Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 20, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.2/09-01-2018

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 20-12-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 20, 2017

22. Supunerea la votul final:  
  22.2 Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.67/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia (PL-x 466/2017); (adoptat)
 
see bill no. 466/2017

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Stanciu? Păi, n-am auzit să vă fi pronunțat numele. (Rumoare.) Nu merge.

Vă rog... vă rog... vă rog... vă rog... vă rog, nu am acordat niciun drept la replică.

Punctul 3.

Vă rog, nu mai strigați, domnule Drulă, la mine, din sală.

Punctul 3.

2, mă scuzați. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia; lege ordinară.

Comisia pentru cultură propune adoptarea.

Vă rog să votați.

216 voturi pentru, 32 de voturi împotrivă. Adoptat.

Explicarea votului, domnul Drulă.

Vă rog, dreptul dumnealui... dumnealor, pardon.

Domnul Cătălin Drulă:

Am votat împotrivă. Acest proiect de lege are o prevedere aberantă. De astăzi înainte sunt ilegale în România proiecțiile de filme subtitrate, spre exemplu, într-o limbă de circulație internațională. De exemplu, putem să avem un film, nu știu, finlandez sau coreean, care la matineu poate fi proiectat în cinematografe cu subtitrare în engleză, pentru expații care trăiesc în marile metropole. E o practică comună în toate orașele europene.

De azi înainte, pentru că e o prevedere care inițial s-a vrut exclusiv, probabil, naționalistă, să fie numai filme subtitrate sau dublate în română, dar UDMR a introdus și o limbă a minorităților naționale, nu vom putea avea, în România, va fi ilegal să avem orice fel de proiecție a unui film care este subtitrat în engleză. Mi se pare o aberație atât de mare. Acesta e motivul pentru care am votat împotrivă la această lege.

E o parte din noianul de tâmpenii care trec pe repede înainte în perioada aceasta în Parlament.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Pașcan.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Domnule președinte de ședință,

Distinși colegi,

Acest amendament este doar o mostră a felului în care înțeleg să conviețuiască cu noi cei de la UDMR, pentru că ei creează această politică discriminatorie și de segregare etnică ale cărei victime suntem noi, cei care trăim în Târgu Mureș, Harghita, Covasna.

Ați înțeles greșit, domnule antevorbitor. Aici nu e vorba doar de subtitrare, este vorba de dublare audio. Și veți ajunge probabil să constatați, dacă veți veni în Harghita, Covasna sau Mureș, dacă vreți să mergeți la cinematograf, că nu puteți să participați, întrucât filmul este dublat în limba maghiară și nu veți înțelege ce se vorbește acolo.

Dar votați, fraților, pentru că tocmai vin de la Comisia pentru învățământ, la care ați dat un vot privind înființarea unui liceu teologic care în momentul de față s-a înființat nelegal și este cu proces penal pe rol, în care un inspector școlar de la Târgu Mureș și directorul acelui liceu sunt trimiși în judecată pentru abuz în serviciu și uzurpare de funcție.

Dumneavoastră tocmai ați dat girul prin acel raport și urmează, evident, să votați o lege. Pentru că astfel vor trebui să treacă modificările și la Legile justiției, va trebui să vă treacă și bugetul, trădând și vânzându-i pe românii din centrul țării.

Vom ajunge să ne considerăm o categorie inferioară, stimați colegi, pentru că minoritatea maghiară, prin reprezentanții ei politici, ne consideră infecți. Ei trebuie să stea separat de noi, trebuie să-i scoată pe români afară din școli, trebuie probabil să facem trotuare și infrastructură separate, ca să putem conviețui.

Și dacă nu vă sunt suficiente argumentele acestea, ale separării cu orice preț, ia uitați-vă puțin cu ochi critic și realist către Harghita și Covasna și întrebați-vă de ce au plecat oare românii din Harghita și Covasna? Și mai priviți către Mureș mai apoi și întrebați-vă oare noi cât vom mai rezista? Pentru că asta faceți, pas cu pas. căutați să alimentați, să fundamentați legislativ...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

... segregarea pe criterii etnice, discriminarea etnică, să ne puneți pe noi, românii care trăim acolo, într-o situație disperată, într-o situație conflictuală.

