Plen
Ședința Camerei Deputaților din 6 noiembrie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.158/13-11-2017

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
15-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 06-11-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 6 noiembrie 2017

11. Dezbaterea Propunerii legislative privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului (Pl-x 336/2017) (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 336/2017

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

11. Propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului.

Comisia pentru învățământ?

Doamna Camelia Gavrilă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

În baza prevederilor art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a primit spre dezbatere Propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului.

Pentru întocmirea raportului, am analizat avizul favorabil al Consiliului Legislativ și punctul de vedere favorabil al Ministerului Educației.

Propunerea vizează instituirea unor măsuri derogatorii de la prevederile art. 104 alin. (2) din Legea educației, cu modificările și completările respective, în sensul că începând de la data de 1 ianuarie 2018, plata cheltuielilor prevăzute la art. 104 alin. (2) lit. a) să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale, ca urmare a întârzierilor generate de asigurarea prin bugetele locale a plății respectivelor cheltuieli, cât și - un al doilea aspect aflat în contextul acestei propuneri - și fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătorești executorii ce au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământ.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice.

Camera Deputaților este primă Cameră sesizată.

În urma dezbaterii, în ședința comisiei, s-a propus, cu majoritate de voturi, adoptarea acestei propuneri legislative.

Deci, în esență, este vorba de translarea salarizării personalului din învățământ pe filiera Ministerul Educației - inspectorate școlare și apoi, unități, tocmai pentru că în experiența anterioară s-a constatat că au existat întârzieri, dificultăți, alte motive care sunt exterioare procesului instructiv-educativ; și, de asemenea, plățile acelea, eșalonate, pe care le solicită colegii din educație și, de asemenea, și sindicatele.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Turcan, dezbateri generale.

Doamna Raluca Turcan:

Domnule președinte de ședință,

Dragi colegi,

Aș dori să fie foarte clar astăzi ce inițiativă legislativă este supusă dezbaterii. Și anume, o inițiativă legislativă asumată de crema liderilor Partidului Social Democrat, în frunte cu Liviu Dragnea, prin care, din păcate, o parte esențială din Programul de guvernare al PSD și ALDE este trecută la "discutate și uitate"; sau o inițiativă legislativă prin care reiese că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu mai cunoaște și nu mai respectă din scoarță-n scoarță Programul de guvernare.

Și o să vă citesc din Programul de guvernare: "Respectarea principiului autonomiei și descentralizării în educație și principiului responsabilității publice, întărirea mecanismelor legale de funcționare a acestor principii, astfel încât să fie posibilă o mai bună gestionare a resurselor la nivel local"; "guvernanță profesionistă, transparentă, descentralizare, autonomie, responsabilitate, promovarea profesioniștilor în managementul educațional". Acestea sunt principiile din Programul de guvernare.

Din păcate, inițiativa pe care noi trebuie să o dezbatem astăzi se referă la plata salariilor, din nou, din bugetul Ministerului Educației Naționale.

O parte dintre dumneavoastră ar putea spune: "E, asta să fie cea mai mare problemă!". Și anume, că salariile profesorilor se întorc din nou, pentru a fi plătite, în pixul celui care conduce Ministerul Educației Naționale, într-o manieră centralizată, și că este abandonat principiul descentralizării.

Din păcate, această problemă din acest proiect legislativ este completată și de alte mari probleme care pun în pericol însăși stabilitatea plății salariilor profesorilor. De ce spun lucrul acesta? O dată, pentru că evaluările cu privire la plata salariilor profesorilor se fac, prin acest proiect al domnului Dragnea, de către inspectoratele școlare generale, inclusiv partea de finanțare și de plată a învățământului privat. Inspectoratele școlare generale, în momentul de față, nu mai sunt organizate într-un sistem unitar, pe bază de criterii de competență și de profesionalism.

Știți foarte bine - cei mai mulți dintre dumneavoastră - că în ciuda unor concursuri organizate pentru conducerea inspectoratelor școlare, unii au fost demiși peste noapte și înlocuiți, într-o manieră total politizată, unii inspectori, cu alții. Vă dau exemplul de la Sibiu, în care inspectorul școlar general a fost demis peste noapte și a fost propus un inspector școlar general, consilier local al PSD. Să spunem că nici asta nu este o problemă foarte mare și că un inspector școlar general cu carnet de partid și militantism acut poate să fie un inspector școlar foarte bun.

O altă problemă care apare și este generată de această inițiativă a domnului Dragnea este aceea de transparență în privința cuantumului plății salariilor. Pentru că, din nefericire, acea componentă din bugetul autorităților locale care se ducea pe plata salariilor acum va fi inclusă în bugetul total al Ministerului Educației Naționale. Și ce să vezi? În momentul în care coaliția de guvernare PSD-ALDE va veni cu bugetul pentru anul viitor, la bugetul Ministerului Educației Naționale va apărea o creștere. O creștere de buget cu care probabil toată lumea se va bate în piept, însă nu vom ști ce parte din această creștere a bugetului se duce de fapt pentru plata salariilor și cât rămâne pentru investiția în calitate.

Autoritățile publice locale, după cum bine știți, răspund de infrastructura școlară, investesc în infrastructura școlilor. Nu vor mai avea absolut nicio pârghie de a vedea dacă managementul școlar corespunde investițiilor pe care ei sunt obligați să le facă.

O altă problemă extrem de gravă pe care aș vrea s-o rețineți cu toții și pentru care vă chem să votați împotriva acestui proiect de lege este că, din nou, reeșalonările pentru recuperarea salariilor, a restanțelor salariale, sunt mutate din anul 2020 până în anul 2022.

Cu alte cuvinte, din nou, profesorii au fost mințiți. După ce au fost amânați cu majorările salariale începând cu iulie 2018, prin această inițiativă legislativă a domnului Dragnea, reeșalonările care trebuiau făcute, conform deciziilor din instanță, începând cu anul 2015, până în anul 2020, se mută, începând cu anul viitor, până în anul 2022. Profesori mințiți, amăgiți...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamnă, vă rog să concluzionați...

Doamna Raluca Turcan:

... care, din nefericire, nu se așteptau, probabil, la această lovitură, ca nici măcar o decizie a instanțelor de judecată să nu mai fie respectată de guvernarea actuală.

Partidul Național Liberal va vota împotriva acestei inițiative legislative și vă cheamă și pe dumneavoastră să votați împotrivă.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Sigur...

Doamna Raluca Turcan:

Și aș vrea, din suflet, ca tot ceea ce ține de plata salariilor profesorilor și a altor categorii sociale să nu mai fie un subiect de troc politic.

O să vă dau exemplul Primăriei din Sinaia, o primărie condusă de un primar liberal, care mi-a transmis la cabinetul parlamentar un memoriu din care am aflat că, din nefericire, luna trecută nu a mai primit banii pentru plata salariilor profesorilor, pentru prima dată. Pentru prima dată, transferul de bani care trebuia făcut...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, doamnă deputat.

Doamna Raluca Turcan:

... de la bugetul de stat la bugetul local nu s-a mai realizat, în timp ce la alte primării, conduse de primari PSD, s-a făcut acest transfer...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Doamna Raluca Turcan:

... și banii au fost asigurați.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Doamna Raluca Turcan:

Vă mulțumesc.

Vă rog să votați împotrivă, așa cum va vota Partidul Național Liberal.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Munteanu.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Inițiativa legislativă a plecat de la două lucruri foarte clare.

1. Întârzierile care au venit din asigurarea salariilor prin bugetele locale. Să nu uităm că consiliile locale, primăriile au avut posibilitatea să majoreze salariile, și atunci sumele n-au mai fost distribuite așa cum s-a gândit inițial.

Și, totodată, rolul acestui proiect de lege este acela de a clarifica ce se întâmplă cu executarea sentințelor, hotărârilor judecătorești, deciziilor judecătorești care au consfințit că profesorii au de primit niște sume de bani.

Sigur că e posibil ca ele să se întindă pe o perioadă mai lungă, dar este și în funcție de sumele pe care le va avea sau le va primi Ministerul Educației, care mult mai ușor va beneficia de anumite rectificări în favoarea realizării acestor două componente.

Aceasta este explicația proiectului de lege.

Și eu vă solicit să votați pentru.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Alte intervenții? Nu. Vot final.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 19 octombrie 2019, 18:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro