Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 10-04-2019

Ședința Camerei Deputaților din 10 aprilie 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.51 Nicu Niță - intervenție politică despre "Produse agroalimentare ecologice";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Nicu Niță:

"Produse agroalimentare ecologice"

Agricultura convențională, o mare utilizatoare de produse chimice de sinteză, a devenit tot mai poluantă în ultimii 20 de ani, iar acest lucru s-a resimțit în mod negativ, la nivel global, asupra mediului înconjurător și sănătății oamenilor. Acesta este principalul motiv pentru care atât producătorii, cât și consumatorii au căutat să se orienteze asupra unui alt tip de agricultură care să protejeze mediul ambiant și sănătatea umană. Acest tip de agricultură îl reprezintă agricultura ecologică numită și agricultura biologică. Atuurile agriculturii ecologice sunt: durabilitatea, calitatea și securitatea alimentară.

Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete și autentice, care să respecte factorii naturali și de mediu.

În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contribuție majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creșterea activităților economice cu o importantă valoare adăugată și la sporirea interesului pentru dezvoltarea spațiului rural.

România are printre cele mai mari creșteri ale producției ecologice la nivel internațional. Acest lucru demonstrează că există un interes crescut al producătorilor români de a produce ecologic, comparativ cu cel din alte țări din Europa. Un alt domeniu unde România stă mai bine în comparație internațională, este cel al colectării de miere ecologică din zonele sălbatice.