Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 11, 2018
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.128/17-09-2018

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2018 > 11-09-2018 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 11, 2018

4. Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului.  

   

După o scurtă pauză

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Continuăm cu ultima parte a ședinței noastre de astăzi, dedicată prezentării interpelărilor.

Și începem cu doamna Bîzgan. Nu este. Are trei interpelări depuse.

Domnul Daniel Olteanu? O interpelare depusă, și în scris.

Domnul Pavel Popescu? Nu este.

Domnul Gigel Știrbu?

Doamna Cristina Prună?

Doamna Cristina Iurișniți?

Domnul Năsui?

Domnul Benga?

Domnul Raețchi?

Domnul Dohotaru?

 
Emil-Marius Pașcan

Domnul Marius Pașcan, vă rog.

Aveți cinci interpelări depuse, din care veți prezenta doar una.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună seara!

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Distinși colegi,

Interpelarea mea este adresată Ministerului Transporturilor, domnului ministru Lucian Șova, și se referă la autostrăzile care trebuie să reprezinte o prioritate a României.

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut i-am adresat o interpelare prim-ministrului de la acea vreme, Mihai Tudose, arătând întârzieri nepermise și deficiențe în realizarea lucrărilor la autostrada Transilvania, pe secțiunea Târgu Mureș - Câmpia Turzii.

Inadmisibil, nu am primit niciun răspuns, până în prezent, fiind evident disprețul cu care este tratat un demers parlamentar și obligația legală de a i se răspunde.

Corelativ, este vădită și preocuparea cu care guvernanții abordează investițiile mari privind infrastructura rutieră din România, dar și incapacitatea managerială a acestora.

Revin și vă solicit, domnule ministru, să mă informați care este stadiul actual al execuției lucrărilor pe tronsoanele Ogra - Iernut; Iernut - Chețani; Chețani - Câmpia Turzii, precum și termenele prevăzute contractual pentru finalizarea acestora?

De asemenea, vă solicit să mă informați care este stadiul actual al proiectului privind autostrada Târgu Mureș - Iași, pentru care am înregistrat și un proiect legislativ, la Parlamentul României?

Totodată, reiterez o solicitare similară și în privința autostrăzii pe relația Brașov - Târgu Mureș, adică o informare concretă în privința stadiului acestui proiect inclus în Masterplanul General de Transport al României.

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns oral și în scris.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Sergiu Cosmin Vlad

Domnul Cătălin Rădulescu?

Domnul Laurențiu Nistor?

Domnul Neculai Iftimie?

Domnul Andrei Pop?

Domnul Ilie Toma?

Domnul Cornel Itu?

Domnul Sorin Bumb?

Domnul Florin Roman?

Domnul Florinel Stancu?

Doamna Oana Vlăducă?

Domnul Ionuț Moșteanu?

Domnul Sergiu Cosmin Vlad?

Vă rog.

Ceilalți au depus și în scris.

 

Domnul Sergiu Cosmin Vlad:

Bună seara!

Interpelare adresată Ministerului Mediului, doamnei ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu.

Obiectul interpelării - "Poluare cauzată de disfuncționalități ale canalizării din cartierul Gai al municipiului Arad".

Stimată doamnă ministru,

Doresc să vă aduc la cunoștință o situație care mi-a fost semnalată prin intermediul unei petiții semnate de 154 de cetățeni, în municipiul Arad, locuitori ai cartierului Gai.

Rețeaua de canalizare menajeră prezintă disfuncționalități pe numeroase străzi, în sensul că apa menajeră nu se scurge din canalizare, căminele colectoare de vizitare fiind pline. În caz de precipitații, apa menajeră se revarsă pe stradă și în gospodării. Atunci când canalizarea menajeră este plină, în Laguna 1 Gai, folosită pentru deversarea apei pluviale într-un fost canal de irigații din vecinătate, ajunge apa menajeră, ceea ce conduce la eliberarea în aer a unor mirosuri deranjante pentru cei care locuiesc în apropiere, precum și la poluarea cu dejecții a fostului canal de irigații.

Stația de pompare aferentă Lagunei 1 Gai produce zgomot foarte puternic și disconfort fonic pentru cetățenii din apropiere. Apa din fântânile celor care locuiesc în apropierea Lagunei 1 Gai este murdară și emană miros urât.

Având în vedere cele de mai sus, vă rog să procedați la o evaluare a situației, la fața locului, precum și la identificarea unor măsuri care să stopeze poluarea și să elimine riscul de îmbolnăvire pentru populație și pentru animale.

Vă mulțumesc.

 
Vlad-Emanuel Duruș

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Vlad Duruș?

Vă rog.

 

Domnul Vlad-Emanuel Duruș:

Interpelarea mea este adresată doamnei ministru al mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, și se referă la depozitul ecologic de la Sârbi (Fărcașa).

Stimată doamnă ministru,

La depozitul ecologic de la Sârbi (Fărcașa), anul acesta, nu s-a lucrat nimic, constructorul invocând faptul că nu i s-a pus la dispoziție soluția tehnică de stabilizare a alunecărilor de teren apărute în zonă.

Această problemă a fost ignorată sistematic de beneficiar, Consiliul Județean Maramureș, până în toamna anului trecut, când drumul de acces abia modernizat s-a surpat.

Mai mult, versanții care înconjoară depozitul o iau la vale într-un ritm alert. Puțurile construite au fost acoperite de pământ, iar platforma betonată, pe care au fost ridicate câteva construcții, s-a fisurat.

Ca urmare, proiectul nu pare posibil a fi finalizat nici până la finele anului 2019.

În presă a apărut informația, confirmată ulterior de consiliul județean, că a fost reziliat contractul cu antreprenorul, ceea ce duce la parcurgerea unei noi proceduri de licitație.

Apare în acest moment problema depozitării deșeurilor menajere. Pe raza județului Maramureș funcționează doar două depozite temporare, la Baia Mare și la Sighetu Marmației. Autorizarea acestora s-a făcut pe un an, perioadă care expiră în octombrie, respectiv februarie, anul următor.

Având în vedere că situația angajează internațional România, care riscă deschiderea procedurii de infringement, vă rog să-mi oferiți răspunsuri pe următoarele aspecte:

1. Cine răspunde de dezastrul implementării Proiectului de management integrat al deșeurilor în Maramureș?

2. În ce condiții poate fi prelungit termenul de finalizare a SMID și dacă s-au început procedurile în acest sens?

3. În cazul unei prelungiri, finanțarea se va face tot din bani europeni sau vor fi puse la dispoziție alte sume? În imposibilitatea continuării finanțării din bani europeni, vor trebui returnate sumele cheltuite?

4. Se poate prelungi autorizația pentru depozitele temporare, având în vedere că ele au atins nu doar limita de timp de funcționare, ci și cea de depozitare?

Și 5. Vă rog să-mi puneți la dispoziție sumele cheltuite/achiziție/proveniența fondurilor, până în acest moment, în proiectul SMID al județului Maramureș, inclusiv pentru lucrările nerecepționate.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Constantin Codreanu

Domnul Matei Dobrovie?

Domnul Constantin Codreanu, vă rog.

 

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Interpelarea mea este adresată doamnei Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni.

Obiectul interpelării este următorul: "Inițierea de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a unei Ordonanțe de urgență a Guvernului de modificare și completare a Legii nr. 299/2007, în vederea acordării burselor de studii copiilor instruiți în limba română, în școlile publice din Ucraina, Republica Serbia, Ungaria, Albania, Bulgaria și alte state".

Mult stimată doamnă ministru,

Potrivit modificărilor operate la Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, prin adoptarea de către Parlament a Legii nr. 122/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007, elevii etnici români cu domiciliul în Ucraina, înscriși în clasa I a anului școlar 2017-2018, care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română, ca limbă maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina, vor beneficia de burse pentru perioada ianuarie-iunie 2018. Astfel, elevii etnici români cu domiciliul în Ucraina urmează să beneficieze de burse de studii în valoare de 1.000 de lei fiecare, 200 de lei pe o perioadă de 5 luni, din a doua jumătate a anului școlar 2017-2018, ceea ce constituie un precedent pozitiv în crearea de bune practici privind sprijinirea românilor de pretutindeni.

În fond, interpelarea mea vine și ca o propunere și, în același timp, o sugestie pentru a extinde aceste bune practici de acordare a burselor de studii și stimulentelor financiare pentru elevii etnici români cu domiciliul în Republica Serbia, în Ungaria, în Albania, în Bulgaria și în alte state în care este studiată limba română sau în care există materii cu predare în limba română.

Interpelarea conține și o enumerare a câtorva unități de învățământ din Republica Serbia, din Ungaria și din Bulgaria.

Rezumând, aș vrea, în final, să închei adresând cele două întrebări.