Și dacă vă întrebați, oare - cei care mai știți și mai citiți, aveți timp pentru așa ceva - oare de ce s-a ieșit în stradă în martie 1990, la Târgu Mureș, vă reamintesc: pentru că tot așa, din Liceul "Bolyai Farkas" au fost scoși cu forța elevii români.

Și urmează acum un alt liceu, Colegiul Național Unirea, pe care tocmai ați hotărât, și prin amendamentele UDMR...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

... se va transforma într-un singur liceu, etnic - Liceul Teologic Romano-Catolic.

V-o spun celor care sunteți din Ardeal, chiar dacă sunteți de la PSD sau ALDE. Nu consimțiți la asemenea trădări...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat, nu mă puneți în situația să vă opresc microfonul...

Domnul Emil-Marius Pașcan:

... nu ne vindeți, nu conflictualizați, nu vă bateți joc de românii din centrul țării, dacă vreți să mai existăm ca popor și ca națiune.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Korodi.

Domnul Korodi Attila:

Stimați colegi,

S-au zis foarte multe minciuni în ultimele cinci minute de la acest microfon. Și este păcat.

Legea cinematografiei, ceea ce spune legea amendată și votată - și mulțumesc pentru sprijin, pentru că era un sprijin pentru normalitate - spune următorul lucru. Nu mai este interzis ca, în paralel, când un cinematograf decide să proiecteze un film, în România, cu subtitrare sau cu dublare în limba română, să existe și, dacă este cerere, pentru o comunitate minoritară, în limba minoritară. De ce?

Stimați colegi din USR, sunteți din generația mea. Probabil aveți copii. Eu am o fată care este în clasa a III-a și un băiat care are 5 ani. Fata mea acum începe să meargă la cinematograf, pentru că, da, a reușit, prin școală, să învețe limba română și să înceapă să înțeleagă desenele animate. Fiul meu încă nu poate să facă. De ce degrevați generații la începutul vieții să meargă la cinematograf? (Vociferări. Rumoare.)

Asta spuneți dumneavoastră.

 

Domnul Cătălin Drulă (din sală):

Noi am zis de engleză, în maghiară poate să fie.

Domnul Korodi Attila:

Nu este adevărat. Nu este adevărat. Citiți legea... citiți legea în întregul ei.

Stimați colegi...

Stimați colegi,

S-a adus aici în discuție... (Rumoare.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnule Drulă....

Domnul Korodi Attila:

S-a adus aici în discuție o temă care nu vizează legea adoptată astăzi. Dar vreau să vă spun, ca să spunem foarte clar, fără minciuni. La ora actuală - și este bine că este așa - Colegiul Unirea are, pentru 20 de ani, contract cu Biserica Catolică, ca să fie în aceeași clădire, pentru că asta este normal. Și contractul acesta este valabil, dacă și Biserica Catolică poate să aibă școala proprie, pentru că sunt două clădiri, una lângă cealaltă.

De aceea trebuie și este bine ceea ce facem.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Vă atenționez, domnule Munteanu, aveți doi înscriși la explicarea votului. Stabiliți doar unul.

Domnul Roman.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

Partidul Național Liberal a votat pentru adoptarea acestui proiect de lege, pentru că suntem cel mai vechi istoric partid din România, Partidul Marii Uniri, iar în Rezoluția de la Alba Iulia - așa cum invocă foarte des colegii noștri de la UDRM - se vorbește foarte, foarte serios și despre drepturile minorităților.

Ca să nu mai existe discuții că PNL-ul e nu știu cum și nu știu cum, am votat pentru că noi considerăm că e un proiect bun.

În schimb, ceea ce s-a întâmplat astăzi la Comisia pentru învățământ, stimați colegi, este profund ilegal. În primul rând, s-a adoptat acest raport, deși Biroul permanent al Camerei stabilise pentru ora 12,30 vot final. Am atras atenția doamnei președinte...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat, nu are legătură cu subiectul...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Nu, nu, vă rog frumos, dați-mi voie să îmi explic votul.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da, dar nu are legătură cu subiectul...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Vreau să vă spun, domnule președinte, că astăzi, în Parlamentul României, din păcate, s-a întâmplat un lucru grav. Vorbim de acest lucru. Vorbim de faptul că s-a luat decizia ca pentru prima dată un liceu să fie înființat prin lege de către primării, de către consiliile județene, de către biserici, și nu prin ordin al Ministerului Educației, așa cum s-a întâmplat până acum.

Suntem pentru dialog. Suntem pentru ca acei copii să poată să-și desfășoare activitatea la Târgu Mureș.

Este abuziv faptul că 400 de părinți au fost chemați la declarații. Nu e normal.

În schimb, ceea ce s-a întâmplat astăzi, din nou pe repede înainte, cu termen de dezbatere 5 minute la un proiect atât de important, stimați colegi, a deschis cutia Pandorei. Iar cei care și-au asumat această decizie să țină minte!

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Bacalbașa.

Informez grupurile că aveți dreptul la un singur drept la replică.

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Da.

Stimați colegi,

Eu sunt unul dintre cei care au votat "tâmpenia", conform colegilor salvatori de România.

Să fim foarte clari. Ceea ce s-a votat acolo nu este o măsură de constrângere, ci o măsură permisivă. Un text de lege nu permitea decât emiterea unui film subtitrat sau audio în limba română. Deci când există niște comunități cu o populație 80% de o altă limbă nu mi se pare normal să nu li se permită.

Sigur că putem discuta de relația deseori complicată cu concetățenii noștri maghiari. Dar aici o filosofie de plusare este o filosofie a dezastrului.

Eu, personal, am fost victima discriminării din partea unui ministru maghiar al sănătății, dar în spate, la sfori, era domnul Dobre. Să fie foarte clar. Mă rog, mi s-a făcut o porcărie, dar de-ai mei, cu mână maghiară.

Totuși, în ciuda acestui fapt, că mi s-a făcut o porcărie de un ministru maghiar, eu am votat, ca un parlamentar responsabil, pentru principiile democrației și bunului-simț.

Și cred că trebuie să ne ghidăm în funcție de aceste principii, că de asta am fost trimiși aici. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Băișanu.

Drept la replică, domnul Dobre. Domnule Băișanu, o secundă.

Domnul Victor Paul Dobre:

E vorba de Eugen Nicolăescu, ministrul UDMR al sănătății.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Băișanu.

Domnul Ștefan-Alexandru Băișanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Cu îngăduința dumneavoastră, vreau să vă spun că vin din Bucovina, acolo unde 12 - 12, nu una, nu două minorități - trăiesc în bună pace cu românii. Bucovina e un loc în care am putea spune că Europa a ajuns cu mult timp înainte.

Acum, eu vă spun foarte clar că mi se pare normal ca un film să fie subtitrat în limba unui cetățean de etnie maghiară, sau germană, sau turcă - evident, acolo unde acea etnie e majoritară. Dar îl rog pe domnul deputat care a fost mai înainte la microfon să-și învețe copilul de 5 ani și limba română. (Aplauze.)

Și acesta... acesta fiind un exemplu pe care să-l dați colegilor dumneavoastră, colegilor noștri, vecinilor noștri, de orice etnie ar fi.

Doi. Colegii de la USR au și ei dreptate, numai că, în stilul lor, n-au știut să pună problema. Ei au votat împotrivă nu că nu e subtitrat și în engleză; au votat împotrivă pentru că așa trebuie să facă în permanență - să voteze doar împotrivă. (Aplauze.)

Le sugerez o chestiune - pentru că sunt copii tineri, frumoși, deștepți, unii dintre ei educați în străinătate - le sugerez să vină la acest microfon sau în comisii și să spună: "Domnilor, hai să facem și un amendament ca pe lângă limba germană, maghiară, ucraineană, a naționalităților care trăiesc în România în bună pace cu românii, să introducem și un amendament prin care cinematografele care doresc să titreze doar în engleză pentru expați să o facă". E simplu și cred că e loc și pentru asta.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, un drept la replică scurt. Încheiem aici.

Domnul Cătălin Drulă:

Deci... ca să clarificăm. Noi suntem foarte de acord ca aceste proiecții să se facă în limbile minorităților. Problema este că fiind legiferat pe repede înainte, pe stilul UDMR ridică mingea, PSD dă gol, această prevedere elimină acum posibilitatea de a subtitra în engleză.

Deci e o greșeală legislativă. Noi primim rapoartele cu câteva minute înainte. Și arată exact limitele sistemului de a legifera pe repede înainte și pe genunchi, domnule Dragnea. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Sistăm.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 17 april 2021, 21:40
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro