You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2018 > 12-12-2018

Sittings of the Chamber of Deputies of December 12, 2018

18. Intervenția domnului deputat Antal István-János prilejuită de Ziua etniei tătare.

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

În încheiere, înainte de a închide prima parte a acestei ședințe, îl invit pe domnul deputat Antal István-János, pentru o intervenție de două minute.

Vă rog, domnule deputat.

Și facem pauză pentru votul final.

Domnul Antal István-János:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

E vorba despre data de 13 decembrie - Ziua etniei tătare.

Comunitatea etnică tătară din România are o lungă tradiție. După mărturiile istorice, tătarii din România sunt de origine cumanică și s-au așezat pe aceste meleaguri încă din secolele XII-XIII.

Afluxul masiv de tătari în Dobrogea a avut loc în 1812, prin strămutarea comunităților de tătari din sudul Basarabiei, ulterior, din Crimeea.

Fiind urmași ai unui popor de oameni persuasivi și harnici, tătarii din Dobrogea și-au câștigat respectul celor cu care au conviețuit.

În calitatea mea de deputat al UDMR de Constanța, am întâlnit, am cunoscut numeroși tătari - medici, ingineri, profesori, lucrători în administrație sau oameni de afaceri.

Am participat la numeroase evenimente organizate de reprezentanții acestei etnii, le-am vizitat familiile, am participat la nunți sau la obiceiuri tradiționale și mă mândresc că mi i-am făcut prieteni. Cu mulți dintre dânșii împărtășesc pasiunea mea de o viață, dragostea pentru cai.

Ziua de 13 decembrie este recunoscută prin Legea nr. 453 din 2006, ca Ziua etniei tătare din România și marchează un eveniment de excepție pentru tătarii de pretutindeni.

Cu această ocazie - Ziua etniei tătare din România -, adresez membrilor acestei comunități un salut călduros de sănătate și de împliniri, ca o expresie a celei mai înalte considerații!

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule coleg.

Am încheiat aici.

Pauză, până la ora 12,00, când va începe ședința de vot final.