Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 10-04-2019

Ședința Camerei Deputaților din 10 aprilie 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.8 Cristina-Ionela Iurișniți - declarație politică referitoare la problemele de mediu cu care se confruntă România;

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

Dau cuvântul reprezentanților Grupului parlamentar al USR, doamna Cristina-Ionela Iurișniți.

Așa cum am anunțat, începem întâi cu doamnele.

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimate colege,

Stimați colegi,

În prezent, știm cu toții că România se confruntă cu o problemă de mediu profundă care generează efecte negative pe termen scurt, mediu și lung - lipsa colectării și reciclării selective a deșeurilor.

Să ne reamintim împreună câteva cifre.

România este pe ultimul loc în Europa, în privința reciclării. Producem anual peste 5,8 milioane tone de deșeuri, 83% dintre acestea ajung la gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3% dintre deșeurile colectate.

În plus, România și-a asumat, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, o cotă de reciclare de cel puțin 50% din hârtie, metal, sticle și materiale plastice provenite din deșeuri menajere.

Mai mult, România riscă sancțiuni enorme din partea Comisiei Europene - 200.000 de euro pe zi pentru absența colectării selective a deșeurilor.

România este în pericol de infringement, ca urmare a rușinosului procent de 3% la nivelul colectării selective, iar procentul asumat pentru 2020 fiind de 50%.

Și fiindcă totul pornește de la educație, o societate responsabilă și educată propune politici publice, în urma unei analize de nevoi. Este vital să educăm populația, să creștem gradul de informare și de conștientizare, precum și educarea cetățenilor cu privire la colectarea selectivă și managementul deșeurilor.

Având în vedere cele menționate, modificarea și completarea Legii nr. 132/2010, o inițiativă legislativă susținută transpartinic de peste 50 de parlamentari din tot spectrul politic, privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice, tocmai a primit undă verde din partea comisiilor raportoare - Comisia pentru administrație și Comisia pentru mediu. Un vot important pentru reglementarea colectării selective a deșeurilor în școli. Un pas înainte.

Cadrul normativ va fi modificat, în sensul obligării autorităților locale sau operatorilor economici de a se asigura că la nivelul fiecărei unități școlare din România vor exista pubele speciale pentru colectarea selectivă.

Inițiativa legislativă va avea un dublu impact - pe de o parte, tinerele generații vor conștientiza, vor deprinde și vor dezvolta gesturi reflexe și atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar, pe de altă parte, autoritățile locale și operatorii economici vor fi responsabilizați în respectarea angajamentelor asumate la nivel european.

Propunerea legislativă prevede selectarea la sursă a deșeurilor. În fiecare sală de clasă, laborator, cabinet, bibliotecă sau sală de sport ar urma să existe aceste coșuri de gunoi inscripționate corespunzător pentru selectarea pe categorii a deșeurilor rezultate în urma activităților elevilor, profesorilor, în vederea reciclării selective.

Finalitatea unei astfel de măsuri va fi reprezentată de educarea tinerelor generații în sensul... (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

Domnul Eugen Nicolicea:

30 de secunde, pentru încheierea discursului.

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Da. Mulțumesc.

În ceea ce privește efortul bugetar, acesta este unul mic, raportat la beneficiile pe care le-ar aduce implementarea prezentului proiect de lege. Dacă s-ar investi, în medie, 1.000 de euro în fiecare unitate de învățământ, în vederea achiziționării de pubele necesare colectării selective, impactul bugetar s-ar ridica la aproape 6 milioane de euro, echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea Uniunii Europene.

Mai mult decât atât, impactul benefic pe care acest proiect îl va avea în școlile din România va reprezenta o investiție fundamentală în educația viitorului cetățean responsabil, implicat civic și educat pentru dezvoltarea durabilă a comunității sale.

Mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Vă mulțumesc.