Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 20, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.2/09-01-2018

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 20-12-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 20, 2017

3. Dezbaterea Propunerii legislative de modificare a Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției cu modificările și completările ulterioare (Pl-x 528/2017). (rămasă pentru votul final)
 
see bill no. 528/2017

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

Punctul 22.

24. Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.

Comisia juridică?

Domnul Costel Neculai Dunava:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Comisia juridică, de disciplină și imunități a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 161/2003.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil inițiativa legislativă.

În urma examinării inițiativei legislative, a expunerii de motive, a avizului Consiliului Legislativ, membrii Comisiei juridice, de disciplină și imunități au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea propunerii legislative, cu amendamentele admise redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

În raport cu obiectul și conținutul său, inițiativa legislativă face parte din categoria legilor organice.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri?

Domnul Stelian.

Microfonul la tribună, vă rog. (Se adresează staffului tehnic.)

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Spuneam așa, că nu trece zi, din păcate, să nu ne surprindeți în mod neplăcut cu câte o inițiativă din aceasta, parcă ținută sub preș și adusă în dezbaterea Parlamentului.

Această inițiativă dorește să elimine niște incompatibilități. Nu știu de ce doriți așa de mult ca Domniile Voastre, parlamentarii, colegii pe care îi aveți în teritoriu, primarii, prefecții, să devină comercianți, să poată fi comercianți, persoane fizice.

Pentru ce vă trebuie acest lucru? Vă trebuie o formă legală prin care să primiți anumite sume de bani, prin anumite contracte? La ce este nevoie de o astfel de reglementare? Eu înțeleg că există interese, că sunt proprietari latifundiari care trebuie să încheie anumite contracte și să-și facă acte de comerț, dar pe perioada cât dețineți această demnitate publică, abțineți-vă de la aceste activități! O perioadă limitată! Nu o să fiți pe veci parlamentari. Bine, unii s-au născut în Parlament și probabil vor să rămână până la sfârșit, aici.

Dar incompatibilitatea aceasta, de a nu fi și parlamentar, și primar, și prefect, în paralel cu activitatea de comerciant, are o rațiune, pentru că se confundă lucrurile, este influențată activitatea de parlamentar de cea de comerciant.

Dacă voiați într-adevăr să stabiliți niște exceptări și aveați în vedere câteva categorii profesionale care, într-adevăr, sunt exceptate, dar, pe bună dreptate, activitatea didactică, așa cum ați spus în expunerea motive, sau activitatea avocațială - sunt liber-profesioniștii care sunt exceptați de lege - puteați să faceți trimitere expres la aceste categorii, dar deja ele sunt prezentate în legislație ca excepții, și nu să permiteți orice activitate comercială demnitarilor publici.

Este greșită și această modalitate în care ați pus la ședința de azi-dimineață, așa ca o surpriză, această propunere legislativă. Este surprinzătoare. În rețeta bine cunoscută, UDMR ridică mingea la fileu, PSD vine și marchează.

Este greșit total ceea ce faceți. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Andronache.

Domnul Gabriel Andronache:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

O să am o intervenție la modul general, în sensul în care nu înțeleg de ce ne consumăm nervii o dată pe zi sau o dată pe săptămână, la Comisia juridică, cu astfel de proiecte.

Ar fi bine, stimați colegi din majoritate, să realizați un singur proiect de lege, acela prin care abrogați toate normele acestea, toate normele de natură penală și ceea ce mai doriți dumneavoastră, astfel încât să creați societatea pe care v-o doriți.

Probabil că vizați reîntoarcerea la Marea Adunare Națională și la ceea ce se întâmpla prin august 1989.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

(Domnul deputat Florin-Claudiu Roman se îndreaptă spre tribună.)

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Iau cuvântul în calitate de președinte al Comisiei pentru administrație publică. Noi am dat aviz favorabil și cred că aici trebuie să fim puțin atenți, în această retorică, pentru că ne referim la primari, la viceprimari, care ajung în situația de a-și pierde mandatul, și nu din cauza lor neapărat, ci din cauza unei legislații neclare, ambigue și, la urma urmei, cred că trebuie să ne întrebăm, dacă ne uităm pe situații concrete, ce se întâmplă.

Avem colegi care, înainte de a fi primari, au făcut agricultură, pentru că din asta au trăit cinstit ca buni români și au plătit birurile. Pentru a-și plăti birurile, și-au făcut PFA-uri. Unii au apucat să lucreze pe ele, alții nu, toți însă, sau majoritatea, au ajuns în situații de decizii definitive de la ANI, deși o mare parte dintre ei nu a apucat să lucreze pe aceste PFA-uri.

Eu, ca om de administrație, voi vota întotdeauna în sprijinul primarilor, pentru că aici, vă repet - și aici aveți dumneavoastră dreptate -, cred că nu aveau ce căuta senatorii și deputații aici, pentru că dacă un senator sau un deputat nu știe că are ceva ce trebuie să-și declare, este mai complicat.

În schimb, sunt colegi, medici, sunt colegi care au meserii liberale, care sunt obligați să lucreze pe astfel de structuri, și dacă nu lucrează, își închid cabinetele, își închid practic toate activitățile pe care le au din profesii liberale.

Eu vă rog să gândiți rațional cu toții, să nu amestecăm lucrurile, pentru că aici nu este vorba de hoții sau de alte lucruri.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

(Domnul deputat Corneliu Olar solicită să ia cuvântul.)

Au vorbit doi deputați de la PNL.

Domnul Corneliu Olar:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Aș da un caz - cred că îl știți cu toții - Adrian Copilul Minune s-a trezit și el să facă politică. Și a candidat într-o circumscripție, consilier local. Cred că nu avea nevoie de această funcție. Și s-a trezit la urmă cu un dosar pe conflict de interese, a luat și doi ani cu suspendare.

Haideți să luăm câte un caz particular și să-l aducem în Parlament, să gândim cu toții ce facem cu... (Vociferări.)

Cred că m-ați înțeles și nu trebuie să mai explic.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Deci pentru Adrian era chestia asta...

Alte intervenții la dezbateri generale?

Domnul Csoma Botond.

Domnul Csoma Botond:

Stimați colegi,

Și eu cred că ar trebui să abordăm rațional această chestiune.

Și amintea domnul Roman de medici, care sunt colegii noștri în Parlament și care au avut un cabinet medical și au avut și un PFA. Și profesia de medic cred că este o profesie liberală, nu?

Care este rațiunea că în cazul avocaților și în cazul notarilor publici, tot meserii, profesii liberale, nu există nicio incompatibilitate cu funcția de deputat sau de senator, și în cazul medicilor, tot o profesie liberală, există această incompatibilitate?

Care este rațiunea juridică sau rațiuni de altă natură?

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Alte intervenții? Nu.

La articole?

(Domnul deputat Stelian-Cristian Ion solicită să ia cuvântul.)

La articole?

Vă rog.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Amendamente admise, la 3 marginal, este vorba de calitatea de deputat și senator, care este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții și se introduce calitatea de "comerciant, persoană fizică."

Problema pe care ați expus-o mai devreme poate fi discutată, aceea a introducerii unei noi excepții, a medicilor, care să nu fie incompatibili cu activitatea de demnitar, parlamentar, ce doriți, dacă dumneavoastră considerați că este timp pentru a-și exercita și profesia de medic, pentru a vedea pacienții și pentru a fi și în Parlament. Dar nu aceasta este propunerea legislativă.

Propunerea legislativă este de permitere a oricărei activități de comerciant tuturor acestor categorii - și parlamentarilor, și primarilor, și prefecților, tuturor. Deci este inadmisibilă o asemenea propunere. Dacă se dorea, cu bună-credință, să se facă noi exceptări, trebuiau menționate punctual, acolo, acele exceptări. Pentru medici nu se consideră incompatibilitate sau altele de natura aceasta. Aceasta este problema. (Vociferări.)

Deci eu propun respingerea acestor amendamente.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule Stelian,

"Acestora" nu pot să supun.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

La 1... la 6... de fapt...

Vreau să fiu foarte exact aici, pentru că este o chestiune de procedură și de fapt nu este vorba de amendamente, este vorba de ... și am spus ceea ce era de spus... amendamentele se referă doar la mici corecturi. Nu se modifică esența. Mesajul a fost transmis, deja. Votați negativ, împotriva legii. Pe amendamente se fac niște corelări. Dacă eliminăm amendamentele acestea, este greșit din punctul de vedere al tehnicii legislative.

Dar esența ați înțeles-o.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Deci nu mai supuneți amendamente?

Mulțumesc.

Domnul Drulă.

Domnul Cătălin Drulă:

4 marginal - se elimină incompatibilitatea dintre calitatea de membru al Guvernului și calitatea de comerciant, persoană fizică.

Deci poți să fii și ministru și să ai și PFA.

Eu nu înțeleg cum poate funcționa lucrul acesta. Adică te duci la muncă, ești ministrul transporturilor, al sănătății, după care mai și lucrezi un pic pe PFA, mai facturezi ceva, te mai întorci și să fii ministru...

E ridicol!

Deci vă propun să supuneți votului amendamentul admis de la poziția 4 marginal din raport, cel menționat. (Vociferări.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Procedură, domnul Márton Árpád.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Colegul nostru Ion Stelian și-a dat seama și imediat a corectat. Noi, în această fază, putem lua în discuție doar supunerea votului pentru amendamentele respinse sau pentru cele admise.

Dacă s-ar supune votului amendamentul admis și nu ar trece, ar însemna că este varianta din textul de lege, adică o variantă mai puțin corectă, din punct de vedere legislativ. Atâta tot.

Ca atare, eliminarea unor alineate din proiectul de lege, din moment ce nu există în raport o astfel de solicitare, de eliminare, respinsă, nu se poate face.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am o cerere din partea unui grup, trebuie să o supun votului.

Amendamentul admis de la nr. crt. 4, vă rog, votați.

(Vociferări.)

Amendamentul admis, da!

Mulțumesc.

Alte intervenții? Nu mai sunt.

Mulțumesc.

Poziția 20... PL-x 466...

Domnule Seidler, vă rog.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Domnule președinte,

Nu vreau să iau cuvântul pe ordinea de zi, pe PL-x-ul menționat, ci pe o chestiune strict administrativă care privește funcționarea Camerei Deputaților.

Există, de ieri, depusă o cerere de către câteva persoane, de a asista la lucrările plenului. E vorba despre câțiva militari în rezervă și în retragere, conduși de domnul Gropan. Un grup de până în 10 persoane.

Astăzi de dimineață, la ora 8,30, li s-a comunicat că nu pot participa la lucrările plenului, de la balcon, pentru că balcoanele sunt deja ocupate.

Vă rog să vă uitați sus, cât de ocupate sunt balcoanele. Și să vedem cum mințim oamenii și le interzicem inclusiv să asiste la lucrările Camerei Deputaților, deși e un drept constituțional.

Cum se poate totuși așa ceva, să mințim cu nerușinare? Nimeni nu este la balcon. Și li se răspunde că sunt pline balcoanele. Și nu e prima dată. (Vociferări.)

O să fie mai încolo, da? Dar acum domnii sunt jos, la S2.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc. (Rumoare.)

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 17 april 2021, 21:14
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro