Plen
Ședința Camerei Deputaților din 18 decembrie 2019
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.144/30-12-2019

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 18-12-2019 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 18 decembrie 2019

6. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 597/2019). (retrimis comisiei)
 
consultă fișa PL nr. 597/2019

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

  ................................................

Dacă mai sunt modificări la ordinea de zi?

Domnul Roman.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte.

7. În baza aceluiași principiu, solicit retrimiterea la comisie a PL-x 597/2019, cel referitor la scăderea TVA, întrucât nu avem punct de vedere de la noul Guvern și nu avem fișa fiscală de la Ministerul Finanțelor.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Pe ce poziție este? Acum, pe ce poziție este?

 

Domnul Florin-Claudiu Roman (din sală):

7.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Pe poziția 7.

Doriți să luați cuvântul și ca inițiator?

Vă rog, aveți cuvântul, domnule lider.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte.

Îmi amintesc de anul 2016, când șeful dumneavoastră de partid, aflat acum în pușcărie, Liviu Dragnea... (Vociferări.) ... mergea la premierul tehnocrat de atunci (Vociferări.)...

Ușurel, stimate coleg, că totuși sunteți în Parlament.

Domnule Bacalbașa, aici nu e circ... (Vociferări.) ... e Parlamentul... (Vociferări.) ... e Parlamentul României.

Domnule Bacalbașa, ușurel!

Pentru astfel de situații...

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog frumos...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

... de situații, luați ceea ce vă trebuie.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog frumos să nu vorbiți cu sala.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Păi, eu vă rog frumos...

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule Bacalbașa, dacă doriți, aveți drept la replică.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Domnule președinte,

Vă rog frumos să-l chemați la ordine pe domnul Bacalbașa. Dânsul nu înțelege că suntem în plenul Camerei și nu la circ. (Vociferări.)

Deci, îmi amintesc de momentul în care domnul Dragnea, ilustrul dumneavoastră conducător, aflat la închisoare, mergea la premierul tehnocrat de atunci, domnul Cioloș, solicitându-i, la momentul respectiv, amânarea scăderii TVA. Apoi l-ați trecut dumneavoastră în Programul de guvernare. Iar, ca să citez din același conducător al dumneavoastră, după ce l-a trecut în Programul de guvernare, a spus că este o prostie.

Da, eu sunt inițiatorul acestui proiect de lege și mi-l asum. Pentru că ceea ce nu înțelegeți dumneavoastră este că liberalii au altă gândire economică decât dumneavoastră.

Principiul liberal este unul foarte simplu - taxe mai mici... (Vociferări.) sunt mai mulți plătitori de taxe și impozite.

Atunci când am adus... când am venit cu cota unică, tot dumneavoastră înfierați cu mânie proletară cota unică. Și v-am demonstrat că având o cotă mai mică colectăm mai mult decât având o cotă mai mare. Este exact același principiu pe care se fundamentează acest proiect de lege.

Noi ne dorim foarte mult să avem taxe mai mici și o colectare mai bună.

Ceea ce nu e în regulă e că atunci când am depus acest proiect de lege domnul Teodorovici - cred că îl cunoașteți -, ministrul de finanțe, ne spune că în România curge lapte și miere, iar când am preluat am găsit fiere.

Doamna Dăncilă ne spunea cu nonșalanță că avem creștere economică, că există suficienți bani.

Și, atunci, vă întreb, de ce nu ați votat Programul vostru de guvernare? De ce nu ați fost de acord să vă respectați propriile decizii?

Ceea ce propunem noi, astăzi, este nu să dăm la o parte acest proiect, ci, pur și simplu, să-l asigurăm din punct de vedere legal, că îndeplinește toate condițiile. Iar dumneavoastră știți că pentru asta avem nevoie de punctul de vedere și de fișa de la Ministerul Finanțelor?

Iar, după aceea, în calitate de inițiator, o să propun Guvernului prorogarea cu un an de zile a acestui proiect, pentru că trebuie să stabilizăm România după dezastrul pe care l-ați lăsat.

Sunt uimit de tupeul pe care îl aveți, venind astăzi să dați vina pe Partidul Național Liberal, în condițiile în care ați mâncat bugetul României pe un an întreg și l-ați închis la 1 octombrie. Asta ați făcut.

Vreți să vă răzbunați pe PNL? (Vociferări.) Greșiți! Vă răzbunați pe România! Și veți plăti și pentru această aroganță!

Spuneți că vreți dialog, dar de fapt nu vreți decât să arătați PSD-iștilor că, astăzi, voi încă sunteți tari în Parlament, că nu va fi alegerea primarilor în două tururi, că nu va fi alegerea uninominală a președinților de consilii județene. Și dinamitați România doar pentru a vă poziționa în interiorul Partidului Social Democrat.

Fac un apel la responsabilitate, dacă mai poate fi vorba de așa ceva. Dacă nu, nu e niciun fel de problemă, avem instrumentele constituționale pentru a opri PSD să dinamiteze România. (Vociferări.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumim.

Domnul lider. Și, pe urmă, domnul Bacalbașa, drept la replică.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

"Cât de cinic poți să fii, să iei bani de la copii?" (Aplauze.) Vă amintiți această frază, domnule antevorbitor.

Liderul Grupului Partidului de guvernământ are foarte puțină experiență în această calitate, de lider al acestui grup, lucru care se vede în fiecare clipă.

Dacă ar fi avut mai multă experiență probabil că ar fi rugat un alt coleg din conducerea grupului să ceară retrimiterea, amânarea, abrogarea, prorogarea unei inițiative pe care dânsul a semnat-o ca prim inițiator. Asta arată ridicolul în care s-a regăsit mai devreme.

Stimați colegi, am aici expunerea de motive pe care domnul Roman și alți colegi din Grupul PNL au semnat-o. Și am să vă citesc doar câteva rânduri.

"În scopul creșterii conformării fiscale voluntare, precum și pentru stimularea consumului din producția internă, prezenta propunere legislativă aduce următoarele modificări la nivelul cotelor de TVA": ...de la 1 ianuarie, de la 19% la 16% - cota standard; iar, tot de la 1 ianuarie, cota la alimente, pentru toate alimentele, să fie de 5%.

Din punct de vedere bugetar, propunem ca aceste măsuri să se implementeze din anul 2020, astfel încât efortul bugetar pentru susținerea acestora să fie prevăzut în bugetul pe anul viitor.

Dacă luăm în calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste măsuri, frauda va scădea și anticipăm chiar o creștere a veniturilor din TVA pe termen mediu și lung.

Din ceea ce citesc aici, stimați colegi, înțeleg că dumneavoastră aveați încredere doar în Guvernul PSD că poate să facă așa ceva. (Aplauze.) Dacă vreți prorogare, înseamnă că sunteți și dumneavoastră conștienți de faptul că Guvernul Orban este unul profund incompetent. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul Bacalbașa, un scurt drept la replică. Dar să nu... Un minut.

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Îmi pare foarte rău că sunt pus în situația să dau un drept la replică.

Am fost amenințat, de data aceasta, după ce colegul meu a profanat injurii și, ca de obicei, a amenințat.

Vreau să spun că data trecută, când n-a vrut să plece zece minute de la microfon, mirosea violent a alcool. Acum nu l-am mirosit, nu știu, dar, ca medic, apropo de speech-ul dumnealui, pot să spun cu toată responsabilitatea că aceasta se numește, din punct de vedere psihiatric, delir. Din punct de vedere al lumii din care provin se numește mârlănie. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul lider de grup Movilă Petru și pe urmă dreptul la replică.

La fel am procedat și cu domnul Bacalbașa.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sunt convins că domnul Roman nu l-a profanat pe domnul Cabalcașa. (Vociferări.) Poate a proferat ceva injurii sau apelative la adresa colegului nostru. (Vociferări.) Cabalcașa! Îmi cer scuze, domnule coleg! (Râsete în sală.)

Domnule coleg deputat, pe care vă respect, colegul Rădulescu tot din două în două minute vă schimbă numele, dar eu vă respect cu numele pe care-l aveți dumneavoastră.

Revenind la disputa politică de astăzi, domnilor colegi din toate partidele care ați guvernat, cred că nu înțelegeți că voturile de astăzi sunt pentru bugetul de stat și pentru România, nu sunt voturi revanșarde pentru comportamentul pe care l-ați avut și dumneavoastră... (Vociferări.)

Domnule coleg Axinte, vă rog frumos, noi la Iași avem școli și avem șapte ani de acasă! Vă rog frumos!

Și, domnule președinte Ciolacu, eu nu înjur din bancă și nu adresez apelative la nimeni, ascult civilizat cu șapte ani de acasă și educat la școlile din Iași, ca și colegul meu Axinte.

Nu e normal! Se uită lumea la noi!

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog să opriți!

Domnul Petru Movilă:

Se uită lumea la noi, și dumneavoastră veniți toți cu circul la microfon.

Vorbeam despre comportamentul pe care l-ați avut în ultimii ani, domnilor colegi de la PSD, și PNL, și noi alții, privind inițiativele legislative și proiectele de lege. (Vociferări.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule Rădulescu, vă rog frumos să lăsăm liderul de grup să-și...

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Mulțumesc.

Vreau să vă spun principial. Eu, ca membru al Parlamentului României, PMP, am avut foarte multe inițiative legislative, nu populiste, nu excentrice. Am avut proiecte de lege pentru a corecta Legea salarizării. Am avut proiecte de lege pentru a corecta Legea pensiilor. Am avut multe proiecte de lege serioase privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Le-ați respins în totalitate, fără măcar să vă gândiți că erau niște legi corecte și bune.

Acum sunteți în măsura în care, da, puteți să vă jucați cu proiectele de lege pe care le-au depus cei de la opoziție și care acum sunt la guvernare.

Eu însă fac un apel la dialog și la maturitate, să încercăm să vedem lucrurile corecte pentru țară, pentru România, nu pentru dispute, că poate, cine știe, în vară se va schimba Guvernul, sau la toamnă, și veți veni din nou și va trebui să aplicați legile pe care dumneavoastră le susțineți acum.

De ce nu vreți să dialogăm între noi, să avem consens pe toate aceste lucruri? Pentru că mai mult decât interesul țării, mai mult decât interesul României este interesul și orgoliul de partid. Acest lucru este foarte grav și aceasta vreau să vă semnalizez, că este rușinos că ne batem în proiecte de lege, și cei de afară nu au niciun beneficiu și nicio bunăstare de pe urma muncii noastre.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

Domnul Roman, drept la replică.

Vă rog să vă încadrați, ca domnul Bacalbașa, într-un minut.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Regele a murit. Trăiască regele! Bufonul a rămas același.

Îmi amintesc o discuție de la bugetul de anul trecut, când la o oră târzie din noapte bufonul se auzea în sala de plen strigând "Haideți să încheiem, eu nu mi-am luat pastilele!". V-am adus pastilele și poate vă mai liniștiți data viitoare.

În altă ordine de idei, stimați colegi, deplâng modul în care ședințele de plen sunt conduse de domnul președinte Marcel Ciolacu.

Pentru prima dată sunt atâtea injurii, atâtea vorbe nelalocul lor, atâtea chestiuni care țin de cei șapte ani de acasă, și dânsul, deși are obligația regulamentară să-i cheme la ordine pe deputații care depășesc limitele modului în care noi suntem organizați, face exact ca Liviu Dragnea, de acolo, de sus, de la pupitru, și zâmbește foarte satisfăcut de ceea ce se întâmplă.

Domnule Ciolacu, v-o spun cu toată prietenia, pentru că eu chiar am crezut că sunteți altceva decât Liviu Dragnea. Așa a făcut și Dragnea până în 26, s-a bucurat, se credea cel mai mare, Dumnezeul lumii, el era atotștiutorul și nu i-a folosit! (Vociferări.)

V-aș ruga să vă îndepliniți calitatea pe care o aveți, de președinte al Camerei și, chiar dacă sunt colegi de-ai dumneavoastră, să-i chemați la ordine. Iar dacă nu-i puteți chema la ordine, să-i trimiteți acolo unde noi nu-i putem ajuta.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Astăzi n-o să vă dau un drept la replică.

Rog Secretariatul general să-mi pună și mie la dispoziție, până să devină liderul PNL domnul Orban, când era în opoziție, toate luările de cuvânt, să vedem injuriile.

Suntem în procedură de vot, nu suntem la dezbateri. Am dat cuvântul numai liderilor de grup cu privire la solicitarea liderului dumneavoastră de grup de a vota o modificare pe ordinea de zi.

Dacă dintre liderii de grup privind modificarea pe ordinea de zi există intervenții?

Vă rog. Domnul Vosganian.

Alta decât susțineți, că pe aceea am înțeles-o! Nu e nicio problemă.

Domnul Varujan Vosganian:

Nu pot decât să repet ceea ce am spus adineauri. După opinia mea impactul acestui act normativ este de circa 12 miliarde de lei.

Aș dori din partea inițiatorilor să ne spună de unde pun banii și, dacă nu, să spună dacă mai susțin sau nu inițiativa, iar ceilalți care o susțin să ne spună pentru bugetul anului viitor cum se vor compensa aceste venituri, pentru că ideea răspândită către opinia publică, că reducerile de TVA duc la reduceri de prețuri este iluzorie. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în ăștia 30 de ani, niciodată reducerile de TVA nu au fost însoțite de reduceri de prețuri în avantajul populației.

Așadar, ALDE, ca și în legătură cu cealaltă inițiativă cu impact bugetar, va susține retrimiterea la comisii.

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul lider Victor Ponta.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

N-aș fi intervenit, dar cine n-are un Varujan Vosganian, să-și cumpere!

În 2015, când am redus TVA-ul la alimente, a susținut domnul Vosganian, ALDE era la guvernare, că e o măsură foarte bună și au scăzut prețurile la alimente.

În 2019, e o măsură foarte rea. Dar de ce au propus-o atunci colegii liberali, dacă e o măsură foarte rea?

Eu știu că o să pierd foarte mult, fiind consecvent. Dacă în 2015 am aprobat și am susținut reducerea TVA pentru alimente, din două motive - sprijinirea producătorilor români și combaterea evaziunii fiscale -, o să fiu consecvent și în 2019, așa cum, sigur, vor fi și alți colegi care vor vota pentru.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

(Domnul deputat Varujan Vosganian solicită să ia cuvântul.)

Domnule, vă rog frumos! După procedura de vot!

Am o rugăminte, ați cerut retrimiterea la comisie. Dacă doriți să ne spuneți și perioada?

Vă rog, la microfon. Conform regulamentului.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte, că vă amintiți de regulament.

Termenul: două săptămâni.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc.

Supun votului dumneavoastră retrimiterea la comisie; termen - două săptămâni.

Vot, vă rog.

(Aplauze.)

137 de voturi pentru, 136 de voturi contra. Retrimisă comisiei pentru două săptămâni.

Domnule Varujan, doriți dreptul la replică?

Domnul Varujan Vosganian:

În primul rând, vreau să spun că domnul Ponta n-are destui bani să mă cumpere. De fapt, nimeni până acum n-a dovedit a avea atâția bani să mă cumpere.

Dar aș vrea să reiau ideea. Am spus că nu scad prețurile la populație și experiența chiar de care spune domnul Ponta dovedește. Atunci când a scăzut TVA-ul covrigul a scăzut de la 1 leu la 90 de bani, dar pentru foarte scurt timp. După aceea a început să urce peste 1 leu.

Orice reducere de TVA este în avantajul producătorilor, și nu al consumatorilor.

Cineva câștigă din asta, însă cred că acum este momentul să protejăm echilibrele bugetare.

Mulțumesc.

Dar faceți economii în continuare, domnule Ponta, nu se știe!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumim mult.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 28 septembrie 2020, 22:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro