Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 21, 2019
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.121/30-10-2019

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2019 > 21-10-2019 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 21, 2019

5. Discuții procedurale în legătură cu ordinea de zi.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

  ................................................

Domnul Stelian Ion, vă rog.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Vă solicit introducerea pe ordinea de zi de astăzi a Pl-x 237/2019. Este vorba de Propunerea legislativă de revizuire a Constituției, numită "Fără penali în funcții publice". Este o inițiativă cetățenească semnată, dorită de peste un milion de români.

Cu siguranță că românii își doresc niște funcții publice în care să nu fie numite, să nu fie alese persoane cu probleme penale, cu condamnări penale.

De altfel, toate partidele, cel puțin declarativ, și-au asumat acest deziderat. Așa încât nu văd motivul pentru care de peste un an de zile acest proiect zace în sertarele Parlamentului.

Nu dorim să vă luăm prin surprindere. Ați aflat, cu siguranță, despre dorința noastră, din ședința Comitetului liderilor.

Este o cerere pe care o formulăm în mod repetat, de multe săptămâni de-a rândul, de luni de zile, de fapt. Din păcate, Comisia juridică nu s-a întrunit pentru a discuta aceste propuneri.

Așa încât propunerea este de introducere pe ordinea de zi a acestui proiect.

De asemenea, o a doua solicitare, pe care v-o supun separat votului dumneavoastră., este de convocare a Comisiei juridice, după ședința de astăzi, pentru a da raport pe acest proiect. Pentru că cererea noastră este de introducere pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului.

Așa încât vă rog să dăm un vot pe cele două solicitări.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Cele două solicitări au fost discutate în ședința Comitetului liderilor, înțeleg, și asupra lor nu s-a întrunit niciun fel de consens. Nu a existat niciun fel de consens.

Doamna Raluca Turcan, vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

În temeiul art. 15 din Regulamentul Camerei Deputaților, un lider de grup poate să solicite, prin supunere la vot, unele modificări privind ordinea de zi.

Așadar, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal vă solicită vot pentru a modifica ordinea de zi în următorul sens.

Pe punctul 1 pe ordinea de zi să se dezbată Proiectul de Lege nr. 331/2019, semnat de către toate partidele parlamentare de opoziție, pe care există, de asemenea, un proiect cu același conținut, din partea Partidului Social Democrat, referitor la transpunerea în legislația de modificare a Constituției a rezultatelor referendumului din 26 mai.

Deci este o inițiativă de revizuire a Constituției, pentru transpunerea rezultatelor referendumului din 26 mai.

Punctul 2 pe care vi-l supunem atenției pentru ordinea de zi de astăzi este Pl-x 495/2017 privind Statutul aleșilor locali și Legea administrației publice locale nr. 215/2001 pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Punctul 3 pe ordinea de zi este Pl-x 281/2019 referitor la abrogarea recursului compensatoriu. Este un proiect pentru care a fost convocată sesiunea extraordinară a Parlamentului. A fost respins în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților.

Este un proiect așteptat de milioane de oameni, întrucât, în momentul de față, infractori periculoși fac ravagii pe străzile României și amenință securitatea individuală a românilor.

Este un proiect care a apărut dintr-o necesitate de siguranță a cetățeanului și pe care vă solicităm să-l puneți pe ordinea de zi.

Sunteți obligată, doamnă președinte de ședință, să supuneți votului dumneavoastră aceste trei propuneri de modificare a ordinii de zi.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Alfred Simonis, vă rog.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Regulamentul prevede că în ziua votului, în ziua plenului, în ședința de plen pot fi introduse pe ordinea de zi strict proiecte care întrunesc consensul liderilor de grup.

Pe aceste trei propuneri nu există consens, întrucât sunt mai multe grupuri care nu susțin introducerea pe ordinea de zi.

Ați încercat la Comitetul liderilor și au fost respinse, prin majoritate, în Comitetul liderilor.

Prin urmare, nu se poate supune votului introducerea pe ordinea de zi, ci strict modificarea acestei ordini de zi care există astăzi deja publicată.

În ceea ce privește încălcarea Regulamentului și a legilor, ne-am învățat cu dumneavoastră în ultimul timp să vă doriți încălcarea acestora. Însă le atrag atenția colegilor de la USR că atunci când nu respecți legi și regulament mai vine și OLAF pe la tine. (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Domnul Stelian Ion.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Până una-alta, fostul dumneavoastră șef este în penitenciar. Nu, nu cred că este un subiect asupra căruia să zăboviți dumneavoastră. (Vociferări. Rumoare.)

În privința art. 69 din Regulamentul Camerei Deputaților, liderii grupurilor parlamentare pot decide în unanimitate cu privire la schimbarea ordinii de zi pentru aceeași zi, pentru a nu pune plenul în fața unor situații neprevăzute. (Vociferări.)

Asta este... asta este interpretarea, da.

Acum, plenul, așa cum a decis Curtea Constituțională, în nenumărate decizii, este suveran. Nu Comitetul liderilor dictează plenului ce să facă, Comitetul liderilor poate propune.

Și, atunci, propunerea noastră este aceea de a supune votului dumneavoastră această solicitare de punere pe ordinea de zi. Dacă nu sunteți de acord, votați împotrivă. Dacă sunteți de acord, votați pentru. Și așa se rezolvă democratic o solicitare absolut firească.

Nefiresc este să susții una, să spui că ești de acord, de principiu, ca persoanele condamnate penal să nu mai fie numite în funcții publice și, în realitate, să ții acest proiect în sertar, închis cu zece chei.

Vă rugăm să supuneți votului această solicitare perfect legitimă. (Vociferări.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Introducerea fără raport a unei propuneri legislative o poate face numai Comitetul liderilor.

Domnul Gabriel Andronache.

Domnul Gabriel Andronache:

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Ideea este următoarea. Că aproape toate situațiile în care colegii noștri, lideri sau vicelideri din Grupul parlamentar al PSD, în care au făcut propuneri, săptămânile trecute, de modificare a ordinii de zi, fără consultarea tuturor liderilor și fără acordul tuturor liderilor - și știți foarte bine că așa a fost, stimați colegi - în mod evident... (Vociferări.)

Nu, modificare în sensul acesta, de introducere pe ordinea de zi a unor proiecte despre care nu ne-ați întrebat. Au fost supuse votului și votate - de dumneavoastră, majoritatea parlamentară, la momentul respectiv.

Ca atare, a invoca acum, aici, această situație apare ca o chestiune neserioasă, aceea de a vă opune solicitării firești pe care liderul Grupului PNL a făcut-o, de a suplimenta ordinea de zi.

Mai mult decât atât, aduceți-vă aminte că există o decizie a Curții Constituționale, din 2012, care a spus foarte clar că structurile constituite la nivelul Parlamentului, că vorbim de comisii parlamentare sau de grupuri parlamentare, de Comitetul liderilor, nu pot funcționa ca structuri de blocaj pentru a dezbate proiecte de lege.

Și tot ceea ce vi s-a propus dumneavoastră astăzi aici se încadrează în acea paradigmă, pentru că au termen de adoptare depășit.

Ca atare, nu puteți bloca la infinit, prin Comitetul liderilor, prin Biroul permanent sau prin comisiile parlamentare, dezbaterea unor astfel de proiecte, pentru că ar însemna să puneți în pericol dreptul de inițiativă parlamentară al colegilor noștri care au semnat aceste proiecte.

În mod evident că această solicitare este admisibilă, doamnă președinte de ședință, adică dumneavoastră trebuie să o supuneți votului.

Pentru că, altfel, anterior ați procedat ilegal sau neregulamentar, mai bine spus, atunci când ați supus votului propuneri ale colegilor noștri, propuneri care nu au fost discutate și agreate de toți colegii lideri de grup.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Ideea este să respectăm Regulamentul. Și asta am încercat de fiecare dată să fac.

Motiv pentru care o să vă citez, din Regulament, art. 38 lit. c) care ne vorbește despre Comitetul liderilor, Comitet care "poate include în ordinea de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative la care termenul de depunere a raportului a fost depășit."

Este clar. Regulamentul este unul foarte clar.

Deci nu e vorba că... nimeni aici nu vrea să blocheze ceva, domnule Andronache și stimați colegi de la PNL și USR.

Domnul Andronache a...

Domnule Alfred Simonis, doriți să mai interveniți?

Drept la replică, domnul Andronache.

Vă rog frumos, drept la replică.

Domnul Gabriel Andronache:

Nu aș fi intervenit, doamnă președinte de ședință, dacă nu aș fi constatat o mică eroare în ceea ce ați spus dumneavoastră.

Este corect, ați citat corect din Regulament, dar spiritul Regulamentului nu este acela de a bloca dezbaterea unor propuneri legislative cu anii!

Or, aici așa se întâmplă. Au trecut multe luni de zile de când aceste proiecte au ajuns în Camera Deputaților și în mod evident că asupra lor toți colegii, plenul Camerei Deputaților, trebuie să se pronunțe. Pentru că, prin faptul că aveți conducerea multor comisii din Camera Deputaților, blocați dezbaterea acestor proiecte.

Ca atare... (Vociferări.)

 

Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală):

Am câștigat alegerile. Atât scor am avut.

Domnul Gabriel Andronache:

N-a contestat nimeni. N-a contestat nimeni... (Vociferări.) Nu contestă nimeni acest fapt, anume că aveți conducerea unor comisii, regulamentar. Dar contestăm modul neregulamentar în care blocați la comisii aceste proiecte.

Și atunci, în mod evident, tocmai pentru a respecta spiritul Regulamentului, trebuie să le dezbatem în plenul Camerei Deputaților.

Până una-alta, vă fac o solicitare, doamnă președinte de ședință. Aceea de a face un vot pentru a constata care este prezența în sală a colegilor parlamentari. Pentru că ni se pare normal ca toți parlamentarii să fie prezenți de fiecare dată la ședințele plenului.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. O să-l fac imediat.

O să sistez aceste dezbateri pe acest subiect, pentru că Regulamentul este foarte clar.

Doamnă Turcan, o să vă dau cuvântul, pe procedură, dar dați-mi voie să sistez aceste dezbateri, pentru că mă forțați acum să încalc Regulamentul. Acum nici nu știu ce e mai bine, să-l încalc sau să nu-l încalc.

Să veniți să-mi spuneți dumneavoastră, doamnă Turcan, dacă poate chiar trebuie să încalc Regulamentul pentru o solicitare de-a dumneavoastră.

O să fac votul de care vorbeați, doamnă Turcan, de care vorbea domnul Andronache.

Vă rog să vă pregătiți cartelele de vot, să vedem câți mai suntem.

Vot, vă rog.

Prezența, da, prezența.

Să luați și listele, stimați colegi.

(Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul pe procedură.)

 

Doamna Raluca Turcan (din sală):

Procedură!

Procedură!

Procedură!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Așa, v-ați lămurit, da, cu prezența?

Doamnă Turcan, doriți să interveniți.

Doamna Raluca Turcan:

Da. Voiam să fac câteva precizări.

Și încep prin a vă spune că a da cuvântul unui lider de grup, pe procedură, nu înseamnă nicio încălcare a Regulamentului.

Doi. Ordinea de zi a mai fost modificată prin votul suveran al plenului, de mai multe ori. Deci nu ar fi absolut în afara Regulamentului ceea ce vă propunem noi.

Trei. Procedura pe care o propuneți dumneavoastră anulează rolul plenului. Pentru că a refuza să supuneți votului plenului o propunere de modificare a ordinii de zi, care în Comitetul liderilor a fost respinsă sau nu a întrunit numărul necesar de voturi, înseamnă că practic dacă o propunere legislativă niciodată în Comitetul liderilor nu îndeplinește numărul necesar de voturi pentru a fi pusă pe ordinea de zi ar însemna că nici plenul nu poate lua în dezbatere o inițiativă legislativă.

Este o chestiune de logică elementară, pe care dumneavoastră nu puteți s-o reinventați doar pentru că nu doriți să supuneți votului.

Datoria noastră, ca partid de opoziție, este să vă solicităm să supuneți votului completarea ordinii de zi cu proiectele pe care vi le-am solicitat.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. Mulțumesc.

Ordinea de zi a mai fost modificată, în condițiile în care proiectele respective aveau și un raport votat în comisie.

Domnul Stelian Ion, vă rog.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Doamnă președinte,

Noi am făcut o solicitare. Am spus că Regulamentul permite Comitetului liderilor să introducă pe ordinea de zi aceste proiecte, dar faptul că în Regulament nu este reglementată situația în care plenul are o altă viziune asupra deciziei Comitetului liderilor nu înseamnă că acest plen nu poate lua o altă decizie.

Eu cred că ar trebui cu toții să respectăm acest principiu potrivit căruia plenul este suveran și că împreună, în această ședință, putem lua o hotărâre.

Am formulat două solicitări.

Una a fost de introducere pe ordinea de zi a Pl-x 237/2019.

A doua a fost de convocare a Comisiei juridice, de disciplină și imunități, după această ședință, pentru a da raport pe acest Pl-x.

Vă rog să țineți cont de această solicitare și să supuneți votului.

Aveți obligația, în calitate de președinte de ședință, să supuneți votului solicitările făcute.

Pot exista 100 de interpretări ale unor texte de regulament sau de lege. Chestiunea pe care v-o supunem dezbaterii este una foarte simplă și ea trebuie tranșată prin votul nostru.

Dacă există voință, din partea plenului Camerei Deputaților, să punem pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului, votăm și facem acest lucru. Dacă nu este voința suficient de puternică în acest plen, supunem votului și vom decide să nu adăugăm pe ordinea de zi.

Aceasta este esența democrației, nu alta. Un vot, și într-un sens, și în celălalt sens, ar trebui respectat de toți colegii.

Este foarte trist că o chestiune atât de simplă și atât de benefică pentru societatea noastră este blocată prin șicane de genul acesta, de la prezidiu, astfel încât să nu se dea un vot pe niște solicitări legitime.

Repet, sunt două solicitări. Vă rog să supuneți votului solicitările noastre.

Sunt și solicitările colegilor de la PNL. Și acestea trebuie supuse votului. (Vociferări.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Pe procedură, domnul Simonis, vă rog.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Stimați colegi,

Ne aflăm în fața următoarei situații. Cei de la USR îi șantajează pe cei de la PNL că le votează Guvernul dacă reușesc să treacă aceste inițiative. (Aplauze.)

Cei de la PNL acceptă acest șantaj, nedându-și seama că de fapt USR încearcă să acopere scandalul de corupție în care este implicat președintele USR... (Aplauze. Vociferări. Rumoare.) ... prin acest subiect.

Și voi aveți, toată lumea are impresia că noi nu înțelegem că asta se întâmplă.

Stimați colegi,

Regulamentul a fost votat într-un plen la fel de suveran ca și acesta.

Tot aud cât de suveran este plenul. Păi, nu mai trebuie să respectăm Regulamentul? Pentru că, dacă nu respectăm Regulamentul, poate într-o dimineață voi propune plenului schimbarea liderului Grupului PNL de la Cameră, fără să respect Regulamentul. Surpriza știți când va veni? Când voi avea unanimitate. (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Și ultima intervenție, domnul Nicolicea. Și asta în condițiile în care solicitarea PNL nu mai există din acest moment. (Vociferări.)

Domnul Nicolicea, vă rog.

Domnul Eugen Nicolicea:

Votul liderului este un vot ponderat, deci, în acest Comitet.

Deci când votează un grup de 40% votul respectiv nu este un vot, ci este 40% din rezultatul definitiv.

În momentul în care votează un lider se presupune că voturile grupului lui îl vor urma pe el. Și, prin urmare, degeaba insistă o minoritate de sub 50%, însumată, să mai supună votului în plen, pentru că este clar rezultatul de la început.

Totuși, în Regulament, din considerație pentru grupurile mici, pentru ca acestea să nu fie zdrobite, s-a vorbit de consens. Deci chiar un grup mic dacă nu votează nu trece nimic de liderul grupurilor.

În consecință, o minoritate propune să mai votăm o dată doar pentru a face scandalul cu care ne-a obișnuit, pentru că rezultatul îl cunoaște de la început, acea minoritate. (Vociferări.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

O să intrăm în ordinea de zi.

(Domnul deputat Stelian-Cristian Ion solicită să ia cuvântul.)

Altă... pe alt subiect, cumva? Pe alt subiect? Pentru că subiectul acesta nu mai există. Liderul de grup de la PNL a renunțat la această solicitare, să ne înțelegem.

Mai aveți și alte subiecte? Pe procedură? Modificări ale ordinii de zi? Aduceri mai în față?

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Ați ghicit, domnule Simonis.

Dacă nu exista înțelepciunea dumneavoastră monumentală, rămâneam cu toții în negură...

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnule...

 

Domnul Stelian-Cristian Ion:

... și nu ne dădeam seama.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnule Stelian, vă rog eu frumos, nu mai dialogați cu sala...

 

Domnul Stelian-Cristian Ion:

... despre ce este vorba...

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

... domnule Stelian.

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Este un drept la replică.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ce drept la replică, domnule Stelian?

 

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Este un drept la replică...

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Nu dialogați cu sala! Încercați să respectați Regulamentul, că îl invocați atunci când vine vorba de PSD! Vă rog frumos, și în dreptul dumneavoastră, același lucru! (Vociferări.)

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Doamnă președinte,

Îmi place vehemența dumneavoastră, dar mi-ar plăcea și mai mult să fie axată pe respectarea Regulamentului! (Vociferări.)

Și atunci când solicităm două chestiuni diferite, să faceți această distincție și să dăm un vot!

V-am solicitat prima oară introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect. Și domnul Nicolicea avea dreptate. Da, se presupune, în Comitetul liderilor, că fiecare grup parlamentar își are exprimată opțiunea. Numai că... numai că asta e o prezumție. În plen vedem dacă într-adevăr fiecare grup parlamentar își are exprimată poziția pe fiecare chestiune supusă votului.

Spre exemplu, pot lipsi anumiți colegi, din motive întemeiate, la ședințele Comitetului liderilor, și pot fi în plen. Ca atare... Ceea ce s-a întâmplat azi, spre exemplu, da?

Există, sunt zile în care, dintr-un motiv sau altul, unul dintre noi nu este prezent la vot, în Comitetul liderilor. Asta nu înseamnă că în plen nu își pot exprima punctul de vedere colegii.

De asta insist ca acest vot să se dea acum, în plen, direct de către parlamentari. Nu este de ajuns ca ei să fie reprezentați în Comitetul liderilor de acești lideri.

Și a doua solicitare este de convocare a ședinței Comisiei juridice care să aibă ca obiect un raport pe acest Pl-x. Este o altă solicitare, vă rog să o tratați ca atare, și indiferent ce se întâmplă cu prima noastră cerere, această a doua solicitare trebuie supusă votului, pentru că, repet, de luni de zile această Comisie juridică nu dezbate chestiunile importante.

Pentru mâine, spre exemplu, în ședința pusă după votul final nu avem în discuție Legea recursului compensatoriu. Pentru mâine nu este pusă pe ordinea de zi această propunere de revizuire a Constituției.

Vă rog să dați un vot pe aceste două chestiuni! Separat!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Așa! Plenul, să știți că nu poate să convoace ședința unei comisii, fie ea și juridică. Am mai spus lucrul acesta, cred că săptămâna trecută, fix cu aceeași ocazie.

Drept la replică doamna Turcan. Dacă cedați USR-ului... N-ar fi rău, nu?!

Doamna Prună. Da, vă rog.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc frumos, doamnă președinte.

S-au spus niște lucruri aici și aș vrea să le clarificăm. S-a spus că, de fapt, USR nu vrea să dea nu știu ce voturi. De fapt, lucrurile sunt foarte simple. Am avut un Parlament și o Cameră a Deputaților condusă de un condamnat penal, timp de doi ani și jumătate. (Vociferări.) Cetățenii s-au organizat și USR a fost portstindardul acestei inițiative cetățenești "Fără penali în funcții publice", am strâns un milion de semnături pe care le-am adus anul trecut, în luna septembrie, aici, la Parlament.

Astăzi vă cerem să nu mai blocați această inițiativă cetățenească și să o puneți pe ordinea de zi. Și dumneavoastră refuzați cu obstinație! De asta nu veți ajunge în turul 2 la prezidențiale, de asta ați scăzut atât de mult în sondaje și de asta o să ajungeți un partid de sub 10%, pentru că nu înțelegeți mesajul cetățenilor. S-a terminat cu condamnații penali din Parlamentul României! (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mi-e teamă că tocmai au apărut unii noi!

Domnul Viziteu. Doriți să interveniți? (Vociferări.)

Cedați PNL-ului? Așa repede? Bine.

Doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Mulțumesc.

Aș dori să menționez faptul că într-un mod total nedemn mi-a fost invocat numele și locul pe care-l am, de lider de grup al Partidului Național Liberal, spunând că PNL își retrage aceste solicitări. Este o minciună spusă de la microfonul președintelui de ședință. Am fost în fața președintelui de ședință, cu doi martori de față, spunând că Partidul Național Liberal nu mai comentează pe solicitările pe care le-am făcut și rezultatul este votul. Punct! Asta am spus! Și nu vă permit, din funcția de președinte de ședință și ce funcție aveți dumneavoastră în Biroul permanent al Camerei Deputaților, să-mi invocați într-un mod mincinos numele, în condițiile în care PNL vă solicită răspicat vot. Măcar supuneți la vot ordinea de zi! Dacă nici măcar ordinea de zi nu acceptați să o supuneți votului, doresc să fie limpede pentru toată lumea: conduceți la fel de abuziv ca predecesorul dumneavoastră, conduceți într-o manieră care va aduce PSD, care v-a propulsat în aceste funcții, la un rol infim, la un partid care nu are nicio legătură cu reprezentarea cetățenilor, ci doar cu perpetuarea pe funcții și conducerea abuzivă, în interes strict politic.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Am și eu o intervenție. Vă rog frumos.

Mulțumesc, domnule Viziteu.

(Coboară la tribună.)

Mulțumesc, domnule Viziteu.

Of, Doamne, Raluca, am spus săptămâna trecută, cred, că, din păcate, compromiți ideea de femeie în politică. (Vociferări.) Lucrul acesta îl mențin în continuare!

Într-adevăr, vii la acest microfon, folosind cuvinte multe - e adevărat că ai un vocabular destul de bogat, fiind în același timp la fel de credibilă -, însă minciuna are picioare scurte, pentru că alături de mine s-au aflat doi secretari. Cel din dreapta mea cu siguranță a auzit dialogul dintre noi doi.

Te-am rugat, în același timp, stimată doamnă... v-am rugat - acum chiar trecem la un alt... - v-am rugat, în același timp, în momentul în care ați venit la mine, la tribună, să mergeți la acest microfon și să anunțați că PNL nu mai susține o astfel de solicitare, în acest moment. Asta a fost toată conversația noastră!

Ați refuzat să faceți acest lucru! Așa că, vă amintesc încă o dată dumneavoastră și probabil multor colegi de-ai dumneavoastră, de fapt cine sunteți cu adevărat. Compromiteți ideea de femeie în politică, abuzând și mințind într-un mod care nu vă face cinste! (Aplauze.)

(Revine la prezidiu.)

Domnul Viziteu. Vă rog.

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Dacă mai este vreo doamnă care vrea să ia cuvântul, să știți că cedez... (Râsete. Aplauze.)

Doamnă președinte,

Mulțumesc că mi-ați dat cuvântul.

Ținând cont că suntem la finalizarea programului, vă solicit să supuneți votului prelungirea cu o oră, ca să putem și efectiv lucra ceva astăzi.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

A, domnul Nicolicea! Da, imediat!

Doamna Raluca Turcan (din sală):

Drept la replică!

Domnul Eugen Nicolicea:

Toți colegii ar trebui să știe că atunci când se numără voturile pentru o anumită aprobare, trebuie ca voturile pentru să aibă jumătate plus unu, și nu voturile contra. Evident că acestea pot să fie suplinite și de abțineri.

Mă mir că se stă să se vadă dacă nu cumva anumiți colegi lipsesc, ca să nu mai fie în spatele liderilor.

Propunerea dumneavoastră trebuie să întrunească jumătate plus unu, ca să nu zic consensul, cum scrie la Regulament, și de aceea, doamnă președinte, vă rog să nu mai supuneți la vot aberații, dacă chiar aceste aberații nu sunt susținute de jumătate plus unu din deputații prezenți.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. Cât este ceasul? 17,01. Declar închisă ședința noastră de astăzi.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 27 février 2021, 5:38
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro