Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 27-02-2019

Ședința Camerei Deputaților din 27 februarie 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.11 Nicu Niță - declarație politică intitulată "Bugetul României pentru anul 2019, un buget al investițiilor";

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

În continuare, îl invit pe colegul meu de la Brăila, Nicu Niță, PSD.

Domnul Nicu Niță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Doamnelor și domnilor,

"Bugetul României pentru anul 2019, un buget al investițiilor".

Stimați colegi,

Bugetul propus pentru anul 2019 de către Coaliția de guvernare PSD-ALDE nu este un buget de austeritate. Astfel, în comparație cu bugetul din anul 2018, avem un supliment bugetar de 15,4 miliarde de lei la Capitolul "Investiții", din care doar 6 miliarde de lei sunt destinați exclusiv infrastructurii de transport. Un plus bugetar evident, de 9,8 miliarde de lei, îl înregistrăm și la Capitolul "Educație", sănătatea fiind creditată cu un plus de 6 miliarde de lei.

Salariul minim se va majora cu 10%, în timp ce salariul mediu net pe economie va ajunge la suma de 3.805 lei, cu 50% mai mare decât cel din 2016. De la 1 septembrie, punctul de pensie va înregistra o creștere de 15%, concomitent cu creșterea pensiei minime garantate în plată, de 704 lei, iar autoritățile locale vor primi o sumă de 11,4 miliarde de lei, din TVA, pentru acoperirea cheltuielilor și echilibrarea bugetară, concomitent cu creșterea bugetului alocat UAT- urilor, pe cap de locuitor, creșterile fiind semnificative; consiliile județene - o creștere de la 250 la 450 lei/locuitor, primăriile de comună - o creștere de la 750 la 1.000 lei/locuitor.

În ceea ce privește proiectele județului Brăila, acestea rămân de actualitate.

Ministerul Transporturilor va primi, anul acesta, 11,66 miliarde de lei, cu aproape 55 la sută mai mult decât cheltuielile de anul trecut, conform Proiectului Legii bugetului de stat din 2019.

În domeniul infrastructurii rutiere, podul de la Brăila beneficiază de cea mai mare alocare de fonduri. Lucrările la podul peste Dunăre, ce va lega Brăila de Tulcea, se desfășoară cu pregătirea terenului de pe malul dobrogean al fluviului, în prezent mai multe utilaje desfășurând lucrări în teren.

Pe 19 decembrie 2018, Ministerul Transporturilor a emis autorizația pentru începerea lucrărilor. Pregătirea terenului a început pe 12 decembrie, când Direcția Silvică Brăila a dat startul defrișărilor.

Lucrările acestui obiectiv de investiții presupun mai multe etape. În prima etapă se vor executa cele două turnuri ale podului, pe malul Dunării - fundații și elevații -, în zona județelor Tulcea și Brăila, precum și primele lucrări la zona de ancoraj a podului, situată în județul Brăila - unul pe un mal, unul pe malul celălalt al Dunării.

Vă mulțumesc.

Deputat de Brăila, Niță Nicu.