You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2019 > 10-04-2019

Sittings of the Chamber of Deputies of April 10, 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.3 Camelia Gavrilă - declarație politică referitoare la "Programe sociale, alocații adecvate, burse motivante - condiții esențiale și soluții pentru o educație incluzivă";

Domnul Eugen Nicolicea:

La prima rundă, din partea opoziției au vorbit doi parlamentari.

Trecem la Grupul PSD.

Doamna Camelia Gavrilă.

Doamnele care se află în sală, am rugămintea să apese pe buton, pentru a le identifica, întrucât nu pot să văd suficient de departe.

Doamna Camelia Gavrilă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi se referă la programele sociale, la alocațiile adecvate și la bursele motivante - condiții importante, esențiale și soluții pentru o educație incluzivă, pentru că acestea înseamnă efecte favorabile și implicații în plan educațional, creșteri semnificative pe care le-am văzut în anul 2019 la bugetul educației și creșterea alocațiilor pentru copii, în complementaritate cu alte pachete și măsuri educaționale cu valoare socială. Toate conduc spre calitatea educației, evitarea abandonului școlar, o implicare sporită a familiilor în educația copiilor.

De altfel, traseul educațional al unui copil este marcat de influența familiei, de competența pedagogică și științifică a dascălilor, a cadrelor didactice, de rolul grupului de prieteni, și acestea, dacă adăugăm influențe bugetare, un buget al Ministerului Educației adecvat, alocații pentru copii, sunt stimulente care, evident, vor conduce la o nouă calitate a educației.

Semnalez creșterea alocațiilor, de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copiii până la 2 ani, de la 200 la 300 de lei, cu prevederile în Legea bugetului și, de asemenea, cu modificările legislative prin ordonanța de urgență a Guvernului.

E important de subliniat că sunt și alte măsuri și alte proiecte interesante, de tipul: "Tichete pentru grădiniță", "Masa caldă", "Bani de liceu", "Bursa bani de liceu", "Bursa profesională", "Rechizite școlare" și "Rechizite școlare, șanse egale la educație" - sunt două programe diferite - unele cu finanțare națională, unele cu finanțare europeană.

Toate acestea, cumulate, înseamnă, așa cum spuneam, condiții optime și șanse egale la un învățământ de calitate, rezultate semnificative, o preocupare a Guvernului PSD pentru calitatea educației, pentru inserția copiilor în școală, inițial, și apoi a absolvenților în piața muncii.

O educație modernă și complexă presupune idealuri, valori și principii importante, adaptate la nivelul tehnologic al secolului XXI, dar și costuri necesare pentru aplicarea acestor strategii.

Iar atenția noastră merge, în continuare, și spre educație, și spre formare, și spre evitarea abandonului, spre măsuri sociale, dar și pe principiul acesta, respectând principiul incluziunii sociale, dar și spre valorificarea performanței în educație și a unei educații sub semnul excelenței, valori europene și valori naționale extrem de importante pentru copii, pentru elevi, pentru societatea românească.

Mulțumesc.

Deputat al PSD de Iași, Camelia Gavrilă.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.