Plen
Ședința Camerei Deputaților din 6 februarie 2019
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.11/12-02-2019

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
18-06-2019 (comună)
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 06-02-2019 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 6 februarie 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,28.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Mircea-Gheorghe Drăghici și de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Bună dimineața, stimați colegi.

Este ora 8,30. Începem prima parte a ședinței noastre, consacrată declarațiilor politice.

Și vă anunț că din partea Grupului PSD au depus scris: Natalia Intotero, Cornel Itu, Daniela Oteșanu, Marius-Constantin Budăi, Răzvan-Ilie Rotaru, Neculai Iftimie, Viorel Stan, Liviu Balint, Claudiu Ilișanu, Ciprian Șerban, Costel Lupașcu, Cristina Burciu, Alexandra Presură, Eliza Ștefănescu, Mirela Furtună, Dumitru...

Domnule Gherman, vreți să citiți, nu?

... domnul Gherman.

Mai departe, scris.

Din partea Grupului PNL: Raluca Turcan, Costel Alexe, Sorin-Ioan Bumb, Găvrilă Ghilea, Dumitru Oprea, Nicolae Giugea, Dănuț Bica, Mugurel Cozmanciuc, Robert-Aurel Boroianu.

La Grupul parlamentar ALDE au depus scris: Calotă Florică, Niță Mihai, Avram Constantin, Băișanu Alexandru. Și va citi domnul Olteanu.

 
Dumitru Gherman - declarație politică cu referire la evenimentele desfășurate în contextul Anului Centenar 2018;

Atât. Bun. Începem cu Grupul PSD.

Este domnul Gherman.

Vă rog.

Se pregătește, de la Grupul PNL, domnul Roman.

 

Domnul Dumitru Gherman:

Domnule președinte Florin Iordache,

Doamnelor și domnilor,

Declarația mea politică se referă la evenimentele desfășurate în contextul Anului Centenar 2018.

Consider că acest început de an este un bun moment de reflecție. Anul 2018 a fost un an plin de evenimente culturale, grație a ceea ce numim, pe scurt, Centenarul. Am celebrat un secol de când românii au reușit să se reunească în granițele aceleiași țări, un eveniment capital în istoria României. Așa cum știți, anul 1918 a fost un an cu jertfe, jertfe însoțite de speranță și credință în Dumnezeu. Națiunea română se reunea, pentru prima dată de la demersul temerar al lui Mihai Viteazul, într-un stat național unitar. A fost un efort popular care a venit în întâmpinarea idealului de veacuri al românilor de pretutindeni, configurându-se astfel o "Românie dodoloață", după cum scria inegalabilul Lucian Blaga.

Anul 2018 a fost unul încărcat cu foarte multe evenimente, care au avut menirea de a puncta marea realizare din 1918 și care, fără îndoială, au reușit să facă să vibreze coarda sensibilă a identității naționale în fiecare român. O amplă activitate de cercetare a umplut agenda istoricilor noștri, finalizându-se cu numeroase cărți publicate, multe filme documentare, dezveliri de noi monumente, o multitudine de simpozioane, comunicări științifice și comemorări. Încărcătura istorică a fost întărită de componenta culturală, care a revitalizat tradițiile poporului român, arătându-ne valoarea noastră în lume și originalitatea culturii și civilizației românești.

Evenimentele au fost numeroase și au cuprins aproape toate localitățile țării, de la cele urbane la cele rurale, implicând mii de oameni de cultură, istorici, artiști, jurnaliști și un public însemnat. Puțini au realizat însă că acest efort mobilizator a fost rodul unui program susținut de Guvernul României și instituțiile sale din teritoriu. Nu a fost un efort ostentativ, care să confiște valoarea marelui eveniment din 1918 în favoarea PSD, ci a fost unul pus în operă, cu eleganță și consecvență, într-un deplin respect față de culorile politice care acum un secol s-au reunit într-un mănunchi comun, al interesului național.

Așadar, felicit pe această cale Guvernul României și Ministerul Culturii, în special, pentru că au susținut financiar o serie de manifestări care ne-au făcut mândri că suntem români, ducând la un nou nivel promovarea identității naționale, un nivel european, aș spune.

Cinstindu-ne înaintașii, ne cinstim de fapt pe noi înșine și generațiile viitoare. Deși poate că suntem o națiune mică la nivel global, am realizat totuși acțiuni demne de admirat într-o perioadă scurtă de existență istorică.

Valorile românești sunt cinstite peste tot în lume, fiind considerate parte intrinsecă a universalității. Iar acest aspect, readus în mințile și sufletele noastre de manifestările Centenarului, trebuie să rămână o datorie pentru fiecare român, o datorie de a continua demersurile curajoase ale predecesorilor noștri în slujba patriei. Doar muncind la păstrarea valorilor noastre naționale, putem deveni cu adevărat o Românie puternică în Europa!

Deputat de Bihor, Dumitru Gherman.

Vă mulțumesc.

 
Florin-Claudiu Roman - declarație politică intitulată Prin [Win-win situation] câștigă doar domnul Dragnea!;

Domnul Florin Iordache:

Da. Îl invit pe domnul Roman.

Se pregătește, din partea Grupului USR, domnul Botez.

Din partea Grupului PMP au depus scris: Constantin Codreanu, Eugen Tomac și Adrian Todoran.

Vă rog, domnule Roman.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi este intitulată "Prin «Win-win situation» câștigă doar domnul Dragnea!".

După ce revolta primarilor din toată țara a însemnat un puternic semnal de alarmă transmis Guvernului, pentru a repara de urgență greșelile flagrante făcute odată cu implementarea așa-zisei revoluții fiscale, marca Dragnea-Vâlcov, în manieră caracteristică, a apărut și declarația publică, dorită a fi una liniștitoare, a domnului Dragnea, cu privire la aceste aspecte.

Acest semnal de alarmă se referă la situația dramatică în care se vor regăsi bugetele localităților, în acest an, semnal pe care l-am mai tras, de la tribuna acestui Parlament, și în 2018, de mai multe ori, și totodată am prezentat și soluții, la momentul respectiv, împreună cu mai mulți primari din marile orașe ale țării.

Dar, în realitate, declarația președintelui PSD, și anume: "«Win-win situation» - toată lumea câștigă -, (...) mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați" este doar una sforăitoare, propagandistică, fără nicio acoperire efectivă a pierderilor suferite de primării, deoarece alocările bugetare care sunt destinate autorităților locale în viitoarea Lege a bugetului de stat, pe anul 2019, nu sunt doar insuficiente, ci sunt și înjositoare pentru locuitorii acestor mari orașe din România! Cu alte cuvinte, nici vorbă de "win-win"; dimpotrivă, primăriile și consiliile județene sunt din nou jefuite și tâlhărite de Guvernul "recidivist" PSDragnea-ALDE!

Susțin acest lucru, deoarece aritmetica este simplă - pentru cine pricepe. Pentru cine nu, nu e cazul. Rămânerea impozitului la nivel local, promisă de acest Guvern PSDragnea, în paralel cu trecerea finanțării în integralitate a sectorului social la nivelul autorităților locale, înseamnă, de fapt, o creștere a veniturilor la primării cu 17% - de la 43% la 60% și nu, cum propagandistic și mincinos afirmați, acel procent de 60%! Spuneți oamenilor adevărul, că mergeți de la 43% la 60% - dar și o creștere a cheltuielilor cu circa 45%, adică un minus mediu, în bugetele acestora, de 28% față de anul trecut!

Doamnelor și domnilor colegi,

Mai mult decât atât, "generosul" PSDragnea-ALDE, prin propunerea de buget pe anul 2019, blochează practic orice șansă de dezvoltare la nivelul comunităților locale, împovărând în mod excesiv bugetele de cheltuieli ale autorităților locale, aruncând în spinarea județelor și plata salariilor personalului neclerical sau noi cheltuieli către primării, pe partea socială - persoane adulte cu handicap, copii cu handicap, salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap din municipii, orașe și comune.

Ce ați mai uitat să spuneți dumneavoastră este că n-ați tăiat doar bugetele locale, prin nealocarea de fonduri pentru partea socială, ați tăiat și ați înjumătățit și banii pentru drumurile județene, ați înjumătățit și banii pentru programul "Cornul și laptele" și practic v-ați călcat în picioare absolut toate promisiunile mincinoase pe care le-ați făcut, la începutul anului, primarilor din Asociația Municipiilor, Asociația Orașelor și Asociația Comunelor.

Astfel de politici mincinoase și discreționare arată adevăratele intenții ale domnului Dragnea, care nu vrea altceva decât să arunce cu cel puțin 15 ani în urmă situația în care se vor regăsi bugetele locale.

Ne-ați întors practic în perioada de acum 15 ani, când vorbeam despre bugete de funcționare, și nu despre bugete de dezvoltare.

Este regretabil că este al doilea an în care băgați mâna adânc în bugetele locale și practic condamnați la sărăcie toate unitățile administrativ-teritoriale din România.

Eu sper ca acești oameni să nu uite ceea ce ați făcut și la viitoarele alegeri să primiți ceea ce ați semănat!

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Mihai-Cătălin Botez - scurte considerații despre Unirea Principatelor;

Îl invit pe domnul deputat Mihai-Cătălin Botez.

Fără îndoială, oamenii nu uită și sunt conștienți de ce se întâmplă în țară.

Vă rog.

Domnul Botez.

Se pregătește domnul Daniel Olteanu, ALDE.

 

Domnul Mihai-Cătălin Botez:

Domnule președinte, vă mulțumesc.

Stimați colegi,

La 1 decembrie 2018, România a împlinit 100 de ani de la Marea Unire, iar la 24 ianuarie 2019 a împlinit 160 de ani de la Unirea Principatelor, Moldova cu Țara Românească. Avem memoria încă proaspătă cu informațiile și mărturiile istorice despre ce eforturi și ce conjuncturi au fost atunci exploatate cu iscusință de adevărați oameni de stat români.

În 1859, prevalându-ne de termenii acordului extern de a avea alegeri libere în Țara Românească și Moldova, și renunțând în cele din urmă la orgolii, am ales unul și același domnitor în ambele țări, pe bârlădeanul Alexandru Ioan Cuza. În 1918, un context internațional favorabil și un șir de decizii îndrăznețe au făcut ca românii să se reunească în granițele unui singur stat. O bucurie enormă ce a cuprins toată națiunea, de la "vlădică până la opincă".

Eforturi constante au fost făcute de generații de-a rândul astfel încât, acum, majoritatea românilor, să putem să ne bucurăm să trăim în granițele aceluiași stat.

Determinarea, perseverența, consecvența, altruismul și patriotismul înaintașilor noștri, de la toate nivelurile, atât țărani care au luptat în războaiele mondiale, apărând cu prețul vieții granițele țării, dar și intelectuali vizionari care au pus țara pe un drum și au căutat consensul, ar trebui să ne servească drept exemplu, iar astăzi să construim statul puternic și prosper ale cărui baze le-au pus ei, cu decenii în urmă.

Ieri, 5 februarie, l-am comemorat pe Iuliu Maniu, important om de stat - esențial, aș spune -, care pe 5 februarie 1953 se stingea, ca deținut politic, în închisoarea de la Sighetu Marmației.

Să ne cunoaștem bine istoria și să nu-i repetăm greșelile!

După toate aceste rememorări, ar trebui să ne fie mai clar că "Unirea se construiește în fiecare zi", așa cum spune istoricul Adrian Cioroianu. Statul, așa cum îl știm acum, se poate destrăma, dacă nu lucrăm fiecare dintre noi să apărăm unitatea și identitatea noastră națională. Încă suntem o democrație tânără, iar după aproape 40 de ani de șoptit pe la colțuri, în comunism, și aproximativ 30 de ani de tranziție, din punctul de vedere al capacității de a dialoga, ocupăm doar extremele - ori suntem indiferenți și nu ne exprimăm, ori, dacă ne exprimăm, o facem ca și cum am fi deținătorii adevărului absolut.

Acum, la început de an și de sesiune parlamentară, aș vrea să-mi exprim un gând pozitiv pentru noi toți. Sper ca fiecare dintre noi să fim mai înțelegători unii cu alții și să empatizăm mai mult, iar, în dorința noastră de a trăi mai bine - fie că ocupăm funcții de conducere sau operaționale -, să ne raportăm tot timpul la principiul lucrului bine făcut.

Să construim cu toții, în fiecare zi, România în care ne dorim să trăim!

Vă mulțumesc.

Mihai Botez, deputat al USR de Vaslui.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Daniel Olteanu - declarație politică privind importanța Drumului de mare viteză Tișița-Albița;

Îl invit, în continuare, pe domnul Daniel Olteanu, Grupul ALDE.

Se pregătește domnul Ionuț Simionca, de la PMP.

 

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Importanța Drumului de mare viteză Tișița - Albița, pentru județul Vaslui și pentru Moldova, este una uriașă, iar argumentele pentru finanțarea acestui obiectiv prin bugetul din 2019, după mii de pagini de documente, adrese, interpelări și studii realizate și consultate, sunt imposibil de rezumat într-o declarație de trei minute. Voi încerca totuși să fac acest lucru.

Înainte de toate însă vreau să vă întreb - de ce mai facem legi, dacă nu le respectăm?

Autostrada Albița - Huși - Tișița - Buzău - București - Giurgiu figura la poziția 11 în "Lista proiectelor prioritare, identificate de România împreună cu Uniunea Europeană", proiecte care urmau să fie realizate până în 2015. Așa scrie în Legea nr. 203 din 2003 privind realizarea, dezvoltarea și modernizarea rețelei de transport de interes național și european.

Ce s-a întâmplat cu această lege, de ce nu s-a aplicat și cum de a dispărut o autostradă din Strategia Națională de Transport? Atenție, vorbim despre o parte a unui coridor rutier european de transport și de un tronson, Tișița - Albița, care are studiu de prefezabilitate realizat încă din anul 1998!

Arc peste timp, la 20 de ani distanță de acest studiu, Comisia Europeană îmi răspunde în mod oficial, în scris, că secțiunea Tișița - Albița, aflată pe rețeaua TEN-T globală din România, "este eligibilă în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020". Prin urmare, nu doar execuția lucrărilor, ci și costurile Studiului de Fezabilitate și ale Proiectului Tehnic sunt eligibile pentru finanțare cu fonduri europene.

În condițiile în care toate celelalte tronsoane care au legătură cu Moldova sunt prioritare la finanțarea cu fonduri europene, singura opțiune reală pentru o autostradă în Moldova, cu fonduri de la bugetul de stat, este Tișița - Albița. În acest moment, România are 215 km de autostradă cu fonduri de la bugetul de stat, zero în Moldova. Este un abuz la adresa celei mai sărace regiuni a Uniunii Europene, cea din stânga Siretului, să fie un contributor net în ceea ce privește resursele naționale și alocarea lor pentru construcția de autostrăzi, fără a fi beneficiar, când abordarea ar trebui să fie exact invers.

Ce alte argumente justifică finanțarea în 2019 a Autostrăzii Tișița - Albița? Ultimele date de la Direcția Generală a Vămilor sunt absolut concludente - în nouă ani, traficul rutier de la punctul de trecere a frontierei Albița s-a triplat, ajungând la peste 800.000 de vehicule, în 2017. În plus, numărul camioanelor care au tranzitat Vama Albița este mai mare decât în cazul tuturor celorlalte puncte de trecere a frontierei de pe granița de est, luate împreună! Concluzia este una singură - tronsonul Albița - Tișița este, de departe, principala rută de transport auto a mărfurilor spre și dinspre frontiera estică a României, cu mare potențial de accelerare.

În altă ordine de idei, vă reamintesc principiul dezvoltării echilibrate a infrastructurii de transport, pe baza căruia dezvoltarea rețelei de transport naționale se face echilibrat pe teritoriul fiecărei regiuni de dezvoltare a României, astfel încât să se asigure o dezvoltare sustenabilă, pe termen lung, a tuturor regiunilor. Cum se aplică acest principiu? Doar 1% din fondurile pentru marile proiecte de infrastructură ale Ministerului Transporturilor au fost cheltuite în Moldova, în 2017, zero în Vaslui.

37 de miliarde de lei reprezintă valoarea marilor proiecte de infrastructură finanțate prin POIM 2014-2020, niciun proiect nu este în Moldova, niciun leu nu este alocat Moldovei. În schimb, Transilvania și Regiunea București primesc 97% din cei 37 de miliarde de lei. Moldova are nevoie urgentă nu de unul, ci de cel puțin cinci mari proiecte, pentru a recupera decalajele de dezvoltare, iar unul dintre acesta trebuie să fie autostrada spre Albița, autostrada vasluienilor.

Dincolo de potențialul de creștere economică al regiunii și de beneficiile sociale, Drumul de mare viteză Tișița - Albița are și o consistentă valoare simbolică, pentru că înseamnă unirea celor două capitale românești, București și Chișinău, pe traseul cel mai scurt - asta, dacă frații noștri de peste Prut nu ne sunt frați doar la nivel declarativ.

Construcția acestui tronson este o prioritate absolută și la nivelul Comisiei Europene, care susține "nevoia de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova".

Nu în ultimul rând, din punctul de vedere al securității regionale, consider că este foarte important, în anul în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, să arătăm responsabilitate față de zona aflată la periferia geografică și economică a Uniunii Europene, și nu să o vulnerabilizăm suplimentar, prin politici de excluziune.

În acest context, demararea finanțării acestui obiectiv ar reprezenta un semnal de unitate la nivelul Uniunii Europene, o dovadă a atenției acordate fiecărui cetățean european, indiferent cât de izolat geografic și vulnerabil social ar fi.

Dintre toate aceste motive, la care se adaugă și altele, la fel de importante, Autostrada Tișița - Albița trebuie să fie inclusă în bugetul de stat pe 2019. Pentru județul Vaslui acesta este ultimul tren spre dezvoltare.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Vă rog, pe viitor, să vă încadrați în trei minute, totuși.

 
Ionuț Simionca - declarație politică intitulată Nici un pedofil în libertate!;

Domnul Simionca.

Se pregătește domnul deputat Dragoș Zisopol, secretar al Camerei.

 

Domnul Ionuț Simionca:

Bună dimineața, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea de astăzi se intitulează "Niciun pedofil în libertate!".

Am făcut multe propuneri legislative, dar cea la care voi face astăzi referire va fi cea mai importantă dintre toate.

Există situații în care legile nu pot să fie niciodată îndeajuns de severe. Și când spun acest lucru mă gândesc, înainte de orice, la infracțiunile care privesc abuzurile sexuale asupra copiilor.

În urmă cu două zile, am citit o știre absolut revoltătoare - procurorii au clasat dosarul în care Cristian Pomohaci era anchetat pentru pedofilie, pe motiv că infracțiunile pe care fostul preot le-ar fi comis sunt prescrise, întrucât s-ar fi petrecut în urmă cu 10 ani.

Tot din presă am aflat că, în România, conform statisticii oficiale furnizate de Ministerul Justiției condus de Tudorel Toader, există peste 500 de pedofili în libertate, care ar trebui să fie în închisoare.

Fie că vorbim despre vechiul Cod penal al Partidului Comunist Român, adoptat în 1968, de cel adoptat în 2009, când ministrul justiției era Cătălin Predoiu, de Codul penal din 2016, promovat de ministrul justiției, Raluca Prună, sau de Codul penal din 2018, promovat de domnul Dragnea și domnul Iordache, toate au prevăzut pedepse prea blânde pentru agresori.

Și, în acest context, vă propun, în cadrul noilor dezbateri pe Codurile penale, să dublăm pedepsele pentru următoarele infracțiuni: violul - când victima este un minor; agresiunea sexuală - când victima este un minor; actul sexual cu un minor; coruperea sexuală a minorilor; racolarea minorilor în scopuri sexuale; incestul și folosirea prostituției infantile. Menționez că dublarea pedepselor ar reduce extrem de mult posibilitatea de executare cu suspendare a pedepsei cu închisoarea, pentru acest tip de infracțiuni.

În același timp, vă propun să includem aceste infracțiuni pe lista celor pentru care prescripția nu înlătură răspunderea penală, alături de infracțiunile de genocid și de infracțiunile intenționate, urmate de moartea victimei, indiferent de data la care au fost comise.

Dragi colegi,

Trăim într-o țară creștină, în care nu doar familia, ci și statul trebuie să îi ocrotească pe copii, în care ne punem toate speranțele pentru viitor.

Tocmai de aceea, vă solicit sprijin pentru dublarea pedepselor și eliminarea prescripției pentru infracțiuni care privesc abuzuri sexuale asupra copiilor, astfel încât un al doilea caz Pomohaci să nu mai fie posibil în România.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Ionuț Simionca, deputat de Bistrița-Năsăud.

 
Dragoș Gabriel Zisopol - declarație politică cu titlul 9 februarie - Ziua Mondială a Limbii Elene;

Domnul Florin Iordache:

Domnul Dragoș Zisopol.

Se pregătește doamna Mihaela Huncă.

 

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "9 februarie - Ziua Mondială a Limbii Elene".

Doamnelor și domnilor,

Stimați invitați,

În conformitate cu Decizia nr. 17.889 a miniștrilor de interne, de externe și al educației, cercetării și cultelor din Republica Elenă, publicată în Monitorul Oficial al Greciei la data de 24 aprilie 2017, ziua de 9 februarie - ziua comemorării poetului național grec Dionysios Solomos - a fost declarată Ziua Mondială a Limbii Elene.

"Limba noastră are o zi mondială a ei. Poate să îmbogățească zilnic cele mai multe limbi ale planetei, cuvintele ei pot fi uzuale sau de bază în științe, precum în medicină, însă Elenofonia trebuia să-și dobândească o zi în care anual și oficial să fie sărbătorită", declara acum un an în discursul său ținut în Comisia Permanentă Specială a Grecilor din Diaspora, domnul Terence-Nikolaos Quick, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Republica Elenă.

Prin instituționalizarea acestei sărbători mondiale anuale, se promovează rolul îndeplinit de limba elenă de-a lungul secolelor, limbă care a contribuit și contribuie esențial la consolidarea atât a civilizației europene, cât și a celei mondiale.

În antichitate, limba elenă a fost un factor de educație și transmitere a teoriilor științifice, a viziunilor filozofice și a textelor literare.

În limba greacă au fost scrise nenumărate texte ale creștinismului, texte care au fost răspândite în întreaga lume.

De-a lungul secolelor, contribuția limbii elene a fost decisivă pentru tezaurizarea și promovarea culturii grecești. Limba elenă a supraviețuit până în zilele noastre, alăturându-se astfel celor mai vechi limbi vii din lume.

Limba greacă reprezintă nu numai singura limbă europeană ce are mărturii scrise de peste patru milenii, nu doar limba în care s-au scris opere nemuritoare precum literatura greacă veche și Evanghelia, ea reprezintă un întreg tezaur de simboluri fără de care e greu să ne imaginăm Europa de astăzi.

Printr-o sugestivă comparație, scriitoarea americană Helen Keller scria că "dacă vioara este un instrument muzical desăvârșit, atunci limba greacă este vioara cugetării umane". Cunoașterea importanței limbii elene ne permite să înțelegem esența culturii grecești și contribuția multidimensională a acesteia la crearea culturii mondiale.

În discursul său de anul trecut, referitor la Ziua Mondială a Limbii Elene, domnul Terens Quik, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Republica Elenă, a accentuat importanța diasporei și a Bisericii grecești în conservarea limbii elene, subliniind că, în multe țări, cunoașterea acesteia a ajuns la a șasea și chiar a șaptea generație de greci.

În acest context, consider ca fiind de bun augur și modestele contribuții ale Uniunii Elene din România, dintre care menționez:

1. Predarea limbii elene de către dascăli din Grecia și România, în toate filialele organizației noastre, începând cu anul 1990 - anul înființării acesteia;

2. Organizarea în regie proprie a unor concursuri naționale de limba greacă, în perioada 2002-2009;

3. Predarea limbii elene, ca limbă maternă, din anul 2009 și modernă, din anul 2011 până în prezent, în toate școlile din România -acolo unde sunt solicitări -, cu note în catalog, după o metodologie concepută de deputatul Uniunii Elene din România și aprobată de Ministerul Educației Naționale;

4. Organizarea anuală a Olimpiadei Naționale de Limba Elenă, începând din 2009, în parteneriat, cu recunoașterea și cofinanțarea Ministerului Educației Naționale;

5. Organizarea în premieră mondială, în Parlamentul României, în perioada 10-14 septembrie 2014, a Olimpiadei Internaționale de Limba Greacă, în anul 2019 urmând a fi organizată cea de-a VI-a ediție.