1. Dacă Ministerul pentru Românii de Pretutindeni consideră sau nu necesar să inițieze în timp util adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea art. 5 a Legii nr. 299/2007, în sensul extinderii bunei practici de acordare a burselor de studii elevilor români din Ucraina, Ungaria, Republica Serbia, Albania și alte state?

2. În eventualitatea unui răspuns pozitiv, care este limita maximă de timp în care Ministerul pentru Românii de pretutindeni poate iniția adoptarea unei asemenea ordonanțe de urgență a Guvernului?

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Dumitru Lovin

Domnul Barna, domnul Cristian Buican, domnul Eugen Tomac, domnul Adrian Todoran, domnul Cătălin Cristache, domnul Corneliu Bichineț, domnul Roman, domnul Cornel Zainea și domnul Lovin Dumitru? Am epuizat lista.

Domnul Toma Ilie și domnul Lovin. OK.

Domnul Lovin Dumitru. Vă rog.

Apoi domnul Toma Ilie.

 

Domnul Dumitru Lovin:

Bună ziua!

Doamnă președinte,

Această interpelare este adresată domnului ministru Lucian Șova, ministrul transporturilor.

Deputat Dumitru Lovin, ALDE, Vâlcea.

Domnule ministru,

Întârzierea proiectului privind construcția autostrăzii Pitești-Sibiu, așteptat de foarte mult timp, continuă să afecteze nu doar județul Vâlcea, ci întreaga țară.

Din informațiile vehiculate în spațiul public, în ultima vreme, reiese că acordul de mediu nu a fost dat nici până acum și n-ar fi exclus să fie obținut abia anul viitor.

De asemenea, licitațiile avansează foarte greu.

Stimate domnule ministru,

Vă rog să vă precizați punctul de vedere cu privire la situația prezentată mai sus și, cu autoritatea de care dispuneți, să găsiți cele mai bune soluții de rezolvare.

De asemenea, vă rog să îmi comunicați o situație detaliată a proiectului, pe fiecare secțiune în parte, și să îmi precizați când estimați că va fi finalizat acest obiectiv.

Solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc.

Cu deosebită considerație, deputat Dumitru Lovin.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

 
Ilie Toma

Și domnul deputat Toma Ilie.

 

Domnul Ilie Toma:

Doamnă președinte de ședință,

Stimați colegi,

Am făcut o interpelare și o întrebare, în același timp, la Ministerul Muncii și Justiției Sociale și la Casa Națională de Pensii Publice, referitor la Legea nr. 221, votată în Parlamentul României, în iunie 2018, acea lege care îndreaptă inechitățile între categoriile sociale de pensionari de până acum, și anume acele drepturi neacordate în decursul timpului, referitor la grupele de muncă, grupa I, respectiv grupa specială, grupa a II-a, grupă deosebită, 50% sporul lucrat în grupa I de muncă, grupă specială, spor care nu a fost acordat în decursul timpului.

Iacătă legea votată, Legea nr. 221, în iunie 2018, vine să îndrepte aceste inechități, dar are o perioadă de grație de trei luni de zile. Intră de la 1 octombrie 2018 și se desfășoară 12 luni, până la 1 octombrie 2019, ceea ce face să fie funcțional softul, cât mai repede posibil.

Interpelarea mea exact pe această temă se adresează și rog Ministerul Muncii și Justiției Sociale, rog președintele Casei Naționale de Pensii Publice să răspundă cât mai urgent posibil în ce stadiu se află procedura de achiziție a acestui soft, când preconizează că se poate implementa acest soft și de când este funcțional? Pentru că noi, cei care am inițiat această lege și am votat-o, nu putem rămâne inerți, deoarece este vorba de 100.000 de pensionari și în județul Hunedoara este vorba despre 20.000 de cazuri, cu aproximație. Deci le-am promis și încercăm să le ducem mai departe.

Sper că softul să fie achiziționat în timp, sper că calculele și recalcularea dosarelor să înceapă la 1 octombrie 2018.

Vom face ori de câte ori va fi nevoie orice demers pentru a încerca să respectăm graficele cât mai cu strictețe posibil.

Vă mulțumesc foarte mult.

Deputat al PSD de Hunedoara, Ilie Toma.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Lista a fost epuizată.

Declar închisă ședința noastră de astăzi.

La revedere!

 
   

Ședința s-a încheiat la ora 18,47.

 
     

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie dimanche, 11 avril 2021, 13:50
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro