You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 30-10-2017

Sittings of the Chamber of Deputies of October 30, 2017

12. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.
  12.3 Constantin Codreanu
 
see:

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

  ................................................

Din partea USR, domnul Nicolae-Daniel Popescu? Nu este. Are 3 interpelări depuse.

Doamna Viorica Cherecheș? Le-a depus în scris.

Domnul Daniel Vasile, din partea minorităților?

Domnul Constantin Codreanu, PMP?

Aveți 3 interpelări. Vă rog să citiți una dintre ele.

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Interpelarea mea, una dintre cele 3, este adresată domnului Mihai-Viorel Fifor, ministrul apărării naționale.

Obiectul interpelării este: "Reînhumarea rămășițelor pământești ale militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad și Cotul Donului".

Stimate domnule ministru,

Acordul între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, din 8 noiembrie 2005, prevede în art. 5, intitulat "Chestiuni privind asigurarea financiară și materială" următoarele:

"1. Cheltuielile pentru întreținerea și îngrijirea mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, revin părții contractante române.

2. Cheltuielile privind întreținerea și îngrijirea mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse, revin părții contractante ruse.

3. Fiecare parte contractantă poate, de asemenea, să efectueze din proprie inițiativă, pe contul său, lucrări de întreținere a mormintelor militare aflate pe teritoriul celeilalte părți contractante.

4. Cheltuielile pentru amenajarea mormintelor militare se află în sarcina părții contractante interesate."

În cazul Ceremoniei din 29 octombrie 2017, de reînhumare în Cimitirul militarilor români de la Rossoșka, Federația Rusă, a rămășițelor pământești ale celor 345 de militari români căzuți în al Doilea Război Mondial, în luptele de la Stalingrad și Cotonul Donului - Rostov pe Don - în toamna-iarna anilor 1942-1943, presa din țară a relatat că reînhumarea osemintelor eroilor români s-a făcut în cutii de carton, fapt calificat ca nedemn.

În sensul Acordului Interguvernamental din 8 noiembrie 2005, citat mai sus, partea contractantă interesată în amenajarea mormintelor este partea română, respectiv Ministerul Apărării Naționale, care are în subordine Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, ca organism guvernamental specializat.

Ținând cont de cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne comunicați următoarele:

1. În cazul reînhumărilor rămășițelor pământești ale militarilor români la Rossoșka, în anii anteriori - 72 în anul 2015 și 594 în anul 2016 - partea română a folosit cutii de carton sau casete din alt material? Dacă este vorba de casete din alt material, din care material anume?

2. De ce s-au folosit pentru reînhumarea din 2017 cutii de carton în loc de casete din alt material? Care este valoarea celor 345 de cutii de carton, folosite în anul 2017?

3. Care au fost devizele de cheltuieli suportate de partea română în anii 2015, 2016 și 2017, pentru reînhumările rămășițelor pământești ale militarilor români la Rossoșka și cum au fost compartimentate aceste devize?

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul în scris și electronic, Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Vă mulțumesc.

Deputat Constantin Codreanu.

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.