Și, în fine, ultimul punct - inițierea în anul 2018, de către deputatul Uniunii Elene, a Propunerii legislative privind instituirea Zilei Limbii Elene, care a fost legiferată ca zi festivă în România, prin Legea nr. 204 din 20 iulie 2018.

Doamnelor și domnilor,

Stimați invitați,

Un rol important în ecuația promovării limbii elene îl joacă ministerele de resort din cele două țări, Grecia și România, Ambasada Republicii Elene din București, Departamentul de Filologie Clasică și Neogreacă din cadrul Universității București și Lectoratul de Neogreacă din Iași, dar, mai presus de toate, cei care, în mod direct - cadre didactice, părinți și copii - sunt implicați în actul educațional.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Limbii Elene, organizația pe care o coordonez, în calitate de președinte și deputat, va desfășura o serie de acțiuni:

 • informări cu privire la rolul și importanța limbii elene, istoria acesteia, relația cu alte limbi - vechi sau moderne -, valoarea educației lingvistice, modalitățile de îmbogățire a vocabularului, jocuri lexicale;
 • ateliere literare creative cu subiecte legate de diacronicitatea și sincronicitatea limbii elene;
 • întâlniri cu oameni de literatură și artă, pentru abordarea multilaterală...
 
   

Domnul Florin Iordache:

Concluzionați, vă rog.

 
 

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

... a diferitelor aspecte ale limbii elene și a modalităților ei de utilizare;

 • lecturi publice, prezentări de carte, spectacole de teatru;
 • dezbateri, cu scopul de a evidenția limba elenă vorbită și de a dezvolta multiple forme de valorificare a acesteia într-o varietate de situații de comunicare etc.

Stimați invitați, vă așteptăm, alături de membrii Uniunii Elene din România, pentru a sărbători împreună Ziua Mondială a Limbii Elene.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Vă rog să vă încadrați totuși în trei minute, stimați colegi.

 
Mihaela Huncă - declarație politică intitulată Guvernul încalcă cu nonșalanță și dispreț acordul istoric al PSD de susținere a educației;

Doamna Mihaela Huncă.

Se pregătește doamna Roxana Mînzatu.

Sunt mulți colegi care trebuie să se exprime și nu mai avem decât o oră la dispoziție.

 

Doamna Mihaela Huncă:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Obiectul declarației politice: "Guvernul încalcă cu nonșalanță și dispreț acordul istoric al PSD de susținere a educației".

Stimate colege,

Stimați colegi,

Nici educația, nici performanța unui sistem care ne pregătește copiii pentru ziua de mâine nu se pot face pe baza unor promisiuni. În ședința extraordinară de Guvern, desfășurată cu ocazia Centenarului, la Alba Iulia, pe 29 noiembrie 2018, premierul României a semnat ceea ce a fost numit, la acea dată, de o parte a oamenilor politici din PSD, "un acord istoric" de susținere a educației.

Nu a trecut mult timp de la aprobarea "istoricului" Acord între Guvernul României și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ, că promisiunile asumate de miniștrii semnatari, în frunte cu doamna Viorica Dăncilă, s-au risipit. O performanță negativă inegalabilă a Guvernului Dăncilă, pentru că, la două luni de la promisiunile de susținere a educației, toate sindicatele din sistem acuză Guvernul că încalcă acordul.

Prin urmare, toate angajamentele Guvernului fie au fost făcute pentru a mai strânge niște capital de imagine, fie au fost considerate - alături de multe alte obligații încălcate cu iresponsabilitate - neimportante.

Anticipând explicațiile PSD - că Guvernul mai are doi ani de mandat, că abia a fost semnat acordul, că se stabilesc indicatorii, că se fac studii de impact, că nu a fost aprobat bugetul de stat pentru 2019 -, afirm cu tărie că și această asumare a Guvernului va fi una neonorată, bazându-mă pe textul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114 din 29 decembrie 2018, care anulează direct sau indirect acordul.

Cât privește respectarea hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, deși nu era nevoie de un acord cu reprezentanții sindicatelor pentru așa ceva, se pare că va mai trebui să aștepte cel puțin până la aprobarea proiectului de buget. În condițiile în care ordonanța a fost publicată după o lună de la "istoricele" promisiuni de salvare a sistemului educațional - adică pe 29 decembrie -, nu pot rezulta decât două posibile concluzii: demagogia sau incompetența.

Vă mulțumesc.

Deputat Pro România, Mihaela Huncă.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, doamnă.

 
Roxana Mînzatu - mesaj despre sănătate și despre brașoveni;

O invit pe colega mea, Roxana Mînzatu.

Se pregătește doamna Florica Cherecheș, de la PNL.

 

Doamna Roxana Mînzatu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Aș vrea să las astăzi un mesaj despre sănătate și despre brașoveni.

Pe agenda tuturor cetățenilor și, de asemenea, pe agenda celor din județul Brașov se află serviciile medicale.

Ca și deputat al Partidului Social Democrat, aș vrea să spun că la jumătatea mandatului putem face o evaluare pozitivă a modului în care Guvernul PSD-ALDE a finanțat sectorul sănătății și a modului în care acest Guvern s-a aplecat asupra nevoilor din sectorul sanitar al județului Brașov.

Desigur, salariile personalului medical, care au crescut semnificativ, sunt frecvent invocate și este un element important și trebuie spus, pentru că indiferent de dotări, indiferent de starea unui spital sau a unui ambulatoriu, calitatea actului medical este determinată de motivarea și prezența unor medici și a unor asistente care să fie răsplătite pentru munca lor.

În județul Brașov, însă, cred că putem spune că Guvernul nostru a dovedit că nu are culoare politică sănătatea, întrucât în acești doi ani de zile putem vorbi de o investiție și în infrastructura spitalicească destul de semnificativă. În sensul acesta aș menționa dotările care s-au făcut în ceea ce înseamnă zona de imagistică, dotarea spitalului județean cu un aparat RMN nou, dotarea spitalului județean cu un angiograf nou, în cadrul unui proiect de cercetare, ambele făcute prin demersuri ale Ministerului Sănătății.

Contribuția de 5 milioane de euro, dintr-un împrumut contractat de Ministerul Sănătății de la Banca Mondială, la unul dintre corpurile Maternității Brașov, o maternitate care astăzi oferă servicii, cum spunem noi, de cinci stele, servicii publice pentru mămicile care vin să nască acolo sau sunt tratate acolo.

În prezent, corpul B al Spitalului Județean Brașov este preluat de Compania Națională de Investiții, pentru a finaliza reabilitarea - și vorbim de o investiție de aproape 3 milioane de euro.

Îi mulțumesc doamnei ministru al sănătății, Sorina Pintea, care într-un an de mandat, în anul pe care tocmai l-a încheiat de mandat, a venit de patru ori la Brașov, nu doar pentru a ne sprijini pentru un proiect extrem de important și promis brașovenilor și comunității, noul Spital Regional Brașov, pe care l-a inclus în MasterPlanul - de paturi - pe care îl negociază cu Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare, în vederea finanțării.

Îi mulțumesc pentru faptul că se ocupă de Secția de terapie intensivă a județului Brașov, unde extinderea cu 30 de paturi se va realiza la propunerea ei.

Îi mulțumesc pentru faptul că a introdus spitalul județean în programul de tratament prin tromboliză intravenoasă pentru accidentele vasculare cerebrale.

Sunt fapte, sunt lucruri concrete care sunt determinate de o bună implicare a Guvernului în actul medical din județul Brașov și trebuie spuse.

Eu vă mulțumesc.

Deputat al PSD de Brașov, Roxana Mînzatu.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Florica Cherecheș - declarație politică intitulată Pentru Guvernul PSD-ALDE, educația este prioritate națională doar în declarații;

O invit pe doamna Florica Cherecheș, Grupul PNL.

Se pregătește domnul Sergiu Vlad, de la USR.

 

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Pentru Guvernul PSD-ALDE, educația este prioritate națională doar în declarații".

Stimați colegi,

La începutul fiecărui an aștept cu speranță ca Legea educației naționale să fie respectată prin alocarea a 6% din PIB pentru educație. Din păcate, de fiecare dată constat cu dezamăgire că, pentru PSD, educația este o prioritate doar pe hârtie, realitatea fiind că și în acest an suntem departe de a avea o finanțare demnă pentru un stat membru UE.

Educația primește anul acesta 33 de miliarde de lei, cu 9,8 miliarde de lei mai mult decât în 2018, din care 5 miliarde de lei vor merge către salarii. Asta înseamnă 3,02% din PIB și o creștere cu 46,7% a sumei de anul trecut, după cum declară triumfalist PSD. Suntem departe de a fi optimiști, pentru că în 2018 bugetul aprobat a fost de 2,98%, iar cel realizat, de 2,21%, iar creșterea de 46,7% se raportează la bugetul realizat. Creșterea față de bugetul prognozat anul trecut este de doar 0,04%!

Din totalul de 33 de miliarde de lei, nu mai puțin de 21,5 de miliarde de lei sunt cheltuieli cu salariile personalului. Ne-am aștepta ca restul banilor să fie utilizați pentru a contribui la rezolvarea celor două mari probleme ale educației din România: abandonul școlar și analfabetismul funcțional.

Nici vorbă! Dimpotrivă, 2,5 miliarde de lei se folosesc pentru achiziția de tablete și table inteligente, ca și cum nevoile de bază ale învățământului ar fi fost deja rezolvate și ne permitem să trecem la următorul nivel, demn de secolul XXI, în care trăim.

Programul "Masă la școală", susținut de PNL, a dus la reducerea abandonului școlar de la 6,1% la 1,3% în unitățile în care s-a implementat, dar Guvernul îl tot pilotează de 3 ani în aceleași 50 de unități școlare, deși recunoaște impactul pozitiv al acestuia. Un calcul simplu arată că banii utilizați pentru achiziția de tablete și table inteligente ar putea finanța implementarea programului "Masă la școală" în aproximativ 2.500 de unități școlare.

Elevii din România au nevoie să învețe în școli în care să se simtă în siguranță, să aibă asigurate condiții igienico-sanitare corespunzătoare în școlile care să primească autorizație de funcționare. Au nevoie de laboratoare și ateliere moderne, manuale fără greșeli și livrate la timp, profesori bine pregătiți, motivați și plătiți după valoarea muncii depuse și consilieri care să-i ajute să-și valorifice la maxim potențialul.

Toate acestea nu se pot realiza cu un procent de 3% din PIB, care nici măcar nu e gândit să acopere toate aceste nevoi menționate mai sus. Între timp, Bulgaria alocă 4,1%, Finlanda 6,8%, Danemarca 8,7% din PIB. Acestea sunt țări care fac din educație cu adevărat o prioritate națională!

Stimați colegi,

Analizând propunerile bugetului educației pentru acest an, remarc nu doar evidenta subfinanțare, dar și risipirea puținilor bani alocați pe programe care nu ajută și nu rezolvă problemele reale din sistem. Remarc, de asemenea, lipsa de viziune și a oricărei intenții de a realiza corelarea dintre oferta educațională și cererea de pe piața muncii.

Vă rog să susțineți amendamentele prin care Partidul Național Liberal va propune completarea bugetului, pentru a răspunde nevoilor de bază enumerate mai sus.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă.

 
Sergiu Cosmin Vlad - declarație politică având tema Bugetul nu a ajuns încă în Parlament;

În continuare, de la Grupul USR, domnul Sergiu Cosmin Vlad.

De la Grupul ALDE se pregătește domnul Constantin Avram.

 

Domnul Sergiu Cosmin Vlad:

Bună dimineața!

"Bugetul nu a ajuns încă în Parlament"

Bugetul pe anul 2019 are probleme. Nu ne mai putem permite să avem cifre false în bugetul din 2019 și o economie în colaps. Nu ne mai putem permite să pierdem 300.000 de români care pleacă din România în fiecare an. Nu mai avem de unde.

Cerem Guvernului să construiască bugetul pe cifre reale, să nu prezinte românilor date mincinoase și să nu umfle artificial veniturile. Dacă se află la guvernare trebuie să protejeze cetățenii cinstiți și firmele din România și să elimine orice taxe noi. Mai țineți minte cum spunea Dragnea în campania electorală, că nu va crește nicio taxă? A uitat repede promisiunea, iar PSD și ALDE au introdus noi taxe, printre care supraacciza la carburanți - creșterea accizei cu până la 20% - sau impozitarea muncii part-time la nivel full-time. Mai recent, și taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor de energie, ceea ce a generat o grevă cu grave consecințe la Complexul Energetic Oltenia.

PSD-ALDE trebuie să folosească banii oferiți gratis de Uniunea Europeană pentru investiții, mai ales că suntem la coada clasamentului în domeniul sănătății și al infrastructurii.

De asemenea, să elimine pensiile speciale și cumulul pensie-salariu la stat. Acestea ar aduce 2-3 miliarde anual la buget, însă se preferă să fie ținut poporul în sărăcie, ca să-și fidelizeze oamenii.

Mai mult, PSD-ALDE trebuie să oprească banii aruncați către firmele căpușă, precum firma TelDrum, care tocmai a mai câștigat o licitație în valoare de 10 milioane de lei de la Consiliul Județean Teleorman.

Trebuie să evităm prăbușirea economică și să schimbăm fundamental perspectivele de dezvoltare ale țării.

Acestea ar fi unele dintre soluțiile propuse: construirea bugetului pe cifre reale; protejarea cetățenilor cinstiți și a firmelor din România; eliminarea taxelor noi; folosirea banilor oferiți gratis de Uniunea Europeană pentru investiții; eliminarea pensiilor speciale și a salariilor nejustificate; stoparea banilor aruncați către firmele căpușă.

Deputat al USR de Arad, Sergiu Cosmin Vlad.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule coleg.

 
Constantin Avram - declarație politică intitulată Nevoia de ordine, dreptate, adevăr și speranță;

Îl invit pe domnul Constantin Avram, Grupul ALDE.

Se pregătește domnul Emil Pașcan, PMP.

 

Domnul Constantin Avram:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi se intitulează "Nevoia de ordine, dreptate, adevăr și speranță".

Doamnelor și domnilor deputați,

La o simplă radiografie a societății românești, radiografie pe care o fac foarte des instituțiile de presă și nu numai orice român de bună-credință sesizează foarte ușor că noi, românii, în an centenar, suntem mai dezbinați ca oricând în istorie, mai lipsiți ca oricând de unitatea atât de necesară unei națiuni!

Eu, asemenea multor români care încă mai credem în renașterea națiunii române, nutresc totuși convingerea că toate cele amintite mai sus se pot vindeca numai prin ordine, adevăr, dreptate și speranță, ca unic medicament-balsam al acestui tip de cancer social care conduce inevitabil spre pierderea statutului de națiune liberă și independentă.

Nevoia de ordine rezultă din contextul social, economic, politic și instituțional degradat, lipsit de funcționalitate, coerență și stabilitate, plin de ură, plin de murdărie, inechități, aranjamente, denunțuri mincinoase, șantaj politic și blocaje în relațiile instituționale.

Evident că este nevoie de ordine liber consimțită, adică de acceptul social al acesteia, fără a fi nevoie de ordinea impusă prin instituțiile de forță.

Nevoia de dreptate rezultă din miile sau sutele de mii de dosare aflate pe rol în instanțele din România, multe dintre ele fabricate la comandă, conform unor relatări din presa scrisă, video sau online, dreptate care să întrerupă suferința și umilința românilor care sunt târâți în aceste dosare, care să întrerupă o dată pentru totdeauna lacrimile și permanenta stare de nesiguranță a românilor plătitori de taxe și impozite, precum și plecarea tinerilor în străinătate după un loc de muncă, care să întrerupă marile abuzuri din sistemul judiciar și în egală măsură să elimine definitiv supremația sistemului ocult de putere paralelă bazată pe un sistem informațional decadent, corupt și lipsit de capacitatea de a sluji apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor români.

Nevoia de adevăr rezultă nemijlocit din dorința oamenilor de stabilitate economică, stabilitate politică, inclusiv stabilitate socială, care este cea mai importantă în echilibrul necesar societății românești.

Câtă vreme în spațiul public se operează cu minciuna, ca "virtute socială", și cu manipularea prin presa partizană, ca bâtă politică, adevărul, ca și antidot la cele două metode de dezinformare a publicului, rămâne, din nefericire, cantonat într-un spațiu restrâns al societății, fără nicio șansă de a ieși la lumină.

Nevoia de speranță a românilor este cea mai invocată în ultimele măsurători sociologice, care au arătat că peste 70% din românii plecați la muncă în străinătate nutresc o puternică speranță de a se întoarce în țara natală. Dar unde și la ce, este întrebarea pe care și-o pun acești cetățeni români?

Și apoi, până la urmă, cum spune românul, ce ne-am face noi fără speranță și fără credință în Dumnezeu?!

Vă mulțumesc.

Deputat ALDE de Bacău, Constantin Avram.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Emil-Marius Pașcan - declarație politică având titlul Să apărăm țara de hoții din interior și de dușmanii din afară!;

Îl invit pe domnul Emil Pașcan.

Se pregătește doamna Oana Bîzgan.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună dimineața, distinși colegi.

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică se intitulează "Să apărăm țara de hoții din interior și de dușmanii din afară!".

România este acum blocată bugetar iresponsabil. Nu există încă nici măcar un proiect al bugetului de stat înaintat Parlamentului României, sunt stopate orice investiții, se încropesc peste noapte noi acte normative debusolante în privința fiscalității, destabilizante economic, iar prin culisele actualei coaliții de guvernământ se negociază cu cuțitele pe masă, într-un haos al găștilor politice, dăunător țării.

Această mascaradă clevetitoare, gureșă, sforăitoare, va zămisli discreționar traiectoria evoluției României pentru acest an și viitor.

Se negociază alocările bugetare pentru clientela politică, la pachet cu amnistia și grațierea, cu modificarea legislației și șubrezirea justiției, blocarea și controlul anchetelor penale cu implicații politice, mituirea electorală a diverselor categorii sociale, prin diverse sporuri nesustenabile, secătuitoare pentru economie, pe fondul devalorizării monedei naționale, a sporirii inflației, contractării de noi împrumuturi și a îndatorării României pe termen lung.

Vom avea un an cumplit de greu, iar pe fondul disperării liderului PSD, Liviu Dragnea, de a pierde guvernarea, partenerii săi de învârteli politice oneroase, cei din UDMR, profită din plin și forțează extremist.

UDMR-iștii anunță public deja că se va relua și depune în sesiunea parlamentară din această primăvară Codul administrativ, adică legea declarată în noiembrie neconstituțională de către Curtea Constituțională și care, practic, oficializa a doua limbă în România, cea maghiară...

A fost reînregistrat și proiectul legislativ privind realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice. Liderul Grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat agenției maghiare de știri MTI că UDMR poartă în prezent discuții dure cu partidele de guvernare privind distribuirea impozitului pe venit între administrațiile publice locale, clientela politică a maghiarimii pretinde tot mai multe resurse, foamea de bani este uriașă, iar alocările vor contribui, paradoxal, inevitabil, tocmai la șubrezirea statului român din interior.

În acest timp, tonul politic îl dă guvernării României chiar Budapesta. Oficialii maghiari reiau presiunile asupra României cu privire la rezervele de gaz din Marea Neagră, susținând că este o "problemă uriașă" faptul că OMV a amânat decizia de investiție în proiectul offshore de extracție a gazelor naturale.

Câtă vreme Liviu Dragnea și miniștrii Guvernului Dăncilă tac vinovat și complice, întrucât puterea lor politică depinde de voturile UDMR-iștilor, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, acuză România că periclitează siguranța energetică în regiune și adresează un apel Uniunii Europene și Statelor Unite să exercite presiuni asupra țării noastre pentru a începe extracția de gaze naturale din Marea Neagră.

Iată, așadar, câteva dintre problemele grave și complexe care privesc actualitatea politică românească.

Rămâneți vigilenți și activi în spațiul civic, oameni buni! Se cuvine să luptăm în solidar pentru interesele noastre naționale, să apărăm țara de hoții din interior și de dușmanii din afară!

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - din nou despre violența împotriva femeilor;

În continuare, doamna Oana Bîzgan.

Se pregătește Laura Moagher. Este? Nu.

Numai puțin!

Domnul Laurențiu Nistor.

 

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Dragi colege,

Dragi colegi,

Începe o nouă sesiune parlamentară, în care îmi doresc să lucrăm împreună pentru a ne asigura că reprezentăm cât mai bine interesele celor care ne-au trimis în Parlament - cetățenii României.

"Tu ești nefemeie!", "Nu eu te-am făcut nebună, ci mă-ta aia moartă!", "Mi-e greață de tine, nu știu cum am putut face un copil cu tine!", "Marș de-aici!", "Te scot nebună și-ți iau copilul!", "Ești un gunoi!". Sunt cuvinte pe care le aud sute, mii de românce, în fiecare zi, de la partenerii lor de viață, cei alături de care ar trebui să formeze un parteneriat, o familie care să asigure mediul propice pentru creșterea unui copil.

Violența împotriva femeilor este un punct nevralgic pentru societatea românească. Și spun asta, gândindu-mă nu doar la statisticile care fac referire la violența domestică, ci și la știrile legate de tinerele agresate fizic și sexual de către recidiviști sau multirecidiviști.

Bineînțeles că femeile sunt victime, cazul crimei de la Mediaș fiindu-ne cunoscut tuturor, motiv pentru care consider că ar trebui să ne îndreptăm toată atenția asupra remedierii situației care ne-a adus în acest punct.

Revenind la violența domestică, în primele 11 luni din 2018, conform IGPR, au fost sesizate, în medie, peste 100 de cazuri de violență domestică, în fiecare zi, majoritatea victimelor fiind femei.

Mai mult decât atât, tot reprezentanții poliției au constatat că în doar 10 zile de la intrarea în vigoare a legii care le permite agenților de poliție să emită pe loc un ordin de protecție provizoriu și să extragă din locuință agresorul, 150 de astfel de documente au fost eliberate.

Dincolo de statistici și de îngrijorarea provocată de acestea, există și elemente care ne indică o îmbunătățire a situației prezente: tot mai multe dintre aceste femei aleg să vorbească și să ceară sprijinul autorităților.

Dar a recunoaște că trăiesc într-o situație care le poate pune integritatea fizică și psihică în pericol, nu este suficient. Femeile victime ale violenței domestice trebuie să părăsească mediul în care se află și, de cele mai multe ori, au nevoie de sprijin real pentru a-și dobândi independența, mai ales din punct de vedere financiar.

Adoptarea unor măsuri care să le ajute la integrarea în piața muncii, precum și conturarea unui sistem de sprijin format din specialiști care să ofere consiliere pentru depășirea traumelor prin care au trecut sunt esențiale pentru ca victimele violenței domestice să poată să redevină cetățeni activi care produc pentru societate și aduc plusvaloare comunităților din care fac parte.

Contez pe dumneavoastră, dragi colege și dragi colegi, pentru a ne asigura că împreună contribuim, prin politici publice coerente, la schimbarea care ne va aduce mai aproape de o societate funcțională, sigură, care dă dreptul la egalitate de șanse tuturor cetățenilor.

Vă mulțumesc.

Oana Bîzgan, deputat independent.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Laurențiu Nistor - declarație politică intitulată PSD își respectă Programul de guvernare și oferă României un buget bazat pe dezvoltare;

Domnul Laurențiu Nistor.

Se pregătește doamna deputat Angelica Fădor.

 

Domnul Laurențiu Nistor:

Bună ziua, domnule președinte.

Domnilor colegi,

Declarația mea politică de astăzi este intitulată "PSD își respectă Programul de guvernare și oferă României un buget bazat pe dezvoltare".

Creșterea investițiilor reprezintă principala țintă a bugetului pe anul 2019. Tot în acest an, România va depăși pragul de 1.000 de miliarde de lei din produsul intern brut.

Domeniile prioritare ale acestui buget sunt: investițiile în infrastructura de transport - 5,6 miliarde de lei, investițiile în educație - 2 miliarde de lei, investițiile în aparatura medicală - 1,8 miliarde de lei.

O atenție aparte a fost acordată și bugetului investițiilor în dezvoltarea locală - de 2,5 miliarde de lei, prin PNDL, precum și pentru școli, grădinițe, drumuri locale, canalizări și alimentări cu apă etc.

Sunt, de asemenea, asigurați toți banii pentru pensii și salarii, inclusiv pentru majorarea pensiilor din acest an, conform Programului de guvernare.

