României. Pentru că are cu ce și pentru că poate, Timișoara merită investiții ale căror rezultate să fie pe măsura potențialului ei!

  Dănuț Bica - declarație politică: 80 de ani pentru lansarea unor licitații;

Domnul Dănuț Bica:

"80 de ani pentru lansarea unor licitații"

Termenul de 80 de ani, necesar pentru lansarea unor licitații în vederea contractării lucrărilor aferente realizării uneia dintre cele mai importante investiții publice din România, nu este nicio glumă nereușită și nicio ironie fină, ci realitatea dură care caracterizează incompetența autorităților române în a construi un tronson de autostradă, având o lungime nu de câteva mii de kilometri, cum s-ar putea crede, ci de puțin peste 120 kilometri. Care autostradă? Care tronson? Este vorba despre tronsonul Pitești-Sibiu al Autostrăzii A1, proiect fundamental pentru infrastructura rutieră din țara noastră, veșnic inclus în programele de guvernare, veșnic promis și veșnic neconstruit.

Prima propunere în acest sens, reprezentând și recunoașterea inițială a utilității acestui obiectiv, datează încă din anul 1938, atunci când inginerul Mihail Manolescu contura primul plan tehnic pentru o autostradă care ar fi trebuit să aducă Muntenia mai aproape de fluxurile comerciale din Transilvania și, implicit, din Europa Occidentală. Oricine va compara planurile inginerului Manolescu din 1938 cu studiile elaborate de IPTANA (Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale și Aeriene) în anii ’60, dar și cu Masterplanul General de Transport al României, document strategic aprobat de Guvern în luna septembrie 2016, va avea o adevărată revelație, constatând că nu există decât mici deosebiri nu de fond, nu de traseu, ci de detaliu, dar și acelea nerelevante, între variantele propuse prin respectivele documente pentru realizarea autostrăzii Pitești-Sibiu, care tot pe acolo ar trebui sa treacă și tot așa ar trebui construită, cum se anticipa încă din perioada interbelică.

Așadar, știm de 80 de ani cât de necesară este această autostradă, știm de 80 de ani că fără existența ei competitivitatea multora dintre afacerile realizate la sud de Carpați este puternic afectată și mai știm că, având în vedere tehnologiile utilizate astăzi în construcții, nu mai există autostradă nerealizabilă. Poate atunci, în 1938, era mai greu de edificat un astfel de obiectiv, însă astăzi, tehnic vorbind, expresia "nu se poate" nu mai poate fi acceptată. Atunci care este problema? Banii? Surprinzător sau nu, nici banii nu sunt problema. Tronsonul Pitești-Sibiu a fost încadrat de Comisia Europeană, de foarte mulți ani, în Coridorul de Transport Pan-European. IV, ceea ce înseamnă că realizarea lui se poate finanța din fonduri europene nerambursabile. Și asta nu este tot! În anii 2010-2011, atunci când lucrările erau foarte aproape de a demara, Comisia Europeană a acceptat propunerea Guvernului României, ca această investiție să beneficieze de facilitatea "Top-Up", adică finanțarea nerambursabilă să acopere costurile aproape în integralitate, până la 95% din valoarea totală.

În ședința Camerei Deputaților din 4 octombrie 2017 ați respins, prin votul dumneavoastră, moțiunea simplă, inițiată de PNL și USR, pe tema situației dezastruoase din domeniul transporturilor, intitulată "Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie și descurajare". Știu foarte bine de ce ați votat în acest fel. Pentru că v-a fost teamă de sancțiunile pe care, în cazul unui vot favorabil moțiunii, le-ați fi primit din partea șefilor dumneavoastră politici. Vreau să cred că aveți mustrări de conștiință măcar acum, când vedeți că toate criticile formulate de noi cu această ocazie nu au reprezentat doar simple declarații politice specifice opoziției, ci au fost motivate de realitățile crude generate în domeniul transporturilor, de incompetența miniștrilor pe care i-ați girat, iar dovada incontestabilă a faptului că am avut dreptate o reprezintă demisia din funcție a domnului ministru Alexandru-Răzvan Cuc, înregistrată la câteva zile după votul pe tema moțiunii.

Personal, doresc să atrag atenția, în primul rând, asupra incompetenței conducerii Ministerului Transporturilor în ceea ce privește urgentarea construcției tronsonului de autostradă Pitești-Sibiu. Pentru că sunt argeșean și pentru că întreaga economie a județului Argeș și a județelor limitrofe este dependentă în mod crucial de realizarea acestui proiect, am vrut să văd care mai sunt intențiile Guvernului, Ministerului Transporturilor și CNAIR cu privire la punerea lui în practică. Credeți-mă, încă nu am înțeles din ce bani dorește Guvernul Tudose să realizeze autostrada! Domnul Mihai-Viorel Fifor, înainte de a pleca de la Ministerul Economiei, a făcut o declarație foarte interesantă, informându-ne că tronsonul de autostradă Pitești-Sibiu va fi finanțat prin Fondul Suveran de Investiții, adică dintr-un fond care este tot în faza de proiect, tot pe hârtie, ca și autostrada, din păcate. Mai pe românește, Guvernul urmează să renunțe la banii nerambursabili oferiți de Uniunea Europeană pentru a construi din banii noștri, ai românilor. Interesantă opțiune, ce să spun! Ulterior, domnul Ministru Cuc ne-a promis cu mâna pe inimă că, până la finalul acestui an, vor fi lansate licitațiile pentru proiectul tehnic și pentru execuția lucrărilor aferente tuturor loturilor.

Unii dintre dumneavoastră au fost tentați să deschidă șampania și să-l felicite pe ministru. Numai că, știm cu toții, de la vorbe până la fapte este cale lungă, iar principalul finanțator, Comisia Europeană, a formulat deja obiecții categorice asupra modului în care Ministerul Transporturilor intenționează să inițieze acest proiect, motivate, în primul rând, de renunțarea la unele foraje geotehnice, pe care oficialii români nu le consideră necesare, în contextul în care la Bruxelles se cunoaște faptul că în România, în numai trei ani, trei tronsoane de autostradă noi, unele încă nepuse în circulație, au luat-o la vale, ca urmare a alunecărilor de teren sau a lucrărilor de construcție deficitare.

După aproape 80 de ani de așteptare, este greu ca cetățeanul român să mai fie convins că tronsonul de autostradă Pitești-Sibiu va fi pus în funcțiune în anul 2020, având în vedere că până în prezent lucrările nu au demarat și nici măcar toate licitațiile nu au fost lansate. Mai mult decât atât, anul acesta, pentru a menține deficitul bugetar sub 3% din PIB, Guvernul a redus cu 45% bugetul pentru investiții al Ministerului Transporturilor.

În acest context, mă întreb și vă întreb, anul viitor, 2018, pentru care se prognozează un deficit bugetar care se apropie de 5%, câți bani se vor mai găsi în vistieria CNAIR pentru investiții? Pentru că, până la momentul în care va primi rambursările de la Uniunea Europeană, România va trebui mai întâi să realizeze construcțiile, să achite facturile și apoi să ducă documentele la Comisie pentru decontare.

Pornind de la această situație sumbră, chiar dacă au trecut deja 80 de ani de la demararea proiectului autostrăzii Pitești-Sibiu, cred că va mai curge multă apă pe râurile Argeș și Olt până când vom avea o legătură rutieră de mare viteză între Vechiul Regat și Transilvania, iar momentul oportun pentru deschiderea sticlelor de șampanie este încă foarte îndepărtat.

  Doru-Petrișor Coliu - declarație politică: Lipsa de interes a instituțiilor statului față de problemele diasporei;

Domnul Doru-Petrișor Coliu:

"Lipsa de interes a instituțiilor statului față de problemele diasporei"

Mare mi-a fost mirarea să descopăr uimirea pe fața interlocutorilor italieni atunci când i-am întrebat dacă autoritățile italiene au dat un răspuns pozitiv cererii părții române de a crea echipe mixte de polițiști italieni și români destinate combaterii fenomenului de sclavie modernă la care sunt supuși unii cetățeni români de pe teritoriul Italiei. Uimire deoarece nu a existat nicio cerere în acest sens din partea autorităților române. Nu îmi pot explica lipsa de interes și comunicare a doamnei ministru de interne, Carmen Dan, care a trimis o delegație în Italia și care nu ne-a comunicat nicio realizare sau măcar o umbră de aranjament între ministerul pe care îl conduce și partea italiană. Sau poate doamna ministru încă nu a aflat că cele mai bune rezultate în acțiunile de luptă împotriva "caporalatului" s-au obținut atunci când, pe lângă autoritățile italiene, au fost trimiși și ofițeri români de poliție care au lucrat la vedere sau sub acoperire.

A fost nevoie ca o delegație parlamentară, a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaților, să se deplaseze în Italia pentru a vedea că acest subiect dureros și important avansează. Înțeleg lipsa personalului din MAI, însă nu pot înțelege lipsa de interes manifestată de acest minister în combaterea acestei plăgi a lumii moderne care este sclavagismul, așa cum nu pot înțelege secretomania doamnei ministru Dan, în privința acțiunilor întreprinse de ministerul pe care îl conduce, pentru eradicarea sclavagismului din Italia, Spania, Franța sau Germania. Nu ne putem culca pe o ureche, aruncând responsabilitatea campaniilor de informare în privința riscurilor de sclavagism pe umerii asociațiilor, deoarece nu membrii asociațiilor iau salarii confortabile, ci o armată întreagă de persoane din MAI. Poate că ar fi timpul să merite acele salarii, muncind cu adevărat.

Aceeași lipsă de interes am observat-o și la MAE, unde problemele sunt multiple, începând cu cozile infernale de la ghișeele consulatelor și terminând cu starea deplorabilă a unor spații de așteptare din unele consulate, spații demne de lumea a treia. Dacă putem înțelege că suprimarea taxelor consulare a adus un prejudiciu bugetelor consulatelor, nu pot înțelege însă aceste condiții deplorabile de primire a cetățenilor români. Așa cum nu pot înțelege că nu se creează unele ghișee speciale pentru femeile însărcinate și mamele cu copii. Românii din diaspora poate că ar prefera să plătească niște taxe consulare reduse, dar să beneficieze de condiții optime decât să nu plătească aceste taxe și să fie primiți în condiții deplorabile. Așa cum nu pot înțelege nici dispariția sau numărul redus de consulate itinerante. Suntem departe, ca condiții vorbind, de țări pe care noi le considerăm inferioare nouă, dar care ne pot da lecții în privința condițiilor de primire a cetățenilor lor.

Suntem singura țară europeană care își consideră diaspora economică aidoma unui dușman sau gunoi. Și nu programele, nefinanțate de altfel, de aducere a celor din diaspora acasă vor schimba ceva. Pentru țări ca Armenia, Turcia sau Israel, diaspora lor economică este considerată o valoare fără preț, deoarece cetățenii din afara granițelor țării sunt primii ambasadori ai acestor țări.

Doar pentru România, diaspora este inamicul numărul 1!

O mulțime de 5 milioane de suflete este considerată ca un inamic și tratată ca un nimic pentru un singur motiv - cetățenii români din diaspora au gustat adevărata democrație și adevărata libertate de gândire și nu mai pot fi controlați precum o parte a celor din România. Poate că ar trebui să încercați să gândiți ca ei decât să le cereți să gândească precum cei din țară. Sunt absolut sigur că ați fi mai câștigați dumneavoastră precum și țara pe care sunteți incapabili să o guvernați.

  Dumitru Oprea - declarație politică intitulată «Apocalipsele după Mișa» ascund adevăratele intenții ale Guvernului;

Domnul Dumitru Oprea:

"«Apocalipsele după Mișa» ascund adevăratele intenții ale Guvernului"

Când ministrul finanțelor, domnul Ionuț Mișa, a anunțat, ca din întâmplare, ideea introducerii unei taxe de solidaritate de 2% din fondul de salarii, începând cu 2018, a fost clar că asistăm la un nou episod de creștere a gradului de taxare a mediului privat. S-a folosit același tipar ca atunci când s-au anunțat posibila naționalizare a pilonului II de pensii și implementarea Split TVA.

Pentru orice observator atent al comunicării guvernamentale, vedem că lucrurile se petrec tot timpul după aceeași placă. La început, ministrul Mișa pare că scapă public, din naivitate, un plan construit însă diabolic în subsolurile PSD; apoi, fie președintele partidului, Liviu Dragnea, fie premierul Tudose nuanțează, neagă sau oferă o interpretare halucinantă a spuselor așa-zis naivului ministru de finanțe. Ulterior se anunță o măsură și mai catastrofală, care omoară mediatic discuția despre cea anunțată anterior, după care încep negocierile cu sindicatele și patronatele, în fața cărora, chipurile, se cedează și se anulează "apocalipsa după Mișa". Astfel, Guvernul își poate îndeplini adevărata dorință, implementarea "semiapocalipsei după Tudose".

De ce cred că suntem în fața aceluiași tipar și că taxa de solidaritate ar putea fi moneda de schimb pentru o măsură la fel de inacceptabilă, dar încă neanunțată? Recent, la întâlnirea cu membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României, premierul Tudose a obținut un angajament public prin care patronatele acceptă să mărească salariile brute în cazul trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat. Reprezentanții afacerilor străine și autohtone au recunoscut, spre bucuria premierului, că, din teama de a nu-și pierde angajații, nu vor accepta ca aceștia să rămână cu mai puțini bani în mână, după adoptarea măsurilor guvernamentale privind taxarea muncii. La schimb, Mihai Tudose a renunțat la implementarea Split TVA pentru întreg sectorul economic, într-un fals gest de mărinimie. De fapt, această măsură nici nu putea fi implementată de ANAF, fie și numai din motive tehnice! Astfel, Guvernul obține o victorie în privința unei ținte reale, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și cedează, în mod fals, pe subiectul Split TVA, care a fost, de la bun început, doar o manevră de comunicare.

Joaca practicată permanent de guvernarea Dragnea-Tăriceanu-Tudose, prin năucirea întreprinzătorilor români și străini, cu o cadență săptămânală, trebuie să înceteze acum, până nu va fi prea târziu și vom vedea plecări masive ale firmelor din România din cauza impredictibilității. Iar efectul cel mai grav al acestor relocări îi va costa pe mulți români locurile de muncă.

  Vasile-Florin Stamatian - declarație politică cu tema: Sărăcia este o problemă care trebuie rezolvată urgent!;

Domnul Vasile-Florin Stamatian:

"Sărăcia este o problemă care trebuie rezolvată urgent!"

Statisticile sunt îngrijorătoare. România are cea mai mare incidență a sărăciei în rândul salariaților, un salariat din cinci se află în risc de sărăcie. România are pensionari care trăiesc după o zi pe alta, fără bani de medicamente sau căldură. România are mii de copii care se culcă flămânzi.

Paradoxal, avem creștere economică, dar sărăcia devine tot mai mare, peste o treime dintre români sunt supuși riscurilor de sărăcie și excluziune socială, potrivit datelor Eurostat.

Datele publicate arată o adâncire puternică a inegalităților dintre bogați și săraci, un decalaj care crește între zonele geografice ale țării. Lipsa locurilor de muncă, accesul limitat la educație și condițiile precare pe care le oferă sistemul medical în aceste zone mai sărace ale țării trebuie rezolvate urgent.

Nu este atât de greu de înțeles că sărăcia este cea care subminează educația, iar lipsa acesteia va bloca șansele copiilor la un viitor mai bun, dar și proiectul de dezvoltare al României, proiect așteptat de ani de zile.

O țară în care analfabetismul și abandonul școlar sunt la cote ridicate, iar educația continuă să fie privită cu "ochii închiși", nu poate emite pretenția la o dezvoltare economică. O țară în care investițiile sunt la pământ, iar mediul privat este îngenuncheat de noi taxe și impozite, nu va crea noi locuri de muncă. O țară în care absorbția fondurilor europene este nesemnificativă, iar sistemul medical românesc este ignorat de actuala guvernare, nu va aduce o viață mai bună românilor.

Ce să mai vorbim despre satele izolate din munte ori cele care nu mai au, practic, locuitori, pentru că au plecat cu toții în străinătate?! Singura șansă de a evita sărăcia, în România, aceasta este: să pleci din țară! De aici apar alte drame, de data aceasta în familii: copii crescuți fără părinți, familii întregi ieșite dintr-un univers și intrate în altul, părinți, bunici care mor în singurătate și, mai ales, în sărăcie. Toate acestea sunt, domnilor guvernanți, realități concrete. Din punct de vedere teoretic, stăm bine: s-au stabilit planuri, an de an, pentru eradicarea sărăciei, planuri numai pe hârtie.

Actuala guvernare scârțâie din temelii, dar continuă să vândă iluzii legate de strategiile de combatere a fenomenului de sărăcie, o guvernare incapabilă să găsească măsuri concrete pentru ca România să poată ieși din acest cerc vicios. Iar problema fundamentală a realității românești, care trebuie să preocupe întreaga clasă politică din România, o reprezintă sărăcia!

  Mihăiță Găină - declarație politică: Libertatea de circulație, o încercare pentru România;

Domnul Mihăiță Găină:

"Libertatea de circulație, o încercare pentru România"

Libertatea de circulație este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene, însă atunci când este vorba de asigurarea asistenței medicale în cele mai sărace țări din blocul comunitar, precum România, aceasta poate fi o problemă. Și nu o spun doar eu, ci o arată și datele publicate de Comisia Europeană.

De multe ori am auzit afirmându-se că personalul medical a fost încurajat să emigreze de politicile salariale ale guvernelor postdecembriste. Pe lângă problemele salariale sunt invocate, mereu, condițiile din unele unități spitalicești. Nu neg că au existat și continuă să existe astfel de probleme provocate de un management mai puțin performant, însă trebuie să ne întoarcem privirea și către cauzele generale care au încurajat și susținut această migrație. Potrivit celor de la Comisia Europeană, acest fenomen este unul tipic pentru țările mai puțin dezvoltate.

Cei mai mulți angajați din domeniul medical, precum medicii și asistentele, se mută dintr-o țară în alta, spre deosebire de alte profesii, iar fluxul este, de cele mai multe ori, de la est la vest, adică din țările mai sărace către cele mai bogate. Altfel spus, exodul cadrelor medicale este mai pronunțat în estul și sudul Europei. Prin urmare, țările din regiune, inclusiv România, pregătesc, practic, medici pentru vecinii lor mai bogați. Pregătirea medicilor este un proces lung și costisitor, însă nu fiecare țară își poate recompensa la fel absolvenții. Cheltuielile pentru sistemul medical pe cap de locuitor variază drastic între statele membre UE, de la 816 euro în România, la peste 4.000 de euro în Luxemburg, Germania și alte țări occidentale.

Ori de câte ori Guvernul este arătat cu degetul pentru migrația către vest a cadrelor medicale, trebuie avut în vedere și faptul că U.E. și-a recunoscut responsabilitatea de a apăra unele state din afara blocului comunitar de o lipsă de personal medical, impunând restricții de recrutare. Doar că această decizie nu se aplică și în Uniune.

  Camelia Gavrilă - declarație politică: Bursele școlare - semnificații pedagogice, împliniri și evoluții necesare;

Doamna Camelia Gavrilă:

"Bursele școlare - semnificații pedagogice, împliniri și evoluții necesare"

Calitatea educației presupune o viziune coerentă, resurse umane bine pregătite, investiții în infrastructura educațională, o abordare curriculară modernă, dar și preocuparea constantă pentru accesul tinerilor - elevi, studenți, adulți chiar - la forme de educație solicitate pe piața muncii, dar și la trasee pe care și le doresc potrivit vocațiilor și aspirațiilor acestora.

Participarea elevilor și studenților la procesul de instruire și educație implică mult mai multe eforturi materiale decât simplul acces în unitatea de învățământ sau distribuirea gratuită a unor materiale didactice. În special în cazul învățământului superior, cheltuielile pe care familia parentală le are de suportat de-a lungul unui an de studiu sunt consistente și dificile, limitând accesul unora dintre absolvenții de liceu la continuarea studiilor. Drept consecință, din cauza unor asemenea obstacole materiale, învățământul superior pierde studenți buni, după cum și societatea este lipsită constant de aportul unor potențiali specialiști bine pregătiți.

Din aceste motive, statul își manifestă preocuparea pentru elevii și studenții proveniți din familii cu venituri precare prin acordarea burselor sociale. Acordate familiilor al căror venit lunar nu depășește, pentru fiecare dintre membrii acesteia, salariul minim pe economie, bursele sociale reprezintă, în cele mai multe dintre cazuri, singura soluție pentru ca elevii și studenții aflați într-o asemenea situație să poată continua ciclurile de studiu școlar sau universitar.

Bursele sociale sunt acordate doar elevilor și studenților proveniți din familii cu venituri reduse. De asemenea burse beneficiază și alte categorii de tineri de vârstă școlară aflați în situație de risc, tineri cu dizabilități sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, precum și orfanii de unul sau de ambii părinți.

În acest sens, creșterea cuantumului burselor în corelație cu diferite contexte financiare și economico-sociale reprezintă o prioritate și a bugetului viitor, o modalitate de a menține elevii în școală și studenții în facultăți. Considerăm că accesul elevilor în învățământul liceal sau profesional de calitate depinde major de existența unor burse care pot acoperi cheltuielile, dar și de o consiliere adecvată pentru carieră, printr-o orientare școlară și profesională avizată și responsabilă.

O altă categorie importantă în sistemul național de burse este reprezentată de suportul financiar care însoțește performanța școlară. Acordate din dorința de a răsplăti, pe de o parte, dar și de a stimula, pe de altă parte, obținerea unor performanțe în procesul de pregătire școlară, bursele de studiu și de merit se acordă elevilor și studenților cu rezultate deosebite obținute în timpul unui an de studiu. Bursele care se acordă pe baza rezultatelor obținute la învățătură sunt burse de studiu, burse de merit/de performanță.

Dacă bursele de studiu răsplătesc rezultatele școlare foarte bune, cele de merit, dar mai ales cele de performanță se constituie într-o categorie de recompense mult mai greu de obținut. Astfel, pentru a accede la o bursă de merit, nu este suficientă doar performanța școlară, aceasta trebuie să fie dublată de rezultate semnificative obținute în desfășurarea unor activități extracurriculare, iar accesul la bursele de performanță, numite și burse de excelență, presupune obținerea unuia dintre locurile situate pe podiumul olimpiadelor și concursurilor naționale organizate sub egida Ministerului Educației Naționale.

Semnalăm, în acest sens, votul final pentru modificarea și completarea Legii nr. 235/2010 pentru acordarea burselor de merit olimpic internațional. Astfel, nivelul bursei de merit olimpic pentru locul I reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acestei burse. În spiritul firesc și corect al ierarhizării valorice pentru locurile II, III și mențiuni internaționale se acordă 75%, 50% și, respectiv, 25% din salariul de bază minim brut pe țară. În semn de apreciere a rezultatelor profesorilor care pregătesc elevi și studenți olimpici, dovedind competență, pasiune și dedicație, legea prevede premii care vor fi stabilite anual de Ministerul Educației Naționale și integrate în bugetul ministerului cu responsabilitate financiară constantă.

Reprezentând, atât prin cuantumul, cât și prin prestigiul pe care îl conferă posesorului, cea mai râvnită bursă din sistemul național de educație, Bursa Meritul Olimpic se acordă doar acelor elevi și studenți care au obținut rezultate remarcabile (locurile I, II, III și mențiune) la olimpiadele școlare internaționale și poate fi păstrată pe toată durata studiilor, cu condiția păstrării sau îmbunătățirii performanței care a făcut posibilă acordarea acesteia.

Consecvent cu propria-i doctrină și receptiv la cerințele de educație și de formare ale generației tinere, actualul Program de Guvernare al Partidului Social Democrat încearcă să răspundă cu o implicare sporită necesităților naționale strategice de formare, de educare, dar mai ales de integrare socio-profesională rapidă și eficientă a tinerilor absolvenți. Este cunoscut faptul că, în ultimele decenii, România a pierdut mulți tineri capabili de înaltă performanță - elevi, studenți, absolvenți foarte bine pregătiți -, fenomen datorat, în principal, unor politici sectoriale deficitare, în cele mai multe dintre cazuri. Valorificând creșterea economică a ultimilor ani și dorind să diminueze cât mai mult exodul către alte țări din Europa și din lume, documentul propune un set de programe și măsuri, destinate strict acestui obiectiv, ce vor fi implementate treptat:

 • sprijinirea agenților economici care asigură pregătirea profesională și angajarea ucenicilor, prin acordarea unei sume de 500 de lei ucenic/lună (durată: 4 ani, impact bugetar: 160 milioane euro, beneficiari: 30.000 de tineri);
 • programul de angajare a absolvenților instituțiilor de învățământ superior (durată: 4 ani, impact bugetar: 80 milioane euro, beneficiari: 52.000 de tineri);
 • stimularea corelării sistemului național de educație cu solicitările pieței muncii, prin măsuri de genul celor care vizează dezvoltarea rețelei naționale a liceelor/programelor de antreprenoriat sau prin Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului.

O măsură deosebită și cu un impact social imediat o reprezintă cea referitoare la acordarea burselor studențești pe durata întregului an calendaristic, indiferent de natura acestora. De asemenea, tot din acest an, studenții beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport între localități. Pentru anul în curs, Ministerul Educației Naționale a alocat pentru plata burselor studențești o sumă totală de 567.270 mii lei, ceea ce a reprezentat o creștere de aproximativ 388 milioane lei comparativ cu anul precedent.

Este de la sine înțeles că, în construcția bugetară aferentă anului 2018, Ministerul Educației Naționale trebuie să includă în proiectul de buget sumele aferente menținerii în continuare a acestor măsuri, iar pe agenda Parlamentului României tema în discuție trebuie să fie prioritară.

În sfârșit, amintim și faptul că de sistemul de burse din țara noastră beneficiază și tineri din Republica Moldova, care studiază la noi, o formă de solidaritate pentru sprijinirea acestora în procesul de pregătire și de formare profesională, în spiritul relațiilor de colaborare educațională și culturală, al legăturilor istorice dintre cele două țări.

Sistemul de burse, analiza periodică și adaptarea acestora la contextele actuale economico-sociale, corelarea cu elemente de suport și protecție socială, în senul egalității de șanse și al principiului pedagogic esențial al accesului egal la o educație de calitate, includerea preocupării pentru stimularea performanței și pregătirea responsabilă a specialiștilor - toate acestea reprezintă un segment important al politicilor destinate educației, formării profesionale și problematicii tineretului.

  Găvrilă Ghilea - declarație politică: Guvernul Tudose va scoate la mezat blana «tigrului Europei» din pădure;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Guvernul Tudose va scoate la mezat blana «tigrului Europei» din pădure"

Banca Națională a României a făcut publice, recent, primele informații despre evoluția datoriei publice externe, la finele lunii august 2017, conform cărora aceasta a crescut cu peste 1,6 miliarde euro, atingând aproape 33,9 miliarde euro, față de cele 32,3 miliarde euro înregistrate la sfârșitul anului trecut.

Analizând aceste date - strict prin prisma celei mai mari creșteri a Produsului Intern Brut înregistrate în statele Europei Centrale și de Est, cu care s-a legitimat și împăunat până de curând Cabinetul Tudose -, constatăm că, de fapt, în ciuda unui PIB record de 5,8%, raportat la jumătatea anului în curs, în buzunarele majorității românilor bate doar vântul rece de toamnă.

Performanța economiei României era previzionată de Banca Mondială încă de la începutul actualului exercițiu financiar, surclasând net avansul de 4% al economiei Moldovei, de 3,7% al Ungariei, de 3,3% al Poloniei și de 3% al Bulgariei, față de o creștere medie de doar 3,5% prognozată pentru Europa Centrală.

Cu toate acestea, atunci când creșterea PIB se disipează în consum, acest indicator nu are cum să se reflecte proporțional în majorarea gradului de încasări bugetare și, implicit, în sustenabilitatea sănătoasă a creșterii veniturilor populației, alimentate și în prezent doar prin angajarea de credite externe împovărătoare pentru viitoarele generații de români.

Aceleași date furnizate de BNR cuantifică exercițiul datoriei externe pe termen lung, înregistrat la finele lunii august la aproape 70 miliarde de euro, în timp ce datoria externă pe termen scurt raportată la același interval de analiză se apropie de 25 miliarde de euro, în creștere față de sfârșitul anului precedent.

În aceste circumstanțe, e limpede că dezechilibrul balanței datoriei externe a fost generat de împrumuturile de pe piețele internaționale, care în loc să alimenteze investițiile publice în infrastructură au finanțat doar creșterea punctului de pensie, o parte din majorările salariale, dar și deficitul bugetar creat prin reducerea unor taxe și impozite promise de PSD în campania electorală.

În aceste condiții, performanța avansului economic va fi practic anulată de contraperformanța deficitului datoriei externe, iar Guvernul Tudose va fi nevoit să scoată la mezat chiar și blana "tigrului Europei" din pădure pentru ameliorarea acestui indicator de referință pentru eligibilitatea țării noastre în contractarea în condiții cât mai rezonabile a unor împrumuturi viitoare pentru stingerea unor credite ajunse la scadență.

  Nicolae Georgescu - intervenție intitulată 25 octombrie - Ziua armatei;

Domnul Nicolae Georgescu:

"25 octombrie - Ziua armatei"

Ziua de 25 octombrie se înscrie, alături de alte sărbători cu specific militar - Ziua Forțelor Terestre, Ziua Aviației și Forțelor Aeriene, Ziua Marinei, zilele diferitelor arme și specialități, în categoria momentelor aniversare la care participă, sub diverse forme, nu doar cei ce poartă uniforma militară, ci toate segmentele societății civile. Acest lucru se datorează respectului de care se bucură armata română în rândurile tuturor cetățenilor, fapt probat de prezența sa constantă pe unul din primele două locuri în sondajele de opinie, alături de biserică, ca o instituție în care oamenii au încredere și pe care o prețuiesc, înțelegându-i menirea, valoarea și necesitatea.

Ziua armatei reprezintă un moment important, impregnat de simbolismul și semnificațiile proprii acestei instituții, cu rol definitoriu între structurile fundamentale de bază ale statului modern. Este zi de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea noastră și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.

Din anul 1830, anul înființării armatei române moderne, până în 1951, în tradiția românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituții. Deși armata, ca organism al statului român, nu a avut propria zi aniversară, diferitele genuri de arme, unități și mari unități își sărbătoreau ziua odată cu praznicele propriilor patroni spirituali. Acești patroni au fost confirmați pentru categoriile de forțe armate prin Înaltul Decret Regal nr. 1621/1929, iar pentru unitățile ce aparțineau aceluiași tip de armă prin Înaltul Decret Regal nr. 1343/1931. În martie 1948, acest gen de sărbătoare a fost abandonat. Pe 20 iulie 1951, Prezidiul Marii Adunări Naționale a emis Decretul nr.125 în vederea declarării zilei de 2 octombrie ca "Ziua Forțelor Armate ale R.P.R.". În 1958, prin ordin al ministrului forțelor armate, s-a revenit la tradițiile unităților și marilor unități cărora li s-a permis să-și sărbătorească sau să comemoreze principalele momente din toată perioada existenței lor.

În anul următor retragerii armatei sovietice din România, prin Decretul nr. 381/1959, Ziua Forțelor Armate a fost mutată pe data de 25 octombrie. Motivul principal al deciziei de schimbare a zilei armatei trebuie căutat în faptele armatei române și în rezultatul acestora: în ziua de 25 octombrie 1944 armata României a trăit un moment înălțător, prin atingerea hotarului firesc al patriei sale, prin reîntregirea graniței de vest a României și anularea, de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena.

Există în cultura și psihologia fiecărui popor o anumită semnificație a serviciului și a profesiei militare, o imagine favorabilă asupra instituției militare, ca purtătoare a unor valori naționale specifice și ca instrument capabil să le apere mai ales în momentele cruciale ale existenței națiunii respective. Într-un fel și într-o anumită măsură, armata este percepută de populație ca sursă de speranță și ca un factor de stabilitate, îndeosebi în situațiile de criză internă sau/și externă. La noi, dar și în țările UE, populația are o atitudine favorabilă atât față de armată ca instituție a statului, cât și de executarea serviciului militar, mai precis de alegerea profesiei militare ca ocupație de bază, considerându-se că îi determină pe tineri să însușească o serie de norme, valori și reguli sociale fundamentale pentru conduita lor prezentă și viitoare. Opinia generală este că armata reprezintă o instituție absolut necesară într-o societate umană, date fiind actualele pericole și amenințări la adresa securității naționale, a persoanelor în calitatea lor de cetățeni ai statului.

Importanța și rolul unei armate naționale este subliniat, la nivel european, de lansarea, la 7 iunie 2017, de Comisia Europeană a unui Fond european de apărare. Fondul va coordona, va suplimenta și va amplifica investițiile naționale în cercetarea din domeniul apărării, în dezvoltarea de prototipuri și în achiziționarea de echipamente și tehnologii destinate sectorului apărării. Fondul de apărare european trebuie să contribuie la consolidarea unei Uniuni Europene care își protejează și își apără cetățenii, fiind complementar cu alte două direcții de acțiune, și anume cu Planul de implementare a strategiei globale în domeniul securității și al apărării, care identifică acțiunile necesare pentru concretizarea acestuia, și cu punerea în aplicare a Declarației comune UE-NATO. Cu sprijinul Parlamentului European și al statelor membre, Fondul european de apărare poate deveni elementul principal al dezvoltării uniunii securității și apărării europene pe care cetățenii o așteaptă.

Susținut și de aceste măsuri, în ședința CSAT din 1 august 2017, s-a aprobat Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026. Documentul conține o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanță cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României și ale Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă.

Trebuie remarcat și faptul că în anul 2015 s-a aprobat Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019 - O Românie puternică în Europa și în lume, în ordine cronologică fiind al cincilea astfel de document, începând cu anul 1999. Strategia este cu atât mai importantă cu cât ea trebuie să explice modul în care se va garanta securitatea națională a României, într-un context strategic fără precedent, marcat de instabilitate geopolitică și multiple incertitudini.

În fiecare an, la 25 octombrie, se cinstește un însemnat moment, dar semnificațiile sunt mult mai largi și profunde, această zi încorporând întreaga tradiție ostășească a românilor, inclusiv cea din secolele XIV-XVII, când domnitori precum Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Mihai Viteazul, Matei Basarab au obținut victorii strălucite pe marile câmpuri de luptă ale Europei: Nicopole (1396), Belgrad (1456), războaiele Ligii Sfinte (1593-1606). Sunt omagiați cu acest prilej toți ostașii căzuți în războaiele din secolele al XIX-lea și al XX-lea, dar și militarii români care astăzi își fac datoria în poligoanele și câmpurile de aplicații din țară, pe teatrele din Afganistan, Balcanii de Vest sau ca observatori ONU în diferite țări ale lumii.

De aceea, ziua de 25 octombrie este una dintre cele mai importante sărbători naționale, în care poporul român își omagiază armata, faptele ei de arme din trecutul mai depărtat și mai apropiat, pe toți cei care astăzi, în haină militară, sunt permanent la datorie. Toți ar trebui să folosim acest prilej de sărbătoare pentru a felicita bravii ostași ai neamului românesc și pentru a evoca, cu emoție în suflet, faptele de arme ale înaintașilor noștri. Ziua Armatei României este legată efectiv și afectiv de îndeplinirea idealurilor naționale: unitate, independență, suveranitate, integritate teritorială.

  Glad-Aurel Varga - declarație politică: Mediul, apele și pădurile - inexistente în bilanțul celor 100 de zile ale guvernării Tudose;

Domnul Glad-Aurel Varga:

"Mediul, apele și pădurile - inexistente în bilanțul celor 100 de zile ale guvernării Tudose"

Parcurgând bilanțul schematic al primelor 100 de zile ale Guvernului Tudose, mi-a rămas în minte că România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2017 și că s-a înregistrat o "recoltă record" la grâu, secară, rapiță și mazăre. Bucuros de asemenea vești minunate, m-am oprit apoi asupra unor domenii care mă preocupă în mod deosebit.

Astfel, capitolul referitor la mediu este inexistent în acest raport, deși cunoaștem cu toții problemele grave cu care se confruntă țara noastră în ceea ce privește deșeurile și poluarea atmosferică.

Capitolul "Ape și păduri" debutează cu aprobarea schemei de ajutor pentru acordarea de compensații financiare pentru proprietarii de păduri din zonele protejate. Însă respectarea dreptului la proprietate este garantat de Constituție, deci aceste compensații aparțin de drept proprietarilor, reprezentând contravaloarea produselor, care nu pot fi recoltate din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice ce determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă. Ele trebuiau acordate încă din 2009, procesul fiind tărăgănat de guvernele perindate în acest timp.

În continuare, în baza aceluiași bilanț, adoptarea Regulamentului privind valorificarea masei lemnoase din pădurile proprietate publică "asigură cu prioritate lemnul de foc pentru populație", și, ceva mai jos, în text se precizează că "s-au simplificat procedurile care facilitează accesul cetățenilor la lemnul din propriile păduri și din vegetația din afara fondului forestier". Noroc cu această toamnă târzie, pentru că, la episodul de vreme urâtă de la începutul lunii octombrie, cazurile prezentate de presă au arătat că populația se confruntă cu lipsa lemnelor de foc, la fel ca și în anii trecuți. Una dintre cauze este chiar suprareglementarea administrației silvice, care a dus la blocaje ale valorificării masei lemnoase.

Dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL nu poate fi clasificată ca realizare, din moment ce abia a fost demarată.

Da, este necesară, având în vedere că acest sistem este disfuncțional, se blochează frecvent și duce la stoparea activității administrației silvice.

Este adevărat că a început a doua etapă a Proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți" (INPCP), dar România a primit în anul 2016 finanțarea adițională (AF), în valoare de 48 milioane de euro, pentru a pune în aplicare INPCP - AF. Acum doar s-au finalizat procedurile și a început concret proiectul, deci realizarea aparține altora.

Mai aflăm că a început a doua etapă a proiectului de reconstrucție a plajelor.

Țin să reamintesc că plajele reabilitate în prima etapă la Mamaia și Eforie Nord s-au surpat la sfârșitul lunii februarie 2017, deoarece firmele câștigătoare nu au respectat prevederile din caietul de sarcini. Investiția a costat aproximativ 170,5 milioane euro, incluzând și sume suplimentare stabilite prin acte adiționale, pe care firma românească (abonată la contractele cu statul) le-a aprobat. Consolidarea trebuia să dureze 50 ani.

Surpriză sau nu, studiul de fezabilitate pentru a doua etapă, de peste 770 milioane euro, este realizat de aceeași firmă românească împreună cu o companie olandeză. Considerând "rezultatele" din prima etapă și faptul că aceeași firmă este implicată în cea de a doua, dați-mi voie să mă îndoiesc că nu se vor schimba costurile estimate sau că lucrările vor fi conforme cu prevederile caietelor de sarcini.

Deci, stimați guvernanți, mai ușor cu "realizările" pe scări!

  Ileana Cristina Dumitrache - declarație politică: Avem o problemă gravă cu spitalele din România. O știm, dar ce facem?;

Doamna Ileana Cristina Dumitrache:

"Avem o problemă gravă cu spitalele din România. O știm, dar ce facem?"

În mod real ne confruntăm cu o subfinanțare a sistemului sanitar românesc și o diminuare considerabilă a numărului de salariați din unitățile sanitare. De asemenea, se știe, există și un mare dezinteres în folosirea banului public, pentru că, până la urmă, ca în orice domeniu, este vorba de dăruire, conștiință, de interesul sau dezinteresul fiecărui angajat din sistem față de munca pe care o prestează, față de cetățenii care apelează la serviciile medicale .

Știm că în ultimii 6 ani, peste 14.000 de cadre medicale au plecat din România, iar lipsa personalului de specialitate creează o presiune considerabilă în sensul scăderii calității și chiar cantității serviciilor medicale care sunt acordate pacienților. În plus, dintre motivele care interferează negativ - în mod semnificativ - cu lipsa de personal calificat din sistemul sanitar face parte și lipsa resurselor financiare necesare.

Cu toate acestea, nu pot să nu amintesc cum Casa Națională de Asigurări de Sănătate a utilizat banii publici fără niciun folos pentru pacienți.

Sistemul Informatic Unic Integrat a fost prost conceput și executat, dovedindu-se a fi o cheltuială imensă și inutilă. Cine răspunde pentru acest prejudiciu? CNAS nu a urmărit și nu a controlat modul de utilizare a fondurilor alocate unităților sanitare de casele de asigurări de sănătate județene pentru derularea programelor naționale de sănătate. S-au decontat medicamente în valoare de aproape 900.000 de euro în baza unor rețete întocmite pe numele persoanelor decedate, dar, iată, nimeni nu are vreo responsabilitate!

Mă întristează, pentru că o problemă extrem de importantă pentru noi, toți, pare să nu aibă rezolvare, și bolnavii din județul Constanța nu fac excepție. Sunt cu atât mai afectați cu cât Ministerul Sănătății a acordat cu puțin peste bugetul solicitat, 54,09%, Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Apostol Andrei" din Constanța, în condițiile în care această unitate medicală reprezintă singura structură care asigură asistența medicală de urgență pentru aproape 770.000 de locuitori ai județului Constanța, precum și coordonarea regională pentru Regiunea Sud-Est, primind pacienți transferați de la unități din județele limitrofe - Tulcea, Ialomița, Călărași. Subdimensionarea bugetului pune în pericol activitatea unității medicale menționate și creează disfuncționalități majore în desfășurarea activității medicale, mai ales că secția de oncologie a spitalului a rămas singura de gen din județ. Mă sperie gândul că există lungi liste de așteptare, pe care sunt înscriși bolnavii care au nevoie de medicamente pentru boli extrem de grave, precum cele autoimmune, iar o bună parte dintre miile de cetățeni care suferă de cancer nu au mai avut acces la medicație, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța aflându-se în imposibilitatea de a asigura tratamentele pentru toți bolnavii de cancer.

  Ioan Balan - declarație politică cu tema: Drumul expres Ploiești-Pașcani se va realiza la... Sfântul așteaptă;

Domnul Ioan Balan:

"Drumul expres Ploiești-Pașcani se va realiza la... Sfântul așteaptă"

M-a întristat foarte tare sfidarea proaspătului demisionar ministru Răzvan Cuc, care, la predarea mandatului, încerca să ne convingă că avem de ce să-l regretăm pentru marile sale realizări în domeniul investițiilor în infrastructură. Domnul Cuc a promis enorm și a făcut nimic. Mai grav este faptul că și înlocuitorul Domniei Sale, domnul Felix Stroe, a promis public că va continua ceea ce a făcut domnul Cuc, adică va continua să facă nimic. Asta da sinceritate politică!

Românii sunt revoltați de faptul că anul viitor, la împlinirea Centenarului Marii Uniri, România, care a cheltuit zeci de miliarde de euro inutil, nu are încă provinciile istorice legate între ele prin căi de comunicații moderne, rapide, care să genereze prosperitate economică. Autostrada Pitești-Sibiu, care ar fi trebuit să lege Valahia de Transilvania, va intra cu siguranță în Carte recordurilor pentru incompetență și nepăsare, căci proiectele pentru aceasta datează din anul 1938. Încet și sigur, drumul care ar fi trebuit să aducă Moldova și Bucovina mai aproape de Capitală va concura la penibilul clasament al proiectelor veșnic amânate și nerealizate.

Sunt unul dintre parlamentarii care s-au luptat pentru susținerea realizării unei infrastructuri rutiere și feroviare care să scurteze timpul parcurs de la Siret la București. Nu există ministru, care a condus soarta transporturilor din ultimii zece ani, care să nu fi fost tras la răspundere de mine pe această temă. Mereu, dar absolut mereu, am primit asigurări, garanții și chiar termene mincinoase că un drum modern de la Ploiești la Pașcani și de aici până la Siret se va face cu prioritate! Atât de multe și mincinoase au fost angajamentele miniștrilor, căci nici astăzi nu au reușit să încheie măcar procedurile de licitație și să pună firmele de profil la muncă! Am ajuns la ridicolul situației în care orașe precum Clujul, vor să facă centura ocolitoare a orașului, pentru că Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii nu a fost capabilă să construiască, în ultimii ani, nici măcar un Km. nou de infrastructură modernă de mare viteză. Din fericire pentru Cluj, acesta este un oraș bogat, care-și poate permite investiții proprii în infrastructura națională. Din păcate pentru Moldova, nu avem orașe așa de bogate care să poată din resurse proprii să facă ceea ce Guvernul nu este în stare, deși are bani și de la buget și din fondurile europene.

Am afirmat obsesiv faptul că fără o infrastructură de transporturi corespunzătoare, Moldova nu are nicio șansă să iasă din sărăcie. Singurul care mi-a dat dreptate, și îi mulțumesc pentru susținere, este Guvernatorul Băncii Naționale a României, domnul Mugur Isărescu, care ne arată precis de ce o parte a României se îndreaptă către prosperitate, iar altă parte, poate mai mare decât prima, nu are nicio șansă să iasă din sărăcie. Eu nu am mers atât de departe ca domnul guvernator, să visez și la mult promisa și mult amânata autostradă Iași - Târgu Mureș. Nici nu am mai sperat la așa ceva când am văzut că Mihai Tudose a tăiat la jumătate banii pentru investiții în transporturi, alocați în 2017, iar fondurile europene atrase de România, după 4 ani de la începtul exercițiului financiar european 2014-2020, la capitolul infrastructură, sunt fix zero. Am sperat ca măcar ceea ce s-ar fi putut realiza mai ușor, adică modernizarea drumului rapid Ploiești-Pașcani, să nu fie trasă pe dreapta din cauză că nu mai sunt bani sau pentru că nu le pasă.

Disprețul și incompetența miniștrilor PSD-ALDE se vede în demararea lucrărilor la acest drum extrem de important pentru Moldova. În urmă cu fix un an de zile, în luna noiembrie 2016, CNAIR lansa în sistemul de achiziții publice patru licitații pentru studiile și proiectele tehnice necesare realizării drumului de mare viteză, de 330 Km., de la Ploiești prin Buzău, Focșani și până la Pașcani. În luna ianuarie 2017 acestea trebuiau să intre în procedură de selecție și imediat să fie atribuite. Au trecut de atunci nu mai puțin de zece luni și nu mai puțin de 15 amânări, iar astăzi, la un an de la declanșarea procedurilor, nici măcar licitațiile nu sunt încheiate. Consecințele incompetenței, din păcate, se văd nu numai în sărăcia care rămâne și se adâncește în Moldova, ci, mai grav, se cuantifică și numărul victimelor accidentelor rutiere, care nu încetează să apară, zi de zi, din cauza drumurilor proaste.

Cine a avut o minimă speranță că Guvernul PSD-ALDE va reuși să construiască ceva în România s-a înșelat amarnic. Și eu, personal, m-am înșelat, pentru că îmi stă în obicei să creditez cu bună-credință chiar și pe adversarii politici. Guvernarea vorbește însă prin fapte, iar PSD și ALDE au reușit doar să păcălească, să mintă și, în realitate, să nu facă nimic.

  Ionela Viorela Dobrică - declarație politică despre combaterea traficului de ființe umane;

Doamna Ionela Viorela Dobrică:

Această declarație politică este prilejuită de faptul că săptămâna trecută, pe 18 octombrie, a fost Ziua Europeană împotriva Traficului de Ființe Umane, iar pe teritoriul României, între 16 și 22 octombrie a fost condusă Campania "Săptămâna luptei împotriva traficului de persoane". Uniunea Europeană a instituit această zi pentru a trage un semnal de alarmă în privința unuia din cele mai josnice acte pe care un om le comite: exploatarea altei ființe umane.

Traficul de persoane îmbracă multiple forme. Conform Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane, la care și România este semnatară, articolul 4 explică: "a) expresia trafic de ființe umane desemnează recrutarea, transportul, transferul, cazarea sau primirea persoanelor, prin amenințarea ori prin utilizarea forței sau a altor forme de constrângere, prin răpire, fraudă, înșelăciune, abuz de autoritate ori de o situație de vulnerabilitate sau prin oferirea ori acceptarea de plăți sau de avantaje pentru obținerea consimțământului unei persoane având autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării. Exploatarea cuprinde cel puțin exploatarea prostituției celorlalți sau alte forme de exploatare sexuală, munca ori serviciile forțate, sclavia sau practicile similare acesteia, aservirea ori prelevarea de organe; b) consimțământul unei victime a traficului de ființe umane la exploatarea enunțată la lit. a) nu prezintă relevanță atunci când a fost utilizat unul dintre mijloacele enunțate la lit. a); c) recrutarea, transportul, transferul, cazarea sau primirea unui copil în scopul exploatării se consideră trafic de ființe umane, chiar dacă nu implică niciunul dintre mijloacele enunțate la lit. a); d) termenul copil desemnează orice persoană cu vârsta mai mică de 18 ani; e) termenul victimă desemnează orice persoană fizică care este supusă traficului de ființe umane, astfel cum acesta este definit în prezentul articol."

După cum putem observa, Convenția precizează că acestea sunt doar o parte din acțiunile pe care o persoană le poate întreprinde împotriva alteia și care se încadrează la trafic de persoane. Pericolul pe care îl reprezintă acest flagel social este mult mai extins decât ne putem imagina, și de cele mai multe ori depășește granițele statelor, rețelele de crimă organizată care se ocupă cu astfel de acțiuni fiind transnaționale.

Una din problemele principale în combaterea traficului de ființe umane este depistarea acestor cazuri. De cele mai multe ori victimele traficului de persoane trebuie să se confrunte pe lângă traumele produse de aceste experiențe și cu oprobiul societății, iar cei care pot semnala astfel de cazuri sunt deseori la fel de speriați de eventuale consecințe. De aceea, consider că printre cele mai eficiente metode pentru eradicarea exploatării oamenilor sunt prevenția, informarea și descurajarea traficanților. Noi, cei care avem atenția publicului și putem influența pozitiv opiniile și obligația, conform mandatului încredințat de cetățeni, să acționăm în beneficiul tuturor, trebuie să încurajăm, de câte ori avem ocazia, informarea în privința situațiilor posibil periculoase, să susținem pedepsirea drastică a celor care încearcă să obțină avantaje în urma exploatării unei alte ființe umane și să promovăm programele de asistare și protejare a victimelor.

Cu ocazia acestei declarații, salut inițiativa Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, care derulează Proiectul "Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetățenilor", în cadrul căreia se face o amplă campanie de informare în scopul reducerii cererii și ofertei asociate tuturor tipurilor de exploatare, combaterea stereotipurilor și prejudecăților care vizează victimele traficului de persoane și creșterea implicării în activitățile de prevenire a multiplicatorilor de opinie.

Personal, îmi doresc să putem trăi fiecare dintre noi într-o lume în care să ne simțim în siguranță în orice situație, iar din acest fapt fac un scop al mandatului meu.

  Marilen-Gabriel Pirtea - declarație politică: Protestele bugetarilor din domeniul sănătății sunt datorate promisiunilor nerespectate în guvernarea PSD-ALDE;

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

"Protestele bugetarilor din domeniul sănătății sunt datorate promisiunilor nerespectate în guvernarea PSD - ALDE"

La mai puțin de un an de la instalarea la guvernare, avem certitudinea că politica liderilor PSD și ALDE înseamnă doar promisiuni fără acoperire, minciuni prin omisiune și manipulări grosiere.

Cea mai clară dovadă a acestor rele obișnuințe politice se află în valul de proteste din aceste zile, organizate de reprezentanți ai salariaților bugetari, cei care s-au văzut mințiți în mai multe rânduri de actualii guvernanți.

Demonstrațiile desfășurate în aceste zile în fața Guvernului, de câteva mii de angajați din sănătate, sunt datorate nemulțumirilor acumulate. Pe bună dreptate, aceștia sunt nemulțumiți pentru că există pericolul ca noile măsuri ale Guvernului să le reducă drastic veniturile, seria principalelor temeri ale bugetarilor din sănătate referindu-se la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, iar apoi la plafonarea sporurilor la nivelul de 30%.

Cazul angajaților din sănătate se înscrie în seria mai largă a sectoarelor în care salariații devin profund nemulțumiți de discrepanța dintre promisiunile electorale și măsurile dezamăgitoare luate de PSD - ALDE. Merită să spunem că primele și cele mai cunoscute promisiuni de campanie la care PSD a renunțat de când guvernează sunt:

 • Neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei;
 • Facilitățile pentru personalul medical;
 • Reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018;
 • Impozitul zero pe dividende de la 1 ianuarie 2018;
 • Adoptarea Legii pensiilor, despre care știm bine că, după ce ministrul muncii a promis adoptarea legii până la 1 octombrie și aplicarea începând de anul viitor, Liviu Dragnea a anunțat amânarea ei pentru 2019.

Niciodată nu am întâlnit o mai mare diferența dintre promisiuni și realități, în ultimii 28 de ani, aceasta este cea mai obiectivă concluzie despre guvernarea PSD - ALDE, iar primii salariați afectați de populismele electorale ale liderilor PSD-iști sunt bugetarii, cei care, în cel mai optimist scenariu, vor beneficia de creșteri salariile nete cu doar 3,8%, față de cele 25% promise. O gogoașă electorală marca PSD! În plus, veniturile salariale de la stat și din privat, erodate de scumpiri, vor fi diminuate și de transferul către angajați a cotelor de contribuții la asigurările sociale și de sănătate. O adevărată înșelăciune! Această măsură va diminua măririle salariale acordate bugetarilor și va afecta negativ salariile nete din sectorul privat. PSD demonstrează că e loc întotdeauna de poveri și mai mari pe umerii salariaților.

Protestele angajaților din sectorul bugetar, desfășurate în ultimele zile în fața Guvernului, arată neseriozitatea PSD - ALDE, care a folosit promisiuni de mare ecou înainte de alegeri, iar acum își acoperă incompetența și incoerența doar cu minciuni și decizii cu efect de bumerang pentru angajați și angajatori. Oamenii nu mai sunt însă așa de ușor de mințit, protestul lor arată că perioada de liniște a guvernanților a trecut, urmează vremea scadențelor pentru PSD și ALDE.

  Marius Bodea - declarație politică cu tema: Moldova, izolată de guvernarea PSD-ALDE!;

Domnul Marius Bodea:

"Moldova, izolată de guvernarea PSD-ALDE!"

Niciun proiect public major nu a fost finanțat de Guvernul Românie în județul Iași în 2018. Autostrada Moldova - Transilvania a rămas la stadiul de vorbe, șoseaua ocolitoare a municipiului Iași a rămas un simplu credit de angajament netranspus în realitate, Spitalul Regional de Urgență a ajuns să fie un alt instrument de propagandă pentru primarul Chirica, iar investițiile la Aeroportul Internațional Iași au stagnat din 2016.

Iașiul reușește prin forțele sale să se dezvoltate, având trasă frâna de mână de Primărie, printr-o politică administrativă vetustă, și de către Guvern, prin lipsa finanțării pentru proiectele publice majore.

Pe 23-24 noiembrie urmează să aibă loc ședința comună a Guvernului și Parlamentului, la Iași. Dacă aceste festivisme nu sunt întărite de alocarea de fonduri în infrastructură, și mă refer în special la realizarea autostrăzii Moldova - Transilvania și la finalizarea Variantei Ocolitoare a municipiului Iași, acest moment nu are nicio relevanță pentru comunitatea noastră.

Între banii cu care cotizăm la bugetul central și banii care se întorc în regiune doar din impozitul pe venit este o diferență de 380 milioane de lei.

Moldova trimite, anual, bugetului de stat mai mult cu 380 mil. de lei decât primește înapoi, doar din impozitul pe venit. Este un mit acela că regiunea noastră este ținută în spate de restul țării.

România de azi nu ar fi fost posibilă fără Unirea de la 1859, Unirea de la 1918 sau sacrificiile Iașiului din Primul Război Mondial, iar orașul și regiunea noastră au jucat un rol covârșitor în acele momente.

Așadar, nu vrem doar festivisme, ci finanțări concrete pentru proiectele de infrastructură.

  Márton Árpád-Francisc - declarație politică referitoare la măsurile de represiune la care a fost supusă comunitatea maghiară de-a lungul timpului;

Domnul Márton Árpád-Francisc:

În Europa mai toate mișcările reformatoare au avut un caracter continental. Totodată, mai toate puterile au încercat să-și consolideze dominația prin învrăjbirea diferitelor categorii de oameni. Începând cu secolul al XIX-lea, aceasta a primit un caracter național. Așa s-a întâmplat și în 1848 în Imperiul Habsburgic. Așa s-a încercat și în 1956 în Republica Populară Româna. Cu toate acestea, mișcările din acel an, începute în Polonia și preluate repede de Cehoslovacia, Ungaria și România, au avut peste tot un caracter reformator sau anticomunist, și învrăjbirea națională nu a funcționat. După izbucnirea revoluției din Ungaria, pe 23 octombrie 1956, foarte repede și studențimea din România a preluat ideile acesteia. Într-un singur loc, la Cluj, s-a reușit prin divizare naționalistă împiedicarea solidarizării tuturor studenților, indiferent de etnie. La Timișoara, în zilele de 30-31 octombrie, mii de studenți au manifestat, a-și zice ca în decembrie ’89, împotriva sistemului, ciocnindu-se cu forțele de ordine, fiind arestați în jur de 2000 dintre ei. În București, manifestarea ar fi trebuit să aibă loc pe 5 noiembrie, cu o zi după ce tancurile armatei sovietice au intrat în Budapesta. Forțele de ordine au ocupat Piața Universității pentru a împiedica această manifestare. A urmat o perioadă cruntă de răzbunare, puterea conducătorului de atunci, Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a întărit, au apărut pe scena politicii mari tineri ca Ion Iliescu, Nicolae Ceaușescu, iar politica partidului comunist nu a mai urmat calea reformelor din restul blocului comunist, mai mult, a primit un caracter naționalist.

În anii care au urmat, în jur de 120.000 de evrei au părăsit țara, dar cel mai crunt lovit de măsurile de represiune a fost comunitatea maghiară. În 1958 este desființată secția maghiară a Liceului Pedagogic din Bacău. La ședința națională din februarie 1959 al UAS din RPR, Gheorghe Gheorghiu-Dej a lansat prima dată oficial ideea pericolului segregației etnice a învățământului, lansând demersurile pentru desființarea școlilor maghiare. În primăvara aceluiași an, sub îndrumarea directă a lui Nicolae Ceaușescu, Universitatea Bolyai este desființată prin comasare cu Universitatea Babeș și se înființează actuala Universitate Babeș-Bolyai. În toamna aceluiași an, toate școlile de la toate nivelele cu predare în limba maghiară devin doar secții în școli mixte. În 1960 Regiunea Autonomă Maghiară, care cuprindea teritoriile fostelor scaune secuiești, cu o populație de peste 77% maghiară, este transformată în Regiunea Mureș Autonomă Maghiară, din care două raioane majoritar maghiare sunt alipite Regiunii Brașov și un raion majoritar român din sud-estul județului Cluj este alipit noii regiuni, populația maghiară scăzând la 61%. Odată cu reorganizarea teritorială din ’68, dispare ultima formă de autonomie teritorială a maghiarimii din România și sunt înființate 3 județe: Mureș, Harghita și Covasna, iar populația maghiară din noul înființat județ Mureș scade sub 50%. În 1976, prin înființarea secției române a Institutului de Teatru "Szentgyörgyi István" din Târgu Mureș, în România, până în 1990, nu a mai existat nici o instituție de învățământ cu limbă de predare doar maghiară.

Astăzi constatăm cu stupoare că discursul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej se renaște prin vorbele, surpriză, politicienilor național-liberali, ai căror lideri erau întemnițați în anii ’50 tocmai de comuniști, și, tot surpriză, de partidul al cărui lider, în persoana senatorului Traian Băsescu, acum câțiva ani, a comandat o lucrare pentru condamnarea comunismului, în care, e adevărat, doar o pagină se referă la mișcările anticomuniste din 1956.

  Marilena-Emilia Meiroșu - declarație politică: Manualele școlare - o provocare a sistemului de învățământ național;

Doamna Marilena-Emilia Meiroșu:

"Manualele școlare - o provocare a sistemului de învățământ național"

Sistemul de învățământ românesc s-a confruntat în ultimii 27 de ani cu o multitudine de probleme sistemice, cea mai acută fiind de departe subfinanțarea educației naționale, pentru care niciun Guvern postdecembrist nu a identificat o soluție optimă.

Însă, unul dintre subiectele de actualitate din sfera sistemului de învățământ românesc îl constituie manualele școlare. Reforma în acest domeniu a fost declanșată în urma acordului cu Banca Mondială din anul 1993, însă de peste două decenii, de când a fost introdus acest sistem al editării manualelor în regim de piață liberă, nu numai că nu a crescut calitatea educației, ci s-au obținut rezultate opuse scopurilor urmărite, dovedindu-se un eșec răsunător. Mai mult, prin dezvoltarea necontrolată a industriei auxiliarelor, s-a ajuns la impunerea unor mari cheltuieli părinților și la încărcarea excesivă a ghiozdanelor elevilor.

În acest context, doresc să salut inițiativa legislativă privind "Proiectul Legii manualului școlar", aflată în dezbatere publică, prin care Ministerul Educației Naționale vizează reglementarea procesului de elaborare și achiziționare a manualelor școlare.

Referitor la prevederile acestui proiect de act normativ, consider deosebit de important introducerea unui nou sistem de aprobare a manualelor de bază, axat pe criterii valorice, implicând inclusiv Academia Română, cel mai important for științific al țării, pentru a se evita inserarea în cuprinsul acestora a unor greșeli științifice, informații incomplete sau depășite, calitatea manualelor fiind conferită tocmai de o evaluare corectă a manuscriselor autorilor, realizată de profesioniști.

În același registru, problema lipsei manualelor sau furnizarea lor cu întârziere de edituri, fapt ce a generat disfuncționalități în procesul educațional, a fost soluționată prin adoptarea Ordonanței de urgență privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A., ca urmare a reorganizării Regiei Autonome "Editura Didactică și Pedagogică". Astfel, Ministerul Educației Naționale va putea gestiona tipărirea manualelor școlare, acestea putând fi distribuite către unitățile de învățământ în timp real, evitându-se situații de genul celor existente în prezent.

Consider binevenite aceste noi reglementări legislative, care vor conduce la eficientizarea demersului didactic și creșterea calității actului educațional din învățământul preuniversitar, în scopul adaptării la cerințele societății actuale. Formarea, educarea și dezvoltarea generațiilor viitoare pornește de la cele mai fragede vârste, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită fiecărei etape de studiu.

Viziunea social-democrată este că un sistem educațional preuniversitar performant este unul care formează elevi având atât cunoștințe solide, cât și însușiri care îi ajuta să performeze social, să se integreze în grupuri și pe piața muncii, să își dezvolte competențe și abilități pentru viață.

Partidul Social Democrat încurajează dezvoltarea unui parteneriat solid între actorii implicați și guvernanți, în spiritul valorilor democrației participative, creșterea calității actului educațional reprezentând o constantă a politicilor guvernării social-democrate. Legea manualului școlar, indiferent de disciplină, reprezintă în sine unul dintre demersurile noastre ce au ca scop creșterea de noi generații ancorate în realitățile societății, astfel încât să poată face față provocărilor viitoare.

  Mihai Weber - declarație politică: Reducerea emisiilor poluante ce provin de la autoturisme trebuie să devină prioritate strategică zero a României!;

Domnul Mihai Weber:

"Reducerea emisiilor poluante ce provin de la autoturisme trebuie să devină prioritatea strategică zero a României!"

Poluarea aerului devine un subiect de controversă din ce în ce mai acut, care ridică o serie de semne de întrebare când vine vorba de sănătatea oamenilor.

Numărul mare de noxe emise de autoturismele mai vechi de 10 ani poluează în mod excesiv aerul inspirat de fiecare cetățean european. Numărul bolnavilor și al afecțiunilor care se declanșează și se cronicizează din cauza poluării aerului cresc pe zi ce trece.

Ca stat membru al Uniunii Europene, România și-a asumat responsabilități și angajamente de protecție a mediului și de limitare a efectelor schimbărilor climatice, susținând astfel demersurilor comune ale statelor preocupate de combaterea poluării.

România s-a alăturat obiectivului comun al statelor Uniunii, de reducere cu 20% până în 2020 a nivelului de emisii de dioxid de carbon.

Politicile europene în domeniul energiei și al mediului subliniază impactul negativ, efectele asupra poluării pe care le au aglomerările urbane și creșterea numărului de autovehicule. Traficul urban generează 40% din emisiile de dioxid de carbon și 70% din celelalte emisii poluante, iar aglomerarea traficului rutier este concentrată mai ales în zonele metropolitane.

Ținând cont de faptul că un obiectiv important al majorității țărilor din Uniunea Europeană, în ultima perioadă, constă în reducerea emisiilor poluante ce provin de la autoturisme, este momentul ca și România să se alinieze la Directiva Europeană care prevede o taxare bazată pe emisia de dioxid de carbon sau pe vechimea mașinii.

Londra va introduce o taxă pentru cele mai vechi și mai poluante autovehicule, în încercarea de a îmbunătăți calitatea aerului. Denumită T-charge, taxa zilnică de 10 lire sterline se va aplica tuturor vehiculelor cu motor pe benzină și motorină înmatriculate înainte de 2006 și care nu îndeplinesc normele "Euro 4". Spre exemplu, și în Paris, șoferii care au mașini mai vechi de 1 ianuarie 1997 nu mai au voie să circule pe străzile orașului în timpul săptămânii. Mai exact, autoritățile au interzis circulația acestor automobile de luni până vineri, în intervalul 8 dimineața - 8 seara.

Tuturor automobiliștilor din Barcelona li se va interzice să conducă pe străzile acestui oraș mașini mai vechi de 20 de ani, în timpul zilelor săptămânii. Această inițiativă, pusă în aplicare din anul 2019, reprezintă un efort de a contracara poluarea aerului.

În încercarea lor de a reduce poluarea provenită de la vehiculele pe benzină și motorină, tot mai multe orașe europene au început să interzică circulația acestor mașini.

În Germania, 70 din cele mai mari orașe, inclusiv Berlin și Munchen, au instituit "zone de mediu protejate", situate în centrul acestora. Traficul este gestionat în funcție de vignete - roșu, galben, verde, similare celor introduse la Paris. În plus, orașul Stuttgart, sediul Mercedes-Benz și Porsche, se pregătește deja să interzică, începând de anul viitor, circulația anumitor vehicule diesel care nu îndeplinesc ultimele norme de poluare.

Și Munchen, orașul care găzduiește cartierul general al BMW, analizează posibilitatea interzicerii circulației anumitor automobile cu motoare diesel, din cauza creșterii emisiilor poluante.

Unele țări au mers și mai departe, anunțând că în viitor nu vor mai permite deloc vânzarea mașinilor care au motoare cu combustie internă.

Japonia, din 1999, a forțat constructorii să elimine vehiculele pe motorină de pe piața sa internă.

De asemenea, mai multe țări din nordul Europei au ambiții mult mai mari pentru limitarea poluării aerului: eradicarea pur și simplu a motoarelor diesel sau, chiar, a celor având combustie internă.

Ca atare, tot mai multe țări au pregătit, în ultimul timp, proiecte de legi prin care intenționează să interzică comercializarea acestor vehicule.

De exemplu, în Austria dealerii auto ar putea vinde doar vehiculele electrice începând cu 2020, iar în Norvegia, din 2025. De altfel, în această țară, aproape 24% din autoturismele noi, vândute de la începutul anului, sunt alimentate electric. Și Olanda analizează posibilitatea de a interzice motoare cu combustie internă, orizontul de timp preconizat fiind 2035. Parlamentul a adoptat deja o legislație care împiedică vânzarea acestor vehicule.

Introducerea unei măsuri care să diminueze poluarea mediului înconjurător ar genera dezvoltarea infrastructurii, producătorii auto putând beneficia de un număr mult mai mare de solicitări în ceea ce privește fabricarea autoturismelor situate peste norma de poluare Euro 4.

De aceea, stimați colegi, vă propun ca aceste măsuri pentru reducerea emisiilor poluante ce provin de la autoturisme, să devină prioritatea strategică zero atât pentru Guvern, cât și pentru toți parlamentarii care nu doresc o țară în care să nu mai putem respira aer curat sau o Românie transformată în cimitirul de mașini al Europei.

  Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică: Regiunea de nord-est a țării este privată de resurse financiare pentru o dezvoltare economică;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Regiunea de nord - est a țării este privată de resurse financiare pentru o dezvoltare economică"

Regiunea Moldovei istorice se confruntă cu un set de probleme care o plasează pe harta neagră a sărăciei la nivelul U.E. Situația actuală este cauzată în mare parte de absența investițiilor puternice, autohtone și străine, care să revitalizeze economia caducă existentă.

Din analiza modului cum a evoluat economia românească după 1989, a privatizărilor eșuate, a transferului forței de muncă din sectorul industrial în cel privat, a disponibilizărilor masive de personal, afirm cu tărie că România, prin politicile duse în interesul unor persoane și mai puțin în interes național, riscă să se sufoce în propriile granițe.

Spre deosebire de celelalte zone ale țării, regiunea de nord - est cunoaște un stadiu mai puțin avansat de dezvoltare durabilă. Aici ne confruntăm cu excluziune socială, agricultură de subzistență, servicii precare în materie de sănătate, șomaj și abandon școlar ridicat. Din punctul meu de vedere, toate acestea se datorează lipsei de investiții în infrastructură, rutieră sau feroviară. Amintesc că din cei 700 km. de autostradă construiți în România niciunul nu străbate vreun județ din Moldova. Urmând firul logic al acestei situații, se naște întrebarea: cine să vină să investească într-o zonă care nu oferă un cadrul dezvoltator propice? Sectorul IT este cel care salvează într-o anumită măsură economia Moldovei și aceasta pentru că nu necesită o infrastructură adecvată, însă nu ne putem baza doar pe acest segment.

Apariția și dezvoltarea sectoarelor terțiare, precum turismul sau comerțul la scară mică, nu pot susține o economie puternică.

În marja mandatului de parlamentar, mi-am dozat eforturile și am încercat să ajut Moldova să se ridice. Aici m-am născut, am fost educat și m-am desăvârșit ca persoană, motiv pentru care datorez multe regiunii istorice a Moldovei și oamenilor de acolo. Cred că fiecare persoană aleasă de o comunitate să o reprezinte în forul legislativ își dorește un trai mai bun pentru oamenii care au ales-o, iar eu mă alătur acestui crez.

Am susținut și pledat pentru toate inițiativele de bună-credință care au avut și au ca scop un trai mai bun pentru județele din nord - estul țării, am pledat pentru cauza lor în Parlamentul României, am fost cel care a reiterat de câte ori am avut prilejul că Moldova istorică are nevoie de infrastructură rutieră, în special de o autostradă care să ne conecteze cu restul țării și cu Europa. Îmi voi menține poziția și nu voi renunța la ideea de dezvoltare echitabilă între toate regiunile țării.

Nu au fost programe de guvernare, bugete anuale sau rectificări bugetare care să nu priveze județele din nord - estul țării de resursele financiare necesare pentru dezvoltare. Nu găsesc rațiunea sau motivele pentru care Moldova istorică nu reprezintă o prioritate pentru clasa politică, deși a contribuit cu nenumărate valori umane și materiale la patrimoniul național.

  Ștefan Mușoiu - declarație politică: România are dreptul să facă parte din spațiul Schengen!;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"România are dreptul să facă parte din spațiul Schengen!"

Țara noastră și-a respectat în ultimii ani toate angajamentele, astfel încât să fie acceptată în spațiul Schengen. De asemenea, Comisia Europeană cunoaște și recunoaște, de mai mult timp, faptul că România și-a îndeplinit toate promisiunile. Așadar, acceptarea țării noastre în spațiul Schengen este legitimă, corectă și dezirabilă, dar mai depinde doar de decizia statelor membre să recunoască acest drept câștigat de țara noastră.

Aderarea României la spațiul Schengen va contribui la consolidarea securității blocului comunitar. La fel și aderarea Bulgariei. O astfel de decizie nu vine doar în avantajul țării noastre, ci și în beneficiul celorlalte state membre, pentru că ar permite o întărire a cooperării pentru tot ce înseamnă consolidarea securității la granițele Uniunii Europene.

Țin să atrag atenția că prin invocarea vechilor pretexte sau a altora nou identificate pentru a trena aderarea României la spațiul Schengen nu se realizează altceva decât faptul că ajungem să ne punem singuri noi obstacole pe drumul cooperării interstatale.

O astfel de hotărâre nu este doar contrară principiilor U.E., ci și contraproductivă pentru securitatea și economia acesteia.

Salut viziunea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre viitorul Blocului comunitar, care presupune ca România și Bulgaria să fie acceptate cât mai rapid în zona Schengen. Mai mult, țin să-mi exprim toată încrederea într-o astfel de poziție față de cea mai bună formulă pentru viitorul Uniunii Europene și a spațiul Schengen.

  Silviu Nicu Macovei - declarație politică: Creșterea salariilor este imperios necesară. O cere inclusiv Banca Mondială!;

Domnul Silviu Nicu Macovei:

"Creșterea salariilor este imperios necesară. O cere inclusiv Banca Mondială!"

Am tot auzit din partea unor actori sociali, comentatori politici sau analiști economici că recenta creștere a salariilor reprezintă un dezastru pentru economia României. Nu doresc să vă reamintesc faptul că PSD este singurul partid din țară care a venit cu un program complet de guvernare, dar, mai mult, prin implementarea acestuia încearcă să repare nedreptățile salariale pe care mai toate guvernele de dreapta le-au comis asupra cetățenilor români de-a lungul timpului.

Vă aduc un argument în plus, dacă mai era nevoie, că toate creșterile de salarii sunt deocamdată insuficiente. Asta nu o spun eu, ci tocmai guvernatorul Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Începând de anul trecut, dar mai ales în ultimele trei luni, vocile guvernatorilor naționali, ale membrilor consiliului de administrație ai BCE s-au auzit tot mai des, cerând economiilor statelor membre ale U.E. să crească salariile. Lucrul acesta pare cu atât mai ciudat cu cât logica BCE și a principalilor actori financiari mondiali era de scădere a salariilor, de scădere a inflației pentru reducerea costurilor de producție.

Acum însă, BCE cere expres creșterea salariilor în economie pentru a evita ample manifestări de stradă. De altfel, cuvântul folosit de bancherii Europei este "revoluție", iar temerea lor este să "nu apară un nou Stalin".

Astfel, în pragul împlinirii a 100 de ani de la revoluția lui Stalin, bancherii mondiali consideră că șomajul crescut în rândul tinerilor (25% media europeană, în unele țări chiar depășind 45%) coroborat cu salariile care nu mai cresc sunt în pragul de a produce tulburări sociale majore. Chiar și riscul stagnării economice este crescut dacă nu se ridică nivelul salariilor.

Nu voi enumera toate argumentele economice pentru care BCE cere creșterea salariilor în toate sectoarele, doar vă prezint faptul că salariile stagnează pentru că economiile vestice au devenit prea productive. Mai concret, globalizarea a distrus clasa de mijloc vestică fiindcă firmele mari au plecat în țările low cost și emergente (Asia, America de Sud); robotizarea și automatizarea producției a dus la scăderea costurilor cu forța de muncă, prin urmare nu are sens să crești salariile unor muncitori dacă îi poți înlocui oricând cu mașinării; supracapacitatea de producție din ultimii ani a făcut ca firmele să fie nevoite să scadă continuu costurile, recte salariile; marile bănci, fondurile de investiții mamut, administratorii de fonduri au prea mulți bani, iar consecința este că acești bani nu sunt investiți în producție (locuri de muncă), ci în imobiliare și titluri de stat, prin urmare pun presiuni pe companii să reducă și mai mult costurile.

În concluzie, creșterile salariale pe care PSD încearcă să le aducă în România se înscriu atât în logica socială, fiindcă românii merită să trăiască mai bine, cât și în logica economică europeană de stimulare a economiei prin susținerea capitalului uman.

  Oana-Silvia Vlăducă - declarație politică având ca subiect Femeia din mediul rural, trudă zilnică pentru familie și comunitate;

Doamna Oana-Silvia Vlăducă:

"Femeia din mediul rural, trudă zilnică pentru familie și comunitate"

În desele mele deplasări în teritoriu, am avut posibilitatea să vorbesc cu oamenii de la sate. De fiecare dată, am remarcat acuitatea cu care identifică probleme de substanță ale societății și înțelepciunea cu care oferă soluții. Am remarcat, cu fiecare ocazie, dedicarea femeilor din mediul rural pentru familie și pentru activitățile, deloc ușoare, dedicate familiei, gospodăriei și ogorului. Puternice, muncitoare, femeile din mediul rural știu să ofere echilibrul unui cămin. Și mai au un rol important care ne ajută să nu rătăcim - păstrează cu sfințenie și duc mai departe tradițiile cu semnificații profunde, pe care poate am fi tentați, în tumultul vieții moderne, să le uităm.

Din păcate, puțină lume știe că în data de 15 octombrie este celebrată Ziua internațională a femeilor din mediul rural, poate și pentru că femeile de la sate nu au foarte mult timp pentru astfel de evenimente. Este ziua acelor femei care trudesc din greu, din zori până în noapte, departe de facilitățile orașului, care nu au timp să meargă la medic, pentru că treburile istovitoare ale gospodăriei nu pot aștepta.

Această sărbătoare a fost marcată, pentru prima dată, în 2008, după stabilirea ei de Adunarea Generala a ONU, prin Rezoluția 62/136 din 18 decembrie 2007. Însemnătatea acestei zile este de a recunoaște rolul și contribuția femeilor din mediul rural în dezvoltarea comunității, a agriculturii, îmbunătățirea securității alimentare și eradicarea sărăciei rurale.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural, s-a cristalizat în septembrie 1995, cu prilejul unei Conferințe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizații, amintind aici Federația Internațională a Producătorilor Agricoli, Asociația mondială a femeilor din zona rurală, Rețeaua Asociațiilor femeilor africane din zona rurală și fundația Summitul Mondial al Femeilor. În țara noastră, Ziua internațională a femeii din mediul rural a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999.

Prin consemnarea în calendarul evenimentelor internaționale a acestei sărbători, se recunosc munca, abnegația și rolul unui miliard și jumătate de femei din lume, care trăiesc în mediul rural. Este foarte adevărat, femeile din mediul rural merită, pentru efortul lor de fiecare clipă, să fie sărbătorite în fiecare zi. Însă și evenimentul pe care, de câțiva ani, îl marcăm la data 15 octombrie, poate însemna un pas în plus pentru a ajunge la recunoașterea și susținerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural. Sunt femei care își fac datoria, așa cum se cuvine, în instituțiile din mediul rural, sunt cadre medicale sau didactice, lucrează în administrație sau au mici afaceri, reușind să fie repere de profesionalism la locul de muncă și neobosite gospodine, reazemul fiecărei familii. Însă cele mai multe dintre femeile din mediul rural se ocupă cu muncile câmpului și creșterea păsărilor sau a animalelor, o misiune deloc ușoară, care nu cunoaște odihnă.

Datorită rolului lor important în activitatea agricolă și a siguranței acesteia, s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de a marca Ziua mondială a alimentației.

Majoritatea femeilor din mediul rural depind de resursele naturale și de recolta obținută cu trudă, cu care asigură hrana zilnică. În țările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă o importantă forță de muncă în agricultură, fiind cele care și-au asumat astfel responsabilitatea principală pentru siguranța alimentară. Cu toate acestea, multe femei de la sate suferă în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de discriminare și chiar de violență. Prin politicile aplicate, prin măsurile luate, trebuie să arătăm în fiecare zi că le recunoaștem rolul, meritele și valoarea!

În satele din România, trăiesc aproximativ 5 milioane de femei. Tinere sau ajunse la vârsta maturității, licențiate sau casnice, femeile din mediul rural reprezintă garanția familiei stabile, dar și un factor important de dezvoltare locală.

Investițiile realizate în ultimii ani, de guvernarea PSD, în modernizarea școlilor din mediul rural, în construirea și în dotarea dispensarelor, a căminelor culturale și a bibliotecilor, în îmbunătățirea infrastructurii rutiere de la sate și asigurarea utilităților necesare pentru un trai decent, împreună cu deschiderea unor programe prin care întreprinzătorii de la țară, bărbați, dar și femei pot să-și dezvolte o afacere importantă pentru familie, sprijinul oferit tinerilor fermieri, dar și gândirea unui sistem de pensii corect pentru vârstnici - înseamnă șanse reale la un trai mai bun, dai și dezvoltarea comunităților rurale.

Evident, eforturile noastre nu se opresc aici, prin Programul de guvernare dorindu-ne să îmbunătățim constant calitatea vieții de la sate. Totodată, trebuie continuate programele prin care informațiile privitoare la serviciile medicale de care pot beneficia sa ajungă la ele. De asemenea, trebuie găsite mai multe soluții, astfel încât femeile care sunt victime ale unor forme de discriminare sau violență să fie consiliate și ajutate. Trebuie în continuare să fie aplicate măsuri, astfel încât femeile de la sate să nu constituie partea vulnerabilă a societății și să nu fie lipsite de perspectiva unei vieți mai bune.

Cu mâinile aspre și crăpate de munca de zi eu zi, cu obrajii brăzdați de arșiță sau frig, femeile din mediul rural trudesc zi de zi, fără să uite de sistemul de valori, de vatra străbună și de obiceiurile în care ne aflăm rădăcinile. Se dedică familiei, în special copiilor, și nu uită să împărtășească din înțelepciunea acumulată. Pentru ceea ce oferă familiei și societății zi de zi prin truda lor, pentru optimismul pe care ni-l inspiră, pentru sfaturile înțelepte, pentru mâinile trudite, pentru grija lor de fiecare clipă, suntem datori să le mulțumim, să le susținem și să le respectăm.

Satul este leagănul veșniciei, iar femeia i-a dat, de-a lungul veacurilor, un sens profund, făcând, prin strădania ei zilnică, să fie locul pe care cu toții, indiferent că ne-am născut la sat sau la oraș, îl numim, din tot sufletul, acasă.

  Rodica Paraschiv - considerații referitoare la Ziua Națiunilor Unite - izbăvirea generațiilor viitoare de flagelul războiului;

Doamna Rodica Paraschiv:

"Ziua Națiunilor Unite - izbăvirea generațiilor viitoare de flagelul războiului"

24 octombrie 1945 marchează data intrării în vigoare a Cartei Națiunilor Unite - documentul fundamental al celei mai importante organizații internaționale din lume. Această dată a fost declarată, începând cu 1948, Ziua Națiunilor Unite și evenimentele organizate în fiecare an, în cele 193 de țări membre, sunt dedicate promovării obiectivelor și realizărilor Organizației.

Popoarele Națiunilor Unite și-au asumat angajamentul de a-și uni eforturile pentru a "izbăvi generațiile viitoare de flagelul războiului", care "a provocat omenirii suferințe de nespus", reafirmându-și "credința în drepturile fundamentale ale omului, în demnitatea și valoarea persoanei umane, în egalitatea în drepturi a bărbaților și a femeilor, precum și a națiunilor mari și mici", astfel încât să creeze "condițiile necesare menținerii justiției și respectării obligațiilor decurgând din tratate și alte izvoare ale dreptului internațional" și să promoveze "progresul social și condiții mai bune de trai într-o mare libertate".

Am parafrazat câteva dintre prevederile cuprinse în Carta Națiunilor Unite, organizația în jurul căreia este configurată întreaga arhitectură a sistemului de securitate internațională, dar și regională.

În acord cu obiectivele asumate de ONU, comunitatea internațională a fost sensibilizată să acționeze atunci când, în anumite zone geografice, s-au înregistrat crime împotriva umanității, când au apărut pericole clare cu privire la recurgerea la arme de distrugere în masă sau crime de genocid și epurare etnică, precum și atunci când au avut loc masacre sau acte de terorism colectiv.

Meritele sale cele mai importante, în cei 72 de ani de existență, s-au concretizat în evitarea, de câteva ori, a unei conflagrații mondiale și în încercările de menținere a păcii la nivel regional.

România a fost primită în ONU la 14 decembrie 1955, când Adunarea Generală a decis aceasta, prin Rezoluția nr. 995, alături de alte 15 state participante la vremea respectivă.

Vocația României de implicare activă în promovarea principiilor dreptului internațional are tradiții consistente. Este suficient să menționăm numele lui Nicolae Titulescu și prestația sa din cadrul Societății Națiunilor, precursoarea ONU, precum și prezența țării noastre, în repetate rânduri, în cele mai importante organisme ale ONU, și avem imaginea racordării la acest efort colectiv dedicat menținerii păcii și securității la nivel global.

În contextul internațional actual, se impune să acționăm în acord cu generoasele îndemnuri cuprinse în Preambulul Cartei Națiunilor Unite, conform cărora "să practicăm toleranța și să trăim în pace unul cu celălalt, ca buni vecini; să ne unim forțele pentru menținerea păcii și securității internaționale, să acceptăm principii și să instituim metode care să garanteze că forța armată nu va fi folosită decât în interesul comun; să folosim instituțiile internaționale pentru promovarea interesului economic și social al tuturor popoarelor"

ONU poartă răspunderea a peste 7,5 miliarde de oameni care își pun speranța într-o lume mai bună.

Să sprijinim prin faptele noastre înfăptuirea acestui deziderat!

  Petru Movilă - declarație politică cu tema Vaccinarea obligatorie, o decizie abuzivă a Guvernului;

Domnul Petru Movilă:

"Vaccinarea obligatorie, o decizie abuzivă a Guvernului"

Atunci când o mână de oameni aleg să impună legi care nu respectă Constituția, o țară întreagă are de suferit. Așa s-a întâmplat și în cazul Legii privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România, adoptate la mijlocul lunii august, de Guvern. Zilele acestea am văzut sute de oameni care au protestat împotriva Legii care instituie obligația imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în calendarul național de vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice, speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.

Nu mi se pare normal să avem astfel de legi. Conform Constituției, fiecărui român trebuie să i se respecte drepturile și libertățile fundamentale. În ce fel respectă acest lucru decizia pe care Guvernul a impus-o cu forța unei țări întregi?

Da, sunt pro vaccinare, dar sunt ferm împotriva vaccinării obligatorii. Cred că fiecare părinte are dreptul de a hotărî dacă-și vaccinează sau nu copilul. Este dreptul acestora să hotărască ceea ce se întâmplă cu fiul sau fiica lor.

Nicăieri în lume nu mai există o țară care să-și oblige părinții să-și vaccineze copiii și să le interzică accesul în școală pe motiv de nevaccinare. Vaccinarea este opțională în Germania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveția, Suedia, Norvegia, Finlanda, Irlanda, Spania. Așa trebuia să rămână și în România.

Pe lângă faptul că vaccinul trebuie să rămână o alegere, an de an suntem obișnuiți să auzim, în mod constant, faptul că acestea nu mai sunt disponibile pentru părinții care doresc să-și imunizeze copiii. Până acum, Ministerul Sănătății nu a dat niciodată dovadă că este capabil să gestioneze o astfel de situație, iar nici până la acest moment nu am auzit niciun membru al Guvernului care să explice, coerent și plauzibil, faptul că sunt în stare să pună la dispoziția publicului larg vaccinurile care trebuie și atunci când trebuie.

În plus, această propunere a Guvernului a fost impusă fără o serie de dezbateri publice reale și extinse, discuții care să ofere transparență și imparțialitate, cu acces nelimitat, pentru acest subiect atât de important pentru sănătatea cetățenilor.

În aceste condiții, cum să nu credem faptul că Guvernul a luat o serie de decizii abuzive împotriva propriilor cetățeni? Nu trebuie să fii expert în drept constituțional să vezi că statul își obligă cetățenii să se supună, sub amenințarea pedepselor, unor decizii luate fără o consultare. Vaccinul ar trebui să rămână o alegere, iar Guvernul României trebuie să înțeleagă faptul că românii au drepturi și că sunt, mai mult ca niciodată, dispuși să le apere.

  Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică despre Factorul cheie care limitează creșterea în România;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"Factorul cheie care limitează creșterea în România"

Economia României este, de câțiva ani, pe un ciclu de creștere economică, ceea ce ar trebui să fie prilej de bucurie pentru toată societatea românească. Din păcate, știm cu toții că statisticile pot fi înșelătoare și că uneori creșterile pot veni din motoare de creștere nu tocmai sănătoase, ceea ce înseamnă că bucuria noastră ar trebui să fie mai rezervată. Oricine are curiozitate, poate să constate, analizând de unul singur indicatorii comunicați de Institutul Național de Statistică, faptul că cea mai mare contribuție la creșterea PIB o are consumul și importurile. Așadar, deși economia crește, categoriile sociale care trăiesc fie din pensii, fie din salarii, nu o să creadă cu niciun chip faptul că economia "duduie" și că economia României este campioana Europei, pentru că puterea lor de cumpărare nu a crescut la fel de repede ca prețurile.

Nici pentru agenții economici din România situația nu este mai fericită. Chiar și o creștere economică bazată pe consum ar însemna, cel puțin teoretic, o cerere mai mare în piață pentru produsele lor, vânzări mai mari și, corespunzător, profituri mai generoase. Paradoxal sau nu, agenții economici din România nu resimt beneficiile exploziei consumului, ci, dimpotrivă, cei care se bucură sunt intermediarii, care aduc bunuri mai competitive prin preț, din import.

Ca om care a acționat aproape toată viața în mediul de afaceri privat, cunosc foarte bine că succesul unei afaceri depinde, în primul rând, de factorul de producție muncă. Altfel spus, cu cât forța de muncă disponibilă angajatorului este de mai bună calitate, mai bine pregătită și plătită corespunzător, afacerea nu are cum să nu aibă succes. Noi, românii, am oferit, ani de zile, avantaje competitive statelor europene, exportând forță de muncă de bună calitate, la prețuri de nimic. 4 milioane de tineri și adulți au părăsit piața locală a muncii și au contribuit la bunăstarea și prosperitatea altor state europene. La vremea aceea, Guvernele s-au bucurat de plecarea românilor, pentru că așa scăpau de sarcina grea a creării de locuri de muncă în țară, de efortul bugetar al asigurării unor indemnizații sociale pentru susținerea celor fără un loc de muncă sau pentru familiile lor.

Astăzi, în schimb, când economia crește, agentul economic român constată că, și dacă ar vrea să se dezvolte, și dacă ar vrea să-și crească producția, dorința sa este împiedicată de lipsa forței de muncă disponibilă în piața locală. În fapt, populația activă a României a scăzut treptat până la puțin peste 9,4 milioane de cetățeni, din care populația ocupată este de circa 9 milioane, iar numărul de șomeri s-a redus la 451.000. Dacă ne vom uita mai atent și pe structura de vârste a șomerilor, atunci vom constata că cea mai mare parte din jumătatea de milion de șomeri sunt tineri, cu vârste până în 24 de ani, ceea ce înseamnă că aceștia ar trebui și ar putea să satisfacă cererea disperată a angajatorilor.

Dar să nu ne amăgim! Cei mai mulți dintre tinerii șomeri nu au terminat liceul, dacă l-au terminat, atunci nu au luat bacalaureatul sau, dacă l-au promovat, nu au nicio calificare certă, în acord cu nevoile angajatorilor. Alți mulți tineri nici măcar nu figurează în statisticile oficiale. Nu am văzut, de mulți ani, vreun Guvern să se preocupe de soarta acestor tineri, de găsirea unor soluții concrete pentru a împăca nevoia tinerilor de avea un loc de muncă bine plătit, cu nevoia angajatorilor de a avea forță de muncă bine calificată. Am constatat cu toții că unii agenți economici din România, disperați din cauza deficitului de forță de muncă, au cochetat cu ideea importării de forță de muncă din state mai puțin dezvoltate, cum ar fi țări din Orientul Mijlociu sau state sud-est asiatice. Majoritatea au renunțat aproape imediat la această idee, care, aproape instantaneu, s-a infirmat ca soluție la criza forței de muncă din țara noastră.

Criza forței de muncă bine calificate nu afectează numai România. Și alte state din Regiune se confruntă cu această problemă - de exemplu Slovacia - care a devenit unul dintre cei mai mari producători de automobile din regiune, caută cu disperare lucrători bine calificați, cu pretenții salariale medii. Italia, Slovenia, Germania și multe alte state europene continuă să pețească lucrătorii români calificați, oferindu-le atât medii de lucru moderne, cât și salarii competitive.

Așadar, lipsa forței de muncă în piața locală din România limitează creșterea și dezvoltarea afacerilor de la noi din țară, indiferent dacă ne referim la sectorul agricol, la cel al construcțiilor, la vânzări sau la sectorul industrial. Soluția rapidă și eficientă este aceea de a aduce tinerii, de a-i integra în forme de calificare și de a-i ancora în locuri de muncă la nivel național. De înțelepciunea noastră în această chestiune depinde soarta tuturor agenților economici, atât în vremuri bune, cât și în cele de criză.

  Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu - declarație politică privind prevenția bolilor de nutriție, la copii;

Domnul Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu:

Declarația mea politică de astăzi face referire la prevenție, mai precis, la prevenirea bolilor de nutriție la copii. Am participat săptămâna trecută la un eveniment care mi-a atras încă o dată atenția asupra faptului că în societatea actuală, bolile precum diabetul, obezitatea, rahitismul și toate celelalte probleme asociate unei nutriții deficitare nu mai sunt prerogative ale persoanelor trecute de vârsta tinereții, ci au o incidență extrem de mare la copii, și, foarte îngrijorător, la preșcolari. Tot în cursul săptămânii trecute au fost date publicității rezultatele unui studiu efectuat de IMAS în cadrul căruia se arată că populația României are probleme de sănătate din ce în ce mai mari din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase.

Aceste două evenimente coroborate au ca sursă o cauză foarte simplă - lipsa educației în ceea ce privește alimentația, iar această educație trebuie începută de la o vârstă foarte fragedă, nevoile și obiceiurile alimentare ale copiilor formându-se în același timp cu celelalte deprinderi de viață. Copiii necesită o alimentație variată, care să cuprindă toate grupurile de alimente, un program de masă regulat și adaptat vârstei și activităților pe care le au. Statistici îngrijorătoare arată că 26% dintre copiii între 6 și 9 ani au dezvoltare dizarmonică, 20% sunt supraponderali, 20% au sechele de rahitism. Acești copii prezintă un risc crescut de a deveni obezi la vârsta adultă, de a dezvolta forme de diabet sau alte boli legate de un stil de viață sedentar, cu alimentație necorespunzătoare și program haotic.

Dar nimeni nu poate educa fără să fie mai întâi el însuși educat într-un domeniu. De aceea, este necesar ca noi, adulții, să constituim un exemplu de comportament pentru copiii noștri, să învățăm să avem grijă de sănătatea proprie, pentru că este un fapt arhicunoscut că cei mici învață cel mai bine prin mimetism. Dacă noi oferim un exemplu de comportament adecvat, atunci putem avea speranța că generațiile următoare vor face alegeri mai bune în ceea ce privește alimentația, modul de viață, raportarea la mâncare, la sport, la toți factorii care influențează metabolismul uman, atât de susceptibil la schimbări.

Mai mult, pe dumneavoastră, colegii mei, având în vedere poziția publică pe care o ocupăm, vă încurajez să susțineți proiectele care au ca scop educația alimentară a românilor, indiferent că vorbim despre copii preșcolari sau adulți trecuți de prima tinerețe. Educarea sau reeducarea comportamentelor se poate face la orice vârstă.

  Raluca Turcan - declarație politică cu titlul PNL solicită urgentarea procedurilor de revocare din funcție a președintelui Camerei Deputaților;

Doamna Raluca Turcan:

"PNL solicită urgentarea procedurilor de revocare din funcție a președintelui Camerei Deputaților"

Solicităm dezbaterea urgentă a propunerii de modificare a regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât și opoziția să poată iniția procedura de revocare a președintelui Camerei Deputaților. Liviu Dragnea afectează în mod grav imaginea Parlamentului. Folosește Parlamentul României în interes personal și în interesul unei grupări din jurul său, prin blocarea anchetelor penale. Încalcă grav inclusiv evaluările internaționale pe care România le are privind funcționarea corectă și democratică a instituțiilor statului.

PNL nu poate să accepte ca Parlamentul României să fie folosit ca instrument politic, ca Liviu Dragnea să își consolideze susținerea în PSD, prin voturile pe care le acordă în Parlament diferitelor persoane care au ocupat funcția de ministru și pentru care se solicită urmărirea penală.

PNL depune astăzi și o inițiativă de modificare a Legii răspunderii ministeriale, astfel încât articolul referitor la imunitatea foștilor miniștri să fie schimbat. În felul acesta, Parlamentul nu mai poate fi folosit pe post de scut într-un proces absolut firesc de anchetare a unor persoane, foști miniștri, suspectate de fapte de corupție.

În paralel, vom iniția demersuri de conștientizare a opiniei publice, astfel încât să se poată constitui o inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției, cel puțin pe două aspecte esențiale: cel privind interzicerea traseismului parlamentarilor și cel privind imunitatea foștilor miniștri.

În momentul de față există 4 comisii care reglează conturi interne în PSD, o comisie de centenar blocată de conducerea Camerei Deputaților și a Senatului și o comisie constituită într-o sinecură pentru o persoană din PSD. O comisie de modificare a Constituției ar fi absolut firească.

Pentru această comisie, PNL intenționează să aibă în spate opinia cetățenilor. Să vedem dacă își doresc ca parlamentarii să nu mai poată trece de la un partid la altul fără să își piardă mandatul și, de asemenea, dacă Parlamentul trebuie să ofere scut, prin blocarea anchetelor penale, pentru foștii miniștri suspectați de corupție.

  Aurel-Robert Boroianu - declarație politică intitulată PSD joacă ping-pong cu buzunarele românilor;

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"PSD joacă ping-pong cu buzunarele românilor"

Ca urmare a anunțului făcut public, săptămâna trecută, de ministrul finanțelor publice, domnul Ionuț Mișa, referitor la faptul că angajatorii vor plăti sigur o taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii, "pentru a avea și ei o responsabilitate față de bugetul de stat", PNL consideră că această taxă este "tot un fel de impozit pe cifra de afaceri" și nu va susține sub nicio formă legiferarea acestui demers păgubos al Guvernului Tudose!

Oare în Guvernul României nu se mai vorbește aceeași limbă?! Sau actualii guvernanți ai PSD vorbesc împreună și se înțeleg separat?! Altfel, nu mai găsesc nicio explicație cu privire la prea desele schimbări de opinie asupra deciziei de introducere a unor noi taxe, de Guvernul Tudose, ca și când aceste anunțuri controversate făcute chiar de reprezentanții oficiali ai Guvernului, de la cel mai înalt nivel, ar fi doar joaca de-a baba-oarba a unor copii de grădiniță!

Ca liberal, consider că toate hotărârile importante ale unui Guvern nu trebuie să fie amețite prea mult sau să ajungă să fie luate pe picior, fără a fi analizate foarte bine consecințele, deoarece devin riscante, producând efecte destabilizatoare și multe distorsiuni în plan economic și financiar.

Faptul că premierul Tudose vine în fața românilor și anunță că renunță la ideea de a introduce o nouă taxă, și anume, taxa de solidaritate, după care revine ministrul finanțelor publice, domnul Ionuț Mișa, și anunță că s-au răzgândit și vom avea totuși parte de taxa de solidaritate, pentru că așa ne cere Uniunea Europeană - lucru absolut neadevărat -, nu reprezintă altceva decât un iresponsabil ping-pong al PSD cu buzunarele românilor, dar și o bătaie de joc nemaiîntâlnită la adresa întregului mediu de afaceri și al economiei românești.

Îmi permit să susțin acest lucru, deoarece toate aceste anunțuri incalificabile produc neajunsuri foarte mari mediului de afaceri, care, pe un fond acut al lipsei de predictibilitate, așa cum s-a întâmplat de la începutul acestui an, de când PSD a revenit la guvernare, este determinat să renunțe aproape complet la a mai investi vreun ban în România, având în vedere că nivelul investițiilor a ajuns deja aproape de zero, adică la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.

Această nouă găselniță a Guvernului PSD-ALDE, taxa de solidaritate, va forța din nou sectorul privat la plata unor dări mărite la bugetul de stat, efectul fiind diminuarea veniturilor nete și punerea, practic, în imposibilitate a întreprinzătorilor de a mai crește salariile angajaților, în contextul în care transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, va conduce din start la o diminuare consistentă a salariilor.

Mai mult decât atât, realitatea ultimelor luni, confirmată chiar de cifre oficiale, este că în regimul Dragnea, PSD-ALDE viața românilor se scumpește pe zi ce trece, puterea de cumpărare scade continuu, iar creșterile salariale atât de mult promise rămân doar minciuni sfruntate, desenate prin studiourile tv în campanie.

Toate aceste aberații fiscale inventate peste noapte de PSD-ALDE nu fac niciun bine economiei și nu reușesc să aducă banii necesari visteriei statului, ci aduc prejudicii grave întregului mediu de afaceri și, implicit, bunăstării românilor.

PNL îi cere premierului Tudose să înceteze cu astfel de controverse fiscale și să nu mai incendieze zilnic stabilitatea și echilibrul fiscal al României!

  Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică cu titlul PSD își respectă promisiunile față de pensionari;

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"PSD își respectă promisiunile față de pensionari"

PSD își va respecta toate promisiunile față de pensionari pentru 2018, la fel cum le-a îndeplinit și pe cele prevăzute pentru anul 2017. Recalcularea pensiilor nu a fost o promisiune pentru 2018, aceasta se va realiza gradual, în limitele permise de bugetul de stat.

În campania electorală, pentru anul 2018, PSD și-a asumat două angajamente majore: creșterea punctului de pensie la 1.100 lei și creșterea pensiei minime garantate la 640 lei.

Ambele promisiuni sunt prevăzute în Proiectul de buget și vor fi respectate, la fel cum au fost respectate promisiunile pentru anul 2017 și aici mă refer la: creșterea punctului de pensie de la 871 lei în decembrie 2016, la 1.000 lei în iulie 2017, ceea ce reprezintă o creștere de 14,7%; majorarea pensiei minime garantate cu 30%, de la 400 lei la 520 lei; eliminarea plății contribuțiilor individuale de asigurări sociale pentru pensionari și scutirea de impozit a pensiilor sub 2.000 lei.

În paralel cu măsurile directe pentru pensionari, s-au luat decizii cu privire la asigurarea fondurilor pentru plata pensiilor. Astfel, plata de către angajatori a contribuției pentru pensie, cel puțin la nivelul salariului minim, pentru toate contractele de muncă, inclusiv pentru cele cu timp parțial de lucru, are rolul de a proteja drepturile de pensie a acestor categorii de salariați.

În același timp, se va implementa plata contribuțiilor pentru pensie la fondurile private, fără obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat. Măsura face parte dintr-un pachet de legi care se vor aplica de la 1 ianuarie 2018. În acest sens, pensionarii care desfășoară activități independente nu vor mai fi obligați să plătească contribuțiile individuale de asigurări sociale aferente veniturilor din aceste activități.

În ceea ce privește pensionarii militari, recalcularea acestor pensii se realizează în termenii specificați de legislația în vigoare, transparent, prin afișarea datelor la Casa locală de pensii a MApN.

O măsură suplimentară, care nu era cuprinsă în Programul de guvernare și care s-a implementat, se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru mamele cu cel puțin 3 copii, cu câte doi ani pentru fiecare copil.

Toate aceste date pe care le-am enumerat arată că ne-am ținut de cuvânt și am luat deciziile promise pentru a îmbunătăți nivelul de viață al vârstnicilor din țara noastră. Cu siguranță mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru bătrânii noștri, însă calendarul măsurilor noastre se întinde până în 2020. Scopul principal este acela de a oferi condiții demne în care fiecare pensionar să își permită achiziționarea de medicamente, de alimente, să aibă o locuință decentă și să beneficieze de tratamente medicale, în cazul în care suferă de anumite afecțiuni.

Respectul pentru persoanele în vârstă este echivalent cu respectul pentru societatea în care trăiești. O comunitate care nu își mai respectă bătrânii se află în mare pericol.

Atât eu, cât și colegii mei ne dedicăm o parte a activității noastre creării unui context legislativ și social, în care fiecare pensionar să simtă că este luat în seamă, este ascultat, iar problemele lui își găsesc o rezolvare la nivelul autorităților administrațiilor publice centrale și locale.

Cel mai important lucru, de care trebuie toți să dăm dovadă, este solidaritatea între generații.

Proiectul de lege pentru sistemul de pensii este finalizat și este în curs de avizare interministerială. Luna următoare urmează să fie trimis Parlamentului, pentru a începe dezbaterile.

Promisiunea de a elimina inechitățile din sistem nu a avut și nici nu putea avea termenul 2018. O astfel de măsură se introduce gradual în limitele permise de bugetul de stat și de ritmul creșterii economice.

Cu toate acestea, până la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, orice neconcordanță legislativă va fi rezolvată și îndreptată de Parlament sau de Guvern.

În prezent, Ministerul Muncii și Justiției Sociale pregătește măsurile pentru anul viitor, asumate prin Programul de guvernare, care se referă la creșterea punctului de pensie de la 1.000 lei la 1.100 lei. Acesta va crește în continuare cu câte 10% pe an, până la 1.775 lei în 2020, după cum urmează: de la 1 iulie 2018 la 1.100 lei, de la 1 aprilie 2019 la 1.265 lei; de la 1 aprilie 2020 la 1.400 lei, iar de la 1 octombrie 2020 la 1.775 lei.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică Testați-vă gratuit, dacă aveți hepatita C;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Testați-vă gratuit, dacă aveți hepatita C"

Hepatita C nu doare, doar ucide. Am demarat la nivel național Campania de depistare precoce. Ieșenii sunt primii care beneficiază de aceste teste rapide din salivă.

Ce trebuie să știți:

 1. Singura modalitate de diagnostic precoce este testarea pentru depistarea anticorpilor anti-VHC.
 2. Este o campanie cu teste rapide din salivă, nu facem nicio înțepătură, este nedureroasă.
 3. Rezultatele sunt date în 20 de minute.
 4. Există un call center - 021. 527.8790 - unde vă puteți înregistra inclusiv sâmbăta de la 9 la 13.30.
 5. Dacă doriți această testare, trebuie să completați un chestionar cu factorii de risc, care are și rol de informare și educare pentru sănătate.

  Pentru această primă etapă, sunt disponibile 10.000 de astfel de teste, dar numărul total va ajunge la 50.000.

  Rețineți:

 6. Hepatita C este o boală transmisibilă - contact cu sângele persoanei infectate.
 7. Este adesea "silențioasă" clinic, marea majoritate a celor infectați nu au niciun fel de simptome.
 8. Fără tratament, evoluția este gravă, mergând până la ciroză și cancer hepatic.

Sunt tot mai multe persoane afectate în România. Prevalența infecției cu virusul hepatic C este de 3,3%, dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, peste 650.000 de români având această boală.

Nu uitați să vă testați!

  Tudorița Lungu - despre măsurile adoptate de coaliția PSD-ALDE;

Doamna Tudorița Lungu:

Cu fiecare măsură adoptată de coaliția PSD-ALDE, România mai face un pas înapoi, spre penibil și dezordine.

Bugetul a fost sfâșiat, nu mai există bani pentru salarii și pensii. Bolnavii zac câte șapte-n pat, în saloane pline de gândaci și de mucegai, în spitale care stau să se dărâme peste ei. Și acestea nu sunt nici pe departe singurele situații care cer o rezolvare urgentă!

De zece luni primim de la coaliția PSD-ALDE doar promisiuni otrăvite. De ce n-au venit cu soluții pentru toate aceste probleme majore? Păi am aflat acum - erau prea ocupați să elibereze în masă deținuții.

Recursul compensatoriu nu este decât o altă măsură adoptată în pripă, fără studierea prealabilă a urmărilor pe care implementarea ei le-ar putea produce.

După ce primii câteva sute de deținuți au ieșit din spatele gratiilor, ministrul Toader ne spune senin că "e mult" și că "așteptările i-au fost depășite".

Cu alte cuvinte, ori fuge de responsabilitate, ori ne anunță că n-a fost în stare nici măcar să realizeze cea mai banală analiză a efectelor măsurii pe care se pregătea s-o implementeze, care să-i arate câți deținuți urmau să fie eliberați.

Păi, vă spun eu. Aproape toți pușcăriașii vor beneficia de o reducere a pedepsei și nu se va ține cont de infracțiunile comise.

Prin urmare, domnilor guvernanți, îi aruncați înapoi în societate pe hoți, pe criminali și pe violatori, dar pe bolnavii din spitale îi condamnați la suferință într-o mizerie de nedescris, în care colcăie bacterii ucigașe.

Oamenii mor în saloane din cauza infecțiilor! Se împlinesc doi ani de când tragedia de la Colectiv ne-a adus în atenție această problemă. Acum vedem cum românii mor pe capete pentru că nu există doze suficiente de vaccin!

Se împlinește un an de când ați ajuns la putere și n-ați arătat că v-ar păsa câtuși de puțin de cei care suferă în această țară!

Problema condițiilor din penitenciare este, într-adevăr, una arzătoare, la fel cum este și cea a condițiilor din spitale. De ce ați ales, domnilor, s-o rezolvați cu atâta patos și iuțeală pe prima, ignorându-o complet pe cea de-a doua?

Plus că se mai ridică, aici, două întrebări simple:

În primul rând, de ce vă pasă atât de mult de infractori și deloc de victimele acestora, care se tem de eliberarea lor?

În al doilea rând, cum rezolvă, mai exact, această lege problema suprapopulării celulelor?! În câteva luni, violatorilor și criminalilor pe care-i eliberați le vor lua locul alți violatori și criminali. Pe lângă asta, studiile arată că rata de recidivă este enormă, undeva în jur de 70%!

Acest număr uriaș arată că deținuții eliberați nu se pot reintegra în societate și până la urmă se întorc, domnule ministru, exact în celulele suprapopulate din care plecaseră!

Domnule Dragnea, domnule Tudose, domnule Toader, vă amintesc că PNL a cerut în Legea Bugetului bani pentru sistemul de probațiune și pentru brățări electronice. Aceasta ar fi fost o soluție excelentă pentru rezolvarea problemelor grave din penitenciare, însă majoritatea PSD-ALDE s-a făcut că n-aude. Acum, aflăm cu stupoare că ministrul justiției are un plan - deținuții să execute o parte din pedeapsă în regim de supraveghere electronică realizată - ce să vezi? - cu ajutorul brățării electronice. Până unde poate merge viclenia acestei majorități?!

De când a venit la guvernare, coaliția PSD - ALDE urmează o agendă ascunsă, care n-are nicio legătură cu nevoile și urgențele reale ale țării. Ministrul Toader lasă impresia că a fost plasat în funcție de mâinile liderului absolut al PSD, Liviu Dragnea, care are grijă să-i traseze sarcini precise, niciuna în interesul real al românilor.

  Nicolae Velcea - declarație politică privind Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei;

Domnul Nicolae Velcea:

"Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei"

Ziua de 17 octombrie a fost fixată ca Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei, de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, ONU, la 22 decembrie 1992.

Alegerea datei privind marcarea Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei a avut în vedere ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața Trocaderó din Paris, unde a fost semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenței și a foametei.

Manifestanții, veniți la îndemnul unui preot catolic, au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului și au afirmat necesitatea de a se aduna, pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă, inaugurată în aceeași zi.

În 2016, 117,5 milioane de persoane sau 23,4% din populație, în Uniunea Europeană, au fost expuse riscului de sărăcie sau excluderii sociale.

După trei creșteri consecutive între 2009 și 2012 pentru a atinge aproape 25%, proporția persoanelor expuse riscului sărăciei sau excluderii sociale în UE a scăzut continuu până la 23,4% anul trecut, doar 0,1% puncte deasupra punctului scăzut din 2009.

Reducerea numărului de persoane expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale, în UE, este una dintre principalele obiective ale Strategiei Europa 2020. La nivelul UE, proporția din totalul populației care riscă sărăcia sau excluziunea socială în 2016, 23,4%, a scăzut cu 0,3 puncte procentuale față de anul 2008.

Tema din 2017 - "Răspunsul la chemarea de a pune capăt sărăciei: o cale către societăți pașnice și favorabile incluziunii" - a fost aleasă de ONU, în consultare cu persoanele care trăiesc în sărăcie și cu organizațiile societății civile. Aceasta are în vedere faptul că oamenii trebuie să fie uniți pentru a pune capăt sărăciei și discriminării, pentru a construi un viitor durabil, în care nevoile prezentului să fie împlinite.

Fiecare ar trebui să-și amintească zi de zi și nu doar astăzi, că o mulțime de oameni nu sunt la fel de norocoși și toată lumea ar trebui să încerce zi de zi, prin acțiuni simple, dar concrete, eradicarea sărăciei. Dacă dorim să creăm un viitor mai bun pentru noi toți, trebuie să auzim și să ținem cont de apelurile celor nevoiași. Împreună putem construi o lume durabilă a prosperității și a păcii, a echității și a dreptății, o viață demnă pentru toți!

  Costel Alexe - declarație politică intitulată Moldova contează!;

Domnul Costel Alexe:

"Moldova contează!"

Am plăcerea să vă prezint rezoluția celui mai important eveniment administrativ al toamnei, un eveniment de calibru, inițiat de Partidul Național Liberal, filiala Iași, și care își propune să repună lașiul, și Moldova, pe harta administrativă a țării și să identifice soluții concrete la multe dintre obstacolele administrative cu care ne confruntăm zilnic.

Voi da citire Rezoluției "Moldova contează", asumată în cadrul Forumului Administrației Publice Locale, desfășurat la Iași, la 21 octombrie 2017. Moțiunea este susținută de președinții filialelor PNL din Moldova, de parlamentari și primari liberali din județele Moldovei, precum și de peste 400 de aleși locali din Județul Iași.

Forumul Administrației Publice Locale, un eveniment inițiat de Partidul Național Liberal, filiala Iași, cu susținerea Partidului Popular European, PPE, a apărut din dorința de a păstra un nivel ridicat de profesionalism în rândul reprezentanților PNL din administrația publică, de a fi permanent conectați la agenda cetățeanului și, astfel, în programele publice promovate de PNL, să se regăsească prioritățile de dezvoltare locale și regionale.

Forumul Administrației Publice Locale își propune ca prin dialog și consens să identifice o serie de priorități investiționale pentru fiecare județ din Regiunea Moldovei, oportunitățile de finanțare și pârghiile legale prin care aceste proiecte să fie incluse atât în programele de investiții guvernamentale, cât și în Legea bugetului de stat.

Documentul, asumat de președinții PNL din județele Moldovei, va fi înaintat Biroului Permanent Național al PNL, spre a fi integrat în Strategia publică națională a PNL pentru anul următor.

Până când România va cunoaște o descentralizare autentică, este nevoie de colaborarea tuturor actorilor politici din Moldova, pentru a repune regiunea pe harta administrativă a țării și astfel să recuperăm decalajele evidente față de restul regiunilor. Sunt obiective care trebuie să depășească statutul de moștenire, căci nu sunt ale unui politician anume, nu sunt ale unui partid, ci sunt ale comunității în ansamblul său.

Ne-am asumat, în calitate de președinți ai filialelor PNL din Moldova, alături de parlamentarii PNL, alături de primarii și de aleșii noștri locali, că vom promova, în activitatea noastră politică, proiecte coerente și inițiative în folosul comunității pe care o reprezentăm.

Autostrada Iași-Târgu Mureș, realizarea urgentă a Centurii ocolitoare a lașului, a Sucevei, Bacăului, reducerea poluării, atragerea investițiilor guvernamentale în Moldova, creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, crearea locurilor de muncă și reducerea sărăciei sunt dezideratele pe care ni le propunem în mandatul 2016-2020.

Moldovenii s-au săturat să fie dezamăgiți, amăgiți și an de an să constate că au fost nedreptățiți de alocările guvernamentale sau de culoare politică a primarului lor. Se vede în procentul celor care vin la vot, în scădere, la fiecare scrutin. Aici este, de fapt, provocarea. Să-i convingem pe oameni că nu toți politicienii sunt la fel, că într-adevăr politicile publice promovate sunt în interesul cetățenilor, și după campania electorală.

Închei prin a vă adresa invitația să vă solidarizați cu acest demers, în mod special celor 60 de parlamentari ai PSD-ALDE, din județele Moldovei, pentru că regiunea noastră poate recupera decalajele, dacă sunt depășite orgoliile mărunte, și mai ales dacă se înțelege că atât timp cât Liviu Dragnea va conduce prin interpuși, România, vom trăi doar din firimiturile aruncate de la festinul baronului de Teleorman.

  Constantin Șovăială - declarație politică cu titlul Resursele naturale trebuie protejate!;

Domnul Constantin Șovăială:

"Resursele naturale trebuie protejate!"

România importă jumătate dintre stocurile de cărbune pentru iarnă, iar acest lucru nu mi se pare deloc normal. Cum se poate așa ceva, având în vedere că România are potențial privind resursele naturale!

Mineritul este o temă importantă, un subiect care ar trebui să fie luat în seamă de guvernanți. Multe dintre exploatațiile de cărbune urmează să fie închise anul acesta și în 2018. Înainte de 1989, în sectorul minier munceau în jur de 100.000 de persoane, acum în acest sector mai lucrează puțin peste 3.000 de români. Dintre aceștia, în jur de 1.000 activează pe Valea Jiului, însă lucrurile se vor schimba radical, în condițiile în care anul viitor urmează să se mai închidă încă două mine. După anul 1990, producția minieră a României s-a redus drastic, multe dintre exploatații fiind închise și, ca urmare a acestei măsuri, mulți minieri rămânând fără un loc de muncă.

La începutul anilor ’90, în Valea Jiului funcționau 15 mine, la care lucrau peste 90.000 de persoane. Acum însă se pregătește închiderea ultimelor exploatări. Astfel, pe Valea Jiului, urmează ca până în 2018 să mai fie închise alte două mine, Lupeni și Lonea, mine în care lucrează în prezent peste 1.000 de angajați. După închiderea minelor Lupeni și Lonea, în bazinul carbonifer vor mai funcționa doar două exploatări, cea de la Livezeni și cea din Vulcan. În Bazinul Rovinari urmează să fie închise o serie de mine. Reducerea activității din minerit se va face prin închiderea unor perimetre aflate la ora actuală în conservare: Peșteana Sud, Seciuri și Chișcani. Termenul este mai 2017. De asemenea, până la 31 decembrie 2018 se trece în conservare Cariera Husnicioara, iar la finalul lui 2019 Cariera Rovinari.

Solicit Guvernului să nu mai închidă minele României, nefiind cea mai bună soluție, ci să investească cu responsabilitate. Trebuie să avem grijă de bogățiile României! Să recunoaștem că energia produsă de cărbune este o șansă pentru România de a economisi bani. Importăm prea mult și prea multe! Unde mai este competitivitatea? Așteptăm cu mare interes planul de reorganizare al Complexului Energetic Hunedoara, al Guvernului Tudose. Mihai Tudose a promis că într-o lună vom vedea o schimbare în acest domeniu și sper că așa va fi!

Avem nevoie de noi tehnologii pentru exploatarea și prelucrarea resurselor minerale, înlocuirea tehnologiilor pirometalurgice consumatoare de energie cu metode mai puțin intensive, noi tehnologii în hidrometalurgie; noi procese tehnologice de tratare a materialelor polimetalice, atât în scopul îmbunătățirii eficienței metodelor deja existente de recuperare a subproduselor cu conținut metalic, cât și pentru dezvoltarea de noi metode de recuperare a metalelor, care în prezent nu se pot recupera; metode inovative, pentru a da valoare deșeurilor, prin dezvoltarea unui sistem durabil de reciclare a deșeurilor metalurgice și a efluenților, pentru a crește producția de metale de bază, prin lansarea de tehnologii de prelucrare pentru materii prime slab calitative, cozi de flotație, deșeuri; noi metode pentru utilizarea completă a resurselor de la tratarea materialelor secundare și a deșeurilor din metalurgia neferoasă, prin dezvoltarea unor tehnologii combinate, extrem de eficiente, de recuperare a metalelor din deșeuri polimetalice și deșeuri constituite din mai multe materiale; noi programe pentru controlul proceselor, prin intermediul sistemelor inteligente.

  Dumitru Mihalescul - declarație politică Niciodată medicii nu au fost umiliți în felul cum o fac PSD și ALDE!;

Domnul Dumitru Mihalescul:

"Niciodată medicii nu au fost umiliți în felul cum o fac PSD și ALDE!"

Atunci când economia unei țări crește, te aștepți, în mod firesc, că Guvernul împarte din prosperitatea economică și celor care au contribuit, în mod direct sau indirect, la crearea acesteia. Normal ar fi să vezi că, urmare a creșterii economice, veniturile la buget sunt mai mari, iar Guvernul distribuie angajaților din sistemul public o parte din această creștere. Mă refer la acele categorii de angajați din sectorul public, pe care, de ani buni, îi considerăm extrem de importați, pentru că ei susțin funcțiile principale ale statului român: educația, sănătatea, siguranța cetățeanului sau administrația.

Ei, bine, nu știu cum se face, însă cu PSD și ALDE la guvernare, cu o creștere economică foarte mare, cea mai mare din Uniunea Europeană, la noi lucrurile stau exact pe dos. Liderii mincinoși ai celor două partide care guvernează România au reușit marea performanță de a-i păcăli și a-i nemulțumi pe toți cetățenii români: pensionarii amăgiți cu o nouă Lege a pensiilor și creșterea explozivă a acestora, acum sunt trimiși la plimbare, să mai aștepte câțiva ani; profesorii păcăliți și ei, că salariile mizere vor crește de la 1 iulie 2017; li s-a spus că, dacă tot au așteptat 27 de ani salarii decente, atunci să mai aibă puțintică răbdare și să mai aștepte niște ani, până, poate, va veni și la ei creșterea de salarii; polițiștii nici măcar uniforme nu mai au, darămite salarii corespunzătoare; funcționarilor li s-au mărit lefurile, dar nu mai sunt bani pentru plata lor, pentru că Guvernul nu i-a prevăzut în buget. Nici agenții economici n-au scăpat.

Prin măsuri fiscale proaste, alături de alte măsuri guvernamentale și mai proaste, Guvernul le-a tăiat antreprenorilor români orice șansă să se dezvolte și să se consolideze. Despre angajații din sectorul privat, nici nu mai discutăm! Ei nu au fost și nu vor fi în atenția Guvernului PSD-ALDE, decât poate dacă Guvernul va vrea să mai aplice o taxă sau să majoreze un impozit, ca să le ia din buzunar și mai mulți bani.

Dintre toate categoriile socio-profesionale, de departe, cei mai umiliți de guvernarea PSD-ALDE sunt medicii și personalul medical. Acestora li s-au promis salarii uriașe, de 3.600 de euro lunar, sporuri, prime, ore suplimentare, tichete și oare ce nu li s-a mai promis! Promisiunile au fost atât de mari, încât chiar și medicii din Occident se gândeau serios dacă n-ar fi bine să se mute și să profeseze în România, căci imaginea promisiunilor contura un adevărat paradis pentru medici și personalul medical. În acest context, m-am întrebat uimit de ce protestau, joi, zeci de mii de angajați din sectorul medical, de ce sunt nemulțumiți, atâta vreme cât în sistemul de sănătate din România curge numai lapte și miere de când guvernează PSD și ALDE?

Lăsând ironia la o parte, nu ai cum să nu te revolți când constați cu câtă aroganță și cinism a tratat Guvernul PSD-ALDE sistemul de sănătate din România, pe medici, pe cei care salvează vieți, făcând miracole! Știm cu toții în ce condiții își fac meseria. Știm cu toții în ce condiții salvează în fiecare zi viețile românilor, pe salarii mizerabile.

Nu mai este o enigmă faptul că cei 3.600 de euro, salariul pentru medici, intră în categoria măsurilor "discutate și uitate"! Cine oare mai poate crede că o astfel de creștere s-ar mai putea materializa vreodată, ar fi chiar naiv! Mai grav este că, în loc să le crească salariile, medicilor le scad veniturile! De un asemenea cinism nu a fost în stare niciun Guvern din ultimii 27 de ani - să spună da, dar, în realitate, să ia!

Limitarea sporurilor la 30% înseamnă bani mai puțini pentru munca acestora, noaptea, sâmbăta, duminica sau peste program. Anularea tichetelor de masă, a tichetelor de vacanță, renunțarea la creșterea plăților pentru norma de bază, adică la plata gărzilor obligatorii, transferul de contribuții sociale pe spinarea angajaților, îi va face pe aceștia să câștige mai puțin decât la începutul anului 2017!

Nici tinerii rezidenți nu au scăpat de cinismul PSD-ALDE. Au promis că-i vor stimula pe tinerii medici să rămână în țară, însă prin anularea burselor pentru rezidenți, prin diminuarea veniturilor acestora, la mai puțin de 2.000 de lei, PSD și ALDE nu reușește decât să-i împingă pe medici să plece din țară.

PSD și ALDE au mințit cu nerușinare și nu au realizat nimic din ceea ce au promis. Dimpotrivă, românii trăiesc mai prost decât la începutul anului. Acest Guvern, dar și coaliția care-l susține și care a susținut minciuna, trebuie să plece de îndată de la guvernare! Au dus țara pe marginea prăpastiei, iar acum nici minciuna nu-i mai salvează. Oricâte tertipuri ar încerca, oricâte taxe și impozite noi vor introduce, economia și societatea au fost tulburate și batjocorite destul. Singura soluție o reprezintă înlocuirea, de îndată, a acestei guvernări profund nocive!

  Vasile Varga - declarație politică Glorie eternă Armatei Române!;

Domnul Vasile Varga:

"Glorie eternă Armatei Române!"

Ziua de 25 octombrie reprezintă pentru istoria neamului nostru o dublă aniversare: ziua Majestății Sale, Regele Mihai I, și ziua în care a început, în anul 1944, ofensiva eliberării orașului Carei, ultimul colț al țării noastre rămas neocupat de naziști în cel de-al Doilea Război Mondial, această zi fiind consfințită ca Ziua Armatei Române.

Cu acest prilej, doresc să aduc un pios omagiu soldaților și ofițerilor români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru a-și apăra țara, precum și să urez sănătate Majestății Sale, care a fost comandantul oștirii.

Este ziua când, cu coroane de flori, ne plecăm privirea spre pământul patriei, în fața memoriei bravei Armate Române!

Totodată, pe această cale îmi exprim întreaga mea recunoștință față de gestul suprem de sacrificiu de care au dat dovadă ostașii români în diferite teatre de război.

Recunoștința mea se îndreaptă, de asemenea, și spre veteranii Armatei Române, adevărate modele de patriotism pentru tânăra generație.

Toate disputele politice trebuie să înceteze în fața marilor acte de eroism ale bravilor soldați români și, împreună, să ne îngrijim în liniște și cu evlavie de memoria acestora.

Alături de Biserică, Armata Română a reprezentat unul dintre pilonii de bază ai supraviețuirii poporului nostru. În vremuri de restriște, soldatul român a stat cu fruntea sus și pieptul înainte pentru a apăra glia străbună. Acest lucru nu trebuie uitat pentru nimic în lume!

Armatei și sacrificiului său îi datorăm ceea ce suntem azi - liberi și puternici!

Glorie eternă Armatei Române!

  Mirela Furtună - declarație politică cu tema O victorie prea puțin mediatizată a diplomației române;

Doamna Mirela Furtună:

"O victorie prea puțin mediatizată a diplomației române"

În tumultul știrilor interne și al dezbaterilor nesfârșite pe subiecte mai puțin importante, a trecut, oarecum neobservată, o victorie a diplomației române.

Mă refer la Rezoluția 2189 (2017), adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în cadrul celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare de la Strasbourg, din 9 - 13 octombrie 2017.

Rezoluția - cu titlul: "Noua lege a educației din Ucraina: un impediment major cu privire la învățământul în limba maternă a minorităților naționale" - lansează un apel foarte clar către autoritățile ucrainene, de a modifica noua Lege a educației și de a aplica recomandările și concluziile Comisiei de la Veneția.

Textul rezoluției cuprinde și trei principii pe care părțile interesate ar trebui să le urmărească, pentru a ajunge la un consens. M-aș referi la al doilea principiu, deoarece mi se pare extrem de relevant în contextul dat.

Al doilea principiu este, așa cum a declarat Comitetul consultativ pentru Convenția-cadru - "limba este o componentă esențială a identității individuale și colective. Pentru un număr important de persoane aparținând minorităților naționale, limba este unul dintre principalii factori ai identității și identificării lor minoritare".

Prin urmare, atunci când statele iau măsuri de promovare a limbii oficiale, acestea trebuie să meargă mână în mână cu măsurile de protecție și de promovare a limbilor minorităților naționale. Dacă acest lucru nu se face, rezultatul va fi asimilarea, și nu integrarea.

Sub forma diplomatică în care este scris, APCE pune un accent deosebit pe riscurile majore pe care art. 7 din Legea educației din Ucraina le prezintă.

Consider că adoptarea acestei rezoluții va crea o presiune suplimentară pe autoritățile ucrainene, de a ajunge la un acord cu țările care au minorități semnificative în Ucraina. România are un interes deosebit în această privință, deoarece nu mai puțin de 400.000 de etnici români locuiesc în Ucraina.

Revenind la modul în care această Rezoluție a fost adoptată, apreciez determinarea delegației parlamentare românești, care s-a luptat pentru obținerea unei dezbateri de urgență a subiectului în cadrul Sesiunii.

Reușita delegației este remarcabilă, în condițiile în care Spania a depus o cerere pentru discutarea situației din Catalonia, iar Turcia a depus o solicitare pentru dezbaterea situației minorității rohingya din Myanmar, în cadrul aceleiași sesiuni, dar numai cea românească a fost dezbătută.

În încheiere, vreau să subliniez că această victorie ne va ajuta să sprijinim efectiv minoritarii români din Ucraina și va crea mai multe pârghii pe care autoritățile românești le pot folosi pentru atingerea obiectivului vizat.

  Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică cu titlul România și Croația trebuie să coopereze la nivel politic, economic și militar, în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene 2019-2020, pentru consolidarea coeziunii în regiune.

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"România și Croația trebuie să coopereze la nivel politic, economic și militar, în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene 2019-2020, pentru consolidarea coeziunii în regiune"

În următoarele două zile voi participa, alături de ceilalți membri ai Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților, la prima vizită oficială în Republica Croația, după deplasarea pe care a avut-o președintele acestui stat, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, la începutul acestei luni, în România.

Având în vedere că în perioada ianuarie 2019- iunie 2020 țara noastră va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, împreună cu Finlanda și Croația, consider cu atât mai importantă consolidarea cooperării româno-croate, atât la nivel economic și politic, cât și în ceea ce privește stabilirea comună a obiectivelor de integrare în spațiul Schengen și aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Atât România, cât și Croația trebuie să aibă un interes comun pentru o coordonare strânsă în vederea exercitării, pentru prima dată pentru ambele țări, a acestui mandat important.

Acum este momentul ca România și Croația să coopereze și mai intens, inclusiv pe dimensiunea economică și cea a apărării.

Datoria celor două Parlamente este aceea de a se asigura că parteneriatul amplu dintre NATO și Uniunea Europeană se extinde din ce în ce mai mult și asupra țărilor noastre, pentru a asigura securitatea granițelor Europei. Cu luciditate și responsabilitate, instituțiile și organismele autohtone trebuie să facă o evaluare corectă a pericolelor într-o evoluție continuă: de la amenințările teroriste, proliferarea armelor de distrugere în masă în regiune, criminalitatea organizată până la cibersecuritate și riscuri sociale.

Cu toate acestea, mai presus de orice strategie de întărire a capabilității operaționale în teren și la granițele NATO, și Uniunea Europeană trebuie să stea efortul diplomatic. De aceea, consider că statele Uniunii Europene și NATO trebuie să se concentreze mai mult asupra problemelor din interiorul granițelor lor sau din imediata vecinătate.

Croația are multiple poziții similare cu România, mai ales în ceea ce privește politica de coeziune, de justiție, de mediu, de energie, de cercetare și de inovare.

România este în mod direct interesată de a atrage investiții croate, pentru a deveni parte a Coridorului de transport intermodal care traversează Europa, prin valorificarea Portului Constanța, drept centru logistic și de transport la Marea Neagră, dar și a fluviului Dunărea, prin dezvoltarea transportului fluvial regional.

Este o certitudine că avem în fața noastră oportunități extraordinare de cooperare, pentru care este necesar să căutăm cu tenacitate modalitățile de interacțiune care să fructifice mai bine avantajele poziționării geografice și a capacităților logistice ale regiunii.

Îmi exprim, deci, speranța că discuțiile care vor avea loc în cadrul acestei reuniuni, între reprezentanții Parlamentelor celor două state, precum și întâlnirea cu Marija Pejčinović Burić, viceprim-ministru și ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația, vor da roade, astfel încât să beneficiem reciproc de ideile care vor fi vehiculate cu privire la promovarea formatelor regionale de cooperare, în special în ceea ce privește Inițiativa celor trei Mări -lansată la Forumul de la Dubrovnik, în august 2016.

Actuala coaliție de guvernare, PSD-ALDE, are ca obiectiv de politică externă contribuția sa la intensificarea dialogului și cooperării dintre cele două state, prin promovarea de parteneriate în domeniul economic, al educației, științific și cultural.

Mulțumesc Croației pentru că a sprijinit România atât în ceea ce privește clarificarea rolului Consiliului în procesul de finalizare a Mecanismului, cât și în reflectarea, de o manieră obiectivă, în text, a naturii distincte a MCV și necorelarea Mecanismului cu decizii în alte politici ale Uniunii Europene.

Pentru România, Croația este un partener de încredere în zona Balcanilor de Vest, atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în NATO, și, totodată, un actor regional important, un interlocutor și partener stabil pe plan european și internațional.

     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 19 october 2021, 21:14
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro