You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 30-10-2017

Sittings of the Chamber of Deputies of October 30, 2017

12. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.
  12.4 Emil-Marius Pașcan

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

  ................................................

Dau, în continuare, cuvântul domnului Florin Roman, din partea PNL. Nu este.

Domnul Petru Movilă, din partea PMP? Nu este.

Domnul Robert-Nicolae Turcescu, din partea PMP? Nu este.

Domnul Marius Pașcan, din partea PMP?

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Bună seara, distinși colegi!

Interpelarea mea este adresată Ministerului Energiei, domnului ministru Toma-Florin Petcu, și privește o situație litigioasă între Consiliul local și Primăria comunei Corunca și Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz Mediaș.

Consiliul local Corunca a aprobat, încă din anul 2013, Proiectul de modernizare a 3,5 kilometri de drumuri comunale, din zona Vațman. Două porțiuni de drum sunt tranzitate de o conductă care aparține SNGN Romgaz SA. Din acest motiv, Romgaz refuză eliberarea unui aviz pentru asfaltarea respectivelor secțiuni de drum.

Petenții consideră că este inadmisibil ca respectiva societate comercială să boicoteze o investiție publică realizată din banii contribuabililor comunei Corunca, doar din dorința egoistă, probabil, a reprezentanților acestei companii de stat, de a nu efectua cheltuieli suplimentare care le-ar reduce profitul.

Societatea Romgaz exploatează milioane de metri cubi de gaz din subsolul comunei Corunca, fără ca riveranii să beneficieze de vreun folos sau cotă din redevență. Folosesc de zeci de ani, în mod gratuit, aceste drumuri, cu autovehiculele utilizate la foraje sau mentenanța infrastructurii de sonde și conducte. În schimb, proprietarii de terenuri și de imobile din Corunca au parte doar de blocaje și restricții, din cauza sondelor și a conductelor de gaz.

Au trecut 3 ani de când riveranii din zona Vațman își distrug mașinile și inhalează praf, ca urmare a refuzului nejustificat al unei societăți de stat de a reglementa traseul unor conducte care afectează regimul juridic și economic al terenurilor publice ori private, aflate în vecinătatea lor.

Vă solicit, așadar, domnule ministru, să dispuneți o verificare cât mai grabnică a situației sesizate și să mă informați în legătură cu cele constatate și ce anume veți dispune în sprijinul comunității locale din comuna Corunca.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Solicit răspuns în scris.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.