You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2019 > 04-12-2019

Sittings of the Chamber of Deputies of December 4, 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.51 Alina-Elena Tănăsescu - declarație politică intitulată "România educată debutează cu o rectificare negativă pentru Ministerul Educației și Cercetării";

Doamna Alina-Elena Tănăsescu:

"România educată debutează cu o rectificare negativă pentru Ministerul Educației și Cercetării"

Cu siguranță, niciodată în istoria post-decembristă a României nu s-a întâmplat ca un candidat, la pachet cu partidul care l-a susținut, să-și înșele alegătorii în chiar prima zi după ce, așa cum se spune în popor, "s-a văzut cu sacii în căruță". Și nu vorbim despre orice candidat, ci despre chiar președintele Klaus Iohannis și "guvernul său", PNL.

După ce, în ultimele trei luni, am auzit rostită obsesiv, de către președintele Iohannis și armata sa de susținători, promisiunea despre Proiectul "România educată", ne-am fi așteptat ca, odată finalizată campania, locatarul de la Palatul Cotroceni și vremelnicul șef de la Palatul Victoria să vină și cu măsuri concrete în acest sens. Doar că, la nici o zi de la încheierea turului doi al alegerilor, Guvernul lui Klaus Iohannis ne-a anunțat că va tăia aproape două miliarde de lei din bugetul Ministerului Educației și Cercetării.

Înțeleg, acum se caută explicații, că banii nu erau folosiți, că activitatea ministerului nu este afectată, dar cine mai este atât de naiv să creadă că sistemul de educație din România, miile de școli și grădinițe de pe tot cuprinsul țării nu au nevoie de bani!? Realitatea este că Guvernul PNL a tăiat banii de la Ministerul Educației și Cercetării!

Și, ca să fie tabloul complet, descoperim că o parte din acei bani luați de la învățământ vor merge către suplimentarea bugetelor... serviciilor de informații! Pesemne că, de fapt, electoratul român a înțeles greșit mesajele de campanie ale președintelui Iohannis și promisiunile Partidului Național Liberal. Poate că, în realitate, ei nu vorbeau despre "România educată", ci despre "România ascultată".

Din păcate, veștile proaste nu se opresc aici. Astfel, dacă în primul mandat, Klaus Iohannis a devenit celebru cu replica "ghinion", adresată la acea vreme profesorilor, al doilea mandat pare că le va purta ghinion românilor cu studii superioare, aceasta pentru că Guvernul PNL a hotărât să renunțe la măsura implementată de PSD privind salariul mediu diferențiat pentru angajații cu studii superioare. Este o nouă lovitură dată "României educate". Practic, absolvenții de studii superioare se trezesc acum în situația în care descoperă că Guvernul PNL nu dă doi bani pe efortul lor de a studia, de a se specializa într-un anumit domeniu.

Este o decizie fără logică, mai ales când te lauzi că vrei să încurajezi tinerii cu studii superioare să rămână în România și să nu mai plece peste hotare pentru a-și găsi un loc de muncă mai bine remunerat.