Cresc substanțial și sumele alocate primăriilor și consiliilor județene, care vor avea, în 2019, cel mai mare buget din istoria României - circa 77 de miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat - 164,5 miliarde de lei.

Putem să înțelegem intențiile politice ale celor care critică deciziile Guvernului, dar nu putem înțelege modul în care aleg să îi dezinformeze pe cei care i-au votat.

Realitatea este însă că majoritatea primarilor din România apreciază bugetul rezultat, așa cum reiese și din adresa Asociației Comunelor din România, transmisă doamnei Viorica Dăncilă, premierul României.

Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul de venit, iar în plus administrațiile vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 de lei/locuitor, față de 250 anterior. Nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 de lei/locuitor, față de 750 de lei înainte. Așadar, în 2019 cresc cu 60% alocațiile pe locuitor, atât la nivel județean, cât la nivel local.

În concluzie, stimați colegi, celor care continuă să critice le spunem doar atât: mai puțină politică și mai multă onestitate față de comunitățile pe care le conduc. Altfel, PSD își vede de Programul de guvernare și oferă României un buget al dezvoltării bazat pe o creștere economică de 5,5% în 2019, care pune accent pe investițiile care asigură plata, fără probleme, a tuturor salariilor, pensiilor și obligațiilor statului.

Laurențiu Nistor, deputat al PSD de Hunedoara.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Angelica Fădor - declarație politică având titlul Proiectul Legii bugetului confirmă că 2019 este al treilea an ratat al guvernării PSD-ALDE;

Doamna Angelica Fădor.

Se pregătește Cristina Iurișniți.

 

Doamna Angelica Fădor:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Proiectul Legii bugetului confirmă că 2019 este al treilea an ratat al guvernării PSD - ALDE".

Am început o nouă sesiune parlamentară, în semestrul în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, dar parcă suntem în filmul "Ziua Cârtiței", pentru că subiectele care ocupă agenda publică au rămas, din păcate, aceleași pentru coaliția aflată la guvernare, PSD-ALDE, fără nicio legătură cu agenda cetățenilor.

În loc să vorbim de investiții mari pentru dezvoltare, de creșterea nivelului de trai al populației, de reducerea semnificativă a numărului de români aflați în sărăcie, Coaliția PSD-ALDE vorbește doar despre ordonanțe privind legile justiției și despre cum ar putea să scape președintele PSD de dosarele penale.

Am folosit sintagma "coaliția de guvernare", și nu "majoritate parlamentară de guvernare", pentru că aceasta și-a pierdut deja numărul necesar pentru a avea majoritatea voturilor în Camera Deputaților, ceea ce confirmă că tot mai mulți parlamentari care au crezut în promisiunile președintelui PSD și-au dat seama că niciunul dintre marile proiecte nu se va putea pune în practică.

Constatăm că situația devine din ce în ce mai critică și prin prezentarea Proiectului Legii bugetului pentru anul 2019, unde investițiile pentru dezvoltare au alocate sume nesemnificative, iar sarcina Guvernului pentru asistența socială este transferată, fără asigurarea finanțării necesare, autorităților locale.

De fapt, Guvernul PSD-ALDE, pentru a încerca să rămână în limitele de deficit bugetar, trimite în curtea autorităților locale povara pentru ceea ce "nu se închide", de unde și nemulțumirea primarilor din toate partidele, inclusiv din PSD.

Situația legată de bugetul pentru anul 2019, neadoptat nici la această dată, va duce la un blocaj în administrația locală, va limita drastic posibilitatea continuării proiectelor investiționale locale și va duce în scurt timp la incapacitatea de plată a primăriilor, cu efecte greu de estimat.

După ce a cheltuit nesăbuit în anii anteriori, Coaliția PSD-ALDE a ajuns la fundul sacului, iar acum populația va avea de suferit pentru că în loc să beneficieze de proiecte de dezvoltare va mai bifa un an în care nu se face nimic.

Deja putem spune că nu se face nimic pentru Autostrada Iași-Târgu Mureș, pentru că are prevăzută finanțare care ar asigura construcția a doar două sute de metri liniari, iar județele Moldovei nu au nicio speranță să beneficieze de infrastructură rutieră rapidă. Pentru drumurile naționale bugetul CNAIR este subdimensionat, iar șoselele, deja afectate de această iarnă grea, vor rămâne cu gropi care se vor adânci și se vor înmulți, în timp ce alocările pentru drumurile județene - și acestea insuficiente - au fost făcute după criterii greu de înțeles.

Coaliția PSD-ALDE ne transmite prin proiectul de buget că și anul 2019 este un an ratat al guvernării, așa cum a fost ratat și Anul Centenarului Marii Uniri.

Din păcate, încep să cred că Liviu Dragnea are dreptate când spune că totul se va rezolva, începând din anul 2022, pentru că de minim trei ani va avea nevoie un guvern responsabil pentru a repara ceea ce au stricat Guvernele Dragnea, din 2016 și până acum.

Vă mulțumesc.

Fădor Angelica, deputat al PNL de Suceava.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
Cristina-Ionela Iurișniți - declarație politică: Bugetul și durerile facerii. Subfinanțarea cronică continuă în Educație;

Doamna Iurișniți.

Se pregătește domnul Băișanu.

Sunteți pregătit? Da.

Se pregătește domnul Băișanu, de la ALDE.

 

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Într-adevăr, problema Bugetului este pe ordinea de zi. Declarația mea politică este "Bugetul și durerile facerii. Subfinanțarea cronică continuă în Educație".

Cu o întârziere inadmisibilă, de două luni, săptămâna viitoare va intra în dezbatere Bugetul consolidat pe anul 2019.

Educația din nou este subfinanțată. Are un buget mărit cu 46,7%. Adică de la 2,98%, cât am avut anul trecut, am ajuns la 3,1% din PIB. Subfinanțarea cronică continuă!

Perseverăm să fim ultimii din Europa în privința interesului și investiției în Educație!

Banii se vor duce, evident, pe salariile profesorilor, rechizitele pentru elevi și - ce este îngrijorător - pe cele 1.000 de grădinițe sportive private propuse de Țiriac Guvernului și aprobate deja.

Prin urmare, vor fi alocate 500 de milioane de euro pentru aceste grădinițe sportive, fără un studiu de impact, fără consultări publice din perspectiva priorităților!

De asemenea, prin această decizie este depășit pragul de 200.000 de euro - ajutor public pentru un agent economic privat, conform art. 17 din Tratatul Uniunii Europene.

Unde sunt cele 2.500 de creșe și grădinițe publice promise, nu-i așa, în Programul de guvernare? PSD a finalizat două școli din 539 de școli asumate, doar o grădiniță din cele 876 promise prin PNDL 2.

Să arunci 500 de milioane de euro pe grădinițe cu profil sportiv este o decizie care va accentua segregarea, sărăcia și în niciun caz incluziunea și echitatea!

Educația tuturor copiilor noștri ar trebui să fie o prioritate națională, prin reducerea abandonului școlar, de la 18,1%, la 11%, așa cum ne-am angajat la nivel european. Conform INS, aproape 30% din copiii români de până la 18 ani au renunțat la studiile obligatorii, cu 7% mai mult decât media europeană.

Ministerul vrea tablete în școli, înainte de a rezolva problema apei curente și a WC-urilor din curte, a produselor de igienă de bază, precum săpun, hârtie igienică, absente din multe școli!

Potrivit declarațiilor doamnei Andronescu, în România europeană, 2.355 de școli au o infrastructură de Evul Mediu, fără a fi racordate la sistemul de apă și canalizare, grupurile sanitare fiind încă în curte. În Bistriț-Năsăud, județul pe care îl reprezint, primarii din 40 de localități tratează cu nepăsare problema școlilor.

Soluția nu este în niciun caz să acorzi 500 de milioane de euro pentru construcția unor grădinițe sportive private care vor avea, ca un praf în ochi, 8% locuri gratuite pentru cei care au un venit sub salariul minim pe economie. La fel cum nu a fost o soluție eficientă, din punct de vedere bugetar, să cheltuim banii publici pe circuitul legislativ inutil, cum a fost OUG-ul pentru editura unică, pe care am atacat-o la CCR, după un an, MEN - deci Ministerul Educației Naționale -, revenind asupra deciziilor, și, din nou, la piața liberă, cu licitații și cu minimum trei variante de manual școlar. Deci manualul unic a murit după un an.

Educația trebuie să fie de calitate, echitabilă și incluzivă!

Pentru USR, calitatea în educație, echitatea și sănătatea copiilor, prin cheltuirea eficientă a unui buget de minim 6% din PIB, conform legii, sunt priorități reale, fiind singurele investiții viabile pe termen mediu și lung pentru România!

Mulțumesc.

Cristina Iurișniți, Circumscripția electorală nr. 6, Bistrița-Năsăud.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Ștefan-Alexandru Băișanu - semnal de alarmă dat Guvernului României privind nevoia dezvoltării infrastructurii în Moldova;

Domnul Ștefan Băișanu, ALDE.

Se pregătește domnul Petrișor-Doru Coliu, de la PMP.

Vă rog, trei minute, că mai sunt colegi care trebuie să-și exprime punctul de vedere.

Vă rog.

 

Domnul Ștefan-Alexandru Băișanu:

Domnule președinte, vă mulțumesc.

Declarația mea de astăzi e un semnal de alarmă tras Guvernului României. Semnal de alarmă pe care l-am mai folosit și pe vremea Guvernării PDL, și pe vremea Guvernării PNL-USL, și o fac și acum. Lucrurile sunt foarte simple și în văzul tuturor.

Stimați colegi guvernanți,

Dragi parlamentari,

Dragi colegi,

În România există și Moldova, și Bucovina. Ele există nu numai atunci când sărbătorim centenare, ci există în fiecare zi.

De ce spun asta?

Iată, săptămâna aceasta și săptămâna viitoare avem în program dezbaterea și votarea Bugetului României pe 2019.

Din nefericire, la o simplă analiză pe care am făcut-o, vizavi de investițiile, de fondurile alocate, în România, pe mare infrastructură, am găsit o sumă de peste 137 de miliarde de lei. Drama a apărut atunci când am văzut că în Bucovina și în Moldova alocările au fost zero lei. Marea majoritate a banilor s-au dus în Ardeal și la București.

Nu cred că e corect, nu cred că e normal. Și dacă vrem să dăm Moldova altcuiva, vrem să o lăsăm într-o stare de înapoiere maximă, vrem să-i tăiem aripile, din punct de vedere economic, turistic, din punctul de vedere al dezvoltării, haideți să continuăm la fel - să alocăm tot zero pe mare infrastructură, în Moldova și, cu siguranță, domnilor care ați guvernat România 28 de ani, până acum, veți fi foarte fericiți și mândri de ceea ce n-ați făcut! Era în ghilimele, evident.

Moldova are nevoie de infrastructură mare. Moldova are nevoie de Autostrada Ungheni - Târgu Mureș. Moldova are nevoie de Drumul rapid de la București la Suceava și Siret.

Există șosele de centură - dau un exemplu, șoseaua de centură de la Suceava, care e făcută în proporție de 84%, mai are foarte puțin să fie terminată, dar nu se întâmplă de 12 ani. Este rușinos că am ajuns într-o astfel de situație.

În consecință, îi rog pe toți colegii parlamentari, indiferent de partidul din care fac parte, care provin în urma votului dat de cetățenii din Moldova, să se unească și să reușească să impună actualului Guvern investiții majore în Moldova.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Doru-Petrișor Coliu - declarație politică referitoare la alegerile europarlamentare din acest an;

În continuare, domnul Petrișor Coliu.

Și doamna Luminița Jivan se pregătește, de la PSD.

Vă rog, aveți trei minute, domnule coleg.

 

Domnul Doru-Petrișor Coliu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați colegi,

Noua sesiune parlamentară se află sub semnul alegerilor europarlamentare din luna mai a acestui an.

Fiecare partid își caută în această precampanie un pole-position cât mai acceptabil, folosindu-și toate armele din dotare. Unii cu vitamine, alții folosind ca portstindard așa-zise personalități politice, recent scoase de la naftalină, iar alții atașându-se, precum remorcile, imaginii unui partid.

Puține sunt formațiunile politice care își păstrează identitatea, care își respectă principiile și care se gândesc la români, indiferent unde s-ar afla ei.

Nu întâmplător sloganul "Uniți pentru Europa" ne aparține!

Ce îmi doresc, atât de la această campanie, cât și în precampania aflată în desfășurare, este folosirea unor arme politice calibrate pe nevoile românilor, și nu pe can-can-uri ieftine ce îndepărtează românii de la urne.

Ca reprezentant al diasporei românești, voi milita în această campanie pentru respectarea tuturor drepturilor românilor aflați peste hotare, atent la orice sugestie venită de la cei care se află departe de casă.

Nu vom intra în jocurile murdare ale altora! - e un aviz adresat tuturor celor care utilizează aceste mijloace murdare pentru a-și atrage sufragiile românilor.

În rest, mi-aș dori să urez succes tuturor competitorilor, pentru că în joc este imaginea României, așa cum poate fi ea percepută, azi, în Europa, însă în contextul politic actual, când România are nevoie mai mult ca oricând ca partidele politice să țină seama de agenda populației și nu de interesele proprii, urez succes partidelor din opoziție!

Vă mulțumesc.

Doru-Petrișor Coliu, deputat, Circumscripția nr. 43, diaspora.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

 
Luminița-Maria Jivan - declarație politică ce are ca titlu Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru unități de învățământ;

Doamna Luminița Jivan, PSD.

Domnul Ioan Balan, de la PNL.

Domnul Balan, da? Vă pregătiți dumneavoastră.

 

Doamna Luminița-Maria Jivan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Bună dimineața!

Declarația mea politică de astăzi este "Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru unități de învățământ".

Stimați colegi,

Prima mea declarație din această sesiune parlamentară se va axa pe o situație nu tocmai plăcută din România, mai exact, abandonul școlar timpuriu, care este atât o problemă individuală, cât și a întregii societăți.

Având în vedere această problemă, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97 din 2018 privește aprobarea unui program-pilot ce va acorda un suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, program ce vine în sprijinul elevilor predispuși la abandonul școlar.

Conform datelor Eurostat, rata de părăsire timpurie a școlii, la nivel național, este de 26,6% în zonele rurale, 17,4% în orașe mici și suburbii și scade la 6,2% în municipii. Însă, cu toate acestea, obiectivul stabilit de Strategia Europa 2020, de 11,3%, este greu de atins pentru România, mai ales că în anul 2017 rata națională a ajuns la 18,1%.

Accesul la educație reprezintă o mare provocare, mai ales în ceea ce privește zonele rurale, iar motivele pentru renunțarea la studii sunt preponderent financiare. Cauzele însă sunt multiple. Poate fi vorba, pe de o parte, de inadaptarea elevului la activitatea de învățare realizată în mediul școlar, dar și extrașcolar, sau, pe de altă parte, de inadaptarea școlii la factorii interni - adică biologici și psihologici - și externi - socioeconomici și socioculturali.

În concluzie, părăsirea timpurie a școlii este rezultanta unei combinații de cauze interne, cum ar fi imaturitatea școlară, inadaptabilitatea psiho-afectivă, tulburări de comportament și externe - de natură socio-economică: situația economico-financiară a familiei, spre exemplu, lipsa îmbrăcămintei și încălțămintei, condițiile de locuit, dezagregarea familiei, lipsa ajutorului la învățătură.

Accesul la educație reprezintă, de asemenea, un drept fundamental al omului, iar faptul că un număr mare de copii nu reușesc să-și ducă la bun sfârșit studiile relevă o situație îngrijorătoare.

Prin urmare, dragi colegi, Guvernul face un pas spre sprijinirea copiilor și susținerea acestora de a termina studiile, prin intermediul OUG nr. 97 din 2018 care prevede faptul că în perioada desfășurării activității didactice, preșcolarilor și elevilor din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar. De asemenea, la cererea motivată a părinților sau reprezentanților legali, formulată în scris și susținută de document-suport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masa caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice prevăzute.

În plus, este important de menționat faptul că acest program-pilot a mai fost implementat cu succes și în anii anteriori, mai exact în anii școlari 2016-2017, 2017-2018, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 72/2016 și Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2017.

Consider că părăsirea timpurie a școlii reprezintă un potențial pierdut, iar faptul că Guvernul a demarat din nou acest proiect a dovedit încă o dată că partidul PSD - din care fac parte - are ca centru de interes bunăstarea cetățenilor, încercând și reușind de multe ori să ducă la bun sfârșit numeroase măsuri care au fost luate numai în beneficiul oamenilor, domeniul educației nefăcând vreo excepție.

Vă mulțumesc.

Deputat Luminița-Maria Jivan, Caraș-Severin.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc și eu.

 
Ioan Balan - declarație politică: Ministerul Finanțelor a uitat să spună cum se implementează salariul minim din construcții pentru proiectele aflate în execuție;

În continuare, domnul deputat Ioan Balan, de la PNL.

Se pregătește domnul Nicolae Popescu, de la USR.

Vă rog, aveți trei minute.

 

Domnul Ioan Balan:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Prin Ordonanța nr. 114/2018, Guvernul a luat decizia ca, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut din sectorul construcțiilor să fie mai mare decât pentru alte sectoare de activitate, adică de 3.000 de lei, față de 2.080 de lei, cât este pentru celelalte domenii. Chiar dacă s-a urmărit să creeze o mai mare atractivitate pentru lucrătorii din acest sector și pentru reducerea deficitului de forță de muncă, Guvernul a uitat complet că această măsură va crea mari dificultăți pentru lucrările de investiții aflate în derulare.

Ordonanța nu a prevăzut nicio măsură tranzitorie sau vreo cale de urmat pentru constructori sau pentru administrațiile publice locale care au încheiat deja contracte în anii 2016-2018, la costuri estimate pe un alt nivel al salariilor, adică atunci când salariul minim era de 1.050 de lei, de 1.250 de lei sau, respectiv, de 1.450 de lei.

Stimați colegi,

După majorarea salariului minim din construcții, la 3.000 de lei, cele mai multe investiții sunt în impas, pentru că nici autoritățile publice contractante - primării, consilii județene sau beneficiari de fonduri europene - și nici firmele de construcții nu știu ce să facă pentru a acoperi aceste costuri suplimentare. Este cu totul neclar dacă se modifică sau nu contractele, dacă rămân la același nivel sau Guvernul suplimentează valoarea lor. Mai pe românește, s-au acordat contracte la un anumit nivel al prețurilor pentru materiale de construcții și la un alt nivel al costurilor cu forța de muncă, iar astăzi nu există o bază legală clară pentru a modifica aceste costuri. Nimeni nu știe cine și cum va acoperi creșterea salariului minim din construcții. Așadar, o altă măsură implementată pe repede înainte, fără să se ia în calcul toate consecințele pe care le generează și fără să se prevadă clar ce trebuie să facă autoritățile publice.

Stimați colegi,

Solicit Ministerului Finanțelor Publice, autorul principal al Ordonanței nr. 114/2018, să adopte o bază legală foarte clară pentru implementarea salariului minim de 3.000 de lei pentru contractele aflate în derulare, fie că sunt finanțate de la buget, fie că sunt susținute din fonduri europene nerambursabile. Să emită instrucțiuni către administrația locală și beneficiarii de fonduri europene, pentru ca toți să știe și să poată implementa noile măsuri.

Până la adoptarea acestor noi reglementări, toate lucrările bat pasul pe loc, pentru că nimeni nu știe cum să acopere noile costuri și cum să facă ca să respecte legea.

Vă mulțumesc.

Ioan Balan, deputat al PNL.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Nicolae-Daniel Popescu - declarație politică despre situația nedreaptă a localităților din județul Suceava, asociate în Proiectul Utilități și mediu la standarde europene;

Îl invit pe domnul Nicolae-Daniel Popescu, USR.

Domnul Petru Movilă a depus în scris.

Se pregătește doamna Aida Căruceru, PSD.

 

Domnul Nicolae-Daniel Popescu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Astăzi doresc să vă aduc în atenție o situație absolut nedreaptă și revoltătoare pentru 60 de localități din județul Suceava, asociate în Proiectul "Utilități și mediu la standarde europene".

Mă aflu în fața dumneavoastră în calitate de pledant pentru cauza a 60 de localități din județul Suceava care s-au asociat într-un proiect pe cât de păgubos și dezastruos, pe atât de nedrept și ilegal. Este vorba de Proiectul "Utilități și mediu la standarde europene", prin care aceste localități au contractat, în anul 2004, un împrumut extern în valoare de 86 de milioane de euro și garantat de statul român, din care 27 de milioane de euro au fost pentru construirea a peste 230 de kilometri de conducte pentru transportul de gaze naturale de înaltă presiune.

Subliniez acest lucru - împrumutul a fost garantat de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Trebuie menționat că acest obiectiv a fost din start în afara legii. De ce? Deoarece conductele de transport de gaze naturale de înaltă presiune reprezentau monopol de stat. Altfel spus, construcția și exploatarea lor erau în sarcina exclusivă a Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale "Transgaz" S.A. Mediaș, în calitate de reprezentant exclusiv al statului.

Merită menționat, de asemenea, că până în anul 2007 s-au construit aproximativ 100 km. de conducte pentru gaze naturale, pentru care s-au cheltuit peste 11 milioane de euro.

În 2010 însă ele au fost preluate, cu titlu gratuit de la Societatea "Transgaz" S.A. Mediaș, de statul român.

Din diferența de peste 15 milioane de euro rămași s-au achitat, începând cu 2010, către finanțator următoarele sume: peste 7 milioane de euro, cu titlu de rate rambursate și 8,5 milioane euro, cu titlu de dobânzi.

Mai precizez faptul că la sfârșitul anului 2017 cele 60 de localități sucevene mai aveau de plată până în anul 2030 rate și dobânzi de peste 17 milioane de euro.

Doamnelor și domnilor deputați,

Concluzia care se desprinde din scurta mea prezentare este foarte simplă: cele 60 de localități au de plătit sume exorbitante pentru acoperirea unor investiții care se află acum în proprietatea statului român, iar pentru aceste sume ele riscă să ajungă în blocaj financiar și administrativ.

Problema este foarte gravă, întrucât aceste unități administrativ-teritoriale au datatorii la Fondul de Risc, dobânzi și penalități de întârziere, și ele nu pot fi eligibile pentru accesarea programelor cu finanțare europeană. Acest fapt se produce deoarece la depunerea proiectelor cu finanțare nerambursabilă se solicită certificatul de atestare fiscală.

Având în vedere situația de față, este absolut limpede că obligația morală și financiară a statului român este să preia plata celor peste 17 milioane de euro rămase de plată.

Doamnelor și domnilor deputați,

Pe cât de simplă și logică este concluzia, pe atât de greu de admis și de aplicat este ea în realitate.

Ce vreau să spun cu acest lucru? În Parlament există deja o propunere legislativă care prevede preluarea la datoria publică a sumei de 17 milioane de euro, însă, într-un mod de neînțeles, Senatul a respins-o.

În calitate de a doua Cameră sesizată și Cameră decizională, Camera Deputaților are șansa de a îndrepta această eroare și de a repara situația injustă și absolut păguboasă în care se află cele 60 de localități din județul Suceava.

De aceea, fac apel la buna-credință și la responsabilitatea politică a Domniilor Voastre și vă rog insistent să susțineți preluarea sumei pe care o au de plătit, pe nedrept, localitățile sucevene pentru o investiție care aparține acum statului român.

Opriți, vă rog, nedreptatea și reparați consecințele unui proiect dezastruos!

Vă mulțumesc.

Nicolae-Daniel Popescu, deputat, Circumscripția nr. 43, diaspora.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

 
Aida-Cristina Căruceru - apel către instituțiile statului în vederea adoptării unor măsuri prin care românii să fie apărați de abuzurile făcute de unele companii multinaționale;

Doamna Aida Căruceru, PSD.

Și se pregătește domnul Andrei Daniel Gheorghe, PNL.

 

Doamna Aida-Cristina Căruceru:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Am aflat, zilele acestea, cum, în calitate de consumatori, am fost mințiți și păcăliți ani la rând. Trebuie să ne mobilizăm și să condamnăm astfel de abuzuri, indiferent de culoarea noastră politică. Statul român trebuie să fie ferm și consecvent în a-i apăra pe contribuabili, bunurile și nivelul lor de trai.

Concret, trei dintre cele mai mari hipermarketuri, în care milioane de români își fac cumpărăturile de zi cu zi, au fost descoperite că au sfidat cetățenii de bună-credință. Ele stabileau nivelul prețurilor de la raft pe baza unor înțelegeri "pe sub masă", fără ca prețurile să aibă legătură cu cererea și oferta. Românii au plătit mai mult pentru băuturi răcoritoare, doar pentru că anumite companii multinaționale au decis că pentru ele contează mai mult profitul decât respectarea legilor. Câteva companii multinaționale au crezut că pot să-i sfideze pe românii care, cu banii lor munciți din greu, le generează profiturile uriașe pe care aceleași multinaționale le "optimizează fiscal" în diverse paradisuri financiare. Revoltător este faptul că aceste înțelegeri subterane, făcute în disprețul legii și al românilor, s-au întins pe o perioadă de 6 ani de zile.

Partidul Social Democrat condamnă aceste practici și cere tuturor instituțiilor statului să-și facă în mod consecvent datoria și să sancționeze aspru abuzurile. Vrem să oprim practicile anticoncurențiale care fac rău românilor, care le impun prețuri nejustificat de mari și le subminează bunăstarea. Aceste practici, care acum încep să iasă la suprafață, sunt motivele pentru care PSD a decis să adopte măsuri ferme, așa cum este taxa pe lăcomie.

Noi, PSD, suntem un partid adevărat de stânga, un partid care crede în valoarea muncii și a corectitudinii. Nu este acceptabil ca românii să fie abuzați și disprețuiți, indiferent că vor să cumpere un suc sau să obțină un credit de la bancă. Credem că românilor trebuie să li se redea demnitatea și nu ne temem să ne luptăm cu rechinii economiei de piață pentru a le reda oamenilor încrederea în piața liberă și în democrație. Credem că fiecare cetățean și societatea, în întregime, vor fi mai câștigate dacă lăcomia va fi stopată.

Acestea sunt motivele pentru care românii ne-au acordat votul și încrederea în 2016 și, de asemenea, motivele pentru care vom învinge, în cele din urmă - pentru că avem dreptate!

Vă invit pe toți să vă alăturați luptei noastre pentru demnitatea românilor!

Mulțumesc.

Deputat Aida-Cristina Căruceru, Circumscripția electorală nr. 42 București.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

 
Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică intitulată Iarăși reformăm învățământul!;

Îl invit pe colegul nostru, domnul Andrei Daniel Gheorghe.

Se pregătește doamna Tamara Ciofu.

 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește "Iarăși reformăm învățământul!".

După cum se știe, în cursul acestui an, doamna ministru al educației naționale dorește să vină cu o nouă reformă a învățământului românesc.

În ultimii peste 20 de ani, am asistat la o serie de reforme succesive ale sistemului de educație națională, care nu au dus decât - paradoxal - la o scădere a calității actului educațional în România și la bulversarea elevilor și studenților.

De asemenea, cadrele didactice sunt supuse unei presiuni și unor schimbări care, mereu, venind așa, dintr-o parte și din alta, de la un an la altul, nu fac decât ca acest sistem românesc de învățământ să fie impredictibil, să nu aibă continuitate și să nu mai poată avea gradul de performanță cu care ne-a obișnuit.

Dar oare ce s-a întâmplat în acești 20 de ani? Păi, am văzut cu toții - de la manualele alternative, la viziunea multiculturalistă asupra educației, de la sistemul Bologna, așa, care a transformat studiile superioare de lungă durată într-un fel de "școală pentru toți", până la clasa zero, care pune mari presiuni asupra infrastructurii de educație și asupra capacității cadrelor de a face față presiunii numărului mare de elevi care vin în clasa zero, dublând clasa I, până la toate modificările de curriculă, de programă, până la toate cerințele care apar de la un an la altul și care nu au făcut decât să îngreuneze un sistem de educație românesc care în anii '90, deși ieșit recent din comunism, încă avea un grad de performanță foarte ridicat.

De aceea cred că, atunci când venim să propunem reforme, ar trebui să ne gândim la ceea ce înseamnă simplificarea lucrurilor, debirocratizarea sistemului educațional. Pentru că am văzut cum de multe ori elevii sunt supuși unei presiuni, nu neapărat a materiilor, așa cum eram noi învățați în trecut, ci, în primul rând, unei presiuni a unor forme birocratice care apar în curriculă, de la psihopedagogie până la tot felul de opționale bizare. Și ar trebui să înțelegem că un învățământ pe baze clasice, nu un învățământ unde practic elevii sunt sindicalizați și sunt întorși împotriva profesorilor, părinții, la rândul lor, sunt într-o dispută permanentă cu profesorii, poate să ne aducă acel grad de performanță pe care îl așteptăm cu toții în învățământul românesc.

Așadar, eu cred că bazele învățământului românesc nu pot fi decât cele pe care le cunoaștem de la Spiru Haret încoace, niște baze care pun preț pe educație, pe valoare, pe competiție și pe respect pentru materiile clasice și pentru știință, nicidecum un învățământ ideologizat, birocratizat și un învățământ din care nimeni...

 
   

Domnul Florin Iordache:

Concluzionați.

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

... nu mai înțelege nimic.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică intitulată Cresc finanțarea și accesul la serviciile medicale de bază pentru prevenirea, supravegherea și controlul tuberculozei;

Doamna Tamara Ciofu.

Se pregătește domnul Vlad Duruș.

A depus în scris doamna Carmen Holban, de la PSD.

 

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Obiectul declarației politice de astăzi: "Cresc finanțarea și accesul la serviciile medicale de bază pentru prevenirea, supravegherea și controlul tuberculozei".

Stimate colege,

Stimați colegi,

În primul mandat de parlamentar am elaborat, alături de experții în combaterea tuberculozei, o lege prin care s-au îmbunătățit condițiile de tratament ale bolnavilor, pentru această afecțiune, și s-a redus rata de abandon față de terapiile care trebuie urmate.

Actul normativ care a fost adoptat de Legislativ, la finalul anului trecut, propune un nou model de îngrijire în ambulatoriu a cazurilor de tuberculoză din România. Astfel, se prevede acces universal la diagnostic și îngrijire medicală completă și gratuită pentru toate formele de tuberculoză. Pacienții primesc o indemnizație de hrană, precum și sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor privind tratamentul, medicația, transportul la clinică și alte cheltuieli suplimentare generate de incapacitatea de muncă. Mai mult decât atât, aceștia beneficiază și de consiliere psihologică. Cel mai important lucru este că bolnavii sunt motivați să se țină de tratament până la vindecarea completă, evitându-se astfel riscul de recidivă, care, la tuberculoză, este foarte ridicat.

Săptămâna trecută Ministerul Sănătății a fost desemnat prin memorandum să semneze acordul de finanțare nerambursabil cu Fondul Global de luptă împotriva HIV, Tuberculozei și Malariei pentru perioada februarie 2019 - martie 2021, prin care vor crește progresiv cheltuielile publice pentru sănătate. Obiectivul principal îl reprezintă îmbunătățirea rezultatelor la tratament pentru persoanele vulnerabile cu acces precar la serviciile medicale și cu risc mare de boală.

Între cele mai importante activități care urmează a se realiza în următorii trei ani se identifică: redefinirea modelului de îngrijire a pacienților cu tuberculoză, cu mutarea centrului de greutate al îngrijirilor de la spitale la serviciile ambulatorii și din comunitate; înființarea unei unități dedicate de planificare și implementare de politici pentru Ministerul Sănătății; revizuirea și extinderea strategiei naționale pentru controlul tuberculozei, până în anul 2030; întărirea capacității de realizare de achiziții la nivelul Ministerului Sănătății; dezvoltarea unui cadru cuprinzător de monitorizare și evaluare în domeniul tuberculozei și al programelor naționale de sănătate în general.

Ministerul Sănătății urmează să îndeplinească rolul de primitor principal al acestei finanțări și are rolul de coordonator al tuturor activităților de implementare a proiectului.

Vă mulțumesc.

Tamara Ciofu, Colegiul nr. 7, Botoșani.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă doctor.

 
Vlad-Emanuel Duruș - declarație politică intitulată România pensionarului de 1 leu versus România pensionarului special;

Domnul Vlad Duruș, USR.

Se pregătește domnul Ioan Dîrzu, PSD.

Mai sunt colegi, în afară de domnul Dîrzu, care vor să citească? Nu. Bun. Domnul Dîrzu, ultimul vorbitor.

 

Domnul Vlad-Emanuel Duruș:

Da. Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi de la PSD-ALDE, ați creat și susțineți două Românii. Una - România oamenilor care, după ce au muncit o viață, își primesc pensia pe principiul contributivității. Aceștia sunt undeva la peste 4 milioane de persoane. A doua este, măcar în parte, România favorizaților unui sistem pe care îl apărați și încurajați prin legi succesive. Nu mai puțin de șase legi pentru pensii speciale pentru civili - aproape 10.000 de beneficiari.

Ați creat pensii speciale pentru angajații Curții de Conturi; i-ați făcut o lege pentru pensie specială Avocatului Poporului, ca o recompensă pentru tăcerea culpabilă; ați creat o lege a pensiilor speciale pentru primari, președinți de consilii județene sau consilieri. Doar Curtea Constituțională a oprit ca o parte din aceste legi să fie astăzi în vigoare.

Cu aceeași parșivitate le vorbiți celor peste 4,6 milioane de pensionari ai sistemului public, cărora le vindeți pielea ursului din pădure, legat de grija pe care le-o purtați. De fapt, nu vă pasă decât de votul lor, obținut prin manipulare. Ce grijă aveți de ei, când pensia medie din sistemul public este de aproape 8 ori mai mică decât media pensiilor speciale ale unor categorii de civili, printre care ne numărăm și noi, parlamentarii? Conform datelor furnizate la o interpelare de-a mea adresată Ministerului Muncii media pensiilor din sistemul public a fost, în primele 6 luni ale anului trecut, 1.073 de lei. Comparativ, media pensiilor speciale este de 7.609 lei.

Vă dau alte date, din județul meu, Maramureș - cea mai mare pensie aflată în plată este de 32.760 de lei. Cea mai mică este o pensie de invaliditate de un leu!

O astfel de țară guvernați, domnilor colegi de la PSD-ALDE! Iar rațiunea pentru care USR vă cere de doi ani să renunțați la pensiile speciale ale unor categorii se află în nedreptatea acestor cifre comparative.

Vă mulțumesc.

 
Ioan Dîrzu - declarație politică având titlul Cel mai important pentru social-democrați este să asigure bunăstarea pe termen lung a fiecărui cetățean;

Domnul Florin Iordache:

Da, ultimul vorbitor, domnul Dîrzu.

Ceilalți colegi au depus în scris.

 

Domnul Ioan Dîrzu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi - "Cel mai important pentru social-democrați este să asigure bunăstarea pe termen lung a fiecărui cetățean".

Sunt sigur că România va continua să aibă o creștere economică robustă și consistentă. Echilibrele economice se vor consolida, nivelul de trai va crește. Vor fi mai multe locuri de muncă. Leul se va aprecia. Sunt doar câteva dintre perspectivele anilor viitori, determinate de cursul economiei - rezultat al aplicării Programului de guvernare al PSD-ALDE.

Spre exemplu, anul 2019 va aduce un produs intern brut de 1.022,5 miliarde de lei, echivalentul unei creșteri economice de 5,5%. Aceeași creștere consistentă, de peste 5%, este anticipată și pentru următorii trei ani, până în anul 2022.

Formarea brută de capital fix - respectiv investițiile în bunuri durabile - va înregistra un salt în 2019 și anii următori, respectiv va fi de 4 ori mai mare, fapt care semnifică un angajament major guvernamental în acest sens.

În anul 2019 se vor înființa peste 170.000 de locuri de muncă, astfel că numărul mediu de salariați va ajunge la 5,28 milioane. Tendința se va menține, astfel că, în 2022, România va avea, în medie, 5,8 milioane de salariați.

Majorarea salariilor, potrivit legii și programului de guvernare, va face ca în 2022 salariul mediu net să fie mai mare cu 41,9% decât a fost în 2018. Puterea de cumpărare, raportată la salariul mediu, va continua să crească; cel mai mult - în acest an, cu 11,8%.

Moneda națională va avea o remarcabilă stabilitate, chiar se va aprecia ușor față de euro. Astfel, cursul mediu leu/euro este anticipat la 4,67 lei/euro pentru 2019 și va scădea ușor. Pentru 2020 prognoza este de 4,58 lei/euro.

Prețurile vor fi stabile; în niciun an, din 2019 și până în 2022, nu vor crește, în medie, cu mai mult de 3%.

Exporturile vor avea un ritm de creștere, în medie, de 8%, de la an la an. Ca pondere în PIB, deficitul comercial se va reduce de la 4,5% în 2018, la 3,3% în acest an și 2,4% în anul 2022.

Concluzia e că viitorul arată bine cu PSD la guvernare pentru că PSD se îngrijește de bunăstarea fiecărei categorii de români.

Noi, social-democrații, avem crezul că România nu poate fi guvernată cu cătușe și ura de țară pe care o promovează PNL-PDL, ci cu iubire și patriotism, planificare economică și responsabilitate.

Ioan Dîrzu, deputat al PSD de Alba.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Nu mai sunt colegi care au dorit să se exprime la declarații politice.

Încheiem aici prima parte a ședinței noastre.

În 5 minute începem partea a doua, consacrată dezbaterii proiectelor legislative.

 
   

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Alina Teiș - declarație politică Investim în educație!;

Doamna Alina Teiș:

"Investim în educație !"

Anul 2019 începe cu promisiuni respectate. Am promis că vom avea grijă de copiii noștri și de viitorul acestei țări. Respectăm ce am promis, nu o spunem, ci o și arătăm noi, o arată chiar cifrele - și mă refer aici la cifrele prezentate în bugetul pe acest an.

Unul dintre cele mai mari bugete îl are, în acest an, sectorul educației. Aici au fost alocate, comparativ cu anul trecut, 9,8 miliarde de lei în plus. Acest lucru înseamnă o creștere cu 47%. Așadar, în anul 2019, Ministerul Educației Naționale va avea un buget total de 30,8 miliarde de lei, iar în 2018 a avut un buget de 21.011 miliarde de lei.

Acești bani vor fi folosiți pentru acoperirea creșterilor salariale din sistemul educațional, pentru investiții de amploare, precum construirea de noi școli și grădinițe și reabilitarea celor deja existente. Vom avea grijă ca nicio școală din România să nu mai aibă probleme cu igiena sau cu inexistența toaletelor. De asemenea, ne vom strădui ca fiecare copil să poată învăța în condiții decente, în clase dotate coresponzător, iar fiecare elev să primească manuale noi.

În ceea ce privește cadrele didactice, ne dorim profesori buni, salarizați pe măsura competențelor. În acest caz, Ministerul Educației Naționale derulează deja un proiect, din bugetul de stat, prin care sunt formați 55.000 de profesori.

Dar vor fi implementate și proiecte finanțate din fonduri europene, pentru că ne dorim modernizarea procesului de predare-învățare cu ajutorul tehnologiilor, informațiilor și comunicării. Ne dorim elevi mai buni, care să facă performanță în școlile românești, iar la finalul fiecărui an școlar să ne putem mândri cu rezultatele obținute de aceștia.

În ceea ce privește programele pe care le avem în vedere, în acest an sunt alocate 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou proiect, prin care sunt asigurate rechizite copiilor din învățământul preuniversitar. Ministerul Educației Naționale își propune dotarea claselor cu table inteligente, dar și cu tablete, proiect care se ridică la suma de 400 de milioane de euro.

Ministerul Educației Naționale este unul dintre cei mai mari angajatori de la stat, care are 354.000 de salariați. De aceea, consider că acest buget este unul justificat. Prin faptul că alocăm aceste sume educației, nu arată decât dorința noastră de a schimba acest sistem, despre care, de multe ori, s-a spus că este unul învechit.

Cu siguranță, cu ajutorul dumneavoastră, dar și al tuturor celor implicați în actul educațional, vom reuși să arătăm că și în România educația poate fi de calitate.

  Marius-Constantin Budăi - declarație politică cu titlul Mai sunt multe de realizat, însă românii trebuie să aibă încredere că PSD-ALDE va continua creșterile de venituri, investițiile locale și va genera stabilitate economică!;

Domnul Marius-Constantin Budăi:

"Mai sunt multe de realizat, însă românii trebuie să aibă încredere că PSD-ALDE va continua creșterile de venituri, investițiile locale și va genera stabilitate economică!"

Economia României este mult mai stabilă față de acum 10 ani, în ciuda mesajelor speculative promovate de colegii din opoziție. Guvernarea PSD-ALDE, a ultimilor doi ani, a consolidat echilibrele macroeconomice și a îmbunătățit potențialul economico-social al țării.

Suntem conștienți că mai sunt încă multe lucruri de realizat și de pus în aplicare, pentru ca veniturile românilor să ajungă la nivelul mediu al celor mai avansate state din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în 2017 și în 2018 am recuperat ceea ce s-a pierdut în perioada guvernării tehnocrate, am deblocat proiecte, am îndreptat inechități și nedreptăți în rândul mai multor categorii sociale de populație și am reușit să implementăm măsurile din Programul de guvernare cu privire la creșterea veniturilor tuturor cetățenilor.

Încrederea este cheia stabilității și dezvoltării. Însă atacurile necontenite, fake-news-urile, propaganda continuă a apocalipsei, declarațiile iresponsabile ale înalților oficiali din partea opoziției care acuză că nu mai sunt bani de pensii și salarii, toate acestea sapă încrederea și pot provoca efecte negative economiei - o atestă studiile științifice și precedentele întâmplate!

De aceea, fac apel la români să aibă încredere în coaliția de guvernare PSD-ALDE, care va duce la îndeplinire toate angajamentele din Programul de guvernare.

Vreau să îi informez pe toți cetățenii că România va continua să aibă creștere economică robustă și consistentă. Echilibrele economice se vor consolida, nivelul de trai va crește. Vor fi mai multe locuri de muncă. Leul se va aprecia. Sunt doar câteva dintre perspectivele anilor viitori, determinate de cursul economiei, rezultatul aplicării Programului de guvernare al PSD.

În 2019, se vor înființa peste 170.000 de noi locuri de muncă, astfel că numărul mediu de salariați va ajunge la 5,28 milioane. Tendința se va menține, astfel că în 2022 România va avea, în medie, 5,8 milioane de salariați.

Majorarea salariilor, potrivit legii și Programului de guvernare, va face ca, în 2022, salariul mediu net să fie mai mare cu 41,9%, față de anul 2018.

Puterea de cumpărare, raportată la salariul mediu, va continua să crească, cel mai mult în acest an, cu 11,8%.

Mult criticata Ordonanță de urgență nr. 114, rezultat al determinării guvernării PSD de a crește, a menține bunăstarea românilor și de a sancționa excesele care le smulg banii din buzunare, pune capăt și majorărilor sistematice la energie electrică și gaz. Astfel, până în 2022 nu vor mai fi creșteri de prețuri la energia electrică și la gazul natural furnizate clienților finali care optează pentru regim reglementat.

Guvernul implementează cu succes Programul de Investiții în Infrastructura Mare. Cel mai mare program de investiții în infrastructura României va atrage în totalitate banii europeni alocați României pentru investiții în proiecte de transport, mediu și energie.

  Constantin Codreanu - declarație politică Solicit Guvernului alocarea sumelor de 100 de milioane de lei pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, 20 de milioane de lei pentru Autoritatea Națională pentru Cetățenie și 10 milioane de lei pentru înființarea ICR la Moscova, Kiev, Belgrad și Atena;

Domnul Constantin Codreanu:

"Solicit Guvernului alocarea sumelor de 100 de milioane de lei pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, 20 de milioane de lei pentru Autoritatea Națională pentru Cetățenie și 10 milioane de lei pentru înființarea ICR la Moscova, Kiev, Belgrad și Atena"

Suntem în perioada de discuții asupra Proiectului Legii Bugetului de stat pe anul curent, 2019. Este o discuție întârziată, dar necesară. Sper ca ea să se încheie cu un rezultat bun pentru românii din țară și pentru cei din afara granițelor țării.

Chiar dacă, pe ansamblu, la capitolul veniturilor și la cel al cheltuielilor, Proiectul de Buget ne prezintă cifre vizibil mai mari față de anul trecut, 2018, în ceea ce privește fondurile rezervate celor peste 10 milioane de români din afara granițelor nu există niciun progres simțitor. Din păcate, acest domeniu prioritar rămâne în continuare subfinanțat, în contrast cu alte domenii neprioritare, dar suprafinanțate.

Realitatea ne convinge că neglijarea ostentativă a necesităților cultural-identitare ale milioanelor de români din comunitățile istorice din jurul granițelor și Balcani, inclusiv din Republica Moldova, precum și ale milioanelor de cetățeni români plecați de nevoie în străinătate, este una dintre cauzele pentru care Guvernul țării noastre și partidele aflate la guvernare, indiferent care ar fi acestea, nu se bucură de simpatia și sprijinul cuvenit din partea acestor milioane de conaționali ai noștri. Sprijinul acordat românilor de peste hotare este o chestiune de securitate pentru statul român.

În ceea ce-i privește pe românii din Republica Moldova, situația este și mai gravă, întrucât guvernarea se opune ostentativ deblocării procesului de reintegrare a basarabenilor în cetățenia română, prin refuzul inexplicabil al Ministerului Justiției de creștere rezonabilă a numărului funcționarilor din Comisia pentru Cetățenie, responsabilă de examinarea dosarelor de redobândire a cetățeniei române.

Am depus un șir de amendamente la Proiectul Legii Bugetului de stat. Primul amendament vizează suplimentarea bugetului Ministerului Justiției cu suma de 20 de milioane de lei pentru dublarea posturilor din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, ANC, în interesul statului român și al românilor care solicită redobândirea cetățeniei române. În momentul de față, în cadrul ANC, programările românilor care depun dosarele de redobândire a cetățeniei se fac online, pentru 4 zile din săptămână, în limita a 400 de solicitanți pe zi, în timp ce necesitatea reală este de peste 1.000 de solicitări pe zi. Sper că sunteți de acord că ANC este o instituție strategică. Interesul statului român și al românilor care solicită redobândirea cetățeniei este ca ANC să funcționeze la maximă capacitate, să rezolve probleme, nu să le creeze. Guvernul țării noastre nu pierde nimic și statul în ansamblu nu sărăcește dacă vom decide, cu răspundere și înțelepciune, alocarea a încă 20 de milioane de lei pentru Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Sursa de finanțare pentru aceste cheltuieli prioritare și strategice trebuie să fie bugetul Ministerul Justiției, prin redistribuirea fondurilor din alte capitole bugetare.

De asemenea, am propus alocarea către Ministerul Justiției a sumei de un milion de lei pentru trimiterea unui magistrat de legătură în Italia, de către partea română. Acum, în Italia, există 2.703 de deținuți români, reprezentând un procent de 13,61% din întreaga populație străină deținută. Cu toate eforturile organizatorice și operaționalitatea ministerelor, există situații în care transferul deținuților devine un proces dificil. Către statul român se fac aproximativ 100 de transferuri pe an, iar acest număr este în scădere. Au fost 90 de transferuri, în anul 2014, 110 în anul 2015, 89 în anul 2016 și 36 doar în prima jumătate a anului 2017, ceea ce înseamnă aproximativ 70 de persoane până la sfârșitul anului. Trimiterea în Italia a unui magistrat, de către partea română, ar relansa schimbul de informații și ar accelera procedurile bilaterale ale acestor cazuri de transfer. Sper că veți susține acest amendament!

Am vorbit, în ultimii ani, de mai multe ori, de la această tribună, despre necesitatea punerii în aplicare a prevederilor legale în vigoare privind înființarea Institutului Cultural Român de la Moscova, a Institutului Cultural Român de la Kiev, cu filială la Cernăuți, dar și a Institutelor Culturale Române de la Atena și Belgrad. Ne-am propus, acum 15 ani, să înființăm aceste Institute Culturale Române și batem pasul pe loc, ca un stat neputincios și dezinteresat. Astfel, am propus alocarea sumei de 10 milioane de lei, Ministerului Afacerilor Externe, în vederea continuării procesului de deschidere a Institutului Cultural Român Kiev, cu filială la Cernăuți, a Institutului Cultural Român Moscova, a Institutului Cultural Belgrad și a Institutului Cultural Atena, pentru punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 492/2004. Respingerea acestui amendament ar transmite un semnal negativ și ar prezenta dovada greu de contestat că însăși guvernarea de la București nu dorește înființarea ICR Moscova și ICR Kiev cu filială la Cernăuți, precum și a ICR Atena și ICR Belgrad. Ministerul Afacerilor Externe ne poartă cu zăhărelul, dându-ne, de ani de zile, asigurări formale cum că "foarte curând" aceste Institute Culturale Române vor fi înființate.

Am propus, totodată, alocarea sumei de 10 milioane de lei pentru extinderea serviciilor oferite de biroul consular al României de la Ungheni, Republica Moldova. Majorarea sumei, în vederea suplimentării listei de servicii oferite de biroul consular în zona Ungheni, se justifică, ținând cont de numărul mare de persoane repuse în drepturile de cetățeni români din zonă, care ar putea avea astfel posibilitatea depunerii jurământului de credință la Ungheni. În prezent, jurământul de credință poate fi depus doar la Chișinău, Bălți și Cahul, ceea ce provoacă mari incomodități și cozi interminabile. Biroul consular de la Ungheni a fost creat cu scopul de a servi cât mai bine locuitorii din regiune, însă, pentru a-și atinge obiectivul stabilit, este necesară extinderea ariei serviciilor consulare, pentru a putea răspunde cererilor din zona Ungheni.

În ceea ce privește Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, am propus alocarea sumei de un milion de lei pentru înființarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, instituție strategică pe care România încearcă, fără succes, să o înființeze de 12 ani, într-o dureroasă dovadă a neputinței sale. Aceste fonduri ar urma să fie îndreptate, în principal, spre alocarea unui sediu corespunzător care să găzduiască Muzeul Românilor de Pretutindeni, așa cum prevede Legea nr. 299/2007.

Principalul amendament privind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, MRP, însă, vizează suplimentarea fondurilor destinate românilor de pretutindeni și organizațiilor reprezentative ale acestora, cu 72 de milioane de lei, astfel încât bugetul celui mai sărac minister din România să crească la 100 de milioane. De aprobarea sau neaprobarea acestui amendament depinde, în mare parte, atitudinea pe care românii din afara granițelor o au față de statul român și față de Guvernul țării noastre. Cei peste 10 milioane de români din afara granițelor țării văd prea bine că puterea de la noi nu le acordă atenția cuvenită, conform prevederilor art. 7 din Constituție, și subfinanțează domeniul, într-un contrast izbitor cu ceea ce promite în campaniile electorale să facă pentru românii extrafrontalieri. Este rușinos ca statul european cu cea mai mare rată a expatrierii și înconjurat de milioane de conaționali în jurul actualelor granițe să fie atât de neputincios încât să nu găsească 20 de milioane de euro pe an pentru a-i sprijini cum se cuvine. Este firesc să ne întrebăm: ce alte priorități au țara și Guvernul nostru, dacă le neglijează pe cele privind peste 10 milioane de români în dificultate? Nu se va întâmpla nicio catastrofă, dacă vom decide aici creșterea bugetului MRP până la 100 de milioane de lei. Potrivit estimărilor noastre, necesitățile reale în domeniu, coroborate cu posibilitățile statului român, ne-ar permite - dacă s-ar dori politic -să prevedem în Bugetul pe anul 2019 cel puțin 200 de milioane de lei, destinate românilor din afara granițelor țării. Dar, pentru motive de realism, vorbim aici doar despre 100 de milioane. Această chestiune trebuie să fie una de consens politic exemplar în Parlament. Nu este loc aici pentru polemici sterile sau speculații patriotarde. Există o problemă și trebuie să o rezolvăm.

Mizez, în această situație, pe sprijinul guvernării, pe susținerea întregului corp legiuitor și, mai cu seamă, pe sprijinul deputaților și senatorilor UDMR, entitate care primește din bugetul statului mai mult decât cele peste 10 milioane de români din afara granițelor țării, dar și pe sprijinul deputaților reprezentând organizațiile reprezentative ale minorităților naționale din țara noastră, care primesc finanțări bugetare la care organizațiile reprezentative ale românilor de peste hotare nici nu pot visa. Aș fi fost bucuros dacă, într-o abordare strategică și responsabilă, guvernarea ar fi formulat ea însăși aceste propuneri și nu ar fi fost nevoie să depun aceste amendamente.

Subfinanțarea cronică a domeniului susținerii românilor de pretutindeni este o sursă continuă de nemulțumire a acestor peste 10 milioane de conaționali ai noștri. Nu vreau să proferez amenințări, dar trebuie să atrag atenția asupra faptului că, în cazul în care vocea noastră nu va fi auzită și se va insista absurd și ostentativ pe subfinanțarea domeniului, Guvernul trebuie să se aștepte la proteste energice în diaspora, în comunitățile istorice și Republica Moldova.

  Costel Alexe - declarație politică intitulată Demisia de necesitate!;

Domnul Costel Alexe:

"Demisia de necesitate!"

Zilele acestea, presa națională a făcut o serie de dezvăluiri despre "armata" de pile și cunoștințe care parazitează efectiv reprezentanțele diplomatice europene, cu precădere cea de la Bruxelles, o serie de diplomați fantomă care îngreunează munca a zeci de profesioniști din aparatul de specialitate și pe care nimeni nu îi deranjează de ani de zile.

PSD și ALDE au lăsat rușinea deoparte și operează pe față, fără menajamente, fără perdea, semn că au ajuns la nivelul în care nu au frică de nimeni și de nimic.

Ați văzut cu toții audierile miniștrilor noștri la Bruxelles, unde, de la cormoranii din piscină până la lupta pentru destabilizarea NATO, fiecare ministru a făcut efectiv de râs România, dar mai ales zecile de funcționari și profesioniști din ministere, care, cu siguranță, au pregătit cum trebuie aceste audieri. Doar că românul are o vorbă, unde nu este, nici Dumnezeu nu cere!

Românii sunt toleranți și singurul lucru pe care îl cerem acestor pseudominiștri este demisia! Nu de onoare, căci, dacă aveau onoare, nu erau numiți în primă fază, ci demisia de necesitate!

Fiecare zi cu ei în fruntea ministerelor înseamnă rușine, pierderi economice și de imagine pentru statul român.

Societatea românească nu trebuie să rămână indiferentă în fața acestui fenomen de degradare morală care tinde să se cronicizeze! Aceste practici sunt specifice sistemelor oligarhice închise, în care avansarea profesională nu se face grație meritocrației, ci exclusiv conexiunilor din politica mare.

Problema de sistem nu este doar că o parte considerabilă din funcționari drenează efectiv o parte semnificativă din bugetul instituțiilor, ci adevărata problemă este că aceștia nu prestează nimic pentru banii încasați, iar restul angajaților sunt supraîncărcați și suprasolicitați, pentru a depune efort dublu, muncă dublă, pentru a îndeplini și sarcinile sateliților politici.

Chiar dacă sistemul public are tendința firească de autoconservare, cred că împreună putem schimba mentalități, putem introduce noi paradigme de funcționare și promovare, putem aduce plus valoare în exercitarea atribuțiilor profesionale, iar astfel să oferim exemplele necesare pentru crearea unor noi trenduri.

Cu siguranță, societatea nu se va schimba peste noapte, cu siguranță, vor fi multe de implementat și de adaptat, dar nu ne putem permite la nesfârșit să alungăm valorile și să promovăm pilele!

  Cristina Burciu - declarație politică cu titlul Programul [Investește în tine] și-a dovedit viabilitatea în primele trei luni de la lansare!;

Doamna Cristina Burciu:

"Programul «Investește în tine» și-a dovedit viabilitatea în primele trei luni de la lansare!"

Guvernul României a decis, în ultima ședință, ca nivelul plafonului garanțiilor din acest an, aferente Programului "Investește în tine", să fie de un miliard de lei. Astfel, conform Hotărârii de Guvern aprobate în acest sens, suma respectivă a fost stabilită în baza analizelor efectuate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, fiind luate în calcul succesul preconizat de Executiv în cadrul acestui program pentru următorii ani, precum și gradul de interes manifestat până acum de potențialii beneficiari. De asemenea, suma de un miliard de lei a rezultat și în urma evoluției acestui program benefic din primele trei luni de funcționare din anul trecut.

Programul "Investește în tine" este destinat tuturor celor care vor să investească în dezvoltare personală, dar preponderent tinerilor. Inițiativa constă într-un program de creditare cu dobândă 0%, garantat de stat în proporție de 80%, adresat atât tinerilor cu vârste între 16 și 26 de ani, cât și persoanelor cu vârste între 26 și 55 de ani care doresc să investească în educație, cultură, sănătate, sport sau locuințe.

Prima categorie de beneficiari sunt persoanele fizice cu cetățenie română, cu domiciliul în România, tineri cu vârsta între 16 si 26 de ani, dacă sunt în sistemul de învățământ sau dacă urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educației Naționale. A doua categorie este extinsă în limitele de vârstă 26-55 de ani, reprezentând persoane aflate în sistemul de învățământ sau care sunt înscrise la cursuri de reconversie profesională.

Pentru tinerii între 16 și 26 de ani, creditul va fi acordat pe 10 ani, în valoare de 40.000 de lei, cu posibilitatea de suplimentare cu încă 20.000, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării Programului.

Remarc faptul că Programul "Investește în tine" și-a demonstrat din plin viabilitatea în primele trei luni de la intrarea sa în vigoare, anul trecut valoarea garanțiilor fiind de 600 de milioane lei. Astfel, în perioada octombrie - decembrie 2018, au fost depuse 2.400 de cereri de finanțare, dintre care 1.350 au fost deja aprobate de Guvern.

În concluzie, este foarte important ca românii să cunoască prevederile Programului de susținere de către stat a unor cheltuieli stringente și recomand tuturor românilor și clujenilor să acceseze aceste credite extrem de avantajoase.

  Daniela Oteșanu - declarație politică intitulată Coaliția de guvernare PSD-ALDE apără interesele românilor, indiferent unde se află aceștia!;

Doamna Daniela Oteșanu:

"Coaliția de guvernare PSD-ALDE apără interesele românilor, indiferent unde se află aceștia!"

În timp ce PNL votează rezoluții împotriva României, guvernarea PSD reușește să apere drepturile copiilor românilor care lucrează în Austria.

Declanșarea procedurii de infringement contra Austriei a survenit la numai 48 de ore după ce Guvernul Dăncilă a pus situația în discuție la reuniunile Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Demersurile Executivului contrastează puternic tentativa eșuată și renunțarea la orice demers pe această temă ale președintelui Iohannis.

În vara anului 2018, Klaus Iohannis dădea asigurări că se va implica și va convinge Guvernul austriac să nu aprobe legea prin care se reduceau alocațiile.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, președintele nu a mai deschis niciodată subiectul. Acesta nici nu a explicat ce demersuri a făcut, nici de ce nu a ridicat problema și nu a cerut sancționarea Austriei, în temeiul Tratatului european. Probabil că nu a vrut să-i deranjeze pe prietenii austrieci de la Schweighofer Holzindustrie și de la Reiffeisen Bank.

Europarlamentarii social-democrați și Guvernul PSD au luat atitudine publică pe acest subiect important pentru românii care lucrează în Austria și au insistat în toate declarațiile și ocaziile avute, pentru ca Guvernul austriac să găsească soluțiile adecvate care să respecte standardele europene și să nu discrimineze.

La începutul lunii ianuarie, Cabinetul Dăncilă, prin ministrul afacerilor externe, a anunțat oficial că se va adresa Curții Europene de Justiție pe acest subiect. Apoi, la audierile prilejuite de preluarea Președinției rotative a UE, ministrul român al afacerilor externe a adus din nou tema în atenția publică europeană și a evidențiat necesitatea intervenției Comisiei Europene.

În același timp, ministrul muncii și justiției sociale i-a transmis comisarului european pentru ocupare, afaceri sociale, incluziune și mobilitate, Marianne Thyssen, îngrijorările statului român față de decizia Parlamentului Austriei de a indexa, începând cu 1 ianuarie 2019, alocațiile copiilor muncitorilor rezidenți pe teritoriul său. Această situație s-a aflat constant în atenția Ministerului Muncii și Justiției Sociale, care i-a transmis o scrisoare comisarului european Marianne Thyssen, pe acest subiect, încă din data de 25 octombrie 2018, imediat după ce Parlamentul Austriei a adoptat această decizie.

Dubla măsură, standardele diferite nu sunt nici în litera și nici în spiritul Tratatului European și nu pot fi acceptate. Această atitudine de principiu, exprimată puternic de România prin premierul Dăncilă și liderii coaliției de guvernare, este vitală pentru întărirea coeziunii europene.

Decizia Comisiei Europene, de a declanșa procedura de încălcare a tratatelor europene împotriva Austriei, validează justețea poziției României.

PSD va continua să realizeze Programul de guvernare, în pofida atitudinii conflictuale și a blocajelor lui Klaus Iohannis în activitatea Executivului. În final, lumea își va aminti de Iohannis ca de "președintele obstrucționist", fără nicio realizare pozitivă în cei cinci ani de mandat.

  Eugen Tomac - declarație politică având ca subiect Raportul de guvernare al PSD - topul promisiunilor mincinoase și efectele unei politici dezastruoase;

Domnul Eugen Tomac:

"Raportul de guvernare al PSD - topul promisiunilor mincinoase și efectele unei politici dezastruoase"

Anul 2018 a fost pentru România, la fel ca celelalte din 2012 încoace, unul "devastator", cum ar spune premierul Dăncilă. La propriu. Cifrele ultimului an de guvernare PSD sunt cifrele dezastrului. Am făcut efortul de a analiza, pas cu pas, câte dintre promisiunile mărețe ale PSD s-au împlinit. Niciuna, am constatat fără pic de surprindere! Am demonstrat-o cu cifre și date, într-un raport al activității Guvernului Dăncilă pe 12 domenii. Sunt 50 de pagini, la finalul cărora înțelegem fără efort că toate promisiunile au fost minciuni, iar faptele, inexistente, o realitate frustă, necosmetizată.

Pe baza acestui raport, putem solicita oricând o comisie de anchetă parlamentară, pentru a ne lămuri dacă nu cumva avem de-a face cu subminarea economiei naționale, a democrației sau a Constituției.

Ar fi interesant să-l vedem pe Liviu Dragnea la Antena 3, cu flipchart-ul în față, cu ochelarii pe nas și cu markerul în mână cum explică:

 • Încetinirea creșterii economice - 4,1 în 2018 și 3,5 în 2019 - estimare a Băncii Mondiale;
 • Creșterea datoriei publice - 34,248 miliarde de euro la 1 decembrie 2018, în creștere cu 698 de milioane de euro față de cea înregistrată la finalul lui 2017;
 • Creșterea deficitului balanței comerciale - 13,7 miliarde de euro la 1 decembrie 2018, comparativ cu 11,3 miliarde de euro în perioada similară din 2017, conform Eurostat;
 • Absorbție deficitară a fondurilor europene - absorbție efectivă de 12,64% la sfârșitul lui decembrie 2018;
 • Inflație - 3,5% în 2018, cu un maxim apropiat de 5%;
 • Scăderea investițiilor publice - 5,3 miliarde euro, adică 2,8% din PIB în 2017; în primele nouă luni ale lui 2018, s-au realizat însă investiții publice de doar 3,37 miliarde de euro, adică 1,6% din PIB;
 • Deprecierea Leului - la începutul anului 2019, s-a depășit pragul de 4,7 lei pentru un euro, pe fondul politicilor inflaționiste din 2017-2018, practicate de Guvernele PSD;
 • Instabilitate legislativă - doar în anul 2018, legislația s-a modificat, într-o formă sau alta, de 5.873 de ori;

Sunt doar câteva dintre cifrele unui dezastru național, restul sunt în Raport. Dacă l-ar vedea, Liviu Dragnea s-ar regăsi în el ca în oglindă. I-l pot oferi în 1.000 de exemplare!

  Florică Ică Calotă - declarație politică despre Agricultura anului 2018;

Domnul Florică Ică Calotă:

"Agricultura anului 2018"

Agricultura românească a înregistrat în acest an cele mai bune rezultate din istorie, cu producții record la grâu, porumb și floarea soarelui. Recolta totală de cereale obținută în 2018 - aproximativ 31 de milioane de tone - clasează România pe locul trei în Uniunea Europeană.

Susțin că acordarea subvențiilor la timp, tehnologiile aplicate de fermieri, mărirea suprafețelor irigate și protecția antigrindină au determinat obținerea acestor producții, în pofida condițiilor climatice extrem de capricioase din acest an.

Agricultura și dezvoltarea rurală au atras și în anul care a trecut cele mai multe fonduri europene, fiind, de altfel, sectorul cu cea mai bună rată de absorbție la nivel național.

Din păcate, pesta porcină africană, care s-a amplificat în partea a doua a anului, a zdruncinat serios sectorul zootehnic și programele din acest domeniu, iar măsurile luate de autorități pentru limitarea extinderii virusului, deși au fost apreciate de unii, în aceeași măsură au fost dezaprobate de mulți alții.

Datele Institutului European de Statistică, Eurostat, arată că România ocupă anul acesta locul al treilea în UE, după Franța și Germania, la producția de cereale, cu 31,89 milioane de tone. Cifrele Ministerului Agriculturii sunt însă ușor mai ponderate și indică doar 30 de milioane de tone, din care producția de cereale păioase din vară reprezintă 12 milioane de tone.

Anul 2018 a fost un an bun și la cultura viței de vie. Anul 2018 este unul de referință pentru producția de struguri, atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere cantitativ. Condițiile meteorologice din lunile august și septembrie au salvat recolta.

Alocarea prin PNDR 2020 este de 9,46 miliarde de euro, din care 8,12 miliarde de euro contribuția Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală și 1,34 miliarde de euro din contribuție națională.

În cursul anului 2018, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, a primit 12.197 de solicitări de finanțare prin PNDR 2020. Astfel, contractele de finanțare încheiate în acest an sunt în valoare de aproximativ 1,17 miliarde de euro.

În ceea ce privește schemele de sprijin gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA, acordate fermierilor din Fondul European de Garantare Agricolă, FEGA, Comisia Europeană a rambursat deja României suma de 1,76 miliarde de euro.

Și prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, POPAM, un alt program aflat în portofoliul MADR, s-au atras fonduri europene, însă acestea sunt mult mai modeste. Datele furnizate de minister arată că plățile către beneficiari au fost de 31,835 milioane de euro

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate, cu o alocare de 3.000 euro pentru fiecare legumicultor/an a debutat în anul 2017, dar a continuat și în 2018.

Acest program a prezentat un real interes în rândul fermierilor, în condițiile în care numărul acestora a crescut în anul 2018 cu 7.688 față de anul 2017.

Potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul MADR, resursele financiare alocate în 2019 pentru continuarea Programului de susținere a tomatelor românești se ridică la 233,19 milioane de lei, reprezentând echivalentul sumei de 50 de milioane de euro.

În ceea ce privește Programul de susținere a crescătorilor de ovine, cu un leu pe kilogramul de lână pentru comercializarea acestui produs, program început de asemenea în 2017, acesta a suscitat interesul a 32.328 de fermieri. Suma totală care va fi plătită până la finele anului se ridică la 14,4 milioane de lei pentru o cantitate de aproape 15.000 de tone de lână livrată în centrele de colectare.

În concluzie, agricultura României poate reprezenta un etalon pentru economia națională.

  Florinel Stancu - Despre adoptarea unui buget necesar creșterii condițiilor din sistemul de educație;

Domnul Florinel Stancu:

"Despre adoptarea unui buget necesar creșterii condițiilor din sistemul de educație"

În România, educația a fost, decenii la rând, o preocupare care s-a rezumat la dezbateri și modificări legislative. De 29 de ani, academicieni, profesori, politicieni, experți în pedagogie, psihologi, istorici și jurnaliști dezbat situația sistemului nostru de învățământ și prea puțini au fost cei care l-au ajutat cu adevărat.

După căderea regimului comunist, țara noastră s-a lansat într-o cursă pentru schimbarea sistemului de educație și adaptarea lui la criteriile occidentale. Modelul folosit a fost adoptarea unui curriculum foarte bun, dar extrem de rigid și încărcat, cu standarde identice la nivel național, dar care mențin și astăzi un învățământ centralizat, cu cerințe și așteptări foarte mari, dar cu alocări și condiții insuficiente pentru a le satisface.

Toate aceste lucruri au dus la o dezamăgire națională în ceea ce privește calitatea sistemului de educație. În nenumărate cazuri, cetățenii și-au pierdut speranța în viitorul acestei țări și au decis să emigreze.

Întrebarea este cât vom mai continua așa? Cât vom mai blama profesorii și învățâmântul românesc, fără să le oferim ceva bun în schimb?

Iată câteva soluții pe care noi le propunem:

 • Vrem să scoatem sistemul de învățământ din paradigma profesorului slab plătit și nemotivat, căruia i se cere să facă minuni. Un dascăl cu salariul mic, fără resurse, nu se poate gândi la performanță. De aceea, susținem majorarea salariilor în educație. Am majorat în 2018, continuăm în acest an, iar până în anul 2022, va exista o creștere în medie în sistemul preuniversitar de aproximativ 90%, comparativ cu salariile din 2016. Este o creștere semnificativă și un pas important către stimularea resursei umane.
 • Un alt obiectiv pe care ni l-am fixat și asupra căruia lucrăm deja, este reducerea inegalităților de participare și de rezultate în educație. Unitățile de învățământ de la orașe și sate diferă. Este nevoie de o modernizare urgentă a școlilor din mediul rural. Pentru aceasta, au fost prevăzuți bani în bugetul de stat pentru 300 de grădinițe noi, în anul 2019. Prin PNDL II, am alocat bani pentru reparația, modernizarea sau construcția de școli în localitățile unde primarii o solicită.
 • Tot pentru combaterea inegalităților, vom aloca 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou program prin care vor fi asigurate rechizite pentru copiii din învățământul preuniversitar. Pe viitor, ne propunem să extindem Programul "Masă caldă la școală".
 • Avem nevoie să dotăm unitățile de învățământ cu tehnologie modernă, iar în acest sens două miliarde de lei sunt prevăzuți pentru implementarea unor proiecte finanțate din fonduri europene, în vederea modernizării procesului de predare-învățare cu ajutorul tehnologiilor informațiilor și comunicării, prin dotarea școlilor cu table interactive.

Am menționat doar câteva măsuri pentru anul în curs. Există o serie de propuneri care se află în dezbatere la Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, iar majorarea bugetului ne va ajuta să le adoptăm. Nu vrem să facem un caz din majorarea cu 47% a bugetului pentru educație din acest an. Suntem conștienți că este nevoie de mai mult. Ne-am propus să majorăm în fiecare an bugetul pentru educație, pentru a atinge 6% din PIB în viitorul apropiat.

  Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher - declarație politică intitulată Un președinte român pentru România;

Doamna Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher:

"Un președinte român pentru România"

Au trecut mai bine de 30 de zile de când România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene și se află în exercitarea unui mandat extrem de important, prin care Guvernul trebuie să arate partenerilor noștri și întregii lumi o imagine corectă despre România, o imagine care să reflecte în totalitate importanța și necesitatea schimbărilor în bine pe care Guvernul le-a făcut și le va face în continuare.

Guvernul României are forța să ducă la bun sfârșit acest mandat, pentru că are în componență oameni profesioniști, oameni demni și determinați, care vor acționa pentru respectarea valorilor și principiilor care constituie fundamentul construcției europene, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, apărarea statului de drept și vor ști să avanseze în toate dosarele importante pentru proiectul european.

Pe de altă parte, ne confruntăm cu o campanie agresivă de dezinformare împotriva țării noastre, alimentată chiar de oameni politici români, iar acest lucru este de neconceput. Este de neconceput ca un om politic, indiferent de culoarea politică pe care o are, să facă declarații împotriva țării sale, declarații prin care să împroaște cu noroi imaginea țării și a poporului român. Cu atât mai grav este faptul când unul dintre acești oameni politici este chiar președintele țării.

Nu te poți numi președinte al românilor, atunci când spui despre propria țară că nu este pregătită să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene, ca după numai câteva zile să încerci să "dregi busuiocul" și să declari că lucrurile au început să se miște pentru că "așa ți-a fost confirmat și din discuțiile cu alți reprezentanți de la Bruxelles". Dacă în numai câteva zile lucrurile au început să se miște, înseamnă că Guvernul are în componență oameni capabili, care pot performa la orice nivel.

Nu te poți numi președinte al românilor, atunci când spui că economia țării va fi aruncată în colaps, de Guvern, când de fapt măsurile adoptate sunt în beneficiul cetățenilor țării - plafonarea prețului la gaze la 68 de lei megawatt/oră pentru o perioadă de trei ani; taxa pe viciu va merge direct în bugetul de stat, iar de aici va fi redirecționată către sănătate, cultură; punctul de pensie crește la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019; în sectorul construcțiilor vor fi reduse contribuțiile sociale ale salariaților cu 3,75% - acestea sunt numai câteva dintre măsurile adoptate.

Nu te poți numi președinte al românilor, spunând aceste lucruri despre țara ta, iar ca să fii crezut, terfelești și înjosești Guvernul să demisioneze, spunând că este incapabil să-și asume conducerea Consiliului Uniunii Europene.

Chiar dacă lupta politică internă este una acerbă, este foarte important ca noi toți oamenii politici, să nu dăm dovada de diletantism politic. Trebuie să ne abținem de la a face declarații care să inducă ideea de neputință a țării noastre.

Ne aflăm în acest moment într-o poziție extrem de importantă, o poziție onorantă, o poziție care ne obligă. Ne obligă în primul rând la unitate și la determinare, ne obligă la muncă cu sârguință și profesionalism, ne obligă la sacrificii pentru interesul național, dar în primul rând ne obligă să fim români.

  Mirela Furtună - declarație politică cu tema Combaterea discursului instigator la ură în mediul online, un instrument pentru o societate mai bună;

Doamna Mirela Furtună:

"Combaterea discursului instigator la ură în mediul online, un instrument pentru o societate mai bună"

Instigarea la ură, tendințele către extremism sunt probleme cu care societatea în care trăim începe să se confrunte din ce în ce mai des, în special în mediul online. Rețelele de socializare pot facilita viralizarea rapidă a informațiilor.

În acest context, combaterea discursurilor instigatoare la ură, ilegale, a devenit o preocupare importantă la nivelul Uniunii Europene.

Zilele trecute, au fost publicate rezultatele celei de a patra monitorizări a Comisiei Europene privind implementarea Codului de conduită al Uniunii Europene privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online. Monitorizarea arată că inițiativa Comisiei are rezultate bune în combaterea discursurilor ilegale.

Mai precis, aproximativ 89% din notificările privind posibile mesaje instigatoare la ură sunt evaluate de companiile IT în termen de 24 de ore. Astfel, companiile în domeniu îndeplinesc obiectivul de a revizui majoritatea notificărilor în decurs de 24 de ore. Îmbucurător, Facebook a reușit să analizeze chiar 92,6% din notificările evaluate.

Din punctul de vedere al rezultatelor analizei notificărilor primite, companiile IT șterg, în medie, aproape 72% dintre incidentele ilegale legate de ură, notificate de ONG-urile și organismele publice care participă la evaluare. Estimările consideră ca fiind satisfăcătoare ratele de îndepărtare situate între 70% și 80%, deoarece unele dintre notificări pot viza conținut care nu este ilegal. Menținerea libertății de exprimare este extrem de importantă, motiv pentru care trebuie șters doar conținutul ilegal.

Vă reamintesc că în 2016, a fost adoptat Codul de conduită al Uniunii Europene privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, la care au aderat 4 companii mari: Facebook, Microsoft, Twitter și YouTube. În 2018, încă 5 noi companii, printre care Instagram și Google+, au aderat la acest Cod de conduită. Astfel, acest Cod de conduită acoperă 96% din piața platformelor online din UE care ar putea fi afectate de conținut instigator la ură.

Prin acest Cod de conduită european, companiile IT s-au angajat să analizeze majoritatea notificărilor primite privind discursuri ilegale de incitare la ură, în mai puțin de 24 de ore de la primirea lor, și să elimine un astfel de conținut sau să dezactiveze accesul la acesta, dacă este necesar, pe baza legilor naționale care transpun reglementările europene.

Este infracțiune, incriminată în mediul online, incitarea publică la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională ori etnică.

Uniunea Europeană, statele membre și companiile care gestionează rețele sociale au responsabilitatea de a promova și de a facilita libertatea de exprimare în mediul online, dar trebuie să se asigure că internetul nu devine un refugiu pentru violență și ură.

Obiectivul Codului UE este de a analiza rapid cererile de eliminare a conținutului ilegal. Acum, la 4 ani de la adoptarea Codului de conduită, măsurile prevăzute de acest document încep să asigure un răspuns rapid.

Am ferma convingere că acest Cod de conduită european este un bun început pentru combaterea mesajelor ilegale în mediul online, pentru limitarea discursurilor instigatoare la ură. Pentru a avea o societate mai bună, mai incluzivă, este obligația noastră, a tuturor, să combatem mesaje care instigă la ură. Este datoria noastră să participăm, și din acest punct de vedere, la construirea societății pe ne-o dorim!

  Găvrilă Ghilea - declarație politică intitulată Socoteala din Kiseleff nu se potrivește cu cea de la Palatul Victoria;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Socoteala din Kiseleff nu se potrivește cu cea de la Palatul Victoria"

Este o premieră în istoria sa recentă, deși ne aflăm în prima decadă a celei de-a doua luni a anului în curs, ca România să nu aibă proiectele bugetelor de stat și al asigurărilor sociale și de sănătate, supuse dezbaterii și aprobării Parlamentului.

Pentru a doua lună în acest an, țara funcționează la cota de avarie, alimentată prin perfuzie cu o fracțiune din bugetul anului precedent, deși, de la 1 ianuarie, trebuia să intre în vigoare o serie de cheltuieli, inclusiv majorări salariale ale personalului bugetar.

În urmă cu câteva zile, fariseii de la Ministerul Finanțelor Publice au postat pe site-ul propriu, în numele unei așa-zise transparențe decizionale, ciorna unui proiect de buget care nu are nimic de-a face cu realitatea.

Principalele victime ale amatorismului cinic al finanțiștilor PSD-ALDE vor fi administrațiile publice locale, care, deși dezmoștenite de o parte consistentă din impozitul pe venit care li se cuvenea, sunt condamnate să preia în regie proprie cheltuielile privind protecția copiilor și a persoanelor cu dizabilități, plata indemnizațiilor însoțitorilor acestora, precum și salarizarea unor persoane cu activități în domeniul social.

Un fost președinte al ANAF, citat de mass-media națională, demonta recent mecanismul diabolic prin care Guvernul PSD-ALDE distribuie discreționar finanțări către ordonatorii de credite, fără să depășească ținta de deficit asumată față de organismele internaționale.

De fapt, este vorba despre o simplă inginerie financiară, prin care, dacă în anul precedent un minister a cheltuit, până la ultima rectificare, doar 70% din suma alocată inițial, restul de bani i s-au redirecționat spre cheltuieli sociale, iar pentru acest an i s-a repartizat doar 80% raportat la aceeași matrice inițială, deci mai mult decât a cheltuit anul trecut, dar mult mai puțin decât i s-ar fi cuvenit în acest an.

Diferențele rezultate din aceste scamatorii bugetare se redirecționau apoi în majorările salariale și ale punctului de pensie, cu riscul condamnării României la o subdezvoltare cronică.

Fără finanțarea consistentă a investițiilor publice și fără atragerea fondurilor europene în marile proiecte de infrastructură, țara noastră se va înscrie într-un scenariu sumbru care ne va arunca din nou în pragul unei noi crize economico-financiare.

  Georgeta-Carmen Holban - declarație politică Să milităm cu toții pentru limitarea îmbolnăvirilor de cancer, în România!;

Doamna Georgeta-Carmen Holban:

"Să milităm cu toții pentru limitarea îmbolnăvirilor de cancer, în România!"

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual, la 4 februarie. Inițiativa are ca scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică și promovarea celor mai noi și eficiente metode de a combate această boală.

Este o zi dedicată acțiunilor tuturor factorilor de decizie pentru accesul egal al pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, cu scopul sporirii gradului de informare a opiniei publice, în legătură cu problematica oncologică.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a Campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la Summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

Din acest an și până în 2021, sloganul sub care se desfășoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este "I Am and I Will'", slogan care reprezintă un apel la acțiune care impulsionează angajamentul personal și pune accent pe puterea acțiunilor individuale, pentru a influența viitorul.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată și în România. Potrivit Legii nr. 274/2015 privind declararea Zilei de luptă împotriva cancerului, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile nonguvernamentale pot acorda, cu acest prilej, sprijin material și financiar pentru organizarea unor evenimente dedicate creșterii nivelului de educație sanitară și a gradului de conștientizare în ceea ce privește această maladie.

În calitate de membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, voi acționa activ pentru îmbunătățirea cadrului legislativ necesar pacienților care suferă de această boală, pentru ca drepturile lor să fie respectate și să aibă șanse maximale de a învinge afecțiunea!

  Neculai Iftimie - declarație politică având ca subiect Creditul funciar, o prioritate reală, după modificarea și completarea Legii nr. 17/2014;

Domnul Neculai Iftimie:

"Creditul funciar, o prioritate reală, după modificarea și completarea Legii nr. 17/2014"

Capacitatea statului român de a constitui instituții de credit funciar din capital național poate contribui decisiv la relansarea producției agricole.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, s-a ajuns la concluzia, cam tardiv, că a venit momentul să demarăm înființarea instituției creditului funciar, care să sprijine producătorii agricoli autohtoni.

Un studiu al Uniunii Europene ne demonstrează că aproape jumătate din suprafața agricolă a României a fost cumpărată și este deținută de cetățeni străini. Astfel, străinii au ajuns să stăpânească în România, după unele date neoficiale, circa 30% din terenul agricol. Este adevărat că, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 17/2014, terenul agricol era cumpărat de persoane juridice, companii străine, care aveau filiale în România.

După apariția legii sus-menționate, lucrurile în domeniul circulației juridice a terenurilor agricole nu s-au schimbat, întrucât producătorii agricoli români nu dispun de produsul bancar și anume, creditul funciar, pentru a cumpăra terenuri agricole.

Spre deosebire de producătorii noștri, persoanele fizice și juridice străine au fost stimulate de statele lor, cu credite cu dobândă redusă, în vederea cumpărării de terenuri agricole în Europa de Est.

Potrivit studiului Uniunii Europene, România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafețe străinilor prin legislația permisivă pe care o avea. Astfel, potrivit unor surse neoficiale, în jur de 30% din terenul arabil al țării aparține cetățenilor străini din Uniunea Europeană, în timp ce 10% aparține unor persoane rezidente, altele decât cele din Uniunea Europeană.

Potrivit estimărilor - datele exacte nu sunt cunoscute nici de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - aproximativ 5,3 milioane de hectare sunt exploatate de străini.

Cu toate că terenurile agricole s-au scumpit, ele rămân o oportunitate doar pentru străini, care dețin fonduri bănești, în comparație cu fermierii români aflați în faza de subzistență.

Tocmai de aceea, trebuie să luăm următoarele măsuri:

 • Înființarea creditului funciar național, prin inițierea și adoptarea unei legi, așa cum a fost și Legea privind creditul de producție; garanția bancară pentru credit să fie doar terenul cumpărat;
 • Modificarea Legii nr. 17/2014, în sensul acordării cu prioritate a dreptului de preempțiune Agenției Domeniilor Statului în cumpărarea terenurilor agricole, comasarea acestora și vânzarea lor către agricultori, impunând anumite condiții; aceasta poate deveni o instituție a statului care poate guverna aplicarea regulilor corecte;
 • În același timp, pentru a facilita accesul cetățenilor români la cumpărarea de terenuri agricole, după modelul legislației din alte țări, trebuie luate măsuri legislative care să stopeze "avântul doritorilor din alte zări, care achiziționează terenuri în scop speculativ sau din motive care nu țin de practicarea agriculturii.
 • De ce nu am statua un principiu al reciprocității?
  Claudiu-Augustin Ilișanu - declarație politică cu titlul 2019 este anul în care România trebuie să profite de cooperare strânsă cu înalții reprezentanți ai politicilor europene, pentru a se face auzită în Europa. Țara noastră este, totodată, capabilă să dea o viziune clară proiectului european pentru următorii ani!;

Domnul Claudiu-Augustin Ilișanu:

"2019 este anul în care România trebuie să profite de cooperarea strânsă cu înalții reprezentanți ai politicilor europene, pentru a se face auzită în Europa. Țara noastră este, totodată, capabilă să dea o viziune clară proiectului european pentru următorii ani!"

Anul 2019 este un an extrem de important pentru țara noastră, întrucât ne aflăm, împreună cu Finlanda și Croația, într-un mecanism de coordonare, timp de 18 luni, a obiectivelor pe termen lung ale Uniunii Europene. În cadrul acestui trio, România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene timp de 6 luni.

În cadrul procesului de negociere privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, politica de mediu trebuie să reprezinte în continuare una dintre prioritățile strategiilor europene pe termen lung. Țara noastră va susține o corelare strânsă a proiectelor și inițiativelor din zona politicilor de mediu cu toate celelalte entități din cadrul organismului european.

Câteva dintre politicile europene de mediu, în a căror gestionare țara noastră are un rol important în cele 6 luni de deținere a Președinției Consiliului Uniunii Europene, sunt: reducerea decalajelor față de media Uniunii Europene în asigurarea trecerii la o economie circulară, investiții pentru o mai bună gestionare a sectorului deșeurilor, îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale Acordului de la Paris, reducerea emisiilor de carbon și consecvență în realizarea de strategii, ca răspuns la schimbările climatice.

Politica de mediu rămâne în continuare o provocare pentru Europa. Deoarece nu este simplu să reduci emisiile de carbon și totodată să ai creștere economică, aplicarea Acordului de la Paris este un aspect important, în implementarea căruia țara noastră își va aduce cu siguranță contribuția, printr-un dialog eficient, pentru crearea unei viziuni comune la nivel statelor europene. România are capacitatea să se facă auzită și să conducă negocierile necesare pentru rezolvarea unor aspecte importante ale politicile de mediu - stabilirea standardelor pentru emisiile de CO2 de la vehiculele grele noi; monitorizarea emisiilor de CO2 din sectorul maritim etc. - din cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și întărirea dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile.

Este nevoie de viziune pentru realizarea de strategii de mediu eficiente, care să promoveze soluții inovatoare, ca răspuns la provocările schimbărilor de mediu, la consum și la problema poluării cu plastice și microplastice. Pentru a conserva un mediu sănătos, Europa trebuie să creeze un management eficient al substanțelor chimice; mai mult, să consolideze un plan inovativ de acțiuni pentru protejarea biodiversității și să acționeze acolo unde este cazul împotriva deșertificării. Toate aceste aspecte cruciale de mediu necesită cooperare din partea tuturor factorilor de decizie europeni, iar țara noastră are oportunitatea, prin vocea sa de lider în cadrul întâlnirilor europene din următoarele luni, să își consolideze poziția ca stat important pe harta politicii europene și internaționale și să își aducă viziunea la crearea unor politici eficiente care să ofere Europei cadrul unui mediu sănătos pe viitor.

  Natalia-Elena Intotero - declarație politică având ca subiect Bugetul de stat - prioritatea acestei noi sesiuni parlamentare;

Doamna Natalia-Elena Intotero:

"Bugetul de stat - prioritatea acestei noi sesiuni parlamentare"

Noua sesiune parlamentară debutează cu bugetul de stat pe 2019, prioritatea acestui an. Acesta este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%, o valoare a PIB de 1.022,5 miliarde de lei și un deficit bugetar de 2,55% din PIB, în limitele stabilite prin Tratatul de la Maastricht.

Bugetul este echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale, cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare. Mai mult decât atât, anul 2019 este dedicat investițiilor, fiind pentru prima dată când valoarea PIB depășește suma de 1.000 de miliarde de lei. Astfel, 46,8 miliarde lei, 4,57 % din PIB, se alocă pentru investiții preconizate pentru 2019, în creștere cu 12,5 miliarde lei față de anul 2018.

De altfel, în luna noiembrie a acestui an, în urma unui protocol semnat la Alba Iulia, sectorul construcțiilor a fost declarat prioritate națională. În consecință, Parlamentul și Guvernul României susțin domeniul construcțiilor prin măsuri dedicate - fiscale, sociale, investiții, salariul minim brut lunar în construcții ajungând la 3.000 de lei - dar și măsuri de recunoaștere a acestei bresle care, în mod concret, a construit și va construi România. Sectorul construcțiilor din România a pierdut aproape 500.000 de angajați în ultimii 28 de ani.

Țara noastră are nevoie de forță de muncă bine plătită și calificată. În fața noilor provocări, s-au găsit soluții imediate și eficiente. Corelarea sistemului de învățământ cu piața muncii și promovarea studiului dual sunt posibile răspunsuri la problemele actuale legate de forța de muncă. Și iată, în paralel, avem un buget care se axează pe zona investițiilor.

Foarte mulți specialiști au plecat din țară în căutarea unor venituri mai bune și a sosit vremea ca România să devină parte a soluției. Astfel, în paralel cu măsurile privind încurajarea învățământului profesional sau cu măsuri concrete fiscale, s-au făcut și primii pași către organizarea bursei locurilor de muncă în sectorul construcțiilor din România, destinată românilor de pretutindeni. În acest sens, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, alături de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, împreună cu reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții, ai sindicatelor, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și EURES, lucrează pentru a stabili etapele în care se va desfășura proiectul, în vederea încurajării întoarcerii în țară a românilor care muncesc peste hotare. În acest sens, angajatorii interesați, care au locuri de muncă disponibile, trebuie să actualizeze în permanență situația la AJOFM, ANOFM, astfel încât să fie vizibili în sistem.

În marja atribuțiilor sale, a programelor pe care le derulează și pentru susținerea românilor plecați din țară, Ministerul Românilor de Pretutindeni va face toate eforturile pentru a fi cât mai aproape de români. Fie că vorbim despre încurajarea accesării fondurilor nerambursabile oferite de MRP, prin campanii intense de informare, fie că vorbim despre promovarea măsurilor din țară, românii noștri trebuie să simtă că țara nu i-a uitat. Iar dacă anul trecut, în România, au apărut 100.000 de locuri noi de muncă, în acest an, dedicat investițiilor și construcțiilor, rezultatul eforturilor trebuie să fie și mai bun.

  Costel Lupașcu - declarație politică cu titlul România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene;

Domnul Costel Lupașcu:

"România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene"

Începând cu 1 ianuarie 2019, România exercită, timp de șase luni, Președinția Consiliului Uniunii Europene, un proiect de importanță majoră pentru întreaga societate. Am pornit pe acest drum al Președinției Consiliul UE, conduși de o convingere fermă proeuropeană, care ne ghidează în avansarea agendei europene. României i-a revenit rolul de Președinție a Consiliului UE într-o perioadă determinantă pentru noi toți, în care trebuie să demonstrăm, împreună, că avem cu adevărat capacitatea de a obține rezultate care să aducă beneficii concrete pentru cetățeni.

În timpul Președinției române la Consiliul UE, trebuie să fim activi, pentru a putea pregăti liniile directoare ale unei noi strategii UE pentru dezvoltare durabilă.

Domeniul social reprezintă una dintre ariile prioritare ale Președinției române a Consiliului UE, care derivă din dorința de a aduce proiectul european mai aproape de cetățeni. Obiectivul urmărit este de a consolida coeziunea și cooperarea între statele membre, în fața noilor provocări de securitate care amenință siguranța cetățeanului, și de a sprijini inițiative de cooperare în domeniu.

Îmi doresc ca, în timpul Președinției Consiliului UE, autoritățile din România să clarifice care sunt instituțiile care au fost transformate în mod indiscutabil în spiritul european și care dintre acestea se agață, încă, de trecut, uneori sub o deghizare europeană. Astfel de clarificări ar trebui să ofere motive suficiente colegilor europeni, atât la Bruxelles, cât și în statele membre, de a lăsa în urmă unele dintre actualele prejudecăți cu care este privită viața publică din România. Prin urmare, sper ca toate părțile implicate în această președinție să fie conștiente de moștenirea lăsată de părinții fondatori. În urmă cu 70 de ani, fondatorii Europei au prevăzut ca aceasta să fie o comunitate și nu doar o organizație internațională sau o asociație de state. În acest spirit, Uniunea noastră s-a transformat, de atunci, sau, mai bine spus, ar fi trebuit să fie, de atunci, o comunitate de comunități, de guverne, societăți și cetățeni care se bazează pe încredere, solidaritate și respect reciproc. Probabil că părinții fondatori au avut propriul lor vis. Ei au avut viziunea unei Europe libere, o Europă fără puteri la conducere și state de mâna a doua. În aces sens, pentru fiecare dintre noi, alegerile europene care se apropie reprezintă o oportunitate de a transforma în realitate visul fondatorilor - Uniunea Europeană să fie una complet democrată, fără populism și dirijism politic.

Reușita unei președinții depinde deopotrivă de nivelul de angajament al tuturor actorilor europeni. Comitetul Economic și Social European joacă un rol important de legătură între procesul decizional european și societatea civilă. Prin această legătură directă cu cetățenii, puteți aduce o contribuție importantă în pregătirea și formularea politicilor în cadrul Uniunii.

În acest sens, îmi doresc să lucrăm îndeaproape și sunt convins că, printr-un efort comun, vom reuși să înaintăm în direcția bună, cea a unității, a coeziunii, a solidarității și a echității!

  Mihai Niță - 4 februarie - Ziua mondială contra cancerului;

Domnul Mihai Niță:

"4 februarie - Ziua mondială contra cancerului"

Începând din anul 2000, Ziua mondială contra cancerului este marcată la 4 februarie, pentru a crește gradul de conștientizare asupra cancerului și pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul. Scopul principal al acestei zile este de a reduce, în mod semnificativ, boala și decesul cauzate de cancer. Această zi este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la Summit-ul mondial împotriva cancerului, desfășurat la 4 februarie 2000. Din anul 2015, Ziua mondială a luptei împotriva cancerului este marcată și în România.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. În prezent, 8,8 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza cumplitei afecțiuni, dintre care 4 milioane mor prematur. Se estimează că, în următorii zece ani, numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.

Dar boala cea mai periculoasă de care suferă lumea azi este cancerul puterii, manifestat sub forma setei neobosite de putere, ceea ce-i face pe unii potentați ai zilei să uite de poporul care le-a oferit puterea prin votul democratic. Boala lăcomiei îi face la fel de neoameni pe unii indivizi care au prins gustul puterii. Aceste două afecțiuni ale caracterului uman sunt la fel de periculoase ca boala contra căreia se acționează la 4 februarie, pe mapamond. Dacă am eradica mai întâi cancerul puterii, profilaxia celorlalte forme de cancer ar fi mult mai eficientă, iar boala cancerului mai ușor și mai ieftin de tratat.

Cum ar fi, oare, dacă sumele enorme de bani cheltuite de oamenii puternici ai lumii pentru înarmare ar fi transferate în educație și în sănătate? Ar mai fi oamenii săraci atât de vulnerabili la boli? Pe glob, majoritatea covârșitoare populației supraviețuiește în sărăcie, în mizerie, copleșită de boli.

Sistemul de sănătate al României se află, încă, într-o situație gravă - lipsa medicamentelor din spitale, condițiile de igienă precare, frigul și insuficiența cadrelor medicale. Vorbim despre un sistem de sănătate bolnav, la fel de bolnav precum societatea contemporană. Cum ar putea să fie sănătoși copiii din satele izolate ale României, pentru care hrana de bază o reprezintă fasolea și cartofii? Cât de sănătoși ar putea să fie copiii care merg la școală prin frig și zăpadă, îmbrăcați sumar și încălțați cu niște teniși cârpiți? Cât de viguroși pot fi acei copii care locuiesc în frig și în mizeria ignoranței, abandonând școala? Nici la nivel mondial, factorii de răspundere n-au avut capacitatea să asigure resursele necesare de hrană pentru toți locuitorii planetei. În prezent, pe planeta noastră, la fiecare 5 secunde un copil moare de foame.

Situația este mult mai dificilă și mai complexă decât apare în statistici. Măcar acum, cu prilejul Zilei mondiale împotriva cancerului, am putea să ne străduim a desluși mai bine ce se petrece în sistemul sanitar, ce nu merge și din ce cauză, iar mai apoi să ne consultăm asupra demersurilor necesare. Situația este gravă, dar nu iremediabilă, iar urgența se impune, considerând că este o problemă de securitate națională, fiind vorba despre viața și viitorul poporului român.

  Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică intitulată Autostrada A 8, trecută cu vederea în Proiectul de Lege a bugetului de stat pentru anul 2019;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Autostrada A8, trecută cu vederea în Proiectul de Lege a bugetului de stat pentru anul 2019"

În Proiectul de Lege a bugetului de stat pentru anul 2019 sunt făcute, potrivit cifrelor Executivului, următoarele estimări: PIB-ul României va depăși 1.022.500 milioane de lei; creșterea economică prevăzută este de 5,5%; Deficitul ESA, Sistemul European de Conturi, este prognozat la 2,57% din PIB.

Inflația medie luată în calcul este mult scăzută față de 2018, 2,8%, iar deficitul bugetar de 2,55%. Principalele cheltuieli ale bugetului sunt, anul acesta, cele cu asistența socială și cele cu salariile, cumulat, 20% din PIB. Investițiile, repartizate în principal între Programul Național de Dezvoltare Locală, Compania de Investiții și Infrastructura de Transport, ajung la 4,57% din PIB.

Deși, cel puțin la nivel teoretic, cifrele arată bine, în practică lucrurile sunt vizibil diferite. De la instituții din administrația locală până la companii private, un val de nemulțumiri a fost stârnit de când Proiectul de Lege a bugetului de stat a fost făcut public. Alocările bugetare pentru anul 2019 sunt nesustenabile și nu țin cont chiar de unele dintre angajamentele pe care actuala coaliție de guvernare și le-a asumat. De pildă, pentru Autostrada A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș, sunt prinse în Proiectul de buget credite bugetare în valoare de 9 milioane lei și credite de angajament - pentru anii viitori, angajate în acest an - în valoare de 37 milioane de lei, sume nesemnificative pentru un proiect stringent pentru dezvoltarea zonei de Nord-Est a țării, în contextul în care domnul președinte Klaus Werner Iohannis a promulgat, la finele lunii noiembrie 2018, în ședință publică, Legea care prevede construirea Autostrăzii Unirii.

Cele mai mari ponderi în PIB le au: cheltuielile cu asistența socială, estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB - se mențin la aceeași pondere ca și în anul 2018; cheltuielile de personal, în sumă de 102,5 miliarde lei, 10% din PIB, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, însă pe orizontul de referință se înregistrează o traiectorie descendentă a ponderii acestora în PIB; cheltuielile cu bunuri și servicii, estimate la 46,5 miliarde lei, 4,5% din PIB, în creștere cu 1,8 miliarde lei față de cele efectuate în anul 2018; din această creștere 1,5 miliarde de lei reprezintă bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate; cheltuielile cu investițiile, preconizate la 46,8 miliarde lei, 4,57% din PIB, în creștere cu 12,5 miliarde lei față de 2018; cheltuielile cu dobânzile aferente datoriei publice, estimate la 13,5 miliarde lei, au o pondere mai redusă în PIB de 1,3% în anul 2019 față de 1,4% în anul 2018.

Putem observa cum cheltuielile cu investițiile se situează la o cotă scăzută, doar 4,57% din PIB, într-un context în care România are mare nevoie de investiții pentru dezvoltare durabilă.

Dincolo de valul sonor de critici lansat de diferitele instituții sau categorii sociale, va fi interesant de urmărit dacă amendamentele pe care opoziția le va aduce în Parlament vor fi acceptate și vor trece de voturile celor două camere.

Fără să mai luăm în calcul perioada calendaristică pentru publicarea, dezbaterea și votul asupra Proiectului de Lege a bugetului de stat pentru anul 2019, situația care se preconizează nu este deloc fericită, actuala coaliție de guvernare blocând intenționat anumite proiecte pe care și le-a asumat.

În acest sens, somez Guvernul României să-și respecte angajamentele luate față de toți românii, în special, față de cei din zona Moldovei istorice, și să rectifice alocarea bugetară actuală pentru Autostrada A8 care, în forma actuală, o blochează.

  Ștefan Mușoiu - declarație politică Pregătim stabilirea unor noi recorduri în agricultură!;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Pregătim stabilirea unor noi recorduri în agricultură!"

România a raportat, anul trecut, o producție totală de cereale de peste 30 de milioane de tone, cu recorduri istorice înregistrate la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri și porumb. Spre exemplu, recolta de grâu din 2018 a depășit 10 milioane de tone, deși a fost un an în care s-au produs o serie de fenomene meteo extreme. Recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,826 milioane de tone, în creștere ușoară față de anul 2017, când s-au raportat 12,709 milioane de tone. Din datele MADR rezultă că recolta de orz s-a cifrat la 1,39 milioane de tone, iar cea de porumb a ajuns aproape la 18 milioane de tone, depășind astfel nu doar Franța, care a recoltat 11,8 milioane de tone, ci propriul record al țării noastre de 14,5 milioane de tone sau 4,55 tone/hectar, înregistrat în 2004. Toate aceste rezultate remarcabile din agricultură se datorează deciziilor și politicilor consecvente ale Guvernului, cât și subvențiilor acordate de acesta. Avantajele oferite de Executiv au favorizat și creșterea investițiilor semnificative în acest sector de activitate.

Și pentru anul în curs, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine cu noi vești bune atât pentru fermieri, cât și pentru potențialii noi investitori, pentru că și-a propus alte ținte deosebit de ambițioase. 200 de milioane de euro vor fi alocate în 2019 proiectelor pentru infrastructura de irigații, astfel încât țara noastră să impună pe harta Europei noi recorduri la producția de cereale la hectar. MADR a deschis, deja, o nouă sesiune de primire de proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru Sub-măsura 4.3 - Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice - componenta infrastructura de irigații. Beneficiarii eligibili în cadrul sesiunii vor fi organizațiile sau federațiile utilizatorilor de apă, înființate în conformitate cu legislația în vigoare, constituite din proprietari sau exploatatori de terenuri agricole.

Conform deciziei conducerii MADR, vor fi finanțate proiectele a căror valoare maximă eligibilă este de 1.000.000 Euro/plan și care vizează modernizarea infrastructurii secundare de irigații, respectiv modernizarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune, inclusiv a clădirilor anexe acestora, precum și racordarea la utilități, sistemele de contorizare a apei ori construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat. De asemenea, țin să subliniez și faptul că o parte dintre sumele disponibile pentru componenta infrastructură de irigații prin PNDR 2014-2020 vor putea fi utilizate de organizațiile și federațiile utilizatorilor de apă și pentru achiziția de echipamente de irigații, în limita unui procent de maximum 30% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Trebuie să remarc faptul că recordurile de producție agricolă înregistrate, până în prezent, sub conducerea guvernării PSD, certifică faptul că implementarea tuturor punctelor privind Programul guvernamental al PSD-ALDE va conduce la noi rezultate notabile în agricultură, aceasta mai ales pentru că refacerea sistemului național de irigații constituie un obiectiv primordial al Programului nostru de guvernare. Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România, PNI, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 793/2016, cu modificările ulterioare, vizează adaptarea agriculturii la schimbările climatice și reducerea efectelor acestora asupra producției agricole, în principal, dar și asupra altor factori de mediu și a populației, prin reabilitarea infrastructurii de irigații. Repunerea în stare de funcționare a infrastructurii principale de irigații, care se constituie din cele 88 de amenajări care aparțin domeniului public al statului, va conduce la creșterea suprafeței funcționale din suprafața viabilă și marginal viabilă economic.

Trebuie să apreciem faptul că și aceste ținte sunt unele deosebit de ambițioase pentru că ne-am propus ca, până anul viitor, să repunem în funcțiune 70% din aceste rețele principale de irigații, urmând să depășim procentul de 90% preconizat și să tindem spre 100% în anul 2030.

  Nicolae Giugea - Mesajul PSD-ALDE pentru cetățeni: Români, voi trăiți tot mai bine, dar nu sunteți în stare să vă dați seama!;

Domnul Nicolae Giugea:

"Mesajul PSD-ALDE pentru cetățeni: Români, voi trăiți tot mai bine, dar nu sunteți în stare să vă dați seama!"

În ultimii doi ani, toate promisiunile Guvernelor PSD-ALDE s-au dovedit a fi cadouri otrăvite pentru întreaga populație a României, în sensul în care, ori de câte ori Guvernul a dat cu o mână, imediat a luat înapoi cu cel puțin două mâini. S-au majorat salariile bugetarilor doar pe hârtie și, în același timp, Guvernul a luat imediat toată creșterea prin transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajatului. S-au majorat pensii și indemnizații sociale doar pentru jumătăți sau sferturi din an, dar, în același timp, Guvernul a dat startul scumpirilor pentru toate produsele de bază și pentru toate facturile la utilități plătite de populație. Creșterile de venituri de 3-5% anual, au fost anulate de creșterile de prețuri care au ajuns și la 25%. Cartoful sau ceapa au ajuns produse de lux pe mesele românilor. Poate că niciun român nu ar fi fost atât de furios, dacă, din miliardele de euro împrumutate de Guvern, s-ar fi construit ceva concret în țară - un drum, o autostradă, o cale ferată sau un spital nou. La doi ani de la preluarea puterii în România, PSD nu a reușit nici măcar să realizeze proiecte pentru a schimba în bine viața românilor, dar să construiască ceva!

În anul 2019, România se află pentru al treilea an consecutiv sub asaltul unor noi măsuri economice toxice, care vor apăsa și mai puternic pe buzunarele cetățenilor români. Lăcomia PSD-ALDE a luat forma unei ordonanțe de urgență, adoptată în grabă în pragul Sfintelor Sărbători de Crăciun, prin care tot mediul economic din România a fost dus pe buza prăpastiei. Sectorul energetic este în pragul colapsului, băncile românești au pierdut în numai o lună aproape o treime din capitalizare, iar sectorul de comunicații își suspendă toate planurile de investiții pentru acest an. Gazul și curentul electric s-au scumpit, facturile sunt mai scumpe, ratele sunt mai mari cu peste 20% și, dacă ar fi să-i dăm crezare lui Dragnea, "viitorul arată bine...".

Viitorul României nu arată deloc bine! Suntem în luna februarie, iar România nu are încă un buget aprobat și pus în aplicare. Și dacă s-ar aproba astăzi, el va ajunge la ordonatorii de credite abia prin martie, ceea ce înseamnă că acest an este un alt an pierdut pentru investiții publice. Oricum, în forma în care a prezentat Guvernul acest buget, nu cred că este cineva care să creadă că în anul 2019 s-ar construi ceva în România. Autostrăzile și drumurile rapide au primit bani doar pentru câteva sute de metri. Spitalele regionale de la Craiova, Cluj-Napoca și Iași au rămas tot pe hârtie. Bani pentru investiții în școli sunt la fel ca anul trecut, adică mai nimic. Primăriile primesc bani mai puțini pentru drumuri și alte investiții de interes local, ceea ce înseamnă că, pentru România condusă de Dragnea, încă mai este loc și de mai rău. Nu pot să nu remarc duplicitatea parlamentarilor de la putere, adică PSD-ALDE-UDMR-minoritățile naționale, care s-au arătat nemulțumiți de modul antiromânesc în care este condusă țara, dar care continuă să îl susțină pe Dragnea și pe Guvernul condus de infractori dovediți. Este păcat, pentru că nu toți sunt corupți și incompetenți ca șefii lor. Este și mai păcat, pentru că au câștigat puterea înșelând populația !

România nu merită să fie condusă atât de prost, de oameni de o asemenea calitate morală și profesională, care toată viața lor au trăit jecmănind din banii publici. România merită să meargă pe calea europeană pe care a luat-o în urmă cu peste 10 ani și să devină acea "țară de afară" pe care și-o doresc toți tinerii din această țară. România merită un Guvern competent, care să-și iubească țara și interesul compatrioților și care să pună mai presus de orice interesele pe termen lung ale acestei țări. Am toată speranța că românii vor sancționa prin vot această proastă guvernare. Votul este cea mai puternică armă pe care o are cetățeanul și de aceea ar fi bine să o utilizeze la următoarele alegeri.

  Alexandra Presură - declarație politică având ca temă Construirea grădinițelor cu profil sportiv, o preocupare concretă a Guvernului, pentru sănătatea copiilor noștri;

Doamna Alexandra Presură:

"Construirea grădinițelor cu profil sportiv, o preocupare concretă a Guvernului, pentru sănătatea copiilor noștri"

Încă de la începutul acestui an, guvernarea PSD își demonstrează din nou preocuparea constantă pentru a oferi susținerea de care au nevoie copiii noștri. Executivul a continuat măsurile pozitive luate până acum, în scopul asigurării condițiilor optime pentru ca tânăra generație să crească și să se dezvolte sănătos și armonios.

Astfel, pe fondul creșterii alarmante a numărului copiilor care suferă de diabet și alte afecțiuni legate de nutriție, în aceste zile s-a adoptat un Memorandum pentru instituirea schemei de minimis privind Programul "gROwth - investim în copii, investim în viitor", care prevede construirea, amenajarea și dotarea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv în toată țara în următorii doi ani.

Susținerea financiară presupune un buget total de 500 de milioane de euro, care se va derula până la 31 decembrie 2020, urmând ca Programul să fie prelungit în conformitate cu reglementările europene. Schema de finanțare va fi operațională în acest an, urmând ca sumele destinate grădinițelor sportive să fie incluse în bugetul de stat pentru 2019, iar plățile vor fi efectuate până în anul 2022.

Programul de construire, amenajare și dotarea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv se va concretiza printr-un ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile pentru aceste investiții, banii urmând să fie decontați investitorilor după terminarea lucrărilor și obținerea autorizației de funcționare provizorie de la Ministerul Educației Naționale. Acest sprijin mai prevede și o garanție acordată de stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, cu condiția ca aceste credite să finanțeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului.

Printre condițiile puse beneficiarilor acestui program se numără asigurarea de locuri gratuite în noile grădinițe și gratuități copiilor proveniți din familii cu posibilități materiale reduse, respectiv familii care au un venit salarial pe persoană sub salariul minim brut, la momentul depunerii cererii de înscriere. Totodată, copiii cu dizabilități vor avea prioritate la înscrierea pe locurile gratuite, iar ceilalți vor beneficia de diverse reduceri de tarife.

Așadar, v-am prezentat o nouă strategie guvernamentală îndreptată spre copiii noștri, pentru ca ei să poată beneficia de un învățământ de calitate, corelat cu posibilitatea de a face sport de mici, într-un cadru organizat și supravegheat. Acest program de construire și înființare de grădinițe cu profil sportiv va ajuta foarte mult și tinerii părinți, mai ales în această perioadă dificilă, sub aspectul crizei locurilor din instituțiile preșcolare. Nu în ultimul rând, educarea copiilor de a face sport de la vârste fragede îi va ajuta pe parcursul evoluției ulterioare și, chiar dacă nu toți vor alege sportul de performanță, în mod cert vor crește mult mai sănătos decât până acum!

  Raluca Turcan - declarație politică România are nevoie de un buget al dezvoltării!;

Doamna Raluca Turcan:

"România are nevoie de un buget al dezvoltării!"

Bugetul este prost, nu răspunde problemelor de dezvoltare ale României. Partea cea mai nefavorabilă este că actuala discuție despre buget este în afara legii, din partea celor de la putere. Pentru a putea să ajungem la toate condițiile legale să dezbatem bugetul în Parlament, trebuie intrat în legalitate. PNL are următoarele cerințe:

 • Să aprobe un proiect de lege privind limitele cheltuielilor financiar-bugetare și să-l trimită spre adoptare Parlamentului României;
 • Să aștepte cel puțin zece zile de la data publicării proiectului bugetului de stat până la adoptare, să intre în dezbatere publică și ulterior să fie votat;
 • Să modifice Legea finanțelor publice locale, prin care să consacre legislativ procentul de 100% din impozitul pe venit pentru autoritățile publice locale ca venituri proprii, precum și celelalte angajamente făcute față de autoritățile publice locale.

Cel mai grav este că am auzit o serie de declarații asumate pompieristic de domnul Liviu Dragnea, cum că proiectul de buget răspunde așteptărilor administrației publice locale referitoare la sumele pe care le vom avea la dispoziție pentru dezvoltare, însă ignoră faptul că Proiectul de buget este o lege ordinară. Or, legea finanțelor publice locale este o lege organică. Pentru ca prin buget să poți aloca mai mulți bani administrației publice locale, trebuie și un proiect separat cu privire la finanțarea autorităților publice locale

  Aurel-Robert Boroianu - declarație politică intitulată - Turismul nu constituie o prioritate pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă!;

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"Turismul nu constituie o prioritate pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă!"

În Programul de guvernare al Guvernului Dragnea-Dăncilă, aflat pe site-ul Guvernului, se susținea necesitatea înființării unui Minister al Turismului, pentru că turismul, deși reprezintă "o ramură economică care produce milioane de euro în fiecare an, nu era reprezentată la nivel ministerial".

Mai mult decât atât, în același Program de guvernare se susține că "zeci de hotelieri, mii de angajați nu aveau minister care să coordoneze activitatea de turism din România. Acest lucru este mai mult decât greșit, în condițiile în care turismul ar putea să se dezvolte pentru a deveni una dintre principalele ramuri economice ale României".

Iată că avem în Guvernul Dăncilă înființat un Minister al Turismului și, cu toate acestea, în anul 2019 constatăm că turismul este lăsat de izbeliște, fiindu-i subțiate fondurile în mod consistent în actualul Proiect al Legii bugetului pentru anul 2019, față de ceea ce se promisese anterior.

Cu alte cuvinte, Ministerul Turismului era musai să fie înființat, dar pentru PSD-ALDE turismul nu mai reprezintă nicidecum o prioritate sau o ramură economică în care trebuie făcute investiții importante, pentru a putea fi relansată și promovată pe măsura importanței ei și a beneficiilor pe care aceasta le-ar putea aduce pentru economia României.

Oare a câta oară se demonstrează faptul că, prin politicile sale haotice și arbitrare, majoritatea PSD-ALDE nu-și respectă nici promisiunile făcute românilor, nici nu contribuie la rezultate concrete, cu impact major asupra unor ramuri ale economiei, așa cum este turismul, care ar putea genera zeci sau chiar sute de mii de locuri de muncă și care ar putea îmbunătăți substanțial imaginea României în lume, măcar din punctul de vedere al unei promovări inteligente?!

Guvernul Dragnea-Dăncilă și-a luat angajamentul "solemn", prin cele înscrise în Programul de guvernare, că va milita pentru intensificarea promovării turismului pe plan intern și extern și că, în acest sens, va susține "crearea, la nivel de minister al turismului a unui buget de promovare inclusiv pentru deschiderea și eficientizarea activității birourilor de turism externe".

Păi, dacă bugetul va fi cu mult mai mic față de cât s-a promis și față de cât ar fi nevoie pentru a se face într-adevăr ceva important pentru promovarea turismului românesc, cum ar putea fi aceste lucruri transpuse în realitate, cu puțini bani?!

Îi solicit, pe această cale, ministrului turismului, să explice unde este acea "faimoasă" strategie integrată a turismului cu care s-a lăudat Guvernul Dăncilă la învestire și când și cu ce va fi aceasta promovată și integrată, dacă turismul ajunge o nouă Cenușăreasă în viziunea tandemului Dragnea-Dăncilă?!

  Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică cu titlul PSD nu mai acceptă practica incorectă a corporațiilor care și-au ascuns și externalizat profitul pentru a nu plăti impozitele și taxele datorate României;

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"PSD nu mai acceptă practica incorectă a corporațiilor care și-au ascuns și externalizat profitul, pentru a nu plăti impozitele și taxele datorate României"

Au intrat în vigoare modificările la Codul fiscal, care aduc beneficii importante mediului de afaceri: politici de dezvoltare economică și simplificare sau relaxare fiscală adecvate realităților țării și interesului public.

Astfel, începând cu 2019, firmele își pot deduce într-o măsură mai mare cheltuielile cu dobânzile; se permite ajustarea TVA în situația intrării în faliment a beneficiarului; se permite achiziția mai multor imobile cu o cotă redusă de TVA, de 5%, de către aceeași persoană ; În egală măsură, se elimină limitarea suprafeței locuite; micii întreprinzători, jucătorii mici din zona asigurărilor și pieței de capital au posibilitatea să-și deducă pierderile aferente activelor financiare.

Sunt doar câteva exemple concrete de măsuri adecvate, alături de multe altele, pe care Guvernul PSD le promovează în sprijinul mediului de afaceri și al investitorilor.

Pe 28 decembrie, a fost demarat Programul "Start-up Nation". PSD a decis continuarea acestui program care, în prima ediție, a facilitat crearea a peste 20.000 de noi locuri de muncă, în cadrul celor aproape 7.200 de planuri de afaceri susținute. La 24 de ore de la deschiderea aplicației, s-au înscris peste 9.000 de solicitanți, dintre care 5.545 au depus deja documentația. Programul va sprijini peste 10.000 de noi proiecte de afaceri. Aplicația va fi deschisă până la data de 12 februarie 2019, ora 20:00.

Cu toate acestea, în presa internațională și mai ales în cea europeană are loc o campanie concertată împotriva PSD, în contextul adoptării Ordonanței pe lăcomie care afectează mai multe corporații multinaționale care evitau plata taxelor în România. Cei care apără economia națională sunt atacați în presa internațională.

Miliarde de euro, datorate de multinaționale și de bănci, nu au intrat în bugetul României.

PSD este autorul politic al Ordonanței pe lăcomie, prin care mai multe concerne multinaționale au fost forțate să plătească taxe în România pe profiturile uriașe obținute în piața românească. Este deci un atac concertat în presa internațională, care are ca principală cauză interesele economice uriașe ale unor corporații străine și ale unor bănci forțate de actuala putere politică să plătească taxe în România.

Este o luptă între cei care vor să apere economia națională și cei care au direcționat în afara țării profiturile obținute aici, evitând până acum plata taxelor în România, taxe utile pentru construcția de spitale, școli și drumuri în țara noastră.

PSD nu mai acceptă practica incorectă a corporațiilor care și-au ascuns și externalizat profitul pentru a nu plăti impozitele și taxele datorate statului român. Ordonanța privind taxa pe lăcomie urmărește ca miliardele de euro datorate de bănci și de multinaționale să ajungă în bugetul statului pentru construcția de scoli, spitale și autostrăzi.

România nu a inventat aceste taxe. Ele au fost impuse în mai multe țări din Uniunea Europeană, ca urmare a practicilor incorecte prin care băncile și multinaționalele și-au externalizat profiturile.

Niciun investitor străin din România, care a procedat corect până acum, care și-a plătit corect taxele și impozitele datorate statului, nu va fi afectat de noile măsuri impuse de PSD.

Nicio multinațională și nicio banca nu vor decide să plece din România, în condițiile în care obțin aici profituri mai mari decât media Uniunii Europene, în condițiile în care avem a doua cea mai mică fiscalitate din Europa și în condițiile continuării creșterii economice din ultimii ani.

  Elvira Șarapatin - declarație politică intitulată Președintele Klaus Iohannis a ieșit din matca constituțională și a intrat în campanie electorală;

Doamna Elvira Șarapatin:

"Președintele Klaus Iohannis a ieșit din matca constituțională și a intrat în campanie electorală"

Președintele României are o ultimă șansă de a reveni în matca constituțională, în îndeplinirea atribuțiilor, și de a emite decretele de numire a miniștrilor propuși deplin, legitim, de premier.

Dacă, însă, și de această dată Iohannis va alege circul politicianist, anticonstituțional, nu doar că se va compromite iremediabil, dar va sili efectiv coaliția de guvernare să aplice de urgență măsurile legale necesare pentru revenirea la normalitate și buna funcționare a Guvernului.

Scrisoarea premierului Dăncilă invită la revenirea unei colaborări instituționale firești, loiale, în interesul României, cu atât mai necesare, acum, în plin mandat al exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Guvernul țării nu poate funcționa ciuntit, cu titulari lipsă la două dintre cele mai importante ministere, ale căror proiecte de investiții sunt vitale pentru milioane de români, de la cele din responsabilitatea Ministerului Dezvoltării, canalizare, apă, drumuri, spitale, scoli, grădinițe, până la cele specifice Ministerului Transporturilor, infrastructură rutieră, feroviară, poduri.

Mai mult, deși legal nu este necesar, premierul, în spiritul deschiderii și respectului instituțional, a transmis Președinției și dovada cetățeniei române și a domiciliului, cazierul judiciar, declarațiile pe propria răspundere autentificate notarial privind exercițiul deplin al drepturilor electorale și inexistența cazurilor de incompatibilitate, dar și neapartenența la structurile fostei Securități, plus CV-ul, pentru fiecare dintre cei doi candidați.

Niciodată, în ultimii 30 de ani, la numirea unui ministru nu a fost nevoie de așa ceva, însă Klaus Iohannis a reușit să atingă noi culmi ale absurdului în tentativele sale obsesive de a bloca și de a submina PSD.

Președintele va fi nevoit să poarte întreaga responsabilitate a faptelor și acțiunilor sale și va deconta corespunzător, la alegeri, în fața românilor, când va fi nevoit să explice nu doar de ce n-a făcut nimic în mandatul său, ci și de ce a fost ostil interesului general de dezvoltare socială și economică a țării promovat de PSD.

Klaus Iohannis nu încetează să se facă de tot râsul. Să compari PSD cu naziștii, tocmai de ziua Holocaustului, este ca și când hoțul strigă hoții!

Este evident că în goana sa după susținere electorală Iohannis exersează ruperi de realitate vecine cu patologicul.

Disperarea după un al doilea mandat îl trădează pe domnul Iohannis, care pierde controlul și se aruncă în exhibiționisme publice, care însă îi trădează adevărata natură.

În fapt, președintele Iohannis, atunci când a vorbit despre acapararea instituțiilor statului, a descris exact ceea ce au făcut Băsescu și PDL actualul PNL, și a preluat, pentru uz personal, el însuși!

Iohannis știe bine cum funcționează și cum poate fi folosit sistemul, pentru că el și PNL au fost cei care l-au preluat, l-au folosit și l-au perfecționat și tot ei sunt cei care acum îl protejează.

Nici românii și nici PSD nu mai pot accepta subminarea statului de drept.

Actuala coaliție de guvernare și-a demonstrat fără echivoc determinarea de a consolida statul de drept și de a readuce România la standardele unei democrații europene autentice.

În niciun moment PSD nu s-a manifestat ca un partid antieuropean și antidemocratic, din contră, toate deciziile PSD au vizat consolidarea poziției României în interiorul Uniunii Europene și sancționarea derapajelor de tip securist, provocate de sistemul protejat acum de Klaus Iohannis și de PNL.

  Ciprian-Constantin Șerban - declarație politică cu titlul România are potențial ca în timpul mandatului de deținere a Președinției Consiliului Uniunii Europene să aducă o contribuție importantă la consolidarea viitorului politicii europene;

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

"România are potențial ca în timpul mandatului de deținere a Președinției Consiliului Uniunii Europene să aducă o contribuție importantă la consolidarea viitorului politicii europene"

Anul 2019 s-a deschis cu un eveniment special care a marcat preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Prioritățile președinției române se axează pe patru coordonate: Europa convergenței, Europa mai sigură, Europa ca actor global puternic și Europa valorilor comune. Țara noastră se află în fața unui moment unic, de a contribui la o mai bună politică de coeziune europeană care să aducă dezvoltare durabilă în toate țările, în același grad. În procesul de negociere privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, România va accentua necesitatea unei dezvoltări echitabile în toate țările europene și reducerea decalajelor în ceea ce privește investițiile și reformele structurale și creșterea competitivității.

Dacă dezvoltarea este unul dintre aspectele importante ale politicilor europene, pentru ca cetățenii să beneficieze de o viață mai bună, este clar că nu trebuie să uităm și de siguranța persoanei. O Europă mai sigură înseamnă consolidarea politicilor europene, cooperare mai strânsă, pentru a răspunde cu bine provocărilor permanente și transformărilor culturale, demografice sau virtuale la care este supusă Europa. România va accentua în cadrul mandatului său reconsolidarea ideii europene, nu doar în cadrul intern al spațiului european, ci și cu privire la relația cu alte state importante în geopolitica globală. Țara noastră va sprijini promovarea politicii de extindere a Uniunii Europene și continuarea procesului de implementare a Strategiei globale. Accentuarea importanței Mării Negre pe agenda Uniunii Europene este unul dintre aspectele de interes ale țării noastre și cu o perspectivă clară de a propulsa România ca important actor geopolitic regional și internațional. Pe lângă parteneriate și strategii geopolitice, Europa are nevoie mai mult ca oricând de creșterea gradului de încredere între state, de solidaritate în spirit european, de aplicare a principiului egalității în toate măsurile care privesc statele europene și de eliminare a oricăror măsuri de tratament inegal din cadrul diverselor grupuri minoritare. Înainte de toate, trebuie să primeze înțelegerea, originile și țelurile noastre comune.

România va pleda pentru o Europă mai puternică, care să știe să își exploateze resursele, o Europă care să investească în politicile agricole, pentru o siguranță alimentară și pentru produse de calitate pentru cetățenii europeni și care să aibă totodată un real impact pe agenda agricolă globală. Țara noastră va gestiona inteligent negocierile pachetului legislativ cu privire la Politica Agricolă Comună, în contextul noului Cadru Financiar Multianual 2021-2027. Prioritățile trebuie să privească modernizarea continuă a sistemului agricol pentru creșterea productivității și competitivității agricole europene. De asemenea, se va urmări dezvoltarea infrastructurii fitosanitare, dar și supravegherea și protecția sănătății animalelor, pentru a se preveni apariția unor boli virale, problemă cu care țara noastră s-a confruntat de curând.

România și-a asumat o strategie matură și eficientă, prin care va contribui la evoluția programelor europene și la promovarea unei politici de coeziune, solidaritate și înțelegere, mai necesare astăzi ca oricând în spațiul european, și suntem fermi convinși că Guvernul, cu sprijinul coaliției de guvernare, vor îndeplini cu succes acest mandat.

  Sorin-Ioan Bumb - declarație politică având ca subiect Bugetul pentru anul 2019 - autostrăzile Transilvaniei, [păpate] de asistații sociali ai lui Dragnea și Vâlcov;

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

"Bugetul pentru anul 2019 - autostrăzile Transilvaniei, «păpate» de asistații sociali ai lui Dragnea și Vâlcov"

Proiectul de buget pe 2019, comunicat recent de PSD, este un buget al rușinii și dezbinării naționale, un adevărat dezastru croit doar după nevoile electorale ale PSD, care ignoră total necesitățile de dezvoltare ale României.

Încercând să-și asigure loialitatea baronilor PSD și să stopeze hemoragia de parlamentari, care au început să fugă în masă spre alte partide, cuplul Dragnea-Vâlcov a croit un buget electoral, bazat doar pe plata de ajutoare și beneficii sociale, un buget croit pentru alocarea de ajutoare sociale care să fidelizeze electoratul iobăgit al PSD și pentru finanțarea de la centru, în funcție de loialitate, a baronilor PSD din teritoriu.

Sunt lăsate pe dinafară autostrăzile, spitalele, școlile sau investițiile în tehnologii generatoare de creștere. Prioritare pentru PSD sunt doar plata beneficiilor sociale și asigurarea stocurilor de făină și ulei pentru alegerile care urmează. PSD nu doar că nu mai alocă bani de la centru, dar deja a băgat mâna până dincolo de cot în bugetul primăriilor, confiscând banii de dezvoltare ai comunităților locale, pentru a plăti mita electorală. Cel mai mult au de pierdut, iarăși, județele din Transilvania. Autostrăzile Transilvaniei, fie că vorbim despre Sebeș-Turda, despre Târgu Mureș sau Borș, rămân doar niște povești fără finanțare. Ce să mai vorbim de legătura cu Moldova sau cu Bucureștiul, la care PSD n-a fost în stare să finalizeze nici desenele. Toate aceste vor fi "păpate" de creșterile artificiale de beneficii sociale, pe care PSD le acordă contra voturi.

PSD merge până acolo cu tupeul încât confiscă banii orașelor și municipiilor, șantajând, în acest fel, niște poli de dezvoltare ai României, care au luat-o de mult timp înaintea Bucureștiului la capitolele mentalitate, calitate a vieții și atitudine față de muncă - și toate astea doar pentru a plăti fidelitatea unor baroni din municipii și orașe, în care cei mai mari angajatori sunt, în ordine, Direcțiile de asistență socială, Jandarmeria și Primăria.

Ne așteaptă, deci, încă un an fără infrastructură, fără spitale și școli, dar cu cozi la ghișee, cu creșteri de taxe și impozite care să susțină plata nemuncii și a dependenței față de PSD.

  Tudor Ciuhodaru - Atenție la gripă!;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Atenție la gripă!"

Atenție, nu e de glumit! Sunt deja aproape 80 de decese. Numărul infecțiilor respiratorii acute se apropie rapid de 100.000, o creștere de peste 20% în ultima săptămână, iar numărul infecțiilor respiratorii severe a crescut de 5 ori în doar o săptămână.

 1. Cei mai expuși sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienții, pacienții cu afecțiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.
 2. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în câteva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.
 3. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare ușurință pe cale aeriană - vorbire, tuse, strănut - sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafețe contaminate.
 4. Nu temporizați consultul medical, mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
 5. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele două zile de la debutul bolii.
 6. Evitați automedicația. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor.
 7. Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă, ci și potențial periculoasă! Poate duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Cum ne protejăm - 5 reguli simple:

 1. Evitați contactul cu persoanele bolnave: evitați aglomerațiile - mijloace de transport în comun, spații publice - unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu stați lângă persoanele care tușesc sau strănută, nu vizitați și nu duceți în colectivități, mai ales școlare, persoanele bolnave.

  Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreții nazale abundente!

  Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 - 24 grade.

 2. Respectați regulile generale și individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuințelor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-22 grade, precum și igienizarea spațiilor și a suprafețelor.
 3. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau, dacă nu sunteți în apropierea apei, puteți utiliza, cu eficiență mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
 4. Evitați stresul termic, folosiți îmbrăcăminte adecvată, consumați lichide calde, evitați deplasările matinale și nocturne când este foarte frig, alternați repausul în spații încălzite, precum instituțiile publice și magazine.
 5. Respectați un regim alimentar adecvat, bazat pe fructe și legume proaspete, bogat în vitamine; renunțați la fumat, evitați consumul de alcool, respectați programul de odihnă.
  Vasile Cîtea - declarație politică Autostrada Unirii este o certitudine!;

Domnul Vasile Cîtea:

"Autostrada Unirii este o certitudine!"

Parlamentarii Partidului Social Democrat, Filiala Județeană Iași, împreună cu reprezentanții Guvernului României au stabilit Strategia privind construirea Autostrăzii A8 sau a Autostrăzii Unirii, așa cum o cunoaștem cu toții, cei din județul Iași și din județele Moldovei.

Iată că, pas cu pas, procedurile tehnice, juridice și economice intră pe făgașul normal al realizării acestui proiect important pentru noi, moldovenii, dar și pentru România și Uniunea Europeană.

Din această perspectivă, a certitudinii realizării Proiectului de infrastructură rutieră mare A8, nu vedem dorința partidelor din opoziția politică de a sprijini constructiv parcurgerea tuturor etapelor legale până la înfăptuirea dezideratului de a lega Moldova de Ardeal prin acest atât de important traseu rutier. Încercăm să înțelegem declarațiile politice ale celor din opoziție și nu avem cum să nu realizăm că aceste atacuri zilnice asupra acestui proiect, deosebit de important pentru noi toți, sunt doar figuri de stil pregătite în preajma campaniilor electorale care se apropie în acest an.

În ultima perioadă, tot mai des, cu cât ne apropiem de campania electorală pentru alegerile europarlamentare, vedem un mesaj politic al opoziției împotriva Autostrăzii A8. Acest tip de mesaj, alarmist, de genul - "...bugetul nu poate ignora ieșenii...", arată doar mesajul politic al opoziției către propriul electoral, și nu realitatea desfășurării etapelor proiectului pentru construcția Autostrăzii A8.

În tot acest timp, cât opoziția încearcă să-și mobilizeze electoratul în perspectiva alegerilor viitoare, parlamentarii coaliției de guvernare s-au implicat legislativ pentru un parcurs firesc și legal al proiectelor care privesc dezvoltarea Iașiului. Am pus accent pe proiectele mari, dar nu am neglijat nici proiectele mai mici, am avut în vedere proiectele de infrastructura rutieră, dar și pe cele culturale sau din infrastructura medicală.

Oare acesta este rolul opoziției? Să lanseze, cu orice prilej, atacuri nejustificate doar pentru ca electoratul propriu să fie mulțumit?

Realitatea arată că acest tip de mesaj manipulator, așa cum este transmis de partidele din opoziție, nu face decât sa creeze deservicii de imagine Iașiului și Moldovei, în general.

Partidele din opoziție, poate, vor realiza în sfârșit, că Proiectul Autostrăzii A8 nu numai că a rămas o prioritate, pentru noi, ci va deveni și certitudine. Bugetul României pentru anul 2019 va cuprinde un capitol distinct de finanțare, pentru acest obiectiv strategic, cu suma necesară pentru realizarea documentațiilor tehnice, studii de prefezabilitate și fezabilitate. Decizia a fost luată în urma discuțiilor care au avut loc între parlamentarii PSD Iași, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Transporturilor și CNAIR.

PSD respectă principiul efectelor actelor juridice și va susține, fără rezerve, dispozițiile Legii nr. 291/2018, care are ca obiect tocmai Autostrada Unirii. Astfel, cu finanțarea aprobată prin Legea Bugetului de stat, vor fi demarate, de urgență, procedurile pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare, astfel încât locuitorii județului Iași să poată beneficia de o legătură terestră, civilizată, cu vestul României.

CNAIR a estimat ca necesitate urgentă suma de 37 milioane de lei, credite bugetare și credite de angajament, bani necesari pentru începerea în anul 2019 a lucrărilor la tronsonul Iași - Pașcani - Târgu Neamț. Aceste sume vor trebui să acopere studiile de fezabilitate pentru acest tronson, precum și documentația tehnică pentru tronsonul Ungheni - Iași.

Iașiul și Moldova trebuie să aibă certitudinea realizării acestui proiect important, deoarece, atât parlamentarii coaliției de guvernare din Iași, cât și din județele Moldovei, s-au implicat și se vor implica activ până când acest deziderat se va împlini.

Atacurile opoziției trebuie privite doar din perspectiva începerii campaniei electorale, înainte de termenul legal, și trebuie tratate ca fiind activități, cu caracter politic, de mobilizare a propriului electorat, care fac parte din suita de evenimente pe care le desfășoară partidele politice.

  Viorel Stan - declarație politică A preveni este mult mai ușor decât a vindeca!;

Domnul Viorel Stan:

"A preveni este mult mai ușor decât a vindeca!"

Înțelepciunea din bătrâni arată că "A preveni este mult mai ușor decât a vindeca"!

Una dintre problemele principale care împiedică realizarea unor programe eficiente de prevenție în sănătate este că "nimeni nu vede prevenția ca pe o modalitate de reducere a riscurilor și a costurilor, toată lumea acordă atenție doar costurilor pe termen scurt. De aceea ne aflăm în situația de a reinventa roata".

Însă cetățenii au început să conștientizeze necesitatea derulării unor programe de profilaxie și vocea lor se alătură vocilor medicilor care militează pentru această schimbare în sistemul sanitar. În România, populația educată este interesată de prevenție, de adoptarea unui stil de viață sănătos, de conștientizarea riscurilor și de stabilirea unei bune relații de comunicare cu medicul de familie.

Eficiența programelor de prevenție depinde de corecta informare a pacienților și de educația sanitară pe care aceștia ar trebui să o primească în școală - "pacienții trebuie să înțeleagă că fiecare este responsabil de propria sănătate".

Ideea de a realiza programe, prin care să fie încurajată prevenția în România, este una foarte bună, pentru care PSD a militat. Cultura prevenției în România este, din păcate, deficitară, românul alegând să meargă la doctor doar atunci când nu mai poate. Așadar, o legislație care să reglementeze un sistem național de prevenție medicală ar fi un lucru lăudabil.

Vorbim despre prevenție. Prevenția o putem face prin educație. Nu putem cere sancțiuni pentru cetățenii dintr-un sat izolat. Ar trebui să ne gândim la ceea ce putem face cu acei oameni dintr-un sat izolat sau cei care n-au această educație a prevenției. Pentru ei trebuie să venim cu soluții, deoarece nu au acces la un sistem medical de bază.

Programele educaționale derulate de voluntari, în medii defavorizate, în localități izolate, în școli, la persoane adulte și minore aflate în detenție, la familii cu situații materiale precare - monoparentale, cu copii nou-născuți etc., au un real succes.

  Dumitru Oprea - declarație politică cu subiectul Bugetul pe 2019, o simplă bifă;

Domnul Dumitru Oprea:

"Bugetul pe 2019, o simplă bifă"

Esența acestui buget rușinos pentru care Guvernul vine și ne cere votul în Parlament stă în filele lipsă, nu doar în ceea ce cuprinde el, adică lipsa unui plan coerent și integrat de investiții publice care să nu mai condamne regiuni întregi la sărăcie.

Un caz particular îl reprezintă Moldova, cu multe județe care sunt numite "roșii", date fiind voturile colectate de actuala majoritate PSD-ALDE. Pentru acestea, sumele incluse în Bugetul de stat sunt, în cel mai bun caz, ridicole! Iar Guvernul face acest lucru cu premeditare criminală, cu intenția clară de a lăsa Moldova să se zbată într-o sărăcie lucie, la periferia Uniunii Europene, un bazin electoral ideal, o zonă geografică din care lumea fuge văzând cu ochii în lipsa oricăror perspective reale de prosperitate. Este rețeta malefică a PSD-ALDE: "ține-i săraci, ca să nu înțeleagă cine le este dușmanul". Doar cu ajutoare sociale, o regiune precum Moldova nu își va depăși niciodată condiția!

Dincolo de alocările discutabile pentru investiții, bugetul reprezintă, în cele din urmă, o prognoză, dar cu toții vom fi confruntați cu adevărata față a dezastrului administrării financiare a României la finalul acestui an. Estimările privind veniturile sunt atât de gogonat umflate, încât probabil și acum Darius Vâlcov stă și râde de români cu gura până la urechi, în biroul său de la Palatul Victoria. Cum întreg Guvernul a ajuns să fie condus de Comisia de Prognoză a lui Vâlcov, nu este de mirare că tot ce va rămâne de pe urma guvernării PSD-ALDE va fi o prognoză umflată, departe de realitate.

Guvernanții ne vând un Science Fiction, cu multe luni de întârziere, fără nicio explicație pentru care au amânat atât de mult adoptarea Bugetului de stat pentru 2019. Atunci, de ce a fost nevoie de atât timp pentru a scrie din cifre o operă de ficțiune? Dispăruse vreo muză din Palatul Victoria?

Având în vedere cine se află în spatele bugetului, știm prea bine că acesta nu se construiește pentru a fi utilizat, ci doar pentru a fi bifat!

  Cornel Itu - declarație politică despre Pădurile României, moștenirea viitoarelor generații;

Domnul Cornel Itu:

"Pădurile României, moștenirea viitoarelor generații"

Am constatat cu mare satisfacție, în urma analizei unui raport publicat recent de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, că pădurile țării noastre sunt într-un continuu proces de regenerare.

Acest obiectiv l-am stabilit la nivel național, ca urmare a unor perioade din ultimii ani în care defrișările ilegale au pus serios în pericol bogăția forestieră a României. Aceste probleme au fost semnalate nu doar de autoritățile publice locale, ci și de organizații mondiale care și-au exprimat îngrijorarea în acest sens.

În perioada 2013-2014, rapoartele semnalau cifre îngrijorătoare în cazul defrișărilor ilegale. Un raport publicat de Greenpeace în acea perioadă indica o medie de 62 de cazuri/zi de tăieri ilegale de masă lemnoasă, la nivel național. Prejudiciul adus statului prin aceste defrișări a fost enorm, iar măsurile guvernamentale nu au întârziat să apară. Este vorba despre înființarea Radarului Pădurii în anul 2014, adoptarea noului Cod silvic în anul 2015, precum și alocări financiare pentru activități de împădurire.

Aceste măsuri au avut un rezultat pozitiv, reducând lemnul tăiat ilegal de la 8,8 milioane de metri cubi până în anul 2014, la mai puțin de 400.000 de mc/an.

Raportul Romsilva pe care l-am menționat la început ne arată un progres real pentru regenerarea suprafeței de pădure la nivel național, fiind vorba despre 4.083 hectare, cu 1.202 hectare mai mult decât suprafața planificată la începutul anului 2018. De asemenea, din fondul de accesabilizare au fost realizați 37 de kilometri noi de drumuri forestiere, alți 240 de kilometri de drumuri forestiere fiind reabilitați.

Acest proces are nevoie de un progres continuu, deoarece pădurea, supranumită justificat "aurul verde", este o bogăție de proporții uriașe pentru țara noastră și viitoarele generații!

  Petru Movilă - declarație politică cu titlul Autostrada Iași-Târgu Mureș, obligație pentru bugetul anului 2019;

Domnul Petru Movilă:

"Autostrada Iași-Târgu Mureș, obligație pentru bugetul anului 2019"

Inadmisibil! Deși a fost aprobată o lege, de Parlament prin care statul român se obligă să construiască Autostrada Iași - Târgu Mureș, PSD-ALDE a alocat 0 lei pentru revizuirea studiilor de fezabilitate. Conform propunerii de buget pentru anul 2019, studiile vor fi refăcute după 2022, Șoseaua de centură a Municipiului Iași a primit 200.000 lei, iar pentru modernizarea drumurilor județene, Iașiul a primit cei mai puțini bani din țară, aproximativ 6 milioane lei, cu 2,7 milioane lei mai puțin decât Teleormanul.

Este revoltătoare atitudinea PSD față de noi, ieșenii. Dar și mai revoltătoare mi se pare atitudinea parlamentarilor și președintelui PSD de Iași, care nici măcar nu au bătut la ușa celor de la București să ceară bani. Ne mint cu zâmbetul pe buze, fără să le pese de ce se întâmplă cu noi. Abia în ultimul ceas, forțați de împrejurări, au ajuns să reacționeze și să lanseze declarații care încep cu "vom spera".

În urmă cu o lună am solicitat președintelui PSD Iași și primarului Municipiului Iași să convoace o întâlnire cu toți parlamentarii, pentru a discuta de amendamente. Este ultima șansă de a mai avea fonduri pentru revizuirea studiilor de fezabilitate necesare Autostrăzii Iași - Târgu Mureș. Am solicitat deja sprijinul tuturor colegilor, pentru a avea un amendament comun și pentru a-l susține săptămâna viitoare în Parlament.

Însă faptul că Guvernul nu a respectat o lege în vigoare, Legea privind construcția Autostrăzii Iași - Târgu Mureș, este un act foarte grav. Să nu uităm și că Legea prin care s-a oficializat începerea lucrărilor la Autostrada Ungheni - Iași - Târgu Mureș, inițiată de subsemnatul și promulgată de președintele României la 1 decembrie, prevede clar că, în termen de maximum 30 de zile de la promulgare, Ministerul Transporturilor este obligat să aloce banii necesari pentru începerea lucrărilor.

Dacă Proiectul Legii bugetului pentru acest an va ajunge totuși la promulgare fără finanțare și fără o filă distinctă pentru Autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș, îi voi solicita președintelui să o conteste la CCR, pentru că ignorarea unei legi este de neacceptat.

  Liviu-Ioan Balint - declarație politică Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Domnul Liviu-Ioan Balint:

"Ziua mondială de luptă împotriva cancerului"

Data de 4 februarie marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului.

România s-a aliat statelor și organizațiilor internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății, în această campanie globală care își propune ca anual, pe 4 februarie, să ne unim forțele pentru a atrage atenția asupra bolii secolului, cancerul.

Scopul este de a demonta miturile și ideile preconcepute despre cancer, de creștere a gradului de conștientizare în ceea ce privește cancerul, de încurajare a oamenilor să se testeze regulat, pentru a depista din timp această boală și desigur de a asigura accesul tuturor bolnavilor la tratamentul cel mai eficace.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei și bărbați, tineri și vârstnici. Cancerul la plămâni, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial.

În prezent, 9,6 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume. O treime din tipurile de cancer pot fi prevenite și o treime pot fi tratate, dacă sunt detectate din timp. Numai cu o educație în domeniul sănătății putem formula strategii axate pe prevenție care ar putea salva la nivel global 3,7 milioane de vieți anual. Consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice - sunt principalii factori de risc. Alți factori sunt infecțiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C și unele cazuri de infecții cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în țările în curs de dezvoltare. Tocmai de aceea, în 2019, OMS Europa și-a axat mesajul pe încurajarea vaccinării împotriva HPV, pentru a proteja femeile de cancerul cervical.

Este de datoria fiecăruia să își asume un angajament personal și să acționăm astfel încât să ne influențăm în mod pozitiv viitorul. De altfel, sloganul campaniei se intitulează "I Am and I Will" și reprezintă un apel la lupta fiecăruia, care stârnește angajamentul personal și pune accent pe importanța acțiunilor din prezent care ne vor influența/marca viitorul.

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 25 iunie 2019, 15:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro