Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of May 29, 2019
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.66/05-06-2019

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2019 > 29-05-2019 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 29, 2019

  Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

Ședința a început la ora 8,39.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Eugen Nicolicea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistată de doamna deputat Lia Olguța Vasilescu și de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.

   

Domnul Eugen Nicolicea:

Bună dimineața!

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, 29 mai 2019, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Așa cum v-am obișnuit, începem cu reprezentanții din partea opoziției.

 
  Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică intitulată Ministrul educației trebuie să explice de ce România a ratat toate țintele din Strategia 2020 pe educație;

Dau cuvântul domnului Laurențiu-Dan Leoreanu, PNL.

   

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică este intitulată "Ministrul educației trebuie să explice de ce România a ratat toate țintele din Strategia 2020 pe educație".

În timp ce PSD nu mai prididește să facă promisiuni electorale, în această perioadă, care mai de care mai ambițioase, în practică, lucrurile stau foarte grav, dacă ne uităm la realizările din acest mandat. Și este de ajuns să punem lupa pe domeniul educației ca să vedem dezastrul din spatele Guvernării PSD.

De ce spun acest lucru? Ei bine, la începutul acestei luni au venit datele de la Uniunea Europeană, potrivit cărora România a ratat toate țintele asumate în Strategia Europa 2020 la capitolul educație. Vorbim de trei măsuri obligatorii, cu o serie de prevederi de bun-simț pentru un stat european - reducerea ratei abandonului școlar la 11,3%; creșterea procentului persoanelor cu studii superioare, pentru categoria de vârstă 30-34 de ani, și creșterea procentului din PIB alocat cercetării, la 2%. Nu doar că nu am reușit să atingem aceste ținte, ci chiar am stagnat sau regresat.

Cum arată educația din România, în cifre? Suntem pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar, rata fiind de 18%. Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani cu studii superioare, cu un procent de 27%, față de media europeană de 40%. Iar dacă ne referim la cea de-a treia dintre măsurile asumate de România, și anume procentul din PIB alocat cercetării... surpriză! Am căzut o poziție, și anul acesta am revenit pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu doar 0,5% din PIB alocat acestui sector. Deja nu mai este rușinos, este revoltător! Cum credeți că explică doamna Ecaterina Andronescu aceste cifre? Prin declarații aiuritoare, cum sunt cele prin care neagă abandonul școlar și spune că cifrele sunt așa de mari pentru că nu sunt numărați și cei plecați în străinătate.

Ministerul Educației trebuie să explice public acest eșec! Doamna Ecaterina Andronescu nu are nicio scuză pentru că se află la al patrulea mandat în acest minister. Știm că e ocupată să implementeze pe repede înainte așa-zise reforme peste reforme, pentru că se apropie sfârșitul de mandat și nu a făcut nimic pentru educație, dar o rugăm să coboare puțin din turnul de fildeș și să ne explice situația! Măcar atât merită elevii, dascălii și părinții din România.

Vă mulțumesc.

Deputat de Neamț, Laurențiu-Dan Leoreanu.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Vă mulțumesc.

 
  Alina Teiș - intervenție având ca subiect Ziua Internațională a Copilului;

Dau cuvântul - încep cu doamnele, la PSD - Alina Teiș.

   

Doamna Alina Teiș:

"Ziua Internațională a Copilului"

Copilăria este cea mai frumoasă etapă a vieții, este lumea din care ar trebui să nu lipsească niciodată bucuria, să lipsească tristețea, iar copiii să știe doar să râdă. În copilărie avem parte de cele mai frumoase momente, ne facem amintiri pe care le păstrăm toată viața.

Și pentru că această perioadă este atât de importantă pentru noi, ne aducem aminte de ea de fiecare dată când vine 1 iunie. În fiecare an, pe data de 1 iunie, sărbătorim Ziua Internațională a Copilului. Este ziua în care iese mai mult ca niciodată la iveală copilul din noi, ziua care reprezintă un moment potrivit pentru a conștientiza nevoile copiilor noștri și pentru a lua măsuri. Măsuri care să-i sprijine, să le protejeze drepturile, să aibă grijă de viața și de sănătatea lor.

Decizia statelor de a stabili o zi internațională a copilului are legătură cu data de 1 iunie 1925, o zi în care consulul general al Chinei la San Francisco a adunat zeci de copii chinezi orfani, pentru a celebra împreună Festivalul Bărcii Dragon, o importantă sărbătoare chinezească.

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în anul 1925, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, de la Geneva. Atunci s-a adoptat Declarația pentru Protecția Copilului, iar, după conferință, unele guverne au introdus Ziua Copilului ca sărbătoare internațională, celebrată în unele state la 1 iunie, iar, în altele, la diferite date ale anului.

În anul 1954, Adunarea Generala a ONU a adoptat Rezoluția cu numărul 836, pentru a proclama o zi mondială a copilului. Adunarea a recomandat ca, începând din 1956, în toate țările să fie instituită o zi mondială a copilului. La 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU vota Declarația Drepturilor Copilului și recomanda tuturor statelor membre să-i sărbătorească pe copii. Chiar dacă decizia nu a fost obligatorie, ea a fost respectată în multe state.

În prezent, Ziua Copilului este sărbătorită în mai bine de 50 de state. Și țara noastră sărbătorește această zi. Pe 16 noiembrie 2016, s-a promulgat Legea prin care este modificat Codul muncii, prin declararea zilei de 1 iunie - Ziua copilului ca sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

De 1 iunie ne gândim la cei care dau sens vieții noastre. Ne gândim la copiii noștri. Și încercăm să-i facem mai fericiți, să le oferim un viitor mai bun, să le dăm tot ceea ce au ei nevoie pentru a crește, pentru a fi sănătoși și pentru a-i educa. Pentru ca, mai apoi, să fim mândri de ei.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD, Mehedinți, Alina Teiș.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Mulțumesc.

V-ați încadrat fix în 3 minute, un adevărat parlamentar!

 
  Camelia Gavrilă - declarație politică referitoare la perspective și oportunități pentru o educație europeană, la corelații și interferențe necesare între educație, politici de tineret și formare profesională;

Deci doamna Camelia Gavrilă, vă rog.

   

Doamna Camelia Gavrilă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se referă la perspective și oportunități pentru o educație europeană, la corelații și interferențe necesare între educație, politici de tineret și formare profesională.

Pentru că am parcurs recent un proces electoral, pentru că acesta înseamnă un test vital pentru valoarea democrației și pentru istoria partidelor politice, este momentul să spunem că aspectul electoral trece dincolo de cheia politică și intrăm într-o altă etapă acum, dincolo de tristeți, de resentimente, de analize, de procentaje. Iar această etapă înseamnă deschiderea unor oportunități, unor perspective pe care trebuie să le ducă mai departe europarlamentarii aleși. Iar în portofoliul acestora trebuie să se afle obligatoriu elemente care țin de dimensiunea europeană a educației, pentru că acesta este un element care unește și care înseamnă și temeiuri pentru formarea generației tinere, și responsabilitate socială, și mandat pe care îl au în fața Uniunii Europene. O educație solidă care conferă absolvenților cunoștințe, un orizont științific și cultural, competențe utile pentru profesie, cetățenie activă, dimensiuni culturale și interculturale.

De aceea, declarația politică de astăzi subliniază prioritățile, dar și contextul dificil și anumite elemente pe care trebuie insistat sau de la care trebuie plecat, statistici care nu sunt încurajatoare pentru educația românească, ca și pentru educația altor state, întrucât decalaje există, numeroase.

Și aș sublinia faptul că e o rată mare a abandonului școlar, ne situăm pe un loc puțin onorabil, legat de ponderea absolvenților de studii superioare; nivelul de cunoștințe reflectat în testele internaționale - evaluările internaționale - este destul de scăzut în zona comunicare, științe; rată scăzută de angajare a noilor absolvenți; participare scăzută a adulților la programele de formare continuă, de lifelong learning.

De aceea, cred că în agenda europarlamentarilor trebuie să se afle neapărat susținerea unui buget mult mai consistent pentru România pentru programul educațional Erasmus; finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii școlare și alinierea dotării, a resurselor materiale, la standardele europene; schimburi de experiență, formare și dezvoltare de competențe pentru managerii educaționali; implementarea unor mecanisme de recunoaștere reciprocă a diplomelor în spațiul european - pentru că proiectul Universității Europene este foarte important; linii de finanțare pentru programe incluzive - de exemplu, "Masa caldă", care poate rezolva și problema abandonului școlar.

Problemele legate de educație se asociază și cu cele legate de tineri, în sensul unui grad de ocupare mai ridicat, astfel încât aceștia să aibă o viață profesională și personală împlinită. Însă există o formare profesională în relație cu piața muncii și, pe lângă competențele profesionale, să fie și competențe antreprenoriale, interculturale, multiculturale, pentru o Europă în care România... (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Resetați puțin timerul, să încheie doamna deputat.

 
   

Doamna Camelia Gavrilă:

Da. Și, în concluzie, să spunem că în dialog între - pe de o parte - europarlamentari, pe de altă parte, parlamentarii din Parlamentul național, societatea civilă, ministere, în cadrul acestui dialog se pot contura proiectele importante pentru țară și mai ales cele legate de educație, de formarea tinerilor, de politicile de tineret.

Mulțumesc.

Deputat al PSD de Iași, Camelia Gavrilă.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
  Elena Hărătău - declarație politică intitulată Schimbarea domnitorilor, bucuria nebunilor;

Doamna Elena Hărătău?

   

Doamna Elena Hărătău:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi se intitulează "Schimbarea domnitorilor, bucuria nebunilor".

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

"Schimbarea domnitorilor, bucuria nebunilor" - spune un vechi proverb românesc, pierdut în negura veacurilor. Nu mi-a fost dat niciodată până acum să văd atâta bucurie pentru răul unui om, așa cum s-a petrecut în aceste zile! S-au proferat cuvinte și expresii cu mult sub demnitatea umană, la adresa unui om oricum căzut!

Această euforie națională arată groaznic! Să te bucuri de moartea unui om, de condamnarea cuiva, de răul făcut altui seamăn al nostru, acestea demonstrează urâțenia sufletească și spirituală a acelor oameni, lipsa lor de bun-simț și de frică de Dumnezeu! Am auzit vorbe extremiste și îndemnuri la violență, conform principiului "să ne facem singuri dreptate", ca și cum justiția nu ar fi dat verdictul așteptat de mase!

Campania instigatoare de demonizare și stigmatizare a lui Liviu Dragnea, mai mult ca om decât în calitatea sa politică, orchestrată în primul rând de "curatul" președinte Iohannis, și-a atins până la urmă scopul! Și a declanșat fiesta națională! O veselire fără noimă, o beție oarbă a multor oameni cărora Liviu Dragnea nu le-a făcut niciun rău, ci poate le-a făcut bine, prin măsurile luate de PSD. Dar ce mai este firesc, normal, uman, în societatea românească?!

Am auzit, de duminică încoace, propoziții bucuros-grobiene, de tipul "Ne-am luat țara înapoi!" Și multe alte grosolănii și bazaconii, venite nu doar din partea mulțimii bucuroase de căderea "regelui", ci și a liderilor politici. S-au spus inepții și aberații cât pentru zece ani de acum înainte! Faptul că o anumită formațiune politică, de care nu a auzit nimeni practic în țară, a înregistrat un scor astronomic nu mai trebuie să mire pe nimeni! Faptul că tot ceea ce a realizat Guvernul și majoritatea parlamentară PSD pentru români, în ultimii doi ani și jumătate, nu a contat, este o altă ciudățenie a României moderne.

În schimb, doar condamnarea lui Liviu Dragnea a fost importantă pentru actorii îmbătați cu șampania răului în aceste zile! Spiritul justițiar al celor care au sărbătorit s-a transformat, din păcate, într-unul malefic, cu o sete de răzbunare medievală, total dăunător societății românești!

Sper totuși că, după ce va trece această euforie macabră, românii vor reveni cu picioarele pe pământ și vor fi capabili să analizeze obiectiv și echidistant tot ceea ce se va întâmpla în viitor!

Deputat al PSD, Elena Hărătău.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
  Costel Lupașcu - declarație politică referitoare la 1 iunie - Ziua Internațională a Copilului;

Dau cuvântul domnului Costel Lupașcu.

   

Domnul Costel Lupașcu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se referă la 1 iunie - Ziua Internațională a Copilului.

Nu degeaba se spune că familia este nucleul societății. În familie, un copil se naște, crește, este educat și petrece cei mai frumoși ani din viață. Și tot familia îl ajută să devină mai apoi adult, să se maturizeze și să își asume decizii.

De aceea, astăzi voi vorbi despre importanța datei de 1 iunie - Ziua Internațională a Copilului.

Este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm și să ne bucurăm de fiecare zi și clipă a vieții, cu și pentru cei mici, să sărbătorim alături de copiii, nepoții, frații sau vecinii noștri, și să ne lăsăm inspirați de bucuria lucrurilor simple, și să nu uităm de copilul din noi.

Ziua Copilului este o zi a bucuriei, a speranței, a încrederii în viitor. Și cred că ei, copiii, ar trebui sărbătoriți în fiecare zi. Ei sunt cei care ne oferă motivele de a merge mai departe, de a continua lupta pentru a crea o lume mai bună.

Sinceritatea, puritatea, voia bună și surâsul gingaș al copiilor sădesc în noi speranța de mai bine. Copiii sunt viitorul acestei țări, iar viitorul copiilor este în mâinile noastre.

Soarta României depinde de ceea ce facem noi. În anul 2019, prin bugetul de stat, acest lucru s-a reflectat în realitatea economică și socială din acest moment din România. Sistemul de educație a primit 9,9 miliarde de lei în plus față de 2018. Bugetul pe 2019 prevede finanțarea construcției a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv. Fiecare dintre acestea va găzdui cel puțin 100 de copii și va fi construită cu o suprafață totală de 5.000 de metri pătrați, ce va include obligatoriu un teren de sport multifuncțional.

Totodată, bugetul a prevăzut creșterea alocațiilor de stat pentru copii, de la 84 de lei la 150 de lei - pentru copiii între 2 și 18 ani, de la 200 de lei la 300 de lei - pentru copiii între 0 și 2 ani și de la 200 de lei la 300 de lei - pentru copiii cu dizabilități.

Viitorul acestei țări depinde de copii și astăzi aceștia trebuie să poată merge mai departe, să urce treptele școlarizării, au nevoie de noi. Împreună trebuie să găsim soluții pentru ca elevii din România să beneficieze de aceleași condiții de dezvoltare ca și copiii din întreaga Europă.

Mai presus de toate disputele politice există o certitudine - PSD a vrut de fiecare dată binele României, binele românilor.

Și, mai mult decât atât, acest partid a fost mereu capabil să aducă mai multă prosperitate fiecărui cetățean, indiferent de categoria socială și profesională.

Pentru că Ziua Copilului, 1 iunie, este ziua viitorului, urez la mulți ani sănătoși și fericiți, tuturor copiilor și părinților lor.

Deputat al PSD de Botoșani, Costel Lupașcu.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Vă mulțumesc.

 
  Vasile Cocoș - declarație politică intitulată Românii urmăresc cu mare atenție bilanțul rezultatelor obținute de România la Președinția Consiliului Uniunii Europene;

Dau cuvântul domnului Vasile Cocoș.

Se pregătește, din partea minorităților naționale, domnul Grosaru.

   

Domnul Vasile Cocoș:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Românii urmăresc cu mare atenție bilanțul rezultatelor obținute de România la Președinția Consiliului Uniunii Europene".

Așa cum am promis în declarațiile mele anterioare, voi continua să prezint lunar realizările României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Azi o să vă prezint câteva idei despre motto-ul Președinției noastre, respectiv "Coeziunea, o valoare comună europeană".

Din această perspectivă, miniștrii Guvernului Dăncilă s-au implicat în continuare pentru susținerea politicilor europene tradiționale - Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, ambele cu impact major în reducerea decalajelor de dezvoltare și asigurarea convergenței economice și sociale.

România a reușit, împreună cu Parlamentul European și Comisia Europeană finalizarea negocierilor privind propunerea de regulament referitoare la plățile directe și sprijinul pentru dezvoltare rurală pentru anii 2019-2020.

S-a urmărit un cadru legislativ care să vină în sprijinul statelor membre, în vederea pregătirii la timp a punerii în aplicare a viitoarei politici agricole comune și pentru a se asigura o trecere ușoară în următoarea perioadă de programare.

Mai mult, acordul privind setul de norme privind practicile comerciale neloiale vor asigura protecția tuturor agricultorilor din Uniunea Europeană și a întreprinderilor europene agroalimentare.

De asemenea, România a acordat atenție dimensiunii externe a politicii comune în domeniul pescuitului, continuând demersurile privind definitivarea planurilor de gestionare multianuale și obținând, cu sprijinul codecidenților, acordul politic asupra mai multor dosare.

Rezultate concrete s-au obținut și în domeniul siguranței alimentare, în cadrul pieței interne. Din această perspectivă, acordul politic cu Parlamentul European pe marginea propunerii regulamentului referitor la Legea generală a alimentelor va crește încrederea cetățenilor în cadrul de reglementare al Uniunii în materie de siguranță alimentară.

Practic, cetățenii vor avea acces mai facil la informații referitoare la siguranța alimentară.

S-a reușit un dialog deschis cu toți partenerii europeni și un atașament puternic al Guvernului României față de proiectul european.

Prin rezultatele obținute până acum și determinarea de a continua în același ritm, România crede cu fermitate într-o Europă puternică și unitară în toate dimensiunile ei - politică, economică și socială.

Miniștrii cabinetului, alături de echipele de experți pe care le coordonează și împreună cu Reprezentanța Permanentă a României au confirmat că Președinția română a Consiliului Uniunii Europene are și capacitatea și experiența de a produce rezultatele așteptate de cetățeni, iar acest lucru a fost remarcat de toți partenerii noștri europeni.

Acesta este bilanțul de etapă și am toată încrederea că România va continua în același ritm susținut, iar la finalul celor șase luni de mandat ne vom prezenta în fața tuturor ca o președinție a eficienței și calității, care a obținut rezultatele așteptate pentru o viață mai bună pentru toți cetățenii europeni.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
  Andi-Gabriel Grosaru - declarație politică având titlul România-Italia, împreună în Europa, împreună pentru Europa!;

Dau cuvântul domnului Andi Grosaru.

Se pregătește doamna Cherecheș, din partea PNL.

   

Domnul Andi-Gabriel Grosaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică se intitulează "România - Italia, împreună în Europa, împreună pentru Europa!".

Stimați colegi,

În acest an, în data de 2 iunie, Italia sărbătorește 73 de ani de la Proclamarea Republicii. Printr-o fericită coincidență, Ziua Națională a Italiei este aniversată acum, în perioada unui alt eveniment istoric, și anume vizita Sanctității Sale Papa Francisc în România.

Cu acest prilej ne reamintim faptul că Suveranul Pontif a declarat că "Italia oferă o contribuție prețioasă la menținerea păcii în lume". Politica externă a Italiei este astfel bazată, printre altele, pe principiile dialogului și coeziunii între națiuni.

De-a lungul istoriei, relația României cu Italia a fost o relație specială, comunitatea italiană din România și cea română din Italia servind drept liant al acestei relații. Cele două țări au identificat mereu puncte de interes comun, datorită conștiinței reciproce a legăturilor istorice și culturale.

Italia a fost și rămâne unul dintre principalii susținători ai țării noastre în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. Mai mult de atât, în numeroase rânduri și-a afirmat sprijinul vizavi de aderarea României la spațiul Schengen. Acestea nu sunt doar declarații și poziții diplomatice de complezență. Drept dovadă stă intensificarea, în ultimul an, a contactelor bilaterale la cel mai înalt nivel, în spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent între țările noastre.

Președintele Klaus Iohannis a întreprins o vizită de stat în Italia, în perioada 14-17 octombrie 2018, aceasta fiind prima vizită de stat din ultimii 45 de ani. Ulterior a fost urmată de vizita la București a vicepremierului italian, Matteo Salvini.

Dialogul politic remarcabil vorbește de la sine despre relația specială dintre cele două țări, despre importanța pe care Italia o acordă colaborării cu România. Încă o dată a fost reconfirmat caracterul special al relației bilaterale pe toate planurile. Italia și România au o viziune comună asupra Europei, și anume că Europa trebui să rămână unită, să rămână un spațiu al toleranței, ca vector de stabilitate.

Adevărata valoare însă a relațiilor bilaterale este dată de fundamentul uman al acestora. Asociația Italienilor din România desfășoară an de an proiecte prin care contribuie la consolidarea legăturilor dintre membrii minorității italiene și patria mamă. Iar prin acțiunile desfășurate zi de zi am sprijinit și vom sprijini menținerea acestor relații la un nivel de excelență și dezvoltarea lor pe noi paliere.

Minoritatea italiană din România și numeroasa comunitate de români din Italia au contribuția lor comună la menținerea relației privilegiate dintre aceste țări. Peste 1,5 milioane de români care trăiesc în Peninsulă vor reprezenta țara noastră la aniversarea Zilei Republicii Italiene. Sufletește, ne alăturăm și noi, românii cu origini italiene aflați la peste o mie de kilometri distanță și rostim tradiționala urare Viva l'Italia, Viva la România!

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
  Florica Cherecheș - declarație politică intitulată Încotro o iau absolvenții clasei a VIII-a, doamnă ministru?;

Dau cuvântul doamnei Cherecheș, din partea Grupului PNL.

   

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Încotro o iau absolvenții clasei a VIII-a, doamnă ministru?".

Stimați colegi,

Doamna ministru Ecaterina Andronescu lovește din nou, cu aceeași incoerență și incapacitate de a lua decizii care să asigure stabilitate sistemului, cu punerea intereselor de partid mai presus de interesul de țară în ceea ce privește educația. Deși și-a obligat în ultimele săptămâni subordonații din inspectoratele școlare județene să disemineze în fiecare școală documentul de viziune "Educația ne unește", prin tot ceea ce face și spune, doamna Andronescu ne demonstrează că habar nu are încotro să conducă destinele învățământului, periclitând viitorul a zeci de mii de elevi. Doamna ministru își permite să taie din pix clase de la liceu pe care să le transfere la profesională, fără studii de impact, fără a exista baza materială necesară, fără a avea profesori și maiștri pregătiți, fără discuții cu agenții economici în vederea încheierii de parteneriate. Și nici măcar promovare nu face, astfel încât familiile să poată lua în considerare această ofertă. În acest timp, România străbate cea mai adâncă criză a forței de muncă, iar oferta educațională nu este conectată cu cererea de pe piața muncii. Asta înseamnă lipsă de responsabilitate și rea-voință!

Cu o săptămână înainte de sfârșitul anului școlar pentru elevii din clasa a VIII-a, aceștia, împreună cu părinții lor, nu știu care este oferta școlară în ceea ce-i privește. Ocupată cu campania, doamna ministru a ignorat și a desconsiderat interesele elevilor, sfidând calendarul admiterii, pe care-l încalcă în mod grosolan. Nu s-a respectat nici termenul de publicare a cifrelor de școlarizare pe fiecare județ în parte, și nici cel de publicare a ghidului de admitere la liceu. Este revoltător că astăzi, cu o săptămână înainte de finalul anului, elevii nu știu care le sunt opțiunile pentru liceu sau învățământ profesional.

În urmă cu o săptămână, era transmis spre publicare în Monitorul Oficial un ordin de ministru care schimba calendarul admiterii în liceu, decalându-l. După nici 24 de ore era retras de la publicare, motivul neinvocat, de altfel, fiind simplu de dedus - nu existau aprobate, la nivel de minister, planurile de școlarizare. Cu alte cuvinte, școlile nu știu nici azi ce clase li se vor accepta pentru următorul an școlar. Este normal să decalezi calendarul dacă nu sunt aprobate clasele, dar e complet deplasat ca la sfârșitul lunii mai să nu fie aprobate clasele, când ele ar fi trebuit decise prin ianuarie-februarie. Directorii liceelor sunt în imposibilitatea de a-și promova ofertele educaționale în rândul absolvenților de gimnaziu. Astăzi, directorii și profesorii nu știu ce clase vor avea, iar părinții sunt debusolați că nimeni nu le explică ce se întâmplă. și nici nu știu între ce clase pot alege pentru copii lor. Iar, acum, doamna ministru reușește să mențină degringolada.

Îi cer doamnei ministru să renunțe la portofoliul... (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă rog să resetați timerul.

Rămâneți, doamnă, ca să puteți să încheiați.

Deci... aveți cuvântul.

 
   

Doamna Florica Cherecheș:

Dacă tot e sezonul remanierilor în PSD, pentru bătaia de joc la care sunt supuși din nou elevii și părinții, precum și pentru modul în care conduce învățământul românesc, îi cer doamnei ministru Ecaterina Andronescu să renunțe la portofoliul educației, să lase pe altcineva, care înțelege nevoile actuale și are tăria de a reforma învățământul.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Vă mulțumesc.

Dau citire listei deputaților care au depus în scris declarații politice.

PNL: Raluca Turcan, Florin-Claudiu Roman, Găvrilă Ghilea, Sorin-Ioan Bumb, Dumitru Oprea, Ioan Balan, Nicolae Giugea, Corneliu Olar, Vasile Varga, Antoneta Ioniță, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc.

Dau citire listei deputaților PSD care au depus în scris: Cristina-Elena Dinu, Ciprian-Constantin Șerban, Claudiu-Augustin Ilișanu, Cristina Burciu, Alina Tănăsescu, Georgeta-Carmen Holban, Aida-Cristina Căruceru, Viorel Stan, Neculai Iftimie, Alexandra Presură, Daniela Oteșanu, Eliza-Mădălina Peța-Ștefănescu, Liviu-Ioan Balint.

Mai am de făcut un anunț.

 
Informare privind încetarea mandatului de deputat a domnului Nicolae-Liviu Dragnea.  

La Biroul permanent al Camerei Deputaților s-a primit, de la doamna ministru al justiției, Ana Birchall, informarea privind aducerea la îndeplinire a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea a domnului Nicolae-Liviu Dragnea.

Având în vedere prevederile art. 7 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, calitatea de deputat încetează în caz de pierdere a drepturilor electorale, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care se dispune pierderea acestor drepturi.

Fapt pentru care vă informez că doamna Carmen Mihălcescu, în calitate de președinte interimar, a luat act de încetarea mandatului de deputat a domnului Liviu Dragnea.

Anunțul făcut duce la încetarea mandatului. Va fi sesizată Comisia juridică, pentru întocmirea proiectelor de hotărâre privind încetarea calității de deputat și, de asemenea, pe cale de consecință, încetarea calității de președinte al Camerei și de membru în Biroul permanent.

(Doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți solicită să ia cuvântul.)

Declarații politice și intervenții ale deputaților: Cristina-Ionela Iurișniți - solicitare pentru clarificarea unor situații de care s-au lovit românii din diaspora;

Bun. Aveți cuvântul.

Vă rog.

   

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Mulțumesc.

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Începând cu 2014, abuzurile, nepăsarea, iresponsabilitatea guvernanților față de diaspora, în respectarea drepturilor fundamentale ale omului, au devenit din ce în ce mai grave, de la obstrucționarea dreptului la vot, la nerecunoașterea calificărilor profesionale!

USR cere vot și susținere de urgență a votului prin corespondență și a votului electronic în Parlament, pentru toate tipurile de alegeri, pentru românii cu domiciliul în țară sau în străinătate.

Respectarea unui drept fundamental și universal - dreptul de a vota nu este negociabilă.

Contrar declarațiilor publice transmise de Ministerul Afacerilor Externe în 26 mai 2019, nimic nu a funcționat normal în străinătate. Cu ocazia acestor alegeri europarlamentare, guvernanții au demonstrat din nou că nu au învățat nimic din experiența înjositoare prin care diaspora a trecut în 2014.

În orice țară civilizată, ministrul responsabil și-ar fi dat demisia. Domnul Meleșcanu repetă istoria din 2014. Regretele și scuzele nu sunt suficiente, domnule Meleșcanu. Inclusiv colegii de partid au început să vă ceară demisia.

USR a cerut deja constituirea unei comisii speciale de anchetă, în Parlament, cu privire la îngrădirea dreptului de vot al cetățenilor români din diaspora. Cu toții am văzut în spațiul public sfidarea și nepăsarea autorităților în a gestiona aceste alegeri în afara granițelor.

Zeci de mii de cetățeni români din străinătate nu au putut să-și exercite un drept de vot care este garantat prin Constituție.

USR vine și cu soluții și propuneri de lege concrete - adoptarea în Parlament, de urgență, a votului prin corespondență pentru prezidențiale și parlamentare - proiect înregistrat cu numărul Pl-x 509/2018 - și proiectul pentru votul electronic depus de USR la Senat.

De asemenea, este inadmisibil faptul că statul nu este capabil să răspundă nevoilor românilor plecați în străinătate, cu atât mai mult cu cât aceștia au demonstrat în nenumărate rânduri că dau dovadă de o înaltă pregătire și competență profesională. Cetățenilor români plecați în Spania, de exemplu, nu le sunt recunoscute calificările de asistent medical generalist deoarece statul român nu și-a îndeplinit obligațiile legale de transpunere a Directivei europene.

Prin Directiva 2005/23/CE s-a impus statelor membre obligația de a armoniza legislația cu privire la recunoașterea calificărilor profesionale ale tuturor cetățenilor europeni. Nici până astăzi, după mai bine de 14 ani, autoritățile române nu au transpus această directivă, iar cetățenii români plecați în străinătate întâmpină dificultăți în echivalare și le este foarte greu să le fie recunoscute diplomele din România.

Ministerul Educației și respectiv Ministerul Sănătății nu au făcut nimic în vederea soluționării acestor probleme semnalate. La fel, nu am văzut nicio reacție a acestor doamne ministru în privința profesorilor care sunt trimiși... (Timpul s-a epuizat. Microfonul s-a întrerupt.)

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă rog să resetați timerul pentru ca doamna deputat să poată încheia.

 
   

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Ministerul Educației și respectiv Ministerul Sănătății nu au făcut nimic în vederea soluționării acestor probleme semnalate. La fel cum nu am văzut nicio reacție a acestor doamne ministru în privința profesorilor care sunt trimiși la cules de căpșuni și a medicilor care sunt somați de deputatul PSD Cătălin Rădulescu să returneze măririle de salarii.

Cum e posibil să nu reacționezi la astfel de declarații iresponsabile care mitraliază educația și sănătatea românilor?

Solicit doamnelor ministru încă în funcție, Ecaterina Andronescu și Sorina Pintea, să clarifice de urgență această situație.

Românii din țară și diaspora nu pot să rămână la infinit bătaia de joc a guvernanților PSD-ALDE. Românii din țară și din afara granițelor merită respect și legislație europeană care să le respecte drepturile fundamentale!

Mulțumesc.

Cristina Iurișniți, Circumscripția electorală nr. 6.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Din partea Grupului ALDE au depus în scris domnul Niță Mihai și domnul Calotă Florică Ică.

Din partea PMP au depus în scris: Petru Movilă, Eugen Tomac, Constantin Codreanu.

După aceste precizări, nu mai există vorbitori prezenți în sală.

Declar ședința dedicată declarațiilor politice închisă.

Revenim, la partea a doua a ședinței de astăzi, începând cu ora 10,00.

 
     

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
    Cristina Burciu - declarație politică cu titlul Contribuția IMM-urilor la creșterea economică, un obiectiv principal al Guvernului și majorității parlamentare PSD;

Doamna Cristina Burciu:

"Contribuția IMM-urilor la creșterea economică, un obiectiv principal al Guvernului și majorității parlamentare PSD"

Antreprenoriatul, competitivitatea și creșterea contribuției IMM-urilor constituie obiective ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, iar Guvernul PSD derulează în prezent o serie de activități destinate încurajării acestui domeniu important.

În contextul actual al progresului înregistrat permanent în domeniul cuceririlor științifice și tehnologice, este evident că fiecare țară are nevoie de actualizări continue în ceea ce privește conectivitatea, digitalizarea și stimularea spiritului antreprenorial. Din acest punct de vedere, contribuția IMM-urilor și a firmelor nou înființate de tip start-up la competitivitatea pieței interne a României și a Uniunii Europene, în general, sunt vitale pentru dezvoltarea țărilor membre.

Grație măsurilor adoptate în ultimii doi ani și jumătate de Guvernul și majoritatea parlamentară PSD, antreprenoriatul autohton are o contribuție substanțială la creșterea economică și la dezvoltarea generală a țării. În acest context, reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat militează pentru armonizarea politicilor europene la nevoile economice ale țărilor Uniunii Europene, prin dinamizarea roboticii, digitalizarea industriei și serviciilor și rolul tehnologiei cloud în viitorul roboticii. Totodată, Executivul asigură o permanentă susținere antreprenorilor, fie ei oameni de afaceri cu experiență sau tineri beneficiari ai Programului "Start-up", printr-o serie de programe și politici destinate susținerii investitorilor, cât și prin valorificarea inițiativei antreprenoriale și transformarea acesteia în afaceri de succes.

Una dintre țintele României în perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, cât și pe termen scurt și mediu, este dezvoltarea unui mediu de afaceri prietenos, atractiv, propice derulării unor noi afaceri și investiții profitabile.

Tinerii sunt sprijiniți pentru a contribui la relansarea spiritului antreprenorial, prin asigurarea unui acces simplificat la programe de finanțare, iar Programul "Start-up" este cel mai elocvent exemplu în acest sens. În paralel cu încurajarea tinerilor spre a dezvolta noi afaceri și locuri de muncă, Executivul și-a propus și consolidarea unei clase de mijloc puternice, după modelul din țările europene dezvoltate, iar aceasta este formată în majoritate din oameni de afaceri și antreprenori, care și-au dezvoltat an de an investițiile.

Toate aceste măsuri sunt dublate de creșterea considerabilă a veniturilor românilor, Guvernul PSD asigurând creșterea puterii de cumpărare cu 9%-10%, de trei ori mai mare decât media din ultimii zece ani, ceea ce generează implicit majorarea calității vieții populației. Numai în ultimul an, câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,7%, depășind 3.000 de lei, iar cel brut a ajuns la peste 5.000 de lei.

În concluzie, sunt premise solide pentru continuarea dezvoltării României în perioada următoare, atât prin resimțirea creșterii economice în nivelul de trai al oamenilor, cât și prin dinamizarea investițiilor din sănătate, educație și infrastructură.

    Daniela Oteșanu - declarație politică intitulată Bunăstarea românilor crește pe baze economice reale;

Doamna Daniela Oteșanu:

"Bunăstarea românilor crește pe baze economice reale"

Puterea de cumpărare a salariaților români a crescut semnificativ în guvernarea PSD.

În premieră, salariul mediu net a depășit 3.000 de lei în luna martie a acestui an, respectiv 3.075 de lei, potrivit Institutului Național de Statistică, ceea ce asigură o putere de cumpărare mai mare cu 36,6% față de acum trei ani.

Cele mai importante evoluții sunt în privința salariului minim. În construcții, acesta a crescut la 3.000 de lei brut, fapt care aduce mărirea puterii de cumpărare cu 36% doar într-un singur an, 2019, comparativ cu anul precedent. Similar, a crescut cu 41% și puterea de cumpărare a angajaților cu studii superioare, la început de carieră, pentru care salariul minim a ajuns la 2.350 de lei brut.

La temelia acestor evoluții este productivitate crescută a muncii. În termeni nominali, lucrătorii români au ajuns să fie de zece ori mai productivi în 2018 față de 2010, de la 1,35 euro/oră la 13 euro/oră. Eurostat atestă că pentru fiecare euro plătit de angajator ca salariu, un român produce cu 33% mai mult decât este media europeană, respectiv 2,17 euro, față de 1,62 euro.

Prin politici inteligente și curajoase, PSD a reușit să crească veniturile simultan cu eliminarea ori diminuarea unor taxe și impozite, precum TVA, care a scăzut de la 24% la 19%, ori impozitul pe venit, redus de la 16% la 10%. Astfel, creșterea economică a țării s-a transferat firesc și în buzunarele oamenilor.

Practic, președintelui Iohannis și susținătorilor săi le fuge pământul de sub picioare. Adevărul creșterii economice reale, confirmate și reconfirmate, îi încurcă extrem de tare, pentru că le afectează grav propaganda de tipul "eșecul guvernării PSD".

Industria și serviciile care înglobează inteligență, tehnologie și care au valoare adăugată mare cum sunt IT&C, în special, au o pondere consistentă, majoritară în categoriile de resurse care determină creșterea economică. România converge către modelul european în privința distribuției egale, 50/50, între capital și muncă.

Puterea de cumpărare a câștigului salarial a crescut cu 26% în intervalul ianuarie 2017 - martie 2019. Puterea de cumpărare a pensiei sociale de stat a crescut cu 16% în același interval.

Toate aceste argumente demonstrează falsitatea teoriilor catastrofice, că "România ar crește pe datorie pe caiet", cum zice Orban, că "ar fi în pragul crizei", cum afirmă economistul de serviciu al PNL, Florin Cîțu.

PSD reușește să guverneze bine și asta-i doare foarte rău pe adversarii săi.

Creșterea economică consistentă, de 5%, din primul trimestru al acestui an, se bazează, în principiu, pe aceleași categorii de resurse evidențiate statistic, pentru întreg anul 2018. Astfel, industria este pe primul loc, cu o contribuție de 23,7%, comerțul pe locul 2 cu 18,3%, urmează pe locul 3 administrația publică și apărarea, asigurările sociale din sistemul public, învățământul, sănătatea și asistență socială cu 13,1 %, apoi construcțiile și agricultura.

    Dumitru Oprea - declarație politică: 26 mai, ziua în care am fost din nou uniți, ca un popor!;

Domnul Dumitru Oprea:

"26 mai, ziua în care am fost din nou uniți, ca un popor!"

Pe 26 mai, românii au decis la vot, mai presus de orice îndoială, că își vor țara în primul rând al națiunilor europene. Referendumul pentru justiție independentă, lansat de președintele Klaus Iohannis, a fost validat, iar Partidul Național Liberal a devenit cea mai puternică voce politică a României. Era un rezultat destul de greu de intuit în urmă cu câteva luni, dar care astăzi ne oferă un nou moment istoric al nației noastre.

Cei doi ani și jumătate de guvernare PSD-ALDE ne-au adus pe marginea prăpastiei și ne-au pus pe o traiectorie de coliziune cu Uniunea Europeană. Împotriva voinței propriului popor, actuala putere ne-a trimis într-o aventură toxică a euroscepticismului și patriotismului de paradă. Pentru coaliția PSD-ALDE, lecția dată de români este usturătoare! Dacă până acum românii au cerut ajutor Europei, acum, în contextul politic zbuciumat de pe întreg continentul, a venit rândul României să dea o mână de ajutor Uniunii Europene. A făcut-o civilizat, la urne, arătând că suntem o țară care nu mai poate fi întoarsă de pe calea reformelor, care își merită cu mândrie locul între celelalte state europene, prin intermediul principiilor sănătoase pe care le împărtășește.

Românii au văzut ce înseamnă Europa, cu toate beneficiile și drepturile pe care le oferă, astfel că avem diaspora implicată activ în tot ce înseamnă viață civică pentru țară. Prin numărul uriaș de români care s-au prezentat la secțiile de vot în străinătate, s-a demonstrat că suntem parte a aceluiași popor, indiferent dacă suntem între aceleași granițe sau în afara lor.

Nu avem voie, dincolo de momentul bucuriei câștigării alegerilor, să uităm și să iertăm umilința la care românii din diaspora au fost supuși, din nou, la cozi interminabile în fața secțiilor de vot din Europa, de aceleași personaje macabre ale guvernării PSD-ALDE! Aceasta trebuie să fie ultima rușine și umilință îndurată de ei din partea acestei guvernări. Oamenii ne-au învestit cu încredere, acum trebuie să luptăm pentru a le face dreptate!

    Florin-Claudiu Roman - declarație politică cu titlul Românii din diaspora au fost din nou umiliți! Guvernul PSD-ALDE trebuie să plece!;

Domnul Florin-Claudiu Roman:

"Românii din diaspora au fost din nou umiliți! Guvernul PSD-ALDE trebuie să plece!"

După umilința la care au fost supuși românii din diaspora în 2014, am sperat că un astfel de episod nu se va mai repeta niciodată. Din păcate, însă, incompetența și reaua-voință de care dă dovadă Guvernul PSDragnea au reeditat acel episod rușinos pentru istoria democrației românești.

Chiar dacă, până la urmă, PSD și ALDE au plătit cu vârf și îndesat pentru aroganța lor, votul românilor sancționând drastic acest abuz al Guvernului, consider că trebuie luate măsuri de urgență, pentru ca pe viitor românii din diaspora să poată să își facă auzită vocea nestingheriți și să își poată exercita acest drept constituțional.

Solicit, pe această cale, tuturor forțelor politice din Parlament să dea dovadă de responsabilitate și de respect pentru românii noștri de pretutindeni și să pună de urgență pe ordinea de zi a Comisiei juridice din Camera Deputaților Proiectul PNL care prevede introducerea votului electronic. Pasul doi va fi adoptarea sa în plenul Camerei Deputaților și promulgarea sa. Doar astfel se va mai putea spăla din rușinea și umilința la care au fost supușii frații noștri de peste granițe și am facilita exercitarea dreptului de vot pentru toți românii.

România se schimbă, iar noi toți, indiferent de culoarea politică, trebuie să înțelegem că fără măsuri concrete, care să vină în sprijinul cetățenilor, nu ne vom mai putea prezenta în fața alegătorilor pentru a le cere votul. Iată că această decizie greșită a Guvernului, de a bloca votul în diaspora, nu a rămas fără repercusiuni, iar rezultatul votului a trimis ALDE sub pragul electoral, iar pe cei din PSD la aproape jumătate din scorul electoral obținut în 2016. Românii au înțeles că vinovații trebuie să plătească și s-au comportat în consecință!

Trebuie să înțelegeți, odată pentru totdeauna, că românii din diaspora sunt tot cetățenii României și sunt cu ochii pe viața politică de acasă, pentru că le pasă de ce se întâmplă în țara lor! Așa este și normal! Plecarea lor din România nu a fost ușoară, fiind forțată de împrejurări și de condițiile economice precare, însă toți cei din diaspora au demonstrat că au reușit să se impună și să își construiască o carieră în competiție directă cu cetățenii țărilor de rezidență.

Cozile uriașe de români așteptând încă de la primele ore ale dimineții pentru a vota trebuie să devină istorie! Iar nimeni nu are dreptul să le blocheze dreptul la vot! România are nevoie de toți cetățenii săi, pentru că implicarea lor este vitală pentru viitorul țării!

    Neculai Iftimie - declarație politică având ca subiect Comasarea și cadastrarea, o necesitate;

Domnul Neculai Iftimie:

"Comasarea și cadastrarea, o necesitate"

Comasarea și cadastrarea terenurilor agricole sunt măsuri de importanță sistemică pentru România.

Coroborarea acestor două măsuri este esențială pentru descătușarea capitalului din sectorul agricol, accesul la finanțare, accelerarea investițiilor în domeniu și atingerea adevăratului potențial agricol al țării.

Conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în anul 2019, din totalul de 9,57 milioane hectare de terenuri agricole, care fac obiectul subvențiilor Agenției de Plăți și Investiții în Agricultură, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 3,87 milioane hectare, adică 40%.

De asemenea, conform Eurostat, gradul de fragmentare a exploatațiilor agricole din România este în continuare unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Accelerarea investițiilor de către persoanele și companiile angrenate este semnificativ limitată de situația actuală a cadastrului și comasării terenurilor agricole.

Dezvoltarea sectorului agricol românesc depinde de aceste investiții în ferme cu o situație juridică clară a fondului funciar exploatat, dar și cu o comasare a acestuia, care ar permite aplicarea unor tehnologii agricole performante, în acord cu standardele internaționale, multe dintre aceste tehnologii necesitând investiții și lucrări multianuale, de pildă sistemul de irigații, cartarea agrochimică, amendamentele de corectare a acidității, lucrări de drenaj și desecare și calibrarea tehnologiei agricole pe suprafețe de lucru utile cu o geometrie cât mai simplă și o suprafață cât mai întinsă posibil.

Comasarea și cadastrarea sunt măsuri care trebuie abordate în mod sincronizat, în vederea atingerii obiectivelor de eficientizare și dezvoltare a sectorului agricol din România.

În același timp, trebuie susținută necesitatea prioritizării intereselor micilor proprietari în acest proces, pentru conservarea "țesutului social" în mediul rural.

În final, îmi exprim convingerea că cele două măsuri, comasarea și cadastrarea, vor fi urgentate și vor contribui constructiv la dezvoltarea și creșterea competitivității sectorului agricol din România.

    Ioan Balan - declarație politică: România europeană și liberală a învins!;

Domnul Ioan Balan:

"România europeană și liberală a învins!"

Înainte de toate, vă rog să-mi permiteți să adresez mulțumiri sincere celor peste 9 milioane de români care s-au prezentat la urne duminică, 26 mai 2019, și au decis definitiv calea proeuropeană a României.

Vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor români, din țară și din străinătate, care nu au cedat presiunilor și amenințărilor PSD și ALDE și s-au încăpățânat să-și apere țara cu toată forța. Duminică, 26 mai 2019, va rămâne în istoria noastră ca una dintre cele mai frumoase și importante zile ale democrației românești postdecembriste, în care milioane de cetățeni au decis că o țară modernă trebuie să aibă o justiție independentă, iar partidul care le reprezintă cel mai bine interesele în Europa este Partidul Național Liberal. Duminică, 26 mai 2019, va reprezenta o pagină importantă în istoria liberalismului românesc. Ori de câte ori liberalismul a învins în România, țara noastră a înregistrat modernizare, prosperitate și unitate. Așadar, duminică, speranța a renăscut pentru țara noastră!

Partidul Național Liberal va trimite în Parlamentul European cea mai competentă echipă de reprezentanți, care au demonstrat prin fapte că lucrează în interesul țării noastre. Expertiza reprezentaților PNL în Parlamentul European se va traduce, cu siguranță, în beneficii directe pentru țara noastră.

Parlamentarii noștri știu de pe acum ce vor face pentru români. Subvenții mai mari pentru fermierii români reprezintă prima prioritate a parlamentarilor PNL. Bursele mai multe și mai consistente pentru studenții din toată Europa reprezintă un alt obiectiv imediat. Apoi, creșterea resurselor financiare pentru investiții publice în România, în obiective precum autostrăzile, căile ferate, spitale, școli și universități va fi un alt țel pentru care se vor lupta parlamentarii liberali. Așadar, la nivelul Parlamentului European, interesele României vor fi reprezentate în cel mai bun mod și acest lucru se datorează opțiunilor românilor, care au făcut din Partidul Național Liberal câștigătorul alegerilor europarlamentare.

Pentru o Românie modernă, prosperă și europeană, Partidul Național Liberal a câștigat o bătălie importantă, însă mai are de câștigat și în plan intern. În primul rând, la sfârșitul acestui an, România întreagă trebuie să susțină, așa cum a făcut și va face și PNL, cel mai proeuropean președinte din UE, și anume, pe domnul Klaus Iohannis. Este primul președinte al României care a reușit să aducă Europa în România și a reprezentat în ultimii ani factorul de stabilitate și apărătorul instituțiilor statului român.

Apoi, anul viitor va trebui să ducem modelul de succes din administrația publică liberală, care a făcut minuni la Suceava, Cluj, Alba, Arad, Oradea și la nivelul celorlalte primării și consilii județene. Primarii și consilierii județeni ai PNL au demonstrat că România se poate dezvolta puternic, dacă oamenii muncesc pentru comunitate și dacă aduc în țară, în interesul cetățenilor, fondurile europene gratuite.

Nu în cele din urmă, după votul covârșitor de duminică, pentru forțele democratice, avem datoria să dăm țării un guvern liberal, democratic și eficient. Să nu uităm niciun moment faptul că România este în topul sărăciei și subdezvoltării europene, pentru că țara a fost condusă mai bine de 22 de ani de PSD!

Partidul Național Liberal trebuie să răspundă așteptărilor populației și să dea țării o guvernare care să aducă prosperitate reală pentru toți cetățenii, modernizare prin investiții și să readucă încrederea în instituțiile statului român. Atâta vreme cât Partidul Național Liberal are cetățenii de partea lui, toate aceste obiective vor deveni realitate!

    Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - declarație politică despre Ziua Internațională a Copilului;

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Așa cum știm cu toții, 1 iunie marchează Ziua Internațională a Copilului, motiv de bucurie atât pentru copii, cât și pentru noi, adulții din jurul lor. Ne place să știm că ai noștri copii sunt protejați de tot ceea ce le-ar putea face rău, sunt sănătoși și fericiți. Nu departe de noi, însă, trăiesc copii cărora li s-a refuzat dreptul la copilărie, fără ca ei să aibă vreo vină. În România anului 2019, există copii care nu pot merge la școală sau la medic, copii care sunt agresați și abuzați fizic, psihic sau sexual, de multe ori chiar de părinții lor.

În ultimul an, am văzut nenumărate cazuri de copii care renunță la școală pentru că trebuie să își ajute părinții la treburile casnice sau pentru că trebuie să stea cu frații și surorile lor cât timp părinții sunt plecați la muncă, cu ziua. Am văzut copii desculți în mijlocul iernii sau care locuiesc în niște construcții care cu greu se pot numi case și care riscă să cadă la prima furtună. Iar aceeași situație reiese și din statistici. Conform unui studiu al INS, peste 4,6 milioane de români pot fi considerați săraci, cei mai expuși fiind copiii și adolescenții cu vârste de până la 18 ani.

Mai mult decât atât, pe lângă cei peste 52.000 de copii care se aflau în sistemul de protecție a statului, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, alți peste 58.000 beneficiau de servicii de prevenire a separării de părinți, conform datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Aceste numere înseamnă pentru copii, dincolo de lipsa bucuriei pe care ar trebui să aibă parte în această perioadă a vieții lor, lipsa unor elemente esențiale pentru creștere, dezvoltare și educare în condiții optime. Situațiile care au condus aici sunt diverse, de la părinți care nu pot asigura condițiile minime pentru copii și aleg să îi ducă pe aceștia în centre pentru perioade determinate, timp în care pot remedia problemele, până la situații în care părinții au dispărut complet din peisaj.

În oricare dintre situațiile menționate, statul joacă un rol crucial în asigurarea bunăstării minorilor. Prin urmare, avem nevoie de un sistem de protecție complex și coerent, mult debirocratizat, transparent, eficient din punct de vedere financiar și procedural, care să pună pe primul loc interesul superior al copilului.

Sunt schimbări pe care noi, le putem face, iar modificarea Legii adopției este exemplul perfect pentru asta. Haideți să facem asta pentru copiii României!

La mulți ani, tuturor copiilor!

    Nicolae Giugea - declarație politică: Adevărata față a PSD o găsiți în Oltenia!;

Domnul Nicolae Giugea:

"Adevărata față a PSD o găsiți în Oltenia!"

Înainte de toate, vreau să acuz în mod public ticăloșia ministrului afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu, care, pentru a doua oară în mai puțin de 5 ani, și-a bătut joc în cel mai odios de milioanele de români care nu au putut să-și exercite dreptul constituțional de a vota în străinătate. Vreau să cred că în România există instituții care ar trebui să citească așa cum se cuvine Codul penal și să constate că Meleșcanu, Dăncilă și gașca PSD-istă din Guvern trebuie să răspundă penal pentru faptele lor. În anul 2019, zeci de mii de români au fost umiliți de o gașcă de inși care cred că au pus mâna pe țară și nu vor răspunde niciodată pentru faptele lor.

În altă ordine de idei, vreau să le mulțumesc românilor din străinătate, despre care știm cu toții că au fost goniți să plece din țara lor, că nu au cedat și au stat până la miezul nopții în fața secțiilor de votare. Frații noștri români trebuie să știe că la fel s-au zbătut și cei rămași acasă, care nu au avut deloc o soartă mai bună. Amenințați, șantajați, umiliți, forțați și duși cu forța în cabina de vot să ștampileze PSD, românii au demonstrat că nu se lasă intimidați și au dat o lecție istorică urmașilor partidului comunist.

Chiar dacă ne aflăm sub emoția rezultatelor istorice pentru forțele democratice din România, nu vreau să trecem cu vederea ceea ce s-a întâmplat înainte și în timpul alegerilor, adică să dăm uitării mizeriile la care a recurs PSD pentru a împiedica oamenii să voteze la referendum, forțându-i să pună ștampila pe cel mai toxic partid din ultimii 30 de ani. Nu pot să vă spun ceea ce a fost în Moldova sau în Transilvania, însă pot să vă relatez numai câteva dintre tertipurile mizerabile la care a recurs Olguța Vasilescu și Claudiu Manda, pentru a deturna voința alegătorilor din Oltenia.

Nu am crezut că oameni care au trăit mai mult în democrație decât în comunism sunt în stare să recurgă la fapte la care nici regimul de tristă amintire nu a recurs. Oameni simpli, angajați în companii publice și private, au fost amenințați, șantajați și instruiți cum să nu îndrăznească să voteze pentru o justiție liberă și cum să voteze cu PSD și să aducă dovada luni, la locul de muncă, să nu rămână șomeri. Instituții publice, primării, prefecturi, personal administrativ, autoturisme, benzină și logistică plătită din banii noștri, ai tuturor, au fost folosite discreționar în campania electorală.

Angajații nu au fost singurii supuși terorii PSD în Oltenia. Fermierii au fost amenințați că rămân fără subvenție, pensionarilor li s-a spus că, dacă nu votează PSD, Guvernul nu le mai majorează pensia de la toamnă, iar persoanele nevoiașe au fost șantajate cu sistarea plății unor prestații sociale. În ziua de duminică, ziua votului, cele mai multe nereguli, cele mai multe tentative de viciere a votului au fost tot în Oltenia. Aproape toate faptele interzise de legea electorală au fost săvârșite de slugile Olguței și ale lui Manda, acești doi falși socialiști, cărora li se vede caviarul printre dinți, atunci când vorbesc despre soarta țării.

Poporul român este îngăduitor, dar, atunci când se umple paharul, orice politician trebuie să se teamă. Ieri a fost dată o palmă dură PSD-ului și un vot masiv de încredere pentru PNL. Acest lucru ne obligă, pe noi, pe liberali, să nu uităm niciodată care sunt prioritățile țării noastre și să ducem România acolo unde le-am promis oamenilor, spre Europa, cu toată viteza, către prosperitate, prin salarii reale mai mari și prin pensii mai juste și mai consistente, către dezvoltare pe banii gratuiți de la Uniunea Europeană.

    Raluca Turcan - declarație politică intitulată PNL va pune imediat în aplicare rezultatele referendumului pe justiție și solicită în mod imperativ adoptarea Legii privind votul electronic propuse de PNL!;

Doamna Raluca Turcan:

"PNL va pune imediat în aplicare rezultatele referendumului pentru justiție și solicită în mod imperativ adoptarea Legii privind votul electronic, propuse de PNL!"

Votul din 26 mai a arătat voința zdrobitoare a românilor de a pune capăt domniei corupției și minciunii!

Șase milioane de români au venit la vot și au spus DA la referendum. Partidului Național Liberal a câștigat alegerile europarlamentare și a salvat calea europeană a României.

Este un vot care ne onorează și care ne obligă enorm. Acesta este motivul pentru care de astăzi vom începe să transpunem rezultatul de ieri în lege, în procedură de urgență, prin următoarele proiecte:

 1. Revizuirea Constituției, în sensul interzicerii amnistiei și grațierii pentru faptele de corupție. În acest sens, va fi completat art. 73 din Legea fundamentală.
 2. Revizuirea Constituției pentru interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției, prin completarea art. 115 din Legea fundamentală.
 3. Extinderea controlului constituțional asupra ordonanțelor de urgență, prin modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, permițând ICCJ să se adreseze CCR în acest domeniu.
 4. Adoptarea, în procedură de urgență, a Legii votului electronic pentru românii din diaspora. Legea a fost inițiată de mult timp de PNL, însă proiectul s-a lovit de piedicile puse de PSD și ALDE la Senat. Proiectul nostru poate fi adoptat imediat la Camera Deputaților.

Pentru adoptarea imediată a acestor proiecte legislative avem susținerea românilor, care au stat la cozi kilometrice, la secțiile de votare, în cea mai frumoasă zi pentru democrația românească.

Facem apel la toate partidele de opoziție să ni se alăture în acest demers!

    Ciprian-Constantin Șerban - intervenție cu titlul De Ziua Internațională a Forțelor ONU sau a «Căștilor Albastre», să punem accentul pe mai multă pace, toleranță și recunoștință la nivel mondial!;

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

"De Ziua Internațională a Forțelor ONU sau a «Căștilor Albastre», să punem accentul pe mai multă pace, toleranță și recunoștință la nivel mondial!"

Pe data de 29 mai, sărbătorim Ziua internațională a Forțelor ONU de menținere a păcii. În zilele noastre, conflictele armate sunt aproape o realitate dureroasă care provoacă pierderi umane și de resurse, în confruntări declanșate în diverse părți ale lumii. Cunoscută de asemenea și ca Ziua Internațională a "Căștilor Albastre", această zi îi celebrează pe cei aflați în misiuni de apărare în cele mai îndepărtate și periculoase locuri de pe mapamond. Se numesc astfel datorită culorii echipamentului, albastrul fiind un simbol al menținerii păcii și al loialității.

Aceste forțe de apărare a păcii sunt demne de recunoștința noastră, a tuturor. Pacea este cel mai mare bun al omenirii, iar cei care apără această virtute merită întrutotul a fi elogiați. Mai mult, a fi în apărarea păcii în zone de conflict, duce la o permanentă expunere la pericole sau la escaladări ale conflictelor, iar aceste Forțe ONU pe care le celebrăm astăzi sunt mereu în acest risc; mulți militari din cadrul acestor Forțe ONU riscă să nu își mai revadă niciodată familiile - și știm foarte bine acest lucru - pentru că, din nefericire, au existat cazuri și în rândul militarilor români, participanți la astfel de misiuni, care și-au pierdut viața. Lor le este dedicată această zi, 29 mai.

România a contribuit cu structuri militare și aproximativ 1.000 de oameni la misiuni internaționale din cadrul NATO, ONU sau UE, jucând un rol important în susținerea păcii la nivel mondial. Deși majoritatea misiunilor au ca scop suprem pacea și securitatea, nu trebuie să uităm că orice conflict miliar nu face altceva decât să determine un regres general al omenirii, în general. În ciuda numeroaselor diferențe etnice, sau religioase, trebuie să ne respectăm unii pe alții, iar pacea să domine în întreaga lume, indiferent de gradul de dezvoltarea al societăților. Înțelegerea între popoare, națiuni și grupuri trebuie să fie elementul care să domine viața umană la nivel mondial. Orice conflict militar trebuie evitat, și trebuie să știm cu toții că menținerea păcii depinde de fiecare în parte. Cu toții trebuie să contribuim la aceasta, pe de o parte, prin creșterea gradului de înțelegere a celuilalt, prin evitarea tuturor clișeelor prin care îi catalogăm pe ceilalți, dar și prin acordarea unei maxime recunoștințe acelor structuri și instituții implicate în asigurarea păcii și înțelegerii între oameni.

În acest sens, trebuie menționat evenimentul din anul 1988, când "Căștile albastre" au primit premiul Nobel pentru pace, dovadă că acestea au un rol esențial în menținerea unității și păcii la nivel mondial. Rolul Forțelor ONU este cu atât mai important cu cât majoritatea misiunilor asumate de acestea sunt civile, de menținere a păcii, și nu de intervenție directă în conflicte, cum a fost de exemplu operațiunea "Concordia" din Macedonia, solicitată de Guvernul de la Skopje și prima operațiune de tipul acesta din UE.

Deși aflate la mare distanță de România, orice conflict sau încercare de limitare a drepturilor internaționale și a păcii ne poate afecta mai ales pe termen lung. Istoria ne-a arătat că cele mai grele perioade ale omenirii au fost cele marcate de războaie și conflicte, involuția la toate nivelurile fiind o caracteristică a acestor vremuri. Stă în fiecare dintre noi să contribuim la menținerea unei lumi pașnice și tolerante, prin comportamentul pe care noi îl expunem zilnic, în cele mai mici acțiuni și gesturi, iar acestor structuri miliare celebrate astăzi, le suntem încă o dată recunoscători pentru contribuția lor la o lume mai pașnică și mai tolerantă, pentru evitarea pierderilor de vieți omenești, prin menținerea păcii în diferitele zone de conflict de pe mapamond.

    Sorin-Ioan Bumb - declarație politică cu titlul Umbra Suzanei Gâdea la Ministerul Sportului;

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

"Umbra Suzanei Gâdea la Ministerul Sportului"

Modelul stalinist al promovării în funcțiile de miniștri a unor figuranți cu origine sănătoasă pare a fi urmat cu sfințenie de PSD. După ce a dat lumii cel mai slab prim-ministru din istoria țării, PSD a reușit acum și performanța de a pune în fruntea Ministerului Tineretului și Sportului un ilustru fotbalist de maidan, care s-a remarcat profesional doar prin nota 2,75 luată la examenul de titularizare ca profesor și prin declarația penibilă că va promova modificarea codului lui Hammurabi, din postura de parlamentar.

Asemenea Suzanei Gâdea, specialista în metalurgie ajunsă ministru al culturii, care avea să suprime orice formă de inițiativă liberă din cultura românească și să transforme totul într-o propagandă ieftină, și fotbalistul nostru de divizie județeană - cu nota 2,75 - a ajuns să pună la punct o campioană mondială la gimnastică, cu două medalii de aur, pentru simplul fapt că a îndrăznit să iasă din linia de gândire a PSD.

Mă refer, desigur, la penibilul moment din 18 mai, când gimnasta multimedaliată cu aur, Corina Ungureanu, acum antrenoare, a fost mustrată de ministrul Bogdan Matei - aflat în campanie electorală - și învățată "o lecție de partitism". Lipsit de orice simț al penibilului și împăunat de funcția în care nici el nu știe sigur cum a ajuns, acest individ a avut un șoc când a constatat că profesioniștii din sport nu mai acceptă butaforia promovată de la nivelul ministerului și minciunile împachetate frumos de PSD, în timp de campanie electorală. În loc să-și recunoască însă minciuna - aceea că a stat doar 5 minute la un campionat de gimnastică cu care se lăuda pe Facebook -, domnul ministru a reacționat nervos, punând la punct, muncitorește, o legendă a sportului românesc, pentru că și-a permis dreptul la opinie publică. Trist este că, în tot acest circ ieftin, ministrul mai are și tupeul să vorbească despre respect...

Solicit pe această cale demisia de urgență a ministrului tineretului și sportului, că despre onoare nu poate fi vorba, precum și prezentarea scuzelor publice față de gimnasta Corina Ungureanu.

Consider că este inadmisibil ca un individ ajuns ministru, pentru că n-a fost în stare să își ia examenul de titularizare pentru postul de profesor la un liceu de provincie și care s-a remarcat prin lipsa totală de activitate și prin gafele pe care le-ar fi evitat și un elev de gimnaziu, să se comporte într-un mod atât de bădăran cu o sportivă de talie mondială, care a dăruit României cei mai frumoși ani din viață, muncind să vadă culorile drapelului românesc pe podiumul marilor competiții mondiale!

    Vasile Varga - declarație politică: Un vot istoric pentru un partid istoric, PNL;

Domnul Vasile Varga:

"Un vot istoric pentru un partid istoric, PNL"

Votul din 26 mai 2019 a reprezentat, din partea membrilor, simpatizanților sau votanților Partidului Național Liberal, un semn de recunoștință față de împlinirea a 144 de ani de la înființarea acestei formațiuni politice istorice naționale românești.

Moștenitorul unei istorii pline de evenimente cruciale pentru statul român, cu victorii și succese răsunătoare pe plan economic, social, politic sau diplomatic, dar și cu înfrângeri, Partidul Național Liberal a reprezentat unul dintre principalii luptători pentru independența românilor, iar prin reprezentanții săi de seamă s-a remarcat ca fiind unul dintre făuritorii României Mari, la 1 decembrie 1918.

Membrii familiei Brătianu - familie care se confundă cu destinul și istoria PNL - începând cu Ion C. Brătianu, continuând cu Ion I.C. Brătianu, Dinu Brătianu, Vintilă Brătianu sau cu Gheorghe I. Brătianu, care a pierit în închisoarea comunistă de la Sighet, s-au identificat și au luptat pentru țelurile de veacuri ale românilor: independență, unitate, suveranitate, credință în Dumnezeu și neam. Alături de ei au fost mulți alți lideri români cu puternice crezuri liberale, care au luptat pentru aceleași idealuri, precum și cei care au luptat împotriva regimului comunist, unii dintre ei reușind, mai târziu, să reaprindă flacăra liberalismului românesc postdecembrist.

Noi, umilii urmași ai acestor bravi români liberali, suntem datori să le aducem un pios omagiu, dar și să ne obligăm că le vom duce mai departe moștenirea lăsată nouă. Cele 27 de procente obținute de PNL la scrutinul din 26 mai 2019 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, la doar două zile după aniversarea a 144 de ani de la înființarea partidului, a reprezentat un vot istoric care nu s-a mai repetat în cei 30 de ani de democrație, ci doar aproape de sfârșitul perioadei interbelice, și la un scor mai mare, de aproximativ 36%.

Este momentul să le mulțumesc brăilenilor și celor aproape două milioane și jumătate de români, atât din țară, cât și din străinătate, care, chiar dacă au fost împiedicați de tertipurile birocratice, au dorit, prin votul dat, să își exprime sprijinul pentru valorile liberale și pentru viziunea PNL față de rolul și locul României în Uniunea Europeană!

A fost, așadar, un vot istoric pentru PNL, un partid istoric aflat mereu în primul rând al scenei politice românești!

    Alina-Elena Tănăsescu - declarație politică având ca obiect Parlamentul adoptă prevederi legislative pentru îmbunătățirea calității vieții femeilor din România;

Doamna Alina-Elena Tănăsescu:

"Parlamentul adoptă prevederi legislative pentru îmbunătățirea calității vieții femeilor din România"

Majoritatea parlamentară PSD s-a implicat în îmbunătățirea calității vieții femeilor din România, precum și în diminuarea discriminării acestora, prin adoptarea mai multor prevederi legislative. De altfel, Partidul Social Democrat este singura formațiune politică care își dorește creșterea implicării femeilor, având în Programul de guvernare un capitol distinct destinat acestora - "Respect și demnitate pentru femei". În conformitate cu acesta, se află în desfășurare mai multe programe stimulative, în scopul ușurării vieții de zi cu zi a româncelor, mai ales a celor care locuiesc în zonele rurale, care au posibilități materiale reduse.

Prin măsurile adoptate, Executivul și majoritatea parlamentară PSD urmăresc egalizarea condițiilor de trai al femeilor din mediul rural cu al celor din zona urbană, știut fiind faptul că româncele de la țară au o viață mai grea și mai multe aspecte care le defavorizează, și chiar le discriminează. Egalitatea de gen este un segment important în modelul social propus de noi românilor.

Printre proiectele de sprijin pentru femei, se numără Programul național pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cu o durată de trei ani și un buget de 12 milioane de euro. Totodată, sunt în derulare o serie de proceduri privind raportarea, colectarea și monitorizarea informațiilor de strictă necesitate în domeniul violenței în familie, normele metodologice privind emiterea ordinelor de protecție în regim de urgență, precum și crearea unui sistem de monitorizare a ordinelor de protecție, prin folosirea unor dispozitive electronice și a aplicațiilor în rețelele de telefonie mobilă. Nu în ultimul rând, este în stadiu de definitivare constituirea unei rețele naționale de experți în domeniul egalității de șanse.

În perioada următoare, vor fi lansate noi mecanisme de abordare a măsurilor de prevenire a cazurilor de violență în familie, dar și normele metodologice privind consilierea psihologică în situațiile de divorț în care au fost înregistrate antecedente privind violența în familie. În acest fel, în anul Președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, România dă un semnal consistent de bune practici în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.

În acest context, va fi inițiat un set de prevederi antidiscriminare, în vederea diminuării acestor fapte, ale căror victime sunt preponderent femeile. Este clar că deciziile guvernamentale și parlamentare luate până acum urmăresc obținerea unor rezultate concrete în ceea ce înseamnă respectarea drepturilor femeilor și în creșterea fermității luptei împotriva nedoritului fenomen al violenței împotriva femeilor.

O realizare de care se bucură foarte mult părinții este aceea că, de la 1 aprilie 2019, 3,6 milioane de copii primesc alocațiile mărite. Pentru cei cu vârsta de până la 2 ani sau pentru cei cu dizabilități, alocația a crescut de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună, iar pentru ceilalți copii, de la 84 de lei/lună la 150 de lei/lună. În acest an, Guvernul va aloca în total 1,3 miliarde de euro pentru plata alocațiilor. Această majorare a fost posibilă datorită parlamentarilor PSD care au inițiat și au susținut amendamentul de majorare a alocațiilor și de modificare a legii plafoanelor bugetare.

De asemenea, a fost asigurat accesul gratuit în creșe pentru cel puțin 30.000 de copii, în cadrul unui proiect guvernamental în valoare de 168 de milioane de euro. Astfel, părinții cu venituri reduse vor fi sprijiniți să-și înscrie copiii în creșe, fără a mai plăti taxe de înscriere, de școlarizare sau orice alt tip de contribuție care revine acum mamei sau tatălui. Vor fi susținuți cu prioritate părinții care nu au un loc de muncă și au în creștere unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la doi ani, precum și cei cu venituri reduse, care aparțin categoriilor vulnerabile. Este un proiect social binevenit pentru dezvoltarea serviciilor de educație și îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 2 ani, având în vedere că în prezent doar 2% dintre copiii din această categorie sunt înscriși la creșă. Această politică va fi dezvoltată în continuare, atât pentru creșterea accesului la educație al copiilor, cât și ca formă de ajutor pentru părinții care au nevoie de un loc de muncă, dar nu au cum să asigure îngrijirea copiilor lor.

Tot pentru femei și mame, majoritatea parlamentară PSD a votat o lege care permite acordarea unei indemnizații lunare pentru creșterea copilului, cel puțin egală cu cea primită pentru copilul anterior, în cazul în care mamele nasc alt copil în interval de un an de la finalizarea concediului maternal.

Respectarea drepturilor femeilor și egalitatea de șanse între femei și bărbați sunt elemente esențiale în cadrul Programului de guvernare al PSD la capitolul destinat femeilor, iar politicile publice și strategiile de eliminare a discriminărilor încă existente și de creștere a prezenței româncelor în viața publică și socială vor continua și în următoarea perioadă.

    Ștefan Mușoiu - declarație politică: Doar spiritul de frondă a atras voturi pentru opoziție!;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Doar spiritul de frondă a atras voturi pentru opoziție!"

Asistăm, de peste două zile, cu stupoare, la un entuziasm lipsit de realism al opoziției, rezultat dintr-un vot de blam. În afară de euforie și de idei lipsite de orice noimă și aplicabilitate, n-am văzut niciun proiect de țară pentru viitorul României din partea opoziției.

Remarc că, din păcate, a fost o campanie extrem de tensionată, în care adversarii noștri politici au promovat un mesaj foarte puternic, al urii, mesaj rostogolit, acum, împotriva Cabinetului Dăncilă și împotriva majorității guvernamentale. Nu vreau să stric nimănui bucuria victoriei obținută doar după o singură bătălie dintr-un lung șir de încleștări electorale viitoare, însă trebuie să le atrag atenția colegilor din opoziție că alegerile de orice fel sunt o competiție și România nu trebuie transformată într-un teatru de război. Alegerile pentru Parlamentul European ar fi trebuit să susțină dialogul între oameni cu idei diferite, dar același scop, mai exact, interesul comun pentru binele românilor. Din păcate nu s-a întâmplat deloc așa ceva! Din contră, masele au fost manipulate într-o asemenea măsură, prin intermediul unor mesaje cheie, de tipul celor "să ne facem o așa-zisă dreptate, călcând pe oricine în picioare", încât s-a ajuns la un vot de blam extins de la un lider la întreg partidul. Țin să subliniez că este foarte departe de mine și de toți colegii din majoritatea guvernamentală orice scenariu de autovictimizare, însă așa au stat lucrurile și românii trebuie să le cunoască!

Ce nu a fost și continuă să nu fie normal, este dorința unor partide de a câștiga alegerile nu prin argumente, ci prin forță, prin agresiune verbală și chiar fizică.

Dragi colegi din opoziție, cum este posibil să promovăm cu atâta insistență această atitudine agresivă, bazată pe nimic constructiv, mai ales când nu avem experiența guvernării, ci doar a vorbelor otrăvite aruncate cu dărnicie în spațiul public sau când n-am reușit să obținem nicio victorie electorală de anvergură noi singuri, și aici mă refer la cei de la PNL, ci doar cu ajutorul unor alianțe politice în ultimii 30 de ani, scurși de la Revoluția din decembrie 1989?!

Este foarte dificil să înțelegem de ce politicienii opoziției au vrut doar să bifeze puncte electorale, dar au omis realitățile și dorințele celor care i-au ales să-i reprezinte, îndemnând, în schimb, la ură și la revoltă. Tocmai acești politicieni nu vor avea rezultate în Parlamentul European și nici nu vor aduce bunăstarea în România!

În schimb, atât pentru europarlamentarii PSD, cât și pentru majoritatea guvernamentală și guvern, esențială rămâne preocuparea să construim sănătos în continuare, în jurul unor teme care să genereze soluții pentru toate regiunile țării. În timp ce alții dezbină, noi vom face uz de calm și seriozitate ca să putem duce la îndeplinire obiectivele majore, asumate prin programul de guvernare.

A construi temeinic și a avea în vedere realitățile și dorințele tuturor românilor reprezintă un obiectiv la care noi, cei de la PSD, nu vom renunța cu niciun preț electoral!

    Florică Ică Calotă - declarație politică despre Criza forței de muncă în România;

Domnul Florică Ică Calotă:

"Criza forței de muncă în România"

Dacă ne uităm la întreaga economie românească, deficitul de forță de muncă depășește un milion de oameni.

România este pe locul al doilea în lume în clasamentul țărilor afectate de criza forței de muncă, așa că, la noi lucrează din ce în ce mai mulți cetățeni străini. Este soluția de avarie găsită în construcții, restaurante sau în agricultură, domenii în care patronii nu mai au pe cine să angajeze.

Conform Barometrului Frames, 6 din 10 oameni de afaceri sunt dispuși să aducă forță de muncă din străinătate. Criza de pe piața forței de muncă determină tot mai multe companii, în special din construcții, industria prelucrătoare, retail și servicii, să se îndrepte spre atragerea muncitorilor străini.

Muncitorii vietnamezi sunt deja de-ai locului pe șantierele din Capitală. Cei mai mulți lucrează în anveloparea blocurilor. Reprezentanții societăților de construcții spun că importul de forță de muncă este o soluție de avarie, care aduce cu sine alte probleme, inclusiv majorarea costurilor de producție.

Deficitul de pe piața forței de muncă din industria turismului din România este de 20%, raportat la cei 500.000 de oameni care sunt deja angajați în acest domeniu, în mod direct sau indirect, conform președintelui Federației Industriei Hoteliere din România, FIHR.

Firmele de recrutare spun că, pentru prima dată, angajatorii români au solicitat personal medical, atât doctori cât și asistenți din spațiul extracomunitar.

Confruntat cu o rată a sărăciei deosebit de ridicată, de peste 54%, mediul rural nu deține elementele de atractivitate necesare pentru menținerea tinerilor la sat. Prin Legea nr. 336/2018 a fost adoptat Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară. Scopul acestui Program îl constituie crearea de noi locuri de muncă, reprezentând un instrument activ în vederea atragerii tinerilor către munca în agricultură, acvacultura și industria alimentară.

Faptul că străinii nu vorbesc limba română reprezintă cea mai mare problemă, în acest moment, cu o excepție - cea a forței de muncă din Republica Moldova, văzută drept cea mai atractivă în prezent pentru firmele românești. Obiceiurile, tradițiile, inclusiv cele religioase, comportamentul social în unele cazuri diferit față de cel al românilor și absența unei legislații care să le asigure străinilor o integrare optimă în societate - dreptul la cetățenie, asigurarea medicală, accesul la educație, accesul la creditare etc. - generează, în continuare, multe probleme.

Eu consider că nu trebuie abandonată situația celor patru milioane de români care locuiesc în afară. Nu toți o duc bine, nu toți sunt fericiți. Există dorința lor de a se întoarce și a avea o perspectivă la ei acasă și cred că trebuie să le creăm posibilitatea reîntoarcerii în țară.

    Antoneta Ioniță - declarație politică intitulată Medicii și profesorii români nu sunt pomanagiii PSD!;

Doamna Antoneta Ioniță:

"Medicii și profesorii români nu sunt pomanagiii PSD!"

"Îi rog pe medicii care au primit de patru ori salariul majorat să-l dea înapoi sau să plece din țară cum plecau până acum din cauza salariului, iar profesorii să meargă să muncească la fructe". Așa sună declarația recentă a unui parlamentar român, de profesie medic, supărat că, de această dată, mita electorală nu a mai ținut, iar PSD a pierdut alegerile, o jignire la adresa a două categorii profesionale de care depinde sănătatea și educația României, de care depinde, de fapt, viitorul acestei țări, o atitudine politică primitivă, care nu mai poate fi digerată și tolerată de niciun român care are coloană vertebrală.

Pentru că, da, medicii și profesorii nu s-au lăsat mituiți de PSD. Când s-au majorat salariile, indiferent că a fost vorba despre personalul medical, cel din învățământ sau funcționarii din sistemul public, nu s-a făcut niciun favor nimănui, nu s-a dat nicio pomană! Medicii și profesorii au primit ceea ce li se cuvine, un salariu corect pentru munca lor. Dacă Guvernul PSD-ALDE a văzut în asta o modalitate de a-i cumpăra, în speranța că le vor obține votul, a mizat greșit. Majorările salariale au fost un act de normalitate, nu un joc electoral ieftin, de-a uleiul și făina.

Din păcate, declarația deputatului Cătălin Rădulescu demonstrează jocul de culise, devoalează că, în realitate, acestea au fost calculele guvernanților, și nu dorința firească de a respecta munca unor oameni și de a le reda acestora demnitatea pe care o merită, un mod toxic de gândire a PSD, un comportament politic descalificant al deputatului Rădulescu, cel care ne-a obișnuit cu gesturile sale reprobabile.

Din păcate, românii nu s-au înșelat la vot și nu s-au lăsat păcăliți. Ei nu mai pot fi tratați ca o masă de manevră, inertă și fără rațiune, care reacționează după cum vor stăpânii. Românii încep să înțeleagă și să ceară drepturile. Românii nu mai tolerează atitudini de vechil pe moșie, cum este cea a domnului Rădulescu! Românii nu mai vor în Parlament deputați și senatori cu mentalitate dictatorială și comportament suficient, pentru că românii au variante și pot oricând pleca acolo unde sunt respectați, acolo unde munca lor este recompensată și unde pot duce un trai decent.

Dincolo de primitivismul despre care vorbeam, rămâne întrebarea pe care i-o pun domnului Rădulescu, absolvent al unei facultăți de medicină - cum este posibil să te adresezi astfel unor oameni care au muncit pe brânci, câte 22-25 de ani, pentru a deveni specialiști și pentru a salva vieți? Cum este posibil să inviți medicii să plece din țară sau să trimiți profesorii la cules de portocale, când criza de medici si de cadre didactice este o realitate cu care sistemul sanitar și școala românească se confruntă? Știe, oare, domnul Rădulescu că aceste majorări salariale, atât de clamate, s-au oprit doar la spitale și policlinici și nu au ajuns și la rețeaua medicilor de familie, principala verigă care se ocupă de sănătatea populației?

Ceea ce s-a întâmplat este o rușine și nimic nu justifică un astfel de comportament. PNL a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură în această sesiune parlamentară și am speranța că și restul partidelor din opoziție se vor alătura demersului nostru, pentru ca, prin această moțiune, să "igienizăm" clasa politică de oameni precum Cătălin Rădulescu!

    Găvrilă Ghilea - declarație politică intitulată Bugetul UE, acum îl vezi și... nu e!;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Bugetul UE, acum îl vezi și... nu e!"

Curtea Europeană de Conturi a dat recent publicității un raport care a relevat faptul că mai mult de 1% din totalul fondurilor europene încasate de România au fost fraudate, iar acest procent, care reprezintă mai mult decât dublul mediei europene, situează țara noastră pe unul din primele locuri printre statele membre ale UE la acest capitol.

În condițiile în care documentul citat menționează state ca Luxemburg, Finlanda, Irlanda și Suedia, în care nivelul de fraudă, practic, nu există, fiind egal cu zero, au fost evidențiate și țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, în care procentele de fraudare se situează între 0,12 și 0,04% din valoarea programelor de finanțare accesate, cu mult sub cele ale țării noastre.

După auditarea unui eșantion de programe operaționale accesate de țările membre, inspectorii europeni de conturi au cuantificat o medie de fraudare a bugetului UE de 0,44% care este depășită de numai șapte state.

Conform raportului, Curtea a ținut seama de ratele de detectare a prejudiciilor și de numărul de cazuri specifice prezentate în 2016, precum și de corelarea acestora cu alți indicatori ai riscului de fraudă disponibili, inspectorii europeni criticând și noncombatul autorităților din România pentru descurajarea acestui fenomen.

Pe de altă parte, în ultimul raport dat publicității de Oficiul European AntiFraudă, se menționează că, la nivelul întregii Uniuni, fonduri europene care depășesc 3 miliarde de euro au fost fraudate și trebuie recuperate, România dominând clasamentul atât din punctul de vedere al numărului investigațiilor finalizate cât și din cel al recomandărilor de recuperare, printre companiile vizate numărându-se și celebra Tel Drum, obligată să restituie finanțări de nu mai puțin de 21 milioane euro provenite din bugetul comunitar.

În aceste circumstanțe, este îmbucurător că Executivul european a declarat toleranță zero față de fraudarea fondurilor europene, așteptând același nivel de angajament și din partea statelor membre, iar operaționalizarea începând cu anul viitor a Parchetului European va facilita cercetarea, instrumentarea și trimiterea în judecată a cazurilor de infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE.

Până atunci însă, România trebuie să adopte un calendar ferm de implementare în legislația națională a Strategiei antifraudă a Comisiei Europene, adoptată în data de 29 aprilie 2019, care prevede acțiuni intensificate pentru protecția bugetului comunitar și diversifică modalitățile de detectare, sancționare și prevenire a acestor fapte.

    Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică: Alegerile europarlamentare, prilej de reconstrucție a României, sub auspiciile principiului «Prin noi înșine»;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Alegerile europarlamentare, prilej de reconstrucție a României, sub auspiciile principiului «Prin noi înșine»"

Gândirea politică a umanității se leagă de însăși gândirea liberală. Respectul pentru individ, ca element central al gândirii liberale, diversitate, dialog și toleranță, egalitate de șanse și valori naționale, sunt vectorii care au reclădit România sub auspiciile principiului "Prin noi înșine". Cele mai mari reușite ale României moderne se leagă de activitatea politică a PNL. Războiul de Independență, Primul Război Mondial, Marea Unire de la 1 decembrie 1918, Constituția din 1923 reprezintă câteva din evenimentele sublime ale istoriei noastre, în care PNL a reprezentat forța politică motrice care a modernizat statul român și cu ajutorul căreia România s-a desăvârșit ca stat.

PNL a contribuit semnificativ la dezvoltarea și reformarea societății românești, fiind primul partid care a pledat, în 1892, pentru introducerea sufragiului universal. în toată această perioadă, iar liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă. Liberalii au acționat sub principiul "Prin noi înșine!" care este și astăzi deviza Partidului Național Liberal.

PNL a câștigat alegerile europarlamentare, dar va munci pentru câștigarea celor prezidențiale din acest an, urmate anul viitor de cele locale și parlamentare. Aceste repere constituie adevărate prilejuri de reînnoire a întregii clase politice, și, sper, că un prilej pentru o schimbare a modului de gândire în a face politică. România are nevoie de un Parlament puternic care să își asume o strategie fermă în viitorul mandat, care să aibă avantajele prospețimii, competenței, seriozității și profesionalismului. Resetarea clasei politice românești ar trebui să însemne de fapt o resetare a imaginii și încrederii pe care o are Parlamentul, în calitate de Putere Legislativă a statului, în viziunea societății, și, implicit, o resetare a modelului de politician.

PNL este pregătit să facă față viitoarelor provocări politice și își asumă buna guvernare ca element principal care să schimbe relația stat - cetățean. PNL a demonstrat că este un partid politic, caracterizat de principii, cu un program de guvernare și unul politic, capabile să dea o coerență politică, legislativă și administrativă României. Luptele politice interne orientate spre interese proprii, nepăsarea, calitatea slabă a inițiativelor legislative și corupția au demonstrat mai degrabă neperformanța în locul performanței și competitivității.

Nutresc convingerea că PNL, este capabil astăzi să reclădească România sub auspiciile principiului "Prin noi înșine". Concret, PNL, pe lângă recunoașterea și încrederea în valorile europene și euroatlantice, crede și în valorile și în tradițiile românești.

Am deplina încredere că modelele de dezvoltare pe care le propunem sunt capabile să genereze o schimbare în bine. Transparența, integritatea și calitatea sunt dezideratele pe care se construiește un stat inteligent, cu un Guvern protectiv cu cetățenii săi, un guvern cu o agendă concordantă cu nevoile românilor.

În final, mesajul pe care doresc să-l transmit este că de activitatea PNL se leagă cele mai mari realizări ale României, iar politicile elaborate de-a lungul vremii de PNL în interesul cetățenilor sunt fundamentul unei relații stat - cetățean solidă.

    Constantin Codreanu - declarație politică cu titlul Cozile infernale de la europarlamentare reprezintă un nou argument pentru introducerea votului electronic;

Domnul Constantin Codreanu:

"Cozile infernale de la europarlamentare reprezintă un nou argument pentru introducerea votului electronic"

Cozile infernale prin care am trecut, duminică, 26 mai 2019, din nou, la secțiile din diaspora și Republica Moldova fac din votul electronic o necesitate imediată. Suplimentarea secțiilor de vot nu este o soluție, așa cum am văzut, dar nici votul prin corespondență, unul care presupune o procedură alambicată. Am constatat acest lucru la alegerile parlamentare. Este imposibil să estimezi necesitățile electorale în condițiile unei fluctuații continue, iar statistica privind documentele de identitate de tip CRDS nu poate fi utilizată drept reper.

În Parlamentul României, au fost organizate mai multe dezbateri privind necesitatea introducerii votului electronic și au fost depuse câteva proiecte de lege în acest sens de reprezentanții opoziției - PMP, PNL, USR. Avem nevoie de consens politic pentru a le vota, să le asigurăm românilor respectarea unui drept fundamental.

La alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului, ne vom confrunta din nou cu această problemă pe care am putea-o soluționa măcar pentru scrutinele viitoare, dacă nu am reușit să o facem până acum. Nu mai vorbim doar despre condiții inacceptabile, care presupun statul la coadă pentru 4, 6 sau chiar 9 ore în unele cazuri. Vorbim inclusiv despre situații în care cetățenii efectiv nu au putut vota, după ce au stat ore în șir în fața secțiilor de vot. Am spus mereu și repet - statul există pentru cetățean, nu invers! Or, în acest moment, statul român are o problemă gravă în a satisface nevoile electorale ale celor circa 6 milioane de cetățeni români din afara granițelor țării

Le solicit colegilor parlamentari de la PSD, ALDE, UDMR, Minorități și celor neafiliați să dea dovadă de responsabilitate și să susțină introducerea votului electronic pentru toate tipurile de alegeri. Este un lucru solicitat și așteptat atât de cetățenii din țară, cât și de cei din diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova. Odată ce va exista voință politică, sunt convins că vom reuși să identificăm și resursele necesare, și măsurile tehnice de securizare a votului exprimat.

    Eugen Tomac - considerații privind alegerile europarlamentare desfășurate duminică, 26 mai 2019.

Domnul Eugen Tomac:

Tocmai s-au încheiat alegerile pentru Parlamentul European. Românii au decis, duminică, cine sunt noii reprezentanți ai României la Bruxelles, iar mesajul lor a fost extrem de limpede. Oamenii își doresc respect, în primul rând. Cei care au încercat să îi sfideze, și-au primit răsplata. Alții încă urmează, în primul rând, "organizatorii" batjocurii la care au fost supuși românii din diaspora. Repetarea, cu bună-știință, a scenariului anului 2014 nu trebuie și nu poate rămâne nepedepsită.

Dincolo de toate acestea, am ținut să fac această declarație pentru a le mulțumi tuturor celor care, în ciuda manipulărilor, au ales să ne acorde încrederea. Îi asigur că fiecare vot va fi răsplătit prin responsabilitatea și competența cuvenite în Parlamentul European. România va fi reprezentată așa cum merită la Bruxelles!

Planul de acțiune asumat în campanie se va traduce în acțiuni concrete în sprijinul tuturor românilor.

  Informare privind distribuirea unor documente la casetele deputaților, potrivit prevederilor art.94 din Regulamentul Camerei Deputaților.  

După pauză

     

(În continuare, lucrările au fost conduse de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, președinte al Camerei Deputaților, asistată de doamna deputat Lia Olguța Vasilescu și de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună ziua, stimați colegi.

Vă rog să vă ocupați locurile în sală.

Continuăm lucrările de astăzi ale Camerei Deputaților și anunț că din totalul celor 329 de deputați înscriși, până în acest moment, și-au înregistrat prezența 195.

În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaților, vă informez că au fost distribuite deputaților următoarele documente: ordinea de zi pentru ședința Camerei din ziua de miercuri, 29 mai 2019; programul de lucru pentru perioada 27 mai - 1 iunie 2019; lista rapoartelor depuse, în perioada 14-29 mai 2019, de comisiile permanente sesizate în fond; lista cu legile pentru care se poate exercita dreptul de sesizare a Curții Constituționale; informarea cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Camera Deputaților și care urmează să fie avizate de comisiile permanente.

Programul de lucru pentru ziua de astăzi îl cunoașteți. La ora 12,00 avem vot final, urmat de ședința Biroului permanent și cea a Comitetului liderilor.

Intrăm în ordinea de zi a Camerei și vom începe cu primul punct.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind vacantarea locului de deputat al domnului Nicolae - Liviu Dragnea (PH CD 17/2019). (adoptat)  

1. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea locului de deputat al domnului Nicolae-Liviu Dragnea; PHCD 17/2019.

Comisia juridică.

Domnul președinte Halici, pentru prezentarea proiectului de hotărâre.

Vă rog.

   

Domnul Nicușor Halici:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Parlamentul României

Camera Deputaților

Proiect de Hotărâre privind vacantarea locului de deputat al domnului Nicolae-Liviu Dragnea.

Având în vedere sentința penală nr. 377/21.06.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 142/27.05.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu privire la domnul deputat Nicolae-Liviu Dragnea, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 36 Teleorman,

În temeiul dispozițiilor art. 70 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale art. 7 alin. (1) lit. c) și alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, precum și ale art. 235 din Regulamentul Camerei Deputaților, potrivit art. 7 alin. (1) lit. c) și alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre:

Articol unic - Camera Deputaților declară vacant locul de deputat deținut de domnul Nicolae-Liviu Dragnea, deputat ales în Circumscripția nr. 36 Teleorman. (Aplauze.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Întreb, dacă sunt obiecții sau comentarii de ordin general? Nu sunt.

Trecem la dezbaterea pe articole.

Dacă sunt obiecții la titlu? Nu sunt. Adoptat.

La preambul dacă sunt obiecții? Nu sunt. Adoptat.

La articolul unic sunt obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Dezbaterile au fost finalizate.

Vă rog să vă pregătiți cartelele de vot. Supun votului dumneavoastră proiectul de hotărâre.

Vot, vă rog.

 
   

Adoptat cu unanimitate de voturi. 188 chiar.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind vacantarea funcției de președinte al Camerei Deputaților și membru al Biroului permanent al Camerei Deputaților (PHCD 18/2019). (adoptat)  

Punctul 2. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea funcției de președinte al Camerei Deputaților și membru al Biroului permanent al Camerei Deputaților; PHCD 18/2019.

Din partea Comisiei juridice, pentru prezentarea proiectului de hotărâre, domnul președinte Halici.

Vă rog.

   

Domnul Nicușor Halici:

Parlamentul României

Camera Deputaților

Proiectul de Hotărâre privind vacantarea funcției de președinte al Camerei Deputaților și membru al Biroului permanent al Camerei Deputaților.

Având în vedere adresa Biroului permanent al Camerei Deputaților, referitoare la domnul deputat Nicolae-Liviu Dragnea, în temeiul art. 21 alin. (4) lit. b) și art. 28 alin. (5) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic - Camera Deputaților declară vacantă funcția de președinte al Camerei Deputaților și membru al Biroului permanent al Camerei Deputaților...

Președinte interimar...

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Obiecții sau comentarii de ordin general? Nu sunt.

Dezbaterea pe articole.

Dacă la titlu sunt obiecții? Nu sunt. Adoptat.

La preambul. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

La articolul unic. Obiecții? Nu sunt. Adoptat.

Trecem la votul acestui proiect.

Vot, vă rog.

 
   

Proiect adoptat în unanimitate - 205 voturi.

Am epuizat cele două puncte. Primele de pe ordinea de zi.

O să rog liderii de grup să depună la Secretariatul General candidaturile pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

În cazul în care doriți, o să facem și o prezentare a candidaților, începând cu ora 12,00, care va fi urmată de sesiunea de vot final.

 
Solicitarea Comisiei pentru industrii, Comisiei pentru administrație publică și Comisiei pentru mediu cu privire la încadrarea în categoria legilor de complexitate deosebită și, în consecință, prelungirea termenului constituțional de dezbatere și vot final de la 45 la 60 de zile a Propunerii legislative pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice (Pl-x 213/2019). (adoptată)  

La punctul 4 avem Solicitarea Comisiei pentru industrii, Comisiei pentru administrație publică și Comisiei pentru mediu, cu privire la încadrarea în categoria legilor de complexitate deosebită și, în consecință, prelungirea termenului constituțional de dezbatere și vot final de la 45 la 60 de zile a Propunerii legislative pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice; Pl-x 213/2019.

Vot, vă rog.

   

Unanimitate. Adoptată în unanimitate această solicitare.

Nu, 204 voturi pentru și o abținere, mă scuzați.

Următorul punct se referă la 5 inițiative legislative pentru care Camera Deputaților este primă Cameră sesizată și ale căror termene pentru dezbatere și vot final au fost depășite.

Dați-mi voie să le și citesc, să le enumăr:

 
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 (Pl-x 77/2019). (adoptată ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

1. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011; Pl-x 77/2019;

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 (Pl-x 79/2019). (adoptată ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

2. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011; Pl-x 79/2019;

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calității educației (Pl-x 78/2019). (adoptată ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

3. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației; este Pl-x 78/2019; lege organică;

Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între România și Ungaria privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate, semnat la București, la 3 octombrie 2018 (PL-x 211/2019). (adoptat ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

4. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului dintre România și Ungaria privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate, semnat la București la 3 octombrie 2018; PL-x 211/2019; lege ordinară.

Și ultima inițiativă.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.29 alin.(2) din Legea educației naționale nr.1/2011 (Pl-x 141/2019). (adoptată ca urmare a depășirii termenului constituțional)  

5. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 29 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011; este Pl-x 141/2019; de asemenea, lege organică.

Termenele pentru dezbatere și vot final fiind depășite, inițiativele legislative se consideră adoptate, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (2) din Constituție și ale art. 113 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Domnul Simonis, vă rog.

Domnul deputat Rodeanu Bogdan, vă rog.

Proiectul de Lege privind reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, precum și pentru modificarea unor acte normative (PL-x 103/2019). (retrimis comisiei)  

Domnul Bogdan-Ionel Rodeanu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Punctul 103. Cu permisiunea dumneavoastră și a colegilor din Comisia pentru sănătate, solicităm retrimiterea PL-x 143/2019, o săptămână, la comisie.

Acest aspect a fost discutat cu toți membrii comisiei.

Vă mulțumesc.

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Retrimitere, o săptămână, la comisie - propunerea colegului de la USR. Vot, vă rog.

 
   

Adoptat cu 199 de voturi pentru, două voturi împotrivă și un coleg fără opțiune.

Domnul Simonis.

Vă rog.

 
Aprobarea sistării dezbaterilor.  

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Având în vedere importanța votului pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților, vă solicit să supuneți votului plenului propunerea de sistare a dezbaterilor, până la ora 12,00; reunirea în plenul Parlamentului la ora 12,00, cu includerea unei sesiuni de prezentare a candidaților - cei care doresc s-o facă; și stabilirea unui termen, tot acum, nu știu... până la ora 11,00, cel târziu, să fie depuse toate candidaturile cu cei care doresc să apară pe buletinul de vot, pentru a putea fi pregătite aceste buletine de vot.

Vă mulțumesc.

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. Am rugat, de altfel, liderii de grup să depună la Secretariat candidaturile.

O să supun votului dumneavoastră sistarea dezbaterilor și reunirea în plenul Parlamentului, începând cu ora 12,00.

Vom avea o prezentare a candidaților, o scurtă pauză între, după care sesiunea de vot final.

Vot, vă rog, pentru această propunere.

 
   

Adoptată cu 194 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă, 3 abțineri.

Închidem aici lucrările.

Ne revedem la ora 12,00.

Rog colegii de la PSD să ne revedem în sala grupului de la 1M.

 
  Proiectul de Lege privind reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, precum și pentru modificarea unor acte normative (PL-x 103/2019). (retrimis comisiei)  

După pauză

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Stimați colegi,

Continuăm lucrările noastre de astăzi, nu înainte de a-i da cuvântul domnului Rodeanu pentru un anunț care ține de o retrimitere cu număr greșit.

Vă rog.

 
   

Domnul Bogdan-Ionel Rodeanu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Voiam să fac doar o precizare tehnică în ceea ce privește proiectul retrimis mai devreme la comisie, la solicitarea colegilor de la Comisia pentru sănătate.

Proiectul de lege face referire la reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale. Este poziția 103 pe ordinea de zi și tot 103/2019 este și indicativul PL-x-ului.

Vă mulțumesc.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

S-a consemnat.

Rog liderii de grup să se apropie la prezidiu, înainte de a vă da cuvântul, domnule Korodi. (Consultări.)

Domnule Korodi,

V-ați înscris la cuvânt pe procedură.

Vă rog.

 
   

Domnul Korodi Attila:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Stimați colegi,

Din partea Grupului UDMR, propun ca decizia de astăzi, de a desemna președintele Camerei Deputaților, să fie amânată cu o săptămână și aș dori să avem un vot.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnule Simonis, vă rog.

Pauză de consultări.

Rog liderii de grup să vină la prezidiu.

(Consultări.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Simonis.

 
   

Domnul Alfred-Robert Simonis:

În urma discuțiilor purtate cu liderii celorlalte grupuri parlamentare, am agreat ca propunerea domnului Korodi să nu fie supusă votului și să facem... Mă rog, eventual, după propunerea pe care v-o voi face eu, să luăm o pauză de 30 de minute de consultări, urmând a ne întoarce și a discuta atunci dacă amânăm sau nu votul.

Vă mulțumesc.

Vă rog să supuneți votului.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Pauza de consultări nu se supune votului.

Pauză de consultări 30 de minute.

Mulțumesc.

 
  Informare privind constituirea Grupului parlamentar PRO Europa.  

După pauză

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bine ați revenit, stimați colegi.

Înainte de a supune votului propunerea domnului deputat Korodi Attila, dați-mi voie să fac un anunț, la începutul acestei ședințe.

Având în vedere Decizia Curții Constituționale nr. 85/2019, paragrafele 72 și 74, precum și Decizia Curții Constituționale nr. 1.490 din 2010, prin care s-a decis că deputații care au devenit independenți în timpul unei legislaturi își pot constitui un singur grup parlamentar, cu respectarea condiției privind numărul minim de 10 deputați pentru constituire, dau cuvântul domnului deputat Daniel Constantin pentru a efectua un anunț privind constituirea unui grup parlamentar.

Domnule Constantin, vă rog, aveți cuvântul.

 
   

Domnul Daniel Constantin:

Bună ziua!

Mulțumesc foarte mult.

Așa cum ați spus și dumneavoastră, acum câteva luni de zile, împreună cu colegii de la PNL și alți colegi am atacat la Curtea Constituțională Regulamentul Camerei Deputaților.

În urma Deciziei Curții Constituționale nr. 85, astăzi, am venit în fața dumneavoastră.

Vă rog să luați act de înființarea Grupului parlamentar PRO Europa, format din 21 de parlamentari independenți. Acesta are conducerea: lider - Victor Ponta; vicelider - Mihai Tudose, Daniel Constantin; secretar - Gabriela Podașcă.

Mulțumesc.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Stimați colegi,

Vă rog să vă pregătiți cartelele de vot pentru un vot de control.

Imediat o supun votului.

Vot de control. Vot, vă rog.

 
   

OK.

Supun votului dumneavoastră, în continuare, solicitarea colegului nostru Attila Korodi de a suspenda... (Vociferări.)... a amâna o săptămână alegerea președintelui Camerei Deputaților.

Vot, vă rog.

 
   

Propunerea a fost respinsă...

 
     

Doamna Raluca Turcan (din sală):

Nu merge!

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ce nu merge, doamnă Turcan? În general nu merge!

Vă rog să luați listingul atunci, să vedem dacă nu merge sau dacă dumneavoastră ați refuzat să votați. (Vociferări.)

OK.

Mai supunem la vot încă o dată.

Vă rog să luați loc în bancă.

Vă mulțumesc.

Vot, vă rog, pentru aceeași propunere, la solicitarea Grupului PNL.

Ați introdus cartela în mod greșit, doamnă Turcan, asta e problema, de fapt! (Vociferări.)

 
   

Propunerea a fost respinsă cu 160 de voturi împotrivă, pentru - 121 și două abțineri și cartela doamnei Turcan, care a fost introdusă în mod greșit.

 
Alegerea președintelui Camerei Deputaților.  

3. În continuare, procedăm la alegerea președintelui Camerei Deputaților.

Potrivit dispozițiilor art. 29 din Regulament, funcția de președinte al Camerei Deputaților, devenită vacantă în timpul legislaturii, din alte motive decât revocarea, se ocupă în conformitate cu prevederile art. 22.

Reamintesc dispozițiile regulamentare, potrivit cărora "Președintele Camerei Deputaților este ales prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele și prenumele tuturor candidaților propuși de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales președinte al Camerei Deputaților candidatul care a întrunit votul majorității deputaților prezenți.

Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorității deputaților prezenți, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidați care au obținut numărul cel mai mare de voturi".

În conformitate cu prevederile art. 123 alin. (7) din Regulament, "În cazul votului secret exprimat prin buletine de vot, se constituie o comisie de numărare și validare a voturilor, formată din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar, asistată de cei doi secretari de ședință".

Drept urmare, îi rog pe liderii grupurilor parlamentare să prezinte propunerile de candidați pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților și să desemneze, totodată, și câte un reprezentant pentru Comisia de numărare și validare a voturilor.

Partidul Social Democrat, Grupul parlament al PSD, domnul Simonis.

Vă rog.

   

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Propunerea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat este domnul deputat Ion-Marcel Ciolacu. (Aplauze.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Comisia de numărare și validare a voturilor? Un reprezentant.

 
   

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Propunerea Grupului Partidului Social Democrat pentru Comisia de numărare este subsemnatul, Simonis Alfred-Robert.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal.

Vă rog.

 
   

Domnul Gabriel Andronache:

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal o propune pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților pe doamna Raluca Turcan, liderul Grupului PNL. (Aplauze.) Această candidatură este susținută de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România și de Grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară.

Vă mulțumesc.

Pentru Comisia de numărare a voturilor, din partea Grupului PNL, îl propunem pe domnul deputat Florin Roman.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

USR, înțeleg că o susțineți pe... A anunțat deja domnul... Doriți să... (Vociferări.)

Da, la comisie.

Vă rog.

 
   

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Grupul parlamentar al USR îl propune pe domnul Vlad- Emanuel Duruș în Comisia de numărare.

Vă mulțumesc.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

UDMR?

 
   

Domnul Korodi Attila:

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al UDMR îl propune pentru președinția Camerei Deputaților pe domnul Kelemen Hunor, și pentru Comisia de numărare a voturilor pe domnul Apjok Norbert.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

ALDE?

 
   

Domnul Marian-Gheorghe Cucșa:

Grupul parlamentar ALDE îl propune pentru Comisia de numărare pe domnul Marius Surgent, iar pentru președintele Camerei Deputaților susținem propunerea PSD. (Aplauze.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

PMP?

Vă rog.

 
   

Domnul Ionuț Simionca:

Grupul parlamentar al PMP susține propunerea PNL, pe doamna Turcan.

Și, în Comisia de numărare a voturilor, subsemnatul, Ionuț Simionca.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Noul grup înființat, PRO Europa, propuneri pentru Comisia de numărare și validare a voturilor.

Vă rog.

 
   

Domnul Daniel Constantin:

Îl propunem pe domnul Adrian Pau pentru Comisia de numărare a voturilor.

Mulțumesc.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Și minoritățile naționale?

 
   

Domnul Varujan Pambuccian:

Ca de obicei, domnul Iulius Firczak, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, pentru numărarea voturilor.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Să înceapă votul pentru reprezentanții din Comisia de numărare și validare a voturilor.

Vot, vă rog.

 
   

Componența comisiei a fost adoptată cu 296 de voturi pentru și un coleg care nu are nicio opțiune.

O să dau cuvântul, atunci, colegilor, așa cum am promis în prima parte a dezbaterii noastre. Cei care vor să-și prezinte candidatura sunt invitați la microfon.

(Doamna deputat Cristina-Mădălina Prună solicită să ia cuvântul.)

Procedură?

Doamna Prună, procedură.

 
   

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Aș vrea ca în momentul în care deputații vor vota propunerile pentru șefia Camerei Deputaților, votul să fie într-adevăr secret. Am văzut la voturile anterioare că întotdeauna stau doi, trei deputați, și de o parte și de alta a acestei tribune, și verifică votul colegilor lor.

Aș vrea ca de data aceasta să cereți în mod explicit ca lucrul acesta să nu se mai întâmple.

Vă mulțumesc frumos. (Aplauze.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Votul este secret și așa va și rămâne, respectând Regulamentul.

Invit la microfon doritorii de prezentare candidatură.

Doamnă Turcan, doriți să vă prezentați?

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Doamnelor și domnilor deputați în Parlamentul României,

Stimați români,

Și mă adresez românilor pentru că, în momentul de față, după un vot pe care Partidul Național Liberal l-a primit la alegerile trecute, după un vot în care cetățenii României au votat răspicat pentru justiție dreaptă și împotriva unei agende guvernamentale confiscată pentru un grup de interese, după ce Uniunea Salvați România a primit un vot de confirmare, după ce Partidul Mișcarea Populară a primit un vot care să permită intrarea în Parlamentul European, astăzi, în această sală de ședință, aproape că nici nu-mi este posibil să vorbesc din cauza huiduielilor și strigătelor pe care, într-un mod la limita umanității, cei din PSD și ALDE ni le oferă.

Așadar, nu mă voi referi la dumneavoastră și nu mă voi adresa unei majorități parlamentare care n-a înțeles nimic. Nu a înțeles nimic din votul pe care l-au dat românii în data de 26 mai, românii care și-au cerut țara înapoi, românii care au condamnat înșelătoria uriașă de încredere pe care un grup care a confiscat puterea, și în PSD și ALDE, ni l-a furnizat în ultimii doi ani și jumătate.

Așadar, dragi cetățeni ai României, votul a fost clar și a fost atât de clar pentru atât de mulți oameni din România, care nu vor nimic altceva decât o Românie europeană, civilizată, decentă, dreaptă, o Românie în care legea să fie dreaptă și să fie respectată, o Românie în care în Parlamentul României să nu se profereze injurii, o Românie în care parlamentari votați nu înjură nici de mamă, nici de Dumnezeu în plenul Camerei Deputaților, doar pentru că nu puteți altfel.

Dacă stați să vă gândiți, pentru Partidul Național Liberal și partidele care susțin candidatura mea pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, la logica și aritmetica parlamentară pe care o avem, șansele sunt mici. Da, sunt mici, însă e un gest de responsabilitate să candidezi la această funcție, să dăm un semnal de maturitate din partea partidelor de opoziție la guvernarea PSD și ALDE, ca urmare a votului dat de români.

Aici nu mai vorbește un om, un simplu om, aici vă vorbește reprezentantul multor oameni care au votat pentru altceva în politica românească.

Doamnelor și domnilor cetățeni ai României, tineri și vârstnici, vreau să vă spun că în această instituție am o activitate îndelungată și niciodată nu am simțit, ca în ultimii doi ani și jumătate, că instituția a fost confiscată de o grupare, că instituția este pusă în slujba altora, că instituția aceasta săvârșește abuzuri, că instituția aceasta scoate pe bandă rulantă legi neconstituționale, lucru demonstrat prin decizii ale Curții Constituționale.

Ați spus că ați înțeles ceva din votul românilor. N-ați înțeles nimic! Pentru că, altfel, astăzi, v-ați fi comportat civilizat și ați fi respectat dreptul opoziției - să se exprime deschis, transparent și încrezător pentru ceea ce poate să reprezinte Camera Deputaților în democrația românească.

În această instituție s-au tranzacționat voturi, s-au făcut presiuni, șantaje directe asupra unor parlamentari. Până și astăzi am asistat la tranzacționări în moduri jenante, pentru niște voturi care nu fac decât să perpetueze același comportament, pentru că dacă astăzi PSD ar fi venit cu o candidatură și cu un comportament care ar fi demonstrat că au înțeles ceva din ceea ce s-a întâmplat la alegerile trecute, n-am fi avut nicio reținere să vă lăsăm să conduceți în continuare Camera Deputaților.

Tranzacționarea aceasta și mesajul pe care dumneavoastră îl transmiteți, că totul este de vânzare și totul poate fi cumpărat, nu se poate să nu se întoarcă împotriva dumneavoastră și a celor care...

 
     

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați, doamnă Turcan!

 
   

Doamna Raluca Turcan:

... încă vă susțin.

Bineînțeles că-mi veți tăia microfonul. Nu este absolut nicio problemă! Ați vrut, de altfel, să mă forțați să nu vorbesc astăzi. Dar am acest curaj și să vă spun că până acum ați mutilat Justiția, lucru demonstrat de deciziile Curții Constituționale. Și urmează să dăm votul din nou pe Codul penal și Codul de procedură penală. Și de aceea doriți să vă perpetuați la conducerea acestei instituții,...

 
     

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Vă rog să încheiați, doamnă Turcan!

 
   

Doamna Raluca Turcan:

... pentru că mai aveți niște infractori de apărat!

Mai am 30 de secunde.

Sper să mă lăsați să-mi țin acest discurs. După aceea se așterne întunericul peste această instituție și veți face ce veți dori.

 
     

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Dincolo...

Permiteți-mi să-mi închei fraza!

 
     

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog.

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Dincolo de atacul la Justiție, ați spus că vă pasă de oameni, însă, așa cum v-am spus, abuzul a fost literă de ordine. Și, uitați-vă la deciziile de neconstituționalitate ale unor legi care țin de Legea pensiilor.

Codul administrativ, mediul de afaceri, educație, reorganizarea ANAF-ului, toate acestea sunt abuzuri pe care le-ați săvârșit prin vot...

 
     

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos, doamnă Turcan!

 
   

Doamna Raluca Turcan:

... aici, în Camera Deputaților, transformând toată puterea pe care o aveți într-o politică de abuz și de control.

Astăzi există posibilitatea să se dea un vot pentru dreptate, pentru cinste, pentru onestitate și un vot pentru un om care poate să așeze...

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc, doamnă Turcan!

Mă forțați să vă opresc microfonul.

 
     

Doamna Raluca Turcan:

... pe proiecte toate partidele politice.

Acum îmi închei ideea.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Cred că o faceți în mod intenționat!

Vă rog frumos să încheiați!

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Aveți șansa să dați un vot...

O să închei.

Mulțumesc pentru această îngăduință pe care ați vrut să o demonstrați, cu toate că aveți fix același comportament ca cei care v-au propus.

Deci, doamnă și domnilor,

Dragi români,

În această instituție ar fi putut, dacă astăzi opoziția ar fi reușit să câștige președinția Camerei Deputaților, să se aștearnă dezbaterea reală, transparentă, legalitatea, interesul public. Dar din păcate, cel mai probabil, la cum s-au vândut unii astăzi... (I se întrerupe microfonul.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc frumos.

Vă rog să vă ocupați locul în bancă. (Aplauze.)

Domnul Simonis, intervenție pe procedură.

Vă rog.

 
   

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Stimați colegi,

Nu mai putem accepta să fim mințiți, de la acest microfon, în halul în care am fost mai devreme, și nu doar mai devreme.

Nu a încercat nimeni să oprească niciun candidat ...

Voci din sală:

Care-i procedura?

 
   

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Noi n-am huiduit! Noi n-am huiduit, să știți!

Nu putem să acceptăm să fim jigniți, să mințiți oamenii la televizor.

Nu pot să mai accept lecții de moralitate și de ce au dorit românii, pentru că eu nu cred că românii au dorit ca Raluca Turcan să fie șeful Camerei Deputaților!

Nu cred că au zis asta românii! (Aplauze.)

Nu cred că românii și-o doreau, ci doreau un candidat care atunci când era într-un alt mandat, în Parlament, sechestra prin birouri colegi parlamentari ca să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, Guvern care a fost cel care a nenorocit această țară. Și îi susțineați!

Prin urmare, haideți, vă rog, să purcedem la vot, haideți să vorbim despre prezentarea candidaților. Înțeleg că în prezentarea candidaților dumneavoastră ați spus că mai trebuie să scăpați infractori. Probabil vorbeați de dumneavoastră, că altfel nu înțeleg ce legătură are cu prezentarea chestiunii acesteia.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Domnul Hunor Kelemen.

Vă rog.

(Domnul deputat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu solicită să ia cuvântul.)

A fost un îndemn la rațiune și la calm, nimic altceva. Procedură pentru ce? A fost efectiv un îndemn la rațiune și calm. Nu s-a întâmplat nimic altceva!

Doriți să interveniți pe procedură?

Ce doriți să faceți, domnule dragă?

Opinia dumneavoastră a fost... Sunteți candidat? Nu. Atunci vă rog să vă ocupați locul în sală.

Vă mulțumesc.

Domnul Hunor Kelemen.

A fost un apel, repet, poate nu mă înțelegeți, un apel la calm și la rațiune.

Vă mulțumesc.

Domnul Hunor Kelemen.

Vă rog.

 
   

Domnul Kelemen Hunor:

Bună ziua, stimați colegi.

Eu speram că voi vorbi după domnul Ciolacu, dar, sigur, e bine și așa.

Lucrurile sunt simple. Avem de rezolvat o situație și trebuie să găsim o soluție prin care vom restabili echilibrul, vom reda Parlamentului României, Camerei Deputaților, acel rol care în acest moment nu prea este îndeplinit, un for de dezbatere unde, într-adevăr, discutăm despre problemele reale ale societății și nu ne jignim reciproc, nu ne atacăm și nu ne folosim de acest microfon ca să arătăm cât de deștepți suntem, dar folosim acest microfon pentru a ne apropia de cetățeni, pentru a căuta împreună soluții la problemele cele mai importante din această țară.

De aceea, cred că în acest moment, în această perioadă, restabilirea echilibrului în Parlamentul României se poate face și de către un reprezentant al Uniunii Democrate Maghiare din România, de o formațiune politică mai mică - numeric, bineînțeles - și de reprezentantul UDMR.

Fiindcă, până la urmă, oricare dintre noi, din această sală, are posibilitatea de a conduce, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, Camera Deputaților.

Reprezentantul Camerei Deputaților nu trebuie să fie șef peste ceilalți deputați, dar trebuie să fie în stare să intre în discuție cu fiecare dintre noi.

De aceea, eu cred că persoana mea și experiența mea din Parlamentul României de 20 de ani - sau aproape 20 de ani - a demonstrat că pot să stau de vorbă cu toate forțele politice, pot să caut soluții împreună cu colegii, pot să caut consens, acolo unde e nevoie de consens.

Și, sigur, din acest punct de vedere, cred că puteți... și din acest punct de vedere, puteți să mă votați.

Nu avem nevoie de dezbinare. Nu avem nevoie de dezbateri care nu duc nicăieri.

Și, de aceea, Parlamentul poate să revină, în această perioadă de un an și jumătate, când va exista, de altfel, o competiție politică internă extrem de dură, dar putem readuce Parlamentului acel rol de instituție fundamentală serioasă, și nu huiduită, criticată permanent de cetățeni.

De aceea, sunt convins că dacă vă gândiți foarte bine la ce urmează, la ce soluții trebuie găsite și la ce soluții putem găsi împreună, atunci mă veți susține - pentru o perioadă scurtă, fiindcă nu vorbim de o perioadă lungă, pentru un an și jumătate, până la alegerile parlamentare - să conduc împreună cu dumneavoastră, împreună cu liderii dumneavoastră, ședințele Camerei Deputaților și să reprezint Camera Deputaților cu onoare.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Domnul Marcel Ciolacu, vă rog.

 
   

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Aș dori, după terminarea votului, să mă adresez plenului Camerei Deputaților. Eu am crezut că astăzi este vorba de o prezentare a candidaților. Mă pregătisem în acest sens. Între timp, lucrurile au fost altfel.

Domnule Hunor, aveți perfectă dreptate. Președintele Camerei Deputaților nu este șeful deputaților.

Categoric, prin democrație - democrația are multe sensuri, și o să vă spun unul singur. În 2017, președintele Franței a câștigat alegerile cu 66%. A format Guvernul. Este și acum președintele Franței. Duminică a obținut un scor de 23%. M-am uitat și eu în presa internațională. N-a cerut nimeni demisia președintelui că nu mai are majoritate. (Aplauze.)

Democrația înseamnă un mandat - totuși - de 4 ani. Am făcut, ca partid, suficiente greșeli sau decizii care ne-au costat, deoarece poporul întotdeauna are dreptate. Asta nu înseamnă că putem să ne jucăm cu cuvântul "democrație", cuvântul "majoritate" sau să facem și să răsturnăm lucrurile de fiecare dată când vrem noi. Plecăm noi astăzi, se fac alegeri locale, poate câștigă PSD. Plecați dumneavoastră, venim, pe urmă, noi, iar, înapoi? Nu! Un guvern îl răstorni democratic, cu moțiune de cenzură. Se depune în Parlament; trece moțiunea de cenzură, pleacă Guvernul. Nu există alt tip de democrație, în toată Europa. Poate în Zambia este altfel.

Eu mulțumesc Grupului PSD pentru că m-a nominalizat.

Și vreau un singur lucru să vă spun, la sfârșit.

Eu, în politică, n-am avut niciodată dușmani. Eu am avut prieteni, colaboratori, parteneri, dar niciodată dușmani. Am avut adversari politici. Și am să am în continuare numai adversari politici, și nu dușmani.

Mulțumesc mult. (Aplauze.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Sunt pregătite buletinele de vot și urmează să ne exprimăm votul.

Aș vrea să reamintesc prevederile art. 128 alin. (3) și (5) din Regulament.

Deputatul votează "pentru", lăsând neatinse pe buletinul de vot numele și prenumele persoanei propuse și votează "contra" tăind numele și prenumele persoanei propuse.

Sunt nule buletinele de vot care nu poartă ștampila de control și cele pe care numărul candidaților ale căror nume nu au fost tăiate depășește numărul funcțiilor pentru care se face alegerea.

Aș vrea să dau cuvântul, în continuare, doamnei secretar Lia Olguța Vasilescu, pentru a face un apel. (Domnul deputat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu solicită să ia cuvântul.)

Și rog și chestorii.

O să vă transmit eu ceea ce domnul Roman m-a rugat, venind la prezidiu, să vă transmit...

 
     

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Vă mulțumesc.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

A spus că vrea să facă un apel la calm.

Domnule Roman, ca să vă... să nu rămâneți ignorat. O să transmit și în numele meu apelul la calm de care domnul Florin Roman vrea să beneficieze.

Domnule Viziteu, aveți o procedură. (Vociferări. Domnul deputat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu urcă la prezidiu.)

 
     

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Achiței Vasile-Cristian...

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Dezbatere? Pentru ce? (Vociferări.)

V-ați prezentat candidaturile. (Vociferări.)

O să vă rog să fiți...

Vă mulțumesc.

O să vă rog să fiți atenți la apelul nominal al doamnei secretar Lia Olguța Vasilescu.

Și nu o să putem vota în avans, ci atunci când ne auzim numele strigat.

Vă mulțumesc.

Doamnă secretar, vă rog. (Vociferări. Rumoare.)

 
   

Domnul Florin-Claudiu Roman (din sală):

La pușcărie cu hoții!

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnule Roman, să vă fie rușine! Un astfel de comportament nu mă face decât să realizez încă o dată că locul în care vă aflați este cel mai potrivit. (Vociferări.)

 
   

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Acesta era apelul la calm.

Adnagi Slavoliub prezent
Alexe Costel prezent
Ambrus Izabella-Agnes prezentă
Ampleev Andrian prezent
Anastase Roberta Alma prezentă
Andrei Alexandru-Ioan prezent
Andronache Gabriel prezent
Andrușcă Dănuț prezent
Antal István-János prezent
Anton Anton absent
Apjok Norbert prezent
Ardelean Ben-Oni prezent
Avram Constantin prezent
Axinte Vasile prezent
Babuș Radu prezent
Balan Ioan prezent
Balint Liviu-Ioan prezent
Banias Mircea Marius prezent

Nu, nu, nu, vă rog să treceți în bancă! (I se adresează domnului deputat Corneliu Olar.)

Nu. (Vociferări.)

Vă rog să treceți în bancă!

Vă rog să vă așteptați rândul! Și nu vreau să se formeze coadă aici, ca să putem să verificăm exact votul fiecăruia.

Banias Mircea am spus.
Barna Ilie Dan prezent
Băișanu Ștefan-Alexandru absent
Bălănescu Alexandru prezent
Bănicioiu Nicolae absent
Bârlădeanu Dragoș-Petruț prezent
Bejinariu Eugen prezent
Bende Sándor prezent
Benedek Zacharie prezent
Benga Tudor-Vlad prezent

Vă rog frumos să nu filmați votul colegilor noștri! (I se adresează domnului deputat Cristian-Gabriel Seidler.) Este neregulamentar.

Vă rog să treceți în banca dumneavoastră!

Vă rog frumos să treceți în banca dumneavoastră!

Vă rog să treceți în banca dumneavoastră! Nu aveți voie să filmați votul. Este secret. (Vociferări.)

Rog un chestor să vină să oprească filmarea domnului deputat care văd că nu înțelege.

Benkő Erika prezentă
Bica Dănuț prezent
Bichineț Corneliu absent
Birchall Ana prezentă
Biró Rozália-Ibolya absentă
Biro Zsolt-Istvan absent
Bîzgan-Gayral Oana-Mioara prezentă
Boboc Tudorița-Rodica prezentă
Boboc Valentin Gabriel prezent
Bode Lucian Nicolae prezent
Bodea Marius prezent
Bogaciu Alexandra-Corina prezentă
Bogdan Gheorghe-Dănuț prezent
Bontea Vlad prezent
Boroianu Aurel-Robert prezent
Borza Remus-Adrian prezent
Bota Marius Sorin-Ovidiu prezent
Botez Mihai-Cătălin prezent
Bozianu Nicoleta-Cătălina prezentă
Bran Ioana prezentă
Bucura-Oprescu Simona prezentă
Budăi Marius-Constantin prezent
Buican Cristian prezent
Buicu Corneliu-Florin prezent
Bulai Iulian prezent

Vă rog să veniți la vot, domnule Bulai!

Vă rog să veniți la vot!

Bumb Sorin-Ioan prezent
Burciu Cristina prezentă
Calista Mara-Daniela prezentă
Calotă Florică Ică prezent
Căciulă Aurel prezent
Călin Ion prezent
Căprar Dorel-Gheorghe prezent
Căruceru Aida-Cristina prezentă
Cătăniciu Steluța-Gustica prezentă
Cherecheș Florica prezentă
Cherecheș Viorica prezentă
Chichirău Cosette-Paula prezentă
Chiriac Viorel prezent
Ciocan Dan prezent
Ciofu Tamara-Dorina prezentă
Ciolacu Ion-Marcel prezent
Vă rog frumos să votați!
Ciuhodaru Tudor prezent
Cîmpeanu Sorin Mihai absent
Cîtea Vasile prezent
Cobuz Maricela prezentă
Cocoș Vasile prezent
Codreanu Constantin prezent
Coliu Doru-Petrișor absent
Constantin Daniel prezent
Cosma Andreea absentă
Cosma Lavinia-Corina prezentă
Cozmanciuc Corneliu-Mugurel prezent
Cristache Cătălin prezent
Csép Éva-Andrea prezentă
Csokany Petronela-Mihaela prezentă
Csoma Botond prezent
Cuc Alexandru-Răzvan prezent
Cucșa Marian-Gheorghe prezent
Culeafă Mihai prezent
Cupă Ion prezent
Cupșa Ioan prezent
Dan Nicușor Daniel prezent
Dehelean Silviu prezent
Dinu Cristina-Elena prezentă
Dîrzu Ioan prezent
Dobre Mircea-Titus absent
Dobre Victor Paul prezent
Dobrică Ionela Viorela prezentă
Dobrovici-Bacalbașa Nicolae absent
Dobrovie Matei-Adrian prezent
Dohotaru Adrian-Octavian prezent
Drăghici Mircea-Gheorghe prezent
Drulă Cătălin prezent
Dumitrache Ileana Cristina prezentă
Dunava Costel Neculai prezent
Durbacă Eugen prezent
Duruș Vlad-Emanuel prezent
Erdei Dolóczki István prezent
Farago Petru prezent
Fădor Angelica prezentă
Firczak Iulius Marian prezent
Florea Damian prezent
Florea Oana-Consuela prezentă
Floroiu Ionel prezent
Fulgeanu-Moagher Laura-Mihaela prezentă
Furic Iarco absent
Furtună Mirela prezentă
Ganț Ovidiu Victor prezent
Gavrilă Camelia prezentă
Gavrilescu Grațiela Leocadia prezentă
Gavriliță Bianca-Miruna prezentă
Găină Mihăiță prezent
Georgescu Nicolae prezent
Gerea Andrei Dominic prezent
Gheorghe Andrei Daniel prezent
Gheorghe Tinel prezent
Gheorghiu Bogdan prezent
Ghera Giureci-Slobodan prezent
Gherman Dumitru prezent
Ghilea Găvrilă prezent
Ghinea Cristian absent
Gilia Claudia prezentă
Giugea Nicolae prezentă
Goga Octavian prezent
Grosaru Andi-Gabriel prezent
Gudu Vasile prezent
Halici Nicușor prezent
Havrici Emanuel-Iuliu prezent
Hărătău Elena prezentă
Heiuș Lucian-Ovidiu prezent
Holban Georgeta-Carmen prezentă
Huncă Mihaela prezentă
Huțucă Bogdan-Iulian prezent
Iancu Iulian prezent
Iancu Marius-Ionel prezent
Ibram Iusein prezent
Iftimie Neculai prezent
Ilișanu Claudiu-Augustin prezent
Intotero Natalia-Elena prezentă
Ion Stelian-Cristian prezent
Ionescu George prezent
Ioniță Antoneta

Domnule Ionescu, vă rog frumos să mergeți să vă luați buletinul!

Cum ați votat fără să vă strig?

Dar nu e în regulă. Nu se mai întâmplă.

Bun, o să stăm atunci să voteze fiecare. O să stăm aici 3 ore, dacă trebuie, pentru unii ca dumneavoastră.

Nu vreți să fie procedura corectă, să nu poată s-o conteste nimeni?

Acum ce faceți? Vă duceți să mai votați o dată?

Iordache Florin prezent
Itu Cornel prezent
Iurișniți Cristina-Ionela prezentă
Jivan Luminița-Maria prezentă

De ce ați luat buletinul înainte? Nu e în regulă. (Vociferări.)

Kelemen Hunor prezent
Korodi Attila prezent
Kulcsár-Terza József-György prezent

Am rugămintea, la chestori, să nu mai dați buletine, dacă nu sunt strigați, la colegii noștri! Chiar vrem să fie o procedură foarte corectă.

Lazăr Sorin prezent
Leoreanu Laurențiu-Dan prezent
Longher Victoria prezentă
Lovin Dumitru prezent
Lungu Tudorița prezentă
Lupașcu Costel prezent
Lupescu Dumitru prezent
Macovei Silviu Nicu prezent
Magyar Loránd-Bálint prezent
Manole Petre-Florin prezent
Mareș Mara prezentă

De ce votați? (I se adresează domnului deputat Pavel Popescu.)

 
     

Domnul Pavel Popescu (din sală):

Păi, am înțeles că ați zis "Popescu".

 
   

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Treceți în bancă!

Vă rog frumos, să dați buletinul înapoi! Așteptați să fiți strigat. (Vociferări.)

Dar nu vreau să votați de 7 ori. S-a mai întâmplat.

Lăsați buletinul aici, vă rog!

Marica Petru-Sorin prezent
Márton Árpád-Francisc absent
Matei Călin-Vasile-Andrei prezent
Mărgărit Mitică-Marius prezent
Meiroșu Marilena-Emilia prezentă
Mihalescul Dumitru prezent
Mihălcescu Carmen-Ileana prezentă
Mînzatu Roxana prezentă
Mocanu Adrian prezent
Mocioalcă Ion absent
Mohaci Mihai absent
Moldovan Sorin-Dan prezent
Moșteanu Liviu-Ionuț prezent
Movilă Petru prezent
Mușoiu Ștefan prezent
Nasra Gabriel-Horia prezent
Năsui Claudiu-Iulius-Gavril prezent
Neagu Nicolae prezent
Neață Eugen prezent
Nechifor Cătălin-Ioan absent
Nicoară Romeo Florin prezent
Nicolae Andrei prezent
Nicolicea Eugen prezent

Domnule Nicolicea, vă rog frumos, treceți la vot!

Nistor Laurențiu prezent
Niță Mihai prezent
Niță Nicu prezent
Nosa Iuliu prezent
Olar Corneliu prezent
Olteanu Daniel prezent
Oprea Dumitru prezent
Oprișcan Mihai Doru prezent
Oros Nechita-Adrian prezent
Oteșanu Daniela prezentă
Palăr Ionel prezent
Pambuccian Varujan prezent

Domnule Pambuccian, vă rog frumos să mergeți la vot!

Pană Adriana-Doina prezentă
Paraschiv Rodica prezentă
Pașcan Emil-Marius prezent
Pau Radu-Adrian prezent
Păle Dănuț prezent
Petcu Toma-Florin prezent
Petrea Gabriel prezent
Petrețchi Nicolae-Miroslav prezent
Petric Octavian prezent
Peța-Ștefănescu Eliza-Mădălina prezentă
Pirtea Marilen-Gabriel absent
Pistru-Popa Eusebiu-Manea prezent
Pleșoianu Liviu Ioan Adrian absent
Plumb Rovana prezentă
Podașcă Gabriela-Maria absentă
Ponta Victor-Viorel absent
Pop Andrei absent
Pop Georgian prezent
Pop Tudor Rareș prezent
Popa Florin prezent

Domnule Georgian Pop, vă rog frumos să votați!

Popa Mihai Valentin prezent
Popa Ștefan-Ovidiu prezent
Popescu Mariana-Venera absentă
Popescu Nicolae-Daniel prezent
Popescu Pavel prezent

Abia acum era rândul dumneavoastră.

Popescu Virgil-Daniel prezent
Preda Cezar-Florin prezent
Predoiu Marian-Cătălin prezent
Presură Alexandra prezentă
Prisnel Adrian-Claudiu prezent
Prișcă Răzvan Sorin prezent
Prună Cristina-Mădălina prezentă
Radu Anișoara prezentă
Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin prezent
Raețchi Ovidiu Alexandru prezent
Răcuci Claudiu-Vasile prezent
Rădulescu Alexandru prezent
Rădulescu Cătălin-Marian prezent
Rădulescu Dan-Răzvan absent
Răduț Violeta prezentă
Rodeanu Bogdan-Ionel prezent
Roman Florin-Claudiu prezent
Roman Ioan Sorin prezent
Romanescu Cristinel prezent
Roșca Lucreția prezentă
Rotaru Alexandru prezent
Rotaru Răzvan-Ilie prezent
Săftoiu Ana Adriana prezentă
Sămărtinean Cornel-Mircea prezent
Schelean-Șomfelean Valeria-Diana prezentă
Sebestyén Csaba-István prezent
Sefer Cristian-George prezent
Seidler Cristian-Gabriel prezent
Seres Dénes prezent
Sighiartău Robert-Ionatan prezent
Simion Lucian-Eduard prezent
Simionca Ionuț prezent
Simonis Alfred-Robert prezent
Sitterli Ovidiu-Ioan prezent
Socotar Gheorghe-Dinu prezent
Solomon Adrian prezent
Spânu Ion prezent
Stamatian Vasile-Florin prezent
Stan Viorel prezent
Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel prezent
Stancu Florinel prezent
Stativă Irinel Ioan prezent
Stănescu Alexandru prezent
Steriu Valeriu-Andrei prezent
Stoica Bogdan-Alin prezent
Stroe Ionuț-Marian prezent
Suciu Matei prezent
Suciu Vasile-Daniel prezent
Surgent Marius-Gheorghe prezent
Szabó Ödön prezent
Șarapatin Elvira prezentă
Șerban Ciprian-Constantin prezent
Șimon Gheorghe prezent
Șișcu George prezent
Șotcan Theodora prezentă
Șova Lucian prezent
Șovăială Constantin prezent
Ștefan Corneliu prezent
Ștefan Ion prezent
Ștefan Viorel prezent
Știrbu Gigel-Sorinel prezent
Tabugan Ion prezent
Tănăsescu Alina-Elena prezentă
Teiș Alina prezentă
Terea Ioan prezent
Tîlvăr Angel prezent
Todor Adrian prezent
Todoran Adrian-Mihăiță prezent

Domnule Todoran, vă rog frumos să treceți la vot!

Toma Ilie prezent
Tomac Eugen prezent
Trăilă Cristina prezentă
Tripa Florin-Dan prezent
Tudor Beatrice prezentă
Tudose Mihai prezent
Turcan Raluca prezentă
Turcescu Robert-Nicolae prezent
Tușa Adriana Diana prezentă
Ungureanu Emanuel-Dumitru prezent
Ursu Răzvan-Ion prezent
Varga Glad-Aurel prezent
Varga Vasile prezent
Vasile Daniel prezent
Vasilescu Lia Olguța prezentă
Vasilică Radu Costin prezent
Vass Levente prezent
Văcaru Alin Vasile absent
Velcea Nicolae prezent
Vexler Silviu prezent
Vișan George-Gabriel prezent
Vîlceanu Dan prezent
Vîrză Mihăiță prezent
Vlad Sergiu Cosmin prezent
Vlăducă Oana-Silvia prezentă
Voicu Mihai Alexandru prezent
Vosganian Varujan prezent
Vrăjitoru Sorinel-Marian prezent
Weber Mihai prezent
Zainea Cornel prezent
Zamfira Constantin-Cătălin prezent
Zisopol Dragoș Gabriel prezent

Mulțumim frumos.

Mai este cineva care nu s-a auzit strigat?

Domnul Cătălin Nechifor? Am înțeles că este în sală. Nu este. E absent.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Rog reprezentanții în Comisia de numărare și validare să meargă la sala Biroului permanent.

 
     

După pauză

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Dau cuvântul doamnei secretar Lia Olguța Vasilescu, pentru a da citire procesului-verbal.

Vă rog.

 
   

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați prin vot secret cu buletine de vot, potrivit art. 22 din Regulament, asupra candidaților propuși în vederea alegerii președintelui Camerei Deputaților, Comisia de numărare și validare a voturilor a constatat următoarele:

 • Numărul total al deputaților: 328;
 • Numărul deputaților prezenți: 303;
 • Numărul total de voturi exprimate: 303;
 • Numărul de voturi anulate: 11;
 • Numărul de voturi valabil exprimate: 292.

După verificarea și numărarea voturilor, au rezultat următoarele:

 • Domnul deputat Ciolacu Ion-Marcel - voturi pentru: 172 (Aplauze.); voturi contra: 120.
 • Domnul deputat Kelemen Hunor - voturi pentru: 20; voturi contra: 272;
 • Doamna deputat Turcan Raluca - voturi pentru: 100; voturi contra: 192.

Potrivit art. 22 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, președintele se alege cu votul majorității deputaților prezenți.

Potrivit rezultatului votului, a fost întrunită majoritatea de voturi necesară pentru numirea domnului Ion-Marcel Ciolacu în funcția de președinte al Camerei Deputaților. (Aplauze.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Îi dorim succes noului președinte al Camerei Deputaților! (Aplauze.)

Declar închisă ședința noastră de astăzi.

Îi rog pe colegii Biroului permanent să facem și noi ședința de astăzi.

Mulțumesc.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 15.30.

 
       

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie jeudi, 15 avril 2021, 20:28
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro