Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 20, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.2/09-01-2018

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 20-12-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 20, 2017

7. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe (PL-x 452/2017). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 452/2017

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

A venit proiectul la Legea nr. 8, aprobat de plen pentru introducerea pe ordinea de zi.

14. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe; PL-x 452/2017; în procedură de urgență.

Comisia pentru cultură, vă rog.

Domnul Gigel-Sorinel Știrbu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Raport comun asupra Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

În temeiul dispozițiilor art. 95 și art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și Comisia juridică, de disciplină și imunități au fost sesizate spre dezbatere în fond, în procedură de urgență, cu Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din data de 7 noiembrie 2017.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, în scopul transpunerii Directivei 2014/26/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege, cu observații și propuneri, care se regăsesc în anexă, conform adresei cu nr. 386 din 25 mai 2017.

În urma dezbaterilor, membrii celor două comisii sesizate în fond au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu amendamentele admise prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri generale?

Domnul Socotar.

Domnul Gheorghe-Dinu Socotar:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Vorbim despre un proiect de lege foarte complex, care a ocupat activitatea Comisiei pentru cultură și a Comisiei juridice pentru o bună perioadă de timp.

În esență, este transpunerea în practică a Directivei Europene 26/2014, în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe.

Trebuie spus că deja suntem în întârziere, suntem în infringement, chiar am intrat în procedură de infringement și suntem pasibili să plătim o penalitate de 42.000 de euro pe zi de întârziere.

Dincolo de această problemă, noi am încercat să alegem, din multitudinea de propuneri de amendamente formulate, de regulă, de actorii care se supun acestei legi, respectiv organismele de gestiune colectivă, pe care le cunoașteți - UCMR, UPFR, UPFAR-ARGOA, COPYRO și așa mai departe, sunt vreo 14 -, între instituția de stat care gestionează această problemă, ORDA și asociațiile utilizatorilor sau utilizatorii individuali, deci am încercat din multitudinea de argumente și propuneri de amendamente să alegem câteva care nu ating sub nicio formă spiritul și filosofia legii și să fie în spiritul Directivei Europene.

De aceea, forma pe care Guvernul a propus-o și care a fost adoptată, fără nicio modificare, la Senat, a trecut de comisia noastră cu zece amendamente - aș spune - minore, vreo trei sunt de modificare - tehnică legislativă, corectează un aspect care a dus la mii de procese, respectiv printr-o scăpare a legii fonograma era definită în două moduri diferite; transpunem în lege o prevedere expresă a directivei, cum că organismele de gestiune colectivă trebuie să pună la dispoziția utilizatorilor repertoriul în format electronic, pentru că aceasta era o problemă de dispută veșnică între organisme și utilizatori; supunem organismele sub autoritatea și a Consiliului Concurenței, printr-o prevedere expresă în acest sens, precum și facem câteva armonizări în lege.

Deci cam acestea sunt...

Da. Și un lucru important: dăm posibilitatea organismului de stat care supraveghează activitatea acestor actori de pe piața drepturilor de autor, respectiv ORDA, să aplice și sancțiuni sub formă de amenzi care până acum ORDA a scăpat practic din mână aceste organisme, le-a licențiat, le controla, dar nu avea nicio posibilitate să intervină, să îndrepte anumite abuzuri, presupuse abuzuri pe care le-ar fi făcut aceste organisme.

Și de aceea am dat posibilitatea ca să existe un regim sancționator destul de ... fără să fie amenzi foarte mari, dar ORDA să poată interveni în câteva aspecte în activitatea și a organismelor de gestiune colectivă, și a organismelor care reprezintă utilizatorii.

Cam aceasta a fost.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ganț?

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Stimate domnule președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Nu intenționez să mă refer la fondul problemei, la conținutul raportului, pentru că tocmai ce l-am primit, hârtia fiind încă caldă, tocmai ce a fost copiat pentru a ne fi pus la dispoziție.

Suntem din nou în situația de a dezbate un raport fără să fi apucat măcar să-l citim.

E evident că membrii Comisiei pentru cultură, comisiile care au dat avize sau au făcut raportul, sunt în cunoștință de cauză, însă absolut incorect este faptul că nu avem posibilitatea să avem și noi acces la aceste informații.

Acest mod de a legifera în Parlament este absolut iresponsabil, iar dovada acestui lucru am avut-o mai înainte, când am întors de la votul final un proiect, pentru că au protestat colegii pentru foarte posibile erori grave în conținutul acelui raport.

Colegul nostru de la PSD, antevorbitorul meu, a spus, pe bună dreptate, că e vorba despre un proiect complex, iar noi îl tratăm de maniera în care o facem, necitind măcar acest raport, nici măcar - repet - neavând acces la această informație.

Dacă continuăm de această manieră, vom produce în continuare legi care vor afecta întreaga societate în mod negativ, iar imaginea Parlamentului nu va avea decât de suferit.

Închei, spunându-vă că nu îmi asum un vot pe conținutul acestui raport, pentru că literalmente nu am avut timp nici măcar să-l citesc. Dar poate că între timp hârtia a ajuns la temperatura încăperii și acesta este un argument justificat pentru a dezbate raportul și a-l trimite la votul final.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Drulă.

Domnul Cătălin Drulă:

Domnule vicepreședinte al Camerei, președinte de ședință,

Stimați colegi,

Vreau să întăresc și eu cele spuse de colegul, domnul deputat Ganț. Acest mod de a legifera este cu totul inacceptabil. Practic, dați senzația, majoritatea parlamentară, că pur și simplu procedurile parlamentare vă încurcă, adică suntem cumva obligați să le facem și pe astea, mai trecem la o literă, ne mai aduce cineva un raport...

Până la urmă știm cu toții că acestea sunt niște eufemisme. Se vorbește despre "Comitetul liderilor a decis", dar acolo reprezentanții PSD și ALDE au majoritatea și reprezentantul ALDE face ce zice reprezentantul PSD, adică domnul Dragnea, până la urmă.

Se spune "plenul e suveran", dar plenul ridică mâna, exact cum face un singur om.

Până la urmă, gândiți-vă și dumneavoastră dacă e normal, căutați-vă un pic în conștiință, știu că vă ascundeți după un program de lucru pe care vi l-ați impus, dar este o bătaie de joc față de parlamentarism și la începutul acestei sesiuni - noi suntem la primul mandat - domnii Dragnea și Tăriceanu au declarat foarte pompos că vor să ridice Parlamentul pe locul care i se cuvine.

Nu așa se face, cu rapoarte aduse în plen în ultimul moment. Este o lege extrem de complexă. Nu așa se face, cu mutat puncte de pe ordinea de zi de colo-colo și cu senzația că pur și simplu procedurile parlamentare vă încurcă; avem niște treabă de făcut.

Mai bine vă dăm dumneavoastră un pix, le semnați, mergem toți acasă, e înainte de Crăciun... Adică, cred că și colegii din sală care trebuie să ridice mâna la unison au exact această senzație.

Este revoltător și protestăm față de acest mod de lucru. Știu că unora dintre dumneavoastră, din majoritate, pentru că vă văd, vă e jenă un pic de ce se întâmplă, probabil vă găsiți o justificare morală - nu știu care ar putea fi -, dar vă asigur că este greșită. Nu este nici etic, nici normal și este trist pentru democrația românească că am ajuns în acest punct, la 28 de ani după Revoluție. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Facem declarații politice.

Domnul Bacalbașa. Faceți și dumneavoastră o declarație politică.

Domnul Nicoale Dobrovici-Bacalbașa:

Domnilor, politica se pare că nu poate să funcționeze fără un pic de demagogie.

Totuși, noi suntem aici un for de lucru care trebuie să legifereze și să nu se ocupe exclusiv de demagogie.

Am auzit tot felul de cuvinte tari, de tip "iresponsabilitate", de domnul Drulă nu mă leg, că nu mă interesează domnul Drulă, e un accident, poate din partea lui, poate din partea mea, că am ajuns colegi. Dar vreau să vă explic, pe fond, ce s-a întâmplat cu această lege pe care o discutăm și care trezește asemenea pasiuni.

Această lege a fost explicată magistral de domnul Socotar și mă aflu în situația jenantă să fiu invidios pe un inginer pentru inteligență și capacitatea de sinteză - asta este! - și credeam că toată lumea a înțeles despre ce este vorba. Este o necesitate de promulgare, pentru că altfel noi trebuie să plătim - statul român - o grămadă de bani zilnic, dacă nu ne conformăm, iar disfuncția nu ne aparține nouă, Comisiei pentru cultură, ci este un act care a venit cu întârziere de la Senat și din această cauză - și domnul Socotar a prezentat foarte clar -, ceea ce s-a adoptat a fost numai Directiva Europeană strict și lămurirea câtorva noțiuni, definiții legale, cum ar fi fonograma, care au fost scăpări, erori, în vechea lege și care au generat disfuncționalități pe care toată lumea, din toate partidele care erau acolo, le-a acceptat.

Deci noi nu facem aici decât să votăm strict o directivă europeană. Sigur că problema e complexă și va fi rezolvată în timpul doi.

Ca atare, toate aceste clocote de indignare sunt ori prostie, ori demagogie.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Pașcan.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Eu vă rog, cu bună-credință, să deschideți pagina cu ordinea de zi de pe site-ul Camerei Deputaților și să căutați rapoartele de specialitate privind acest proiect de act normativ. Și veți vedea că există un singur document, avizul comisiei al cărui președinte este domnul Drulă.

În rest, dacă vreți să vă faceți o opinie despre acest proiect legislativ complex și care a generat multe probleme în România, aflați că de ani de zile, în temeiul imperativului și a presiunilor Directivei Europene, Guvernul a făcut vreo două întâlniri cu cei direct vizați, iar noi, la Comisia pentru cultură, ne-am transformat în executiv, adică i-am adunat pe toți, pe toate instituțiile implicate la aceeași masă, le-am ascultat, le-am făcut legătura cu Guvernul, i-am așezat la aceeași masă etc.

Și eu subscriu ca principiu, stimați colegi, că trebuie să votați și fiecare dintre noi să voteze în cunoștință de cauză.

Un asemenea act normativ care va produce efecte și va fi votat în necunoștință de cauză revine responsabilității individuale a fiecăruia dintre noi.

Eu cred că nu putem - și aici este, de fapt, demagogia - să ieșim din această sală și să ne întrebe cineva ce am votat și să nu știm despre ce e vorba măcar. Sunt zeci de pagini ale acestui proiect de act normativ. Sigur că nu suntem toți experți în domeniu și capabili să le judecăm cu dreaptă măsură, dar pripa aceasta, graba, sub amenințarea sancțiunilor Uniunii Europene, este penibilă și ipocrită.

Nu se întâmplă nimic dacă va fi adoptată în viitoarea ședință a legislativului, de anul viitor. Ba, din contră, ne dă tuturor posibilitatea ca să o studiem și - dacă este cazul - să venim cu completări, amendamente sau chiar să o reîntoarcem în comisie.

Este un subiect mult prea important pe care să-l fușărim, atât doar pentru că ne impune un imperativ politic sau sub acest argument al sancțiunilor.

Dar cei din Guvern nu s-au gândit la sancțiuni, de ani de zile de când a stat această directivă pe masa lor și n-au făcut nimic?

Aceasta este întrebarea fundamentală, stimați colegi.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dacă mai sunt intervenții? Nu mai sunt.

Rog liderii să vină la prezidiu.

Liderii, la prezidiu, vă rog.

Domnule Ganț, liderii la prezidiu.

Pe dumneavoastră vă voiam. (Consultări.)

Gata! Haideți, vă rog, în bancă.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 17 april 2021, 21:42
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro