You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2019 > 08-04-2019

Sittings of the Chamber of Deputies of April 8, 2019

16. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public (PL-x 82/2019). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 82/2019

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

9. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public; PL-x 82/2019.

Potrivit prevederile art. 115 din Regulament, dezbaterea este în procedură de urgență.

Are cuvântul reprezentantul inițiatorului.

Vă rog, doamnă ministru.

Doamna Carmen Elian (subsecretar de stat, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public transpune în integralitate în legislația națională Directiva nr. 2.102 din anul 2016 a Parlamentului European și a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public, dând astfel dreptul persoanelor cu dizabilități și persoanelor în vârstă de a participa și de a fi integrate în viața socială și culturală, aceste aspecte fiind considerate, de fapt, și priorități la nivel național.

Prin acest act normativ se are în vedere acordarea posibilității tuturor cetățenilor de a beneficia de un acces mai extins la serviciile sectorului public, prin intermediul site-urilor web și al aplicațiilor mobile, pentru a primi informații și servicii care să le ușureze viața de zi cu zi și să le faciliteze exercitarea drepturilor, atât pe plan național, cât și la nivelul Uniunii Europene, în special dreptul la liberă circulație, precum și dreptul de stabilire și de furnizare de servicii.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale susține raportul elaborat de comisia sesizată în fond și, în consecință, vă rugăm să fiți de acord cu adoptarea acestui proiect.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Din partea grupurilor parlamentare, la dezbateri generale, domnul Moldovan Sorin-Dan, PNL.

Domnul Sorin-Dan Moldovan:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

La nivelul Uniunii Europene, dreptul persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vârstnice reprezintă o prioritate. Astfel, a fost aprobată Directiva UE 2.102 din 2016 a Parlamentului European și a Consiliului privind accesibilitatea site-urilor web și al aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public, directivă ce este transpusă în legislația noastră prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 112/2018.

În plus, adoptarea prezentului proiect de aprobare a Ordonanței nr. 112/2018 aduce beneficii importante cetățenilor din punct de vedere economic și social, îmbunătățind furnizarea de servicii și reducând dependența de existența unui singur furnizor.

Având în vedere argumentele menționate, Grupul parlamentar al PNL susține adoptarea raportului favorabil.

Mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Din partea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, pentru prezentarea raportului?

Mulțumim domnului Ganț.

Vă mulțumesc.

Nemaifiind intervenții nici din partea grupurilor parlamentare, potrivit art. 106 din Regulamentul Camerei Deputaților, Camera Deputaților trece la dezbaterea pe articole a proiectului numai atunci când în raportul comisiei sesizate în fond există amendamente admise sau respinse.

Nefiind amendamente, legea va fi supusă votului final.